A 2012/2. SZÁM TARTALMA. Malik P., Pálfi V.: Az EHV-1 és EHV-4 diagnosztikájának gyakorlati

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A 2012/2. SZÁM TARTALMA. Malik P., Pálfi V.: Az EHV-1 és EHV-4 diagnosztikájának gyakorlati"

Átírás

1 A 2012/2. SZÁM TARTALMA LÓ Malik P., Pálfi V.: Az EHV-1 és EHV-4 diagnosztikájának gyakorlati kérdései / 67 Paréj J., Pongrácz L., Bali Papp Á.: Angol telivér kancák szaporulati mutatói és az azokat befolyásoló egyes tényezők. Irodalmi összefoglalás / 77 JUH Novotniné Dankó G., Gyimóthy G., Oláh J., Kulcsár M., Magyar K., Vass N., Posta J., Balogh P., Jávor A.: Tavaszi nyári reprodukciós folyamatok nyomon követése és takarmánykiegészítő hatásának vizsgálata juhnál / 83 KEDVENCÁLLAT Hajdú P., Gyulay-Nagy B., Gál J., Jakab Cs.: Generalizált áttétet képező, elsődleges méhmyxosarcoma házinyúlban. Patológiai eset ismertetése / 89 Marosán M., Vecsera E., Gál J.: A tojócsőben, a kloáka előtt megrekedt, terméketlen tojás okozta következményes obstipatio kenyai homoki boában (Eryx colubrinus loveridgei). Esetleírás / 97 Makovický, P., Makovický, P., Nagy, M., Németh, P., Rajmon, R.: A kutyák malignus fibrosus histiocytomájának és pleomorf liposarcomájának anti-s-100 protein alapú elkülönítő kórjelzése.

2 Immunhisztokémiai eset ismertetése / 101 Fábián A., Halász N., Gál J.: Többszörös áttétet képező melanoma malignus mongol futóegér (Meriones unguiculatus) bőrén / 126 VADON ÉLŐ ÁLLAT Takács A., Szemethy L., Takács A. A., Takács P. T., Heltai M.: Adatok az eurázsiai borz (Meles meles) parazitákkal való fertőzöttségéről Magyarországon / 106 HAL Molnár K.: Ötvenéves megfigyelések a halak kopoltyúférgességét okozó Dactylogyrus-fajoknak az európai ponty (Cyprinus carpio carpio L.) kopoltyúján való előfordulásáról / 111 BIOTECHNOLÓGIA Solti L.: A szaporodás-biotechnológia lehetőségei és korlátai érvek és ellenérvek / 119 RENDEZVÉNY Állatorvos-tudományi Nap (Budapest, november 21.) / 76 Malik P. Pálfi V.: AZ EHV-1 ÉS EHV-4 DIAGNOSZTIKÁJÁNAK GYAKORLATI KÉRDÉSEI A szerzők áttekintik a lovak 1-es és 4-es típusú herpeszvírus- (EHV-1

3 és EHV-4) fertőzés után megjelenő kórképeket, ezek kórfejlődését, tüneteit és kórjelzését, kiemelve az utóbbi évek új eredményeit, amelyek segítségével gyorsabb és pontosabb diagnosztikai módszerek születtek a kórokozók kimutatására. A lovak herpeszvírusai közül az Alphaherpesvirinae alcsaládba tartozó kórokozók, ezen belül az EHV-1 és az EHV-4 a legjelentősebb. Az EHV- 4 elsősorban légzőszervi tüneteket okoz, míg az EHV-1 vírusa, a légzőszervi elváltozások mellett, képes vemhes kancákban vetélést, ill. minden korú és nemű lóban pedig idegrendszeri tüneteket kiváltani. A fertőzések a herpeszvírusokra jellemzően rejtetté válhatnak, és ezek az állatok folyamatosan fenn tudják tartani a fertőzést egy adott állományban. A kórokozókat közvetetten (az ellenük termelt ellenanyagok segítségével) vagy közvetlenül (magát a vírust vagy a vírus DNS-ét) lehet kimutatni. A klinikai tünetek megjelenésekor a fertőzés megállapítására a szerológiai módszerek csak korlátozottan alkalmazhatók, a vírust közvetlenül kimutatni képes eljárások közül pedig egyre gyakrabban használnak molekuláris módszereket [polimeráz láncreakció (PCR)] a hagyományos vírusizolálás helyett. Az EHV-1 vírus genomjának egy adott régiójában (ORF30) előforduló nukleotidcsere erősen összefügg az adott törzs neuropathogen tulajdonságaival. Egy, az MgSZH-ÁDI Virológiai Osztályán kifejlesztett real-time PCR-módszer segítségével a neuropatogén és nem neuropatogén genotípus gyorsan és nagy biztonsággal elkülöníthető.

4 Paréj J. Pongrácz L. Bali Papp Á.: ANGOL TELIVÉR KANCÁK SZAPORULATI MUTATÓI ÉS AZ AZOKAT BEFOLYÁSOLÓ EGYES TÉNYEZŐK. IRODALMI ÖSSZEFOGLALÁS A tartási, takarmányozási feltételek javulásával és a technika fejlődésével párhuzamosan nagymértékben nőttek a különböző lófajták szaporulati mutatói. Kivétel ez alól az angol telivér fajta, amelynél számottevő mértékben nem javultak a szaporulati mutatók. Az átlagos vemhesülés (egy szezonra vonatkoztatott) 83,9% és 92,2% között alakul, míg a csikózási százalék csupán 60,8 82,6%. A vemhesülési százalék és a csikózási százalék közötti különbséget a termékenyülés elmaradása, de főként az embrió- és magzatveszteségek (pregnancy loss) okozzák, amelynek aránya megközelíti akár a 20%-ot is. A nagy különbség miatt nem elhanyagolhatóak az ezeket befolyásoló tényezők. A szerzők, irodalmi adatok alapján áttekintik a kanca korának, kondíciójának és szaporodásbiológiai státusának hatását. A kor és a kondíció hatását illetően az irodalmi adatok legtöbbször egyezőek, a kanca státusa és a versenymúltja hatásáról ellentmondó vizsgálati eredményeket találtak. Vizsgálták az ikervemhesség gyakoriságára és a vemhességi időtartamra vonatkozó adatokat is, ahol ugyancsak eltérő eredményeket találtak. Szükségesnek tartják a magyarországi helyzet átfogó felmérését. Novotniné Dankó G. Gyimóthy G. Oláh J. Kulcsár M. Magyar K. Vass N. Posta J. Balogh P. Jávor A.:

5 TAVASZI NYÁRI REPRODUKCIÓS FOLYAMATOK NYOMON KÖVETÉSE ÉS TAKARMÁNYKIEGÉSZÍTŐ HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA JUHNÁL A szerzők szapora merinó juhfajta petefészek-működését vizsgálták hormonanalitikai módszerekkel a tavaszi nyári, tehát a klasszikus tenyésszezonon kívüli hónapokban. Progeszteron- + PMSG-tartalmú ciklusindukciós kezelés után, laparoszkópos mesterséges termékenyítést végeztek. A vérplazma progeszterontartalmának vizsgálatával és ultrahangos vemhességvizsgálattal követték nyomon az állatok petefészek-működését, termékenyülését, vemhességének lefolyását április augusztus hónapokban. Mikroelem- és vitamintartalmú Ovitrace plus for sheep takarmánykiegészítő hatását is vizsgálták a termékenyülésre. Eredményeik szerint az áprilisi májusi időszakban a szapora merinó anyák negyede ciklikus petefészek-működésű, de az acikliás egyedek jól reagálnak a ciklusindukciós kezelésre. A vemhesülési és ellési százalék a szezonon kívüli időszakban megfelelő (68, ill. 49%), a vemhesség lefolyását azonban sok külső tényező, főképpen takarmányozási és időjárási hatások befolyásolhatják. Vizsgálataik alapján az Ovitrace takarmánykiegészítő alkalmas lehet a magzatelhullásokból származó bárányveszteség csökkentésére. Hajdú P. Gyulay-Nagy B. Gál J. Jakab Cs.:

6 GENERALIZÁLT ÁTTÉTET KÉPEZŐ, ELSŐDLEGES MÉHMYXOSARCOMA HÁZINYÚLBAN. PATOLÓGIAI ESET ISMERTETÉSE A szerzők egy 4 éves, elhízott, szürke színű, keverék nőstény házinyúl tetemének kórtani vizsgálata során észlelt, elsődleges méhmyxosarcoma esetét mutatják be. A malignus mesenchymalis daganat a bal méhből indult ki és képezett a széles méhszalagba szoliter paratumoralis, továbbá a zsigeri hashártyába és a tüdőbe multiplex távoli áttéteket. A kórszövettani vizsgálat során mind az elsődleges és mind a másodlagos daganatban fokozott, tumorindukált neoangiogenesist, kiterjedt vérzést és elhalást figyeltek meg. Az elhízott állapotban lévő egyedben súlyos fokú necrobioticus májelzsírosodást, hasnyálmirigy-atrophiát és -lipomatosist, továbbá a csepleszben liponecrosist tapasztaltak. A primer és a szekunder daganatok vimentinpozitívnak, pancitokeratin-, α-sma- és claudin-5- negatívnak bizonyultak. A Ki-67-proliferációs index 18% volt. A szerzők feltételezik, hogy az állat szervezetében egyúttal tapasztalt disszeminált intravascularis coagulopathiát (DIC-t) a méhbeli myxosarcomában és áttéteinek állományában tapasztalható kiterjedt vérzés, elhalás, a másodlagos daganatok indukálta, a csepleszben létrejövő, diffúz liponecrosis és a ketosisos állapot együttesen okozhatta. Marosán M. Vecsera E. Gál J.:

7 A TOJÓCSŐBEN, A KLOÁKA ELŐTT MEGREKEDT, TERMÉKETLEN TOJÁS OKOZTA KÖVETKEZMÉNYES OBSTIPATIO KENYAI HOMOKI BOÁBAN (ERYX COLUBRINUS LOVERIDGEI). ESETLEÍRÁS A szerzők egy 3,5 éves, 197 g tömegű, nőstény, snow színváltozatú kenyai homoki boa (Eryx colubrinus loveridgei) esetén állapítottak meg terméketlen tojás elakadása okozta következményes bélsárpangást. Az elakadt tojás műtét nélkül, felületes altatásban, a kloákán keresztül került eltávolításra a bélsárgolyókkal együtt. Utókezelésre a kígyó, 6 napon keresztül, 0,2 ml Mastijet forte tőgyinfúzió A.U.V. -t kapott szonda segítségével a kloákájába. Makovický P. Makovický P. Nagy M. Németh P. Rajmon R.: A KUTYÁK MALIGNUS FIBROSUS HISTIOCYTOMÁJÁNAK ÉS PLEOMORF LIPOSARCOMÁJÁNAK ANTI-S-100 PROTEIN ALAPÚ ELKÜLÖNÍTŐ KÓRJELZÉSE. IMMUNHISZTOKÉMIAI ESET ISMERTETÉSE A szerzők esetismertetésükben a kutyák malignus fibrosus histiocytomájának (MFH-nak) és pleomorf liposarcomájának (PLS-nek) anti-s-100 protein és antivimentin alapú immunhisztokémiai elkülönítését mutatják be. Részletezik a két különböző típusú, rosszindulatú, mesenchymalis daganat klinikopatológiai, ezen belül kórszövettani és immunhisztokémiai jellemzőit, segítséget adva a kórbonctani munkához. Megállapították, hogy az anti-s-100 protein és

8 antivimentin antitestekre alapozott immunhisztokémiai vizsgálatok segítik a kutyák malignus fibrosus histiocytomájának és pleomorf liposarcomájának egyértelmű elkülönítését. Mindez a gyakorló, klinikus állatorvos számára kórjóslatot és a gyógykezelési stratégiát meghatározó eredményeket nyújt. Az esetismertetés során a kutyák pleomorf liposarcomája S-100 protein pozitivitást, míg a malignus fibrosus histiocytomája S-100 protein negativitást mutatott. Takács A. Szemethy L. Takács A. A. Takács P. T. Heltai M.: ADATOK AZ EURÁZSIAI BORZ (MELES MELES) PARAZITÁKKAL VALÓ FERTŐZÖTTSÉGÉRŐL MAGYARORSZÁGON A szerzők az Országos Emlős Ragadozó Monitoring Program ( ) részeként Mustelidae kisragadozó emlősfajok kevéssé ismert férgekkel való fertőzöttségét vizsgálták. Ennek keretében, öt vadászterületről származott, 6 eurázsiai borz féregfertőzöttségét boncolással állapították meg. A fellelt féregfajok a következők a voltak: Taenia crassiceps, Taenia martis, Taenia sp., Mesocestoides lineatus, Ancylostoma caninum. Capillaria aerophila, Capillaria plica, Uncinaria criniformis. Molnár K.: ÖTVENÉVES MEGFIGYELÉSEK A HALAK KOPOLTYÚFÉRGESSÉGÉT OKOZÓ DACTYLOGYRUS-FAJOKNAK AZ EURÓPAI PONTY (CYPRINUS CARPIO CARPIO L.) KOPOLTYÚJÁN VALÓ

9 ELŐFORDULÁSÁRÓL Az európai ponty alfajt (Cyprinus carpio carpio) az intenzív haltelepítések megindulásáig csupán három Dactylogyrus-faj (D. anchoratus, D. minutus és D. vastator) fertőzte. Az ázsiai alfajnak, az amuri vadpontynak (Cyprinus carpio haematopterus) a korábbi Szovjetunió európai részébe történt betelepítésével, valamint a színes ponty (koi) ismételt behozatalával az európai alfaj parazitafaunája további Dactylogyrus-fajokkal (D. achmerowi, D. extensus, D. falciformis, D. molnari, D. mrazeki és D. suhengtaii) gazdagodott, amelyek korábban csak az ázsiai alfajról voltak ismertek. A szerző ötvenéves feljegyzések alapján számol be a Magyarországon tenyésztett ponty Dactylogyrus-fertőzöttségének alakulásáról, s ennek keretében két Európából még ismeretlen faj, a D. falciformis, valamint a D. mrazeki előfordulásáról elsőként tudósít. A Magyarországról ismert 9 Dactylogyrus-fajt kiegészíti az ugyancsak pontyot fertőző, a dactylogyrusokhoz hasonló, de középső horgokkal nem rendelkező Pseudacolpenteron pavlovskii faj is. A fajok könnyebb meghatározására a faji bélyegeket leginkább hordozó horogrendszereket és párzószerveket színes képek illusztrálják. Solti L.: A SZAPORODÁS-BIOTECHNOLÓGIA LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI ÉRVEK ÉS ELLENÉRVEK

10 Az elmúlt évtizedek biológiai felfedezései soha nem remélt előrehaladáshoz vezettek, amely asszisztált reprodukciós technikák gyűjtőnéven vonult be a humán- és állatgyógyászat gyakorlatába. Jelen közlemény kiemelten három eljárással foglalkozik, ezek azonban kétségtelen előnyeik ellenére számos etikai aggályt is fölvetnek. Első az in vitro fertilizációs vagy lombikbébi program, amely valóságos áttörést hozott a meddőség kezelésében és immár 4 millió gyermek köszönheti életét ennek az eljárásnak. Mindazonáltal máig nem teljesen tisztázott, mikor és milyen indikációval szabad a módszerhez folyamodni, továbbá hol húzódnak a lombikbébi program etikai korlátai. Még vitatottabb a testi sejtes klónozás, amelynek reprodukciós célú alkalmazását szinte mindenütt tiltják, ám terápiás célból engedélyezett lehet. A tiltás oka nemcsak a fejlődési rendellenességek most még magas kockázata, amely a módszer fejlődésével bizonyára csökkenthető, hanem elsősorban etikai indíttatású. A cikk végezetül foglalkozik a születendő utódok nemének meghatározásával, amelyre ma már technikailag könnyen kivitelezhető és gyakorlatilag kockázatmentes eljárások állnak rendelkezésre, mégis (az egészségügyi indikációkat leszámítva) óriási vitákat indított el mind az orvosok, mind a társadalom körében. Állatoknál azonban az előnye vitathatatlan, ezért egyre szélesebb körben alkalmazzák.

A 2012/6. SZÁM TARTALMA. Nemes Zs., Nagy J., Zöldág L., Gáspárdy A.: A szaporodási mutatókban

A 2012/6. SZÁM TARTALMA. Nemes Zs., Nagy J., Zöldág L., Gáspárdy A.: A szaporodási mutatókban A 2012/6. SZÁM TARTALMA SZARVASMARHA Nemes Zs., Nagy J., Zöldág L., Gáspárdy A.: A szaporodási mutatókban jelentkező heterózis fajtaátalakító keresztezés során. 1. Az első ellési életkor és az üszők ellési

Részletesebben

A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók. Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21.

A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók. Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21. A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21. IBR és BVD mentesítés IBR mentesítés 1. ge negatív állomány kialakítása 2. IBR negatív állomány kialakítása

Részletesebben

A 2011/11. SZÁM TARTALMA. Lanz, S., Bodó G., Hahn, J., Koch, Ch.: Légzacskómycosis

A 2011/11. SZÁM TARTALMA. Lanz, S., Bodó G., Hahn, J., Koch, Ch.: Légzacskómycosis A 2011/11. SZÁM TARTALMA LÓ Lanz, S., Bodó G., Hahn, J., Koch, Ch.: Légzacskómycosis gyógykezelési lehetősége az a. carotis interna és externa, valamint az a. palatina major ballonkatéter-embolizációval

Részletesebben

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Dr. Abonyi Tamás Tanulmányok: Állatorvostudományi Egyetem, 1981. Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Korábbi munkahelyek: MTA Mezőgazdasági Kutató Intézet Kísérleti Gazdasága

Részletesebben

Mennyibe kerül a BVD?

Mennyibe kerül a BVD? Mennyibe kerül a BVD? (Budapest, 2013. február 21.) Dr. Ózsvári László PhD, MBA SZIE-ÁOTK, Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrárgazdaságtani Tanszék BEVEZETÉS A téma aktualitása, jelentősége BVD előfordulása:

Részletesebben

A 2009/1. SZÁM TARTALMA

A 2009/1. SZÁM TARTALMA A 2009/1. SZÁM TARTALMA Süth M.: Újévi köszöntı / 3 LÓGYÓGYÁSZAT Nagy K., Bodó G.: A megtámasztásos levegınyelés és gyógykezelésének új lehetıségei. Összefoglaló közlemény / 6 Szeredi L., Tenk M., Jánosi

Részletesebben

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 2.6.16. Vizsgálatok idegen kórokozókra Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.7.0 1 2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 01/2011:20616 Azokhoz a vizsgálatokhoz, amelyekhez a vírust előzőleg

Részletesebben

A 2014/6. SZÁM TARTALMA. Joó Kinga, Nyerges-Bohák Zsófia, Szenci Ottó, Kutasi Orsolya:

A 2014/6. SZÁM TARTALMA. Joó Kinga, Nyerges-Bohák Zsófia, Szenci Ottó, Kutasi Orsolya: A 2014/6. SZÁM TARTALMA LÓ Joó Kinga, Nyerges-Bohák Zsófia, Szenci Ottó, Kutasi Orsolya: Dinamikus felső légúti elváltozások endoszkópos kórjelzése lovakban. Irodalmi összefoglalás SERTÉS Sanchez-Vizcaino,

Részletesebben

A 2011/7. SZÁM TARTALMA

A 2011/7. SZÁM TARTALMA A 2011/7. SZÁM TARTALMA SZARVASMARHA Jakab Cs., Gyöngy F., Mándoki M., Majoros G.: Setariosis okozta hashártyagyulladás és helyi perineuritis szarvasmarhában. Esetismertetés / 387 Ari M., Orbán M., Janan,

Részletesebben

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) A PPV1 által okozott szaporodásbiológiai zavarok megelőzésére a tenyészkocák vakcinázását széles körben alkalmazzák. Fogékony sertésekben a PPV1 fertőződést követően

Részletesebben

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A laboratóriumba vendég érkezik. Tájékoztassa a rákmegelőzés lehetőségeiről! Ismertesse a citológiai előszűrő vizsgálatok lényegét! - a primer és szekunder prevenció fogalma, eszközei - a citológia

Részletesebben

A 2013/10. SZÁM TARTALMA. Makra Z., Bodó G.: Különböző keratoplasztikák alkalmazási

A 2013/10. SZÁM TARTALMA. Makra Z., Bodó G.: Különböző keratoplasztikák alkalmazási A 2013/10. SZÁM TARTALMA LÓ Makra Z., Bodó G.: Különböző keratoplasztikák alkalmazási lehetőségei lovak szaruhártyájának műtéti gyógykezelésére lovakban. Irodalmi áttekintés Bohák Zs., Csepi G., Harnos

Részletesebben

A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE

A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE VII. Praxismenedzsment Konferencia Budapest, 2013. november 23. A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE Fodor László Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék

Részletesebben

ADENOVÍRUSOK OKOZTA BETEGSÉGEK BAROMFIÁLLOMÁNYOKBAN

ADENOVÍRUSOK OKOZTA BETEGSÉGEK BAROMFIÁLLOMÁNYOKBAN ADENOVÍRUSOK OKOZTA BETEGSÉGEK BAROMFIÁLLOMÁNYOKBAN Benkő Mária 1, Ivanics Éva 2, Palya Vilmos 3, Nemes Csaba 4, Kecskeméti Sándor 5, Dán Ádám 2, Kaján Győző 1, Glávits Róbert 2 1 MTA Állatorvos-tudományi

Részletesebben

A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok

A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok A szarvasmarhák vírusos hasmenése ( BVDV) Nemzetközi mentesítési tapasztalatok Dr. Peter Franken Budapest 2013 BVD elleni védekezés a szarvasmarhaállományokban 1. Bevezetés és holland szarvasmarha-adatok

Részletesebben

Állategészségügyi szabályok

Állategészségügyi szabályok BAROMFI, NYÚL, PRÉMES ÁLLAT, ERDEI és SZÁRNYAS VAD Tyúk, pulyka olyan helyről szállítható, melynek 10 km-es sugarú körzetében baromfira átragadó, bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző betegség

Részletesebben

A 2008/8. SZÁM TARTALMA

A 2008/8. SZÁM TARTALMA A 2008/8. SZÁM TARTALMA LÓGYÓGYÁSZAT Czimber Gy. E., Bozsaky É., Horváth D., Fekete Z.: Az eredményesség növelésének lehetıségei nem sebészi módszerrel végzett embrióátültetések esetén. Irodalmi összefoglaló

Részletesebben

Állategészségügyi szabályok 2014. augusztus 8-10.

Állategészségügyi szabályok 2014. augusztus 8-10. BAROMFI, NYÚL, PRÉMES ÁLLAT, ERDEI és SZÁRNYAS VAD élőállat bemutató Tyúk, pulyka olyan helyről szállítható, melynek 10 km-es sugarú körzetében baromfira átragadó, bejelentési kötelezettség alá tartozó

Részletesebben

Aujeszky-betegség. 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet

Aujeszky-betegség. 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet Aujeszky-betegség 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet Fogalmak Fertőzött sertés: vírus, antigénjei, DNS kimutatható; gyanút keltő klinikai tünetek és olyan állományban van ahol a fertőzöttséget hatóságilag

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola

Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola Az elmúlt 30 évben Magyarországon izolált EHV-1 vírustörzsek genetikai tulajdonságainak vizsgálata Malik Péter PhD értekezés tézisei 2012 Szent

Részletesebben

Horgászati állatorvostan. Gödöllő, március 10.

Horgászati állatorvostan. Gödöllő, március 10. Horgászati állatorvostan Gödöllő, 2019. március 10. Dr. Baska Ferenc egyetemi docens Állatorvostudományi Egyetem Mobil: 06-20-5604183 (időegyeztetésre) E-mail: baska.ferenc@univet.hu honlap: http://www.baska.doctor.hu

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek Bodrog, Szerencsi MGZRT. A petefészek ellés utáni ciklusba lendülése Tejtermelés,

Részletesebben

Tavaszi-nyári reprodukciós folyamatok nyomon követése és takarmány-kiegészítő hatásának vizsgálata juhnál

Tavaszi-nyári reprodukciós folyamatok nyomon követése és takarmány-kiegészítő hatásának vizsgálata juhnál Tavaszi-nyári reprodukciós folyamatok nyomon követése és takarmány-kiegészítő hatásának vizsgálata juhnál Novotniné Dankó Gabriella - Gyimóthy Gergely - Oláh János - Kulcsár Margit - Magyar Károly - Vass

Részletesebben

A 2012/12. SZÁM TARTALMA. Sárdi S., Szentpáli-Gavallér K., Bakonyi T., Szenci O., Kutasi O.: Lovak

A 2012/12. SZÁM TARTALMA. Sárdi S., Szentpáli-Gavallér K., Bakonyi T., Szenci O., Kutasi O.: Lovak A 2012/12. SZÁM TARTALMA LÓ Sárdi S., Szentpáli-Gavallér K., Bakonyi T., Szenci O., Kutasi O.: Lovak nyugat-nílusi vírus okozta agy- és gerincvelő-gyulladása. Irodalmi áttekintés / 708 SZARVASMARHA Mee,

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.12.3. C(2018) 7920 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018.12.3.) egyes betegségmegelőzési és járványvédelmi szabályoknak a jegyzékbe foglalt betegségek

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A szarvasmarha vemhességének élettana, és megállapításának lehetőségei

dr. Kranjec Ferenc A szarvasmarha vemhességének élettana, és megállapításának lehetőségei dr. Kranjec Ferenc A szarvasmarha vemhességének élettana, és megállapításának lehetőségei A vemhesség szakaszai Hólyagcsíra fejlődési szakasza Zigóta Embrió Tünet nélküli felszívódás, ill visszaivarzás

Részletesebben

A 2014/10. SZÁM TARTALMA. Koltai Zs., Vajdovich P., Dékay V.: A cikloxigenáz-2 (COX-2) enzim

A 2014/10. SZÁM TARTALMA. Koltai Zs., Vajdovich P., Dékay V.: A cikloxigenáz-2 (COX-2) enzim A 2014/10. SZÁM TARTALMA KISÁLLAT Koltai Zs., Vajdovich P., Dékay V.: A cikloxigenáz-2 (COX-2) enzim expressziójának jelentősége kisállatok daganatos kórképei esetén. Irodalmi összefoglaló BAROMFI Szabó

Részletesebben

Pulyka légzőszervi betegségek

Pulyka légzőszervi betegségek Pulyka A kórokozók Légzőszervi Gyakorlati helyzet Betegségek Alacsony patogenitású madárinfluenza XXIII. DERZSY NAPOK 2015. június 4-5. Zalakaros A jelenlegi megoldások Merial Avian Technical Services

Részletesebben

Riemerella anatipestifer okozta

Riemerella anatipestifer okozta Riemerella anatipestifer okozta megbetegedés pulykában Nemes Csaba PhD, Tóth Zoltán, Simonyai Erika, Makrai László PhD, Surányi Andrea, Cséplő Attila, Glávits Róbert az állatorvos-tudományok tudományok

Részletesebben

A 2013/5. SZÁM TARTALMA. Kővágó Cs., Balka Gy., Mándoki M., Abonyi T., Rusvai M.: A borjak

A 2013/5. SZÁM TARTALMA. Kővágó Cs., Balka Gy., Mándoki M., Abonyi T., Rusvai M.: A borjak A 2013/5. SZÁM TARTALMA SZARVASMARHA Kővágó Cs., Balka Gy., Mándoki M., Abonyi T., Rusvai M.: A borjak újszülöttkori pancytopeniája néven ismert kórkép és annak hazai előfordulása. Irodalmi összefoglaló

Részletesebben

22/11/2018. Bőrgyógyászati diagnosztika. A bőrgyógyászati diagnózis felállítása. Fajtához köthető, nem daganatos bőrbetegségek.

22/11/2018. Bőrgyógyászati diagnosztika. A bőrgyógyászati diagnózis felállítása. Fajtához köthető, nem daganatos bőrbetegségek. Bőrgyógyászati diagnosztika Bakos Zoltán A bőrgyógyászati diagnózis felállítása A tulajdonos fő panasza Nationale Bőrgyógyászati kórelőzmény Belgyógyászati kórelőzmény A tulajdonos szavahihetősége Fizikális

Részletesebben

A BRDC KÓROKTANA ÉS TÜNETTANA AETIOLOGY AND CLINICAL SIGNS OF BRDC

A BRDC KÓROKTANA ÉS TÜNETTANA AETIOLOGY AND CLINICAL SIGNS OF BRDC Nemzetközi Szarvasmarha Akadémia Szarvasmarha telepi BRDC menedzsment a gyakorlatban Budapest, 2012. november 30. A BRDC KÓROKTANA ÉS TÜNETTANA AETIOLOGY AND CLINICAL SIGNS OF BRDC Fodor László Szent István

Részletesebben

A 2012/3. SZÁM TARTALMA. Hajtós I.: A schmallenbergvírus és az általa okozott betegség nyugateurópai

A 2012/3. SZÁM TARTALMA. Hajtós I.: A schmallenbergvírus és az általa okozott betegség nyugateurópai A 2012/3. SZÁM TARTALMA JÁRVÁNYÜGY Hajtós I.: A schmallenbergvírus és az általa okozott betegség nyugateurópai előfordulásáról / 132 SZARVASMARHA Szelényi Z., Kovács L., Bajcsy Á. Cs., Tőzsér J., Szenci

Részletesebben

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései március 20. Az afrikai sertéspestisjárványhelyzet alakulása Európában

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései március 20. Az afrikai sertéspestisjárványhelyzet alakulása Európában A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2018. március 20. Az afrikai sertéspestisjárványhelyzet alakulása Európában Dr. Nemes Imre elnökhelyettes, NÉBIH Afriai sertéspestis (ASP, ASF)

Részletesebben

A 2009/2. SZÁM TARTALMA

A 2009/2. SZÁM TARTALMA A 2009/2. SZÁM TARTALMA ALMA MATER Laczay P. Élelmiszer-higiénia, élelmiszerlánc-biztonság: feladatok és kihívások az egyetemi oktatásban / 67 LÓGYÓGYÁSZAT Haubold, A., Gehlen, H.: Lovak thrombophlebitise

Részletesebben

patológi Klinikum Az emlımirigytumorok szövettani csoportosítása: Malignus tumorok Benignus tumorok Dysplasiák/hyperplasiák

patológi Klinikum Az emlımirigytumorok szövettani csoportosítása: Malignus tumorok Benignus tumorok Dysplasiák/hyperplasiák A kutyák emlıtumorainak patológi giája Dr. Jakab Csaba SZIE - ÁOTK Kórbonctani és Igazságügyi Állatorvostani Tanszék Budapest 1078 István u. 2. 2012 A kutyák emlıtumorainak patológi giája Klinikum Az emlımirigytumorok

Részletesebben

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fertőző betegségek járványtana dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fogalmak Fertőző betegség: olyan betegség, melyet specifikus fertőző ágens vagy annak terméke hoz létre. Ezek közvetlenül

Részletesebben

ELSŐ TERMÉKENYÍTÉS IDEJE TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOKNÁL

ELSŐ TERMÉKENYÍTÉS IDEJE TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOKNÁL Első termékenyítés ideje tejelő tehénállományoknál 1 (6) ELSŐ TERMÉKENYÍTÉS IDEJE TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOKNÁL BÁDER E. 1 - GERGÁCZ Z. 1 - GYÖRKÖS I. 2 - BÁDER P. 1 - KOVÁCS A. 1 - GYÖRFFY E. 1 - BOROS N.

Részletesebben

110. A madarak nemi szerveinek kórbonctana

110. A madarak nemi szerveinek kórbonctana Madarak nıi n i nemi szerveinek felépítése 110. A madarak nemi szerveinek kórbonctana petefészek tojócsı (petevezetı) tuba (a petesejt befogadása, megtermékenyülés) magnum (fehérjetermelı szakasz) isthmus

Részletesebben

X. Kaposvári Állategészségügyi Napok. 19. Szapbiológiai Találkozó programja

X. Kaposvári Állategészségügyi Napok. 19. Szapbiológiai Találkozó programja X. Kaposvári Állategészségügyi Napok és 19. Szapbiológiai Találkozó programja 2013 október 11-12. Danubius Health Spa Resort Hévíz, Kossuth Lajos utca 9-11. PROGRAM 2013. október 11. péntek 08:00-18:00

Részletesebben

ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI

ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Állatokon végzett tanulmányok A CV247 két kutatásban képezte vizsgálat

Részletesebben

Az intézetek szerepe a baromfibetegségek megelőzésében Debrecen

Az intézetek szerepe a baromfibetegségek megelőzésében Debrecen Az intézetek szerepe a baromfibetegségek megelőzésében Debrecen Dr. Bistyák Andrea Dr. Tanyi János, Dr. Bajmócy Endre, Dr. Kecskeméti Sándor 2011. szeptember 14. Grafika: Nagyné Balázs Éva Történet Korszakok

Részletesebben

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tejtermelő tehenek szaporításának nehézségei tenyésztői szemmel A tejtermelés világszerte szinte kizárólag holstein

Részletesebben

A vakcinázás hatékonyságát alapvetően befolyásoló tényezők. Dr. Albert Mihály

A vakcinázás hatékonyságát alapvetően befolyásoló tényezők. Dr. Albert Mihály A vakcinázás hatékonyságát alapvetően befolyásoló tényezők Dr. Albert Mihály Vakcinázás Fogalma: Aktív immunizáláskor ismert, csökkent virulenciájú, vagy elölt kórokozót, illetve annak antigénjeit, gyakran

Részletesebben

A gümőkór járványtani helyzete Magyarországon. Dr. Jánosi Szilárd, NÉBIH ÁDI

A gümőkór járványtani helyzete Magyarországon. Dr. Jánosi Szilárd, NÉBIH ÁDI A gümőkór járványtani helyzete Magyarországon Dr. Jánosi Szilárd, NÉBIH ÁDI Gümőkór (tuberculosis, TBC) kórokozói különböző emlős állatfajok és az ember gümőkórja M. tuberculosis complexbe tartozó fajok

Részletesebben

Útmutató. a nagyállatklinikai gyakorlatokhoz. Tananyag: ha nem is egyedül, de minden előírt vizsgálatban tevőleges részvétel, vizsgálati leletek

Útmutató. a nagyállatklinikai gyakorlatokhoz. Tananyag: ha nem is egyedül, de minden előírt vizsgálatban tevőleges részvétel, vizsgálati leletek Útmutató a nagyállatklinikai gyakorlatokhoz 11. szemeszter A gyakorlat ideje a hallgató választása szerint: 6 hét vagy 12 hét. Nagyállat-belgyógyászati klinikai gyakorlat Tananyag: ha nem is egyedül, de

Részletesebben

Gyakorlati protokoll-témakörök a XI. félévi kisállat-belgyógyászati klinikai gyakorlat teljesítésére

Gyakorlati protokoll-témakörök a XI. félévi kisállat-belgyógyászati klinikai gyakorlat teljesítésére 11_félév_bel_gyak_protokoll_13_12_08 vzs.doc Gyakorlati protokoll-témakörök a XI. félévi kisállat-belgyógyászati klinikai gyakorlat teljesítésére Összeállította: Dr. Vörös Károly Rotáció az egyes klinikai

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

A 2013/7. SZÁM TARTALMA. Könyves L., Szenci O., Jurkovich V., Tegzes Lné., Solymosi N., Brydl

A 2013/7. SZÁM TARTALMA. Könyves L., Szenci O., Jurkovich V., Tegzes Lné., Solymosi N., Brydl A 2013/7. SZÁM TARTALMA SZARVASMARHA Könyves L., Szenci O., Jurkovich V., Tegzes Lné., Solymosi N., Brydl E.: Tejhasznú szarvasmarhák egészségét, szaporodási teljesítményét és tejtermelését befolyásoló

Részletesebben

Légzőszervi betegségek nagyüzemi telepeken

Légzőszervi betegségek nagyüzemi telepeken Légzőszervi betegségek nagyüzemi telepeken Dr Horváth-Papp Imre Pannon Poultry Services A legfontosabb légzőszervi betegségek Fertőző Bronchitis ORT TRT / APV Mycoplasmosis Aspergillosis ILT ND ** Slide

Részletesebben

A malacok fontosabb felnevelési betegségei

A malacok fontosabb felnevelési betegségei A malacok fontosabb felnevelési betegségei Varga János egyetemi tanár az MTA tagja Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Mikrobiológia és Járványtan Tanszék 1581 Budapest, 146 Pf. 22. A szopós

Részletesebben

Az egészségügyi miniszter 8013/2007. (EüK. 19.) EüM. tájékoztatója

Az egészségügyi miniszter 8013/2007. (EüK. 19.) EüM. tájékoztatója Az egészségügyi miniszter 8013/2007. (EüK. 19.) EüM tájékoztatója az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseirıl szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet 2. számú mellékletében

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Sarcoidok gyógykezelése Belgyógyászati aspektusok. Bakos Zoltán

Sarcoidok gyógykezelése Belgyógyászati aspektusok. Bakos Zoltán Sarcoidok gyógykezelése Belgyógyászati aspektusok Bakos Zoltán Kóroktan Lokálisan agresszív, fibroblastos tumor Bovine papillomavirus (BPV) Egyetlen más fajokat megbetegítő papillomavirus USA: BPV-1, BPV-2

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter /2016. ( ) FM rendelete. A 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 1. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

A földművelésügyi miniszter /2016. ( ) FM rendelete. A 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 1. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul. A földművelésügyi miniszter /2016. ( ) FM rendelete az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló rendelet módosításáról

Részletesebben

A nyugat-nílusi vírus okozta lóencephalitis klinikuma

A nyugat-nílusi vírus okozta lóencephalitis klinikuma Előfordulás A nyugat-nílusi vírus okozta lóencephalitis klinikuma Bakos Zoltán A globalizáció és a globális felmelegedés betegségei közé tartozik A vírust 1937-ben izolálták először Ugandában Első lóesetek:

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 350/2011/EU RENDELETE

A BIZOTTSÁG 350/2011/EU RENDELETE 2011.4.12. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 97/9 A BIZOTTSÁG 350/2011/EU RENDELETE (2011. április 11.) az 1251/2008/EK rendeletnek a 2010/221/EU határozattal az Ostreid herpeszvírus 1 μνar (OsHV-1 μνar)

Részletesebben

PEDV aktuális helyzet és kontrol

PEDV aktuális helyzet és kontrol PEDV aktuális helyzet és kontrol Daniel Sperling DVM, PhD Brno Egyetem -Sertés Fakultás adjunktusa A kórokozó / a betegség A sertés Corona vírusai Variable group RNA viruses New Delta coronavirus Csak

Részletesebben

Élő metapneumovírus vakcina fejlesztése tojóállományok részére: ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálatok. Hajdúszoboszló, június 2-3.

Élő metapneumovírus vakcina fejlesztése tojóállományok részére: ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálatok. Hajdúszoboszló, június 2-3. Élő metapneumovírus vakcina fejlesztése tojóállományok részére: ártalmatlansági és hatékonysági vizsgálatok Dr. Kollár Anna, Dr. Soós Pál, Antalné Szalkai Teodóra, Dr. Tóth Ádám, Dr. Nagy Zoltán, Gubucz-Sombor

Részletesebben

Kéknyelv betegség. rövid ismertető

Kéknyelv betegség. rövid ismertető Kéknyelv betegség rövid ismertető Mi az a kéknyelv betegség? A kéknyelv betegség (angolul: bluetongue) törpeszúnyogok által terjesztett fertőző, de állatról állatra közvetlenül nem terjedő vírusos állatbetegség,

Részletesebben

Transzgénikus állatok előállítása

Transzgénikus állatok előállítása Transzgénikus állatok előállítása A biotechnológia alapjai Pomázi Andrea Mezőgazdasági biotechnológia A gazdasági állatok és növények nemesítése új biotechnológiai eljárások felhasználásával. Cél: jobb

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM

SZENT ISTVÁN EGYETEM SZENT ISTVÁN EGYETEM Állatorvos-tudományi Doktori Iskola Fertőző eredetű szaporodási zavarok és vetélések vizsgálata kancákban Doktori disszertáció tézisei Készítette: Dr. Szeredi Levente Budapest 2003

Részletesebben

LOVAK FERTŐZŐ KEVÉSVÉRŰSÉGÉNEK

LOVAK FERTŐZŐ KEVÉSVÉRŰSÉGÉNEK LOVAK FERTŐZŐ KEVÉSVÉRŰSÉGÉNEK AKTUALITÁSAI ÉS DIAGNOSZTIKÁJA Stollár Katalin Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság Első leírása Franciaország, Lignée (1843) Szerológiai diagnosztika Coggins és Norcross

Részletesebben

A 2014/11. SZÁM TARTALMA. Sárközi R., Makrai L., Tóth A., Fodor L.: Pásztiné G. E., Gálfi P., Molnár Zs., Csavojetz A., Meggyesházi N.

A 2014/11. SZÁM TARTALMA. Sárközi R., Makrai L., Tóth A., Fodor L.: Pásztiné G. E., Gálfi P., Molnár Zs., Csavojetz A., Meggyesházi N. A 2014/11. SZÁM TARTALMA SERTÉS Sárközi R., Makrai L., Tóth A., Fodor L.: Hazai Actinobacillus pleuropneumoniae törzsek antibiotikum-érzékenysége Pásztiné G. E., Gálfi P., Molnár Zs., Csavojetz A., Meggyesházi

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter /2017. ( ) FM rendelete

A földművelésügyi miniszter /2017. ( ) FM rendelete A földművelésügyi miniszter /2017. ( ) FM rendelete az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.)

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter. rendelete. az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások

A földművelésügyi miniszter. rendelete. az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások A földművelésügyi miniszter /2015. ( ) FM rendelete az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.)

Részletesebben

30/2009. (III. 27.) FVM rendelet. a sertésállományok Aujeszky-betegségtől való mentesítésének szabályairól és a mentesség fenntartásáról

30/2009. (III. 27.) FVM rendelet. a sertésállományok Aujeszky-betegségtől való mentesítésének szabályairól és a mentesség fenntartásáról 30/2009. (III. 27.) FVM rendelet a sertésállományok Aujeszky-betegségtől való mentesítésének szabályairól és a mentesség fenntartásáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

Histomoniasis (Blackhead)

Histomoniasis (Blackhead) Histomoniasis (Blackhead) régen ismert betegség - ismét elterjedőben hús szülőpár állományokban Derzsy Napok 2015 DR. KŐRÖSI LÁSZLÓ Blackhead A kórokozó Protozoa -véglény Család: Sarcomastigophora (Flagellaten,

Részletesebben

A 2013/1. SZÁM TARTALMA. Posta J., Rudiné Mezei A., Mihók S.: Díjugrató sportban a hasznos

A 2013/1. SZÁM TARTALMA. Posta J., Rudiné Mezei A., Mihók S.: Díjugrató sportban a hasznos A 2013/1. SZÁM TARTALMA ÚJÉVI KÖSZÖNTŐ LÓ Posta J., Rudiné Mezei A., Mihók S.: Díjugrató sportban a hasznos élettartam értékelése különböző mérőszámokkal / 7 SZARVASMARHA Pankovics P., Boros Á., Nemes

Részletesebben

Fertőző Laryngotracheitis Esetek Tojóállományokban - Vakcinás védekezés újabb lehetőségei -

Fertőző Laryngotracheitis Esetek Tojóállományokban - Vakcinás védekezés újabb lehetőségei - Fertőző Laryngotracheitis Esetek Tojóállományokban - Vakcinás védekezés újabb lehetőségei - Palya Vilmos, Tatár-Kis Tímea, Mató Tamás PhD, Süveges Tibor, Benyeda János Ceva-Phylaxia Zrt., Prophyl Kft.

Részletesebben

A perifériás neuropátia (PNP) morfológiai jellemzése

A perifériás neuropátia (PNP) morfológiai jellemzése Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság A perifériás neuropátia (PNP) morfológiai jellemzése Thuma Ákos 1, Szakáll Szabolcs 2, Glávits Róbert Derzsy napok Hajdúszoboszló, 2018.06.07. 1 NÉBIH-ÁDI 2

Részletesebben

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft.

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Mi a bárány-kokcidiózis? Kórokozó Eimeria spp. Kórokozóképes ség E. ovinoidalis +++ E. crandallis +/++ E.

Részletesebben

KARNYÚJTÁSNYIRA, MAGYARORSZÁGI

KARNYÚJTÁSNYIRA, MAGYARORSZÁGI KARNYÚJTÁSNYIRA, MAGYARORSZÁGI LABORATÓRIUMMAL KOCKÁZATMENTES GENETIKAI VIZSGÁLAT A MAGZATI KROMOSZÓMA-RENDELLENESSÉGEK KIMUTATÁSÁRA ÚJ KORSZAK A MAGZATI DIAGNOSZTIKÁBAN Ma már a várandós anya vérében

Részletesebben

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban Legfontosabb tények az antibiotikum rezisztenciáról A mikroorganizmusok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája

Részletesebben

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score számítást alkalmazó, nem-invazív prenatális molekuláris genetikai teszt a magzati 21-es triszómia észlelésére, anyai vérből végzett DNS izolálást követően

Részletesebben

ELTÉRŐ TARTÁSTECHNOLÓGIÁK HATÁSA A TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOK ÉLETTARTAMÁRA. Báder Ernő - Kertész Tamás Kertészné, Győrffy Eszter- Kovács Anita

ELTÉRŐ TARTÁSTECHNOLÓGIÁK HATÁSA A TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOK ÉLETTARTAMÁRA. Báder Ernő - Kertész Tamás Kertészné, Győrffy Eszter- Kovács Anita Eltérő tartástechnológiák hatása a tejelő tehénállományok élettartamára 1 (6) ELTÉRŐ TARTÁSTECHNOLÓGIÁK HATÁSA A TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOK ÉLETTARTAMÁRA Báder Ernő - Kertész Tamás Kertészné, Győrffy Eszter-

Részletesebben

PhD értekezés. Prosztaglandin kezelés hatása a sárgatestre, a plazma progeszteron koncentrációjára és a legnagyobb tüszıre

PhD értekezés. Prosztaglandin kezelés hatása a sárgatestre, a plazma progeszteron koncentrációjára és a legnagyobb tüszıre PhD értekezés Prosztaglandin kezelés hatása a sárgatestre, a plazma progeszteron koncentrációjára és a legnagyobb tüszıre Dr Répási Attila Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi kar, Nagyállat klinika

Részletesebben

A 2014/8. SZÁM TARTALMA. S zabára Á., Majer J., Hornyák Á.: A szarvasmarha fertőződése BVDvírussal

A 2014/8. SZÁM TARTALMA. S zabára Á., Majer J., Hornyák Á.: A szarvasmarha fertőződése BVDvírussal A 2014/8. SZÁM TARTALMA SZARVASMARHA S zabára Á., Majer J., Hornyák Á.: A szarvasmarha fertőződése BVDvírussal és a fertőzöttség diagnosztikai lehetőségei hazánkban KISÁLLAT C zeibert K., Pintér Á., Ivády

Részletesebben

National Food Chain Safety Office. Dr. Abonyi Tamás NÉBIH Mátraháza, november 24.

National Food Chain Safety Office. Dr. Abonyi Tamás NÉBIH Mátraháza, november 24. National Food Chain Safety Office Dr. Abonyi Tamás NÉBIH Mátraháza, 2018. november 24. Afrikai lópestis AHS Fertőző kevésvérűség EIA Tenyészbénaság Nyugat-nílusi láz WNF Az utóbbi években elvégzett vizsgálataink

Részletesebben

A HASNYÁLMIRIGY DAGANATAI

A HASNYÁLMIRIGY DAGANATAI X Lo3; C63 TULASSAY ZSOLT - LAPIS KÁROLY - ZALATNAI ATTILA A HASNYÁLMIRIGY DAGANATAI MEDICINA KÖNYVKIADÓ ZRT. BUDAPEST, 2014 KTE Klebeisberg Könyvtár Egyvtem Lektorok: HELYBEN OLVASHATÓ SCHAFF ZSUZSA,

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME

A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Részletesebben

PGF Veyx. PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V. Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása

PGF Veyx. PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V. Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása PGF Veyx PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása Vetélés kiváltása a vemhesség 150. napjáig Az ellés megindítása PGF Veyx 0,0875

Részletesebben

PANNON EGYETEM Georgikon Kar KESZTHELY Festetics Doktori Iskola. Doktori értekezés (PhD) tézisei

PANNON EGYETEM Georgikon Kar KESZTHELY Festetics Doktori Iskola. Doktori értekezés (PhD) tézisei PANNON EGYETEM Georgikon Kar KESZTHELY Festetics Doktori Iskola Doktori értekezés (PhD) tézisei A takarmányozás hatása az anyajuhok szaporodásbiológiai tulajdonságaira Márton Aliz Konzulens: Dr. Husvéth

Részletesebben

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő telefon: 28-522086, fax: 28-420189, email: css@ns.vvt.gau.hu Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2010. 5. hét Változatlanul alacsony az influenza aktivitása 2010. év 5. hetében hasonló volt az influenzaszerű

Részletesebben

Az adenovírusok morfológiája I.

Az adenovírusok morfológiája I. Adenovírusok A vírusok Elnevezésük a latin virus szóból ered, amelynek jelentése méreg. A vírusok a legkisebb ismert entitások. Csak elektronmikroszkóppal tanulmányozhatóak, mert méretük 20-400 nanométerig

Részletesebben

Salmonella vizsgálatok és salmonella helyzet. Dr.Lebhardt Károly M.A.H.Food-Controll Kft

Salmonella vizsgálatok és salmonella helyzet. Dr.Lebhardt Károly M.A.H.Food-Controll Kft Salmonella vizsgálatok és salmonella helyzet Dr.Lebhardt Károly M.A.H.Food-Controll Kft Salmonellák bemutatása Enterobacteriaceae családba tartozó Gramnegatív pálcák, körülcsillósak, aktívan mozognak (kivéve

Részletesebben

2008.11.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 299/17

2008.11.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 299/17 2008.11.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 299/17 A BIZOTTSÁG 1108/2008/EK RENDELETE (2008. november 7.) az 1266/2007/EK rendeletnek a kéknyelvbetegség-ellenőrzési és -megfigyelési programok minimumkövetelményei,

Részletesebben

ENGEDÉLYEZETT PARAZITA-MENTESÍTŐ ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TAVI EGYNYARAS SÜLLŐ (SANDER LUCIOPERCA) INTENZÍV RENDSZERBE HELYEZÉSEKOR

ENGEDÉLYEZETT PARAZITA-MENTESÍTŐ ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TAVI EGYNYARAS SÜLLŐ (SANDER LUCIOPERCA) INTENZÍV RENDSZERBE HELYEZÉSEKOR ENGEDÉLYEZETT PARAZITA-MENTESÍTŐ ELJÁRÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA TAVI EGYNYARAS SÜLLŐ (SANDER LUCIOPERCA) INTENZÍV RENDSZERBE HELYEZÉSEKOR Németh Sándor, Ifj. Horváth Zoltán, Felföldi Zoltán Pannon Egyetem,

Részletesebben

BOTULIZMUS ELLENI VÉDŐOLTÁS HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA LOVAK FŰBETEGSÉGÉNEK MEGELŐZÉSÉBEN. Kutasi Orsolya DVM, PhD, dipeceim

BOTULIZMUS ELLENI VÉDŐOLTÁS HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA LOVAK FŰBETEGSÉGÉNEK MEGELŐZÉSÉBEN. Kutasi Orsolya DVM, PhD, dipeceim BOTULIZMUS ELLENI VÉDŐOLTÁS HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA LOVAK FŰBETEGSÉGÉNEK MEGELŐZÉSÉBEN Kutasi Orsolya DVM, PhD, dipeceim Mi a fűbetegség? polyneuropathia, ami elsősorban a gyomor-bél traktus beidegzését

Részletesebben

21. SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TALÁLKOZÓ. A RENDEZVÉNY HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA Hotel Visegrád Visegrád, Rév u. 15. 2015. szeptember 21 22.

21. SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TALÁLKOZÓ. A RENDEZVÉNY HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA Hotel Visegrád Visegrád, Rév u. 15. 2015. szeptember 21 22. 21. SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TALÁLKOZÓ A RENDEZVÉNY HELYSZÍNE ÉS IDŐPONTJA Hotel Visegrád Visegrád, Rév u. 15. 2015. szeptember 21 22. A RENDEZVÉNY SZAKMAI SZERVEZŐJE SZAPORODÁSBIOLÓGIAI TÁRSASÁG 2053 Herceghalom,

Részletesebben

L 213/42 Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 213/42 Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 213/42 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.8.8. A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2008. július 30.) az állatbetegségek Közösségen belüli bejelentéséről szóló 82/894/EGK tanácsi irányelvnek a bejelentési kötelezettség

Részletesebben

A 2013/4. SZÁM TARTALMA. Moravszki L., Votion, D., Lekeux, P., Kutasi O.: Kiegészítő vizsgálatok

A 2013/4. SZÁM TARTALMA. Moravszki L., Votion, D., Lekeux, P., Kutasi O.: Kiegészítő vizsgálatok A 2013/4. SZÁM TARTALMA LÓ Moravszki L., Votion, D., Lekeux, P., Kutasi O.: Kiegészítő vizsgálatok lovak légzőszervi betegségeinek megállapításához. Irodalmi áttekintés Bene Sz., Giczi A., Benedek Zs.,

Részletesebben

A 2013/6. SZÁM TARTALMA. Vincze B., Rózsás J., Burg A., Szenci O.: A csikómagzat egészségi

A 2013/6. SZÁM TARTALMA. Vincze B., Rózsás J., Burg A., Szenci O.: A csikómagzat egészségi A 2013/6. SZÁM TARTALMA LÓ Vincze B., Rózsás J., Burg A., Szenci O.: A csikómagzat egészségi állapotának vizsgálati lehetőségei az állatorvosi gyakorlatban. Irodalmi összefoglaló SZARVASMARHA Szemerédi

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 5 Issue 4 Különszám Gödöllı 2009 203 SZAPORA MERINÓ ÉS CIGÁJA ANYAJUHOK PETEFÉSZEK- MŐKÖDÉSÉNEK HORMONANALITIKAI

Részletesebben

M. A. H. FOOD CONTROLL Kft. Mikrobiológiai vizsgáló Laboratóriuma Állategészségügyi Diagnosztikai Részleg BROILER PROGRAM

M. A. H. FOOD CONTROLL Kft. Mikrobiológiai vizsgáló Laboratóriuma Állategészségügyi Diagnosztikai Részleg BROILER PROGRAM BROILER PROGRAM Telepítés utáni mintavétel: élőállat-szállító autóról vett, lezárt csomagolású alompapír és 10 db útihulla (vagy 25 g meconium), mely a MSZ EN ISO 6579:2002/A1:2007 és a 180/2009 (XII:

Részletesebben

SUPRACLAVICULARIS NYIROKCSOMÓ DAGANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA CSAPDÁK

SUPRACLAVICULARIS NYIROKCSOMÓ DAGANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA CSAPDÁK SUPRACLAVICULARIS NYIROKCSOMÓ DAGANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA CSAPDÁK Péter Ilona¹, Boér András² és Orosz Zsolt¹ Országos Onkológiai Intézet, Humán és Kísérletes Daganatpatológiai Osztály¹ és Fej-Nyak,

Részletesebben