Tavaszi-nyári reprodukciós folyamatok nyomon követése és takarmány-kiegészítő hatásának vizsgálata juhnál

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tavaszi-nyári reprodukciós folyamatok nyomon követése és takarmány-kiegészítő hatásának vizsgálata juhnál"

Átírás

1 Tavaszi-nyári reprodukciós folyamatok nyomon követése és takarmány-kiegészítő hatásának vizsgálata juhnál Novotniné Dankó Gabriella - Gyimóthy Gergely - Oláh János - Kulcsár Margit - Magyar Károly - Vass Nóra - Posta János- Balogh Péter - Jávor András novotnine@agr.unideb.hu Összefoglalás A szerzők szapora merinó juhfajta petefészek működését vizsgálták hormonanalitikai módszerekkel tavaszi-nyári, tehát a klasszikus tenyésszezonon kívüli hónapokban. Progeszteron + PMSG tartalmú ciklusindukciós kezelés után laparoszkópos mesterséges termékenyítést végeztek. Vérplazma-progeszteron vizsgálattal és UH-os vemhességvizsgálattal követték nyomon az állatok petefészek működését, termékenyülését, vemhességének lefolyását április-augusztus hónapokban. Mikroelem és vitamin tartalmú Ovitrace plus for sheep takarmány-kiegészítő hatását is vizsgálták a termékenyülésre. Eredményeik szerint az áprilisi - májusi időszakban a szapora merinó anyák negyede ciklikus petefészek-működésű, de az acikliás egyedek jól reagálnak ciklusindukciós kezelésre. A vemhesülési és ellés % a szezonon kívüli időszakban megfelelő (68, illetve 49 %), a vemhesség lefolyását azonban sok külső tényező, főképpen takarmányozási és időjárási hatások befolyásolhatják. Vizsgálataik alapján az Ovitrace takarmány kiegészítő alkalmas lehet a magzatelhullásokból származó bárányveszteség csökkentésére. Summary Examination of ovarian function, the conception and the embryo loss of ewes in out-of season reproductive period The authors examined the ovarian function of Prolific Merino sheep breed by hormoneanalytical methods in spring and early summer. Blood plasma progesterone level was measured for fallowing up the ovarian function; examine the reaction of ewes for cyclus induction methods, rate of conception and the process of pregnancy, respectively. Laparoscopic artificial insemination and ultra-sound pregnancy control were applied. According to results the cyclus induction was very effective for Prolific Merino in out-of season reproductive period. The Ovitrace for sheep supplementary can be serviceable to reduce embryo loss.

2 Irodalmi áttekintés A mérsékelt égöv alatt élő parlagi juhfajták ivari viselkedése, a szezonalitás részben a hőmérséklethez való alkalmazkodás eredménye, az év folyamán szexuálisan aktív ösztrusz időszak (tenyésszezon vagy ciklusos állapot) és inaktív ún. anösztrusz időszakok (acikliás petefészek-működésű állapot) váltják egymást (12). A jerkék petefészek működésének ciklusát a hypothalamusban (HTh), a hypophysisben, a tüszőben, a sárgatestben és a méhben termelődő hormonok, és ezek egymás közötti kapcsolata szabályozza pozitív és negatív feedback láncolatokon keresztül (1,2). Az ivari működés szezonális jellegének élettani alapja a juhfajban az ösztrogén (E2) idukált pozitív visszacsatolás, azaz a hypothalamus surge centerének a szintjén érvényesülő E2-indukált pozitív feed-back válaszkészség (3). Kiskérődzők esetében az ivari működés szonális jellege és annak mértéke genetikailag meghatározott tulajdonság, amelyet külső tényezők szinkronizálnak (4). A legfontosabb környezeti tényező a fény, mely a fotoperiodikus szabályozórendszeren keresztül hat. Ez magában foglalja a szemet, a hypothalamus suprachiasmaticus magjait (SCN) és a tobozmirigyet, mely a melatonin hormont termeli (8). A hormonszint-emelkedés időtartama kritikus tényező a melatonin-hatás reprodukciós érvényesülésében, mely szabályozza GnRH, valamint ennek következtében az LH lökésszerű felszabadulását is (4,10). Az LH koncentráció meghatározott értéke szükséges majd a sárgatest progeszteron (P4) szekréciójának beindulásához is. A plazma progeszteron koncentrációja az egyéb állatfajokhoz hasonlóan juhon is az élettani állapotnak megfelelően jellegzetesen változik (7). Két-három nappal az ovuláció után a progeszteron szint emelkedése figyelhető meg a perifériás vérben, ilyenkor kezdi el aktív tevékenységét a sárgatest (corpus luteum, CL). A progeszteron koncentráció maximális szintjét a ciklus napján éri el, amely fennmarad a luteolízisig, tehát a ciklus napjáig. A mérsékelt égövi parlagi juh fajtáknál még erőteljes hatású az ivari működés szezonális élettani mechanizmusa - ősszel a nappalok rövidülésének hatására (szeptember-október) ivarzanak és tavasszal ellenek, az év többi részére mély anösztrusz jellemző- azonban a domesztikált és különböző tenyész célokra szelektált fajták megfelelő körülmények között már egész éven át képesek lehetnek az ivarzásra és fogamzásra (6). Az ivari tevékenység élénkebb, vagy mérsékeltebb megnyilvánulását a hőmérséklet és a légnyomás is befolyásolja. Hőmérséklet tekintetében a juh elsősorban a melegre érzékeny, ami gátolja az ivarzást, rontja az embrió megtapadásának esélyét, gyengíti a született bárányok életképességét (11).

3 Saját vizsgálat A kutatómunka keretén belül 47 szapora merinó anya petefészek működését, termékenyülési eredményeit, vemhességének lefolyását monitoroztuk április-augusztus hónapokban, a klasszikus tenyésszezonon kívüli időszakban. Célunk volt annak vizsgálata, hogy a szaporodásbiológiai szempontból legkritikusabbnak tekinthető tavasz végi - kora nyári időszakban milyen a ciklikus petefészek-működésű egyedek aránya és hogy a szapora merinó egyedek miként reagálnak a ciklus-szinronizációs/indukciós kezelésre. A termékenyítést júliusban végeztük. Termékenyítés után progeszteron-szintmérésekkel és ultrahangos vemhességvizsgálattal követtük nyomon, hogy vemhesült-e az állat, illetve történt-e magzatelhalás ebben a szezonon kívüli, nyári időszakban. Mikroelem és vitamint-tartalmú Ovitrace plus for sheep (a kísérlethez felajánlotta: Hajdú- Vet Kft, Debrecen) takarmány kiegészítő hatását is vizsgáltuk a termékenyülésre. Anyag és módszer Kísérletsorozatunkat a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma (DE AGTC) kísérleti juhtelepén végeztük az évnek szaporodásbiológiai szempontból kritikus időszakában, vegyes életkorú és kondíciójú szapora merinó anyajuhokon 2009 évben. A kísérletbe vont szapora merinó anyák tél végén (február 07. és március 01. között) ellettek, vegyes életkorúak (2-8 év), súlyúak (39±6,3 kg) és kondíció pontszámúak (2,2± 0,8) voltak. Az anyákat illetve jerkéket a tél folyamán lucernaszéna és búzaszalma ad libitum etetése mellett karámozták, április elejétől pedig legeltették. Mivel a termékenyítést a mérsékelt égövi fajták szaporodásbiológiailag kedvezőtlen, fiziológiásan anösztruszos időszakában terveztük, ezért a szezonon kívüli petefészek működést is vizsgáltuk április-június hónapban. A petefészek működésére, a sárgatest jelenlétére utaló vérplazma progeszteron (P4) szintet határoztuk meg egyedenként. A kísérleti anyáknál június közepén ivarzásszinkronizációt (illetve ivarzás indukciót) végeztünk, 40 mg fluorogeszton acetát tartalmú Chrono-gest hüvelyszivacs (Intervet, Boxmeer, Hollandia) és 500 NE PMSG (pregnant mare serum gonadotrophin) tartalmú Folligon injekció i.m. (Intervet, Boxmeer, Hollandia) alkalmazásával. Termékenyítésük laparoszkópos mesterséges termékenyítéssel történt július elején. Ultrahangos vemhesség vizsgálatot augusztusban, a termékenyítés után napon és az napon végeztünk. A kísérlet a 1-es táblázatban feltüntetett időrend szerint zajlott.

4 A vérmintákat a torkolati véna (vena jugularis) punkciójával, trikálium EDTA vakuténeres csövekbe gyűjtöttük, 1 órán belül centrifugáltuk (5100 G-n 8 percig). A plazmából 1-1,5 ml-t Eppendorf-csőbe pipettáztunk és a plazmamintákat feldolgozásig -20 C o -on tároltuk. A vérplazma progeszteron tartalmának meghatározását MEIA (Mikropartikuláris Enzim Immuno Assay) módszerrel végeztük az Abbott Axsym készülékén juh fajra történő validálás után. A konroll minták (saját alacsony, közép és magas és gyári kontroll) intra- és interesszé CV% értékei végig 10% alatt voltak A szapora merinó anyáktól a tavaszi ellés utáni napon kezdtük el a mintavételeket. Az ivarzásindukcióig (tamponálásig) levett 8 minta progeszteron-szint alakulásából megállapítottuk, hogy a tél végi ellés után ciklusba lendült-e és ha igen, mikor. Ciklikusnak ítéltük a petefészek működését, ha a tamponálás előtti nyolc vérplazma-mintából legalább az egyikben CL jelenlétére utaló, emelkedett ( 3,18 nmol/l) progeszteron szintet találtunk. Tamponkivétel után 60 órával történt a laparoszkópos termékenyítés, utána 3 nappal, majd 7 héten át hetente újabb vérmintákat vettünk. Ezekből az eredményekből arról kaptunk információt, hogy a gesztagén+pmsg kezelés hatására ciklusba lendültek-e az előzőleg acikliás állatok, valamint a progeszteron szint tartós (16. napot követően is magas) emelkedése termékenyülésre utalt, a későbbi csökkenés pedig esetleges magzatelhalásra. Az Ovitrace plus for sheep (Hajdú- Vet Kft, Debrecen) kelát formájú vitamin és ásványianyag tartalmú takarmány-kiegészítőt kísérleti céllal adtuk 24 anyának (per os. 1x 10 ml) termékenyítés előtt 6 héttel, a másik 23 állat pedig kontrolként szerepel. Eredmények Szezonon kívül ciklikus és acikliás egyedek aránya és a vemhesülési mutatók A vizsgált évben a hormonkezelés (tamponálás) előtti, április közepe és június közepe között vett vérminták progeszteron szintje alapján a 47 szapora merinó anyából 35 egyed (75%) acikliás volt, nem mutatott ciklikus petefészek működést. A vizsgált állomány 25 %-a, 12 állat endokrinológiailag ciklusban lévőnek bizonyult. A gesztagén kezelés utáni progeszteron vizsgálatok eredménye alapján az anyák 91%-a ciklikus petefészek-működést mutatott, csupán 4 állat nem lendült ciklusba az alkalmazott gesztagén+pmsg kezelés ellenére sem (1. ábra). A 47 állatot két csoportban (két napon) termékenyítettük, a gesztagén forrás eltávolítása+pmsg kezelés július 7-én és 8-án este történt, 60 óra múlva, július 9-én és 10.-én reggel laparoszkópos mesterséges termékenyítést végeztük.

5 A július 13-i, 20-i és 27-i hormonanalitikai vizsgálatok alapján 32 állatnál mértünk emelkedett progeszteron szintet ( 3,18 mmol/l), ennek alapján a vemhesülési arány 68%-os volt tekinthető. A többi 15 állatból 4 acikliás maradt, 11-nél emelkedett progeszteron szintet regisztráltunk az első két mérésnél, majd a termékenyítés utáni 17. napon lecsökkent. Ez azt jelenti, hogy ciklusba lendült az állat, de nem termékenyült. Késői embrionális vagy magzatelhalás összesen 28 %, 32 vemhesült állatból 9 anyánál következett be, zömében a termékenyítést követő 24. napon belül. A 47 termékenyített állatból 23 ellett meg, december elején, ami 49%-os ellési arány. Az előzetesen ciklikus egyedek vemhesülési és ellési aránya jobb volt (83 és 58 %), magzatvesztése kevesebb, mint az acikliásoké (63 és 46%). A szezonon kívül ciklikus petefészek működésű egyedek és az acikliások vemhesülési mutatói eltértek, de a Fisher-féle ekzakt próba nem mutatott ki különbséget (p = 0,171) (2. táblázat). A hormonanalitikai vizsgálatokból megállapítható, hogy az április-májusi időszakban a szapora merinó anyák negyede ciklikus petefészek működést mutat. Az alkalmazott ciklusindukcióra (gesztagén+pmsg kezelésre) az acikliás egyedek is jól reagálnak, a vizsgált egyedek 91%-ánál következett be tüszőrepedés a ciklusindukciós kezelés után. Eredményeink szerint a tavaszi, tenyész-szezonon kívüli ciklusindukció a szapora merinó fajtánál igen hatékony, a vemhesülési eredményeket azonban sok külső tényező, főképpen takarmányozási és időjárási hatások befolyásolhatják. Az ultrahangos vemhességvizsgálat eredménye Ultrahangos vemhességvizsgálatot augusztus 17.-én, a mesterséges termékenyítés utáni napon végeztünk először. Ekkor 11 pozitív ( vemhes ) eredményt regisztráltunk, 14 állatnál nem volt egyértelműen megállapítható a vemhesség, 22 állatnál negatív ( nem vemhes ) eredményt kaptunk. A második UH vizsgálatnál augusztus 31.-én, a termékenyítés utáni napon az előzőleg 11 vemhes -ből 9-et újra vemhesnek találtunk, 2-nél már negatív volt az eredmény. Ebből az egyiknél a progeszteron szintben is látszott egy jelentős visszaesés az aug.17 és 24. közötti mért P4 értékekben, a másiknál az UH vizsgálat előtt jóval korábban, július 27-én már alacsony P4 szint volt mérhető. A második UH vizsgálatnál összesen 24 állat volt pozitív ( vemhes ), ebből 23 megellett. Egyet, bár mindkét UH vizsgálaton vemhesnek ítéltünk nem ellett meg és a progeszteron szintje is mindvégig alacsony volt. Az életkor hatása a termékenyülésre

6 A vizsgálatba vont szapora merinó egyedek vegyes életkorúak voltak, kettőtől nyolc évesig. A 2-es ábrán láthatóan azonban minden korosztályból legalább 40-50%-a leellett az egyedeknek, a legfiatalabbak nem ellettek le (2. ábra). A hőmérséklet hatása a termékenyülésre és a magzatelhalásra A vemhesülési arány a kísérleti állatcsoportnál a szezonon kívüli nyári időszakban igen jó volt, 68% a progeszteron analízis eredményei szerint. Ez köszönhető a vemhesítés napján relatív alacsony hőmérsékletnek 17 C o, illetve az érvényesülő lehűlésnek, hidegfronti hatásnak (3. ábra). A nagyarányú (28 %-os) magzatvesztés okai között szerepelhetett a következő napok erős felmelegedési ciklusa, amikor a napi középhőmérséklet a hónap elejeit meghaladva 26 C o -ot is elérte, illetve erős ingadozásokat mutatott. Az OVITRACE takarmány kiegészítő hatása Azon csoportnál, mely OVITRACE for sheep takarmány kiegészítőt kapott közel azonos volt a termékenyülési arány, mint a kontrol csoportban (67, illetve 69%), viszont a kontrol csoport vemhesült egyedeinél nagyobb mértékben tapasztaltunk magzatvesztést, mint a kezelt csoportnál (38, illetve 19%), de a Fisher-féle ekzakt próba szignifikancia szintje p=0,217 volt. (3. táblázat) az induló állományra vetítve a kísérleti csoportból 54 %, míg a kontrollból 43 % ellett meg. Következtetések Vizsgálataink eredményei szerint az áprilisi - májusi időszakban a szapora merinó anyák negyede ciklikus petefészek-működésű, de az acikliás egyedek jól reagálnak az általánosan használt, gesztagén + PMSG alkalmazásával végzett ciklusindukcióra. A vemhesség lefolyását azonban sok külső tényező, főképpen takarmányozási és időjárási hatások befolyásolhatják. Fontos az állatok valós igényeit kielégítő energiaellátás biztosítása, ami további kutatások tárgyát képezheti, az energetikai státusz megítéléséhez például értékes információkat szolgáltathat egyes metabolikus hormonok (inzulinszerű növekedési faktor-1: IGF-1, inzulin, leptin) meghatározása. A szezonon kívül ciklikus és acikliás egyedek aránya és a vemhesülési mutatók a szapora merinó fajta esetében az előzetesen ciklikus egyedek vemhesülési és ellési aránya jobb volt (83 és 58 %), magzatvesztése kevesebb, mint az acikliásoké. Az Ovitrace plus for sheep szájon át adható kelát formájú nyomelem és multivitamin tartalmú takarmány kiegészítő juhok számára. A kelát forma biztosítja az állati szervezet számára az egészség

7 fenntartásához és a megfelelő termékenyüléshez szükséges nyomelemek maximális hozzáférhetőségét. Az Ovitrace takarmány kiegészítővel feltehetően csökkenthető a magzatelhullásokból származó bárányveszteség, bár ebben a kísérletben a statisztikai teszt nem tudott kimutatni jelentős különbséget (valószínűleg a kis állatlétszám miatt) de a százalékok alapján további vizsgálatok javasolhatók, mivel az eltérések megfigyelhetők voltak. Köszönetnyilvánítás A szerzők mély tisztelettel adóznak Huszenicza Gyula Professzor Úr munkássága előtt. Tanár Úr még ezen kísérletsorozat előkészítésében is részt vett, ameddig ereje engedte gondoskodással segítette munkánkat. A szerzők közül külön köszönik Novotniné Dankó Gabriella, Gyimóthy Gergely és Oláh János Tanár Úrnak PhD dolgozatuk elkészítésében való segítségét, témavezetését. Emlékét kegyelettel megőrizzük. Továbbá köszönjük dr. Faigl Vera állatorvosnak (SZIE ÁOTK tudományos segédmunkatárs) étékes szakmai tanácsait, amivel segítette a cikk elkészülését. Irodalomjegyzék 1. ADAMS, G.P.: Comparative patterns of follicle development and selection in ruminants. J. Reprod. Fert., Suppl DRIANCOURT M.A.: Regulation of ovarian follicular dynamics in farm animals. Implications for manipulation of reproduction. Theriogenology Vol.55 No.6 pp: FAIGL V., MARTON A., KERESZTES M., NOVOTNINÉ DANKÓ G., CSATÁRI G., ANTAL J., NAGY S., ÁRNYASI M., KULCSÁR M., CSEH S., HUSZENICZA GY.: Az anyajuhok szaporodási teljesítményének növelésével összefüggő egyes újabb élettani kérdések és ezek technológiai vonatkozásai. Irodalmi áttekintés. Magy.Áo.Lapja évf. 10. sz.. pp: FAIGL V., KERESZTES M., MÁRTON A. SCHNEIDER Z., KORVIN L., NAGY S., NOVOTNINÉ DANKÓ G., ÁRNYASI M., KULCSÁR M., JÁVOR A., CSEH S., HUSZENICZA GY.: Melatonin-, ill. fénykiegészítés alapú ciklusindukciós technikák kiskérődzőkben. Élettani vonatkozásaik és gyakorlati alkalmazás. Irodalmi áttekintés. Magy.Áo.Lapja évf. 4.sz. pp: HARASZTI J. : A háziállatok szülészete és szaporodásbiológiája. Mezőgazdasági kiadó. Budapest ISBN:

8 6. HUSZENICZA GY., FAIGL V., KERESZTES M., BALOGH O., KULCSÁR M., CSEH S., SOLTI L.: A fenntartható fejlődés szaporodásbiológiai alapjai kérődzőkben. Animal welfare, etológia és tartástechnológia Különszám, KULCSÁR, M.- PETHES GY.-NAGY E.: Az un."javuló tápláltsági állapot" (flushing) hatása a plazma progeszteron koncentrációjára a ciklus és a korai vemhesség idején juhokban. Magy. Áo.Lapja évf. 5. sz. pp.: LINCOLN, G.A.-LINCOLN, C.E.- MCNEILLY, A.S.: Seasonal cycles in the blood plasma concentration of FSH, inhibin and testosteron, and testicular size on rams of wild, feral and domesticated breeds of sheep J. Repr. Fert Vol. 88, issue 2. pp: LINCOLN, G.A.: Photoperiod- melatonin relay in deer. Act.Vet.Hun (3) pp.: MALPAUX, B.- THIERY, JC.-CHEMINEAU, P. :From the eye to the pitutary: Pathways controlling seasonal Reproduction. Reprod. Dom.Anim Supplem.6. 3 rd Conference of the ESDAR 11. MUCSI I. (szerk): Juhtenyésztés és tartás. Mezőgazdasági kiadó, Budapest ISBN: X 12. SCARAMUZZI R.J.- ADAMS N.R.- et.al : A model for follicle selection and the determination of ovulation rate in the ewe. Reprod.Fertil.Dev Vol.5 Nr.5. pp.:

9 1. táblázat: A kísérlet időrendje Table 1: Timing of the experiment Időpont Szapora merinó Dátum /gyakoriság/ vérvétel sorszáma Ellés utáni 1. Ápr nap minta Május 5. - Június 18.-ig /7-10 naponta/ Tamponálás 8. Június Tampon kivétel 9. Július 7-8 Mesterséges termékenyítés (MT) 10. Július Július 13. Aug.31.-ig /hetente/ UH-os vemhességvizsgálat Aug.17. és Aug.31. (MT után napon és napon) 2. táblázat: Szezonon kívül ciklikus és acikliás egyedek aránya és vemhesülésük Table 2: Number of cyclic and acyclic ewes in out of season period and their conception ÖSSZES ANYA n=47 (100%) CIKLIKUS n=12 (25%) ACIKLIÁS n=35 (75%) db % db % db % Vemhesült Leellett Magzatelhalás

10 3. táblázat: Az OVITRACE-szel kezelt és nem kezelt állatok vemhesülési, magzatelhalási adatai Table 3: The conception rate and the miscarriage of the control and experimental group treated with OVITRACE OVITRACE KÍSÉRLETI n=24 KONTROL n=23 db % db % Vemhesült (P4 alapján) magzatelhalás ellett (a vemhesültből) ellett (az összesből) ábra: A vizsgált állomány petefészek működése gesztagén kezelés előtt és után (%) Diagram 1: The ovarian activity of the experimental Prolific merino flock before and after gestagen treatment (n=47) gesztagén kezelés előtt gesztagén kezelés után ciklikus acikliás

11 2. ábra: A vizsgált szapora merinó anyák korfája és a leellett anyák száma (db) Diagram 2: The age and the lambing of Prolific Merino ewes Korfa és leellett anyák száma anya kora (év) nem ellett leellett anyák száma (db) 3. ábra: 2009 évi júliusi napi középhőmérsékleti diagram Diagram 3: Mean temperature in July 2009 (Forrás:

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 5 Issue 4 Különszám Gödöllı 2009 203 SZAPORA MERINÓ ÉS CIGÁJA ANYAJUHOK PETEFÉSZEK- MŐKÖDÉSÉNEK HORMONANALITIKAI

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek Bodrog, Szerencsi MGZRT. A petefészek ellés utáni ciklusba lendülése Tejtermelés,

Részletesebben

PANNON EGYETEM Georgikon Kar KESZTHELY Festetics Doktori Iskola. Doktori értekezés (PhD) tézisei

PANNON EGYETEM Georgikon Kar KESZTHELY Festetics Doktori Iskola. Doktori értekezés (PhD) tézisei PANNON EGYETEM Georgikon Kar KESZTHELY Festetics Doktori Iskola Doktori értekezés (PhD) tézisei A takarmányozás hatása az anyajuhok szaporodásbiológiai tulajdonságaira Márton Aliz Konzulens: Dr. Husvéth

Részletesebben

Dr. Kulcsár Margit Dr. Faigl Vera Dr. Keresztes Mónika. 1. Kísérlet:

Dr. Kulcsár Margit Dr. Faigl Vera Dr. Keresztes Mónika. 1. Kísérlet: Egyes metabolikus és hormonális jellemzők alakulása ellés után és hatása az első ovuláció időpontjára valamint az asszisztált reprodukciós technológiák eredményességére anyajuhokban Témavezető: Közreműködők:

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ÁLLATÉLETTANI ÉS ÁLLATEGÉSZSÉGTANI TANSZÉK ÁLLATTENYÉSZTÉSI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Doktori iskola vezető: Dr.Bánszki Tamás MTA doktora

Részletesebben

PhD értekezés. Prosztaglandin kezelés hatása a sárgatestre, a plazma progeszteron koncentrációjára és a legnagyobb tüszıre

PhD értekezés. Prosztaglandin kezelés hatása a sárgatestre, a plazma progeszteron koncentrációjára és a legnagyobb tüszıre PhD értekezés Prosztaglandin kezelés hatása a sárgatestre, a plazma progeszteron koncentrációjára és a legnagyobb tüszıre Dr Répási Attila Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi kar, Nagyállat klinika

Részletesebben

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI ITÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI DR. MAJZIGER ISTVÁ SZEGEDI TUDOMÁYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ADRÁSSY U. 15. mi@mgk.u-szegd.hu

Részletesebben

KIHÍVÁSOK A JUH FAJ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI KEZELÉSÉBEN A VÁLTOZÓ FOGYASZTÓI IGÉNYEK HATÁSÁRA

KIHÍVÁSOK A JUH FAJ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI KEZELÉSÉBEN A VÁLTOZÓ FOGYASZTÓI IGÉNYEK HATÁSÁRA ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 2009. 58. 6. 539 548. 539 KIHÍVÁSOK A JUH FAJ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI KEZELÉSÉBEN A VÁLTOZÓ FOGYASZTÓI IGÉNYEK HATÁSÁRA IRODALMI ÖSSSZEFOGLALÓ NOVOTNINÉ DANKÓ GABRIELLA FAIGL

Részletesebben

A juh szuperovuláció és embrióátültetés eredményességét befolyásoló tényezők. Szezon és hormonális háttér.

A juh szuperovuláció és embrióátültetés eredményességét befolyásoló tényezők. Szezon és hormonális háttér. A juh szuperovuláció és embrióátültetés eredményességét befolyásoló tényezők. Szezon és hormonális háttér. Vass Nóra 1 - Jávor András 1 - Balogh Péter 1 - Cseh Sándor 2 1 DE AMTC Állattenyésztéstudományi

Részletesebben

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tejtermelő tehenek szaporításának nehézségei tenyésztői szemmel A tejtermelés világszerte szinte kizárólag holstein

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A szarvasmarha vemhességének élettana, és megállapításának lehetőségei

dr. Kranjec Ferenc A szarvasmarha vemhességének élettana, és megállapításának lehetőségei dr. Kranjec Ferenc A szarvasmarha vemhességének élettana, és megállapításának lehetőségei A vemhesség szakaszai Hólyagcsíra fejlődési szakasza Zigóta Embrió Tünet nélküli felszívódás, ill visszaivarzás

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 4 Issue 2 Különszám Gödöllı 2008 274 A DEAMTC JUH TENYÉSZTELEPÉN ALKALMAZOTT KÜLÖNBÖZİ TERMÉKENYÍTÉSI MÓDSZEREK

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 11 Issue 2 Gödöllő 2015 131 KÜLÖNBÖZŐ FAJTÁJÚ ANYAJUHOK IVARZÁSINDUKCIÓJA A FŐ TERMÉKENYÍTÉSI IDŐSZAKON

Részletesebben

GRARTUDOMANYI KÖZLEMÉNYEKÉ

GRARTUDOMANYI KÖZLEMÉNYEKÉ ,*> DEBRECENI EGYETEM GRARTUDOMANYI KÖZLEMÉNYEKÉ ACTA AGRARIA DEBRECENIENSIS Oldal Page Vass Nóra - Jávor András - Balogh Péter - Cseh Sándor: A juh szuperovuláció és embrióátültetés eredményességét befolyásoló

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei A JUH EMBRIÓÁTÜLTETÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK. Dr. Pálfyné Dr. Vass Nóra

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei A JUH EMBRIÓÁTÜLTETÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK. Dr. Pálfyné Dr. Vass Nóra Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei A JUH EMBRIÓÁTÜLTETÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK Dr. Pálfyné Dr. Vass Nóra Témavezetők: Dr. Jávor András Dr. Cseh Sándor DEBRECENI EGYETEM Állattenyésztési

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 4 Issue 2 Különszám Gödöllı 2008 311 A TÜSZİNÖVEKEDÉS ÉS KORAI VEMHESSÉG ULTRAHANGOS VIZSGÁLATA FEKETE

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ÁLLATÉLETTANI ÉS ÁLLATEGÉSZSÉGTANI TANSZÉK ÁLLATTENYÉSZTÉSI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Doktori iskola vezető: Dr.Bánszki Tamás MTA doktora

Részletesebben

A 2012/1. SZÁM TARTALMA

A 2012/1. SZÁM TARTALMA A 2012/1. SZÁM TARTALMA ÚJÉVI KÖSZÖNTŐ EMLÉKEZÉS HUSZENICZA GYULA PROFESSZORRA SZARVASMARHA Földi J., Pécsi A., Abonyi-Tóth Zs., Kulcsár M., Huszenicza Gy.: A puerperalis metritis kialakulását befolyásoló

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A tejelő tehenészetek szaporodásbiológiai teljesítményének komplex értékelése, a szaporodásbiológiai munka szervezése

dr. Kranjec Ferenc A tejelő tehenészetek szaporodásbiológiai teljesítményének komplex értékelése, a szaporodásbiológiai munka szervezése dr. Kranjec Ferenc A tejelő tehenészetek szaporodásbiológiai teljesítményének komplex értékelése, a szaporodásbiológiai munka szervezése USA Holstein, országos átlag 2006. 1. Term. (nap) 86 1. Term.fertilitása

Részletesebben

Válasz Dr. Kovács András D.Sc. egyetemi tanár opponensi bírálatára. Köszönöm opponensemnek Dr. Kovács András professzor úrnak részletes bírálatát.

Válasz Dr. Kovács András D.Sc. egyetemi tanár opponensi bírálatára. Köszönöm opponensemnek Dr. Kovács András professzor úrnak részletes bírálatát. Válasz Dr. Kovács András D.Sc. egyetemi tanár opponensi bírálatára Köszönöm opponensemnek Dr. Kovács András professzor úrnak részletes bírálatát. Opponensem az MTA doktori értekezésem formai bírálatával

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Doktori iskola vezető: Dr. Kovács András MTA doktora

ÁLLATTENYÉSZTÉSI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Doktori iskola vezető: Dr. Kovács András MTA doktora DEBRECENI EGYETEM AGRÁR- ÉS GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYOK CENTRUMA MEZŐGAZDASÁG-, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KAR ÁLLATTENYÉSZTÉSTUDOMÁNYI ÉS BIODIVERZITÁS-VÉDELMI INTÉZET ÁLLATTENYÉSZTÉSI TUDOMÁNYOK

Részletesebben

egy igazán nagy családnak

egy igazán nagy családnak O V A R E L I N egy igazán nagy családnak VISSZAIVARZÓ TEHÉN SZINDRÓMA KEZELÉSÉRE TERMÉKENYSÉG: A JÖVEDELM A termékenyített tehenek mindössze 50%-a ellik egészséges borjút! 8% 2% abortusz koraellés OKAI:

Részletesebben

17. SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TALÁLKOZÓ

17. SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TALÁLKOZÓ 17. SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TALÁLKOZÓ Az állattenyésztés és szaporodásbiológia helye és szerepe a magyar agrárstratégiában A RENDEZVÉNY HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet

Részletesebben

A DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

A DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Nagyállattenyésztési és Termeléstechnológiai tanszék A doktori iskola vezetője: DR. KOVÁCS MELINDA az MTA doktora Témavezető: DR.

Részletesebben

ELSŐ TERMÉKENYÍTÉS IDEJE TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOKNÁL

ELSŐ TERMÉKENYÍTÉS IDEJE TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOKNÁL Első termékenyítés ideje tejelő tehénállományoknál 1 (6) ELSŐ TERMÉKENYÍTÉS IDEJE TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOKNÁL BÁDER E. 1 - GERGÁCZ Z. 1 - GYÖRKÖS I. 2 - BÁDER P. 1 - KOVÁCS A. 1 - GYÖRFFY E. 1 - BOROS N.

Részletesebben

A modern Holstein-fríz tehén reprodukciós kihívásai, buktatói, a takarmányozás, a stressz, a technológia hatásainak figyelembevételével

A modern Holstein-fríz tehén reprodukciós kihívásai, buktatói, a takarmányozás, a stressz, a technológia hatásainak figyelembevételével dr. Kranjec Ferenc A modern Holstein-fríz tehén reprodukciós kihívásai, buktatói, a takarmányozás, a stressz, a technológia hatásainak figyelembevételével 2 Bevezetés A holstein fríz reprodukciós jellegzetességei

Részletesebben

Publikációs jegyzék Dr. Árnyasi Mariann tudományos főmunkatárs

Publikációs jegyzék Dr. Árnyasi Mariann tudományos főmunkatárs Publikációs jegyzék Dr. Árnyasi Mariann tudományos főmunkatárs 2009 Árnyasi, M. Komlósi, I. Lien, S. Czeglédi, L.- Nagy, S. Jávor, A.: Searching for DNA markers for milk production and composition on chromosome

Részletesebben

A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt

A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt Nagy László Komlósi István Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszék,

Részletesebben

A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére

A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére Fehér Milán 1 Baranyai Edina 2 Bársony Péter 1 Juhász Péter

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium Reproduktív funkciók Nemi hormonok: Androgének Ösztrogének Gesztagének Támpont: 86 (nyomokban 90 is) A nem Genetikai nem Gonadális nem Nemi fenotípus XY XX nemi kromoszómapár here - petefészek férfi -

Részletesebben

Termékenységi mutatók alakulása kötött és kötetlen tartástechnológia alkalmazása esetén 1 (5)

Termékenységi mutatók alakulása kötött és kötetlen tartástechnológia alkalmazása esetén 1 (5) Termékenységi mutatók alakulása kötött és kötetlen tartástechnológia alkalmazása esetén 1 (5) Termékenységi mutatók alakulása kötött és kötetlen tartástechnológia alkalmazása esetén Kertész Tamás Báder

Részletesebben

A Blanche du Massif Central juhfajta

A Blanche du Massif Central juhfajta A Blanche du Massif Central juhfajta 1 Története: A Blanche du Massif Central fajta eredete a Massif Central hegység déli részén elterülő nagy régióra vezethető vissza. Ezeket az anyajuhokat mindig is

Részletesebben

Az évjárat hatása az anyajuhok életteljesítményére Effect of different born year on ewes live reproductive performance

Az évjárat hatása az anyajuhok életteljesítményére Effect of different born year on ewes live reproductive performance Tóth Gábor 1 Szikora Dániel 2 Póti Péter 3 Az évjárat hatása az anyajuhok életteljesítményére Effect of different born year on ewes live reproductive performance tgabor99@gmail.com 1 Szent István Egyetem,

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Doktori Iskola vezető: Dr. Bánszki Tamás, MTA doktora. Témavezetők: mezőgazdaság-tudomány kandidátusa

ÁLLATTENYÉSZTÉSI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Doktori Iskola vezető: Dr. Bánszki Tamás, MTA doktora. Témavezetők: mezőgazdaság-tudomány kandidátusa DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ÁLLATTENYÉSZTÉS- ÉS TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK ÁLLATTENYÉSZTÉSI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Doktori Iskola vezető: Dr. Bánszki Tamás, MTA

Részletesebben

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN A vágási kor, a vágási súly és a rostélyos keresztmetszet alakulása fehér kék belga és charolais keresztezett hízóbikák esetében 1 () A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA

Részletesebben

JUH SZAPORODÁSBIOLÓGIA

JUH SZAPORODÁSBIOLÓGIA JUH SZAPORODÁSBIOLÓGIA A NŐI IVARSZERVEK ANATÓMIAI FELÉPÍTÉSE 1: petefészek 2: tölcsér (infundibulum) 3: petevezető 4: méhszarvak 5: karunkulák 6: méhnyak (cervix) 7: méhnyak bejárata 8: hüvely 9: hüvelytornác

Részletesebben

Andrológiai jellemzık szezonális változásának összefüggése a sperma mélyhőthetıségével és in vitro fertilizációs képességével fekete racka kosoknál

Andrológiai jellemzık szezonális változásának összefüggése a sperma mélyhőthetıségével és in vitro fertilizációs képességével fekete racka kosoknál Andrológiai jellemzık szezonális változásának összefüggése a sperma mélyhőthetıségével és in vitro fertilizációs képességével fekete racka kosoknál Zárójelentés OTKA K76371 İshonos állatfajtáink iránt

Részletesebben

Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Egyes anyagforgalmi és szaporodásbiológiai paraméterek összefüggésének vizsgálata laboratóriumi diagnosztikai módszerekkel tejtermelő szarvasmarhaállományokban Doktori

Részletesebben

Szaporodásbiológiai mutatók a gyakorlatban

Szaporodásbiológiai mutatók a gyakorlatban dr. Kranjec Ferenc Szaporodásbiológiai mutatók a gyakorlatban II. Nemzetközi Szarvasmarha Akadémia I. modul 2015. január 31. SZIE-ÁOTK Budapest Bevezetés A modern holstein fríz reprodukciós jellegzetességei

Részletesebben

X. Kaposvári Állategészségügyi Napok. 19. Szapbiológiai Találkozó programja

X. Kaposvári Állategészségügyi Napok. 19. Szapbiológiai Találkozó programja X. Kaposvári Állategészségügyi Napok és 19. Szapbiológiai Találkozó programja 2013 október 11-12. Danubius Health Spa Resort Hévíz, Kossuth Lajos utca 9-11. PROGRAM 2013. október 11. péntek 08:00-18:00

Részletesebben

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom Miért használjunk PHYSIOLick CARO-t? A PHYSIOLick CARO speciális ásványi nyalótömb szarvasmarhák és kecskék számára. vitaminokat tartalmaz, így alkalmas a tömegtakarmány alapú adagok kiegészítésére. CARO

Részletesebben

Válasz. Dr. Rózsa László PhD bírálatára

Válasz. Dr. Rózsa László PhD bírálatára Válasz Dr. Rózsa László PhD bírálatára Tisztelettel köszönöm Dr. Rózsa László igazgató úrnak építő szándékú opponensi véleményét. Hálás vagyok a kedvező értékelésért, a dolgozat nyilvános vitára történő

Részletesebben

Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon

Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon Karancsi Lajos Gábor Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 9 Issue 3 Különszám/Special Issue Gödöllő 2013 53 JUHTARTÁS JÖVEDELMÉNEK VIZSGÁLATA A SZAPORULATI MUTATÓK

Részletesebben

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai Sárközi Tamás UBM Feed kft Az előadás tárgya 1, Malac takarmányozás 2, Koca takarmányozás 3, Hízó takarmányozás 4, Malacszám növelésének lehetősége A SERTÉSTAKARMÁNYOZÁSI

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 4 Issue 2 Különszám Gödöllı 2008 151 PROPILÉNGLIKOL-KIEGÉSZÍTÉS EGYES METABOLIKUS ÉS SZAPORODÁSBIOLÓGIAI

Részletesebben

NKFP 4 program Azonosító szám: 4 / 042 / 2004 NKFP4/042/2004

NKFP 4 program Azonosító szám: 4 / 042 / 2004 NKFP4/042/2004 A projekt címe A projekt nyilvántartási száma: A korai embrionális és magzati veszteségek állategészségügyi prevenciójának lehetőségei szarvasmarha állományokban NKFP4/042/2004 A szerződés száma: 4/042/2004

Részletesebben

A HAZAI ADOTTSÁGOKRA ALAPOZOTT VERSENYKÉPES JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉSSEL KAPCSOLATOS VIZSGÁLATOK

A HAZAI ADOTTSÁGOKRA ALAPOZOTT VERSENYKÉPES JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉSSEL KAPCSOLATOS VIZSGÁLATOK MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS Dr. Póti Péter A HAZAI ADOTTSÁGOKRA ALAPOZOTT VERSENYKÉPES JUH- ÉS KECSKETENYÉSZTÉSSEL KAPCSOLATOS VIZSGÁLATOK 2014 1 ARRÓL, AMI EGYKOR MEGVOLT, DE ELENYÉSZETT Őseink mind a juhtartást/tenyésztést,

Részletesebben

A 2012/2. SZÁM TARTALMA. Malik P., Pálfi V.: Az EHV-1 és EHV-4 diagnosztikájának gyakorlati

A 2012/2. SZÁM TARTALMA. Malik P., Pálfi V.: Az EHV-1 és EHV-4 diagnosztikájának gyakorlati A 2012/2. SZÁM TARTALMA LÓ Malik P., Pálfi V.: Az EHV-1 és EHV-4 diagnosztikájának gyakorlati kérdései / 67 Paréj J., Pongrácz L., Bali Papp Á.: Angol telivér kancák szaporulati mutatói és az azokat befolyásoló

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 4 Issue 2 Különszám Gödöllı 2008 9 A FENNTARTHATÓ FEJLİDÉS SZAPORODÁSBIOLÓGIAI ALAPJAI KÉRİDZİKBEN Huszenicza

Részletesebben

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 Szögedi Gazdaság Kft. Bemutatkozás Állomány Hosszú távú tervek Tartalom Célok Süldők felkészítése

Részletesebben

A tejelő fajták hatása a magyar merinó gyapjútermelésére

A tejelő fajták hatása a magyar merinó gyapjútermelésére Nagy Zsuzsanna 1 Toldi Gyula 2 Holló István 3 A tejelő fajták hatása a magyar merinó gyapjútermelésére Effect of dairy sheep breeds ont he wool production of the hungarian merino anagyzsuzsanna@gmail.com

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS MÁRTON ALIZ

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS MÁRTON ALIZ DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS MÁRTON ALIZ Keszthely 2018 Pannon Egyetem Festetics Doktori Iskola A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA AZ ANYAJUHOK SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TULAJDONSÁGAIRA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Írta: MÁRTON

Részletesebben

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ)

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) 2017.02.08 2017.02.17. A 2016/2017 telének tartós és kemény fagyokat hozó időjárása a korábbi enyhe évekhez képest próbára tette a szőlőtőkék állóképességét. Ebben az

Részletesebben

A leptin klinikai endokrinológiája kérıdzıkben

A leptin klinikai endokrinológiája kérıdzıkben Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola Az értekezés az egyéni tanrendő felkészülı Kulcsár Margit dr. tud. munkatársnak (SzIE Állatorvos-tudományi

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS Dr. Pálfyné Dr. Vass Nóra DEBRECEN 2014. DEBRECENI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG-, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KAR ÁLLATTUDOMÁNYI, BIOTECHNOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Az eltérő élettani szereppel rendelkező zsírsavak vizsgálata háziállatokkal (OTKA T037963) ZÁRÓJELENTÉS

Az eltérő élettani szereppel rendelkező zsírsavak vizsgálata háziállatokkal (OTKA T037963) ZÁRÓJELENTÉS Az eltérő élettani szereppel rendelkező zsírsavak vizsgálata háziállatokkal (OKA 037963) ZÁRÓJELENÉS A pályázatban megfogalmazott kutatási feladatok három csoportjában végzett vizsgálatok eredményei a

Részletesebben

Homonértékek a nöi ciklusban

Homonértékek a nöi ciklusban Homonértékek a nöi ciklusban http://babatervezok.otthona.net Forrás: med4you.at 2007 LH és FSH Vérvétel az LH és FSH hormonok kimutatására a ciklus 1-5 napja között szokott történni. FSH mértékegység LH

Részletesebben

Szent István Egyetem. A petefészek és méh endokrinológiai és alaktani változásai mangalica kocasüldők ciklikus nemi működése során

Szent István Egyetem. A petefészek és méh endokrinológiai és alaktani változásai mangalica kocasüldők ciklikus nemi működése során Szent István Egyetem A petefészek és méh endokrinológiai és alaktani változásai mangalica kocasüldők ciklikus nemi működése során Doktori értekezés tézisei Egerszegi István Gödöllő 2005 A doktori iskola

Részletesebben

Korai vemhességvizsgálatok és az embrionalis/magzati veszteségek értékelése egy borjúval vemhes és ikervemhes szarvasmarhák esetében

Korai vemhességvizsgálatok és az embrionalis/magzati veszteségek értékelése egy borjúval vemhes és ikervemhes szarvasmarhák esetében Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar Haszonállat-gyógyászati Tanszék és Klinika Korai vemhességvizsgálatok és az embrionalis/magzati veszteségek értékelése egy borjúval vemhes és ikervemhes szarvasmarhák

Részletesebben

Endokrinológia. Közös jellemzők: nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások. váladékuk a hormon

Endokrinológia. Közös jellemzők: nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások. váladékuk a hormon Közös jellemzők: Endokrinológia nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások váladékuk a hormon váladékukat a vér szállítja el - bő vérellátás távoli szervekre fejtik ki hatásukat (legtöbbször)

Részletesebben

Az ellés körüli inzulinrezisztencia egyes anyagforgalmi és szaporodásbiológiai

Az ellés körüli inzulinrezisztencia egyes anyagforgalmi és szaporodásbiológiai Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola Az ellés körüli inzulinrezisztencia egyes anyagforgalmi és szaporodásbiológiai vonatkozásai tejhasznú tehenekben Ph.D. értekezés tézisei Dr. Kerestes

Részletesebben

Dr. Per Theilgaard Vilofoss, Dánia

Dr. Per Theilgaard Vilofoss, Dánia Dr. Per Theilgaard Vilofoss, Dánia Tanulmányok: 2001-ben szerezte mezőgazdaságtudományi kandidátusát a koppenhágai Királyi Állatorvosi és Mezőgazdasági Egyetemen PhD fokozatát 2006-ban kapta meg a spanyol

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR Doktori Iskola vezető: Dr. Ördög Vince DSc egyetemi tanár az MTA doktora Dr. Gulyás László

Részletesebben

16. SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TALÁLKOZÓ. A RENDEZVÉNY HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA Hotel Visegrád, 2025 Visegrád, Rév u. 15. 2010. október 29-30.

16. SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TALÁLKOZÓ. A RENDEZVÉNY HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA Hotel Visegrád, 2025 Visegrád, Rév u. 15. 2010. október 29-30. 6. SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TALÁLKOZÓ A szaporodást befolyásoló endogén és exogén faktorok A RENDEZVÉNY HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA Hotel Visegrád, 05 Visegrád, Rév u. 5. 00. október 9-30. A RENDEZVÉNY SZAKMAI SZERVEZŐJE

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 4 Issue 2 Különszám Gödöllı 2008 374 AZ ULTRAHANGOS VIZSGÁLAT JELENTİSÉGE A RENDELLENES LUTEIN TARTALMÚ

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Maprelin. Megbízható ivarzás stimuláció. Kitűnő termékenységi eredmények. GnRH-analóg

Maprelin. Megbízható ivarzás stimuláció. Kitűnő termékenységi eredmények. GnRH-analóg Maprelin GnRH-analóg Szintetikusan előállított hatóanyag Megbízható ivarzás stimuláció Kitűnő termékenységi eredmények Maprelin - innovációs termék A Veyx- Pharma sok éve a szaporodási folyamatok irányításának

Részletesebben

LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA

LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA Limousin tenyészüszők választási mutatóinak vizsgálata 1 () LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA KOVÁCS A. 1 -BÁDER E. 1 - MIHÁLYFI I. 2 -GYÖRKÖS I. 3 1 Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság-

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 3 Issue 3 Gödöllı 2007 MAGYAR MERINÓ ÉS NÉMET FEKETEFEJŐ ANYAJUHOK TEMPERAMENTUMÁNAK ÉRTÉKELÉSE ÉS ÖSSZEFÜGGÉSE

Részletesebben

Ismertesse az emlősök emésztőkészülékének felépítését és emésztését! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az emlősök emésztőkészülékének felépítését és emésztését! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az emlősök emésztőkészülékének felépítését és emésztését! Információtartalom vázlata: - Az előbél felépítése és járulékos mirigyei - A középbél felépítése és járulékos mirigyei - Az utóbél

Részletesebben

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Az EU országok vágott sertés kibocsájtása (millió hízó) Eurostat (2014) 1000 koca Az

Részletesebben

HOGYAN ÍRJUNK ÉS ADJUNK ELŐ NYERTES TDK T?

HOGYAN ÍRJUNK ÉS ADJUNK ELŐ NYERTES TDK T? HOGYAN ÍRJUNK ÉS ADJUNK ELŐ NYERTES TDK T? KÁROLY DÓRA, KATONA BÁLINT ORVOSTECHNIKA SZAKOSZTÁLY 2016. MÁJUS 05. TÉMA Témaválasztás > ami érdekel Téma jelentősége (ha jelentős téma, nagyobb esély van a

Részletesebben

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt TERMELÉSÉLETTAN Debreceni Egyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Pannon Egyetem A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

ELTÉRŐ TARTÁSTECHNOLÓGIÁK HATÁSA A TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOK ÉLETTARTAMÁRA. Báder Ernő - Kertész Tamás Kertészné, Győrffy Eszter- Kovács Anita

ELTÉRŐ TARTÁSTECHNOLÓGIÁK HATÁSA A TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOK ÉLETTARTAMÁRA. Báder Ernő - Kertész Tamás Kertészné, Győrffy Eszter- Kovács Anita Eltérő tartástechnológiák hatása a tejelő tehénállományok élettartamára 1 (6) ELTÉRŐ TARTÁSTECHNOLÓGIÁK HATÁSA A TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOK ÉLETTARTAMÁRA Báder Ernő - Kertész Tamás Kertészné, Győrffy Eszter-

Részletesebben

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók Ugyanakkor nem lehet tehetetlenül figyelni az emberi tevékenység által bekövetkező kedvezőtlen változásokat. A hőstressz negatív hatásai

Részletesebben

A Lianol bemutatása. Tények, amikre emlékezni kell. Dennis Smulders (Ph.D)

A Lianol bemutatása. Tények, amikre emlékezni kell. Dennis Smulders (Ph.D) A Lianol bemutatása Tények, amikre emlékezni kell Dennis Smulders (Ph.D) LIANOL Általános információk : Erjesztett burgonya fehérje Peptidek és aminosavak forrása Pro-metabolikus szabályozóként működik

Részletesebben

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

Részletesebben

PGF Veyx. PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V. Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása

PGF Veyx. PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V. Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása PGF Veyx PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása Vetélés kiváltása a vemhesség 150. napjáig Az ellés megindítása PGF Veyx 0,0875

Részletesebben

Vitaindító Görények hormonális betegségeiről

Vitaindító Görények hormonális betegségeiről Vitaindító Görények hormonális betegségeiről Ma témáink Ivari ciklus és befolyásának lehetőségei Túltüzelés (hiperösztogenizmus) kezélése Szezonális alopecia kontra mellékvese Noduláris Hiperplázia a diagnosztika

Részletesebben

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése Pszichológia BA gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:............

Részletesebben

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition Life start sets life performance Kis súlyú malacok = gyenge eredmény?? Valóban a kis súlyú malacok felelősek a gyenge eredményekért? Vagy mi

Részletesebben

Értékmérő tulajdonságok a szarvasmarha tenyésztésben. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

Értékmérő tulajdonságok a szarvasmarha tenyésztésben. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK Értékmérő tulajdonságok a szarvasmarha tenyésztésben Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A szarvasmarha legfontosabb értékmérő tulajdonsága a tej- és hústermelő képesség A szarvasmarha

Részletesebben

OTKA nyilvántartási szám: T 046826 AG2 Zárójelentés

OTKA nyilvántartási szám: T 046826 AG2 Zárójelentés A növekedési hormon genotipus (AluI polimorfizmus) hatása egyes metabolikus és hormonális jellemzők ellés utáni alakulására, valamint az első ovuláció időpontjára Holstein Fríz tehenekben Összeállította:

Részletesebben

Záró Riport CR

Záró Riport CR Záró Riport CR16-0016 Ügyfél kapcsolattartója: Jessica Dobbin Novaerus (Ireland) Ltd. DCU Innovation Campus, Old Finglas Road, Glasnevin, Dublin 11, Ireland jdobbin@novaerus.com InBio Projekt Menedzser:

Részletesebben

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal A takarmány önmagában nem elegendő a magas színvonalú termeléshez. Termelést befolyásoló tényezők Takarmány Genetika Egyéb tényezők (menedzsment,

Részletesebben

SZÜLÉS UTÁN IS ÉPEN, EGÉSZSÉGESEN

SZÜLÉS UTÁN IS ÉPEN, EGÉSZSÉGESEN SZÜLÉS UTÁN IS ÉPEN, EGÉSZSÉGESEN A BABÁNTÚL ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KLINIKAI KUTATÁSI EREDMÉNYEINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 2018 Fempharma Europe Kft. BEVEZETÉS A szülés rendkívül nagy megterhelés a női szervezetnek.

Részletesebben

A domborzat mikroklimatikus hatásai Mérési eredmények és mezőgazdasági vonatkozások

A domborzat mikroklimatikus hatásai Mérési eredmények és mezőgazdasági vonatkozások A domborzat mikroklimatikus hatásai Mérési eredmények és mezőgazdasági vonatkozások Dr. Gombos Béla SZENT ISTVÁN EGYETEM Agrár- és Gazdaságtudományi Kar MMT Agro- és Biometeorológiai Szakosztályának ülése

Részletesebben

Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola

Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola A sárgatest, az üreges sárgatest, a sárgatest- és lutein-ciszta kialakulásának etiológiája és pathogenezise valamint hatása a tejelő szarvasmarhák

Részletesebben

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre.

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. Állati Struktúra és Funkció II. gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:............ Gyakorlatvezető:...

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei AZ INNOVÁCIÓ GAZDASÁGI KÉRDÉSEI A JUHTENYÉSZTÉSBEN. Csatári Gábor Bence

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei AZ INNOVÁCIÓ GAZDASÁGI KÉRDÉSEI A JUHTENYÉSZTÉSBEN. Csatári Gábor Bence Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei AZ INNOVÁCIÓ GAZDASÁGI KÉRDÉSEI A JUHTENYÉSZTÉSBEN Csatári Gábor Bence Témavezető: Dr. Jávor András egyetemi tanár Dr. Nábrádi András egyetemi tanár DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

Hortobágyi fehér pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei

Hortobágyi fehér pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei Hortobágyi fehér pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei 2011 1 Performance test results of Hortobágyi white geese 2011 2 Összeállította: Dr. Rácz Norbert tenyésztésvezető Hortobágyi Lúdtenyésztő

Részletesebben

HATVANI CSILLA KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR

HATVANI CSILLA KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS HATVANI CSILLA KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR 2012 KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR NAGYÁLLATTENYÉSZTÉSI ÉS TERMELÉSTECHNOLÓGIAI TANSZÉK A doktori iskola vezetője: DR.

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZİGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR ÁLLATÉLETTANI ÉS BIOTECHNOLÓGIAI TANSZÉK Az állati termék elıállítás biológiai, technológiai,

Részletesebben

21. SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TALÁLKOZÓ. A RENDEZVÉNY HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA Hotel Visegrád Visegrád, Rév u. 15. 2015. szeptember 21 22.

21. SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TALÁLKOZÓ. A RENDEZVÉNY HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA Hotel Visegrád Visegrád, Rév u. 15. 2015. szeptember 21 22. 21. SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TALÁLKOZÓ A RENDEZVÉNY HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA Hotel Visegrád Visegrád, Rév u. 15. 2015. szeptember 21 22. A RENDEZVÉNY SZAKMAI SZERVEZŐJE SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TÁRSASÁG 2053 Herceghalom,

Részletesebben

A KÖZVETLEN FIALÁS UTÁNI MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA

A KÖZVETLEN FIALÁS UTÁNI MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA 113 A KÖZVETLEN FIALÁS UTÁNI MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA SZENDRŐ ZS., RADNAI I., THEAU-CLÈMENT M., JOVÁNCZAI ZS., BIRÓ-NÉMETH E., MILISITS G., POIGNER

Részletesebben

A NYULAK TÚLÉLÉSÉRE HATÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA (Előzetes eredmények)

A NYULAK TÚLÉLÉSÉRE HATÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA (Előzetes eredmények) A NYULAK TÚLÉLÉSÉRE HATÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA (Előzetes eredmények) GYOVAI M., NAGY I., SZENDRŐ ZS., BIRÓNÉ NÉMETH E., RADNAI I., OROVA Z. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 74 Kaposvár, Guba

Részletesebben

Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok

Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok Mellékvesekéreg (Zona reticularis) Here (Leydig sejtek) (Petefészek) Androgének Dehidroepiandroszteron-szulfát Dehidroepiandroszteron Androszténdion Androgének

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében április április. júni. júli. máj. ápr.

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében április április. júni. júli. máj. ápr. Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2013. ÁPRILIS 2013. április 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 13.842 álláskereső szerepelt,

Részletesebben