K-442V gyors telepítői segítség. A DVR és a csomagban található tartozékok :

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "K-442V gyors telepítői segítség. A DVR és a csomagban található tartozékok :"

Átírás

1 K-442V gyors telepítői segítség A DVR és a csomagban található tartozékok :

2 Merevlemez beszerelése Csavarja ki a hátsó 3db rögzítő csavart, majd óvatosan kissé hátra tolva vegye le a DVR tetejét.

3 A képen látható módon szerelje be a SATAII merevlemezt és a csomagolásban található csavarokkal rögzítse azt. Majd tegye vissza a DVR tetejét és a korábban kicsavart csavarokkal rögzítse. PAL-ba kapcsolás!! Győződjön meg, hogy a DVR hátulján található kapcsoló PAL állásban van.

4 Belépés a menü rendszerbe A menü rendszerben lehet beállítani a rögzítési módokat, minőséget, hálózati eléréseket stb Bekapcsolás után kiírja a szoftver verzió számát, valamint a megtalált HDD-t is, majd néhány másodperc után négyes osztásban láthatjuk a kamera képeket -, amennyiben csatlakoztattuk már a kamerákat és táp alatt is vannak. Legegyszerűbben és leggyorsabban USB egérrel lehet a menü rendszerben lépkedni, de a mellékelt távirányítóval és az előlapi gombokkal is lehet lépkedni. Egér jobb klikkel be tudunk jelentkezni. A gyárilag beállított azonosító : admin (rá kell kattintani), a jelszó pedig : A helyes adatok bevitele után nyomjuk meg az ENTER-t.

5 Az egér kurzort a gomb fölé visszük a kurzort és a main menu (főmenü) ikonjára kattintva be lehet lépni a a főmenübe ahol a fontos beállításokat el tudjuk végezni.

6 Ekkor a fentihez hasonló menü szerkezetet láthatjuk. Jelentésük, funkciójuk a következő : 1. Record setup (a rögzítés beállításai) 2. Event setup ( események beállításai) 3. Schedule setup (ütemezési beállítások) 4. Camera setup (kamerák beállításai) 5. Account setup (jogosultságok, felhasználók beállításai) 6. Network setup (hálózati beállítások) 7. PTZ & RS-485 setup ( Forgatható/dönthető/Zoomolható, távolról vezérelhető kamerák beállításai) 8. System setup (rendszer beállítások) 9. Utility ( kiszolgálói beállítások) 10. Diagnostic ( diagnosztika) Legelső használatbavételnél, a merevlemez beszerelése után a merevlemezt formatálni kell. Ekkor minden, a merevlemezen lévő adat el fog veszni, de ez után már fogunk tudni rögzíteni a merelemezre (HDD-re). Formatálás : Utility -> HDD Initialization almenüpont. Ekkor láthatjuk a merevlemezünk típusát, méretét. Az első kis jelölő négyzetbe pipát kell tenni, majd a Start gomra kell kattintani. Utolsó figyelmeztetést kapunk, hogy a merevlemezen lévő adatok elvesztésével jár ez a beállítás. Yes-re klikkelve pár másodperc múlva Success (sikeres) statuszt láthatjuk a HDD mellett. Close-ra kattintva kiléphetünk, majd ismét Close-zal eggyel feljebb léphetünk a menürendszerben, és System setup alatt válasszuk ki a Date/Time setup-ot a dátum és idő beállításához. Ezt a change Date & Time almenüpont alatt tehetjük meg, helyes értékeket beírva. Ebben az almenüben a Display setup alatt -még beállíthatjuk a kamera képre kijelzett adatokat és azok színét (rögzítő állapot, dátum/idő, kamera elnevezése). A Buzzer & relay setup alatt beállítható az események ( mozgásérzékelés, külső érzékelő, vagy videó kép elvesztés) milyen kimeneti események történjenek, szóljon-e a beépített hangszóró (1-999mp), meghuzzon-e DVR relé kimenete. Spot setup alatt a kép léptetés módját (sorban, manuálisan, esemény vezérelten történjen), annak idejét mp-ben (1-999), az ha van elvesztett kamera kép, kijelezze-e azt is? A system setup alatt adhatunk nevet DVR-ünknek, a telepítés helyét is elnevezhetjük, azonosított rendelhetünk a DVR-nek ( a CMS Central Managment Softwear ingyenes központi menedzser programja segítségével 16db DVR képeit tehetjük egy rendszerbe, egy monitor képen, osztva nézhetjük Interneten, távoli számítógépen )

7 Record setup rögzítési beállítások menüben kiválaszthatjuk mi történjen ha a merevlemez betellik. Stop : a rögzítő megáll, nem írja felül a rögzített képeket. Overwrite : a legrégebbi képek törlődnek, az új képeket ezek helyére írja. Ez az általánosan megszokott beállítás, a DVR felügyelet nélkül tudd működni hosszabb ideig, azonban ha olyan esemény adódik, melyet archiválni szeretnénk, a képeket még időben külső adathordozóra kell átmásolni! Beállíthatjuk itt még : Engedélyezhetjük (ki van pipálva) vagy érvényteleníthetjük (nincs pipa) a normál felvétel, mozgásérzékelt felvétel indítást -Record Motion- (általánosan használt beállítás), külső érzékelő jelzésére indított felvétel indítást, esemény előtti felvételt ( 10másodperc), hangrögzítését, illetve korlátozhatjuk hogy DVR-ünk hány napon keresztül tároljon adatokat. (a HDD kapacitás, ill. a felvétel paraméterek, képminőség, rögzítési sebesség nagyban befolyásolhatja a rögzítési időtartamot) Quality & Frame Rate Setup Képminőség és másodpercenként rögzített képkockák sebessége : Normál és esemény indított rögzítéshez más-más rögzítési paramétereket állíthatunk be kameránként külön is (!), ezzel akár megnövelhetjük a felvételek időtartamát vagy javíthatjuk a fontos eseményekről készített képek minőségét. Pl. 25 fps (kép/másodperc) sebességű képrögzítésnél kisebb felbontásban (360*288 pixel) tudunk csak rögzíteni a legmagasabb rögzítési minőség mellett. Legnagyobb felbontás 720*576 pixel, de érdemes kísérletezni a 720*288 pixel felbontás mellett is, mivel itt is jó képet kapunk vissza.

8 Mozgásérzékelt felvétel indítás beállítása Event setup -> Motion Detection ( mozgás érzékelés) kipipálásával történik, ha mind a négy kamerát mozgásérzékelté akarjuk tenni, akkor ezt 1,2,3,4 -es kisablaknál is el kell végeznünk. A mozgásérzékenység mértékét (sensitivity) és a objektum méretét, amire a mozgásérzékelt felvétel beindul (object size) is itt lehet beállítani. Motion Area Setup -> Ha nem akarjuk az egész területet amit a kameránk lát mozgás érzékenyen hagyni (pl. kilát egy forgalmas útra), akkor a nem kívánt területet egy 16*12 négyzetháló segítségével kimaszkolható és a megjelölt területre eső kameraképen a. DVR nem veszi figyelembe a mozgást.

9 Motion Popup : kijelölve, az élő kameraképeknél, ha valamely kameránál mozgást érzékel a DVR, az adott kamera képét teljes képméretben jeleníti meg. Event setup -> Sensor setup : Külső érzékelő használata esetén is adott érzékelőhöz tartozó kamera képe teljes képernyős megjelenítésként jön fel, ha az érzékelő bejelez. Schedule setup ( Ütemezés ) : Különböző napokra, napszakokra, ünnepnapokra más-más rögzítési mód ( manuális / mozgásérzékelés a képen / mozgás érzékelés külső érzékelőtől ) indítható el, és ezeket a szabályokat lehet ebben a menüpontban beállítani.

10 Öt lapnyi, oldalanként 10db ütemezés állítható be maximálisan. Adott ütemezési szabályra kattintva új ablak jön fel, ahol is a kezdő és befejezési időpontotokat ( óra, perc), rögzítési módot és az érvényességét a napokra határozhatjuk meg. Sunday Vasárnap, Monday Hétfő, Tuesday Kedd, stb Holiday Szünnap, amit az megelőző oldalon tudunk beállítani ( Holiday Setup), max. 50db-ot. Camera setup ( Kamera beállításai ) : Itt lehet adott kamera kép megjelenítésén finomítani, állítható értékek : világosság, kontraszt, szín telítettség. Itt tudjuk a kamerákat elnevezni is, kamera nevet adni. Az 1. kamera beállításai között szabályozhatjuk a hangfelvétel rögzítés és lejátszás hangerejét. (Volume)

11 Account setup ( felhasználói beállítások ) : Az admin jogosultság mellé 4db felhasználói fiókot is létesíthetünk, személyekre szabott hozzáférést biztosítva. A felhasználóknak meg lehet határozni, mely kamera képekhez férhessenek hozzá helyben vagy a hálózaton, vissza nézhesse-e a rögzített képeket, archiválhat-e, kiszolgálói beállításokhoz hozzáférhessen-e, vezérelheti-e a forgatható,/dönthető/zoomolható kamerátamennyiben van ilyen telepítve. A gyárilag beállított admin jelszó : , a felhasználói jelszavakat az adminisztrátor oszthatja ki. Network setup (hálózati beállítások ) : ADSL / DHCP / LAN csatlakozási módok közül lehet választani.

12 DDNS : i-dvr, dyndns.org, no-ip.org, custom.com, 3322.org Mail setup (levelezési beállítások ) : Mozgás érzékelés, külső érzékelő jelzése, videó elvesztés eseményekre küldés lehetséges, 10 különböző címre.

13 PTZ & RS-485 setup ( Forgatható/dönthető/Zoomolható, távolról vezérelhető kamerák beállításai) A PTZ kamerák azonosítói (ID), protokolljai, kommunikációs sebességek állíthatóak be, PTZ kameránként külön, függetlenül. System setup ( rendszer beállítások ) : Lásd a leírás legelején.

14 Utilities ( kiszolgálói beállítások) : HDD Initialization : merevlemez inicialízálás, legelső használatkor szükséges a merevlemezt formatálni, újra formatálás esetén rögzítést le kell állítani először USB Initialization : töröl minden adatot az USB drive-ról System recovery : visszaállítja a rendszer alapértékeit Reset System Events : törli a rögzítő eseményeit Copy Setup to USB : a DVR beállításai el lehet menteni USB pendrive-ra, sdvr.config néven kerül elmentésre és a Download setup from USB menüpontnál vissza tudjuk állítani kedvenc beállításunkat, vagy egy másik telepítésnél gyorsabban tudjuk konfigurálni a DVR-t Upgrade : szoftver frissítés, előtte le kell állítani minden rögzítést, lejátszást Az Upgrade alatt nem szabad kikapcsolni a tápellátást, mert a DVR tönkremehet! Diagnostic : a DVR, HDD állapotáról kapunk információt, szoftver verzió, IP cím, MAC cím, HDD állapot, telítettség százalékban, formatálás dátuma.

15 Search setup (keresési beállítások) : Egy egér jobb klikkel hívható be a képernyőre Event search ( keresés eseményekre ) : Különböző eseményekre kereshetünk rá, a keresési feltételek a Criteria alatt adható meg.

16 Time search ( keresés időpontra ) : A dátum kijelölése után egy 0 órától 24 óráig mutató idősávot kapunk, melyre vagy beírhatjuk a kezdő időpontot számmal, vagy egérrel csúsztathatjuk az idősíkon a lejátszás kezdetét jelentő piros színű egyenest.

17 OK gombra kattintva indíthatjuk a lejátszást. A lejátszás során nézhetjük a kameraképeket osztva is és csak egy kamera képét is, lejátszás közben is kapcsolhatunk ezek közt, 1, 2, 4, 4, 16, 32, 64-szeres sebességek között választva ( előre és hátrafelé is ) Jobb egér kattintással - kamera kép visszanézés közben visszaléphetünk a menürendszerben, ezzel módosíthatjuk, vagy megszakíthatjuk a lejátszást. Backup setup ( archiválási beállítások ) :

18

19