Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. Felnõttkori aszeptikus combfej nekrózisról (1. módosított változat) I. Alapvetõ megfontolások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. Felnõttkori aszeptikus combfej nekrózisról (1. módosított változat) I. Alapvetõ megfontolások"

Átírás

1 3236 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnõttkori aszeptikus combfej nekrózisról (1. módosított változat) Készítette: az Ortopédiai Szakmai Kollégium I. Alapvetõ megfontolások Szinonímák: Avaszkuláris femurfej nekrózis, Necrosis capitis femoris, Idiopathiás asepticus combfej elhalás, Femurfej necrosis, AVFN. 1. A protokoll alkalmazási, érvényességi területe ortopédia, rheumatológia, traumatológia (mozgásszervi betegségekkel foglalkozók) radiológia 2. A protokoll bevezetésének alapfeltétele A betegség diagnosztikájának és terápiájának egységes szemlélete a mozgásszervi betegségekkel foglalkozó szakmákban. A combfej nekrózisos betegek szakmai kompetenciák értelmében végzett gyógyító-megelõzõ ellátása. 3. Definíció A combfej egészének vagy egy részének elhalása vérkeringési zavar, érelzáródás miatt (A szintû evidencia - 29). Ez általában a combfej elülsõ, felsõ és oldalsó részét érinti, amely súlyos arthrosishoz vezethet. Ettõl az entitástól elkülönítendõ a mediális combnyaktörést követõ combfejelhalás, az ún. poszttraumás fejnekrózis, melyet a Combnyaktörés kezelésének szakmai protokollja tárgyal és egy másik beteg populációt érint (idõs, osteoporosisos nõbetegek) Kiváltó tényezõk Elõfordulási gyakorisága: (B szintû evidencia - 1, 4, 8, 10, 22, 24) csípõízületet érintõ trauma esetén 11-45% (kivéve mediális combnyaktörést követõ fejelhalás) alkoholizmus esetén 40%-ban fordul elõ, ebbõl 73%-ban kétoldali kortikoszteroid kezelés esetén 5-25% vese transzplantáció esetén az elsõ évben 40%, a második évben 85%, 54-80%-ban kétoldali megjelenéssel SLE esetén 5-40% rheumatoid arthritis esetén 12% haemophilia esetén 3% További okok: caisson betegség, pankreatitis, koagulopathiák, dialysis, irradiáció, Gaucher-kór, sarlósejtes aneamia, Cushing-kór, óriás sejtes arthritis, hyperurikémia (köszvény), hypercholesterinaemia és lipidaemia, dohányzás, terhesség III. trimesztere Létezik továbbá az ún. idiopathiás forma, amikor a fenti okok egyike sem mutatható ki anamnesztikusan 3.2. Kockázati tényezõk Lásd elõzõ (3.1.) pont. 4. Panaszok, tünetek, általános jellemzõk Általában hirtelen kezdõdõ csípõfájdalom, amelyet néha térdpanaszok elõznek meg. A fájdalmas idõszakokban sántítás jelentkezik (érintett oldal kímélõ jellegû sántítása) Az esetek egy részben kétoldali panaszok jelentkeznek változó intenzitással. Korai esetben a röntgen felvétel negatív. A betegek többsége fiatal vagy középkorú (35-50 év) férfi. Az anamnézisben gyakran szerepel túlzott alkoholfogyasztás. (részletesen lásd 3.1. pontban.)

2 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY A betegség leírása 5.1. Érintett szervrendszer Csípõízület Genetikai háttér Nem ismert Incidencia prevalencia Évente Magyarországon új eset, ami növekedni fog a traumák, kortikoszteroid kezelések, transzplantációk esetszámának növekedése és az alkohol fogyasztás növekedése miatt. Az esetek 30-70%-a kétoldali Morbiditás, mortalitás: (C szintû evidencia 10, 16) A csípõízületi protézis beültetés 5%-a fejnekrózis miatt történik. 3 éven belül a diagnózist követõen a betegek 50%-a nagy mûtéti beavatkozásra szorul. A fermur-fej beroppanása általában 2 évvel a panaszok megjelenése után bekövetkezik Jellemzõ életkor év 5.6. Jellemzõ nem Férfi:Nõ arány 4:1 5:1 II. Diagnózis 1. Diagnosztikai algoritmusok A beteg panaszai és az anamnézis alapján felmerülhet a betegség gyanúja. A társ- illetve alapbetegségeket kikérdezéssel, korábbi zárójelentésekkel vagy laboratóriumi vizsgálatokkal lehet bizonyítani. Képalkotó vizsgálattal kell bizonyítani a pathoanatómiai eltérést a combfejben. A diagnózis szükséges és elégséges feltétele a combfejben látható elhalt terület (általában háromszög alakú areál). A betegség stádiumait a Ficat-féle besorolás tartalmazza (Ficat 0-4 stádium) (B szintû evidencia 6, 7, 9) 2. Anamnézis A betegek egy részénél a fájdalom hirtelen jelentkezik. A beteg pontosan emlékszik az idõpontra. Ez az érelzáródás (infarktus) idõpontja. A betegek másik részénél a kezdet tünetmentes, a panaszok késõbb a mechanikai eltérés, a fej beroppanása után kezdõdnek. A fájdalom állásra, járásra, mozgatásra valamilyen mechanikai igénybevételre jelentkezik illetve erõsödik. Nyugalomban csökken, megszûnik. Amennyiben a fájdalom éjszaka is fennáll synovitis is kíséri a folyamatot. A fájdalom gyakran a farpofa és a térd belsõ oldalának irányába sugárzik. 3. Fizikális vizsgálat A csípõk összehasonlító vizsgálata során észlelhetõ mozgásbeszûkülés, kontraktúra, fájdalom (ami fõleg berotációban provokálható), adott esetben végtagrövidülés. Az ágyéki gerincet és a térdeket is meg kell vizsgálni (differenciál diagnózis). 4. Kötelezõ diagnosztikai vizsgálatok 4.1. Laboratóriumi vizsgálatok Nincs specifikus laborvizsgálat a combfej nekrózis kimutatásához. A 3.1. pontban részletezett alap- illetve kísérõ betegségek laboratóriumi eltérései segíthetnek a diagnózis pontosításában és az etiológia tisztázásában (pl. alkoholista beteg májenzim eltérései, hyperlipidaemiás beteg vérzsír eltérései, sarlósejtes anaemiás beteg vérkép eltérései stb.)

3 3238 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám 4.2. Képalkotó vizsgálatok: (A szintû evidencia 3, 6, 10, 13.15, 23, 26) A-P összehasonlító csípõ rtg felvétel (obligát) és oldalirányú vagy Lauenstein-felvétel (fakultatív) Izotóp vizsgálat (fakultatív) MR (obligát amennyiben a 3.1-ben leírt anamnesztikus adatok és a panaszok egybe vágnak, illetve az rtg negatív) (A szintû evidencia - 26) UH (fakultatív) CT, 3D CT (fakultatív) Amennyiben a hagyományos rtg és az izotóp vizsgálat eredménye negatív, MR elvégzése szükséges a korai diagnózishoz. Az izotóp vizsgálat esetén az elhalás okozta kiesést gyakran elfedi a következményes synovitis okozta dúsulás. UH akkor lehet indokolt, ha kíváncsiak vagyunk, hogy van-e folyadék az ízületben. A folyadék MR-en is jól látható. CT-re illetve 3D CT-re inkább a mûtétek tervezésekor lehet szükség a combfej beroppanásának pontos megítélésére. Ilyen esetben végezhetjük az ún. Schneider-felvételeket is, amelyek segítenek a combfej állapotának felmérésében Egyéb: Egyéb vizsgálat általában nem szükséges 5. Kiegészítõ diagnosztikai vizsgálatok Általában nem szükséges. 6. Differenciál diagnosztika (A szintû evidencia - 27) Amennyiben az elvégzett vizsgálatok nem igazolják a combfej nekrózist, ki kell zárni elsõ sorban az ágyéki gerincre és a kismedencére lokalizálódó illetve a rheumatológia körébe tartozó sokízületi érintettséget is okozó gyulladásos betegségeket. Ezen kívül a csípõízület algodystrophiáját, a csonttumorok közül a chondroblastomát, osteblastomát, osteoclastomát, valamint csontmetasztázisokat, és a bakteriális osteomyelitist. III. Kezelés III/1. Nem gyógyszeres kezelés 1. A megfelelõ egészségügyi ellátás szintje Ortopédiai, traumatológiai és rheumatológiai szakrendelõ. 2. Általános intézkedések: nem szükséges 3. Speciális ápolási teendõk: nem szükséges 4. Fizikai aktivitás Érintett végtag tehermentesítése (könyökmankóval), úszás, kerékpározás, gyógytorna a csípõízület vérkeringésének fokozása érdekében. 5. Diéta Alkoholfogyasztás, dohányzás leállítása, egészséges táplálkozás. 6. Betegoktatás Felhívni a kockázati tényezõkre a figyelmet. Progresszió esetén mûtéti beavatkozástól remélhetõ állapotjavulás. III/2. Gyógyszeres kezelés (A szintû evidencia - 25) 1. A megfelelõ egészségügyi ellátás szintje Ortopédiai, traumatológiai és rheumatológiai szakrendelõ. 2. Speciális ápolási teendõk Amennyiben a beteg kezelése fekvõbeteg ellátó helyen történik, szokásos kórházi ápolást igényel. A csípõízület tehermentesítése miatt szükséges lehet speciális ápolás.

4 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY Ajánlott gyógyszeres kezelés: (B szintû evidencia 5, 12) Nem-szteroid gyulladás gátlók (NSAID) pl. diclofenac, harántcsíkolt izomrelaxánsok pl. tolperison, keringésjavító szerek pl. pentoxyfillin, vitaminok 3.1. Kontraindikációk: gyógyszer- vagy hatóanyag túlérzékenység, NSAID nem adható peptikus ulcus, aktív gasztrointesztinális vérzés esetén, myasthenia gravisban nem adható izomrelaxáns 3.2. Lehetséges jelentõs interakciók: lítium, digoxin, glükokortikoidok, nifluminsav (Donalgin) együtt szedése a fenti gyógyszerekkel interakciót okozhatnak 4. Kiegészítõ/alternatív gyógyszeres kezelés Gyógytorna, fizikoterápiás eljárások. 5. Terápiás algoritmus Amennyiben a konzervatív módszerek nem segítenek a betegség stádiumától függõen többféle mûtéti beavatkozás ajánlható. III/3. Mûtét 1. A megfelelõ egészségügyi ellátás szintje Ortopéd sebészeti osztály, traumatológiai osztály, mozgásszervi centrum. 2. Általános intézkedések Szokásos mûtét elõtti kivizsgálás lehetõség szerint ambuláns módon, a választott mûtéti idõpont elõtti hetekben. Aneszteziológiai ambulancián a beteg elõzetesen jelenjen meg (esetleg bizonyos gyógyszerek szedését fel kell függeszteni). 3. Speciális ápolási teendõk Az egyébként szokásos mûtétek utáni ápolásra, ellátásra van szükség mûtéti típustól függõen (ld pont). 4. Sebészi kezelés HBCs besorolás: Csípõ, femurmûtétek Csontbetegségek, arthropathiák Z Vázizomrendszeri betegségek (kivéve: osteomyelitis, szeptikus ízületi gyulladások, kötõszöveti betegségek) súlyos társult betegséggel Mûtéti indikáció Ficat 1. stádiumban femurfej felfúrás (core decompression) végezhetõ [beavatkozás kódja: OENO 57804] (C szintû evidencia 2, 3, 5, 7, 11, 12, 16, 19, 20, 21) - a szakirodalom ellentmondásos eredményeket közöl e kezelés eredményességérõl, a hazai gyakorlatban az utóbbi években nem túl gyakran végzett beavatkozás Ficat 2. stádiumban vérellátását megtartott csontlebeny beültetés végezhetõ [beavatkozás kódja: OENO 5893E] (A szintû evidencia 28, C szintû evidencia - 31) - a szakirodalom nem foglal állást egyértelmûen e kezelés hatásosságáról, a hazai gyakorlatban az utóbbi években igen ritkán végzett beavatkozás Ficat 2-3. stádiumban, ha az elhalás mértéke nem haladja meg az 50%-ot (AP és Lauenstein-felvételen a nekrotikus terület szögösszege nem nagyobb 200 foknál illetve a Schneider 1-es felvételen a femurfej ép) flexiós oszteotómia végezhetõ [beavatkozás kódja: OENO 57815] (C szintû evidencia 7, 14, 16, 18, 21, 30) a hazai gyakorlatban az utóbbi években már nem végzett beavatkozás Ennél nagyobb károsodás esetén és Ficat 4. stádiumban csípõízületi arthroplasztika elvégzése javasolt [beavatkozás kódja: OENO vagy 58151] (A szintû evidencia 7, 21, 28) - a hazai gyakorlatban az utóbbi években leggyakrabban végzett beavatkozás Mûtéti elõkészítés Az ortopédiai mûtéknél szokásos elõkészítés (lemosás, izolálás, stb.) szükséges. Femurfej felfúrás esetén extenziós asztal, flexiós oszteotómiánál oldalfekvés, valamint rtg képerõsítõ használata szükséges. Thrombosis profilaxis megkezdése LMWH készítménnyel a mûtét elõtti esten minden esetben szükséges (ld. A thromboemboliák megelõzése és kezelése c. EüMin Irányelv ajánlásait) A beteg felvilágosítása, írásos beleegyezés beszerzése a betegtõl.

5 3240 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám Mûtéti érzéstelenítés Általában a mûtétek gerinc közeli (spinalis) érzéstelenítésben történnek. Ha ez nem lehetséges, narkózisban végezhetõk a mûtétek. Mûtét A femurfej felfúrás lépései A beteg asztalra fektetése háton fekvésben. A mûtéti terület szõrtelenítése és antiszeptikus lemosása Izolálás (textil v. egyszer használatos izoláció, incíziós fólia) Bõrmetszés a nagytompor alatt a mûtéttechnikai eljárásokat ismertetõ tankönyvek szerint. Célzó drótok alkalmazása, rtg kontroll alkalmazása mellett. A combnyak és a combfej nekrotikus területeinek megfúrása rtg kontroll alkalmazása mellett. A szokásostól eltérõ történések, intraoperatív szövõdmények ellátása. Szívó drain behelyezése, rögzítése. Réteges sebzárás. A seb környékének lemosása, fertõtlenítése. A seb steril fedése, nyomókötés felhelyezése. A beteg levétele a mûtõasztalról, és kellõ óvatossággal ágyba fektetése. A mûtét után a mûtét menetének részletes leírása, csatolása a kórlaphoz. Kontroll rtg felvétel készítésre a mûtõasztalon, de lehetõleg a mûtét napján Az ér- izomlebenyes csontbeültetés lépései A beteg asztalra történõ fektetése háton fekvésben. A mûtéti terület szõrtelenítése és antiszeptikus lemosása. Izolálás (textil v. egyszer használatos izoláció, incíziós fólia). Bõrmetszés a nagytompor felett, anterolateralis vagy direkt lateralis feltárás a mûtéttechnikai eljárásokat ismertetõ tankönyvek szerint. A csípõízület tokjának megnyitása. A combnyakon ablak készítése, nekrotikus terület kikaparása kürett kanállal vagy más alkalmas eszközzel. A m.gluteus medius elülsõ részének leválasztása a csontos tapadással együtt és annak behelyezése az elkészített üregbe. A tokot nem zárjuk. A szokásostól eltérõ történések, intraoperatív szövõdmények ellátása, vérzéscsillapítás, öblítés. Szívó drain behelyezése, rögzítése. Réteges sebzárás. A seb környékének lemosása, fertõtlenítése. A seb steril fedése, nyomókötés felhelyezése. A beteg levétele a mûtõasztalról, és kellõ óvatossággal ágyba fektetése. A mûtét után a mûtét menetének részletes leírása, csatolása a kórlaphoz. Kontroll rtg felvétel készítésre a mûtõasztalon, de lehetõleg a mûtét napján A flexiós intertrochantericus oszteotómia lépései A beteg asztalra történõ fektetése oldalfekvésben, stabilan rögzítve. A mûtéti terület szõrtelenítése és antiszeptikus lemosása Izolálás (textil v. egyszer használatos izoláció, incíziós fólia) Bõrmetszés és a femur proximális harmadának feltárása a mûtéttechnikai eljárásokat ismertetõ tankönyvek szerint. Elõvésõ behelyezése, szükség szerint célzó drótok alkalmazása, rtg kontroll alkalmazása mellett. Alapjával ventral felé nézõ csonték (20-30 fok) eltávolítása az intertrochantericus területen. Elõvésõ eltávolítása. Szögletlemez behelyezése, kompressziós eszköz felhelyezése, kompresszió létrehozása. Csavarok behelyezése rtg kontroll alkalmazása mellett. A szokásostól eltérõ történések, intraoperatív szövõdmények ellátása, vérzéscsillapítás, öblítés. Szívó drain behelyezése, rögzítése. Réteges sebzárás. A seb környékének lemosása, fertõtlenítése. A seb steril fedése, nyomókötés felhelyezése.

6 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 3241 A beteg levétele a mûtõasztalról, és kellõ óvatossággal ágyba fektetése. A mûtét után a mûtét menetének részletes leírása, csatolása a kórlaphoz. Kontroll rtg felvétel készítésre a mûtõasztalon, de lehetõleg a mûtét napján Csípõízületi arthroplasztika lépései A beteg asztalra történõ fektetése háton fekvésben. A mûtéti terület szõrtelenítése és antiszeptikus lemosása. Izolálás (textil v. egyszer használatos izoláció, incíziós fólia). Bõrmetszés a nagytompor felett, anterolateralis, posterolateralis, direkt lateralis vagy ún. minimál invazív feltárás a mûtéttechnikai eljárásokat ismertetõ tankönyvek szerint. A csípõízület tokjának megnyitása, a nekrotikus combfej reszekciója oszcillációs fûrésszel. A medence csontban vápamarás, majd protézis vápa beültetés cementes (idõsebb beteg, rossz csontminõség) vagy cement nélküli (fiatalabb beteg, jó csontminõség) technikával. A combcsontban a velõûr felreszelése után protézis szár rögzítése cementes vagy cement nélküli technikával. Combfej necrosisban az ún. felszínpótló csípõprotézisek (surface arthroplasty) alkalmazása nem javasolt. Megfelelõ nyakhosszúságú protézis fejjel repozíció, mozgásterjedelem, luxációs tendencia vizsgálata. A szokásostól eltérõ történések, intraoperatív szövõdmények ellátása, vérzéscsillapítás, öblítés. Szívó drain behelyezése, rögzítése. Réteges sebzárás. A seb környékének lemosása, fertõtlenítése. A seb steril fedése, nyomókötés felhelyezése. A beteg levétele a mûtõasztalról, és kellõ óvatossággal ágyba fektetése. A mûtét után a mûtét menetének részletes leírása, csatolása a kórlaphoz. Kontroll rtg felvétel készítésre a mûtõasztalon, de lehetõleg a mûtét napján. Posztoperatív teendõk Az ortopédiai mûtétek utáni szokásos teendõkre van szükség: posztoperatív megfigyelés, fájdalom csillapítás, folyadék- és elektrolit pótlás, stb. Thrombosis profilaxis LMWH készítménnyel a posztoperatív napig a MAITT és a MHT ajánlásai alapján (ld. A thromboemboliák megelõzése és kezelése c. EüMin Irányelv ajánlásait) Perioperatív szakban antibiotikus profilaxis (ált. 1. generációs cephalosporin [pl. cefazolin] készítménnyel iv. 24 órás adagolás 3-4 részre osztva) (lásd. A mûtéti sebfertõzések megelõzése c. EüMin Irányelv ajánlásait) 5. Fizikai aktivitás Mûtétek utáni 2. nap torna és mobilizálás megkezdése. Általában 9-14 nappal a mûtétek után a betegek hazaengedhetõk. (Ettõl eltérõen a hazaengedés korábban ill. késõbb is megtörténhet, az adott helyi eljárásrendnek megfelelõen.) Otthon a megtanult torna rendszeres végzése, operált végtag részleges tehermentesítése javasolt 6 hétig (segédeszköz használat). 6. Diéta Különleges diétára nincs szükség, de alkoholfogyasztás és dohányzás kerülendõ. 7. Betegoktatás A beteget megfelelõ életmódbeli tanácsokkal kell ellátni. A korai posztoperatív szakban a mûtét sikerét veszélyeztetõ élethelyzetek kerülendõk. IV. Rehabilitáció Általában az otthoni rehabilitáció elegendõ. Gyógytornász igénybe vétele otthoni ápolás keretében javasolt. 6-8 hét után, ha az operált ízület funkciója nem megfelelõ, kórházi utókezelés szóba kerülhet, ahol a gyógytorna, fizikoterápia, víz alatti torna, szobakerékpár alkalmazható. Új és nehezített gyakorlatok csak fokozatosan vezethetõk be.

7 3242 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám V. Gondozás 1. Rendszeres ellenõrzés: (A szintû evidencia 21) Mûtétek után 6 héttel az elsõ, ezt követõen 3 hónap múlva a második és további 6 hó múlva a harmadik kontroll javasolt járóbeteg szakrendelésen. Utána 1-2 évente egy alkalommal kontroll vizsgálat javasolt. Oszteotómia esetén 1-2 évvel a mûtét után a fémeltávolítás szóba kerül. Csípõ endoprotézis esetén évente rtg kontroll szükséges a protézis aszeptikus lazulásának észlelése céljából. 2. Megelõzés Alkoholfogyasztás csökkentése, szteroid szedés esetén a dózis lehetõ legalacsonyabban tartása. 3. Lehetséges szövõdmények Súlyos társult betegség (szövõdmény) ritkán alakul ki. A legyakoribb a thromboemboliás és a szeptikus szövõdmény. Ezek elkerülésére thrombosis és antibiotikus profilaxis alkalmazandó. Oszteotómia esetén álízület, lemeztörés, kilazulás miatt reoperációra lehet szükség. Arthroplasztika esetén a protézis aszeptikus lazulása miatt revíziós mûtétre lehet szükség. 4. Kezelés várható idõtartama/prognózis Korai felismerés esetén, ha sikerül a fej deformálódását megakadályozni, a prognózis jó. Késõi felismerés esetén a konzervatív kezelés eredményessége 10% körüli. Általában 3 éven belül valószínûleg mûtétre kerülhet sor. Elsõsorban az arthroplasztika eredményei jók hosszú távon, ezért a leggyakrabban ezt végezzük. Az ellátás megfelelõségének indikátorai (szakmai munka eredményességének mutatói) Mûtéti szövõdmények kialakulása (oszteotómia esetén álízület képzõdés, csípõ protézis beültetés esetén specifikus szövõdmények) Combfej beroppanásának késleltetése core decompression esetén (MR kontroll) Ellenoldali csípõízület érintettségének idõben történõ észlelése Betegállományban töltött napok, betegségi nyugdíjazás, mint a gyógyeredmény minõségi mutatói VI. Irodalomjegyzék 1. Abu-Shakra M, Buskila D, Shoenfeld Y. Osteonecrosis in patients with SLE. Clin Rev Allergy Immunol Aug;25(1): Review. 2. Aigner N, Schneider W, Eberl V, Knahr K. Core decompression in early stages of femoral head osteonecrosis an MRI-controlled study. Int Orthop. 2002;26(1): Beltran J, Knight CT, Zuelzer WA, Morgan JP, Shwendeman LJ, Chandnani VP, Mosure JC, Shaffer PB. Core decompression for avascular necrosis of the femoral head: correlation between long-term results and preoperative MR staging. Radiology May;175(2): Bjorkman A, Svensson PJ, Hillarp A, Burtscher IM, Runow A, Benoni G. Factor V leiden and prothrombin gene mutation: risk factors for osteonecrosis of the femoral head in adults. Clin Orthop Relat Res Aug;(425): Castro FP Jr, Barrack RL. Core decompression and conservative treatment for avascular necrosis of the femoral head: a meta-analysis. Am J Orthop Mar;29(3): Erb RE. Current concepts in imaging the adult hip. Clin Sports Med Oct;20(4): Review. 7. Ficat RP. Treatment of avascular necrosis of the femoral head. Hip. 1983: Gebhard KL, Maibach HI. Relationship between systemic corticosteroids and osteonecrosis. Am J Clin Dermatol. 2001;2(6): Review. 9. Hankiss J, Fekete K, Salacz T, Karlinger K, Manninger J. [Early diagnosis and management of femur head necrosis in young adult age] Orv Hetil Oct 5;138(40): Jones LC, Hungerford DS. Osteonecrosis: etiology, diagnosis, and treatment. Curr Opin Rheumatol Jul;16(4): Review. 11. Lieberman JR. Core decompression for osteonecrosis of the hip. Clin Orthop Relat Res mjan;(418): Review. 12. Mont MA, Carbone JJ, Fairbank AC. Core decompression versus nonoperative management for osteonecrosis of the hip. Clin Orthop Relat Res Mar;(324): Review.

8 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY Radke S, Kirschner S, Seipel V, Rader C, Eulert J. Magnetic resonance imaging criteria of successful core decompression in avascular necrosis of the hip. Skeletal Radiol Sep;33(9): Epub 2004 Jun Matsusaki H, Noguchi M, Kawakami T, Tani T. Use of vascularized pedicle iliac bone graft combined with transtrochanteric rotational osteotomy in the treatment of avascular necrosis of the femoral head. Arch Orthop Trauma Surg Mar;125(2): Epub 2005 Jan Saini A, Saifuddin A. MRI of osteonecrosis. Clin Radiol Dec;59(12): Review. 16. Saito S, Ohzono K, Ono K. Joint-preserving operations for idiopathic avascular necrosis of the femoral head. Results of core decompression, grafting and osteotomy. J Bone Joint Surg Br Jan;70(1): Salacz T, Manninger J, Szita J, Hankiss J. [Aseptic femur head necrosis and therapeutic possibilities by using a bone graft with a vascular pedicle] Magy Traumatol Ortop Kezseb Plasztikai Seb. 1993;36(2): Shannon BD, Trousdale RT. Femoral osteotomies for avascular necrosis of the femoral head. Clin Orthop Relat Res Jan;(418): Review. 19. Simank HG, Brocai DR, Brill C, Lukoschek M. Comparison of results of core decompression and intertrochanteric osteotomy for nontraumatic osteonecrosis of the femoral head using Cox regression and survivorship analysis. J Arthroplasty Sep;16(6): Steinberg ME. Core decompression of the femoral head for avascular necrosis: indications and results. Can J Surg Feb;38 Suppl 1:S Stulberg BN, Davis AW, Bauer TW, Levine M, Easley K. Osteonecrosis of the femoral head. A prospective randomized treatment protocol. Clin Orthop Relat Res Jul;(268): Suh KT, Kim SW, Roh HL, Youn MS, Jung JS. Decreased osteogenic differentiation of mesenchymal stem cells in alcohol-induced osteonecrosis. Clin Orthop Relat Res Feb;(431): Vande Berg BC, Malghem J, Lecouvet FE, Maldague B. Magnetic resonance imaging and differential diagnosis of epiphyseal osteonecrosis. Semin Musculoskelet Radiol. 2001;5(1): Review. 24. Zalavras CG, Vartholomatos G, Dokou E, Malizos KN. Genetic background of osteonecrosis: associated with thrombophilic mutations? Clin Orthop Relat Res May;(422): Tarner IH, Dinser R, Müller-Ladner U. Pharmacotherapeutic aspects of femoral head necrosis Orthopade May;36(5): Review. 26. Reppenhagen S, Kenn W, Reichert J, Raab P, Eulert J, Nöth U. Imaging of avascular necrosis of the femoral head in adults Orthopade May;36(5):430, 432-4, Review. 27. Mattes T, Fraitzl C, Ostertag O, Reichel H. Differential diagnoses of avascular necrosis of the femoral head. Articular groin pain in adults Orthopade May;36(5):414, Review. 28. Aldridge JM 3rd, Urbaniak JR. Avascular necrosis of the femoral head: role of vascularized bone grafts. Orthop Clin North Am Jan;38(1):13-22, v. Review. 29. Kerachian MA, Harvey EJ, Cournoyer D, Chow TY, Séguin C. Avascular necrosis of the femoral head: vascular hypotheses. Endothelium Jul-Aug;13(4): Review. 30. Zimmermann A, Udvarhelyi I, Lakatos J A korai avascularis combfejnecrosis kezelése flexiós osteotomiával Magy Traumatol Ortop Kézseb Plasztikai Seb 1994, 37 (2): Zimmermann A, Udvarhelyi I, Végh G, Csákány L A korai avascularis combfejnecrosis kezelése izomlebenyes csontbeültetéssel Magy Traumatol Ortop Kézseb Plasztikai Seb 1994, 37 (1): 217 Kapcsolódó internetes oldalak: A szakmai protokoll érvényessége: szeptember 30.

9 3244 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám VII. Melléklet 1. Dokumentáció, bizonylat Járóbeteg szakellátásban: ambuláns lap, kezelõ lap. Képalkotó vizsgálatok képi és szöveges leletei Fekvõbeteg szakellátásban: kórlap, mûtéti beleegyezés, mûtéti leírás, decursus, zárójelentés. Felhasználásra került implantátumok bizonylatai, Magyar Artroplasztika Regiszterbe történõ regisztráció 2. Gyakori társbetegségek Lásd 3.1. pont. 3. Érintett társszakmákkal való konszenzus Rheumatológia, traumatológia, radiológia. 4. Evidencia besorolás A bizonyítékok szintjei A bizonyítékok szintjei Kód Szint Definíció A Erõsen megalapozott tudományos bizonyíték Többszörösen releváns, minõségi tudományos tanulmány, homogén eredményekkel B Közepesen megalapozott tudományos bizonyíték Legalább egy releváns, minõségi tanulmány vagy több adekvát tanulmány C Korlátozottan megalapozott tudományos Legalább egy adekvát tudományos tanulmány bizonyíték D Nem áll rendelkezésre megalapozott tudományos bizonyíték További információk szakértõi elemzése Author: Toimitus Article ID: inf Duodecim Medical Publications Ltd Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Habituális patella ficamról (1. módosított változat) Készítette: az Ortopédiai Szakmai Kollégium I. Alapvetõ megfontolások 1. A protokollok alkalmazási / érvényességi területe mozgásszervi betegségekkel foglalkozók: ortopédia, traumatológia, sportorvostan, reumatológia, radiológia 2. A protokollok bevezetésének alapfeltétele Ortopéd Szakmai kollégium legitimációja Ortopéd szakmai minimum feltételeknek megfelelõ ellátási szint

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori aszeptikus combfej nekrózis. Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori aszeptikus combfej nekrózis. Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori aszeptikus combfej nekrózis Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások Szinonímák: Avaszkuláris femurfej nekrózis,

Részletesebben

Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica. Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika

Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica. Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika Arthrosis Az ízületi porc szerkezete, integritása megváltozik A kollagén, proteoglikánok, víz

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Köhler II betegség (Osteochondritis capitis metatarsi II., Osteochondrosis capitis metatarsi)

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Köhler II betegség (Osteochondritis capitis metatarsi II., Osteochondrosis capitis metatarsi) Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Köhler II betegség (Osteochondritis capitis metatarsi II., Osteochondrosis capitis metatarsi) Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium Szinonímák: Freiberg

Részletesebben

Legalább egy adekvát tudományos tanulmány bizonyíték D Nem áll rendelkezésre megalapozott tudományos bizonyíték

Legalább egy adekvát tudományos tanulmány bizonyíték D Nem áll rendelkezésre megalapozott tudományos bizonyíték 3244 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám VII. Melléklet 1. Dokumentáció, bizonylat Járóbeteg szakellátásban: ambuláns lap, kezelõ lap. Képalkotó vizsgálatok képi és szöveges leletei Fekvõbeteg szakellátásban:

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Habituális patella ficam. Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Habituális patella ficam. Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Habituális patella ficam Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. A protokollok alkalmazási / érvényességi területe ortopédia

Részletesebben

A felnôttkori combfejnecrosis korai kimutatása

A felnôttkori combfejnecrosis korai kimutatása MOZGÁSSZERVI DIAGNOSZTIKA Összefoglaló közlemény A felnôttkori combfejnecrosis korai kimutatása Gion Katalin, Palkó András Early detection of adult femoral head necrosis A felnôttkori combfejnecrosis a

Részletesebben

Legalább egy adekvát tudományos tanulmány bizonyíték D Nem áll rendelkezésre megalapozott tudományos bizonyíték

Legalább egy adekvát tudományos tanulmány bizonyíték D Nem áll rendelkezésre megalapozott tudományos bizonyíték 3356 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám 4. Evidencia besorolás A ok szintjei Kód Szint Definíció A Erõsen megalapozott tudományos Többszörösen releváns, minõségi tudományos tanulmány, homogén eredményekkel

Részletesebben

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés -

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Both Béla*, JósvayJános**, Klauber András* * Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet,

Részletesebben

Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen

Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen A Pécsi Orvostudományi Egyetem Ortopédiai Klinika közleménye Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen DR. BELLYEI ÁRPÁD, DR. THAN PÉTER. DR. VERMES CSABA Érkezett:

Részletesebben

Térd- és vállízületi infekciók klinikuma, diagnosztikai nehézségek Dr. Farkas Péter, Dr. Nagy Judit. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet

Térd- és vállízületi infekciók klinikuma, diagnosztikai nehézségek Dr. Farkas Péter, Dr. Nagy Judit. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Térd- és vállízületi infekciók klinikuma, diagnosztikai nehézségek Dr. Farkas Péter, Dr. Nagy Judit Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Szeptikus csont-ízületi betegségek Többnyire bakteriális fertőzés

Részletesebben

Térd arthroplastica szerepe a juvenilis chronicus arthritises (JCA) betegek kezelésében

Térd arthroplastica szerepe a juvenilis chronicus arthritises (JCA) betegek kezelésében Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem ORFI/Ortopédia Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem ORFI C Osztály Országos Rheuma- és Fizioterápiás Intézet Térd arthroplastica szerepe a juvenilis chronicus arthritises

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szakmai protokollok kiadásáról

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szakmai protokollok kiadásáról Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szakmai ok kiadásáról 1. A szakmai ok szerkezeti felépítése A szakmai definíciója: az aktuálisan végzett meghatározott egészségügyi ellátás, kezelés, beavatkozás,

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Schlatter-Osgood-féle megbetegedés (Osteochondritis tuberositatis tibae)

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Schlatter-Osgood-féle megbetegedés (Osteochondritis tuberositatis tibae) BNO: M9250, M9280, M9290 I. Alapvető megfontolások Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Schlatter-Osgood-féle megbetegedés (Osteochondritis tuberositatis tibae) Készítette: Az Ortopédiai Szakmai

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika. Mozgásszervi tumorok differenciál diagnosztikája az alapvető röntgen és UH vizsgálattal.

Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika. Mozgásszervi tumorok differenciál diagnosztikája az alapvető röntgen és UH vizsgálattal. Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika Igazgató: Dr. Szendrői Miklós egyetemi tanár Mozgásszervi tumorok differenciál diagnosztikája az alapvető röntgen és UH vizsgálattal. K. Köllő Képalkotó diagnosztikánál

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában

Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában Reumatológia és rehabilitáció határterületei Újdonságok a kombinált fizioterápiában Ács Józsefné Ildikó* Zöldi Edina** Dr Barta Zsuzsanna Ildikó*** *Fizioterápiás asszisztens, gyógymasszőr/ előadó **Fizioterápiás

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

Nagyízületi protézis fertőzések

Nagyízületi protézis fertőzések Nagyízületi protézis fertőzések Dr. Fényes László Péterfy Kh. és Baleseti Központ Nem beszélünk róla, pedig igény lenne rá! Lehet, hogy olyan egyértelmű a kezelés, mint femur diaphysis haránt törésnél

Részletesebben

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Neurorehabilitációs Osztály Dr.Hajnalka Imre Sztupa Márta Dr.Mód Gabriella Osztályos

Részletesebben

Legalább egy adekvát tudományos tanulmány bizonyíték D Nem áll rendelkezésre megalapozott tudományos bizonyíték

Legalább egy adekvát tudományos tanulmány bizonyíték D Nem áll rendelkezésre megalapozott tudományos bizonyíték 3220 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám A ok szintjei A ok szintjei Kód Szint Definíció A Erõsen megalapozott tudományos Többszörösen releváns, minõségi tudományos tanulmány, homogén eredményekkel B Közepesen

Részletesebben

Chiari-féle medence osteotomiával szerzett tapasztalataink

Chiari-féle medence osteotomiával szerzett tapasztalataink A Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Klinika közleménye Chiari-féle medence osteotomiával szerzett tapasztalataink DR. GREKSA FERENC, DR. TÓTH KÁLMÁN, DR. MÉSZÁROS TAMÁS

Részletesebben

Dr.Szolnoki János. Klinikus állatorvos, az MKOE tagja. Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS,

Dr.Szolnoki János. Klinikus állatorvos, az MKOE tagja. Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS, Orthopédia ESETISMERTETÉS Könyökízületi arthrodesiszsömi kutya Dr.Szolnoki János Klinikus állatorvos, az MKOE tagja Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS, www.hegyvidekiklin.fw.hu

Részletesebben

Szakmai protokoll arcüreg műtét ápolói teendőiről MP 022.ST

Szakmai protokoll arcüreg műtét ápolói teendőiről MP 022.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Szakmai protokoll arcüreg műtét ápolói teendőiről MP 022.ST Készítette: Zsíros Éva diplomás ápoló Átvizsgálta: Dr.

Részletesebben

Aszerzők közleményükben azokat a jeleket és mérési

Aszerzők közleményükben azokat a jeleket és mérési 18 OSTEOLOGIAI KÖZLEMÉNYEK 2013/1-2 Elülső térd fájdalmak radiológiai vonatkozásai Balogh Endre dr., Palotás Anikó dr., Kovács Hedvig, Róka Timea, Kéki Imre, László Csaba, Stefán Ágnes dr. és Viharos Krisztián*

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Meniscus sérülések arthroscopos ellátása HBCS 398A. Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Meniscus sérülések arthroscopos ellátása HBCS 398A. Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Meniscus sérülések arthroscopos ellátása HBCS 398A Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. A protokoll érvényességi

Részletesebben

A szűrővizsgálatok változó koncepciója

A szűrővizsgálatok változó koncepciója A szűrővizsgálatok változó koncepciója Magyar Tudomány Ünnepe 2010. Vályi Péter dr. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Szűrővizsgálat: olyan vizsgálat, amelynek célja a betegség tüneteit nem mutató

Részletesebben

A COMBFEJ KERINGÉSÉNEK MEGHATÁROZÁSA COMBNYAKTÖRÉS UTÁN

A COMBFEJ KERINGÉSÉNEK MEGHATÁROZÁSA COMBNYAKTÖRÉS UTÁN A COMBFEJ KERINGÉSÉNEK MEGHATÁROZÁSA COMBNYAKTÖRÉS UTÁN OSTEOSCOPIÁVAL Dr. Nyárády József 2014. március 26. Régmúlt Ambroise Paré (XVI. sz) A combnyaktörés felismerése Nem ficam, hanem törés! Cooper (XIX.

Részletesebben

INDIKÁTOROK ALKALMAZÁSA A SZAKMAI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A KÓRHÁZAKBAN

INDIKÁTOROK ALKALMAZÁSA A SZAKMAI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A KÓRHÁZAKBAN INDIKÁTOROK ALKALMAZÁSA A SZAKMAI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A KÓRHÁZAKBAN RADNAI JUDIT SZENT PANTALEON KÓRHÁZ NONPROFIT KFT. DUNAÚJVÁROS DEMIN X. 2010. MÁJUS 20-21. SZENT PANTALEON KÓRHÁZ NONPROFIT

Részletesebben

23/2006. (V. 18.) EüM rendelet

23/2006. (V. 18.) EüM rendelet 23/2006. (V. 18.) EüM rendelet a vizsgálati és terápiás eljárásrend kidolgozásának, szerkesztésének és szakmai egyeztetése lefolytatásának eljárásrendjéről A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló

Részletesebben

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet a történelmi múltú Szent Rókus Kórházban IX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2012. Farkas Annamária, Dr. Göböl Zsolt Szent Rókus Kórház és Intézményei,

Részletesebben

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István Fáradásos törések Prof. Dr. Berkes István Probléma Sportolók száma növekszik Sportterhelés fokozódik Képalkotó diagnosztika fejlődése Megfelelő prevenciós stratégia Után-vizsgálatok hiánya Definíció Túlterheléses

Részletesebben

A csípőízületi diszplázia klinikai vonatkozásai, szűrése

A csípőízületi diszplázia klinikai vonatkozásai, szűrése A csípőízületi diszplázia klinikai vonatkozásai, szűrése Diszplázia Roadshow 2007. május - június dr. Diószegi Zoltán SzIE ÁOTK Sebészet A csípőízületi dysplasia egy olyan örökletes fejlődési rendellenesség,

Részletesebben

KAZUISZTIKA. Varus típusú térdarthrosishoz társuló tibia stressztörések Biomechanika és diagnosztikai nehézségek

KAZUISZTIKA. Varus típusú térdarthrosishoz társuló tibia stressztörések Biomechanika és diagnosztikai nehézségek KAZUISZTIKA Az egri Markhot Ferenc Kórház és Rendelõintézet Ortopédiai és Reumatológiai* Osztályainak közleménye Varus típusú térdarthrosishoz társuló tibia stressztörések Biomechanika és diagnosztikai

Részletesebben

A vesedaganatok sebészi kezelése

A vesedaganatok sebészi kezelése A vesedaganatok sebészi kezelése Szendrői Attila Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum Az Európai Urológus Testület képzőhelye Robson elvek (1963) Nincs szisztémás kezelés -radikális

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. augusztus 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. augusztus 08. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

K AZUISZTIK ÁK. Revíziós protézisek alkalmazása elsődleges térdízületi implantációk során

K AZUISZTIK ÁK. Revíziós protézisek alkalmazása elsődleges térdízületi implantációk során K AZUISZTIK ÁK A Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Klinika¹ a Bács Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Kecskemét, Ortopédiai Osztály,² és Baleseti Sebészeti Osztály³ közleménye

Részletesebben

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr.

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Szegedi úti akadémia 2017 PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Siller György Egynapos sebészeten végzett műtétek aránya országonként Egynapos

Részletesebben

Dátum, mikor történt a kontroll:

Dátum, mikor történt a kontroll: Dátum, mikor történt a kontroll: Adminisztratív adatok Az eltelt időben történt-e sérülés? Igen nem Ha igen, mi történt I. Sérült végtag vizsgálata I.1. Vaszkularis - O2 Saturatio mérése történt-e a sérült

Részletesebben

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Az elektív csípő- és térd-protézis műtéten résztvevő betegek tájékoztatásának vizsgálata Készítette: Fehér Mónika MSc ápoló hallgató Az elektív csípő- és térd-protézis

Részletesebben

Sebészi és háziorvosi team együttműködése

Sebészi és háziorvosi team együttműködése Sebészi és háziorvosi team együttműködése Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Prof. Dr. Varga Albert, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet A háziorvos kompetenciája Diagn. tevékenységek,

Részletesebben

I.5.2. Genetikai háttér: Ha a családban elõfordult a következõ gyermeknél a valószínûség 7:1.

I.5.2. Genetikai háttér: Ha a családban elõfordult a következõ gyermeknél a valószínûség 7:1. 3280 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Epiphyseolysis capitis femoris juvenilis ellátásáról (1. módosított változat) Készítette: az Ortopédiai Szakmai Kollégium

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

a tibia felsõ harmadában*

a tibia felsõ harmadában* Az Uzsoki Utcai Kórház Orthopaed-Traumatológiai Osztály közleménye Térdízületi arthrosist követõ fáradásos törés a tibia felsõ harmadában* DR. UDVARHELYI IVÁN, DR. TÓTH FERENC, DR. KÁRPÁTI ZOLTÁN, DR.

Részletesebben

I. Alapvető megfontolások. 1. A protokoll alkalmazási / érvényességi területe Mozgásszervi betegségekkel, azok rehabilitációjával foglalkozók

I. Alapvető megfontolások. 1. A protokoll alkalmazási / érvényességi területe Mozgásszervi betegségekkel, azok rehabilitációjával foglalkozók Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Rheumatoid arthritis fizioterápiás kezelése Készítette: Az Ápolási Szakmai Kollégium és a Magyar Gyógytornászok Társasága I. Alapvető megfontolások 1. A

Részletesebben

A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása. Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika

A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása. Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika Pajzsmirigy göbök A lakosság 4-8%-ának van tapintható göbe. Ultrahanggal a lakosság közel

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Carpal tunnel szindróma. Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Carpal tunnel szindróma. Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Carpal tunnel szindróma Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. A protokoll alkalmazási, érvényességi területe Ortopédia

Részletesebben

Sebészeti anatómia ( ) A prostata sebészete Dr. Németh Tibor, PhD egyetemi docens Sebészeti anatómia ( ) A prostata sebészeti jelentőségű betegségei Benignus prostata hyperplasia -cysta - tályog -daganat

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Ap A p p e p n e d n i d x i

Ap A p p e p n e d n i d x i Appendix Infectio RA-ban GilesJT, Bartlett, SJ, Gelber AC, et al. Tumor necrosis factor inhibitor therapy and risk of serious postoperative orthopedic infection in rheumatoid arthritis. Arthritis Rheum.

Részletesebben

Hyperuricaemia talaján kialakult súlyos szeptikus folyamat diagnosztikájának, kezelésének és rehabilitációjának tapasztalatai

Hyperuricaemia talaján kialakult súlyos szeptikus folyamat diagnosztikájának, kezelésének és rehabilitációjának tapasztalatai Hyperuricaemia talaján kialakult súlyos szeptikus folyamat diagnosztikájának, kezelésének és rehabilitációjának tapasztalatai Dr. Cserháti Péter, Dr. Farkas Péter, Dr. Nagy Judit Országos Orvosi Rehabilitációs

Részletesebben

Csípőprotézis beültetés szűk térviszonyok között*

Csípőprotézis beültetés szűk térviszonyok között* A Pécsi Tudományegyetem, OEC, ÁOK, Ortopédiai Klinika közleménye Csípőprotézis beültetés szűk térviszonyok között* DR. HORVÁTH GÁBOR, DR. BELLYEI ÁRPÁD, DR. THAN PÉTER Érkezett: 2005. február 19. ÖSSZEFOGLALÁS

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

endoprotézis infekció kezelése antibiotikum tartalmú cement spacer beültetése után végzett reimplantációval

endoprotézis infekció kezelése antibiotikum tartalmú cement spacer beültetése után végzett reimplantációval A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Ortopédiai Osztály, Kecskemét, közleménye Mennyibe kerül a csípõ és térdízületi totál endoprotézis infekció kezelése antibiotikum tartalmú cement spacer beültetése

Részletesebben

Prenatalis MR vizsgálatok

Prenatalis MR vizsgálatok Prenatalis MR vizsgálatok Prof. Dr. Lombay Béla Borsod A.Z. Megyei Kórház és s Egyetemi Oktatókórház Miskolci Egyetem, Egészségtudományi gtudományi Kar, Képalkotó Diagnosztikai Tanszék Miskolc Múlt - jelen

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 15.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 15. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

VI. A felnőttkori csípőízületi betegségek

VI. A felnőttkori csípőízületi betegségek VI. A felnőttkori csípőízületi betegségek VI./1. A csípőízület deformitásai praearthrosisok A fejezetben a csípőízület különböző anatómiai variációiról, deformitásairól lesz szó, melyek adott esetben klinikai

Részletesebben

KAZUISZTIKA. A Pécsi Tudományegyetem KK MSI Ortopédiai Klinika közleménye

KAZUISZTIKA. A Pécsi Tudományegyetem KK MSI Ortopédiai Klinika közleménye KAZUISZTIKA A Pécsi Tudományegyetem KK MSI Ortopédiai Klinika közleménye A dysplasiás femur protetizálásának eltérő megoldási lehetőségei csípő TEP beültetésekor DR. SZUPER KINGA, DR. KUZSNER JÓZSEF, DR.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. június 13.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. június 13. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Cement nélküli implantátummal végzett vápacserék rövidtávú eredményei klinikánkon*

Cement nélküli implantátummal végzett vápacserék rövidtávú eredményei klinikánkon* A Pécsi Tudományegyetem OEC ÁOK Ortopédiai Klinika közleménye Cement nélküli implantátummal végzett vápacserék rövidtávú eredményei klinikánkon* DR. HORVÁTH GÁBOR, DR. THAN PÉTER, DR. BELLYEI ÁRPÁD Érkezett:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI CSOMAGOK TÉRÍTÉSI DIJAI

TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI CSOMAGOK TÉRÍTÉSI DIJAI TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI BEAVATKOZÁST IGÉNYLŐ, ILLETVE MŰTÉTI BEAVATKOZÁST NEM IGÉNYLŐ MEGBETEGEDÉSEK FEKVŐBETEG ELLÁTÁSBAN VÉGZETT KEZELÉSÉNEK, TOVÁBBÁ A JÁRÓBETEGELLÁTÁS KERETÉBEN VÉGZETT VIZSGÁLATOK,

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Coxarthrosis. Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Coxarthrosis. Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Coxarthrosis Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium Szinonímák: Arthrosis deformans coxae, Csípő arthrosis I. Alapvető megfontolások 1. A tevékenység

Részletesebben

Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során

Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során Készítette: Halder Ágnes B.A.Z. Megyei Kórház és EOK Szikszó, Gyógytornász Terrier-féle

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Legalább egy adekvát tudományos tanulmány bizonyíték D Nem áll rendelkezésre megalapozott tudományos bizonyíték

Legalább egy adekvát tudományos tanulmány bizonyíték D Nem áll rendelkezésre megalapozott tudományos bizonyíték 3348 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám Kapcsolódó internetes oldalak: http://www.ortopedtarsasag.hu http://www.cochrane.org http://www.leitlinien.de http://www.sign.ac.uk/guidelines/index.html http://:www.guideline.gov

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

OEP által nem finanszírozott rendelések térítési díjai

OEP által nem finanszírozott rendelések térítési díjai OEP által nem finanszírozott rendelések térítési díjai Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

Flóris István. Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet. XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október

Flóris István. Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet. XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október Flóris István A baleseti sebészeti ellátás finanszírozásának változása a HBCs rendszer bevezetését követően és ennek hatása a Péterfy Kórház adósság állományára: értékelés és javaslatok Péterfy Kórház-Rendelőintézet

Részletesebben

Trombózis profilaxis (TP): van egyáltalán jelentősége? Gál János

Trombózis profilaxis (TP): van egyáltalán jelentősége? Gál János Trombózis profilaxis (TP): van egyáltalán jelentősége? Gál János Miért merül fel a kérdés? mert a körülmények változnak A pesszimista a szélre panaszkodik, az optimista várja míg irányt vált, a realista

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat gastrostomia műtéthez, és közben tájékoztassa őt a műtéti megoldás lehetőségeiről! A tájékoztatás során az alábbiakra térjen

Részletesebben

Sebész szerepe az axilla ellátásában Mersich Tamás Uzsoki utcai Kórház Sebészeti-onkosebészeti Osztály 2014. május 24. Kecskemét Bevezetés A nyirokcsomók sebészi eltávolítása felel a legtöbb szövődményért

Részletesebben

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek A térd veleszületett rendellenességei összességében ritka kórképek, előfordulhatnak önálló elváltozásként, de időnként komplex fejlődési rendellenességek

Részletesebben

TARTALOM ISMERTETŐ... 6 FIGYELMEZTETÉS... 8 ELŐSZÓ... 9 I. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ II. KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK I. SZEGMENS...

TARTALOM ISMERTETŐ... 6 FIGYELMEZTETÉS... 8 ELŐSZÓ... 9 I. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ II. KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK I. SZEGMENS... TARTALOM ISMERTETŐ... 6 FIGYELMEZTETÉS... 8 ELŐSZÓ... 9 I. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ... 11 1.1. Az összeállítás szerkezete és jellemzői... 11 1.2. Technikai há ér... 13 1.3. Néhány szó a részt vevő szakemberekről...

Részletesebben

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft.

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. A gyógytorna speciális módszerei A családorvosok elmondása szerint a betegeik mintegy 60%-a mozgásszervi

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként (a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék. Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék. Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus Draingondozás Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus Draingondozás célja: Szövetek tehermentesítése

Részletesebben

Ötven éves kor alatt beültetett csípőprotézisek legalább 10 éves utánkövetése

Ötven éves kor alatt beültetett csípőprotézisek legalább 10 éves utánkövetése A Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Klinika közleménye Ötven éves kor alatt beültetett csípőprotézisek legalább 10 éves utánkövetése DR. HOLNAPY GERGELY, DR. ZAHÁR ÁKOS, DR.

Részletesebben

Os capitatumban elhelyezkedő osteoid osteoma okozta csuklótáji fájdalom Esetismertetés

Os capitatumban elhelyezkedő osteoid osteoma okozta csuklótáji fájdalom Esetismertetés A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Traumatológiai Klinika és Pathológia Intézet közleménye Os capitatumban elhelyezkedő osteoid osteoma okozta

Részletesebben

Hosszú távú eredmények csípő- és térdízületi arthroplasticával juvenilis idiopathiás arthritises betegeken *

Hosszú távú eredmények csípő- és térdízületi arthroplasticával juvenilis idiopathiás arthritises betegeken * A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kar, Ortopédiai Klinika 1, a Budai Irgalmasrendi Kórház, Ortopédiai Osztály 2, és az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet 3 közleménye Hosszú távú eredmények

Részletesebben

1. A tevékenység alkalmazási/érvényességi területe: Ortopédia, traumatologia, sebészet (mozgásszevekkel foglalkozó területek)

1. A tevékenység alkalmazási/érvényességi területe: Ortopédia, traumatologia, sebészet (mozgásszevekkel foglalkozó területek) 3366 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Elõláb betegségek ellátásáról Készítette: az Ortopédiai Szakmai Kollégium I. Alapvetõ megfontolások 1. A tevékenység

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat szeptember 7.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat szeptember 7. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Kanülált combnyakcsavar behasítása és rotáció gátló lemez alkalmazásának hatása a rögzítés stabilitására Biomechanikai mérések

Kanülált combnyakcsavar behasítása és rotáció gátló lemez alkalmazásának hatása a rögzítés stabilitására Biomechanikai mérések A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék 1, és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Ortopédiai Klinika Biomechanikai Laboratórium²

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Perthes-kór. Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Perthes-kór. Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Perthes-kór Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium Szinonimák: BNO: M9120 Osteochondritis capitis femoris juvenilis Legg-Calvé-Perthes betegség I.

Részletesebben

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat gastrostomia műtéthez, és közben tájékoztassa őt a műtéti megoldás lehetőségeiről! - lehetséges műtéti megoldások - a laparoszkópos

Részletesebben

1. ESET DIAGNÓZIS: LYMPHADENITIS MESENTERIALIS. 16 éves nő: görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, vizes hasmenés, collaptiform rosszullét

1. ESET DIAGNÓZIS: LYMPHADENITIS MESENTERIALIS. 16 éves nő: görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, vizes hasmenés, collaptiform rosszullét 1. ESET 16 éves nő: görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, vizes hasmenés, collaptiform rosszullét Sebészeti osztály hasi UH: bélfal ödéma, ascites konzervatív kezelés DIAGNÓZIS: LYMPHADENITIS MESENTERIALIS

Részletesebben

RANKL funkció befolyásolásának szájsebészeti vonatkozásai

RANKL funkció befolyásolásának szájsebészeti vonatkozásai Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet Igazgató Dr. Kivovics Péter egyetemi docens RANKL funkció befolyásolásának szájsebészeti vonatkozásai Horváth Nikoletta

Részletesebben

XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata Térítési díj táblázata Érvényes: október 01 től

XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata Térítési díj táblázata Érvényes: október 01 től OEP által nem finanszírozott rendelések térítési díjai Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem

Részletesebben

A heterotop ossificatio mûtéti kezelésével szerzett tapasztalataink a neurorehabilitáció során

A heterotop ossificatio mûtéti kezelésével szerzett tapasztalataink a neurorehabilitáció során Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet közleménye A heterotop ossificatio mûtéti kezelésével szerzett tapasztalataink a neurorehabilitáció során DR. DÉNES ZOLTÁN, DR. KÁLLAY MIKLÓS Érkezett: 2002. március

Részletesebben

Részesült-e fájdalomcsillapításban Igen / nem / nincs adat. Gyógyszer neve:..hatóanyag.. dózis (mg) beadásmódja..

Részesült-e fájdalomcsillapításban Igen / nem / nincs adat. Gyógyszer neve:..hatóanyag.. dózis (mg) beadásmódja.. I. Adminisztratív adatok Név: Születési idő: TAJ szám: Nem: férfi / nő Rassz: Fehér / Fekete / Indiai / Ázsiai / Egyéb: Sérülés és a kórházba érkezésig eltelt idő (óra): Mentővel érkezett a gyermek? Igen-nem

Részletesebben

Országos Baleseti Intézet közleménye

Országos Baleseti Intézet közleménye Országos Baleseti Intézet közleménye Posztoperatív fixateur externe rögzítés késõi szeptikus szövõdmény miatt végzett csípõprotézis eltávolítás után DR. FÉNYES LÁSZLÓ, DR. KALAS LÁSZLÓ, DR. DÓCZI JÓZSEF

Részletesebben

Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA)

Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA) Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA) Ízületvédelem Az ízületekre károsan ható erők lehetőség szerinti kikapcsolása. Feladata: izmok erejének gazdaságos felhasználása biomechanika, struktúra,

Részletesebben

JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN

JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN BIDER KATALIN ÁPOLÁSI IGAZGATÓ Miről lesz szó? Országos Gerincgyógyászati Központ bemutatása Járóbeteg szakellátás

Részletesebben

Dr. Széll Sára Hagymatikum

Dr. Széll Sára Hagymatikum Makó természeti kincsei Dr. Széll Sára Hagymatikum 1 ISZAP Történeti visszapillantás Iszap fogalma Gyógyiszap Honnan nyerjük? Erdély, Csíki hegyek, Arad, Szeged útvonal 683km, szintkülönbség 811m, Hordalék

Részletesebben

A SCOLIOSIS REHABILITÁCIÓJA

A SCOLIOSIS REHABILITÁCIÓJA GYERMEKGYÓGYÁSZAT A SCOLIOSIS REHABILITÁCIÓJA Szinonimák: gerincferdülés, dorsopathia Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium, Rehabilitációs Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai

Részletesebben

Csípőprotézis beültetés minimál invazív anterior feltárásból: tapasztalat több, mint 500 esetet követően

Csípőprotézis beültetés minimál invazív anterior feltárásból: tapasztalat több, mint 500 esetet követően Csípőprotézis beültetés minimál invazív anterior feltárásból: tapasztalat több, mint 500 esetet követően Szabó I., Szebeni E., Zomborszky M., Gimesi Cs., Saab N., Fekete A. Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató

Részletesebben

A prostata sebészete. A prostata sebészeti jelentőségű. középkorú, ill. idős kanokban

A prostata sebészete. A prostata sebészeti jelentőségű. középkorú, ill. idős kanokban Sebészeti anatómia ( ) A prostata sebészete Dr. Németh Tibor, PhD egyetemi docens Sebészeti anatómia ( ) A prostata sebészeti jelentőségű betegségei Benignus prostata hyperplasia --cysta -- tályog --daganat

Részletesebben

A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont

A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont ISSM definíció- 2014 Szexuális aktivitás során az ejakuláció állandóan vagy visszatérően bekövetkezik

Részletesebben

Sportolók vállízületi instabilitásának műtéti kezelése

Sportolók vállízületi instabilitásának műtéti kezelése Sportolók vállízületi instabilitásának műtéti kezelése Pavlik Attila, Hidas Péter Országos Sportegészségügyi Intézet, Budapest Sportsebészeti Osztály Változások az elmúlt 20 évben Diagnózis Indikáció Klasszifikáció

Részletesebben