Gimnáziumi házirend. I. Béla Gimnázium, Informatikai Szakközépiskola, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda. NYERS változat, még nincs szerkesztve.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gimnáziumi házirend. I. Béla Gimnázium, Informatikai Szakközépiskola, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda. NYERS változat, még nincs szerkesztve."

Átírás

1 NYERS változat, még nincs szerkesztve. Csak a gimnáziumi részt tartalmazza I. Béla Gimnázium, Informatikai Szakközépiskola, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda Gimnáziumi házirend

2 1 Az intézmény adatai Az intézmény neve: I. Béla Gimnázium, Informatikai Szakközépiskola, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda Az intézmény címe: 7100 Szekszárd, Kadarka u Székhelyen kívüli telephely címe: 7100 Szekszárd, Kadarka u. 29. Tagintézmények neve és címe: I. Béla Gimnázium Szedresi Bezerédj István Általános Iskola 7056 Szedres, Arany J. u. 1. I. Béla Gimnázium Szedresi Bezerédj Amália Óvodája 7056 Szedres, Széchenyi u. 44. Az intézmény fenntartójának neve: Szekszárd és Szedres Közoktatási Intézményfenntartó Társulása Az intézmény fenntartójának címe: 7100 Szekszárd, Béla király tér 8. 2 Bevezető (1) A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény 40. (7) bekezdésének előírása értelmében az intézmény életével kapcsolatos egyes kérdéseket a házirendben kell szabályozni. (2) A házirend előírásai az intézmény tanulóira, gyermekeire, a tanulók, gyermekek szüleire, az intézmény dolgozóira és az intézmény területén (épületeiben és telkén) tartózkodó vendégekre, szolgáltatókra, vizsgázókra (az intézmény területén tartózkodókra) vonatkoznak. (3) A házirend, valamint az intézmény szervezeti és működési szabályzatának betartása minden tanuló kötelessége. (Közoktatási törvény 12. (1) bekezdés h) pontja). (4) A házirendet minden tanév elején minden tanuló és gyermek megismeri. (5) A házirend elolvasható az intézmény honlapján, továbbá az összetett iskolában (középiskola és általános iskola) az iskolai könyvtárakban, a kollégiumban szintenként a kollégiumi tanuló szobákban, az óvodában az óvónői szobában. (6) A házirend egy példányát az óvodába, iskolába, kollégiumba történő beiratkozáskor a tanuló (ill. szülő) kézhez is kapja. A házirenddel kapcsolatos kérdésekben tájékoztatást fogadóórákon a nevelőtestület tagjaitól, szülői értekezleten az osztályfőnököktől, ezen kívül előre egyeztetett időpontban az intézményvezetés tagjaitól lehet kérni. (7) A házirend nem ismétli meg azokat a rendelkezéseket, melyeket magasabb szintű, az oktatásra-nevelésre vonatkozó jogszabályok egyértelműen rögzítenek, amelyek a közoktatásról szóló törvény és a törvény végrehajtását szolgáló rendeletek szerint a közoktatás szereplőinek alapvető jogaira és kötelességeire vonatkozóan egyértelműek.

3 3 Általános rendelkezések (1) A házirend az intézmény tanulóinak, gyermekeinek, szüleiknek, az intézmény pedagógusainak, külső oktatóinak és más dolgozói intézményi életének azokat a területeit szabályozza, melyek a vonatkozó jogszabályok szerint a házirend szabályozási körébe tartoznak, előírásai az intézményi közösség minden tagjára nézve kötelezőek. (1) Hatályos az intézmény területén, illetve az intézmény által szervezett rendezvényeken. (2) A jogok biztosítása, a kötelességek teljesítésének ellenőrzése az intézmény-vezetés, a tantestület és a diákönkormányzatok (intézményegységenkénti DÖK-ök és a csúcs-dök) közös feladata. (3) A házirend a hatálybalépés napjától visszavonásig érvényes, folyamatosan az intézmény területére való belépéstől annak elhagyásáig, továbbá az intézmény által szervezett rendezvények időtartama alatt. (4) A házirend, valamint a közoktatási törvényben rögzített tanulói kötelességek megsértése számonkérést, fegyelmező intézkedést, fegyelmi eljárás lefolytatását vonja maga után, melynek részletes szabályait a jogszabályok tartalmazzák.

4 4 Az intézmény munkarendje 4.1 Gimnázium A tanítási órák kezdetét és végét csengőszó jelzi az alábbiak szerint: Csengetések és tanórák rendje: , , , , , , , , A szokásos csengetési rendtől az új oktatásszervezési eljárások alkalmazása esetén (témahetek, projektek megvalósítása), az érettségi vizsgák időszakában valamint a közoktatási típusú sportiskolai képzésben a délelőtti edzésidők és a közismereti órák kezdete között el lehet térni. A rendszeres és eseti eltéréseket tanévkezdéskor, ill. az eltérés előtti napon a hivatalos hirdetőn kell közzétenni. 4.2 Az intézmény munkarendjével, a foglalkozások rendjével összefüggő előírások (1) Vedd figyelembe, hogy a tanítási órán, foglalkozásokon társaidnak is joguk, hogy nyugodt körülmények között tanulhassanak, dolgozhassanak, munkájukban te sem zavarhatod őket! A tanítási órák, foglalkozások előkészítésében tanárod, osztályfőnököd, csoportvezetőd útmutatása szerint vegyél részt, a tanórák, iskolai és óvodai foglalkozások eredményességét magatartásoddal segítsd! (5) Mobiltelefonnal, tanulói laptop, ill. más digitális, multimédiás eszköz használatával a foglalkozásokat nem zavarhatod. A rendelkezésedre álló eszközöket csak tanárod, csoportvezetőd által engedélyezett céllal és időtartamban használhatod. Az órai, foglalkozások alatti használat szabályait az órát ill. foglalkozást vezető pedagógus határozza meg. A használat rugalmas szabályainak segítenie kell a tananyag feldolgozását, a követelmények teljesítését. (6) Hang - és képfelvételt csak a pedagógus, illetve előadó beleegyezésével készíthetsz, az eredeti vagy átalakított felvételt nem teheted nyilvánossá. Az előírást megsértővel szemben fegyelmező intézkedés kezdeményezhető. (7) 16 óra után és munkaszüneti napokon az intézmény területén kulturális, sport és egyéb rendezvények csak vezetői engedéllyel szervezhetők. (8) Az intézményi rendezvényeken - helyszíntől függetlenül - tanárod, osztályfőnököd, csoportvezetőd útmutatása szerint viselkedj, magatartásoddal segítsd a rendezvény sikerét, eredményességét; tanárod, osztályfőnököd kérése szerint vegyél részt a rendezvények előkészítésében, lezárásában

5 Gimnázium (1) Az iskolába tanítási óra előtt 10 perccel kell beérkezned, hogy legyen időd a tanítási órára előkészülni. Az iskola reggel 7 órától van nyitva. Az iskola területét az utolsó foglalkozás befejezése előtt csak tanári engedéllyel hagyhatod el. (9) A szünetekben a folyosón, az udvaron vagy a nyitva lévő termekben (szabadidős termek, könyvtár, stb) tartózkodhatsz. (10) A tanítási órák, foglalkozások kezdete előtt becsöngetésre- a tanterem előtti folyosón kell várnod. Ügyelj a termek közösen kialakított rendjére! A termek rendjét szaktanáraid a tanév első tanítási óráján ismertetik. (11) Az iskolán kívüli programokon a csoportot csak a felügyelő pedagógus engedélyével hagyhatod el. (12) Ha a tanítási óra látogatása alól határozatban felmentett vagy, az iskola területén kell tartózkodnod, kivéve azt az esetet, amikor ez a napi első vagy az utolsó órád. (13) Ha a tanórai foglalkozás kezdetére nem érkezel meg, az késést jelent, amit igazolni kell. A késések idejét a digitális naplóban a tanárod rögzíti. A késések ideje összeadódik. Amennyiben ez az idő eléri a tanórai foglalkozás idejét, a A késés egy igazolt vagy igazolatlan órának minősül. Az elkéső tanuló nem zárható ki a tanóráról. A késések ismétlődése esetén az igazolatlan órákkal járó következményeken túl is fegyelmező intézkedések kezdeményezhetők. (14) A gimnázium a szüleiddel a személyes találkozásokon túl elsősorban digitálisan, a naplón keresztül, ha ezen felül is szükséges, az ellenőrző füzeten keresztül tart kapcsolatot. Ezért az ellenőrzőt minden nap magaddal kell hoznod, az oda beírt bejegyzéseket szüleidnek, tanáraidnak haladéktalanul be kell mutatnod. A digitális naplóban küldött üzeneteket rendszeresen figyelned kell. Saját adataid védelmében a digitális naplóhoz való hozzáférésed módját csak az arra jogosultak ismerhetik. (15) A honlapon a tanulók nagyobb csoportjainak szóló üzeneteket, felhívásokat olvashatod. Rendszeresen látogasd a honlapot, hogy a szükséges információkhoz időben hozzájuss. (16) A gimnázium a hivatalos hirdetéseket az elektronikus hirdetőn és a hivatalos hirdetőtáblán teszi közzé, hogy az intézményben tartózkodásod ideje alatt is hozzájuss a szükséges információkhoz. (17) A hivatalos iskolai ügyeidet az alábbiak szerint intézheted: A gazdasági irodában menza- és térítési díj befizetések a nyitvatartási időben.

6 A Titkárságon kérelmek leadása, igazolások kérése, hivatalos ügyek intézése kizárólag a nagyszünetekben. (18) Bizonyítványokról, egyéb tanügyi dokumentumokról másolatot kérhetsz. A fénymásolás külön megállapított díjazással, kizárólag a nagyszünetben ill. délután 14 és 15 óra között kérhető. Nem fénymásolható szerzői jogokkal védett kiadvány, könyv, munkafüzet. (19) A talált tárgyakat a portán kell leadni és keresni. A gazdátlan tárgyakat, ruhaneműket egy tanéven túl nem őrzi meg a gimnázium, azokat jótékony célokra használja fel. (20) A menzai étkezés szabályai: A hónap utolsó hetében lehet a következő hónapra a menzát megrendelni, ill. a térítési díjat a megrendeléskor (előre) befizetni. Ez személyes megjelenést igényel a gazdasági ügyintézői irodában. A menzai térítési díj az aktuális haviátutalással is fizethető (csoportos beszedési megbízással, minden hónap közötti utalással). Ha átutalással történik a térítési díj kifizetése, akkor elegendő első alkalommal személyesen felkeresni az ügyintézőt. A menzai étkezés lemondása írásban a kifüggesztett lemondó füzetben, ill. telefonon történhet. A hívást minden esetben feljegyzik. Adott napokra az étkezést előző nap 10 óráig lehet lemondani. (21) A menzán be kell tartani az étterem által megszabott rendet. Az ebédlőben csak az étkezés ideje alatt tartózkodhatsz, kivéve a rendkívüli rendezvényeket. (22) Nyári szünetben a hivatalos ügyintézés rendjét a fenntartó szabályozza. A nyári ügyeleti rendet a honlapon és a bejárati ajtókon kell kihirdetni. 5. A hiányzások igazolása: 5.1 Gimnázium: Az iskolai foglalkozásokról való távolmaradásodat a szüleidnek vagy orvosnak kell igazolnia, amit a mulasztást követő első osztályfőnöki órán, de legkésőbb a hiányzást követő 8. tanítási napon be kell mutatnod. A 18 év alatti tanulóknak az orvosi igazolást a szülővel, kollégisták esetén a nevelő tanárral is alá kell íratniuk. Az igazolásokat az ellenőrző könyvbe kell beíratni. Sportegyesületek és kulturális szerv kikéréséhez a szülő belegyező nyilatkozata szükséges. A szülő és az osztályfőnök legfeljebb évi három-három tanítási napról igazolhat távolmaradást, az igazgató legfeljebb tízről adhat felmentést. A tanulmányi versenyek területi és országos döntőjébe került tanulók a verseny napjain automatikusan mentesülnek az iskolai foglakozások alól. A megyei versenyek és az OKTV első fordulójában résztvevő tanulók számára is biztosítjuk a nyugodt kezdést, ami azt jelenti, hogy pl. egy kor kezdődő verseny esetén a 4. órától nem kötelező a tanítási órákon részt venniük. Igazolatlan mulasztásokkal kapcsolatos eljárások: Igazolatlan Következmények órák száma 1-2 Osztályfőnöki figyelmeztetés 1 Eljárás 1 igazolatlan óra esetén már értesíteni kell a szülőket. Ha az

7 3-4 Osztályfőnöki figyelmeztetés Osztályfőnöki intés Osztályfőnöki intés 2 10-től Igazgatói figyelmeztetés igazolatlan hiányzás megismétlődik, az illetékes gyermekjóléti szolgálatot igénybe véve kell a szülőt ismételten megkeresni (tanköteles tanuló esetén) Az osztályfőnök értesíti a szülőt Az osztályfőnök értesíti a szülőt. Az osztályfőnök újból értesíti a szülőt. Tanköteles esetén:ha tíz óránál igazolatlanul többet mulaszt, az osztályfőnök dokumentált jelzésére az igazgató értesíti a gyermek lakóhelye szerint illetékes jegyzőt és a gyermékjóléti szolgálatot. Nem tanköteles és kiskorú esetén:10 óra felett a szülő ismételt értesítése, 30 óra felett a tanuló jogviszonya megszűnik 20-tól Igazgatói intés 30 tól Tanköteles tanuló esetén a gyermekjóléti szolgálat ismételt értesítése. A gyermekjóléti szolgálattal együtt a szülő megkeresése. 50 től Tanköteles tanuló esetén az osztályfőnök dokumentált jelzésére az igazgató értesíti a tanuló tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt. 1 ha a tanulónak még nincs két osztályfőnöki figyelmeztetése 2 ha a tanulónak még nincs két osztályfőnöki intése Az eljárások betartásáért az osztályfőnök a felelős. Az értesítések írásban történnek. 6 Tanulói felelősök 6.1 Gimnázium: Tanulóként közre kell működnöd saját környezetednek és tanárod által alkalmazott eszközöknek a rendben tartásában, a tanítási órák, foglalkozások, rendezvények

8 előkészítésében, lezárásában. A tanulócsoportokban a tanév elején a diákok és a pedagógusok egyeztetik a feladatok ellátásának módját és időtartamát, a csoportfelelős szerepének cserélődését (havonta, kéthavonta úgy, hogy az önkéntes tevékenység ne rójon aránytalan terhet egyes tanulókra) Ha csoportfelelős vagy, a te feladatod, hogy letöröld az óra végén a táblát, az óra elején jelezd a tanárodnak a hiányzókat, jelezd az igazgatóhelyettesi irodákban, ha öt perccel a becsöngetés után sem érkezett tanár a tanórára, a padokban és a padlón hulladék ne maradjon, az óra végén lekapcsold a lámpát, ellásd az osztályfőnököd, szaktanárod által rád bízott egyéb előkészítő, lezáró feladatokat 7 A tanulók egészségének, testi épségének megőrzése érdekében szükséges előírások (1) Az intézmény egész területén a dohányzás tilos. (2) Ha bármilyen rendkívüli eseményt észlelsz, például baleset történik, haladéktalanul szólnod kell a leggyorsabban elérhető pedagógusnak. (3) A tanév első tanítási napján osztályfőnököd, csoportvezetőd tájékoztat azokról a baleset- és tűzvédelmi szabályokról, melyeket saját és társaid testi épségének védelmében köteles vagy megtartani. Ezek közül a legfontosabbak: Az épületben és az udvaron úgy viselkedj, és úgy közlekedj, hogy ne veszélyeztesd se magad, se társaid testi épségét. Sérülést okozó, veszélyes tárgyakat és anyagokat az intézmény épületébe hoznod, illetve az intézmény által szervezett programokra elvinni tilos. Az intézmény területén, valamint az intézmény által szervezett intézményen kívüli programokon a törvényileg is tiltott alkohol- és drogfogyasztás és a cigarettázás tilos! A felnőtt alkalmazottak amíg ezt jogszabály kifejezetten nem tiltja meg- csak az erre kijelölt, zárt helyen dohányozhatnak. Az épületek nyílászáróin tilos bármilyen tárgyat kidobni. 7.1 Gimnázium: Sajátos baleset- és tűzvédelmi szabályok vonatkoznak a testnevelés, fizika, informatika és kémiaórákra, ezeket szaktanáraid ismertetik veled az első tanórán, amelynek tudomásulvételét aláírásoddal is igazolnod kell. 8 A tanulók értékeinek biztonságos megőrzése, az épület berendezési tárgyainak, felszereléseinek védelme érdekében szükséges rendelkezések (1) Kötelességed, hogy az épületek és az udvarok berendezési tárgyait, felszereléseit, eszközeit rendeltetésszerűen használd, ezek állagának megőrzése minden diák és gyermek feladata. Ha gondatlanságból vagy szándékosan kárt okozol, azért a

9 közoktatási törvény 77. -a szerint a Polgári törvénykönyv rendelkezéseit alkalmazva kártérítést kell fizetned. (2) A munkához nem tartozó, saját felelősségedre behozott értékeidért, az azokban bekövetkezett kárért az intézmény csak szándékos károkozás esetén felel. A tanulói kötelességek teljesítéséhez, a jogok gyakorlásához nem tartozó feltűnő méretű dolgokat, tárgyakat, eszközöket (pl. autót) az intézmény területére nem hozhatod be. (3) Ügyelj az épület, az udvar és a tantermed tisztaságára, a hulladékot a hulladékgyűjtőbe tedd! Padodban, polcodon, folyosói szekrényedben magad tarts rendet tanárod, osztályfőnököd, csoportvezetőd útmutatása szerint!

10 8.1 Gimnázium: Személyes holmidra te tudsz a legjobban vigyázni: A szekrényt, ahol kabátodat, sportfelszerelésedet tárolod, zárd be! A testnevelésóra, a délutáni sportfoglalkozások előtt, amikor mindenki átöltözött, az öltözőt zárjátok be, az öltöző kulcsát adjátok át a testnevelő-tanárotoknak! Értéket (pénzt, órát, ékszert, stb.) az öltözőben ne hagyjátok, adjátok azt át megőrzésre tanárotoknak! A gimnázium területére behozott értékeidet bérelt értékmegőrző szekrénykében elhelyezheted. A bérlés rendjét melynek rendjét az igazgató a tanév elején meghatározza. 9 A közoktatási törvényben meghatározott jogaid érvényesülésével összefüggő kérdések A tanulók, gyermekek általános jogait a közoktatási törvény 10. és 11. -a tartalmazza. Az intézményi életet úgy szervezzük, hogy az ott megfogalmazott jogok érvényesüljenek. E jogok gyakorlásának bizonyos kérdéseit a házirendünk is tartalmazza. Jogod, hogy biztonságban és egészséges környezetben képességeidnek, érdeklődésednek, adottságaidnak megfelelő nevelésben és oktatásban részesülj személyiségedet, emberi méltóságodat és jogaidat tiszteletben tartsák, fizikai és lelki erőszakkal szemben védelmet kapj 9.1 Gimnázium: (1) Iskolánkban a tanulói jogok érvényesülésének biztosa a diákönkormányzatot segítő felnőtt. Ha úgy érzed, jogaid gyakorlásában sérelem ér, elsősorban ahhoz fordulj, akitől ez származik, másodsorban osztályfőnöködhöz, harmadsorban a diákönkormányzatot segítő felnőtthöz, végül az igazgatóhelyettesekhez, az igazgatóhoz. (2) Arról, hogy a gimnázium 11. és 12. évfolyamán az előzetes igényfelmérés és a helyi tanterv által felajánlott lehetőségek közül milyen emelt szintű képzéseket választasz, a szüleiddel együtt dönthetsz minden év május 20-ig. A jelentkezés egy teljes tanévre szól. Igen kivételes esetben az igazgató (jellemzően a tanév elején benyújtott írásbeli kérvényre) egyedi elbírálás alapján engedélyt adhat esetleges módosításra. A belső átjárhatóság feltételeit az intézmény pedagógia programja tartalmazza. (3) A gimnázium megszervezi a felhasználható órakeret erejéig azokat a szakköröket, tanfolyamokat, sportköri foglalkozásokat, amelyeken legalább nyolc tanuló részt vesz, és amelyek megtartásához a szükséges személyi és tárgyi feltételeket az

11 iskola biztosítani tudja. Az iskola a szakkörökért, tanfolyamokért az önkormányzati rendeletnek megfelelő térítési díjat kérhet. A térítési díj összegéről az iskola a foglalkozás indítása előtt tájékoztatja a szülői közösséget, és minden tanév elején meghatározza az egy órára eső összeget. (4) Diákkör létrehozását kezdeményezheted, diákkörhöz csatlakozhatsz, ha annak céljai, működése nem ellentétes az intézmény pedagógiai programjában megfogalmazott alapelvekkel, és ha a diákkör valamennyi tagja a diákkör ülésein az intézményi szabályzatok előírásait megtartja. A diákkör létrehozásáról az intézmény igazgatóját tájékoztatnotok kell. Az iskola a diákkör munkáját helyiség biztosításával segíti. A teremigényt legalább két nappal a diákkör ülése előtt be kell nyújtani az igazgatóhelyettesek egyikének. (5) Részt vehetsz az iskolában folyó hitoktatásban, amennyiben azt az egyházak iskolánkban megszervezik. (6) Családotok anyagi helyzetétől függően ingyenes vagy kedvezményes tankönyvellátásában, étkezésben részesülhetsz. Ennek feltételeiről, szabályairól és az igénylés rendjéről az iskola gyermek- és ifjúságvédelmi felelősétől és tankönyvfelelősétől, osztályfőnöködtől kaphatsz te, vagy kaphatnak szüleid részletes felvilágosítást. Iskolánkban az egyéb körülmények miatt rászorulók részére további kedvezmények biztosítására csak akkor van lehetőség, ha az alanyi jogon járó kedvezményekre jogosultak igényeit az iskola teljes körűen kielégítette. (7) A nem alanyi jogon járó kedvezményként a könyvtári kölcsönzést tudjuk felkínálni a tanulmányok idejére. Ebben a kedvezményben azok a tanulók részesülhetnek, ahol a családban az egy főre eső jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér másfélszeresét. Az elbírálás a rászorultság igazolt mértékétől függő rangsor alapján történik. (8) Jogaid gyakorlásához szükséges információkat az osztályfőnöködtől (többek között az osztályfőnöki órákon) a szüleidtől (szülői értekezleteket, fogadóórákat követően) az iskolai hirdetésekből Diákközgyűlésen a diákönkormányzattól az iskola faliújságán keresztül kaphatod meg. (9) Az iskola életével kapcsolatos bármely kérdésben véleményt nyilváníthatsz bármely osztályfőnöki órán, alkalmi felmérések, elégedettségvizsgálatok során, az osztályképviselőn keresztül a diákönkormányzatban, a diákközgyűlésen, iskolaparlamenten a diákönkormányzat működési szabályzatában foglaltak szerint. Közvetlenül az igazgatóhoz, igazgatóhelyettesekhez is fordulhatsz. (10) Véleménynyilvánítás szempontjából az iskolai tanulói létszám legalább 10%-a minősül nagyobb csoportnak. Véleményét az így kialakult csoport a diákönkormányzaton keresztül fejtheti ki. (11) Kérdést intézhetsz az SZMK-hoz, vagy az SZMK vezetőségéhez bármikor, amikor az ülésezik. Az ülések időpontjáról a hirdetőtábláról tájékozódhatsz. (12) Tanulmányaidat, személyedet érintő kérdésekről tájékoztatást kaphatsz az osztályfőnöködtől, a szaktanáraidtól. (13) A témazáró dolgozatok időpontját egy héttel előbb közlik veled tanáraid. Egy nap csak két témazáró dolgozatot írattathatnak veled. Hetedik vagy azt követő órában csak akkor kell témazáró dolgozatot írnod, ha az adott tárgyból az órarendben nincs korábban óra. Az írásbeli dolgozatokat kijavítva két héten belül kell

12 megkapod a szaktanáraidtól. Az ettől eltérő gyakorlatot a DÖK segítségével közvetítheted az igazgatónak. A témazáró dolgozatokat szaktanáraidnak meg kell őrizniük. Ha haza szeretnéd vinni, azt másolatban teheted meg. A másolás térítési díjas szolgáltatás a gimnáziumban. A másolatot szaktanárod közreműködésével kérheted. (14) A tanítási órák keretében, a tanítási folyamat részeként elkészített dolgok feletti rendelkezési jog az iskolát illeti meg. Ha az iskolánknak ebből anyagi haszna származna, akkor a tanulókkal a díjazásra vonatkozóan külön megállapodást kell kötni. 10. A közoktatási törvényben meghatározott kötelességeiddel kapcsolatos kérdések A tanulók általános kötelességeit a közoktatási törvény 12. -a tartalmazza. Az általános emberi együttélési szabályokat neked is kötelességed megtartanod. Többek között nem önbíráskodhatsz, tisztelned kell társaid, tanáraid és felnőtt dolgozók emberi méltóságát, iskolai és iskolán kívüli környezetben egyaránt. Ezek közül külön kiemeljük, illetve pontosítjuk az alábbiakat: (1) Alapvető kötelességed a szükséges felszerelésekkel megjelenni a foglalkozások helyszínén, aktívan részt venni a kötelező és választott tanórai, szakmai, elméleti és gyakorlati foglakozásokon, eleget tenni rendszeres munkával és fegyelmezett magatartással, képességeidnek megfelelő tanulmányi kötelezettségednek, felkészülten megjelenni a tanítási órán, foglalkozáson, a házi feladatok elkészítése, magatartásoddal a tanórák, foglakozások és rendezvények sikeres lebonyolítását elősegíteni, előírásoknak megfelelően kezelni a rád bízott vagy az oktatás során használt eszközöket, óvni az intézmény létesítményeit, felszereléseit, saját és társaid testi épségét. (1) Meg kell ismerni és be kell tartani a házirend előírásait, közlekedési, a balesetvédelmi és a tűzrendészeti szabályokat. A tanév kezdetekor az osztályfőnök, csoportvezető ismerteti e szabályok tartalmát, melynek elsajátítását a tanuló aláírásával igazolja (2) Bombariadó és tűzriadó, vagy bármely rendkívüli esemény esetén a tűzriadó tervben meghatározott útvonalon a legrövidebb időn belül el kell hagyni az intézmény területét és a kijelölt helyen kell gyülekezni. (3) Az intézményben a viselkedés és öltözködés általános elemi normáit be kell tartani. (4) A könyvtárból kölcsönzött könyvek elvesztése esetén köteles vagy új példányt beszerezni vagy a beszerzés árát megtéríteni. (5) Kötelességeid megszegése fegyelmi vétség, mely súlyosabb esetekben fegyelmi büntetést vonhat maga után. Az ezzel kapcsolatos szabályokat a közoktatási törvény 76. -a tartalmazza. Mindenképpen súlyos vétségnek minősülnek az

13 agresszív cselekmény, a tanulótársaiddal szembeni megalázó fellépés, a lopás, szándékos rongálás, az igazolásokkal kapcsolatos visszaélés és csalás, az intézmény dolgozóival és tanáraival szembeni kirívó tiszteletlenség, a többszörösen ismétlődő kötelességszegés. (6) Közreműködj saját környezeted és az általad alkalmazott eszközöknek a rendben tartásában, a tanítási órák, foglalkozások, rendezvények előkészítésében, lezárásában életkorodhoz és fejlettségedhez, továbbá az iskolai és kollégiumi elfoglaltságokhoz igazodva, pedagógus felügyelete, szükség esetén irányítása mellett 10.1Gimnázium: Ünnepi alkalmakkor sötét szövetnadrág vagy sötét szoknya, fiúknak fehér ing iskolai emblémával, lányoknak matrózblúz és embléma viselése kötelező. Az ünnepi öltözék része a hozzáillő lábbeli. 11 A tanulók jutalmazásának elvei A kiemelkedő tanulmányi- közösségi- kulturális- és sporttevékenységért dicséretben, illetve jutalomban részesülhetsz az alábbiak szerint: 11.1 Gimnázium: (7) Jutalmazásra javaslatot tehet a nevelőtestület bármely tagja és a DÖK. (23) A beérkezett javaslatok alapján az anyagi lehetőségek figyelembevételével a tantestület állapítja meg a jutalmazandók körét, a DÖK véleményének figyelembevételével. (24) Nem jutalmazható az a tanuló, aki ellen kirótt fegyelmi büntetés ezt kimondja. (25) A jutalmazás történhet tanórán a szaktanár, osztálykeretben az osztályfőnök és az iskola nyilvánossága előtt az igazgató által. A kiemelkedő eredményeket az iskola közössége előtt is kihirdetjük. (26) A jutalmazás formái lehetnek: szaktanári dicséret szóban és írásban osztályfőnöki dicséret szóban és írásban igazgatói dicséret szóban igazgatói köszönet írásban igazgatói dicséret írásban bizonyítványba beírt dicséretek (záradékok) tárgyjutalom pénzjutalom jutalomkirándulás valamilyen iskola által nyújtott szolgáltatás kedvezményes igénybevétele I. Béla Emlékplakett. Az I. Béla Emlékplakett adományozásának eljárását külön dokumentum szabályozza.

14 12. Fegyelmező intézkedések A tanulói kötelességek ill. az intézmény házirendjének megsértése fegyelmezőintézkedést, súlyosabb esetben fegyelmi eljárást von maga után. A fegyelmi eljárás megindításáról az indok megjelölésével- a tanulót és a kiskorú tanuló szülőjét értesíteni kell. Ha a kötelességszegés során van sértett fél, akkor az intézmény az iskolai, kollégiumi szülői szervezet és az iskolai, kollégiumi DÖK kezdeményezésére biztosítja, hogy az iskolai, kollégiumi szülői szervezet és az iskolai, kollégiumi DÖK közösen működtesse a fegyelmi eljárás lefolytatását megelőző egyeztető eljárást. Az egyeztető eljárás célja a kötelességszegéshez elvezető események feldolgozása, értékelése, ennek alapján a kötelességszegő és a sértett közötti megállapodás létrehozása a sérelem orvoslása érdekében. Egyeztető eljárás lefolytatására akkor van lehetőség, ha azzal a sértett, kiskorú sértett esetén a szülő, valamint a kötelességszegő, kiskorú kötelességszegő esetén a szülő egyetért. A fegyelmi eljárás megindításáról szóló értesítésben a kötelességszegő tanuló, ill. szülője figyelmét felhívjuk az egyeztető eljárás igénybevételének lehetőségére, feltéve, hogy ehhez a sértett, ill. szülője hozzájárult. A tanuló, ill. szülője az értesítés kézhezvételétől számított öt tanítási napon belül- írásban bejelentheti, ha kéri az egyeztető eljárás lefolytatását. A fegyelmi eljárást folytatjuk, ha az egyeztető eljárás lefolytatását nem kérik, továbbá ha a bejelentés iskolába, kollégiumba történő megérkezésétől számított tizenöt napon belül az egyeztető eljárás nem vezetett eredményre. Ha a kötelességszegő és a sértett az egyeztetési eljárásban megállapodott a sérelem orvoslásában, közös kezdeményezésükre a fegyelmi eljárást a sérelem orvoslásához szükséges időre, de legfeljebb három hónapra felfüggesztjük. Ha a felfüggesztés ideje alatt a sértett, ill. szülője nem kérte a fegyelmi eljárás folytatását, a fegyelmi eljárást megszüntetjük Gimnázium (1) A fegyelmező intézkedések súlyosbodás szerinti rendje: szaktanári, tanári figyelmeztetés; osztályfőnöki figyelmeztetés; osztályfőnöki intés; igazgatói figyelmeztetés; igazgatói intés (2) Az osztályfőnök egy tanévben egy tanulónak két figyelmeztetést és két intést adhat. (3) Kettő beírt szaktanári, tanári figyelmeztetés után adandó szaktanári, tanári figyelmeztetés helyett osztályfőnöki vagy igazgatói fegyelmező intézkedést kell adni. (4) Egyéb, a fegyelmező intézkedések hatálya alá eső vétségek esetén, a vétség súlyának megfelelő vagy az utána következő fegyelmező intézkedést kell foganatosítani. A vétség megismétlődése - a korábbi fegyelmező intézkedés hatástalan- magasabb fokozatú intézkedést eredményez. Fegyelmező és fegyelmi intézkedések, alkalmazásuk elvei: A házirend megsértése esetén az alábbi elmarasztalási rendszer lép életbe: Fokozatai: szóbeli ügyeletes tanári figyelmeztetés (I. fokozat)

15 írásbeli ügyeletes tanári figyelmeztetés szóbeli szaktanári figyelmeztetés írásbeli szaktanári figyelmeztetés szóbeli osztályfőnöki figyelmeztetés írásbeli osztályfőnöki figyelmeztetés szóbeli szaktanári intés írásbeli szaktanári intés szóbeli osztályfőnöki intés írásbeli osztályfőnöki intés szóbeli igazgatói figyelmeztetés írásbeli igazgatói figyelmeztetés írásbeli igazgatói intés fegyelmi eljárás indítása (II. fokozat) (III. fokozat) (IV. fokozat) (V. fokozat) (VI. fokozat) (VII. fokozat) (VIII. fokozat) (IX. fokozat) (X. fokozat) (XI. fokozat) (XII. fokozat) (XIII. fokozat) (XIV. fokozat) Mulasztások, vétségek: Pirossal beszúrást javaslok: házirend megsértése I. XIV. fokozat dohányzás az intézmény területén V. XIV. fokozat engedély nélküli távozás VI.-XIV. fokozat lopás XIV. fokozat mentális és fizikai bántalmazás, az emberi méltóságot nem tisztelő magatartás oktatási-nevelési ügyekkel, az iskolával összefüggésben XIV. fokozat szeszes ital fogyasztása esetén a szülő egyidejű értesítése mellett eljárás indítható károkozás kártérítés a KT bekezdése alapján A fegyelmi eljárás szabályai: (5) Ha a tanuló a kötelezettségeit vétkesen és súlyosan megszegi, fegyelmi eljárás alapján írásbeli határozattal fegyelmi büntetésben részesíthető. - magatartásával kárt okoz az intézmény vagy más személyek vagyonában - veszélyezteti vagy sérti valamely személy testi épségét. b./ Fegyelmi vizsgálatot lehet indítani, ha a tanuló: - a házirendet, vagy az oktatási törvényben szabályozott tanulói alapvető kötelességeket súlyosan megsérti. - a házirendet többször, ismételten megszegi. - magatartásában csak a fegyelmi eljárás nevelő-hatásától várható változás. (6) Fegyelmi eljárás kezdeményezésére javaslatot tehet: osztályfőnök, szaktanár a nevelőtestület a diákönkormányzat igazgató és helyettesei Fegyelmi eljárás csak az osztályfőnök tudtával kezdeményezhető. Az intézmény igazgatójához benyújtott fegyelmi indítványt, az osztályfőnök ellenjegyzi, amennyiben nem ő maga nyújtja be.

16 A tanuló ellen: - megrovás - szigorú megrovás - kedvezmények, juttatások csökkentése, illetőleg megvonása; - áthelyezés másik osztályba, tanulócsoportba vagy iskolába; - eltiltás a tanév folytatásától (ha a tanuló nem tanköteles) - kizárás a gimnáziumból (ha a tanuló nem tanköteles) fegyelmi büntetéssel szabható ki. Másik iskolába akkor helyezhető át a tanuló, ha az igazgató a tanuló átvételéről a másik iskola igazgatójával megállapodott. A kedvezmények, juttatások csökkentése, illetőleg megvonása; fegyelmi büntetés szociális kedvezményekre és juttatásokra nem vonatkoztatható. A fegyelmi büntetés megállapításánál a tanuló életkorát, értelmi fejlettségét, az elkövetett cselekmény súlyát figyelembe kell venni. Megrovás, szigorú megrovás büntetést az igazgató, kizárás büntetést a nevelőtestület hozhat. A diákönkormányzat véleményét a fegyelmi eljárás során be kell szerezni. A fegyelmi eljárás során a tanulónak joga van arra, hogy meghallgassák és biztosítani kell, hogy védekezhessen, hogy az eljárásban a szülő vagy más megbízott jelen legyen, illetőleg képviselje. Ugyanazért a kötelességszegésért csak egy fegyelmi büntetés állapítható meg. Ha a kötelességszegés miatt az iskolában és a kollégiumban is helye lenne fegyelmi büntetés megállapításának - eltérő megállapodás hiányában - a fegyelmi büntetést ott kell megállapítani, amelyikben az eljárás előbb indult. A fegyelmi eljárás lefolytatásának szabályait jogszabály határozza meg. 13 A diákönkormányzattal, osztályközösségekkel kapcsolatos rendelkezések 13.1 Gimnázium: A diákönkormányzat saját szabályzata alapján működik, melyet az őt választó tanulóközösség fogad el és a nevelőtestület hagy jóvá. A szabályzat elkészítésekor, módosításakor a nevelőtestület az iskola működési szabályzatában meghatározott rend szerint nyilvánít véleményt. Az iskola a diákönkormányzat működéséhez az alábbi feltételeket biztosítja: anyagi támogatás iskolai szintű programokhoz, helyiség az önkormányzat megbeszéléseihez, kellékek az iskolaújság előállításához, sokszorosításához, önkormányzati faliújság. A diákönkormányzat évenkénti döntése alapján részt vesz az iskolai programok szervezésében, tervezésében, önálló programokat szervezhet.

17 A diákönkormányzat évenként egy tanítás nélküli munkanap programjáról dönt, melyről a nevelőtestület az éves program elfogadásakor nyilvánít véleményt. Ezért célszerű, ha a diákönkormányzat az előző tanév utolsó tanítási napjáig dönt erről. A 11/1994. (IV.8.) MKM rendelet 31. (1) bekezdésében szabályozott kérdésekben a nevelőtestület kikéri a diákönkormányzat véleményét, és ezen túlmenően is minden olyan kérdésben, ami a tanulók legalább 50%-át érinti. A diákönkormányzat működteti az iskolarádiót. A működési szabályzatot a DÖK szabályzata írja le, melyet a nevelőtestület jóváhagy. A stúdiósoknak az óra kezdete előtt abba kell hagyniuk az adást, hogy pontosan érkezhessenek a tanórára. A stúdióban csak a DÖK által jóváhagyott szerkesztőbizottság tartózkodhat. Az iskolarádió működését a DÖK felügyeli, a műsorok tartalmát a szerkesztők határozzák meg, működéséért a szerkesztőség, ill. a DÖK-öt segítő felnőtt a felelősek. A házirendet természetesen a stúdióban is be kell tartani. Működése nem zavarhat iskolai tanórát, rendezvényt, hangereje nem zavarhatja a normális emberi kommunikációt a szünetekben, nem képviselhet szélsőséges rétegízlést. Törekedni kell a kulturális értékek közvetítésére is. Ha a diákönkormányzat térítéses szolgáltatás (pl. közművelődési tevékenység) szervezésében, lebonyolításában közérdekű önkéntes tevékenységével közreműködik, és ebből az intézmény számára felhasználható jövedelem származik, azt tevékenységének arányában a tanórán kívüli, szabadidős tevékenységére, működési feltételeinek javítására fordíthatja. 14 Záró rendelkezések Ez a házirend határozatlan időre szól. Felülvizsgálatát kétévente elvégezzük. A felülvizsgálati cikluson belüli módosításra a nevelőtestület, a diákönkormányzat, ill. a szülői közösség kezdeményezésére kerülhet sor. A módosítás elfogadásáról kétharmados többséggel kell döntést hozni. Módosítás esetén is végig kell járni a legitimációs utat.

18 A házirend elfogadása és jóváhagyása A Házirendet a nevelőtestületi értekezlet fogadja el. Az elfogadás előtt a szülők közössége és a diákönkormányzat véleményezési ill. a jogszabály szerinti egyetértési jogát gyakorolja. A Házirendet a fenntartó hagyja jóvá, és az a jóváhagyással válik érvényessé. A Házirend hatálybalépésével érvényét veszti az intézmény eddig hatályos jóváhagyott Házirendje. A hatályba lépett Házirendet meg kell ismertetni az intézmény azon alkalmazottaival is, akik nem tagjai a nevelőtestületnek, valamint a szülőkkel és más intézményhasználókkal. A Házirendben foglaltak megtartása az intézmény valamennyi alkalmazottjára kötelező, megszegése fegyelmi felelősséggel jár. A Házirend nyilvánossága: A Házirend egy-egy nyomtatott példánya megtalálható az intézményegységekben, az összetett iskolában (középiskola és általános iskola) az iskolai könyvtárakban, a kollégiumban szintenként a kollégiumi tanuló szobákban, az óvodában az óvónői szobában Elektronikus formában a honlapon olvasható. Az intézményegységek napi használatra a mindenkire érvényes és az intézményegységre vonatkozó speciális szabályozásokat tartalmazó rövidített változatot készíthetnek. A Házirendről munkaidőben valamennyi intézményegység vezetőjétől kérhető tájékoztatás. A Házirendet a nevelőtestület június 15-én megtartott határozatképes ülésén elfogadta. Jóváhagyás Szekszárd és Szedres Közoktatási Intézményfenntartó Társulása nevében eljáró Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata... kelt határozatával az I. Béla Gimnázium, Informatikai Szakközépiskola, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda házirendjét jóváhagyta. A jóváhagyott házirend -tól érvényes. Szekszárd, Horváth István polgármester

I. Béla Gimnázium és Informatikai Középiskola Szekszárd, Kadarka u. 25-27. H Á Z I R E N D

I. Béla Gimnázium és Informatikai Középiskola Szekszárd, Kadarka u. 25-27. H Á Z I R E N D I. Béla Gimnázium és Informatikai Középiskola Szekszárd, Kadarka u. 25-27. Bevezető H Á Z I R E N D 1. A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 40. (7) bekezdésének előírása értelmében az iskola

Részletesebben

Hunyadi János Általános Iskola HÁZIREND

Hunyadi János Általános Iskola HÁZIREND HÁZIREND A. A Házirend, valamint az iskola Szervezeti és Működési Szabályzatának betartása minden tanuló kötelessége. B. A Házirend előírásai minden olyan esetre vonatkoznak, amikor a tanuló az iskola

Részletesebben

HÁZIREND. Szent Pál Marista Általános Iskola

HÁZIREND. Szent Pál Marista Általános Iskola Szent Pál Marista Általános Iskola 5300 Karcag, Zádor út 3. 59/503-085 59/503-085 +3630/901-4655 szentpalkarcag@szentpalkarcag.hu www.szentpalkarcag.hu OM: 201341 Iktatószám:../2010. Tárgy: HÁZIREND 1.

Részletesebben

HÁZIREND. Nagykállói Általános Iskola. 4320 Nagykálló Szabadság tér 5-8.

HÁZIREND. Nagykállói Általános Iskola. 4320 Nagykálló Szabadság tér 5-8. 2014 HÁZIREND Nagykállói Általános Iskola 4320 Nagykálló Szabadság tér 5-8. Jelen házirend a nevelőtestület és a diákság közös akaratából, a szükséges egyeztetések lefolytatása után, az iskola vezetőjének

Részletesebben

Platthy József ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KARANCSKESZI HÁZIREND

Platthy József ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KARANCSKESZI HÁZIREND Platthy József ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KARANCSKESZI HÁZIREND 2009 ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI MÖZPONT HÁZIRENDJE 1. A tanítás és az iskola rendje 1.1 A tanulók iskolába érkezésének időpontja legkésőbb tíz

Részletesebben

A diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzata

A diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzata A diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzata A diákönkormányzat (a továbbiakban DÖK) a közoktatásban illetékes minisztérium rendeletei, valamint a Közoktatási Törvény által megszabott keretek

Részletesebben

Az intézmény neve: Selyemréti Általános és Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola

Az intézmény neve: Selyemréti Általános és Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Az intézmény neve: Selyemréti Általános és Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Székhelye: Miskolc, Éder György u.1. 3527 Tel./Fax: 06/46-345-417 06/46-347-646 Email: selyemreti.iskola@chello.hu selyemreti.iskola@proxynet.hu

Részletesebben

II. AZ ISKOLA MŰKÖDÉSI RENDJE, A TANULÓK KÖTELESSÉGEI

II. AZ ISKOLA MŰKÖDÉSI RENDJE, A TANULÓK KÖTELESSÉGEI FIIUMEII ÚTII ÁLTALÁNOS ISKOLA SZOLNOK HÁZIREND TARTALOM: I. Bevezető II. III. IV. Az iskola működési rendje, a tanulók kötelességei A tanulói jogok gyakorlási lehetőségei A tanulók jutalmazásának elvei

Részletesebben

A Tapolcai Általános Iskola HÁZIRENDJE Kivonat Batsányi János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Tagintézmény

A Tapolcai Általános Iskola HÁZIRENDJE Kivonat Batsányi János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Tagintézmény A Tapolcai Általános Iskola HÁZIRENDJE Kivonat Batsányi János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Tagintézmény Készült: 2009. augusztus 15. Hatályba lépett: 2009. szeptember 1. Következő felülvizsgálat

Részletesebben

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM HÁZIREND. Szakoly, 2012. augusztus 31. Bilanicsné Nagy Mónika mb.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM HÁZIREND. Szakoly, 2012. augusztus 31. Bilanicsné Nagy Mónika mb. ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM HÁZIREND Szakoly, 2012. augusztus 31. Bilanicsné Nagy Mónika mb. igazgató l. oldal Bevezető 1. A közoktatásról szóló törvény 40. (7) bekezdésének

Részletesebben

Az iskola fegyelmi szabályzata

Az iskola fegyelmi szabályzata 1. A tanulói hiányzások igazolása Az iskola fegyelmi szabályzata a/ A tanuló köteles a tanítási órákról és az iskola által szervezett rendezvényekről való távolmaradását az időtartamra vonatkozó szülő

Részletesebben

VIOLIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND

VIOLIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND 1 VIOLIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND 2 Intézményünkben az alapfokú művészetoktatás azzal a szándékkal jött létre, hogy lehetőséget nyújtsunk az esztétikai érzékenység, a szépre való hajlam, a harmonikus

Részletesebben

Házirend Kivonat. Bevezető

Házirend Kivonat. Bevezető Házirend Kivonat Bevezető A közoktatásról szóló törvény 40. (7.) bekezdésének előírása értelmében az iskola életével kapcsolatos egyes kérdéseket a Házirendben kell szabályozni. A házirend előírásai az

Részletesebben

Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium

Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium 3200 Gyöngyös, Than Károly út 1. Telefon: (+36) 37/505-100 Telefax: (+36) 37/505-108 Honlap: www.vbjnet.hu E-mail:

Részletesebben

Szabóné Tóth Erika. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1

Szabóné Tóth Erika. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1 Szabóné Tóth Erika Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1 Mi is az a Házirend? Jogi forrás Intézményi belső normatív szabály. Jogi szabály, amelynek szükségszerű és nélkülözhetetlen tartalmi és eljárásbeli

Részletesebben

DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Hajdúsámson, 2012. szeptember. Készítette: Módis Tamás

DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Hajdúsámson, 2012. szeptember. Készítette: Módis Tamás II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4251 Hajdúsámson, Kossuth u. 2-8. 52/590-400 Fax: 52/590-407 hsamsonisk@t-online.hu DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Részletesebben

Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Házirend

Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Házirend Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Házirend 1 1. Általános alapelvek Az iskola tanulói közösségének életét a házirend szabályozza, amelyben érvényesül a jogok és kötelességek összhangja. A házirend feladata

Részletesebben

GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA. (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND

GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA. (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND A GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND 2013 Tartalom 1. A Házirend célja és feladata, hatálya... Hiba! A könyvjelző nem 1.1.A házirend hatálya...

Részletesebben

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878 5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu OM azonosító: 035878 a Szegő Gábor Általános Iskola HÁZIRENDJE Módosításokkal együtt hatályba lép: 2015.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az iskola működési rendje, a tanulói kötelezettségek végrehajtásának módja

Tartalomjegyzék. Az iskola működési rendje, a tanulói kötelezettségek végrehajtásának módja Tartalomjegyzék I. Bevezető II. III. Az iskola működési rendje, a tanulói kötelezettségek végrehajtásának módja A tanulók jutalmazásának formái, a fegyelmező intézkedések formái és alkalmazásának elvei

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 9113 Koroncó, Rákóczi Ferenc u. 41. OM azonosító száma: H Á Z I R E N D. Koroncó, 2007.

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 9113 Koroncó, Rákóczi Ferenc u. 41. OM azonosító száma: H Á Z I R E N D. Koroncó, 2007. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 9113 Koroncó, Rákóczi Ferenc u. 41. OM azonosító száma: 030598 H Á Z I R E N D Koroncó, 2007. 2 Tartalom: I. Preambulum (Bevezetés) II. Az iskola működési rendje, a

Részletesebben

KVGY Kft tanműhelyének házirendje

KVGY Kft tanműhelyének házirendje KVGY Kft tanműhelyének házirendje Készítette: dr. Sebestyén Mónika HR vezető 2017. május 2 KVGY Kft. tanműhelyének házirendje A házirend célja: Biztosítani a tanműhely működésének kereteit az oktató nevelő

Részletesebben

A Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium HÁZIRENDJE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium HÁZIRENDJE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium HÁZIRENDJE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. 40 (7) bekezdésének előírásai értelmében az iskola életével kapcsolatos egyes

Részletesebben

HÁZIREND Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola

HÁZIREND Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola HÁZIREND Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola OM: 101 281 2400 Dunaújváros, Március 15.tér 5-6. Tel.: +36/25/502-995 Fax: +36/25/502-996 e-mail: dacapo@invitel.hu wesleydacapo@gmail.com Kelt: Dunaújváros,

Részletesebben

József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Berettyóújfalu 2013.

József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Berettyóújfalu 2013. HÁZIREND 2013 József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Berettyóújfalu 2013. TARTALOMJEGYZÉK I. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK... 1 1. Bevezető... 1 2. A házirend

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI Szervezeti és Működési Szabályzat Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100 534 Készítette: Boldog István, igazgató Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2. A

Részletesebben

Szegedi Nemzetközi Általános Iskola HÁZIREND 2017.

Szegedi Nemzetközi Általános Iskola HÁZIREND 2017. Szegedi Nemzetközi Általános Iskola HÁZIREND 2017. 1 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. TARTALOMJEGYZÉK 2 2. A HÁZIREND CÉLJA, HATÁLYA 3 2.1. TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOK 3 2.2. A HÁZIREND CÉLJA 4 3. A HÁZIREND TARTALMI ELEMEI

Részletesebben

A Vértesboglári Nyelvoktató Német Nemzetiségi. Általános Iskola HÁZIRENDJE

A Vértesboglári Nyelvoktató Német Nemzetiségi. Általános Iskola HÁZIRENDJE A Vértesboglári Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola HÁZIRENDJE 2013 Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Általános rendelkezések... 3 3. A tanuló jogai... 3 4. A tanuló kötelességei... 5 5. Általános

Részletesebben

Közgazdasági Szakgimnáziuma

Közgazdasági Szakgimnáziuma Az iskola munkarendje Az iskola éves munkatervét a nevelőtestület határozza meg a Szülői Szervezet és a Diákönkormányzat véleménye alapján. A tanítás nélküli munkanapok időpontjait az éves munkaterv tartalmazza.

Részletesebben

ISKOLAI HÁZIREND. OM azonosító: 037735. Petőfi Sándor Általános Iskola 2600 Vác, Deákvári főtér 5.

ISKOLAI HÁZIREND. OM azonosító: 037735. Petőfi Sándor Általános Iskola 2600 Vác, Deákvári főtér 5. Petőfi Sándor Általános Iskola 2600 Vác, Deákvári főtér 5. Móra Ferenc tagiskolája Püspökszilágy, Kossuth Lajos u. 13. OM azonosító: 037735 ISKOLAI HÁZIREND Átdolgozva: közoktatási szakértő véleménye alapján

Részletesebben

HÁZIREND. 2. A tanítási órák kezdetét és végét csengőszó jelzi az alábbiak szerint:

HÁZIREND. 2. A tanítási órák kezdetét és végét csengőszó jelzi az alábbiak szerint: HÁZIREND A Házirend, valamint az iskola Szervezeti és Működési Szabályzatának betartása minden tanuló, pedagógus, iskolai dolgozó és az iskolában tartózkodó személy kötelessége. A Házirend előírásai minden

Részletesebben

BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola. Szervezeti és Működési Szabályzata

BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola. Szervezeti és Működési Szabályzata A BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata - 1 - I. Általános rendelkezések 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat (a továbbiakban SZMSZ) célja és jogszabályi alapja:

Részletesebben

Házirend A délelőtti tanítási órák kezdetét és végét csengőszó jelzi az alábbiak szerint:

Házirend A délelőtti tanítási órák kezdetét és végét csengőszó jelzi az alábbiak szerint: Házirend I. Bevezető 1. A közoktatásról szóló törvény 40. (7) bekezdése előírása értelmében az iskola életével kapcsolatos egyes kérdéseket a Házirendben kell szabályozni. 2. A Házirend nyilvános, előírásai

Részletesebben

EGRI PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 3300 EGER PÁSZTORVÖLGY U. 25. 031607

EGRI PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 3300 EGER PÁSZTORVÖLGY U. 25. 031607 2013 HÁZIREND EGRI PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 3300 EGER PÁSZTORVÖLGY U. 25. 031607 Házirend I. Bevezető 1. A Köznevelési törvény 25. -nak előírása értelmében az iskola belső életével kapcsolatos

Részletesebben

Házirend. Dorozsmai Felnőttoktatási Gimnázium 2013/14.

Házirend. Dorozsmai Felnőttoktatási Gimnázium 2013/14. Házirend Dorozsmai Felnőttoktatási Gimnázium 2013/14. Általános szabályok A házirend célja és feladata A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, valamint az iskola munkarendjével

Részletesebben

Kálvin Téri Református Általános Iskola OM azonosító: 201665 HÁZIREND

Kálvin Téri Református Általános Iskola OM azonosító: 201665 HÁZIREND Kálvin Téri Református Általános Iskola OM azonosító: 201665 HÁZIREND 1 I. Bevezető 1. A közoktatásról szóló törvény 40. (7) bekezdésének előírása értelmében az iskola életével kapcsolatos egyes kérdéseket

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Az intézményi házirend célja, hogy a korai fejlesztésben és fejlesztő nevelésben résztvevő gyermekek, továbbá az itt dolgozó pedagógus és nem pedagógus kollégák belső intézményi

Részletesebben

H Á Z I R E N D nappali tagozat

H Á Z I R E N D nappali tagozat Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola OM azonosító: 031229 4027 Debrecen, Vénkert u.2. (52) 413-113, 413-255, fax: (52) 413-113 E-mail: keri@iskola.debrecen.huhonlap:www.keri-debr.sulinet.hu

Részletesebben

KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND OM 031914

KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND OM 031914 KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND OM 031914 Tartalmi elemek Alapelvek és célok A házirend alapvető célja, hogy a köznevelésről szóló 2011.évi CXC. törvényben, valamint

Részletesebben

Iktsz: /2013. Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Vácszentlászló, Zsámboki u. 7. OM: Házirend. Vácszentlászló, szeptember 2.

Iktsz: /2013. Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Vácszentlászló, Zsámboki u. 7. OM: Házirend. Vácszentlászló, szeptember 2. Iktsz: /2013. Mikrofon Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 2115 Vácszentlászló, Zsámboki u. 7. OM: 102603 Vácszentlászló, 2013. szeptember 2. 1 1. Általános alapelvek Iskolánkban az alapfokú művészetoktatás

Részletesebben

2013. Házirend. Cseh Péter Általános Iskola Szokolya

2013. Házirend. Cseh Péter Általános Iskola Szokolya 2013. Házirend Cseh Péter Általános Iskola Szokolya 1. Bevezető 1.1. A köznevelésről szóló törvény 25. előírása értelmében az iskola életével kapcsolatos egyes kérdéseket a Házirendben kell szabályozni.

Részletesebben

Jáki Nagy Márton Általános Iskola HÁZIREND

Jáki Nagy Márton Általános Iskola HÁZIREND Jáki Nagy Márton Általános Iskola HÁZIREND HÁZIREND Az Iskola házirendje a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a nevelésioktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 14. SZÁMÚ MELLÉKLET A TANULÓI FEGYELMI ELJÁRÁS SZABÁLYZAT

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 14. SZÁMÚ MELLÉKLET A TANULÓI FEGYELMI ELJÁRÁS SZABÁLYZAT A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 14. SZÁMÚ MELLÉKLET A TANULÓI FEGYELMI ELJÁRÁS SZABÁLYZAT 2013 2 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Értesítés... 3 3. Egyeztető

Részletesebben

István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzata

István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzata SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzata Kótaj 2015. 1 Az István Király Baptista Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata

Részletesebben

GORSIUM Alapfokú Művészeti Iskola Házirend OM: Székhelye: 8000 Székesfehérvár, Palotai út 51.

GORSIUM Alapfokú Művészeti Iskola Házirend OM: Székhelye: 8000 Székesfehérvár, Palotai út 51. GORSIUM Alapfokú Művészeti Iskola Házirend OM: 040 235 Székhelye: 8000 Székesfehérvár, Palotai út 51. 1. Általános alapelvek Intézményünkben az alapfokú művészetoktatás azzal a szándékkal jött létre, hogy

Részletesebben

Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig.

Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig. 2012. A tanulószoba időbeosztása: Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig. A tanulószoba helyszíne: 6. osztály tanterme A tanulószoba

Részletesebben

A nevelési-oktatási intézmények működését meghatározó dokumentumok. 2012. augusztus 23.

A nevelési-oktatási intézmények működését meghatározó dokumentumok. 2012. augusztus 23. A nevelési-oktatási intézmények működését meghatározó dokumentumok 2012. augusztus 23. Vonatkozó jogszabályok 2011. évi CXC tv. a nemzeti köznevelésről 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési-oktatási

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és működési szabályzat melléklete 2012. szeptember T A R T A L O M J E G

Részletesebben

Az iskola házirendje

Az iskola házirendje Az iskola házirendje Debreczeni Márton Szakképző Iskola Házirend Az intézmény székhelye: 3518 Miskolc, Debreczeni Márton tér 1. Az intézmény OM azonosítója: 029340 Az intézmény felügyeletei szerve: Miskolc

Részletesebben

D.Ö.K. Szervezeti és Működési Szabályzata

D.Ö.K. Szervezeti és Működési Szabályzata D.Ö.K. Szervezeti és Működési Szabályzata Jelen Szervezeti és Működési Szabályzat az 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról és annak végrehajtására kiadott 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési és

Részletesebben

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény fenntartója: a fenntartó székhelye: a fenntartó képviselője:

Részletesebben

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA KOLLÉGIUMI HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA KOLLÉGIUMI HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE 1. verzió A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 10. függelék 3. melléklet A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA KOLLÉGIUMI HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

Részletesebben

1022 Budapest, Marczibányi tér. 3. Tel: 212-57-04/233 www.addeturiskola.hu H Á Z I R E N D J E. 2012/2013-as tanév

1022 Budapest, Marczibányi tér. 3. Tel: 212-57-04/233 www.addeturiskola.hu H Á Z I R E N D J E. 2012/2013-as tanév 1022 Budapest, Marczibányi tér. 3. Tel: 212-57-04/233 www.addeturiskola.hu H Á Z I R E N D J E 2012/2013-as tanév Tanulóink eredményes munkája érdekében a Házirend betartása és betartatása, a benne rögzített

Részletesebben

Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola Házirend 2015. Házirend 2015.

Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola Házirend 2015. Házirend 2015. Házirend 2015. 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezető 3 1.1 A Házirend célja 3 1.2 A Házirend hatálya 3 2. A tanulói kötelességek teljesítése 3 2.1 Minden tanuló kötelessége, hogy: 3 2.2 A tanulók távolmaradása

Részletesebben

Gubody Ferenc Szakképző Iskola. OM azonosító: 201038

Gubody Ferenc Szakképző Iskola. OM azonosító: 201038 Gubody Ferenc Szakképző Iskola Szervezeti és Működési Szabályzata OM azonosító: 201038 A szabályzat érvényes: 2013. április 2-től 1 Tartalomjegyzék Tartalom 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A Szervezeti és Működési

Részletesebben

Kálvin Téri Református Általános Iskola Házirend OM

Kálvin Téri Református Általános Iskola Házirend OM Kálvin Téri Református Általános Iskola Házirend OM 201665 2013 I. Bevezető 1. A jogszabályi előírások értelmében az iskola életével kapcsolatos egyes kérdéseket a Házirendben kell szabályozni. 2. A Házirend

Részletesebben

Erzsébet Utcai Általános Iskola

Erzsébet Utcai Általános Iskola Erzsébet Utcai Általános Iskola Diákönkormányzati szabályzat 13. sz melléklet 1043 Budapest Erzsébet u. 31 034862 Intézmény fenntartója: Budapest Főváros IV.ker. Önkormányzat Intézmény vezetője: Pál lászlóné

Részletesebben

Révfülöpi Általános Iskola KLIK 176001 8253 Révfülöp Iskola u. 5. H Á Z I R E N D. 1. Iskolai adatok

Révfülöpi Általános Iskola KLIK 176001 8253 Révfülöp Iskola u. 5. H Á Z I R E N D. 1. Iskolai adatok Révfülöpi Általános Iskola KLIK 176001 8253 Révfülöp Iskola u. 5. H Á Z I R E N D A Révfülöpi Általános Iskola házirendje - a hatályos jogszabályok alapján - megállapítja a tanulói jogok és kötelességek

Részletesebben

OM azonosító: 029695

OM azonosító: 029695 OM azonosító: 029695 TARTALOM I. Bevezető rendelkezések... 4 II. A házirend nyilvánossága... 6 III. Az iskola nagyobb tanulóközösségei... 7 IV. Jogok és kötelességek... 8 IV.1. A tanulók jogai... 8 IV.2.

Részletesebben

SZÁRCSA ÁLTALÁNOS ISKOLA

SZÁRCSA ÁLTALÁNOS ISKOLA dolgozni csak pontosan, szépen SZÁRCSA ÁLTALÁNOS ISKOLA JE 2015. 2 BEVEZETŐ... 3 I. AZ ISKOLAI MUNKARENDDEL, AZ ISKOLAI FOGLALKOZÁSOK RENDJÉVEL, AZ ISKOLA HELYISÉGEINEK, ESZKÖZEINEK HASZNÁLATÁVAL, A TANULÓBALESETEK

Részletesebben

Házirend. A Lauder Javne Iskola 5-13. évfolyamának házirendje. 1121 Budapest, Budakeszi út 48.

Házirend. A Lauder Javne Iskola 5-13. évfolyamának házirendje. 1121 Budapest, Budakeszi út 48. Házirend A Lauder Javne Iskola 5-13. évfolyamának házirendje 1121 Budapest, Budakeszi út 48. Érvényességi terület: Az iskola területén, és minden iskolai rendezvényen. Érvényességi kör: Az iskola minden

Részletesebben

Kincskereső Általános Iskola Tófej. Házirendje

Kincskereső Általános Iskola Tófej. Házirendje Kincskereső Általános Iskola Tófej Házirendje 2014 Az általános iskola házirendje 1. Bevezető A házirendje a hatályos jogszabályok alapján megállapítja a tanulói jogok és kötelességek gyakorlására, az

Részletesebben

Házirend Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Házirend Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Házirend Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Székhelye: 3100 Salgótarján, József Attila u.2/a OM azonosítója:039959 Elfogadásának, hatályba lépésének dátuma: 2010. szeptember 7. 2010. - 0 -

Részletesebben

KÉZMŰVES SZAKISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI ÚT 32. H Á Z I R E N D Az iskola adatai

KÉZMŰVES SZAKISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI ÚT 32. H Á Z I R E N D Az iskola adatai KÉZMŰVES SZAKISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA BÉKÉSCSABA, OROSHÁZI ÚT 32. H Á Z I R E N D 2007. Az iskola adatai Az intézmény név: Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola Cím: 5600 Békéscsaba,

Részletesebben

Intézmény neve: Martfűi József Attila Általános Iskola. Szabályzat típusa: Diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzata

Intézmény neve: Martfűi József Attila Általános Iskola. Szabályzat típusa: Diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzata Intézmény neve: Martfűi József Attila Általános Iskola Szabályzat típusa: Diákönkormányzat szervezeti és működési szabályzata Intézmény székhelye, címe: 5435 Martfű Május 1. út 2. Intézmény OM-azonosítója:

Részletesebben

HÁZIRENDJE 2015. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola

HÁZIRENDJE 2015. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola 2015. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola HÁZIRENDJE Aktualizálva: 2015. szeptember 10. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani

Részletesebben

Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata.

Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata. Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata RAABE konferencia Budapest, 2013.02.28 dr. Gera Tibor Valamennyi nevelési-oktatási

Részletesebben

Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola (Kaposvár, Nagy Imre tér 2.) HÁZIREND

Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola (Kaposvár, Nagy Imre tér 2.) HÁZIREND Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola (Kaposvár, Nagy Imre tér 2.) HÁZIREND Készült: 2015. szeptember 1 Bevezetés Jogszabályi háttér: A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény A nevelési- oktatási

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista Szent Péter és Pál Szalézi Általános Iskola A közoktatási intézmény eredményességéről, személyi és tárgyi feltételeihez kapcsolódó információkról szükséges a szülőket tájékoztatni.

Részletesebben

HÁZIREND A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola házirendjének célja, hogy helyi gyakorlati, módszerbeli, eljárási és technikai szabályokkal szolgálja a köznevelésről szóló 2011.

Részletesebben

A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája. Diákönkormányzatának. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája. Diákönkormányzatának. Szervezeti és Működési Szabályzata A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata Készült: 2017. február 16. A Szekszárdi SZC Magyar László Szakképző Iskolája Diákönkormányzatának

Részletesebben

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény. Dr. Varga Andrea 2012. 03. 22.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény. Dr. Varga Andrea 2012. 03. 22. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény Dr. Varga Andrea 2012. 03. 22. HATÁLYBA LÉPÉS: - 2012. 09. 01. - 2013. 01. 01. - 2013. 09. 01. -2014. 09. 01. 2016. 01. 01. TANKÖTELEZETTSÉG az óvoda 3

Részletesebben

A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI

A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI 1. A tanulókat az iskola életéről, az iskolai munkatervről, illetve az aktuális feladatokról az iskola igazgatója, a diákönkormányzat felelős

Részletesebben

A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata

A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata ROSTI PÁL GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata Dunaújváros, 2013. 2013. 1 S Z K A Szülői Közösség Szervezeti és Működési Szabályzata A szülői munkaközösség

Részletesebben

A Győri Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata

A Győri Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata A Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzata Győr, 2018. szeptember 3. 1 Tartalom 1. Jogszabályi háttér.3. 2. A diákönkormányzat célja, feladatai.5. 3. A diákönkormányzat

Részletesebben

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete Ikt. sz.: RH/206-7/2014 A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete 2014. augusztus 28. Tartalomjegyzék 1. A szabályzat célja...

Részletesebben

Házirend. Arany János Általános Iskola Esztergom-Kertváros. Minden embernek tisztában kell lennie kötelességeivel, hogy jogait gyakorolhassa.

Házirend. Arany János Általános Iskola Esztergom-Kertváros. Minden embernek tisztában kell lennie kötelességeivel, hogy jogait gyakorolhassa. Arany János Általános Iskola Esztergom-Kertváros Házirend Minden embernek tisztában kell lennie kötelességeivel, hogy jogait gyakorolhassa. Esztergom-Kertváros, 2010. Tartalom I. A Házirenddel kapcsolatos

Részletesebben

Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Sárbogárd HÁZIREND 2012.

Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Sárbogárd HÁZIREND 2012. Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és HÁZIREND 2012 2 Tartalom ELFOGADÁSRA VONATKOZÓ NYILATKOZATOK 4 1 A HÁZIREND CÉLJA 5 2 A TANULÓ KÖTELESSÉGEI 5 3 A TANULÓ JOGAI 5

Részletesebben

Házirend. Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI

Házirend. Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI 2015 Házirend Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100534 1153 Budapest, Bocskai u. 70 Hatályos: 2015. szeptember 1. TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. Adatok...

Részletesebben

Tiszatenyői Szent István Általános Iskola HÁZIRENDJE. Székhelye: 5082 Tiszatenyő, Petőfi Sándor út 6-8.

Tiszatenyői Szent István Általános Iskola HÁZIRENDJE. Székhelye: 5082 Tiszatenyő, Petőfi Sándor út 6-8. TISZATENYŐI SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA 5082 Tiszatenyő, Petőfi út 6-8. Telefon: (56) 335-003 Fax: (56) 579-009 E-mail: szisuli@gmail.com A Tiszatenyői Szent István Általános Iskola HÁZIRENDJE Intézményi

Részletesebben

HÁZIREND. mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza

HÁZIREND. mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza HÁZIREND mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a jogszabályok előírásai alapján A házirend célja és feladata

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista i Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2013/2014. tanév Pedagógus végzettsége Pedagógus szakképzettsége

Részletesebben

HÁZIREND. Ráday Pál Gimnázium Intézményegység. Péceli Integrált Oktatási Központ. Intézmény neve: Intézményegység: PIOK Ráday Pál Gimnázium

HÁZIREND. Ráday Pál Gimnázium Intézményegység. Péceli Integrált Oktatási Központ. Intézmény neve: Intézményegység: PIOK Ráday Pál Gimnázium Ráday Pál Gimnázium Intézményegység Péceli Integrált Oktatási Központ 2119 Pécel, Kossuth tér 7. T.: 28/547-790, Fax: 547-791 Főigazgató: Forgács Tiborné 2119 Pécel, Kossuth tér 7.sz. Telefon: 06-28/662-048

Részletesebben

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-16243/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-16243/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-16243/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy:

Részletesebben

HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM HÁZIRENDJE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A házirend az iskola belső életét szabályozza. Hatályos az iskola teljes területén,

Részletesebben

LUCFALVI ÁLTALÁNOS ISKOLA. H á z i r e n d 2013/2014.

LUCFALVI ÁLTALÁNOS ISKOLA. H á z i r e n d 2013/2014. LUCFALVI ÁLTALÁNOS ISKOLA H á z i r e n d 2013/2014. A házirend célja A nevelőtestület és a tanulókat képviselő diákönkormányzat által meghatározott házirend biztosítja az intézmény közösségi életének

Részletesebben

1135 Csata u. 20. Házirend. Budapest XIII. Kerületi Csata Utcai Általános Iskola 2013.10.

1135 Csata u. 20. Házirend. Budapest XIII. Kerületi Csata Utcai Általános Iskola 2013.10. 1135 Csata u. 20. Házirend Budapest XIII. Kerületi Csata Utcai Általános Iskola 2013.10. TARTALOMJEGYZÉK I. A HÁZIREND CÉLJA ÉS FELADATA... 4 II. A HÁZIREND NYILVÁNOSSÁGA... 4 A TANULÓK ÉS A SZÜLŐK TÁJÉKOZTATÁSA...

Részletesebben

Esztergom Város Polgármestere

Esztergom Város Polgármestere Esztergom Város Polgármestere 35/2005.02.10. A határozati javaslatok elfogadásához egyszerű többség szükséges. Előterjesztés a Képviselő-testület 2005. február 10-ei ülésére a közoktatási intézmények szervezeti

Részletesebben

PANNON EGYETEM Kollégiumi Tanács

PANNON EGYETEM Kollégiumi Tanács Kollégiumi Fegyelmi Szabályzat a Pannon Egyetem kollégiumaiban és kollégiumként üzemelő bérleményeiben történő fegyelmi vétségek kezelésére A Pannon Egyetem a a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével

Részletesebben

VALKÓI MÓIRA FERENC AILTALAINÓS ISKÓLA ÓM: Valkói Móra Ferenc Általános Iskola. Házirendje HAIZIREND 1

VALKÓI MÓIRA FERENC AILTALAINÓS ISKÓLA ÓM: Valkói Móra Ferenc Általános Iskola. Házirendje HAIZIREND 1 Valkói Móra Ferenc Általános Iskola Házirendje 2015 HAIZIREND 1 I. Bevezető A Valkói Móra Ferenc Általános Iskola házirendje a hatályos jogszabályok alapján megállapítja a tanulói jogok és kötelességek

Részletesebben

A NÉMET NEMZETISÉGI GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM HÁZIRENDJE. Budapest, 2014. március. Tápai Ildikó Anikó igazgató

A NÉMET NEMZETISÉGI GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM HÁZIRENDJE. Budapest, 2014. március. Tápai Ildikó Anikó igazgató A NÉMET NEMZETISÉGI GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM JE Budapest, 2014. március Tápai Ildikó Anikó igazgató TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezető rész... 3 II. Általános rendelkezések... 3 III. A tanuló kötelességei és jogai...

Részletesebben

ABAKUSZ Közgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola HÁZIRENDJE

ABAKUSZ Közgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola HÁZIRENDJE ABAKUSZ Közgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola HÁZIRENDJE I. Általános rész 1. Az ABAKUSZ Közgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskola házirendje a 2011. évi CXC. számú,

Részletesebben

Diákönkormányzat és jogok az iskolában Eger, október 16.

Diákönkormányzat és jogok az iskolában Eger, október 16. Diákönkormányzat és jogok az iskolában Eger, 2008. október 16. A diákönkormányzat jogszabályi háttere Gyermekek jogairól szóló ENSZ egyezmény a Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. Törvény (Ktv.) 11/1994.

Részletesebben

Vezetői ellenőrzési terv

Vezetői ellenőrzési terv Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola 3525 Miskolc, Dayka G. u. 4. Tel.: 46/509-120; Tel./fax: 46/345-830 www.eklg-miskolc.sulinet.hu Kossuth Lajos

Részletesebben

MILKY WAY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND

MILKY WAY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND MILKY WAY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND A házirend az intézmény tanulóinak alkotmánya. Rögzíti a jogokat és a kötelességeket, valamint az intézmény munkarendjét. Betartása és betartatása minden tanulónak és

Részletesebben

Hódmezővásárhelyi Pedagógiai Szakszolgálat Levélcím: 6800 Hódmezővásárhely, Szék utca 3. Tel/Fax: 62/221-906 H Á Z I R E N D

Hódmezővásárhelyi Pedagógiai Szakszolgálat Levélcím: 6800 Hódmezővásárhely, Szék utca 3. Tel/Fax: 62/221-906 H Á Z I R E N D Hódmezővásárhelyi Pedagógiai Szakszolgálat Levélcím: 6800 Hódmezővásárhely, Szék utca 3. Tel/Fax: 62/221-906 H Á Z I R E N D I. Bevezető rendelkezések 1. Az intézmény neve: Hódmezővásárhelyi Pedagógiai

Részletesebben

HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS. A házirend célja és feladata. A házirend hatálya

HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS. A házirend célja és feladata. A házirend hatálya HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS A házirend célja és feladata 1. A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, valamint az

Részletesebben

HÁZIREND. Hunfalvy János. Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelemi, Közgazdasági Szakközépiskola

HÁZIREND. Hunfalvy János. Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelemi, Közgazdasági Szakközépiskola HÁZIREND Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelemi, Közgazdasági Szakközépiskola 2010 Tartalomjegyzék I. Bevezető rendelkezések... 4 II. A házirend célja, feladata, általános elvárások...

Részletesebben

Bakonycsernyei Általános Iskola Diákönkormányzat SZMSZ

Bakonycsernyei Általános Iskola Diákönkormányzat SZMSZ Bakonycsernyei Általános Iskola Diákönkormányzat SZMSZ DÖK székhelye: Bakonycsernye Rákóczi út 37. Az iskolai diákönkormányzat a diákok érdekképviseleti szerve, mely választott tagokkal, saját SZMSZ alapján

Részletesebben

Buda Ernő Körzeti Általános Iskola H Á Z I R E N D J E

Buda Ernő Körzeti Általános Iskola H Á Z I R E N D J E Buda Ernő Körzeti Általános Iskola H Á Z I R E N D J E Neve: Buda Ernő Körzeti Általános Iskola Székhelye: 8878 Lovászi; Lakótelep 96. Telefonszáma: 06-92-576-010 OM azonosító: 037 547 2013. I. Bevezető

Részletesebben