SÜNI vetélkedő 2011/2012-es tanév II. forduló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SÜNI vetélkedő 2011/2012-es tanév II. forduló"

Átírás

1 SÜNI vetélkedő 2011/2012-es tanév II. forduló

2 Csapatnév:.. Az iskola neve:... Az iskola címe: /2012-es tanév 2. forduló Kedves Versenyzők és felkészítő Tanárok! Szeretettel köszöntünk benneteket a SÜNI vetélkedő második fordulóján. Nagy izgalommal vártuk a visszaküldött feladatlapokat. Csak ámultunk az ötletgazdag és hangulatos neszverseken és képeken. Sokan nagyon szépen dolgoztak, viszont többen kérésünk ellenére sem tartották be a versenyszabályokat. Előfordult, hogy az azonos iskolából érkező csapatok teljesen egyformára kitöltött feladatokat adtak be. Egy-két csapatnál olyat is tapasztaltunk, hogy felnőtt írással kitöltött feladatlapot küldtek vissza. Szomorúan láttuk, hogy információszerzésre egyre kevesebben használjátok a könyvtárat, nem kutakodtok a szótárakban, hanem minden információhoz az interneten keresztül akartok hozzájutni. Ennek a versenynek a nemes versengésen kívül az a legfontosabb célja, hogy minél több gyermek tanuljon meg gondolkodni, információt gyűjteni, ismeretlen irodalmi vagy ismeretterjesztő szöveget értelmezni, egymásra figyelve, közösen dolgozni. Ezért kérünk benneteket, hogy a fejlődésetek érdekében ne egyszerűsítsétek le a munkát, ne rövidítsétek le a feladatokra szánt időt. Legyetek önmagatokkal szemben is mindig igényesek! Higgyétek el, az élet bármely területét nézve, csak a míves, értékes munkának van értelme, csak ez által leszünk többek, hasznosak, csak ez által juthatunk előbbre. A fentiekben leírt tanácsokon kívül az alábbi kéréseket is feltétlenül tartsátok be! Ne változtassátok meg a verseny közben a csapatneveteket! Minden beküldött tárgyra, versre, képre írjátok rá a csapat és az iskola nevét, címét! Úgy tűzzétek össze a feladatlapokat, hogy azok ne eshessenek szét! A feladatlapra is pontosan írjátok rá a neveteket, címeteket! A megadott postafiók csak kisebb-nagyobb borítékokat fogad be, ha valaki csomagban szeretné elküldeni az alkotásokat, akkor az alábbi címre küldheti: (Göncöl Alapítvány2600 Vác, Ilona u.3.) Figyeljétek a honlapot, mert friss hírekkel szolgálhatunk a versennyel kapcsolatban! A felhívásunkra nagyon sok csapat jelentkezett (960), de a versenyre elnyert pályázat csak megadott létszámú versenyzőt engedélyez. Ezért kénytelenek vagyunk csökkenteni a második fordulóra bejutottak számát. Nehéz és szomorú szívvel tesszük ezt, de egyszerűen nem tudtunk előteremteni a pályázaton elnyert összegen kívül még annyi pénzt, ami fedezni tudná a hatalmasra duzzadt ingyenes Süni példányszámot. Így a második forduló feladatlapját az ingyenes újságokkal együtt már csak a legmagasabb pontszámot elérő 450 csapat kapja meg. Szórakoztató és egyben tanulságos versenyzést kívánnak a szervezők: Margó és Csilla néni A kinyomtatott, megoldott feladatlapot 2012 május 1-ig a Süni szerkesztőség címére kérjük feladni (1242 Budapest, pf.:455.)

3 1. MEGLEPETÉS! Állat-barátaink is nagyon örülnek, ha karácsonykor egy-egy meglepetés várja őket a karácsonyfa alatt. Olvassátok el a Süni magazin Kedvencet Karácsonyra című cikkét, és a számok segítségével egyeztessétek, hogy melyik állat melyik ajándéknak örülne! A választásnál mérlegeljétek azt, hogy mit eszik az állat, milyen szokásai vannak, és milyen helyen érzi jól magát! hörcsög: papagáj: teknős: macska:. kutya: SZÉP A FENYŐ TÉLEN, NYÁRON 1. Olvassátok el Szalai Borbála: A picinyke fenyőfácska című versét! Van nekünk egy piciny(1.) fenyőnk, Hogy leljen(4.) most a két cinke vállamig sem ér. rajtuk valamit? Télen-nyáron mindig havas, Sebaj! Nálam a cinkepár ezüstös fehér. éhen nem marad! Ágai közt nincsen fészek, Akad itthon sajthulladék, nem lakik madár, szalonnadarab bogarászni két kis cinke Cérnaszálon fenyőfánkra mégis oda jár. Felaggatom(5.) én, Az ám, csakhogy ma reggelre feldíszítve áll majd a fa Leesett (2.) a hó, kertünk közepén. fenyőfánkat befedte(3.) a Így lesz hát a kicsi fából vastag takaró. madáretető, Hófehérbe bugyolálta s egyúttal a cinkepárnak gyönge gallyait újévi fenyő!

4 a) Húzzátok alá azokat a verssorokat, amelyek azt fejezik ki, hogy a költő szerette, amiről a versben írt! b) Gyűjtsetek rokon értelmű párokat a versben kiemelt szavakhoz! (1.) (2.) (3.) (4.) (5.) c) Az alábbi szavak rokon értelmű párját megtaláljátok a versben. Írjátok le őket! göngyölte: található: erőtlen: felékesítve: 2. Ismerjétek fel a hazai fenyőfajokat! a ) Olvassátok el két fenyőfaj bemutatását! Írjátok a vonalra a faj nevét! Bővítsétek a bemutatást egy-egy mondattal a Süniben olvasottak alapján! A Dunántúl nyugati részén őshonos fenyőfaj. Magassága az életkorának kb. tizedrésze. Neve egy rövid, három betűből álló latin szóból ered. A faj neve: Kiegészítés: Nem túlságosan igényes. Nagy az ellenálló-képessége. Magassága meghaladja a harminc métert, törzse egyenes. A faj neve: Kiegészítés: b ) Mutassátok be azt a fenyőfajt, amelyik valami miatt kakukktojás a hazai fenyőfajok között! c ) Nevezzétek meg azokat a fenyőfajokat, amelyek telepített erdőket alkotnak!

5 3. Igaz? Hamis? Döntsétek el, hogy igazak vagy hamisak a következő állítások! Írjatok a vonalakra I vagy H betűt! A hamis állítást tegyétek igazzá! A fenyőerdőben dús az aljnövényzet. A legtöbb fenyő tűlevelű, ezek kis felületen párologtatnak. A fenyőerdőben nem érzünk semmi szagot. A ma élő legmagasabb fenyőfa beférne az Esztergomi Székesegyházba. Mindegyik fenyőfajra igaz, hogy: Míg a többi dermed, fázik, üde zöldje csak pompázik. Van olyan fenyőfaj, amelyik nem tűlevelű. A keresztcsőrűek táplálékhoz juthatnak a fenyőerdőben. 4. Egészítsétek ki az elkezdett mondatokat az alább felsoroltak valamelyikével! Fenyőszender, mókus, gyanta, hajók, hidak, tuják, vízlepergető tűlevélgerendák, mandulafenyő, cédrusok A nyitvatermők, de nem fenyők. A magja pörkölve fogyasztható. A borostyán keletkezik. A beleolvad a környezetébe. A hangyaboly épül. 5.) Írjátok le ábécérendben a majdnem fenyőket!

6 3. NEHÉZ NYOMOZÁS Járjatok utána, hogyan függnek össze egymással az alábbi képek! A nyomozás eredményét fogalmazzátok meg egy-két mondatban! Írjátok a körbe azoknak a képeknek a számát, melyek összefüggnek egymással! Összefüggő számok: 4. JÉGKIRÁLYNŐ Olvassátok el a Süni oldalán a Jégkirálynő című írást! 1. Grolar medvék a) Mely medvéket nevezik grolar medvéknek? b) Milyen színű a grolar medvék bundája? c) Miért várható a grolar medvék számának növekedése a jövőben?

7 2. a) Az első betűhalmazban öt jegesmedve nevet, a másodikban egy ország és három város és egy országrész nevét kell megkeresnetek. Húzzátok át a megtalált szavak betűit! Keressétek vízszintesen, függőlegesen, balról jobbra, jobbról balra és átlósan! Írjátok őket a megfelelő helyre! A G K N U T L B I Z T O N N S O B T Á L S D Á B G I Á V Y D A L U I Á É É D K Ő H Á S N T K L N L C Z Ö Ó A I B I M B A I M S E L D V É M V A A V Á A O K N N E K L T O Z Á S T S E P A D U B b) A négyzetrácsokban megmaradt betűket vízszintesen - balról jobbra haladva - olvassátok össze! Írjátok le a szószerkezeteket az alábbi vonalakra! c) Mi a neve a medvevőlegénynek? Honnan érkezett a Budapesti Állatkertbe? Ki az új menyasszony, hány éves és honnan érkezett? d) Beszéljétek meg, majd írjátok le, milyen összefüggés van a szószerkezetek és a jegesmedvék között!

8 5. ISMERT SZÓLÁSOK A Süni magazint olvasgatva néhány ismert szólásra (egy-két helyen picit módosítva) bukkantunk. Kutakodjatok, keresgessetek! Adjátok meg a szólások jelentését, és írjátok le azt az oldalszámot, ahol a szólásokra leltetek! Mégsem ilyen lovat akart. Jelentése: Görbe tükröt (tart elé) Jelentése: Nem volt gyerekszobájuk Jelentése: Lerágott csont Jelentése: Ne majmoljuk őket Jelentése: 6. EHETŐ VADONTERMŐ NÖVÉNYEK A képen vadon termő növények láthatók. Párosítsátok a képeket a növénynevekkel! Vadmálna, erdei szamóca, vadkörte, fekete bodza, fekete áfonya, húsos som, vadrózsa, kökény,

9 7. SZÍNES VILÁG Az első oszlopba egy-egy színt kell írnotok! Ha a színt összeolvassátok a 2. illetve harmadik oszlopban lévő élőlény nevével, akkor egy-egy ismerős állat, illetve növény nevét kapjátok pl. fekete harkály; fekete nadálytő... GÓLYA AKÁC. GÉM MARHA.. RIGÓ FENYŐ.. KÜLLŐ GYÍK.. RÓKA GÉM.. SÁRMÁNY LEPKE.. CINKE BÚZAVIRÁG.. VARANGY RÉTIHÉJA.. RIGÓ FAGYÖNGY.. KÁPOSZTA HAGYMA 8. KÁMONI ARBORÉTUM Szómagyarázat a) Keressétek meg az arborétum szó jelentését Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezések szótárában! Írjátok le a meghatározást! b) Hol található az arborétum? Hazánk részén, megyében, város területén. c) Mi minden vonzza ide a látogatókat? d) Kedveskedhettek-e anyukátoknak egy olyan tavaszi csokorral, amelyet az arborétumban szedtetek? A választ indokoljátok is!

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY Járj szerencsével! Csapatnév: Iskola neve: Település (ahol az iskolátok van): Irányítószám, utca, házszám: Felkészítő neve: 3 forduló 1 évfolyam Elérhető pontszám: 87 Elért

Részletesebben

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Szerkesztette: Kalmárné Takács Erzsébet pedagógiai szakértő Nyomdai előkészítés: Szujkóné Hegedűs Rozália A kiadványban

Részletesebben

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5.

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. osztálya számára Ajánlotta Ukrajna Oktatási, Tudományos, Ifjúsági és Sportminisztériuma

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

Nyomozás Budapesten. Kedves nyomozók!

Nyomozás Budapesten. Kedves nyomozók! Nyomozás Budapesten Irány: a Budai Vár! Kedves nyomozók! A mai napon egy titkos nyomozás részesei lehettek. A budai várban lévő Magyar Országos Levéltárból előkerült egy pergamen, amely titkosírással,

Részletesebben

KIADVÁNY A PESTERZSÉBETI TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENYEKRŐL a 2005-2006. tanévben

KIADVÁNY A PESTERZSÉBETI TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENYEKRŐL a 2005-2006. tanévben KIADVÁNY A PESTERZSÉBETI TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENYEKRŐL a 2005-2006. tanévben Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet 2006 A kiadványban szereplő versenyek jegyzéke versenyleírások, feladatlapok, megoldások, fényképek

Részletesebben

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! országos tudásverseny. A REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2011-2012.

K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! országos tudásverseny. A REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK FELADATAI alsós korosztály (1-2., 3-4.) 2011-2012. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu 1 K&H VIGYÁZZ, KÉSZ, PÉNZ! országos tudásverseny A REGIONÁLIS KÖZÉPDÖNTŐK

Részletesebben

Számok valóságtartalma a 100-as számkörben

Számok valóságtartalma a 100-as számkörben Matematika A 3. évfolyam Számok valóságtartalma a 100-as számkörben 1. modul Készítette: zsinkó erzsébet (Wéber Anikó ötleteinek felhasználásával) matematika A 3. ÉVFOLYAM 1. modul SZÁMOK VALÓSÁGTARTALMA

Részletesebben

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet 127 I. Bakonybél: Erdei iskola A természet nagy, az ember parányi. Uram! E drága bolygót adtad nekünk lakhelyül, Rejtett, titkos kincsekkel tele /Szent-Györgyi Albert/ Kedves

Részletesebben

Istenes versek órai elemzése

Istenes versek órai elemzése Braunné Fodor ZsuZsanna Istenes versek órai elemzése az alsó tagozatban savio szent domonkos katolikus Általános Iskola Békéscsaba 2002. Istenes versek órai elemzése az alsó tagozatban BeveZetés Jeligémet

Részletesebben

Bernáth Magdolna Lénárd Judit Patonainé Kökényesi Katalin. Sokszínû. Magyar nyelv. Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Bernáth Magdolna Lénárd Judit Patonainé Kökényesi Katalin. Sokszínû. Magyar nyelv. Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Bernáth Magdolna Lénárd Judit Patonainé Kökényesi Katalin Sokszínû Magyar nyelv 6 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 4. Az ige fogalma Igék és határozószók 1. Olvassátok el az alábbi szöveget, majd válaszoljatok

Részletesebben

Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben

Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben «Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjainak lapja» «2008/2009-es tanév 1. szám» Kecskemét Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben 2008. november 10. és 14. között a Zrínyi iskola épülete reneszánsz programoknak

Részletesebben

Kísérleti tankönyv. Olvasás. munkafüzet. II. kötet

Kísérleti tankönyv. Olvasás. munkafüzet. II. kötet Kísérleti tankönyv 1 Olvasás munkafüzet II. kötet A tankönyv megfelel az 51/201 (XII. 2) számú EMMI-rendelet melléklete Kerettanterv az általános iskola 1 évfolyama számára megnevezésű kerettanterv Magyar

Részletesebben

Beszél az emberről, ahogy az ember beszél. Véghelyi Balázs

Beszél az emberről, ahogy az ember beszél. Véghelyi Balázs Beszél az emberről, ahogy az ember beszél. Véghelyi Balázs Magyar nyelv és kommunikáció Tankönyv 6. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A kiadvány megfelel az 51/2012. (XII. 21.) EMMI-rendelet 2. sz. melléklet:

Részletesebben

Az Az interaktív tábla a gyakorlatban

Az Az interaktív tábla a gyakorlatban Az Az interaktív tábla a gyakorlatban Állatok a házban és a ház körül a téma feldolgozása aktívtáblával 2 Benedek Elek A só című meséjének feldolgozása aktívtáblával 9 3D a táblán a Google SketchUp programjával

Részletesebben

Kísérleti tankönyv. Olvasókönyv. I. kötet

Kísérleti tankönyv. Olvasókönyv. I. kötet Kísérleti tankönyv 2 Olvasókönyv I. kötet A tankönyv megfelel az 51/201 (XII. 2) számú EMMI-rendelet melléklete Kerettanterv az általános iskola 1 4. évfolyama megnevezésű kerettanterv Magyar nyelv és

Részletesebben

Országos kompetenciamérés 2006 Feladatok és jellemzőik. szövegértés 8. évfolyam

Országos kompetenciamérés 2006 Feladatok és jellemzőik. szövegértés 8. évfolyam Országos kompetenciamérés 2006 Feladatok és jellemzőik szövegértés 8. évfolyam sulinova Kht. Értékelési Központ Budapest, 2007 8. ÉVFOLYAM A kompetenciamérésekről 2006 tavaszán immár negyedik alkalommal

Részletesebben

TAVASZI TARISZNYA TARTALOMJEGYZÉK OPKM TÁMOP 3.2.4

TAVASZI TARISZNYA TARTALOMJEGYZÉK OPKM TÁMOP 3.2.4 A Nevelési Tudásdepó projekt helye a közoktatás-fejlesztési stratégiában, különös tekintettel az innovációs potenciál felesztésének lehetőségei a nem formális és informális képzés területén TÁMOP 3.2.4

Részletesebben

PRO STUDIO HISTORIAE NOSTRUM KORONA ÉS TIARA TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2013. április 5-6.

PRO STUDIO HISTORIAE NOSTRUM KORONA ÉS TIARA TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2013. április 5-6. 1 PRO STUDIO HISTORIAE NOSTRUM KORONA ÉS TIARA TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2013. április 5-6. 1. Bemelegítő kérdések A válaszokat a kiosztott feladatlapokra kell majd leírni. A lap jobb felső sarkába ne felejtsétek

Részletesebben

Felsős kidobós bajnokságot szervezett Bori néni és Saci néni november 30-án. Sokan voltunk, jót mozogtunk!

Felsős kidobós bajnokságot szervezett Bori néni és Saci néni november 30-án. Sokan voltunk, jót mozogtunk! Krétafirka Infózóna Dec.15 (csütörtök): házi szépkiejtési verseny Dec. 13. (kedd): Mikulás-kupa (kosárlabda bajnokság) 5. évfolyam Dec.14. (szerda): Mikulás-kupa (kosárlabda bajnokság) 6.-8. évfolyam Dec.

Részletesebben

Megdöbbentő tények vállalkozásokról

Megdöbbentő tények vállalkozásokról Megdöbbentő tények vállalkozásokról A vállalkozások közel egyharmada egy év alatt becsukja a boltot! Kíváncsi vagy rá, hogy miért? Remélem igen, hiszen ha megtudod miért mennek tönkre a legtöbben, akkor

Részletesebben

Kísérleti tankönyv. Nyelvtanhelyesírás. feladatgyűjtemény

Kísérleti tankönyv. Nyelvtanhelyesírás. feladatgyűjtemény Kísérleti tankönyv 2 Nyelvtanhelyesírás feladatgyűjtemény A tankönyv megfelel az 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 1. melléklete Kerettanterv az általános iskola 1 4. évfolyama megnevezésű kerettanterv

Részletesebben

Közös kincsünk: Európa

Közös kincsünk: Európa DR. BALLÉR PIROSKA Közös kincsünk: Európa Foglalkoztató könyv az általános iskolák alsó tagozatai számára Ötletek, javaslatok pedagógusoknak és szülõknek 1 Írta: dr. Ballér Piroska Szerkesztette: Borbély

Részletesebben

Nevezés az újságban meghirdetett pontversenyekre

Nevezés az újságban meghirdetett pontversenyekre Nevezés az újságban meghirdetett pontversenyekre A nevezés minden pontversenyre kizárólag interneten, a www.mategye.hu honlapon található nevezési lap kitöltésével lehetséges. A honlapon a nevezési lap

Részletesebben

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia,

Részletesebben

HOGYAN LEGYÜNK KÍVÁNCSIAK?

HOGYAN LEGYÜNK KÍVÁNCSIAK? HOGYAN LEGYÜNK KÍVÁNCSIAK? Munkafüzet diákoknak a A médiaismeret tantárgy alkalmazása a hátrányos helyzetû diákok képességfejlesztésében címû pedagógus-továbbképzési programjához Budapest, 2008 A MANUSH

Részletesebben

SULI-BULI Gregorovits Lipót Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Jóka 2013. június Ár: 0,40

SULI-BULI Gregorovits Lipót Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Jóka 2013. június Ár: 0,40 SULI-BULI Gregorovits Lipót Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Jóka 2013. június Ár: 0,40 Téglás László Nyári szünet Szomorúan lépdel az óra mutatója, Hisz monoton köreit anélkül rója, Hogy reggelente,

Részletesebben

Azonosító jel: FILOZÓFIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 21. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FILOZÓFIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 21. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 21. FILOZÓFIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

AZ ERDŐ - Az erdő állatai, növényei

AZ ERDŐ - Az erdő állatai, növényei AZ ERDŐ - Az erdő állatai, növényei Foglalkozás vázlat - Tanösvény a Sokszínű ÉLET című kiállítás erdőket bemutatató részéhez Készült: 2012. január 30. Múzeumi óra célja: A hazai erdők élővilágát bemutató

Részletesebben