VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 19. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fontos tudnivalók A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / május 19.

3 Vendéglátó és turizmus alapismeretek 1. Milyen tényezők befolyásolják a turisztikai árakat? Soroljon fel hatot! 3 pont a valuta árfolyama az igénybe vett szolgáltatások száma az utazási költségek szezonalitás a fogadóhely árszínvonala igénybe vett közlekedési eszköz Elfogadható még: fizetőképes kereslet, szolgáltatások színvonala, igénybe vett étkezések, konkurencia árai, divat (pl. extrém sportok, utak), a termék újdonsága stb. 2-2 helyes válaszért jár 1-1 pont. Lefelé kerekítsünk! 2. Magyarázza el a következő idegen szavak jelentését! (3 1) 3 pont Package: minimum két szolgáltatásból álló csomag szállodákban vagy utazási irodákban Diszkrecionális jövedelem: a jövedelem azon része, amely az alapszükségletek kielégítése után megmarad, szabadon elkölthető a nem alapvető szükségletekre Gasztronómia: az étkezés, a tálalás művészete Minden helyes válasz 1-1 pontot ér. Hiányos válasz esetén részpont nem adható. A pontozásnál ne szó szerint várjuk el a megoldást, azonban a vizsgázó válasza tartalmában fedje le az itt szereplő meghatározásokat. Például a gasztronómia esetében elfogadható még konyhaművészet is, bár annak sajátos szakkifejezése a gasztrológia. 3. Írjon mindegyik meghatározásra két olyan példát, amelyet odatartozónak vél! 3 pont fesztiválok: Budapesti Tavaszi/Őszi Fesztivál, Sziget Fesztivál elfogadható még: Volt, Balaton Sound, Művészetek völgye stb. alap infrastruktúra: utak, energia elfogadható még: víz-/csatornaellátottság, kommunikációs hálózatok stb. természetes vonzerők: éghajlat, domborzat elfogadható még: vízrajz, növény- és állatvilág, gyógyászati adottságok stb. 2-2 helyes példáért jár az 1-1 pont. Lefelé kerekítsünk! írásbeli vizsga / május 19.

4 4. Oldja meg az alábbi feladatokat! (1 + 4) 5 pont a) Melyik vendéglátó üzletre jellemzőek a következő meghatározások? Írja a kipontozott vonalra! 1 pont a vendéglő speciális változata a melegkonyhai választékon túl sörkorcsolyák értékesítése jellemzi legjellemzőbb itala a többféle csapolt sör söröző/pub Csak ez a két kifejezés fogadható el 1 pontért. b) Egészítse ki az alábbi kifejezéseket a legjellemzőbb odaillő szóval! (4 1) 4 pont sör, tej, drink, éjszakai egyszerűsített, áfás, gépi átadó-átvevő, lecsapó, vagyonmegállapító beutazó, kiutazó, nemzetközi, belföldi bár számla leltár turizmus/turista Minden helyes kiegészítésért 1 pont adható. 5. Oldja meg a következő feladatokat! (1 + 3) 4 pont a) Egészítse ki a következő hiányos meghatározást az odaillő fogalommal! 1 pont A/az élelmiszerfertőzés során a szennyezett élelmiszerek, ételek közvetítésével különböző kórokozó mikroorganizmusok kerülnek a fogyasztó szervezetébe, és ott elszaporodva betegségeket, járványokat okozhatnak (pl. fertőző májgyulladás). b.) Minden étel az élelmiszerromlás áldozatául eshet. Írjon az élelmiszerromlást előidéző tényezőkre 1-1 példát! (3 1) 3 pont Élelmiszerromlást előidéző tényezők fizikai kémiai biológiai Példa víztartalom-változás/hőmérsékletváltozás/mechanikai hatás/fénysugarak stb. enzimek/oxidáció/szennyeződések/idegen szag stb. állati kártevők/mikroorganizmusok stb. A fentieken kívül egyéb, szakmailag helyes példa is elfogadható a soronkénti 1-1 pontért. írásbeli vizsga / május 19.

5 6. Oldja meg a következő feladatokat! (5 + 1) 6 pont a) Számolja ki egy adag Csülök vadasan bruttó eladási árát! Az étel 10 adagra ajánlott anyaghányada és az aktuális beszerzési árak a táblázatban szerepelnek. Az alkalmazott haszonkulcs 200%, a jelenleg érvényes áfakulcs 27%. Minden mellékszámítást tüntessen fel! 5 pont Kalkuláció Megnevezés Mennyiség (kg) Egységár Ft/kg Érték Ft Csontozott csülökhús 1, Zsír 0, Só 0, Sárgarépa 0, Petrezselyemgyökér 0, Zellergumó 0, Vöröshagyma 0, Liszt 0, Fehérbor 0, Mustár 0, Tejföl 0, Citrom 0, Petrezselyemzöld 1 csomó adag nyersanyagértéke pont Árrés 2420x pont 10 adag nettó eladási ára vagy 2420x pont Áfa 7260x0, pont 10 adag bruttó eladási ára vagy 7260x1, adag kerekítetlen bruttó eladási ára 9220: adag kerekített bruttó eladási ára pont A feladat helyes megoldásáért összesen 5 pont adható a megjelöltek szerint. Hibás számítás esetén nem jár pont még akkor sem, ha a megoldás elve helyes. b) Milyen köretet kínálna ehhez az ételhez? Nevezzen meg kettőt! 1 pont Az ilyen típusú mártásos ételekhez elsősorban zsemlegombóc, főtt tészták illenek. Jó választás még a burgonyapüré, a burgonyakrokett vagy a főtt burgonya. A főtt vagy párolt zöldségek nem illenek ehhez az ételhez. 2 helyes válaszért jár az 1 pont, fél pont nem adható. Az indoklásért külön nem jár pont. írásbeli vizsga / május 19.

6 7. Mi a céljuk az alábbi tevékenységeknek? Írja a kipontozott vonalra! 4 pont Bizonylatolás: tényeket igazoló/rögzítő hivatalos dokumentumok elkészítése, szabályos kitöltése. Elszámoltatás: egy külső vagy fölérendelt személy ellenőrzi az ügyletben érintettet, hogy egy tényleges érték megfelel-e egy feltételezettnek. Külső ellenőrzés: az esetlegesen előforduló szabálytalanságok feltárása, a jogszabályok betartatása. Vagyonfelvétel: a vagyon egyes részeinek mennyiségi és minőségi ellenőrzése. Minden helyes válaszért 1 pont adható, ha az tartalmilag megfelelő. A szaktanár egyéb szakmailag helyes választ is elfogadhat. 8. Párosítsa össze az alábbi két oszlop egymással logikai kapcsolatban lévő kifejezéseit! 5 pont 1. valuta a) készletnövekedés 2. egészségügyi követelmény b) rendezvényi étkeztetés 3. testbeszéd c) munkahelyi alkalmasság 4. party szerviz d) nem verbális kommunikáció 5. beszerzés e) UV lámpa e c d b a Minden helyes párosítás 1 pontot ér. 9. Hazánk gazdasági és társadalmi érdeke, hogy minél több külföldi turistát fogadjon. Soroljon fel ötöt az aktív turizmus előkészítési feladataiból! 5 pont A fogadóhely alkalmassá tétele a látogatók fogadására. A vonzerőhöz kapcsolódó feladatok: a vonzerő felismerése, a vonzerő feltárása, gondozása és védelme, új vonzerők fejlesztése. A fogadóképességgel kapcsolatos feladatok: a fogadóképesség felmérése, fejlesztése. A beutaztatás előkészítése: a küldő helyek várható beutazási igényeinek felmérése, információgyűjtés, kapcsolatfelvétel, programtervezés, hazai csomagok összeállítása, előkalkuláció készítése, kiajánlási ár megállapítása, árajánlatok küldése. Hírverés, kiadványok elkészítése, megjelentetése (online, offline), kiállítási részvétel. Minden helyes meghatározásért 1 pontot adjunk! A fentieken kívül egyéb, szakmailag helyes válasz is elfogadható. írásbeli vizsga / május 19.

7 10. Az alábbi állítások hamisak. Húzza alá a hibás kifejezést, és a kipontozott vonalra írja le a helyeset! (2 1) 2 pont A vállalkozás tevékenységéhez különböző eszközökre van szükség, amelyek pénzügyi forrásokat igényelnek. Ezeknek a forrásoknak a biztosítását nevezzük befektetésnek. Helyesen: finanszírozásnak A turisztikai fogadóképesség a turistákat utazásra ösztönző belső emberi indíték. Helyesen: motiváció A válaszok rokonértelmű megfelelőit, vagy az idegen szavak körülírása és elmagyarázása is elfogadható. Szállodai alapismeretek 1. Az alábbi szöveg a szállodákban felmerült felelősség kérdését taglalja. A megadott dőlt betűvel szedett és / jellel elválasztott lehetőségek közül húzza alá azt, amelyikkel az adott mondat igazzá tehető! 5 pont A szállodai dolgozók anyagi felelősségét elsősorban a Munka Törvénykönyve / az adózás rendjéről szóló törvény szabályozza. A dolgozók kártérítési felelőssége minden esetben a vendéggel / szállodával szemben érvényesül. Szándékos / Vétlen károkozásról akkor beszélünk, ha a munkavállaló előre látja cselekményének káros következményeit, és azokba belenyugszik. Ha a munkavállaló kizárólagosan használ egy eszközt, akkor az abban keletkezett kárt 50%-ban / teljes mértékben köteles megtéríteni. Gondatlan károkozás esetén a kártérítés összege általában nem haladhatja meg a dolgozó 2 havi / 4 havi távolléti díjának összegét. Minden helyes aláhúzásért 1 pont jár. Helytelen aláhúzás esetén a feladatrész nem értékelhető. 2. A felsorolt szállodai szolgáltatásokat írja a táblázat megfelelő csoportjába! 3 pont poggyászhordás, utazási iroda, asztalfoglalás, vendégtelefon, minibár, autókölcsönzés, ébresztés, pay-tv Térítéses szolgáltatás Térítés nélküli szolgáltatás Idegen szolgáltatás vendégtelefon, minibár, pay-tv poggyászhordás, ébresztés, asztalfoglalás utazási iroda, autókölcsönzés Minden helyesen kitöltött csoportért 1 pont jár. Ha oda nem illő szolgáltatást ír be a vizsgázó, akkor azért az oszlopért pont nem adható. írásbeli vizsga / május 19.

8 3. Az alábbi felsorolásokban válassza ki a kakukktojást (aláhúzással jelölje), és indokolja meg választását! 2 (1+1) 4 pont számlanyitás, értékmegőrzés, kulcskezelés, fizettetés, pénzváltás, vendég kölcsön nyújtása, váltópénz feltöltése Indoklás: a felsoroltak a kasszás feladatai közé tartoznak, míg a kulcskezelés a concierge/portás feladata. nyersanyagérték, kifizetett bér, telefonszámla, szobaár, amortizáció, fizetett kamat, egyenruha-mosatás Indoklás: a felsoroltak mindegyike költségként jelentkezik egy szállodában, míg a szoba árából bevétel lesz. A helyes kiválasztás és a helyes indoklás is 1-1 pontot ér. Más, a javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de a javító tanár által helyesnek vélt válasz is elfogadható. 4. Röviden magyarázza el a következő kifejezések jelentését! (4 2) 8 pont Grand opening: a szállodák ünnepélyes keretek között történő megnyitója. Lakosztály: a szállodai vendégszobánál nagyobb alapterületű, több helyiségből álló lakótér, melyet a vendégeknek kiadnak a szálláshelyek. Bekészítés: a vendégek számára a szobába vagy fürdőszobába betett apró használati tárgyak, melyek növelik komfortérzetüket (pl. levélpapír, mappa, sampon, varrókészlet), elhasználhatják, elvihetik, reklámértékük is van. A VIP vendégeké mindig értékesebb. Mozgó szálloda: a közlekedési eszközökön (repülő, hajó, vonat, autóbusz) biztosított szállodai szolgáltatások, melyek néhány esetben (légi, közúti) korlátozottabb szolgáltatást nyújtanak. A megadott megfogalmazásoktól eltérő, de a kifejezés tartalmát helyesen megfogalmazó válaszokra is jár a 2-2 pont. Kevés, vagy pontatlan válaszra részpontszám adható. 5. Írja a kipontozott vonalra azt a munkakört, amelyre illik a jellemzés! 3 pont A szállodai szervezet csúcsán helyezkedik el, egyszemélyi felelős vezető. Stratégiai feladatokat is ellát, valamint képviseli a szállodát a szakmai szervezetekben vagy szakbizottságokban. Beszámolási kötelezettsége van a tulajdonosok felé. General Manager / Általános igazgató A szálloda portáljához érkező vendégeket köszönti, (az érkezést jelzi a londinereknek), gépkocsijukat a parkolóban helyezi el. Biztosítja a főbejárat zavartalan forgalmát és végzi a vendégek útbaigazítását. Ő felel a főbejárat évszaknak megfelelő tisztántartásáért és együttműködhet a transzferek értékesítésében is. kocsirendező/doorman Bár a kisebb szállodákban a londinerek is végezhetik ezt a feladatot, ez a megfogalmazás ezt a megoldást kizárja. írásbeli vizsga / május 19.

9 A szállodai uszoda területén dolgozik. Legfontosabb feladata az uszoda és a medence zavartalan működésének felügyelete. Felel a vendégek testi épségéért is, figyelmezteti őket a veszélyekre. Biztosítja a medencék tisztaságát és rendjét. úszómester Minden helyes megoldás 1 pontot ér. A rokonértelmű meghatározások is elfogadhatók. 6. Jelölje az alábbi állítások mellett, hogy azok igazak vagy hamisak-e! Hamis jelölés esetén javítsa ki a mondatot, és írja le helyesen! A jelölésen kívül nincs más teendője az igaz állítások esetében. (5 1) 5 pont Állítás Igaz Hamis A motelek általában a sípályák közelében helyezkednek el. X Helyesen: A motelek általában közlekedési utak közelében helyezkednek el. A szállodák emeleti területét Back Office-nak hívják. X Helyesen: A szállodák emeleti területét Housekeepingnek hívják. Vagy: A szállodai recepció háttérfeladatait végző irodát Back Office-nak hívják. A vendégek a szállodai tartozásaikat rendezhetik előzetesen, elutazáskor, X illetve utólag is. Helyesen: A szállodai kommunikáció egyik alaptétele szerint a recepciós dolgozók X nem tehetik meg, hogy elmulasztják a köszönést és a vendégek megszólítását. Helyesen: A szállodába érkező megrendeléseket csak akkor kell megválaszolni, ha X tudjuk biztosítani a kért szolgáltatást. Helyesen: A szállodába érkező megrendeléseket minden esetben meg kell válaszolni. Az igaz állítások helyes jelöléséért és a hamis állítások megfelelő javításáért 1-1 pont adható. 7. Miből származhat a szállodák bevétele? Nevezzen meg négyet ezek közül! 2 pont szobák, lakosztályok értékesítése ételek, italok értékesítése rendezvények szervezése szolgáltatások értékesítése (wellness, sport, szépészet, program stb.) A fentieken kívül még sok helyes válasz lehetséges. 2-2 jó válaszért adható 1-1 pont. Lefelé kerekítsünk! írásbeli vizsga / május 19.

10 Marketing alapismeretek 1. Oldja meg a piaci ismeretekkel kapcsolatos feladatokat! 5 pont a) Határozza meg az alábbi fogalmak jelentését! (3 1) 3 pont Piac: a tényleges és a lehetséges eladók és vevők, a kínálat és a kereslet összessége, valamint a köztük lévő kapcsolatok rendszere. Piacszegmentálás: a piac megismerése és egynemű (homogén) csoportokra való osztása. Piaci szegmentum: a piac olyan egynemű/homogén csoportja, amely azonos tulajdonságokkal rendelkezik. Minden helyes fogalom-meghatározás 1-1 pontot ér. Hiányos válasz esetén részpont nem adható. A szaktanár által helyesnek ítélt más megfogalmazás is elfogadható. b) Állítsa helyes sorrendbe a piacszegmentáció lépéseit! 2 pont a) Termékpozicionálás b) A piac meghatározása c) A szegmentumok kialakítása, elemzése d) A szegmentálás alapjául szolgáló ismérvek meghatározása b d c a Hibátlan megoldásért 2 pont adható, egy hiba esetén 1 pontot adjunk, egyéb esetben a feladat nem értékelhető. 2. Húzza alá a kakukktojást, majd válaszát indokolja meg! 3 (1+1) 6 pont Klasszikus út Tranzitút Gyorsforgalmi út Közvetlen út Demigrosz út Indoklás: A gyorsforgalmi út nem tartozik az értékesítési csatornák fajtáihoz. / A gyorsforgalmi út nem tartozik az értékesítési út lépcsőihez. Product (termék) Place (elosztás, disztribúció) Pack (csomag) Price (ár) Promotion (piacbefolyásolás) Indoklás: a pack (csomag) nem tartozik a marketingmix elemeihez. írásbeli vizsga / május 19.

11 csomagolás személyes eladás public relations értékesítésösztönzés reklám Indoklás: a csomagolás nem a kommunikációs mix eleme. A helyes aláhúzásért 1, az indoklásért szintén 1 pont adható. Egyéb, a szaktanár által helyesnek ítélt összefüggés is elfogadható. 3. Párosítsa az összetartozó fogalmakat, majd írja be a táblázatba a betűjelüket! Minden számhoz egy betű tartozzon! (3 1) 3 pont 1. termék-életgörbe a) kereslet 2. direkt marketing b) más célból összegyűjtött adatok 3. fizetőképes fogyasztói igény c) elhúzódás/hanyatlás 4. szekunder információ d) prospektus 5. nyomtatott reklámeszköz e) közvetlen értékesítés 6. törzsvendég programok f) értékesítésösztönzés c e a b d f 2-2 helyes párosítás 1-1 pontot ér. Lefelé kerekítsünk! 4. Döntse el az alábbi meghatározásokról, hogy igazak vagy hamisak-e! Karikázza be a meghatározás előtt az Ön által kiválasztottat! (5 1) 5 pont I H A szezonár az árdifferenciálás témakörébe tartozik. I H A költségorientált árképzés esetén a beszerzési árat nem érvényesítjük, csak a működési költségekkel számolunk. (A költségorientált árképzésben is érvényesíteni kell a beszerzési árakat.) I H A közvetlen értékesítési út kétlépcsős, mert a termelő közvetlenül a fogyasztónak adja el az árut. (A közvetlen értékesítési út egylépcsős.) I H A fogyasztói magatartást a tágabb társadalmi-gazdasági környezet (makrokörnyezet) nem befolyásolja. (A makrokörnyezet is befolyásolja a fogyasztói magatartást.) I H Az introvertált típusú ember kifelé forduló, a világ felé nyitott személyiség. (Az extrovertált személyiség nyitott.) Nem kell megindokolni a döntést, a helyes karikázásért jár az 1-1 pont. írásbeli vizsga / május 19.

12 5. Jelölje aláhúzással a szövegbe illő helyes meghatározást! (4 1) 4 pont A/az. a reklámüzenetet és a vásárlási lehetőségeket egy időben és egy helyen mutatja meg. Az első élmény, amellyel a vendégek az üzletet értékelik. a) étlap b) kerthelyiség c) portál d) prospektus Az impulzusvásárlás azt jelenti, hogy. a) a fogyasztó a vásárlását előre nem tervezi el. b) a fogyasztó átgondolt vásárlási szándékkal lép a vendéglátó üzletbe. c) a fogyasztó a vásárlását előre eltervezi. A.. a cég jó hírneve, bizalmi tőke, mely vagyoni értékű jognak tekinthető. a) szlogen b) reklám c) goodwill Az ár:. a) kifejezi a termék vagy szolgáltatás értékét mind az eladó, mind a vevő számára. Egy termék vagy szolgáltatás pénzben kifejezett ellenértéke. b) amit a fogyasztó hajlandó egy adott termékért fizetni. c) az az érték, amelyért az eladó még hajlandó a terméket áruba bocsátani. Csak a megadott válaszok fogadhatók el. Minden helyes aláhúzás 1 pontot ér. 6. Írja a kipontozott vonalra azokat a fogalmakat, amelyekre a következő meghatározások vonatkoznak! (4 1) 4 pont Azon benyomások és elképzelések összessége, amely egy emberben vagy csoportban egy adott személyről, termékről vagy vállalatról kialakul. imázs Árukat, szolgáltatásokat megjelölő, azokat más hasonló áruktól/szolgáltatásoktól megkülönböztető, vizuális vagy auditív jelzés, amely a jogszabályokban előírt feltételek teljesítése esetén kizárólagos jogot biztosít bejelentőjének. védjegy Jelölés, melynek célja, hogy a gyártók vagy forgalmazók termékeiket megjelöljék, megkülönböztessék a konkurenciától. márka/logó Olyan személytelen, fizetett, meggyőzésre törekvő kommunikáció, amelyet az ismert megrendelő különböző médiákon keresztül juttat el a potenciális fogyasztóhoz egy termék, szolgáltatás vagy ötlet népszerűsítése, forgalmának fellendítése érdekében. reklám A javító szaktanár egyéb, rokon értelmű, szakmailag helyes válaszokat is elfogadhat. írásbeli vizsga / május 19.

13 7. Ismertesse a személyes eladás fogalmát, majd írjon le egy-egy jellemző előnyt és hátrányt! (3 1) 3 pont Személyes eladás: a reménybeli vevővel/vendéggel való közvetlen találkozás során történő értékesítési ajánlattétel, kedvező esetben értékesítés. Előnyei: a kiváltott reakciókra gyorsan és rugalmasan lehet reagálni, csökkenti a felesleges erőfeszítéséket, primer információk nyerhetők a fogyasztókról, speciális piackutatási lehetőségek, eszközigénye kicsi. Hátrányai: drága, jól képzett szakembergárdát igényel, a célcsoport elérése időigényes. Minden helyes feladatrészre 1-1 pont adható. A személyes eladás hiányos fogalommeghatározása esetén részpont nem adható. A szaktanár egyéb, szakmailag helyes megoldást is elfogadhat. írásbeli vizsga / május 19.

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Vendéglátó és turizmus alapismeretek

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1223 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek emelt szint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint típusfeladatok megoldás

Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint típusfeladatok megoldás Megoldások a Kereskedelmi és marketing alapismeretek szakmai előkészítő érettségi tantárgy középszintű érettségi írásbeli vizsgájára történő felkészüléshez közzétett típusfeladatokhoz 1 I. Feleletválasztás

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk!

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk! Fontos tudnivalók Kedves Versenyző! Az írásbeli feladatsorban a feladatok között néhány esetben kapcsolat lehet! Javasoljuk, hogy először olvassa végig a feladatokat, a megoldást az Ön számára egyszerűbb

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Néhány nagy ambícióval rendelkező fiatal saját vállalkozást tervez. A képzési idő alatt nagy szorgalommal, odafigyelve a napi feladatokra, igyekeztek

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek emelt szint 1222 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

TERVEZÉS /VÁZLAT/ Gyengeségek Azok a belső tényezők, amelyek a vállalatot hátrányba hozzák a piacon.

TERVEZÉS /VÁZLAT/ Gyengeségek Azok a belső tényezők, amelyek a vállalatot hátrányba hozzák a piacon. TERVEZÉS /VÁZLAT/ A tervezés általános folyamata - Információ gyűjtés - Prognózis készítés ( a kiszámítható információk változása alapján) - Tervvariánsok készítése - Döntés ( választás a tervvariánsok

Részletesebben