Dr. Baráth Lajos mester oktató november 16.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Baráth Lajos mester oktató november 16."

Átírás

1 Dr. Baráth Lajos mester oktató november 16. 1

2 Nincs egészségfejlesztési terv, szakmai,pénzügyi válság Alacsony GDP ráfordítás Nem terjedt el és nem alkalmazzák az egészségügyi gazdaságtant Jelen előadás célja,küldetése felhívni a figyelmet a problémákra

3 Bevezető gondolatok Miért van szükség az egészségügyi gazdaságtanra Egészségfejlesztési program Versenyképességi index Egészség gazdaságtani kutatások

4 I. Az egészséggazdaságtan az 1950-es években vált ki a közgazdaságtanból,érvényesek rá a közgazdaságtan szabályai s az egészségügyi gazdaságtan olykor makroökonómiai mutatókat is használ(gdp,gnp),de többnyire e szakterület mikroökonómiai fogalmaira épül és ezen mikroökonómiai alapfogalmak ismerete elengedhetetlen.

5 Az egészségügyi gazdaságtan annak vizsgálatával foglalkozik, hogyan lehet elosztani a szűkös erőforrásokat, a betegségek ellátása, illetve az egészség fejlesztése, fenntartása és javítása szempontjából létező alternatív felhasználási lehetőségek között. Felöleli továbbá annak vizsgálatát, hogyan oszlik meg az egészségügyi ellátás és az azzal kapcsolatos szolgáltatás a költéség, a hozam és maga az egészség az egyének és a társadalmi csoportok között. (Hurley 1999.)

6 Az egészségügyi gazdaságtan a közgazdaságtan ágazati része, tehát rá is vonatkoznak ugyanazok a szabályok, mint egyéb területekre, egyes kérdések pedig különösen kiemelten,erőforrások szűkössége stb.

7 Egészség gazdaságtani szemlélet során az egészségszervező az orvos elsődlegesen beteg állapotát jellemző tünetek alapján betegben és betegségben gondolkodik, és az orvosi eskü szövegének megfelelően orvosi tudását a betegségek megelőzésére, a betegek testi-lelki javára és betegségük gyógyítására fordítja, másodlagosan hagy teret a közgazdasági és egészség gazdaságtani szemléletnek.

8 Az egészségügyben az erőforrások szűkösen állnak rendelkezésre és velük szemben az igények korlátlanok. Ennek oka, hogy a tudomány fejlődése gyorsabb, mint az egyes országok gazdaságának fejlődése. Orvosilag szinte minden lehetséges, de hogy gazdaságilag mi engedhető meg, az mindig kérdéses. A gyakorlatban ez nem jelent mást, minthogy a tudomány fejlődése miatt mindig újabb és újabb betegségek válnak gyógyíthatóvá, és ezek újabb és újabb erőforrások iránt támasztanak igényt, melyekről köztudott, hogy mindig korlátozottan állnak rendelkezésre, és ezért indokolt és szükséges az egészséggazdaságtani szemlélet érvényesítése.

9 Az egészségügyi rendszer működésének megértéséhez szükséges és indokolt az egészségügyi piac megismerése. A keresleti kínálati viszonyok speciális érvényesülésének ismerete. Megváltozik az állam szerepe, a szabályozásban érvényesül teljeskörűen, míg a fogyasztó, a beteg szerepe kiemelkedő, csakúgy mint a finanszírozóé. Az ezt meghatározó jogi és közgazdasági környezet szerinti működést az egészségügyi gazdaságtan szabályozza makro és mikro szinten egyaránt. Az egészségügyi gazdaságtani elemzések szerepe az alapfogalmak meghatározása után a közfinanszírozásban való befogadásban kiemelkedő. Közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatás vagy gyógyszertámogatás csak és kizárólag egészséggazdaságtani elemzési módszerekkel való vizsgálatok alapján és arra alapozott döntésnek megfelelően történhet, mert mindenki ugyanazzal a problémával küszködik, az erőforrások szűkösségével.

10 Az egészségügyi rendszer működése, annak hatékonysága jelentős mértékben befolyásolja az egyén egészségi állapotát. Továbbá a finanszírozási rendszer egyrészt az ellátáshoz való hozzáférésen keresztül szintén hat az egyén egészségi állapotára. Meg kell említeni még, hogy az egészségügyben felhasznált erőforrások és az azokkal történő gazdálkodás a nemzetgazdaságra gyakorolt hatásuk nem elhanyagolandó. egy nemzet gazdasága annak fejlettségével hat az egészségügyre, míg az egészségügy fejlesztése esetén érvényesül a multíplikatív módon való visszahatás.

11 Lalonde 1986 Ottawai Charta Egészségfejlesztés alapelvei: Egészséget támogató politika Egészséget támogató környezet Közösségi cselekvések Egyéni készségek fejlesztése Betegellátás irányvonalának újragondolása

12 - megelőző csoport felállítása (info. gyűjtés,elemzés) - állandó párbeszéd - közvetlen dialógus a szakma és a pénzügyek vonatkozásában( költségcsökkentés,beruházások) - monitorozás,foglalkoztatás fenntartása - egészségügyi prioritásokra felkészülni - felkészítés a pénz jobb beosztására - intézmények vezetését speciális technikai irányelveket kidolgozó csoportokkal való támogatása - szükséges egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés fenntartása - egészségügyi egyenlőtlenségek megoldásának kiemelt kezelése

13 A versenyképesség a gazdaság olyan állapotjelzője, amely lényegesen összetettebb fogalmat takar, mint például a gazdasági növekedés. Amíg utóbbit igen egyszerűen ki lehet fejezni a GDP-mutatóval, addig a versenyképességet sokdimenziós mutatószámként tudjuk csak meghatározni. A két fogalom ebből a szempontból különbözik, azonban mégis elválaszthatatlanok egymástól: Versenyképesség nélkül ugyanis nem érhető el látványosabb gazdasági növekedés. Versenyképes szereplők nélkül a versenyképes nemzetgazdaság elképzelhetetlen. A versenyképesség mérésére nem létezik egységesen elfogadott formula.

14

15 a versenyképesség mérésével foglalkozó szervezetek száma is megszaporodott az elmúlt évtizedekben két legjelentősebb versenyképesség-kutató szervezet, a World Economic Forum és az Institute for Management Development tudományos módszertana kerül górcső alá. s

16 Az egészség = képesség. Az emberek valós potenciáljának eléréséhez szükséges alap, mely lehetővé teszi, hogy valóra váltsák a bennük rejlő lehetőségeket. /David Speedhouse / Az egészség dimenziói biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége

17

18

19 a gondoskodás az egészséges embert is megilleti,a beteg rászorul a támaszra-és minden gyógyulásnak ára van. (Hipokratész)