Transzfúzió jogi vonatkozásai. Dr. Vezendi Klára SZTE Transzfuziológiai Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Transzfúzió jogi vonatkozásai. Dr. Vezendi Klára SZTE Transzfuziológiai Tanszék"

Átírás

1 Transzfúzió jogi vonatkozásai Dr. Vezendi Klára SZTE Transzfuziológiai Tanszék

2 A Magyar Köztársaság Alkotmánya szerint: minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amelytől senkit nem lehet önkényesen megfosztani. (54. ) a legfőbb érték az élet.

3 A transzfuziológia legfontosabb jogszabályai: évi CLIV. törvény az egészségügyről 114/2000. (VI. 29.) Kormányrendelet a nemzeti vérkészlettel való gazdálkodás szabályairól 35/2005. (VIII. 26.) EüM rendelet az emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítmények klinikai vizsgálatáról és a helyes klinikai gyakorlat alkalmazásáról 3/2005. (II. 10.) EüM rendelet az emberi vér és vérkomponensek gyűjtésére, vizsgálatára, feldolgozására, tárolására és elosztására vonatkozó minőségi és biztonsági előírásokról, valamint ezek egyes technikai követelményeiről 323/2006. (XII.23.) Korm. rendelet az Országos Vérellátó Szolgálatról 19/2004. (III. 31.) ESzCsM rendelet a vércsoport meghatározásra használatos reagensek és a szövettipizáló reagensek csereforgalmáról 12/1992. (VI. 26.) NM rendelet a vér- és vérkészítmény-ellátás egyes szakmai követelményeiről, valamint a vér és vérkészítmények térítési rendjének átmeneti szabályairól

4 A beteg és az orvos jogait és kötelességeit az Egészségügyi törvény (1997. CLIV) szabályozza

5 BETEG JOGAI

6 Beteg jogai (I): Egészségügyi ellátáshoz való jog: Minden betegnek joga van sürgős szükség esetén az életmentő, ill. a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz (6 ) Az egészségi állapota által indokolt, megfelelő ellátáshoz (7 ) Joga van a transzfúzióhoz is.

7 Beteg jogai (II): A tájékoztatáshoz való jog: (6 ) A betegnek joga van, hogy részletes tájékoztatást kapjon egészségi állapotáról a javasolt vizsgálatokról, beavatkozásokról azok elvégzésének, ill. elmaradásának lehetséges előnyeiről és kockázatairól a lehetséges alternatív eljárásokról, módszerekről A tájékoztatást orvos végezheti, a beteg számára érthető módon. Beleegyezés egy adott beavatkozáshoz vagy kezeléshez tájékoztatás nélkül nem lehetséges (tájékoztatáson alapuló beleegyezés = informed consent ) Transzfúzió előtti tájékoztatás szükségessége.

8 Önrendelkezés joga: Beteg jogai (III): A beteg szabadon döntheti el, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, ill. mely beavatkozások elvégzésébe egyezik bele (15 ). A cselekvőképes beteg közokiratban, vagy bizonyító erejű magánokiratban megnevezheti azt a személyt, aki jogosult helyette a beleegyezés, visszautasítás jogát gyakorolni, ill. akit tájékoztatni kell (16 ). Beavatkozásokba való beleegyezését vélelmezni kell, ha egészségi állapota miatt beleegyező nyilatkozat tételére nem képes.

9 A beteg beleegyezésére nincs szükség, ha: a beavatkozás elmaradása mások ide értve a 24. hetet betöltött magzatot is egészségét vagy testi épségét súlyosan veszélyezteti ha a beteg közvetlen életveszélyben van (17 ). Transzfúzióra is vonatkozik.

10 Beteg jogai (IV): Az ellátás visszautasításának joga: A beteget megilleti az ellátás visszautasításának joga, kivéve, ha annak elmaradása mások életét vagy testi épségét veszélyeztetné. Minden olyan ellátást, melynek elmaradása egészségi állapotában súlyos, vagy maradandó károsodással jár, csak közokiratban, vagy bizonyító erejű magánokiratban utasíthat vissza. Életfenntartó vagy életmentő beavatkozást csak akkor utasíthat vissza, ha olyan súlyos betegségben szenved, ami az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül megfelelő eü. ellátás mellett is halálhoz vezet. 3 tagú bizottság (kezelőorvos, független szakorvos, pszichiáter) nyilatkozata szükséges arról, hogy a beteg döntését a következmények tudatában hozta meg (20 ).

11 Nem utasíthatja vissza az életmentő, vagy életfenntartó beavatkozást: ha várandós és előre láthatóan képes a gyermek kihordására. Cselekvőképtelen, vagy korlátozottan cselekvőképes beteg esetén nem utasítható vissza olyan ellátás, aminek elmaradása egészségi állapotában súlyos vagy maradandó károsodást okozna. Ilyenkor az eü. szolgáltató keresetet indít a beleegyezés bíróság általi pótlására. A jogerős határozatig a kezelőorvos köteles a beteg egészségi állapota által indokolt ellátásokat megtenni. Ehhez rendőrhatósági közreműködést is igénybe vehet. Közvetlen életveszély esetén a szükséges beavatkozásokhoz bírósági nyilatkozatpótlás nem szükséges.

12 Cselekvőképes személy későbbi cselekvőképtelensége esetére közokiratban visszautasíthat (22 ) egyes vizsgálatokat, beavatkozásokat (kivéve, ha azok elmaradása mások életét vagy testi épségét veszélyeztetné) életmentő beavatkozásokat, ha súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenved és önmagát fizikailag ellátni képtelen, ill. fájdalmai gyógykezeléssel nem enyhíthetők. Későbbi cselekvőképtelensége esetére közokiratban megnevezheti azt a személyt, aki helyette fenti jogait gyakorolja Fenti nyilatkozatok csak akkor érvényesek, ha Pszichiáter szakorvos 1 hónapnál nem régebbi szakvéleménye arról, hogy a beteg döntését a lehetséges következmények tudatában hozta meg A nyilatkozatot 2 évente meg kell újítani.

13 ORVOS JOGAI és KÖTELESSÉGEI

14 Orvos jogai és kötelességei (I): Gyógyítás szabadsága: A kezelőorvos joga, hogy szabadon válassza meg az adott esetben alkalmazandó vizsgálati és terápiás módszereket (129 ). Ehhez a beteg beleegyezése szükséges A beavatkozás kockázata kisebb legyen, mint az elmaradása okozta lehetséges kockázat Érvényes a transzfúziós beavatkozásra is.

15 Orvos jogai és kötelességei (II): Tájékoztatási kötelezettség: A beteget szóban, számára érthetően tájékoztatni kell egészségi állapotáról, a kezelés mellékhatásairól, esetleges szövődményeiről, a beavatkozások lehetséges következményeiről (135 ). Dokumentációs kötelezettség: A beteg vizsgálatával és gyógykezelésével kapcsolatos adatokat dokumentálni kell (136 ). Az egészségügyi dokumentációt legalább 30 évig, a zárójelentést legalább 50 évig meg kell őrizni (1997. XLVII. Törvény: Eüak 30 ). Mindez érvényes a transzfúziós beavatkozásra is.

16 TRANSZFÚZIÓ VISSZAUTASÍTÁSA

17 Transzfúzió visszautasítása (I) A betegnek joga van vallási meggyőződésből vagy egyéb okból visszautasítani a transzfúziót. Jehova Tanúi (számuk a világ 236 országában kb. 7 millió, hazánkban kb fő) elutasítják a teljes vér, vvs koncentrátum, plazma, fvs, thrombocyta transzfúzióját, az előre levett saját vér transzfúziót, a műtét közbeni vérfelfogásos, ill. vérhígításos technikát, ha az magában foglalja a vértárolást megengedik albumin, Ig-k, faktorkészítmények adását, az olyan autolog transzfúziót, ahol nincs vértárolás, szervtranszplantációt. Kórházi Összekötő Bizottságok, Kórházi Információs Szolgálat az orvosok és a Jehova Tanúi betegek együttműködésére. Az orvosnak kötelessége, hogy tiszteletben tartsa betege lelkiismereti és vallási meggyőződésen alapuló döntéseit.

18 Transzfúzió visszautasítása (II) 1. Cselekvőképes (Jehova tanúja) beteg: A beteget megilleti a transzfúzió visszautasításának joga abban az esetben, ha annak elmaradása mások életét vagy testi épségét nem veszélyezteti, a beteg nem várandós - még akkor is, ha ennek következménye súlyos, vagy maradandó egészségkárosodás, vagy közvetlen életveszély. Visszautasíthatja az életfenntartó transzfúziót, ha olyan súlyos betegségben szenved, ami az orvostudomány mindenkori állása szerint megfelelő egészségügyi ellátás (pl. transzfúzió) mellett is rövid időn belül halálhoz vezet és gyógyíthatatlan. Ha a beteg élete egyedül az életmentő beavatkozásként adott transzfúzióval menthető meg, a vérátömlesztés visszautasítása nem lehetséges.

19 Transzfúzió visszautasítása (III) 2. Cselekvőképes (Jehova tanúja) beteg későbbi cselekvőképtelensége esetére: Visszautasíthatja a mások életét vagy testi épségét nem veszélyeztető transzfúziót. Visszautasíthatja az életfenntartó transzfúziót, ha gyógyíthatatlan betegségben szenved, aminek következtében önmagát fizikailag ellátni képtelen, ill. fájdalmai a megfelelő gyógykezeléssel sem enyhíthetők. Nem utasíthatja vissza a transzfúziót, ha annak elmaradása súlyos és maradandó egészségkárosodással jár. Nem utasíthatja vissza az életmentő transzfúziót.

20 Transzfúzió visszautasítása (IV) 3. Cselekvőképtelen és korlátozottan cselekvőképes (Jehova tanúja) beteg (leggyakrabban 14 év alatti gyermek): Tilos a transzfúzió visszautasítása, ha annak elmaradása súlyos és maradandó károsodással jár. A transzfúzió csak abban az esetben utasítható vissza, ha a betegség természetes lefolyásának esetében életfenntartó beavatkozásról van szó. A Jehova Tanú szülőknek nincs beleszólási lehetősége a transzfúzió alkalmazásába, kivéve az életfenntartó beavatkozás esetét. Kiskorú gyermek transzfúziójánál (életmentő, vagy súlyos és maradandó károsodás) az orvos figyelmen kívül hagyhatja a szülők tiltakozását. Ha van rá idő, a gyámhatóság felfüggeszti a szülők gondoskodási jogát és beleegyezését adja a transzfúzióhoz.

21 Transzfúzió visszautasítása (V) 4. Várandós (Jehova tanúja) beteg: Amennyiben a magzat kihordására (annak korától függetlenül) képes, a várandós Jehova Tanúja nem utasíthatja vissza az életfenntartó vagy életmentő transzfúziót. A Jehova Tanúi vallják, hogy a Biblia szerint Isten az életet a fogantatás pillanatától szentnek tekinti és minden élő az Ő tulajdona. Emiatt elutasítják a terhesség megszakítást és a születésszabályozást is.

22 AZ ORVOS BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉGE

23 Az orvos büntetőjogi felelőssége (I) Büntetőjogi szempontból az orvosi tevékenység foglalkozás. Az orvos felelősségét a Polgári Törvénykönyv 339 határozza meg, ez foglalkozik a kártérítés általános szabályaival:. Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogyan adott helyzetben általában elvárható. Transzfúzió esetén a Transzfúziós Szabályzat előírásainak betartása fontos!

24 Ha az orvos betartotta a Módszertani Ajánlásban (Transzfúziós Szabályzatban) foglalt szakmai előírásokat, de mégis valamilyen szövődmény keletkezett, mert a szervezet nem úgy reagált a kivizsgált vérre, mint ahogyan az a leletek alapján gondolható volt, az orvos ezekért a szövődményekért nem vonható felelősségre, még halálos kimenetel esetén sem! Dokumentáció fontossága!

25 Az egészségügyi szakdolgozó tevékenységéből származó egészségkárosodásért az orvos nem tartozik felelősséggel, kivéve, ha azt az egészségügyi szakdolgozó a. nem megfelelő utasítása b. felügyeleti kötelezettségének elmulasztása, vagy nem megfelelő teljesítése c. az egészségügyi szakdolgozó megfelelő oktatására vagy felkészítésére vonatkozó kötelességének megszegése okozta. (Eü. Törvény 110 )

26 Az orvos büntetőjogi felelőssége (II) Az orvosi tevékenység kapcsán felmerülő súlyosabb gondatlanságból elkövetett hibák büntetőjogi megítélése a Büntető Törvénykönyv (Btk) 171 alapján történik: Büntetendő aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki. Gondatlan magatartás formái: (Btk 14 ) Tudatos gondatlanság (luxuria): előre látja magatartásának káros következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában Hanyag gondatlanság (negligencia): a káros következményeket azért nem látja, mert a tőle elvárható gondosságot elmulasztotta

27 Transzfúziós szövődményért az a személy a felelős, aki a transzfúziót ténylegesen végezte. Osztott felelősség kérdése. Leggyakoribb hibalehetőségek: Javallat, ellenjavallat hibás megállapítása Technikai hibák a transzfúzió végrehajtásakor Asepsis követelményeinek figyelmen kívül hagyása A transzfundált beteg megfigyelésével kapcsolatos hibák A transzfúzió dokumentálásának hibái

28 A transzfúzió és a szövődmények közti ok-okozati kapcsolat bizonyítása igazságügyi orvosszakértő feladata. Ha az okozati összefüggés fennáll, meg kell vizsgálni, hogy az orvosi foglalkozás mely szabályait sértették meg. A transzfúzióval összefüggésben bekövetkezett haláleset rendkívüli halálesetnek minősül, a rendőrségnek be kell jelenteni: az oksági összefüggés kivizsgálására hatósági boncolás szükséges (kórboncolás nem elég) 2 orvos végzi, legalább egyikük igazságügyi orvosszakértő A transzfúziót végző orvos érdeke a helyzet egyértelmű tisztázása (vétlenség esetén az utólagos vádaskodások elkerülésére)

29

Önrendelkezési jog ellátás visszautasítása. Dósa Ágnes

Önrendelkezési jog ellátás visszautasítása. Dósa Ágnes Önrendelkezési jog ellátás visszautasítása Dósa Ágnes Főszabály: a betegen csak a beleegyezésével szabad orvosi beavatkozást végezni, a beteg joga eldönteni, hogy mely orvosi beavatkozásokba egyezik bele,

Részletesebben

Beleegyezés a kezelésbe a kezelés visszautasítása

Beleegyezés a kezelésbe a kezelés visszautasítása Beleegyezés a kezelésbe a kezelés visszautasítása Önrendelkezéshez való jog Önrendelkezési jog az egészségügyben: egészségügyi ellátás akkor nyújtható, a betegen beavatkozás akkor végezhető, ha abba a

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI (AZ 1997.ÉVI CLIV.TÖRVÉNY ALAPJÁN)

A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI (AZ 1997.ÉVI CLIV.TÖRVÉNY ALAPJÁN) A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI (AZ 1997.ÉVI CLIV.TÖRVÉNY ALAPJÁN) I. Az egészségügyi ellátáshoz való jog Minden betegnek joga van jogszabályban meghatározott keretek között az egészségi állapota által

Részletesebben

Egészségügyi jogi ismeretek. Dósa Ágnes Igazságügyi Orvostani Intézet

Egészségügyi jogi ismeretek. Dósa Ágnes Igazságügyi Orvostani Intézet Egészségügyi jogi ismeretek Dósa Ágnes Igazságügyi Orvostani Intézet Esetek, először megoldjuk közösen, és utána megnézzük a kapcsolódó joganyagot Témák orvos tájékoztatási kötelezettsége beleegyezés milyen

Részletesebben

Ennek részletes szabályait a Kórház házirendje határozza meg, nem korlátozva az Eütv-ben foglaltakat..

Ennek részletes szabályait a Kórház házirendje határozza meg, nem korlátozva az Eütv-ben foglaltakat.. A Minőségirányítási Kézikönyv ME04-02A A fekvőbeteg gyógyító ellátás folyamatainak szabályozása fejezetéből: 5.3. A BETEG TÁJÉKOZTATÁSA, BETEGJOGOK A betegeket (törvényes képviselőt, vagy a helyette nyilatkozattételre

Részletesebben

BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN

BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN EK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN Feith Helga Judit PhD Társadalomtudományi Tanszék ETK-EDUVITAL 2013. ÁPRILIS 26. Stróbl Alajos Justitia szobra a XIX. századból Beteg

Részletesebben

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről. II. Fejezet A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI. 1. Cím. Az egyén szerepe

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről. II. Fejezet A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI. 1. Cím. Az egyén szerepe 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről II. Fejezet A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI 1. Cím Az egyén szerepe 5. (1) Az egészségüggyel kapcsolatos társadalmi kötelezettségek az egyén saját és környezete

Részletesebben

Az EACH Charta összevetése a magyar jogrenddel. Összeállította: dr. Scheiber Dóra

Az EACH Charta összevetése a magyar jogrenddel. Összeállította: dr. Scheiber Dóra Az EACH Charta összevetése a magyar jogrenddel Összeállította: dr. Scheiber Dóra A magyar Egészségügyi Törvénykönyvben nem szerepelnek a gyermekek és a serdülők kórházi ellátására vonatkozó jogai az EACH

Részletesebben

Betegek jogai és kötelezettségei

Betegek jogai és kötelezettségei Betegek jogai és kötelezettségei Melyek a beteg jogai? 1. Az egészségügyi ellátáshoz való jog. A betegek legalapvetőbb joga, hogy megfelelő, megkülönböztetés nélküli ellátásban részesüljenek. Minden betegnek

Részletesebben

A kapcsolattartás joga. Dr. Kovács Erika

A kapcsolattartás joga. Dr. Kovács Erika A kapcsolattartás joga Dr. Kovács Erika Témák A kapcsolattartás jelentősége A kapcsolattartás jogi háttere A kapcsolattartás formái A látogatás Házirend A beteg gyermek jogai Speciális helyzetek A kapcsolattartás

Részletesebben

A BETEG GYERMEK JOGAI Dr. Pálinkás Zsuzsanna gyermekjogi képviselő OBDK DDR

A BETEG GYERMEK JOGAI Dr. Pálinkás Zsuzsanna gyermekjogi képviselő OBDK DDR A BETEG GYERMEK JOGAI Dr Pálinkás Zsuzsanna gyermekjogi képviselő OBDK DDR Gyermekjogi képviselő HÍD képzés Budapest, 2014 május 15-17 TÁMOP-557-08/1-2008-0001 ENSZ Gyermekek Jogairól szóló Egyezmény 24

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN 1998. július elsejétõl új egészségügyi törvény szabályozza a betegjogokat. Fõbb rendelkezései meghatározzák, milyen jogok illetnek meg minket a gyógykezelésünk

Részletesebben

Országos Onkológiai Intézet National Institute of Oncology. Sz01 Betegjogi Tájékoztató C. Szabályzat

Országos Onkológiai Intézet National Institute of Oncology. Sz01 Betegjogi Tájékoztató C. Szabályzat Országos Onkológiai Intézet National Institute of Oncology Sz01 Betegjogi Tájékoztató C. Szabályzat Készítette: Németh Erzsébet minőségirányítási szakreferens Átvizsgálta Jóváhagyta: Dr Boér András minőségirányítási

Részletesebben

A KAPCSOLATTARTÁS JOGA

A KAPCSOLATTARTÁS JOGA A KAPCSOLATTARTÁS JOGA Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. ÁPRILIS 24. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil

Részletesebben

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA BETEGTÁJÉKOZTATÁS ÉS BELEEGYEZÉS ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS BEAVATKOZÁS ELÕTT

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA BETEGTÁJÉKOZTATÁS ÉS BELEEGYEZÉS ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS BEAVATKOZÁS ELÕTT ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA BETEGTÁJÉKOZTATÁS ÉS BELEEGYEZÉS ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS BEAVATKOZÁS ELÕTT Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium Az ajánlás célja Utoljára

Részletesebben

1997. évi CLIV. törvény

1997. évi CLIV. törvény 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről (2013. április 1.-jével hatályos változat) II. Fejezet A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI 1. Cím Az egyén szerepe 5. (1) Az egészségüggyel kapcsolatos társadalmi

Részletesebben

A beteg gyermek jogai

A beteg gyermek jogai Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A beteg gyermek jogai 2015. szeptember 25. összeállította: Erhardtné dr. Gachályi Anikó betegjogi képviselő TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001

Részletesebben

Jogi-Etikai Alapok a Kommunikációban. Dr. Frank Nóra Dr. Csikós Ágnes PTE, ÁOK, Alapellátási Intézet

Jogi-Etikai Alapok a Kommunikációban. Dr. Frank Nóra Dr. Csikós Ágnes PTE, ÁOK, Alapellátási Intézet Jogi-Etikai Alapok a Kommunikációban Dr. Frank Nóra Dr. Csikós Ágnes PTE, ÁOK, Alapellátási Intézet Egészségügyi Törvény 1997. évi CLIV. törvény Orvosok jogai és kötelezettségei Ellátási kötelezettség

Részletesebben

Ellátott személyek jogai - Ellátottjogi tematika II. - Budapest, 2014. november 27.

Ellátott személyek jogai - Ellátottjogi tematika II. - Budapest, 2014. november 27. Ellátott személyek jogai - Ellátottjogi tematika II - Budapest, 2014 november 27 1 Az egészségügyről szóló 1997 évi CLIV törvény (Eütv) - A betegek jogai és kötelezettségei ( betegjogi katalógus, 5-28

Részletesebben

A szülőijogokgyakorlásaa gyermek felettazegészségügyiellátássorán

A szülőijogokgyakorlásaa gyermek felettazegészségügyiellátássorán A szülőijogokgyakorlásaa gyermek felettazegészségügyiellátássorán Talabér János Dabas és Környéke Mentőorvosi-Mentőtiszti Kocsi Közhasznú Nonprofit Kft. Mind a pre-hospitális, csak úgy, mint a hospitálás

Részletesebben

ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENNÉ VÁLÁS ESETÉRE

ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENNÉ VÁLÁS ESETÉRE ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENNÉ VÁLÁS ESETÉRE az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 16. -a és 22. -a, valamint az egyes egészségügyi ellátások visszautasításának részletes

Részletesebben

Betegjogok, etikai problémák Traumatológia szintentartó tanfolyam

Betegjogok, etikai problémák Traumatológia szintentartó tanfolyam Betegjogok, etikai problémák 2014.03.24-28. Traumatológia szintentartó tanfolyam Miről is tartsak előadást? jogászkodj kicsit!... Betegjogok? A csapból is ez folyik de hol vannak az orvos-jogok? Példa:

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: 1075 Budapest, Madách tér 3-4. IV. emelet száma Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: PROTOKOLL Betegjogi képviselő tevékenységei önkéntes, sürgősségi és kötelező gyógykezelés esetén. 1. PROTOKOLL CÉLJA

Részletesebben

az egészségügyi ellátáshoz való jogot, az emberi méltósághoz való jogot, a tájékoztatáshoz való jogot, az önrendelkezéshez való jogot,

az egészségügyi ellátáshoz való jogot, az emberi méltósághoz való jogot, a tájékoztatáshoz való jogot, az önrendelkezéshez való jogot, A BETEGEK JOGAIRÓL 1998. július 1-tõl új törvény védi a betegek jogait. Az egészségügyi törvény célja, hogy a betegek megfelelõ színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljenek, és gyógykezelésük során

Részletesebben

A cselekvőképesség korlátozása a sürgősségi betegellátás során. Talabér János MSOTKE Kongresszus 2011.

A cselekvőképesség korlátozása a sürgősségi betegellátás során. Talabér János MSOTKE Kongresszus 2011. A cselekvőképesség korlátozása a sürgősségi betegellátás során Talabér János MSOTKE Kongresszus 2011. Miről van szó? Cselekvőképességet fogjuk vizsgálni Előfordul, hogy korlátozni kell a sürgősségi ellátás

Részletesebben

A betegek jogairól. Az egészségügyben hogyan érvényesül az emberi méltóság védelme?

A betegek jogairól. Az egészségügyben hogyan érvényesül az emberi méltóság védelme? A betegek jogairól 1998. július 1-től új törvény védi a betegek jogait. Az egészségügyi törvény célja, hogy a betegek megfelelő színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljenek, és gyógykezelésük során

Részletesebben

ELLÁTOTT SZEMÉLYEK JOGAI - ELLÁTOTT JOGI TEMATIKA II. -

ELLÁTOTT SZEMÉLYEK JOGAI - ELLÁTOTT JOGI TEMATIKA II. - ELLÁTOTT SZEMÉLYEK JOGAI - ELLÁTOTT JOGI TEMATIKA II. - Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁJUS 14. dr. Kozicz Ágnes Alapvető Jogok Biztosának Hivatala TÁMOP

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés

Gyakorló ápoló képzés A TRANSZPLANTÁCIÓ ÉS AZ EUTANÁZIA KÉRDÉSEI 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről alapján A TRANSZPLANTÁCIÓ KÉRDÉSEI www.lemtrener.hu 1 Szerv és szövet beültetése-1 IX. fejezet 202. -215. (1) Azt a

Részletesebben

VÉRKÉSZÍTMÉNY RENDELÉS, TÁROLÁS, ALKALMAZÁS MU003. RE

VÉRKÉSZÍTMÉNY RENDELÉS, TÁROLÁS, ALKALMAZÁS MU003. RE MUNKAUTASÍTÁS Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: VÉRKÉSZÍTMÉNY RENDELÉS, TÁROLÁS, ALKALMAZÁS MU003. RE Készítette: Dr. Szabó Zoltán Átvizsgálta: Dr. Váncsa

Részletesebben

LIFELIKE EGÉSZSÉGÜGYI MOZGÁSDIAGNOSZTIKAI KÖZPONT SZABÁLYZAT HÁZIREND

LIFELIKE EGÉSZSÉGÜGYI MOZGÁSDIAGNOSZTIKAI KÖZPONT SZABÁLYZAT HÁZIREND LIFELIKE EGÉSZSÉGÜGYI ÉS MOZGÁSDIAGNOSZTIKAI KÖZPONT SZABÁLYZAT HÁZIREND A Szabályzat a LIFELIKE Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ (továbbiakban Diagnosztikai Központ) tulajdonát képezi. Bárki

Részletesebben

MAGYAR IMRE KÓRHÁZ HÁZIRENDJE

MAGYAR IMRE KÓRHÁZ HÁZIRENDJE MAGYAR IMRE KÓRHÁZ 8400 Ajka, Korányi Frigyes u. l. MAGYAR IMRE KÓRHÁZ HÁZIRENDJE Készítette: Dr. Nagy Zoltán főigazgató 2017.08.15. Dátum A dokumentáció kódja: SZMSZ-M-34 Változat száma: 06. Jóváhagyta:

Részletesebben

Ellátások visszautasításának szabályai

Ellátások visszautasításának szabályai Ellátások visszautasításának szabályai Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Összeállította: Szűcsné dr. Dóczi Zsuzsanna betegjogi képviselő 2015. október 09. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001

Részletesebben

Ellátások visszautasításának szabályai

Ellátások visszautasításának szabályai TÁMOP-557-08/1-2008-0001 TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Ellátások visszautasításának szabályai Összeállította: Erhardtné Dr Gachályi Anikó

Részletesebben

Az egészségügyi beavatkozásokhoz és az orvos-biológiai kutatásokhoz történő hozzájárulás (visszautasítás) szabályai. Dr.

Az egészségügyi beavatkozásokhoz és az orvos-biológiai kutatásokhoz történő hozzájárulás (visszautasítás) szabályai. Dr. Az egészségügyi beavatkozásokhoz és az orvos-biológiai kutatásokhoz történő hozzájárulás (visszautasítás) szabályai Dr Bánki Endre 2013 november 29 TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Take home message A betegek

Részletesebben

ELLÁTÁSOK VISSZAUTASÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI

ELLÁTÁSOK VISSZAUTASÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI ELLÁTÁSOK VISSZAUTASÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: ERHARDTNÉ DR. GACHÁLYI ANIKÓ BETEGJOGI KÉPVISELŐ, KMR KOORDINÁTOR 2015. MÁJUS

Részletesebben

ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENSÉG ESETÉRE

ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENSÉG ESETÉRE ELŐZETES EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉS CSELEKVŐKÉPTELENSÉG ESETÉRE Alulírott Személyigazolvány szám: bizonyos egészségügyi ellátások igénybevételéről / elutasításáról helyettes döntéshozatalról az egészségügyről

Részletesebben

Nagy Sándor A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás

Nagy Sándor A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás Nagy Sándor 2016.11.05 A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás Tartalomjegyzék Jogszabályi háttér Ahogyan lennie kell(ene) Ha mégsem úgy alakul Aprópénzre váltva Vérgazdálkodási

Részletesebben

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről A betegek jogai és kötelezettségei Az egészségügyi ellátáshoz való jog 6. Minden betegnek joga van sürgős szükség esetén az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó

Részletesebben

BETEGBIZTONSÁG AZ ORVOSI LABORATÓRIUMBAN ÉS A TRANSZFUZIOLÓGIA TERÜLETÉN. Dr. Palócz Krisztina Uzsoki u-i Kórház Központi Laboratórium

BETEGBIZTONSÁG AZ ORVOSI LABORATÓRIUMBAN ÉS A TRANSZFUZIOLÓGIA TERÜLETÉN. Dr. Palócz Krisztina Uzsoki u-i Kórház Központi Laboratórium BETEGBIZTONSÁG AZ ORVOSI LABORATÓRIUMBAN ÉS A TRANSZFUZIOLÓGIA TERÜLETÉN Dr. Palócz Krisztina Uzsoki u-i Kórház Központi Laboratórium Az Európai Unióban alapjog a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz

Részletesebben

Dokumentáció a transzfúziós gyakorlatban. dr. Lázár Mária

Dokumentáció a transzfúziós gyakorlatban. dr. Lázár Mária Dokumentáció a transzfúziós gyakorlatban dr. Lázár Mária DOKUMENTÁCIÓ: Valamely tárgykörre vonatkozó időszerű igényeket kielégítő dokumentumok gyűjtése. egészségügyi dokumentáció: egészségügyi szolgáltatás

Részletesebben

ELLÁTÁSOK VISSZAUTASÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI

ELLÁTÁSOK VISSZAUTASÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI ELLÁTÁSOK VISSZAUTASÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: ERHARDTNÉ DR. GACHÁLYI ANIKÓ BETEGJOGI KÉPVISELŐ, KMR KOORDINÁTOR 2015. JANUÁR

Részletesebben

V. MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

V. MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT V. MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A Baranya Megyei Kórház feladata az intézmény Szervezeti Szabályzatában meghatározott területen a lakosság gyógyító-megelőző ellátása, az orvostudomány mindenkori állásának megfelelő

Részletesebben

30/2013. (X. 28.) AB határozat

30/2013. (X. 28.) AB határozat 30/2013. (X. 28.) AB határozat a fogvatartottak egészségügyi ellátásáról szóló 5/1998. (III. 6.) IM rendelet egyes rendelkezései alaptörvény-ellenességének megállapításáról és megsemmisítéséről hatályos:

Részletesebben

1997. ÉVI CLIV. TÖRVÉNY AZ EGÉSZSÉGÜGYRŐL részlet II. Fejezet A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI

1997. ÉVI CLIV. TÖRVÉNY AZ EGÉSZSÉGÜGYRŐL részlet II. Fejezet A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI 1997. ÉVI CLIV. TÖRVÉNY AZ EGÉSZSÉGÜGYRŐL részlet II. Fejezet A BETEGEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI 1. Cím Az egyén szerepe 5. (1) Az egészségüggyel kapcsolatos társadalmi kötelezettségek az egyén saját és

Részletesebben

Magyar joganyagok - 439/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet - a nemzeti vérkészlettel va 2. oldal 3. (1) A vérellátás az OVSZ, valamint a felhasználó közö

Magyar joganyagok - 439/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet - a nemzeti vérkészlettel va 2. oldal 3. (1) A vérellátás az OVSZ, valamint a felhasználó közö Magyar joganyagok - 439/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet - a nemzeti vérkészlettel va 1. oldal 439/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti vérkészlettel való gazdálkodás szabályairól A Kormány az egészségügyről

Részletesebben

Az egészségügyi beavatkozások visszautasításának szabályai. Dr. Bánki Endre

Az egészségügyi beavatkozások visszautasításának szabályai. Dr. Bánki Endre Az egészségügyi beavatkozások visszautasításának szabályai Dr Bánki Endre 2014 március 29 TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Take home message A betegek önrendelkezése a betegjogi modell csúcsán áll! Az ellátáshoz

Részletesebben

16/2014. (III. 12.) EMMI

16/2014. (III. 12.) EMMI 16/2014. (III. 12.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeleteknek az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról 1 Hatályos: 2014.03.15-2014.03.16 Az egészségügyről

Részletesebben

X. Fejezet PSZICHIÁTRIAI BETEGEK GYÓGYKEZELÉSE ÉS GONDOZÁSA

X. Fejezet PSZICHIÁTRIAI BETEGEK GYÓGYKEZELÉSE ÉS GONDOZÁSA X. Fejezet PSZICHIÁTRIAI BETEGEK GYÓGYKEZELÉSE ÉS GONDOZÁSA 188. E fejezet alkalmazásában a) pszichiátriai intézet: minden olyan egészségügyi szolgáltatást vagy azt is nyújtó ellátóhely, amely pszichiátriai

Részletesebben

1997. évi CLIV. törvény. az egészségügyről. I. Fejezet A TÖRVÉNY CÉLJA, ALAPELVEI ÉS HATÁLYA. 1. Cím. A törvény célja. 2. Cím.

1997. évi CLIV. törvény. az egészségügyről. I. Fejezet A TÖRVÉNY CÉLJA, ALAPELVEI ÉS HATÁLYA. 1. Cím. A törvény célja. 2. Cím. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Az Országgyűlés - a lakosság egészsége iránt érzett felelősségétől áthatva, - attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az egyén egészséghez fűződő érdeke és jólléte

Részletesebben

1997. évi CLIV. törvény. az egészségügyről

1997. évi CLIV. törvény. az egészségügyről 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Az Országgyűlés - a lakosság egészsége iránt érzett felelősségétől áthatva, - attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az egyén egészséghez fűződő érdeke és jólléte

Részletesebben

8. Az Országgyűlési Őrség hivatásos állományát érintő gazdasági tárgyú szabályokról szóló 85/2012. (XII. 28.) BM rendelet

8. Az Országgyűlési Őrség hivatásos állományát érintő gazdasági tárgyú szabályokról szóló 85/2012. (XII. 28.) BM rendelet 3538 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 37. szám 8. Az Országgyűlési Őrség hivatásos állományát érintő gazdasági tárgyú szabályokról szóló 85/2012. (XII. 28.) BM rendelet 8. Az Országgyűlési Őrség hivatásos

Részletesebben

Vérgazdálkodás a vérellátóban és a betegágy mellett

Vérgazdálkodás a vérellátóban és a betegágy mellett Vérgazdálkodás a vérellátóban és a betegágy mellett A vérkészlettel való gazdálkodás szabályairól 114/2000. (VI. 29.) Korm. Rendelet -vérkészítmény ellátás egyenletességének biztosítása - országos vérkészlet

Részletesebben

Nagy Sándor A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás

Nagy Sándor A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás Nagy Sándor 2018.04.07 A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás Tartalomjegyzék Jogszabályi háttér Ahogyan lennie kell(ene) Ha mégsem úgy alakul Aprópénzre váltva Vérgazdálkodási

Részletesebben

2. oldal e) biztosítani az egészségügyi dolgozók és a szolgáltatást nyújtó intézmények védelmét jogaik és kötelezettségeik meghatározásával, valamint

2. oldal e) biztosítani az egészségügyi dolgozók és a szolgáltatást nyújtó intézmények védelmét jogaik és kötelezettségeik meghatározásával, valamint 1. oldal 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 1 Az Országgyűlés - a lakosság egészsége iránt érzett felelősségétől áthatva, - attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az egyén egészséghez fűződő érdeke

Részletesebben

Tájékoztatási útmutató genetikai vizsgálat elvégzéséhez és a minta biobankban történő elhelyezéséhez

Tájékoztatási útmutató genetikai vizsgálat elvégzéséhez és a minta biobankban történő elhelyezéséhez Melléklet Tájékoztatási útmutató genetikai vizsgálat elvégzéséhez és a minta biobankban történő elhelyezéséhez MU-KK-01.6.1.3 M01 1 / 2 A humángenetikai adatok védelméről, a humángenetikai vizsgálatok

Részletesebben

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Az Országgyűlés - a lakosság egészsége iránt érzett felelősségétől áthatva, - attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az egyén egészséghez fűződő érdeke és jólléte

Részletesebben

1997. évi CLIV. törvény. az egészségügyről 1

1997. évi CLIV. törvény. az egészségügyről 1 Hatály: 2001.XII.31. - 2001.XII.31. 1. oldal 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 1 Az Országgyűlés - a lakosság egészsége iránt érzett felelősségétől áthatva, - attól a meggyőződéstől vezérelve,

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Vérgazdálkodás. OVSZ/Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ. Bekéné Albert Katalin 2014

Vérgazdálkodás. OVSZ/Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ. Bekéné Albert Katalin 2014 Vérgazdálkodás OVSZ/Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ Bekéné Albert Katalin 2014 A vérgazdálkodás szabályai 114/2000.(VI.29.) Korm. rendelet a nemzeti vérkészlettel való gazdálkodás szabályairól

Részletesebben

Σ : TÖRVÉNY, BÍRÓSÁG, GYÁMHATÓSÁG!!! SENKI MÁS NEM KAPOTT LAPOT!!! Gondnokság, cselekvőképesség kérdése a pszichiátriában. Ptk. 18/A.

Σ : TÖRVÉNY, BÍRÓSÁG, GYÁMHATÓSÁG!!! SENKI MÁS NEM KAPOTT LAPOT!!! Gondnokság, cselekvőképesség kérdése a pszichiátriában. Ptk. 18/A. Gondnokság, cselekvőképesség kérdése a pszichiátriában Dr. jur. et med. Vizi János Országos Pszichiátriai Központ Jogi és forenzikus referens 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.) 11.

Részletesebben

A TÁJÉKOZTATÁSHOZ VALÓ JOG

A TÁJÉKOZTATÁSHOZ VALÓ JOG A TÁJÉKOZTATÁSHOZ VALÓ JOG Betegjogi képviselő képzés Budapest, 2014 március 20-22 DrSzendy Erzsébet betegjogi képviselő TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogiés gyermekjogi AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS

Részletesebben

A betegjogvédelem jövője

A betegjogvédelem jövője A betegjogvédelem jövője Mogyorósi Dorottya dr. med, dr. jur Európai Betegjogi Nap, Budapest 2011. április 18. Kérdés Hol járunk már az éden fáitól! Világunk büszke madarának csőrében porladunk. Hullám

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Péterfy Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Péterfy Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Péterfy Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1. sz. adatlap VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP Beteg neve:... Anyja neve:...... A beteg

Részletesebben

A TÁJÉKOZTATÁSHOZ VALÓ JOG

A TÁJÉKOZTATÁSHOZ VALÓ JOG A TÁJÉKOZTATÁSHOZ VALÓ JOG BETEGJOGI KÉPVISELŐ KÉPZÉS BUDAPEST, 2015. MÁJUS 7. DR.SZENDYERZSÉBET BETEGJOGI KÉPVISELŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS IGÉNYBEVÉTELEKOR AGGÓDÁS, STRESSZ - FÉLELEM A KIMENETELÉTŐL

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki jogok: A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító

Részletesebben

448/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek egyedi rendelésének és felhasználásának engedélyezéséről

448/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek egyedi rendelésének és felhasználásának engedélyezéséről 448/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek egyedi rendelésének és felhasználásának engedélyezéséről hatályos: 2018.01.01-2018.01.01 A Kormány az emberi alkalmazásra

Részletesebben

Készítette: Dr. Kalmár Mihály Főigazgató. Szakmai ellenőrzést végezte: Dr. Szilágyiné Kádár Irén ápolási igazgató

Készítette: Dr. Kalmár Mihály Főigazgató. Szakmai ellenőrzést végezte: Dr. Szilágyiné Kádár Irén ápolási igazgató 6600 Szentes, Sima Ferenc u. 44-58. Pf.:60 Főigazgató: Dr. Kalmár Mihály Telefon, fax: (63)313-244 (Központ) (63)313-972 (Fax) e-mail: igazgatas@szentesi-korhaz.hu Ü.i.: Készítette: Dr. Kalmár Mihály Főigazgató

Részletesebben

A.8. A jogellenességet (társadalomra veszélyességet) kizáró okok rendszere; a jogos védelem és a végszükség

A.8. A jogellenességet (társadalomra veszélyességet) kizáró okok rendszere; a jogos védelem és a végszükség A.8. A jogellenességet (társadalomra veszélyességet) kizáró okok rendszere; a jogos védelem és a végszükség Vázlat Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász alapszak Miskolc, 2016.

Részletesebben

Vérgazdálkodás. OVSZ/Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ. Bekéné Albert Katalin

Vérgazdálkodás. OVSZ/Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ. Bekéné Albert Katalin Vérgazdálkodás OVSZ/Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ Bekéné Albert Katalin 2017. 04. 24. 1 A vérgazdálkodás szabályai 439/2015.(XII.28.) Korm. rendelet a nemzeti vérkészlettel való gazdálkodás

Részletesebben

A pszichiátriai betegek jogvédelme

A pszichiátriai betegek jogvédelme A pszichiátriai betegek jogvédelme Simon Zsuzsa szociálpolitikai szakértő TÁMOP-557-08/1-2008-0001 A pszichiátria történeti gyökereit tekintve hatalmát és jogosítványait arra kapta, hogy a törvényt nem

Részletesebben

1997. évi CLIV. törvény. az egészségügyről

1997. évi CLIV. törvény. az egészségügyről Ez a dokumentum a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó tulajdona Hatályosság: 2011.01.01-1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Az Országgyűlés a lakosság egészsége iránt érzett felelősségétől áthatva,

Részletesebben

1997. évi CLIV. törvény

1997. évi CLIV. törvény 1 Az Országgyűlés - a lakosság egészsége iránt érzett felelősségétől áthatva, - attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az egyén egészséghez fűződő érdeke és jólléte elsőbbséget kell élvezzen, továbbá,

Részletesebben

A Kórház működését szabályozó legfontosabb jogszabályok

A Kórház működését szabályozó legfontosabb jogszabályok A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház működésének elvei 1. A Kórház önálló jogi személy, önállóan gazdálkodó költségvetési intézmény. 2. A Kórház szakmai működését, működési területét és ellátási kötelezettségét

Részletesebben

1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről

1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről 1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről Az Országgyűlés - a lakosság egészsége iránt érzett felelősségétől áthatva, - attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az egyén egészséghez fűződő érdeke és jólléte

Részletesebben

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Az Országgyűlés - a lakosság egészsége iránt érzett felelősségétől áthatva, - attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az egyén egészséghez fűződő érdeke és jólléte

Részletesebben

Házirend és Betegjogi tájékoztató

Házirend és Betegjogi tájékoztató Házirend és Betegjogi tájékoztató Jelen Házirend és Betegjogi tájékoztató dokumentumot 2017. 01. hó 31. napján az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jóváhagyta. 1/13 Házirend 2/13 A Bajai Szent Rókus Kórház

Részletesebben

Amit a klinikai vizsgálatok szabályairól tudni kell

Amit a klinikai vizsgálatok szabályairól tudni kell Dr. Soós Andrea Ifj. Dr. Lomnici Zoltán Amit a klinikai vizsgálatok szabályairól tudni kell Áttekintő kézikönyv a klinikai vizsgálatok magyarországi jogszabályairól Budapest, 2012 Tartalomjegyzék BEVEZETŐ

Részletesebben

Betegek jogai: - beteg: az egészségügyi ellátást igénybe vevő vagy abban részesülő személy

Betegek jogai: - beteg: az egészségügyi ellátást igénybe vevő vagy abban részesülő személy Betegjogok - III. generációs jogok (megjelenésük az utóbbi évtizedekre tehető, amelyhez elsősorban a globalizáció, ill. a technikai fejlődés vezetett) XX. szd. 2. felében jelentek meg betegek, fogyatékosok,

Részletesebben

Tisztelt Betegek! Tisztelt Hozzátartozók!

Tisztelt Betegek! Tisztelt Hozzátartozók! Tisztelt Betegek! Tisztelt Hozzátartozók! A betegjogok megismerése és érvényesítése érdekében készítettük az Önök számára ezt a tájékoztatót. Kérjük, ha tehetik, olvassák el figyelmesen! Az Egészségügyi

Részletesebben

XV. Országos Járóbeteg Szakellátási és X. Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia 2013. szeptember 12. Balatonfüred

XV. Országos Járóbeteg Szakellátási és X. Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia 2013. szeptember 12. Balatonfüred XV. Országos Járóbeteg Szakellátási és X. Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia 2013. szeptember 12. Balatonfüred A témaválasztás indokai A feldolgozott esetek statisztikai és tartalmi bemutatása Összegzés,

Részletesebben

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 1

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 1 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 1 Az Országgyűlés a lakosság egészsége iránt érzett felelősségétől áthatva, attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az egyén egészséghez fűződő érdeke és jólléte

Részletesebben

Panaszkezelési szabályzat Beteg és hozzátartozók részére

Panaszkezelési szabályzat Beteg és hozzátartozók részére Panaszkezelési szabályzat Beteg és hozzátartozók részére Kiadás: 2. Dátum: 2017.01.24. Tartalom 1. A panaszkezelés általános szabályai, célja... 3 2. Az szabályzat alkalmazási területe... 3 3. Hivatkozások...

Részletesebben

A Kormány /2007. (..) Korm. rendelete a tervezett otthonszülésről

A Kormány /2007. (..) Korm. rendelete a tervezett otthonszülésről A Kormány /2007. (..) Korm. rendelete a tervezett otthonszülésről A Kormány az Alkotmány 35. (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alkotmány 35. (1) bekezdés c) pontjában megállapított

Részletesebben

A személyhez fűződő jogok és a tájékoztatáshoz való jog relevanciája a

A személyhez fűződő jogok és a tájékoztatáshoz való jog relevanciája a A személyhez fűződő jogok és a tájékoztatáshoz való jog relevanciája a betegellátásban, az invazív eljárást megelőző beleegyező nyilatkozat Szerző: dr. Fajta Gabriella bírósági titkár Az egészségügyről

Részletesebben

JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS

JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS - 2016 JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET 1997. évi CLIV törvény az Egészségügyről 40/1997 (III.5.) Kormányrendelet a természetgyógyászati tevékenységről 11/1997. (V.28.) NM rendelet

Részletesebben

Beteg jog 1997 évi CLIV.(154.) törvény tartalmazza. A törvény célja

Beteg jog 1997 évi CLIV.(154.) törvény tartalmazza. A törvény célja Beteg jog 1997 évi CLIV.(154.) törvény tartalmazza. A törvény célja 1. E törvény célja a) elősegíteni az egyén és ezáltal a lakosság egészségi állapotának javulását, az egészséget befolyásoló feltétel-

Részletesebben

1997. évi CLIV. törvény. az egészségügyről 1

1997. évi CLIV. törvény. az egészségügyről 1 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 1 Az Országgyűlés - a lakosság egészsége iránt érzett felelősségétől áthatva, - attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az egyén egészséghez fűződő érdeke és jólléte

Részletesebben

Egyetemi tananyagok/szegedi Tudományegyetem

Egyetemi tananyagok/szegedi Tudományegyetem Egyetemi tananyagok/szegedi Tudományegyetem Az előadás címe: Egészségügyi szolgáltatók (orvos) felelőssége, betegjogok, egészségügyi szakmai felelősségbiztosítás. Lehetséges vizsgakérdések és megkívánt

Részletesebben

A sürgősségi fogászati ellátás igazságügyi orvostani vonatkozásai Dr. Felszeghy Endre és Dr. Lászik András

A sürgősségi fogászati ellátás igazságügyi orvostani vonatkozásai Dr. Felszeghy Endre és Dr. Lászik András A sürgősségi fogászati ellátás igazságügyi orvostani vonatkozásai Dr. Felszeghy Endre és Dr. Lászik András Semmelweis Egyetem Budapest Igazságügyi Orvostani Intézet Sürgősségi fogászat tárgykörébe tartozó

Részletesebben

A nagykorú cselekvőképességének korlátozása az új Ptk. alapján

A nagykorú cselekvőképességének korlátozása az új Ptk. alapján A nagykorú cselekvőképességének korlátozása az új Ptk. alapján Szerző: dr. Rózsa Erika 2015. június 10. 2014. március 15. napján hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv, mely átalakította a cselekvőképesség

Részletesebben

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes A közfoglalkoztatottak körében előforduló balesetek, foglalkozási megbetegedések bejelentése, kivizsgálása és minősítése" ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály

Részletesebben

24/2014. (VII. 22.) AB határozat

24/2014. (VII. 22.) AB határozat 24/2014. (VII. 22.) AB határozat az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 22. (3) bekezdésének szövegrésze, valamint az egyes egészségügyi ellátások visszautasításának részletes szabályairól szóló

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 100. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 100. szám MAGYAR KÖZLÖNY 100. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2014. július 22., kedd Tartalomjegyzék 27/2014. (VII. 22.) MNB rendelet A jegybanki alapkamat mértékéről 11474 24/2014. (VII. 22.) AB határozat Az

Részletesebben

6. számú melléklet AZ INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSÉT SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE

6. számú melléklet AZ INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSÉT SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE 6. számú melléklet AZ INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSÉT SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE Törvények 1991. évi XI. törvény az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről 1992. évi XXII. tv. a Munka Törvénykönyvéről

Részletesebben

Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika

Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika Miért dokumentálunk? Törvényi kötelezettség Szakmai követelmény Minőségbiztosítás

Részletesebben

Kiadás: 1. Dátum: VÉRÁTÖMLESZTÉS

Kiadás: 1. Dátum: VÉRÁTÖMLESZTÉS Dátum: 2014.10.03. VÉRÁTÖMLESZTÉS Oldalszám: 0/9 KEDVES BETEGÜNK! Az Ön tervezett műtétjéhez valószínűleg vérpótlásra lesz szükség. Fontos, hogy ismereteket szerezzen az ezzel kapcsolatos tudnivalókról,

Részletesebben

Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 13. hét

Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 13. hét Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 13. hét Az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások általános feltételei Emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásként testen kívüli megtermékenyítés

Részletesebben

Az önrendelkezési jog

Az önrendelkezési jog TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Az önrendelkezési jog Betegjogi képviselő képzés Budapest, 2014. március 20-22.. Jogszabályok Alaptörvény

Részletesebben

Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Adatkezelési tájékoztató

Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Adatkezelési tájékoztató Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Adatkezelési tájékoztató Az egészségügyi ellátást igénybe vevők részére Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó

Részletesebben

Dr. Nemes András EGÉSZSÉGÜGYI JOG, EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS. Ajánlott irodalom: Hidvéginé dr. Adorján Lívia, Sáriné dr. Simkó Ágnes: A betegek jogairól

Dr. Nemes András EGÉSZSÉGÜGYI JOG, EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS. Ajánlott irodalom: Hidvéginé dr. Adorján Lívia, Sáriné dr. Simkó Ágnes: A betegek jogairól Dr. Nemes András EGÉSZSÉGÜGYI JOG, EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS Ajánlott irodalom: Hidvéginé dr. Adorján Lívia, Sáriné dr. Simkó Ágnes: A betegek jogairól 3. A kapcsolattartás joga A kapcsolattartás joga speciálisan

Részletesebben