Az értéktervezés alkalmazásának kezdete a magyar állam- és közigazgatásban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az értéktervezés alkalmazásának kezdete a magyar állam- és közigazgatásban"

Átírás

1 Fodor Árpád Fodor Valéria: Kivonat Az értéktervezés alkalmazásának kezdete a magyar állam- és közigazgatásban (Az eladás elhangzott a SAVE INTERNATIONAL évi konferenciáján, Washington D. C.-ben.) A cikk több évtizedes értéktervezési gyakorlattal rendelkez szerzi áttekintik a magyar állam- és közigazgatásban az elmúlt évtizedben végzett jelentsebb értékelemzési projekteket, majd egy konkrét munkán keresztül bemutatják a magyar értéktervezési módszertant. Az önkormányzati költségvetés- tervezés folyamatát a munkákból kivett részletekkel teszik szemléletessé. Az eladás végén összegzik tapasztalataikat, hogy milyen elnyökkel jár, ha az állam- és közigazgatásban rendszeresen alkalmazzák az értéktervezés módszerét. Az összeállítás nemcsak a saját véleményüket tükrözi, hanem más miniszterelnöki hivatali, országos intézmények, önkormányzati munkatársak észrevételein is alapszik. Magyarországon mintegy 30 éve rendszeresnek tekinthet a VE alkalmazása. Az államigazgatás néhány szerve, mint pl. a Pénzügyminisztérium, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium, az Országos Mszaki Fejlesztési Bizottság, a Közgazdaságtudományi Egyetem Továbbképz Intézete együttes pályázataikkal serkentették a VE alkalmazását, de ezek a pályázatok - céljaikat, témáikat tekintve - dönten az ipari területen fejtették ki hatásukat. Természetes, hogy a pályázatok közvetett hatására elindultak olyan projektek is, amelyek az állam- és közigazgatási területen bizonyították az értékelemzés hatékonyságát. Kb. 10 évesnek tekinthet az a kísérletsorozat, amelynek célja, hogy a közintézmények rendszeresen alkalmazzák az értéktervezést a problémák megoldására. 1. ÉRTÉKTERVEZÉSI PROJEKTEK Néhány jelentsebb, központilag kezdeményezett kísérleti projekt e témában a következ volt ban az Országos Mszaki Fejlesztési Bizottság kezdeményezte a Juh-ágazat felülvizsgálatát. Ennek költségvonzata akkor 21 Milliárd Ft volt évente. A f célkitzés a mintegy 3 milliárd Ft/év állami támogatás csökkentése volt. A 16 fs team mintegy 3 hónapos munkával, 15 team-üléssel mintegy 800 mft megtakarítási lehetséget tárt fel. A következ nagyobb akcióra 1992-ben került sor. Ekkor szintén az Országos Mszaki Fejlesztési Bizottság a Belügyminisztériummal karöltve szervezett meg egy hatalmas értéktervezési kísérletet, mely Gyr Megyei Jogú Város Önkormányzatának teljes mködését átfogta. E projekt öt részprojektje a következ volt: A költségvetés tervezés folyamata, Oktatási intézmények gazdálkodása, Egészségügyi-szociális ellátás intézményeinek felülvizsgálata, Városüzemeltetés, valamint Közmveldési, sport, szabad-idkultúra szervezése, gazdálkodása. A vizsgált téma meghaladta a 2 milliárd Ft-ot. Az önkormányzat 5 napos értékelemzési team-tag képz tanfolyamon 178 ft képzett ki, majd 23 team-et alakított a feladatok elvégzésére. A team-ek 3-4 hónap alatt - heti egy team-üléssel - végezték el munkájukat.

2 A bevezetett javaslatokból az önkormányzat kb. 100 millió Ft/év eredményt realizált ben a Nemzetgazdasági Minisztérium szintén értéktervezéssel alakította ki a Magyar bor marketing stratégiájá -t. A f célkitzés a magyar bor export árbevételének növelése, valamint a mködési folyamatok szabályozása volt. Szintén 1995-ben került sor a Munkaügyi Minisztérium és az Országos Munkaügyi Központ szervezésében a Munkanélküliek Szolidaritási Alapja, a Foglalkoztatási Alap, az ezeket mködtet, ún. munkaer-piaci szervezet, a képzési rendszer, valamint a Foglalkoztatási törvény értékelemzéses felülvizsgálatára. E projektek értéke mintegy 80 milliárd Ft/év kihatású volt, melybl több milliárd Ft/év többlet bevételi ill. megtakarítási lehetséget tártak fel a team-ek. A számszersíthet eredményeken túl megvalósult néhány jelents, de közvetlenül nem forintosítható javaslat is, mint pl.: az éves foglalkoztatáspolitikai irányelvek kidolgozása (miniszteri rendelet), a Munkanélküliek Szolidaritási Alap és a Foglalkoztatási Alap összevonása (az új alap a Munkaer-piaci Alap), néhány, nem a legjobb hatékonysággal mködtethet eszköz megszüntetése, és természetesen néhány új aktív és passzív eszköz kialakítása, bevezetése májusában bekerült az értéktervezés a Közbeszerzési törvénybe. (Ez Magyarországon az amerikai FAR-nak felel meg.) Igaz, hogy az értéktervezést még csak lehetségként említi az XL. Törvény a 33. (3) bekezdésében, és nem kötelez az alkalmazása. A pontos megfogalmazás így szól: (3) Az ajánlatkér az ajánlati felhívásban elírhatja, hogy az ajánlattev alkalmazza az értéktervezés módszerét ban megkerestük a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH), hogy gondoljuk át együtt, hogyan lehetne elterjeszteni az értéktervezést az állam- és közigazgatásban. A MeH pozitívan reagált kezdeményezésünkre, és azóta több értékelemzési tanfolyamot és projektet szervezett, melyek célja az értékelemzés ismertté tétele, alkalmazási lehetségeinek feltárása és az általánosítható tapasztalatok összegyjtése elssorban abból a célból, hogy az értékelemzés törvény-elkészítésre alkalmas eljárási és módszertani sajátosságai összefoglalásra kerülhessenek. Ennek érdekében az alábbiak történtek: A MeH 1997 tavaszán egy 3 napos team-tag képz oktatást szervezett, majd ezt követte a Társasházi törvény értéktervezése. Még ebben az évben sor került a Kormány és a minisztériumok munkaprogramjának kialakítása, a jogszabály-alkotási folyamat, az alapítványokra, közalapítványokra vonatkozó jogi szabályozás elkészítése, a csökkent munkaképességekre vonatkozó törvény elkészítése c. témakörök értéktervezésére.

3 2. ÖNKORMÁNYZATI KÖLTSÉGVETÉS TERVEZÉSE ÉRTÉKELEMZÉSSEL E fejezet azt a célt szolgálja, hogy bemutassa: milyen módszertani lépéssorozattal hajtjuk végre Magyarországon az értékelemzéseket. 6 jelentsebb város ill. budapesti kerület önkormányzati mködését közelebbrl megismerve az a vélemény alakult ki bennünk, hogy az önkormányzatok költségvetés-készítési folyamata alapveten a hagyományos (5-10 éve megszokott) tervezési metodikára épül. Hogy milyen nehézségek árán és hányszor kényszerülnek az utolsó pillanatban - pl. a különböz, sokszor egymásnak ellentmondó bizottsági határozat miatt - módosítani a költségvetési tervezetet, csak azok a hivatali munkatársak tudják, akik sokszor a kés éjszakába nyúlóan a költségvetést készítik. Lehet-e változtatni ezen az áldatlan helyzeten? Határozottan állítjuk, hogy egy komoly fejlesztési munkabefektetéssel, egy jó módszerrel IGEN. A költségvetés-készítési folyamat értékelemzésének lépéssorozata egy konkrét projektnél az alábbiak szerint alakult: Az értékelemzés elkészít szakaszában a hivatal vezetése azt a célt tzte ki, hogy olyan szervezési javaslat készüljön, amely biztosítja, hogy az ország költségvetésének jóváhagyását követ 1 hónapon belül a város önkormányzatának is legyen jóváhagyott költségvetése. A következ lépés a költségvetési team összeállítása volt. Az önkormányzatnál a költségvetéskészítési folyamat értékelemzéses fejlesztésére a hivatal szakembereibl 6 fs team alakult. Ennek összetétele: Pénzügyi Osztály vezetje, Pénzügyi Osztály vezet-helyettese, Városfejlesztési és Fenntartási Osztály költségvetési eladója, Mveldési és Sport Osztály költségvetési eladója, Szociális és Egészségügyi Osztály költségvetési eladója, valamint Pénzügyi Osztály költségvetési eladója. A teamben 2 f értékelemz biztosította az értékelemzés szakszerségét. A munkát az önkormányzat részérl még 8-10 fs szakérti háttér segítette. A team az értékelemzés munkalépéseit és azok idbeli lefutását munkatervben rögzítette. A team-tagok vezeti tájékoztató levelet, a team-tagok ún. megbízólevelet kaptak. A team-ülésekrl jegyzkönyvek készültek. Ebben szerepeltek a kiadott feladatok, a feladat elvégzéséért felels személy megnevezése, ill. a határid. Az információelemzési szakaszban a team 8 fontosabb részterület információinak elemzésével foglalkozott. Ezt követen rögzítettük a tényállapotot. E részlépés mintegy 2 hetet vett igénybe. Az értékelemzés következ lépése az igényelemzés volt (1. melléklet). Ennek során mindazon szervezetek, intézmények igényeit összegyjtöttük, amiknek bármilyen kapcsolata volt a költségvetés-készítéssel. E szakaszban a legtöbb gondot az okozta, hogy a megkérdezettek sokszor olyan igényeket adtak meg, amik nem a költségvetés-készítési folyamattal, hanem annak tételeivel voltak összefüggésben. Végül a team külön rendezte a témához közvetlenül nem kapcsolódó igényeket és továbbította azokat a megfelel szakágazathoz.

4 Az igénylista alapján kerültek meghatározásra a költségvetés-készítési folyamat funkciói. A team mintegy 100 funkciót fogalmazott meg, melyek rendezését, részbeni szelektálását követte a funkciócsaládfa (2. melléklet) összeállítása. A funkciócsaládfa felállítása a HOGYAN? MIÉRT? kérdés pár segítségével és a folyamat idbeli lefutásának figyelembevételével történt. E segédeszköz nemcsak a funkciók közötti alá, ill. fölérendeltségi viszonyokat, azaz a hierarchiai viszonyokat mutatja, hanem a funkciók közötti OK-OKOZATI kapcsolati láncokat is. A funkciócsaládfa - mivel módszerünk szerint az igényekbl indultunk ki - a tervállapotot tükrözi. Az értékelemzés következ lépéseként a team a funkciócsaládfa legutolsó szintjén elhelyezked funkcióhoz rendelte az értékelési szempontokat, majd ezek paramétereit. A paraméterek tény, illetve terv állapotának összehasonlításával végeztük el a funkcióteljesítés-bírálatot. Ezek alapján a funkciókat: hiányzó (kielégítetlen igény), alulteljesített, szükséges mértékben teljesített, valamint túlteljesített funkciók csoportjába soroltuk (3. melléklet). Ezek után meghatároztuk, hogy az egyes funkciók mennyi munkaid-ráfordítást, azaz költséget igényelnek és azt milyen ütemezésben. A tényhelyzetre jellemz volt, hogy a költségvetés készítési folyamatban elrehaladva a hivatal egyre nagyobb energiákat mozgósít. A team véleménye az volt, hogy a költségvetés elkészítésére kellene a nagyobb hangsúlyt helyezni, ami lehetvé tenné, hogy a folyamat végén a költségvetés-összeállításakor, véglegezésekor kisebb energia-befektetésre legyen szükség. A team a kimutatott munkaid-szükséglet min. 25%-át megtakaríthatónak vélte. Az értékelemzés alkotó szakaszában a gyengepontokra, azaz a funkcióteljesítésben, illetve a funkcióidben (más értékelemzéseknél: funkcióköltségben) kerestünk a jelenlegitl eltér, új megoldási lehetséget. E lépést ún. intenzív formában szerveztük meg. A team e szakaszban mintegy 110 ötletet tárt fel. Az értékelési szakaszban a kritika nélkül gyjtött és feljegyzett ötleteket szervezési és gazdasági, gazdaságossági szempontok szerint értékeltük. A minség megállapítása, ill. az ötletek további csoportosítása után mintegy 15 ötletcsoport részletes kidolgozásával foglalkoztunk. A team-tagok egyénileg végezték a kidolgozást, s a javaslatokat a team véleményezte. A végleges változatokat döntéselkészítési tanulmányban foglaltuk össze. A döntés-elkészít tanulmányt a hivatal vezetése, ill. a képvisel testület bizottságainak vezeti kapták meg, hogy a javaslatokat megismerjék, és véleményüket kialakíthassák. Ennek idtartama 2-3 hét volt. A javaslatok zsrizése több szinten folyt, attól függen, hogy kinek volt az adott kérdésben döntési hatásköre. A legegyszerbb javaslatokról (bevezetésérl) az illetékes szakmai osztályok vezeti saját hatáskörben döntöttek. A legnagyobb horderej kérdésekben a polgármester, a bizottságok, ill. ha szükségessé vált, bizottsági elterjesztéssel és állásfoglalással a képvisel testület hozta meg a döntést. Voltak olyan jelleg javaslatok is, amit a döntés meghozatala eltt az érdekvédelmi szervezetekkel is egyeztettünk.

5 A bevezetésre elfogadott javaslatok realizálása megtörtént. Az értékelemzési munkák javaslatai közt több olyan is volt, amit azonnal, még a döntés-elkészítési tanulmány elkészülte eltt bevezettek. E javaslatokat a bizottsági üléseken részletesen is kifejtettük, szükség esetén és ilyenre több alkalommal is sor került több konzultációt szerveztünk a képviselk részére. A javaslatokkal a szakági bizottságokon kívül többször is foglalkozott a Költségvetési Bizottság, valamint a Gazdasági Bizottság. Nagyobb horderej javaslatok elkészültekor a képvisel testület és a hivatal vezeti részére részanyagok készültek. Ily módon egyrészt a képviselk, ill. a szakértk tájékozódtak a munka elrehaladásáról, másrészt a kialakított vélemények figyelembe vételével a végs javaslat is jobbá vált (pl. ilyen akció volt a költségvetés-készítés eljárási folyamatára vonatkozó javaslat (mintegy 30 oldalas anyag) 70 f részére való megküldése véleményezés céljából). 1. melléklet Témahatár: Igénylista költségvetés-tervezési folyamathoz (részlet) az ágazati, intézményi koncepció kialakításától a testületi jóváhagyásig (elfogadott költségvetés). Igénykörök osztályok, bizottságok, intézmények, választott tisztségviselk (polgármester, alpolgármester, jegyz), állampolgár, érdekcsoportok (érdekképviseletek, pártok), közgylés, Pénzügyminisztérium, Belügyminisztérium, Országgylés. Igények Osztályok igényei: 1. pontos forrásnagyság megjelölése, 2. intézmények alaptevékenységének finanszírozása, 3. intézet szakmai fejlesztésének, esetleg profilváltásának finanszírozási igénye, 4. tiszta, áttekinthet struktúrát (szakosztályi igények megfogalmazása), 5. koncepción alapuló, reális feladat-meghatározást, 6. lakossági igények felmérése + ehhez szükséges pénzügyi fedezet megteremtése, 7. feladatellátás módozatainak feltárása, 8. bevételek növelése, kiadások korlátozása, 9. ne legyenek a munkaráfordítás szempontjából terhelési csúcsok, 10. igények rangsorolása történjen meg, 11. rangsorról való döntésnek legyen felelse, 12. határidk betartása, 13. tervezési és gazdasági fegyelem, 14. tolerancia érvényesülése, 15. pozíció, kapcsolat ne hasson a tételek nagyságára. Bizottságok (képviselk) igényei:

6 16. ismerhessék meg a teljes folyamatot, 17. képviselje a bizottság a kialakult álláspontot, 18. az ágazati feladat legyen ismert, 19. saját szakterületén lobbyzzon a bizottság, 20. tájékoztató a folyamatról a bizottságnak 21. legyen 1-2 szakmailag felkészült ember a bizottságból, 22. a szakmailag homogén csoportok koordinációja, 23. több pénzt és eszközt. Választott tisztségviselk igényei: 24. ne legyen zaj, 25. gyakoribb, mélyebb részvétel a folyamatban, 26. m egfelel ágazati arányok, 27. több erfeszítést a bevételek érdekében, 28. koordináció a tisztségviselk között, 29. parlamenti jóváhagyás + 1 nap. Állampolgárok és azok csoportjainak igényei: 30. szélesebb kör és gyakoribb tájékoztatást, 31. ne sértse az igazságérzetet, 32. igények képviselési lehetségei. 33. stb. 2. melléklet Funkciócsaládfa F1 Tervezési feltételeket biztosít F1.1 Felelst kijelöl F1.2 Szakértelmet koncentrál F1.3 Tervezést ütemez F1.4 Hatásköröket tisztáz F1.2.1 Létszámot biztosít F1.2.2 Érdekeltséget teremt F1.3.1 Munkatervet készít F1.3.2 Határidt kitz F1.5 Információáramlást biztosít F1.6 Folyamatot ismertté tesz F1.5.1 Információáramlást tervez F1.5.2 Számítógépi támogatást biztosít F1.7 Statisztikai adatot szolgáltat

7 F2 Választási ígéreteket betart F3 Költségvetést elkészít F2.1 Stratégiai tervet készít F2.2 Stratégiát testülettel elfogadtat F2.3 Programo(ka)t készít F3.1 Tapasztalatokat értékel F3.2 Bevételt tervez F3.3 Kiadásokat körvonalaz F3.1.1 Ellátottsági szintet vizsgál F3.1.2 Statisztikai elemzést végez F3.2.1 Bevételi forrásokat meghatároz F Központi költségvetési támogatást tervez F Saját bevételeket tervez F3.2.2 Bevétel nagyságát tervezi F3.2.3 Inflációt figyelembe vesz F3.3.1 Igényt begyjt F Helyi adók változásáról dönt F Igény megadási formát kidolgoz F Igény megadási tartalmat kidolgoz F Igényt indokol F Szakmai követelményeket támaszt F Szakmai-gazdasági kontrollt biztosít F Közmeghallgatást szervez F3.3.2 Általános tartalékot beállít F3.4 Ágazati keresztszámokat kialakít F3.4.1 Stratégiai tervet figyelembe vesz F3.4.2 Ágazat fontosságot meghatároz

8 F3.4.3 Ágazat csoportonként egyeztet F3.4.4 Ágazati tartalékot képez F3.5 Ágazati koncepciót készít F3.5.1 Ellátottsági szintet meghatároz F3.5.2 Feladatokat meghatároz F Közmeghallgatást szervez F Szintentartásról dönt F Tevékenység fejlesztésrl dönt F3.5.3 Feladat-ellátási módozatról dönt F3.5.4 Feladatokat rangsorol F Igényt érvényesít F Tisztségviseli véleményeket koor. F Bizottsági állásfoglalást hoz F3.6 Koncepciót testülettel elfogadtat F4 Költségvetést létrehoz F4.1 Költségvetési egyensúlyt biztosít F4.1.1 Bevételeket tervez F4.1.2 stb. 3. melléklet Funkcióteljesítés (részlet) meghatározása Funkció jele Funkció jele, megnevezése, ill. az Paraméter értékelés szempontjai Tény Terv Minsítés F1.1 Felelst kijelöl nincs egy felelse legyen hiányzó F1.2.1 Létszámot biztosít szept. január túlteljesített, átfutási id aug. március, idráfordítás 36 hónap munkaid túlteljesített energia 48 hónap az összes ráfordítás legyen munkabefektetés, max., idstruktúrában alulteljesített sok id megy el a többet kell az elké-

9 vitára, mert kevés az elkészítési id szítésre fordítani, és kevesebbet a vitára F1.2.2 Érdekeltséget teremt áttételesen van közvetlen legyen alulteljesített F1.3.2 Határidt kitz szóban nem tartják be legyen leírt, tartsák be (fegyelem) F1.4 Hatásköröket tisztáz a költségvetés készítésre nincs tisztázva, szabályozva F1.5.1 F1.5.2 Információ-áramlást tervez Számítógépi támogatást biztosít F1.6 Folyamatot ismertté tesz F1.7 Statisztikai adatot szolgáltat F2.1 Stratégiai tervet készít F2.2 Stratégiát testülettel elfogadtat nincs megtervezve lokális, nincs külön szoftver erre Hivatalon belül, városban Statisztikai Hiv., Pénzügyminisztér. Belügyminisztérium igény a Testület részérl, indul; felels: a polgármester nincs ma stratégiai terv F2.3 Programo(ka)t készít éves programokra van szükség F3.1 Tapasztalatokat értékel alulteljesített, alulteljesített szabályozni, illetve hiányzó egységessé kell tenni elre meg kell tervezni hálózat nincs feleles, nincs legyen egy kézbe összefogva, Osztályszinten történik, nem városszinten, nincs ellátottsági szintvizsgálat, döntés rövid, ill. hoszszú távra görgetett, parametrizált kell, legalább egy évre elre, amire a költségvetést építeni lehet, min. egy választási ciklusra érvényes legyen ez azért elkészül minden évben, de nem épülhet a strat. tervre alulteljesített alulteljesített, hiányzó alulteljesített, hiányzó megfelel hiányzó hiányzó alulteljesített hiányzó Javaslataink alapján az új típusú költségvetés-készítés alapelvei a következk voltak: a költségvetésben szerepl feladatok az állampolgári igényeket szintetizálják; ez reprezentatív állampolgári felmérésen alapuljon, a költségvetés tervezése szabályozottan történjen (Polgármesteri utasítás kiadásával, mely tartalmazza a költségvetés készítés teljes folyamatát, feladatait, a feladatok elvégzéséért felels személyeket ill. szervezeti egységeket, valamint a feladatok elvégzésének határidit), a tervezés elkészítésére kell nagyobb hangsúlyt helyezni,

10 a gazdálkodás takarékossága érdekében minden résztvev felelssége tisztázva legyen, a költségvetés tervezése hosszú távú stratégiai tervezésen alapuljon, a képviseltestület az egész önkormányzatot érint kérdésekben döntsön, és ne az egyes feladatok sorsáról, tisztázni kell az ágazatok tartalmát (új típusú ágazati besorolást javasoltunk), a hivatal szervezete és a költségvetés felépítése kövesse az ágazati megoszlást, az ágazatok és az ágazati bizottságuk csak a saját ágazatukra vonatkozó gazdálkodást végezzék, ez járjon együtt szakmai felelsségvállalással, a bázisszemlélet fokozatos felszámolásával valósuljon meg a feladatfinanszírozás, fejleszteni kell a költségvetésben résztvevk együttmködését, kommunikációs ill. konfliktuskezelési felkészültségét, a költségvetés készítése külön tervezési-elemzési szervezeti egység feladata legyen, alkalmazni kell a korszer információs (számítógépes) rendszert, valamint alkalmazni kell a korszer döntés-elkészít módszereket. A munkában résztvev team-tagok szerint az értékelemzési munkamódszer alkalmas az önkormányzati feladatok megoldására ( még soha nem gondoltuk át ilyen részletesen az adott folyamatot, és éppen ezért nem tudtunk ilyen konkrét javaslatokat sem kidolgozni ). Reméljük, sikerült bemutatni, mit jelent nálunk, Magyarországon az értékelemzés módszertana és alkalmazása. Biztosan vannak eltérések az amerikai módszertanhoz képest, de az alap szemléletmód ugyanaz: a funkcióelemzés van a középpontban, és erre épül a teljes probléma megoldása. A munkabefektetés, a módszer és a team pedig mindig hozza az eredményt! 3. MIÉRT HASZNOS AZ ÁLLAM- ÉS KÖZIGAZGATÁSBAN IS ALKALMAZNI AZ ÉRTÉKELEMZÉST? A MeH támogatásában megvalósult törvény-elkészítést értékelemzéssel támogató projektek résztvevi a módszerben annak átfogó, komplex jellegét, rendszerszemléletét, a több szempontú megközelítés lehetségét, a minségre való törekvést, az igények és a funkciók figyelembevételét emelték ki. Idézetek a véleményekbl: A kodifikálást megelz értékelemzés azért hasznos, mert az igények feltárására és a megoldási módok közötti válogatásra szélesebb körben és még a szövegezés eltt ad lehetséget. Olyan problémákat is feltárt, eltérbe hozott, ami hagyományosan dolgozva elkerüli a figyelmet. Komoly gyakorlati, alkalmazási problémák kerültek a jogalkotók elé. Egybevetette a jelenlegi helyzetet az elérend céllal. Gyökeresen új szemlélettel közelítette meg a problémát, mód nyílt valamennyi érintett álláspontjának megismerésére. Új gondolkodási stílust jelentett (igényfelmérés, követelmény, funkció). A témát teljes egészében feldolgozta, komplett anyagot biztosított a jogalkotók számára. A team-ülés sorozatok végén ma már rendszeresen megkérdezzük az értékelemzésben résztvevket a munkával kapcsolatos tapasztalataikról. A megnyilatkozások 90-95%-a pozitív, de elfordul persze negatív vélemény is. A kérdés általában így hangzik: mi a legjellemzbb az értékelemzés alkalmazásában? Íme a válaszok: lerövidül a törvény- vagy szabályzat-alkotás átfutási ideje, nem egy szakember fogja össze az összes érintett véleményét, hanem folyamatos team munkával alakul ki a törvény, lehetség van az érintettek kooperációjára, a kompromisszumok kidolgozására,

11 a tervezési munka során feltárásra kerülnek az érintett csoportok, és nem utólag derül ki, hogy kinek az érdeke nem lett áttekintve, figyelembe véve, a végrehajtási problémák az elkészítés során feltárásra kerülnek és a megoldásukra javaslatok születnek, a döntések társadalmi hatásai teljesebben feltárhatók, a költségvetési intézményeknél és a jogszabályok által érintett társadalmi és gazdasági csoportoknál jelentkez ráfordítások reálisabban felmérhetk, kevesebb módosító indítvány születik a törvény vitájakor a Parlamentben (vagy a képviseltestületnél a rendeletek vitájakor), a törvény idállóbb, kevesebb törvénymódosításra lesz szükség, a jogszabály felépítése a folyamatokat fogja követni, hatékonyabb állam- és közigazgatás (mködés, önfogyasztás), szabályozottabbakká válnak a folyamatok, tisztázottak lesznek a feladatok elvégzésének felelsei, ill. a döntési- és hatáskörök elégedettebbek lesznek az állampolgárok. 4. ELTÉRÉSEK AZ AMERIKAI ÉS A MAGYAR ÉRTÉKELEMZÉSI MÓDSZERTANBAN tavaszán Rodney Curtis (CVS) és Kmetty Géza jóvoltából egyikünk részt vehetett Phoenix-ben - mint megfigyel - egy értékelemzési munkán. E mellett mintegy eladást, szakcikket ismertünk meg 1997-ben a Seattle-i SAVE International, illetve az AASHTO által építési beruházások értékelemzése témában rendezett konferencián, Atlantic City-ben. Ezen ismeretek alapján azt tapasztaltuk, hogy bár az értékelemzés szemlélete és eljárása alapveten megegyezik USA-ban és Magyarországon, az értékelemzés alkalmazásának lépéssorozata, szervezési háttere, felhasználási környezete tekintetében eltérések is léteznek. Mi az alábbi eltéréseket találtuk: AMERIKAI ÉRTÉKELEMZÉS a munkát az eredeti tervezktl független teamtagok végzik alapos az elkészítési tevékenység (percre pontosan kidolgozott munkaterv, költségmodell, jelents szakérti háttér biztosítása, videofelvétel) tökéletes munkakörnyezet (team-szoba, flipchartok, videomagno, lap-topok) az értékelemzés az információk feltárását követen a funkcióelemzéssel indul a funkcióelemzés az eredeti tervezk munkavégzésének funkcióit tartalmazza (beruházási tervek felülvizsgálata témájú értéktervezésnél) több szinten is alkalmazzák a funkcióelemzést (elször az egész projektet egy felsszint áttekintéssel vizsgálják felül, majd a kritikus elemekre már részletesebb funkcióelemzést végeznek, de itt már csak funkciólista alkalmazásával) általában a FAST diagramot alkalmazzák a funkciók rendezésére az érték fogalomnak már a gyengepont-kutatásnál is jelentsége van a módszertanból adódóan viszonylag kevés, tízes nagyságrend ötletet tárnak fel MAGYAR ÉRTÉKELEMZÉS a munkát az eredeti tervez szakemberekbl álló team-tagok végzik kevesebb elkészítési munkaráfordítás, inkább a munka során szerzünk be információkat, és végzünk számításokat a munkakörnyezet nálunk is jól biztosított, de a technikai feltételek nem állnak mindig ideális mértékben rendelkezésre az értékelemzés az információk feltárását követen az igényfeltárással indul mi biztosan a gyártmány (pl. az országút) funkcióin alapulva végeztük volna el a munkát csak egy szinten végezzük el a funkcióelemzést, de ezt részletesebben kibontjuk a teljes gyártmányra, folyamatra, szervezetre általában a funkciócsaládfát alkalmazzuk a funkciók rendezésére nálunk inkább az ötletek feltárásánál, az értékelésnél és a tervezésnél van nagyobb szerepe nagyon nagy számú, több százas nagyságrend ötletet tár fel a team (saját gyakorlatból: ötlet)

12 az ötletelés és a javaslatok értékelése átfedi egymást a team az ötletek vázlatos kidolgozását és / vagy költségbecslését végzi el, a részletes kidolgozásra az eredeti tervezk visszakapják a javaslatokat inkább a tervezési munka felülvizsgálatára, újabb ötletek gerjesztésére alkalmazzák a team a javaslatok elfogadásáról az eredeti tervezkkel közösen dönt az átfutási id: 3-5(12) nap, szinte kizárólagosan intenzív formában szervezik (tehát egymást követ napokon, folyamatosan) a munkát vagy a hivatalban dolgozó bels értékelemz irányítja, vagy küls értékelemz céggel végeztetik el az értékelemzés rendszeres tevékenység a minisztérium, hivatal életében a minisztériumoknak, hivataloknak hosszú távú és éves értékelemzési programjuk van mi szigorúan tiltjuk a kritikát az alkotó szakaszban a team a javaslatokat részletesen kidolgozza a probléma teljes feldolgozását, kidolgozását várják el a team-tl (nem csak az új ötletek felvetését) a javaslatok bevezetésérl a szervezet vezeti döntenek az átfutási id több hét, esetleg több hónap, mivel heti egy-két team-ülést tartunk (de általában mi is team-ülésen dolgozzuk fel a jelentsebb témákat is, és az alkotó szakaszt mi is intenzív formában szervezzük) a munkát kizárólag küls értékelemzési cégek irányításával végeztetik el az értékelemzés nem tekinthet rendszeres tevékenységnek, hanem egyes akciókhoz, személyekhez köthet az értékelemzés alkalmazása a minisztériumok egyes munkatársainak kezdeményezéséhez köthetk Reméljük, hogy az eladás résztvevinek olyan tanulságokkal is szolgáltunk, melyek újabb kísérletre sarkallják az értékelemzési szakembereket.

az értékelemzés alapjai

az értékelemzés alapjai MODUL I. Mőhelyszeminárium az értékelemzés alapjai Tanterv és tematika Összeállította: prof. Dr. habil. Nádasdi Ferenc, Ph.D., CVS 1 Budapest, 2010. január 1 CVS: Certified Value Specialist = Minısített

Részletesebben

Holnaptól nekem jobb lesz. A felnttképzés és szakképzés kommunikálása - jó gyakorlat a Szolnoki Fiskola Felnttképzési Központjának programjában

Holnaptól nekem jobb lesz. A felnttképzés és szakképzés kommunikálása - jó gyakorlat a Szolnoki Fiskola Felnttképzési Központjának programjában A felnttképzés és szakképzés kommunikálása - jó gyakorlat a Szolnoki Fiskola Felnttképzési Központjának programjában Rendezvénysorozat az egész életen át tartó tanulás, mint esélynövel tényez szerepérl,

Részletesebben

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben 2017. Bérbesorolási rendszer Tartalomjegyzék Vasúti tevékenység bérbesorolási rendszere... Hiba! A könyvjelz nem

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A REKTORI HIVATAL ÜGYRENDJE SOPRON 2006 1. Általános rendelkezések (1) A Rektori Hivatal az egyetemen mköd önálló átfogó szervezeti egység, mely ellátja az egyetem igazgatási

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgylése a közoktatásról

Részletesebben

A KÖZFELADATOK KATASZTERE

A KÖZFELADATOK KATASZTERE A KÖZFELADATOK KATASZTERE A közfeladatok katasztere 2/5 1. A közfeladatok felülvizsgálata és a közfeladatok katasztere A közigazgatás korszerűsítése a világban az elmúlt másfél-két évtizedben vált központi

Részletesebben

Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban. Felsoktatási minségtérkép

Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban. Felsoktatási minségtérkép Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban Felsoktatási minségtérkép 8. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia 2012. április 26-27., Gödöll Hegyi-Halmos Nóra ELTE PPK OFI Felsoktatási

Részletesebben

A Society of American Value Engineers (SAVE) International. bemutatja az. Érték módszertan. Value Methodology (VM) sorozatot

A Society of American Value Engineers (SAVE) International. bemutatja az. Érték módszertan. Value Methodology (VM) sorozatot A Society of American Value Engineers (SAVE) International bemutatja az Érték módszertan Value Methodology () sorozatot Fordította: Fodor Árpád (MicroVA Fejleszt Bt.) Témakörök: Mi is a? A és a SAVE története

Részletesebben

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére Ikt.sz: 13-14/2015/221 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tisztelt Közgyűlés! Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére A Heves Megyei Közgyűlés 2015. évi munkatervének

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi 123-16/2014. Némethy Tímea igazgató Helyben Tárgy: 2014. évi integritás jelentés Melléklet: 1 db Tisztelt Igazgató Asszony! Az államigazgatási szervek

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTERE Készült: 2013. április 10-én ELŐTERJESZTÉS a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról 2 Ö S S Z E F O G L A L Ó A

Részletesebben

J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására

J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2015-2018. évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására Előterjesztő: Székhely település polgármestere Készítette: Ózdi Polgármesteri Hivatal Belső

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYLÉSÉNEK ÁPRILIS 29-I ÜLÉSÉRE

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYLÉSÉNEK ÁPRILIS 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 02-2/101-15/2009. TÁRGY: KIEGÉSZÍT FORRÁS BIZTOSÍ- TÁSA A PKK KIVITELEZÉSI KÖZBESZERZÉSÉHEZ MELLÉKLET: E LTERJESZT É S PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYLÉSÉNEK 2009. ÁPRILIS 29-I ÜLÉSÉRE

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. -a Közgyléshez- a 2007-2013-as európai uniós költségvetési ciklus alatt megvalósítandó

TÁJÉKOZTATÓ. -a Közgyléshez- a 2007-2013-as európai uniós költségvetési ciklus alatt megvalósítandó 1 TÁJÉKOZTATÓ -a Közgyléshez- a 2007-2013-as európai uniós költségvetési ciklus alatt megvalósítandó nagyberuházások, valamint az els ütemben benyújtandó pályázatok állapotáról, az ebbl adódó feladatokról

Részletesebben

Közúti beruházások értékelemzési javaslatainak tapasztalatai, és az értékelemzés alkalmazásának szabályozása

Közúti beruházások értékelemzési javaslatainak tapasztalatai, és az értékelemzés alkalmazásának szabályozása Fodor Árpád (CVS): Közúti beruházások értékelemzési javaslatainak tapasztalatai, és az értékelemzés alkalmazásának szabályozása Útügyi Napok Békéscsaba, 2004. szeptember 8-10. 1 Az eladás célja: Felhívni

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Mária Előterjesztő: Hegedűs

Részletesebben

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A 2016 2019. ÉVEKRE Szentendre Város Önkormányzat egyik alapvető célja, hogy biztosítsa a település működőképességét a kötelező és az önként

Részletesebben

HR FOLYAMATOK FEJLESZTÉSE A FELSOKTATÁSBAN: BELS KÉPZÉSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN

HR FOLYAMATOK FEJLESZTÉSE A FELSOKTATÁSBAN: BELS KÉPZÉSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN HR FOLYAMATOK FEJLESZTÉSE A FELSOKTATÁSBAN: BELS KÉPZÉSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN Dr. Koltai Zoltán PhD, egyetemi docens (PTE FEEK) Dr. habil. Nemeskéri Zsolt, egyetemi docens (PTE

Részletesebben

NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 7. sz. napirendi pont. 2-31/2016.ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr.

NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 7. sz. napirendi pont. 2-31/2016.ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr. NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 7. sz. napirendi pont 2-31/2016.ikt.sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Szabó József JAVASLAT Nógrád Megye Integrált Területi Programja módosításának igénybejelentésére

Részletesebben

Nemti Község Önkormányzata

Nemti Község Önkormányzata Nemti Község Önkormányzata 3145 Nemti, Kossuth út 28. Telefon, Fax: 06/32 364-002 e-mail: hivatal @nemti.hu ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2013. április 25-i ülésére Tárgy: Az Önkormányzat 2014. évi

Részletesebben

!"#$%& #$%&'+',!-- '( %$)#* )+*%, ( )-##%. #/0$*#/)#%0#%1* % %%, 2( $0&1* % %%$.!3 #.)-##% 4( 3/ *)#)5-###%..)-##%

!#$%& #$%&'+',!-- '( %$)#* )+*%, ( )-##%. #/0$*#/)#%0#%1* % %%, 2( $0&1* % %%$.!3 #.)-##% 4( 3/ *)#)5-###%..)-##% '( %$)#* )+*%,!"#$%&!"" #$%&'())%$%&*+ #$%&'+',!-- # ( )-##%. #/0$*#/)#%0#%1* % %%, 2( $0&1* % %%$.!3 #.)-##% 4( 3/ *)#)5-###%..)-##% 6( *$**#$**#7#)#/0$)* 7)*.&5###5-###%./#/.*8) *#$* *0* (.#*$/.*&/0$)9##

Részletesebben

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Polgármestere ELŐTERJESZTÉS

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 2010. november 24-i munkaterv szerinti ülésére a 2011. évi belső ellenőrzési terv elfogadására Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/ ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 Tárgyalja: Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság Tisztelt Képviselő-testület! E L Ő T E R J E S Z T É S Újszász Város Képviselő-testületének

Részletesebben

Kulturális rendezvényszervező szakképesítés

Kulturális rendezvényszervező szakképesítés Kulturális rendezvényszervező szakképesítés Kulturális rendezvényszervez? szakképesítés OKJ azonosító: 51 345 01 A tanfolyam felnőttképzési nyilvántartásba vételi száma: E-000327/2014/A025 A Kulturális

Részletesebben

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai Előadó: Dr. Bakos József Főosztályvezető Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály Az állami munkafelügyeleti rendszer

Részletesebben

A Munkanélküliek Szolidaritási Alapja és a Foglalkoztatási Alap értékelemzése, ill. a munkaer-piaci szervezet értékelemzési munkáinak koordinációja

A Munkanélküliek Szolidaritási Alapja és a Foglalkoztatási Alap értékelemzése, ill. a munkaer-piaci szervezet értékelemzési munkáinak koordinációja Fodor Árpád - Fodor Valéria: A Munkanélküliek Szolidaritási Alapja és a Foglalkoztatási Alap értékelemzése, ill. a munkaer-piaci szervezet értékelemzési munkáinak koordinációja 1. Bevezetés Az 1994. decemberében

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének augusztus 24-én tartandó rendkívüli ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének augusztus 24-én tartandó rendkívüli ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. augusztus 24-én tartandó rendkívüli ülésére Az előterjesztés tárgya: A 0289 hrsz.-ú önkormányzati ingatlan övezeti besorolás

Részletesebben

Ipari Parkok Egyesület 2006. évi közhasznú jelentése

Ipari Parkok Egyesület 2006. évi közhasznú jelentése Ipari Parkok Egyesület 2006. évi közhasznú jelentése Adószám: 18067460-2-41 Statisztikai számjel: 18067460-7310-529-01 Székhely: 1012 Budapest, Attila út 123. 1.sz. melléklet: közhasznú egyszersített éves

Részletesebben

El terjesztés Csanytelek Község Önkormányzata képvisel -testülete 2011. októberi ülésére

El terjesztés Csanytelek Község Önkormányzata képvisel -testülete 2011. októberi ülésére Csanytelek Község Önkormányzata J e g y z j é t l 6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu, honlap: www.csanytelek.hu 10-7/2011. Elterjesztés

Részletesebben

Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása

Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása DR. MÓGA ISTVÁN -DR. GŐSI PÉTER Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása Magyar Energetika, 2007. 5. sz. A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása előkészítésének fontos feladata annak biztosítása

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Tiszalök Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. január 17-én tartandó rendkívüli ülésének 2. számú A költségvetési intézmény alapításáról szóló előterjesztés megtárgyalása

Részletesebben

A Kar FEUVE rendszere

A Kar FEUVE rendszere 4. sz. melléklet a 6/2016. (I. 1) sz. Dékáni utasításhoz A Kar FEUVE rendszere Az Államháztartási törvény alapján az (átfogó) szervezeti egység vezetője felelős: a feladatai ellátásához az (átfogó) szervezeti

Részletesebben

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend 2019. évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS 2019. évi belső ellenőrzési terv Tisztelt Képviselő-testület! A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

1211 Budapest XXI. Szent Imre tér 10. POLGÁRMESTER

1211 Budapest XXI. Szent Imre tér 10. POLGÁRMESTER Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 1211 Budapest XXI. Szent Imre tér 10. POLGÁRMESTER J a v a s l a t a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2010.

Részletesebben

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás Az államigazgatás Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás A., Központi államigazgatás I. A kormány miniszterelnökből és miniszterekből áll 1. A kormány megalakulása a., a választások után

Részletesebben

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Hatókör Folyamatos kiterjesztés földrajzi és tartalmi értelemben: Adott helyszíntől

Részletesebben

A Kerékpáros Magyarország Program végrehajtásáért felels Kerékpáros Tárcaközi Bizottság (KTB) Ügyrendje

A Kerékpáros Magyarország Program végrehajtásáért felels Kerékpáros Tárcaközi Bizottság (KTB) Ügyrendje A Kerékpáros Magyarország Program végrehajtásáért felels Kerékpáros Tárcaközi Bizottság (KTB) Ügyrendje 1. A KTB célja: A Kerékpáros Tárcaközi Bizottság (továbbiakban:ktb) munkájának a célja az Új Magyarország

Részletesebben

A társadalmi részvétel rendhagyó formái NYÍLT KORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS

A társadalmi részvétel rendhagyó formái NYÍLT KORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS A társadalmi részvétel rendhagyó formái NYÍLT KORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS Az Együttműködésről Mi is az az OGP? A Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership - OGP) egy önkéntes részvételen

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

1. Gazdasági Bizottság

1. Gazdasági Bizottság 2. melléklet a 10 /2013. ( V. 8. ) önkormányzati rendelethez A képviselő-testület egyes bizottságainak feladat- és hatásköréről és átruházott jogköréről 1. Gazdasági Bizottság 1.1. Ellátja az Mötv. és

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88)

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88) szám: 02/259-10/2012 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Veszprém

Részletesebben

Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsának 4/2016. (II.15.) határozata

Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsának 4/2016. (II.15.) határozata Kivonat! Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulási Tanácsa 2016. február 15-i ülésén készült jegyzőkönyvéből: Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsának 4/2016. (II.15.) határozata

Részletesebben

A magyar kormányzat tervezett korrupcióellenes lépései és a nyílt kormányzati együttműködés

A magyar kormányzat tervezett korrupcióellenes lépései és a nyílt kormányzati együttműködés A magyar kormányzat tervezett korrupcióellenes lépései és a nyílt kormányzati együttműködés Dr. Klotz Péter, főosztályvezető-helyettes, Nemzeti Védelmi Szolgálat Budapest, 2015. május 12. Szervezeti változások

Részletesebben

ELŐT E R J E S Z T É S. a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015. június 18-i ülésére

ELŐT E R J E S Z T É S. a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015. június 18-i ülésére VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu Szám:02/182-8/2015. ELŐT E R J E S Z T É S a Veszprém Megyei

Részletesebben

Nagyné Czinder Adrienn, Kenyeres Viktor, Rácz Szabolcs képviselk Némethné Hajzer Marietta jegyz

Nagyné Czinder Adrienn, Kenyeres Viktor, Rácz Szabolcs képviselk Némethné Hajzer Marietta jegyz Barbacs Községi Önkormányzat 9169 Barbacs, Kossuth utca 5. 22/2016.NY. Készült: 2016. január 12-én 17.00 órakor a barbacsi Önkormányzat tanácskozó termében megtartott ülésérl. Jelen vannak: Giczi András

Részletesebben

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9.

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. Ikt szám: 12-8/2016/23 1. Kivonat A Heves Megyei Közgyűlés 2016. december 6-i ülésénekjegyzőkön yvé ből 83/2016. (XII. 6.) közgyűlési

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL BEVEZETÉS FOLYAMATOS KIHÍVÁS: ÁLLANDÓ VÁLTOZÁS MAI KÖZIGAZGATÁSSAL

Részletesebben

Intézményirányítási modell javaslat

Intézményirányítási modell javaslat Aszód Város Önkormányzata Intézményirányítási modell javaslat Készítette: CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt. Közigazgatási Igazgatósága 2014. október 1 Kiindulási adatok, információk a team-munka alapján

Részletesebben

I. Országgyűlés Közbeszerzési Hatóság

I. Országgyűlés Közbeszerzési Hatóság I. Országgyűlés Közbeszerzési Hatóság I. A célok meghatározása, felsorolása A Közbeszerzési Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) egyik legfontosabb feladata 2016-ban a törvényekből eredő feladatainak ellátása,

Részletesebben

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A.2-2013-2013-0015 A projekt háttere, célja Mi keltette életre a projektet? Nagykáta Polgármesteri hivatalának működésében

Részletesebben

TAGOZATI ALAPSZABÁLY. ÉVOSZ Mérnöki Vállalkozások Tagozata

TAGOZATI ALAPSZABÁLY. ÉVOSZ Mérnöki Vállalkozások Tagozata TAGOZATI ALAPSZABÁLY A Mérnöki Vállalkozások Tagozata, mint az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) társadalmi szervezet keretében megalakuló Tagozatot, az Alapítók az Alkotmány, a Polgári

Részletesebben

HARKÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL TESTÜLETÉNEK ÉVI MUNKATERVE

HARKÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL TESTÜLETÉNEK ÉVI MUNKATERVE HARKÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL TESTÜLETÉNEK 2014. ÉVI MUNKATERVE Elfogadva a 9 /2014. (I. 30.) számú Önkormányzati határozattal A képvisel -testület m ködésének alapja az éves munkaprogram. A testület

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. november 27.-i ülésére Tárgy: Zirc városfejlesztési stratégiai programja, árajánlat bekérése Előadó: Horváth László gazdasági

Részletesebben

A MINSÉGFEJLESZTÉSI CSOPORT SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI SZABÁLYZATA BEVEZETÉS. A 3/2002. (II.15. ) OM rendelet a következ0ket határozza meg:

A MINSÉGFEJLESZTÉSI CSOPORT SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI SZABÁLYZATA BEVEZETÉS. A 3/2002. (II.15. ) OM rendelet a következ0ket határozza meg: Csak úgy tudunk megfelelni gyorsan változó környezetünknek, ha folyamatosan tervezünk és ismerünk minden lehetséget, mely nyitva áll elttünk. Newt Gingrich A MINSÉGFEJLESZTÉSI CSOPORT SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI

Részletesebben

TAGOZATI ALAPSZABÁLY

TAGOZATI ALAPSZABÁLY TAGOZATI ALAPSZABÁLY A Magasépítési Tagozat, mint az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) egyesületi formában működő civil szervezet keretében megalakuló Tagozatot, az Alapítók az Alkotmány,

Részletesebben

Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől. a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában

Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől. a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől E l ő t e r j e s z t é s a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában (Képviselő-testület 2015.október 21-i ülésére) A 2016. évre

Részletesebben

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kötelező irodalom: Előadásvázlat(http://alkjog.elte.hu/?page_id=7016) Kijelölt joganyag(ld. az előadásvázlat végén) 2017. október 27. ELTE ÁJK

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról MeH-et vezető miniszter Iktatószám:MEH/ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról Budapest, 2008. május Melléklet A Kormány./2008.

Részletesebben

2015-2018. Község Önkormányzata

2015-2018. Község Önkormányzata Ikt.szám:../2015 BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2015-2018. Község Önkormányzata A belső ellenőrzési feladat végrehajtására különböző szintű előírások vonatkoznak. Törvényi szinten az Államháztartási

Részletesebben

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2008-2013 Hatályos: 2008... napjától 1 A költségvetési szervek belső ellenőrzéséről szóló 193/2003. (XI. 26.) Kormány rendelet

Részletesebben

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 8/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 8/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete A Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata

Részletesebben

Nagykálló Város Önkormányzata

Nagykálló Város Önkormányzata HATÉKONYABB MŰKÖDÉSRE IRÁNYULÓ SZERVEZETI JAVASLATOK (TÉRSÉGI SZINT) Nagykálló Város Önkormányzata Készült a,,teljesítmény, minőség, hatékonyság 2.0 ÁROP-1.A.5-2013-2013-0114 projekt keretében KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS, EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJE Szám: EPL/26/14/2017. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Kivonat a Corporate Values Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft. Stratégiai műhelymunkáról szóló visszajelző

Részletesebben

Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról

Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról 2017.02.09. Előadók Köszöntő: Dr. Maruzsa Zoltán Oktatási Hivatal Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettes Brassói Sándor Egységes

Részletesebben

Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány

Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány /ISO 10015:1999 (E) Quality Management - Guidelines for training/ Pappné Buzás Erika Az ISO 10015 fordítását végezte: Barabás Eszter

Részletesebben

Rudabánya Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA

Rudabánya Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA Rudabánya Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA I. Bevezetés Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht),

Részletesebben

PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI

PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI TEMATIKA Projekt indokoltsága; Vállalt feladatok; Feladatok végrehajtásának rövid bemutatása; Elért eredmények; Tapasztalatok összegzése. PROJEKT INDOKOLTSÁGA

Részletesebben

A törvényességi felügyelet szabályozása. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium

A törvényességi felügyelet szabályozása. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium I. A törvényességi felügyelet szabályozása A törvényességi felügyelettel kapcsolatos

Részletesebben

A Közigazgatási Informatikai Bizottság (KIB) ügyrendje

A Közigazgatási Informatikai Bizottság (KIB) ügyrendje A Közigazgatási Informatikai Bizottság (KIB) ügyrendje A 1026/2007. (IV. 11.) Korm. határozat alapján a Közigazgatási Informatikai Bizottság és albizottságai az Elektronikus Kormányzat Operatív Bizottság

Részletesebben

Pápa Város Önkormányzata Képviseltestületének 12/2005. (V.13.) rendelete az önkormányzati biztos kirendelésérl

Pápa Város Önkormányzata Képviseltestületének 12/2005. (V.13.) rendelete az önkormányzati biztos kirendelésérl Pápa Város Önkormányzata Képviseltestületének 12/2005. (V.13.) rendelete az önkormányzati biztos kirendelésérl A Pápa Város Önkormányzata Képviseltestülete az államháztartásról szóló, többször módosított

Részletesebben

Naprakész tudás. Munkavédelmi és munkaügyi szakterületi képzések

Naprakész tudás. Munkavédelmi és munkaügyi szakterületi képzések TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Naprakész tudás Munkavédelmi és munkaügyi szakterületi képzések Előadó: Pató Ágnes Tevékenység

Részletesebben

Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban

Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Németh Mónika Miniszterelnökség Nemzetközi Főosztály 1 2012 Partnerségi

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

Települési ÉRtékközpont

Települési ÉRtékközpont TÉR Települési ÉRtékközpont Lajosmizse Város Önkormányzata településüzemeltetési és -fejlesztési program kidolgozása KÉPZÉS Stratégiák szerepe 2009. A közpolitika fogalma Közpolitika: az aktuálpolitika

Részletesebben

Az Egyetemi Tanács 53/2004/2005. sz. határozata az egyetem évi költségvetése végrehajtásához szükséges takarékossági és hatékonysági

Az Egyetemi Tanács 53/2004/2005. sz. határozata az egyetem évi költségvetése végrehajtásához szükséges takarékossági és hatékonysági Az Egyetemi Tanács 53/2004/2005. sz. határozata az egyetem 2005. évi költségvetése végrehajtásához szükséges takarékossági és hatékonysági intézkedésekről A 2005. évi, mintegy 500 millió forint többletkiadás

Részletesebben

A NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI SZERVEZET FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE. 1. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (International Labour Office)

A NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI SZERVEZET FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE. 1. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (International Labour Office) A NEMZETKÖZI MUNKAÜGYI SZERVEZET FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE AZ ILO FŐ SZERVEI 1. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal 2. Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa 3. Nemzetközi Munkaügyi Konferencia 4. Regionális

Részletesebben

Ipari Parkok Egyesület 2003.évi közhasznú jelentése

Ipari Parkok Egyesület 2003.évi közhasznú jelentése Ipari Parkok Egyesület 2003.évi közhasznú jelentése 1.sz. melléklet: számviteli beszámoló 2.sz. melléklet: költségvetési felhasználás elszámolása 3.sz. melléklet: vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás

Részletesebben

Smart City (okos és fenntartható város) koncepció jóváhagyása

Smart City (okos és fenntartható város) koncepció jóváhagyása Előterjesztő: Nagy Sándor alpolgármester Ikt.sz.: 01/8821-2/2016 Tárgy: Smart City (okos és fenntartható város) koncepció jóváhagyása Melléklet: 1 db határozati javaslat Készítette: Fejlesztési Iroda Véleményezésre

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR A MEGYEI JOGÚ VÁROS földrajzi helyzet, urbánus

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön 2 Tartalomjegyzék 1) Forrásbevonás stratégia megvalósításához 2) Piaci megjelenés támogatása (GOP 3.3.3) 3) Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás

Részletesebben

2015. évi MUNKATERVE

2015. évi MUNKATERVE Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Tanácsadó Testület H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf.: 314 Szám: 5/2015.TTT Jóváhagyom: Dr. Bakondi György sk.

Részletesebben

Költség és teljesítmény elszámolás

Költség és teljesítmény elszámolás SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Költség és teljesítmény elszámolás Számvitel mesterszak szak Vezetői számvitel szakirány Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév 1 SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK

Részletesebben

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése A Várpalotai Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése Megbízó: Várpalota Város Önkormányzata 1. A döntési mechanizmus korszerűsítése 1b) a polgármesteri

Részletesebben

A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása

A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium dr. Belányi Márta I. A törvényességi felügyelet szabályozása A törvényességi

Részletesebben

Almáskert Napköziotthonos Óvoda

Almáskert Napköziotthonos Óvoda Almáskert Napköziotthonos Óvoda A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA Hatályba lépés időpontja: 2006. május 1. Készítette: Kiss Róbertné óvodavezető I. Bevezetés

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2014. november 19. Kónyáné Dr. Zsarnovszky

Részletesebben

Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének

Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének Előterjesztő: Tárgy: Polgármester A Debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének alapját

Részletesebben

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. Szervezeti és Működési Szabályzat. I. kötet. Szervezeti és Működési Rend. 4.y. sz. melléklete

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. Szervezeti és Működési Szabályzat. I. kötet. Szervezeti és Működési Rend. 4.y. sz. melléklete 1 AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 4.y. sz. melléklete AZ ELTE REKTORI HIVATAL SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 BUDAPEST, 2008.

Részletesebben

A könyvtári stratégiai programok osztályozásának lehetőségei

A könyvtári stratégiai programok osztályozásának lehetőségei A könyvtári stratégiai programok osztályozásának lehetőségei Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális Kapcsolatok Főosztály Sörény Edina vezető tanácsos Budapest, 2015.

Részletesebben

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T Szám: 2/2012 BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE K I V O N A T Készült: Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. január 26-án megtartott rendes, nyilvános ülésén készült

Részletesebben

A gazdasági válság hatása a magyar felsoktatási és felnttképzési rendszerre

A gazdasági válság hatása a magyar felsoktatási és felnttképzési rendszerre A gazdasági válság hatása a magyar felsoktatási és felnttképzési rendszerre 1. A magyar felsoktatás reformfolyamatainak a tapasztalatairól 2. Van-e a magyar felsoktatás reformfolyamatának jövképe? 3.Hiányzik

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. február 28-i ülésére Tárgy: A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői teljesítmény-követelmények alapját képező 2011. évi célok

Részletesebben

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje 1 DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP1.A.5201320130090 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje Átfogó projekt előrehaladási jelentés Időszak: 2014.03.012014.03.31. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Jelentés a rövidtávú költségcsökkentési és hatékonyságnövelési opciók bevezetéséről

Jelentés a rövidtávú költségcsökkentési és hatékonyságnövelési opciók bevezetéséről Jelentés a rövidtávú költségcsökkentési és opciók bevezetéséről Megbízó Cím Piliscsaba Város Önkormányzata Jelentés a rövidtávú költségcsökkentési és opciók bevezetéséről Változat v1.0 MultiContact Consulting

Részletesebben

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Egyszerű többség Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2016. december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Javaslat a Tolna Megyei Önkormányzat 2017. évi belső ellenőrzési tervének elfogadására Előadó:

Részletesebben

2. A évi ellenőrzési terv jóváhagyása december 13. ELŐTERJESZTÉS

2. A évi ellenőrzési terv jóváhagyása december 13. ELŐTERJESZTÉS 2. A 2019. évi ellenőrzési terv jóváhagyása. 2018. december 13. ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. december 13-ai ülésére 2. napirend Tárgya: Előadó: Melléklet: A 2019.

Részletesebben