ELEKTRONIKUS ADATCSERE ELVE. Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék ELEKTRONIKUS ADATCSERE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ELEKTRONIKUS ADATCSERE ELVE. Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék ELEKTRONIKUS ADATCSERE"

Átírás

1 ELEKTRONIKUS ADATCSERE ELVE

2 Az adatcsere Kommunikáció üzenetközlés. Adatcsere egymással kölcsönhatásban lévő üzenetek adott célú összekapcsolása. Az elektronikus adatcsere fogalma (Electronic Data Interchange - EDI) Strukturált adatok egyezményes szabványok szerinti, elektronikus úton megvalósuló cseréje. Hagyományos adatcsere és elektronikus adatcsere összehasonlítása áru-megrendelési folyamat esetén Hagyományos megrendelési folyamat fázisai: 1. A megrendelő tájékozódik raktárkészletéről. 2. A raktárkészlet adatai alapján kereskedelmi ügyviteli rendszerén keresztül elkészíti a megrendelést. 3. A vállalaton belül kialakított formában kinyomtatja a megrendelést. 4. A kinyomtatott megrendelést fax, vagy levél formájában eljuttatja a szállítónak. 5. A szállító manuális úton betáplálja a megrendelés adatait saját számítógépes ügyviteli rendszerébe. 6. Ugyancsak fax, vagy levél formájában a szállító visszaigazolja a megrendelést a megrendelő felé.

3 Elektronikus adatcsere alkalmazásával a megrendelési folyamat fázisai: 1. A megrendelő a raktárkészlet adatai alapján megrendelést hoz létre számítógépes rendszerében, és az EDI hálózaton keresztül elektronikus megrendelést küld a szállítónak. 2. A szállító ügyviteli rendszere a megrendelés fogadását követően összeveti a rendelés adatait a raktárkészlet adataival. 3. A szállító számítógépes ügyviteli rendszere rendelés visszaigazolást készít és az EDI hálózaton keresztül visszaküldi a megrendelőnek. Az EDI előnyei: 1. A dokumentumok továbbítása néhány perc alatt történik. 2. Elmarad a többszöri adatrögzítés, így a tévedés lehetősége is csökken. 3. Költségmegtakarítás érhető el az adminisztrációs folyamatoknál. 4. Gyorsabb a pénzmozgás, javul a likviditás. 5. Alacsonyabb a készletszint az utánpótlási idő lerövidülése következtében.

4 Az elektronikus adatcsere története 1. Számítógépek, számítógépes belső hálózatok elterjedése. 2. EDI iránti igény megjelenése a vállalatok, nagyobb szervezeti szintű egységek között. 3. Kompatibilitási problémák, egységesítési törekvések. 4. Nemzeti ágazati szabványok megjelenése (SEDAS - német élelmiszeripar, TRADACOMS - britt áruházláncok). 5. Nemzetközi ágazati szabványok megjelenése (ODETTE - autóipar, CEFI - vegyipar). 6. Nemzetközi és szektorsemleges szabványrendszer létrehozása - EDIFACT (1987). Egyéb EDI szabványok: X12 szabvány, ASN.1(Abstrax Syntax Notation), MHS szabvány (Message Handling System), FTAM szabvány (File Transfer, Access and Management), GKS szabvány (Graphics Kernel Standard), CGM szabvány (Computer Graphics Metafájl), ODA/ODIF szabvány (Office Document Architecture/Office Document Interchange Format), OFTP (Odelte File Transfer Protocol).

5 EDIFACT (EANCOM) szabványüzenetek Ügyfél tájékoztatás EN 1685 EDI Message. Party information message (PARTIN). Ár/árukatalógus EN 1701 EDI Message. Price/sales catalog message (PRICAT). Ajánlatkérés EN 1693 EDI Message. Request for quote message (REQOTE). Vásárlási megrendelés EN 1687 EDI Message. Purchase order message (ORDERS). Számla EN 1690 EDI Message. Invoice message (INVOIC). Leltárjelentés EN 1689 EDI Message. Inventory report message (INVRPT). Feladási értesítés EN 1682 EDI Message. Despatch advice message (DESADV).

6 Az elektronikus adatcsere alkalmazható államigazgatási, kereskedelmi, gazdasági, adminisztrációs, pénzügyi, szállítmányozási dokumentációk kezelésére. EDI alrendszer környezeti architektúrája: Alkalmazói rendszer. EDI alrendszer: üzenetszabványok, kódrendszer, feldolgozó szoftver. Üzenetkezelés. Hálózat-kezelés.

7 Megrendelői rendszer Szállítói rendszer Adatbázis Adatbázis EDI alrendszer EDI alrendszer Üzenetkezelés Üzenetkezelés Hálózatkezelés Adathálózat Hálózatkezelés AZ EDI ALRENDSZER ÉS KÖRNYEZETE

8 EDI üzenetek Az elektronikus adatcsere definíciója: üzenet-szabványokban rögzített, strukturált adatok cseréje számítógépes alkalmazások között. Adatcsere tartalmazhat: szöveges információt, számot, grafikus elemeket, multimédiás segédeszközöket. Az EDI szabvány szintaxisa rögzíti a karakterek, adatelemek, adatelem füzérek, speciális kódok megadásának formáját

9 Üzenet fejrésze Adatcsomag Adatcsomag Üzenet vége EDI üzenetek struktúrája Dokumentum fejrész Funkcionális csoport fejrész Üzenet Funkcionális csoport farok Dokumentum farok EDI dokumentum bitképe az EDIFACT előírásai szerint

10 EDI SZOFTVER BELSŐ ARCHITEKTÚRÁJA

11 OSI (Open System Interconnection) A REFERENCIAMODELL ALAPELEMEI

12 AZ OSI REFERENCIAMODELL HÉT RÉTEGE

13 Az OSI rétegei Alkalmazási réteg - biztosítja az alkalmazási folyamatok számára az OSI környezethez való hozzáférést. Feladatai: a kommunikációs partnerek azonosítása, hitelesítése; a kommunikációs partnerek elérhetőségének meghatározása; kommunikációra való jogosultság ellenőrzése; az erőforrások meghatározása; a szolgáltatásminőség meghatározása; szinkronizálás; stb. Megjelenítési réteg - az információ ábrázolásával foglalkozik. Az alkalmazási entitások számára a kommunikációhoz vagy hivatkozásaikban felhasznált adatábrázolást nyújtja. Elvégzi a szintaxis megválasztását és a szintaxisok közötti transzformációt, végrehajthat speciális funkciókat: titkosítás, tömörítés, stb. Viszonyréteg - eszközöket nyújt a megjelenítési entitások párbeszédének szervezéséhez, adatcseréjük menedzseléséhez. A megjelenítési rétegnek nyújtott szolgáltatásai: viszony-összeköttetés felépítése és bontása; normális és gyorsított adatcsere; karantén szolgáltatás (az adattovábbítás késleltetése mindaddig míg a küldő megjelenítési entitás kéri); a viszony-összeköttetés szinkronizálása; kivételek jelentése; stb. Szállítási réteg - átlátszó, megbízható és költséghatékony adatátvitelt végez a viszonyentitások között. A szállítási réteg optimalizálja a rendelkezésre álló hálózati szolgáltatás használatát, hogy a viszonyentitások által igényelt minőséget a legkisebb költséggel nyújtsa. A viszonyrétegnek nyújtott szolgáltatásai: a viszonyentitások egyértelmű azonosítása szállítási címükkel; szállítási összeköttetések létesítése, fenntartása és bontása; a megválasztott szolgáltatásminőség fenntartása; összeköttetések nyalábolása és hasítása; stb.

14 Hálózati réteg - az alkalmazási entitásokat magukba foglaló nyílt rendszerek között létesít, tart fenn és bont hálózati összeköttetéseket, valamint eszközöket biztosít a szállítási entitások közötti adatcseréhez. A szállítási rétegnek nyújtott szolgáltatások: hálózati címek, hálózati összeköttetési végpont-azonosítók; hálózati összeköttetések létesítése és bontásuk; hibaértesítés; sorrendtartás; forgalomvezérlés; visszaállítás; egyértelmű, ismert költségű és minőségű hálózati szolgáltatás, függetlenül a különböző átviteli és alhálózati technológiáktól. Adatkapcsolati réteg - hibamentes virtuális adatkapcsolati összeköttetést biztosít a hálózati entitások számára. Az adatkapcsolati összeköttetés egy vagy több fizikai összeköttetésre épül. Az adatkapcsolati réteg jelzi és lehetőleg javítja a fizikai rétegen belül keletkező hibákat. A hálózati réteg számára lehetővé teszi a fizikai rétegben az adatáramkörök összekapcsolásának vezérlését. A hálózati rétegnek nyújtott szolgáltatásai: adatkapcsolati összeköttetés létesítése és bontása; adatkapcsolati összeköttetési végpont-azonosítók; adattovábbítás; sorrendtartás; hibaértesítés; forgalomvezérlés; szolgáltatásminőségi paraméterek; stb. Fizikai réteg - biztosítja a bitátvitelhez szükséges fizikai összeköttetések bekapcsolásához, fenntartásához és kikapcsolásához szükséges mechanikai, villamos, funkcionális és eljárási eszközöket. A fizikai réteg entitásai a fizikai közeggel vannak összekötve. Az adatkapcsolati rétegnek nyújtott szolgáltatások: fizikai összeköttetés; fizikai összeköttetési végpont; fizikai szolgáltatási adatelemek; adatáramkör azonosítása; sorrendtartás; hibaértesítés; szolgáltatásminőségi paraméterek; stb.

15 BIZTONSÁG AZ ELEKTRONIKUS ADATCSERÉBEN Az adathálózatot fenyegető veszélyek: Az információ és az erőforrások megsemmisítése. Az információ meghamisítása, vagy módosítása. Az információ, vagy az erőforrások eltulajdonítása, elmozdítása, elvesztése. Az információ felfedése, nyilvánosságra hozása. A szolgáltatás megszakítása. Veszélyforrások: Az üzenetek módosítása. Jogos felhasználó illetéktelen akciója. Külső akció. Visszajátszás. Csapóajtó. Vírusok, stb.

16 BIZTONSÁGI SZOLGÁLTATÁSOK Adattitkosság Gondoskodik az adatok védelméről jogtalan felfedés ellen. Formái: az összeköttetés-titkossága, az összeköttetés nélküli adatátvitel titkossága, a kiválasztott mező titkossága, forgalomtitkosság. Adatsértetlenség Feladata, hogy meghiusítsa az aktív fenyegetéseket a következő módokon: az összeköttetés adatsértetlenségének biztosítása helyreállítással, vagy anélkül, összeköttetés adatsértetlensége kiválasztott mezőkre, összeköttetés nélküli adatok sértetlensége, összeköttetés nélküli adatok kiválasztott mezőinek sértetlensége.

17 Hitelesítés A társentitás hitelesítés szolgáltatásban egy réteg a felette levő réteg számára igazolja, hogy a fellépő társentitás megegyezik azzal a társentitással, amelynek a szerepében fellép. Az adateredet hitelesítés szolgáltatásban egy réteg a felette levő réteg számára igazolja, hogy az adat forrása megegyezik azzal az entitással, amely az adat forrásaként meg van adva. Hozzáférés-ellenőrzés Célja az OSI-n keresztül elérhető erőforrások jogtalan használata elleni védelem biztosítása. Hozzáférés típusai: egy kommunikációs erőforrás használata; egy információs erőforrás olvasás, írása vagy törlése; egy feldolgozó erőforrás működtetése. Letagadhatatlanság A következő módokon történhet: letagadhatatlanság forrás-igazolással, letagadhatatlanság kézbesítés-igazolással, illetve a kettő együtt.

18 EDI biztonsági modell kialakítása Az elektronikus adatcsere során az adatot, dokumentumot a küldő fél állítja elő. Mind a védett dokumentum, mind a dokumentumot azonosító digitális aláírás vagy együtt, vagy külön-külön elküldésre kerül a fogadó félnek. A fogadó ezután igazolja az elektronikus adatot, dokumentumot AZ ADATCSERE ÁLTALÁNOS MODELLJE

19 AZ ELEKTRONIKUS ADAT/DOKUMENTUM ELŐÁLLÍTÁSA

20 AZ ELEKTRONIKUS DOKUMENTUM IGAZOLÁSA

21 ELEKTRONIKUS ADATCSERE KIALAKÍTÁSÁNAK FŐBB LÉPÉSEI 1. A konkrét elektronikus adatcsere-alkalmazás pontos céljainak meghatározása. 2. Az elektronikus adatcserébe bevonandó tevékenységek körének meghatározása. 3. Az elektronikus adatcserébe bevonandó partnerek meghatározása. 4. Az elektronikus adatcsere alkalmazási feltételeinek meghatározása. 5. Az elektronikus adatcserével szemben támasztott követelmények meghatározása. 6. Az elektronikus adatcsere biztonsági vonatkozásainak meghatározása. 7. Az alkalmazni kívánt szabványrendszer megválasztása. 8. Az alkalmazni kívánt adathálózat kiválasztása. 9. Az EDI rendszer kiválasztása. 10. A szükséges hardver háttér megteremtése. 11. A szükséges szoftverek telepítése. 12. Az elektronikus adatcsere bevezetése. 13. A rendszer működésének ellenőrzése. 14. Szükség esetén a rendszer módosítása.

22 Adatformátumok: üzleti üzenetek, irodai dokumentumok, mûszaki adatok. Az adatokra vonatkozó formai elõírások: EDIFACT, ODA/ODI, stb. Adatátvitel: ISDN, Datex-P, távbeszélõ hálózat. Az összekapcsolás módja: pont-pont közötti, szolgáltató révén. Host integráció Adatátviteli szabványok: OFTP, FTAM, X.400. EDI-rendszerek: EDI-központok, EDI-szerverek, kisrendszerek, alkalmazások. A VÁLLALAT-SPECIFIKUS EDI-KÖRNYEZET TÉNYEZŐI

23 'A' vállalat szerzõdéses kapcsolatok 'B' vállalat felhasználói rendszer számítógépek közötti adatátviteli kapcsolat felhasználói rendszer felépítés logikai szabályrendszer nyelvtani szabályrendszer felhasználói szintû funkciók, pl. tulajdonlási visszajelentések adatátviteli (kommunikációs nyelv), egy-egy jelsorozat jelentése, illetve tartalma, pl. megegyezés a termékkulcsokról a jelek és jelkapcsolatok rendszerezése egy-egy üzeneten belül, pl. EDIFACT felépítés logikai szabályrendszer nyelvtani szabályrendszer adatátviteli szolgáltatások távközlési szolgáltatások, pl. X 400 adatátviteli szolgáltatások továbbítási szolgáltatások távközlési hálózatok, pl. DATEX-L továbbítási szolgáltatások AZ EDI RENDSZER MŰSZAKI ÉPÍTŐELEMEI

24 AZ ELEKTRONIKUS ADATCSERE MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEGFONTOSABB FELTÉTELEI: egyezményi feltételek: a partnerek által is elfogadott szabványos üzenettípusok, az együttműködő partnerek EDI kommunikációs felületei, szabványos, EDI adatformátumot biztosító kommunikációs szoftver (ajánlott: EDIFACT szabvány), jogegyezség a partnerek között az EDI üzenetek fogadására, igazgatósági/hatósági előírások betarthatósága. hardver feltételek: az EDI kommunikációs feladathoz illeszkedő teljesítményű számítógép és csatoló egységek, a partnerrel/partnerekkel való gépi kapcsolat létesítésére alkalmas adatvonali, -hálózati összeköttetés, konténer-, egységrakomány-, gyűjtőcsomagolás-azonosító vonalkód technikai eszközök, üzenetkezelő rendszer.

25 AZ EDI RENDSZEREKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK Nagy EDI felhasználók Nagy teljesítményű EDI rendszerek Kis EDI rendszerek az ügyfeleknél. (vállalaton belüli kialakítás). Rugalmasan meghatározható adat-átalakítási Takarékos előzetes kiépítettség és ennek megoldások (programozhatóság, egyedi kiterjesztése az ügyfelek felé. kódolási lehetőségek). Idő és eseményorientált folyamatirányítás (az ügyfelek, illetve az üzenetek szintjén). Felhasználóbarát és funkcionális (elfogadó jellegű). Kis EDI felhasználók Olcsón vásárolható és üzemeltethető EDI-megoldások. Semmiféle szervezeti, vagy személyi ráfordítás ne legyen szükséges. Előre kialakított (Plug & Play). A különböző adatátviteli médiák és Előre kialakított (Plug & Play). eszközök támogatása. Üzembiztonság előre megadott A vállalati intézményekhez igazított (pl. Több üzleti partner számára legyen hibahatárokkal/hibajavító eljárások. útvonaltervezés, alrendszerek kezelése). alkalmas. Kiegészítő eszközök az adatrendezéshez, Európa-, illetve világméretekben Egyszerű legyen a beüzemelés és a archiváláshoz, elektronikus postaláda terjeszthető (pl. szolgáltatások, adatátviteli felhasználás. kezeléshez, a hozzáférési jogosultságokhoz, hálózat). elektronikus aláírások készítéséhez. Előremutató, szakszerű EDI-szolgáltatások Előremutató, szakszerű EDIszolgáltatások. Alkalmazása mérhető haszonnal jó szerviz lehetőségekkel (betanítás, járjon a napi ügyvitelben. karbantartás, folyamatos fejlesztés). Cél: üzembiztos, automatizált adatcsere Cél: egyszerű ügyfélbekapcsolási Cél: ráfordításszegény EDIképesség. magas szintű felhasználói kapcsolattal. lehetőség magas fokú elfogadhatósági feltételekkel.

26 AZ EDI-RENDSZEREK KIVÁLASZTÁSAKOR SZEREPET JÁTSZÓ LEGFONTOSABB SZEMPONTOK A vállalatra jellemző keretfeltételek EDI-rendszer EDI-szolgáltatók EDI-felhasználó típus (aktív vagy hardverkövetelmények, kezelési felület, hivatkozások/megvalósított passzív EDI-stratégia) az EDI bevezetéséhez és üzemeltetéséhez rendelkezésre álló eszközök, a belső integráció jellege és kiterjedése (EDI-szolgáltatások és felhasználói rendszerek), azok az ügyfelek, akikkel EDIkapcsolatokat kell tartani (a szükséges EDI-előírások, a rendelkezésre álló felhasználói rendszerek bekapcsolási lehetősége (pl. R/3 modul, a belső formátumok, adatállományok rugalmassága), a felkínált szabványok és előírások (EDI-formátumok, adatátviteli eszközök és űrlapok), folyamatirányítás (időbeli és eseményszabályozás az automatizált üzemmódban, illetve kézi vezérlés), rendszerek, kapcsolati jellemzők, nemzetközi rendszerekbe való kapcsolhatóság, térbeli kiterjedés/az EDI keretein belüli munkaállomások száma, a tanácsadás, az ellátás és a kivitelezés minősége, a felkínált termékek és szolgáltatások (költségstruktúra), üzenettípusok, az adatcsere az EDI kínálat terjedelme (pl. nagyságrendje), adatátviteli lépések, bővítési eszközök), stb. az ügyfelek által ajánlott EDItermékek, a rendelkezésre álló segédeszközök/támogatások (pl. szakértők, információk), stb. költségek (beszerzés,/beüzemelés, felügyelet, szerviz), biztonság (pl. hozzáférési kulcsok, adatvédelem, archiválás), adatátalakítási rugalmasság, megjelenítés, felhasználóbarát kialakítás (pl. kezelhetőség, hibakezelés), stb.

27 VEVŐ ELADÓ ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM ELVE

28 vásárló azonosítása regisztráció PARTNERAZONOSÍTÓ SZERVEZET üzlet azonosítása regisztráció számla ÁRUSZÁLLÍTÁS számla E-ÜZLET áru áru információ megrendelés VÁSÁRLÓ pénz terhelés off-line azonosítás (számlanyitás) pénz (átutalás) BANKI SZFÉRA ÜZLET BANKJA bankközi átutalás VÁSÁRLÓ BANKJA AZ E-KERESKEDELEM LOGIKAI ARCHITEKTÚRÁJA

29 Az elektronikus kereskedelem definíciója: (2001. évi CVIII. törvény, 2. a) bekezdése szerint) Elektronikus kereskedelmi szolgáltatás: olyan információs társadalommal összefüggő szolgáltatás, amelynek célja áruk, illetőleg szolgáltatások üzletszerű értékesítése, beszerzése, cseréje; Az elektronikus kereskedelem mindig elektronikus úton keresztül megy végbe, ezért a kommunikációhoz minden esetben elektronikus adatcsere szükséges. Az elektronikus kereskedelem módozatai: Közvetlen a gyártótól történő vásárlás, On-line áruházon keresztül történő vásárlás, Kereskedőn keresztül történő vásárlás. Az elektronikus kereskedelem esetén az anyagáramlás történhet Közvetlenül (eladó-vevő), Az értékesítést végző raktárán keresztül, Elosztóraktáron keresztül, Más kereskedelmi egységen keresztül.

30 Elektronikus piacterek Az elektronikus kereskedelem általában elektronikus piactereken keresztül bonyolódik le. Az elektronikus piactereken egyszerre sok üzleti partner cserélhet információt és végezhet tranzakciót a Weben keresztül. Az elektronikus piacterek lehetnek: Iparágak szerint: o Vertikális, o Horizontális. A működtető szerint: o Eladóközpontú, o Vevőközpontú, o Közvetítői. A résztvevők száma szerint o Piramis model, o Pillangó model.

31 Az elektronikus piactereken alkalmazott üzletkötési formák Katalógusból történő vásárlás, Aukció, Tender, Tender + aukció. Az aukciós folyamat elemei (hagyományos modell): Tárgyalás a kereskedő partnerrel, A kereskedő partner kiválasztása, Tárgyalás a logisztikai szolgáltatókkal, Logisztikai szolgáltató kiválasztása. Az aukciós folyamat elemei (integrált modell): Kombinált tárgyalás a kereskedő partnerekkel és a logisztikai szolgáltatókkal, A kereskedőpartner és a logisztikai szolgáltató integrált kiválasztása a (költségre optimalizálva).

32 Piramis model Pillangó model

33 EDI előnyei a kereskedelemben: az adatok többszöröződésének elkerülése, az automatikus adatfeldolgozás révén a dologi ráfordításoknak akár 70%-os csökkentése, rövidebb rendelési és szállítási idők elérése, intenzívebb vevőkapcsolatok kiépítése, fennakadások nélküli elszámolási folyamatok megvalósítása, egyértelműen csökkenő készletnagyságok a valódi just-in-time elvű szállítások megvalósításával. növeli a beszerzett áruk minőségét, olcsóbbá válik a beszerzés, csökkenti a készlethiányok miatti veszteségeket, fokozza a beszerzés biztonságát, megbízhatóságát, kultúrált ügyfélkapcsolatot biztosít, biztosítja a fizetési kötelezettség betartását, nyomon tudja követni folyamatosan megjelenő újabb anyagok, alkatrészek piaci megjelenését, elősegíti ezek minél előbbi felhasználását.

34 E-KERESKEDELEM VONATKOZÁSAI BESZERZÉSI FOLYAMAT ESETÉN Igények meghatározása, előrejelzése Megfelelő elektronikus adatbázis az igények meghatározásához o termelési vezérprogram, o darabjegyzék, meglévő készlet, o gyártásban lévő mennyiség, o megrendelt beszállítások ütemezése, o a megrendelésekhez kötődő alapadatok (átfutási idő, sorozatnagyságok, árengedmények), o stb. A kommunikáció az integrált számítógépes vállalatirányítási rendszer és az e-portál között (LAN, Intranet vagy Internet). Az alkalmazott adatstruktúra jellegétől függően különálló, vagy közös adatbázis alkalmazható. Az igények regisztrálása és az e-portállal történő kapcsolatfelvétel gyorsan, aktuális adatokkal, közvetlenül az integrált számítógépes vállalatirányítási rendszerből történhet és az e-porthoz eljutott adatok már közvetlen információként szolgálhatnak az e-beszerzés további lépéseinek végrehajtásához.

35 Beszerzési piac feltárása Az Internet által elérhető beszállítói adatbázisok alapján gyorsan naprakész és egységes információkhoz lehet hozzájutni, így egy sokkal reálisabb, egységes megítélési szempontrendszer alapján tárható fel és értékelhető a beszerzési piac. Az Internet révén a vállalatoknak lehetőségük van az egyszerűbb és gyorsabb piac-feltárásra, melynek köszönhetően új piaci szegmenseket nyerhetnek meg maguknak, illetve terjeszkedhetnek. A beszerzési piac feltárása a web-es beszerzési piac követés által akár azonnali beszerzési döntések végrehajtását is lehetővé teheti, hiszen a döntéshez szükséges adatforrások web-en keresztül történő on-line frissítése a mindenkori legfrissebb adatok által történő döntéselőkészítést és döntést tesz lehetővé. Ajánlatkérés Az ajánlatkérések web-en keresztül történő kiküldése egy sokkal gyorsabb kommunikációs csatornát biztosít a beszerzési piacon potenciális beszállítóként számbavett üzletfelekkel. Off-line beszállítói ajánlattétel ideje hosszabb, mint on-line esetén, ahol nem csupán a kommunikációs idő rövidül, hanem a döntéshozatalhoz szükséges időtartam is jelentős mértékben csökkenhet.

36 Ajánlatok értékelése, beszállítók kiválasztása Az on-line beérkező ajánlatok értékelése egy csupán objektív értékelési szempontokat tartalmazó algoritmus segítségével elvégezhető. Mivel az ellenőrzés igen gyorsan megtörténhet, ezért viszonylag csekély időveszteséggel kérhető az esetleg formailag nem megfelelő ajánlatok módosítása, melynek eredményeként a döntéshozatal során nem kerül azonnali kizárásra, az esetleg csak véletlen hibából adódó formailag hibás, de ugyanakkor kedvező ajánlat. Az áruk megrendelése A megrendelések web-es feladása egy sokkal gyorsabb kommunikációs csatornát eredményez, mint a hagyomány megrendelés feladás. Az e-megrendelések előnye, hogy az e-portálokon keresztül a megrendelések on-line nyomonkövetése megoldhatóvá válhat, illetve a megrendeléstől beszállításig terjedő problémamegoldó folyamat egyszerűbben kezelhetővé, mindkét fél számára átláthatóbbá és a globális érdekeket szem előtt tartóvá tehető.

37 Fuvarozók kiválasztása A fuvarozók adatainak web-en keresztül történő kigyűjtése nagymértékben csökkentheti a fuvarozók kiválasztásához szükséges időt, növelheti a döntéshez szükséges információk pontosságát, naprakészségét, hiszen ezen adatok a fuvarozóknál egy megfelelően megszervezett web-oldal esetén mindig az aktuális adatok lehetnek. Megbízás teljesítése A megbízás teljesítése alapvetően egy fizikai folyamat, melyben az e-kereskedelem előnyei csupán a visszajelzés során használhatók ki. Ez azt jelenti, hogy web-bázisú kommunikáció révén azonnali visszajelzés lehetséges a beszállítóhoz, aki sokkal gyorsabban tud reagálni az adott visszajelzésre. Számvitel, számlakiegyenlítés A e-számlák formai és tartalmi ellenőrzése igen gyorsan elvégezhető egy ellenőrző algoritmus segítségével, majd az esetleges reklamáció vagy egyéb visszajelzés történhet Interneten keresztül. A fizetésnél az e-kereskedelem lehetőségei miatt a fizetési határidők lerövidíthetők. A hitelkártyás fizetés egy kereskedelmi banknál vezetett számla és a web-böngészők biztonsági és titkosítási funkcióinak felhasználásával működik és biztosítja a biztonságos adatforgalmat.

ELEKTRONIKUS ADATCSERE SZEREPE A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

ELEKTRONIKUS ADATCSERE SZEREPE A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN 10. ELŐADÁS ELEKTRONIKUS ADATCSERE SZEREPE A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN Az elektronikus adatcsere definiálásához szükség van hagyományos adatcsere meghatározására. Az adatforgalommal kapcsolatban meg kell

Részletesebben

Elektronikus kommunikáció

Elektronikus kommunikáció Elektronikus kommunikáció Áttekintés és stratégia Balatonalmádi, 16th November 2006 Copyright 2004 METRO Cash & Carry International GmbH Tartalom 1. Bemutatkozunk 2. Fogalmak elektronikus kommunikáció

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben.

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben. Logisztikai szolgáltatók integrációja B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben Külső logisztikai szolgáltatók integrációja interdiszciplináris web-alapú platformon The logistic domai under the 6th Fram

Részletesebben

A vállalat mint rendszer. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Üzleti kapcsolatok. Vevői információs kapcsolatok. Cég.

A vállalat mint rendszer. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Üzleti kapcsolatok. Vevői információs kapcsolatok. Cég. A vállalat mint rendszer Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek erőforrások Cég Gazdálkodó szervezet Vállalat erőforrások Szendrői Etelka szendroi@witch.pmmf.hu Valóságos Működő Gazdasági

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM E-szolgáltatások, E-ügyintézés 1 ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM Mindazon eszközök és eljárások összességét, amelyekkel megvalósítható az áruk, termékek, szolgáltatások és ellenértékük

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

E-Beszerzés sikertényezői

E-Beszerzés sikertényezői E-Beszerzés sikertényezői Szomor László és S.Farkas Imre 1 Tartalom Az elektronikus beszerzés módjai Logisztikai webáruház a www.zenitkft.hu www.zenitkft.hu sikertényezői Logisztika Portálban rejlő lehetőségek

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2.1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

Számítástechnikai kommunikációs lehetőségek a QB-Pharma rendszerrel. Előadó: Bagi Zoltán Quadro Byte Kft. ügyvezető

Számítástechnikai kommunikációs lehetőségek a QB-Pharma rendszerrel. Előadó: Bagi Zoltán Quadro Byte Kft. ügyvezető Számítástechnikai kommunikációs lehetőségek a QB-Pharma rendszerrel. Előadó: Bagi Zoltán Quadro Byte Kft. ügyvezető Az Uniós országokban már alkalmazott új lehetőségek Korszerű zárt hálózatok, rendszerek,

Részletesebben

PÖRGESSÜK FEL A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKAT! - Áruátvétel professzionálisan

PÖRGESSÜK FEL A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKAT! - Áruátvétel professzionálisan PÖRGESSÜK FEL A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKAT! - Áruátvétel professzionálisan Krázli Zoltán - vezető szakértő IBCS Nyílt nap - 2014. szeptember 17. Tartalom I. Miért van szükség szabványokra? II. A GS1 szabványrendszerről

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

A CÉG. Vevők Bank KFT A FELADAT

A CÉG. Vevők Bank KFT A FELADAT A CÉG Vevők Bank KFT Állam Szállítók 1 A FELADAT A cég tevékenységének, működésének megismerése Üzleti folyamatok dokumentálása Információs rendszerrel szemben támasztott követelmények e meghatározása

Részletesebben

Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban

Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban A FLUID-WIN projekt Nyertes projekt az EU 6. Kutatás fejlesztési és demonstrációs keretprogramjában Prioritás: Információs Társadalom Technológiák

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 4. Előadás Beszerzési logisztikai stratégiák Beszerzési logisztikai stratégiák BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés

Részletesebben

Információ menedzsment

Információ menedzsment Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Szervezetek felépítése Szervezetek közötti információáramlás Információ fogadás Elosztás Új információk

Részletesebben

8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI. Klaszter, mint virtuális logisztikai központ

8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI. Klaszter, mint virtuális logisztikai központ 8., ELŐADÁS VIRTUÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK ALKALMAZÁSAI Klaszter, mint virtuális logisztikai központ Feladatai: a beszállítói feladatok kis és középvállalatok versenyképességeinek fokozása érdekében,

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK. Debrenti Attila Sándor

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK. Debrenti Attila Sándor VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK Debrenti Attila Sándor Információs rendszer 2 Információs rendszer: az adatok megszerzésére, tárolására és a tárolt adatok különböző szempontok szerinti feldolgozására,

Részletesebben

Műszaki Melléklet. METRO Kereskedelmi Kft... Elektronikus adatcsere (EDI) rendszer alkalmazásával való számlatovábbításról 1.

Műszaki Melléklet. METRO Kereskedelmi Kft... Elektronikus adatcsere (EDI) rendszer alkalmazásával való számlatovábbításról 1. Műszaki Melléklet METRO Kereskedelmi Kft... Elektronikus adatcsere (EDI) rendszer alkalmazásával való számlatovábbításról 1.2 verzió Tartalom 1.) Az EDI működtetési követelményei... 3 2.) Az EDI üzenetek

Részletesebben

A CIB BANK ZRT. CIB HÁZIBANKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE

A CIB BANK ZRT. CIB HÁZIBANKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE A CIB BANK ZRT. CIB HÁZIBANKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS ÜZLETSZABÁLYZATA FOGYASZTÓK ÉS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE Hatályos: 2014. március 15. napjától 2 1. TECHNIKAI RENDELKEZÉSEK... 3 2. HASZNÁLAT SZABÁLYAI...

Részletesebben

THOTH 2 minőségbiztosítási tanúsítvány Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 2009-2.1.1 megfelelési tanúsítványok

THOTH 2 minőségbiztosítási tanúsítvány Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 2009-2.1.1 megfelelési tanúsítványok 3o.hu Hármas Hosting Kft. Honlap: http://3o.hu Információk, ajánlatkérés: info@harmas.hu Támogatás, segítségnyújtás: support@harmas.hu Számlázás, könyvelés: konyveles@harmas.hu uh.oyyy tfk gnitsoh samrh

Részletesebben

Információk az árumozgás előtt, alatt és után komplex információkezelés a gyártótól a vevőig! Vatai Krisztina, Krázli Zoltán - GS1 Magyarország

Információk az árumozgás előtt, alatt és után komplex információkezelés a gyártótól a vevőig! Vatai Krisztina, Krázli Zoltán - GS1 Magyarország Információk az árumozgás előtt, alatt és után komplex információkezelés a gyártótól a vevőig! Vatai Krisztina, Krázli Zoltán - GS1 Magyarország MLE, Logisztikai Évkönyv 2013 Könyvbemutató - 2012. december

Részletesebben

EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat

EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat Aláírás és a gyakorlati jegy feltétele az ellenőrző kérdésből szerezhető pontszámnál minimálisan

Részletesebben

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer)

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer) OSI-ISO modell Több világcég megalkotta a saját elképzelései alapján a saját hálózati architektúráját, de az eltérések miatt egységesíteni kellett, amit csak nemzetközi szinten lehetett megoldani. Ez a

Részletesebben

IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan

IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan Bácsi Zoltán Bedecs Szilárd Napirend Közép Európai Egyetem (CEU) bemutatása IT stratégia kialakítása Változás előtt Termék

Részletesebben

A minisztériumok és háttérintézményeik központi ellátását támogató web-es portál és munkafolyamat menedzsment-rendszer funkcionális működése

A minisztériumok és háttérintézményeik központi ellátását támogató web-es portál és munkafolyamat menedzsment-rendszer funkcionális működése A minisztériumok és háttérintézményeik központi ellátását támogató web-es portál és munkafolyamat menedzsment-rendszer funkcionális működése Workflow - Tájékoztató 2014. november 250/2014. (X. 2.) Korm.

Részletesebben

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ. 62 Információtechnológiai szolgáltatás Információtechnológiai szolgáltatás

J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ. 62 Információtechnológiai szolgáltatás Információtechnológiai szolgáltatás J NEMZETGAZDASÁGI ÁG - INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 62 Információtechnológiai szolgáltatás 62.0 Információtechnológiai szolgáltatás 62.01 Számítógépes programozás - a kész programcsomag-kiadás, lásd 58.29

Részletesebben

Szakképesítés: 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység B) A vizsgafeladat megnevezése: A logisztikai rendszer

Szakképesítés: 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység B) A vizsgafeladat megnevezése: A logisztikai rendszer A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magában: A logisztikai rendszer felépítése Lean elvek A logisztikai információs rendszer elemei és eszközei A kiszolgálási

Részletesebben

a logisztikai informatikai rendszerekben

a logisztikai informatikai rendszerekben Az m-kereskedelem m alkalmazásai a logisztikai informatikai rendszerekben Logisztikai informatika 2005. 11. 21. Fodor Júlia A mobil kereskedelemben alkalmazható eszközök! Mobiltelefonok szolgáltatásai;

Részletesebben

PRÉMIUM TULAJDONSÁGOK VALÓS IDEJŰ NYOMKÖVETÉS ÜZLETI INTELLIGENCIA (BI) JELENTÉS

PRÉMIUM TULAJDONSÁGOK VALÓS IDEJŰ NYOMKÖVETÉS ÜZLETI INTELLIGENCIA (BI) JELENTÉS Mobil megoldások A Mobiz egy, az értékesítést támogató mobil alkalmazás, ami az területi képviselők napi feladatainak végrehajtását segíti. Széleskörű kommunikációt tesz lehetővé a cég központja, az értékesítők

Részletesebben

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer)

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) BAR bemutatása 1994. július 1-jétől kezdte meg működését a Központi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, azóta is használt rövidített nevén a BAR, amely kezdetben kizárólag

Részletesebben

Gyártási termelési folyamat és a Microsoft Dynamics AX 2012 R2 logisztikai szolgáltatások

Gyártási termelési folyamat és a Microsoft Dynamics AX 2012 R2 logisztikai szolgáltatások Gyártási termelési folyamat és a Microsoft Dynamics AX 2012 R2 logisztikai szolgáltatások Ez a dokumentum gépi fordítással készült, emberi beavatkozás nélkül. A szöveget adott állapotában bocsátjuk rendelkezésre,

Részletesebben

NYOMKÖVETÉS A LOGISZTIKAI

NYOMKÖVETÉS A LOGISZTIKAI NYOMKÖVETÉS A LOGISZTIKAI FOLYAMATOKBAN CSÁTI RÉKA & RÁCZ TAMÁS JÁRMŰ KONTROLL MAGYARORSZÁG KFT. BESZERZÉS 2016 KONFERENCIA Jármű Kontroll Magyarország Kft. Műholdas nyomkövetésen alapuló rendszerek fejlesztése

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Megoldásjavító szabályzókör A Kybernos egyszerűsített modellje Klasszikus termelésirányítási

Részletesebben

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor Üzleti intelligencia (Teljesítmény menedzsment) Web Scorecard & Műszerfal Excel Email riasztás Riportok Irányít Összehangol Ellenőriz Stratégia Stratégia

Részletesebben

1. ábra A hagyományos és a JIT-elvű beszállítás összehasonlítása

1. ábra A hagyományos és a JIT-elvű beszállítás összehasonlítása hagyományos beszállítás JIT-elvû beszállítás az utolsó technikai mûvelet a beszállítás minõségellenõrzés F E L H A S Z N Á L Ó B E S Z Á L L Í T Ó K csomagolás raktározás szállítás árubeérkezés minõségellenõrzés

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

Vevő beszerzési folyamatainak támogatása a ZLT WEB-áruház alkalmazásával

Vevő beszerzési folyamatainak támogatása a ZLT WEB-áruház alkalmazásával 1 1 Vevő beszerzési folyamatai ügyviteli rendszer esetén (általában) A beszerzési igényt az igénylő állítja össze a szállítók által biztosított katalógusok/információk segítségével. Az igényt a jóváhagyó,

Részletesebben

Az eladó minden termék és szolgáltatás esetében a Gabriano Pizzéria Kft.

Az eladó minden termék és szolgáltatás esetében a Gabriano Pizzéria Kft. A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: a "ÁSZF") határozzák meg a Gabriano Pizzéria Kft. (Adósz:23823981-2-17 Cg.:17-09-009177) kizárólagos tulajdonában álló és a Gabriano Pizzéria Kft.

Részletesebben

Papír helyett elektronikus űrlap. Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben

Papír helyett elektronikus űrlap. Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben Papír helyett elektronikus űrlap Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben Csamangó András SAP tanácsadó Creative 4U Kft., Budapest 2010 Bemutatás 2002-ben alakult SAP Service Partner fő tevékenység:

Részletesebben

GroupBy. by RÉGENS RÉGENS LOGISTICS GYŰJTŐ DARABÁRU SZÁLLÍTMÁNYOZÁS

GroupBy. by RÉGENS RÉGENS LOGISTICS GYŰJTŐ DARABÁRU SZÁLLÍTMÁNYOZÁS GroupBy by RÉGENS RÉGENS LOGISTICS GYŰJTŐ DARABÁRU SZÁLLÍTMÁNYOZÁS GroupBy JELLEMZŐK A GroupBy program a gyűjtőpontok közötti szállítási feladatok kezelésére optimalizált, annak minden járulékos adminisztrációs

Részletesebben

Beszerzés a Tesco-ban

Beszerzés a Tesco-ban Beszerzés a Tesco-ban Császár László Regionális Beszerzési & Flotta Menedzser 2015 december 09. 1 Tartalom Egységes Európai Tesco - Struktúra váltás a Tescoban Egységes Európai Beszerzés - A beszerzés

Részletesebben

Nyomon követés az ellátási láncban mobil eszközökkel 3. HUNAGI Konferencia és Szakkiállítás

Nyomon követés az ellátási láncban mobil eszközökkel 3. HUNAGI Konferencia és Szakkiállítás Nyomon követés az ellátási láncban mobil eszközökkel 3. HUNAGI Konferencia és Szakkiállítás Budapest, 2012. március 21. 2011 Tartalomjegyzék A GS1, mint globális szervezet általános bemutatása A helyazonosításhoz

Részletesebben

E-CENTRAL SALES AUTOMATION. Tudj mindent ügyfeleidről!

E-CENTRAL SALES AUTOMATION. Tudj mindent ügyfeleidről! E-CENTRAL SALES AUTOMATION Tudj mindent ügyfeleidről! E-CENTRAL MAGYARORSZÁG Alapítva: 2006. tulajdonosok Kerekes József ügyvezető, fejlesztés Dr. Kiss Ágnes Virág támogatás, tanácsadás Célunk: Hatékonyabbá

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Fejlődési tendenciák a logisztikában 105. lecke A fejlődési tendenciákat

Részletesebben

Az egységes tartalomkezelés üzleti előnyei

Az egységes tartalomkezelés üzleti előnyei CNW Rendszerintegrációs Zrt. Mészáros Tamás értékesítési igazgató Az egységes tartalomkezelés üzleti előnyei NetRegisterX - Webes dokumentumkezelési megoldások A-Z-ig 1 Az éves papírfelhasználás mértéke

Részletesebben

FIGYELEMFELKELTŐ HIRDETÉS BANNERES KAMPÁNY TÖBB REKLÁMHÁLÓZATBAN

FIGYELEMFELKELTŐ HIRDETÉS BANNERES KAMPÁNY TÖBB REKLÁMHÁLÓZATBAN FIGYELEMFELKELTŐ HIRDETÉS BANNERES KAMPÁNY TÖBB REKLÁMHÁLÓZATBAN A sikeres kampányok tervezésében az internet a médiamix mára már kihagyhatatlan elemévé vált. A jóváhagyott költésgvetések tervezéséhez

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

1964 IBM 360 1965 DEC PDP-8

1964 IBM 360 1965 DEC PDP-8 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszék 2006. 1 Ki mikor kapcsolódott be az információs társadalomba?

Részletesebben

IP alapú távközlés. Virtuális magánhálózatok (VPN)

IP alapú távközlés. Virtuális magánhálózatok (VPN) IP alapú távközlés Virtuális magánhálózatok (VPN) Jellemzők Virtual Private Network VPN Publikus hálózatokon is használható Több telephelyes cégek hálózatai biztonságosan összeköthetők Olcsóbb megoldás,

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatóságának 110/2003. számú határozata A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Igazgatósága A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Szabályzata a Távkereskedés

Részletesebben

Beszerzési logisztikai folyamat

Beszerzési logisztikai folyamat BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés Beszerzési logisztika Szállítási mód és eszköz megválasztása Beszállítás Beszerzési folyamat: - igények meghatározása, - ajánlatkérés és feldolgozás, - beszállítók kiválasztása,

Részletesebben

Digitális tartalombővítés és távmunka bevezetése a Veszprémi Egyetemi Könyvtárban

Digitális tartalombővítés és távmunka bevezetése a Veszprémi Egyetemi Könyvtárban Digitális tartalombővítés és távmunka bevezetése a Veszprémi Egyetemi Könyvtárban Dr. Egyházy Tiborné, Vizi Szilárd, Tóth Gábor hazitibo@almos.vein.hu, vizisz@freemail.hu, tothgab@almos.vein.hu Veszprémi

Részletesebben

1. tételsor. Információtartalom vázlata

1. tételsor. Információtartalom vázlata 1. Cége fejleszteni szeretné alaptevékenységeit a hatékony információáramlás segítségével, s ennek kidolgozásában Ön is részt vesz. Foglalja össze részletesen a logisztikai információs rendszert, s ezen

Részletesebben

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan

Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Általános szállítási feltételeink szerszámainkra vonatkozóan Rendelését várjuk: web áruházunkban, személyesen telephelyünkön (2092 Budakeszi, Budaörsi út 11.), e- mailen (ertekesites@ballun.hu), faxon

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Információmenedzsment 90. lecke INFORMÁCIÓ MENEDZSMENT

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

Kiváló minôségû szolgáltatás, MKIK Védjegy. Az informatikai szolgáltatások tanúsítási követelményei

Kiváló minôségû szolgáltatás, MKIK Védjegy. Az informatikai szolgáltatások tanúsítási követelményei Kiváló minôségû szolgáltatás, MKIK Védjegy Az informatikai szolgáltatások tanúsítási követelményei Kiváló minôségû szolgáltatás, MKIK védjegy informatikai szolgáltatások követelményei 1. A Kiváló minôségû

Részletesebben

hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba

hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba = hardver-szoftver integrált rendszer, amely Xwindow alapú terminálokat szervez egy hálózatba HaXSoN Szerver Vékonyterminál vékonyterminál A HaXSoN vékonyterminál jellemzői - kis méretű, alacsony fogyasztású,

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Hajdu György: A vezetékes hálózatok Hajdu Gy. (ELTE) 2005 v.1.0 1 Hálózati alapfogalmak Kettő/több tetszőleges gép kommunikál A hálózat elemeinek bonyolult együttműködése Eltérő

Részletesebben

Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán

Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán Mitől korszerű egy rendszer? Funkcionalitás, program szolgáltatásai Integráltság (más partnerekkel való adatkapcsolat) Kommunikáció = távolságtól független

Részletesebben

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció CCS Hungary, 2000 szeptember Handling rendszer technikai specifikáció Hálózati architektúra SITA Hálózat/ Vám/ Internet/... CodecServer üzenet központ DB LA N Laptop computer RAS elérés Adatbázis szerver

Részletesebben

AZ INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER BEMUTATÁSA (TÁMOP 3.4.2-B) Kern Zoltán Közoktatási szakértő Kern.zoltan@educatio.hu

AZ INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER BEMUTATÁSA (TÁMOP 3.4.2-B) Kern Zoltán Közoktatási szakértő Kern.zoltan@educatio.hu AZ INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER BEMUTATÁSA (TÁMOP 3.4.2-B) Kern Zoltán Közoktatási szakértő Kern.zoltan@educatio.hu Integrált (Elektronikus) Nyomonkövető Rendszer Miért használjuk? Hogyan használjuk?

Részletesebben

Virtuális vállalatok logisztikai nézőpontból. Virtuális vállalat 2014/15 1. félév 6. Előadás Dr. Kulcsár Gyula

Virtuális vállalatok logisztikai nézőpontból. Virtuális vállalat 2014/15 1. félév 6. Előadás Dr. Kulcsár Gyula Virtuális vállalatok logisztikai nézőpontból Virtuális vállalat 2014/15 1. félév 6. Előadás Dr. Kulcsár Gyula Logisztikai alapok Logisztika A termelési és szolgáltatási folyamatok elemeinek megvalósításához

Részletesebben

Eszköz és karbantartás management

Eszköz és karbantartás management Eszköz és karbantartás management Hangoljuk össze a vállalati tevékenységeket a CabMap GIS rendszerével IBM Maximo: A vállalat komplex tevékenységének felölelésére alkalmas rendszer, mely által egy egységes

Részletesebben

ESETTANULMÁNY PYLON-94 KFT.

ESETTANULMÁNY PYLON-94 KFT. ESETTANULMÁNY PYLON-94 KFT. Pylon 94 Kft. Zalaegerszeg Egyedi gyártás, kisszériás sorozatgyártás, 100% bérmunka 100% Magyar tulajdon 200 Fős létszám, (35 fő szellemi) 4.2 Mrd Ft forgalom Közel 300 aktív

Részletesebben

Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata

Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata 2009.11.19. TARTALOMJEGYZÉK 1 Általános rendelkezések... 3 1.1 A SZABÁLYOZÁS CÉLJA... 3 1.2 A DOKUMENTUM BESOROLÁSA... 3 1.3 KAPCSOLAT AZ ELECTOOL

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Szolgáltatás Orientált Architektúra a MAVIR-nál

Szolgáltatás Orientált Architektúra a MAVIR-nál Szolgáltatás Orientált Architektúra a MAVIR-nál Sajner Zsuzsanna Accenture Sztráda Gyula MAVIR ZRt. FIO 2009. szeptember 10. Tartalomjegyzék 2 Mi a Szolgáltatás Orientált Architektúra? A SOA bevezetés

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

Informatikai biztonsági módszertani kézikönyv

Informatikai biztonsági módszertani kézikönyv Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Koordinációs Iroda Informatikai Tárcaközi Bizottság ajánlásai Informatikai biztonsági módszertani kézikönyv 8. sz. ajánlás 4. számú melléklete Elektronikus adatcsere

Részletesebben

Minőségbiztosítás az internetes áruházaknál

Minőségbiztosítás az internetes áruházaknál Minőségbiztosítás az internetes áruházaknál Mecséri Ildikó kereskedelmi és minőségirányítási vezető ebolt Kft Minőségirányítás Kinek hasznos a minőségirányítás? Egy bizonyos méret felett fontos A nagy

Részletesebben

Elektronikus számla. First Businesspost Kft. Jakabos Árpád ügyvezető igazgató

Elektronikus számla. First Businesspost Kft. Jakabos Árpád ügyvezető igazgató Elektronikus számla First Businesspost Kft. Jakabos Árpád ügyvezető igazgató Bemutatkozunk A feladatunk: Bonyolult dolgokat egyszerűvé tenni First Businesspost Kft: o magyar tulajdonú o Legnagyobb szolgáltató

Részletesebben

Innovatív informatikai megoldás a logisztikai szektor nemzetközi együttműködésének javítására Bay Zoltán Nonprofit Kft. Logisztika Rendszerek

Innovatív informatikai megoldás a logisztikai szektor nemzetközi együttműködésének javítására Bay Zoltán Nonprofit Kft. Logisztika Rendszerek Innovatív informatikai megoldás a logisztikai szektor nemzetközi együttműködésének javítására Bay Zoltán Nonprofit Kft. Logisztika Rendszerek Osztálya István Zsolt, zsolt.istvan@bayzoltan.hu CAL-Transnational

Részletesebben

1. JELENTKEZŐ ADATBÁZIS MODUL

1. JELENTKEZŐ ADATBÁZIS MODUL A toborzást-kiválasztást támogató humáninformatikai megoldásunk, a nexonjob, rugalmasan a vállalati egyedi igények alapján testre szabható. A rendszer webes felületén keresztül jelentkezhetnek a pályázók

Részletesebben

Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy szabályosan telepítse az Áfa átállító szoftvert Szerviz 7 programhoz.

Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy szabályosan telepítse az Áfa átállító szoftvert Szerviz 7 programhoz. 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 e-mail: zk@3szs.hu / web: www.3szs.hu Tisztelt Felhasználó! Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy

Részletesebben

Az értékesítési lánc változásai a virtuális térben

Az értékesítési lánc változásai a virtuális térben e(szes)-tanulmányok Az értékesítési lánc változásai a virtuális térben 1999. Dr. Eszes István A tanulmány / esettanulmány csak oktatási célra használható! Másolása és kereskedelmi forgalomba hozatala tilos.

Részletesebben

3. A szerződés érvényessége és létrejötte

3. A szerződés érvényessége és létrejötte Szerződés minta Ez az EDI Szerződés az alábbi felek között jött létre: Déli Farm Kft valamint... (a továbbiakban: a felek). 1. Tárgy és hatály 1.1. Az Európai Modell EDI Szerződés, a továbbiakban a Szerződés,

Részletesebben

www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv

www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv 2007 Tartalomjegyzék 1. Bejelentkezés... 3 2. A termék kiválasztása... 4 3. Keresés... 5 4. Részletek... 6 5. Rendelés... 7 6. A kosár tartalma... 8 7. Szállítási

Részletesebben

LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ

LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ LOGISZTIA ÉS GLOBALIZÁCIÓ A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési volumenek valósíthatók meg, - termékek és termékjellemzők változatának

Részletesebben

NAV online számla regisztráció SAP rendszerhez

NAV online számla regisztráció SAP rendszerhez Szapporta Megoldások NAV online számla regisztráció SAP rendszerhez NAV online számla regisztráció SAP rendszerhez Áttekintés 2018. július 1-jétől kötelező NAV online számla-adatszolgáltatás Rövid határidő

Részletesebben

AZ ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓS, ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI RENDSZER (WEBÁRUHÁZ) HASZNÁLATA július 1-től visszavonásig érvényes

AZ ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓS, ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI RENDSZER (WEBÁRUHÁZ) HASZNÁLATA július 1-től visszavonásig érvényes A DISZTRIBÚTOR ÉS A PARTNER KÖZÖTT LÉTREJÖTT COMMSCOPE NETCONNECT PARTNERI SZERZŐDÉS 3. SZÁMÚ MELLÉKLETE AZ ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓS, ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI RENDSZER (WEBÁRUHÁZ) HASZNÁLATA 2018. július 1-től

Részletesebben

Kongsberg XP Auto: 24/7 folyamatos működés

Kongsberg XP Auto: 24/7 folyamatos működés Kongsberg XP Auto: 24/7 folyamatos működés A Kongsberg XP Auto teljesen automatizált, kivágó szerszám nélkül működő kivágó asztal, amit a csomagoló és a POP display ipar számára fejlesztettek ki. A sikeres

Részletesebben

Oracle9i Alkalmazás Szerver Üzleti folyamat integráció. Molnár Balázs Vezető értékesítési konzultáns Oracle Hungary

Oracle9i Alkalmazás Szerver Üzleti folyamat integráció. Molnár Balázs Vezető értékesítési konzultáns Oracle Hungary Oracle9i Alkalmazás Szerver Üzleti folyamat integráció Molnár Balázs Vezető értékesítési konzultáns Oracle Hungary Üzleti folyamat integráció Kereskedők Beszállítók Partnerek Alkalmazás Disztribútor Belső

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék Bevezetés Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu Tartalom Alapfogalmak, definíciók Az OSI és a TCP/IP referenciamodell Hálózati

Részletesebben

Program verzió:

Program verzió: Program verzió: 7.12 2013.03.26. A HostWare CRM segítséget nyújt felhasználói számára a költséghatékony marketingmunka terén. Az ügyfelekkel való átlátható kommunikáció biztosításához integrálja a legelterjedtebb

Részletesebben

Dr. Fodor Zita egyetemi docens

Dr. Fodor Zita egyetemi docens Záróvizsga tételek Dr. Fodor Zita egyetemi docens 18. tétel Ismertesse a logisztikai és a marketingfunkciók kölcsönhatásait, valamint az integrált logisztikai (teljes)költségkoncepciót! Területek beszerzés

Részletesebben

V/6. sz. melléklet: Táv- és csoportmunka támogatás funkcionális specifikáció

V/6. sz. melléklet: Táv- és csoportmunka támogatás funkcionális specifikáció V/6. sz. melléklet: Táv- és csoportmunka támogatás funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2. 1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual. Rózsa Tünde Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.jpg 2 Kutatási célok Tématerület rövid áttekintése A kiválasztást

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a XXVIII. TURISZTIKA ÁGAZATHOZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a XXVIII. TURISZTIKA ÁGAZATHOZ Levelezési Gyakorlat 2.110. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 812 03 TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a VIII. TURISZTIKA ÁGAZATHOZ A 10063-12 azonosító számú, Ügyviteli folyamatok

Részletesebben

Virtual I/O Server 1.1.2.0 változat

Virtual I/O Server 1.1.2.0 változat Virtual I/O Server 1.1.2.0 változat Kiadási megjegyzések GI22-0068-02 Virtual I/O Server 1.1.2.0 változat Kiadási megjegyzések GI22-0068-02 Megjegyzés Az információk és a tárgyalt termék használatba vétele

Részletesebben

Cégelme szoftver leírás

Cégelme szoftver leírás Cégelme szoftver leírás Név: Cégelme 1.0. Operációs rendszer: Windows Xp, Windows Vista. Működési felület: saját programfelület és részben internetes böngészői felület, háttérben MySQL adatbázis és Linux

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár

BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST TKR Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer VISZK Bt Székesfehérvár TKR - Jelentısebb referenciák ( 1997 ) Bán József Kiadva : 2003 október BÁN JÓZSEF

Részletesebben