VADON vetélkedő 2011/2012-es tanév II. forduló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VADON vetélkedő 2011/2012-es tanév II. forduló"

Átírás

1 VADON vetélkedő 2011/2012-es tanév II. forduló

2 Csapatnév:.. Az iskola neve:... Az iskola címe: /2012-es tanév 2. forduló Kedves Versenyzők és felkészítő Tanárok! Szeretettel köszöntünk benneteket a VADON vetélkedő második fordulóján. Nagy izgalommal vártuk a visszaküldött feladatlapokat. Csak ámultunk az ötletgazdag és hangulatos neszverseken és képeken. Sokan nagyon szépen dolgoztak, viszont többen kérésünk ellenére sem tartották be a versenyszabályokat. Előfordult, hogy az azonos iskolából érkező csapatok teljesen egyformára kitöltött feladatokat adtak be. Egy-két csapatnál olyat is tapasztaltunk, hogy felnőtt írással kitöltött feladatlapot küldtek vissza. Szomorúan láttuk, hogy információszerzésre egyre kevesebben használjátok a könyvtárat, nem kutakodtok a szótárakban, hanem minden információhoz az interneten keresztül akartok hozzájutni. Ennek a versenynek a nemes versengésen kívül az a legfontosabb célja, hogy minél több gyermek tanuljon meg gondolkodni, információt gyűjteni, ismeretlen irodalmi vagy ismeretterjesztő szöveget értelmezni, egymásra figyelve, közösen dolgozni. Ezért kérünk benneteket, hogy a fejlődésetek érdekében ne egyszerűsítsétek le a munkát, ne rövidítsétek le a feladatokra szánt időt. Legyetek önmagatokkal szemben is mindig igényesek! Higgyétek el, az élet bármely területét nézve, csak a míves, értékes munkának van értelme, csak ez által leszünk többek, hasznosak, csak ez által juthatunk előbbre. A fentiekben leírt tanácsokon kívül az alábbi kéréseket is feltétlenül tartsátok be! Ne változtassátok meg a verseny közben a csapatneveteket! Minden beküldött tárgyra, versre, képre írjátok rá a csapat és az iskola nevét, címét! Úgy tűzzétek össze a feladatlapokat, hogy azok ne eshessenek szét! A feladatlapra is pontosan írjátok rá a neveteket, címeteket! A megadott postafiók csak kisebb-nagyobb borítékokat fogad be, ha valaki csomagban szeretné elküldeni az alkotásokat, akkor az alábbi címre küldheti: (Göncöl Alapítvány2600 Vác, Ilona u.3.) 9. Figyeljétek a honlapot, mert friss hírekkel szolgálhatunk a versennyel kapcsolatban! A felhívásunkra nagyon sok csapat jelentkezett, de a versenyre elnyert pályázat csak megadott létszámú versenyzőt engedélyez. Ezért kénytelenek vagyunk csökkenteni a második fordulóra bejutottak számát. Nehéz és szomorú szívvel tesszük ezt, de egyszerűen nem tudtunk előteremteni a pályázaton elnyert összegen kívül még annyi pénzt, ami fedezni tudná a hatalmasra duzzadt ingyenes Vadon példányszámot. Így a második forduló feladatlapját az ingyenes újságokkal együtt már csak a legmagasabb pontszámot elérő 400 csapat kapja meg. Szórakoztató és egyben tanulságos versenyzést kívánnak a szervezők: Margó és Csilla nénii A kinyomtatott, megoldott feladatlapot (1242 Budapest, pf.:455.) 2012 május 1-ig a Süni szerkesztőség címére kérjük feladni

3 1. MEGLEPETÉS! Állatbarátaink is nagyon örülnek, ha karácsonykor egy-egy meglepetés várja őket a karácsonyfa alatt. A számok segítségével egyeztessétek, hogy melyik állat, melyik ajándéknak örülne! A választásnál mérlegeljétek azt, hogy mit eszik az állat, milyen szokásai vannak, és milyen helyen érzi jól magát! hörcsög: papagáj: teknős: macska:. kutya: FAJOK ÉS KONTINENSEK A fejlett országokban egyre nagyobb méreteket ölt az egzotikus állatok és növények társállatként, illetve dísznövényként való tartása. Az emberek nagy része nem is gondol bele, hogy egy-egy egzotikus kedvenc milyen áron kerül otthonába, hogy végül egy kalitkában vagy terráriumban élhesse le hátralévő életét. A kereskedelembe kerülő állatok és növények egy része a szigorú törvények ellenére a természetből származik, vadon fogják, vagy gyűjtik be őket. A befogás, a szállítás és a karanténozás alatt bizonyos állatfajok egyedeinek 70-90%-a is elpusztulhat. Nevezzétek meg a képen látható élőlényeket! A Fenntartható társállattartás és a honlapjának tanulmányozása után fejtsétek meg, hogy melyik kontinensről származhatnak!

4 Hazánkban is élnek olyan élőlények, amelyek a szigorú védelem alatt állnak. Melyek ezek a védett kincseink? 3. TEKEREDIK A KÍGYÓ A tekeredő kígyó óriáskígyó neveket evett meg. Keressétek meg a kígyókat és írjátok le a nevüket!

5 4. MACSKA BULI 1. Az állatkert kismacska házban éjszaka összegyűltek a cicák egy kis nyivákolásra. A bemutatkozó mondatok alapján ismerjétek fel, hogy melyik kismacska mondhatta az alábbi mondatokat! A megoldásban segít az Állatkerti macskák című cikk. Sivatagi hiúznak is hívnak, mert a fülemen szép kis bojt van. Ez némileg félrevezető, ugyanis én kimondottan utálom a száraz sivatagos területeket. No meg a hiúz, nem is közvetlen rokonom. Az én őseim együtt vándoroltak Mohamed profétával és annak lányával a sivatagban. Szerintem egyikőtök sem tud ilyen híres ősöket felmutatni. Miááú! Én évekig egy nagyon gazdag dél-afrikai üzletember házában éltem, annak haláláig. Jó dolgom volt, aranytányérból ettem a finom húsokat. Aztán a felesége eladott az állatkertnek. Persze még mindig jobb ez, mintha egy pigmeus talizmánnak levágná a szépséges farkamat. Felnőttként sem növök nagyra. Nézzétek milyen különleges a talpam. Mindig fekete marad, pedig mindennap nyalogatom, tisztogatom. Sajnos minket ritkán engednek a többi macska közé, mert a legtöbb közülünk egy csúnya parazitafertőzéstől szenved Mi ügyesebbek vagyunk madárfogásban, mint a vadászsólymok, ezért évszázadok óta Indiában madarat fogatnak velünk. Persze nem könnyű mesterség ez, mert néha mi is szívesen megennénk az elkapott zsákmányt. Mi nagyon haragszunk az emberekre, hiszen kihasználták békés, barátkozó természetünket. Buta módon azt hiszik, hogy mágikus erővel rendelkezünk, ezért elpusztítanak és kitömnek bennünket. Mi különleges macskák vagyunk, mert a többiekkel ellentétben, nagyon kedveljük a vizet. Halászunk, úszkálunk a vízben. Mancsunk ujjai között úszóhártya feszül.

6 5. KÖZMONDÁSOK, SZÓLÁSOK A MACSKÁRÓL Az első oszlopban szólásokat, közmondásokat láttok. A második oszlopban ezek magyarázatát találjátok. Írjátok a magyarázat betűjelét a megfelelő szólás, közmondás után! Nem mindegyiknek találtok párt. A könyvtárban találtok olyan könyvet, ami segít a megfejtésben Α. Β. Χ.. Ε. Φ. Γ. Η. Ι. ϑ. Megsózzák a macskának a tejfölt.. Nem jó az alvó macskát felkelteni.. Kapaszkodik, mint a körmetlen macska.. Könnyű macskát egérre szoktatni... Ha nincs otthon a macska, cincognak az egerek. Úgy ül a lovon, mint macska a köszörűkövön. Alamuszi macska nagyot ugrik... Lehet valami igazságtartalma annak, amiről sokan vagy sokat beszélnek. A céltudatos ember nem törődik az ellenség gáncsoskodásával. Megpróbálják elvennie a kedvét valamitől. Veszélyes a szunnyadó indulatokat felkorbácsolni. Ha távol van az, aki parancsol, meglazul a fegyelem. Nem nehéz arra rávenni valakit, amit maga is szeret. Ügyetlenül mozog. Sunyi embertől óvakodjunk, mert kínos meglepetésben lehet részünk. Erőlködik, de nem megy semmire. Kárba veszett. 6. VAN IGAZSÁG BENNE A szólásokban, közmondásokban szereplő állításoknak, megfigyeléseknek gyakran valóságos alapjuk is van. Gondolkodjatok el az alábbi szólások valóság tartalmán, és fűzzetek hozzájuk természettudományos magyarázatot! Morog, mint macska a dödöllén (galuskán). Szereti, mint macska a sarat. Kilenc élete van, mint a macskának.

7 7. APRÓHIRDETÉS AUSZTRÁLIÁBÓL Találjátok ki, hogy mely Ausztráliában élő állatok adhatták fel az alábbi apróhirdetéseket! 1. Üres az erszényem. Olcsón boksztanítást vállalok. Ajánlatokat Kőkemény kick boksz jeligére kérem a kiadóba küldeni! 2. Csodálatos hangutánzó képességű szinkron előállításában is jártas, filmgyári munkát vállal. Locsi-fecsi jeligére színésznő, aki hangeffektusok 3. A kerti munkát, a folyosó és üregásást csak bízza rám! Sarlóalakú éles karmaim, szívósságom nem ismer akadályt! Jelige: Fizetség a kiásott gyökér. 4. Házasság céljából keresem hozzám hasonló álomszuszék páromat. Jelige: Lassan járj, tovább érsz! 5. Farkam hódos, törzsem vidrás, fejem meg madaras. Kinézetemben is elég ijesztő vagyok. Sarkantyúmon lévő fullánkom mérge bivalyerős. Víz közeli éjszakai bárok személy és vagyonvédelmét vállalom. Reszkessetek rákok, halak! jeligére 8. DÉL-AMERIKA IGAZI FELFEDEZŐJE Olvassátok el Alexander von Humboldtról szóló cikket és röviden válaszoljatok a kérdésekre! Lesz olyan kérdés, amelyre a választ, egy kis könyvtári kutakodás, vagy az iskolában tanultak alapján tudjátok majd megadni. Melyik utazó szél segítette a vitorlását Európából Dél-Amerika felé? Hol található, és miről kapta a Sargasso-tenger a nevét? Mi történt a Sargasso-tengernél, amiért úgy érezhették, hogy rossz omennel indul az expedició? Miért nem Kubában kezdődött a latin-amerikai expedíció, ahogy eredetileg tervezték? Mire használta Humboldt az alábbi eszközöket? látcső: barométer: kronométer:

8 Humboldt, kora nagy polihisztora volt, olyan ember, aki szinte minden tudományágban otthonosan mozgott. Soroljátok fel azokat a tudományágakat, amelyekben jártas volt! Mit jelentenek az alábbi kifejezések? guácharo: misszionárius: indián: rabszolga: Tudományosan miért volt helyes megfigyelés, hogy a a sárgaláz terjedése összefügg az árvízzel, a mocsaras területekkel? Mit jelenthet: Ez mindennek a Chimborazo-ja!? Miért nem használja helyesen, aki napjainkban így kiált fel? Mit láttok a képeken? Milyen kapcsolatban állnak ezek a tudóssal? Mi a guanó? Mire használják? Mitől magas a foszfor tartalma? Humboldt Dél-Amerikában különleges állatokat ismert meg. A képek alapján nevezd meg ezeket!

9 9. ERDŐ Írjatok minél több összetett szó, amelynek az előtagja erdő. Foglaljátok az összetett szavakat mondatokba! Ötletet meríthettek az Elfüstölt erdők című cikkből. 10. ERDŐSÜLTSÉG A térkép és a diagramok a magyarországi erdőkkel kapcsolatosak. Elemezzétek ezeket! Írjatok mindegyikhez két-két olyan kérdést, amely nem csak az adatokra kérdez rá, hanem az összefüggésekre is! Használjátok az atlaszotok éghajlati és domborzati tematikus térképeit is!

SÜNI vetélkedő 2011/2012-es tanév II. forduló

SÜNI vetélkedő 2011/2012-es tanév II. forduló SÜNI vetélkedő 2011/2012-es tanév II. forduló Csapatnév:.. Az iskola neve:... Az iskola címe:...... 2011/2012-es tanév 2. forduló Kedves Versenyzők és felkészítő Tanárok! Szeretettel köszöntünk benneteket

Részletesebben

Angyali szeretet. Sok ember egyszerűnek tartja a lovaglást, ám ez nem így van. Kérdezem én, hogy ezeknek az embereknek van-e bátorsága felülni

Angyali szeretet. Sok ember egyszerűnek tartja a lovaglást, ám ez nem így van. Kérdezem én, hogy ezeknek az embereknek van-e bátorsága felülni A hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium folyóirata I. évfolyam 2. szám 2013 II. Nem mondanám könnyűnek a kép elkészítését. Nagyon nehéz olyan lovas képet csinálni, amin elkapja az ember a megfelelő

Részletesebben

Kulcsár Ella Váczi Éva. Ötletkosár. Módszertani kézikönyv és feladatlapok a kompetencia alapú és/vagy a nem szakrendszerű órákra (5. és 6.

Kulcsár Ella Váczi Éva. Ötletkosár. Módszertani kézikönyv és feladatlapok a kompetencia alapú és/vagy a nem szakrendszerű órákra (5. és 6. Kulcsár Ella Váczi Éva Ötletkosár Módszertani kézikönyv és feladatlapok a kompetencia alapú és/vagy a nem szakrendszerű órákra (5. és 6. évfolyam) Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium Ajánlás

Részletesebben

TANANYAG. TÁMOP 5.3.1-08/2-2009-0037 Munkába lépés 2010. Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület. TÁMOP-5.3.1-08/2-2009-0037 Munkába lépés

TANANYAG. TÁMOP 5.3.1-08/2-2009-0037 Munkába lépés 2010. Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület. TÁMOP-5.3.1-08/2-2009-0037 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület TANANYAG TÁMOP 5.3.1-08/2-2009-0037 Munkába lépés 2010. 1 Szövegértés szövegalkotás 2 A szövegértés-szövegalkotás modulcsomag célja gyakorlati segítséget nyújtani

Részletesebben

Istenes versek órai elemzése

Istenes versek órai elemzése Braunné Fodor ZsuZsanna Istenes versek órai elemzése az alsó tagozatban savio szent domonkos katolikus Általános Iskola Békéscsaba 2002. Istenes versek órai elemzése az alsó tagozatban BeveZetés Jeligémet

Részletesebben

A SZABAD VÁLLALKOZÁS KÖNYVE TANÁRI SEGÉDLET

A SZABAD VÁLLALKOZÁS KÖNYVE TANÁRI SEGÉDLET A SZABAD VÁLLALKOZÁS KÖNYVE TANÁRI SEGÉDLET A SZABAD VÁLLALKOZÁS 15 ALAPELVE Allen, Andre, Marcella és Sabetha története Gyakorlatok a diákokkal írta Jerry Dean Epps, Ph.D. A SZERZŐRŐL Dr. Jerry Dean Epps,

Részletesebben

Anyanyelv. 9. évfolyam. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Anyanyelv. 9. évfolyam. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Komplex kommunikációs és természettudományi csomag Anyanyelv 9. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS A

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS A SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS A IV. FELADATGYŰJTEMÉNY 2 4. ÉVFOLYAM ÁLLATOK KÖZELRŐL ÉS TÁVOLRÓL HÉTMÉRFÖLDES MASINÁK Fonyódi Gábor A kiadvány KHF/3982-18/2008 engedélyszámon 2008.08.19. időponttól tankönyvi

Részletesebben

Bölcsesség gyöngyszemek Válogatás Ching Hai Legfelsőbb Mester beszédeiből IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ SPIRITUÁLIS LAP 2003. 06. 28.

Bölcsesség gyöngyszemek Válogatás Ching Hai Legfelsőbb Mester beszédeiből IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ SPIRITUÁLIS LAP 2003. 06. 28. Bölcsesség gyöngyszemek Válogatás Ching Hai Legfelsőbb Mester beszédeiből IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ SPIRITUÁLIS LAP 29. SZÁM 2003. 06. 28. A PAPAGÁJ TANÁCSADÓJA 1 Pingtung, Formosa, 1993. január 24. Mester

Részletesebben

Válaszok gyerekeknek és minisztereknek

Válaszok gyerekeknek és minisztereknek Miért fontos a biodiverzitás? Válaszok gyerekeknek és minisztereknek Miért fontos a biodiverzitás? Válaszok gyerekeknek és minisztereknek Copyright CEEweb for Biodiversity, 2010 A CEEweb a Biológiai Sokféleségért

Részletesebben

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5.

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. osztálya számára Ajánlotta Ukrajna Oktatási, Tudományos, Ifjúsági és Sportminisztériuma

Részletesebben

Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben

Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben «Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjainak lapja» «2008/2009-es tanév 1. szám» Kecskemét Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben 2008. november 10. és 14. között a Zrínyi iskola épülete reneszánsz programoknak

Részletesebben

OLVASÓLAPOK az Állatok közelről és távolról című könyv differenciált alkalmazásához

OLVASÓLAPOK az Állatok közelről és távolról című könyv differenciált alkalmazásához OLVASÓLAPOK az Állatok közelről és távolról című könyv differenciált alkalmazásához Az olvasólapok célja azoknak a gyermekeknek a segítése, akiknek egyéni támogatásra van szükségük a folyékony, megfelelő

Részletesebben

2013. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft

2013. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft 2013. nov. AKG-s ma ga zin 50 Ft 76 Kutatók éjszakája az AKG-ban 2 Szubjektívmagazin Kiadja az Al ter na tív K öz gaz da s á gi Gim ná zi um Sz ub jek tív Alkotóköre Felelősszerkesztő Ba ra nyai Ist ván

Részletesebben

A Rózsakerti Általános Iskola lapja. I. évfolyam 1.szám 2007. Október

A Rózsakerti Általános Iskola lapja. I. évfolyam 1.szám 2007. Október A Rózsakerti Általános Iskola lapja I. évfolyam 1.szám 2007. Október 1 Bevezető az első számhoz Tisztelt Olvasó! Kedves Gyerekek! Régi közös vágyunk válik valóra az első iskolai újságunk megjelenésével.

Részletesebben

68. évf., 2014. I. 23., ára 50 dinár

68. évf., 2014. I. 23., ára 50 dinár Kutyatár (Albert Ivett, EmArt Műhely, Szabadka) 68. évf., 2014. I. 23., ára 50 dinár 2 Az idei év a felsősökről szól majd Tavalyelőtt a magyar óvodások, majd tavaly a kisiskolások éve volt, legalábbis

Részletesebben

KIADVÁNY A PESTERZSÉBETI TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENYEKRŐL a 2005-2006. tanévben

KIADVÁNY A PESTERZSÉBETI TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENYEKRŐL a 2005-2006. tanévben KIADVÁNY A PESTERZSÉBETI TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENYEKRŐL a 2005-2006. tanévben Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet 2006 A kiadványban szereplő versenyek jegyzéke versenyleírások, feladatlapok, megoldások, fényképek

Részletesebben

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia,

Részletesebben

Halit ERGENC Interjú AL Hayat CHANNEL 2013/03/06 (2. rész) Halit Ergenc ventilátorok passionated ( Jegyzetek ) ekkor: 2013. július 7.

Halit ERGENC Interjú AL Hayat CHANNEL 2013/03/06 (2. rész) Halit Ergenc ventilátorok passionated ( Jegyzetek ) ekkor: 2013. július 7. Halit ERGENC Interjú AL Hayat CHANNEL 2013/03/06 (2. rész) Halit Ergenc ventilátorok passionated ( Jegyzetek ) ekkor: 2013. július 7., 17:54 AW: A másik ajtó a "operaénekes" ajtó és az a személy, aki játszott

Részletesebben

ZOO OVI PROGRAM ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2014-2015

ZOO OVI PROGRAM ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2014-2015 ZOO OVI PROGRAM ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2014-2015 "Aki szereti a szépet, az életet szereti. Aki gyermekkorában megtanul látni,...az sok-sok év múlva, ha rosszkedvűen vagy bánattal sújtottan jár az úton, s meglátja

Részletesebben

A SZABAD VÁLLALKOZÁS KÖNYVE

A SZABAD VÁLLALKOZÁS KÖNYVE A SZABAD VÁLLALKOZÁS KÖNYVE A SZABAD VÁLLALKOZÁS 15 ALAPELVE Allen, Andre, Marcella és Sabetha története írta Jerry Dean Epps, Ph.D. A SZERZŐRŐL Dr. Jerry Dean Epps, (Ph. D. Emberi Szolgálatok, M.A. Szociológia,

Részletesebben

2014. IV. szám. Karácsonyra

2014. IV. szám. Karácsonyra 2014. IV. szám Karácsonyra Az Úr angyala ezt mondta Józsefnek: Feleséged, Mária, fiút fog szülni, akit nevezz el Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből. Mt1,21 Karácsony, Szenteste - Ha csak kimondjuk

Részletesebben

PRO STUDIO HISTORIAE NOSTRUM KORONA ÉS TIARA TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2013. április 5-6.

PRO STUDIO HISTORIAE NOSTRUM KORONA ÉS TIARA TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2013. április 5-6. 1 PRO STUDIO HISTORIAE NOSTRUM KORONA ÉS TIARA TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2013. április 5-6. 1. Bemelegítő kérdések A válaszokat a kiosztott feladatlapokra kell majd leírni. A lap jobb felső sarkába ne felejtsétek

Részletesebben

Képzeljétek! Újságunkat az Országos Széchenyi Könyvtár is gyűjti!

Képzeljétek! Újságunkat az Országos Széchenyi Könyvtár is gyűjti! Itt van az ősz, itt van ujra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem. /Petőfi/ Amit a kezedben tartasz, az a Hírvelő 17. száma. Úgy is mondhatnánk, indul az ötödik

Részletesebben

Újévi köszöntő A TARTALOMBÓL: Bartal Klári:

Újévi köszöntő A TARTALOMBÓL: Bartal Klári: Az Ipolyszakállosi Alapiskola és Óvoda lapja 2011. február www.zsipelsokolec.edu.sk www.zsipelsokolec.edupage.org A TARTALOMBÓL: VIA NOVA beiratkozási körút iskolaérettség sikereink interjúk pedagógusainkkal

Részletesebben

66. évf., 2012. IV. 19., ára 50 dinár

66. évf., 2012. IV. 19., ára 50 dinár 66. évf., 2012. IV. 19., ára 50 dinár 15 Új Intel-Lenovo Classmate PC tanulóknak Avezett Classmate PC legújabb inkarlenovo megkezdte az Intel által ter- nációjának a szállítását, amely nem más, mint egy

Részletesebben

X. fehérfejű rétisas MEGOLDÁS: X, 2, X, 1, 2, X, 1, X, 2, 1, 2, X, X, 2

X. fehérfejű rétisas MEGOLDÁS: X, 2, X, 1, 2, X, 1, X, 2, 1, 2, X, X, 2 TOTO 1.Mennyi a kolibri szárnycsapásainak száma? 1. 48 /perc 2. 480 /perc X..4800 /perc 2. Mi jérce? 1. szárnyas állat 2. fiatal nőstény csirke X. tyúk más néven 3. Melyik kakukktojás? 1. vikunya 2. guanakó

Részletesebben

Fészek-Hírlevél 2009. szeptember október 2

Fészek-Hírlevél 2009. szeptember október 2 2009. szeptember október Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik kéthavonta) Fészek-Hírlevél 2009. szeptember október 2 TÖRVÉNYI

Részletesebben

Kezdem egy közhellyel, amely a téma végére már remélhetőleg nem is lesz közhely. MINDEN RELATÍV!

Kezdem egy közhellyel, amely a téma végére már remélhetőleg nem is lesz közhely. MINDEN RELATÍV! FÉNYKOR - FÉNYKÖR HÍRLEVÉL /4 2003.04.12. Fénykor-Info/Madár István Istvan.madar@bps.hu A hírlevél tartalmát bárki lemásolhatja és/vagy továbbküldheti jogi korlátozás nélkül. Ha valaki le szeretne kerülni

Részletesebben