Mozgásban az ifjúság: Európa támogatja a fi fi fi ffi iatalokat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mozgásban az ifjúság: Európa támogatja a fi fi fi ffi iatalokat"

Átírás

1 Mozgásban az ifjúság: Európa támogatja a fi fi fi ffi iatalokat EURÓPÁBAN

2 Sem az Európai Bizottság, sem a nevében eljáró személyek nem felelnek azért, hogy a jelen kiadványban foglalt információtartalmakat mások hogyan használják fel. Fényképek 123RF / istock A nem az Európai Unióról tulajdonát képező képek felhasználási és sokszorosítási engedélyéért forduljon közvetlenül a jogtulajdonos(ok)hoz. A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni. Ingyenesen hívható telefonszám (*): (*) Egyes mobiltelefon szolgáltatók nem engednek hozzáférést a as telefonszámokhoz, vagy kiszámlázzák ezeket a hívásokat. Bővebb tájékoztatást az Európai Unióról az interneten talál (http://europa.eu). Katalógusadatok a kiadvány végén találhatók. Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala, 2012 ISBN doi: /54944 Európai Unió, 2012 A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett. Printed in Luxembourg ELEMIKLÓR-MENTES PAPÍRRA NYOMTATVA (ECF)

3 Saját országodban keresel munkát, vagy valahol máshol szeretnél szerencsét próbálni Európában? Szeretnéd tanulmányaid egy részét külföldön folytatni? Már van munkahelyed, de szeretnéd tudásodat folyamatosan javítani? Jobb képesítést igyekszel szerezni? Saját kisvállalkozás alapításáról álmodsz? Szeretnél önkéntes munkát végezni? Európa segíthet Neked! Természetesen Európa nem tud mindent megtenni helyetted, de egy egész sor olyan eszköz áll rendelkezésére, amely segíthet Neked abban, hogy valóra váltsd álmaidat. Európa és a fiatalok Szinte mindenki hallott már az Erasmusról, a jól ismert európai programról, amely 1987 óta közel 3 millió fiatal számára adott lehetőséget arra, hogy külföldön tanulhassanak. És szinte mindenki szörfözött már az EURES Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljának weboldalán, amely naponta több mint egy millió munkahelyet kínál az interneten. Európa mindig is törődött fiataljai jövőjével. De mivel a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság következtében a munkanélküliség megdöbbentő mértékben megnövekedett a fiatalok körében, úgy döntött, hogy lökést ad az ügynek. A fiatalok jelentik Európa jövőjét. A 22,3%-os munkanélküliségi arány ezért egész egyszerűen elfogadhatatlan, és egész Európa jövőbeni jólétét veszélyezteti. Tudtad, hogy a probléma legtöbbször a képesítés és a tapasztalat hiányából fakad, és hogy ezeken a területeken rengeteg eszköz áll Európa rendelkezésére?

4 Valójában mit tehet Érted Európa? Az Európai Unió által, az Európa 2020 stratégia részeként bevezetett Mozgásban az ifjúság kezdeményezés egy eszköztár, amely olyan jelenlegi és jövőbeni intézkedéseket tartalmaz, amelyek segítenek megteremteni a megfelelő feltételeket karriercéljaid eléréséhez. Az oktatást korszerűsíteni kell, a tanulást a munkaerő-piaci követelményekhez kell igazítani, és a külföldön töltött időt meg kell könnyíteni. Te lehetsz a fiatal egyike, akik ebben az évben részesülnek a mobilitási program előnyeiből. Annak érdekében, hogy erről a kezdeményezésről, valamint az oktatás, képzés, kultúra, foglalkoztatás, vállalkozás-alapítás, önkéntes munka és kutatás terén számodra elérhető különböző európai programokról még több információhoz juthass, az Európai Bizottság Mozgásban az ifjúság címmel információs kampányt indított. A Bizottság arra kér, hogy te is vegyél részt a kampány keretében rendezett vitákban, oszd meg tapasztalataidat, és tedd fel kérdéseidet az európai képviseleteknek. Ismerd meg, mit tehet érted Európa! Az európai fiatalokat különösen súlyosan érintő a munkanélküliek száma a fiatalok körében a 2008-as helyzethez képest további egymillió fővel nőtt krízisre válaszul a Bizottság december 20-án elfogadta a Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezést, amely 2012-ben és 2013-ban is azonnali intézkedéseket sürget. Ez a kiadvány jó áttekintést ad azon programokról és tevékenységekről, amelyeket hasznosnak találhatsz, és... ha naprakész akarsz maradni, csatlakozz hozzánk a Face bookon: Mozgásban az ifjúság: Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés: Ifjúsági információ: Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja: Élet, munka és utazás az EU-ban segítség és tanácsok:

5 Láss világot! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: istock

6 MOZGÁS Láss világot! Az EU állampolgárainak joguk van ahhoz, hogy egy másik tagállamban tanuljanak és dolgozzanak. Egy idegen országba történő költözés egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy egy új nyelvet és új készségeket tanulj, és felfedezz egy másik kultúrát. Emellett javítja a munkakeresés esélyeit is. A Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés, az Erasmus és a Leonardo da Vinci programok célja a felsőfokú és szakmai képzésben részt vevő diákok elhelyezése vállalatoknál ben a cél legalább főnek helyet találni. Az Erasmus fiatal vállalkozóknak program további 600 fiatal és kezdő vállalkozó tapasztalatszerzését támogatja 2012-ben és 2013-ban. Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja: Mozgásban az ifjúság honlapja: A Te Európád: Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés: Leonardo da Vinci: Erasmus fiatal vállalkozóknak:

7 Fejleszd készségeidet! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: 123RF

8 KÉPZÉS Fejleszd készségeidet! Az EU számos olyan programot kínál, amely lehetővé teszi az európaiak számára, hogy elvárásaiknak és a gazdaság igényeinek megfelelő képzést kapjanak. A különböző programok, mint a Leonardo da Vinci, a Comenius vagy a Grundtvig lehetőségek széles körét kínálja diákok, gyakornokok, friss diplomások, szakemberek és tanárok számára. A Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés keretein belül az Európai Szociális Alap technikai segítségnyújtási programja 1,3 millió eurós kerettel támogatja a gyakornokok képzését. A cél új gyakornok kihelyezése 2013 végéig, aminek teljesítésében a tagállamok is részt vesznek. Leonardo da Vinci: Comenius: Grundtvig: Erasmus fiatal vállalkozóknak: Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés: Európai Szociális Alap:

9 Szélesítsd ismereteidet! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: Getty Images

10 TANULMÁNYOK Szélesítsd ismereteidet! Számos EU-s program jött létre annak érdekében, hogy az európaiak külföldön tanulhassanak. Az ilyen lehetőségek megnyitásával az EU lehetővé teszi számodra, hogy új országokat és nyelveket fedezz fel, és szélesítsd a látókörödet. Az Erasmus program 1987 óta közel 3 millió tanuló számára biztosított lehetőséget arra, hogy egy másik országban tanulhassanak vagy helyezkedhessenek el. Erasmus: Tempus: Leonardo da Vinci: Erasmus Mundus:

11 Oszd meg tapasztalataidat! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: istock

12 TANULÁS Oszd meg tapasztalataidat! Az EU támogatja a tanulási mobilitást, mert ez része az európaiságnak és olyan lehetőség, amely minden fiatal számára nyitva áll Európában. A jelen és jövő nemzedékeknek segít szembenézni az új kihívásokkal, erősíti az európai identitást és ösztönzi az együttműködést. Az EU Fiatalok Lendületben és az Egész életen át tartó tanulás programjai különböző tevékenységeket, köztük csereprogramokat, tanulmányutakat és hálózatépítési tevékenységeket finanszíroznak. A Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés keretében 2012 első felében elkészül a minőségi európai gyakornokképzések koncepciója. Fiatalok Lendületben program iskolán kívüli tanulmányi tevékenységek: Egész életen át tartó tanulás program: Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés:

13 Tedd közkinccsé tehetségedet! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: istock

14 RÉSZVÉTEL Tedd közkinccsé tehetségedet! Az EU azt szeretné, ha polgárai hallatnák hangjukat az őket nyugtalanító problémákkal kapcsolatban. Az európai polgári kezdeményezésnek köszönhetően 1 millió uniós polgár közvetlenül részt vehet az uniós szakpolitikák kialakításában azáltal, hogy az Európai Bizottságot jogalkotási javaslat előterjesztésére szólítja fel. Az EU strukturált párbeszéde szorgalmazza a fiatalokkal és ifjúsági szervezetekkel való különböző szintű konzultációkat a tagállamokban, az EU Ifjúsági Konferencián és az Európai Ifjúsági Hét során. Az Európai Ifjúsági Portálon számos információ érhető el, de a fiatalok kérdéseket is feltehetnek, és megoszthatják tapasztalataikat. Európai polgári kezdeményezés: Strukturált párbeszéd: Európai Ifjúsági Portál:

15 Fedezd fel a kutatói karriert! EURÓPÁBAN Európai Unió / Fényképek: GraphicObsession

16 INNOVÁCIÓ Fedezd fel a kutatói karriert! A Marie Curie-cselekvések program kutatók számára biztosít nemzetközi képzési és karrierfejlesztési lehetőségeket óta a program több ezer fiatal kutatónak segített abban, hogy tapasztalatait egy másik országban bővítse. Az akciókat az Euraxess központok hálózata egészíti ki, amely a szakmai és mindennapi élettel kapcsolatos hasznos információkkal és segítségnyújtással támogatja a kutatók másik országba költözését. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet a felsőfokú tanintézmények, kutatóközpontok és cégek összehozásával támogatja az innovációt az energetika, az éghajlatváltozás és az információs társadalom területein. Tevékenysége középpontjában a kutatók, a vállalkozók és a diákok állnak, akiket a megfelelő eszközök, ismeretek és környezet biztosításával piacképes új ötletek kidolgozására és új vállalkozások létrehozására próbál ösztönözni. Marie Curie-cselekvések: Euraxess: Európai Innovációs és Technológiai Intézet:

17 Változtass a dolgokon! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: 123RF

18 ÖNKÉNTESSÉG! Változtass a dolgokon! A becslések szerint 100 millió európai már végzett valamilyen önkéntes tevékenységet. Az önkéntesség lehetőséget ad arra, hogy a társadalmi kohézió tudatának erősítéséhez és a társadalom harmonikus fejlődéséhez való hozzájárulással tegyél a változásért. A Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés keretében az Európai Önkéntes Szolgálat legalább önkéntes szolgálati lehetőség létrehozását tervezi a as években. Európai Önkéntes Szolgálat: youth-in-action-programme/european-voluntary-service_en.htm Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés:

19 Váltsd valóra álmaidat! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: Getty Images, 123RF

20 KREATIVITÁS Váltsd valóra álmaidat! Az Európában induló vállalkozások 99%-a mikro- és kisvállalkozás, és ezek egyharmadát munkanélküliek indítják be. Az Európai Progress mikrofinanszírozási eszközt az Európában működő intézmények mikrofinanszírozásának segítésére hozták létre annak érdekében, hogy növeljék a legfeljebb tíz alkalmazottat foglalkoztató független vállalkozók és vállalkozások számára történő hitelezést. Ennek eredményeképpen mintegy legfeljebb eurós hitel áll fiatal európaiak rendelkezésére, hogy az elkövetkező években beindíthassák saját vállalkozásukat. Az Erasmus fiatal vállalkozóknak program keretében a kezdő vállalkozó vagy a vállalkozás indítását csak tervező fiatalok 6 hónapon át egy másik ország sikeres vállalkozója mellett dolgozva megtanulhatják, hogyan lehet sikeresen működtetni egy vállalkozást. A költségeket az EU állja. A Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés keretében az Európai Szociális Alap technikai segítségnyújtási programja 3 millió eurós kerettel segíti a vállalkozást alapító és a szociális vállalkozást működtető pályakezdő fiatalok támogatási sémáinak kidolgozását. Európai Progress mikrofinanszírozási eszköz: Erasmus fiatal vállalkozóknak: EU-finanszírozás kis- és középvállalkozások számára: Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés:

21 Tájékozódj! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: 123RF

22 JOGAID Tájékozódj! Az EU biztosítja, hogy valamennyi európai élhessen alapvető jogaival. Ezek közé tartozik a megkülönböztetés és kirekesztés elleni küzdelem, a férfiak és nők közötti egyenlőség, valamint az orvosi segítséghez való jog. Az EU Európaszerte támogatja a társadalmi igazságtalanságok elleni küzdelem és az adatok védelmének szükségességére történő figyelemfelhívásra irányuló cselekvési programokat. Az Európai Igazságszolgáltatási Térség kialakítása: A hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem: A sokszínűségért, a diszkrimináció ellen: A Te Európád:

23 Valósítsd meg céljaidat! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: 123RF

24 MUNKA Valósítsd meg céljaidat! A munkaerő-piachoz való hozzáférés, különösen a fiatalok számára, nehéz. Az EU valamennyi európai állampolgárnak egy sor eszközt biztosít munkalehetőségeik javítására. Az Európai Szociális Alap (ESZA) az egyik ilyen példa. Évente mintegy 10 millió ember részesül az ESZA által finanszírozott munkaerő-piaci beilleszkedés és képzési programok előnyeiből. Egy másik példa erre az EURES Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja, amely naponta mintegy 1 millió állásajánlatot kínál. Az első EURES-állásod egy foglalkoztatási mobilitási program, mely segít a fiataloknak munkát, a munkaadóknak pedig munkaerőt találni. Célja, hogy összehozza az álláskeresőket és munkahelyet váltókat a nehezen betölthető álláshelyekkel szerte Európában. A Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés keretében Az első EURES-állásod program ban körülbelül 5000 fiatalnak kíván segíteni új állást találni egy másik EU-tagországban. Végül, de nem utolsósorban, az Enterprise Europe Network számos szolgáltatással segíti azokat a vállalkozásokat, akik tevékenységüket egész Európára vagy annak határain túlra szeretnék kiterjeszteni. A Hálózatnak 50-nél is több országban 600 partnere van. Európai Szociális Alap: EURES: Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés: Enterprise Europe Network:

25 Európai Bizottság Mozgásban az ifjúság: Európa támogatja a fiatalokat Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala oldal 17,0 10,5 cm ISBN doi: /54944 Ez a kiadvány nyomtatott változatban elérhető az EU összes hivatalos nyelvén. Látogass el hozzánk: A Mozgásban az ifjúság honlapja: Mozgásban az ifjúság a Facebookon: Mozgásban az ifjúság fotógaléria:

26 KE HU C

Oktatási, képzési, ifjúsági. és sportpolitika. Oktatás és képzés A jövőnk záloga KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL

Oktatási, képzési, ifjúsági. és sportpolitika. Oktatás és képzés A jövőnk záloga KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL Oktatási, képzési, ifjúsági Oktatás és képzés A jövőnk záloga és sportpolitika Az oktatásba és a képzésbe való befektetés kulcsfontosságú a fiatalok személyes

Részletesebben

Foglalkoztatási és szociális politika

Foglalkoztatási és szociális politika KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL A munkahelyteremtés, a társadalmi befogadás és a szociális politika mint beruházás Foglalkoztatási és szociális politika Ha a válságból erősebben, összetartóbban

Részletesebben

Az első EURES-állásod

Az első EURES-állásod Az első EURES-állásod 2014-2015 Útmutató munkakeresőknek és munkáltatóknak eures.europa.eu ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob Szociális Európa Az első EURES-állásod Megkönnyítjük a szabad mozgást és

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2009. július 9. (27.07) (OR. en) 11968/09 EDUC 119 JEUN 35 SOC 437

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2009. július 9. (27.07) (OR. en) 11968/09 EDUC 119 JEUN 35 SOC 437 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2009. július 9. (27.07) (OR. en) 11968/09 EDUC 119 JEUN 35 SOC 437 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató Az átvétel dátuma:

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR)

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) Európai Képesítési Keretrendszer Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni.

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR)

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) Európai Képesítési Keretrendszer Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni.

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1296/2013/EU RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1296/2013/EU RENDELETE L 347/238 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2013.12.20. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1296/2013/EU RENDELETE (2013. december 11.) az Európai Unió foglalkoztatás és társadalmi innováció programjáról és

Részletesebben

A 2006 UTÁNI EURÓPAI OKTATÁSI, KÉPZÉSI ÉS IFJÚSÁGÜGYI PROGRAMOK JÖVŐBELI KIDOLGOZÁSA NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓS ANYAG

A 2006 UTÁNI EURÓPAI OKTATÁSI, KÉPZÉSI ÉS IFJÚSÁGÜGYI PROGRAMOK JÖVŐBELI KIDOLGOZÁSA NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓS ANYAG EURÓPAI BIZOTTSÁG Oktatási és Kulturális Főigazgatóság A 2006 UTÁNI EURÓPAI OKTATÁSI, KÉPZÉSI ÉS IFJÚSÁGÜGYI PROGRAMOK JÖVŐBELI KIDOLGOZÁSA NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓS ANYAG Európai Bizottság Oktatási és Kulturális

Részletesebben

Erasmus+ Pályázati útmutató

Erasmus+ Pályázati útmutató Erasmus+ Pályázati útmutató Amennyiben a különböző nyelvű változatok között jelentésbeli eltérések vannak, az angol nyelvű változat az irányadó a más nyelvű változattal szemben. 3. verzió (2015): 16/12/2014

Részletesebben

AZ EURÓPA 2020 STRATÉGIA SZOCIÁLIS DIMENZIÓJA A SZOCIÁLIS VÉDELEMMEL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG JELENTÉSE (2011) ÖSSZEFOGLALÓ ISSN 1977-2130

AZ EURÓPA 2020 STRATÉGIA SZOCIÁLIS DIMENZIÓJA A SZOCIÁLIS VÉDELEMMEL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG JELENTÉSE (2011) ÖSSZEFOGLALÓ ISSN 1977-2130 AZ EURÓPA 2020 STRATÉGIA SZOCIÁLIS DIMENZIÓJA A SZOCIÁLIS VÉDELEMMEL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG JELENTÉSE (2011) ÖSSZEFOGLALÓ ISSN 1977-2130 Ez a publikáció az Európai Unió foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ EURÓPAI UNIÓ FINANSZÍROZÁSI ALAPJAIHOZ

ÚTMUTATÓ AZ EURÓPAI UNIÓ FINANSZÍROZÁSI ALAPJAIHOZ 2 0 1 4 ++ EURÓPAI STRUKTURÁLIS ÉS BERUHÁZÁSI ALAPOK (ESB-ALAPOK)++ EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP (ERFA)++ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP (ESZA)++ IFJÚSÁGI FOGLALKOZTATÁSI KEZDEMÉNYEZÉS (IFK)++ KOHÉZIÓS

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1288/2013/EU RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1288/2013/EU RENDELETE L 347/50 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2013.12.20. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1288/2013/EU RENDELETE (2013. december 11.) az Erasmus+ : elnevezésű uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram

Részletesebben

Europe Direct. Éves jelentés 2011

Europe Direct. Éves jelentés 2011 Europe Direct Éves jelentés 2011 2011 legfontosabb számadatai Europe Direct = A Europe Direct kapcsolattartó központ Csaknem 80000 megkeresés + Europe Direct hálózat 468 Europe Direct információs központ

Részletesebben

CSELEKVÉSI KERETTERV A FIATALOK FOGLALKOZTATÁSÁRÓL 2013 JÚNIUS EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK 1 :

CSELEKVÉSI KERETTERV A FIATALOK FOGLALKOZTATÁSÁRÓL 2013 JÚNIUS EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK 1 : EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK 1 : CSELEKVÉSI KERETTERV A FIATALOK FOGLALKOZTATÁSÁRÓL 2013 JÚNIUS 1 Az ETUC delegáció az EUROCADRES/CEC összekötő bizottság képviselőit is magában foglalja ETUC EURÓPAI SZAKSZERVEZETI

Részletesebben

A fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása

A fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása A fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása Európa esélyegyenlőségi stratégiája Európai Bizottság Egyenlő esélyek az egyenlő jogokhoz Az európai hozzáadott érték A Fogyatékkal Élők Európai Éve (EYPD)

Részletesebben

Erasmus+ Útmutató a programhoz. 2014. január 1-jétől érvényes

Erasmus+ Útmutató a programhoz. 2014. január 1-jétől érvényes Erasmus+ Útmutató a programhoz 2014. január 1-jétől érvényes 3. verzió: 04.06.2014 2 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 7 A. RÉSZ: ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK AZ ERASMUS+ PROGRAMRÓL... 9 Az Erasmus+ program céljai

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2009.4.27. COM(2009) 200 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK

Részletesebben

Az http://www.eutanfolyam.hu/ webcímen fellelhető anyag. az Oktatáspolitika és K+F c. tantárgyhoz. Oktatás és képzés

Az http://www.eutanfolyam.hu/ webcímen fellelhető anyag. az Oktatáspolitika és K+F c. tantárgyhoz. Oktatás és képzés Az http://www.eutanfolyam.hu/ webcímen fellelhető anyag az Oktatáspolitika és K+F c. tantárgyhoz Oktatás és képzés 1. Az oktatási politika helye az EU jogrendszerében 1.1 Az oktatás és az acquis Az európai

Részletesebben

Szociális beszerzés. Útmutató a szociális szempontok figyelembevételéhez a közbeszerzések során

Szociális beszerzés. Útmutató a szociális szempontok figyelembevételéhez a közbeszerzések során Szociális beszerzés Útmutató a szociális szempontok figyelembevételéhez a közbeszerzések során Ez a publikáció az Európai Unió foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási program (2007 2013) megbízása

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ MAGYARORSZÁGON HIVATALOS KÉPVISELETEK, TÁJÉKOZTATÓ ÉS TANÁCSADÓ SZOLGÁLATOK

AZ EURÓPAI UNIÓ MAGYARORSZÁGON HIVATALOS KÉPVISELETEK, TÁJÉKOZTATÓ ÉS TANÁCSADÓ SZOLGÁLATOK AZ EURÓPAI UNIÓ MAGYARORSZÁGON HIVATALOS KÉPVISELETEK, TÁJÉKOZTATÓ ÉS TANÁCSADÓ SZOLGÁLATOK HU2014 TARTALOM Bevezető 5 I. HIVATALOS KÉPVISELETEK ÉS HÁLÓZATOK 7 Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

Részletesebben

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS PROGRAMJA ÁLTALÁNOS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2008 2010 KÖZÖTTI IDŐSZAKRA 2009-ES AKTUALIZÁLÁS STRATÉGIAI PRIORITÁSOK

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS PROGRAMJA ÁLTALÁNOS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2008 2010 KÖZÖTTI IDŐSZAKRA 2009-ES AKTUALIZÁLÁS STRATÉGIAI PRIORITÁSOK AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS PROGRAMJA ÁLTALÁNOS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2008 2010 KÖZÖTTI IDŐSZAKRA 2009-ES AKTUALIZÁLÁS STRATÉGIAI PRIORITÁSOK TARTALOM HOGYAN HASZNÁLJUK A DOKUMENTUMOT?... 3 BEVEZETÉS

Részletesebben

AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK 2012-2014-ES MUNKAPROGRAMJA

AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK 2012-2014-ES MUNKAPROGRAMJA AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK 2012-2014-ES MUNKAPROGRAMJA MEGKÖZELÍTÉSÜNK Az Európai Unió eddigi történetének legsúlyosabb válságát éli. A 2008-ban kirobbant pénzügyi krízist követően mélyreható válság

Részletesebben

Az Európai Foglalkoztatási Stratégia (EFS) tíz éve

Az Európai Foglalkoztatási Stratégia (EFS) tíz éve Az Európai Foglalkoztatási Stratégia (EFS) tíz éve Európai Bizottság Az Európai Foglalkoztatási Stratégia (EFS) tíz éve Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóság D2

Részletesebben

Kengyel Ákos 1. Az európai uniós támogatások és az emberi erőforrások fejlesztése Az egész életen át tartó tanulás kiemelkedő szerepe

Kengyel Ákos 1. Az európai uniós támogatások és az emberi erőforrások fejlesztése Az egész életen át tartó tanulás kiemelkedő szerepe Kengyel Ákos 1 Az európai uniós támogatások és az emberi erőforrások fejlesztése Az egész életen át tartó tanulás kiemelkedő szerepe Az európai integrációs folyamat elindulásánál a gazdasági prosperitás

Részletesebben

Fiatalok Lendületben Program Pályázati útmutató

Fiatalok Lendületben Program Pályázati útmutató Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Program Pályázati útmutató (Érvényes: 2012. január 1-től) 1 TARTALOM TARTALOM 3 BEVEZETÉS.. 4 A RÉSZ ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ A FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAMRÓL 5 1. Melyek

Részletesebben

A FIATALOK TÁMOGATÁSA AZ ISKOLÁBÓL A MUNKA VILÁGÁBA VEZETŐ ÚTON

A FIATALOK TÁMOGATÁSA AZ ISKOLÁBÓL A MUNKA VILÁGÁBA VEZETŐ ÚTON A FIATALOK TÁMOGATÁSA AZ ISKOLÁBÓL A MUNKA VILÁGÁBA VEZETŐ ÚTON Foglalkoztatás & Európai Szociális Alap Példák az Európai Szociális Alap projektjeire Foglalkoztatási és szociális ügyek Európai Bizottság

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ MAGYAR- ORSZÁGON HIVATALOS KÉPVISELETEK, TÁJÉKOZTATÓ ÉS TANÁCSADÓ SZOLGÁLATOK

AZ EURÓPAI UNIÓ MAGYAR- ORSZÁGON HIVATALOS KÉPVISELETEK, TÁJÉKOZTATÓ ÉS TANÁCSADÓ SZOLGÁLATOK 2015 AZ EURÓPAI UNIÓ MAGYAR- ORSZÁGON HIVATALOS KÉPVISELETEK, TÁJÉKOZTATÓ ÉS TANÁCSADÓ SZOLGÁLATOK 2015 BEVEZETŐ A Europe Direct szolgáltatás segít választ találni az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire.

Részletesebben

EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP

EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP πϖ7080146_50ψεσφ ΗΥ Ινηαλτ.θξδ7:Μισε εν παγε 1 22.11.2007 1:10 Υηρ Σειτε 1 EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP Befektetés az emberekbe immár 50 éve πϖ7080146_50ψεσφ ΗΥ Ινηαλτ.θξδ7:Μισε εν παγε 1 22.11.2007 1:10 Υηρ

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás programja LEONARDO DA VINCI. Sikertörténetek EURÓPA LEHETŐSÉGEKET TEREMT

Az egész életen át tartó tanulás programja LEONARDO DA VINCI. Sikertörténetek EURÓPA LEHETŐSÉGEKET TEREMT Az egész életen át tartó tanulás programja LEONARDO DA VINCI Sikertörténetek EURÓPA LEHETŐSÉGEKET TEREMT A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni.

Részletesebben