GOMBÁK ÉS PENÉSZEK JEGYZÉKE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GOMBÁK ÉS PENÉSZEK JEGYZÉKE"

Átírás

1 GOMBÁK ÉS PENÉSZEK JEGYZÉKE Könnyező házigomba (Merulius lacrymans) Termőteste vastag, cm nagyra is megnő, lepényszerű, elterülő. A húsa fehér, laza, később tömött, bőrszerű. A hyménium redős, öblös, sárga-rozsdabarna, a széle fehéres. Fejlett mycéliumkötegei vannak, ezekben elkülönült rosthifák és edényhifák találhatók. Ezekkel a kötegekkel a gomba erőteljesen terjed, még a falak kisebb üregein is keresztülnő. A gomba főleg beépített fenyőanyagon károsít, de egyes lombfák fáját is megtámadja. Vörös revesedést okoz. A gomba kedvező feltételek között (nedvesség, párás, meleg levegő) igen gyorsan kifejleszti gazdag, bolyhos mycéliumkötegeit, amelyek igen erős korhasztó tulajdonságokkal rendelkeznek, s így a fertőzött helyen, a gerendákban, vakpadlóban, párnafákban, ajtó- és ablaktokokban, de még a bútorokban is igen nagy kárt okoz. Rendkívül nehéz kiirtani arról a helyről, ahol megtelepedett. Pincegomba (Coniophora cerebella) Termőteste szétterülő, lepényszerű, világos sárgás-barnás, széle fehéres. A termőréteg sárgás, szemölcsös, dudoros, a spórák sárgásbarnák. Fenyőkön, lombfákon károsít, vörös revesedést okoz. Jellemző legyező alakú barnásfekete mycéliumkötegeivel terjed. Egyik leggyakoribb farontó gomba, amely a beépített faanyagot károsítja. Házi kéreggomba (Poria vaporaria) Vékony, varszerűen elterülő termőtestű. A hús világos, fehéres. Többnyire apró likacsos hyméniuma is fehér, de lehet sárgás, vöröses-ibolyás is. Szíjácsbontó. Tárolt, beépített fenyőfaanyagot bont, vörös revesedést okoz. Nedves, meleg helyeken nagyon nagy károkat okoz. Poria versipora Főként lombos fákon, olykor fenyőféléken fordul elő. A termőtest erősen ránőtt az aljzatra, arról nem választható le, széle gyapjas. Fehér korhasztó. Polyporus genus Poria elburjánzást követően épületekben is elterjed. Gyakori burjánzó a Polyporus medulla panis, ezzel együtt, vagy ezt követően lép fel a Polyporus vulgaris. A Polyporus vulgaris a csipkézett termőtestű Polyporus medulla panistól eltér enyhén hullámos termőtest-szélével és aljzattól viszonylag könnyen leválaszthatóságával.

2 Trichoderma lignorum Fenyőféléken károsít. A faanyag mélyebb rétegeiben elszíneződést nem okoz, kezdetben fehér, később penészszerű bevonatot képez. A gomba fonalai a faanyag felületét behálózzák, s emiatt a faanyag nehezen telíthető. Egyes fajok fülledést okoznak (pl. Tremolla faginea). Kocsonyagombák (Tremellacese) A kocsonyagomba fajok termőteste vánkos alakú, tekervényes, fodros felületű, kocsonyás állományú. Egyes fajoknál előfordul kalap alakú termőtest is. A spórapor fehér. Korhadó faanyagon, nedves időben gyakori gomba, amelyeknek faipari jelentősége nem nagy. Anisomyces odoratus Termőtest húsa rozsdabarna. Felülete nemezes. Jellegzetes ánizsillata van. Vörös korhadást okoz. A faanyagnak a termőtesthez hasonló ánizsszaga van. Fenyőfélék tuskóin, beépített faanyagon károsít. Fekete kannapenész (Aspergillus niger) Konidiumérés időszakában a telep egész felületét barna, vagy fekete fejecskéjű konidiumok növik be. A hátoldal színtelen. Előfordul talajban lebomló növényi anyagon, textilterméken, raktárakban, stb. Megállapították, hogy egész sor szerves savat termel. Az otomikózisok okozójaként azonosították. Esetenként tüdőmegbetegedéseket, allergiás gyulladásokat említ a szakirodalom. A faanyag szilárdságát nem csökkenti. Zöld ecsetpenész (Penicillium glaucum) Nedves körülmények között tárolt faanyag felületén elsősorban lombfán - szürkészöld penészbevonatot képez. A faanyag mélyebb szöveti részeit is foltosan elszínezheti. Penicillium chrysogenum (Tom) Ez a penészgomba faj szereti a magas keményítő (cukor) tartalmú anyagokat. Csak a felületen él, max. 1-2 mm mélységig hatol be a felület alá. Fekete ecsetpenész (Penicillium nigricans) A telepek Czapek-agaron alacsony, bársonyos, erősen konidiumképző, sötét szürkészöld, fokozatosan megfeketedő növedéket képeznek 1 mm keskeny fehér szegéllyel. A konidiumfórumok jellegzetes módon elágazóak. Gyakran fordul elő talajban, különösen a felső rétegekben és falakon is.

3 Nyeletlen cölöpgomba (Paxillius pannoides) Sötét, nedves térségekben, pincékben, bányákban, istállókban fordul elő. Gyakori kártevő nedves lakásokban is. Mycéliuma kezdetben fehér, majd a Coniophora mycéliumához hasonlóan sárgásbarna, szürkésbarna, olykor lilás tónusban mutatkozik. A savanyú aljzatot kedveli és maga is savakat termel. Termőteste 2-10 cm nagyságú, többé-kevésbé kagyló, nyelv, fül vagy harangszerű. Termőtestképződése független a fénytől. A termőréteg széles sárgásbarnás lemezekből áll. Tönkje nincs, vagy csökevényes. A gomba a megtámadott faanyagot erősen bontja. Főleg a fenyő, de ritkábban a lombfákat károsítja. Vörös revesedést okoz. Borostás réteggomba (Stereum hirsutum Fr.) Elsősorban a tölgyfélék károsítója, de megtalálható nyíren, égeren, bükkön, gyertyánon, stb. esetenként fenyőféléken is. A lombfák fülledésében nagy a szerepe. Elsősorban a frissen döntött faanyagot támadja meg, s a kezdeti füllesztő tevékenység után azt erőteljesen korhasztja. A gomba viszonylag nagy vízigényű, fontos raktári károsító. Cifra lemezes tapló (Lenzites sepiaria (Wulf.) Fr.) Jellemző megjelenése: A fertőzés kezdeti stádiumában a fa sárgás és meglágyul, főleg a korai pásztában. A korhadás előrehaladásával vörösesbarna hosszanti csíkok, foltok keletkeznek a fatest belsejében, ugyanakkor a külső palást sértetlen marad. Gyakran csak a fa tompa hangja árulja el a gomba jelenlétét. Megterheléskor a fa hirtelen összetörik. Később a felületen hosszirányú repedések keletkeznek és a fatest belseje az évgyűrűk mentén esik szét, míg végül rosttalanul, kagylósan törik és ujjal morzsolható lesz. A gomba rendszerint a fa belsejében marad rejtve, csak később keletkezik a repedésekben, vagy szorosan egymáson fekvő deszkák, gerendák között a narancssárgás vöröses felületi mycelium, mely idővel sötétedik, barnul. A repedésekben megjelenő, legtöbbnyire hosszú, - az 5 cm szélességet és 1 m hosszúságot is elérő termőtestek növekvő széle minden esetben narancsosrozsdavörös. Alakjuk filces, alsó lapjuk lemezes. A lemezek bőrszerűen szilárdak, sokszor elágazóak, először sárgásfehérek, később narancsos-rozsdavörös színűek. A termőtestek kalapszerű képződmények, fülkagylószerűen elállóak, oldalt rögződnek az aljzathoz vagy ha a termőtestek központilag rögződnek, akkor a lemezek is legyezőszerűen haladnak kifelé. Megtámadott fafaj: tűlevelűek, főleg luc és jegenyefenyő, laboratóriumban lombosfa is. Optimális hőmérséklete: 35 oc, max. 44 oc, min. 5 oc. Nedvességigényre vonatkozó adat nincs. Életlehetősége: igen szárazságtűrő, több évig tartó száradás után is feléled, de növekedéséhez igen sok nedvességre van szüksége. Szárazon a 100 oc-ot is túléli, nedves melegben 55 oc-on 12 óra alatt elpusztul. Kártétele: igen agresszív károsító, de egyik gerendáról a másik, száraz gerendára nem terjed át. Kártétel faja: reves (vörös) korhadást okoz.

4 Gyökkérontó tapló (Pomes annosus, Polyporus annosus, Trametes radiiperda) Megtámadott fafaj: fenyőfélék, főleg a luc. Jellemző megjelenése: A korhadása gyökér felől indul a törzsbe és több (néha 10 m) magasságig hatol. A lucnál a fertőzés első jelei szürkés-lilás hosszanti csíkokban jelentkeznek. A korhadás előrehaladásával ez a szín vöröses-barnára változik. Végső stádiumban a fa belső (geszt) részei nyalábszerűen esnek szét. Nagyon régen fertőzött törzsek gesztjük helyén sokszor teljesen üresek. A vörösfenyő fertőzése esetén a korhadás a geszt külső rétegeiben elszórtan fellépő sötét foltokban jelentkezik, amelyek lassanként szétterjednek, s végül összefolynak, míg végül gyűrű alakú korhadási zónák keletkeznek, amelyek több m hosszúságban hatolnak felfelé a törzsben. Életlehetősége: a gyökértapló továbbfejlődése a már döntött és feldolgozott faanyagban messzemenően lehetséges, de ehhez szükséges a tartósan magas fanedvesség, pl. ha fertőzött, frissen vágott fa védőkezelés nélkül nedves pincékben, bányákban, stb. kerül felhasználásra, vagy ha nedves földdel érintkezik (pl. póznák, kerítésoszlopok, hídanyagok). Épületekbe beépített faanyagban az épület előírásszerű kezelése és tartása esetén nem képes továbbfejlődni. Kártétel csak nedves fában és csak a gesztben. Kártétel faja: fehér korhadás. Optimális nedvesség- és hőigényéről, növekedés gyorsaságáról nincs adat. Pikkelyes fagomba (Lentinus lepideus Fr., Lentinus squannosus Schroet.) Jellemző megjelenése: nagy alakú kalapos gomba, központosan elhelyezkedő vastag szárral, mely befelé orsószerűen elvékonyodik. Kalapja először szívós húsú, majd keménnyé, szinte bőrszerűvé válik. Mindkettő gyorsan sötétedő pikkelyekkel borított. Lefelé futó, fűrészes élű fehér vagy sárgás lemezek. Perubalzsamra emlékeztető, édeskés illatú. Igen sokszor a körülményektől függően elváltozott alakzatokban jelenik meg. Így agancsszerű steril termőtestek hol fehéren, hol barnán, később piszkos rozsdabarnák. Az agancsok elágazásainak csúcsain gyakran többé-kevésbé jól kifejlett kalapok jelennek meg, máskor rózsa- vagy virágszerűen alakulnak ki. Fehéres myceliuma kötegképződésre hajlamos, bányákban vattaszerű és barna. Bármely megjelenési formában azonban a perubalzsam szaga jellemzi. Károsított fafaj: fenyőféléken, főleg erdeifenyőn. Optimális nedvességigénye: nagy nedvességigényű faj. Életlehetősége: erdőben, vagy feldolgozott és nedves talajjal érintkezve (pl. kerítésoszlopokon, póznákon, bányafákon és elégtelenül, vagy egyáltalán nem kezelt vasúti talpfákon is). Növekedési gyorsasága: igen lassan, de teljesen lebontja a gesztet. Kártétele: gesztet károsító gomba, mely azonban a szomszédos faanyagokra nem terjed át. Kártétel faja: reves (vörös) korhadást okoz. Penicillium nigricans

5 A telep sötétszürke. A felületen színtelen, vagy sárga folyadékcseppek jelentkeznek. Hátoldala sárga, rozsdabarna. Konidiumtartó, fala nincs. Penicillium mannyslowskii Telepe piszkosfehér vagy szürke, vékony. A konidiumtartó a metullákkal és sterigmákkal együtt érdes. Penicillium albidum Sop. (Penicillium nigricans) A telepek bársonyos, erősen konidiumképzők, sötétzöldek keskeny fehér szegéllyel, máskor a növedék olajbarna, vagy zöldesbarna, gyakran körös sávozottsággal. A konidiumok gömbölyűek. Gyakran előfordul talajban. Jól bontja a keményítőt, a cellulózt és tannint, valamint a fehérjéket. Aspergillus terreus (Thom) A telepek még 37 oc-on is gyorsan nőnek. Bársonyosak, vagy pelyhesek, a konidiumképződéstől függően fahéjbarnán színezettek. Egyes törzseken narancsszínűre festődött váladék képződik, a hátoldal sárga, vagy barna. Előfordul talajban növényi maradványokon és tárolt terméseken. Penicillium nigricans (Bainer) A telepek táptalajon alacsony, bársonyos, erősen konidiumképző sötét szürkészöld, fokozatosan megfeketedő növedéket képeznek 1 mm-es fehér szegéllyel. Máskor a növedék olajbarna vagy zöldesbarna. Gyakran fordul elő, jól bontja a keményítőt, a cellulózt és a fehérjéket. Bispora monilivides (Corda) A konidiumos gombák osztályába tartozó, a bükk és más lombfák fülledésének egyik okozója. A faanyagban szürke, feketésszürke elszíneződés képződik. Bütümetszetben a kártétel sugárirányra csíkoltság. A konidiumok fekete bevonatot képeznek a faanyag felületén. Károsítása jelentős, különösen a nyári termelési faanyagon. Penicillium funiculocum (Thod.) A telepek Czapek-agaron 4-5 cm-es nagyságot érnek el és a dogmicelium pelyhes vagy köteges megjelenésű csomóiból tevődnek össze, különösen a telepek közepén, ahol a növedék magassága 2-3 cm. A fehér peremszegély viszonylag laza, 2-3 cm széles. A telepek elszíneződése időnként fehér vagy rózsaszínű vagy piros, illetve narancsszínű-barna. Az egész világon elterjedt a talajban, de lebomló szerves anyagokban is, raktárakban és hasonló helyeken. Kojisavat és oxálsavat termel, mindkettő toxikus.

6 Penicillium glaucum (BREF) A nedves körülmények között tárolt faanyag felületén szürkészöld, illetve fekete foltos penészbevonatot képez. A faanyag mélyebb szöveti részeit is foltosan elszínezheti. Reves (vörös) korhadás Okozói cellulózbontó gombák. A cellulózzal együtt előforduló pentozánokat is bontják. A maradó ligninvázban feszültségek keletkeznek, a rostokkal párhuzamosan és ezekre merőlegesen számtalan repedés keletkezik. A fa szilárdsága csökken, idővel teljesen megszűnik, végül ujjal szétmorzsolható anyaggá válik. Színe sötétedik, rozsdabarna, majd feketésbarna lesz. Minden olyan esetben, amikor gombafonalat, vagy termőtestet nem találunk, a károsítást így jellemezzük. Fehér korhadás Gombák okozzák, a faanyag színe fehéredik, majd laza, hálószerű, végül gyapot finomságú lesz. Épületbe rendszerint fertőzött faanyaggal hurcolják be. Lágy korhadás A faanyag felülete a világosszürkétől a sötétbarnáig változhat. A faanyag felületén vékony, puha felületi réteg található. Száraz állapotban érdes, vagy apró kockákra szabdalt. Tartósan nagy nedvességtartalmú faanyagon észlelhető. Avulás Nem kóros elváltozás. Kémiai folyamat a faanyagban, melynek előfordulásával a faanyag fokozatosan elveszíti szilárdságát, teherbíró képességét, könnyen törő, végül morzsolódó anyaggá válik. Színe lassan sötétedik, végül barnára változik. Kékesedés A faanyag kék elszíneződését főleg tömlős gombák okozzák. A faanyag ütő-törő szilárdságának csökkenését okozza ez a gombakárosítás, és elősegítheti magasabbrendű, nagyobb károsodást okozó farontó gombák megtelepedését. Lemezes fenyőgomba (Lenzites abietina) A tapló húsa nemezes, szerkezete megegyezik a lemezekével. A lemezek sokszor nem szabályosak és helyenként egymással összekapcsoltak, lemezdarabokból állnak. Vörös revesedést okoz. Lepketapló (Trametes versicolor (Pilát)

7 Igen gyakori kozmopolita faj, minden lombfán megtalálható: erdőben tuskón, fatelepen a rönkökön, a nedves helyre beépített faanyagon. A szíjácsrészt jobban károsítja. Erőteljes fehérkorhadást okoz. Az általa elbontott faanyag szalmasárga lesz és ujjal könnyen szétmorzsolhatóvá válik. Szalagtapló (Lenzites sepiaria) Fenyőkön él. A lemezes fenyőgombához hasonlóan él és károsít, de annál nagyobb nedvességigényű, hőmérsékleti optimuma viszont alacsonyabb. A szalagok félkör, vagy kör alakúak, vörösbarnás szélük élénkebb, világosabb. A hús és a lemezek is rozsdabarnák, a lemezek sűrűn állók. A mycélium bontása erős. A faanyag vörös kockásan esik szét. Rostos redőgomba (Merulius sylvester) Épületekben ritkábban fordul elő, mint a Könnyező házigomba (Merulius lacrymans). Termőteste mindig hanyattfekvő, hártyaszerű, és sohasem alkot ellenálló, húsos, vaskos testet. Felülete halványsárga, vagy halványszürke, idősebb korban sötétebb lesz, megbarnul, megszürkül. Mycéliuma még 26 oc-on is erőteljesen nő. A nyalábok vékonyabbak, mint a Könnyező házigombáéi, zsinórvastagságúak, sötétbarna színű. A fára való hatása nem olyan erős, mint a Könnyező házigombáé. Spórái csakis Coniophorától megbetegedett fán csíráznak, mycéliuma azonban már az egészséges fára is átmegy. Hasadtlemezű gomba (Schizophyllum commune L.) Kozmopolita gombafaj, mindenütt előfordul. Fehér, szürkésfehér kalapjai legyező, kagyló alakúak. Az élő fákon kívül döntött és megmunkált ipari fán is általános. Ez a gombafaj életmódját tekintve valódi sejt parazita, de élhet szaprofíta módon is elhalt faanyagon. A megtámadott fában a mycélium tangenciálisan terjed. Májgomba (Fistulina hepatica) A termőtest ökörnyelvszerű, néha gömbölyded, rozsda-sárga-vörösesbarna színű. Állománya hússzerű és színű, megtörve piros lé szivárog belőle. A termőréteg különálló apró csövekből áll, sárgásfehér, rozsdasárga. Idős tölgyesek károsítója. Faanyagon, tuskón, rönkön, vasúti talpfákon is megtalálható. Vörös korhadást okoz, bontása lassú ütemű. tuzvedo@anyagvedelem.hu

SZEMLE SZINTŰ FAANYAGVÉDELMI SZAK- ÉRTŐI VÉLEMÉNY. Budapest, Papnövelde utca 2. Társasház fedélszékéről

SZEMLE SZINTŰ FAANYAGVÉDELMI SZAK- ÉRTŐI VÉLEMÉNY. Budapest, Papnövelde utca 2. Társasház fedélszékéről Papp László Okleveles faipari mérnök, Faanyagvédelmi szakértő 5222 Örményes, Dózsa György út 79. Tel.: 20/319 94 52 Email: papplaci7@gmail.com SZEMLE SZINTŰ FAANYAGVÉDELMI SZAK- ÉRTŐI VÉLEMÉNY Budapest,

Részletesebben

A FAANYAGOK HIBÁI. Fahibák. Mérnöki faszerkezetek

A FAANYAGOK HIBÁI. Fahibák. Mérnöki faszerkezetek Hidak és Szerkezetek Tanszéke Mérnöki faszerkezetek A FAANYAGOK HIBÁI Összeállította: Dr. Koris KálmK lmán, Dr. Bódi B István Fahibák A faanyagok hibái a fák növekedése során bekövetkezett szöveti rendellenességekből,

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 5. Fahasznosítás Fenyők 2. Közönséges luc(fenyő) Picea abies 2 Nagy méretű, kúpalakú koronát fejlesztő fafaj A tűlevelek 10-20 mm hosszúak, egyenként

Részletesebben

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK Készítették: Tisza Ottó dr. Gólya János Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőhasználati Tanszék FOGALMAK Ággöcsök: A göcsösség a leggyakoribb és a legfontosabb fahiba. Göcsnek

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 5. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste Keresztmetszet A keresztmetszeten megfigyelhető a szöveti elemek évgyűrűn

Részletesebben

RÉSZLETES FAANYAGVÉDELMI SZAKVÉLEMÉNY. Budapest, Papnövelde utca 2. sz. alatti Ráth-ház fedélszék szerkezetéről. 2015. december

RÉSZLETES FAANYAGVÉDELMI SZAKVÉLEMÉNY. Budapest, Papnövelde utca 2. sz. alatti Ráth-ház fedélszék szerkezetéről. 2015. december RÉSZLETES FAANYAGVÉDELI SZAKVÉLEÉNY Budapest, Papnövelde utca 2. sz. alatti Ráth-ház fedélszék szerkezetéről 2015. december 2 Faanyagvédelmi vizsgálat Tárgy: Ráth-ház fedélszékének részletes faanyagvédelmi

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 0 ÉRETTSÉGI VIZSGA 0. május 3. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. Görbeség Görbeség: a hengeres fa hossztengelye íves

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A bogyós gyümölcsök betegségei

A bogyós gyümölcsök betegségei A bogyós s gyümölcs lcsök betegségei gei (Kertész) 1 Szamóca nyálkagombás károsodása Kórokozó: Diachea leucopodia (Myx) Képek: internet 2 Szamóca mikoszferellás levélfoltossága Kórokozó: Mycosphaerella

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25.

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25. MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY 2017. OKTÓBER 25. 1. Egészítse ki az alábbi mondatokat! /2 pont Az osztódó szövetek működésének következménye a fa.... növekedése. A szár vastagsági növekedését a....

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert. 8. Fahasznosítás

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert. 8. Fahasznosítás Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert 8. Fahasznosítás Tölgyek Quercus spp. 2 Quercus robur kocsányos tölgy Quercus petraea kocsánytalan tölgy

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Anyagvédelem a faházban

Anyagvédelem a faházban Publikáció Anyagvédelem a faházban : Anyagvédelem a faházban Magyar Asztalos 1995/09. 84-85. oldal A fa kiváló tulajdonságokkal rendelkező építőanyag, ami megfelelő karbantartás esetén évszázadokig is

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó III. évfolyam, 4. szám Időszaki kiadvány 2014. július Gombaismereti túra 2014. július 20-án Ismét gombaismereti túrára várom gombák iránt érdeklődőket. Elfoglaltságom miatt a túrát

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. május 17. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

A nyárfarák elleni védekezés lehetőségei

A nyárfarák elleni védekezés lehetőségei FELHASZNÁLT IRODALOM 1. Soó Rezső: Növényföldrajz, 1945. 2. Soó Rezső: Növényföldrajz, 1953. 3. Rubner: Die pflanzengeograph. Grundlagen des Waldbaues, 1953. 4. Braun Blanquet: Pflanzensoziologie, 1951.

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 8 ÉRETTSÉGI VIZSGA 8. október. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

Vegyszermentes faanyagvédelem A faanyagok hőkezelése A vizsgálati eredmények összegzése

Vegyszermentes faanyagvédelem A faanyagok hőkezelése A vizsgálati eredmények összegzése Vegyszermentes faanyagvédelem A faanyagok hőkezelése A vizsgálati eredmények összegzése 8.5.25 1 A laboratóriumi előkísérletek 8.5.25 2 Előkísérletek : 18-22 C A faanyag viselkedése A faanyag minősége

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Mechanikai sérülések Mechanikai sérülések a hengeres fa sérülése a közelítés, választékolás,

Részletesebben

2012.02.15. 2.előadás Faszerkezetek

2012.02.15. 2.előadás Faszerkezetek 2012.02.15. 2.előadás Faszerkezetek Kémiai összetétel: szén 50 m% oxigén 43 m% hidrogén 6 m% egyéb 1 m% cellulóz = poliszaharid szilárdsághordozó 40-60% lignin összetartó anyag 15-40% hemicellulóz 15-20%

Részletesebben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben A növényben legnagyobb mennyiségben jelen lévő, úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett közepes mennyiségben megtalálható mezo- (magnézium, kalcium, kén) és a legkisebb arányban jelenlévő,

Részletesebben

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G)

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) 56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) A peronoszpóra Plasmopara viticola A gomba micéliumai behatolnak a sztómákon* a növény szöveteibe és az élő sejtekből táplálkozik. Ennek következtében a megtámadott

Részletesebben

A fatörzs jellemző metszetei és felépítése

A fatörzs jellemző metszetei és felépítése FA Dr. JÓZSA Zsuzsanna 2007. február 27. Élőfa FA Faanyag arbor lignum (latin) dendron δέντρο xylon ξύλο (görög) tree wood, timber (angol) Baum Holz (német) albero legno (olasz) arbre bois (francia) boom

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipar ismeretek

Részletesebben

Táblásított lombos lapok

Táblásított lombos lapok Táblásított lombos lapok A táblásított és 3-rétegû lapok hossztoldott vagy a termék teljes hosszában toldásmentes lamellákból ragasztott tömör fa panelek, melyek visszaadják a fafaj jellegzetes sajátosságait

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

Miért kellene a fát csak a külső behatások ellen védeni, amikor újra életre kelhet egy kis kreativitással? A textúráját és szépségét kell

Miért kellene a fát csak a külső behatások ellen védeni, amikor újra életre kelhet egy kis kreativitással? A textúráját és szépségét kell Miért kellene a fát csak a külső behatások ellen védeni, amikor újra életre kelhet egy kis kreativitással? A textúráját és szépségét kell kihangsúlyozni, miközben Bori lazúrokkal védeni. BORI biocid A

Részletesebben

Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását,

Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását, Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását, védi a környezeti hatásoktól. Háncs: A kéreg belső részén

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

A fagyal növényvédelme

A fagyal növényvédelme A fagyalnak számos fajtáját ültetik A fagyalnak több mint 50 faja ismert, amelyek zöme Kelet- és Dél-Ázsiában honos, de akad Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, valamint Kis-Ázsiában honos faj is.

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 8 ÉRETTSÉGI VIZSGA 29. október 9. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

Rönktárolás Fűrészipari technológia I. előadás Dr. Gerencsér Kinga 1

Rönktárolás Fűrészipari technológia I. előadás Dr. Gerencsér Kinga 1 Rönktárolás Dr. Gerencsér Kinga 1 Rönktárolás tömör máglyákban Dr. Gerencsér Kinga 2 A rönk megtámasztása és a rézsűszög Dr. Gerencsér Kinga 3 Rönktárolás laza máglyákban Dr. Gerencsér Kinga 4 Rönktárolás

Részletesebben

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR Energia- és Minőségügyi Intézet Tüzeléstani és Hőenergia Intézeti Tanszék Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 6. elıadás Faszerkezetek anyagai, fatermékek A fa mechanikai tulajdonságai Faszerkezetek alkalmazási területei: Állandó építmények: -Sportlétesítmények: uszoda, lovarda, teniszcsarnok

Részletesebben

klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék

klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék Szabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák...1 Tartalomjegyzék...1 Bevezetés...3 Gombafajták...4 Bimbós pöfeteg...4 Barna érdestinóru...4

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25.

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25. MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY 2018. OKTÓBER 25. 1. Milyen fáról beszélünk? Jelölje a jó választ! /2 pont A geszt színe megegyezik a szíjácséval. Színe sárgásfehér. Erős nagyítóval a fa keresztmetszetén

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A reakciófa

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A reakciófa Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 8. Faanatómia A reakciófa A reakciófa A reakciófa külső inger hatására válaszreakcióként fejlődik ki. Hajlító igénybevételek okozzák: szélhatás

Részletesebben

Ács, állványozó Ács, állványozó

Ács, állványozó Ács, állványozó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS BUDAPEST, MŰEGYETEM Faanyagvédelem 3. 2015. április 9. A faanyagvédelmi szakvélemény jogi háttere, a beépített faanyag védelme különös tekintettel a műemlék

Részletesebben

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek Akció! Vásároljon hihetetlenül kedvezményes áron egészen tavaszig csak a Fair Play-től! Ahogy ígértük ebben az évben is a lehető leghatékonyabban szeretnénk segíteni az Önök munkájukat. Rögtön az év elején

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A választott ICS csoportban található szabványok listája MSZ-08-0641:1990 Visszavont! Faipari víz- és főzésálló ragasztások vizsgálata Megjelenés dátuma: 1991-07-01 MSZ 6771-5:1985

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Az

Részletesebben

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba Erdőgazdálkodás Dr. Varga Csaba Erdő fogalma a Föld felületének fás növényekkel borított része, nyitott és mégis természetes önszabályozással rendelkező ökoszisztéma, amelyben egymásra is tartós hatást

Részletesebben

Pagonyné Mezősi Marietta. Fűrészáru tárolása. A követelménymodul megnevezése: Fűrészáru gyártási feladatai

Pagonyné Mezősi Marietta. Fűrészáru tárolása. A követelménymodul megnevezése: Fűrészáru gyártási feladatai Pagonyné Mezősi Marietta Fűrészáru tárolása A követelménymodul megnevezése: Fűrészáru gyártási feladatai A követelménymodul száma: 2309-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-008-30 FŰRÉSZÁRU

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

CURCUMAE XANTHORRIZAE RHIZOMA. Jávai kurkuma gyökértörzs

CURCUMAE XANTHORRIZAE RHIZOMA. Jávai kurkuma gyökértörzs Curcumae xanthorrhizae rhizoma Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.8.3-1 01/2015:1441 CURCUMAE XANTHORRIZAE RHIZOMA Jávai kurkuma gyökértörzs DEFINÍCIÓ A jávai kurkuma Curcuma xantorrhiza Roxb. (C. xantorrhiza D. Dietrich)

Részletesebben

SZENVEDÉLY AZ OKOS BEVONATOK IRÁNT

SZENVEDÉLY AZ OKOS BEVONATOK IRÁNT Fabevonatok SZENVEDÉLY AZ OKOS BEVONATOK IRÁNT biocid A faanyag védelme kékülést okozó fagombák, penész, farontó gombák és rovarok ellen Jó behatolóképesség Könnyű felhordás AZ EURÓPAI CSOPORT A Helios

Részletesebben

ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Élelmiszeripar ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. május 17. ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipar

Részletesebben

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos 54 543 02 0010 54 01 Bútoripari technikus Fa- és bútoripari technikus

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos 54 543 02 0010 54 01 Bútoripari technikus Fa- és bútoripari technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Falra rakható terméskövek

Falra rakható terméskövek Falra rakható terméskövek 3-4cm magas vágott kövek A telephelyen kapható bármely kőből vágott 3-4cm magas változó hosszúságú felburkolásra alkalmas kövek: 10000 Ft/m 2 Bakonyi homokkő Bakonyi homokkő 1-3

Részletesebben

A KÖRÖMGOMBA CANESPRO KENŐCS:

A KÖRÖMGOMBA CANESPRO KENŐCS: A KÖRÖMGOMBA A körömgombát különböző gombafajok okozzák, a kéz vagy a láb körmének szabad szélén jelentkezik először az elváltozás, majd átterjed a köröm többi részére. A gombával fertőzött köröm barázdássá

Részletesebben

Kutatási jelentés A Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület Szentgáli-kőlikban 2006-ban végzett munkájáról

Kutatási jelentés A Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület Szentgáli-kőlikban 2006-ban végzett munkájáról 1 VESZPRÉMI EGYETEMI BARLANGKUTATÓ EGYESÜLET 8443 Bánd Kossuth Lajos u. 2/b. tel: 70/3828-595 Tárgy: kutatási jelentés Balatoni Nemzeti Park Igazgatósága 8229 Csopak, Kossuth u. 16. Korbély Barnabás barlangtani

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert 6. Fahasznosítás Fehér r eper Morus alba 2 15 m magas. Mellmagassági átmérıje elérheti a 35 40 cm-t. Kérge

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest makroszkópos szerkezete

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest makroszkópos szerkezete Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 7. Faanatómia A fatest makroszkópos szerkezete A fatest makroszkópos szerkezete A fatest makroszkópos szerkezete alatt a szabad szemmel és kézi

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

Rizoktónia. Velünk kezdõdik. www.kws.hu. A narancs a KWS egyik védjegye.

Rizoktónia. Velünk kezdõdik. www.kws.hu. A narancs a KWS egyik védjegye. Rizoktónia www.kws.hu A narancs a KWS egyik védjegye. Velünk kezdõdik. Tartalomjegyzék Szakkifejezések...4 Rhizoctonia solani...6 Származása, története, elterjedése, gazdasági jelentôsége...7 Tünetei...12

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 9. szám Időszaki kiadvány 2012. szeptember Gombatúra volt szeptember 9-én vasárnap Fontos közlemények: Új fajok a Házi Gombafelismerő Versenyünkbe! Szeptember 9-én

Részletesebben

gei Kép: internet Fotó: internet

gei Kép: internet Fotó: internet A keresztes virágúak betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Káposztafélék gyökérgolyválya (Kertész) Plasmodiophora brassicae (Protozoa) Gazdanövények: Keresztesek, pl.: Repce Retek Torma Karalábé,

Részletesebben

II. Grafikonok elemzése (17 pont)

II. Grafikonok elemzése (17 pont) I. Az ember táplálkozása (10 pont) Többszörös választás 1) Melyek őrlőfogak a maradó fogazatunkban (az állkapcsok középvonalától kifelé számozva)? 1) az 5. fog 2) a 3. fog 3) a 8. fog 4) a 2. fog 2) Melyik

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Parketta kínálat EGZÓTA fafajok 2018.

Parketta kínálat EGZÓTA fafajok 2018. DOUSSIE 14 x 90 x 300-1000 natúr Class I. 14 x 90 x 300-1000 natúr Class II. 14 x 90 x 300-1000 olajozott lakkozott Class I. 14 x 90 x 300-1000 olajozott lakkozott Class II. 15(4) x 70 x 490-590 natúr

Részletesebben

A tudás fája. Életfa. A fatörzs jellemző metszetei és felépítése

A tudás fája. Életfa. A fatörzs jellemző metszetei és felépítése FA Dr. JÓZSA Zsuzsanna Élőfa FA Faanyag arbor lignum (latin) dendron δέντρο xylon ξύλο (görög) tree wood, timber (angol) Baum Holz (német) albero legno (olasz) arbre bois (francia) boom hout (holland)

Részletesebben

Falra rakható terméskövek

Falra rakható terméskövek Falra rakható terméskövek Az árlistában szereplő árak a raklapon 1 sort tartalmaznak ahol "/sor" a mértékegység, mely kb. 0.9-1 m-t fed le a burkolandó felületen, függően a fuga szélességétől. "Malaga"

Részletesebben

RR fa tartók előnyei

RR fa tartók előnyei Rétegelt ragasztott fa tartók k vizsgálata Dr. Koris Kálmán, Dr. Bódi István BME Hidak és Szerkezetek Tanszék RR fa tartók előnyei Acélhoz és betonhoz képest kis térfogatsúly Kedvező szilárdsági és merevségi

Részletesebben

Háztűznéző a bogaraknál

Háztűznéző a bogaraknál Háztűznéző a bogaraknál A tücsök A tücsök A mezei tücsök (Gryllus campestris) az ízeltlábúak törzsének, a rovarok osztályának és az egyenesszárnyúak rendjének egyik faja. 2016-ban elnyerte az "Év rovara"

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipar ismeretek

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

KoskiDekor Elegáns és stabil

KoskiDekor Elegáns és stabil Csak a fantázia szab határt... 2016/2. szám Belsőépítészeti tervezőknek, kivitelezőknek és bútorgyártóknak KoskiDekor Elegáns és stabil Dekoratív, mutatós nyír rétegelt lemez, színes, áttetsző, a fa erezetességét

Részletesebben

Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet.

Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet. SZMOG Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet. A szmog a nevét az angol smoke (füst) és fog

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

V!!! Korpás gereben Sarcodon scabrosus NE (5e Ft)

V!!! Korpás gereben Sarcodon scabrosus NE (5e Ft) V!!! Korpás gereben Sarcodon scabrosus NE (5e Ft) Jellemzése: Kalapja (5-15 cm) barnás. Kezdetben nemezes, majd berepedező, felszakadozó. Tüskés termőrétege lefutó, szürkés, majd bíborbarnás színű. Tönkje

Részletesebben

Az élelmiszerek romlásos jelenségei

Az élelmiszerek romlásos jelenségei Az élelmiszerek romlásos jelenségei A nyers élelmiszerek élő sejt- és szövetrendszere a romlási folyamatokkal szemben a terményeknek természetes immunitást biztosít. Ez az immunitás azonban csak addig

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Mohák Bryobionta Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Alaktani jellemzők: Telepe 10 mm-nél szélesebb, vastag,

Részletesebben

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok:

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Az ASO-Dichtband-2000 egy új típusú kompozit anyag, amely tartós, nyújtható, vízszigetelő, de a páraván

Részletesebben

Faanyagok modifikációja_06

Faanyagok modifikációja_06 Faanyagok modifikációja_06 Faanyagok módosítása hıkezeléssel kémiai változások a faanyagban a hıkezelés hatására Dr. Németh Róbert, NymE Faipari Mérnöki Kar, Sopron, Faanyagtudományi Intézet, 2009. nemethr@fmk.nyme.hu

Részletesebben

BELakva. BELakva VASTAGLAZÚR

BELakva. BELakva VASTAGLAZÚR VASTAGLAZÚR Leírás: színtartó pigmenteket tartalmazó, vastagrétegû, vízzel hígítható, akrilbázisú falazúr. Alkalmazási terület: kül- és beltéren egyaránt alkalmazható. Fa felületek és szerkezetek védô-díszítô

Részletesebben

Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) nemzı, báb és károsítás

Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) nemzı, báb és károsítás Fakárosító rovarok Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) nemzı, báb és károsítás Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) Rakodókon, fatelepeken a tölgy, bükk és más keményfás, kéregben lévı rönkanyagot

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 12. szám Időszaki kiadvány 2012. október Gombaismereti túra volt október 14-én A tartalomból: Október 14-i túra 1 Képek a túráról 2 Könnyező szálkásgomba 3 Téli fülőke

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5./Fax: (54) ;

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5./Fax: (54) ; FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5./Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 135-2/2016. 20. T Á J É K O Z A T Ó a Képviselő-testülethez a Weber

Részletesebben

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus)

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) Írta: Thurn Tamás Köszönet a képekért: http://www.herp-pix.org http://www.edu.ge.ch/co/renard/coursfacbio/welcome.htm Ez a csodálatos hüllő

Részletesebben

Különleges vízszigetelések a környezetvédelem jegyében. SZAKMAI NAP Budapest, október 25.

Különleges vízszigetelések a környezetvédelem jegyében. SZAKMAI NAP Budapest, október 25. Különleges vízszigetelések a környezetvédelem jegyében SZAKMAI NAP Budapest, 2010. október 25. 2 Vízszigetelési hiányosságokból adódó épület- és építménykárok BEVEZETŐ ELŐADÁS Dr. H. Baráti Ilona Épületeket

Részletesebben