Itt az ősz, ami ne csak az iskola kezdete legyen! Ideje rendet rakni egészségünk terén is!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Itt az ősz, ami ne csak az iskola kezdete legyen! Ideje rendet rakni egészségünk terén is!"

Átírás

1 Itt az ősz, ami ne csak az iskola kezdete legyen! Ideje rendet rakni egészségünk terén is! A nőknek az orvosok közül a nőgyógyász az egyik legfontosabb! Miért van szükség nőgyógyászati vizsgálatra? Hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat? Milyen szűrésekre ajánlatos elmenni és ezek a szűrések mikor javasoltak? Melyek azok a tünetek, amelyek nőgyógyászati problémára utalnak? Sok - sok kérdés, melyekre most megkapja a válaszokat!

2 Mi a nőgyógyászat és miért van rá szükség? A nőgyógyászat a női szervek betegségeivel és azok kezelésével foglakozik. A nőgyógyász a vizsgálat kapcsán a nő intim szférájába lép be, aki még kiszolgáltatottabb, ha betegség éri vagy ha problémája van. Ha van megfelelő orvos, akkor jó - esetben minden nő érez annyi felelősséget saját egészsége, családja biztonsága érdekében, hogy rendszeresen felkeresi nőgyógyászát.

3 Hogyan zajlik a nőgyógyászati vizsgálat? A nőgyógyászati vizsgálat során a beteg panaszaira, állapotára vonatkozó kérdések után egy hüvelyterpesztő lapoccal amit a köznyelv kacsának hív - feltárják a hüvelyfalat, látótérbe hozzák a méhszájat, s ennek révén a méhnyak felszínéről és a méhnyakcsatornából sejtmintát vesznek. Ezt hívjuk citológiai vizsgálatnak. Ezen kívül megtekintik a hüvelyt, a szeméremtestet, a kisajkakat és a nagyajkakat eltérés, kóros növedék és a váladék megítélése végett. A kismedence tapintásos vizsgálat során többnyire kiszűrhetők a ciszták, a miómák, a petefészek, a kismedence gyulladása. A hüvelyi UH vizsgálat pedig már pontosabb képet adhat ezen betegségekről, ill. a tapintással nem észlelhető méhüregi rendellenességekről is.

4 Legfontosabb nőgyógyászati szűrések! A nőgyógyászt nem csak panasz esetén érdemes felkeresni! Íme a legfontosabb szűrések: Méhnyakrák-szűrés A népegészségügyi ajánlás szerint 3 évenként javasolt a méhnyakrák-szűrés, ezzel szemben a szülész-nőgyógyász társadalom ezt évente javasolja. Minden hölgynek, aki már megkezdte a nemi életet évente egyszer ajánlott ezen a szűrésen részt vennie. A korábban említett mintavétel és ultrahang vizsgálaton kívül fontos a kolposzkópos vizsgálat. A szakember ezzel olyan finom rendellenességeket fedezhet fel, amelyek további kezelést igényelhetnek. A második legfontosabb szűrés az emlőszűrés Minden 10. nőnek esélye van az emlőrák kialakulására. Nagyon fontos, hogy az évenkénti szűréseken az emlők és a hónalj áttapintása is megtörténjen. Ugyanakkor az önvizsgálat jelentősége óriási, hiszen havi rendszeres áttapintások során többször olyan apró rendellenességre is fény derülhet, amivel még időben orvoshoz lehet fordulni. Sokan ódzkodnak az önvizsgálattól és ez nagyobb mellek esetén valóban nem mindig könnyű. De mivel ez teljesen fájdalmatlan, mindenképpen érdemes időt rászánni. HPV szűrés Magyarországon a nők közel 30 %-a átesett a humán papillóma vírusfertőzésen, amely többnyire semmiféle tünetet nem okoz. A szervezet öngyógyító mechanizmusa szinte észrevétlenül leküzdheti a fertőzést, de az ismét felbukkanhat és elindíthatja a rákképződést. Éppen ezért fontos szerepe van a védőoltásnak. A vírusnak több mint 130 fajtája van, az oltás ebből arra a 2 vagy 4 fajtára hat, amelyekből gyakrabban és gyorsabban képződik daganat. Ebből a szempontból fontos az évenkénti szűrés.

5 A szűrések mellett melyek azok a leggyakoribb nőgyógyászati problémák, amivel mindenképp ajánlatos orvoshoz fordulni? Kellemetlenek, sokszor kínosak lehetnek az intim testrészek fertőzései. Viszketés, érzékenység, valamint sűrű, fehér, szagtalan folyás utalhat gombás és/ vagy bakteriális fertőzésre, amely ha átterjed a húgycsőre és a húgyhólyagra, gyakrabban kell vizelni és a vizelést csípő érzés is kísérheti. A hüvelyi folyást akkor tekintjük kórosnak, ha a nő úgy érzi, hogy az nem szokványos. Ugyanakkor kóros hüvelyi folyást jelent az erős szagú, szokatlanul sok vagy szokatlan színű hüvelyváladék, melyhez viszkető, égő érzés társulhat. A viszketés hüvelyi folyás nélkül is jelentkezhet, különösen ha a beteg illatosított szappant, krémet, sikosító zselét használ. Az érzékeny bőrűeknél különösen nagy az irritácó veszélye.

6 Mi a különbség a húgyúti és a hüvelyi fertőzés között? A természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók a melegben elszaporodhatnak és húgyhólyaggyulladást okozhatnak. Ez az úgynevezett felfázás. Az állapot görcsös vizelési ingerrel társul, viszont vizelettel nem jár. Amennyiben mégis ürül pár csepp, az szúró fájdalommal, előrehaladott állapotban esetleg vérvizeléssel jár. A hüvelyi fertőzés tüneteit előbb említettük. A fertőzés kialakulása összefügghet a helytelen fürdőzési, tisztálkodási, táplálkozási szokásokkal, de a kockázati tényezők közé tartozik még a vérszegénység, a cukorbetegség, a túlzott cukorfogyasztás, a műszálas fehérnemű, a hüvelyi nyálkahártya felszínének sérülése, sőt akár az utazási stressz is.

7 Mit tehetünk az intim fertőzések ellen? A gombára hajlamos nőknél az orvos által felírt gyógyszerek mellett fontos lehet a szénhidrát bevitel (főként édesség) visszaszorítása az étrendben. Érdemes kerülni a műszálas fehérneműt és a vízből kilépve lecserélni a vizes fürdőruhát. Gyulladás esetén a szükséges antibiotikumos kezelés mellett a legfontosabb terápia a bő folyadékfelvétel, ugyanis így hígul a vizelet és ilyen módon csökken a baktériumok koncentrációja. Jó hatású lehet a csalán- és a cickafarkfű tea is. Az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya sérüléseken sokkal könnyebben átjutnak a kórokozók. Tehát hasznosabb utána zuhanyozni. A tisztálkodószerek közül tejsavtartalmú készítmények az ajánlottak, mert ezek a lúgos szappanokkal ellentétben nem károsítják a védőréteget. Hasznos a bidéhasználat, a tejsavas intim törlőkendők, illetve a probiotikum tartalmú tampon.

8 Izmok gyengülése = fertőzések növelése A gátra nehezedő terhelés az, ami gyengíti az intim területeidet. Ha az izmok különböző hatásra gyengülnek, a védőréteg megsérül, a korokozók bejutnak a szervezetbe. Mi az, amivel hozzájárulsz a medencefenék izmok gyengüléséhez? A rendszeres székrekedés extra gyengítő faktor. Gyakori préseléssel végzett vizelet és székletürítés. A vizelet vagy széklet rendszeres tartogatása. A várandósság és a szülés a nőiségünk csodái, de intimkondi nélkül rémálom lehet. A futás, szökdelés és felugrásokkal járó sportágak, extrém hasi űri nyomásfokozódást eredményeznek, amit a gátnak kell megtartani. Ülőmunka és görnyedt ülő testtartás, ez pedig az alhasi renyheséget és pangást idézi elő, a capilláris vérkeringés zavarával tetőzve. Rendszeres tampon használat. Álló munka közben a gravitáció nem az alhasi szervek barátja. Köhögéssel, tüsszögéssel járó betegségek. Túlsúly, belső szervek körüli zsírpárnák súlya. A dohányzás a gáton is szűkíti a capilláris érhálózatot. A cukorbetegség a gáti vérellátást is rontja. Egyes gyógyszerek tartós szedése, izomlazítók, antidepresszánsok. Kötőszöveti gyengeség. Egy általános jelenség a mi éghajlatunkon és szintén elindítója az alhasi erővesztésnek. Intim izmok túlterheltsége, vagyis nagy hímvessző behatolása, anális és/vagy durva szex. Emelés, cipekedés, nehéz fizikai munka, súlyzós edzés. Gyakori felfázások, altesti gyulladások. Hormonváltozások menstruáció idején, várandóság alatt és változókorban. Helytelenül végzett és intim tornának gondolt gyakorlatok.

9 Menstruáció? Probiotikus tampon! A probiotikus tampon rendelkezik azzal a gyógyhatással, melyet általában a hüvelyi panaszok megelőzésére alkalmaznak, de emellett normális tamponként is működik. Amikor elérkezik a menstruáció időszaka, a hüvely védekezőképességét ronthat a vér lúgos kémhatása és esélyesebbé válhatnak a fertőzések. A probiotikus tampon használatával éppen abban az időszakban vagyunk képesek több tejsav termelő baktériumot termelni, amikor arra nagy szükség van. Ha probiotikus tampont használunk, a vérzés ideje alatt megerősödik a természetes hüvelyflóra, a kellemetlen hüvelyi panaszok csökkennek. Ilyenek a viszketés, irritáció, hüvelyfolyás, égő érzés vagy kellemetlen szag. A probiotikus tamponok csökkenthetik a hüvelyi fertőzések kialakulását is, melyek között említhetjük a hüvelygombát, hüvelygyulladást, a bakteriális hüvelyfertőzést.

10 Megfelelő intim higiénia = védelem a kórokozókkal szemben A betegségeket többnyire megelőzhetjük amennyiben a női higiénia alapjait betartjuk! A tisztálkodást már gyermekkorban elsajátítjuk, de érdemes odafigyelni ezen felül néhány dologra! Mosakodás során ügyeljünk a testhajlatok, köldök megtisztítására (izzadság könnyen megmarad, elég meleget biztosít a kórokozók megtelepedésének)! A hüvelyflóra jótékony baktériumai savas kémhatást alakítanak ki, amely így védelmet nyújt a kórokozókkal szemben. A hüvely öntisztuló, így elég naponta a külső nemi szerveket megtisztítani. Használjunk savas kémhatású intim mosakodó szert. A szappanok és tusfürdők lúgosító hatásaik miatt felborítják az egyensúlyt, így intim részeken ne alkalmazzuk! Heti egy kádban fürdés. Nőgyógyászati problémákra kiváló cickafarktea ülőfürdő használata.. Nyilvános WC használatakor ne üljünk a WC peremére. Toalettpapír használata elölről hátrafelé történő mozdulatokkal történjen. Székelés után érdemes intim törlőkendőt használni. Intim betétek alkalmazása ajánlott, de fontos a napi többszöri cseréje, illetve az illatosított fajtát kerüljük, mert allergiát okozhat. Pamut, hagyományos fazonú alsók használata. A tanga viselése veszélyt jelent, mivel könynyebb elérhetőséget jelent a kórokozóknak. A menstruáció ideje alatt mindenki a neki megfelelő betétet vagy tampont használja. A dezodor vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy ne tartalmazzon alumínium-származékot, illetve közvetlen szőrtelenítés után ne alkalmazzuk.

A nyári strandolás ne legyen egyenlő a nőgyógyászati problémákkal!

A nyári strandolás ne legyen egyenlő a nőgyógyászati problémákkal! A nyári strandolás ne legyen egyenlő a nőgyógyászati problémákkal! A nagy melegben könnyen összeszedjük a betegségeket, de vajon ezeket meg lehet előzni? Amennyiben igen, mit tudunk tenni? Ha megtörtént

Részletesebben

3 praktikus intim tipp nőknek

3 praktikus intim tipp nőknek Viszlát, kellemetlen tünetek! 3 praktikus intim tipp nőknek A következő tanulmány azoknak a nőknek szól, akik kellemetlen intim tünetektől szenvednek, és szeretnének ezektől végre megszabadulni. Sok nő

Részletesebben

Mindentudó Intim higiénia a mindennapokban

Mindentudó Intim higiénia a mindennapokban Mindentudó Intim higiénia a mindennapokban Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2005/1 A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Mindentudó füzet megírásáért

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az szinte már népbetegség

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

Mindentudó 2006/2. A rákszûrésrôl. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa

Mindentudó 2006/2. A rákszûrésrôl. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa Mindentudó A rákszûrésrôl Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2006/2 A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Mindentudó füzet megírásáért köszönetünket fejezzük

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE Készítette: Dr. Orbán Lászlóné Értékelés: 100 88 jeles 87 75 jó 74 62 közepes 61 51 elégséges 50-0 elégtelen 1. Sorolja fel a gyakori székletürítési zavarokat! 5 pont

Részletesebben

Mindentudó A hüvelyi gombás fertôzésekrôl

Mindentudó A hüvelyi gombás fertôzésekrôl Mindentudó A hüvelyi gombás fertôzésekrôl Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2004 tavasz BI. oldal 2004 tavasz A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Mindentudó

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐK ÉLETSZAKASZAI Újszülött kor Csecsemőkor Kis gyermekkor Óvodás és kisiskolás

Részletesebben

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK ÖNRİL, AZ ÖN EGÉSZSÉGÉRİL

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK ÖNRİL, AZ ÖN EGÉSZSÉGÉRİL A cigányság körében az egészséget kedvezıtlenül befolyásoló tényezık halmozottan jelentkeznek, s ebbıl adódóan a cigányság egészségi állapotára vonatkozó adatok az országos átlagnál kedvezıtlenebb képet

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Nőgyógyászati daganatokról

Nőgyógyászati daganatokról Nőgyógyászati daganatokról 2015.10.08 Egészségfejlesztési Iroda Tapolca Dr. Lövei Péter Anatómia Méhtest Méhnyak Méhnyak Méh üregében: egyrétegű hám Hüvelyben: többrétegű hám A kettő találkozásánál: átmenet

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

A szülés szövődményei. Dr. Timmermann Gábor

A szülés szövődményei. Dr. Timmermann Gábor A szülés szövődményei Dr. Timmermann Gábor Korai anyai szövődmények Cervix-,, hüvely-, gátruptura vérzés Haematoma (gátseb!) Anyai kiserek elpattanása: Arcon petechiák Sclera bevérz rzés Retina bevérz

Részletesebben

A vizelettartási zavarok osztályozása Dr Silhavy Mihály Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részleg Igazgató: Prof.

A vizelettartási zavarok osztályozása Dr Silhavy Mihály Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részleg Igazgató: Prof. A vizelettartási zavarok osztályozása Dr Silhavy Mihály Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részleg Igazgató: Prof. Ács Nándor PREVALENCIA ÉS RIZIKÓFAKTOROK A nem terhes,

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Orvosi vizsgálatok. Mi Nők

Orvosi vizsgálatok. Mi Nők Orvosi vizsgálatok Mi Nők Mi az az ÉFOÉSZ? Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, röviden az ÉFOÉSZ-t 1981-ben alapították. Az alapítók azt akarták, hogy figyeljenek

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

Szexmunkások - Egészségterv-kutatás (Áttekintő összefoglalás)

Szexmunkások - Egészségterv-kutatás (Áttekintő összefoglalás) Szexmunkások - Egészségterv-kutatás (Áttekintő összefoglalás) Alapadatok A kutatás során 246 válaszadó szexmunkás adatait értékeltük. A 246 szexmunkás 8,5%-a (21 fő) férfi, 91,5%-a (225 fő) nő. A legfiatalabb

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

Urológiai Szakrendelés Szegedi úti Akadémia

Urológiai Szakrendelés Szegedi úti Akadémia Dr. Rózsahegyi József Urológiai Szakrendelés Szegedi úti Akadémia Szövődménymentes alsó húgyúti fertőzés (cisztitisz) kezelése ma Ismét felfáztam Mit tudunk eddig? - tipikus női betegség - nászutas betegségnek

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Pevaryl Lady 150 mg hüvelykúp ekonazol-nitrát

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Pevaryl Lady 150 mg hüvelykúp ekonazol-nitrát Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Pevaryl Lady 150 mg hüvelykúp ekonazol-nitrát Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

1. Az emésztôrendszerrôl általában

1. Az emésztôrendszerrôl általában 1. Az emésztôrendszerrôl általában Az emésztôrendszer a szájüregtôl a végbélnyílásig tart. A nyelôcsövet a gyomor, azt pedig a vékonybél követi. A nyelôcsô tulajdonképpen a mellkasban helyezkedik el, a

Részletesebben

SZÜLÉS UTÁN IS ÉPEN, EGÉSZSÉGESEN

SZÜLÉS UTÁN IS ÉPEN, EGÉSZSÉGESEN SZÜLÉS UTÁN IS ÉPEN, EGÉSZSÉGESEN A BABÁNTÚL ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KLINIKAI KUTATÁSI EREDMÉNYEINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 2018 Fempharma Europe Kft. BEVEZETÉS A szülés rendkívül nagy megterhelés a női szervezetnek.

Részletesebben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Dr. Vincze Áron egyetemi docens PTE KK I.sz. BelgyógyászaA Klinika Hepatológia szakvizsga- előkészítő tanfolyam, Balatonfüred 2011. március 8-10. Májbetegségek

Részletesebben

2. Anamnesztikus adatok/rizikófaktorok Alkoholfogyasztás: igen / nem Ha igen: gyakoriság: alkalmanként/havonta/hetente/naponta mennyiség (g/nap):

2. Anamnesztikus adatok/rizikófaktorok Alkoholfogyasztás: igen / nem Ha igen: gyakoriság: alkalmanként/havonta/hetente/naponta mennyiség (g/nap): 1. Személyes adatok TAJ szám:.. Név:.. Születési dátum:.. Cím:.... Telefonszám: E-mail cím:. Intézmény:. Orvos:... Vérminta kódja:. Vérminta vétel ideje:.. Nem: F / N Rassz: Indiai/Ázsiai - Fehér - Fekete

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet

Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Ismerje meg az összefüggést: HPV és méhnyakrák. A HPV-nek több mint 100 típusa van, de ezek közül

Részletesebben

Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet

Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Ismerd meg az összefüggést: HPV és méhnyakrák. A HPV-nek több mint 100 típusa van, de ezek közül

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Inkontinencia és Vizeletürítési zavarok.

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Inkontinencia és Vizeletürítési zavarok. III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Inkontinencia és Vizeletürítési zavarok Pálffi Brigitta Inkontinencia és vizeletürítési zavarok program Magyar

Részletesebben

Mellrák tudatosság Változások észlelése

Mellrák tudatosság Változások észlelése Mellrák tudatosság Változások észlelése Mellrák tudatosság: Változások észlelése Észak-Írországban a nőknél a mellrák a rák leggyakoribb formája - 75 éves korig 12 nőből 1-nél alakul ki mellrák. A mellrák

Részletesebben

Asztma kisokos. Név: TAJ szám:

Asztma kisokos. Név: TAJ szám: Köszönjük mindazon Gyermektüdôgyógyászok és Szülôk közremûködését, akik véleményükkel hozzájárultak az Asztma Kisokos megszületéséhez. GlaxoSmithKline Kft. 1124 Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: 06-1

Részletesebben

Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! A gátizomzat

Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! A gátizomzat gatizomtorna_belivek_2c 17.1.2008 10:08 Page 1 17 Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! Hüvelyszárazság, égô érzés, feszülés, viszketés, fájdalmas, örömtelen aktus? Sokkal több nôt érint, mint gondolná!

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

Mindentudó A vérzészavarokról

Mindentudó A vérzészavarokról A vérzészavarokról Mindentudó A vérzészavarokról Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2004 nyár BI. oldal 2004 ôsz A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A

Részletesebben

VIZSGÁLATOK A VÁRANDÓSSÁG ALATT diagnosztikai vizsgálatok a baba és a mama egészségéért

VIZSGÁLATOK A VÁRANDÓSSÁG ALATT diagnosztikai vizsgálatok a baba és a mama egészségéért Az anya citomegalovírus-fertőzése a várandósság alatt vagy a szoptatás időszakában terjedhet a magzatra, illetve a csecsemőre. A magzati fertőzés súlyos, halmozott fejlődési rendellenességek kialakulásához

Részletesebben

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően

Részletesebben

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról LEBARNULSZ VAGY BESÁRGULSZ? HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról Utazás előtt kérj Twinrix kombinált hepatitis A és B vírus elleni védőoltást, mert... Az

Részletesebben

PCOS mellett az élet

PCOS mellett az élet PCOS mellett az élet Dr. Semjéni Mariann PCOS Amazonok alapítója Budapest 2018. 07. 14. Naja Forest Szakmai Nap A bajok okai Életmód GnRH- LH/FSH- androgén hormonok tengely Genetika Magzati korban az anya

Részletesebben

Mi az az ÉFOÉSZ? A Mi, nők projekt kiadványai A kiadványok megrendelhetőek

Mi az az ÉFOÉSZ? A Mi, nők projekt kiadványai A kiadványok megrendelhetőek Szexualitás Mi Nők Mi az az ÉFOÉSZ? Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, röviden az ÉFOÉSZ-t 1981-ben alapították. Az alapítók azt akarták, hogy figyeljenek oda

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Skinoren krém Skinoren krém Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

A JUVIA HÜVELYHIDRATÁLÓ GÉL KLINIKAI KUTATÁSI EREDMÉNYEINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

A JUVIA HÜVELYHIDRATÁLÓ GÉL KLINIKAI KUTATÁSI EREDMÉNYEINEK ÖSSZEFOGLALÓJA A JUVIA HÜVELYHIDRATÁLÓ GÉL KLINIKAI KUTATÁSI EREDMÉNYEINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 18 Fempharma Europe Kft. Bevezetés A hüvelyszárazság gyakran a szervezet ösztrogén szintjének csökkenése következtében kialakuló

Részletesebben

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN AZ ORVOSI MIKROBIOLÓGIA JELENTŐSÉGE NAPJAINKBAN http://classes.kumc.edu/coa/education/amed900/infectiousdiseaseolderadults.ht

Részletesebben

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL HASZNOS TANÁCSOK NŐKNEK A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, akkor a betegségnek nem kell

Részletesebben

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE Dr. Kiss Virág 2016.11.20 A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK: 1. Clostridium difficile gyorsteszt 2. RSV gyorsteszt 3. Influenza gyorsteszt 4. H.pylori Ag gyorsteszt

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula klotrimazol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula klotrimazol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula klotrimazol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Canesten 200 mg hüvelytabletta klotrimazol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Canesten 200 mg hüvelytabletta klotrimazol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Canesten 200 mg hüvelytabletta klotrimazol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön

Részletesebben

REG-MED Egészségügyi Szolgáltató Kft. 1183 Bp., Thököly u. 3., II. emelet 207. Tel: 297-12-10 / 139 JAVASOLT RÁKSZŰRÉS 20 ÉS 40 ÉV KÖZÖTTI NŐK RÉSZÉRE

REG-MED Egészségügyi Szolgáltató Kft. 1183 Bp., Thököly u. 3., II. emelet 207. Tel: 297-12-10 / 139 JAVASOLT RÁKSZŰRÉS 20 ÉS 40 ÉV KÖZÖTTI NŐK RÉSZÉRE Emlőszűrés és az emlő önvizsgálata JAVASOLT RÁKSZŰRÉS 20 ÉS 40 ÉV KÖZÖTTI NŐK RÉSZÉRE Az emlőrák a nőknél az egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. Az emlőráknál - csakúgy, mint a legtöbb

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語

ORVOSI KÉZIKÖNYV. Magyar ハンガリー 語 ORVOSI KÉZIKÖNYV Magyar ハンガリー 語 Az orvosnak Nem értem a japán orvosi kifejezéseket, ezért ezt a kézikönyvet használva szeretném leírni a tüneteim. Személyes Adatok Mai dátum Év Hónap Nap Név Keresztnév

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A deréki gerincszakasz

A deréki gerincszakasz A deréki gerincszakasz Áttekintés A krónikus hátfájdalom gyakori tünet, különösen a gerinc deréki szakaszán (alsó hát). Feltételezhetően az emberek 75 %-ánál jelentkeznek a tünetek alkalmanként, vagy folyamatosan.

Részletesebben

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek).

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). Mivel az egész testünkben jelen van, sok információt nyerhetünk belőle, hisz egy

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020

Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020 Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020 Inkontinencia és Vizeletürítési Zavarok alprogram kérdőíves felmérés (2011)

Részletesebben

Önnek is vannak a jóindulatú prosztata-megnagyobbodáshoz köthető, zavaró vizelési problémái a kezelés ellenére is?

Önnek is vannak a jóindulatú prosztata-megnagyobbodáshoz köthető, zavaró vizelési problémái a kezelés ellenére is? VIZELÉSI PROBLÉMÁK TESZT Önnek is vannak a jóindulatú prosztata-megnagyobbodáshoz köthető, zavaró vizelési problémái a kezelés ellenére is? Ugye tudja, hogy a kezelés sikerességéhez az Ön aktív közreműködése

Részletesebben

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő Egészségnevelés Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő A kisgyermek fejlődésének adatai Súlyfejlődés: - Születési súly: átlagosan 2500-3500g - 1. hó: 300g/hó - 2-6. hó: 600g/hó - 7-12. hó: 500g/hó - Ideális súly

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Az ember szaporodása Az ember szaporodásának általános jellemzése Ivaros szaporodás Ivarsejtekkel történik Ivarszervek (genitáliák) elsődleges nemi jellegek Belső ivarszervek Külső ivarszervek Váltivarúság

Részletesebben

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Milyen esetekben fordulunk

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Próbáljuk ki az akár 100%-os szivárgás elleni védelmet, gyengéd fedőréteggel!

Próbáljuk ki az akár 100%-os szivárgás elleni védelmet, gyengéd fedőréteggel! trnd Projektmenetrend Always Ultra: Próbáljuk ki az akár 100%-os szivárgás elleni védelmet, gyengéd fedőréteggel! trnd Projekt Projektblog: www.trnd.hu/always-ultra trnd kapcsolattartód: tiana@trnd.hu

Részletesebben

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CANESTEN KOMBI UNO 500 MG HÜVELYTABLETTA ÉS KRÉM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CANESTEN KOMBI UNO 500 MG HÜVELYTABLETTA ÉS KRÉM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? CANESTEN KOMBI UNO 500 MG HÜVELYTABLETTA ÉS KRÉM Canesten Kombi Uno 500 mg hüvelytabletta és krém (Canesten 500 mg hüvelytabletta + Canesten krém) klotrimazol 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CANESTEN KOMBI

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató tervezet (2006 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Méhtükrözés (Hysteroscopia)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Méhtükrözés (Hysteroscopia) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Méhtükrözés (Hysteroscopia) Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály: Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az egészséges életre nevelés Dr. Nyéki Lajos 2015 Bevezetés A tanulási idő fokozatos növekedése, a munkahelyeken a szellemi munka túlsúlyba kerülése, a mozgásszegény, ülő életmód egyre többször okoz neurotikus

Részletesebben

PROSZTATITISZ BETEGTÁJÉKOZTATÓ

PROSZTATITISZ BETEGTÁJÉKOZTATÓ PROSZTATITISZ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Kezelőorvos Neve: Telefonszáma: Rendelő címe: Rendelési idő: Gyógyszeres kezelésre vonatkozó adatok Gyógyszer neve Adagolás Következő vizit dátuma: Tájékoztató füzetünkben

Részletesebben

IX. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó Inkontinencia Dr. Majoros Attila

IX. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó Inkontinencia Dr. Majoros Attila IX. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2018. Inkontinencia Dr. Majoros Attila Bevezetés INKONTINENCIA 2 A vizeletinkontinencia meghatározása Akarattól függetlenül jelentkező bármely húgycsővön keresztüli

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató Lioton 100 000 gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít!

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít! Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem Megnyugtat és kényelmet biztosít! Sebezhetőség a nehéz napokon A WHO adatai szerint a nőgyógyászati problémák 63%-át

Részletesebben

Az emlőrák tünetei. Nyolc rákra utaló jel, amit Ön talán még nem ismer

Az emlőrák tünetei. Nyolc rákra utaló jel, amit Ön talán még nem ismer Az emlőrák tünetei Nyolc rákra utaló jel, amit Ön talán még nem ismer Az emlőrák tünetei Sokak számára az emlőrák első jele a mellben megjelenő csomó. Ugyanakkor, az emlőrák tünetei sokfélék lehetnek,

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

Változókor? Intim tünetek?

Változókor? Intim tünetek? Változókor? Intim tünetek? Mert a nő örök www.ovestinkrem.hu A menopauza egy természetes folyamat Gyermekeink egyre inkább saját életüket élik, lassan kirepülnek. Nehezen fogadjuk el, de talán már ki is

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ibutop

Részletesebben

Tisztaság fél egészség! Amit a személyi hygiénéről tudni kell!

Tisztaság fél egészség! Amit a személyi hygiénéről tudni kell! Program címe: Tisztaság fél egészség! Amit a személyi hygiénéről tudni kell! Tanúsítvány : 11/2013 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2015. augusztus 27. Kérelmező neve: Hajdúdorog Város Védőnői Szolgálata

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó szexuális úton terjedő fertőzésekről

T á j é k o z t a t ó szexuális úton terjedő fertőzésekről T á j é k o z t a t ó szexuális úton terjedő fertőzésekről A szexuális úton terjedő fertőző betegségeket (angolul STI, sexaully transmitted infections) könnyen tovább lehet adni, néhányat akár a bőrfelületek

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter , please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter , please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Gynazol 20 mg/g hüvelykrém butokonazol-nitrát Mielott elkezdené

Részletesebben

HOMEOPÁTIÁVAL ELÉRT EREDMÉNY PSORIASISBAN DR. DÉRER CECILIA HOMEOPATA BAJA II.INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS A PSORIASIS GYAKRAN ELŐFORDULÓ BŐRBETEGSÉG. A BETEGEK 5-8 %-A SZENVED

Részletesebben

Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020

Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020 Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020 Inkontinencia és Vizeletürítési Zavarok alprogram kérdőíves felmérés (2011)

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

A liter frissen préselt narancslével. Még jobb hatás elérése érdekében a keverékhez adhatunk 10-10 csepp propoliszkivonatot.

A liter frissen préselt narancslével. Még jobb hatás elérése érdekében a keverékhez adhatunk 10-10 csepp propoliszkivonatot. rahajtjuk, és az oldatot pipettával az orrba vezetjük. Mivel a melegtől a nyálkahártya-duzzanat lelohad, az arc infravörös lámpával történő besugárzása is enyhíti a panaszokat. Fogyasszunk sok friss fokhagymát,

Részletesebben

5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I)

5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I) A KÜLSŐ CSOMAGOLÁSON FELTÜNTETENDŐ ADATOK {DOBOZ} 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Chinofungin külsőleges oldatos spray tolnaftát 100 g 2. HATÓANYAG(OK) MEGNEVEZÉSE Hatóanyagok: 2 g tolnaftát 100 g folyadékban

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hastükrözés (LAPAROSCOPIA)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hastükrözés (LAPAROSCOPIA) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hastükrözés (LAPAROSCOPIA) Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály: Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály 1.

Részletesebben

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Étrend-kiegészítők, vitaminok Az átlagos napi táplálkozás nem képes fedezni minden olyan tápanyag bevitelét, melyekre szervezetünknek szüksége van! Egészségünk megóvása

Részletesebben