OPTIMA LAKOHÁZAK IRODÁK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "OPTIMA LAKOHÁZAK IRODÁK"

Átírás

1 Optima

2 OPTIMA LAKOHÁZAK IRODÁK KÖZÉPÜLETEK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK

3 FÜLKE KONCEPCIÓ TEHERBÍRÁS FÜLKE OLDALFALAK utas 14 A korszerű felvonótervezés szempontjai között a sokoldalúság és a környezetvédelem kiemelt helyen állnak. Ezért az OPTIMA fülke nem csupán kiemelkedő választékot, hanem energiatakarékos LED világítást is kínál. Optima MINŐSÉGET SZEM ELŐTT TARTÓ, KÖLTSÉGHATÉKONY TERVEZÉS Az OPTIMA fülke tökéletesen illusztrálja azt az elgondolást, miszerint az elegancia megvalósítható az ihletett ötleten nyugvó egyszerűség által. Az OPTIMA fülke esetében az ötlet a fülkét megvilágító kezelőpanelben öltött testet. A mellet, hogy lágy, szórt fényben fürdeti a fülkét, a kezelőpanel az utasok figyelmét is magára vonja. A kezelőpanel kinézete természetesen kritikus fontosságú. Lekerekített előlapjával egyszerre egyszerű és elegáns. A tartós, energiatakarékos LED világítás használaton kívül automatikusan kikapcsol, tovább növelve ezzel a megtakarítás mértékét. A szintjelzők a minőséget sugárzó, rozsdamentes acél nyomógombokkal kellemes tapintást és ugyanakkor megnövelt megbízhatóságot sugároznak. A kifinomult megjelenés fontos elemei maguk a fülke-oldalfalak. A különböző piacok igényeit kielégítő három féle burkolat kellemes a szemnek, ugyanakkor könnyen karbantartható. Tulajdonképpen az arany középutat testesítik meg az esztétikum és praktikum között, ami az OPTIMA fülke meghatározó tulajdonsága. SKINPLATE (MŰANYAG BEVONATÚ ACÉLLEMEZ) LAMINÁLT ROZSDAMENTES ACÉL

4 5 SKINPLATE BURKOLAT Az egyszerre ellenálló és dekoratív skinplate oldalfalak galvanizált acéllemezre hordott tojáshéj struktúrájú PVC bevonatból épülnek fel. A praktikus pasztellszínek világos környezetet teremtenek a fülkében. A térérzetet javítja a fehér színű (ívelt vagy lapos) álmennyezet és az hozzá illő fehér színű gombtabló. A gombtabló igény esetén szálcsiszolt rozsdamentes acél kivitelben is kérhető. Az ajtóportálok és az ajtók fehér színű skinplate vagy szálcsiszolt rozsdamentes acél borításúak. A padlóburkolatok gumibevonatok vagy műkövek széles kínálatából választhatók. FÜLKE OLDALFALAK Skinplate Kék cirkon Égkék Homok Krém Szürke PADLÓBURKOLATOK (A lenti minta szerint) Gumi A Éjfél kék B Faszén C Kávé D Csúszásmentes fekete E Csúszásmentes szürke Műkő F Fekete márvány G Szürke márvány H Kék kő A B C D E F G H PADLÓBURKOLATOK* *A f ü l k é k i g é n y e s e t é n pa d ló b u r k o l At n é l k ü l i s r e n d e l h e t ő k.

5 6 LAMINÁLT BURKOLAT A telt színű, fa és márvány mintázatú oldalfalakkal az OPTIMA fülke megjelenése illeszkedik mind a hagyományos, mind az újszerű épületbelsőkhöz. A fehér színű, ívelt álmennyezet harmonizál a kezelőpanellel. A szálcsiszolt rozsdamentes kezelőpanel-felület opcionális. Az ajtóportálok és az ajtók fehér színű Skinplate vagy szálcsiszolt rozsdamentes acél borításúak. A padlóburkolatok gumibevonatok vagy műkövek széles kínálatából választhatók. FÜLKE OLDALFALAK Laminált Lótusz Meggy Juhar Fehér márvány Szürke Kristály PADLÓBURKOLATOK (A bal oldali minta szerint) 2 ROZSDAMENTES ACÉL BURKOLAT 1 KÜLÖNLEGES ACÉL BURKOLAT A robosztusra tervezett rozsdamentes acél fülkék kétféle felülettel készülnek: szálcsiszolt és bőrmintázatú. A hangsúlyt a tartóságra helyeztük és minden kiegészítő elemet úgy terveztünk, hogy ellenálljon a nem szándékos rongálásoknak. Az oldalfalakat rozsdamentes acél kezelőpanel egészíti ki. Az ajtóportálok és az ajtók szálcsiszolt vagy bőrmintázatú rozsdamentes acél borításúak. A padlóburkolatok gumibevonatok vagy műkövek széles kínálatából választhatók. A rozsdamentes acél mellett alternatívaként AS 220 burkolat is kérhető. Az új generációs AS 220 burkolat könnyű és merev, ugyanakkor ellenállóbb a karcolásokkal, horzsolásokkal szemben, valamint az ujjlenyomatok is kevésbé látszódnak meg rajta, könnyebb tisztán tartani. FÜLKE OLDALFALAK Rozsdamentes acél szálcsiszolt bőrmintázatú Különleges acél AS 220 PADLÓBURKOLATOK (Az előző oldalon szereplő minta szerint)

6 FÜLKEI KIEGÉSZÍTőK A fülkék eleganciája kiegészítő felszerelésekkel fokozható. Az oldalfalak élei, akárcsak a láblécek készülhetnek natúr, galvanizált, selyemfényű vagy tükörfényes króm kivitelben. Ugyanez a stílus érvényesül a korlátokon, melyek részei különböző felülettel készülhetnek. KORLÁTOK Az érvényes szabályoknak megfelelően a korlátok vége hajlított. A lehetséges kidolgozás kombinációk: Lehetséges variációk rúd: selyemfényű króm lezáró: tükörfényes króm rúd: tükörfényes króm lezáró: selyemfényű króm rúd: szálcsiszolt rozsdamentes acél lezáró: tükörfényes króm rúd: galvanizált alumínium lezáró: tükörfényes króm TÜKRÖK A ragyogó, tiszta, nem színezett tükrök megfelelnek a biztonsági előírásoknak az utasok maximális biztonsága érdekében. Tipikus elrendezések:

7 BIZTONSÁGOSABB HASZNÁLAT Az OPTIMA teljes mértékben megfelel az EN81-70 sz. európai szabványnak, amely javaslatokat fogalmaz meg a felvonók használatának megkönnyítése érdekében az utasok köztük a mozgáskorlátozottak számára. FÜLKE MÉRETEK A fülkékhez tartozó minimális ajtószélességek a következők: 450kg teherbírású fülke: 1000x1250 mm Egy kerekesszéknek megfelelő. 630kg teherbírású fülke: 1100x1400 mm Egy kerekesszéknek és egy álló utasnak megfelelő. 1250kg teherbírású fülke: 2000x1400 mm Egy kerekesszéknek és több álló utasnak megfelelő. A kerekesszék elfordítható. FÉNYFÜGGÖNY Az utasok ajtó általi becsípődésének megelőzése érdekében az OPTIMA fülketípus LAMBDA TM 2 fényfüggönyt tartalmaz. A rendszer láthatatlan függönyként infravörös fénysugarakat bocsát a küszöb fölé mm magasságban. EGYÉB BIZTONSÁGI FELSZERELÉSEK Tükör A tükör biztosítja, hogy a kerekesszékkel közlekedők kiszálláskor láthassák a mögöttük lévő teret. Fülkei nyomógombok Piros színű fény és hang szignál jelzi az emeleti nyomógombok megnyomását. A földszinti nyomógomb 5mm vastagságban kiálló, zöld színű gyűrűben kapott helyet. Szint és funkció-jelzők Kiemelkednek a gombtabló síkjából és Braille karakterrel ellátottak. A számjegyek 15 mm magasak. Riasztás visszajelzés A nyomógomb-tablón világító csengő kép és hangszignál jelzi a vészcsengő gomb megnyomását és a beszédkapcsolat létrejöttét. A hallássérülteket ún. induction loop rendszer segíti. Fülkei és állomási irányjelzők A kijelzők 40mm nagyságú irányjelző nyilakat tartalmaznak. Beállítható hangjelzés értesíti az utast a fülke megérkezéséről. Föl irányban egy gongjelzés, le irányban két gongjelzés hallható. Korlátok A korlátok végei a fülke oldalfala felé hajlítottak a nagyobb biztonság érdekében. Hangjelzések Minden hangjelzés hangereje dba között állítható. Vészvilágítás

8 FÜLKETABLÓ A kezelőpanel egyedisége abban rejlik, hogy hagyományos funkciója mellett a fülke megvilágítását is biztosítja. A kidomborodó panel a fülke teljes magasságát kitölti a maximális megvilágítás érdekében. Amikor a felvonófülke nincs használatban a LED világítás automatikusan kikapcsol a még nagyobb energia-megtakarítás érdekében. Folyadékkristályos kijelző A minden irányból jól olvasható kijelző mutatja a fülke pillanatnyi helyzetét és haladási irányát. A kijelző kerete selyemfényő króm. Gombtabló Domború fehér skinplate, szálcsiszolt rozsdamentes acél vagy AS 220 acél borítással. Kombinált fülke helyzetés irányjelző Adat kijelző A teherbírást és a szállítható személyek számát jelzi. Zöld vagy sárga színű piktogram mutatja a vészhívás és a hangkapcsolat létrejöttét. Gombalátét Selyemfényű króm felületű, 15 mm magas háttérvilágítással rendelkező számjegyekkel. Braile karakterek. Nyomógombok Erős, rozsdamentes acél gombok szálcsiszolt vagy tükörfényes felülettel. Vörös színű szegélyvilágítás. Kiegészítő gombok Az ajtónyitó és vészcsengő gombok, valamint az opcionális kulcsos kapcsoló a szintjelzők alatt helyezkednek el. LED Világítás Az átlátszó műanyag burkolat mögé helyezett LED-ek biztosítanak szórt, lágy fény a fülkében.

9 ÁLLOMÁSTABLÓK A különböző portálstílusokkal jól harmonizáló OPTIMA hívótablók lapos házban foglalnak helyet megkönnyítve ezzel a szerelést és a lehető legkevésbé befolyásolva az épület belső megjelenését. A szálcsiszolt vagy tükörfényes felületű rozsdamentes acél felülettel készülő tablók megbízhatók és tartósak. Igény esetén a hívótabló az ajtókeretbe is beépíthető (lásd balra) Irányjelző lámpa Az ajtókeretben helyezkedik el. Felülete selyemfényű króm. A tablók felülete (kivéve az irányjelző lámpákat) szálcsiszolt rozsdamentes acél tükörfényes rozsdamentes acél bal oldalon jobb oldalon bal oldalon Kombinált fülkehelyzet- és irányjelző tabló Nagy felbontású folyadékkristályos kijelző (LCD). jobb oldalon Irányjelző tabló Az ajtó felett helyezkedik el. Hosszú élettartamú, vörös színű LED világítással rendelkező nyilak. Különböző tónusú gong jelzés a fel és le irány jelölésére. bal oldalon Kombinált fülkehelyzet- és irányjelző tabló Az ajtó oldalának felső részén helyezkedik el. jobb oldalon Irányjelző tabló Hosszú élettartamú, vörös színű LED világítással rendelkező nyilak. Különböző tónusú gong jelzés a fel és le irány jelölésére. bal oldalon Állomási gombtabló Integrált fülkehelyzet-jelző és gombtabló. középen Állomási gombtabló Vörös színű szegélyvilágítás. jobb oldalon Állomási gombtabló Ajtó keretbe épített. opcionális Kulcsos kapcsoló és stopgomb Különleges igény esetén.

10 www o t i s com Az Otis fenntartja a jogot bármely termékjellemző megváltoztatására előzetes értesítés nélkül. 100 % PEFC papírra nyomtatva. No PEFC/ Printed in E. U. HU 122 ( ) BTH