Útmutató a CT protokollhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Útmutató a CT protokollhoz"

Átírás

1 Útmutató a CT protokollhoz iuni iduo itotal A ConforMIS térdízüle felszínpótló implantátumcsaládhoz ConforMIS, Inc. (Tel.: 781/ ) 1 Copyright 2014 ConforMIS, Inc.

2 TARTALOM 1.0 A BETEG ELHELYEZÉSE 3. OLDAL 2.0 KÉPFELVÉTEL 3. OLDAL Protokolltáblázat 4. OLDAL 3.0 CT ARTROGRÁFIA 7. OLDAL 4.0 KÉPARCHIVÁLÁS 8. OLDAL 5.0 KÉPI ADATOK TOVÁBBÍTÁSA 8. OLDAL Ha kérdései vannak a protokoll útmutatójával kapcsolatban, keressen meg bennünket az alábbi elérhetőségeken: ConforMIS Imaging Support 28 Crosby Drive Bedford, MA Tel.: 781/ imaging A ConforMIS Imaging ügyfélszolgálat nyitva tartása: hé őtől péntekig 8 és 18 óra közö (amerikai kele időzóna) ConforMIS, Inc. (Tel.: 781/ ) 2 Copyright ConforMIS, Inc.

3 1.0 A beteg elhelyezése: A betegnek a gantry izocentrumában kell elhelyezkednie, a hátán fekve, a vizsgálni kívánt végtagot teljesen kinyújtva. Annak érdekében, hogy a térd nem megfelelő beállítását korrigálni lehessen, kri kus fontosságú, hogy a lábfej merőleges legyen az asztalra úgy, hogy a lábujjak felfelé néznek. Az elmozdulás megelőzése érdekében a lábujjakat rögzíteni kell. A térd, ill. boka alá nem szabad szivacsot vagy párnát helyezni. *** Ha a másik térdben implantátum vagy más eszköz van jelen, akkor azt a térdet a behajtva, a látótértől a lehető legtávolabb kell elhelyezni, hogy az érinte térdízületnél minimálisra csökkenjen a műtermékek mértéke. Fém okozta műtermék csökkentésére szolgáló technikát kell alkalmazni. *** 2.0 Képfelvétel: A DICOM fejlécben a beteg családi és utónév adatai ala a beteg hivatalos nevét KELL megadni. A vizsgála protokoll 6 sorozatból áll. Mindegyik sorozathoz külön sorozatszámot kell hozzárendelni. (Három rövid spirális sorozat, valamint a térd koronális és szagi ális rekonstrukciója) 1. A teljes láb á ekintő felvétele a csípőtől a bokáig 2. Csípő 3. Térd 4. Boka 5. Térd koronális MPR 6. Térd szagi ális MPR A vizsgálat elsődleges tárgya a térd, azonban a csípőről és a bokáról is fel kell venni részleges képet annak érdekében, hogy a láb és a személyre szabo implantátum igazítása megfelelő legyen. Az axialis rekonstrukciós paramétereket olyan pontosan kell követni, amennyire azt a konkrét CT rendszer képességei lehetővé teszik. Látótér (FOV): Mindegyik sorozatnál az érinte oldalra kell korlátozódnia. Hozzávetőleges FOV területek: cm a csípő, cm a térd, ill cm a boka esetén. A protokoll felépítése: Javasoljuk, hogy a CT készülék(ek)ben építsen fel egy ConforMIS protokollt, amely tartalmazza a megfelelő tartományokat. Tanács GE felhasználók számára: Ha nincs felépítve előre meghatározo protokoll: A vizsgála tartományok közö válassza a Sorozat megismétlése" opciót a következő terület szkenneléséhez. Ne válassza a Csoport hozzáadása opciót. Tipp Toshiba felhasználók számára: A vizsgála tartományok közö válassza a Kilépés a sorozatból" opciót, és használja az erede á ekintő felvételt a következő terület szkenneléséhez. KV/MaS: A beállításokat a vizsgálandó anatómiai területekre érvényes normál értékekre kell állítani. Kétoldali képalkotás: Egyetlen felvétel keretében is elvégezhető, a két láb egymástól független rekonstrukciójával. ConforMIS, Inc. (Tel.: 781/ ) 3 Copyright ConforMIS, Inc.

4 ConforMIS CT vizsgála protokoll Sorozat 1 Á ekintő TELJES LÁB, csípőtől bokáig Mag/ Algoritmus Axiális rekonstrukció Vastagság X lépésekben Vetület 2 Csípő Csak a combcson ej (csak a vápa) Csont 2 X 2 mm vagy 2,5 X 2,5 mm Axiális 3 Térd a combcsont disztális 1/3 ától a sípcsont proximális 1/3 áig (a teljes térdkalácsot tartalmaznia kell a szárkapocscson ejig) Csont 1 X 0,5 mm vagy 1,25 X 0,625 mm Axiális 4 Boka középpont a biotalaris ízüle térben felvétel: 2 cm rel az ízület fölö ől 2 cm rel az ízület ala g Csont 2 X 2 mm vagy 2,5 X 2,5 mm Axiális 5 MPR felvétel csak a térd Csont 1 X 1mm Koronális 6 MPR felvétel csak a térd Csont 1 X 1mm Szagi ális ConforMIS, Inc. (Tel.: 781/ ) 4 Copyright ConforMIS, Inc.

5 Megjegyzés: A jelen kézikönyvben ismertetett képalkotási protokoll kizárólagos feladata azon információk begyűjtése, amelyekre a ConforMIS rendszernek szüksége van a személyre szabott implantátum kialakításához. A protokoll eltérhet az Ön intézményében diagnosztikai célra rutinszerűen alkalmazott térd képalkotási protokolloktól, és előfordulhat, hogy nem ugyanazon információkat szolgáltatja. A felelős radiológusnak kell döntenie arról, hogy további információk biztosítása érdekében a vizsgálatot ki kell e egészíteni a rutin diagnosztikai protokoll alapján készített további felvételekkel. Á ekintő Csípő terület Térd terület Boka terület ConforMIS, Inc. (Tel.: 781/ ) 5 Copyright ConforMIS, Inc.

6 Térd MPR: A szagi ális és koronális MPR felvételeknek a vizsgált oldalra kell korlátozódniuk, és csak cson ól cson g kell terjedniük. Javasolt, hogy a koronális MPR párhuzamos legyen a combcson ízüle ejekkel, a szagi ális MPR pedig merőleges legyen rájuk. ConforMIS, Inc. (Tel.: 781/ ) 6 Copyright ConforMIS, Inc.

7 3.0 CT artrográfiás protokoll: OPCIONÁLIS, azaz NEM szükséges a ConforMIS protokollos vizsgálathoz Ez a CT képalkotási opció leggyakrabban arra használatos, hogy megkönnyítse a térdkalácscombcson porc, valamint a másik sípcsont combcson szakasz porcának diagnosz kai értékelését. Ezen kívül felhasználható az ízüle szegélyek és a keresztszalagok vizsgálatára is. 3.1 Ru n artrográfia: A ru n térdartrográfiát kb. 150 mg/ml koncentrációjú jódot tartalmazó kontrasztanyaggal kell végezni. A hígítási arány azért fontos, hogy a csontot és a lágy szövetet megfelelően lehessen megjeleníteni az ízüle térben. 1. példa: Omnipaque 300 használata esetén 50% os sóolda al hígítandó. (NE HASZNÁLJA A TÖMÉNY OMNIPAQUE 300 AT) 2. példa: Omnipaque 180 használata esetén nincs szükség hígításra. 3.2 Posztartrográfiás CT képalkotás: A ConforMIS CT protokoll 1.0 és 2.0 részében leírtak szerint, lehetőleg a kontrasztanyag befecskendezésétől számíto 60 percen belül. ConforMIS, Inc. (Tel.: 781/ ) 7 Copyright ConforMIS, Inc.

8 4.0 Képarchiválás Fontos: A vizsgála helyen kötelező megőrizni egy tartósan archivált példányt (PACSrendszerben) a térd CT vizsgálatairól. 5.0 Képi adatok továbbítása: ***A beteg lehető legmagasabb szintű gondozása érdekében kri kus fontosságú, hogy a ConforMIS protokollos vizsgálatokat a vizsgálat befejeztével lehetőség szerint azonnal, elektronikus úton feltöltve továbbítsák.*** A ConforMIS protokollos vizsgálatok képeinek továbbítására számos módszer áll rendelkezésre. 5.1 Képtovábbítás Biztonságos internetes feltöltés: A ConforMIS vizsgálatok CD ről, DVD ről, ill. internetes hozzáférésű PACS rendszerről is feltölthetők biztonságos weboldalunkra. A vizsgálatok biztonságos p kiszolgálónkra való feltöltéséhez lépjen a h p://www.conformis.com/imaging Professionals/Upload a Scan címre. 5.2 Biztonságos DICOM ada ovábbítás: A ConforMIS felhő alapú képmegosztó oldalakról is letölthe a képeket. Bizonyos esetekben közvetlen PACS PACS csatlakozást is létrehozhatunk. Ha Ön jelenleg ilyen alkalmazást használ, ill. érdekli a közvetlen DICOM push üzemmódú képtovábbítás, egyeztessen a csatlakozás létrehozásáról a ConforMIS Image Support ügyfélszolgála al. 5.3 Elsőbbségi szállítmányozás: A tömörítetlen, ill. veszteségmentes módon tömöríte, DICOM formátumú, lemezre (CD vagy DVD) mente ConforMIS vizsgálatok szállítmányozóval is elküldhetők a ConforMIS számára. Díjelőleges borítékot biztosítunk. Beszerzéséhez írjon az imaging e mail címre, ill. keresse fel a következő honlapot: h p://www.conformis.com/imaging Professionals/Request CD Mailers Medical Device Safety Service, GMBH Schiffgraben Hannover, Németország Tel.: +49(511) Fax: +49(511) ConforMIS, Inc. (Tel.: 781/ ) 8 Copyright ConforMIS, Inc.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése Projekt: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése Dokumentum neve: File: A belső szervezeti egységek közötti együttműködés javítása SZFV_AROP_intranet_0_06 Verzió:

Részletesebben

Beszerelési és szervizkézikönyv. Remeha i Sense

Beszerelési és szervizkézikönyv. Remeha i Sense Beszerelési és szervizkézikönyv Remeha i Sense Remeha isense Tartalom 1. Bevezetés..........................................................................................4 2. Áttekintés..........................................................................................5

Részletesebben

Digitális időkapcsolós termosztát. isense. Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 120670-AG

Digitális időkapcsolós termosztát. isense. Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 120670-AG HU Digitális időkapcsolós termosztát isense Üzembehelyezési és karbantartási kézikönyv 120670-AG Tartalom 1 Bevezetés...4 1.1 Bevezetés...4 2 A beszerelés helyszíne...5 2.1 Helyzetét szabályozó...5 2.2

Részletesebben

ESET Smart Security. telepítési útmutató

ESET Smart Security. telepítési útmutató ESET Smart Security telepítési útmutató A telepítési útmutatóból megismerheti a szoftver újdonságait, és segítséget kap a telepítéshez. Az egyes funkciókat részletesen a szoftverhez tartozó kézikönyvbôl

Részletesebben

Nyomtatva az Egyesült Államokban. 12/11. Oldal 2

Nyomtatva az Egyesült Államokban. 12/11. Oldal 2 4. DNS amplifikációs protokollok a PowerPlex ESX 17 rendszer használatával A felhasználó által biztosítandó eszközök és anyagok GeneAmp PCR System 9700 vagy 2720 PCR készülék (Applied Biosystems) mikrocentrifuga

Részletesebben

Moodle: hatékony e-learning keretrendszer testreszabása (kérdések, tesztek, kurzusok szerkesztése) i

Moodle: hatékony e-learning keretrendszer testreszabása (kérdések, tesztek, kurzusok szerkesztése) i Република Србија Универзитет у Новом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Штросмајерова 11., 24000 Суботица Оснивач: Аутономна Покрајина Војводина Szerb Köztársaság Újvidéki Egyetem Magyar

Részletesebben

hp psc 2200 series all-in-one

hp psc 2200 series all-in-one all-in-one kezelési útmutató Copyright Hewlett-Packard Company 2002 Minden jog fenntartva. A dokumentum bármely részének fénymásolása, újbóli el állítása vagy bármely más nyelvre történ fordítása a Hewlett-Packard

Részletesebben

Útmutató a problémás kábítószer-fogyasztás kezelésének értékeléséhez. Kézikönyv kutatóknak és szakembereknek

Útmutató a problémás kábítószer-fogyasztás kezelésének értékeléséhez. Kézikönyv kutatóknak és szakembereknek Útmutató a problémás kábítószer-fogyasztás kezelésének értékeléséhez Kézikönyv kutatóknak és szakembereknek Az útmutatót készítette: Ambros Uchtenhagen A magyar kiadást szerkesztette: Horváth Gergely Csaba

Részletesebben

GYAKORLATI ÚTMUTATÓ. a közvetlen keresetekről és a fellebbezésekről

GYAKORLATI ÚTMUTATÓ. a közvetlen keresetekről és a fellebbezésekről GYAKORLATI ÚTMUTATÓ a közvetlen keresetekről és a fellebbezésekről Ez a kiadás egységes szerkezetbe foglalja a közvetlen keresetekről és a fellebbezésekről szóló, 2004. október 15-i gyakorlati útmutatót

Részletesebben

Szkenner kezelési útmutató

Szkenner kezelési útmutató Felhasználói kézikönyv Szkenner kezelési útmutató 1 2 3 4 5 6 7 Beolvasott fájl küldése e-mailben Szkennelt fájlok küldése mappákba Fájlok tárolása a szkenner funkcióval Beolvasott fájlok kézbesítése Eredeti

Részletesebben

LASERJET PRO 100 COLOR MFP M175. Felhasználói kézikönyv

LASERJET PRO 100 COLOR MFP M175. Felhasználói kézikönyv LASERJET PRO 100 COLOR MFP M175 Felhasználói kézikönyv LaserJet Pro 100 color MFP M175 Felhasználói kézikönyv Copyright és licenc 2012 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Előzetes írásbeli

Részletesebben

Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR)

Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) Az E-közigazgatás az építésügyben: elektronikus ügyintézés, gyorsabb engedélyeztetés címmel 2012.06.28. napján

Részletesebben

Használati utasítás BEMUTATKOZÁS BEMUTATKOZÁS. A készülék szétnyitása és töltése. Az alkalmazás telepítése. Párosítás és csatlakoztatás.

Használati utasítás BEMUTATKOZÁS BEMUTATKOZÁS. A készülék szétnyitása és töltése. Az alkalmazás telepítése. Párosítás és csatlakoztatás. Használati utasítás BEMUTATKOZÁS BEMUTATKOZÁS A készülék szétnyitása és töltése Az alkalmazás telepítése Párosítás és csatlakoztatás Halkeresés Szonár működési tudnivalók Kezdő képernyő Fő képernyő Intelligens

Részletesebben

A LUXCAM ALKALMAZÁS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Andorid v1.3.17.1412241833 és ios v1.2.11412311700

A LUXCAM ALKALMAZÁS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Andorid v1.3.17.1412241833 és ios v1.2.11412311700 A LUXCAM ALKALMAZÁS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Andorid v1.3.17.1412241833 és ios v1.2.11412311700 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 2 2. Az alkalmazás letöltése, belépés és regisztráció:... 2 3. A kamerakezelő

Részletesebben

KÉPZÉSSZERVEZŐ ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézet

KÉPZÉSSZERVEZŐ ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézet KÉPZÉSSZERVEZŐ ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézet - A Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztése, - Elérhetősége: https://probono.uni-nke.hu

Részletesebben

Teszt készítése Moodle kurzusokban

Teszt készítése Moodle kurzusokban Teszt készítése Moodle kurzusokban Az elsajátított tananyag ellenőrzésére szolgáló eszközök közül tanárok közt egyik legkedveltebb a teszt. A Moodle Teszt modulja nagyon sok opcióval rendelkezik, így tág

Részletesebben

Klubkártya és Futballkártya Előregisztrációs Oldal Használati Tájékoztató

Klubkártya és Futballkártya Előregisztrációs Oldal Használati Tájékoztató Klubkártya és Futballkártya Előregisztrációs Oldal Használati Tájékoztató v06 2015.03.26. A klubkártya és Futballkártya előregisztrációs oldal a https://klubkartya.mlsz.hu címen érhető el. Ez az összefoglaló

Részletesebben

EN 60335-2-76 EURÓPAI SZABVÁNY

EN 60335-2-76 EURÓPAI SZABVÁNY EN 60335-2-76 EURÓPAI SZABVÁNY 1999. augusztus Háztartási és hasonló elektromos készülékek biztonsága 2. rész: Elektromos kerítés energia ellátók speciális követelményei (IEC 60335-2-76:1997, módosítva)

Részletesebben

hp officejet 4200 series all-in-one

hp officejet 4200 series all-in-one hp officejet 4200 series all-in-one felhasználói kézikönyv hp officejet 4200 series all-in-one 2004 Copyright Hewlett-Packard Development Company, LP Az itt közölt információk el zetes értesítés nélkül

Részletesebben

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 19 20 Tartalomjegyzék 1. Általános bevezetõ...25 1.1. Elõzmények...25 1.2. Általános alapelvek...27 2. Expozícióbecslés...29 2.1. Bevezetõ...29 2.1.1. A mért

Részletesebben

Használati útmutató. Magyarország. BRICON nv. Horizont-Alfa Kft. HU-05 verzió

Használati útmutató. Magyarország. BRICON nv. Horizont-Alfa Kft. HU-05 verzió S P E E D Y Használati útmutató Magyarország HU-05 verzió BRICON nv Europark Oost 15C, 9100 Sint-Niklaas, Belgium. Tel: +32 3 777 39 74 Fax: +32 3 778 07 35 Website: www.bricon.be email: bricon@bricon.be

Részletesebben

Felhasználói útmutató. HP Officejet 100

Felhasználói útmutató. HP Officejet 100 Felhasználói útmutató HP Officejet 100 HP Officejet 100 (L411) mobil nyomtató Felhasználói útmutató Szerzői jogok 2014 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. 2. kiadás, 2014/1 Hewlett-Packard

Részletesebben

A Generali Biztosító Zrt. PortfólióMenedzser szolgáltatásának szerződési feltételei

A Generali Biztosító Zrt. PortfólióMenedzser szolgáltatásának szerződési feltételei 1/6 A Generali Biztosító Zrt. PortfólióMenedzser szolgáltatásának szerződési feltételei Generali Biztosító Zrt. Levelezési cím: 7602 Pécs, Pf. 888 Telefonos ügyfélszolgálat: 06 40 200 250 generali.hu A

Részletesebben

MUNKAANYAG. Máté István Zsolt. A számítógép felépítése A ház, a tápegység és csatlakoztatása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Máté István Zsolt. A számítógép felépítése A ház, a tápegység és csatlakoztatása. A követelménymodul megnevezése: Máté István Zsolt A számítógép felépítése A ház, a tápegység és csatlakoztatása. A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése A követelménymodul száma: 1173-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

IM and Presence szolgáltatás Cisco Unified Communications Manager rendszerben, 9.0(1) verzió felhasználói útmutató

IM and Presence szolgáltatás Cisco Unified Communications Manager rendszerben, 9.0(1) verzió felhasználói útmutató IM and Presence szolgáltatás Cisco Unified Communications Manager rendszerben, 9.0(1) verzió felhasználói Els kiadás: May 25, 2012 Americas Headquarters Cisco Systems, Inc. 170 West Tasman Drive San Jose,

Részletesebben

Felhasználói és telepítési útmutató

Felhasználói és telepítési útmutató Felhasználói és telepítési útmutató Első telepítés és alapfunkciók Útmutató ahhoz, hogy Ön a legtöbbet hozza ki Invitel IPTV szolgáltatásából Tartalomjegyzék 1. Bevezető 5 2. A távvezérlő használata 9

Részletesebben

K e z e l ő i l e í r á s

K e z e l ő i l e í r á s Kezelői leírás Kezelői leírás 2010 május 10 HNS SPC Statisztikai folyamatszabályozó és minőségellenőrző program Copyright 1995-2010 HNS Műszaki Fejlesztő Kft. 9027 Győr, Gesztenyefa u. 4. Tel.: (96) 506-930

Részletesebben

BG Magyarország Lízing Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Panaszkezelési szabályzata módosításokkal egységes szerkezetben. 2014. augusztus 1.

BG Magyarország Lízing Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Panaszkezelési szabályzata módosításokkal egységes szerkezetben. 2014. augusztus 1. BG Magyarország Lízing Zártkörűen Működő Részvénytársaság Panaszkezelési szabályzata módosításokkal egységes szerkezetben 2014. augusztus 1. I. Bevezető rendelkezések A BG Magyarország Lízing Zártkörűen

Részletesebben

A 29. CIKK ALAPJÁN LÉTREHOZOTT ADATVÉDELMI MUNKACSOPORT. 4/2007 vélemény a személyes adat fogalmáról

A 29. CIKK ALAPJÁN LÉTREHOZOTT ADATVÉDELMI MUNKACSOPORT. 4/2007 vélemény a személyes adat fogalmáról A 29. CIKK ALAPJÁN LÉTREHOZOTT ADATVÉDELMI MUNKACSOPORT 01248/07/HU WP 136 4/2007 vélemény a személyes adat fogalmáról Az elfogadás időpontja: június 20. Ez a munkacsoport a 95/46/EK irányelv 29. cikke

Részletesebben

Adatbázis-kezelés MS Office 2010-zel

Adatbázis-kezelés MS Office 2010-zel Dr. Pétery Kristóf Adatbázis-kezelés MS Office 2010-zel ECDL és számítógép kezelői vizsga előkészítő 5. az NJSZT Syllabus 5 alapján Mercator Stúdió 2011. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás,

Részletesebben