2011. évi... törvény Érkezest: egyes földügyi tárgyú törvények módosításáró l

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2011. évi... törvény Érkezest: egyes földügyi tárgyú törvények módosításáró l"

Átírás

1 2011. évi... törvény Érkezest: egyes földügyi tárgyú törvények módosításáró l 1. A term őföldről szóló évi LV. törvény (a továbbiakban : Tft.) 2. -a a következő (4) bekezdéssel egészül ki : (4) E törvény rendelkezéseit a Nemzeti Földalapba tartozó földrészleteket érint ően csak akkor kell alkalmazni, ha a Nemzeti Földalapról szóló törvény eltér ő szabályokat nem állapít meg. 2. A Tft. 4. -ának (3) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép : (3) Termőföld tulajdonjogát ajándékozás jogcímén csak közeli hozzátartozók [Ptk b) pont], közalapítvány, önkormányzat, egyházi jogi személy és a Magyar Álla m javára, valamint a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként lehet átruházni. 3. (1) A Tft a a következ ő (3a) bekezdéssel egészül ki : (3a) Az (1) bekezdés b)-e) pontja szerinti el ővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén. (2) A Tft ának (6) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép : (6) Termőföld vagy tanya eladása (haszonbérbe adása) esetén, amennyiben e törvény, valamint a Ptk. alapján törvényes el ővásárlási (el őhaszonbérleti) jog áll fenn, a termőföld, tanya tulajdonosának az ingatlanra vonatkozó vételi (haszonbérleti) ajánlatot hirdetményi úto n kell az el ővásárlásra (el őhaszonbérletre) jogosulttal közölnie. A hirdetményi úton történ ő közléssel összefüggő igazgatási jellegű szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat kel l fizetni. 4. A Tft a a következő (7) bekezdéssel egészül ki : (7) E szerinti volt haszonbérl őnek az a magánszemély vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkez ő szervezet min ősül, aki a haszonbérleti ajánlat tárgyát képező termőföldet vagy tanyát a haszonbérleti ajánlat közlését megel őző egy éven belül több ilyen személy esetén aki utolsóként haszonbérelte.

2 2 5. A Tft. 3. -ának j) pontjában a nagyszül ője; szövegrész helyébe a nagyszül ője, testvére;, a Tft ának (1) bekezdésében az A termőföldre és tanyára az alábbi sorrendben szövegrész helyébe az A term őföld és tanya haszonbérbe adása esetén ha törvény másként nem rendelkezik az alábbi sorrendben szöveg lép. 6. Hatályát veszti a Tft ának (3) bekezdésében az és a tulajdonostársak szövegrész. 7. A Nemzeti Földalapról szóló évi LXXXVII. törvény (továbbiakban : Nfatv.) 1. -ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép, és a következő (2a) és (2b ) bekezdéssel egészül ki : 1. (1) A Nemzeti Földalap a kincstári vagyon része. A Nemzeti Földalapba tartozik az állam tulajdonában lévő, az ingatlan-nyilvántartásban a) szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő, fásított terület vag y halastó művelési ágban nyilvántartott terület, b) művelés alól kivett területként nyilvántartott olyan terület (ide nem értve az Állam i terület I; Állami terület II; és Állami terület III. megnevezés ű művelés alóli kivett területet), amelyre az Országos Erdőállomány Adattárban erd őként nyilvántartott terület jogi jelle g ténye van feljegyezve, és az Országos Erd őállomány Adattárban foglaltak szerint els ődleges gazdasági rendeltetés ű erd őnek minősül ; c) művelés alól kivett területként nyilvántartott olyan terület, amely a Nemzet i Földalapba tartozó földrészlet mező-, erdőgazdasági tevékenységét szolgálja, vagy ahhoz szükséges. (2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl a Nemzeti Földalap részét képezi az (1 ) bekezdésben meghatározott területekhez kapcsolódó vagyoni érték ű jogok is. (2a) E törvény alkalmazásában földrészletnek minősül az (1) bekezdésbe n meghatározott terület, függetlenül attól, hogy az az ingatlan-nyilvántartásban önálló földrészletként vagy a földrészlet alrészleteként van nyilvántartva. (2b) E törvény alkalmazásában a hasznosítás fogalmán a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletnek a 3. -ban meghatározott tulajdonosi jogok gyakorlója által e törvénybe n meghatározott módon, jogcímen történ ő átadását, átengedését kell érteni." 8. Az Nfatv. 3. -a helyébe a következő rendelkezés lép : 3. (1) A Nemzeti Földalap felett a Magyar Állam nevében a tulajdonosi jogokat é s kötelezettségeket az agrárpolitikáért felel ős miniszter (a továbbiakban: miniszter) a Nemzet i Földalapkezel ő Szervezet (a továbbiakban : NFA) útján gyakorolja. A Nemzeti Földalappal

3 3 kapcsolatos polgári jogviszonyokban az államot törvény eltér ő rendelkezése hiányában az NFA képviseli. (2) A tulajdonosi jogok gyakorlása kiterjed a tulajdonjoghoz kapcsolódó vagyon i értékű jogok gyakorlására is. (3) Azon állami tulajdonban álló, vagy állami tulajdonba kerül ő ingatlan felett, amely az ingatlan-nyilvántartás szerint nem kizárólag Nemzeti Földalapba tartozó földrészlete t tartalmaz, a tulajdonosi jogokat a miniszter az állami vagyon felügyeletéért felel ős miniszterrel, az NFA és a Magyar Nemzeti Vagyonkezel ő Zártkör űen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: MNV Zrt.) útján e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban foglaltak szerint a következ ő módon gyakorolja : a) az ingatlan tulajdonjogának átruházása esetén együttesen ; b) mindkét fél tulajdonosi joggyakorlásával érintett hasznosítás esetén (ide nem értve a tulajdonjog átruházását) egymással együttm űködve ; c) csak az egyik fél tulajdonosi joggyakorlásával érintett hasznosítás esetén (ide nem értve a tulajdonjog átruházását) a másik fél érdekeinek szem el őtt tartásával önállóan. (4) A (3) bekezdés szerinti ingatlanokra vonatkozó döntést megelőzően meg kel l állapítani az ingatlan egészének els ődleges rendeltetését, valamint a hasznosítással elérhet ő fő célkitűzéseket, és legkedvezőbb előnyöket. 9. Az Nfatv. 8. -ának (1) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki : [A Tanács.J h) az MNV Zrt.-vel közösen dönt a 3. (3) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott ingatlanok hasznosításának módjáról az e törvény végrehajtására kiadot t jogszabály szerint. 10. (1) Az Nfatv ának (2) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép : (2) Az állam javára kisajátított, vagy kisajátítást pótló adás-vétellel megszerzett, egyébként e törvény hatálya alá tartozó földrészlet nem kerül a Nemzeti Földalapba, kivéve, ha a kisajátításra természetvédelem, mezőgazdasági célú vízgazdálkodási beruházás megvalósítása, fenntartható erd őgazdálkodás és közérdekű erdőtelepítés céljából kerül sor. (2) Az Nfatv a a következő (6a) bekezdéssel egészül ki : (6a) Ha a (6) bekezdés szerinti felszámolási eljárás során a 3. (3) bekezdésében meghatározott ingatlan kerül állami tulajdonba, az ingatlannak csak az 1. (1) bekezdésben foglalt területe kerül a Nemzeti Földalapba, és az NFA az erre a területre es ő összeget fizeti meg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai részére a (6) bekezdésben foglaltak szerint. 11. Az Nfatv a a következ ő (la) bekezdéssel egészül ki :

4 4 (1a) A term őföldről szóló törvény szerinti term őföld vagy tanya eladása (ide ne m értve a nyilvános árveréssel történő eladást) és haszonbérbe adása során a jogszabály alapján fennálló el ővásárlási és el őhaszonbérleti jog nem gyakorolható. 12. Az Nfatv a helyébe a következ ő rendelkezés lép : 20. (1) Az erdő és erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterüle t kivételével vagyonkezelési szerz ődés köthet ő : a) költségvetési szervvel, b) többségi állami tulajdoni részesedéssel m űköd ő olyan gazdálkodó szervezettel, amely alapító okiratában vagy külön jogszabályban meghatározott alapfeladata teljesítés e érdekében kívánja hasznosítani a földrészletet, vagy c) olyan gazdálkodó szervezettel, amely jogszabályban rögzített állami felada t ellátásához kívánja hasznosítani a földrészletet. (2) Erdő és erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterüle t vagyonkezelését csak költségvetési szerv vagy kizárólagos állami tulajdonban áll ó gazdálkodó szervezet végezheti. (3) Központi költségvetési szervvel az azt irányító vagy felügyelő szerv egyetértésével köthető vagyonkezelési szerződés. (4) Az NFA-val kötött vagyonkezelési szerz ődés alapján a vagyonkezel ő jogosult meghatározott földrészlet birtoklására, használatára és hasznai szedésére. A vagyonkezelő köteles a földrészlet értékét meg őrizni, állagának megóvásáról, jó karban tartásáró l gondoskodni, továbbá e törvényben meghatározott esetek kivételével díjat fizetni vagy a szerződésben el őírt más kötelezettséget teljesíteni. (5) Vagyonkezelési szerz ődés erdő és erd őgazdálkodási tevékenységet közvetlenü l szolgáló földterületre vonatkozó szerz ődést kivéve határozott időtartamra köthető, melynek időtartama legalább 5 év, legfeljebb a term őföldről szóló törvényben előírt, a termőföldre vonatkozó haszonbérleti szerz ődés leghosszabb időtartama lehet. (6) A szerz ődésen alapuló vagyonkezel ői jog az ingatlan-nyilvántartásba val ó bejegyzéssel jön létre, a vagyonkezel őt azonban a szerz ődés megkötésének id őpontjátó l kezdve megilletik a vagyonkezel ő jogai és terhelik kötelezettségei. (7) Az erdő és erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterületet érint ő vagyonkezelési szerződés létrejöttéhez az erdészeti hatóságnak a vagyonkezel ő erdőgazdálkodói alkalmasságát megállapító jóváhagyása szükséges. A vagyonkezel ő az erdő hasznosítását harmadik személynek nem engedheti át. (8) A vagyonkezelői jog jogosultja a vagyonkezel ői jogot nem adhatja tovább, és nem terhelheti meg.

5 5 13. Az Nfatv ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a következő (3a) (3c) bekezdéssel egészül ki : (3) Nyilvános pályáztatás mellőzésével köthető vagyonkezelési vagy haszonbérleti szerz ődés olyan kizárólagos állami tulajdonban álló gazdálkodó szervezettel, amel y főtevékenysége körében a term őföldről szóló törvény szerinti mezőgazdasági tevékenysége t folytat, valamint az olyan központi költségvetési szervvel, amely alapító okiratában, illetv e jogszabályban meghatározott alapfeladata teljesítése érdekében kívánja hasznosítani a földrészletet. (3a) Nyilvános pályáztatás vagy árverés mell őzésével köthető adás-vételi szerződés olyan földrészletre, amely a) a kisajátításról szóló törvényben meghatározott közérdek ű célok, vagy - amennyiben a közérdekű célt az érintett földrészlet vonatkozásában a nemzetgazdaság i szempontból kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet megjelöli - nemzetgazdaság i szempontból kiemelt beruházás megvalósításához szükséges ; b) nem haladja meg a fél hektárt. (3b) Nyilvános pályáztatás mell őzésével köthet ő vagyonkezelési szerződés az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.) 9. -ának (2) bekezdésében meghatározott földterületre költségvetés i szervvel vagy kizárólagos állami tulajdonban álló gazdálkodó szervezettel. (3c) Nyilvános pályáztatás mellőzésével kell a védett természeti területek természetvédelmi kezeléséért felelős szerv vagyonkezelésébe adni azt a földrészletet, melyne k a) állami tulajdonba vételére a védett természeti területek védettségi szintjéne k helyreállítása vagy természetvédelmi célok megvalósítása érdekében került sor, vag y b) esetében törvény vagyonkezel őként a védett természeti területek természetvédelmi kezeléséért felel ős szervet jelöli ki. 14. Az Nfatv ának (2) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép : (2) A Nemzeti Földalapba tartozó védett természeti területek és a Natura területek vagyonkezelésbe adására, tulajdonjogának bármely jogcímen történ ő átruházására csak a természetvédelemért felel ős miniszter egyetértése esetén kerülhet sor. A Nemzeti Földalapba tartozó erdők tulajdonjogának bármely jogcímen történ ő átruházására csak e vagyoni körre vonatkozó külön törvényben meghatározott esetekben és módon kerülhet sor. 15. Az Nfatv ának (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki : [Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben állapítsa meg] e) a 3. (3) bekezdés hatálya alá tartozó ingatlanok hasznosításával kapcsolato s tulajdonosi joggyakorlás eljárásrendjének részletes szabályait.

6 6 16. Az Nfatv a a következő (6a) bekezdéssel egészül ki : (6a) Az ingatlanügyi hatóság az NFA és az MNV Zrt. közös kérelmére gondoskodik a 3. (3) bekezdésében meghatározott ingatlanokat érint ően a kettős tulajdonosi joggyakorlá s miatt a tulajdonosi joggyakorló személyében bekövetkez ő változás ingatlan-nyilvántartás i átvezetéséről. 17. Az Nfatv. 2. -ban a vagyon szövegrész helyébe a földrészlet, 4. -a (3) bekezdé s c) pontjában a vagyonelemet szövegrész helyébe a földrészletet, a 7. -a (1) bekezdés d) pontjában a d)-f) pontjaiban szövegrész helyébe a d) -fi és h) pontjaiban, a 7. -a (1 ) bekezdésénekj) és k) pontjában a vagyonelemek szövegrész helyébe a földrészletek, a 8. -a (1) bekezdésének a) és c) pontjában a vagyonelemek szövegrész helyébe a földrészletek, a 10. -a (2) bekezdésének c) pontjában a vagyonelemet szövegrés z helyébe a földrészletet, a 11. -ának (1) és (2) bekezdésében a vagyonelem szövegrés z helyébe a földrészlet, a vagyonelemet szövegrész helyébe a földrészletet, a 16. -ának (7) bekezdésében az a Magyar Nemzeti Vagyonkezel ő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban : MNV Zrt.) szövegrész helyébe az az MNV Zrt., a 19. -ának (4) bekezdésében az Az állami vagyon szövegrész helyébe az A Nemzeti Földalapba tartozó földrészlet, a 34. -ának (7) bekezdésében a (6) bekezdés szövegrés z helyébe a (6) és (6a) bekezdés szöveg lép. 18. Hatályát veszti az Nfatv. a) 15. -ának (1) bekezdése ; b) 18. -ának (1) bekezdésében az (az a)-d) pontok a továbbiakban együt t hasznosítás) szövegrész; c) 21. -ának (6) bekezdésében az A vagyonkezel ő az erdő hasznosítását harmadik személynek nem engedheti át. és az A vagyonkezelési szerz ődés létrejöttéhez az erdészeti hatóságnak a vagyonkezel ő erdőgazdálkodói alkalmasságát megállapító jóváhagyás a szükséges. szövegrész. 19. Az állami vagyonról szóló évi CVI. törvény (a továbbiakban : Vagyontv.) 1. -a (3) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép : [Külön törvény rendelkezik.] c) a Nemzeti Földalapról." 20. A Vagyontv. 3. -a a következő (la) bekezdéssel egészül ki : (la) Azon állami tulajdonban álló ingatlanok felett, amelyek egy része a Nemzet i Földalapba tartozik, a tulajdonosi jogokat a miniszter az agrárpolitikáért felel ős miniszterrel

7 7 közösen, a Nemzeti Földalapról szóló törvény, valamint annak végrehajtására kiadot t jogszabályban meghatározottak szerint gyakorolja." 21. A földrendező és a földkiadó bizottságokról szóló évi II. törvény 12. -ának (6) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép : (6) Ha további AK hiány kielégítéséhez már nem szükséges, az (5) bekezdésbe n megjelölt ingatlanok az Amt. 25/A. -ában foglaltak alapján a Magyar Állam tulajdonába és a földalapkezelő szerv tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek. 22. E törvény augusztus 1-jén lép hatályba, azzal, hogy a ban foglal t rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. 23. (1) Azon állami tulajdonban álló földrészletek, és vagyoni érték ű jogok tekintetében, melyek e törvénnyel kerülnek a Nemzeti Földalapba, az MNV Zrt. a vagyonelemek é s feladatok átadása, az elszámolások teljesítése, a nyilvántartásokban jelentkez ő változások végrehajtása érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket. Ennek végrehajtása során az MNV Zrt. a) a földrészletekre és a vagyoni értékű jogokra vonatkozó szerződéseiről jegyzéket készít és azok iratanyagát a törvény hatálybalépését követő 5 napon belül átadásra el őkészíti, b) a folyamatban lév ő ügyek iratairól, valamint a minősített adatot tartalmazó iratokró l iratjegyzéket készít, és azokat, valamint az irattárakat a törvény hatálybalépését követő 5 napon belül átadásra el őkészíti, c) a folyamatban lévő peres és nemperes eljárásokról, valamint közigazgatási eljárásokról iratjegyzéket készít, és azok iratanyagát a törvény hatálybalépését követ ő 5 napon belül átadásra előkészíti, d) a folyamatban lév ő ügyekr ől a törvény hatálybalépését követő 5 napon belül részletes tájékoztatást készít, amelyet haladéktalanul átad az NFA részére, e) a folyamatban lév ő ügyekb ől ered ő pénzügyi követelésekkel és kötelezettségekke l az NFA-val a törvény hatálybalépését követ ő 15 napon belül elszámol, fi átadja a törvény hatálybalépését követ ő 15 napon belül az állami tulajdonú vagyonelemekre vonatkozó mindazon számviteli és egyéb nyilvántartási adatokat é s információkat, amelyek felhasználásával az NFA által átvett vagyonelemek a Nemzet i Földalapba tartozó rábízott földvagyon nyilvántartásába felvehetőek, g) elvégzi mindazon feladatokat, melyeket számára a számviteli, az adózási vagy egyéb jogszabályok el őírnak. (2) E törvénnyel a Nemzeti Földalapba kerülő földrészletekkel kapcsolatos jogok és kötelezettségek, valamint a vagyoni értékű jogokkal kapcsolatos joggyakorlás tekintetébe n az NFA e törvény hatályba lépésével jogutódja az MNV Zrt.-nek. A jogok és kötelezettségek átszállása nem min ősül az MNV Zrt. által kötött szerződések módosításának. (3) Az (1) bekezdésben foglaltak nem érintik e törvény 8. -ában foglalt jogosultságokat, valamint azt, hogy az érintett vagyoni kör tekintetében a tulajdonosi jogok

8 8 és kötelezettségek gyakorlására az Nfatv.- foglaltakat kell alkalmazni. (4) Az e törvény 1. -ával megállapított Tft. 2. -ának (4) bekezdésében, az e törvény 3. (2) bekezdésével megállapított Tft ának (6) bekezdésében, az e törvény 11. -ával megállapított Nfatv. 18. (la) bekezdésében foglalt rendelkezéseket a Nemzeti Földalapba tartozó termőföld és tanya eladására vagy haszonbérbe adásárára irányuló, augusztus 1. napján, vagy ezt követ ően közzétett pályázati felhívás alapján indult eljárásokra, illetve a pályáztatás mell őzésével indult eljárásokban augusztus 1. napján vagy ezt követ ően a Nemzeti Földalapkezel ő Szervezettel (a továbbiakban : NFA) közölt vételi vagy haszonbérleti ajánlatra kell alkalmazni. (5) A Nemzeti Földalapba tartozó termőföld és tanya eladására irányuló, július 31-ig közzétett pályázati felhívás, illetve ezen id őpontig az NFA-val közölt vételi ajánlat esetében a szerződés ingatlanügyi hatósághoz történ ő benyújtásakor a beadványt az ingatlan-nyilvántartásról szóló évi CXLI. törvény 44. -ának (1) bekezdésétől eltérően a pályázati felhívás közzétételének, illetve a vételi ajánlat közlésének id őpontjában hatályo s rendelkezések szerint kell elintézni. (6) A Nemzeti Földalapba tartozó termőföld és tanya haszonbérbe adására irányuló, július 31-ig közzétett pályázati felhívások, illetve ezen id őpontig az NFA-val közölt haszonbérleti ajánlat esetében a szerz ődés ingatlanügyi hatósághoz történ ő benyújtásakor a beadványt a pályázati felhívás közzétételének, illetve a haszonbérleti ajánlat közléséne k időpontjában hatályos rendelkezések szerint kell elintézni. 24. (1) Azon állami tulajdonban álló ingatlanok felett, amelyek egy része a Nemzet i Földalapba tartozik, és amelyeken az MNV Zrt.-vel létesített vagyonkezelési vag y haszonbérleti szerződések e törvény hatályba lépése napján is fennállnak, e törvény hatályba lépésével az NFA-t az MNV Zrt.-vel közösen illetik meg a szerz ődésből eredő jogok, é s terhelik a kötelezettségek. A vagyonkezelési és haszonbérleti szerz ődések e törvénnye l bekövetkező módosulásáról az MNV Zrt. köteles tájékoztatni a szerz őd ő feleket, illetve azok jogutódjait (a továbbiakban : szerződő felek). (2) Az (1) bekezdés szerint fennálló vagyonkezelési és haszonbérleti szerződésekben meghatározott vagyonkezel ői és haszonbérleti díjat a szerződő felek az MNV Zrt. felé kötelesek továbbra is teljesíteni. A Tanács és az MNV Zrt. közösen meghatározza, hogy a befolyt díjakból mekkora összeg illeti meg az NFA-t, és azt milyen módon és ütemezésse l utalja át az NFA részére a szerződések megszűnéséig. 25. (1) Tulajdonostársak közötti adásvétel során a Tft. e törvény 3. -ának (1 ) bekezdésével és 6. -ával megállapított rendelkezéseit abban az esetben kell alkalmazni, ha a tulajdonjog bejegyzésre irányuló kérelmet az ingatlanügyi hatósághoz e törvény hatályb a lépését követően nyújtották be. (2) A Tft. e törvény 3. -ának (2) bekezdésével és 4. -ával megállapított rendelkezését azon termőföld vagy tanya esetében kell alkalmazni, amelyre vonatkozólag a haszonbérleti ajánlatot a term őföldre vonatkozó elővásárlási és el őhaszonbérleti jog

9 9 gyakorlásának részletes szabályairól szóló rendelet szerint e törvény hatálybalépését követ ően tették közzé. (3) Az (2) bekezdés szerinti módon e törvény hatálybalépését megelőzően közzétett haszonbérleti ajánlat esetében a szerződés ingatlanügyi hatósághoz történő benyújtásakor a beadványt a haszonbérleti ajánlat közzétételének id őpontjában hatályos rendelkezések szerint kell elintézni.

10 1 0 Általános indokolá s A javaslat els őrendű célja a fennálló szabályozásbeli hiányosságok pótlása, illetve a gyakorlatban felmerül ő jogbizonytalanságok megszűntetése. A javaslat a termőföldről szóló évi LV. törvény (Tft.) módosításával meghatározza a Nemzeti Földalapról szóló évi LXXXVII. törvény (Nfatv.) és a Tft. közötti viszonyt, továbbá a tulajdonostársak közötti adás-vétel kapcsán az el ővásárlási jogra, valamint az erdők esetében a haszonbérlet időtartamára és az el őhaszonbérleti jogr a vonatkozó szabályozást módosítja. Emellett a javaslat az ajándékozás jogcímén történ ő átruházására vonatkozó szabályokat módosítja, annak érdekében, hogy a mez őgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló ajándékozási szerz ődés megkötésére a nem közeli hozzátartozók között is lehet őség legyen, valamint kiegészíti a gazdálkodó család tagjainak a fogalmi meghatározását. Az Nfatv.-vel szeptember 1-jével újonnan létrehozott Nemzeti Földala p rendeltetése egyértelmű, azonban a Magyar Nemzeti Vagyonkezel ő Zrt. (MNV Zrt.) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) közötti vagyonátadás még nem fejez ődött be telje s körűen. Ennek fő oka az, hogy vannak olyan állami tulajdonban álló, egy helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlanok, melyek az ingatlan-nyilvántartás szerint mez ő-, illetve erdőgazdasági hasznosítási célt szolgáló terület mellett m űvelés alól kivett területet, felépítményt (alrészletet) is tartalmaznak. Ez utóbbi művelés alól kivett területek rendeltetése nem mező-, erdőgazdálkodási célú, és nem a földbirtok-politikai irányelvek érvényesítésé t szolgálják, így azok az állami vagyonról szóló évi CVI. törvény (Vagyontv.) hatálya alá, a Magyar Nemzeti Vagyonkezel ő Zrt. (MNV Zrt.) vagyoni körébe tartoznak. A vagyonátadás miel őbbi befejezése érdekében törvényi szintű szabályozást igényel ezen ingatlanok feletti tulajdonosi joggyakorlás, valamint az ingatlanok hasznosításának rendezése. Ehhez újra kell szabályozni a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek pontos körét, és le kel l fektetni a közös tulajdonosi joggyakorlás alapszabályait. Kiemelendő, hogy a javaslat a hatályos Nfatv.-hez képest nem szűkíti le a Nemzeti Földalapba tartozó (vagy kerülő) földrészletek körét, mi több, azt b ővíti a művelés alól kivetett olyan területekkel, melyek az Országos Erdőállomány Adattár szerint els ődleges gazdasági rendeltetésű erdőnek minősülnek, továbbá a javaslatban meghatározott célú kisajátítások esetén az állam tulajdonába kerül ő földrészletek is a Nemzeti Földalapba kerülnek. A javaslat feloldja az Nfatv. azon merev és szigorú szabályait, amelyek alapjá n kizárólag versenyeztetés útján lehet Nemzeti Földalapba tartozó földrészleteket hasznosítani. Az életviszonyok alapján indokolt, hogy a javaslatban meghatározott célokból, illetv e meghatározott jogalanyok részére a versenyeztetés mell őzésével létesíthessen az NF A jogügyleteket. Az Nfatv. módosításával összhangban a javaslat módosítja a Vagyontv.-t, valamint a földrendező és a földkiadó bizottságokról szóló évi II. törvényt.

11 1 1 Részletes indokolás az 1. -hoz A javaslat a a Tft. módosítását tartalmazza. A javaslat 1. -a értelmében a Tft.-ben foglalt rendelkezések szubszidiárius jelleg űek lennének az Nfatv.-hez képest. Ezt a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek speciáli s rendeltetése és hasznosítása indokolja. A törvényjavaslat alapján a Tft.-től eltérő szabályozás az elővásárlási és el őhaszonbérleti jog vonatkozásában állna fenn, ugyanis a javaslat 13. -a szerint a Nemzeti Földalapba tartozó földrészlet eladása és haszonbérbe adása során sem a Tft., sem más jogszabály szerinti el ővásárlási és előhaszonbérleti jog nem érvényesülne. (Ez alól egy kivétel lenne, nevezetesen a földrészletnek a nyilvános árveréssel történ ő eladása, melynek során az el ővásárlásra jogosult az árverés során gyakorolhatja e jogát.) A Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosítása során az el ővásárlási é s előhaszonbérleti jog gyakorlásának mell őzését az alábbiak indokolják. Az Nfatv. alapján az NFA a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletet főszabály szerint csak nyilvános pályáztatás útján lehet eladni, illetve haszonbérbe adni [Nfatv. 18. (1) bekezdés a) és b) pont]. A nyilvános pályáztatás során a pályázat kiírója (az NFA) nem min ősül ajánlattev őnek, és ennél fogva nincs is kitéve annak, hogy bármelyik pályázó ajánlatát köteles legyen elfogadni. A Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairó l szóló 262/2010. (XI. 17.) Korm. rendelet (a továbbiakban : R.) tartalmazza a pályázati felhívás és kiírás, valamint a pályázatok elbírálásának szabályait. Mivel a pályázati felhívás nyilvános, nincs annak akadálya, hogy az el ővásárlásra, illetve el őhaszonbérletre jogosultak (a továbbiakban: jogosult) is pályázzanak, azonban önmagában ezen pozíciójuk alapján ne m lehetnek jogosultak mindenkit megel őzően a szerződés megkötésére, tekintettel arra, hogy íg y értelmét veszítené a pályáztatás, amely a felhívástól függ ően többféle feltételrendszert é s összetett értékelési szempontokat foglal magában. Ezt támasztja alá az is, hogy az el ővásárlási, illetve az el őhaszonbérleti jo g gyakorlására csak a szerz ődési feltételek ismeretében kerülhet sor, annak érdekében, hogy a z érintett személyek a jogosultságuk gyakorlása felől dönthessenek. E jogok olyan egyoldal ú alakító jogok, amelyek a szerz ődést a jogosult elfogadó nyilatkozata esetén létrehozza. A pályázati felhívás azonban még nem terjed ki a kötendő szerződés valamennyi tartalm i elemére. A jogosultakkal az NFA-nak az általa elfogadott ajánlatot (azaz az nyertes pályázatot ) kell közölni, hiszen a jogosult arra vonatkozóan tehet jognyilatkozatot, továbbá a z elővásárlási, illetve előhaszonbérleti jog gyakorlásához nem köthet ő az, hogy a jogosult pályázatot nyújtson be. A pályáztatási eljárások id őtartamát jelentősen megnöveli az, hogy a pályázatok elbírálását követően a nyertes pályázatot közölni kell a Tft.-ben meglehetősen széles körben meghatározott valamennyi jogosulttal, s a jognyilatkozat megtételére a jogszabályban el őírt

12 12 időtartamot biztosítani kell. A javaslat azonban nem csak a pályáztatási eljáráso k egyszerűsítését szolgálja. A nyertes pályázó személyétől eltérő jogosulttal történő szerz ődéskötés a nyertes pályázó számára rendkívül méltánytalan, ráadásul a szerződéskötés elmaradásért senki nem kárpótolja. Ezért kedvezőtlen társadalmi megítélést is kiválthat az, hogy az jogosult a pályázatási eljárásban való részvétel hiányában egy aktussal a nyerte s pályázó helyett szerződő félként lép elő. Az NFA-nak a pályázatok kiírása és értékelése során kell olyan szempontokat meghatározni, hogy a földbirtok-politikai irányelvek szerinti célok (pl. családi gazdaságok megerősítése, stb.) érvényesülhessenek a pályáztatás eredményeként. A földbirtok-politikai irányelvek mellett további értékelési szempontokat jelentenek a pályázati felhívásban esetlegese n részletezett személyi alkalmasságra (szakirányú végzettség, megfelel ő szakképesítéssel rendelkezés, szakmai gyakorlat szerzése), a tárgyi feltételekre (a haszonbérlet megművelésére való alkalmasság; gépek, eszközök, egyéb igénybe vehet ő erőforrás), illetve a haszonbérle t esetén a földrészletek rendeltetésszerű használatára vonatkozó el őírások. a 2. -hoz A javaslat 2. -a a termőföld tulajdonjogának ajándékozás jogcímén történ ő átruházására vonatkozó szabályait módosítja, annak érdekében, hogy a mez őgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló ajándékozási szerz ődés megkötésére a nem közeli hozzátartozók között is lehet őség legyen. Ez esetben az ajándékozási szerződések célja a közösségi jog által is támogatott mez őgazdasági termelők korösszetételének javítása, így e támogatási konstrukció széles körű alkalmazhatósága érdekében a Tft.-nek az ajándékozásra vonatkozó szigorú szabályai alól indokolt kivenni a gazdaságátadás támogatása feltételeként megvalósuló ajándékozás esetét. a 3. -hoz A javaslat 3. -a az javaslat L és 13. -ához kapcsolódik. A módosítással elhagyásr a kerül a Tft. 10. (6) bekezdéséből A Nemzeti Földalapba tartozó termőföldek tekintetében a törvény el ővásárlási (el őhaszonbérleti) jogra vonatkozó rendelkezéseit a külön jogszabályba n foglalt eltérésekkel kell alkalmazni mondat. Emellett a javaslat kiegészíti a Tft.-ét azzal, hogy a tulajdonostársak egymás között i adás-vételére is kiterjeszti az el ővásárlási jogot azzal, hogy ez esetben csak a Magyar Államo t illeti meg e jogosultság. Ezzel összhangban a javaslat 23. -a hatályon kívül helyezi a Tft. 10. (4) bekezdésében a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén szövegrészt. E javasolt szabályozás indokául az szolgál, hogy a hatályos szabályozás alapján a közös tulajdonban áll ó ingatlanokban (pl. csere jogcímén) tulajdoni hányadot szerz ő tulajdonos a többi tulajdonostár s tulajdoni illetőségét úgy tudja felvásárolni, hogy ez esetben nem érvényesül az el ővásárlási jog. Indokolt ezért, hogy az államot megillet ő el ővásárlási jog a közös tulajdonban álló ingatlanokat érintően akkor is fennálljon, ha a tulajdonostárs egy másik tulajdonostárstól ka p vételi ajánlatot. Ugyanakkor a tulajdonostársakkal szemben a helyben lakó haszonbérl őt, a helyben lakó szomszédot és a helyben lakót, valamint a haszonbérlőt nem illetné meg az el ővásárlási jog, mivel indokolt, hogy amennyiben az állam nem él az el ővásárlási jogával, úgy a tulajdonostársak száma az egymás közötti adás-vétel útján csökkenjen.

13 1 3 a 4. -hoz A javaslat 5. -a a Tft. hatályba lépése óta fennálló hiányosságot pótol. A Tft. ugyanis nem határozza meg azt, miszerint a haszonbérleti jogviszony lejártát követően annak jogosultja mennyi ideig min ősül volt haszonbérl őnek, így ezen pozíciót nem lehet szűken értelmezni. Ebből következ ően az el őhaszonbérleti jog gyakorlása során a tulajdonos álta l elfogadott haszonbérleti ajánlatra volt haszonbérlőként az a személy tehet elfogadó jognyilatkozatot, aki utoljára használta haszonbérl őként az ajánlat tárgyát képez ő földrészletet, függetlenül attól, hogy a haszonbérleti szerz ődése mikor szűnt meg. A javaslat alapján az személy minősülne volt haszonbérl őnek, aki a haszonbérleti ajánlat tárgyát képez ő term őföldet vagy tanyát a haszonbérleti ajánlat közlését megel őző egy éven belül haszonbérelte. A javaslattal megakadályozható az, hogy a tulajdonos kijátssza a volt haszonbérl őt megillető el őhaszonbérleti jogot oly módon, hogy a haszonbérleti szerz ődés lejártával bármilyen rövid időre is (akár 1 hónapra) saját használatba vegye a term őföldjét annak érdekében, hogy megszakítsa a volt haszonbérlő lehetséges használatának folytonosságát. De a szabályozás hiányosságának problematikája a másik oldalról is felmerül. Hiszen ha minden időbeli kötöttség nélkül az utolsó haszonbérl ő minősül volt haszonbérlőnek, és adott esetben a tulajdonos a lejárt haszonbérleti szerz ődést követően éveken keresztül maga használja, hasznosítja a földjét, majd azt újból haszonbérbe kívánja adni, úgy az évekke l ezelőtti utolsó volt haszonbérlőt nem lehet volt haszonbérl őnek tekinteni. A Tft. 21. (1 ) bekezdés a) pontjával kapcsolatban a jogalkotói cél az volt, hogy a volt haszonbérl ő számára lehetőséget biztosítson a gazdálkodás folytatására. Ha ez megszakad, ráadásul évekig, akkor már nem teljesül az elérni kívánt célt. az hoz A javaslat 5. -a a szövegcserés módosításokat tartalmazza. A Tft.-ben szereplő, a gazdálkodó család tagjainak fogalmi meghatározása kiegészül a családi gazdálkod ó testvérével, mivel ezen oldalági hozzátartozói viszony nevesítése hiányában a családi gazdálkodó gyermekei közül az a személy, aki a családi gazdálkodó elhalálozása esetén ne m válik családi gazdálkodóvá, a hatályos szabályozás alapján nem maradhat a gazdálkodó csalá d tagjaként. A Tft. 21. (1) bekezdésének felvezető mondatába beillesztésre kerül a ha törvén y másként nem rendelkezik szövegrész. Ennek indoka a tulajdonostársakat a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alapján mindenkit megel őző el őhaszonbérleti jog. A hatályos szabályozás alapján jogalkalmazói bizonytalanság merült fel a Ptk. és a Tft. egymáshoz val ó viszonyának értelmezése kapcsán. Ennek megoldása érdekében a Ptk.-hoz képest különös törvénynek minősülő Tft.-ben indokolt a probléma megoldása a javasolt szövegrésszel. A javaslat 6. -a a tulajdonostársak közötti adás-vétel esetére a javaslat szerint i el ővásárlási jog gyakorlásának a kiterjesztése miatt hatályon kívül helyezi a Tft. 10. (3 ) bekezdésében az és a tulajdonostársak szövegrészt. a 7. -hoz A javaslat a az Nfatv. módosítását tartalmazza.

14 14 A javaslat 7. -a újraszabályozza a Nemzeti Földalapba tartozó földrészleteket, arra figyelemmel, miszerint vannak olyan állami tulajdonban álló, egy helyrajzi szám alat t nyilvántartott ingatlanok, melyek az ingatlan-nyilvántartás szerint mez ő-, illetve erdőgazdasági hasznosítási célt szolgáló terület (alrészlet) mellett művelés alól kivett területet, felépítményt (alrészletet) is tartalmaznak (a továbbiakban : vegyes művelési ágú ingatlan). Ez utóbbi területek rendeltetése nem mező-, erd őgazdálkodási célú, s nem a földbirtok - politikai irányelvek érvényesítését szolgálják, így azok a Vagyontv. hatálya alá, az MNV Zrt. vagyoni körébe tartoznak. A javaslat emellett kimondja, hogy a Nemzeti Földalapba tartozna k a törvényben meghatározott földterületek mellett a földterülethez kapcsolódó vagyon i értékű jogok is. A javaslat egyúttal pontosítja a hasznosítás fogalmát is, mely alatt nem csak a versenyeztetés útján történő eladást, haszonbérbe, illetőleg vagyonkezelésbe adást, továbbá a cserét, hanem a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletnek bármely módon, jogcímen történ ő átadását, átengedését kell érteni. a 8. -hoz A javaslat 8. -a a tulajdonosi joggyakorlásra vonatkozó rendelkezést módosítja. Egyrészről eltérést enged attól, hogy a Nemzeti Földalappal kapcsolatos polgár i jogviszonyokban az államot kizárólag az NFA képviselje. Erre azért van szükség, mert például a természet védelméről szóló évi LIII. törvény alapján a védett természeti érté k és terület eladása során az államot megillet ő el ővásárlási jogot az állam nevében a területile g illetékes nemzeti park igazgatóság gyakorolja. Megjegyzendő, hogy a Vagyontv. i s lehet őséget biztosít arra, hogy jogszabály eltérő rendelkezése esetén az állami vagyonna l kapcsolatos polgári jogviszonyokban az MNV Zrt.-n kívüli szervezet képviselje a Magya r Államot. A javaslat egyértelművé teszi, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlása kiterjed tulajdonjoghoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok (pl. vadászati jog) gyakorlására is. a A javaslat rendelkezik a vegyes művelési ágú ingatlanok feletti tulajdonos i joggyakorlásról is, mely szerint azt az agrárpolitikáért felel ős miniszter az állami vagyo n felügyeletéért felelős miniszterrel, az NFA és az MNV Zrt. útján e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban foglaltak szerint gyakorolja oly módon, hogy az ingatla n tulajdonjogának átruházása esetén együttesen, mindkét fél tulajdonosi joggyakorlásáva l érintett hasznosítás esetén (ide nem értve a tulajdonjog átruházását) egymássa l együttműködve, csak az egyik fél tulajdonosi joggyakorlásával érintett hasznosítás esetén (ide nem értve a tulajdonjog átruházását) a másik fél érdekeinek szem el őtt tartásával önállóan kell eljárni. A javaslat alapelvként rögzíti azt, miszerint a hasznosítás módjáról szóló dönté s kialakításához meg kell állapítani az ingatlan egészének elsődleges rendeltetését, valamint a hasznosítással elérhető fő célkitűzéseket, és legkedvezőbb előnyöket.

15 1 5 a 9. -hoz A javaslat 9. -a a 7. -hoz kapcsolódóan kiegészíti a Birtokpolitikai Tanács ( a továbbiakban: Tanács) jogkörét azzal, hogy az MNV Zrt.-vel közösen dönt a vegye s művelési ágú ingatlanok hasznosításának módjáról. a 10. -hoz Az Nfatv. hatályos 16. (2) bekezdése alapján az állam javára kisajátított, egyébkén t az Nfatv. hatálya alá tartozó földrészletek nem kerülnek a Nemzeti Földalapba. Az Nfatv. hivatkozott rendelkezése csak arra van figyelemmel, miszerint a kisajátításra olyan beruházá s érdekében kerül sor, amelynek megvalósítása esetén a földrészlet mez ő-, erőgazdálkodás i funkciója megszűnik. A hatályos szabályozás figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hog y kisajátításról szóló évi CXXIII. törvény alapján a természetvédelem, vízgazdálkodás, fenntartható erd őgazdálkodás, és közérdekű erd őtelepítés érdekében is sor kerülhet kisajátításra, melynek során nem sz űnik meg az érintett területek mez ő-, erőgazdálkodás i rendeltetése. Külön példaként említendő a védett természeti területek védettségi szintjéne k helyreállításáról szóló évi XCIII. törvényben (Vszt.) meghatározott kisajátítás esete. A Vszt. hatálya alá tartozó esetekben ugyanis éppen az az egyik megvalósítandó cél, hogy a z érintett védett, illetve védelemre tervezett területek állami tulajdonba kerüljenek, így a Vszt. alapján kisajátítás útján állami tulajdonba kerül ő földrészleteknek a Nemzeti Földalapba kel l kerülniük. A hatályos szabályozás alapján indokolatlan, hogy a kisajátításról szóló év i CXXIII. törvényben meghatározott, és a javaslatban szerepl ő közérdekű célok megvalósítás a érdekében kisajátítással állami tulajdonba kerül ő jellemzően term őföldnek min ősül ő földrészletek az MNV Zrt. vagyoni körébe kerüljenek. A javaslat továbbá a vegyes művelési ágú ingatlanokra tekintettel meghatározza azt, hogy a társadalombiztosítás pénzügyinak járulék-, hozzájárulás- és egyéb követelései miatt indult felszámolási eljárás során a vegyes művelési ágú ingatlannak mely területe kerül a Nemzeti Földalapba, és az NFA csak az erre a területre es ő összeget fizeti meg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai részére. a 11. -hoz A javaslat indokát az 1. -hoz fűzött indokolás tartalmazza. a 12. -hoz A javaslat módosítja az NFA-val létesítendő vagyonkezelési szerződésekre vonatkozó rendelkezéseket. A javaslat törvényi szintre emeli fel az R.-nek a vagyonkezelés szabályair a vonatkozó egyes rendelkezéseit, mivel törvényben indokolt szabályozni a vagyonkezel ők körét, és a vagyonkezelési szerződés időtartamát. A javaslat új szabályként állapítja meg az erd ő és erd őgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterületre vonatkozó szerz ődést kivéve a vagyonkezelési szerződés minimális időtartamát (5 év), az erd ő és erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgál ó földterületet érintő vagyonkezelési szerz ődés létrejöttéhez szükséges hatósági jóváhagyást. A javaslat pontosítja a szerződésen alapuló vagyonkezel ői jog létrejöttére vonatkozó szabályt, mivel az Nfatv. és az R. nincs összhangban egymással. A javaslat szerint a

16 1 6 szerz ődésen alapuló vagyonkezel ői jog az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzéssel jön létre, a vagyonkezel őt azonban a szerződés megkötésének id őpontjától kezdve megilletik a vagyonkezel ő jogai és terhelik kötelezettségei. a 13. -hoz Az Nfatv. 21. (3) bekezdése tartalmazza a versenyeztetés mell őzésével történ ő eladásra, vagyonkezelésbe és haszonbérbe adásra vonatkozó eseteket. A javaslat a hatályo s szabályozást kiegészíti azzal, nyilvános pályáztatás vagy árverés mell őzésével köthető vagyonkezelési vagy haszonbérleti szerződés olyan kizárólagos állami tulajdonban áll ó gazdálkodó szervezettel, amely főtevékenysége körében a termőföldről szóló törvény szerinti mez őgazdasági tevékenységet folytat, valamint az olyan központi költségvetési szervvel, amely alapító okiratában, illetve jogszabályban meghatározott alapfeladata érdekében kívánja hasznosítani a földrészletet. Indokolt ugyanis, hogy a mező gazdasági tevékenységet főtevékenységként folytató 100 %-os állami tulajdonban álló gazdálkodó szervezetek (pl. volt állami gazdaságok jogutódjai) e tevékenységükhöz szükséges földterülettel rendelkezzenek. Emellett a javaslat egyértelművé teszi, hogy amennyiben a védett természeti területek védettségi szintjének helyreállítása vagy természetvédelmi célok megvalósítása érdekében kerül a földrészlet a Nemzeti Földalapba, úgy az arra vonatkozó vagyonkezel ői szerz ődést nyilvános pályáztatás mell őzésével kell az érintett nemzeti park igazgatósággal megkötni. Ugyanígy indokolt a nyilvános pályázat mell őzése, ha valamely törvény egy földrészlet vagyonkezelőjeként a nemzeti park igazgatóságot nevesíti. (Ez utóbbira példa az évi II. törvény 12/A. (2) bekezdése, 12/D. (2) bekezdése, az évi II. törvény 15. (5) bekezdése, az évi XCIII. törvény 4. (1) bekezdése. a 14. -hoz Az Nfatv. bizonyos esetekben lehetővé teszi a Nemzeti Földalapba tartoz ó földrészleteknek az önkormányzatok javára történ ő ingyenes tulajdonba, vagy vagyonkezelésbe adását [Nfatv. 21. (5) bek; 22. ]. Az R. alapján a természetvédelemért felelős miniszter egyetértése szükséges védett természeti terület és Natura 2000 terüle t cseréjéhez, valamint a Natura 2000 terület eladására vagy vagyonkezelésbe adására, továbbá a védett természeti terület vagyonkezelésbe adására irányuló pályázati felhívás közzétételéhez. Ugyanakkor az R. hatálya nem terjed ki az Nfatv. 21. és 22. -ban meghatározott eljárásokra és jogügyletekre, így a védett természeti területek, a Natura 2000 területek ingyene s tulajdonba, illetőleg vagyonkezelésbe adásra sem. A javaslat ezért a természetvédelmi szakmai szempontból az Nfatv.-ben generálisan kimondja, hogy a Nemzeti Földalapba tartozó védett természeti területek és a Natura 2000 területek vagyonkezelésbe adására, valamint tulajdonjogának bármely jogcímen történ ő átruházására a természetvédelemért felelős miniszter egyetértése szükséges. A Nemzeti Földalapba tartozó erdő, és erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterület esetében a javaslat fenntartja a hatályos rendelkezést, mivel az erd őről, az erdő védelméről és az erd őgazdálkodásról szóló évi XXXVII. törvény (8. -a) rendelkezik az ott meghatározott területek tulajdonjogának átruházásához szükséges miniszteri egyetérté s beszerzéséről.

17 1 7 a hoz A javaslat a a vegyes művelési ágú ingatlanok feletti közös tulajdonos i joggyakorlás miatt egyrészről kormányrendelet megalkotására ad felhatalmazást a vonatkozó részletszabályok megállapítása érdekében, másrészr ől külön rendelkezik a kettős tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos ingatlan-nyilvántartási eljárás megindításáról. a hoz A javaslat 17. -a az Nfatv.-t érintő javasolt szövegcserés módosításokat tartalmazza, melynek indoka az Nfatv. alkalmazásában használatos földrészlet meghatározásána k újraszabályozása és egységesítése, és ennek érdekében a számos helyen megjelen ő vagyon, vagyonelemek szövegrészek elhagyása. A javaslat 18. -a a hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza. A rendelkezések hatályon kívül helyezését a Nemzeti Földalapba tartozó földrészlet, valamint a hasznosítás fogalmának újraszabályozására indokolja. a 19. -hoz A javaslat 19. -a a vegyes művelési ágú ingatlanok feletti közös tulajdonosi joggyakorlás miatt, másrészről az összhang megteremtése érdekében a szükséges mértékben módosítja a Vagyontv.-t. a 20. -hoz A javaslat 20. -a a földrendező és a földkiadó bizottságokról szóló évi II. törvény (Fkbt.) 12. (6) bekezdését módosítj a Az Nfatv a módosította a szövetkezetekről szóló évi I. törvény hatálybalépésér ől és az átmeneti szabályokról szóló évi II. törvényt (a továbbiakban : Amt.) 25. (6) bekezdését, valamint a 25/A. -át. Az Nfatv. 46. (1) bekezdése elhagyta az Amt. 25. (6) bekezdéséb ől a kivéve a védett és védelemre tervezett területek szövegrészt. Ezzel minden működ ő szövetkezet gazdálkodási területén a részarány-földkiadás lezárásá t követően visszamaradt maradványterület az Ámt.-ben el őírt határidő elmulasztásának bekövetkezése esetén a Nemzeti Földalapba kerül. A korabeli szabályozásban a védett é s védelemre tervezett területekre vonatkozó kivételt még a Kincstári Vagyoni Igazgatósá g jogköre és az NFA-tól elkülönült vagyoni köre indokolta, ami jelenleg már nem áll fenn. Indokolt tehát az, hogy a részarány-földkiadási eljárás lezárását követ ően az Fkbt. 12. (6) bekezdésében meghatározott minden maradványterület, így a védett vagy védelemr e tervezett művelés alól kivett maradványterületek is a Nemzeti Földalapba kerüljenek, különö s figyelemmel arra, hogy az Fkbt. 12. (6) bekezdése visszautal az Ámt. 25/A. -a, amely szerint a jogutód nélkül megszűnt, illetve a felszámolás vagy végelszámolás alatt áll ó szövetkezetek gazdálkodási területén fekv ő szövetkezeti földhasználati jog alatt álló (azaz rendezetlen tulajdoni jogállású) terület a Nemzeti Földalapba kerül. A javaslat ezáltal az Amt. és az Fkbt. összhangját teremti meg.

18 1 8 a hoz A javaslat 21. -a a hatályba léptető rendelkezéseket, a a az átmeneti rendelkezéseket, valamint a folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatos garanciális szabályoka t tartalmazza. Budapest, június 24. i' orváth István helyettesítő alelnök

19 Az Országgyűlé s Mezőgazdasági bizottsága Érkezet : 2011 '''_ "'I 2 4 Bizottsági önálló indítvány Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének Helybe n Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága a Házszabály 85. (2) bekezdése és 103. (2) bekezdése alapján mellékelten benyújtja az Egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A törvényjavaslat társadalmi-gazdasági és szakmai körülményeit bemutató indokolását mellékelten csatoljuk. A Házszabály 92. (1) bekezdése alapján indítványozzuk a törvényjavaslat sürg ős tárgyalását annak érdekében, hogy azt az Országgyűlés a nyári rendkívüli ülésszakán elfogadhassa. A törvényjavaslat nem tartalmaz min ősített többségi szavazást igénylő szakaszokat. Budapest, június 24. Tisztelettel : Horváth István helyettesítő alelnök

2011. évi CI. törvény egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról*

2011. évi CI. törvény egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról* 25110 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 85. szám Melléklet a 2011. évi C. törvényhez Az Országgyûlés által elismert magyarországi egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek 1 Magyar Katolikus

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10590 számú törvényjavaslat a Nemzeti Földalapról szóló 2010 évi LXXXVII törvény és az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009 évi XXXVII törvény módosításáról

Részletesebben

Dr. Szentgyörgyi Ágota

Dr. Szentgyörgyi Ágota INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Szentgyörgyi Ágota Az MNV Zrt. és az NFA közös tulajdonosi joggyakorlásának megjelenése az ingatlan-nyilvántartásban és az állami elővásárlási jog gyakorlásának változásai Az

Részletesebben

AZ ÁLLAMI FÖLDVAGYON- GAZDÁLKODÁS (Mátraháza) május 10.

AZ ÁLLAMI FÖLDVAGYON- GAZDÁLKODÁS (Mátraháza) május 10. AZ ÁLLAMI FÖLDVAGYON- GAZDÁLKODÁS (Mátraháza) 2017. május 10. Nemzeti Földalapkezelő Szervezet A Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény hozta létre és ez a törvény adja meg az NFA működésének

Részletesebben

NEMZETI FÖLDALAPKEZELŐ SZERVEZET

NEMZETI FÖLDALAPKEZELŐ SZERVEZET NEMZETI FÖLDALAPKEZELŐ SZERVEZET AZ ÁLLAMI VAGYONGAZDÁLKODÁS ÉS ELLENŐRZÉSÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Budapest 2013. július 9. TÉMAKÖRÖK A Nemzeti Földalap A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Jogszabályi keretek

Részletesebben

A NEMZETI FÖLDALAP VÁLTOZÁSAI

A NEMZETI FÖLDALAP VÁLTOZÁSAI A NEMZETI FÖLDALAP VÁLTOZÁSAI Fiatal Gazda Konferencia Budapest, 2011.02.25. Dr. Sebestyén Róbert NFA NEMZETI FÖLADALAPLKEZELŐ SZERVEZET (NFA) A Nemzeti Földalap (visszatekintés) A Nemzeti Földalapkezelő

Részletesebben

Országgy űlés Hivatala Irományszám : Érkezett : 2016 JÚN 06.

Országgy űlés Hivatala Irományszám : Érkezett : 2016 JÚN 06. Országgy űlés Hivatala Irományszám : I(,o 39 01 Aj, Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett : 2016 JÚN 06. Egységes javasla t Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök

Részletesebben

, , , , , , , ,

, , , , , , , , M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 41. szám 4267 56. 2004. 1,618 57. 2005. 1,469 58. 2006. 1,365 59. 2007. 1,326 60. 2008. 1,239 61. 2009. 1,217 62. 2010. 1,140 63. 2011. 1,071 64. 2012. 1,049 2. melléklet

Részletesebben

Iromány száma: T/5166/5. Benyújtás dátuma: :08. Parlex azonosító: 67H8YO9X0001

Iromány száma: T/5166/5. Benyújtás dátuma: :08. Parlex azonosító: 67H8YO9X0001 Iromány száma: T/5166/5. Benyújtás dátuma: 2019-03-27 10:08 Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Parlex azonosító: 67H8YO9X0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Bánki Erik, Elnök

Részletesebben

A Kormány. a Nemzeti Földalap vagyonnyilvántartásának szabályairól

A Kormány. a Nemzeti Földalap vagyonnyilvántartásának szabályairól A Kormány./2010. ( ) rendelete a Nemzeti Földalap vagyonnyilvántartásának szabályairól A Kormány a Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény 32. (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

irományszám- T I Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett: 2015 JÚN 2 2. Ezysézes javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére

irományszám- T I Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett: 2015 JÚN 2 2. Ezysézes javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére y, db, 1 n ala a Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága irományszám- T I L, gs'5 I Érkezett: 2015 JÚN 2 2. Ezysézes javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény 2012. évi... törvény Érkezett : 20'2 MARC Z e. a külföldiek term őföldön történő zálogjog alapításának megakadályozása érdekébe n szükséges törvények módosításáró l 1. A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959.

Részletesebben

Észrevételek az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatosan

Észrevételek az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatosan Észrevételek az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatosan A T/2366. számú az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés 1-8. -ban tervezett általános

Részletesebben

1. Az adás-vételi szerződés hirdetményi úton történő közlése

1. Az adás-vételi szerződés hirdetményi úton történő közlése M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 207. szám 84489 II. A kérelem benyújtására szolgáló nyomtatványon a földhivatal által feltüntetendő tartalmi elemek: 1. A földhivatal bélyegzője 2. A kérelem érkezési

Részletesebben

IrorrrQnystéhn: TI 50 2. tt 2015 JúN 0 2. 2015. évi... törvény

IrorrrQnystéhn: TI 50 2. tt 2015 JúN 0 2. 2015. évi... törvény Q0002/000 5 s.., ~ Yíltt3s Hivatala IrorrrQnystéhn: TI 50 2 tt 2015 JúN 0 2. ORSZÁGGY ŰLÉSI KÉPVISELŐ Képvisel ői önálló indítván y 2015. évi... törvény a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény lroin4nyszám, Ofszággyűl és Hivatal a filcezett : 2011,x 1 14. ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISEL Ő Képviselői önálló indítvány 2012. évi... törvény az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény, valamint a köztulajdonban

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉS I MINISZTÉRIUM

VIDÉKFEJLESZTÉS I MINISZTÉRIUM VIDÉKFEJLESZTÉS I MINISZTÉRIUM Érkezett k 2'3'5- //t DR. FAZEKAS SÁNDO R miniszter PTKF/2009-2/201 3 Ivády Gábor ár országgyűlési képviselő részére ORSZÁGGY ŰLÉS IRODAHÁZA BUDAPEST Széchenyi rkp. 19. 1358

Részletesebben

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2012. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2012. (VI. 22.) önkormányzati rendelete Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2012. (VI. 22.) önkormányzati rendelete Jászladány nagyközség nemzeti vagyonáról (egységes szerkezetben) 1 Jászladány Nagyközségi Önkormányzat

Részletesebben

Tájékoztató a termőföld tulajdon és használati jog megszerzésének szabályairól

Tájékoztató a termőföld tulajdon és használati jog megszerzésének szabályairól Tájékoztató a termőföld tulajdon és használati jog megszerzésének szabályairól A mező és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: földforgalmi törvény) 2014. május

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK. 12/2015. (IV.17.) önkormányzati rendelete

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK. 12/2015. (IV.17.) önkormányzati rendelete MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 12/2015. (IV.17.) önkormányzati rendelete mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületek bérbe-, használatba- és haszonbérbe adására vonatkozó eljárási

Részletesebben

IGAZSÁGÜGYI MINISZTER

IGAZSÁGÜGYI MINISZTER f)rszagg uies HFvatala IGAZSÁGÜGYI MINISZTER lrnmányszám. L1 $ x112 l Érkezett : 2015 DEC 2 3. Iktatószám: VII-PF/ 1 77/2/201 5 G őgös Zoltán képviselő úr részére Magyar Országgyűlés Budapest Tisztelt

Részletesebben

AGRÁRJOG I. KOLLOKVIUMI KÉRDÉSEK. 1. Határozza meg a mezőgazdasági üzem földforgalmi törvény szerinti fogalmát! (2 pont)

AGRÁRJOG I. KOLLOKVIUMI KÉRDÉSEK. 1. Határozza meg a mezőgazdasági üzem földforgalmi törvény szerinti fogalmát! (2 pont) Mezőgazdasági üzemek AGRÁRJOG I. KOLLOKVIUMI KÉRDÉSEK 1. Határozza meg a mezőgazdasági üzem földforgalmi törvény szerinti fogalmát! (2 2. Melyek a mezőgazdasági üzem fogalmához tartozó termelési tényezők?

Részletesebben

[(2) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy rendeletben szabályozza]

[(2) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy rendeletben szabályozza] Országgyűlés Hivatala ;~,~:~~, : ~ X10,(3 2 11 FEER 21. 2013. évi... törvény a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, valamint a természet védelméről szóló 1996. évi

Részletesebben

Iromány száma: T/5166. Benyújtás dátuma: :20. Parlex azonosító: 1ITT5T690001

Iromány száma: T/5166. Benyújtás dátuma: :20. Parlex azonosító: 1ITT5T690001 Iromány száma: T/5166. Benyújtás dátuma: 2019-03-11 14:20 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: 1ITT5T690001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

Szántó, kivett saját használatú út, 051/24 legelő

Szántó, kivett saját használatú út, 051/24 legelő ELŐTERJESZTÉS SZUHAKÁLLÓ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. JÚNIUS 19-EI MUNKATERV SZERINTI NYÍLT ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 947-9/2014/Sz. MELLÉKLETEK SZÁMA: 2 DB V I I. NAP IR E N D Tárgy: Indítványok,

Részletesebben

T/9240/33. szám. Az Országgyűlés. az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról szóló T/9240. számú törvényjavasla t. vitájához

T/9240/33. szám. Az Országgyűlés. az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról szóló T/9240. számú törvényjavasla t. vitájához t-ia T/9240/33. szám IT R nett : 2O 2!E 2 Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának kiegészít ő Fenntartható fejl ődé s bizottságának ajánlás a az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról szóló T/9240.

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/4514.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/4514.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/4514.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

JOGI KÖRNYEZET. Az államháztartásról szóló évi CXV. törvény Végrehajtási rendeletek.

JOGI KÖRNYEZET. Az államháztartásról szóló évi CXV. törvény Végrehajtási rendeletek. JOGI KÖRNYEZET Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy az állam és a helyi önkormányzat tulajdona nemzeti vagyon. A 38. cikk előírja továbbá hogy a nemzeti vagyon megőrzésének, védelmének és a nemzeti

Részletesebben

módosító javaslato t

módosító javaslato t tjrszágyísils hivatala,ci.át*lyszái?t : / (L Érk4aett : 2012 JÚN O 4, Országgyűlési Képvisel ő Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Helyben T/7417/ Módosító javaslat Tisztelt Elnök Úr! A Házszabály

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÔTESTÜLETÉNEK 23/1995. (XII. 28.) 1 RENDELETE 2

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÔTESTÜLETÉNEK 23/1995. (XII. 28.) 1 RENDELETE 2 ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÔTESTÜLETÉNEK 23/1995. (XII. 28.) 1 RENDELETE 2 AZ ÖNKORMÁNYZAT VAGYONÁRÓL, A VAGYONTÁRGYAK FELETTI TULAJDONOSI JOGOK GYAKORLÁSÁRÓL A 15/1996. (IV. 30.) 3, A 7/1998.

Részletesebben

Előterjesztés. a bicskei 0144 és 0146 hrsz-ú ingatlan haszonbérletéről

Előterjesztés. a bicskei 0144 és 0146 hrsz-ú ingatlan haszonbérletéről Előterjesztés a bicskei 0144 és 0146 hrsz-ú ingatlan haszonbérletéről 1. előterjesztés száma: 336/2017 2. előterjesztést készítő személy neve: Soós Attila 3. előterjesztés készítésében közreműködő személy

Részletesebben

Országgy űlés Hivatal a. Irományszám : l. Érkezett : 2015 JúN 2 2. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javaslat

Országgy űlés Hivatal a. Irományszám : l. Érkezett : 2015 JúN 2 2. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javaslat Országgy űlés Hivatal a Irományszám : l L1 $ 2. 111-1- Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett : 2015 JúN 2 2. Egységes javaslat Kövér László ár, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök

Részletesebben

Ügytípus megnevezése. Haszonbérleti hirdetmények kifüggesztése. A hirdetmény kifüggesztésének menete

Ügytípus megnevezése. Haszonbérleti hirdetmények kifüggesztése. A hirdetmény kifüggesztésének menete Ügytípus megnevezése Az ügy leírása Haszonbérleti hirdetmények kifüggesztése A hirdetmény kifüggesztésének menete Haszonbérleti ajánlatot egységes okiratba foglalt szerződésbe kell foglalni, és azt a haszonbérbeadónak

Részletesebben

Legénd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (VI.15.) önk. rendelete Legénd község nemzeti vagyonáról

Legénd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (VI.15.) önk. rendelete Legénd község nemzeti vagyonáról Legénd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (VI.15.) önk. rendelete Legénd község nemzeti vagyonáról Legénd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI.

Részletesebben

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól (egységes szerkezetben a 24/2016. (X. 21.) és

Részletesebben

Az Országgyűlés. Fogyasztóvédelmi. bizottságának

Az Országgyűlés. Fogyasztóvédelmi. bizottságának T/11205/6. ORSZÁGGY Ű LÉS iiv xa ry k Az Országgyűlés Érkezett: 2013 Jt1N 0 4. Gazdasági és informatikai bizottságának Fenntartható fejlődé s bizottságának kiegészít ő Fogyasztóvédelmi bizottságának ajánlás

Részletesebben

Város Polgármestere. Előterjesztés Önkormányzati tulajdonú szántók haszonbérletére kiírt pályázat elbírálásáról

Város Polgármestere. Előterjesztés Önkormányzati tulajdonú szántók haszonbérletére kiírt pályázat elbírálásáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/124, 125, 133 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: beruhazas@pmh.biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Önkormányzati

Részletesebben

2010. évi LXXXVII. törvény. a Nemzeti Földalapról 1

2010. évi LXXXVII. törvény. a Nemzeti Földalapról 1 1. oldal 2010. évi LXXXVII. törvény a Nemzeti Földalapról 1 Az Országgyűlés az állami tulajdonban lévő termőföldvagyonnal való ésszerű, és a földbirtok-politikai céloknak megfelelő gazdálkodás, továbbá

Részletesebben

,,,..a ri1valala. 2015. évi... törvény a halgazdálkodásról és a hal védelmér ől szóló 2013. évi CII. törvény módosításáról

,,,..a ri1valala. 2015. évi... törvény a halgazdálkodásról és a hal védelmér ől szóló 2013. évi CII. törvény módosításáról ,,,..a ri1valala,éultic]nysz8rr1: ` G 9 8 Érkezett 2015 OKT 2,7. 2015. évi... törvény a halgazdálkodásról és a hal védelmér ől szóló 2013. évi CII. törvény módosításáról A halgazdálkodásról és a hal védelmér

Részletesebben

2016. évi... törvény

2016. évi... törvény Országgy űlés Hivatala irományszám : -~ ^ OSA & Érkezett : 2016 MAJ 0 3. 1 2016. évi... törvény a mez őgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyé b intézkedésekhez kapcsolódó

Részletesebben

Az MNV Zrt. szerepe az állami tulajdont érintő önkormányzati beruházások megvalósítása során

Az MNV Zrt. szerepe az állami tulajdont érintő önkormányzati beruházások megvalósítása során Az MNV Zrt. szerepe az állami tulajdont érintő önkormányzati beruházások megvalósítása során A MAGYAR NEMZETI VAGYONKEZELŐ ZRT. BEMUTATÁSA A nemzeti vagyon összetétele Nemzeti vagyon Állami vagyon Önkormányzati

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P Jelen tervezet közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során a tervezet koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért a tervezet jelen formájában nem

Részletesebben

Érkezett 2012 APR 16. 2012. évi... törvény a nem átlátható cégek állami finanszírozásának teljes tilalmáró l

Érkezett 2012 APR 16. 2012. évi... törvény a nem átlátható cégek állami finanszírozásának teljes tilalmáró l LA, :,-.dggyú'i,,s Hivatal a?rarttányrs if :1 \( o- N- Érkezett 2012 APR 16. 2012. évi... törvény a nem átlátható cégek állami finanszírozásának teljes tilalmáró l Az Országgyűlés a közpénzekkel való átlátható

Részletesebben

Székhely: 1149 Budapest, Bosnyák tér 5. Törzskönyvi azonosítószám: 775706

Székhely: 1149 Budapest, Bosnyák tér 5. Törzskönyvi azonosítószám: 775706 HIRDETMÉNY NEMZETI FÖLDLPB TRTOZÓ FÖLDRÉSZLETEK NYILVÁNOS PÁLYÁZTTÁS, ILLETVE ÁRVERÉS MELLŐZÉSÉVEL TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK 2015/I. SZÁMÚ ÜTEMÉRE VONTKOZÓN mint tulajdonos nevében és képviseletében eljáró

Részletesebben

3. Záró rendelkezés. 6. Ez a rendelet a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba. Dr. Fazekas Sándor s. k., földművelésügyi miniszter

3. Záró rendelkezés. 6. Ez a rendelet a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba. Dr. Fazekas Sándor s. k., földművelésügyi miniszter 7630 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2017. évi 74. szám 2. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei előtt kezdeményezett eljárásokban

Részletesebben

T/1489. számú. törvényjavaslat

T/1489. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1489. számú törvényjavaslat az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996.

Részletesebben

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/ RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Dabasi Kornélia Előterjeszti: Vargáné

Részletesebben

Tisztelt Lakosság, Földtulajdonosok, Földhasználók!

Tisztelt Lakosság, Földtulajdonosok, Földhasználók! Tisztelt Lakosság, Földtulajdonosok, Földhasználók! Szeretném felhívni figyelmüket a mező- és erdőgazdasági művelés alá eső területek forgalmára, valamint azzal összefüggésben az elővásárlási/haszonbérleti

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA EGYSÉGES JAVASLAT

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA EGYSÉGES JAVASLAT A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/16103/20. számú EGYSÉGES JAVASLAT a mezőgazdasági termelők nyugdíj előtti támogatásának bevezetéséhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához

Részletesebben

Irományszám : Érkezte 2015 JúN 2 6. Tisztelt Elnök Úr!

Irományszám : Érkezte 2015 JúN 2 6. Tisztelt Elnök Úr! ürszdggyiíles Mívatale Irományszám : Tl5Wt ~ 'C" Érkezte 2015 JúN 2 6. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Összegz ő módosító javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök

Részletesebben

Magyar joganyagok - 474/2013. (XII. 12.) Korm. rendelet - az elővásárlási és előhaszo 2. oldal (1a)1 Az adás-vételi szerződés hirdetményi úton történő

Magyar joganyagok - 474/2013. (XII. 12.) Korm. rendelet - az elővásárlási és előhaszo 2. oldal (1a)1 Az adás-vételi szerződés hirdetményi úton történő Magyar joganyagok - 474/2013. (XII. 12.) Korm. rendelet - az elővásárlási és előhaszo 1. oldal 474/2013. (XII. 12.) Korm. rendelet az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása érdekében az adás-vételi

Részletesebben

HASZONBÉRLETI SZERZÓDÉS

HASZONBÉRLETI SZERZÓDÉS HASZONBÉRLETI SZERZÓDÉS 5oi * amely létrejött Kaszás Attila, születési neve: Kaszás Attila 5310. Kisújszállás, Határ u, 18. szám alatti lakos, mint haszonbérbe adó, másrészr ől Indián Rizs-Agro Mez őgazdasági

Részletesebben

Magyar joganyagok - 474/2013. (XII. 12.) Korm. rendelet - az elővásárlási és előhaszo 2. oldal (1a)1 Az adás-vételi szerződés hirdetményi úton történő

Magyar joganyagok - 474/2013. (XII. 12.) Korm. rendelet - az elővásárlási és előhaszo 2. oldal (1a)1 Az adás-vételi szerződés hirdetményi úton történő Magyar joganyagok - 474/2013. (XII. 12.) Korm. rendelet - az elővásárlási és előhaszo 1. oldal 474/2013. (XII. 12.) Korm. rendelet az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása érdekében az adás-vételi

Részletesebben

51402 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 80. szám

51402 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 80. szám 51402 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 80. szám A Kormány 153/2013. (V. 24.) Korm. rendelete a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló 262/2010. (XI. 17.)

Részletesebben

2339 Majosháza, Kossuth u. 34. Tel: , Fax:

2339 Majosháza, Kossuth u. 34. Tel: , Fax: Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34. Tel: 06 24 511-830, Fax: 06 24 511-831 E-mail: polgarmester@majoshaza.hu ELŐTERJESZTÉS Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Székhely: 1149 Budapest, Bosnyák tér 5. Törzskönyvi azonosítószám:

Székhely: 1149 Budapest, Bosnyák tér 5. Törzskönyvi azonosítószám: HIRDETMÉNY NEMZETI FÖLDLPB TRTOZÓ FÖLDRÉSZLETEK NYILVÁNOS PÁLYÁZTTÁS, ILLETVE ÁRVERÉS MELLŐZÉSÉVEL TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK 2015/III. SZÁMÚ ÜTEMÉRE VONTKOZÓN mint tulajdonos nevében és képviseletében eljáró

Részletesebben

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/ RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Dabasi Kornélia és Vargáné Fodor Rita

Részletesebben

2010. évi CIII. törvény. a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról

2010. évi CIII. törvény. a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról 2010. évi CIII. törvény a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról Az Országgyűlés a hírközlési- és a médiafelügyelet integrált hatósági rendszerének kialakítása érdekében, biztosítva

Részletesebben

A Földforgalmi törvény és a kapcsolódó jogszabályok alkalmazásának tapasztalatai

A Földforgalmi törvény és a kapcsolódó jogszabályok alkalmazásának tapasztalatai A Földforgalmi törvény és a kapcsolódó jogszabályok alkalmazásának tapasztalatai Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földhivatala Dr. Horváth Áron földügyi osztályvezető 2015. február 27. AGRYA Konferencia,

Részletesebben

valamint az elektronikus hírközlésrá7 szóló évi C. törvény módosításáról szóló T/12714.

valamint az elektronikus hírközlésrá7 szóló évi C. törvény módosításáról szóló T/12714. Iromány száma : T/12714/ /{ Benyújtás dátuma : 2016. november 17. Az Országgy űlés Törvényalkotási bizottsága Címzett : Kövér László, az Országgy űlés elnöke Érkezett : 2016 tiov 1 7. Benyújtó : Dr. Gulyás

Részletesebben

I b s. aromán szár~, : Éz : évi törvény. A term őföld védelméről szóló évi CXXIX. számú törvény módosításáró l

I b s. aromán szár~, : Éz : évi törvény. A term őföld védelméről szóló évi CXXIX. számú törvény módosításáró l aromán szár~, : I b s Éz : 2010 2 8. 2010. évi törvény A term őföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. számú törvény módosításáró l 1. A term őföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. számú törvény I. melléklete

Részletesebben

XLIV. A Nemzeti Földalappal kapcsolatos bevételek és kiadások

XLIV. A Nemzeti Földalappal kapcsolatos bevételek és kiadások XLIV. A Nemzeti Földalappal kapcsolatos bevételek és kiadások A kincstári vagyon részét képező Nemzeti Földalapba tartozó vagyonelemek körét a Nemzeti Földalapról szóló törvény (a továbbiakban: Nfatv.)

Részletesebben

T/4824. számú törvényjavaslat. a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló évi XX. törvény módosításáról

T/4824. számú törvényjavaslat. a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló évi XX. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/4824. számú törvényjavaslat a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi XX. törvény módosításáról Előadó: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapest,

Részletesebben

Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete Tura város nemzeti vagyonáról. Általános rendelkezések

Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete Tura város nemzeti vagyonáról. Általános rendelkezések Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete Tura város nemzeti vagyonáról Tura Város Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény

Részletesebben

61/C. (1) A 2. mellékletben meghatározottak szerinti kiemelt nemzeti emlékhely az állami vagyon részét képezi.

61/C. (1) A 2. mellékletben meghatározottak szerinti kiemelt nemzeti emlékhely az állami vagyon részét képezi. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/15784) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Alcsútdoboz Települési Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember 25-ei soros ülésére

Alcsútdoboz Települési Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember 25-ei soros ülésére ELŐTERJESZTÉS Alcsútdoboz Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 25-ei soros ülésére Előterjesztés címe és tárgya: Döntés Cserna LajosGyörgy Alcsútdoboz, Szabadság u. 161. szám

Részletesebben

1# +atala 2010OKT évi... törvény. a nyugdíjpénztár-választás szabadságáró l

1# +atala 2010OKT évi... törvény. a nyugdíjpénztár-választás szabadságáró l 1# +atala ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Érkoett : 2010OKT22 Képvisel ői önálló indítvány 2010. évi... törvény a nyugdíjpénztár-választás szabadságáró l 1. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra

Részletesebben

2C13 :.;T;. 92. Tisztelt Elnök Úr!

2C13 :.;T;. 92. Tisztelt Elnök Úr! `t -7454 5,2?,( 2C13 :.;T;. 92. Az ORSZÁGGYŰLÉ S MEZŐGAZDASÁGI BIZOTTSÁGA Bizottsági módosító javasla t Kövér Lászl ó az Országgyűlés elnöke részére Helyben Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés Mezőgazdasági

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. szeptember 20-i ülése 6. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. szeptember 20-i ülése 6. számú napirendi pontja 1 Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. szeptember 20-i ülése 6. számú napirendi pontja Javaslat haszonélvezeti jog alapításáról szóló szerződés jóváhagyására Előadó: dr. Puskás

Részletesebben

0 gyűlés Hivatala. Iromány- zám : " TI X00%,.L -4 É UQtt: 2016 ÁPR 2 1. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Összegző módosító javasla t

0 gyűlés Hivatala. Iromány- zám :  TI X00%,.L -4 É UQtt: 2016 ÁPR 2 1. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Összegző módosító javasla t 0 gyűlés Hivatala Iromány- zám : " TI X00%,.L -4 É UQtt: 2016 ÁPR 2 1 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Összegző módosító javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök

Részletesebben

2012. évi... törvény. az egyes sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló évi LXV. törvény módosításáró l

2012. évi... törvény. az egyes sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló évi LXV. törvény módosításáró l 2012. évi... törvény É k& az egyes sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló 1996. évi LXV. törvény módosításáró l 1. Az egyes sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésér

Részletesebben

2013,xh,C12. Érkezett : évi... törvény

2013,xh,C12. Érkezett : évi... törvény ORSZÁGGY ŰLÉSI KÉPVISELŐ Érkezett : 2013,xh,C12. Képviselői önálló indítvány 2013. évi... törvény a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvény és a budapesti Istvánmez ő rehabilitációs programjáról,

Részletesebben

2) ELŐZMÉNYEK, KÜLÖNÖSEN A TÉMÁBAN HOZOTT KORÁBBI TESTÜLETI DÖNTÉSEK, AZOK VÉGREHAJTÁSA

2) ELŐZMÉNYEK, KÜLÖNÖSEN A TÉMÁBAN HOZOTT KORÁBBI TESTÜLETI DÖNTÉSEK, AZOK VÉGREHAJTÁSA RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette és előterjeszti: Hutter Jánosné jegyző

Részletesebben

Az állami vagyongazdálkodás jogi szabályozása, különös tekintettel a közutakra, vasutakra. dr. Perbiró Gábor, Jogtanácsos, MNV Zrt.

Az állami vagyongazdálkodás jogi szabályozása, különös tekintettel a közutakra, vasutakra. dr. Perbiró Gábor, Jogtanácsos, MNV Zrt. Az állami vagyongazdálkodás jogi szabályozása, különös tekintettel a közutakra, vasutakra dr. Perbiró Gábor, Jogtanácsos, MNV Zrt. A jogszabályi környezet Általános (átfogó) jellegű jogszabályok A nemzeti

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. Pályázat kiírása önkormányzati tulajdonú szántók haszonbérletére

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. Pályázat kiírása önkormányzati tulajdonú szántók haszonbérletére Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/124, 125, 133 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: beruhazas@pmh.biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Pályázat kiírása

Részletesebben

FÖLDHASZNÁLAT V.141028

FÖLDHASZNÁLAT V.141028 FÖLDHASZNÁLAT V.141028 Földtörvény(ek) 2013. évi CXXII. Törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról - földekre vonatkozó haszonélvezeti jog alapítására, - mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld

Részletesebben

Iromány száma: T/3372. Benyújtás dátuma: :40. Parlex azonosító: R3CHSK6U0001

Iromány száma: T/3372. Benyújtás dátuma: :40. Parlex azonosító: R3CHSK6U0001 Iromány száma: T/3372. Benyújtás dátuma: 2018-11-06 18:40 Miniszterelnökség Parlex azonosító: R3CHSK6U0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

lrom.:ny a,: ~ 32 c 1Ol 3o É kmz tt : Tisztelt Elnök Úr!

lrom.:ny a,: ~ 32 c 1Ol 3o É kmz tt : Tisztelt Elnök Úr! lrom.:ny a,: ~ 32 c 1Ol 3o É kmz tt : 20'Z :EO Q 5. Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága Bizottsági módosító javasla t Kövér László az Országgy űlés elnöke részére Helyben Tisztelt Elnök Úr! Az egyes

Részletesebben

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. Bérbeadói feladatokat teljesítő szervek

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. Bérbeadói feladatokat teljesítő szervek Abony Város Önkormányzat 14/2007. (IV.12) sz. rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 1/2010.

Részletesebben

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya Abony Város Önkormányzat 14/2007. (IV.12) sz. rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 1/2010.

Részletesebben

2010. évi LXXXVII. törvény. a Nemzeti Földalapról 1. Általános rendelkezések

2010. évi LXXXVII. törvény. a Nemzeti Földalapról 1. Általános rendelkezések Hatály: 2017.VII.1. - 2010. évi LXXXVII. törvény a Nemzeti Földalapról 1 Az Országgyűlés az állami tulajdonban lévő termőföldvagyonnal való ésszerű, és a földbirtok-politikai céloknak megfelelő gazdálkodás,

Részletesebben

Iromány száma: T/3604/7. Benyújtás dátuma: :51. Parlex azonosító: OFWRIAQ90003

Iromány száma: T/3604/7. Benyújtás dátuma: :51. Parlex azonosító: OFWRIAQ90003 Iromány száma: T/3604/7. Benyújtás dátuma: 2018-12-06 17:51 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: OFWRIAQ90003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dr. Bajkai

Részletesebben

Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (VI.26.) önkormányzati rendelete Valkó nagyközség nemzeti vagyonáról

Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (VI.26.) önkormányzati rendelete Valkó nagyközség nemzeti vagyonáról Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (VI.26.) önkormányzati rendelete Valkó nagyközség nemzeti vagyonáról (egységes szerkezetben) Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

21. NAPIREND Ügyiratszám: 1/1707/2018. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület november 23-i nyilvános ülésére

21. NAPIREND Ügyiratszám: 1/1707/2018. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület november 23-i nyilvános ülésére 21. NAPIREND Ügyiratszám: 1/1707/2018. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2018. november 23-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Döntés a Tapolca, 7850. hrsz-ú

Részletesebben

lrornányszám :TI C g 42 1 8 Érkezett: 2015 NOV 1 O. Tisztelt Elnök Úr!

lrornányszám :TI C g 42 1 8 Érkezett: 2015 NOV 1 O. Tisztelt Elnök Úr! uiés Hivatala Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága lrornányszám :TI C g 42 1 8 Érkezett: 2015 NOV 1 O. Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javasla t benyújtás a Kövér László úr, az Országgy űlés

Részletesebben

Előterjesztés A Bicske, 0171/3 hrsz.-ú ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba adásával összefüggő kérdésekről

Előterjesztés A Bicske, 0171/3 hrsz.-ú ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba adásával összefüggő kérdésekről Előterjesztés A Bicske, 0171/3 hrsz.-ú ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba adásával összefüggő kérdésekről 1. előterjesztés száma: 268/2017 2. előterjesztést készítő személy neve: Fábián Róbert

Részletesebben

Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester

Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Balatonakarattya, 2017. március 16. Polgár Beatrix jegyző E L Ő T E R J E S Z T É S Balatonakarattya

Részletesebben

2013. évi XXXV. törvény az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról*

2013. évi XXXV. törvény az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról* M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 57. szám 14665 2013. évi XXXV. törvény az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról* 1. A földrendezõ és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény módosítása

Részletesebben

1 Országgyűlés Hivatala - q. Irományszárn : -~ I

1 Országgyűlés Hivatala - q. Irományszárn : -~ I 1 Országgyűlés Hivatala - q Irományszárn : -~ I n o Érkezett : 2016 ÁPR 2 5. ~l 2016. évi.... törvény a mező- és erd őgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnye l összefüggő egyes rendelkezésekr

Részletesebben

Földhaszonbérlet nyilvános, egyszerűsített pályáztatása, pályázati felhívás

Földhaszonbérlet nyilvános, egyszerűsített pályáztatása, pályázati felhívás Földhaszonbérlet nyilvános, egyszerűsített pályáztatása, pályázati felhívás a vagyongazdálkodásról szóló 15/2013. (V.2) Ök. rendelet 16. (4) bekezdésében Cegléd Város Önkormányzatától kapott felhatalmazás

Részletesebben

A termőföldekhez kapcsolódó elővásárlási jog

A termőföldekhez kapcsolódó elővásárlási jog INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Veréb Viktória dr. Hernádi László A termőföldekhez kapcsolódó elővásárlási jog A termőföld társadalmi jelentősége, valamint az a tény, hogy korlátozottan áll rendelkezésre, a

Részletesebben

2016. évi... törvény

2016. évi... törvény Országgy űlés Hivatal a Irományszám : 7( A A C g g Érkezett : 2016 AUG 1 O. 2 2016. évi... törvény a tőkepiac stabilitásának er ősítése érdekében tett egyes kárrendezési intézkedésekről szóló 2015. évi

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület november 26-án tartandó ülésére

Előterjesztés a Képviselő-testület november 26-án tartandó ülésére Tárgy: Előterjesztés a Képviselő-testület 2015. november 26-án tartandó ülésére Javaslat az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 24/2008. (XII. 1.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatára

Részletesebben

A rendelet hatálya. (1) A rendelet hatálya kiterjed a Képviselő-testületre és szerveire, intézményeire.

A rendelet hatálya. (1) A rendelet hatálya kiterjed a Képviselő-testületre és szerveire, intézményeire. Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete Jánossomorja Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyonnal történő gazdálkodás szabályairól Jánossomorja

Részletesebben

Ёrkezetc : 70 14 W{^ 06.

Ёrkezetc : 70 14 W{^ 06. Oasa ёggy{ílés Hivatada 1, O111üt1YSZ1111.: 2014. évi... törvény Ёrkezetc : 70 14 W{^ 06. а mező- és erd őgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény módosításáró l 1. (1) А mez ő- és erdőgazdasági

Részletesebben

K É R E L E M. Önkormányzat Jegyzője 5932Gádoros Kossuth utca 16 Tel./Fax.:68/ ; 68/ Melléklet: 2 db vételi ajánlat

K É R E L E M. Önkormányzat Jegyzője 5932Gádoros Kossuth utca 16 Tel./Fax.:68/ ; 68/ Melléklet: 2 db vételi ajánlat K É R E L E M Önkormányzat Jegyzője 5932Gádoros Kossuth utca 16 Tel./Fax.:68/490-001; 68/490-000 Melléklet: 2 db vételi ajánlat Alulírott.,... szám alatti lakos kérem, hogy a termőföldre vonatkozó elővásárlási

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 131. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. augusztus 12., csütörtök. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 131. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. augusztus 12., csütörtök. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 131. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. augusztus 12., csütörtök Tartalomjegyzék 2010. évi LXXXVII. törvény A Nemzeti Földalapról 22382 2010. évi LXXXVIII. törvény A közbeszerzésekrõl

Részletesebben

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület június 21-én tartandó rendkívüli ülésére

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület június 21-én tartandó rendkívüli ülésére Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület 2016. június 21-én tartandó rendkívüli ülésére Tárgy: Kossuth utca 3 szám alatti (12074/4 helyrajzi számú) önkormányzati

Részletesebben

Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 10/1994. (X. 20.) Ör. számú R E N D E L E T E

Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 10/1994. (X. 20.) Ör. számú R E N D E L E T E Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/1994. (X. 20.) Ör. számú R E N D E L E T E az önkormányzat tulajdonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól A képviselő-testület az 1990.évi

Részletesebben

Országgy űlés Hivatala ; ;~n~nyszám I A 00 55I G

Országgy űlés Hivatala ; ;~n~nyszám I A 00 55I G Országgy űlés Hivatala ; ;~n~nyszám I A 00 55I G Az Országgyűlé s Fenntartható fejl ődés bizottsága 2016 ÁPR 19. Kapcsolódó bizottság enntarthato fejl des biz ttsaga jelentes a villamos energiáról szóló

Részletesebben