Kertészeti növénytan javítóvizsgára felkészülést segítő tananyag vázlata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kertészeti növénytan javítóvizsgára felkészülést segítő tananyag vázlata"

Átírás

1 témakörei: Kertészeti növénytan javítóvizsgára felkészülést segítő tananyag vázlata 1. Sejt és szövettan (anatómia) 2. Külső alaktan (morfológia) 3. Növények életjelenségei 4. Növényrendszertan 5. Növény és környezet kapcsolata (ökológia)

2 1. Sejt és szövettan (növényi anatómia) A sejt a növények legkisebb alaki és működésbeli egysége. Vizsgálatához mikroszkópra van szükség. Alakja: Gömb Szögletes Fonál stb. A sejtek alakja mindig a feladatukkal függ össze. Méretük is különböző, általában 10 és 100 mikron közötti (kisebb, mint a milliméter). Sejt részei: Élő Élettelen Élő részek: Citoplazma (kocsonyás anyag, félig áteresztő, anyagcsere folyamatok helyszíne) Sejtmag (a sejt központi irányító része, örökítő anyagot tartalmaz) Színtestek (színanyagokat tartalmaznak, pl. klorofill=zöld színtest) Élettelen részek: (a sejt élő részei termelik ezeket) Sejtfal (a sejtet határolja, védi, vékonyabb vagy vastagabb is lehet) Sejtnedv (a sejtüregben gyűlik össze, sokféle anyagot tartalmaz) Sejtüreg (a sejtnedv tárolója) Zárványok (szilárd vagy folyékony tápanyagok, zsírok, olajok, illóolaj, gyanta stb.) Szövetek: Az azonos keletkezésű, felépítésű és működésű sejtek összessége. Egy vagy több sejt határozott irányú osztódásából keletkezik. Típusai: Osztódó szövetek Állandósult szövetek Osztódó szövet (merisztéma): állandóan osztódnak, ezzel folyamatosan gyarapítják a növények testét. A keletkező sejtek állandósult szövetekké alakulnak. Növekedő, vagy vastagodó részekbe találhatóak (hajtáscsúcs, gyökércsúcs, szár).

3 Állandósult szövetek: Az osztódó szövetekből fejlődnek, egy maghatározott feladatra módosulnak. Állandósult szövetek típusai: Bőrszövet: A növények egész felületét beborítja, feladata a védelem, gázcsere (légzés), párologtatás szabályzása, végtermékek leadása, tápanyagfelvétel. A bőrszövetet kívülről védheti egy zsíros jellegű úgynevezett kutikula réteg, mely véd és párolgást csökkent. Ezen kívül viaszréteg is boríthatja a bőrszövetet pl. ezüstfenyő ezüstössége. A bőrszöveten találhatóak a gázcsere nyílások is. Néha szőrképletek is vannak a bőrszöveten pl. nyuszifül Stachys. Szállító szövet: A kétirányú anyagszállítás a feladata (gyökér felől felfelé szállítja a vízben oldott tápanyagokat (fa rész), lefele pedig a fotoszintézisben készült szerves anyagokat a koronától lefele a háncs szállítja. Alapszövet: az alapszövet a bőrszövet és a szállítószövet közötti részeket tölti ki. Típusai: raktározó, víztartó, szilárdító, kiválasztó stb.

4 2. Külső alaktan (morfológia) A növény külső felépítését a növényi szervek alkotják. A virágos növények részei: Létfenntartó szervek: gyökér, szár, levél Fajfenntartó szervek: virág, termés 1. Gyökér: feladata a növény talajba rögzítése, tápanyag felvétele és továbbítása, néha a raktározás is. Gyökérzet részei: Gyökérnyak Gyökértest Oldalgyökerek Hajszálgyökerek Gyökérszőrök (ezek tudják felvenni a vízben oldott tápanyagot) Típusai: fő gyökérzet (kétszikűek és a nyitvatermőknél) mellékgyökérzet (egyszikűeknél pl. tulipán) Csoportosítás: valódi gyökér (a mag gyököcskéjéből fejlődik) járulékos gyökér (pl. dugványnál keletkezik) módosult gyökerek (raktározó, kapaszkodó, léggyökér stb.) 2. Szár: a növény föld feletti tengelye, tartja a leveleket, a virágokat, a termést, meghatározza a növény alakját, szállítja a tápanyagokat. A legfiatalabb szár a rügy! Szár tagolódása: főszár (sudár) oldalhajtások rövidhajtások rügy (hajtó, alvó, rejtett, csúcs, oldalrügy) A szár két fő része az íz és az íz közök. Szártípusok: fás szár (egy évnél idősebb szár: vessző, gally, ág, törzs) lágy szár (egy-két éves, lédús) módosult szár (kacs, tarack, gumó, hagyma, gyöktörzs, inda) 3. Levél: feladata a szerves anyagok előállítása (fotoszintézis), légzés, párologtatás. Levél részei: levélalap, levélnyél, levéllemez, levél szél, levél váll, levél erek, levél csúcs

5 Levélalakok: tűlevél, pikkelylevél, lándzsás, tojásdad, kerekded, szív alakú stb. Levéllemez tagolódása (milyen a levéllemez): ép, karéjos, hasadt, osztott, szeldelt Levéllemez széle: ép, hullámos, fűrészelt, fogazott, csipkés Egy növényen nem csak egyféle levél lehet (heterofilia=levelek többalakúsága) pl. borostyán, eperfa. Ha egy levélnyélen csak egy levéllemez van, akkor egyszerűlevélről, ha több, akkor összetett levélről beszélünk. A száron különböző módon helyezkedhetnek el a levelek: szórt, keresztben átellenes, átellenes, spirális, örvös. Levéltípusok: sziklevél, lomblevél, allevél, fellevél, módosult levelek (levéltövis, tüske, kacs, rovarfogó levél) 4.Virág: A virág módosult levelekből álló rövid szártagú hajtás. Feladata a fajfenntartás. Részei: kocsány vacok takarólevelek (csészelevelek, sziromlevelek) ivarlevelek (porzó, termő) Virágtípusok: egylaki kétlaki nyitvatermő zárvatermő hiányos teljes teltvirág (japán díszcseresznye) meddő virág (labdarózsa) Ha egy darab virág van, akkor virágról, ha több, virágzatról beszélünk. Virágzat típusok: fürt barka torzsa ernyő sátor fészek bog 4.Termés: A megtermékenyülés után a virág termőjéből termés lesz, feladata a mag védelme és elterjesztése.

6 Termés részei: kocsány terméshéj terméshús magház mag A termésen gyakran találhatók repítő szőrök, szárnyak, melyek a magok terjesztését segítik. Terméstípusok: Valódi termések: Húsos (bogyó, kabak, csonthéjas stb.) Száraz: - felnyíló (tok, hüvely, becő, tüsző) - fel nem nyíló (szem, makk, kaszat, lependék, aszmag) Áltermések: (almatermés, szamócatermés, csipkebogyótermés)

7 3. Növények életjelenségei A legfontosabb életjelenségek: Anyagcsere Növekedés Fejlődés Anyagcsere Az anyagcsere két egymással ellentétes folyamatból áll. A felépítő részt asszimilációnak, a lebontó részt disszimilációnak nevezzük. Asszimiláció (anyagok felépítése): A növény a környezetéből felvett szervetlen tápanyagokat (pl. nitrogén, foszfor, kálium tápelemek) átalakítja szerves vegyületekké. Az ehhez szükséges energiát pl. napfényből (fotoszintézis), vagy szervetlen vegyületekből állítja elő a növény. Fotoszintézis: A növényre rásüt a nap. A növényekben található zöld színtestek (klorofill) megkötik a fényt, a növény belélegzi a szén dioxidot és felveszi gyökereivel a vizet. Ennek a három folyamatnak a segítségével (1. fénymegkötés, 2. szén-dioxid belégzés, 3. vízfelvétel) A növény szőlőcukrot állít elő, miközben oxigént lélegez ki. Ezen kívül még számtalan anyag keletkezik a fotoszintézis során. Az asszimilációhoz tartozik még: Tápanyagfelvétel: (a növény gyökerein keresztül vízbe oldott tápanyagokat vesz fel. Ilyenek a makroelemek pl. C,H,O,N,P,K,Mg, és a mikroelemek pl. B, Mn, Zn, Zu, Fe stb.) Tápanyag átalakítás: (a nappal képződött szőlőcukor keményítővé alakul, és tovább vándorol más növényi szervekbe.) Kiválasztás: (a növény a számára felesleges, vagy mérgező anyagokat kilöki magából pl. párologtatás, vízcsepp kiválasztása, lombhullás, kéreg leválása, mézga és gyanta kiválasztása a kéregből stb.) Disszimiláció A növények a felépítő folyamatok során (asszimiláció) keletkezett szerves anyagokat lebontják, eközben energia szabadul fel. Ezt az energiát használja a növény életfolyamatainak a fenntartásához pl. légzés. A növények légzésének két fajtáját ismerjük: Az aerob légzés (oxigén jelenlétében végbemenő légzés pl. gázcsere a leveleken található) Anaerob légzés (levegőtlen körülmények között végbemenő légzés pl. baktériumok, élesztőgombák) Eltérő táplálkozású növények, idegen szóval heterotróf (másképpen veszik fel a tápanyagot):

8 Ezeket a növényeket heterotróf növényeknek nevezzük. Ilyenek a: Korhadéklakók (elpusztult növényi vagy állati maradványokon élnek pl. gombák, baktériumok) Élősködők (élő szervezetekből vonják el a tápanyagokat pl. betegségeket okozó gombák: lisztharmat, peronoszpóra) Együttélők szimbiózisban élők (a pillangós virágúak családjában előfordul, hogy a növény gyökerén a táplálkozást segítő gombák élnek, melyek a növénynek segítenek, a növény pedig testéből tápanyagot juttat a gombának) Növekedés és fejlődés A növekedést és fejlődést befolyásoló tényezők: Külső környezeti tényezők (hőmérséklet, fény, víz, tápanyag) Belső feltételek (növényi hormonok pl. auxin, gibberelin) Növekedés Mennyiségi változás, a növények egyes szervei egész életük folyamán folyamatosan növekednek (gyökérzet, hajtás), más részek korlátozott mértékig nőhetnek pl. levelek. Fejlődés Minőségi változás, amikor új szervek jelennek meg, alakulnak ki. Ezek vissza nem fordítható folyamatok, melyeket a környezeti tényezők pl. hőmérséklet fény, víz stb. befolyásolnak. A virágos növények fejlődési szakaszai: Csírázás (gyököcske, rügyecske) Vegetatív fejlődés (zöld részek) Generatív fejlődés (szaporodásért felelős részek) Nyugalmi állapot (pl. a medve téli álmot alszik) Csírázás feltételei: Külső környezeti feltételek: Víz Oxigén Megfelelő hőmérséklet Belső feltételek: Mag érettsége Maghéj vastagsága Csírázást gátló anyagok lebomlása Csírázóképesség

9 Szaporodás folyamata: Megporzás: (a bibére virágpor jut, mely a termő belseje fele halad, a magkezdemény a két ivarsejt egyesülése után alakul ki) Kettős megtermékenyítés: (a megporzás folyamán, a hímivarsejt kettéosztódik, egyik fele a petesejtet termékenyíti meg, a másik a központi sejttel egyesül) Termésképződés: (a megtermékenyített petesejtből zigóta, majd embrió más néven csíra keletkezik, a megtermékenyített központi sejtből pedig táplálószövet lesz) Növényi mozgások: A növények látszólag mozdulatlanok. Passzív mozgások: (a külső környezeti tényezők hozzák létre pl. vízfelvétel hatására a duzzadás, vízvesztés hatására a zsugorodás-fonnyadás stb.) Aktív mozgások: - Belső mozgások (sejten belüli folyadékáramlások) - Külső mozgások (növekedési mozgások, turgormozgások: a sejtekben a folyadék nyomásváltozása alapján jönnek létre pl. a harmatfű bekebelezi a legyet (rovarevő növény), a mimóza levelei összecsukódnak)

10 4. Növényrendszertani ismeretek A rendszertan az élővilág nagyszámú növénysokaság közötti eligazodást segíti. A rendszerezés típusai: Mesterséges rendszer: (gyakorlatban jól használható szempont szerint csoportosítjuk a növényeket pl. igény szerint, táplálkozás szerint stb.) Természetes rendszer: származás, rokonság alapján rendszerezi a növényeket. Ilyen például a fejlődéstörténeti rendszertan. A rendszerezés alapegysége a faj. Az egy fajba tartozó növények külső alakjukban, belső felépítésében megegyeznek, közös eredetűek, és magukhoz hasonló termékeny utódokat hoznak létre. Rendszertani egységek sorrendben: Törzs Osztály Rend Család (Rosaceae- rózsafélék családja) Nemzetség (Rosa - rózsa) Faj (canina - gyepűrózsa) Alfaj Változat Alak Fajta A fajok megnevezése a kettős nevezéktan alapján történik általában latinul. Bevezetése Karl Linné svéd botanikus nevéhez fűződik. A név első szava a nemzetségnév (Rosa) a második a fajnév (canina). A nemzetségnevet nagybetűvel, a fajnevet kis betűvel kezdjük. Példa az emberek nevezéktanával összehasonlítva: Knapich Piroska Rosa canina Két faj keresztezéséből létrehozott növényt következőképpen írjuk: Aesculus carnea = Aesculus hippocastanum és az Aesculus pavia fajok keresztezéséből jött létre. A magyar nevek nem megbízhatóak, mert tájanként másként hívhatják őket. A latin kettős nevezéktan lehetővé tesz, hogy nemzetközi szinten is megértsék a szakemberek a növények nevét.

11 Fontosabb növénytörzsek fejlődéstörténetileg növekvő sorrendben 1. Vírusok: (mikroszkopikus lények, melyek a növények kórokozói pl. mozaikvírus) 2. Baktériumok: (nagyobbak a vírusoknál, de még mindig mikroszkóppal azonosíthatók. Lehetnek hasznosak pl. nitrogéngyűjtő baktériumok (rhisobium), vagy károsak pl. tűzelhalást és palántadőlést okozók. 3. Moszatok: növénytani jelentőségük kicsi 4. Gombák: vegetatív testük gombafonalakból állnak (hifa fonalak), táplálkozásuk heterotróf. Vannak pl. humuszképzőgombák, élesztőgombák és káros gombák (mérgező gombák, parazita gombák peronoszpóra, lisztharmat is). 5. Mohák: átmenetet képeznek a telepes és hajtásos növények között, pl. májmohák, lombos mohák. Spórával szaporodnak, elő telep, majd pedig valódi mohanövény képződik. 6. Harasztok: virágtalan hajtásos növények, pl. zsurlók, korpafüvek, pajzsikák, páfrányok 7. Nyitvatermők: virágos növények, a magok nyitott termőlevélen fejlődnek (toboz), szélmegporzásúak, pl. fenyők, ciprusfélék, tiszafafélék 8. Zárvatermők: a legfejlettebb rendszertani csoport, zárt magházban fejlődik a mag. Ivaros szaporodáson kívül lehetséges az ivartalan mód is. Nagy jelentőségű növénycsoportok tartoznak ide pl. dísznövények, zöldség és fűszernövények, gyógynövények, gyümölcstermőnövények stb. Csoportosítani sziklevelük száma alapján szoktuk. Egyszikűek: egy sziklevéllel csíráznak, gyökérzetük mellékgyökér-rendszer, levelükben a levélerek párhuzamos futásúak pl. fűfélék, hagymafélék stb. Kétszikűek: főgyökér-rendszerük, két sziklevelük van, a levélerek hálózatos futásúak. Pl. bükk fa, rebarbara, sárgarépa stb. Harasztok:kapcsos korpafű mohák: májmoha nyitvatermők: erdeifenyő zárvatermők: rebarbara

12 5. A növény és környezete A növekedés és fejlődés szakaszai, feltételei. A növény főbb anyagcsere folyamatai. Élettelen természeti környezet: éghajlat,- talaj jellemzői, szerepe a növénytermesztésben. Élő_természeti környezet: a gyomnövények, társulások, főbb növényi kórokozók,-, a főbb növényi kártevők és jellemző tulajdonságaik. Társadalmi-gazdasági környezet: permanens műszaki tudományos technikai haladás, technológiapolitika, a gazdasági szervezet közvetlen környezete. Ökológia Az élőlények (benne a növények) és környezet viszonyával, kölcsönhatás-rendszerével, a biológia egyik ága, az ökológia foglalkozik. Bioszféra Bioszférának nevezzük a földfelszínnek azt a vékony sávját, azt a Földet övező vékony burkot, ahol az élet feltételei adottak. A bioszféra alkotórészei: A Föld szilárd kérge (litoszféra), illetve annak felső termékeny rétege a talaj (pedoszféra), a felszíni vizek (hidroszféra), a légkör (atmoszféra) alsó része (troposzféra), ahol még élet található, és az él_világ (növények és állatok). Az ökológia alapműködési egysége a területileg jól lehatárolható, a fajok meghatározott számával és arányával rendelkező ökoszisztéma. Minden ökoszisztémát egy adott tulajdonságokkal rendelkező élőhely (terület) és az adott életfeltételekhez leginkább alkalmazkodni tudó fajok együttese alkot. Az ökoszisztémák térbeli kiterjedése rendkívül különböző. Ökoszisztémának tekinthető egy kis tó, de másik ökoszisztéma már az azt körülvevő vizenyős rét, újabb ökoszisztémát alkot az ahhoz kapcsolódó erdő, illetve az azon túl elterül_ mez_gazdasági terület. Így a különböző kiterjedésű ökoszisztémák végül is sakktáblaszer_en lefedik az egész Földet, és bioszférát (ökoszférát) alkotnak. Növényvilág funkciói A növényvilághoz tartozó fajok a termelő élőlények, amelyek, a fotoszintézis révén a napsugárzásból származó energiát szervetlen vegyületek felhasználásával (szén-dioxid) nagy molekulájú szerves vegyületekké (szénhidrátok), kémiai energiává alakítják. CO2-megköt_, O2-dúsító szerep a légkörben tápanyag- (ember és állat számára) és alapanyag-szolgáltatás (termelés számára) klímabefolyásoló hatás élettér, esztétikai szerep egészségügyi szerep (a növények gyógyszerek alapanyagai)

Növénytan tananyag. Képzett fiatalok Püspökladány város fejlődéséért. Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület, Püspökladány Város

Növénytan tananyag. Képzett fiatalok Püspökladány város fejlődéséért. Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület, Püspökladány Város 1 Növénytan tananyag 2 Tartalomjegyzék Bevezetés 3. Rendszertan 4. Vírusok 8. Prokarióták 9. A növények országa 12. A növényi egysejtűek 12. Gombák 14. Hajtásos növények 18. Moszatok 19. Zuzmók 22. Mohák

Részletesebben

Növények életjelenségei, környezettan

Növények életjelenségei, környezettan Károssy Ágnes Növények életjelenségei, környezettan A követelménymodul megnevezése: Kertészeti alapismeretek A követelménymodul száma: 2220-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-011-30

Részletesebben

Biológiai fogalmak 5. osztály

Biológiai fogalmak 5. osztály Biológiai fogalmak 5. osztály Állatok: olyan élőlények, melyek testüket már csak más élőlények testének szerves anyagából képesek felépíteni, és helyüket vagy helyzetüket aktívan képesek változtatni. Állkapocs:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Károssy Ágnes. Növények életfolyamatai, környezettan. A követelménymodul megnevezése: Kertészeti alapismeretek

MUNKAANYAG. Károssy Ágnes. Növények életfolyamatai, környezettan. A követelménymodul megnevezése: Kertészeti alapismeretek Károssy Ágnes Növények életfolyamatai, környezettan A követelménymodul megnevezése: Kertészeti alapismeretek A követelménymodul száma: 2220-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-011-30

Részletesebben

az alapiskola 9. és a nyolcosztályos gimnázium 4. osztálya számára

az alapiskola 9. és a nyolcosztályos gimnázium 4. osztálya számára Biológia az alapiskola 9. és a nyolcosztályos gimnázium 4. osztálya számára Mária Uhereková Iveta Trévaiová Zuzana Piknová Angelika Matľáková Jana Višňovská Veronika Zvončeková Združenie EDUCO Szerzők

Részletesebben

Tartalomjegyzék A sejt... 1 27 Az élővilág változatossága... 28 60

Tartalomjegyzék A sejt... 1 27 Az élővilág változatossága... 28 60 Tartalomjegyzék A sejt... 1 27 A prokarióta sejt...1 Az eukarióta sejt... 2 10 A protoplazmatikus alkotóelemek... 2 6 Nem protoplazmatikus alkotóelemek... 7 10 Nukleinsavak... 7 8 A dezoxiribonukleinsav...8

Részletesebben

Biológia 10. (16251/1/M)

Biológia 10. (16251/1/M) Bodáné Gálosi Márta Biológia 10. (16251/1/M) Munkafüzet megoldásai 1 KÉPESSÉGFEJLESZTŐ MUNKAFÜZET BIOLÓGIA 10. A munkafüzet célja a tanulás megkönnyítése. A feladatok csoportosítása a fontosabb képességek

Részletesebben

Tartalomjegyzék. A sejt. Az élővilág változatossága

Tartalomjegyzék. A sejt. Az élővilág változatossága Tartalomjegyzék A sejt A prokarióta sejt... 2 Az eukarióta sejt... 3 A protoplazmatikus alkotóelemek... 3 Nem protoplazmatikus alkotóelemek... 7 Nukleinsavak... 8 A dezoxiribonukleinsav... 8 A ribonukleinsav...

Részletesebben

TARTALOM A LÁTHATATLAN ÉLÕVILÁG MIKRÓBÁK A ZÖLD BIRODALOM A NÖVÉNYEK VILÁGA AKIK BENÉPESTIK A FÖLDET AZ ÁLLATOK VILÁGA

TARTALOM A LÁTHATATLAN ÉLÕVILÁG MIKRÓBÁK A ZÖLD BIRODALOM A NÖVÉNYEK VILÁGA AKIK BENÉPESTIK A FÖLDET AZ ÁLLATOK VILÁGA TARTALOM A LÁTHATATLAN ÉLÕVILÁG MIKRÓBÁK Az élõvilág csoportjai és a vírusok... 10 A sejtmag nélküli élõlények... 13 Az egysejtû sejtmagvasok országa... 16 A gombák teste és élete... 18 A fertõzõ betegségek...

Részletesebben

BIOLÓGIA 7. évfolyam

BIOLÓGIA 7. évfolyam A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban Munkafüzet BIOLÓGIA 7. évfolyam Rebákné Németh Erzsébet Rebák Sándor TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Tartalomjegyzék. A sejt

Tartalomjegyzék. A sejt Tartalomjegyzék A sejt A prokarióta sejt... 2 Az eukarióta sejt... 4 A protoplazmatikus alkotóelemek... 4 Nem protoplazmatikus alkotóelemek... 10 Nukleinsavak... 11 A dezoxiribonukleinsav... 12 A ribonukleinsav...

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Szaktanári segédanyag BIOLÓGIA. 7. évfolyam. Nánainé Kozári Erika

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Szaktanári segédanyag BIOLÓGIA. 7. évfolyam. Nánainé Kozári Erika A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Szaktanári segédanyag BIOLÓGIA 7. évfolyam Nánainé Kozári Erika TÁMOP-3.1.3-11/1-2012-0013 BEVEZETÉS A TÁMOP 3.1.3. Természettudományos

Részletesebben

Kiadó Műszaki MINTA 2012 NAT

Kiadó Műszaki MINTA 2012 NAT TARTALOMJEGYZÉK 3 AZ ÉLŐ RENDSZEREK 8 Bevezetés a biológiába......................................................................................... 8 A biológia területei és kutatási módszerei......................................................................

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3-11/1

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3-11/1 A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3-11/1 BIOLÓGIAI KÍSÉRLETEK 10. évfolyam középszint Tanári segédletek Műveltségterület: Ember a természetben Összeállította:

Részletesebben

Ember a természetben műveltségterület Biológia 9. évfolyam

Ember a természetben műveltségterület Biológia 9. évfolyam SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS Ember a természetben műveltségterület Biológia 9. évfolyam TANulóI munkafüzet Készítette: Budaváriné Béres Erzsébet Oláh Zsuzsa 1. A prokarióta és eukarióta egysejtűek 3 2. Az

Részletesebben

A 2011/2012. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló BIOLÓGIA I II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2011/2012. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló BIOLÓGIA I II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 150 pont ÚTMUTATÓ A 2011/2012. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló BIOLÓGIA I II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka

Részletesebben

Részletes tartalom: 1. Bevezetés a biológiába 2. Egyed alatti szerveződési szint 3. Az egyed szerveződési szintje

Részletes tartalom: 1. Bevezetés a biológiába 2. Egyed alatti szerveződési szint 3. Az egyed szerveződési szintje Részletes tartalom: 1. Bevezetés a biológiába 1.1. A biológia tudománya 1.1.1 vizsgálati szempontok 1.1.2 vizsgálati módszerek 1.2. A biológia történetének főbb lépései, személyiségei 1.3. Az élet jellemzői

Részletesebben

BIOLÓGIA tankönyvcsaládjainkat

BIOLÓGIA tankönyvcsaládjainkat Bemutatjuk a NAT 2012 és a hozzá kapcsolódó új kerettantervek alapján készült BIOLÓGIA tankönyvcsaládjainkat Mindennapok Mindennapok MINDENNAPOK TUDOMÁNYA SOROZAT Csigér István Juhász Katalin Vargáné Lengyel

Részletesebben

Nagy Erika. Biológiából Ötös. 7. osztályosoknak. www.biologia.ws

Nagy Erika. Biológiából Ötös. 7. osztályosoknak. www.biologia.ws Nagy Erika Biológiából Ötös 7. osztályosoknak www.biologia.ws 1 Készítette: Nagy Erika 2009 Társszerző: Kasszán Zsuzsanna MINDEN JOG FENNTARTVA! Jelen kiadványt vagy annak részeit tilos bármilyen eljárással

Részletesebben

ŞTIINŢE. METODICA ŞI PRACTICA PREDĂRI ŞTIINŢELOR ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PREŞCOLAR ŞI PRIMAR

ŞTIINŢE. METODICA ŞI PRACTICA PREDĂRI ŞTIINŢELOR ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PREŞCOLAR ŞI PRIMAR Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar, Învăţământul la Distanţă ŞTIINŢE. METODICA ŞI PRACTICA PREDĂRI ŞTIINŢELOR

Részletesebben

A 2009/2010. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) forduló BIOLÓGIA I-II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2009/2010. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) forduló BIOLÓGIA I-II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal A 2009/2010. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) forduló BIOLÓGIA I-II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 150 pont ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Segédanyag a Biológia tantárgy tanulásához és a 8. évfolyam vizsgájához

Segédanyag a Biológia tantárgy tanulásához és a 8. évfolyam vizsgájához Segédanyag a Biológia tantárgy tanulásához és a 8. évfolyam vizsgájához Dunakeszi, 2014. április 6. Készítette: Kapornai Lilla szaktanár Kedves Gyerekek! Jó tanulást, eredményes felkészülést, sikeres vizsgát

Részletesebben

A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló BIOLÓGIA I II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló BIOLÓGIA I II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 150 pont ÚTMUTATÓ A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló BIOLÓGIA I II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka

Részletesebben

Biológia 11-12. középszintű érettségi előkészítő

Biológia 11-12. középszintű érettségi előkészítő BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN középszintű érettségi előkészítő A gimnáziumban az alap óraszámban megszerzett ismeretek kiegészítése, az elsajátított ismeretek gyakorlati vonatkozásainak kiemelése, valamint a sikeres

Részletesebben

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN középszintű érettségi előkészítő

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN középszintű érettségi előkészítő BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN középszintű érettségi előkészítő A gimnáziumban az alap óraszámban megszerzett ismeretek kiegészítése, az elsajátított ismeretek gyakorlati vonatkozásainak kiemelése, valamint a sikeres

Részletesebben

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN emelt szintű érettségi előkészítő

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN emelt szintű érettségi előkészítő BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN emelt szintű érettségi előkészítő A gimnáziumban az alap óraszámban megszerzett ismeretek kiegészítése, az elsajátított ismeretek gyakorlati vonatkozásainak kiemelése, valamint a sikeres

Részletesebben

luenza,bárányhimlę,kanyaró,mumpsz,gyermekbénulás,

luenza,bárányhimlę,kanyaró,mumpsz,gyermekbénulás, TREFF Biológia kétszintħ ér ettségi f elkészí tę levelezę tanf olyam 2. 2.1. Témavázl at ok Nem sej t esr endszer ek 2.1.1. Ví r usok 3/ 8anyag,7.oldal Bakt er i of ág- baktériumot megtámadóví rus: T-f

Részletesebben

A SEJTEK FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 5 A

A SEJTEK FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 5 A A sejtek felépítése és működése 5 2 V Bi 10 Szk 0708 1/12 A sejtek felépítése és működése 5 1 A sejt anyagai 5 1 A sejt szerkezete és működése 13 2 A sejtosztódás 16 2 Az enzimműködés 19 2 Az öröklődés

Részletesebben

Tételcím Tartalmak Fogalmak 1. Trópusi esőerdők Egyenlítő menti elhelyezkedés. tápanyagszegény talaj. Faj-

Tételcím Tartalmak Fogalmak 1. Trópusi esőerdők Egyenlítő menti elhelyezkedés. tápanyagszegény talaj. Faj- A vizsga szerkezete és jellemzői: Tantárgy A vizsga jellemzői A vizsga részei A vizsga értékelése Írásbeli Szóbeli Gy Tanév végi osztályozó Egyéb osztályozó Javító ak. Időtartam 60 perc 15 perc - 90%-tól

Részletesebben