Tájékoztató a gépjármőadóról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájékoztató a gépjármőadóról"

Átírás

1 Tájékoztató a gépjármőadóról Tárgya: Minden belföldi érvényes rendszámtáblával ellátott gépjármő, pótkocsi, valamint a Magyar Köztársaság területén közlekedı, külföldön nyilvántartott tehergépjármő (a továbbiakban együtt: gépjármő) után gépjármőadót kell fizetni (helyi adóhatósághoz), a nem kizárólag magánhasználatú személygépkocsi után a gépjármőadó fizetési kötelezettségtıl függetlenül cégautóadót kell kifizetni (APEH) felé. A törvény hatálya nem terjed ki: A belföldi rendszámtáblával ellátott mezıgazdasági vontatóra, lassú jármőre és lassú jármő pótkocsijára, a négykerekő segédmotoros kerékpárra, a munkagépre, külön jogszabály szerint méhesházas gépjármővekre. - CD, a CK, a DT, az OT és a Z betőjelő gépjármővekre, valamint a külföldön nyilvántartott tehergépjármővek közül azokra, amelyek az Európai Unió tagállamában vannak nyilvántartva. Alanya: Külföldön nyilvántartott tehergépjármő adóztatási feladatait a VPOP látja el. A gépjármő azon tulajdonosa, üzemben tartó esetén üzembentartója (továbbiakban tulajdonos), akinek nevére a közlekedési hatósági nyilvántartás az év elsı napján fennálló állapota szerint a forgalmi engedélyt kiállították. Amennyiben a hatósági nyilvántartás szerint egy gépjármőnek több tulajdonosa, vagy több üzembentartója van, akkor közülük az adó alanya az, aki/mely a hatósági adatszolgáltatást megelızı tárgyév utolsó napján az adó alanya volt. Az adó alanya az "E" és "P" betőjelő ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármő esetén az, akinek/amelynek a nevére a rendszámtáblát az eljáró hatóság kiadta. Amennyiben az eladást a korábbi tulajdonos (átruházó) a külön jogszabályban meghatározott módon bejelentette, akkor a bejelentési kötelezettség megnyíltát (szerzıdés megkötésének idıpontját) követı év elsı napjától nem minısül adóalanynak. Ha a tulajdonátszállással érintett felek egyike sem tesz eleget a külön jogszabály által meghatározott bejelentési kötelezettségének, akkor a tulajdonátszállás bejelentése évének utolsó napjáig a korábbi tulajdonos az adó alanya.

2 A bejelentés módja A polgári jogi jogügylet régi tulajdonosa (az eladó vagy ajándékozó) a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló (2001. január 1-jén hatályba lépett) 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet (R) alapján gépjármő tulajdonjogában beállott változást annak bekövetkezésétıl számított 15 napon belül új típusú forgalmi engedély esetén a forgalmi engedély kitöltött bejelentı lapját [R.96. (2) bek.], míg régi típusú forgalmi engedély esetén a forgalmi engedély személyi lapját csatolva az erre a célra szolgáló (okmányirodánál lévı) és általa kitöltött nyomtatványon jelenti be [R. 102 (9) bek.] A fenti kötelezettséget az illetékes Gyáli okmány- és ügyfélszolgálati irodánál kell teljesíteniük az Alsónémedi állandó lakóhellyel rendelkezı ügyfeleknek. A Gyáli Okmány- és Ügyfélszolgálati Iroda Címe: 2360 Gyál, Kırösi út Ügyfélfogadási idı: Sorszám osztása a félfogadási idı kezdete elıtt 10 perccel kezdıdik. OKMÁNY- ÉS ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODA GYÁL Körzetközponti okmányiroda Tel.: , Fax: Irodavezetı: Sávai Mária Tel.: Az Okmány- és Ügyfélszolgálati Iroda Gyál ügyfélfogadási rendje: Hétfı: órától óráig Kedd: órától óráig és órától óráig Szerda: órától óráig Csütörtök: hatósági ügyben óráig csak idıpontra idézéssel Csütörtök: óráig Péntek: órától óráig Elérhetısége: címen Árufuvarozói (sárga) rendszámtáblával kapcsolatos ügyek intézése a Központi Okmányirodában történik! (Budapest, XIII. Visegrádi út 110.)

3 Az adó alapja: személyszállító gépjármő- ide nem értve az autóbuszt hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye, kilowattban kifejezve. Az autóbusz, a nyergesvontató, a lakópótkocsi hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya) Tehergépjármő esetében a saját tömeg (önsúly) növelve a terhelhetıség (raksúly) 50% - ával Az adókötelezettség keletkezése Az adókötelezettség a gépjármő forgalomba helyezését követı hónap 1. napján kezdıdik. Ha az állandó rendszámtáblával, valamint a "V" betőjelő ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármő utáni adókötelezettség nem áll fenn a teljes adóévben, akkor az évi adótételnek az adókötelezettség fennállásának hónapjaira esı idıarányos részét kell megfizetni. Az adókötelezettség az "E" és "P" betőjelő ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármő esetén a rendszámtábla kiadásakor keletkezik. Az adó mértéke: A súly alapján adózó adótárgyak esetében minden megkezdett l00 kg után - a légrugós vagy azzal egyenértékő rugózási rendszerő nyerges vontató, tehergépjármő, autóbusz esetén 1.200,- Ft, - a többi gépjármő esetén a mérték 1380,- Ft. A teljesítmény alapján adózó adótárgyak esetében: - a gyártási évben és az azt követı 3. naptári évben 345 Ft/kw - a gyártási évet követı 4-7. naptári évben 300 Ft/kw - a gyártási évet követı naptári évben 230 Ft/kw - a gyártási évet követı naptári évben 185 Ft/kw - a gyártási évet követı 16. és ezt követı naptári években 140 Ft/kw

4 Az "E" betőjelő ideiglenes rendszámtáblával ellátott személyszállító gépjármő után ,- Ft, míg a tehergépjármő után ,- Ft adót kell fizetni. A "P" betőjelő ideiglenes rendszámtábla kiadása esetén ,- Ft adót kell fizetni. A gépjármő állandó rendszámtáblával való ellátását követı hónap 1. napjáról az adófizetési kötelezettségre az általános szabályok az irányadók. Amennyiben a hatósági nyilvántartás szerint állandó rendszámtáblával ellátott E betőjelő ideiglenes rendszámtáblát adnak ki, ez után nem kell az e bekezdés szerinti adót megfizetni. Bevallási kötelezettség: Az Adóhatóság felé történı bevallás benyújtási kötelezettség tıl MEGSZÜNT, az Okmányirodánál teljesített változás bejelentés egyúttal az adóbevallás benyújtási kötelezettség teljesítését is magában foglalja. Fennmarad az önkormányzati adóhatósághoz történı bevallás benyújtási kötelezettsége mindazon esetekben, amikor az adóalanyt a gépjármőadó törvény szabályai szerint mentesség illeti meg, illetve ha a gépjármő jogellenesen került ki az adóalany birtokából. Bevallást kell benyújtani, az adókötelezettséget érintı változást követı 15 napon belül, ha: - a gépjármő jogellenesen kikerült az adóalany birtokából - mentes Mentes a gépjármőadó alól: 1.) bejelentésre a súlyos mozgáskorlátozott személy vagy a súlyos mozgáskorlátozott kiskorú, cselekvıképességet korlátozó (kizáró) gondnokság alatt álló súlyos mozgáskorlátozott nagykorú személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élı szülıje, nevelıszülıje, mostoha- vagy örökbefogadó szülıje tulajdonában lévı egy darab, 100 kilowatt teljesítményt el nem érı személygépkocsi, ide nem értve a személytaxiként üzemelı személygépkocsi. Ha a mentességre jogosult tulajdonában több személygépkocsi van, akkor kizárólag a legkisebb teljesítményő személygépkocsi után jár.

5 Súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására szolgáló gépjármő: a.) a gépjármő tulajdonosa a súlyos mozgáskorlátozott: dokumentum: 164/1995 (XII.27.) Korm.r. által elıirt I. fokú orvosi szakvélemény beszerezhetı: háziorvos vagy kezelıorvosnál b.) ha kiskorú vagy kizáró gondnokság alatt álló nagykorú a súlyosan mozgáskorlátozott: dokumentumok: -a.) pontban körülírt orvosi szakvélemény - szülı nyilatkozata arról, hogy a kiskorú gyermekét saját háztartásában neveli. A kizáró gondnokság alatt álló nagykorú esetében a gondok nyilatkozata, rendszeresen szállítja ill. közös háztartásban él a gondnokolttal. A gondnokságot elrendelı határozat másolata, melybıl megállapítható, a gondnok. 2.) a társadalmi szervezet, az alapítvány tulajdonában levı gépjármő abban az évben, amelyet megelızı évben a gépjármő tulajdonosának jövedelem- (nyereség-) adófizetési kötelezettsége nem keletkezett, 3.) a helyi és a helyközi tömegközlekedést lebonyolító gépjármő, amennyiben az adóalany nyilatkozik, a tárgyévet megelızı évben elért számviteli törvény szerinti nettó árbevételének legalább A 75%-a e tevékenységbıl származik. 4.) a költségvetési szerv, az egyház tulajdonában lévı gépjármő, 5.) az a gépjármő, amelynek adómentességét nemzetközi egyezmény vagy viszonosság biztosítja. A viszonosság tekintetében a pénzügyminiszter állásfoglalása az irányadó, 6.) az Észak-atlanti Szerzıdés Szervezete, továbbá az Észak-atlanti Szerzıdés tagállamainak és az évi LXVII. törvényben kihirdetett Békepartnerség más részt vevı államainak Magyarországon tartózkodó fegyveres erıi - ideértve a fegyveres erık alkalmazásában álló nem magyar állampolgárságú, hivatásos szolgálatban lévı és polgári állományú személyeket is - tulajdonában lévı gépjármő. 7.) a létesítményi tőzoltóságot fenntartó gazdasági szervezetek azon tőzoltó szerkocsinak minısülı gépjármővei, melyek riasztás esetén rész vesznek a tőz elleni védekezésben, illetve a mőszaki mentésben. 8.) a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsi.

6 Gépjármőadó kedvezmények: 1.) 20%-os adókedvezmény illeti meg a mőbizonylat alapján: azon autóbuszt, tehergépjármővet - a nyergesvontató kivételével, amely után 30%-os kedvezmény jár -, amely a közúti jármővek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának mőszaki feltételeirıl szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet (e alkalmazásában KöHÉM rendelet) 5. számú melléklet II. alpontja szerinti 5, 6, 7, vagy 8 környezetvédelmi osztály-jelzéssel (kóddal) ellátott. 2.) 30%-os kedvezmény illeti meg a mőbizonylat alapján: azon autóbuszt, tehergépjármővet - a nyergesvontató kivételével, amely után 50%-os kedvezmény jár -, amely a közúti jármővek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának mőszaki feltételeirıl szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet (e alkalmazásában KöHÉM rendelet) 5. számú melléklet II. alpontja szerinti 9, 10, 11, vagy 12 környezetvédelmi osztály-jelzéssel (kóddal) ellátott. 4.) Kombinált áruszállítás kedvezménye fuvarokmánnyal igazoltan: Ha a Magyar Köztársaság területén vasúton vagy belvízen megtett út járatonként 100 km-nél hosszabb volt, meghatározott adókedvezményre jogosult. Az adókedvezmény mértéke járat teljesítés esetén a tehergépjármő után adóévre megállapított fizetendı adó 10%-a, 60 járat felett 20%-a. Az adóalany a kombinált áruszállítás után járó adókedvezmény iránti - fuvarokmánnyal igazolt - igényét az adóév július 1. napjától nyújthatja be a gépjármő adóztatására illetékes adóhatósághoz, amely az adókedvezményt az igénybejelentéstıl számított 30 napon belül bírálja el. Az adókedvezmény csak azon tehergépjármő után jár, amely a kombinált szállítási útvonal vasúti vagy/és vízi szakaszát is igénybe vette. Az adó megállapítása és kezelése: Az adóztatási feladatokat magánszemély adóalanyoknak a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992.évi LXVI. tv. szerinti nyilvántartásba, míg a nem magánszemély adóalanyoknak (ideértve az egyéni vállalkozót is) a hatósági nyilvántartásba bejegyzett lakcíme, székhelye, illetıleg telephelye szerint illetékes települési, a fıvárosban a kerületi önkormányzati adóhatóság látja el. Ha a lakcímnyilvántartásban a lakcím, a hatósági nyilvántartásban a székhely, illetıleg telephely megváltozik, az adóztatási feladatokat a változást követı év elsı

7 napjától az új lakcím, székhely, illetıleg telephely szerint illetékes adóhatóság jogosult. A fentiek alapján a változások esetén a változást követı év elsı napjától esedékes adót kell az új cím szerint illetékes adóhatósághoz megfizetni. Fontos! Amennyiben az adóalany adótartozása az egy évi adótételt meghaladja, és a közúti közlekedési nyilvántartásban újabb adóalanyt a közlekedési igazgatási hatóság nem tüntetett fel, az adóhatóság kezdeményezheti a gépjármőnek a forgalomból való kivonását. Remélem tájékoztatóm segítséget nyújt a T. Adózóknak a gépjármőadóval kapcsolatos kérdésekben való eligazodásban. Amennyiben további információra van szükségük a gépjármőadóról szóló évi LXXXII. tv. segítségére lesz, illetve készséggel állok rendelkezésükre. Dencsik Pálné Adóügyi fıelıadó Tel: /19 mellék

GÉPJÁRMŰADÓ Az adó tárgya Gépjárműadó alanya

GÉPJÁRMŰADÓ Az adó tárgya Gépjárműadó alanya GÉPJÁRMŰADÓ Az adó tárgya a magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi, valamint Magyarország területén közlekedő, külföldön nyilvántartott tehergépjármű (a továbbiakban együtt: gépjármű)

Részletesebben

PILIS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 23/2002.(XII. 26.) sz. önkormányzati rendelete. Hatályba lépés napja: január 1.

PILIS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 23/2002.(XII. 26.) sz. önkormányzati rendelete. Hatályba lépés napja: január 1. PILIS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének 23/2002.(XII. 26.) sz. önkormányzati rendelete A gépjármőadóról szóló, 13/1998. (XII. 10) sz. önkormányzati rendelet módosításáról és egységes szerkezetbe

Részletesebben

Gépjárműadó. Milyen gépjárművek után kell adót fizetni?

Gépjárműadó. Milyen gépjárművek után kell adót fizetni? Gépjárműadó Milyen gépjárművek után kell adót fizetni? A belföldi érvényes rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi, valamint a Magyar Köztársaság területén közlekedő, külföldön nyilvántartott tehergépjármű

Részletesebben

Gépjárműadó. Az adó mértéke: Létrehozva: július 20.

Gépjárműadó. Az adó mértéke: Létrehozva: július 20. Gépjárműadó Létrehozva: 2017. július 20. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (továbbiakban: Gj.) alapján a magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi, valamint a Magyar Köztársaság

Részletesebben

1. a magyar hatósági rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontatóra,

1. a magyar hatósági rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontatóra, 4531 Nyírpazony, Arany János utca 14. Tel: (42) 530-030 Fax: (42) 230-583 E-mail: nyirpazony@nyirpazony.hu Honlap: www.nyirpazony.hu Tájékoztatás gépjármű adóról Ny:0013 A gépjárműadó 1992-es bevezetésére

Részletesebben

Gépjárműadó tájékoztató év

Gépjárműadó tájékoztató év Vonatkozó jogszabályok: 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról; 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről; 326/2011.(XII. 28.) Korm. rendelet; 35/2008. (XII. 31.) PM. rendelet. Gépjárműadó tájékoztató

Részletesebben

Milyen gépjárművek után kell adót fizetni?

Milyen gépjárművek után kell adót fizetni? Felhívjuk Tisztelt Adózóink figyelmét, hogy a 304/2009. (XII.22.) Kormány rendelet alapján a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentését a változástól számított 8 napon belül az eladó tulajdonos

Részletesebben

Az adómentességekre vonatkozó rendelkezéseket a fenti jogszabályok tartalmazzák.

Az adómentességekre vonatkozó rendelkezéseket a fenti jogszabályok tartalmazzák. Jogszabályi háttér az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény; a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény; az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény; valamint a közigazgatási hatósági

Részletesebben

SZEMÉLYGÉPKOCSI ÉS MOTORKERÉKPÁR UTÁNI GÉPJÁRMŰADÓ

SZEMÉLYGÉPKOCSI ÉS MOTORKERÉKPÁR UTÁNI GÉPJÁRMŰADÓ SZEMÉLYGÉPKOCSI ÉS MOTORKERÉKPÁR UTÁNI GÉPJÁRMŰADÓ A gépjárműadó célja - a gépjárműadóról szóló többször módosított 1991.évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) preambuluma szerint - a motorizációval

Részletesebben

Ügytípus: GÉPJÁRMŰADÓ A gépjárműadó bevezetésére a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint a közúthálózat

Részletesebben

Ügyleírás IDEIGLENES FORGALMI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐ GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA

Ügyleírás IDEIGLENES FORGALMI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐ GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA Ügyleírás IDEIGLENES FORGALMI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐ GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA A gépjárműadó célja - a gépjárműadóról szóló többször módosított 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) preambuluma szerint

Részletesebben

Gépjárműadó és cégautóadó

Gépjárműadó és cégautóadó Gépjárműadó és cégautóadó Költségvetési kapcsolatok Dr. Zsombori Zsolt adjunktus Belföldi gépjárművek gépjárműadója Adóalany: Aki év elején gépjármű tulajdonosa Adótárgy: Gépjármű birtoklása Adóalap: Személyszállító

Részletesebben

Ügyleírás AUTÓBUSZ, NYERGESVONTATÓ, A LAKÓKOCSI, ÉS A LAKÓPÓTKOCSI UTÁNI GÉPJÁRMŰADÓ

Ügyleírás AUTÓBUSZ, NYERGESVONTATÓ, A LAKÓKOCSI, ÉS A LAKÓPÓTKOCSI UTÁNI GÉPJÁRMŰADÓ Ügyleírás AUTÓBUSZ, NYERGESVONTATÓ, A LAKÓKOCSI, ÉS A LAKÓPÓTKOCSI UTÁNI GÉPJÁRMŰADÓ A gépjárműadó célja - a gépjárműadóról szóló többször módosított 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) preambuluma

Részletesebben

2018. szeptember 3. 1

2018. szeptember 3. 1 Ügyintéző, hivatali elérhetőség: Vanatkáné Bognár Ágnes telefon: 22/245-005 mellék: 119 adóigazgatási ügyintéző e-mail: hivatal@sarszentmihaly.hu 8143 Sárszentmihály, Fő út 54. ügyfélfogadási idő: hétfő:

Részletesebben

Ügyleírás TEHERGÉPJÁRMŰ UTÁNI GÉPJÁRMŰADÓ

Ügyleírás TEHERGÉPJÁRMŰ UTÁNI GÉPJÁRMŰADÓ Ügyleírás TEHERGÉPJÁRMŰ UTÁNI GÉPJÁRMŰADÓ A gépjárműadó célja - a gépjárműadóról szóló többször módosított 1991.évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) preambuluma szerint - a motorizációval járó közterhek

Részletesebben

Milyen gépjárművek után kell adót fizetni? A belföldi gépjárművek adójának alapja, mértéke

Milyen gépjárművek után kell adót fizetni? A belföldi gépjárművek adójának alapja, mértéke Milyen gépjárművek után kell adót fizetni? A belföldi gépjárművek adójának alapja, mértéke Kinek kell megfizetnie a gépjárműadót? Az adófizetési kötelezettség kezdete és vége Mikor kell befizetni az adót?

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény a gépjármőadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŐVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett

1991. évi LXXXII. törvény a gépjármőadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŐVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett 1991. évi LXXXII. törvény a gépjármőadóról Az Országgyőlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fıvárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjármőadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŐVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjármőadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŐVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett 1991. évi LXXXII. törvény a gépjármőadóról Az Országgyőlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fıvárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

Ügyleírás SZEMÉLYGÉPKOCSI ÉS MOTORKERÉKPÁR UTÁNI GÉPJÁRMŰADÓ

Ügyleírás SZEMÉLYGÉPKOCSI ÉS MOTORKERÉKPÁR UTÁNI GÉPJÁRMŰADÓ Ügyleírás SZEMÉLYGÉPKOCSI ÉS MOTORKERÉKPÁR UTÁNI GÉPJÁRMŰADÓ A gépjárműadó célja - a gépjárműadóról szóló többször módosított 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) preambuluma szerint - a motorizációval

Részletesebben

Eljáró szervezeti egység: Adóügyi Osztály

Eljáró szervezeti egység: Adóügyi Osztály Ügytípus: GÉPJÁRMŰADÓ A gépjárműadó bevezetésére a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint a közúthálózat

Részletesebben

Tájékoztató a gépjárműadóról

Tájékoztató a gépjárműadóról Tájékoztató a gépjárműadóról Milyen gépjárművek után kell adót fizetni? A belföldi érvényes rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi, valamint a Magyar Köztársaság területén közlekedő, külföldön nyilvántartott

Részletesebben

Önkormányzat adóztatási tevékenységéről

Önkormányzat adóztatási tevékenységéről Önkormányzat adóztatási tevékenységéről Általános tudnivalók: Az önkormányzati adók három ágát a helyi adók, a gépjárműadó és a termőföld bérbeadásából származó jövedelem adóztatása képezi. A helyi adókról

Részletesebben

Gépjárműadó. Vonatkozó jogszabályok:

Gépjárműadó. Vonatkozó jogszabályok: Gépjárműadó Vonatkozó jogszabályok: 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 2017. évi CL. törvény az adózás rendjéről 2017. évi CLI. törvény az adóigazgatási rendtartásról 2017. évi CLIII. törvény az

Részletesebben

Adóigazgatás Építményadó Iparűzési adó

Adóigazgatás Építményadó Iparűzési adó Adóigazgatás Szeghalom Város önkormányzata a jóléti feladatai ellátása érdekében nem nélkülözheti a lakossági hozzájárulást, így az önkormányzati rendszer megalakulását követően élve a magasabb szintű

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjármőadóról

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjármőadóról 1991. évi LXXXII. törvény a gépjármőadóról Az Országgyőlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fıvárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjármőadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŐVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjármőadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŐVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett 1991. évi LXXXII. törvény a gépjármőadóról Az Országgyőlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fıvárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

ÜGYMENET LEÍRÁS PÉNZÜGYI IRODA

ÜGYMENET LEÍRÁS PÉNZÜGYI IRODA ÜGYMENET LEÍRÁS PÉNZÜGYI IRODA Ügytípus Rövid leírás Ügyintéző/ elérhetőség Helyi iparűzési adó Adóalany: az a vállalkozó, aki az önkormányzat illetékességi területén állandó jelleggel vállalkozási tevékenységet

Részletesebben

Tisztelt Adózó! - az adófizetési kötelezettsége szünetel, illetve ha - a tulajdonában álló gépjármű után adómentesség illeti meg;

Tisztelt Adózó! - az adófizetési kötelezettsége szünetel, illetve ha - a tulajdonában álló gépjármű után adómentesség illeti meg; Az EGER1570 MENT számú gépjárműadó bevallás kitöltési útmutatója. (A nyomtatvány a 2015. január 1-jét követő adókötelezettségek változás bejelentésére szolgál.) Benyújtható elektronikusan az ügyfélkapun

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Beszámoló a helyi adózás tapasztalatairól. Szám:2953-.. /2011. Készült: A Képviselő-testület 2011. október 25-i soros ülésére.

ELŐTERJESZTÉS. Beszámoló a helyi adózás tapasztalatairól. Szám:2953-.. /2011. Készült: A Képviselő-testület 2011. október 25-i soros ülésére. Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2351 Alsónémedi, Fı u. 58. Tel: 29/337-101, fax: 29/337-250 alsonemedi@upcmail.hu, www.alsonemedi.hu Szám:2953-.. /2011. ELŐTERJESZTÉS Készült:

Részletesebben

Vonatkozó jogszabályok: 1991. évi LXXXII. törvény a gépjármű adóról. 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről. 326/2011.(XII.28.) Korm.

Vonatkozó jogszabályok: 1991. évi LXXXII. törvény a gépjármű adóról. 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről. 326/2011.(XII.28.) Korm. Vonatkozó jogszabályok: 1991. évi LXXXII. törvény a gépjármű adóról 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről 326/2011.(XII.28.) Korm.rendelet 35/2008. (XII.31.) PM. rendelet Polgármesteri Hivatal illetékes

Részletesebben

Tisztelt Adózó! 1 Az internetes keresőbe kell ezt beírni.

Tisztelt Adózó! 1 Az internetes keresőbe kell ezt beírni. Az EGER1370 MENT számú gépjárműadó bevallás kitöltési útmutatója. (A nyomtatvány a 2013. január 1-jét követő adókötelezettségek változás bejelentésére szolgál.) Benyújtható elektronikusan az ügyfélkapun

Részletesebben

Tájékoztató a helyi adókról

Tájékoztató a helyi adókról Tájékoztató a helyi adókról ÉPÍTMÉNYADÓ Az építményadóra vonatkozó szabályokat az 1990. C. törvény, illetve az önkormányzat helyi adókról szóló rendelete tartalmazza. Adóköteles az önkormányzat illetékességi

Részletesebben

Adóigazgatás. Építményadó

Adóigazgatás. Építményadó Adóigazgatás Szeghalom Város önkormányzata a jóléti feladatai ellátása érdekében nem nélkülözheti a lakossági hozzájárulást, így az önkormányzati rendszer megalakulását követően élve a magasabb szintű

Részletesebben

GÉPJÁRMŰADÓ Vonatkozó jogszabályok: Gépjárműadót gépjármű pótkocsi, után kell fizetni. Illetékes hatóság: Nem kell gépjárműadót fizetni

GÉPJÁRMŰADÓ Vonatkozó jogszabályok: Gépjárműadót gépjármű pótkocsi, után kell fizetni. Illetékes hatóság: Nem kell gépjárműadót fizetni GÉPJÁRMŰADÓ Vonatkozó jogszabályok: A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban:gjt.) Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény, Az adóigazgatási eljárás részletszabályairól

Részletesebben

ADÓÜGY. Elérhetőség. 3175 Nagylóc, Március 15. tér 4. Telefon: 32/343-343 / 108 mellék Fax: (32) 343-189. e-mail: nagyloc@profinter.

ADÓÜGY. Elérhetőség. 3175 Nagylóc, Március 15. tér 4. Telefon: 32/343-343 / 108 mellék Fax: (32) 343-189. e-mail: nagyloc@profinter. ADÓÜGY Elérhetőség 3175 Nagylóc, Március 15. tér 4. Telefon: 32/343-343 / 108 mellék Fax: (32) 343-189 e-mail: nagyloc@profinter.hu Ügytípus Magánszemélyek kommunális adója Helyi iparűzési adó Termőföld

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1

1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény

1991. évi LXXXII. törvény 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról[1] Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

1/2009.(II.11.)Kt. Ör. számú. rendelete. a helyi adókról szóló egyes rendeletei módosításáról egyes rendelkezéseinek a hatályon kívül helyezésérıl

1/2009.(II.11.)Kt. Ör. számú. rendelete. a helyi adókról szóló egyes rendeletei módosításáról egyes rendelkezéseinek a hatályon kívül helyezésérıl RÖSZKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 1/2009.(II.11.)Kt. Ör. számú rendelete a helyi adókról szóló egyes rendeletei módosításáról egyes rendelkezéseinek a hatályon kívül helyezésérıl Röszke

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1

1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 OptiJus Opten Kft. I. 1991. évi LXXXII. törvény 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 A 2013.1.1. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Általános rendelkezés...............................................

Részletesebben

Gépjárműadó adóbevallási nyomtatvány a 2018-as adóévre

Gépjárműadó adóbevallási nyomtatvány a 2018-as adóévre Elektronikus ügyintézés az Önkormányzati Hivatali Portálon Gépjárműadó adóbevallási nyomtatvány a 2018-as adóévre Kitöltési útmutató 2018. Tartalomjegyzék I. TÁJÉKOZTATÓ A PORTÁLRÓL...3 II. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ...6

Részletesebben

I. Általános rendelkezések. II. A bevezetett egyes helyi adókra vonatkozó különös rendelkezések. 1. Építményadó. Adókötelezettség

I. Általános rendelkezések. II. A bevezetett egyes helyi adókra vonatkozó különös rendelkezések. 1. Építményadó. Adókötelezettség Ózd Város Önkormányzatának a helyi adókról szóló 38/2007. (XII. 29.) sz. önkormányzati rendelete a 11/2008. (III.21.) sz., a 38/2008.(XII.30.) sz., a 21/2009.(XII.22.) sz., az 1/2010. (I.4.) sz. és az

Részletesebben

Eljáró szervezeti egység: SZMJV Polgármesteri Hivatal Adóügyi Osztály, Szolnok, Kossuth tér 9. fsz. 27. Fontos FONTOS

Eljáró szervezeti egység: SZMJV Polgármesteri Hivatal Adóügyi Osztály, Szolnok, Kossuth tér 9. fsz. 27. Fontos FONTOS Ügytípus: GÉPJÁRMŰADÓ Eljáró szervezeti egység: SZMJV Polgármesteri Hivatal Adóügyi Osztály, Szolnok, Kossuth tér 9. fsz. 27. Illetékességi terület: Szolnok város közigazgatási területe - Az adóztatási

Részletesebben

135. PÁPA VÁROS JEGYZİJE 8500 PÁPA, Fİ U. 12. Tel: (89) 515-000 Fax: (89) 313-989 E-mail: jegyzo@papa.hu

135. PÁPA VÁROS JEGYZİJE 8500 PÁPA, Fİ U. 12. Tel: (89) 515-000 Fax: (89) 313-989 E-mail: jegyzo@papa.hu PÁPA VÁROS JEGYZİJE 8500 PÁPA, Fİ U. 12. Tel: (89) 515-000 Fax: (89) 313-989 E-mail: jegyzo@papa.hu 135. E l ı t e r j e s z t é s a Képviselıtestület 2008. decemberi ülésére Tárgy: Pápa Város Önkormányzata

Részletesebben

1 2013. január 1.-től hatályos szöveg

1 2013. január 1.-től hatályos szöveg 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

Darvas község önkormányzat Képviselı-testületének 4/2010.( II.3. ) DÖR rendelete a helyi iparőzési adóról

Darvas község önkormányzat Képviselı-testületének 4/2010.( II.3. ) DÖR rendelete a helyi iparőzési adóról Darvas község önkormányzat Képviselı-testületének 4/2010.( II.3. ) DÖR rendelete a helyi iparőzési adóról Darvas község Önkormányzat képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1

1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1991. évi LXXXII. törvény 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 A 2010.08.16. és 2010.12.30. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS... 1 II.

Részletesebben

A külföldön nyilvántartott tehergépjármű adóztatási feladatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látja el.

A külföldön nyilvántartott tehergépjármű adóztatási feladatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látja el. gencs A magyar hatósági rendszámtáblával elláttt gépjármű, pótkcsi, valamint a Magyar Köztársaság területén közlekedő, külföldön nyilvántarttt tehergépjármű (a tvábbiakban együtt: gépjármű) után kell gépjárműadót

Részletesebben

Alkotmány biztosítja Kereteit helyi adókról szóló törvény szabályozza

Alkotmány biztosítja Kereteit helyi adókról szóló törvény szabályozza HELYI ADÓK 2010 HELYI ADÓK JELLEMZİI Alkotmány biztosítja Kereteit helyi adókról szóló törvény szabályozza Csak az adott önkormányzat illetékességi körére vonatkozik Befizetett adó az önkormányzatot illeti

Részletesebben

Tájékoztatás a gépjárműadóról

Tájékoztatás a gépjárműadóról Tájékoztatás a gépjárműadóról A magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi, valamint a Magyarország területén közlekedő, külföldön nyilvántartott tehergépjármű (a továbbiakban együtt:

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Területi hatály

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Területi hatály Piliscsaba Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 21/2002. (XII. 14.) rendelete a helyi adóról 1 [Egységes szerkezetben a 24/2003. (XII. 12.), a 3/2004. (I. 28.), a 22/2004. (VI. 30.), a 32/2004.

Részletesebben

Eljáró szervezeti egység: SZMJV Polgármesteri Hivatal Adóügyi Osztály, Szolnok, Kossuth tér 9. fsz. 27. Fontos FONTOS

Eljáró szervezeti egység: SZMJV Polgármesteri Hivatal Adóügyi Osztály, Szolnok, Kossuth tér 9. fsz. 27. Fontos FONTOS Ügytípus: GÉPJÁRMŰADÓ A gépjárműadó bevezetésére a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint a közúthálózat

Részletesebben

Bánd Községi Önkormányzat 8/2003. (XI. 24.) ÖK. számú RENDELETE A helyi adókról. I. Fejezet Általános rendelkezések. (Egységes szerkezet)

Bánd Községi Önkormányzat 8/2003. (XI. 24.) ÖK. számú RENDELETE A helyi adókról. I. Fejezet Általános rendelkezések. (Egységes szerkezet) Bánd Községi Önkormányzat 8/2003. (XI. 24.) ÖK. számú RENDELETE A helyi adókról I. Fejezet Általános rendelkezések (Egységes szerkezet) 1.. Az adókötelezettség Bánd Községi Önkormányzat illetékességi területére

Részletesebben

Esztergom Város Önkormányzata Képviselı-testületének 54/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a helyi adókról. Az építményadó alanya

Esztergom Város Önkormányzata Képviselı-testületének 54/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a helyi adókról. Az építményadó alanya Esztergom Város Önkormányzata Képviselı-testületének 54/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Esztergom Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az Alkotmány 44/A. (2) bekezdésében

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról

1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1991. évi LXXXII. törvény 1. oldal a gépjárműadóról 1 Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása,

Részletesebben

I. Általános rendelkezések. 2. Ózd Város helyi adóit, azok pótlékait, bírságait a rendelet mellékletében feltüntetett számlákra kell teljesíteni.

I. Általános rendelkezések. 2. Ózd Város helyi adóit, azok pótlékait, bírságait a rendelet mellékletében feltüntetett számlákra kell teljesíteni. Ózd Város Önkormányzatának a helyi adókról szóló 38/2007. (XII. 29.) sz. önkormányzati rendelete a 11/2008. (III.21.) sz., a 38/2008.(XII.30.) sz., a 21/2009.(XII.22.) sz., az 1/2010. (I.4.) sz., az 1/2011.

Részletesebben

Csörög Község Önkormányzata 14/2005.(XII.28.) rendelete a HELYI ADÓKRÓL. Egységes szerkezet. I. rész. Magánszemélyek kommunális adója

Csörög Község Önkormányzata 14/2005.(XII.28.) rendelete a HELYI ADÓKRÓL. Egységes szerkezet. I. rész. Magánszemélyek kommunális adója Csörög Község Önkormányzata 14/2005.(XII.28.) rendelete a HELYI ADÓKRÓL Egységes szerkezet Csörög Község Önkormányzatának Képviselı-testülete a Helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV. tv. 16 (1). -a

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett Hatályos: 2013. 01. 01-től 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek

Részletesebben

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított 1/1999. (II. 01.) rendelete a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) ; a Képviselő-testülethez

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) ; a Képviselő-testülethez 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: /2018. 15. B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez Földes Nagyközség

Részletesebben

Tájékoztatás helyi adóügyekkel kapcsolatban

Tájékoztatás helyi adóügyekkel kapcsolatban Tájékoztatás helyi adóügyekkel kapcsolatban Az önkormányzati adóhatóság a helyi adók (magánszemélyek kommunális adója, iparűzési adó) valamint a gépjárműadó és talajterhelési díj tekintetében biztosítja

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 8/997.(XII.0.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról a /00. (XI.9.), a 7/00. (X.9.), az 5/00. (XII.7.), a /005. (I.8.) és a 8/005. (X.8.) 5 önkormányzati

Részletesebben

Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben)

Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzat képviselőtestülete (továbbiakban:

Részletesebben

Az Esztergomi Önkormányzat 52/2005.(XII. 15.) ör. rendelete a helyi adókról. Az építményadó alanya 3.

Az Esztergomi Önkormányzat 52/2005.(XII. 15.) ör. rendelete a helyi adókról. Az építményadó alanya 3. Az Esztergomi Önkormányzat 52/2005.(XII. 15.) ör. rendelete a helyi adókról (Egységes szerkezetben a 11/2006.(II.23.)* 73/2006.(XII.22.)** 10/2007.(II.22.)*** 35/2007.(VI.8.) **** 86/2007.(XII.19.) 5*

Részletesebben

1 / :04

1 / :04 HK Jogszabály szolgáltatás 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 2018.01.01 39 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési,

Részletesebben

Rólunk Nekünk 2009. március 15.

Rólunk Nekünk 2009. március 15. TÁJÉKOZTATÓ A BÖHÖNYEI ADÓRENDSZERRŐL Tisztelt böhönyei olvasók, a település minden háztartását érintő kérdéskörről, a helyi adónemek fajtáiról, előírásairól, azok mértékéről kívánunk tájékoztató írásunkban

Részletesebben

Magyarázat a gépjárműadóról szóló törvény változásaihoz

Magyarázat a gépjárműadóról szóló törvény változásaihoz Magyarázat a gépjárműadóról szóló törvény változásaihoz A gépjárműadó-törvény szinte kizárólag a cégautóadó szabályait illetően változik, főképp az állami tulajdonú személygépkocsik adókötelezettségében.

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK FELSİZSOLCA NAGYKÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 14/1991. (XI.30.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL (A 16/1993. (IX.25.), a 6/1995. (V.26.), a 11/1995. (XII.8.), a 12/1996. (XII.20.), a 14/1999.

Részletesebben

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS K Ö Z G Y Ő L É S E

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS K Ö Z G Y Ő L É S E ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS K Ö Z G Y Ő L É S E 49/2007. (XI.26.) KGY. r e n d e l e t e a helyi adókról Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.. (1) bekezdésében,

Részletesebben

Tájékoztató a helyi adókról

Tájékoztató a helyi adókról Tájékoztató a helyi adókról ÉPÍTMÉNYADÓ Az építményadóra vonatkozó szabályokat az 1990. C. törvény, illetve az önkormányzat helyi adókról szóló rendelete tartalmazza. Adóköteles az önkormányzat illetékességi

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA

1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com B E S Z Á M O L Ó

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com B E S Z Á M O L Ó 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 6096/2014. 9. B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez a helyi

Részletesebben

Készült Apaj Község Képviselő-testületének november 28-án megtartott üléséről

Készült Apaj Község Képviselő-testületének november 28-án megtartott üléséről Apaj Község Polgármesteri Hivatal 2345. Apaj, Fő tér 2. Jegyzőkönyv Készült Apaj Község Képviselő-testületének 2014. november 28-án megtartott üléséről Hozott rendeletek: 14/2014. (XI.28.) számú rendelet

Részletesebben

Markaz Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 12/1995 (XII. 15.) rendelete A helyi iparőzési adóról

Markaz Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 12/1995 (XII. 15.) rendelete A helyi iparőzési adóról Markaz Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 12/1995 (XII. 15.) rendelete A helyi iparőzési adóról valamint az ezt módosító 8/1996 (IV. 16.), 13/1996 (XII. 20.), 1/1997 (II. 11.), 13/1997 (XII. 18.),

Részletesebben

Bókaháza Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 13/2004./XII. 17./ számú r e n d e l e t e

Bókaháza Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 13/2004./XII. 17./ számú r e n d e l e t e Bókaháza Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 13/2004./XII. 17./ számú r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL - HATÁLYOS: 2005. JANUÁR 1-ÉTŐL. 2

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA Hatály: 2017.I.1. - 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA Hatály: 2017.I.1. - 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek

Részletesebben

ÉPÍTMÉNYADÓ. 45/1992. (1993.I.1.) KGY rendelet az építményadóról (továbbiakban: Ör.)

ÉPÍTMÉNYADÓ. 45/1992. (1993.I.1.) KGY rendelet az építményadóról (továbbiakban: Ör.) ÉPÍTMÉNYADÓ Vonatkozó jogszabály: 1990. évi C. törvény a helyi adókról (továbbiakban: Htv.) 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről 45/1992. (1993.I.1.) KGY rendelet az építményadóról (továbbiakban:

Részletesebben

Ellend községi Önkormányzat 21/2004. (XII.20.) rendelete a helyi iparőzési adóról

Ellend községi Önkormányzat 21/2004. (XII.20.) rendelete a helyi iparőzési adóról Ellend községi Önkormányzat 21/2004. (XII.20.) rendelete a helyi iparőzési adóról A képviselı-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében biztosított jogkörében

Részletesebben

Pánd község Önkormányzata képviselő-testületének

Pánd község Önkormányzata képviselő-testületének Pánd község Önkormányzata képviselő-testületének 13/1995./XII.18./ sz. önk. rendelete, és a 8/2001/XII.3. sz. önk. rendelet egységes szerkezetbe foglalása A kommunális helyi adóról Pánd község önkormányzati

Részletesebben

Építményadó. Az adókötelezettség 1..

Építményadó. Az adókötelezettség 1.. 1 Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának 18/2002. (12. 16.) sz. rendelete a helyi adókról egységes szerkezetben a módosítására kiadott 3/2009. (III. 05.), valamint 23/2010. (XII. 20.) sz. rendeletekkel

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

Csávoly Község Önkormányzata Képviselőtestületének többször módosított 6/1996. (XII. 26.) ÖKt. rendelete a helyi iparűzési adóról

Csávoly Község Önkormányzata Képviselőtestületének többször módosított 6/1996. (XII. 26.) ÖKt. rendelete a helyi iparűzési adóról Csávoly Község Önkormányzata Képviselőtestületének többször módosított 6/1996. (XII. 26.) ÖKt. rendelete a helyi iparűzési adóról (Egységes szerkezetben) Csávoly Község Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó alapvető szabályairól

Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó alapvető szabályairól 34. számú információs füzet Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó alapvető szabályairól Tisztelt Ügyfelünk! Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó 1, köznapi nevén a vagyonadó (a továbbiakban:

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett Hatály: 2018.I.1. - 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek

Részletesebben

2. oldal 2. (1)1 Az adó alanya - a (2)-(4), illetve a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - az a személy, aki/amely a közúti közlekedési nyilvántartásr

2. oldal 2. (1)1 Az adó alanya - a (2)-(4), illetve a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - az a személy, aki/amely a közúti közlekedési nyilvántartásr 1. oldal 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása,

Részletesebben

2. oldal 2. (1)1 Az adó alanya - a (2)-(4), illetve a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - az a személy, aki/amely a közúti közlekedési nyilvántartásr

2. oldal 2. (1)1 Az adó alanya - a (2)-(4), illetve a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - az a személy, aki/amely a közúti közlekedési nyilvántartásr 1. oldal 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása,

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete*

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) A Közgyűlés a helyi adókról

Részletesebben

Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E. A helyi iparűzési adóról

Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E. A helyi iparűzési adóról 1 Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E A helyi iparűzési adóról Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a a Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

Adók módjára behajtandó köztartozások végrehajtása

Adók módjára behajtandó köztartozások végrehajtása Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Alapvető eljárási szabályok, jogszabályok Eljárás megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) Útmutató, az ügymenetre vonatkozó tájékoztatás Adók módjára behajtandó

Részletesebben

A HELYI ADÓKRÓL HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2013. (XI.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A HELYI ADÓKRÓL HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2013. (XI.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2013. (XI.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALVA: 2014. FEBRUÁR 5. Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

É R T E S Í T É S. a helyi adókban és egyéb adókban, a gépjárműadóban a 2014.évben teljesítendő adókötelezettségekről.

É R T E S Í T É S. a helyi adókban és egyéb adókban, a gépjárműadóban a 2014.évben teljesítendő adókötelezettségekről. Tarján Község Jegyzőjétől 2831.Tarján Rákóczi u 39. É R T E S Í T É S a helyi adókban és egyéb adókban, a gépjárműadóban a 2014.évben teljesítendő adókötelezettségekről. Értesítem a Tisztelt Adózókat,

Részletesebben

a helyi iparőzési adóról

a helyi iparőzési adóról SAJÓLÁD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 6/2003/II.19/sz. RENDELETE a helyi iparőzési adóról A képviselı-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16..(1) bekezdésében

Részletesebben

Bevallási határidő: Az adóévet követő év május 31. napja; adóévről május 31.

Bevallási határidő: Az adóévet követő év május 31. napja; adóévről május 31. Tájékoztatás a 2015. évi helyi iparűzési adókötelezettségről és annak elektronikusan történő bevallásáról Tájékoztatom, hogy Budakeszi Város Önkormányzatának a helyi adóügyek elektronikus ügyintézésére

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Jegyzıjétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/525-090/13 mell. E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Jegyzıjétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/525-090/13 mell. E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Jegyzıjétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/525-090/13 mell. E-mail: phkiszombor@vnet.hu 22-156/2010. Tárgy: A 2010. évi adóbevételek alakulása, valamint Ügyintézı:

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2009. (XII.17.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a

Részletesebben

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett

1991. évi LXXXII. törvény. a gépjárműadóról 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS II. A BELFÖLDI GÉPJÁRMŰVEK ADÓJA. Az adó alanya, az adófizetésre kötelezett 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 1 Az Országgyűlés a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztása, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítása, valamint

Részletesebben

Amit a cégautó adóról tudni érdemes

Amit a cégautó adóról tudni érdemes Amit a cégautó adóról tudni érdemes Cégautóadót kell fizetnünk abban az esetben, ha a személygépkocsink nem magánszemély tulajdonában áll, vagyis például egy társaság tulajdonában van ide nem értve a kizárólag

Részletesebben