III. Egészségügyi intézmények költségvetése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "III. Egészségügyi intézmények költségvetése"

Átírás

1 III. Egészségügyi intézmények költségvetése 1. Tervezés fogalmáról, a költségvetési tervezés formáiról 1.1. Terv fogalma A tervezés a környezethez való alkalmazkodás eszköze a vállalatok, intézmények életében, ennek keretében igazítják erőforrásaikat a változó külső és belső tényezőkhöz. A tervezés egyenlő a szervezeti célok megfogalmazásával és a hozzájuk vezető út eldöntésével. Tervek időintervallumuk szerint lehetnek: 1. Rövid távú vagy operatív tervek napi, havi, negyedévi éves 2. Középtávú tervek 2-3 év 3. Hosszú távú, ami egyenlő a stratégiai tervekkel 5 év Tervek hierarchiájuk szerint lehetnek: 1. Normatív tervek 2. Stratégiai tervek 3. Operatív tervek Operatív tervek: Az operatív tervek a stratégiai tervekkel összhangban készülnek. Az operatív tervezés során maga a tervezési folyamat alacsonyabb szinten történik, s ez tartalmazza az alacsonyabb szintű célok meghatározását. Működési programmal együtt irányvonalakat szab meg és a szervezet önálló egységeinek intézkedéseit foglalja magában.

2 1.2 Tervezés részei, fázisai, funkciói 1. Tervezés részei a) célkitűzés b) program kidolgozás c) ütemterv d) költségvetés e) prognózis f) eljárás - határozatok megfogalmazása 2. Tervezés funkciói 1. Döntés támogatása 2. Koordináló 3. Előrejelző Tervezés fázisai 1. Információgyűjtés 2. Prognózisok készítése 3. Megvalósítás 4. Korrekció 1.3. Költségvetési szervek tervezéséről és annak formáiról Költségvetési szervek költségvetési tervezésén az adott évre vonatkozó bevételi és kiadási előirányzatok kimunkálását értjük. Ennek kimunkálása során a valódiság, pontosság, takarékosság, áttekinthetőség alapelveinek kell megfelelni. A valódiság azt jelenti, hogy a költségvetési előirányzatoknak a ténylegesen létező, reálisan várható szükségletekre és bevételekre vonatkoznak. A pontosság a valódiság szerinti szükségletet megvalósító bevételek a jogszabályi és a mindenkori árviszonyok szerint kell összeállítani. A takarékosság: mind az előirányzat tervezésnél, mind a végrehajtás során érvényesíteni kell. Az áttekinthetőség során a bevételeket és kiadásokat a költségvetési szerveknél egységes elvek szerint kell csoportosítani.

3 1.4. Költségvetési szervek tervezésének fajtái 1. Üzemgazdasági szemléletű tervezés a követelések (bevételi előírások) és a költségek szakfeladatonkénti tervezését jelenti. 2. Pénzforgalmi szemléletű tervezés ennek során az intézmény bevételeit és kiadásait tervezzük meg. A kiadás és költség, valamint a bevétel és bevételi előírás időbeli elhatárolást jelent. A kiadás és költség közötti időbeli eltérésnek három változata lehetséges. A kiadás előbb merül fel (raktárba vett gyógyszer). A költség előbb merül fel, mint a kiadás (bér, amit utólag fizetnek ki). Kiadás és költség egyszerre merül fel (pl. raktárra nem vett anyagok, melyek azonnali felhasználásra kerülnek, pl. vér) 3. Funkcionális tervezés, mint szakmai és gazdasági összefüggést megvalósító terv-készítési módszer a gyakorlatban. Az egészségügyi ellátás során egyszerre igény a tudomány legmodernebb eredményeinek és eljárásainak alkalmazási kényszere, valamint az erőforrások szűkössége miatt a költségek visszafogása. Ezért makro- és mikro szinten is nagy a tervezés jelentősége. Jelen tanulmány egy válságkezelés utáni intézmény tervezési rendszerét mint módszert mutatja be és ajánlja. A tervezés koncepcionális elemeinek figyelembe vétele alapján az intézményi gazdálkodás szakmai vetületű összefüggéseinek rendszerszemléletű megközelítési módszerével és technikájával kell elkészíteni az évi intézményi tervet. A funkcionális típusú éves tervet az intézmények 5 éves szakmai fejlesztési tervével, illetve arra alapozva ajánlott elkészíteni. A funkcionális típusú terv részei a Szakmai Terv, a kapacitások optimális kihasználtságát biztosító Teljesítmény terv, pénzügyi egyensúlyt célzó terv, Pénzügyi terv. A tervezési feladatok előtérbe kerülése nem érinti az egészségügy szerkezeti finanszírozási változtatásának kényszerét, ugyanakkor ezzel egyidejűleg erősíti annak jelentőségét. Terv, tervezés fogalmáról A terv cselekvést megelőző folyamat, mely arra ad választ, hogy mit, mikor, hol, hogyan és mi célból tegyünk. A tervezés a környezethez való alkalmazkodás eszköze az intézmények életében, ennek keretében igazítják erőforrásaikat a változó külső és belső tényezőkhöz. A tervezés egyenlő a szervezeti célok megfogalmazásával és a hozzájuk vezető út eldöntésével és annak

4 kijelölésével. Tulajdonképpen a tervezés intézményi folyamatában együtt kell működni a stratégiai és operatív menedzsmentnek, s nem lehet más céljuk, mint szakmai és gazdasági egyensúlyt biztosító működés. Terveket csoportosíthatjuk időintervallumuk szerint: rövidtávú vagy operatív tervek, középtávú- és hosszútávú tervek. Hierarchiájuk szerint lehetnek normatív, stratégiai és operatív tervek. Az éves terv az rövid távú terv, mely az intézmény operatív terve, s a stratégiai terven alapul. Költségvetési szervek tervezéséről A kórház mint költségvetési szerv évente költségvetési tervet köteles készíteni. Mivel a kórház mára bonyolult üzemmé vált, ki kell jelenteni, hogy nem elég csak költségvetési tervet készíteni. Miért? A költségvetési szervek tervezésén az adott évre vonatkozó bevételi és kiadási előirányzatok kimunkálását értjük, s ebben nem jelenik meg az intézményi szakmai és teljesítmény terve. Ennek következménye, hogy nem biztosított az orvos szakmai feladatok és a kapacitások optimalizált kihasználtsága, valamint a kórházi célok szerinti együtt gondolkodás és azok végrehajtása. A költségvetési tervet üzemgazdasági szemléletben, a normatív tervezés módszerével kell kapacitás kihasználtságra alapozottan tervezni. A kórház, mint bonyolult üzem úgynevezett funkcionális típusú tervezéséről A kórház, mint bonyolult üzemben a tervezést összetett módon kell végrehajtani: először el kell készíteni az éves szakmai tervet, majd a kapacitások optimális kihasználtságát biztosító teljesítmény tervet, s erre alapozottan a pénzügyi tervet. Így összerakva jön létre a funkcionális típusú terve az intézménynek. A tervvel való azonosulás érdekében indokolt jóváhagyatni a szakmai vezető testülettel és az operatív menedzsmenttel, ami az osztályvezető főorvosi testülete így biztosított, hogy a végrehajtás optimális legyen. Monitoring rendszert kell működtetni, mely a szakmai tervben negyedéves, a pénzügyi terv esetén pedig havi monitoring értékelést jelent. Ha indokolt a terv részek korrekciója gördülő tervezés módszerével lehet elvégezni. A tervezési munkát intézményünkben a tárgyévet megelőző év novemberében kezdtük el és december 15-ére fejeztük be. Kórházunk válságkezelés utáni esztendőben szakmai és gazdasági egyensúlyt biztosító tervet készített, melynek terv részei az alábbiak.

5 Szakmai terv Stratégiai célkitűzéseink A kórház küldetésének megfelelő, betegközpontú működtetése megyei ellátó rendszer helyett térségi ellátórendszer része lesz. Stratégiai cél a térség lakosságának megfelelő szintű ellátásának az alapellátással való együttes biztosítása. A Kórház Rendelőintézet és az alapellátás között létrejött a szakmai integrációt kívánjuk tovább fejleszteni, az újabb szakmai fejlesztéseket, a helyi egészségpiaci szereplőkkel időben megismertetni és elfogadtatni, biztosítva ezzel a betegellátás színvonalának minőségi javulását. Ennek keretében jó kapcsolatokra törekszünk más, a betegellátásban résztvevő szervezetekkel, így a Mentőszolgálattal, valamint a progresszív betegellátás és a szakmai integráció biztosítása érdekében a SZTE Klinikáival. A kórház területi ellátási kötelezettsége szerinti térség lakosság közeli járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátásában törekszünk a szakmai kompetenciánk szerinti minél teljesebb körű jó minőségű, definitív, végleges és befejezett ellátások biztosítására. Cél alapellátási ügyelet, a sürgősségi osztály és sürgős esetek ellátásának szoros együttműködésének közössé tétele. A térségben képződő egészségpiac minél pontosabb megismerésére, a betegigények jó minőségű és folyamatosan hozzáférhető ellátásokkal történő leképezésére, és a betegellátásban kulcs szerepet betöltő háziorvos kollegákkal való együttműködésekre. A legfontosabb stratégiai cél, hogy tervezhetőbb legyen a betegellátás mind szakmai, mind pedig finanszírozási értelemben! Lehetőség szerint olyan kapacitások működjenek, a szervezeti egységekhez és a szakfeladatokhoz rendelten, amelyek szakmailag feltétlenül indokoltak és az elvégzett szakmai tevékenységek a bevétel-költség összefüggéseikben, fenntartható módon megfinanszírozhatóak! Stratégiai feladatok a) A kórházban megkezdett szervezeti struktúra átalakítást folytatni kell, hogy a külső közgazdasági változások negatív hatásai ellenére megfelelő szinten biztosítani tudjuk a kórház küldetését, a térség lakosainak betegellátását, megalapozva a fedezet alapú működést. b) A szakmai feladatunk a mozgásszervi rehabilitáció és a pszichiátriai rehabilitáció fejlesztése. Egyéb területen a fenntarthatóság, a szakmai és pénzügyi összhang megléte és megőrzése a stratégiai cél. c) A szakmai kapacitások optimális működtetése és kihasználása kiemelt jelentőségű, stratégiai feladatoknak megfelelően (fekvő és járó TVK +4 %). d) Teljesítmény tervezésnél a fekvő és járóbeteg ellátás területen a TVK+4%-ot kell figyelembe venni. e) A tervezés során kalkuláltunk a mozgásszervi rehabilitáció A minősítésével.

6 f) A krónikus ellátás területén a teljesítménytervezés alapja, intézeti szinten a krónikus kapacitások 75 %-os kihasználtságának biztosítása. g) A rehabilitációs ellátásban fenn kell tartani a 100 %-os ágy kihasználtságot. h) A lakosság jobb ellátása érdekében az igényeknek megfelelően elsősorban a járóbeteg szakrendeléseket kell prioritással működtetni. i) Gyógyító ápolási munka: Az intézet szakmai tervéhez kapcsolódóan - az orvos szakmai protokoll szintű gyógyítási- és ápolási munkáját kiemelt programnak kell kezelni ben. Az ápolási tevékenység minőségi kérdései a következők: 1. Betegközpontúsághoz kapcsolódó betegápolás. 2. Gyógyszerelés, betegétkeztetés. 3. A betegek ápolását rögzítő ápolási dokumentációk magas szintű vezetése 4. Havi szinten az osztályvezető főorvos köteles az intézeti részlegén az ápolással összefüggő vizit tartására. 5. Folyamatos képzések. A stratégiai feladatokhoz kapcsolódó operatív feladatok a) Az intézmény területi ellátási kötelezettség szerinti népessége demográfiai, epidemiológiai és szociográfiai vonatkozású adatainak megismerése, az ebben bekövetkezendő változások áttekintése és a betegellátás szempontjából történő értékelése. b) Az intézmény területi ellátási kötelezettségének megfelelően érintett kistérségek morbiditási térképe elkészüljön, az elkészült morbiditási térkép az intézet jelenlegi kapacitás térképével kerüljön összevetésre, és a betegigények maximális figyelembe vétele mellett történjen meg, a kapacitásmódosításokhoz, kapacitás befogadásokhoz kapcsolódó intézeti kapacitási térkép elkészítése. c) A lakosság bizalmának megtartása, illetve szorosabb kapcsolat kialakítása a város készülő egészségfejlesztési tervének megfelelő együttműködés érdekében. d) A kórház járóbeteg, fekvőbeteg valamint diagnosztikai tevékenységeinek szakmai és pénzügyi tervezését a bizonyítékokon alapuló orvoslás szabályainak valamint a rendelkezésre álló szakmai protokolloknak a figyelembe vételével ellátási csomagokban kell megtervezni.

7 e) A területi ellátási kötelezettség szerint érintett háziorvosokkal való szakmai, kommunikációs és érdekalapú együttműködések rendszerének és szervezetszerű működtetésének megvalósítása. Ennek keretében folytatni kell a háziorvosi és a kórházi orvosi kreditpont szerző tanfolyamok rendszerét, biztosítva ezzel a működési jogosultság folyamatosságának biztosításához jogszabályban előirt kreditpontok helyi megszerzésének lehetőségét. Ápolási képzési terv Az ápolás szakmai programban első helyen álló feladatok közé tartozik a szakdolgozói képzések, illetve felzárkóztató képzések folyamatos biztosítása. Ennek keretében folyamatban lévő képzések: 1. Felnőtt anaesthesiológiai és intenzív szakápoló szakképzés-ráépülés. 2. Műtéti szakasszisztens szakképesítés-ráépülés. 3. Pályázati úton elnyert képzési támogatásból történik a képzések finanszírozása. A betegellátás személyi feltételei A betegellátás személyi és tárgyi feltételei a jelenleg érvényes előírásoknak megfelelnek. Emberi méltóság program Tovább kell fejleszteni az Emberi méltóság intézeti programját a jogi szabályozás Statum szerinti un. intézeti szabályozásnak megfelelően. Az emberi méltósághoz való egyfajta anyajog, mely több részletből áll az önállósághoz, az önrendelkezéshez való jogból stb. A 2012-es esztendőben kiemelt fejlesztést igénylő terület, ezért tovább kell folytatni a megkezdett utat. Fejlesztések, pályázatok I. Központi fejlesztési program 1. Az egynapos sebészeti ellátás keretében végezhető műtétek körének bővítése 2. Védőruha beszerzési program 3. Sűrgősségi betegellátáshoz kapcsolódó feladatok lépésről lépésre valófejlesztése ben benyújtott Radológia4 megszervezése és UH képzési tanfolyam megszervezése. 4. Az ápolás minőségének és a beteg ellátáshoz kapcsolódó ápolási tevékenység, és annak feltételeinek javítása. 5. Érdekeltségi rendszer bevezetése a fizetős betegek ellátásából származó többletbevételből.

8 Kapacitások optimális kihasználtságát biztosító teljesítmény terv A teljesítménytervezés jelentősége A fenntartható kapacitások pénzügyi szempontú fenntartása indokolja elsősorban a lakosság egészségügyi szükségleteinek figyelembevételét, és a kapacitások ahhoz való igazítását, másodlagosan a teljesítmény terv alapozza meg az intézményi bevételeket és ez alapján a kiadásokat. Teljesítmény terv A teljesítménytervezés jelentősége A meglévő szakmai tagozódás szerinti OEP finanszírozott kapacitások hatékony működtetése szakmai és pénzügyi szempontból mind a stratégiai mind az operatív menedzsment kiemelkedő feladata. Ennek megvalósulása esetén lehet kiegyensúlyozott működést mind szakmai mind pénzügyi szempontból tervezni. Ezen feladatok első lépése az alapító okirat szerinti feladatokat alapul vevő szakmai terv, vagyis funkcionálisan tervezünk, ehhez jön második lépésként a teljesítmények tervezése. A teljesítménytervezés a működési engedélyben, az ÁNTSZ és a MEP által befogadott és meghatározott kapacitás alapján és a TVK figyelembe vételével történt. A szervezeti struktúrának megfelelően (járó- és fekvőbeteg-ellátás, gondozói tevékenység) esetszám, súlyszám, ápolási nap és CMI, a szakmai tagozódásnak megfelelően szakmánkénti bontásban lett elkészítve. A teljesítmény a tervezés időszakában a megismert szakmai struktúra szerinti TVK figyelembe vételével történt. A január-április 30. tervezés során figyelembe vettük a várható finanszírozási jogszabályváltozásokat, és így ezen szempontok alapján került meghatározásra a fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátás teljesítményterve. A teljesítménytervezés jelentősége összefoglaló módon abban van: hogy megalapozza, és ezen keresztül kiszámíthatóvá teszi az intézmény évi bevételi tervét. Másodlagosan: az optimális kapacitás kihasználás megvalósulása esetén kialakulhatna az intézmény fenntartható szakmai struktúrája. A teljesítmény tervezés strukturális rendszere Kiindulás az OEP által közölt TVK, illetve a krónikus kapacitások optimális működtetése az alap. Az intézmény teljesítmény terv készítésének elsődleges küldetése, hogy járuljon hozzá az intézmény kapacitások optimális kihasználásához, valamint a fenntartható szakmai struktúra megalapozásához, továbbá határozza meg az intézményi gazdálkodás kiszámíthatóságát. A teljesítménytervezésnél a teljesítmény és a finanszírozás elválik egymástól, ugyanis a november havi intézeti teljesítés január havi OEP finanszírozást jelent. A évben a teljesítmény tervezés strukturális rendszerének intézeti összesenben jelentkező fekvőbeteg-és járóbeteg ellátási tervét mutatjuk be, az alábbiak szerint. Intézményi teljesítménytervek ellátási formánként

9 I/ évi aktív fekvőbeteg-ellátás és egynapos ellátás teljesítmény terve: Időszak OEP aktív tervezett TVK súlyszámban TVK feletti 10% súlyszámban, degresszív finanszírozás* TVK mentes pathológia TVK mentes szülések, újszülött Egynapos sebészeti TVK Aktív és egynapos sebészeti TVK november/január 330,80 33, ,41 427,29 december/február 330,80 33, ,41 427,29 január/március 330,80 33, ,41 427,29 február/április 330,80 33, ,41 427,29 március/május 330,80 33, ,41 427,29 április/június 330,80 33, ,41 427,29 május/július 330,80 33, ,41 427,29 június/augusztus 330,80 33, ,41 427,29 július/szeptember 330,80 33, ,41 427,29 augusztus/október 330,80 33, ,41 427,29 szept./november 330,80 33, ,41 427,29 október/december 330,80 33, ,41 427,29 Év összesen: 3 969,60 396, , ,48 *2013 január 1-étől TVK feletti teljesítmény 4 %-ig kerül az OEP által finanszírozásra. I/ évi aktív fekvőbeteg-ellátás és egynapos ellátás bevételi terve: Időszak Teljes alapdíjjal finanszírozott bevétel Részlegesen finanszírozott bevétel Összes tervezett aktív bevétel (FTban) Egynapos bevétel (FTban) Aktív és egynapos bevétel (FTban) november/január december/február január/március február/április március/május április/június május/július

10 június/augusztus július/szeptember augusztus/október szeptember/november október/december Év összesen: II évi krónikus teljesítmény és bevételi terve: Időszak Nap Ágyszám Lehetséges ápolási nap Lehetséges ápolási nap 75 %-os ágykihasználással Alapdíj Szakmai szorzó Összes tervezett krónikus bevétel FT-ban november/január , , , december/február , , , január/március , , , február/április ,0 945, , március/május , , , április/június , , , május/július , , , június/augusztus , , , július/szeptember , , , augusztus/október , , , szeptember/november , , , október/december , , , Év összesen: , ,

11 III évi rehabilitációs teljesítmény és bevételi terve: Időszak Nap Ágyszám (pszichi rehab) Ágyszám (mozgásszervi rehab) Lehetséges ápolási nap 100 %-os ágykihasználással (pszichi rehab) Lehetséges ápolási nap 100 %-os ágykihasználással (mozgásszervi rehab) Alapdíj Szakmai szorzó (pszichi rehab) Szakmai szorzó (mozgásszervi rehab) Bevétel (pszichi rehab) Bevétel (mozgásszervi rehab) Összes tervezett rehab bevétel FT-ban november/január , , ,2 1, december/február , , ,2 1, január/március , , ,2 1, február/április , , ,2 1, március/május , , ,2 1, április/június , , ,2 1, május/július , , ,2 1, június/augusztus , , ,2 1, július/szeptember , , ,2 1, augusztus/október , , ,2 1, szeptember/november , , ,2 1, október/december , , ,2 1, Év összesen: , , * Megjegyzés: Az ún. új struktúra utáni május 1. utáni - időszak teljesítmény és bevételi terve várhatóan módosul, ezért gördülő tervezéssel ismét feldolgozásra kerül.

12 IV/ évi járóbeteg ellátás (szakrendelések, ambulanciák, gondozók) teljesítmény terve: Időszak OEP járó tervezett TVK német pontban (gondozókkal) TVK feletti 10% pontban, degresszív finanszírozás* Teljes és részleges alapdíjjal finanszírozott német pont november/január december/február január/március február/április március/május április/június május/július június/augusztus július/szeptember augusztus/október szeptember/november október/december Év összesen: *2013 január 1-étől TVK feletti teljesítmény 4 %-ig kerül az OEP által finanszírozásra. IV/ évi járóbeteg ellátás (szakrendelések, ambulanciák, gondozók) bevétel terve: Időszak Teljes alapdíjjal finansz. bevétel Ftban Részlegesen finanszírozott bevétel Ft-ban Összes tervezett járó Ft-ban november/január december/február január/március február/április március/május április/június május/július június/augusztus július/szeptember augusztus/október

13 szeptember/november október/december Év összesen: V évi labor teljesítmény és bevételi terve: Időszak Labor pont Lebegtett labor pont érték Összes tervezett labor bevétel Ft-ban november/január , december/február , január/március , február/április , március/május , április/június , május/július , június/augusztus , július/szeptember , augusztus/október , szeptember/november , október/december , Év összesen: VI évi SO2 fix díj bevételi terve: * 12 = ,-Ft Havi fix díj VII évi MSZSZ bevételi terve: MSZSZ: havi 300 eft

14 1.5. A költségvetés működési előirányzatainak tervezési módszere a.) b.) A normatív tervezés - a normatíváknak két csoportja van 1. Felügyeleti szerv által, kötelezően meghatározott 2. Intézmény által kialakított norma Báziskorrekciós módszer Normatív tervezés során a feladatellátáshoz szükséges költségvetési előirányzat összegét - a feladatmutató mellett a kapacitás kihasználtság határozza meg. Lényeges a teljesítménymutató. Kapacitás-kihasználtsági % = tényleges teljesítmény-mutatók száma teljesítménymutatók maximális száma x 100 A tervezés során a normatívákat meg kell osztani állandó és változó költségekre. Az állandó költségeket a feladatmutatók mennyiségének figyelembevételével kell tervezni, míg a változó költségeket a kapacitás kihasználtság függvényében tervezzük. Ez a tervezési mód lenne a legjobb tervezési mód a kórházaknak, hisz a normatíva létezik. A norma összegét központilag határozzák meg, ugyanakkor a kiadás szemléletű költségvetési gazdálkodási szabályok ennek alkalmazását nem teszik lehetővé. Ezért jogszabályi módosításra lesz szükség. Véleményem szerint ez a módszer lesz a legalkalmasabb tervezési módszer a bonyolult üzemmé változott kórház-rendelőintézetek esetén. Pénzforgalmi szemléletű tervezésről Ez esetben az előirányzatok báziskorrekciós módszer segítségével kerülnek megtervezésre. Az előző évi előirányzatokat a tervévet megelőző évi költségvetésből vesszük át változatlan összeggel. Az eredeti előirányzatot szerkezeti változások szintre hozásával véglegesítjük, s ezt indexáljuk az automatizmusokkal. Ez a teljesítmény elvű finanszírozás miatt nem alkalmas tervezési módszer. 2. Az intézményi költségvetés A költségvetés a pénz nyelvére fordítja le az intézetnek egy adott időszakra érvényes célkitűzéseit, így nyomon követhető, hogy mennyi pénz folyik be és mennyit költenek a meghatározott célok megvalósítása során. A kórházi költségvetés célja a hatékonyság javítása, megfelelő dokumentáció biztosítása, annak igazolására, hogy az intézmény a pénzügyi előírásoknak megfelelően működik. Mérhető adatokat nyújt a hatékony és hatásos betegellátáshoz. a költségvetés a vezetők egyik alapvető és hathatós munkaeszköze, amely segíti a tervezési és ellenőrzési feladatainak elvégzésében. Tervezés eszköze:

15 reális célok meghatározása a fontos célok eléréséhez szükséges pénzügyi erőforrások biztosítása normákat állapít meg vezetők jobban megismerik az ellátás költségeit ösztönöz az előrelátó szervezésre, elkerülve a válság-menedzselést vezetők számára jobb döntések meghozatalát teszi lehetővé. Ellenőrzés eszköze: A költségvetés több különböző részből tevődik össze: o munkaerő állomány és azok bérterve o fogyóeszközök, anyagok költségei, üzemeltetési feladatok, ezek összességében egyenlők működési költségek (1-2) o beruházás állóeszköz beszerzés, egyenlő beruházási költség (3) Az egyes részek előirányzataihoz viszonyítottan lehet a tényleges felhasználást követni, ellenőrizni. A költségvetés készítési folyamat hét lépése: 1. Költségvetési terv kialakítása, irányelvek meghatározása 2. Célkitűzések meghatározása 3. Létszámszükséglet meghatározása 4. Fogyóeszközök meghatározása 5. Állóeszköz szükséglet becslése 6. Komplex költségvetés elkészítése, jóváhagyásra 7. Költségvetés megvalósítása, folyamatos ellenőrzése A költségvetés készítésnek meghatározott menetrendje van. Ez intézményenként változik, de nagy általánosságban az előkészítési feladatok, konkrétan a tervezési irányelvek megfogalmazása és a sarokszámok meghatározása júniusban kezdődik és augusztus közepéig tart Költségvetés készítés módszere a.) b.) c.) Program költségvetés általános célok meghatározása után programokból áll össze a költségvetés programhoz erőforrás rendelése történik. Nulla bázisú költségvetés programot jól kiegészíti, alternatívákat határoz meg, rangsorol a kiadások alapján. Felelősség szerinti költségvetés költséghelyeknek felelőse van, személyekhez kötődik akkor alkalmazható, ha felelősség és hatáskör jól elkülöníthető, nyilvántartás jól követhető szervezeti struktúra megfelelő

16 d.) e.) f.) Előrejelzésen alapuló költségvetés stabilból indul mik lendítik és hátráltatják a folyamatot kritikus tényező: létszám-fluktuáció Rugalmas költségvetés figyelembe veszi a kereslet kínálat ingadozását részlegek számára is rugalmas költségek előirányzása pontos nyilvántartás, költségfigyelés Költségvetés végrehajtása a terv elfogadása után: állandó tájékoztatás (pénzfelhasználásról, bevételről) eredmény kimutatások elemzése pénzforgalmi kimutatások elemzése A terv és a felhasználás folyamatos egybevetése, súlyos eltérések esetén megfelelő lépések megtétele szükséges.

A kórházak XXI. századi kihívásai, innováció, és a korszerű menedzsment-technika szükségessége a vezetésben II.

A kórházak XXI. századi kihívásai, innováció, és a korszerű menedzsment-technika szükségessége a vezetésben II. A kórházak XXI. századi kihívásai, innováció, és a korszerű menedzsment-technika szükségessége a vezetésben II. dr. Baráth Lajos SZTE mesteroktató Gazdasági igazgató Károlyi Sándor Kórház MEN Debrecen

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

A funkcionális tervezés, mint szakmai és gazdasági összefüggést megvalósító terv-készítési módszer a gyakorlatban

A funkcionális tervezés, mint szakmai és gazdasági összefüggést megvalósító terv-készítési módszer a gyakorlatban Dr. Baráth Lajos A tervező nem onnan tudja, hogy tökéleteset alkotott, hogy a műhöz nem lehet többet hozzáadni, hanem onnan, hogy nem lehet belőle semmit elvenni. Saint-Exupery A funkcionális tervezés,

Részletesebben

Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is''

Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is'' Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is'' Veszprém Megyei Orvos- Gyógyszerész Napok Sümeg, 2014. november 22. Zirci Erzsébet Kórház- Rendelőintézet

Részletesebben

Egészségpolitika. Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek. hatnak.

Egészségpolitika. Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek. hatnak. Dr. Stubnya Gusztáv Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli) feltételeinek biztosítására, a lakosok és a közösségek

Részletesebben

Egészségpolitika. Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek. hatnak.

Egészségpolitika. Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek. hatnak. Dr. Stubnya Gusztáv Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli) feltételeinek biztosítására, a lakosok és a közösségek

Részletesebben

Molnár Attila Az EGVE jelölt elnöke

Molnár Attila Az EGVE jelölt elnöke Molnár Attila Az EGVE jelölt elnöke 2003 járó díjcsökkentés, szabálykönyv szigorítás, teljesítmény határérték 2004 TVK, egynapos sebészet 2005 Járó és fekvő kassza összenyitása, díjharmonizáció 2006 Labor

Részletesebben

18. napirendi pont Megtárgyalta: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/555-2/2009. Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság

18. napirendi pont Megtárgyalta: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/555-2/2009. Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság 18. napirendi pont Megtárgyalta: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/555-2/2009. Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosának előterjesztése

Részletesebben

A kórházak XXI. századi kihívásai, innováció, és a korszerű menedzsment-technika szükségessége a vezetésben Dr. Baráth Lajos

A kórházak XXI. századi kihívásai, innováció, és a korszerű menedzsment-technika szükségessége a vezetésben Dr. Baráth Lajos A kórházak XXI. századi kihívásai, innováció, és a korszerű menedzsment-technika szükségessége a vezetésben Dr. Baráth Lajos SZTE címzetes docens Gazdasági igazgató Károlyi Sándor Kórház Gondolatindító

Részletesebben

Előterjesztés a Bicskei Egészségügyi Központ Szolgáltató Nonprofit Kft első félévi beszámolójának elfogadásáról

Előterjesztés a Bicskei Egészségügyi Központ Szolgáltató Nonprofit Kft első félévi beszámolójának elfogadásáról Előterjesztés a Bicskei Egészségügyi Központ Szolgáltató Nonprofit Kft. 2016. első félévi beszámolójának elfogadásáról 1. előterjesztés száma: 269/2016 2. Előterjesztést készítő személy neve: Molnár Enikő

Részletesebben

Az Intézet havi betegforgalmi és finanszírozási adatait összefoglalva az alábbiakról tájékoztatom:

Az Intézet havi betegforgalmi és finanszírozási adatait összefoglalva az alábbiakról tájékoztatom: Országos Onkológiai Intézet Számítástechnikai Osztály Az Intézet 2016. 1-12.havi betegforgalmi és finanszírozási adatait összefoglalva az alábbiakról tájékoztatom: Betegforgalom alakulása Az Országos Onkológiai

Részletesebben

AZ EHEALTH FEJLESZTÉSEK MEGHATÁROZÓ PROJEKTJEI Avagy a fejlesztések motorja. Dr. Németh László ÁEEK főigazgató

AZ EHEALTH FEJLESZTÉSEK MEGHATÁROZÓ PROJEKTJEI Avagy a fejlesztések motorja. Dr. Németh László ÁEEK főigazgató AZ EHEALTH FEJLESZTÉSEK MEGHATÁROZÓ PROJEKTJEI Avagy a fejlesztések motorja Dr. Németh László ÁEEK főigazgató ÁEEK feladatai No1: Fenntartói feladatkör No2: Középirányítói feladatkör No3: Tulajdonosi joggyakorlás

Részletesebben

Jirkovszkyné Szép Mária főosztályvezető Egészségügyi, Családvédelmi és Foglalkoztatáspolitikai Főosztály

Jirkovszkyné Szép Mária főosztályvezető Egészségügyi, Családvédelmi és Foglalkoztatáspolitikai Főosztály MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE ESZ:746.272/2006. Javaslat a Semmelweis Kórház- Rendelőintézet és Egyetemi Oktató Kórház valamint a Diósgyőri Kórház - Rendelőintézet struktúrájának átalakítására,

Részletesebben

TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY

TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY TILTJUK?, AVAGY AZ EGYNAPOS SEBÉSZET KIHASZNÁLTSÁGÁNAK SEGÍTÉSE VAGY KORLÁTOZÁSA A CÉL? SZAKÁCS ANASZTÁZIA ZIRCI ERZSÉBET KÓRHÁZ - RENDELŐINTÉZET Társszerző: Dr. Vermes Tamás XXV.

Részletesebben

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE Kórházi létesítmény gazdálkodás a gyakorlatban MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE A Kórház (szakrendelő, orvosi rendelő) mint létesítmény Egészségügyi intézmény egy speciális

Részletesebben

NEAK Szakmai Fórum. Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

NEAK Szakmai Fórum. Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő NEAK Szakmai Fórum Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Egészségbiztosítási Alap kiadásai 2017 A daganatos betegségek

Részletesebben

Működés optimalizálás, Merre, hogyan tovább alapellátás? Törvény- alaphelyzet. PTE ÁOK Alapellátási Intézet

Működés optimalizálás, Merre, hogyan tovább alapellátás? Törvény- alaphelyzet. PTE ÁOK Alapellátási Intézet Működés optimalizálás, Merre, hogyan tovább alapellátás? Törvény- alaphelyzet PTE ÁOK Alapellátási Intézet ALAPELVEK Az egészségügyi alapellátás az egészségügyi ellátás alapvető fontosságú része, az egészségfejlesztés,

Részletesebben

JAVASLAT. alapító okiratok módosítására

JAVASLAT. alapító okiratok módosítására VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) *460-155 FAX: (06-32) 460-918 Szám: 1-189 /2010. JAVASLAT alapító okiratok módosítására Készült: a Képviselő-testület 2010. decemberi

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 58285/2010. Dr. Simon István alpolgármester

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 58285/2010. Dr. Simon István alpolgármester Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 58285/2010. CÍM: ELŐTERJESZTÉS A TIOP-2.2.4/09/1 KÓDSZÁMÚ, STRUKTÚRAVÁLTOZTATÁST TÁMOGATÓ INFRASTRUKTÚRAFEJLESZTÉS A FEKVŐBETEG-

Részletesebben

Érettségi utáni képzések nappali képzés. Gyakorló ápoló (52 723 01)

Érettségi utáni képzések nappali képzés. Gyakorló ápoló (52 723 01) Érettségi utáni képzések nappali képzés 1. Gyakorló ápoló 2. Egészségügyi asszisztens A szakképesítés alapadatai Gyakorló ápoló (52 723 01) A szakképesítés azonosító száma: 52 723 01 A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Az EFOP az alábbi 7 fő beavatkozási irány szolgálja társadalmi felzárkózási és népesedési kihívások kezelésére: Társadalmi felzárkózás

Az EFOP az alábbi 7 fő beavatkozási irány szolgálja társadalmi felzárkózási és népesedési kihívások kezelésére: Társadalmi felzárkózás AZ EFOP- 2.2.19-17-2017-00054 JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÓ SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE A FEJÉR MEGYEI SZENT GYÖRGY EGYETEMI OKTATÓ KÓRHÁZBAN PROJEKT CÉLJA: A Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Fejér

Részletesebben

Minőség jelentősége a szakdolgozók körében

Minőség jelentősége a szakdolgozók körében Minőség jelentősége a szakdolgozók körében Dr. Balogh Zoltán Dr. Hirdi Henriett DEMIN XVI. Konferencia Minőség az irányításban, minőség a gyakorlatban Debrecen, 2016. május 26 28. Miről is akarunk beszélni?

Részletesebben

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann e.boros@rehabint.hu FESZ kongresszus 2012. szept. 28-30. Velence Téma fontossága Rehabilitáció folyamat Ellátás minősége folyamatosság, egyenletes színvonal Gazdaságosság

Részletesebben

A sürgősségi ellátás. Med-Econ Kft.

A sürgősségi ellátás. Med-Econ Kft. MSOTKE Konferencia 2010. november 5. A sürgősségi ellátás költségei Dózsa Csaba Med-Econ Kft. Az előadás vázlata A. A sürgősségi ellátás és mentés makroszintű költségei B. A sürgősségi ellátás intézményi

Részletesebben

A KÓRHÁZAK PÉNZÜGYI HELYZETE

A KÓRHÁZAK PÉNZÜGYI HELYZETE A KÓRHÁZAK PÉNZÜGYI HELYZETE Az MKSZ tagkórházai körében az EGVE támogatásával felmérést készített a finanszírozás változásainak kezelhetősége tárgyában. - 87 kórház az intézmények 70 %-a szolgáltatott

Részletesebben

Kórházfejlesztés. Az 5. reformtörvény

Kórházfejlesztés. Az 5. reformtörvény Kórházfejlesztés Az 5. reformtörvény A reform folytatódik A kormány elfogadta az ötödik egészségügyi reformtörvény tervezetét, amit ma nyújtottunk be a parlamentnek. A Kórházfejlesztési törvény az európai

Részletesebben

Az egészségügyi szakképzésben és az egészségtudományi felsőoktatásban bekövetkező változások hatása az idősellátásra

Az egészségügyi szakképzésben és az egészségtudományi felsőoktatásban bekövetkező változások hatása az idősellátásra Az egészségügyi szakképzésben és az egészségtudományi felsőoktatásban bekövetkező változások hatása az idősellátásra Dr. Balogh Zoltán EGYMÁST ÉRTŐ SZAKEMBEREK Nemzetközi Konferencia Budapest, 2017. június

Részletesebben

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül)

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül) A Kórház története Székesfehérváron II. Géza (1141-1161) uralkodása alatt a johannita rend alapított a város első kórházát (xenodochiumot). 1865 decemberében kezdte meg működését 32 ággyal az első vármegyei

Részletesebben

Az elmúlt év finanszírozói tapasztalatai a járóbeteg-szakellátásban

Az elmúlt év finanszírozói tapasztalatai a járóbeteg-szakellátásban Az elmúlt év finanszírozói tapasztalatai a járóbeteg-szakellátásban Molnár Zsuzsanna osztályvezető Országos Egészségbiztosítási Pénztár Finanszírozási Főosztály Jelentősebb változások Két hónapos finanszírozásra

Részletesebben

SEGÉLY HELYETT ESÉLY ALAPÍTVÁNY. Közhasznúsági jelentés

SEGÉLY HELYETT ESÉLY ALAPÍTVÁNY. Közhasznúsági jelentés SEGÉLY HELYETT ESÉLY ALAPÍTVÁNY Közhasznúsági jelentés Könyvvizsgálattal alátámasztott 2008. P.H... a szervezet vezetője A közhasznúsági jelentés tartalma 1. Számviteli beszámoló 2. Beszámoló a költségvetési

Részletesebben

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4.

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház bemutatkozása 2011. április 9. Készítette: Csordás Adrienn Turbók Adrienn Az intézmény alapításának éve: 1749. Az alapító neve: Győr Város Tanácsa A korábban Szentháromság

Részletesebben

Laboratóriumi diagnosztikai feladatok finanszírozása a járóbetegszakellátásban

Laboratóriumi diagnosztikai feladatok finanszírozása a járóbetegszakellátásban Kistérségi Járóbetegellátó Központ 7570 Barcs, Kálmán I. u. 10 Laboratóriumi diagnosztikai feladatok finanszírozása a járóbetegszakellátásban Szerző és előadó: Dr. Kisimréné Györkös Ágnes Tóth Szilvia

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

Mottó: Már látom a fényt az alagút végén. EGÉSZSÉGÜGYI AKCIÓTERV PONTBA N. dr. Csiba Gábor Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke

Mottó: Már látom a fényt az alagút végén. EGÉSZSÉGÜGYI AKCIÓTERV PONTBA N. dr. Csiba Gábor Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke Mottó: Már látom a fényt az alagút végén. EGÉSZSÉGÜGYI AKCIÓTERV 18 PONTBA N dr. Csiba Gábor Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke 1. E-alap : Egységes, egy nemzeti kockázat közösségen

Részletesebben

A jövő egészségügyének kulcsfontosságú tényezőjéről, a járóbeteg-szakellátásról.

A jövő egészségügyének kulcsfontosságú tényezőjéről, a járóbeteg-szakellátásról. A jövő egészségügyének kulcsfontosságú tényezőjéről, a járóbeteg-szakellátásról. Dr Lehoczky Péter Gábor elnök 2014. 09. 11-13 1 Felfogás Magyar Módra - pesszimistán: Továbbra sem volt érdemi változás

Részletesebben

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding megalakulásáról sikerek és buktatók A fekvőbeteg ellátás progresszivitásának kialakítása DR.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding megalakulásáról sikerek és buktatók A fekvőbeteg ellátás progresszivitásának kialakítása DR. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding megalakulásáról sikerek és buktatók A fekvőbeteg ellátás progresszivitásának kialakítása DR. TÓTH LAJOS BARNA szakmai főigazgató A KÖRÜLMÉNYEK, MELYEK

Részletesebben

Kórházszervezet, statisztikai táblák, mutatók

Kórházszervezet, statisztikai táblák, mutatók Kórházszervezet, statisztikai táblák, mutatók Jubileumok a Markusovszky Kórházban 403 Lakner László A kórház szervezeti felépítése A Markusovszky Kórház a jelenleg közel 1650 dolgozójával Vas megye legnagyobb

Részletesebben

Az első teljesítményértékelési jelentés ( )

Az első teljesítményértékelési jelentés ( ) Az első teljesítményértékelési jelentés (2013-2015) Gyenes Péter gyenes.peter@aeek.hu mertek.aeek.hu META ülés. 2017.05.31. Rendszermodelltől a jelentésig Végső célok Köztes célok Egyéb területek További

Részletesebben

Kis város, kis rendelőintézet

Kis város, kis rendelőintézet Kis város, kis rendelőintézet Dr. Kostyán Andor Rendelőintézet Abony Dr. Pusztai Dezső intézményvezető 2011. október 5. dr. Kostyán Andor Rendelőintézet - Abony 1 Kis város, kis rendelőintézet Abony Egészségügyi

Részletesebben

A kórház, mint bonyolult üzem értelmezése és annak vezetéstechnikái

A kórház, mint bonyolult üzem értelmezése és annak vezetéstechnikái A kórház, mint bonyolult üzem értelmezése és annak vezetéstechnikái A kórház mint költségvetési szervezet. A kórház olyan orvosi szakellátást és ápolást nyújtó fekvőbeteg gyógyintézet, amely elvégzi minden

Részletesebben

2014. OKTÓBER 9. Debrecen XXI. Magyarországi Egészségügyi Napok. Előadó: Fodor Péter Pál Egészségügyi menedzser

2014. OKTÓBER 9. Debrecen XXI. Magyarországi Egészségügyi Napok. Előadó: Fodor Péter Pál Egészségügyi menedzser 2014. OKTÓBER 9. Debrecen XXI. Magyarországi Egészségügyi Napok Előadó: Fodor Péter Pál Egészségügyi menedzser Merre tovább? Hogyan tovább? SOK értelmes munkát kellene elvégeznie NÉHÁNY tanult embernek!

Részletesebben

Tárgy : Javaslat az önkormányzat évi költségvetésének koncepciójára

Tárgy : Javaslat az önkormányzat évi költségvetésének koncepciójára Emőd Város Önkormányzat Polgármesterétől 3432 Emőd, Kossuth tér 1. Tel.: 46/476-206 Ikt.sz.:5996/2012. Tárgy : Javaslat az önkormányzat 2013. évi költségvetésének koncepciójára Emőd Város Önkormányzat

Részletesebben

Aktuális egészségpolitika elvei, célkitűzései. Dr. Kissné Dr. Horváth Ildikó EMMI Egészségpolitikai főosztály vezetője

Aktuális egészségpolitika elvei, célkitűzései. Dr. Kissné Dr. Horváth Ildikó EMMI Egészségpolitikai főosztály vezetője Aktuális egészségpolitika elvei, célkitűzései Dr Kissné Dr Horváth Ildikó EMMI Egészségpolitikai főosztály vezetője Semmelweis terv, kormányzati intézkedések, stratégiák Struktúraváltás, Térségi Ellátásszervezési

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez - a Területi Kórház Mátészalka alapító okiratáról

E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez - a Területi Kórház Mátészalka alapító okiratáról MÁTÉSZALKA V Á R O S POLGÁRMESTERÉTŐ L 4701.Mátészalka, Hősök-tere 9. Tel.: (44) 501-361, Fax: (44) 501-358 e-mail:polgarmester@mateszalka.hu Száma: 146-3 /2007. E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez

Részletesebben

A labordiagnosztika finanszírozása és a tervezett változtatások

A labordiagnosztika finanszírozása és a tervezett változtatások A labordiagnosztika finanszírozása és a tervezett változtatások Molnár Attila OEP GYMEF főosztályvezető helyettes molnarat@oep.hu Szeged, 2005 május 25. Az érdekrendszerek szorításában Laborszakmai érdekek

Részletesebben

Határidő: január 31. Felelős: Képviselő-testület

Határidő: január 31. Felelős: Képviselő-testület Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. december 22-én megtartott ülésének könyvéből Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 270/2011.(12.22.) Öh. számú határozata Biatorbágy

Részletesebben

(Tervezet) Iktatószám: BM/ /2016. Jóváhagyom: A BELÜGYMINISZTÉRIUM, MINT A KÖZFOGLALKOZTATÁSI FELADATOK SZAKMAI IRÁNYÍTÓJA

(Tervezet) Iktatószám: BM/ /2016. Jóváhagyom: A BELÜGYMINISZTÉRIUM, MINT A KÖZFOGLALKOZTATÁSI FELADATOK SZAKMAI IRÁNYÍTÓJA Iktatószám: BM/ 16675-1 /2016. Jóváhagyom: ÉVES ELLENŐRZÉSI TERV (Tervezet) A BELÜGYMINISZTÉRIUM, MINT A KÖZFOGLALKOZTATÁSI FELADATOK SZAKMAI IRÁNYÍTÓJA ÁLTAL A 2017. ÉVRE MEGHATÁROZOTT HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEKRŐL

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY

KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA FÖLDRAJZTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY 1. Fejezet száma: XXXIII. megnevezése: Magyar Tudományos Akadémia 2. Köztestületi költségvetési szerv a) azonosító adatok

Részletesebben

Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei

Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei Név : Születési név: Születési hely: Születési dátum Anyja neve: Lakcím: Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei Teljesítendő gyakorlatok: Óraszám: Szociális

Részletesebben

Rejtett tartalékok vagy kidobott pénz?

Rejtett tartalékok vagy kidobott pénz? Rejtett tartalékok vagy kidobott pénz? Vezetői kompetenciafejlesztés lehetőségei az egészségügyben A KONETT Team komplex vezetőfejlesztési modelljének bemutatása Előadó: Salamon Hugó, KONETT Team vezető

Részletesebben

J a v a s l a t. Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2014. évi költségvetése teljesítésének elfogadására

J a v a s l a t. Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2014. évi költségvetése teljesítésének elfogadására J a v a s l a t Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2014. évi költségvetése teljesítésének elfogadására Ózd, 2015. április 29. Előterjesztő: Társulási Tanács Elnöke Előkészítő: Pénzügyi Osztály Tisztelt Társulási

Részletesebben

A rehabilitációs ellátási programok (REP) jogszabályi megjelentetésének előkészítése

A rehabilitációs ellátási programok (REP) jogszabályi megjelentetésének előkészítése A rehabilitációs ellátási programok (REP) jogszabályi megjelentetésének előkészítése Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos EMMI tájékoztató 2014. március 5. Tartalom 1. A rehabilitációs medicinát érintő

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE SÜRGŐSSÉGI ELŐTERJESZTÉS! Sürgősség indoka: Az önkormányzati döntés szükségessége.

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE SÜRGŐSSÉGI ELŐTERJESZTÉS! Sürgősség indoka: Az önkormányzati döntés szükségessége. MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE SÜRGŐSSÉGI ELŐTERJESZTÉS! Sürgősség indoka: Az önkormányzati döntés szükségessége. ESZ:. 326.381-2/2007. Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése Javaslat a Borsod

Részletesebben

Üzleti tervezés. Kis- és középvállalkozások. Anyagi és pénzügyi folyamatok. Ügyvezetés I. és II. Értékesítés. Beszerzés 8. Raktár 7.

Üzleti tervezés. Kis- és középvállalkozások. Anyagi és pénzügyi folyamatok. Ügyvezetés I. és II. Értékesítés. Beszerzés 8. Raktár 7. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások I-II. 1 Üzleti tervezés Kis- és középvállalkozások I-II. 2 Anyagi és pénzügyi folyamatok 3 Értékesítés 6 1 Beszerzés 8 Szállító

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Tantárgyi útmutató

Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest. Számvitel mesterszak. Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Számvitel mesterszak Tantárgyi útmutató 1 Tantárgy megnevezése: HALADÓ VEZETŐI SZÁMVITEL Tantárgy kódja: Tanterv szerinti óraszám:

Részletesebben

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A.2-2013-2013-0015 A projekt háttere, célja Mi keltette életre a projektet? Nagykáta Polgármesteri hivatalának működésében

Részletesebben

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program

Az apró munka és szakmai háttere: a MOTESZ MADOFE Program X. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és V. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia, 2008. szeptember 18-20., Balatonfüred Egészségpolitika I. Szekció, 2008. szeptember 19. Az apró munka és

Részletesebben

KIVONAT Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 2004... - án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből HATÁROZAT

KIVONAT Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 2004... - án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből HATÁROZAT KIVONAT Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 2004... - án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből.../2004. (...) Kgy. sz. HATÁROZAT A Közgyűlés megtárgyalta a Polgármester 23094-19/2004. számú, Szeged Megyei

Részletesebben

EUROP- MED KFT. 2040 BUDAÖ R S, KOS S U T H L. U. 9. BESZÁMOLÓ A BIATOR B Á G Y I EGÉ S Z S É G H Á Z M ŰKÖDÉ S É R Ó L

EUROP- MED KFT. 2040 BUDAÖ R S, KOS S U T H L. U. 9. BESZÁMOLÓ A BIATOR B Á G Y I EGÉ S Z S É G H Á Z M ŰKÖDÉ S É R Ó L EUROP- MED KFT. 2040 BUDAÖ R S, KOS S U T H L. U. 9. BESZÁMOLÓ A BIATOR B Á G Y I EGÉ S Z S É G H Á Z M ŰKÖDÉ S É R Ó L 2010. JANUÁR 01. 2010. DECE M B E R 31. ID ŐS ZAKRÓL BUDAÖ R S, 2011-04-11. ELŐZMÉNYEK

Részletesebben

Budapest, október.

Budapest, október. Iktatószám: BM/ 20923-01/2017. Jóváhagyom: Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár ÉVES ELLENŐRZÉSI TERV A BELÜGYMINISZTÉRIUM, MINT A KÖZFOGLALKOZTATÁSI FELADATOK SZAKMAI IRÁNYÍTÓJA ÁLTAL A 2018. ÉVRE

Részletesebben

Tiszaújváros Városi Rendelőintézet, A L A P Í T Ó O K I R A T módosítása. 21. Az intézmény hosszú- és körbélyegzőjének hivatalos szövege:

Tiszaújváros Városi Rendelőintézet, A L A P Í T Ó O K I R A T módosítása. 21. Az intézmény hosszú- és körbélyegzőjének hivatalos szövege: X/388/2011. 155/Ökt. határozat melléklete A L A P Í T Ó O K I R A T módosítása Az Alapító Okirat 21. pontja az alábbiak szerint módosul: 21. Az intézmény hosszú- és körbélyegzőjének hivatalos szövege:

Részletesebben

A kórházi sürgősségi ellátás nemzetközi szemszögből

A kórházi sürgősségi ellátás nemzetközi szemszögből A kórházi sürgősségi ellátás nemzetközi szemszögből Prof. Dr. Pintér Lajos HM miniszteri megbízott Dr. Pápai Tibor Ph.D centrumvezető ápoló 1 A nemzetközi sürgősségi ellátás evolúciója a gazdasági, urbanizációs,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŰLÉS E L N Ö K E E L Ő T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. április 25-ei ülésére Tárgy: A 2014. évi költségvetési koncepció elfogadása Előterjesztő:Popovics

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR A MEGYEI JOGÚ VÁROS földrajzi helyzet, urbánus

Részletesebben

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Dr. Balogh Zoltán XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia XIV. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2017. szeptember 20-22.. Az

Részletesebben

MÁTRAMINDSZENT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

MÁTRAMINDSZENT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA MÁTRAMINDSZENT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉP-ÉS HOSSZÚTÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERVE 1. BEVEZETÉS A folyamatosan változó társadalmi-gazdasági környezet, az átalakulások korszakát élő közszolgáltatások, a közigazgatási

Részletesebben

Szakma és a menedzsment : 2-in-1

Szakma és a menedzsment : 2-in-1 Szakma és a menedzsment : 2-in-1 Dr. Péter Lívia JNSZ Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet EGVE Debrecen, 2014. október 09. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet Év Kórháza

Részletesebben

A Kar FEUVE rendszere

A Kar FEUVE rendszere 4. sz. melléklet a 6/2016. (I. 1) sz. Dékáni utasításhoz A Kar FEUVE rendszere Az Államháztartási törvény alapján az (átfogó) szervezeti egység vezetője felelős: a feladatai ellátásához az (átfogó) szervezeti

Részletesebben

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi

Részletesebben

RENDSZER, HATÉKONYSÁG, GAZDASÁGOSSÁG

RENDSZER, HATÉKONYSÁG, GAZDASÁGOSSÁG RENDSZER, HATÉKONYSÁG, GAZDASÁGOSSÁG Új szemlélet a műtői, a sterilizálási és a gyógyszerelési rendszerek vonatkozásában Veres József termékigazgató Premier G Med Kft. Bevezetés - Hosszú távú beruházások

Részletesebben

EGÉSZSÉGPOLITIKA, TERVEZÉS ÉS FINANSZÍROZÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK

EGÉSZSÉGPOLITIKA, TERVEZÉS ÉS FINANSZÍROZÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=102184.263634 15/2006. (IV. 3.) OM rendelet az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről EGÉSZSÉGPOLITIKA, TERVEZÉS ÉS FINANSZÍROZÁS MESTERKÉPZÉSI

Részletesebben

Közlekedési szervezetek működési modelljei

Közlekedési szervezetek működési modelljei t Alapfolyamat Közlekedési szervezetek működési modelljei a tervezés és végrehajtás időbeli rendje Információkezelési folyamat 1 1. Feladatok funkciók információellátása (tervezés, irányítás, ellenőrzés)

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 216. évi CLV. törvény

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Új Magyarország Fejlesztési Terv 40. lecke Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013

Részletesebben

ELLENŐRZÉSI NYOMVONALAK. A tervezésre vonatkozó ellenőrzési pontok és feladatok ellenőrzési nyomvonala

ELLENŐRZÉSI NYOMVONALAK. A tervezésre vonatkozó ellenőrzési pontok és feladatok ellenőrzési nyomvonala 4. sz. melléklet ELLENŐRZÉSI NYOMVONALAK A tervezésre ellenőrzési pontok és feladatok ellenőrzési Az előirányzat felhasználásra ellenőrzési pontok és feladatok ellenőrzési A beszámolásra ellenőrzési pontok

Részletesebben

Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Szociális és Egészségügyi Osztály. Ózd, május 23.

Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Szociális és Egészségügyi Osztály. Ózd, május 23. Javaslat az Ózd Város Önkormányzata által biztosított egészségügyi alapellátás működtetésének átadására az Ózd Kistérség Többcélú Társulása által alapított Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti

Részletesebben

ELŐZMÉNYEK A Kft. bemutatása A társaság neve, székhelye: A tevékenység megkezdésének időpontja: A Kft. alapítója: A Kft. jegyzett tőkéje: Adószám:

ELŐZMÉNYEK A Kft. bemutatása A társaság neve, székhelye: A tevékenység megkezdésének időpontja: A Kft. alapítója: A Kft. jegyzett tőkéje: Adószám: Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ÜZLETI TERV 2011. év 2011. május 12. ELŐZMÉNYEK Püspökladány Város Önkormányzata 2007. évben alapította a Püspökladányi Egészségügyi

Részletesebben

Költségvetési szervek tevékenysége Költségvetés alrendszerek gazdálkodása, szerkezeti rendje

Költségvetési szervek tevékenysége Költségvetés alrendszerek gazdálkodása, szerkezeti rendje Költségvetési szervek tevékenysége Költségvetés alrendszerek gazdálkodása, szerkezeti rendje 1 Jogszabályi háttér 2011. évi CXCV. Törvény az államháztartásról 368/2011. (XII. 31.) Korm. Rendelet az államháztartásról

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88)

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88) VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu Szám: 02/86-2/2010. ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Dr. Baráth Lajos mester oktató november 16.

Dr. Baráth Lajos mester oktató november 16. Dr. Baráth Lajos mester oktató 2017. november 16. 1 Nincs egészségfejlesztési terv, szakmai,pénzügyi válság Alacsony GDP ráfordítás Nem terjedt el és nem alkalmazzák az egészségügyi gazdaságtant Jelen

Részletesebben

Egészségügyi logisztikai rendszer bemutatása

Egészségügyi logisztikai rendszer bemutatása Egészségügyi logisztikai rendszer bemutatása BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI KÖZPONTI KÓRHÁZ ÉS EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ BESZERZÉS ELŐKÉSZÍTŐ ANYAG ÉS ESZKÖZGAZDÁLKODÁSI OSZTÁLY MŰKÖDÉSE BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN

Részletesebben

III. Az emberi erőforrás tervezése

III. Az emberi erőforrás tervezése BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség III. Az emberi erőforrás tervezése Emberi Erőforrás Menedzsment 2012 Október 20 Gál Márk PhD Közigazgatási

Részletesebben

Települési ÉRtékközpont

Települési ÉRtékközpont TÉR Települési ÉRtékközpont Lajosmizse Város Önkormányzata településüzemeltetési és -fejlesztési program kidolgozása KÉPZÉS Stratégiák szerepe 2009. A közpolitika fogalma Közpolitika: az aktuálpolitika

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette:... Dátum: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Jóváhagyta:... Dátum: Dr. Decsi Tamás egyetemi tanár, főigazgató 2014.05.06.

Részletesebben

J a v a s l a t. Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi költségvetéséről szóló beszámoló elfogadására

J a v a s l a t. Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi költségvetéséről szóló beszámoló elfogadására J a v a s l a t Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2016. évi költségvetéséről szóló beszámoló elfogadására Előterjesztő: Társulási Tanács Elnöke Előkészítő: Pénzügyi és Gazdasági Osztály Ózd, 2017. május

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

Módosító okirat. A határozat visszavonva a 81/2017. (II. 9.) határozattal. 628/2016. (XII. 7.) Egészségügyi Központ alapító okiratának módosítása

Módosító okirat. A határozat visszavonva a 81/2017. (II. 9.) határozattal. 628/2016. (XII. 7.) Egészségügyi Központ alapító okiratának módosítása A határozat visszavonva a 81/2017. (II. 9.) határozattal 628/2016. (XII. 7.) Egészségügyi Központ alapító okiratának módosítása Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban Képviselő-testület)

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS, EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJE Szám: EPL/26/14/2017. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Az egészségügyi intézményi struktúra átalakítása

Az egészségügyi intézményi struktúra átalakítása Az egészségügyi intézményi struktúra átalakítása dr. Helmle László 2012. szeptember 20. A Semmelweis Terv tézisei Az ellátórendszer összhangjának ismételt megteremtése (térségi szervezés, progresszív ellátás)

Részletesebben

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2008-2013 Hatályos: 2008... napjától 1 A költségvetési szervek belső ellenőrzéséről szóló 193/2003. (XI. 26.) Kormány rendelet

Részletesebben

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője Háttér TÁMOP 6.2.5/A jelű pályázat több éves előkészítés

Részletesebben

Éves költségvetési beszámoló

Éves költségvetési beszámoló Adatellenőrző kód: 7b-35-8e1ad-3816-771e362e7a-17-3ec-35-77415 Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 20 1002 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet

Részletesebben

Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől. a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában

Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől. a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől E l ő t e r j e s z t é s a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában (Képviselő-testület 2015.október 21-i ülésére) A 2016. évre

Részletesebben

A stroke ellátás helyzete Magyarországon

A stroke ellátás helyzete Magyarországon A stroke ellátás helyzete Magyarországon Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika Magyar Stroke Társaság Agyi érbetegségek kórházi kezeléseinek esetszáma és a kezelt személyek száma 160 000 140 000 120

Részletesebben

SZABÁLYZAT ELŐJEGYZÉS ÉS INTÉZMÉNYI VÁRÓLISTA KEZELÉSÉRE VALAMINT A TERÜLETEN KÍVÜLI BETEG BEFOGADÁSÁRA

SZABÁLYZAT ELŐJEGYZÉS ÉS INTÉZMÉNYI VÁRÓLISTA KEZELÉSÉRE VALAMINT A TERÜLETEN KÍVÜLI BETEG BEFOGADÁSÁRA SZABÁLYZAT ELŐJEGYZÉS ÉS INTÉZMÉNYI VÁRÓLISTA KEZELÉSÉRE VALAMINT A TERÜLETEN KÍVÜLI BETEG BEFOGADÁSÁRA A példány sorszáma: A példány tulajdonosa: A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI SZABÁLYZAT A DR. KENESSEY ALBERT KÓRHÁZ

Részletesebben

AZ INTENZÍV TERÁPIA ÉS A SÜRGŐSSÉGI

AZ INTENZÍV TERÁPIA ÉS A SÜRGŐSSÉGI XVI. MAGYAR AZ INTENZÍV TERÁPIA ÉS A SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÁS SZEREPE AZ AKUT JELLEGŰ BETEGELLÁTÁS RENDSZERÉBEN BERÉNYI TAMÁS SÜRGŐSSÉGI ORVOSTANI KONGRESSZUS 2017. NOVEMBER - SIÓFOK TECHNIKAI DOMINANCIA(HUMÁN

Részletesebben

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje 2015-2017 - végleges - A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottsága (továbbiakban: GYTB) 41/2007 (IX. 19) EüM rendeletének 35 -ban

Részletesebben

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Az egészségterv (irányított célzott változás) Egy dokumentum (öt fejezet) Egy ciklikus működési mód adott színtérben élők egészségét hivatott támogatni,

Részletesebben

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Hatókör Folyamatos kiterjesztés földrajzi és tartalmi értelemben: Adott helyszíntől

Részletesebben