Szakmai gyakorlat Törökországban a Leonardo da Vinci program támogatásával

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai gyakorlat Törökországban a Leonardo da Vinci program támogatásával"

Átírás

1 Szakmai gyakorlat Törökországban a Leonardo da Vinci program támogatásával Beszámoló Készítette: Sipos Viktor Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola 2012

2 Fogadó intézmény: Cím: Gyakorlat helyszíne: Mimar Sinan Teknik Lisesi Müdürlügü Aydin Mimar Sinan Vocational Technical High School Fatih Mah. Halide Edip Cad. No. 5 Merkez Aydin, Törökország Volkswagen márkaszerviz, Aydin Időpont: április május 12.

3 1. nap kiutazás Az utazás reggele számomra izgalmaktól mentesen indult; nem sejtve azt, hogy pár óra múlva milyen meglepetésben részesülünk osztálytársammal, Dáviddal. A repülőjegyünket elég korán, még januárban lefoglalták egy irodán keresztül; és mint utóbb kiderült az iroda a foglalásnál nem vette figyelembe azt, hogy mi áprilisban utazunk, ezért még a téli menetrend szerinti indulási időpontot kaptuk meg. Szerencsénkre annyival korábbra terveztük a reptérre való érkezést, hogy a check-in pult zárása előtt 3 perccel sikerült feladnunk a csomagjaink. Ez után rohantunk a biztonsági átvizsgálásra, ahol szerencsénkre gyorsan átjutottunk, majd rohantunk tovább a vámvizsgálatra és tovább a kapuhoz, amit szintén 3 perccel a zárás előtt sikerült elérnünk. A repülőn gyorsan elfoglaltuk a helyünk és végre sikerült egy nagy levegőt vennünk. Kezdődhetett a felszállás és ismerkedés a repülőn található különböző multimédiás és egyéb eszközökkel. Az érintő képernyős eszközön különböző menüpontok közül választhattunk, például: zenehallgatás, filmvetítés, játékok, de lehetőségünk volt kiválasztani a repülés pontos adatait is. Dáviddal ezt választottuk, így folyamatosan nyomon tudtuk követni, hogy hol tartunk, milyen magasan és milyen sebességgel repülünk. Hamarosan megkaptuk az ebédünket és mivel török légitársaság gépén utaztunk, azonnal kaptunk is egy kis ízelítőt a török gasztronómiából. Az ebéd elfogyasztása után lehetőségünk volt szemügyre venni a magasból az alattunk lévő tájat, majd hamarosan Isztambul és partvidéke felett találtuk magunk; megkezdve a leszállást. Leszállás után annak köszönhetően, hogy előzetesen tájékozódtam interneten az isztambuli reptér kialakításáról gyorsan sikerült kiismernem magam a terminálon belül eljutni az ismételt vámellenőrzéshez, illetve a belföldi járatok kezeléséért felelős terminálba. Itt várakoznunk kellett a csatlakozásra, melyhez egy internet kávézót vettünk igénybe, így gyorsan sikerült is tájékoztatnunk családtagjainkat hollétünkről. Egy kis csúszással ugyan, de megkezdődött a következő járatra a beszállítás. Miután elfoglaltuk a helyünket izgatottan vártuk az újbóli felszállást, amelyre majd 1 óra múlva került sor. A várakozás közben szemügyre vehettük, hogy milyen forgalmat irányítanak már lent a kifutón, illetve mekkora is valójában az Atatürk repülőtér.

4 Felszállás után egy könnyű uzsonnát kaptunk, melyet szintén a török légitársaság szolgáltatott. Ezen a repülőn már nem voltak multimédiás eszközök csak bizonyos távolságra egy-egy kijelző, melyen a repülési információk voltak láthatók. A rövid 1 órás repülés után megérkeztünk az izmiri Adnan Menderes repülőtérre, ahol újra találkoztunk régen látott csomagjainkkal, illetve kísérő tanárunkkal és a fogadó iskola egyik munkatársával Erdemirrel, aki autójával elszállított minket aydini szállásunkra. Az 1 órás autóút során folyamatosan figyeltem a mellettünk elsuhanó tájat, amelyet nagyon szépnek találtam. A városba érkezve rengeteg növényt, főként pálmafát láthatunk. A járművek között megtalálunk a régi Dacia-tól a legújabb luxusautókig mindent. A városban szinte minden kivilágított és az utcákon rengeteg embert találunk. Miután megérkeztünk a szállásunkra gyorsan elfoglaltuk a szobát, értesítettük az otthoniakat helyzetünkről, majd kimentünk az utcára. A hotel a város egyik fő utcájában található ezért rengeteg üzletet és gyorséttermet találtunk, illetve az utóbbiak közül egybe be is tértünk. Gyorsan megvacsoráztunk, majd rövid séta után visszatértünk szállásunkra, aztán lefeküdtünk aludni.

5 2. nap ismerkedés a márkaszervizzel Reggel 8 órakor ébredtünk, majd a reggeli és a készülődés után a szálloda előtt találkoztunk az itteni szakmai gyakorlatunk szervezőjével Cemal Turkennel és sofőrünkkel Erdemirrel. Rövid autózás után megérkeztünk a Volkswagen szervizbe, ahol megismerkedtünk a szerviz vezetőjével Muharrem Baskarral. Cemal tolmácsolásával megállapodtunk abban, hogy a szervizben lévő autók elektromos és mechanikai javításaiban fogunk részt venni, illetve hogy a munkaidőnk 9 órától délután 18 óráig tart. Ezt követően megismerkedtünk a műhelyfőnökkel, aki körbevezetett a műhelycsarnokban és bemutatta a különböző csarnokokban zajló munkafolyamatokat. Megállapodtunk abban is, hogy a műhely egy munkatársa fog a szervizbe szállítani a szálláshelyről minden reggel. A körbevezetés után visszatértünk a mechanikai részleghez, ahol megismerkedtünk azokkal az emberekkel, akikkel közvetlenül dolgozni fogunk, megmutatták a szerszámokat, berendezéseket. Mint kiderült a mechanikai részlegbe javarészt pár éves kötelező szervizre érkezett autókat találunk. Később lehetőségünk nyílt a szalonban kiállított autók megtekintésére. Mivel ez a nap Törökországban egy nemzeti ünnep ezért több feladatunk nem volt erre a napra.

6 3. nap A harmadik nap reggelén a megbeszéltek szerint a szállás előtt találkoztunk a műhely munkatársával, aki a műhely kisbuszával szállított el minket. A műhelybe érkezve meglepődve tapasztaltam, hogy az előző naphoz képest sokkal több autó állt a csarnokban. Egy alkalmazott Ismail magához szólított bennünket. A nyelvi nehézségek miatt első sorban csak figyelhettük a folyamatokat, majd később a legapróbb mozzanatoktól kezdve egyre több feladatot kezdtek ránk bízni. Első feladatom egy Audi A3 levegőszűrő cseréje volt. A feladat egyszerű viszont mivel ezt a típust még nem javítottam, ezért gondosan meg kellett figyelnem mindent, hogy mit hogyan kell szét és összeszerelni. Hamarosan kiderült, hogy az autó 15000km-es átvizsgálásra érkezett. Ezt követően az utastéri pollen szűrőt cseréltem ki, amely eltömődése nem csak a beáramló levegő minőségét rontja, hanem a fűtőmotor előtét ellenállásának túlmelegedését is okozhatja, mivel lecsökken a levegő áramlásának sebessége. Ezt követően felemeltük az autót, majd Dávid leszerelte a kereket. Mutlu vezetésével olajat cseréltek, amíg én a jármű féktárcsáit és betéteit, illetve a felfüggesztés csavarjait ellenőriztem. Ismail ezután egy másik autóhoz hívott, amelyen futómű ellenőrzést kellett végezni. Megmutatta, hogy hogyan kell felhelyezni a mérő fejet a kerékre, majd a többit nekem kellett felhelyeznem. Mivel az ellenőrző berendezésen nem volt angol nyelv ezért az ellenőrzés további menetét már csak figyelni tudtam. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a futómű geometria a gyári paramétereknek megfelelő értéken áll. Ezt követően, mivel már Dávidék végeztek az Audi olajcseréjével ellenőrizni kellett az összes elektromos berendezés működését elektromos ablakok, elektromos tükrök, ablaktörlők, irányjelzők, fényszórók. Mivel minden berendezés működött, már csak a fényszóró beállítása maradt hátra, amelyhez egy Hella berendezést használtunk. A jármű motorterét egy speciális folyadékkal be kellett permetezni, majd egy ruhával tisztára törölni, ezt követően pedig szilikonnal ápolni. Ezt követően feltöltöttem ablakmosó folyadékkal az autó tartályát. A nap végén Cemal, Erdemir és az osztályfőnökünk vártak ránk, majd elvittek a helyi fogadó iskolába, ahol megnézhettük hol tanulnak az itteni diákok.

7 4. nap A reggelünk hasonlóan indult, mint az előző. A műhelybe érkezve Ismail fogadott minket. Egy VW Polo 15000km átvizsgálásába csatlakoztam be. A gyújtógyertyák cseréjével kezdtem, melyet az előző napon leírt folyamatok követtek, azzal kiegészülve, hogy a kerekeket is nekem kellett leszerelnem. Felszerelés előtt megmértük a gumiabroncs profilmélységét, amely azt mutatta, hogy a hátsó kerekek jobb állapotban vannak, mint az elsők, ezért megcseréltük őket. Miután befejeztem a munkát Mutlu vezetésével megfigyelhettük egy 7 sebességes DSG váltó kuplung szerkezetének összeszerelési folyamatát, amely egy nagyon összetett feladat. Látható volt, hogy nagyon jó képzést kaptak az itteni szerelők, mert minden lépést ismertek, így viszonylag hamar körülbelül 30 perc össze is rakták a szerkezetet. Ezt követően segíthettem a váltó helyére szerelésében, amely nem volt egyszerű, mivel a szétszereléskor nem voltam jelen. A feladat végeztével egy másik Polo átvizsgálásába csatlakoztam, amely lassan már rutin munkává válik. Ez után nem kaptam több feladatot, mivel letelt a napi munkaidő, és haza szállítottak minket.

8 5. nap Ezt a reggelt is egy VW Polo 15000km-es átvizsgálásával kezdtem. Kicseréltem a gyújtógyertyákat, levegőszűrőt, pollenszűrőt, olajat, olajszűrőt, átvizsgáltam a futóművet és a fékrendszert, megcseréltük a tengelyeken a kerekeket, speciális kenő folyadékot fújtunk az ajtók zárjaiba és zsanérjaihoz, letisztítottuk a motorteret, majd szilikonnal ápoltuk. Átálltunk a diagnosztikai állomásra, visszaállítottuk a szerviz intervallumot, majd beállítottuk a fényszórókat. Ellenőriztük az elektromos berendezések működését, a gumiabroncsok nyomását, majd végül feltöltöttük az ablakmosó folyadéktartályt. Az előző nap javított DSG váltós Audi újra a műhelybe érkezett, mert valami nem lett tökéletes a kuplunggal, de a hiba okát a Google fordítójával sem sikerült megértenünk. Újra le kellett szerelni a váltót. Mivel az összeszerelésnél segítettem, ezért már könnyebben tudtam, hogy mit milyen művelet követ, ezért jobban tudtam segíteni. Miután leszereltük Ismaillal a váltót, újra szétszedtük a DSG kuplungot. Ez volt a nap záró eseménye, mivel ezzel letelt a munkaidőnk.

9 6. nap Ezt a reggelt az Audi újbóli összeszerelésével kezdtük. Mire beértünk a szervizbe a kuplung már a helyén volt, már csak a váltót kellett a helyére emelni. A váltó emelő segítségével ez viszonylag egyszerűen elvégezhető, viszont nagy odafigyelést igényel. Miután a helyére emeltük, kezdődhetett a többi alkatrész felszerelése. Mivel az autó megemelt állapotban volt, elsősorban az alsó szerelésű elemeket építettük vissza, például a féltengelyeket és a futóművet. Leengedtük az autót majd következhetett a váltó felfüggesztésének beszerelése, váltó rudazat és az elektronika csatlakoztatása. Helyére került az önindító is, amelyen megfigyeltem, hogy másabb fogazást találunk, mint egy hagyományos autón. Visszaépíthettük az akkumulátort tartó dobozt, a levegőszűrő házat, illetve minden más hiányzó elemet. Ezt követően még egy gyors ellenőrzés után beindítottuk az autót, majd egy másik alkalmazott elvitte próbakörre, amelynek az eredményét sajnos nem tudtam meg. Ezt követően Ismail egy oktató filmet mutatott nekünk az Audi aktív kormányzásáról. Ebben megfigyelhettük a szerkezet működését. A működés lényege, hogy alacsony sebességnél kisebb kormányszög elmozduláshoz nagyobb kerékelfordulási szög tartozik, mint egy normál autónál, így könnyebb manőverezni a városban. Nagy sebességnél viszont nagyobb kormányszög elmozduláshoz kisebb kerékelfordulási szög tartozik, így nagy sebességénél nem cikázik a jármű az úton. Ezt az áttétel módosítást egy speciális szerkezet valósítja meg, amely igen bonyolult felépítésű. Miután vége lett a filmnek még segítettünk egy két szerelőnek, majd letelt a munkaidőnk.

10 7. nap Ezen a reggelen később ébredhettünk mivel nem kellett dolgoznunk. Ébredés után kikísértük tanár urat a helyi vasútállomásra és elköszöntünk tőle. A nap további részét kirándulással töltöttük. Úti célunk Didim városa volt, amely Aydintól dél-nyugatra, nagyjából 100km-re található. Út közben csodálhattuk a tájat, amely igen látványos a rengeteg apróbb hegység miatt, amelyek hirtelen emelkednek a magasba. Utunkat egy ókori romvárosnál megszakítottuk. Érdekes volt látni a rengeteg hatalmas faragott márvány és gránit tömböket, amelyekhez eljutni egy igen meredek emelkedőn volt lehetőség. Miután mindent megnéztünk folytattuk utunkat Didimbe. Didim egy kedvelt nyaralóövezet. Kísérőnk elmondta, hogy ebben a városban sok angol vásárol házat, hogy a nyarat itt töltsék. Hamarosan megérkeztünk a tengerpartra, amely gyönyörű volt. A parti sétányt éppen felújítják, rengeteg pálmafát telepítenek ki, és a sétány teljesen új burkolatot kap. A part végig homokos, a tenger nagyon tiszta. Fürödni sajnos nem tudtam, mert a műhelyben azt mondták, hogy még nagyon hideg a tenger, de amikor oda értünk azt tapasztaltam, hogy már jó páran fürdenek. Amikor kézzel belenyúltam a vízbe, bosszankodtam egy kicsit, hogy nem hoztam megfelelő ruhát magammal. Körülbelül egy óra múlva elindultunk Aydinba; visszaérkezésünk után már nem mentünk sehova.

11 8. nap Ezt a napot pihenéssel töltöttük. Végre nem kellett korán ébredni, és vasárnap lévén a fő utca sem volt olyan zajos, mint hét közben, így ki tudtam pihenni magam. Személy szerint még a szobánk ajtaján sem dugtam ki az orrom egész nap. 9. nap Ezt a hétfőt egyedül indítottam, mivel Dávid beteg lett. A műhelyben egy 2005-ös VW Polo átvizsgálásával és vezérmű szíj cseréjével kezdtem. Átvizsgálás közben észrevettem, hogy a hűtőrendszer szivárog, aminek a pontos behatározását későbbre hagytuk. Elkezdtem a szokásos műveleteket: levegőszűrő csere, olaj, olajszűrő csere, futómű csavarok ellenőrzése, fékbetétek vastagságának ellenőrzése, pollenszűrő csere. Ezek után nekiláttam a vezérlés megbontásának. Előbb a hosszbordás szíjat kell eltávolítani, majd a motort felfüggeszteni, mert a művelet elvégzéséhez ki kell szerelni az egyik motort tartó bakot. A bak eltávolítása után kiszereltem a hosszbordás szíj feszítőjét, majd a főtengely szíjtárcsát. Ezt követően lebonthattam a műanyag burkolatokat, hogy hozzáférjek a vezérléshez. Jelre forgattam a vezérlést, majd a helyükre szereltem a rögzítő célszerszámokat. Eztán nekiláthattam a vezérlés megbontásához. Összeszerelés előtt a vezetőgörgők tőcsavarjainak meghúzottságát ellenőriztem. Az összeszerelés a leírt folyamat fordított sorrendjében történt. Mivel a vezérlés cserébe beletartozott a vízpumpa cseréje is; a motorból a hűtőfolyadék, már le lett engedve, így nekiláthattam a hűtőrendszer megbontásához. Kisebb megbontás után nyilvánvalóvá vált, hogy a hűtőt ki kell cserélni, mert a tömítéseknél szivárog. Ez a művelet azonban koránt sem egyszerű, mert az egész autó orrát le kell bontani, amely időt igénylő folyamat volt. A cserét követően már csak az autó ápolása, az elektromos berendezések működésének ellenőrzése, keréknyomás ellenőrzés, zárak és zsanérok olajozása, szélvédő mosó tartály feltöltése, akkumulátor ellenőrzése maradt hátra. Ez az autó nagyjából elvitte az egész

12 napom, a maradék időben apróbb munkálatokban segítettem ott ahol éppen szükség volt rám, majd letelt a munkaidő. 10. nap Ezt a napot a már megunhatatlan időszakos átvizsgálással kezdtem egy 3C-s Passaton. A folyamatok minden autón nagyon hasonló. Ha valami problémát találunk az autóval, azt jelenteni kell egy műszaki ellenőrnek, aki értesíti a tulajdonost, majd ez után utasítást kapunk a javításra. Az alkatrészekre csak ritka esetekben kell várni, mivel a szerviz hatalmas raktárkészlettel van felszerelve. Ezen az autón nem találtunk semmi rendelleneset, így az általános cserék következtével már csak az elmaradhatatlan ápolás és feltöltés, beállítás következett. A kedvencem a fényszóró beállítás, mivel ezt az iskolában is jól begyakoroltuk, ráadásul itt egy elég profi, Hella fényszóró beállító készüléket használnak, amivel gyerekjáték a fényszórók beállítása. A Passatot mint minden más autót legvégül egy műszaki ellenőr elviszi egy próbakörre, és ha mindent rendben talált, átadja az autómosó személyzetének, akik kívül belül teljesen kitakarítják az autót. Ezt követően egy VW Transporter átvizsgálásában segítettem Mustafának. Ezen a járművön a szokásos cseréken kívül vezérmű szíjat és első féktárcsát és betéteket kellett cserélni, majd fékfolyadékot, illetve első futómű szilenteket. Amíg Mustafa a motorolajat és a szűrőket cserélte, addig én nekiláttam az első fékek cseréjéhez. Ezt a műveletet már nagyon jól ismertem, így automatikusan, utasítások nélkül elvégeztem, amiért meg is dicsértek. Ezt követően nekiláttunk a futómű megbontásához, mert ez már kétemberes művelet, nem beszélve a műhelyprés használatáról, mivel a lengőkarokból ezzel az eszközzel lehet kicserélni a szilenteket. Miután végeztünk a cserével nekiláttunk a vezérmű szíj cseréhez. Ez az autó egy PD-motoros jármű volt és ilyen szíjcserét már végeztem, ezért elég gyorsan, zökkenőmentesen sikerült a csere. Végül pedig az elmaradhatatlan ápolás és karbantartás után letelt a munkaidő.

13 11. nap A szokásos reggeli feladatok után a műhelyben egy VW Caddy átvizsgálásában segítettem Erhannak. Szinte már rutinfeladatot pontosan úgy végeztük, mint a korábban leírtakat. Ezt követően az ittlétem során egy eddig még nem látott autó Audi Q5 átvizsgálásában segítettem Ismailnak. Az autó szintén rutin átvizsgálásra érkezett, amin gond nélkül túljutottunk. Az autót jól szemügyre tudtam venni, amit elég érdekesnek találtam. Az egyik érdekessége a pótkerék, amely egy speciális gumiabroncsot visel. Használatlan állapotában nincs benne levegő és a gumiabroncsnak köszönhetően rásimul a felnire, így kevés helyet foglal. Használat előtt az Audi kerékszerelő csomagjában lévő patronból a gumiabroncsot fel kell fújni, amely egy eredeti gumiabroncs méretét veszi fel. Használat után egyszerűen le kell engedni, és visszanyeri alap állapotát. Ez egy remek ötletnek bizonyul, azonban interneten utána olvastam és az Audi csak azzal nem számolt, hogy a lecserélt kerék nem fér be a pótkerék helyére, amely elég kellemetlen lehet. A nap folyamán még egy Transporter átvizsgálásában és vezérmű szíj cseréjében segítkeztem, majd letelt a munkanap.

14 12. nap személyzetén kívül más még nem igazán ült. Rengeteg takaró fólia van egy-egy autón, amiket el kellett távolítani, illetve ellenőrizni minden folyadék megfelelő szintjét, felszerelni a megrendelt keréktárcsákat, diagnosztikai berendezés segítségével feltanítani a különböző eszközök működését, majd kipróbálni, hogy minden működik. Egész nap ezt csináltuk, ami egy autónál elég sok időt igénybe vesz, így maximum 5 autót tudtunk felkészíteni, ezzel zártam ezt a napot. Még mindig beteg Dávid, így egyedül vagyok és sajnos nem értem a török beszélgetéseket sem, ezért elég unalmas, hogy nem tudok beszélni senkivel, de mivel dolgozom, gyorsan eltelik egy nap. Első feladatom egy Passat 3C átvizsgálása, amelyet gond nélkül elvégeztünk. Ezt követően végre egy kis változatosság következhetett. A szalonba érkező új autók felkészítésében segíthettem Serdarnek. Ez elég izgalmas volt, mert olyan autókba ülhettem bele, amiben a gyár

15 13. Nap Ezt a napot úgy neveztem el, hogy Transporter nap. Egész nap, különböző évjáratú Transporterek érkeztek a műhelybe, amelyek átvizsgálását kellett elvégezni. Némelyiknél vezérmű szíjat is kellett cserélni. Ezekben a feladatokban segítettem más-más munkásnak. Ezen a napon 17 óra utánra nem terveztek semmilyen munkát, ami volt is el lett végezve, így kiürült a műhely. Egy takarítást kellett csinálni, ami abból állt, hogy fellocsoltuk az egész műhely padlózatát, majd felmostuk. A munka végeztével a karosszériás csarnokban a műhelyfőnök engedélyével és jelenlétével egy kisebb uzsonnát tartottunk, amely minden féle magvakból pisztácia, tökmag, mandula, pörkölt kukorica állt, illetve üdítőt, és pár üveg sört is el lehetett fogyasztani, majd mindenki hazament.

16 14. nap Eljött egy újabb szombat, amit végre szabadon el lehet tölteni. A délelőttöm pihenéssel töltöttem, majd délután a városban sétáltam, felfedező körútra indultam. Mivel Dávid még mindig nem érzi jól magát így egyedül indultam el. 15. nap Ezt a napot pihenéssel és a vizsgára való készüléssel töltöttem, mert visszaérkezésünk után pár nappal szakmai vizsgánk lesz. 16. nap Elérkezett az utolsó hét. A műhelyben reggel a munkatársak kérdezték, hogy mikor megyünk és azt mondták, hogy hiányozni fogunk nekik. Ez jól esett; elég jól összebarátkoztunk az elmúlt hetekben. Ezen a napon az első feladatom egy Audi Q7-es átvizsgálása, olaj és szűrőcseréje volt. Először a levegőszűrőt cseréltem ki, majd aztán felemeltük az autót leengedtem az olajat, leszereltem a kerekeket. A gumiabroncsok kopottak voltak, ezért mind a négy keréken cserélni kellett. Elkezdtem átvizsgálni az autót, majd azt állapítottam meg, hogy a fékbetétek kopottak ezért cserélni kell őket, viszont ehhez a típushoz nincs a raktárban fékbetét készlet, erre az alkatrészre várni kell. Leengedtem az autót, majd kicseréltem az olajszűrőt, majd feltöltöttem olajjal. Ezt követően gázolaj szűrőt cseréltem. Mutlu egy kis vákuum szelepet adott a kezembe és megmutatta, hogy hol találom a hibásat és cseréljem ki azt is. Majd végül fékfolyadékot cseréltem, ami ezen az autón eltart egy fél órát is. Ezt követően még várnom kellett a fékbetétek megérkezésére, majd miután megérkeztek kicseréltem azt is. Azt gondoltam, hogy erre a napra nem lesz már több fékjavítás, de nem sokkal a nap zárása előtt egy VW Crafter érkezett a műhelybe, amin nem működik a fék. Átvizsgálás során kiderült, hogy egy előző helytelen szerelésből adódóan egy fékcső eltört, ez okozta a hibát. Csere után tökéletesen működött, ezzel a mai nap le is

17 zárult. 17. nap Ezen a reggelen egy 2003-as évjáratú VW Passat javításával nyitottam. Már amikor a műhelybe álltak az autóval feltűnt, hogy valami nincs rendben az autóval, mert nagyon csúnyán járt a motorja. Mint kiderült gyújtástrafót és gyújtógyertyákat kell rajta cserélni. Ezen a típuson viszont a trafó egy elég eldugott helyen van, amihez nagyobb bontás után férünk hozzá. Valamiért olyan érzésem volt, hogy ezzel az autóval nem csak ez lesz a probléma. A trafó kiszerelése közben két helyen is észrevettem olyan hibákat, ami miatt a motor többlet levegőhöz jutott, emiatt is hibásan üzemelt, ezeket a hibákat megmutattam Erhannak, majd utasításai szerint kijavítottam. A trafót nagy nehezen kicseréltem, majd következhettek a gyújtógyertyák. Kiszerelés után látszódott, hogy 2 hengernél már nem a megfelelő helyen történt a szikrakisülés, illetve másik két hengernél pedig az elégetlen keverék nyomai látszódtak a gyertyákon. Csere után az autó tökéletesen üzemelt. Ezt követően Serdarnak segítettem egy 2008-as Golf 15000km-es átvizsgálásában, vagyis inkább csak felügyelte, amit csinálok. Ezt a folyamatot már nem részletezem, többször leírtam az elmúlt napokban. Miután végeztem Erhannak segítettem egy Bora ventilátor cseréjében és ezzel zártam ezt a napot.

18 18. nap Ezen a reggelen egy elég érdekes problémával találtam szembe magam a műhelyben. Egy pár ezer kilométert futott Jetta nagyon nehezen indul, viszont utána tökéletesen működik. A hibatároló kiolvasása több hibakódot is tartalmaz viszont minden törlés után újabb hibakódok bukkantak elő. Elkezdtük átvizsgálni az egyes szenzorok csatlakozóit, hátha ott találunk valami sérülést, de nem találtunk semmit. Mutlu úgy döntött, hogy kiszereljük a motor elektronika kábelkötegét, mert arra gyanakodott, hogy azon belül lesz valami probléma. Nekiláttunk a kibontásnak, amivel nagyjából egy óra telt el. Ezt követően elsőre nem találtunk látszólagos sérülést, ezért szétbontottuk az egész korbácsot és minden vezetéket teljes hosszában megvizsgáltunk, de nem találtunk semmit. Ezt követően a műhelyben lévő ugyan olyan autó szenzorjait átcseréltük, majd kipróbáltuk a másik autót, de az tökéletesen működött. Ezt követően a hibás autóba visszaépítettük a köteget, de előtte újra be kellett bandázsolni. Visszaszerelés után az autót elvittük tesztkörre, és a jelek szerint jól működik, de a hiba pontos okát nem tudtuk meg. Ezzel az autóval majdhogynem kitelt az egész napom, a ki-be szerelgetések miatt. Ezt követően egy Phateon általános szervizében segítettem Mustafanak, amely a szokásos szűrő és olajcseréből, átvizsgálásból és ápolásból állt. A hatalmas V10-es motor teljes mértékben kitöltötte a motorteret, javítás esetén rengeteg mindent le kell bontani, hogy hozzá lehessen férni a megfelelő alkatrészekhez. Ezt a napot ezzel az autóval zártam.

19 19. nap Az utolsó csütörtökön egy igen piszkos munkát kaptam. Egy Caddy szelepfedelét kellett kicserélni, mert több helyen is szivárgott alóla az olaj, és a tömítéseit csak a fedéllel együtt lehet cserélni. Meg kellett bontani az egész Common-rail rendszert a művelethez, kiszerelni a porlasztó csúcsokat, és csak aztán lehetett kicserélni az alkatrészt. Szerencsére könnyen szerelhető alkatrészekről van szó, viszont nagy odafigyelést és időt igényel. A művelet befejezte után nem sokkal újra egy Caddy érkezett a műhelybe, ami iszonyatos füstöt eregetett, illetve nagyon csúnyán is járt a motorja. Felemeltük Erhannal majd azt tapasztaltuk, hogy a kipufogó csőből csöpög az olaj, ami nagyobb hibára utal. Elkezdtük megbontani a szívó oldali csöveket, majd amikor az egyiket széthúztam, rengeteg olaj ömlött ki, majd egy nagyobb darab alkatrész. Itt már egyértelmű volt a hiba oka, eltörött a turbó tengelye, amely a nem megfelelő használat eredménye lehet. Ezt a napot ennek az autónak a turbó és kipufogó rendszerének cseréjével töltöttem, mivel az alkatrészekre várnunk kellett.

20 20. nap Elérkezett az utolsó munkanap. Kicsit vártam is ezt a napot és kicsit nem is. Jól összeismerkedtem a munkatársakkal, a kezdeti nyelvi nehézségek lassan eltűntek. Egy jó csapatot ismerhettem meg, és jó volna velük dolgozni tovább, de sajnos ez nem ilyen egyszerű. Még azt is felajánlották, hogy segítenek kiköltözni, ha tényleg szeretnék itt dolgozni. Egy Caddy általános szervizével, és első fék cseréjével nyitottam ezt a napot. Már annyira rutinosan dolgozok, hogy teljesen egyedül hagytak a munkára, önállóan csinálhattam, a végén csak szemrevételezték, majd kivitték a mosó személyzethez. A második autó szintén egy Caddy volt, de ezen csak általános szervizvizsgálatot és olajcserét kellett végezni. Végül, hogy ne unjam meg ezt a típust, egy új Caddy felkészítésében segítettem Serdarnak. Kicseréltem a kipufogó hő védő lemezének egy elemét egy másik típusra, felszereltem a pótkereket és a tartó elemeit, helyére tettem az emelő szerkezetet, majd általános ellenőrzést csináltam, amely a folyadékok ellenőrzését, utántöltését, csavarok ellenőrzését és a berendezések működésének ellenőrzését jelenti. Nem sokkal később megérkezett Erdemir, akinek tolmácsolásával ki tudtuk fejezni köszönetünket, gondolatainkat az eltelt három héttel kapcsolatban. Dáviddal átadtuk apró ajándékunkat a szerviz vezetőnek Muharrem Baskarnak, illetve a csapatnak, melyet nagy örömmel fogadtak, majd elköszöntünk egymástól és Erdemir visszavitt minket a szállodába, amely ennek a napnak a végét jelentette.

21 21. nap hazautazás A reggel ugyan úgy indult, mintha dolgozni készülnék, annyi különbséggel, hogy most 8 órakor ébredtem. Még nem tudatosult bennem, hogy ma haza fogok utazni. A csomagomat már előző este összekészítettem, így a reggeli után még pár apróságot elpakoltam, majd egy kis pihenésre is maradt időm. Erdemir 10 órakor érkezett a szállodához, ahonnan gyalog mentünk el a vasútállomásra. Megvásároltuk a jegyünket, majd 10:40-kor indult a vonat Izmirbe. A vonatozás nem volt kényelmes a sok csomaggal, illetve mert a vonat teli van emberekkel és eléggé nyomorogni kell rajta. Két órás álldogálás után megérkeztünk a repülőtérre A repülőtéren gyorsan sikerült checkolni, majd következhetett egy 2 órás várakozás az indulásra. Beszállás után a kiírt időpontnak megfelelően 15:00-kor felszállt a repülőnk. Ismét szendvicset és üdítőt szolgáltak fel, de mivel a repülési idő összesen egy óra; szó szerint elrepült az idő. Megérkeztünk az isztambuli reptérre, ahol ismét megvizsgálták a kézipoggyászunkat mielőtt a kapukhoz érhettünk volna. Itt ismét egy két órás várakozás következett, majd hála Istennek késés nélkül 18:15-kor felszálltunk. Most már kezdtem felfogni, hogy hazaérkezem, és már a leszállást vártam. Ezen a repülőn meleg ételt kaptunk, aminek nagyon örültem, mert a szendvics nem volt túl laktató számomra. Lassan megérkeztünk Budapestre, aminek most már örültem egy kicsit. Elég hosszúnak bizonyult ez a három hét, de sok tapasztalattal lettem gazdagabb a javítástechnika területén, amelyeket alkalmazni fogok a jövőben. Jó érzés volt tapasztalni a törökök kedvességét, segítőkészségét. Ha alkalmam nyílik, újra vissza fogok térni Aydinba, megkeresem az ismerősöket, illetve akár még dolgozni is szívesen dolgoznék itt.

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap 1. Nap Életem első repülése volt, nagyon élveztem. Este érkeztünk meg a szállásra, ami nagyon szép helyen van. Aztán elmentünk vacsorázni egy étterembe. 2. Nap Reggeliztünk a szállón. Reggelire zsömle

Részletesebben

Törökországi szakmai gyakorlat

Törökországi szakmai gyakorlat Törökországi szakmai gyakorlat Aydin, 2011. március 14. április 3. Hétfő Eljött végre a nap, amikor elindulunk, itt hagyjuk a hideget, az esőt, az iskolát, a mindennapokat, és egy új és napfényes életet

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31.

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Készítette: Puskás Péter 2013.08.11. (vasárnap) Reggel negyed öt és fél öt között gyülekeztünk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2008

Finnországi beszámoló 2008 Finnországi beszámoló 2008 Szakmai gyakorlat Rovaniemiben Készítette: Kerékgyártó Ádám Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Középiskola 2008.03.27. Csütörtök: Délelőtt 11:40-kor elindult

Részletesebben

Időszak Műveletek Oldal. Terjedelem X/XX poziciók nélkül (1999. modellévig -Xbezárólag) Olajcsere szerviz (a következő modellévtől: Y-)

Időszak Műveletek Oldal. Terjedelem X/XX poziciók nélkül (1999. modellévig -Xbezárólag) Olajcsere szerviz (a következő modellévtől: Y-) 1. oldal, összesen: 5 oldal Ellenőrző szerviz FIGYELEM! Dízel-részecskeszűrővel felszerelt, ill. utólag beépített gépkocsiknál a motorolajat feltétlenül a -VW 507 00- szabvány szerint kell használni. Időszak

Részletesebben

SpeedForce 50 Teljes áttekintés

SpeedForce 50 Teljes áttekintés SpeedForce 50 Teljes áttekintés 1. Sisaktartó szerszámkészlettel 2. Csomagakasztó 3. Üzemanyag olaj tároló burkolat 4. Akkumulátor és biztosíték 5. Gyújtáskapcsoló, kormányzár 6. Fékfolyadék tartály 7.

Részletesebben

PROFI GARÁZSIPARI INFORMÁCIÓS RENDSZER INFORMATION SYSTEM

PROFI GARÁZSIPARI INFORMÁCIÓS RENDSZER INFORMATION SYSTEM PROFI GARÁZSIPARI INFORMÁCIÓS RENDSZER INFORMATION SYSTEM AUTOCOM INFO SYSTEM Bemutatjuk az Info System-et - a CARS és TRUCKS szoftver legjobb kiegészítését. Az Info System leírásokkal segít, hogy oldhatjuk

Részletesebben

Teljes áttekintés. 10. Műszerfal 11. Kormány 12. Tanksapka 13. Benzincsap 14. Hátsó rugóstag 15. Utas lábtartó 16. Oldaltámasz 17.

Teljes áttekintés. 10. Műszerfal 11. Kormány 12. Tanksapka 13. Benzincsap 14. Hátsó rugóstag 15. Utas lábtartó 16. Oldaltámasz 17. MadAss 50/125 Teljes áttekintés 1. Hátsó féktartály 2. Első féktartály 3. Típusazonosító 4. Kormányzár 5. Hátsó fékkar 6. Berúgó kar 7. Lábtartó 8. Akkumulátor és biztosíték 9. Utas lábtartó 10. Műszerfal

Részletesebben

Opel-Daewoo-Chevrolet Alkatrész szaküzlet

Opel-Daewoo-Chevrolet Alkatrész szaküzlet 96602519 Spark Ablakemelõ kapcsoló 1 gombos jobb elsõ 8.270 Ft 96602518 Spark Ablakemelõ kapcsoló 2 gombos bal elsõ 15.060 Ft 96190259UT Spark Ablakmosó szivattyú 1.990 Ft 96190259 Spark Ablakmosó szivattyú

Részletesebben

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma: HU01-KA

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma: HU01-KA Munkanapló Külföldi szakmai gyakorlatról Projekt száma: 2017-1-HU01-KA102-035318 Célország: Törökország Mobilitás időpontja: 2018. március 18 április 7. Szakma: Faipari technikus Résztvevő neve: Juhász

Részletesebben

Szakmai beszámoló a Lengyelországi szakmai gyakorlatról. 2012.03.17-2012.04.07 Ticska László

Szakmai beszámoló a Lengyelországi szakmai gyakorlatról. 2012.03.17-2012.04.07 Ticska László Szakmai beszámoló a Lengyelországi szakmai gyakorlatról 2012.03.17-2012.04.07 Ticska László 1.Hét Március 18.-án hajnalban érkeztünk meg és foglaltuk el a szállásunkat. 1. Munkanap (március 19) Rzespól

Részletesebben

Opel-Daewoo-Chevrolet Alkatrész szaküzlet

Opel-Daewoo-Chevrolet Alkatrész szaküzlet 96237238 Nubira1 Ablakemelõ kapcsoló bal elsõ 4-es 19.530 Ft 96190207 Nubira1 Ablakemelõ motor bal 24.900 Ft 96190259UT Nubira1 Ablakmosó szivattyú 1.990 Ft 96190259 Nubira1 Ablakmosó szivattyú 3.300 Ft

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma:

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma: Munkanapló Külföldi szakmai gyakorlatról Projekt száma: Célország: 2017-1-HU01-KA102-035318 Törökország Mobilitás időpontja: 2018. március 18 április 7. Szakma: Szállítmányozási ügyintéző Résztvevő neve:

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien 1. nap (aug. 11.) Vasárnap hajnalban, 4:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Amikor az iskolához értünk már majdnem

Részletesebben

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián Beszámoló Szakmai gyakorlatról Lengyelország 2018. május Készítette: Nedreu Flórián Első hét Reggel 5-kor indultam Kétegyházáról, nagyon szép tájakon vezetett az utunk. Az első megálló egy benzinkútnál

Részletesebben

Kevesebbért, mint gondolná! 4 év felett

Kevesebbért, mint gondolná! 4 év felett Az Ön márkaszervize: A programban hirdetett árak ajánlott fogyasztói árak. A program 2009. július 1-től visszavonásig érvényes a részt vevő Opel Márkaszervizekben, minden 4 évesnél régebbi 1.0, 1.2, 1.4

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Készítette: Ondrejcsik Ákos. Drezda, 2013.08.11.-31.

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Készítette: Ondrejcsik Ákos. Drezda, 2013.08.11.-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31. Készítette: Ondrejcsik Ákos 0. nap Augusztus 11. (vasárnap) Reggel 5órakkor indultunk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközép iskolából

Részletesebben

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása Verzió: 02/2002 Dátum: 2002. október Fordította: Dvorák László -2 1. ábra. Kézi mûködtetésû flap Rögzítse az (A) helyezõ fülekkel szerelt (igény esetén

Részletesebben

Beszámoló Szabó Letícia

Beszámoló Szabó Letícia Beszámoló Szabó Letícia A küldő iskola neve: BVHSZC Kanizsay Dorottya Szakképző iskolája A szakma neve: Szociális gondozó és ápoló A projekt neve: Erasmus+ program, M.I.T.O. - Mobilitá in Toscana - Ápoló

Részletesebben

A Baross az Erasmus+ programjában

A Baross az Erasmus+ programjában A Baross az Erasmus+ programjában Mi is az Erasmus+ és hogyan kötődik az iskolánkhoz? Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja. Iskolánk

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

Opel-Daewoo-Chevrolet Alkatrész szaküzlet

Opel-Daewoo-Chevrolet Alkatrész szaküzlet 96563826 Matiz2 Ablakemelõ kapcsoló bal 2 gombos 9.900 Ft 96563828 Matiz2 Ablakemelõ kapcsoló jobb 1 gombos 6.260 Ft 96318490 Matiz2 Ablakemelõ motor elsõ bal 19.900 Ft 96318491 Matiz2 Ablakemelõ motor

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

GÉPJÁRMŰ ÁLLAPOTFELMÉRŐLAP

GÉPJÁRMŰ ÁLLAPOTFELMÉRŐLAP Gépjármű azonosító paraméterek GÉPJÁRMŰ ÁLLAPOTFELMÉRŐLAP Gyártmány: Típus: Forgalomba helyezés: Gyártási év: Alvázszám: Motorszám: Hengerűrtartalom: Teljesítmény: Kivitel: Szín: Km számláló állás: Váltó

Részletesebben

Vezérműszíj csere 1.4 16V

Vezérműszíj csere 1.4 16V Vezérműszíj csere 1.4 16V A Corsa B X14XE DOHC motorja a kód szerint X - két utas katalizátorral szerelt ( 96-tól kezdve jelent meg) 14 1,4literes lökettérfogat X sűrítési arány 10-11,5 E keverékképzésre

Részletesebben

Cikkszám: 0911330000. Dátum: 2012 07.30. Oldal: 1/7 NU_0911330000_MOLPIR_001_30072012_DIAGNOSTIKA_HU

Cikkszám: 0911330000. Dátum: 2012 07.30. Oldal: 1/7 NU_0911330000_MOLPIR_001_30072012_DIAGNOSTIKA_HU Cikkszám: 0911330000 Dátum: 2012 07.30. Oldal: 1/7 B C D E HIB berendezés nem kapcsol be tápkábel csatlakoztatása után a berendezést szaggatott sípoló hangot ad kijelzőn a következő Jelenik meg: berendezés

Részletesebben

PROFI GARÁZSIPARI INFORMÁCIÓS RENDSZER

PROFI GARÁZSIPARI INFORMÁCIÓS RENDSZER PROFI GARÁZSIPARI INFORMÁCIÓS RENDSZER AUTOCOM INFO SYSTEM Bemutatjuk az Info System-et - a CARS és TRUCKS szoftver legjobb kiegészítését. Az Info System leírásokkal segít, hogy oldhatjuk meg a hibakód

Részletesebben

www.renault.hu ADJON NEKÜNK 2000-ET MI ADUNK ÖNNEK

www.renault.hu ADJON NEKÜNK 2000-ET MI ADUNK ÖNNEK www.renault.hu ADJON NEKÜNK 2000-ET MI ADUNK ÖNNEK AKCIÓS TÉLI ÁTVIZSGÁLÁS TISZTELT ÜGYFELÜNK! Bizonyára nem kell emlékeztetnünk arra, hogy az időben és alaposan elvégzett átvizsgálás mennyire fontos gépkocsija

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 525 02 Gépjármű mechatronikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Olaszországi szakmai gyakorlat 2011.03.21. -04.09 Együd Márk

Olaszországi szakmai gyakorlat 2011.03.21. -04.09 Együd Márk Olaszországi szakmai gyakorlat 2011.03.21. -04.09 Együd Márk 1. nap (hétfő) Ferihegyi felszállásunk után, alig egy óra elteltével már ott is voltunk Bariban, ahol elég rossz esős idő volt. Jó volt a repülés,

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Útmutató: Volkswagen Polo IV A cserét a következő sorrendben végezze: 1 A szűrőt az olajjal együtt cserélje. Viseljen kesztyűt, hogy ne kerüljön a kezére forró folyadék. Álljon az autóval a szerelőakna

Részletesebben

Budapesti Innovatív Gimnázium és Szakgimnázium Erasmus+ Beszámoló

Budapesti Innovatív Gimnázium és Szakgimnázium Erasmus+ Beszámoló Budapesti Innovatív Gimnázium és Szakgimnázium Erasmus+ Beszámoló Oravecz Evelin Gennadi, Rhodes 2016 Beszámoló az Erasmus+ programban való részvételemről A nevem Oravecz Evelin a Budapesti Innovatív Gimnázium

Részletesebben

A Műszerfal áttekintése

A Műszerfal áttekintése X-Road Teljes áttekintés 1. Akkumulátor, biztosíték, szerszámkészlet 2. Hátsó féktartály 3. Rúgóstag 4. Tanksapka 5. Gázkar 6. Első féktartály 7. Műszerfal 8. Első fékkar 9. Alvázszám 10. Típusazonosító

Részletesebben

HU01-KA mobilitási project szeptember 26- október 23.-áig szeptember 26. ( Hétfő )

HU01-KA mobilitási project szeptember 26- október 23.-áig szeptember 26. ( Hétfő ) 20016-1-HU01-KA102-022601 mobilitási project 2016.szeptember 26- október 23.-áig 2016.szeptember 26. ( Hétfő ) A vasárnapi korán kelés és a fárasztó utazás után szerencsére sokáig tudtunk pihenni, ugyanis

Részletesebben

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK Vízvezeték szerelés Csap javítása Régi csap leszerelése Új csap felszerelése Tömítés cseréje a mosdókagyló és a csap között

Részletesebben

A motorkerékpár átadása, átadás előtti átvizsgálás. Jótállási okmány P.H. Motorkerékpár adatok. Modell:...

A motorkerékpár átadása, átadás előtti átvizsgálás. Jótállási okmány P.H. Motorkerékpár adatok. Modell:... A motorkerékpár átadása, átadás előtti átvizsgálás A motorkerékpárja átadása előtt, a járművet alaposan átvizsgáltuk annak érdekében, hogy az kifogástalan, és a gyári minőségi előírásoknak megfelelő állapotban

Részletesebben

KEDVEZMÉNYES MECHANIKAI ALKATRÉSZEK LISTÁJA

KEDVEZMÉNYES MECHANIKAI ALKATRÉSZEK LISTÁJA 4PLUSZ EGYÉB ELSO FUTÓMU ALKATRÉSZEK 4PLUSZ EGYÉB HÁTSÓ FUTÓMU ALKATRÉSZEK 4PLUSZ FÉKTÁRCSÁK 4PLUSZ GÖMBCSUKLÓK 4PLUSZ LENGOKAROK 4PLUSZ SZÉRIA LENGÉSCSILLAPÍTÓK 4PLUSZ VÍZPUMPÁK ABLAKTÖRLOKAROK ABS ALKATRÉSZEK

Részletesebben

SAMPO ROSENLEW KOMBÁJN ALKATRÉSZEK

SAMPO ROSENLEW KOMBÁJN ALKATRÉSZEK S-000946829 ZSIRZÓGOMB 300 Ft +ÁFA S-0295457 HŐMÉRSÉKLET SZENZOR 9250 Ft +ÁFA S-0296012 SPIRÁL 20291 Ft +ÁFA S-0400521 TELESZKÓP 11045 Ft +ÁFA S-0400573 GUMISZALAG 7510 Ft +ÁFA S-0424375 GÖMBCSUKLÓ 33550

Részletesebben

Törökország Izmir Beszámoló 2012.Február 10.- 2012. Március 3.

Törökország Izmir Beszámoló 2012.Február 10.- 2012. Március 3. Törökország Izmir Beszámoló 2012.Február 10.- 2012. Március 3. Február 13. Hétfő Elmentünk a török iskolát megismerni. Az iskola neve BucaTeknik Ve Endüstri Meslek Lisesi. Az iskola külön részekből állt.

Részletesebben

5500 FT FT 1 21 PONTOS SZEZONÁLIS ÁTVIZSGÁLÁS 2900 FT 1 FUTÓMŰ KONTROLLCSOMAG MŰSZERES LENGÉS- CSILLAPÍTÓMÉRÉSSEL

5500 FT FT 1 21 PONTOS SZEZONÁLIS ÁTVIZSGÁLÁS 2900 FT 1 FUTÓMŰ KONTROLLCSOMAG MŰSZERES LENGÉS- CSILLAPÍTÓMÉRÉSSEL FUTÓMŰ KONTROLLCSOMAG MŰSZERES LENGÉS- CSILLAPÍTÓMÉRÉSSEL 5500 FT FÉK KONTROLLCSOMAG MŰSZERES FÉKHATÁSMÉRÉSSEL 5500 FT A KÉT KONTROLLCSOMAG EGYÜTT CSAK 0 000 FT A kupon két oldalas, a. oldalon található

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 29.2.2008 COM(2008) 100 végleges 2008/0044 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK IRÁNYELVE [ ] a gépjárművek és pótkocsijuk időszakos

Részletesebben

5 L-ES PEUGEOT TÉLI ABLAKMOSÓ FOLYADÉK 20 C -IG 3100 FT 1

5 L-ES PEUGEOT TÉLI ABLAKMOSÓ FOLYADÉK 20 C -IG 3100 FT 1 5 L-ES PEUGEOT TÉLI ABLAKMOSÓ FOLYADÉK 0 C -IG 300 FT 07.0.6-tól 07..9-ig. A tájékoztatás nem teljes körű, a P Automobil Import Kft. fenntartja magának a jogot az ajánlat módosítására vagy visszavonására.

Részletesebben

Az Ön közelében vagyunk. Szerte Európában.

Az Ön közelében vagyunk. Szerte Európában. Az Ön közelében vagyunk. Szerte Európában. Baleset esetén ingyenes beszállítás és mentés, valamint csereautó akár 5 napra is. Minden közlekedési baleset (például de nem kizárólag ütközés, borulás, zuhanás,

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: TOYOTA YARIS XP10 tárcsafék első fékbetét csere A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Toyota Yaris XP10 autóján párban cserélje a fékbetéteket mindkét tengelyen. Ez biztosítja a hatékony fékezést

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

Alvázszám Motorszám A váltó, sebességek helye

Alvázszám Motorszám A váltó, sebességek helye 1. Kuplung kar 2. Műszerfal 3. Tanksapka 4. Levegőszűrő 5. Akkumulátor, biztosíték, szerszámkészlet 6. Ülés rögzítő 7. Motorszám 8. Váltókar 9. Gyertyapipa Teljes áttekintés 10. Hátsó féktartály 11. Benzincsap

Részletesebben

Kiss Ferenc 2011.04.25. Szakmai gyakorlat a Diamond Repülőgépgyárban WienerNeustadt 2011. március 28. április 17.

Kiss Ferenc 2011.04.25. Szakmai gyakorlat a Diamond Repülőgépgyárban WienerNeustadt 2011. március 28. április 17. Szakmai gyakorlat a Diamond Repülőgépgyárban WienerNeustadt 2011. március 28. április 17. Kiss Ferenc Március 28-án indultam útnak vonattal Bécsújhely felé. Nagyon izgatott a dolog, mert eddig még nem

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM T 593-6/1/A A 1/27 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/26 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

5 L-ES PEUGEOT TÉLI ABLAKMOSÓ FOLYADÉK 20 C -IG 3100 FT 1

5 L-ES PEUGEOT TÉLI ABLAKMOSÓ FOLYADÉK 20 C -IG 3100 FT 1 5 L-ES PEUGEOT TÉLI ABLAKMOSÓ FOLYADÉK 0 C -IG 300 FT 07.0.6-tól visszavonásig, de legkésőbb 08. január 3-ig. A tájékoztatás nem teljes körű, a P Automobil Import Kft. fenntartja magának a jogot az ajánlat

Részletesebben

nap nap

nap nap 2017.10.03.-1.nap A repülőgép 15.30-kor indult Portugáliába. Ma repültem először, nagyon izgalmas volt. A gép Portóban szállt le, helyi idő szerint 19.00-kor. Leszállás után vártak minket, és egy kisbusszal

Részletesebben

A/C Összetevők. 2. Jótállási idő A számla dátumától számított egy évig érvényes, a termékben jelen lévő okoból következő fizikai hibákra vonatkozik.

A/C Összetevők. 2. Jótállási idő A számla dátumától számított egy évig érvényes, a termékben jelen lévő okoból következő fizikai hibákra vonatkozik. A/C Összetevők 1. A termék Cserekompresszor klimatizációs rendszerekhez 2. Jótállási idő A számla dátumától számított egy évig érvényes, a termékben jelen lévő okoból következő fizikai hibákra vonatkozik.

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Audi 80 B4 hátsó féktárcsa csere A cserét a következő sorrendben végezze: 1 A féktárcsákat mindkét tengelyen komplett szettben cserélje Audi 80 B4 gépkocsin, függetlenül attól, hogy az alkatrészek milyen

Részletesebben

TERMÉK KÉP TERMÉK NÉV TERMÉK LEÍRÁS

TERMÉK KÉP TERMÉK NÉV TERMÉK LEÍRÁS Licota ATP-2047 kontroll lámpa Licota WT04093 Sztethoszkóp AT1142 gyújtószikra ellenőrző AT1198 szögmérő 1/2"-os csatlakozás Csavarok, anyák előre meghatározott szögben történő lehúzására alkalmazható.

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS SZERZ.: 187/2012. SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS mely létrejött egyrészről a BORSOD VOLÁN Személyszállítási Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 3527 Miskolc, József Attila u. 70.; képviseli: Dr. Sárközi

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben

Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz

Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz - 1 - Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. Biztonsági, környezetvédelmi és tűzbiztonsági rendszabályok 3. A traktor felépítése 3.1 Műszerfal és kezelő szervek 3.2

Részletesebben

- Műszaki tartalom: Ajánlati ár tartalmaz: Tesztelés: Tisztelt Ügyfelünk:

- Műszaki tartalom: Ajánlati ár tartalmaz: Tesztelés: Tisztelt Ügyfelünk: Tisztelt Ügyfelünk: Szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani ezt a saját gyártású kiváló minőségű készüléket. A szerszám és alkatrész gyártó olaj vagy víz hűtésű gépek hűtésére egy költségkímélő megoldásként

Részletesebben

kuponfüzet 203 960 Ft ŠKODA Eredeti Alkatrészek kedvezményes áron

kuponfüzet 203 960 Ft ŠKODA Eredeti Alkatrészek kedvezményes áron kuponfüzet 203 960 Ft ŠKODA Eredeti Alkatrészek kedvezményes áron Tisztelt Ügyfelünk! Örülünk, hogy gépkocsiját megelégedéssel használja, meggyőződésünk, hogy jól választott és őszintén reméljük, ezek

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Peugeot 407 tárcsafék hátsó A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Peugeot 407 autóján párban cserélje a fékbetéteket mindkét tengelyen. Ez biztosítja a hatékony fékezést Engedje ki teljesen a kéziféket.

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Készítette: Szakál Gyula 1. nap: Aug. 11. vasárnap: Indulás Békéscsabáról 2013. augusztus 11. hajnal 5:00 körül! Reggel 8:00-kor megérkeztünk

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Beszámoló Nagyvisnyó Erdei komplex tábor:szakmai gyakorlattal egybekötött kaland- és sporttábor 2013.október 25-29.

Beszámoló Nagyvisnyó Erdei komplex tábor:szakmai gyakorlattal egybekötött kaland- és sporttábor 2013.október 25-29. Beszámoló Nagyvisnyó Erdei komplex tábor:szakmai gyakorlattal egybekötött kaland- és sporttábor 2013.október 25-29. NTP-IKT-MPA-12-040. A táborozás célja: Szociális, életviteli és környezeti valamint szakmai

Részletesebben

A TERMÉK BESZERELÉSI UTASÍTÁSA, AJÁNLÁSOK, ÉS A JÓTÁLLÁS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI

A TERMÉK BESZERELÉSI UTASÍTÁSA, AJÁNLÁSOK, ÉS A JÓTÁLLÁS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI A TERMÉK BESZERELÉSI UTASÍTÁSA, AJÁNLÁSOK, ÉS A JÓTÁLLÁS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI A VÁLTÓÁRAMÚ GENERÁTOR BESZERELÉSE 1. Beállítani és lazán becsavarni a generátort 2. Feltenni és megfeszíteni az ékszíjat 3.

Részletesebben

Gépjárművek mechanikai és elektronikai meghibásodásaira vonatkozó AutoCheck Platinum BIZTOSÍTÁSI PROGRAM (HU-AC-NWG-L-0118)

Gépjárművek mechanikai és elektronikai meghibásodásaira vonatkozó AutoCheck Platinum BIZTOSÍTÁSI PROGRAM (HU-AC-NWG-L-0118) 1. fejezet: Bevezető rendelkezések 1.1. Jelen AUTOCHECK Platinum (ACPL PROGRAM) biztosítási program a Biztosítási fedezetet igazoló dokumentum (Biztosítási kötvény) része. 1.2. Ha ellentmondás van ezen

Részletesebben

Az új Volkswagen Beetle V6

Az új Volkswagen Beetle V6 Az új Volkswagen Beetle V6 1-4 3 éves éves kor kor fölött között ajánlott Összeszerelési útmutató 6V Volkswagen The Beetle 1. Használati útmutató 2. Kormánykerék 3. Töltő 4. Visszapillantó tükör 5. Szélvédő

Részletesebben

Műszaki Diszpozíció. Kétpályás felsővezeték-szerelő jármű nagyjavítása

Műszaki Diszpozíció. Kétpályás felsővezeték-szerelő jármű nagyjavítása 8. számú melléklet Műszaki Diszpozíció Kétpályás felsővezeték-szerelő jármű nagyjavítása Forgalmi rendszám: BRZ484 Típus: Skoda-Schörling 706 Gyártási év: 1982 Alvázszám: 090047101 I. Motor és segédberendezései,

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Mercedes-Benz A W168 első A cserét a következő sorrendben végezze: 1 A féktárcsákat mindkét tengelyen komplett szettben cserélje Mercedes-Benz A W168 gépkocsin, függetlenül attól, hogy az alkatrészek milyen

Részletesebben

A nagy utazás. Dánia 2013-04-06-2013-05-04

A nagy utazás. Dánia 2013-04-06-2013-05-04 A nagy utazás Dánia 2013-04-06-2013-05-04 Kezdetek - Az utazás 2013.04.06-án indultunk Szegedről transzferrel a bécsi repülőtérre éjfélkor. Nagyon izgatott voltam, mivel ez volt életem első repülő útja.

Részletesebben

Németország ( )

Németország ( ) Németország (2018.11.18-2018.11.27.) A programról röviden: A Generation Europe által szervezett program olyan projekt, ahol velünk egykorú fiatalok tanulhatnak a demokráciáról, emberi jogokról és az aktív

Részletesebben

Opel-Daewoo-Chevrolet Alkatrész szaküzlet

Opel-Daewoo-Chevrolet Alkatrész szaküzlet NP943 Nexia Ablakemelõ elsõ bal elektromos 9.940 Ft 90186593 Nexia Ablakemelõ elsõ bal kézi 8.900 Ft NP944 Nexia Ablakemelõ elsõ jobb elektromos 9.940 Ft 90186594 Nexia Ablakemelõ elsõ jobb kézi 8.900

Részletesebben

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló Szántó Gerda Tabajdi Gábor Beszámoló Az Erasmus oldal hosszas böngészése után végre sikerült eldönteni, hogy melyik országokat is jelöljük meg. Miután már minden kitöltendő papíron és egy angol szóbeli

Részletesebben

Kelemen Szandra Hämeenlinna, Finnország

Kelemen Szandra Hämeenlinna, Finnország Kelemen Szandra Erasmus+ mobilitási program 2016. 04. 23.- 2016. 05. 21. Hämeenlinna, Finnország 1. hét: 2016. április 23-án szombat délután érkeztünk meg Helsinkibe, ahol már Marita várt minket és a suli

Részletesebben

Kormányoszlop beszerelési útmutató a következő járművekhez:

Kormányoszlop beszerelési útmutató a következő járművekhez: TRW Automotive Aftermarket Kormányoszlop beszerelési útmutató a következő járművekhez: Opel Corsa D PUBLICATION XZB1200HU VESZÉLY A légzsákegység véletlenül kioldhat! A légzsákegység egy pirotechnikai

Részletesebben

Finnországi beszámoló

Finnországi beszámoló Finnországi beszámoló 2011.10.24 hétfő Épségben megérkeztünk Helsinkibe. Az iskola kis mikrobuszával jöttek értünk a repülőtérre. Útközben megálltunk hideg élelmet vásárolni, a szállásra érkezés után megvacsoráztunk.

Részletesebben

Munkanapló. Bodó Tamás Rovaniemi, Finnország 2011. március 21 - április 10. Március 21. (hétfő)

Munkanapló. Bodó Tamás Rovaniemi, Finnország 2011. március 21 - április 10. Március 21. (hétfő) Munkanapló Bodó Tamás Rovaniemi, Finnország 2011. március 21 - április 10. Március 21. (hétfő) Budapestről késéssel, 12:20-kor indult a repülőgépünk és körülbelül 18:00 után értünk Rovaniemibe. Hóesés

Részletesebben

IPARI AXIAL VENTILÁTOROK TERMÉKLEÍRÁS ÉS GARANCIAJEGY

IPARI AXIAL VENTILÁTOROK TERMÉKLEÍRÁS ÉS GARANCIAJEGY IPARI AXIAL VENTILÁTOROK TERMÉKLEÍRÁS ÉS GARANCIAJEGY Általános információk 1. Általános tájékoztatás Köszönjük, hogy megvásárolta a terméket. Az alábbi utasítások elolvasása kötelező ahhoz, hogy megfelelően

Részletesebben

Beszámoló Áfra Botond 2/14Pt/2 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti

Beszámoló Áfra Botond 2/14Pt/2 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Beszámoló Áfra Botond 2/14Pt/2 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1.6 16V vezérléscsere

1.6 16V vezérléscsere 1.6 16V vezérléscsere Kezdjük az alapoknál: Így néz ki az 1.6-os motor vezérlése. A két felső alkatrész a bütykös(vezérmű)tengely, alatta jobbra a vezetőgörgő, balra a feszítőgörgő, még ez alatt jobbra

Részletesebben

Határtalanul program Erdély május 3-6.

Határtalanul program Erdély május 3-6. Határtalanul program Erdély 2017. május 3-6. Május harmadikától hatodikáig Erdélyben jártunk. Mindenki nagyon várta a kirándulást, amin a Határtalanul pályázat segítségével vehettünk részt. Szerdán korán

Részletesebben

Végül az estet egy közös zenéléssel és énekléssel zártuk le a Tiszaparton.

Végül az estet egy közös zenéléssel és énekléssel zártuk le a Tiszaparton. 1.nap 2018. 05. 30.-án érkeztek Szolnokra a Nagyenyedi diákok. 14.00-kor vártuk őket a Pelikán Hotelnél, ahonnan elindultunk a szállásra. Miután megérkeztünk ők elfoglalták a szobájukat, kicsit lepihentek

Részletesebben

Audi, Seat, Skoda, Volkswagen patentek

Audi, Seat, Skoda, Volkswagen patentek Skoda kárpitrögzítő patent hüvely natúr 15,5 8 20 25-105 129 Volkswagen univerzális vezetékrögzítő patent szín méret csap Ø magasság fekete 13,5-16,8 6,5 25,2 25-166 102 Volkswagen univerzális vezetékrögzítő

Részletesebben

ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK

ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK 36 150 065 A CLT1 kompresszor tesztelő a kuplung nélküli kompresszorok tesztelésére alkalmas. Ez a készülék a modern kompresszorok tesztelését végzi egyszerűen,

Részletesebben

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Megbízó: Lombard Lízing Zrt. Szeged Szemle helyszíne: Székesfehérvár MŰSZAKI SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY KRG-620 frsz-ú VOLKSWAGEN TRANSPORTER 7HK típusú jármő esetében. Az állapotlap 8 oldalt tartalmaz. Készítette:

Részletesebben

Opel-Daewoo-Chevrolet Alkatrész szaküzlet

Opel-Daewoo-Chevrolet Alkatrész szaküzlet 96323234UT Matiz Ablakemelõ elsõ bal elektromos 15.000 Ft 96323235UT Matiz Ablakemelõ elsõ jobb elektromos 11.340 Ft 96318071 Matiz Ablakemelõ hátsó bal 8.100 Ft 96318072 Matiz Ablakemelõ hátsó jobb 9.510

Részletesebben

TANULÓI MUNKANAPLÓ ERASMUS MOBILITÁSI PROJEKT. a szeptember 11. és szeptember 29. közötti szakmai gyakorlatról. Napi munkaidő: 7 óra

TANULÓI MUNKANAPLÓ ERASMUS MOBILITÁSI PROJEKT. a szeptember 11. és szeptember 29. közötti szakmai gyakorlatról. Napi munkaidő: 7 óra TANULÓI MUNKANAPLÓ ERASMUS MOBILITÁSI PROJEKT a 2017. szeptember 11. és 2017. szeptember 29. közötti szakmai gyakorlatról Napi munkaidő: 7 óra Helyszín: Portugália / Barcelos 2017/ERASMUS/ Asztalos gyakorlat

Részletesebben

Hollandia (2010. márc máj. 03.)

Hollandia (2010. márc máj. 03.) Hollandia (2010. márc.29-2010. máj. 03.) Az első napunk utazással telt. Hajnal ötkor találkoztunk és indultunk útnak. Este kilenc és tíz között érkeztünk és foglaltuk el a szállást. Cees, aki kinti dolgainkat

Részletesebben

Zsupka Sínautó. felújítási tervezet. Magyar Vasút Baráti Kör Egyesület. Összeállította: Somogyi Filip

Zsupka Sínautó. felújítási tervezet. Magyar Vasút Baráti Kör Egyesület. Összeállította: Somogyi Filip Zsupka Sínautó felújítási tervezet 2012 Magyar Vasút Baráti Kör Egyesület Összeállította: Somogyi Filip A felújítás Célja: Cél: A jármű kiállítási állapotának javítása, azaz a jármű teljes külső felújítása,

Részletesebben

Opel-Daewoo-Chevrolet Alkatrész szaküzlet

Opel-Daewoo-Chevrolet Alkatrész szaküzlet 96417639 Lacetti Ablakemelõ kapcsoló 2 gombos 13.530 Ft 96552814 Lacetti Ablakemelõ kapcsoló 4 gombos 35.430 Ft 96475128 Lacetti Ablakemelõ motor bal elsõ 22.500 Ft 96475129 Lacetti Ablakemelõ motor jobb

Részletesebben

MYVOLVO. nyáron is PROFI CSOMAGOLÁS. Reflektorfényben a légkondicionáló SZEMÉLYES SZERVIZ- TANÁCSADÓ 2012 NYÁR

MYVOLVO. nyáron is PROFI CSOMAGOLÁS. Reflektorfényben a légkondicionáló SZEMÉLYES SZERVIZ- TANÁCSADÓ 2012 NYÁR Ajánlat Önnek és Volvójának 2012 NYÁR MYVOLVO PROFI CSOMAGOLÁS TIPPEK ÉS TARTOZÉKOK; EGYSZERŰ CSOMAGOLÁS Reflektorfényben a légkondicionáló SZEMÉLYES SZERVIZ- TANÁCSADÓ Frissesség nyáron is + Várjuk a

Részletesebben

Autó,Motor és Tuning Show 2015

Autó,Motor és Tuning Show 2015 Autó,Motor és Tuning Show 2015 A Széchenyi István Egyetem és az Advanced Traffic Solutions Kft. (ATS Kft.) által közösen szervezett Közúti Járműtervezői posztgraduális képzés mindkét modulján lehetőségek

Részletesebben

EGON VON RUVILLE GmbH Billbrookdeich Hamburg Germany Tel.: +49 (0) Fax: +49 (0)

EGON VON RUVILLE GmbH Billbrookdeich Hamburg Germany Tel.: +49 (0) Fax: +49 (0) EGON VON RUVILLE GmbH Billbrookdeich 112 22113 Hamburg Germany Tel.: +49 (0)40 73344-0 Fax: +49 (0)40 73344-199 info@ruville.de www.ruville.de 75/053 R338/1.0/10.2009/MA-HUN MOTOR FUTÓMŰ SZERVIZ KOMPETENCIA

Részletesebben

Megjegyzés az egytengelyes lakókocsikhoz. Fontos kezelési megjegyzések. 1. A biztonságot mindig tartsa szem előtt

Megjegyzés az egytengelyes lakókocsikhoz. Fontos kezelési megjegyzések. 1. A biztonságot mindig tartsa szem előtt Kezelési instrukciók Mindig tartsa szem előtt a kezelési utasítás Fontos megjegyzések -ben leírtakat. A készülék helyes kezelésért a jármű tulajdonos tartozik felelősséggel. MŰKÖDÉSI LEÍRÁS A készülék

Részletesebben