Szakmai gyakorlat Törökországban a Leonardo da Vinci program támogatásával

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai gyakorlat Törökországban a Leonardo da Vinci program támogatásával"

Átírás

1 Szakmai gyakorlat Törökországban a Leonardo da Vinci program támogatásával Beszámoló Készítette: Sipos Viktor Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola 2012

2 Fogadó intézmény: Cím: Gyakorlat helyszíne: Mimar Sinan Teknik Lisesi Müdürlügü Aydin Mimar Sinan Vocational Technical High School Fatih Mah. Halide Edip Cad. No. 5 Merkez Aydin, Törökország Volkswagen márkaszerviz, Aydin Időpont: április május 12.

3 1. nap kiutazás Az utazás reggele számomra izgalmaktól mentesen indult; nem sejtve azt, hogy pár óra múlva milyen meglepetésben részesülünk osztálytársammal, Dáviddal. A repülőjegyünket elég korán, még januárban lefoglalták egy irodán keresztül; és mint utóbb kiderült az iroda a foglalásnál nem vette figyelembe azt, hogy mi áprilisban utazunk, ezért még a téli menetrend szerinti indulási időpontot kaptuk meg. Szerencsénkre annyival korábbra terveztük a reptérre való érkezést, hogy a check-in pult zárása előtt 3 perccel sikerült feladnunk a csomagjaink. Ez után rohantunk a biztonsági átvizsgálásra, ahol szerencsénkre gyorsan átjutottunk, majd rohantunk tovább a vámvizsgálatra és tovább a kapuhoz, amit szintén 3 perccel a zárás előtt sikerült elérnünk. A repülőn gyorsan elfoglaltuk a helyünk és végre sikerült egy nagy levegőt vennünk. Kezdődhetett a felszállás és ismerkedés a repülőn található különböző multimédiás és egyéb eszközökkel. Az érintő képernyős eszközön különböző menüpontok közül választhattunk, például: zenehallgatás, filmvetítés, játékok, de lehetőségünk volt kiválasztani a repülés pontos adatait is. Dáviddal ezt választottuk, így folyamatosan nyomon tudtuk követni, hogy hol tartunk, milyen magasan és milyen sebességgel repülünk. Hamarosan megkaptuk az ebédünket és mivel török légitársaság gépén utaztunk, azonnal kaptunk is egy kis ízelítőt a török gasztronómiából. Az ebéd elfogyasztása után lehetőségünk volt szemügyre venni a magasból az alattunk lévő tájat, majd hamarosan Isztambul és partvidéke felett találtuk magunk; megkezdve a leszállást. Leszállás után annak köszönhetően, hogy előzetesen tájékozódtam interneten az isztambuli reptér kialakításáról gyorsan sikerült kiismernem magam a terminálon belül eljutni az ismételt vámellenőrzéshez, illetve a belföldi járatok kezeléséért felelős terminálba. Itt várakoznunk kellett a csatlakozásra, melyhez egy internet kávézót vettünk igénybe, így gyorsan sikerült is tájékoztatnunk családtagjainkat hollétünkről. Egy kis csúszással ugyan, de megkezdődött a következő járatra a beszállítás. Miután elfoglaltuk a helyünket izgatottan vártuk az újbóli felszállást, amelyre majd 1 óra múlva került sor. A várakozás közben szemügyre vehettük, hogy milyen forgalmat irányítanak már lent a kifutón, illetve mekkora is valójában az Atatürk repülőtér.

4 Felszállás után egy könnyű uzsonnát kaptunk, melyet szintén a török légitársaság szolgáltatott. Ezen a repülőn már nem voltak multimédiás eszközök csak bizonyos távolságra egy-egy kijelző, melyen a repülési információk voltak láthatók. A rövid 1 órás repülés után megérkeztünk az izmiri Adnan Menderes repülőtérre, ahol újra találkoztunk régen látott csomagjainkkal, illetve kísérő tanárunkkal és a fogadó iskola egyik munkatársával Erdemirrel, aki autójával elszállított minket aydini szállásunkra. Az 1 órás autóút során folyamatosan figyeltem a mellettünk elsuhanó tájat, amelyet nagyon szépnek találtam. A városba érkezve rengeteg növényt, főként pálmafát láthatunk. A járművek között megtalálunk a régi Dacia-tól a legújabb luxusautókig mindent. A városban szinte minden kivilágított és az utcákon rengeteg embert találunk. Miután megérkeztünk a szállásunkra gyorsan elfoglaltuk a szobát, értesítettük az otthoniakat helyzetünkről, majd kimentünk az utcára. A hotel a város egyik fő utcájában található ezért rengeteg üzletet és gyorséttermet találtunk, illetve az utóbbiak közül egybe be is tértünk. Gyorsan megvacsoráztunk, majd rövid séta után visszatértünk szállásunkra, aztán lefeküdtünk aludni.

5 2. nap ismerkedés a márkaszervizzel Reggel 8 órakor ébredtünk, majd a reggeli és a készülődés után a szálloda előtt találkoztunk az itteni szakmai gyakorlatunk szervezőjével Cemal Turkennel és sofőrünkkel Erdemirrel. Rövid autózás után megérkeztünk a Volkswagen szervizbe, ahol megismerkedtünk a szerviz vezetőjével Muharrem Baskarral. Cemal tolmácsolásával megállapodtunk abban, hogy a szervizben lévő autók elektromos és mechanikai javításaiban fogunk részt venni, illetve hogy a munkaidőnk 9 órától délután 18 óráig tart. Ezt követően megismerkedtünk a műhelyfőnökkel, aki körbevezetett a műhelycsarnokban és bemutatta a különböző csarnokokban zajló munkafolyamatokat. Megállapodtunk abban is, hogy a műhely egy munkatársa fog a szervizbe szállítani a szálláshelyről minden reggel. A körbevezetés után visszatértünk a mechanikai részleghez, ahol megismerkedtünk azokkal az emberekkel, akikkel közvetlenül dolgozni fogunk, megmutatták a szerszámokat, berendezéseket. Mint kiderült a mechanikai részlegbe javarészt pár éves kötelező szervizre érkezett autókat találunk. Később lehetőségünk nyílt a szalonban kiállított autók megtekintésére. Mivel ez a nap Törökországban egy nemzeti ünnep ezért több feladatunk nem volt erre a napra.

6 3. nap A harmadik nap reggelén a megbeszéltek szerint a szállás előtt találkoztunk a műhely munkatársával, aki a műhely kisbuszával szállított el minket. A műhelybe érkezve meglepődve tapasztaltam, hogy az előző naphoz képest sokkal több autó állt a csarnokban. Egy alkalmazott Ismail magához szólított bennünket. A nyelvi nehézségek miatt első sorban csak figyelhettük a folyamatokat, majd később a legapróbb mozzanatoktól kezdve egyre több feladatot kezdtek ránk bízni. Első feladatom egy Audi A3 levegőszűrő cseréje volt. A feladat egyszerű viszont mivel ezt a típust még nem javítottam, ezért gondosan meg kellett figyelnem mindent, hogy mit hogyan kell szét és összeszerelni. Hamarosan kiderült, hogy az autó 15000km-es átvizsgálásra érkezett. Ezt követően az utastéri pollen szűrőt cseréltem ki, amely eltömődése nem csak a beáramló levegő minőségét rontja, hanem a fűtőmotor előtét ellenállásának túlmelegedését is okozhatja, mivel lecsökken a levegő áramlásának sebessége. Ezt követően felemeltük az autót, majd Dávid leszerelte a kereket. Mutlu vezetésével olajat cseréltek, amíg én a jármű féktárcsáit és betéteit, illetve a felfüggesztés csavarjait ellenőriztem. Ismail ezután egy másik autóhoz hívott, amelyen futómű ellenőrzést kellett végezni. Megmutatta, hogy hogyan kell felhelyezni a mérő fejet a kerékre, majd a többit nekem kellett felhelyeznem. Mivel az ellenőrző berendezésen nem volt angol nyelv ezért az ellenőrzés további menetét már csak figyelni tudtam. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a futómű geometria a gyári paramétereknek megfelelő értéken áll. Ezt követően, mivel már Dávidék végeztek az Audi olajcseréjével ellenőrizni kellett az összes elektromos berendezés működését elektromos ablakok, elektromos tükrök, ablaktörlők, irányjelzők, fényszórók. Mivel minden berendezés működött, már csak a fényszóró beállítása maradt hátra, amelyhez egy Hella berendezést használtunk. A jármű motorterét egy speciális folyadékkal be kellett permetezni, majd egy ruhával tisztára törölni, ezt követően pedig szilikonnal ápolni. Ezt követően feltöltöttem ablakmosó folyadékkal az autó tartályát. A nap végén Cemal, Erdemir és az osztályfőnökünk vártak ránk, majd elvittek a helyi fogadó iskolába, ahol megnézhettük hol tanulnak az itteni diákok.

7 4. nap A reggelünk hasonlóan indult, mint az előző. A műhelybe érkezve Ismail fogadott minket. Egy VW Polo 15000km átvizsgálásába csatlakoztam be. A gyújtógyertyák cseréjével kezdtem, melyet az előző napon leírt folyamatok követtek, azzal kiegészülve, hogy a kerekeket is nekem kellett leszerelnem. Felszerelés előtt megmértük a gumiabroncs profilmélységét, amely azt mutatta, hogy a hátsó kerekek jobb állapotban vannak, mint az elsők, ezért megcseréltük őket. Miután befejeztem a munkát Mutlu vezetésével megfigyelhettük egy 7 sebességes DSG váltó kuplung szerkezetének összeszerelési folyamatát, amely egy nagyon összetett feladat. Látható volt, hogy nagyon jó képzést kaptak az itteni szerelők, mert minden lépést ismertek, így viszonylag hamar körülbelül 30 perc össze is rakták a szerkezetet. Ezt követően segíthettem a váltó helyére szerelésében, amely nem volt egyszerű, mivel a szétszereléskor nem voltam jelen. A feladat végeztével egy másik Polo átvizsgálásába csatlakoztam, amely lassan már rutin munkává válik. Ez után nem kaptam több feladatot, mivel letelt a napi munkaidő, és haza szállítottak minket.

8 5. nap Ezt a reggelt is egy VW Polo 15000km-es átvizsgálásával kezdtem. Kicseréltem a gyújtógyertyákat, levegőszűrőt, pollenszűrőt, olajat, olajszűrőt, átvizsgáltam a futóművet és a fékrendszert, megcseréltük a tengelyeken a kerekeket, speciális kenő folyadékot fújtunk az ajtók zárjaiba és zsanérjaihoz, letisztítottuk a motorteret, majd szilikonnal ápoltuk. Átálltunk a diagnosztikai állomásra, visszaállítottuk a szerviz intervallumot, majd beállítottuk a fényszórókat. Ellenőriztük az elektromos berendezések működését, a gumiabroncsok nyomását, majd végül feltöltöttük az ablakmosó folyadéktartályt. Az előző nap javított DSG váltós Audi újra a műhelybe érkezett, mert valami nem lett tökéletes a kuplunggal, de a hiba okát a Google fordítójával sem sikerült megértenünk. Újra le kellett szerelni a váltót. Mivel az összeszerelésnél segítettem, ezért már könnyebben tudtam, hogy mit milyen művelet követ, ezért jobban tudtam segíteni. Miután leszereltük Ismaillal a váltót, újra szétszedtük a DSG kuplungot. Ez volt a nap záró eseménye, mivel ezzel letelt a munkaidőnk.

9 6. nap Ezt a reggelt az Audi újbóli összeszerelésével kezdtük. Mire beértünk a szervizbe a kuplung már a helyén volt, már csak a váltót kellett a helyére emelni. A váltó emelő segítségével ez viszonylag egyszerűen elvégezhető, viszont nagy odafigyelést igényel. Miután a helyére emeltük, kezdődhetett a többi alkatrész felszerelése. Mivel az autó megemelt állapotban volt, elsősorban az alsó szerelésű elemeket építettük vissza, például a féltengelyeket és a futóművet. Leengedtük az autót majd következhetett a váltó felfüggesztésének beszerelése, váltó rudazat és az elektronika csatlakoztatása. Helyére került az önindító is, amelyen megfigyeltem, hogy másabb fogazást találunk, mint egy hagyományos autón. Visszaépíthettük az akkumulátort tartó dobozt, a levegőszűrő házat, illetve minden más hiányzó elemet. Ezt követően még egy gyors ellenőrzés után beindítottuk az autót, majd egy másik alkalmazott elvitte próbakörre, amelynek az eredményét sajnos nem tudtam meg. Ezt követően Ismail egy oktató filmet mutatott nekünk az Audi aktív kormányzásáról. Ebben megfigyelhettük a szerkezet működését. A működés lényege, hogy alacsony sebességnél kisebb kormányszög elmozduláshoz nagyobb kerékelfordulási szög tartozik, mint egy normál autónál, így könnyebb manőverezni a városban. Nagy sebességnél viszont nagyobb kormányszög elmozduláshoz kisebb kerékelfordulási szög tartozik, így nagy sebességénél nem cikázik a jármű az úton. Ezt az áttétel módosítást egy speciális szerkezet valósítja meg, amely igen bonyolult felépítésű. Miután vége lett a filmnek még segítettünk egy két szerelőnek, majd letelt a munkaidőnk.

10 7. nap Ezen a reggelen később ébredhettünk mivel nem kellett dolgoznunk. Ébredés után kikísértük tanár urat a helyi vasútállomásra és elköszöntünk tőle. A nap további részét kirándulással töltöttük. Úti célunk Didim városa volt, amely Aydintól dél-nyugatra, nagyjából 100km-re található. Út közben csodálhattuk a tájat, amely igen látványos a rengeteg apróbb hegység miatt, amelyek hirtelen emelkednek a magasba. Utunkat egy ókori romvárosnál megszakítottuk. Érdekes volt látni a rengeteg hatalmas faragott márvány és gránit tömböket, amelyekhez eljutni egy igen meredek emelkedőn volt lehetőség. Miután mindent megnéztünk folytattuk utunkat Didimbe. Didim egy kedvelt nyaralóövezet. Kísérőnk elmondta, hogy ebben a városban sok angol vásárol házat, hogy a nyarat itt töltsék. Hamarosan megérkeztünk a tengerpartra, amely gyönyörű volt. A parti sétányt éppen felújítják, rengeteg pálmafát telepítenek ki, és a sétány teljesen új burkolatot kap. A part végig homokos, a tenger nagyon tiszta. Fürödni sajnos nem tudtam, mert a műhelyben azt mondták, hogy még nagyon hideg a tenger, de amikor oda értünk azt tapasztaltam, hogy már jó páran fürdenek. Amikor kézzel belenyúltam a vízbe, bosszankodtam egy kicsit, hogy nem hoztam megfelelő ruhát magammal. Körülbelül egy óra múlva elindultunk Aydinba; visszaérkezésünk után már nem mentünk sehova.

11 8. nap Ezt a napot pihenéssel töltöttük. Végre nem kellett korán ébredni, és vasárnap lévén a fő utca sem volt olyan zajos, mint hét közben, így ki tudtam pihenni magam. Személy szerint még a szobánk ajtaján sem dugtam ki az orrom egész nap. 9. nap Ezt a hétfőt egyedül indítottam, mivel Dávid beteg lett. A műhelyben egy 2005-ös VW Polo átvizsgálásával és vezérmű szíj cseréjével kezdtem. Átvizsgálás közben észrevettem, hogy a hűtőrendszer szivárog, aminek a pontos behatározását későbbre hagytuk. Elkezdtem a szokásos műveleteket: levegőszűrő csere, olaj, olajszűrő csere, futómű csavarok ellenőrzése, fékbetétek vastagságának ellenőrzése, pollenszűrő csere. Ezek után nekiláttam a vezérlés megbontásának. Előbb a hosszbordás szíjat kell eltávolítani, majd a motort felfüggeszteni, mert a művelet elvégzéséhez ki kell szerelni az egyik motort tartó bakot. A bak eltávolítása után kiszereltem a hosszbordás szíj feszítőjét, majd a főtengely szíjtárcsát. Ezt követően lebonthattam a műanyag burkolatokat, hogy hozzáférjek a vezérléshez. Jelre forgattam a vezérlést, majd a helyükre szereltem a rögzítő célszerszámokat. Eztán nekiláthattam a vezérlés megbontásához. Összeszerelés előtt a vezetőgörgők tőcsavarjainak meghúzottságát ellenőriztem. Az összeszerelés a leírt folyamat fordított sorrendjében történt. Mivel a vezérlés cserébe beletartozott a vízpumpa cseréje is; a motorból a hűtőfolyadék, már le lett engedve, így nekiláthattam a hűtőrendszer megbontásához. Kisebb megbontás után nyilvánvalóvá vált, hogy a hűtőt ki kell cserélni, mert a tömítéseknél szivárog. Ez a művelet azonban koránt sem egyszerű, mert az egész autó orrát le kell bontani, amely időt igénylő folyamat volt. A cserét követően már csak az autó ápolása, az elektromos berendezések működésének ellenőrzése, keréknyomás ellenőrzés, zárak és zsanérok olajozása, szélvédő mosó tartály feltöltése, akkumulátor ellenőrzése maradt hátra. Ez az autó nagyjából elvitte az egész

12 napom, a maradék időben apróbb munkálatokban segítettem ott ahol éppen szükség volt rám, majd letelt a munkaidő. 10. nap Ezt a napot a már megunhatatlan időszakos átvizsgálással kezdtem egy 3C-s Passaton. A folyamatok minden autón nagyon hasonló. Ha valami problémát találunk az autóval, azt jelenteni kell egy műszaki ellenőrnek, aki értesíti a tulajdonost, majd ez után utasítást kapunk a javításra. Az alkatrészekre csak ritka esetekben kell várni, mivel a szerviz hatalmas raktárkészlettel van felszerelve. Ezen az autón nem találtunk semmi rendelleneset, így az általános cserék következtével már csak az elmaradhatatlan ápolás és feltöltés, beállítás következett. A kedvencem a fényszóró beállítás, mivel ezt az iskolában is jól begyakoroltuk, ráadásul itt egy elég profi, Hella fényszóró beállító készüléket használnak, amivel gyerekjáték a fényszórók beállítása. A Passatot mint minden más autót legvégül egy műszaki ellenőr elviszi egy próbakörre, és ha mindent rendben talált, átadja az autómosó személyzetének, akik kívül belül teljesen kitakarítják az autót. Ezt követően egy VW Transporter átvizsgálásában segítettem Mustafának. Ezen a járművön a szokásos cseréken kívül vezérmű szíjat és első féktárcsát és betéteket kellett cserélni, majd fékfolyadékot, illetve első futómű szilenteket. Amíg Mustafa a motorolajat és a szűrőket cserélte, addig én nekiláttam az első fékek cseréjéhez. Ezt a műveletet már nagyon jól ismertem, így automatikusan, utasítások nélkül elvégeztem, amiért meg is dicsértek. Ezt követően nekiláttunk a futómű megbontásához, mert ez már kétemberes művelet, nem beszélve a műhelyprés használatáról, mivel a lengőkarokból ezzel az eszközzel lehet kicserélni a szilenteket. Miután végeztünk a cserével nekiláttunk a vezérmű szíj cseréhez. Ez az autó egy PD-motoros jármű volt és ilyen szíjcserét már végeztem, ezért elég gyorsan, zökkenőmentesen sikerült a csere. Végül pedig az elmaradhatatlan ápolás és karbantartás után letelt a munkaidő.

13 11. nap A szokásos reggeli feladatok után a műhelyben egy VW Caddy átvizsgálásában segítettem Erhannak. Szinte már rutinfeladatot pontosan úgy végeztük, mint a korábban leírtakat. Ezt követően az ittlétem során egy eddig még nem látott autó Audi Q5 átvizsgálásában segítettem Ismailnak. Az autó szintén rutin átvizsgálásra érkezett, amin gond nélkül túljutottunk. Az autót jól szemügyre tudtam venni, amit elég érdekesnek találtam. Az egyik érdekessége a pótkerék, amely egy speciális gumiabroncsot visel. Használatlan állapotában nincs benne levegő és a gumiabroncsnak köszönhetően rásimul a felnire, így kevés helyet foglal. Használat előtt az Audi kerékszerelő csomagjában lévő patronból a gumiabroncsot fel kell fújni, amely egy eredeti gumiabroncs méretét veszi fel. Használat után egyszerűen le kell engedni, és visszanyeri alap állapotát. Ez egy remek ötletnek bizonyul, azonban interneten utána olvastam és az Audi csak azzal nem számolt, hogy a lecserélt kerék nem fér be a pótkerék helyére, amely elég kellemetlen lehet. A nap folyamán még egy Transporter átvizsgálásában és vezérmű szíj cseréjében segítkeztem, majd letelt a munkanap.

14 12. nap személyzetén kívül más még nem igazán ült. Rengeteg takaró fólia van egy-egy autón, amiket el kellett távolítani, illetve ellenőrizni minden folyadék megfelelő szintjét, felszerelni a megrendelt keréktárcsákat, diagnosztikai berendezés segítségével feltanítani a különböző eszközök működését, majd kipróbálni, hogy minden működik. Egész nap ezt csináltuk, ami egy autónál elég sok időt igénybe vesz, így maximum 5 autót tudtunk felkészíteni, ezzel zártam ezt a napot. Még mindig beteg Dávid, így egyedül vagyok és sajnos nem értem a török beszélgetéseket sem, ezért elég unalmas, hogy nem tudok beszélni senkivel, de mivel dolgozom, gyorsan eltelik egy nap. Első feladatom egy Passat 3C átvizsgálása, amelyet gond nélkül elvégeztünk. Ezt követően végre egy kis változatosság következhetett. A szalonba érkező új autók felkészítésében segíthettem Serdarnek. Ez elég izgalmas volt, mert olyan autókba ülhettem bele, amiben a gyár

15 13. Nap Ezt a napot úgy neveztem el, hogy Transporter nap. Egész nap, különböző évjáratú Transporterek érkeztek a műhelybe, amelyek átvizsgálását kellett elvégezni. Némelyiknél vezérmű szíjat is kellett cserélni. Ezekben a feladatokban segítettem más-más munkásnak. Ezen a napon 17 óra utánra nem terveztek semmilyen munkát, ami volt is el lett végezve, így kiürült a műhely. Egy takarítást kellett csinálni, ami abból állt, hogy fellocsoltuk az egész műhely padlózatát, majd felmostuk. A munka végeztével a karosszériás csarnokban a műhelyfőnök engedélyével és jelenlétével egy kisebb uzsonnát tartottunk, amely minden féle magvakból pisztácia, tökmag, mandula, pörkölt kukorica állt, illetve üdítőt, és pár üveg sört is el lehetett fogyasztani, majd mindenki hazament.

16 14. nap Eljött egy újabb szombat, amit végre szabadon el lehet tölteni. A délelőttöm pihenéssel töltöttem, majd délután a városban sétáltam, felfedező körútra indultam. Mivel Dávid még mindig nem érzi jól magát így egyedül indultam el. 15. nap Ezt a napot pihenéssel és a vizsgára való készüléssel töltöttem, mert visszaérkezésünk után pár nappal szakmai vizsgánk lesz. 16. nap Elérkezett az utolsó hét. A műhelyben reggel a munkatársak kérdezték, hogy mikor megyünk és azt mondták, hogy hiányozni fogunk nekik. Ez jól esett; elég jól összebarátkoztunk az elmúlt hetekben. Ezen a napon az első feladatom egy Audi Q7-es átvizsgálása, olaj és szűrőcseréje volt. Először a levegőszűrőt cseréltem ki, majd aztán felemeltük az autót leengedtem az olajat, leszereltem a kerekeket. A gumiabroncsok kopottak voltak, ezért mind a négy keréken cserélni kellett. Elkezdtem átvizsgálni az autót, majd azt állapítottam meg, hogy a fékbetétek kopottak ezért cserélni kell őket, viszont ehhez a típushoz nincs a raktárban fékbetét készlet, erre az alkatrészre várni kell. Leengedtem az autót, majd kicseréltem az olajszűrőt, majd feltöltöttem olajjal. Ezt követően gázolaj szűrőt cseréltem. Mutlu egy kis vákuum szelepet adott a kezembe és megmutatta, hogy hol találom a hibásat és cseréljem ki azt is. Majd végül fékfolyadékot cseréltem, ami ezen az autón eltart egy fél órát is. Ezt követően még várnom kellett a fékbetétek megérkezésére, majd miután megérkeztek kicseréltem azt is. Azt gondoltam, hogy erre a napra nem lesz már több fékjavítás, de nem sokkal a nap zárása előtt egy VW Crafter érkezett a műhelybe, amin nem működik a fék. Átvizsgálás során kiderült, hogy egy előző helytelen szerelésből adódóan egy fékcső eltört, ez okozta a hibát. Csere után tökéletesen működött, ezzel a mai nap le is

17 zárult. 17. nap Ezen a reggelen egy 2003-as évjáratú VW Passat javításával nyitottam. Már amikor a műhelybe álltak az autóval feltűnt, hogy valami nincs rendben az autóval, mert nagyon csúnyán járt a motorja. Mint kiderült gyújtástrafót és gyújtógyertyákat kell rajta cserélni. Ezen a típuson viszont a trafó egy elég eldugott helyen van, amihez nagyobb bontás után férünk hozzá. Valamiért olyan érzésem volt, hogy ezzel az autóval nem csak ez lesz a probléma. A trafó kiszerelése közben két helyen is észrevettem olyan hibákat, ami miatt a motor többlet levegőhöz jutott, emiatt is hibásan üzemelt, ezeket a hibákat megmutattam Erhannak, majd utasításai szerint kijavítottam. A trafót nagy nehezen kicseréltem, majd következhettek a gyújtógyertyák. Kiszerelés után látszódott, hogy 2 hengernél már nem a megfelelő helyen történt a szikrakisülés, illetve másik két hengernél pedig az elégetlen keverék nyomai látszódtak a gyertyákon. Csere után az autó tökéletesen üzemelt. Ezt követően Serdarnak segítettem egy 2008-as Golf 15000km-es átvizsgálásában, vagyis inkább csak felügyelte, amit csinálok. Ezt a folyamatot már nem részletezem, többször leírtam az elmúlt napokban. Miután végeztem Erhannak segítettem egy Bora ventilátor cseréjében és ezzel zártam ezt a napot.

18 18. nap Ezen a reggelen egy elég érdekes problémával találtam szembe magam a műhelyben. Egy pár ezer kilométert futott Jetta nagyon nehezen indul, viszont utána tökéletesen működik. A hibatároló kiolvasása több hibakódot is tartalmaz viszont minden törlés után újabb hibakódok bukkantak elő. Elkezdtük átvizsgálni az egyes szenzorok csatlakozóit, hátha ott találunk valami sérülést, de nem találtunk semmit. Mutlu úgy döntött, hogy kiszereljük a motor elektronika kábelkötegét, mert arra gyanakodott, hogy azon belül lesz valami probléma. Nekiláttunk a kibontásnak, amivel nagyjából egy óra telt el. Ezt követően elsőre nem találtunk látszólagos sérülést, ezért szétbontottuk az egész korbácsot és minden vezetéket teljes hosszában megvizsgáltunk, de nem találtunk semmit. Ezt követően a műhelyben lévő ugyan olyan autó szenzorjait átcseréltük, majd kipróbáltuk a másik autót, de az tökéletesen működött. Ezt követően a hibás autóba visszaépítettük a köteget, de előtte újra be kellett bandázsolni. Visszaszerelés után az autót elvittük tesztkörre, és a jelek szerint jól működik, de a hiba pontos okát nem tudtuk meg. Ezzel az autóval majdhogynem kitelt az egész napom, a ki-be szerelgetések miatt. Ezt követően egy Phateon általános szervizében segítettem Mustafanak, amely a szokásos szűrő és olajcseréből, átvizsgálásból és ápolásból állt. A hatalmas V10-es motor teljes mértékben kitöltötte a motorteret, javítás esetén rengeteg mindent le kell bontani, hogy hozzá lehessen férni a megfelelő alkatrészekhez. Ezt a napot ezzel az autóval zártam.

19 19. nap Az utolsó csütörtökön egy igen piszkos munkát kaptam. Egy Caddy szelepfedelét kellett kicserélni, mert több helyen is szivárgott alóla az olaj, és a tömítéseit csak a fedéllel együtt lehet cserélni. Meg kellett bontani az egész Common-rail rendszert a művelethez, kiszerelni a porlasztó csúcsokat, és csak aztán lehetett kicserélni az alkatrészt. Szerencsére könnyen szerelhető alkatrészekről van szó, viszont nagy odafigyelést és időt igényel. A művelet befejezte után nem sokkal újra egy Caddy érkezett a műhelybe, ami iszonyatos füstöt eregetett, illetve nagyon csúnyán is járt a motorja. Felemeltük Erhannal majd azt tapasztaltuk, hogy a kipufogó csőből csöpög az olaj, ami nagyobb hibára utal. Elkezdtük megbontani a szívó oldali csöveket, majd amikor az egyiket széthúztam, rengeteg olaj ömlött ki, majd egy nagyobb darab alkatrész. Itt már egyértelmű volt a hiba oka, eltörött a turbó tengelye, amely a nem megfelelő használat eredménye lehet. Ezt a napot ennek az autónak a turbó és kipufogó rendszerének cseréjével töltöttem, mivel az alkatrészekre várnunk kellett.

20 20. nap Elérkezett az utolsó munkanap. Kicsit vártam is ezt a napot és kicsit nem is. Jól összeismerkedtem a munkatársakkal, a kezdeti nyelvi nehézségek lassan eltűntek. Egy jó csapatot ismerhettem meg, és jó volna velük dolgozni tovább, de sajnos ez nem ilyen egyszerű. Még azt is felajánlották, hogy segítenek kiköltözni, ha tényleg szeretnék itt dolgozni. Egy Caddy általános szervizével, és első fék cseréjével nyitottam ezt a napot. Már annyira rutinosan dolgozok, hogy teljesen egyedül hagytak a munkára, önállóan csinálhattam, a végén csak szemrevételezték, majd kivitték a mosó személyzethez. A második autó szintén egy Caddy volt, de ezen csak általános szervizvizsgálatot és olajcserét kellett végezni. Végül, hogy ne unjam meg ezt a típust, egy új Caddy felkészítésében segítettem Serdarnak. Kicseréltem a kipufogó hő védő lemezének egy elemét egy másik típusra, felszereltem a pótkereket és a tartó elemeit, helyére tettem az emelő szerkezetet, majd általános ellenőrzést csináltam, amely a folyadékok ellenőrzését, utántöltését, csavarok ellenőrzését és a berendezések működésének ellenőrzését jelenti. Nem sokkal később megérkezett Erdemir, akinek tolmácsolásával ki tudtuk fejezni köszönetünket, gondolatainkat az eltelt három héttel kapcsolatban. Dáviddal átadtuk apró ajándékunkat a szerviz vezetőnek Muharrem Baskarnak, illetve a csapatnak, melyet nagy örömmel fogadtak, majd elköszöntünk egymástól és Erdemir visszavitt minket a szállodába, amely ennek a napnak a végét jelentette.

21 21. nap hazautazás A reggel ugyan úgy indult, mintha dolgozni készülnék, annyi különbséggel, hogy most 8 órakor ébredtem. Még nem tudatosult bennem, hogy ma haza fogok utazni. A csomagomat már előző este összekészítettem, így a reggeli után még pár apróságot elpakoltam, majd egy kis pihenésre is maradt időm. Erdemir 10 órakor érkezett a szállodához, ahonnan gyalog mentünk el a vasútállomásra. Megvásároltuk a jegyünket, majd 10:40-kor indult a vonat Izmirbe. A vonatozás nem volt kényelmes a sok csomaggal, illetve mert a vonat teli van emberekkel és eléggé nyomorogni kell rajta. Két órás álldogálás után megérkeztünk a repülőtérre A repülőtéren gyorsan sikerült checkolni, majd következhetett egy 2 órás várakozás az indulásra. Beszállás után a kiírt időpontnak megfelelően 15:00-kor felszállt a repülőnk. Ismét szendvicset és üdítőt szolgáltak fel, de mivel a repülési idő összesen egy óra; szó szerint elrepült az idő. Megérkeztünk az isztambuli reptérre, ahol ismét megvizsgálták a kézipoggyászunkat mielőtt a kapukhoz érhettünk volna. Itt ismét egy két órás várakozás következett, majd hála Istennek késés nélkül 18:15-kor felszálltunk. Most már kezdtem felfogni, hogy hazaérkezem, és már a leszállást vártam. Ezen a repülőn meleg ételt kaptunk, aminek nagyon örültem, mert a szendvics nem volt túl laktató számomra. Lassan megérkeztünk Budapestre, aminek most már örültem egy kicsit. Elég hosszúnak bizonyult ez a három hét, de sok tapasztalattal lettem gazdagabb a javítástechnika területén, amelyeket alkalmazni fogok a jövőben. Jó érzés volt tapasztalni a törökök kedvességét, segítőkészségét. Ha alkalmam nyílik, újra vissza fogok térni Aydinba, megkeresem az ismerősöket, illetve akár még dolgozni is szívesen dolgoznék itt.

Leonardo Da Vinci program-törökország Kolonics Kristóf

Leonardo Da Vinci program-törökország Kolonics Kristóf Leonardo Da Vinci program-törökország Kolonics Kristóf Április 13. szombat Reggel korán keltem, mivel a gép 10:50-kor indult a Liszt Ferenc repülőtér 2A termináljától. Sohasem utaztam még utasszállító

Részletesebben

UTAS VÉLEMÉNYEK a Maldív szigetekről.

UTAS VÉLEMÉNYEK a Maldív szigetekről. 1 UTAS VÉLEMÉNYEK a Maldív szigetekről. Időrendi sorrendben, tehát legelöl a legfrissebb utas vélemény, hogy érdeklődőinkutasaink értesüljenek a legújabb tapasztalatokról. Fontos információ. 2014 július

Részletesebben

Pompei, 2010. május 26, szerda, 36. nap

Pompei, 2010. május 26, szerda, 36. nap Pompei, 2010. május 26, szerda, 36. nap Este aránylag sokáig kint ültünk a sziklaszirten. Elfogyasztottuk pizzánkat, elszopogattuk a májusi pezsgőt a sikeres szicíliai túra és a szép kilátás örömére. Élveztük

Részletesebben

NAPLÓ. I. rész. Horvátország, Montenegró, Erdély. 2013 nyara. Krauss Ottó és Zsóka

NAPLÓ. I. rész. Horvátország, Montenegró, Erdély. 2013 nyara. Krauss Ottó és Zsóka NAPLÓ I. rész Horvátország, Montenegró, Erdély 2013 nyara Krauss Ottó és Zsóka Korábbi hagyományainkat követve az idei út eseményeinek rögzítését is elhatároztuk egy képes Napló formájában. Nem kívánunk

Részletesebben

Foce Varano, 2008. július 9, szerda, 79. nap

Foce Varano, 2008. július 9, szerda, 79. nap Foce Varano, 2008. július 9, szerda, 79. nap Éjjel megint lent aludtunk és mivel öt fokkal hűvösebb volt, tárva nyitott ablakok mellett egészen kellemesnek bizonyult az idő. Hajnaltájban még a flanel lepedő

Részletesebben

Leonardo da Vinci Mobilitási Program 2012.

Leonardo da Vinci Mobilitási Program 2012. Leonardo da Vinci Mobilitási Program 2012. Készítette: Molnár Dávid Gábor Nagykáta, Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskola Munkahelyem logója. Első nap. Reggeli ébredéskor az idő kellemes volt. Megreggeliztem,

Részletesebben

Egy hét után azt a következtetést tudtam levonni, hogy Hollandia gyönyörű, még novemberben is, bár az időjárás nem a legkedvezőbb.

Egy hét után azt a következtetést tudtam levonni, hogy Hollandia gyönyörű, még novemberben is, bár az időjárás nem a legkedvezőbb. Hollandia 2011 Négy élményekben gazdag hetet töltöttem Hollandiában szakmai gyakorlat szerzése és nyelvtanulás céljából. Úgy gondolom, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, kiutazásom nem volt hiábavaló.

Részletesebben

Page 1 Vonatszerelvény BY MINDEN 220 óra Danyelle Diary of my látogatások félprofi Trans-kurva - Erotikus kronológiája Harry Aschke - 2013 libretto Publishing (Németország) Minden jog fenntartva Page 2

Részletesebben

élménybeszámoló Spanyolországi SEREGHajtó A folytatás

élménybeszámoló Spanyolországi SEREGHajtó A folytatás A folytatás 12 E szívélyes, kedves és felejthetetlen találkozást mi is szeretnénk viszonozni. Hazaérkezésünk óta folyamatosan tartjuk drótpostán, - több szálon is - a kapcsolatot partnereinkkel. Újabb

Részletesebben

India, Ladak 2005. Prazsák Gergő. Prazsák Gergő: India, Ladak 2005.

India, Ladak 2005. Prazsák Gergő. Prazsák Gergő: India, Ladak 2005. India, Ladak 2005. Prazsák Gergő 2005 tavaszán sokat gondolkodtunk barátnőmmel azon, hogy a tavaly meglátogatott Angkor után, idén hol töltsük szabadságunkat. Ahogy tavaly megtaláltuk Kambodzsában a csodálatra

Részletesebben

Munkanapló. (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.)

Munkanapló. (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.) Munkanapló (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.) Utazás: (1. nap: augusztus 23. /hétfő/) Az első nap utazással telt. Reggel 5 órakor indultunk az iskola elől a Ferihegyi repülőtérre. Budapestről

Részletesebben

Nagy kóstoló a repülős szakmából, és egy kicsi Írországból

Nagy kóstoló a repülős szakmából, és egy kicsi Írországból Nagy kóstoló a repülős szakmából, és egy kicsi Írországból A Leonardo da Vinci Program támogatásával Készítette: Petrőczy Pál Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi gyakorló Műszaki Középiskola 2009. 04.

Részletesebben

ZÁHONYI REBEKA. Leonardo da Vinci mobilitás program Beszámoló. Madrid, Spanyolország GARCIAGERMAN ARQUITECTOS. 2012. szeptember 2013.

ZÁHONYI REBEKA. Leonardo da Vinci mobilitás program Beszámoló. Madrid, Spanyolország GARCIAGERMAN ARQUITECTOS. 2012. szeptember 2013. ZÁHONYI REBEKA Leonardo da Vinci mobilitás program Beszámoló Madrid, Spanyolország GARCIAGERMAN ARQUITECTOS 2012. szeptember 2013. február Kiutazás előtti készületek Utazás Madridba Közvetlenül Madridba

Részletesebben

NAPLÓ. Magyarországi kirándulások és??? 2009 nyara. Krauss Ottó és Zsóka

NAPLÓ. Magyarországi kirándulások és??? 2009 nyara. Krauss Ottó és Zsóka NAPLÓ Magyarországi kirándulások és??? 2009 nyara Krauss Ottó és Zsóka Az idei nyár alapvetően el fog térni az elmúlt öt évtől. Ennek oka, hogy Tamásék házvásárlása és az azt követő felújítás, majd a költözködés

Részletesebben

Szakmai gyakorlat Hollandiában

Szakmai gyakorlat Hollandiában Szakmai gyakorlat Hollandiában Kezdetek Számomra az izgalmak a jelentkezési lap elküldésével kezdődtek. Akkor még nem sejtettem, hogy én is részese lehetek ennek a kalandnak, de elszánt voltam, és úgy

Részletesebben

NAGYPÉNTEK MÁLTÁN - 1 - 1. Valetta

NAGYPÉNTEK MÁLTÁN - 1 - 1. Valetta 1. Valetta NAGYPÉNTEK MÁLTÁN Húsvét a katolikus vallásúak legnagyobb ünnepe. Ezt leginkább a fiam párjától tapasztaltam meg, aki ebben a vallásban nevelkedett fel. Figyelni kezdtem az interneten érkező

Részletesebben

Hochschule Karlsuhe Technik und Wirtschaft University of Applied Sciences. Karlsruhe

Hochschule Karlsuhe Technik und Wirtschaft University of Applied Sciences. Karlsruhe Hochschule Karlsuhe Technik und Wirtschaft University of Applied Sciences Karlsruhe Hallgatói beszámolók Eddigi kiutazók: 2014/15 (ősz) Tukacs Renátó, Pamuk Gábor, Gémes Orsolya 2013/14 (ősz) Sinkó Dávid

Részletesebben

A használtautó-vásárlás csapdái

A használtautó-vásárlás csapdái A használtautó-vásárlás csapdái AutohitelAlkusz.hu A használtautó-vásárlás szakértője AutohitelAlkusz.hu A használtautó-vásárlás szakértője 2 Kedves Leendő Autótulajdonos! Azért született ez az e-book,

Részletesebben

A TARTALOMBÓL: Tisztelt Olvasók!

A TARTALOMBÓL: Tisztelt Olvasók! belivek1-40:lap1-24.qxd 2010.12.01. 11:04 Page 1 A TARTALOMBÓL: Trapi történetek: Ricsi.......................2 Astellas Gyereknap.........................5 Szigorúan Nem titkos küldetés...............12

Részletesebben

Utam a perfekt angolhoz. Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne?

Utam a perfekt angolhoz. Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne? Utam a perfekt angolhoz Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne? Előszó Okos ember más kárán tanul, a buta a sajátján, a hülye semmiből. E népi bölcsesség alapján nagyon kevés okos ember van a földön.

Részletesebben

DREZDA 2011.07.24 2011.08.13. Elekes István 12.A

DREZDA 2011.07.24 2011.08.13. Elekes István 12.A DREZDA M u n k a n a p l ó 2011.07.24 2011.08.13 Elekes István 12.A 2011. Július 24,Vasárnap Hajnali 5:00-kor elindultunk Békéscsabáról a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola udvarából,

Részletesebben

Mivel hideg is volt, felhős is volt és a sóbányába is készültünk, vittünk magunkkal eső-jacky-t is.

Mivel hideg is volt, felhős is volt és a sóbányába is készültünk, vittünk magunkkal eső-jacky-t is. Torockó, 2013. augusztus 18, vasárnap, 95. nap Éjjel a tegnapi eső után hűvösebb volt, mint az előző napokon és reggelre minden levizesedett. Azért fél nyolc után felkeltünk és kint reggeliztünk. Az ég

Részletesebben

Tartalom. Adószámunk: Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete

Tartalom. Adószámunk: Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete Tartalom Közlemény...2 Nyári Bothmer tábor felhívás...2 Ismét módosult a közgyógyellátás szabályozása...4 A Nyíregyházi modell...5 Láthatatlan Kiállítás a Nyíregyházi Főiskolán...6 Nyitott tenyérrel szeretni...9

Részletesebben

Ma a főúton csak 50 kilométernyi mennivalónk van, de terveink szerint a Transzfogarasi autóúton felmennénk 2000 méterre.

Ma a főúton csak 50 kilométernyi mennivalónk van, de terveink szerint a Transzfogarasi autóúton felmennénk 2000 méterre. Kerc, 2013. július 30, kedd, 76. nap Este a franciák nagy rajcsúrt csaptak, de volt bennük annyi tisztesség, hogy fél 11 körül abbahagyták. Éjjel megint kellemes meleg volt és a lassan szokásosnak mondható

Részletesebben

Siker, élmény, EVS... 5. EVS Lépésről lépésre... 6 SIKER... 8. Drienyovszki Eszter... 10. Mikesy Álmos... 12. Preszeller Dóra... 16. Dóka Gábor...

Siker, élmény, EVS... 5. EVS Lépésről lépésre... 6 SIKER... 8. Drienyovszki Eszter... 10. Mikesy Álmos... 12. Preszeller Dóra... 16. Dóka Gábor... EVS élménygyűjtők EVS élménygyűjtők Tartalom Siker, élmény, EVS.... 5 EVS Lépésről lépésre.... 6 SIKER.... 8 Drienyovszki Eszter.... 10 Mikesy Álmos... 12 Preszeller Dóra... 16 Dóka Gábor.... 19 Tolnai

Részletesebben

MOZGÁSBAN. francia arany, BKV-s ezüst. naptár 2014. Jól kifőztük! interjú: Tarlós István Bolla Tibor. villamosvezető EB

MOZGÁSBAN. francia arany, BKV-s ezüst. naptár 2014. Jól kifőztük! interjú: Tarlós István Bolla Tibor. villamosvezető EB MOZGÁSBAN XLV. évfolyam 4. szám naptár 2014 Jól kifőztük! FOCIKUPA, FŐZŐVERSENY interjú: Tarlós István Bolla Tibor villamosvezető EB francia arany, BKV-s ezüst rovat mozgásban 1 2013 karácsonya után A

Részletesebben

Jöttek, mentek, maradtak (volna)

Jöttek, mentek, maradtak (volna) Horváth Lajos Jöttek, mentek, maradtak (volna) 1991-ben Horvátországból tömegesen távoztak otthonukból a magyarok, akik legtöbben rokonoknál találtak szállást, míg a horvátok, illetve a szerbek zömmel

Részletesebben

Generátor Az AutoSoft Kft. Magazinja. Tartalom. MODUL/3 Az AMS-Webshop modul

Generátor Az AutoSoft Kft. Magazinja. Tartalom. MODUL/3 Az AMS-Webshop modul Generátor Az AutoSoft Kft. Magazinja Szerkesztőség 1201 Budapest, Lenke utca 35. Telefon:+36(1) 284-00-30 Fax:+36(1) 421-93-00 E-mail: autosoft@autosoft.hu Web: www.autosoft.hu Főszerkesztő: Kliszki Bálint

Részletesebben

Erasmus beszámoló. Spanyolország Tarragona. Ludász Barbara

Erasmus beszámoló. Spanyolország Tarragona. Ludász Barbara Erasmus beszámoló Spanyolország Tarragona 2013/2014 II. félév Ludász Barbara 1 Tartalomjegyzék Erasmus beszámoló... 1 Bemutatkozás... 3 A kezdetek... 4 Oktatás... 6 Spanyol - katalán... 7 Élet az egyetemen

Részletesebben

Aranyeső Afrikában. XIII. évfolyam 2. szám n SZERVUSZ

Aranyeső Afrikában. XIII. évfolyam 2. szám n SZERVUSZ XIII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM 2013. Október Aranyeső Afrikában XIII. évfolyam 2. szám n SZERVUSZ 1 DURBAN 2013 2 SZERVUSZ n XIII. évfolyam 2. szám Nyitás L A P U N K T A R T A L M Á B Ó L : Edzőtábor... 4 Lelki

Részletesebben