SZEXUALITÁSSAL KAPCSOLATOS KONFLIKTUSOK KEZELÉSE ÉRTELMI FOGYATÉKOS FELNŐTTEK INTÉZMÉNYI ELLÁTÁSA SORÁN (S /2009)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZEXUALITÁSSAL KAPCSOLATOS KONFLIKTUSOK KEZELÉSE ÉRTELMI FOGYATÉKOS FELNŐTTEK INTÉZMÉNYI ELLÁTÁSA SORÁN (S-05-143/2009)"

Átírás

1 SZEXUALITÁSSAL KAPCSOLATOS KONFLIKTUSOK KEZELÉSE ÉRTELMI FOGYATÉKOS FELNŐTTEK INTÉZMÉNYI ELLÁTÁSA SORÁN (S /2009) 30 pont 30 óra (3 nap) Ft A tréning célja olyan ismeretek átadása az értelmileg sérült emberekkel foglalkozó szakemberek számára, amelyek az értelmi fogyatékos felnőttek szexuális viselkedésével kapcsolatos kérdéseket, problémákat, döntési helyzeteket, a konfliktusok esetén megfelelő bánásmód kialakítását elemzi és tisztázza. A képzés során a hallgatók olyan készségekre tesznek szert, amelyek célja a kommunikáció megkönnyítése, a személyes és intézményi hozzáállás tisztázása, a szexualitás megéléséhez szükséges keretek és feltételek kialakítása, konfliktuskezelés az önkielégítés, a gyermekvállalás, illetve szexuális erőszak kapcsán. A TRÉNING EGYSÉGEI: Kommunikációs akadályok a szexualitás területén, mint a konfliktusok egyik forrása Információ, ismeretek hiánya, mint konfliktusforrás Gyermekvállalás, nyilvános maszturbáció, szexuális bántalmazás Egyenrangúság és kölcsönösség a párkapcsolatokban, jelzései és becslése a kísérés során. Autonómia és önrendelkezés, bizalom, biztonság a segítő és a lakó között és a szexualitás megélése az intézményben lakók esetében Információ, és döntés, a nem kívánt terhesség megelőzése, fogamzásszabályozás és problémái, lehetőségei Önvédelmi készségek, nemet mondás és az ismeretek szerepe a szexuális erőszak megelőzésében Szexuális kísérés lehetőségei és korlátai a csoporttag saját intézményében A tréning nem zárul vizsgával. A tanúsítvány kiadásának feltétele az órák minimum 90 %-án történő aktív részvétel.

2 A SZOCIÁLIS SZAKEMBERNEK A SÚLYOSAN, HALMOZOTTAN SÉRÜLT SZEMÉLYEKKEL VALÓ KOMMUNIKÁCIÓJÁNAK FEJLESZTÉSE (T /2009) 50 pont 60 óra Kéthetente, napi 6-7 órában Ft KIKNEK AJÁNLJUK A továbbképzés célja, hogy a résztvevő képes legyen felismerni a kommunikációs képességeiben akadályozott SHS személy kommunikációs szükségleteit, a SHS személy életkörülményeiből és személyiségéből adódó kívánatos megoldási módokat. Érzékenyen reagáljon a kapcsolatteremtési kísérletekre, s érzékenyen meg tudja különböztetni azokat a helyzeteket, amelyekben a háttérben kell maradnia. Világosan kell érzékelnie a tolmácsszerepből adódó határokat. Empatikusan tudjon ráérezni a halmozottan sérült, kommunikációs képességeiben súlyosan akadályozott kliens igényeire, érdekeire és tudjon azokhoz rugalmasan alkalmazkodni. A fogyatékosság, mint komplex társadalmi jelenség a legfrissebb kutatások tükrében A normál emberi kommunikáció és sérülésének következményei Az SHS csoport bemutatása A kommunikáció fogyatékosság következményeinek enyhítése Az AAK oktatásának kérdései A segítő szakmák jellemzői, a segítés lélektana A KS szerepe, feladatai a gyakorlatban a szociális ellátások során Három részből álló záróvizsga (feleletválasztós teszt, kommunikációs eszközhasználat és helyzetmegoldás). A vizsgán való részvétel feltétele a kommunikációs gyakorlatokon való aktív részvétel.

3 AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG A VÉDETT, FÉLIG-VÉDETT ÉS SZOCIÁLIS FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN (T /2009) 36 pont 30 óra 25 óra elmélet + 5 óra gyakorlat Ft A továbbképzés célja, hogy a résztvevő megismerje a fogyatékos személyek jogvédelmét elősegítő eszközöket, az esélyegyenlőség alkalmazását a védett, félig-védett és szociális foglalkoztatás terén. A képzés tartalma: az esélyegyenlőség fogalma, értelmezései a joggyakorlatban, joggyakorlat és esélyegyenlőség jogesetek a hazai, a nemzetközi és a közösségi joggyakorlatból. Esélyegyenlőség és érintettség Az esélyegyenlőség fogalma, értelmezései a joggyakorlatban Az esélyegyenlőséggel foglalkozó nemzetközi szervezetek Történeti áttekintés a nemzetközi együttműködések kialakulásáról, szerepéről, a joggyakorlatra gyakorolt hatásuk szempontjából Az EU fejlődésének fontosabb állomásai, a mélyülés és bővülés fogalmai, Magyarország csatlakozásának főbb állomásai Az EU esélyegyenlőséggel kapcsolatos alapelveinek főbb elemei és azok tartalma, különös tekintettel a védett, félig-védett és szociális (intézményen belüli) foglalkoztatáspolitikára Az esélyegyenlőség a közösségi jogban gyakorlati megközelítésben. Joggyakorlat és esélyegyenlőség - jogesetek a hazai, a nemzetközi és a közösségi jogi joggyakorlatból Az esélyegyenlőséggel összefüggő két legfontosabb irányelv fontosabb szabályozási irányai, a munkaerőpiaci diszkrimináció megjelenési formái. Hazai és nemzetközi joggyakorlat a helyzetgyakorlatok tükrében. A témával kapcsolatos prezentáció készítése, melyet az utolsó foglalkozáson a vizsgázó bemutat csoportnak.

4 ESÉLYJOGEGYENLŐSÉG A GYAKORLATBAN A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK TERÜLETÉN (T /2009) 36 pont 38 óra 20 óra elmélet + 18 óra gyakorlat Ft A képzés célja, hogy bemutassa a modern európai állam és polgárai viszonyát, illetve a fogyatékos személyek társadalmi esélyegyenlőségét a szociális szolgáltatások területén. A szociális szakemberek igényeire reagálva ismereteik bővítését kívánja elősegíteni, az esélyegyenlőség hazai és uniós szabályozási rendszerének megismertetésével, a fogyatékos személyekkel kapcsolatos jogi alkalmazásokkal, érdekvédelmükhöz kapcsolódó elméleti tudás átadásával. Fogalmak és problémák tisztázása fogyatékosság körében A fogyatékos személyek igényei és gondjai újszerű megközelítésben (megismerés és megtapasztalás). Az esélyegyenlőség történeti kérdései Az esélyegyenlőség hazai szabályozási rendszere gyakorlati példák alapján A fogyatékos személyek esélyegyenlősége: szolgáltatások és támogatások Biztosítási ellátások: egészségügyi szolgáltatások és pénzbeli ellátások, nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások Segélyezési ellátások: pénzbeli ellátások és természetbeni támogatások, személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatások A fogyatékos személyek esélyegyenlősége: a jog- és érdekvédelem eszközrendszere, módszerei Az utolsó óra alkalmával, előzetesen megadott szempontok alapján az esélyegyenlőséghez kapcsolódó írásbeli munka bemutatása, megvitatása egy esetkonferencia keretében.

5 A SZOCIÁLIS SEGÍTŐK VELESZÜLETETTEN SIKETVAK SZEMÉLYEKKEL VALÓ KOMMUNIKÁCIÓJÁNAK SEGÍTÉSE (T /2009) 50 pont 60 óra Kéthetente 6 óra Ft KIKNEK AJÁNLJUK A képzés célja, hogy minden hallgató képes legyen empatikusan megközelíteni a siketvakok problémáit, képes legyen a kommunikációs helyzetek során szakember irányítása mellett önálló kommunikációs feladatokat ellátni, ismerje fel saját kompetenciahatárait, probléma esetén tudjon a megfelelő szakembertől segítséget kérni. A KÉPZÉS EGYSÉGEI Érzékenyítés: Cél, hogy a hallgatók megtapasztalják és megértsék, a különbséget a veleszületetten és a szerzetten siketvak állapot között. Általános ismeretek korszerűsítése a veleszületetten szerzett siketvak állapotról Az állapot jellemzői, kórokai, csatlakozó sérülések Veleszületetten siketvakok pszichológiája Veleszületetten siketvakok kommunikációja Cél, hogy a hallgatók képesek legyenek felnőtt korú veleszületetten siketvak személyek számára információkat átadni és az ehhez a szükséges eszközöket alkalmazni vagy házilag elkészíteni. A kommunikációs segítő feladatai a szociális ellátásokban Az újgenerációs segédeszközök A SZÁMONKÉRÉS MÓDJA A gyakorlatok során, amikor a hallgatók interaktív csoportmunkát igénylő feladatokat oldanak meg, azonnali visszajelzések formájában kapnak értékelést munkájukról. A képzés zárása írásbeli záró teszt és gyakorlati vizsga

6 A FEJLŐDÉSMENETÜKBEN SÚLYOSAN AKADÁLYOZOTT (FSA) SZEMÉLYEK KOMMUNIKÁCIÓS SEGÍTÉSE A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK RENDSZERÉBEN (T /2009) 50 pont 60 óra 1 nap + 3 nap + 3 nap + 2 nap Ft A képzést olyan szociális szakembereknek ajánljuk, akik fejlődésmenetükben súlyosan akadályozott (továbbiakban FSA) személyekkel foglalkoznak, szeretnék ismereteiket frissíteni és konzekvensen alkalmazni az FSA személyekkel való kommunikációs lehetőségeket. A képzés jól hasznosítható FSA személyek ellátásának különböző színterein: korai gondozás és fejlesztés; fejlesztő iskolai oktatás; valamint felnőtt korú személyek szociális ellátásában. A fejlődésmenetükben súlyosan akadályozott személyek (FSA) meghatározásának és bemutatásának frissítése Kommunikáció alapjai és a személyi segítés alapelvei attitűd; etika; szerepek a szociális ellátások tükrében Fizikai és tárgyi környezet FSA személyek kommunikációs készségei feltérképezésének lehetséges módjai A különböző sérülések és jellegzetességek hatása FSA személyek kommunikációjára Fejlődésmenetükben súlyosan akadályozott személyek kommunikációs lehetőségei Esettanulmányok A 1. Egy perces videó készítése megadott feltételek alapján, melye egy szituációt mutat be az FSA személy mindennapi élethelyzetéből kiragadva. 2. A videók mellett a hallgatóknak el kell készíteniük az FSA személy egyéni kommunikációs tervét. 3. Írásbeli kérdéssor kitöltése

7 AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVARRAL ÉLŐ FELNŐTTEK AZ AUTIZMUS SZEMPONTÚ, INFO-KOMMUNIKÁCIÓS AKADÁLYMENTESÍTÉS ALAPELVEI (T /2009) 45 pont 45 óra nap Harmadik képzési napot követő önálló munkavégzés - otthoni feladatok - 10 óra Ft A képzési program célja, hogy az autizmussal élő személyek közvetlen és közvetett szociális ellátása területén érzékenyítsen, ismereteket adjon, és készségeket fejlesszen az érintett felnőttek és családjaik megsegítése érdekében. A képzési program sikeres elvégzésével a hallgató különböző szintű korszerű ismeretekre tesz szert, megismeri az autizmus spektrumzavar természetét, a terápiás alapelveket, a felnőttkori segítségnyújtás lehetőségeit, az ellátórendszert és a jogszabályi kereteket. A megszerzett ismeretek birtokában képes a szociális szakterületén belül hatékonyabban illessze szolgáltatásait az egyéni igényekhez, továbbá eredményesebben tudj a többi szakemberrel és a családdal partnerségben együttműködni, ezáltal elősegíti az autizmussal élő személyek társadalmi befogadását. Bevezetés: A nap programjának, céljainak, feladatainak áttekintése Az autizmus spektrum zavarokkal (ASZK) kapcsolatos ismeretek frissítése Mi az autizmus a legújabb történeti információk tükrében. A fejlődés és a viselkedés jellemzői ASZ-ban. A diagnózis kérdései: A diagnózishoz vezető út, a diagnosztikus folyamat, a diagnózis jelentősége. A hatékony beavatkozás elvei, lehetőségei, általános céljai A komplex terápia alapelvei. A hatékony beavatkozás elvei, lehetőségei, általános céljai felnőttkorban Önállóság, függetlenség A felnőttkori önállóság lehetősége és kontinuuma. Az élethosszig tartó tanulás és a munka. A lakhatás kérdései: a teljes önállóságtól a bentlakásos intézményekig. A fizikai jóllét biztosítása, társuló egészségügyi problémák és kezelésük lehetősége. Illeszkedés, beilleszkedés: A változásokkal, átmenetekkel kapcsolatos problémák. A megelőzés, megoldás lehetőségei A jogi szakmai háttér specifikumai a felnőttkori ellátásban Intézményrendszer, szolgáltatási rendszer, szakember hálózat, információs csatornák: A képzés írásbeli vizsgával zárul, melynek tartalma az elméleti alapismeretek és szemlélet elsajátításának ellenőrzése.

8 A SZOCIÁLIS SZAKEMBEREK ÉS A SZERZETTEN SIKETVAK SZEMÉLYEK KOMMUNIKÁCIÓJÁNAK TOVÁBBFEJLESZTÉSE (T /2009) 50 pont 60 óra Kéthetente 6 óra Ft A hallgatók megismerik a szerzetten siketvak emberek megváltozott élethelyzetének, valamint annak elfogadásának különböző lépcsőfokait, szakaszait. A sikeres segítségnyújtás alapja, hogy a kommunikációs segítőnek korszerű elméleti ismeretei legyenek a szerzett siketvakság leggyakoribb okairól s azok következményeiről, az ismeretszerzésük módjáról, valamint gyakorlati ismereteket szereznek a személyi segítés hatékony módjairól. A képzés során a résztvevők megismerik azokat a segédeszközöket és használatuk módját, amelyet a szerzetten siketvak személyek kommunikációjuk során alkalmazhatnak. Érzékenyítés: A gyakorlatok célja, hogy a hallgatók átéljék a siketvakok helyzetét különböző szituációkban, különösen a kommunikációs akadályozottságot. Általános ismeretek korszerűsítése a szerzett siketvak állapotról: Az elméleti órákon a hallgatók alapismeretekhez jutnak a szerzett siketvak állapotról, a siketvak emberek munkavállalási, tanulmányi, rehabilitációs lehetőségeiről. Szerzett siketvakok pszichológiája: A téma tárgyalásának célja, hogy rávilágítson arra a folyamatra, amelyen szinte mindenki átmegy, akit valamilyen veszteség ér. Szerzetten siketvakok kommunikációja Kommunikáció segítő feladatai a szociális ellátásokban Az újgenerációs segédeszközök A Írásbeli záró teszt és gyakorlati vizsga.

9 FOGYATÉKOSSÁGÜGYI FOGLALKOZTATÁSI CIVIL ÉRDEKKÉPVISELETI KOORDINÁTOR (T /2009) 50 pont 60 óra 4x 2 nap elmélet, gyakorlat + vizsga Ft A képzési program arra készíti fel a fogyatékos és pszichiátriai személyek segítésével foglalkozó szervezetek munkatársait, hogy képesek legyenek eredményes érdekérvényesítési és lobbi tevékenység végzésére. Azoknak a felső- és/vagy középfokú, szociális, pedagógiai, vagy egészségügyi végzettséggel rendelkező szakembereknek ajánljuk, akik fogyatékos vagy pszichiátriai személyek segítése területén szerzett legalább 3 éves gyakorlattal rendelkeznek. Az érdekérvényesítési, lobbi munkához szükséges szociológiai és szociálpszichológiai alapismeretek Az érdekérvényesítési, lobbi munkához szükséges szociálpolitikai ismeretek Az érdekérvényesítési, lobbi munkához szükséges informatikai ismeretek A fogyatékos személyek foglalkoztatásával kapcsolatos munkaerőpiaci és foglalkoztatáspolitikai ismeretek. Érdekérvényesítési, lobbi és jogi ismeretek Az érdekérvényesítési, lobbi munkához szükséges PR és protokoll A képzés szóbeli vizsgával zárul. A vizsga a képzés módszertanához illeszkedő gyakorlati problémára épülő feladatmegoldás, amely a hallgató gyakorlati alkalmasságáról ad visszajelzést.

10 ÜZLETI ISMERETEK ÉS KOMMUNIKÁCIÓ A SZOCIÁLIS FOGLALKOZTATÁSBAN (T /2009) 45 pont 40 óra 6 nap három blokkban Ft KIKNEK AJÁNLJUK Azoknak a felső- és/vagy középfokú, szociális, pedagógiai, vagy egészségügyi végzettséggel rendelkező szakembereknek, akik a felnőtt korú értelmi, halmozottan fogyatékos és autista személyeket ellátó intézményekben, foglalkoztatás-szervező munkakörben dolgoznak. A képzésen a hallgatók elsősorban a fogyatékos személyek által készített termékek piaci értékesítésével kapcsolatban szereznek ismereteket, felkészülnek egy vállalkozás megvalósíthatósági tanulmányának és üzleti tervének elkészítésére. A képzés az Értelmi halmozottan fogyatékos és autista emberek foglalkoztatásának szervezése c. képzésre épül, ezért ajánljuk, hogy ezt a képzésünket alapképzésként végezzék el. A KÉPZÉS EGYSÉGEI Bevezetés az üzleti tervezésbe Termék vagy szolgáltatás leírása Piacelemzés Marketing terv és márkastratégiák Eladási terv és stratégia Működés és menedzsment Pénzügyi elemzés Társadalmi hatás Kockázatelemzés és kezelés Teljesítmény-mérés és értékelés Esettanulmány Üzleti kommunikáció Értékesítés: folyamat és technikák Tárgyalástechnika Befektetői döntés gyakorlat SZÁMONKÉRÉS MÓDJA A képzés résztvevői záró dolgozatot írnak, egy üzleti tervet készítenek saját intézményük foglalkoztatásának.

11 ÚJ UTAK A FOGYATÉKOS EMBEREK CSALÁDJAINAK SZEMÉLYI SEGÍTÉSÉBEN (T /2009) 50 pont 60 óra 40 óra elmélet + 20 óra gyakorlat Ft Ezt a továbbképzést olyan szociális szakembereknek hirdetjük, akik fogyatékos személyeket otthonukban is gondoznak, vagy gondozni kívánnak. A résztvevők képesek lesznek a fogyatékos ember otthonában szakszerű szociális tevékenységet végezni, továbbá a családok életébe minél kompetensebb módon bekapcsolódni. A képzés középpontjában a fogyatékos személy és családja, illetve az ebből eredő etikai és kompetencia kérdések állnak. A résztvevők a képzés során megismerik a fogyatékosság új definíciójából eredő attitűd-, és szemléletváltozást, alapos ismereteket szereznek az ebből következő elméleti és gyakorlati kérdésekről. Új terminológiák a fogyatékos-ügyben Kommunikáció, metakommunikáció, az információ áramlása a fogyatékos személyek között, illetve a fogyatékos személyek családjaiban A fogyatékos emberek életkori sajátosságai a normalizációs elv tükrében A fogyatékos családtag hatása a család szerkezetének megváltozására A segítő szakember kompetenciája a fogyatékos személy családjában A fogyatékos emberek jogai és intézményrendszerének változásai az EU elvárásának tükrében Saját munkám minőségének fejlesztése Gyakorlati munka előkészítése Gyakorlat, irányított terepmunka A gyakorlati munka értékelése A továbbképzésen résztvevők az elméleti órákon tanultakra alapozva a gyakorlatot követően esszét írnak, amit vizsgabizottság előtt szóban megvédenek.

12 AZ A1 SZINTŰ JELNYELVI TANFOLYAM (T /2009) 42 pont 60 óra Heti 4 óra Ft A képzést a fogyatékos emberekkel kapcsolatban álló szakembereknek ajánljuk. A képzési program célja, hogy a jelnyelvet használó személyek közvetlen és közvetett ellátása területén érzékenyítsen, ismereteket adjon, és készségeket fejlesszen. Bemutassa a hallássérültekkel kapcsolatos kommunikáció alapelveit, módszereit. A képzési program célul tűzi ki az intenzív érzékenyítést. Alapvető elméleti ismeretek nyújtása mellett gyakorlati ismereteket, szemléletet, gondolkodásmódot, igyekszik átadni a hallgatóknak. A képzést követően bekapcsolódhatnak magasabb szintű jelnyelvi képzésekbe, de már az itt megszerzett tudással is képessé válnak arra, hogy kapcsolatot tudjanak kialakítani az érintett siket vagy nagyothalló személlyel, alapinformációkat tudjanak cserélni és szükség esetén más segítő szakembert tudjanak bevonni a kliensek ellátásába. Gondolkodj képben! Ráhangolás, képi gondolkodás kialakítása, Nyelvtan: Mimika és gesztusok alkalmazása az önkifejezésre, pozitív/negatív attitűd, univerzális mimikák áttekintése és tudatosítása, a jelek mérete a tárgyak mérete, tagadás fejrázással Adj jelet magadról! Ismerkedés, kapcsolatteremtés (Ismerkedő formulák, udvariassági fordulatok) Nyelvi funkciók: üdvözlések, megszólítás, bemutatkozás, búcsúzás, érdeklődés hogylét iránt, és arra reagálás, betűzés, kérdés/felelet Nyelvtan: Jobb és balkezes jelelés, névmások: ez/az, személyes, birtokos, alap mondatszerkesztés, alap kérdésszerkesztés, egyszerű felszólítások, ki? Mi?, daktil alapozás, rejtett kérdések Ahol élek Lakóhely, természeti környezet, Nyelvi funkciók: leírás, dolgok megnevezése, azonosítás, igenlő/nemleges válasz, visszakérdezés Nyelvtan: fent/lent/jobbra/balra, térbeli minták (formák), formázó: pl KRESZ-táblák, elhelyezkedés, mimika: közel/távol Milyen? Hol? Merre?, fonomimika alapozás, összetett mondat: kapcsolatos Akikkel élek Család, társas kapcsolatok, Nyelvi funkciók: leírás, bemutatás, bemutatkozás, tetszésnyilvánítás, A+ proform, összetett mondat: ellentétes, többes szám helyhez kötött és elhúzott proformhasználat Mindennapi rutinok Tisztálkodás, öltözködés, étkezés Nyelvtan: Változó tövű cselekvésjelek, Mimika: túl kicsi, túl szűk/túl bő, túl nagy stb Milyen? Mikor?, többes szám: térpontba helyezhető változó tövű jelek pl. labdák (itt még a térpontok említése nélkül), ismételt ige ( téglákat pakol ), inherensen többes számú cselekvésjelek (pl. vitatkoznak ) Egy hétköznapom Munka, tanulás, szabadidő (Hónapok, napok, napszakok, foglalkozás, tanulás, házimunka, hobbi, szabadidős tevékenységek, napi program) egyszerű idővonal (múlt, jelen, jövő), mikor? A vizsga helyszínén kitöltött tesztkérdésekből álló írásbeli feladatlap, valamint szóbeli vizsga, mely a vizsga helyszínén vizsgabizottság előtt három részből (bemutatkozás, képleírás, szituációs feladat) álló feladat teljesítéséből áll.

13 FELNŐTTKORBAN HALLÁSSÉRÜLTTÉ VÁLT EMBEREK KOMMUNIKÁCIÓS SEGÍTÉSE A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKBAN (T /2009) 42 pont 60 óra Kéthetente 1 oktatási nap (6x10 tanóra) Ft A képzés során a hallgatók ismereteket szereznek, ill. mélyítenek el a felnőttkorban hallássérültté vált személyek kommunikációjának specifikus jellemzőiről és nehézségeiről, az általuk használt segédeszközökről, a hallásfejlesztés, kiejtésjavítás és szájról olvasás fejlesztésének lehetőségiről és gyakorlati megvalósításáról. Megismerik a felnőttkorban hallássérültté vált emberek pszichés jellemzőit, a halláskárosodás funkcionális következményeit, és képessé válnak a mentálhigiénés segítségnyújtásra. Bevezetés:A képzési program szükségességének indoklása Ismeretek a hallássérülésről A hallássérültek által használt gyógyászati segédeszközök A hallókészülékhez csatlakoztatható eszközök A hallássérültek által használt életvitelt könnyítő eszközök Akadálymentesítés hallássérültek számára A hallásfejlesztés lehetőségei és gyakorlata felnőtt hallássérült embereknél A hallás fejlesztésének lehetőségei hallásfejlesztő gyakorlóanyag A szájról olvasás lehetőségei és gyakorlata felnőtt hallássérült embereknél A VARÁZSDOBOZ Audio-vizuális számítógépes beszédfejlesztő program ismertetése A felnőttkorban hallássérültté vált emberek mentálhigiénés segítése A képzés tudásszintmérő teszttel és gyakorlati feladattal zárul. A teszt 30 kérdésből áll, mely átfogóan tartalmazza a részterület ismereteit. A képzés teljesítésének másik, gyakorlati feladata egy esetleírás több szempontú elemzése és fejlesztési javaslatok meghatározása.

14 FOGYATÉKOS EMBEREK TÁRSADALMI BEFOGADÁSÁNAK HATÉKONYABB GYAKORLATA A SZOCIÁLIS ELLÁTÓ RENDSZER ÚJ FELADATAI ÉS LEHETŐSÉGEI (T /2009) 42 pont 45 óra Kéthetente, hét alkalommal. Napi 6-7 órában Ft KIKNEK AJÁNLJUK A résztvevők képet kapnak a fogyatékos emberek aktuális társadalmi helyzetéről, az ellátó rendszer problémáiról. Többek között elmélyülten foglalkozunk olyan témákkal, mint a fogyatékos emberek helye a mai magyar társadalomban; a teljes társadalmi tagság eléréséhez szükséges szemléletbeli és környezeti változások folyamata. A képzés érinti mindazt a tudást, amely a szociális szakember továbbképzése, ismereteik megújítása érdekében elengedhetetlen, foglalkozik a személyes szociális szolgáltatások megszervezésének, igénybevételének problémáival, a társadalmi kirekesztettség intézményi okaival. A fogyatékos emberek társadalmi helyzetének elemzése Fogyatékosság és szegénység A személyes szociális szolgáltatások megszervezésének, igénybevételének problémái / a társadalmi kirekesztettség intézményi okai Fogyatékos ember a családban Fogyatékos gyermek születik A felnőtt élet. Fogyatékos ember a bentlakásos intézményben Foglakozási rehabilitáció, szociális foglalkoztatás Esélyegyenlőség a gyakorlatban - komplex Esetek bemutatása, visszajelzések. A kurzus végére készíteni kell egy esettanulmányt, ami tükrözi a képzésen kapott ismeretek integrált alkalmazását

15 KOMMUNIKÁCIÓS HÍDÉPÍTÉS ERŐSÍTÉSE ÉS FEJLESZTÉSE A SZOCIÁLIS SZAKEMBEREK ÉS SZOLGÁLTATÁSOKAT IGÉNYBEVEVŐ EMBEREK KÖZÖTT (T /2009) 50 pont 45 óra 27 óra elmélet + 18 óra gyakorlat Ft KIKNEK AJÁNLJUK A résztvevők újszerű érzékenyítő gyakorlatok elsajátításával mélyítik el tapasztalataikat, ismereteiket a fogyatékosságról, a fogyatékos emberekkel kapcsolatos rehabilitációs szemlélet változásairól, a probléma társadalmi megközelítéséről. Ismereteket szereznek a jogi szabályozás alapvető nemzetközi és hazai dokumentumairól, azok tartalmáról. Megismerik a főbb fogyatékossági típusok kommunikációbeli következményeit. A résztevők az elméleti és gyakorlati ismeretek által megismerik, hogyan érzékelhetik a fogyatékos személyek problémáit, hogyan tudnak eredményesen segíteni a szociális munka eszköztárával. Önismereti pillérek Kommunikációs gátjaink Fogyatékossági szigetek A fogyatékos embereknek szociális szolgáltatást nyújtó szervezetek kommunikációs hídépítése Kommunikációs hídépítés fejlesztése az autista emberekhez Kommunikációs hídépítés elmélyítése az értelmi fogyatékos emberekhez Kommunikációs hídépítés erősítése a hallássérült emberekhez Kommunikációs hídépítés fejlesztése a látássérült emberekhez Kommunikációs hídépítés erősítése a mozgáskorlátozott és súlyosan halmozottan fogyatékos emberekhez Kommunikációs hídépítés fejlesztése a beszédhibás emberekhez. Méltóságteljes kommunikáció Az oktató által előre megadott foglalkozásokhoz kutatómunka, beszámolás: szóbeli, órai beszámoló keretében. A kurzus végén írásos anyag leadása (min. 1,5 és max. 3 gépelt oldal), szóbeli beszámoló keretében az anyag elemzése.

16 AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVARRAL ÉLŐ GYERMEKEK AZ AUTIZMUS SZEMPONTÚ, INFO-KOMMUNIKÁCIÓS AKADÁLYMENTESÍTÉS ALAPELVEI (T /2009) 44 pont 45 óra nap Harmadik képzési napot követő önálló munkavégzés - otthoni feladatok - 10 óra Ft A képzési program célja, hogy az autizmussal élő gyermekek közvetlen és közvetett szociális ellátása területén érzékenyítsen, ismereteket adjon, és készségeket fejlesszen az érintett gyermekek és családjaik segítése érdekében. A képzési program sikeres elvégzésével a hallgató különböző szintű korszerű ismeretekre tesz szert, megismeri az autizmus spektrumzavar természetét, a terápiás alapelveket, a gyermekkori segítségnyújtás lehetőségeit, az ellátórendszert és a jogszabályi kereteket. A megszerzett ismeretek birtokában képes a szociális szakterületen belül hatékonyabban illeszteni szolgáltatásait az autista gyermekek egyéni igényeihez, továbbá eredményesebben tud a többi szakemberrel és a családdal partnerségben együttműködni, ezáltal elősegíti az autizmussal élő személyek társadalmi befogadását. Bevezetés: A nap programjának, céljainak, feladatainak áttekintése Az autizmus spektrum zavarokkal (ASZ) kapcsolatos általános és átfogó elméleti ismeretek ASZ a gyermekkori spektrumban A korai diagnózis folyamata, jelentősége, következményei az érintett személyre valamint szűkebb és tágabb környezetére, valamint a fejlődés különböző szakaszainak sajátosságai. A hatékony beavatkozás elvei, lehetőségei, céljai, a beavatkozás gyakorlata A családi nevelés egyéni segítése. A családok nehézségei. A szülő prioritásai. Igények és lehetőségek összehangolása Komplex ellátás a gyermekkor életszakaszaiban A változásokkal, átmenetekkel kapcsolatos problémák. A megelőzés, megoldás lehetőségei. Krízishelyzetek és lehetséges megoldásuk a gyermekkorban Szakmai, partneri kapcsolatok, együttműködések, formai keretek Igények és szolgáltatások felmérésének szempontjai, technikái, területe Autizmussal élő gyermekek személyes dokumentációja Az ellátások jogi szakmai keretei, hazai és nemzetközi Információforrások Ágazati ellátások, szolgáltatások rendszere és szakmai keretek A képzés írásbeli vizsgával zárul, melynek tartalma az elméleti alapismeretek és szemlélet elsajátításának ellenőrzése.

17 FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK SZOCIÁLIS SEGÍTÉSÉNEK ÚJ ÚTJAI (T /2009) 42 pont 33 óra 20 óra elmélet + 13 óra gyakorlat Ft A képzést minden olyan, különböző szakterületen és különböző alap, vagy szakképesítéssel rendelkező szakember számára ajánljuk, akik munkájuk során fogyatékos emberekkel kerülnek kapcsolatba. A képzés célja széleskörű, gyakorlatorientált, korszerű ismeretek átadása a fogyatékos személyekkel összefüggésben. Érzékenyítés, ráhangolódás a fogyatékos emberek helyzetére. Értékek, etikai dilemmák a szociális munkában, és ezek megjelenése a fogyatékos emberek ellátásában. A szociális munka és a fogyatékossággal összefüggő fogalmak újszerű megközelítése. A fogyatékossággal összefüggő ismeretek, a fogyatékos emberek megítélésének és a különböző korszakok viszonyulásának történeti áttekintése. Az önálló életvitel beépülése a jelenlegi és a tervezett intézkedésekbe. Szociális szolgáltatások jelenlegi rendszerének új irányai. Informatikai eszközök használata a fejlesztésben és a rehabilitációban. Személyes látogatás a célcsoporttal foglalkozó intézményekbe, a jó gyakorlatok megtekintése céljából. A témával kapcsolatos prezentáció készítése, melyet a résztvevő az utolsó foglalkozáson a csoportnak bemutat.

18 KÖNNYEN ÉRTHETŐ KOMMUNIKÁCIÓT (KÉK) HASZNÁLÓ SZOCIÁLIS SEGÍTŐK INTENZÍV KÉPZÉSI PROGRAMJA (T /2009) 46 pont 30 óra 15 óra elmélet + 15 óra gyakorlat Ft A Könnyen Érthető Kommunikáció technikájának elsajátítása igen széles körben hasznosítható. A módszer segítségével az értelmileg sérült, az olvasási nehézségekkel küzdő, valamint a nyelvi zavarokkal küzdő emberek számára is könnyebben adhatók át a szükséges információk, így jobb minőségűek lehetnek a szociális szolgáltatások. Érzékenyítés (kommunikációs ismeretek felfrissítése, szintetizálása) A KÉK nemzetközi és hazai gyakorlata, a KÉK szóbeli és írásbeli eszköztára a szociális területen KÉK képi eszköztára, saját alkalmazások gyakorlata, módszerei a szociális területen A Képi kommunikáció eszközei Könnyen Érthető Kommunikáció készítési protokollja Könnyen Érthető Kommunikáció a gyakorlatban Munkahelyi kollégák felkészítése a Könnyen Érthető Kommunikációra Az ismeretátadás módszerei A kommunikációt segítői háló lehetőségek megismerése. A segítői háló lehetséges szereplők meghatározása Saját kommunikációt segítő háló tervezése, építése Az elméleti tudás adaptálásának ellenőrzésére házi feladat teljesítése kötelező. Ennek tartalma a saját munkahelyi környezet kommunikációs akadálymentesítése céljából történő átvilágítás és átalakítási javaslattétel. Ennek formája egy 3-5 oldalas esszé vagy prezentáció kidolgozása, mely - a 3 napos intenzív képzést követő - 1 napos képzési napon kerül bemutatásra.

19 A SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI TERÜLETEN INFORMÁCIÓS SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ SZAKEMBEREK FELKÉSZÍTÉSE (T /2009) 50 pont 30 óra 20 óra elmélet + 10 óra gyakorlat Ft A továbbképzés során először a résztvevők munkaterületének, tevékenységi körének azonosítása történik meg, majd a személyes motivációk és attitűd feltérképezése. Ezután összegyűjtjük a résztvevők segítségével, hogy milyen típusú kérdésekkel, problémákkal szembesülnek, milyen információs segítségre van szükségük felhasználóiknak. A kérdések beazonosítása után ismertetjük a szakmai információk típusát, az intézményi ellátórendszer struktúráját, az egyéb ellátásokat, alternatív szolgáltatásokat, civil szervezeteket és olyan információs portálokat, ahonnét folyamatosan hasznos információk gyűjthetők. A kérdések és az arra adható válaszok tágabb körének ismertetése után áttérünk az információnyújtás személyi oldalának megismertetésére. Mit jelent számomra a segítés, a segítő szakma? saját élmény, attitűd és motivációk feltárása Problématérkép készítése Az információk típusainak ismertetése, a csoportosítása és a források megjelölése. Az információt kérő csoportok azonosítása, nehézségeik és problémakörük megismerése. Milyen a jó segítő? A segítői szerep nehézségei Az információgyűjtés és frissítés módszertanának ismertetése, a praktikus tanácsok, tipikus hibák, nehézségek. A különböző információs portálok és egyéb információs források használatának gyakorlata Gyakorlatra való felkészítés és intézményi gyakorlat Az intézményi gyakorlat tapasztalatainak összegyűjtése, a sikerek és a nehézségek, problémák megvitatása Csoportos vizsga keretében a rendelkezésre álló segédeszközök segítségével egy kihúzott kérdést kell a résztvevőknek megválaszolniuk úgy, hogy közben célirányos segítséget kérhetnek egymástól.

20 SÚLYOSAN HALMOZOTTAN FOGYATÉKOS EMBEREK ÉLETÉNEK KÍSÉRÉSE (T /2008) 50 pont 46 elmélet + 14 óra gyakorlat 2x3 nap elmélet, valamint 2 nap gyakorlat és záróvizsga Ft A szociális és gyógypedagógiai ellátás területén, súlyosan halmozottan fogyatékos emberekkel foglalkozó szakemberek számára ajánljuk. A tanfolyam elsődleges célja a súlyosan-halmozottan fogyatékos emberek ellátásában egy új szemléletmód és modern ismeretek közvetítése, mely a megváltozott élethelyzetet és ennek nevelési szempontjait helyezi előtérbe, megpróbálja a súlyosan-halmozottan fogyatékos ember életét annak teljességében megragadni, a gondozást, nevelést és fejlesztést komplex egységként kezelni. A továbbképzési program elméleti részében a hallgatók megismerik a súlyosan-halmozottan fogyatékos emberek harmonikus személyiségfejlődésének feltételeit és a hétköznapokban zajló nevelés alapvető gyakorlati eljárásait (pl. fejlesztő gondozás, mindennapos tevékenységre nevelés, kommunikáció kialakítása), melyek az intézményes ellátás bármely formájában jól beépíthetők a hétköznapi gyakorlatba. A gyakorlati foglalkozások során a résztvevők a hazai intézmények újszerű szervezési és tartalmi kezdeményezéseit és gyakorlatát ismerik meg. (Az elméleti oktatáson túl, a továbbképzés gyakorlatának része még két intézmény meglátogatása és a szerzett tapasztalatok feldolgozása a megadott szempontrendszer szerint.) A súlyosan-halmozottan fogyatékos ember Fejlődésorientált gondozás és nevelés elméleti háttere Tervezés, szervezés, dokumentáció Fejlődésorientált gondozás és nevelés gyakorlata Kommunikáció és interakció, mint az együttélés és együttműködés alappillére A súlyosan-halmozottan fogyatékos emberek gondozásának, nevelésének hazai intézményrendszere és gyakorlata, az innováció lehetőségei, javaslatok oldalas esetismertetés készítése a tanfolyamon tanultak alapján egy ismert gyermekről (információgyűjtés adatai, egyéni fejlesztési terv) oldalas írásbeli összefoglaló a gyakorlat során megismert intézmény működéséről, a szolgáltatást igénybe vevő személyekről, a gyakorlaton szerzett tapasztalatokról oldalas írásbeli összefoglaló arról, hogy a tanultak alapján milyen strukturális és tartalmi változtatásokat fog bevezetni saját munkájában, a tanultakat hogyan tudja saját intézményében saját munkakörében alkalmazni 4. szóbeli vizsga, melynek témája a három írásbeli feladat megvitatása, valamint a tanfolyamon kifejtett témakörök az előadások és a megadott szakirodalom alapján

a) Képzők képzése keretében választható képzési programok

a) Képzők képzése keretében választható képzési programok a) Képzők képzése keretében választható képzési Az ség és egyetemes építészeti (építész szakirány) Az ség és egyetemes belsőépítészeti (belsőépítész szakirány) Az ség és egyetemes épületgépészeti (épületgépész

Részletesebben

a) Képzők képzése keretében választható képzési programok

a) Képzők képzése keretében választható képzési programok a) Képzők képzése keretében választható képzési Az ség és egyetemes építészeti szempontjai, műszaki követelményei (építész szakirány) Az ség és egyetemes belsőépítészeti szempontjai, műszaki követelményei

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZOCIÁLIS ÉS PEDAGÓGIAI TOVÁBBKÉPZÉSEIRŐL

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY SZOCIÁLIS ÉS PEDAGÓGIAI TOVÁBBKÉPZÉSEIRŐL KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY AKKREDITÁLT SZOCIÁLIS ÉS PEDAGÓGIAI TOVÁBBKÉPZÉSEIRŐL 2009. ŐSZ KIKNEK AJÁNLJUK KÉPZÉSEINKET Azoknak a szakembereknek, akik értelmi és halmozottan fogyatékos

Részletesebben

Felnőttek, mert felnőttek

Felnőttek, mert felnőttek Zolnai Erika Felnőttek, mert felnőttek Értelmi sérült felnőttek szexuálpedagógiai támogatása KLTE S z o c í o Í ő í í í ű Tanszék Könyvtára Leli, KEZEM FOGVA ÖSSZ EfO & K > Kézenfogva Alapítvány Budapest,

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében MEREK Guruló projekt műhely átadás Miskolc, 2010. november 17. Tartalomjegyzék 1. A Közalapítványról

Részletesebben

A tanfolyamok a résztvevők számára ingyenesek, a képzések költségét a TÁMOP-5.4.6.A-12/1-2013-0005 projekt finanszírozza!

A tanfolyamok a résztvevők számára ingyenesek, a képzések költségét a TÁMOP-5.4.6.A-12/1-2013-0005 projekt finanszírozza! Tisztelt Kolléganő, Kolléga! A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. TÁMOP-5.4.5. kiemelt projektje keretében kialakításra és akkreditálásra kerültek felnőttképzési programok.

Részletesebben

Általános rehabilitációs ismeretek

Általános rehabilitációs ismeretek Tantárgy összefoglaló Tantárgy megnevezése Tantárgy képzési céljai A képzés célok részletesebb kifejtése: Általános rehabilitációs ismeretek A tanuló elsajátítsa a rehabilitáció modern szemléletét, ismerje

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

ÓRAREND. A minősített továbbképzések címei:

ÓRAREND. A minősített továbbképzések címei: ÓRAREND A minősített továbbképzések címei: A tanácsadás szerepe, tanácsadói feladatok felnőttkorú autista emberek ellátásának támogatásában I. alapozó felkészítés, a program engedélyszáma: T- 05-021/2018

Részletesebben

ÓRAREND Továbbképzés 3 képzési egységének összefoglaló (nem hivatalos, belső használatú) címe: Autizmus specifikus felnőtt-ellátási tanácsadó képzés

ÓRAREND Továbbképzés 3 képzési egységének összefoglaló (nem hivatalos, belső használatú) címe: Autizmus specifikus felnőtt-ellátási tanácsadó képzés ÓRAREND Továbbképzés 3 képzési egységének összefoglaló (nem hivatalos, belső használatú) címe: Autizmus specifikus felnőtt-ellátási tanácsadó képzés Az akkreditált képzések címei: A tanácsadás szerepe,

Részletesebben

időpont helyszín időtartam tananyagegység neve Regisztráció SZÜNET 2. A kommunikációs képesség felmérésének alapjai

időpont helyszín időtartam tananyagegység neve Regisztráció SZÜNET 2. A kommunikációs képesség felmérésének alapjai ÓRAREND Továbbképzés címe: AAK augmentatív és alternatív kommunikáció diagnoszta képzés Alapítási engedély száma: 12/13/2019 Továbbképzési csoport azonosítószáma: 7190121/1 1. A komplex kommunikációs igény

Részletesebben

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea Hasznos információk a fogyatékosságról Összeállította: Kovács Tímea Mi a fogyatékosság? A fogyatékosság nem betegség, hanem egy tartós vagy véglegesült állapot. A fogyatékos ember, aki tartósan vagy véglegesen

Részletesebben

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, 1173 Bp., Pesti út 117. Az időpont kialakítás alatt.

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, 1173 Bp., Pesti út 117. Az időpont kialakítás alatt. A Közép-magyarországi Szociális Módszertani Intézmény konzorciumi partnerei által szervezett szociális továbbképzési rendszerben minősített továbbképzések 1 Továbbképzés neve, engedélyszáma Mentálisan

Részletesebben

Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél

Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél A szolgáltatás átfogó és operatív célja A Pro-Team Nonprofit Kft. rehabilitációs akkreditált foglalkoztató, ahol több mint 2000 fő megváltozott

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján A feladatsor 1-20-ig számozott

Részletesebben

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására. MISKOLC 2010. november 16.

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására. MISKOLC 2010. november 16. TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására MISKOLC 2010. november 16. V Á Z L A T Alapelvek A projekt célja A fogyatékosság értelmezése Projekt szolgáltatásai

Részletesebben

2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései

2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései 2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései Továbbképzés neve, engedélyszáma Célcsoport Helyszín, időpont Pontért ék Ár Kapcsolattartó 1 Mentálisan hanyatló

Részletesebben

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Küldetésünk A Salva Vita Alapítvány célja az értelmi sérült emberek önálló életvitelének és társadalmi beilleszkedésének

Részletesebben

8. sz. melléklet Pszicho-szociális nevelési program a foglalkoztathatóságért. - képzési program folyamata -

8. sz. melléklet Pszicho-szociális nevelési program a foglalkoztathatóságért. - képzési program folyamata - ELŐKÉSZÍTÉS: 8. sz. melléklet Pszicho-szociális nevelési program a foglalkoztathatóságért - képzési program folyamata - A tanfolyam meghirdetése időpontok megjelölésével Jelentkezők regisztrálása A jelentkezők

Részletesebben

SZÜKSÉGLETEK ÉS IGÉNYEK KOMPLEX FELMÉRÉSE SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOKAT IGÉNYBEVEVŐ ÉRTELMI FOGYATÉKOS ÜGYFELEK SZÁMÁRA

SZÜKSÉGLETEK ÉS IGÉNYEK KOMPLEX FELMÉRÉSE SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOKAT IGÉNYBEVEVŐ ÉRTELMI FOGYATÉKOS ÜGYFELEK SZÁMÁRA SZÜKSÉGLETEK ÉS IGÉNYEK KOMPLEX FELMÉRÉSE SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOKAT IGÉNYBEVEVŐ ÉRTELMI FOGYATÉKOS ÜGYFELEK SZÁMÁRA Képzést végző szervezet: DOWN ALAPÍTVÁNY Székhely: 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel:

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató. Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre

Hallgatói tájékoztató. Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre Hallgatói tájékoztató Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a TÁMOP 3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja (Szakszolgálatok fejlesztése)

Részletesebben

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015.

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. Bemutatkozás REHABJOB - JOBGROUP REHABJOB (www.rehabjob.hu) üzletágunk mellett az alábbi divíziók tartoznak

Részletesebben

Fekete István Iskola felkészül a referencia intézményi feladatokra. Továbbképzési emlékeztető:

Fekete István Iskola felkészül a referencia intézményi feladatokra. Továbbképzési emlékeztető: TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0524 Fekete István Iskola felkészül a referencia intézményi feladatokra Projekt kezdete: 2012 aug. 1 Projekt vége 2012. május 31. Továbbképzési emlékeztető: 1. Változásmenedzselés

Részletesebben

HOZZÁFÉRÉS ÉS MINŐSÉG A SÚLYOSAN HALMOZOTT GYERMEKEK ELLÁTÓ- RENDSZERÉNEK JELLEMZŐI

HOZZÁFÉRÉS ÉS MINŐSÉG A SÚLYOSAN HALMOZOTT GYERMEKEK ELLÁTÓ- RENDSZERÉNEK JELLEMZŐI HOZZÁFÉRÉS ÉS MINŐSÉG A SÚLYOSAN HALMOZOTT GYERMEKEK ELLÁTÓ- RENDSZERÉNEK JELLEMZŐI FOGALMI MEGHATÁROZÁS KIK ŐK? HAZAI HELYZET fogalom 32/2012 (X.8.) EMMI rendelet 3. melléklet: A súlyos halmozott fogyatékosság

Részletesebben

SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu

SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu SZEMÉLYES ADATOK Név E-mail SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu Állampolgárság Magyar Születési idő 1974. 02. 02. Születési hely BUDAPEST MUNKATAPASZTALAT 2010. 05. 01. ELTE BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS

MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS MCPE VEZETŐI ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS 2018-2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? Felkészít a vezetői és üzleti coaching belépő szintű alkalmazására A coach szerephez elengedhetetlen szakmai önismeretet és önbizalmat

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében MEREK Guruló projekt műhely átadás Kaposvár, 2010. december 7. Tartalomjegyzék 1. A Közalapítványról

Részletesebben

Tréningprotokoll segítők felkészítéséhez

Tréningprotokoll segítők felkészítéséhez Tréningprotokoll segítők felkészítéséhez 1. alkalom A képzésről általában (pedagógiai modell tartalma, a tréning célja, feladata; tudatosság, attitűdváltás, fejlődés) A tréninghez kapcsolódó eszközök (önmegfigyelő

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat kompetenciái az atipikus fejlődésű gyermekek diagnosztikájában, ellátásában

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat kompetenciái az atipikus fejlődésű gyermekek diagnosztikájában, ellátásában A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat kompetenciái az atipikus fejlődésű gyermekek diagnosztikájában, ellátásában Mile Anikó Székesfehérvár, 2016. október 27. 2 A SZAKSZOLGÁLAT HELYE, SZEREPE A KÖZNEVELÉS

Részletesebben

Képzés megnevezése: ÚJ PREZENTÁCIÓS MÓDSZEREK A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓÉRT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN

Képzés megnevezése: ÚJ PREZENTÁCIÓS MÓDSZEREK A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓÉRT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN Képzés megnevezése: ÚJ PREZENTÁCIÓS MÓDSZEREK A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓÉRT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN A képzés célja A vállalkozások hatékonyságának növelése a munkatársak kommunikációs technikájának, eszközeinek,

Részletesebben

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái.

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Szalka Anita 2011. November 15. 2011.12.02. 1 A közösségi

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS

MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS MCPE VEZETŐ I ÉS ÜZLETI COACH KÉPZÉS 2019 MIT NYÚJT A KÉPZÉS? Felkészít a vezetői és üzleti coaching belépő szintű alkalmazására A coach szerephez elengedhetetlen szakmai önismeretet és önbizalmat Gyakorlati

Részletesebben

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése Kaposi József A szempontok felsorolása a 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet( a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről) 2. számú mellékletéből

Részletesebben

Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve

Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve 6252 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 28. szám 1. melléklet az 1056/2012. (III. 9.) Korm. határozathoz Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve I. Fogyatékossággal

Részletesebben

Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak

Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2007. 1. KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe: Debreceni

Részletesebben

ÓRAREND. időpont helyszín időtartam tananyagegység neve oktató Regisztráció Ebédszünet

ÓRAREND. időpont helyszín időtartam tananyagegység neve oktató Regisztráció Ebédszünet ÓRAREND Képzési kód: 718015-1 Továbbképzés címe: A tanácsadás szerepe, tanácsadói feladatok autista gyermekek és fiatalok inklúzív nevelésében Minősítés száma: 9/146/2018 időpont helyszín időtartam tananyagegység

Részletesebben

1. Eredményes befolyásolás Kapcsolatépítés és eredmények elérése (20 óra)

1. Eredményes befolyásolás Kapcsolatépítés és eredmények elérése (20 óra) Felnőttképzés Képzéseink jelentős része a fejlesztéspolitikai témákhoz kapcsolódik: érintik az egyedi projekt szintet, ugyanúgy, ahogy a programozás ciklusát is. Ügyfeleink számára előzetes igényfelmérés

Részletesebben

Egészségkárosodott és akadállyal élő emberek közelében. Szeretettel köszöntjük a program résztvevőit!

Egészségkárosodott és akadállyal élő emberek közelében. Szeretettel köszöntjük a program résztvevőit! Egészségkárosodott és akadállyal élő emberek közelében Szeretettel köszöntjük a program résztvevőit! A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével EGÉSZSÉGKÁROSODOTT

Részletesebben

Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve

Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Ikt. szám: 547/T-71/2010/6 Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve Elfogadta

Részletesebben

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK M5004 FELDTOK Felnőttoktatási és képzési tevékenysége során alkotó módon alkalmazza a felnőttek tanulásának lélektani 4 törvényszerűségeit a) a felnőtt tanuló motiválására formális tanulmányai 5 során

Részletesebben

FOREVER GURULÓ. Kogon Mihály

FOREVER GURULÓ. Kogon Mihály FOREVER GURULÓ Kogon Mihály Tartalom 1. A projektről 2. Hogyan gondolkodunk a fogyatékosságról? 3. Kihívások 4. Válaszok GURULÓ műhelyhálózat - www.gurulo.hu Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS SNI tanuló ellátása Osztályfőnök Osztályban tanító pedagógusok Gyógypedagógus

Részletesebben

A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B.

A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B. A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B. A pedagógiai szakszolgálati tevékenységek (2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről) a) a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás

Részletesebben

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás Kiemelt figyelmet igénylő gyermek, tanuló: - különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, - a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

Iskolai konfliktusok, erőszak, zaklatás hatékony megelőzése és kezelése

Iskolai konfliktusok, erőszak, zaklatás hatékony megelőzése és kezelése Iskolai konfliktusok, erőszak, zaklatás hatékony megelőzése és kezelése Magyarország közoktatási intézményeinek fenntartói részére A program az Európai Unió programja finanszírozásával valósult meg A következő

Részletesebben

Záró kerekasztal- A pályázat tapasztalatai és eredményei

Záró kerekasztal- A pályázat tapasztalatai és eredményei Záró kerekasztal- A pályázat tapasztalatai és eredményei 2016. 06. 20. Autizmus-specifikus nevelés és oktatás támogatása V. AUTMENTOR 2015 Együttműködés Mi az, ami képessé tesz bennünket, hogy elérjünk

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Központi szociális információs fejlesztések

Központi szociális információs fejlesztések TÁMOP 5.4.2 kiemelt projekt Központi szociális információs fejlesztések Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal AZ NRSZH FELADATAI A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalról, valamint eljárásának

Részletesebben

Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek

Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest) Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek Életünk értelme

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. BSc Sport-és rekreációszervező. Dr.Chaudhuri Sujit. Dr.Chaudhuri Sujit, Széles József

TANTÁRGYLEÍRÁS. BSc Sport-és rekreációszervező. Dr.Chaudhuri Sujit. Dr.Chaudhuri Sujit, Széles József Igen/Nem TANTÁRGYLEÍRÁS TESTNEVELÉSI EGYETEM A TANTÁRGY ALAPADATAI Modul megnevezése: MKKR Szint: Tantárgy megnevezése: Stratégiai és projektmenedzsment Kódja: Tantárgy kreditértéke: 3 kredit Készítés

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

TÁMOGATOTT LAKHATÁS SEGÍTŐK KÉPZÉSE

TÁMOGATOTT LAKHATÁS SEGÍTŐK KÉPZÉSE TÁMOGATOTT LAKHATÁS SEGÍTŐK KÉPZÉSE Képzést végző szervezet: DOWN ALAPÍTVÁNY Székhely: 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel: 061 363 6353 Képzés helye: Lágymányosi Foglalkoztató Centrum, 1111 Budapest, Lágymányosi

Részletesebben

TÜRR ISTVÁN KÉPZŐ ÉS KUTATÓ INTÉZET 2011-07- 01

TÜRR ISTVÁN KÉPZŐ ÉS KUTATÓ INTÉZET 2011-07- 01 TÜRR ISTVÁN KÉPZŐ ÉS KUTATÓ INTÉZET 2011-07- 01 1 SZAKFELADATAINK 10 Területi Igazgatóságot tömörítő, országos állami felnőttképzési és kutatás-módszertani intézmény. Elsődleges célja a hátrányos helyzetű

Részletesebben

Kapcsolati menedzsment, PR: 2 nap

Kapcsolati menedzsment, PR: 2 nap Kapcsolati menedzsment, PR: 2 nap Szervezeti megoldások bevezetése a lakosság naprakész és folyamatos tájékoztatásának javítására, a döntések nyilvánossá tételére A résztvevők ismerjék meg és sajátítsák

Részletesebben

Képzési összefoglaló Mátészalka Város Önkormányzatánál tartott tréningekről ÁROP-1.A.2/A-2008-0084

Képzési összefoglaló Mátészalka Város Önkormányzatánál tartott tréningekről ÁROP-1.A.2/A-2008-0084 Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 mail@bkf.hu Képzési összefoglaló Mátészalka Város Önkormányzatánál tartott tréningekről ÁROP-1.A.2/A-2008-0084

Részletesebben

Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen. 2013. június

Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen. 2013. június Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen 2013. június Üzletágaink, tevékenységünk www.job.hu www.rehabjob.hu www.tele-scope.hu www.brandjob.hu

Részletesebben

A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL

A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL Tartalom Az intézmény tevékenysége Szakmai egység, személyi

Részletesebben

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2014 június 20 TÁMOP-557-08/1-2008-0001

Részletesebben

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 HÍRLEVÉL 2014/I. 2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 kiemelt projekt keretében az idén is indulnak térítésmentes, a továbbképzési kötelezettség

Részletesebben

M1853. szakosított ellátások területén 4 Szociológiai alapfogalmak B 5 A szociológiai adatfelvétel módszerei B 6 A helyi társadalom szerkezete B

M1853. szakosított ellátások területén 4 Szociológiai alapfogalmak B 5 A szociológiai adatfelvétel módszerei B 6 A helyi társadalom szerkezete B M FELADATOK Közreműködik az egyéni gondozási, rehabilitációs 4 folyamat megtervezésében, megvalósításában Közreműködik a személyre szóló napi- és heti rend 5 kiakításában Szükség esetén segítséget nyújt

Részletesebben

EU 2020 és foglalkoztatás

EU 2020 és foglalkoztatás EU 2020 és foglalkoztatás EU 2020 fejlesztési stratégia egyik kiemelkedő célkitűzése a foglalkoztatási kapacitás növelése. A kijelölt problémák: munkaerő-piaci szegmentáció képzési kimenetek és munkaerő-piaci

Részletesebben

A tevékenység által, kreatív szemléletűek részére Szakszerű gyors módszerek elsajátítását, és a minőséget igénylők részére

A tevékenység által, kreatív szemléletűek részére Szakszerű gyors módszerek elsajátítását, és a minőséget igénylők részére I. ADATLAP - A program általános tartalma 1. A program megnevezése 1.1. Divat- és stílustervező felnőttképzés OKJ-s program esetén 1.2. OKJ száma is 54 211 07 0000 00 00 2. A program besorolása Csak egy

Részletesebben

TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002

TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002 Vissza a jövőbe TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0002 Speciális integrációs és reintegrációs foglalkozások fogvatartottak, pártfogó felügyelet alatt állók, javítóintézeti neveltek számára 2012. május 31. Az Országos

Részletesebben

TUDATOS VEZETÉS vezetőfejlesztő program

TUDATOS VEZETÉS vezetőfejlesztő program TUDATOS VEZETÉS vezetőfejlesztő program Valódi partner, valódi megoldások. TUDATOS VEZETÉS VEZETŐFEJLESZTŐ PROGRAM 60 ÓRÁS COACHINGGAL KOMBINÁLT MODULÁRIS TRÉNINGSOROZAT A Tudatos Vezetés Program tréningsorozat

Részletesebben

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON Tény, hogy a munkavállalók munkahelyi, családi és magán életi problémái nagymértékben képesek befolyásolni a munkavállaló munkahelyi teljesítményét, és ez által közvetett vagy

Részletesebben

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben Mentálisan akadálymentes közlekedés A gyógypedagógiai vizsgálatok, megfigyelések célja Az ügyfél megismerése (meglévő képességek, készségek;

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA KÖZÖSEN A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKÉRT BEFOGADÓ MUNKAHELYEK, BEFOGADÓ ÖNKORMÁNYZATOK című, TÁMOP 2.4.2/B-09/2-2009-0002 sz. azonosító számú program BEMUTATÁSA A projekt az

Részletesebben

Tájékoztató az akkreditált szolgáltató szervezetekről és az általuk nyújtott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokról

Tájékoztató az akkreditált szolgáltató szervezetekről és az általuk nyújtott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokról SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Tájékoztató az akkreditált szolgáltató szervezetekről és az általuk nyújtott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokról A foglalkozási rehabilitációs szolgáltatók

Részletesebben

Rehabilitációs tanácsadás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél

Rehabilitációs tanácsadás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél Rehabilitációs tanácsadás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél 1. A szolgáltatás átfogó és operatív célja A Pro-Team Nonprofit Kft. rehabilitációs akkreditált foglalkoztató, ahol több mint 2000 fő megváltozott

Részletesebben

TANULÁSI ÉS MUNKAMOTIVÁCIÓ ERŐSÍTÉSE 5. SZ. MELLÉKLET Modultematika

TANULÁSI ÉS MUNKAMOTIVÁCIÓ ERŐSÍTÉSE 5. SZ. MELLÉKLET Modultematika TANULÁSI ÉS MUNKAMOTIVÁCIÓ ERŐSÍTÉSE 5. SZ. MELLÉKLET Modultematika TÉMA OKTATÓ/TRÉNER ÓRASZÁM 1. CSOPORTÉPÍTŐ TRÉNING MODUL 12 1.1 Önálló bemutatkozás 1.2 Névlánc- egymás nevének ismétlése az ülésrend

Részletesebben

I V. F E LN Ő T T O K T AT ÁS

I V. F E LN Ő T T O K T AT ÁS I V. F E LN Ő T T O K T AT ÁS 4.1. Cím: Csapatépítő és együttműködést fejlesztő tréning A csoport tagjai tudatosan foglalkoznak a csoport állapotával, fejlődésével. Megtapasztalják saját és társaik szerepét

Részletesebben

Rövid összefoglaló a pszichológia BA szak zárásához

Rövid összefoglaló a pszichológia BA szak zárásához Elfogadta a Pszichológia Intézet Intézeti Tanácsa 2011.02.15. Érvényes a 2011 tavaszán záróvizsgázókra Rövid összefoglaló a pszichológia BA szak zárásához (Részletesebb leíráshoz ld. A pszichológia BA

Részletesebben

Tantárgy összefoglaló

Tantárgy összefoglaló Tantárgy összefoglaló Tantárgy megnevezése Tantárgy képzési céljai Jogi ismeretek Cél: A hallgatók legyenek tudatában a jogszabályok (azok elérhetőségei) jelentőségének, szerepének és ismerjék meg: - a

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE 2017-2019 Készítette: Kozmer Imre Gyula intézményvezető mesterpedagógus-aspiráns 2016 Befogadó

Részletesebben

Foglalkoztatás és önálló közlekedés. Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287

Foglalkoztatás és önálló közlekedés. Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287 Foglalkoztatás és önálló közlekedés Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287 Szociális foglalkoztatás 112/2006 (V.12.) Kormányrendelet alapján A szociális foglalkoztatás

Részletesebben

KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak

KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak

Részletesebben

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/ Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIA 2015.10.13. Dr. Tordai Zita Óbudai Egyetem TMPK Háttér A tanári szerep és a tanárképzés változása Európában

Részletesebben

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP /

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP / BESZÁMOLÓ A PÁLYÁZAT CÉLJA A gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel, képességekkel rendelkező munkavállalók neveléséhez való hozzájárulás. A társadalmi, gazdasági és technológiai változásokra való

Részletesebben

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3. Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0102 PÁLYÁZÓ: Segítők Innovatív Közössége Közhasznú Egyesület

Részletesebben

A projekt bemutatása. Készítette: Bartal Attila, projektvezető MEREK

A projekt bemutatása. Készítette: Bartal Attila, projektvezető MEREK A projekt bemutatása Készítette: Bartal Attila, projektvezető MEREK 1. Projektkörnyezet 2. A projekt céljai 3. Tanulságok 1. Környezet MEREK: Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Nemzeti Erőforrás

Részletesebben

Bihari Sándorné Pedagógiai intézményértékelési tanácsadó

Bihari Sándorné Pedagógiai intézményértékelési tanácsadó Bihari Sándorné Pedagógiai intézményértékelési tanácsadó A képzési idő: 2 félév A képző: Kodolányi János Főiskola A szakirányú továbbképzési szakon végzettek ismerik: - a pedagógiai értékelés hazai és

Részletesebben

ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége

ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége Jó gyakorlatok és kihívások az önálló életvitel kialakítása területén ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége Bemutatkozás A Szövetség 1997-ben alakult

Részletesebben

Munkaerő-piaci tréning tantárgy bemutatása

Munkaerő-piaci tréning tantárgy bemutatása Munkaerő-piaci tréning tantárgy bemutatása TÁMOP-2.2.4-08/1.-2009-0008 A foglalkozási rehabilitációs koordinátor képzés adaptációja Szlovéniába A projekt az EU társfinanszírozásával az Új Magyarország

Részletesebben

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében)

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében) Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP 3.3.2.-16 projekt keretében) A Digitális Jólét Program (DJP) végrehajtásával összefüggő

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete

A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete 1989-ben alakult, azzal a céllal, hogy hatékony segítséget nyújtson Miskolcon és vonzáskörzetében

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Szociális gondozó és ápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 76 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés 2014/2015. tanév NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási

Részletesebben

AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK

AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK 1. 2. 3. 4. 5. Képzés címe TÁMASZPONT Projektmenedzsment, változásmenedzsment, innováció a TÁMOP közoktatás-fejlesztési projektjeiben CSAPATTEST: Csapatépítő tréning megújuló közoktatási

Részletesebben

MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól!

MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének támogatása és az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény komplex szolgáltatásainak

Részletesebben

Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak

Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2007. Szakirányú továbbképzés I. Képzési és kimeneti követelmények 1. A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe: Debreceni

Részletesebben

A sérült gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzete. Kutatás Integrált szemléletű szolgáltatás - Érzékenyítés

A sérült gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzete. Kutatás Integrált szemléletű szolgáltatás - Érzékenyítés A sérült gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzete Kutatás Integrált szemléletű szolgáltatás - Érzékenyítés Megvalósítók MOTIVÁCIÓ ALAPÍTVÁNY Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek esélyegyenlősége

Részletesebben

A BELSŐ ELLENŐRZÉS ALAPJAI A BELSŐ ELLENŐZÉS GYAKORLATA

A BELSŐ ELLENŐRZÉS ALAPJAI A BELSŐ ELLENŐZÉS GYAKORLATA A BELSŐ ELLENŐRZÉS ALAPJAI A BELSŐ ELLENŐZÉS GYAKORLATA 1. A tréning programja 1.1. Megnevezés Belső ellenőrzés alapjai a belső ellenőrzés gyakorlata 1.2. A tréning célja A hatnapos tréning sikeres elvégzésével

Részletesebben

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai A tanfelügyeleti standardok fajtái 1. Az ellenőrzés területeinek megfelelő A vezető ellenőrzése - értékelése A pedagógusok ellenőrzése

Részletesebben