VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1223 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 15. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fontos tudnivalók A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / október 15.

3 Vendéglátó és turizmus alapismeretek 1. Milyen szakmai fogalmakat fejeznek ki a következő meghatározások? (3 1) 3 pont Egy adott terület lakosai turisztikai céllal más helyre utaznak és pénzük egy részét ott költik el: passzív turizmus A vállalkozásnak az a környezete, amely közvetlen módon befolyásolja a tevékenységét: mikrokörnyezet Vendéglátó tevékenység, az áruforgalmi főfolyamat része, itt történik az árukból, nyersanyagokból a fogyasztásra kész ételek előállítása: termelés Meghatározásonként 1 pont adható. 2. Írjon mindegyik meghatározásra két-két példát! (6 1) 6 pont Melegkonyhás vendéglátó üzlet: étterem, vendéglő, csárda, gyorsétkezőhely, söröző, kávéház, étkezde, kifőzde Bizonylat: szállítólevél, számla, nyugta, munkabér kifizetési jegyzék, leltárív stb. Vendéglátó értékesítés munkakörei: felszolgáló, teremfőnök, eladó, pultos, zenész, hosztesz, sommelier, mixer stb. Az utazásszervezői tevékenység közvetlen költségei: megrendelt szállás, továbbadott jutalék, megrendelt közlekedési eszköz, megrendelt étkezés, megrendelt program stb. Utazási vállalkozások tárgyi feltételei: működési engedély az iroda megnyitásához, irodahelyiség, vagyoni biztosíték, telefax, számítógép stb. Természeti vonzerő: földrajzi fekvés, éghajlat, domborzat, vízrajz, természeti ritkaságok, növény- és állatvilág stb. Soronként két helyes példára adható egy pont. Egy példa esetén nem jár pont. 3. Magyarázza el a következő idegen szavak jelentését! Nem elég magyar nyelvre fordítani! (5 1) 5 pont Last minute: utolsó pillanati ajánlat, amely kedvezményt biztosít az utazó számára. A maradék szabad helyekre vonatkozik. Az utazásszervező számára is hasznos, mert így esélye van rá, hogy veszteség nélkül értékesítheti a programot. All inclusive: a vendég minden szolgáltatást előre fizet. Általában teljes ellátással, korlátlan italfogyasztással és ingyenes sportolási lehetőséggel várják a vendégeket. A minőségi turizmus fokozásának egyik lehetősége. Referens: ügyintéző, nagy cégeknél beutaztató, kiutaztató stb. Kaució: vagyoni biztosíték az utasokkal szemben vállalt kötelezettség nem teljesítéséből eredő kártérítési kötelezettség fedezésre. írásbeli vizsga / október 15.

4 Controlling: az ellenőrzés komplex rendszere, amely magában foglalja a tevékenység szervezését, a tervek végrehajtásának folyamatos vizsgálatát, a megfelelő információáramlás kialakítását, a problémák visszajelzésének módjait és a számonkérés rendszerét. Nem szó szerinti meghatározás szükséges, de a válasz tartalmazza a fentiekben megadott válaszok lényegét! 4. Melyik a kakukktojás? Aláhúzással jelölje az oda nem illő szót! Indokolja választását! (5 1) 5 pont előkészítés bekészítés tálalás, díszítés készentartás Indoklás: A bekészítés nem a termelés szakasza. Szállodákban alkalmazzák, a kiemelt vendégeknek gyümölcsöt, italt készítenek be a szobájukba. feladó neve, cég megjelölése feladó címe hivatkozás, keltezés feladó telefonszáma, címe Indoklás: A hivatkozást és a keltezést nem tartalmazza az üzleti levél fejléce. turisztikai kereslet turisztikai vonzerő turisztikai fogadóképesség turisztikai árak Indoklás: A turisztikai kereslet nem része a tágabban értelmezett turisztikai kínálatnak. anyaghányad egységár nyersanyagérték eredmény Indoklás: Az eredmény nem tartozik az árképzés (kalkuláció) fogalmai közé./az eredmény a jövedelmezőség egyik tényezője. Balaton Visegrádi várjátékok Mátra Szarvasi Arborétum Indoklás: A Visegrádi várjátékok rendezvény nem tartozik a természetföldrajzi adottságok közé. / A Visegrádi várjátékok ember alkotta turisztikai vonzerő. A szaktanár belátása szerint természetesen elfogadható még más, szakmailag helyes indoklás is. A helyes kiválasztásért és a helyes indoklásért is feladatonként 1-1 pont jár. Indoklás nélkül a feladat nem értékelhető. írásbeli vizsga / október 15.

5 5. Soroljon fel a turisztikai termék összetevőiből négyet! (2 1) 2 pont a) vonzerő b) közlekedés c) szállás d) étkezés/vendéglátás Elfogadható még: egyéb szolgáltatások, programok, közbiztonság, vendégszeretet, árak, higiénia stb. 2-2 helyes meghatározásért jár 1-1 pont. 6. Mi jellemzi a vendéglátás piacán zajló versenyt? Hogyan győzheti le egy vendéglátó üzlet versenytársait? Tegyen három érdemi megállapítást! 3 pont A gazdasági verseny kibontakozásának feltételei a vendéglátásban is kialakultak. Versenyeznek egymással az egyes üzletek, a vállalkozások, sőt verseny dúl más ágazatokkal is. Az üzletek közötti verseny rendkívül erős, hiszen a kereslet csökkenésével egy időben az üzletek száma jelentősen nem csökkent. Korszerű berendezés, különleges ételek, italok, ötletes rendezvények, újdonságok, ár- és egyéb akciók növelhetik a bevételeket és népszerűsíthetik az egyes üzleteket. Ennél az esszé kérdésnél 3 szakszerű megállapítást várunk el a 3 pontért. Sok jó megoldás létezik a megadotton kívül is. Pl. felsorolhatók termékötletek, árötletek, marketing tevékenységek stb. A vizsgázó kifejtheti a vállalkozások egymás közti versenyét, de részletezheti a más ágazatokkal való verseny jellemzőit is. 7. Írja a kipontozott vonalra, hogy melyik az az egyetlen fogalom, amellyel kiegészíthetőek az alább felsoroltak? (3 1) 3 pont elszámoltató..., vagyonmegállapító..., havi... nettó..., eladási..., beszerzési..., package... fiziológiai, esztétikai, biztonság iránti, önmegvalósítási leltár ár szükséglet Minden helyes meghatározás (vagy ezek szinonimája) 1-1 pontot ér. 8. Állítsa helyes sorrendbe! (2 1) 2 pont a) raktározás, értékesítés, beszerzés, termelés Megoldás: beszerzés raktározás termelés értékesítés b) programtervezés, információgyűjtés, előkalkuláció Megoldás: információgyűjtés programtervezés előkalkuláció Csak a fenti megoldások fogadhatók el az 1-1 pontért. írásbeli vizsga / október 15.

6 9. A következő feladatok a szakmában dolgozókra vonatkoznak. a.) Nevezzen meg négyet a vendéglátásban és az idegenforgalomban dolgozókkal szemben támasztott magatartásbeli követelmények közül! 2 pont 1. jó fellépés 2. mértéktartó viselkedés 3. jó modor 4. udvariasság Elfogadható még egyéb, a szaktanár által helyesnek tartott releváns válasz is. Két jó megoldásért adható egy pont. b.) Ismertesse az eredményes munkahelyi kommunikáció jellemzőit! Tegyen két érdemi megállapítást! 1 pont 1. világosság, érthetőség 2. tömörség Elfogadható még: természetesség, szemléletesség, jó hangzás, változatosság. A szaktanár további, helyesnek ítélt megoldásokat is elfogadhat. Két helyes megoldásért adható az 1 pont. 10. Határozza meg a következő fogalmak lényegét! (3 1) 3 pont Valuta: Külföldnek minősülő ország törvényes fizetőeszköze. / Valamely ország törvényes fizetőeszköze más országok forgalmában. /Készpénz külföldi pénznemben. Deviza: Pénzhelyettesítő eszköz, valamely külföldi ország pénzére szóló, külföldön fizetendő követelés, illetve külföldi pénznemben jelentkező tartozás. Megjelenési formája lehet: csekk, váltó, hitellevél, folyószámla követelés. Vám: Az államok által kivetett adószerű kötelezettség a vámhatárukat átlépő árukra. Célja egyrészt az állam bevételeinek növelése és az ország gazdaságának szabályozása: az adott ország piacán forgalomban lévő áruk összetételének és árának befolyásolása, leggyakrabban a hazai termékek, vagyis a hazai termelők védelme. Minden helyes megoldás 1-1 pontot ér. 11. A következő feladat az élelmiszerek romlására vonatkozik. a.) Ismertesse az érzékszervileg megfigyelhető, az élelmiszerekre vonatkozó romlásjelenségeket! (2 1) 2 pont 1. színváltozás 2. ízváltozás 3. szagváltozás 4. állományváltozás 2-2 helyes megoldásért 1-1 pont adható! b.) Soroljon fel három fizikai tartósítási eljárást, amelyekkel megelőzhető az élelmiszerek romlása! (3 1) 3 pont 1. aszalás, szárítás, sűrítés 2. pasztőrözés, sterilizálás 3. gyorsfagyasztás, mélyhűtés, liofilezés A fentiek közül bármely helyes példáért 1-1 pont adható. írásbeli vizsga / október 15.

7 Szállodai alapismeretek 1. A következő feladatok a szállodák helyiségeire vonatkoznak. a.) Milyen szállodai helyiségre vonatkoznak a következő meghatározások? Válaszát írja le a kipontozott helyre! 1 pont Olyan szállodákban alakítják ki, amelyek nem rendelkeznek étteremmel. Büféasztalos jellegű, vagy hagyományos, kontinentális rendszerű a kiszolgálás. Konyhatechnológiai berendezései kiegészülnek egy külön fehérmosogatóval. Berendezése, hangulata eltérhet az étterem vagy éttermek hangulatától, de stílusában a szálloda osztályba sorolási minőségének kell megfelelnie. reggelizőterem Csak ez a meghatározás fogadható el a 2 pontért, illetve ennek rokon értelmű megfelelője, mint pl. reggeliztető helyiség stb. b.) Mit jelent a VIP szoba? 2 pont Olyan szállodai szoba, ahol kiemelten kezelendő vendég lakik. A VIP az angol Very Important Person mozaikszava, mely a nagyon fontos személyiséget, a kiemelten kezelendő vendéget jelenti. A meghatározás tehát nem a szoba kialakítására, hanem a benne lakó vendégre vonatkozik. Helyes válaszként a fenti meghatározást tartalmazó egyéb válasz is elfogadható. Részpontszám adható. 2. Számítsa ki a feladatban kért szállodai mutatókat! (2 1) 2 pont Egy 200 szobás, háromcsillagos budapesti szálloda szobáinak 70%-a 2 ágyas, a többi 3 ágyas. A 2 ágyas szobák bruttó ára Ft/éj, a 3-ágyasok Ft-ba kerülnek. Számolja ki az egy nap alatt elérhető maximális bruttó árbevételt, illetve az elért árbevételt, ha a kapacitáskihasználtság 50%-os volt! Napi elérhető árbevétel: (200 0, ) + (200 0, ) = Ft Napi elért árbevétel: ,50 = Ft Az elérhető bevétel és az elért bevétel helyes kiszámítására 1-1 pont adható. Számolási hiba esetén nem jár pont. írásbeli vizsga / október 15.

8 3. Röviden magyarázza el a következő kifejezések jelentését! (2 1) 2 pont Lakosztály: a szállodai vendégszobánál nagyobb alapterületű, több helyiségből álló lakótér, amelyet a vendégeknek kiadnak a szálláshelyek. Szállodai ügyvitel: olyan adatfeldolgozási tevékenység, amely biztosítja a szükséges nyilvántartásokat és lehetővé teszi az elszámoltatást A megadott megfogalmazásoktól eltérő, de a kifejezés tartalmát helyesen megfogalmazó válaszokra is jár az 1-1 pont. 4. Soroljon fel a kasszások feladatai közül hatot! (3 1) 3 pont számlanyitás, fizetőeszközök elszámolása, számlák terhelése, értékmegőrzés, vendég kölcsönök nyújtása, pénz/valutaváltás, számlaegyeztetés, fizettetés, panziós jegyek/kuponok kiadása, belső hitelek figyelése, pénzkészlet feltöltése, bevételelszámolás/ellenőrzés 2-2 helyes válasz 1-1 pontot ér. 5. Az alábbiakban felsorolt meghatározások mellé írjon két-két (a szállodákban jellemző) példát! (3 1) 3 pont Lift: vendég/személy-, teher-, szerviz-, poggyász-, étel-, mozgássérült- stb. Térítés nélküli szolgáltatás: ébresztés, információnyújtás, poggyászhordás, széf stb. Készpénz nélküli fizetési mód: hitelkártya, bankkártya, átutalás, utalványok, voucher stb. Soronként két-két helyes akár a megadottaktól eltérő példa felsorolásáért jár az 1-1 pont. 6. Egészítse ki a következő mondatokat az odaillő kifejezésekkel! (4 1) 4 pont A/az degresszív/fokozatosan csökkenő változó költség lassúbb/csökkenő ütemben változik a forgalom változásához képest. A vendéglátás legtöbb költsége ilyen típusú. A költségek úgy befolyásolják az eredményt, hogy annak nagyságát csökkentik. Amennyiben a költségek nagysága meghaladja a bevételeket, akkor a vállalkozásnak vesztesége keletkezik. Helyes válaszként csak ezek a kifejezések, illetve rokon értelmű megfelelőjük fogadható el! Minden helyes válasz egy pontot ér. 7. Milyen előnyei vannak egy szálloda számára a szállodalánchoz való tartozásnak? Soroljon fel hármat! (3 1) 3 pont a) jól csengő márkanév b) közös értékesítési üzletpolitika c) közös reklám- és propagandatevékenység Elfogadható még: közös, jól bevált üzemszervezési módszer, a vendéglátás és szolgáltatás színvonalára vonatkozó egységes standard, a tagszállodák egymás részére rendszeresen és jelentős mértékben vendégeket közvetítenek, önálló helyfoglalási rendszer. Minden helyes megoldás egy-egy pontot ér. Részpont adható. írásbeli vizsga / október 15.

9 8. Melyik a kakukktojás? Húzza alá, majd választását röviden indokolja meg! (3 1) 3 pont a) ágy dohányzóasztal a hozzá tartozó székkel vagy fotellel íróasztal székkel szobai kis hűtőszekrény (minibár) ruhás vagy beépített gardrobszekrény Indoklás: A szobai kis hűtőszekrény (minibár) nem tartozik a szálloda alapberendezéseihez./ A minibár elektromos berendezés, a többi nem. b) előcsarnok lobby személyzeti porta csomagmegőrző recepciós pult Indoklás: a személyzeti porta a személyzeti területekhez tartozik, a többi pedig a szállodai földszinthez tartozó vendégterület. c) a dolgozók munkára kész állapotának ellenőrzése új eszköz használatának betanítása berendezések rendszeres felülvizsgálata biztonsági szolgálat elsősegélynyújtás feltételeinek kialakítása Indoklás: a munkaadók munkavédelmi intézkedései közé nem illik a vagyonvédelemmel kapcsolatos biztonsági szolgálat. A helyes aláhúzásért és a szakszerű indoklásért 1-1 pont adható. A megadott megfogalmazásoktól eltérő, de helyes indoklásokra is jár az 1-1 pont. 9. a.) Írja be a táblázat fejlécének megfelelő helyre a megadott munkaköri csoportokat, majd minden munkaterülethez írjon még egy oda tartozó munkakört! (3 1) 3 pont Housekeeping munkakörei, Igazgatás munkakörei, Front Office munkakörei Igazgatás munkakörei Front Office munkakörei Houskeeping munkakörei titkárnő reservation manager emeleti londiner jogtanácsos business center hostess szobalány General Manager, Igazgató helyettes, Duty Manager stb. recepciós, portás, kasszás, londiner, Bell Captain, Doorman stb. szobaasszony, mosoda vezető, emeleti takarító, vasalónő stb. Értékelés: Akkor jár az oszloponkénti egy-egy pont, ha a vizsgázó helyesen beillesztette a megadott fejlécet és megfelelő munkakörrel egészítette ki a felsorolást. Részpont (egész szám) adható! írásbeli vizsga / október 15.

10 b.) Milyen tulajdonságokkal, adottságokkal, képességekkel rendelkezzen a szállodai animátor? Soroljon fel ezek közül kettőt! 1 pont 1. barátságosság 2. jó humorérzék Elfogadható még: jó megjelenés, nyelvtudás, kedvesség, empatikus képesség, vidámság, elkötelezettség stb. 2 helyes válasz ér 1 pontot. 10. Állítsa csökkenő sorrendbe az alábbi szállodai, nemzetközileg ismert kifejezéseket a megadott szempont alapján! A legnagyobbal kezdje a felsorolást! (3 x 1) 3 pont a) Room s Division Manager Reservation Manager General Manager Hatáskör szerint: General Manager Room s Division Manager Reservation Manager b) Double room Presidential suite Senior suite A helyiségek száma szerint: Presidential suite Senior suite Double room c) Complimentary Rack rate Group rate Az ár nagysága szerint: Rack rate Group rate Complimentary Csak a megadott sorrend fogadható el mindhárom példánál. Teljesen hibátlan megoldásért/sorrendért jár az egy-egy pont. írásbeli vizsga / október 15.

11 Marketing alapismeretek 1. Az alábbi kérdések a Public Relations (PR) témakörébe tartoznak. ( ) 5 pont a) Határozza meg a Public Relations fogalmát! A PR fogalma: olyan kommunikációs tevékenység, amelynek célja a vállalkozás és környezete közötti bizalom építése, folyamatos ápolása. A vizsgázó válaszának a fenti meghatározás lényegét tartalmaznia kell az 1 pontért. b) Ismertessen a PR jellemzői közül kettőt! 1. tervszerű kapcsolatépítés 2. a problémákról is tájékoztat Elfogadható még: hatása főként hosszú távon mérhető, folyamatos kapcsolatépítés, elsődlegesen nem eladási célokat szolgál, végső célja a vállalati profit növelése. Minden helyes meghatározásért 1 pont adható. c) Mi a különbség a belső és a külső PR között? A belső PR a vezetés és a dolgozók, valamint a szervezet egységei közötti kommunikációs kapcsolatok szervezését foglalja magában. A külső PR a vállalkozás teljes külső kommunikációs kapcsolatrendszerét tartalmazza. Akkor fogadható el a válasz és adható meg a 2 pont, ha a fenti meghatározás lényegét tartalmazza a vizsgázó válasza. 2. Húzza alá azokat a marketingkommunikációs eszközöket, amelyek nem direkt marketingeszközök! 1 pont közvetlen levélreklám (direct mail) újsághirdetés csomagküldő kereskedelem tv-shop sajtóhirdetés Csak a megadottak fogadhatók el az 1 pontért. Ettől eltérő esetben a feladat nem értékelhető! 3. Milyen tényezők befolyásolják a vendéglátásban a vásárlási döntéseket? Soroljon fel négyet! (2 1) 2 pont 1. Időjárás 2. Vásárlási körülmények 3. Kommunikációs szituáció (pl. a felszolgáló javaslata) 4. A rendelkezésre álló pénz Elfogadható még: személyes érintettség (pl. baráti kör jelenléte, törzsvendég), vonzerőfüggő érintettség (pl. piacbefolyásolási eszközök hatása), szituációfüggő érintettség (pl. rendelkezésre álló idő), fogyasztási szituáció. Ennél a feladatnál példákat is elfogadhatunk. 2-2 helyes megoldás ér 1-1 pontot. írásbeli vizsga / október 15.

12 4. Állítsa helyes sorrendbe a vásárlási folyamat szakaszait! 2 pont információk gyűjtése, vásárlási döntés, alternatívák értékelése, a probléma felismerése, vásárlás utáni magatartás 1. a probléma felismerése 2. információk gyűjtése 3. alternatívák értékelése 4. vásárlási döntés 5. vásárlás utáni magatartás Értékelés: Akkor jár a két pont, ha helyes a sorrend. Részpont nem adható. 5. Párosítsa össze a logikailag összetartozó fogalmakat a táblázatban! (6 1) 6 pont 1. termék a) művi út 2. árdifferenciálás b) piaci életgörbe 3. értékesítési csatorna c) megfigyelés 4. piacbefolyásolás d) célcsoport 5. piacszegmentáció e) szezonár 6. piackutatás f) reklám A helyes párokért 1-1 pont adható b e a f d c 6. Határozza meg röviden az imázs lényegét! Tegyen két érdemi megállapítást! 2 pont A vállalati (szervezeti) imázs nem más, mint a szervezetről szóló üzenetek, vagy azok következményeinek fogadása. Jelenség, amelyet a kommunikáció eszközeivel alakítani, változtatni, módosítani lehet, adott esetben kell. A megfelelő kínálat és a hatásos reklám nem elégséges egy vállalkozás adott esetben egy szálloda sikeréhez, mindenképpen szükség van a jó imázsra, amelynek kialakítása, változtatása a PR feladatai közé tartozik. Nem várható el, hogy a vizsgázó szó szerint a fenti meghatározást adja meg. Akkor is jár a 2 pont, ha a saját szavaival fogalmaz meg két szakszerű megállapítást. Hiányos megoldásért 1 pont adható. 7. Húzza alá a következő fogalmak közül a kakukktojást, majd indokolja meg! (4 1) 4 pont a) ár termék piackutatás értékesítési csatorna Indoklás: A piackutatás nem a marketingmix eleme. írásbeli vizsga / október 15.

13 b) érettség kommunikáció hanyatlás/elhúzódás növekedés Indoklás: A kommunikáció nem a termék-életgörbe szakasza. c) prospektus újsághirdetés moziban vetített reklám levélreklám Indoklás: A moziban vetített reklám audiovizuális reklámeszköz, a többi nyomtatott. d) beszerzésorientált árképzés vezetőorientált árképzés versenytársorientált árképzés költségorientált árképzés Indoklás: A marketing szempontú árképzési elveknél nincs vezetőorientált árképzés, ezt a kifejezést a marketing nem ismeri. Elfogadható más, szakmailag helyes indoklás is. Feladatonként 1 pont jár a helyes kiválasztásért és a helyes indoklásért. Indoklás nélkül a feladat nem értékelhető! 8. Iskolájukban a Diákszövetkezet veszi át a büfé működtetését. Önt kérik meg, hogy segítsen a forgalom növelésében. Milyen értékesítésösztönzési eszközök alkalmazását javasolja? Írjon le négyet! (4 1) 4 pont 1. kedvezmények nyújtása 2. mennyiségi kedvezmények: pl.: kettő szendvics vásárlása esetén a második árából 20%-ot elengednek, 3. törzsvásárlói kedvezmények nyújtása 4. nyereményjátékok szervezése Ettől eltérő, a szaktanár által helyesnek ítélt válaszok is elfogadhatóak. Koncentráljunk az eladásösztönzésre! Minden helyes megoldás egy pontot ér. 9. Egészítse ki az alábbi megállapítások hiányzó részeit! (4 1) 4 pont a) Csak azok a vállalkozások növelhetik hosszú távon a/az forgalmukat/bevételeiket/piaci részesedésüket és érhetnek el jelentős nyereséget, amelyek folyamatosan figyelemmel kísérik a piac igényeinek alakulását. b) A/az internet/világháló/web által nyújtott online szolgáltatások biztosításával, a közvetlen beszerzés lehetőségével csökken a nagykereskedelmi funkció. c) A/az csomagolás magában foglalja mindazokat a tevékenységeket, amelyek a designt vagy a burkolóanyag-készítést jelentik a termékek számára. Napjainkban a marketing hathatós eszközévé vált. d) A/az védjegy jogi védelmet biztosító megkülönböztető jelzés. Bővebb meghatározása: árukat, szolgáltatásokat megjelölő, azokat más hasonló áruktól/szolgáltatásoktól megkülönböztető, vizuális, vagy auditív jelzés, amely a jogszabályokban előírt feltételek teljesítése esetén kizárólagos jogot biztosít bejelentőjének. A helyes megoldásért 1-1 pont adható. írásbeli vizsga / október 15.

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Vendéglátó és turizmus alapismeretek

Részletesebben

Szállodai értékesítés - Lexikon

Szállodai értékesítés - Lexikon KJBTTU024 Szállodai értékesítés Szerző: Pohner Tamás Szakmai lektor: Bártfai Endre György Szállodai értékesítés - Lexikon 4 P 1. P: Termékpolitikai eszközök (Product): 2. P: Árpolitikai eszközök (Price):

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bernáth Julianna. A vállalkozás marketing stratégiája, tevékenysége, alkalmazása a napi munka során. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Bernáth Julianna. A vállalkozás marketing stratégiája, tevékenysége, alkalmazása a napi munka során. A követelménymodul megnevezése: Bernáth Julianna A vállalkozás marketing stratégiája, tevékenysége, alkalmazása a napi munka során A követelménymodul megnevezése: Vállalkozási és kereskedelmi ismeretek A követelménymodul száma: 2219-06

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Néhány nagy ambícióval rendelkező fiatal saját vállalkozást tervez. A képzési idő alatt nagy szorgalommal, odafigyelve a napi feladatokra, igyekeztek

Részletesebben

Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint típusfeladatok megoldás

Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint típusfeladatok megoldás Megoldások a Kereskedelmi és marketing alapismeretek szakmai előkészítő érettségi tantárgy középszintű érettségi írásbeli vizsgájára történő felkészüléshez közzétett típusfeladatokhoz 1 I. Feleletválasztás

Részletesebben

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Második kötet. VI.28. Pénzgazdálkodás a szállodákban. Dr. Juhász László PhD

Szállodavezetés és gazdálkodás. Hotel Menedzsment. Második kötet. VI.28. Pénzgazdálkodás a szállodákban. Dr. Juhász László PhD Szállodavezetés és gazdálkodás Hotel Menedzsment Második kötet VI.28. Pénzgazdálkodás a szállodákban Dr. Juhász László PhD Bachelor of Art Turizmus Vendéglátás 2005, 2010, 2015 1 Vázlat Szállodavezetés

Részletesebben

18/1995 (VI. 6.) IKM rendelet. melléklete. Vendéglátó szakmenedzser

18/1995 (VI. 6.) IKM rendelet. melléklete. Vendéglátó szakmenedzser 18/1995 (VI. 6.) IKM rendelet melléklete Vendéglátó szakmenedzser OKJ adatok Szakképesítés megnevezése: Vendéglátó szakmenedzser Szakképesítés azonosító (OKJ) száma: 55782201 Hozzárendelt FEOR 1415, Vendéglátó

Részletesebben

TERVEZÉS /VÁZLAT/ Gyengeségek Azok a belső tényezők, amelyek a vállalatot hátrányba hozzák a piacon.

TERVEZÉS /VÁZLAT/ Gyengeségek Azok a belső tényezők, amelyek a vállalatot hátrányba hozzák a piacon. TERVEZÉS /VÁZLAT/ A tervezés általános folyamata - Információ gyűjtés - Prognózis készítés ( a kiszámítható információk változása alapján) - Tervvariánsok készítése - Döntés ( választás a tervvariánsok

Részletesebben

Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint típusfeladatok

Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint típusfeladatok Típusfeladatok a Kereskedelmi és marketing alapismeretek szakmai előkészítő érettségi tantárgy középszintű érettségi írásbeli vizsgájára történő felkészüléshez 1 I. Feleletválasztás Az alábbi feladatoknál

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

Adminisztrációs részleg, ADR, Ajánlati ár jellegű árképzés, Amerikai fejlődési trend, Anyagfelhasználás forintban és százalékban,

Adminisztrációs részleg, ADR, Ajánlati ár jellegű árképzés, Amerikai fejlődési trend, Anyagfelhasználás forintban és százalékban, 1 / 38 A Adminisztrációs részleg, a szálloda egészére kiterjedő tevékenységeket lát el. Valamint minden olyan tevékenység, amely máshova nem rendelhető egyértelműen. Ide lehet besorolni a következő tevékenységeket,

Részletesebben

Desztináció menedzsment modul

Desztináció menedzsment modul Desztináció menedzsment modul Marketingkommunikáció II. Megjegyzés [b1]: Modul /tantárgy címe Szerkesztette: Demeter Győző, Győriné Kiss Erika, Holczerné Szentirmai Ágnes, Pupos Tibor, Semsei Sándor Egyetemi

Részletesebben