Mozgásban az ifjúság: Európa támogatja a fi fi fi ffi iatalokat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mozgásban az ifjúság: Európa támogatja a fi fi fi ffi iatalokat"

Átírás

1 Mozgásban az ifjúság: Európa támogatja a fi fi fi ffi iatalokat EURÓPÁBAN

2 Sem az Európai Bizottság, sem a nevében eljáró személyek nem felelnek azért, hogy a jelen kiadványban foglalt információtartalmakat mások hogyan használják fel. Fényképek 123RF / istock A nem az Európai Unióról tulajdonát képező képek felhasználási és sokszorosítási engedélyéért forduljon közvetlenül a jogtulajdonos(ok)hoz. A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni. Ingyenesen hívható telefonszám (*): (*) Egyes mobiltelefon szolgáltatók nem engednek hozzáférést a as telefonszámokhoz, vagy kiszámlázzák ezeket a hívásokat. Bővebb tájékoztatást az Európai Unióról az interneten talál ( Katalógusadatok a kiadvány végén találhatók. Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala, 2012 ISBN doi: /54944 Európai Unió, 2012 A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett. Printed in Luxembourg ELEMIKLÓR-MENTES PAPÍRRA NYOMTATVA (ECF)

3 Saját országodban keresel munkát, vagy valahol máshol szeretnél szerencsét próbálni Európában? Szeretnéd tanulmányaid egy részét külföldön folytatni? Már van munkahelyed, de szeretnéd tudásodat folyamatosan javítani? Jobb képesítést igyekszel szerezni? Saját kisvállalkozás alapításáról álmodsz? Szeretnél önkéntes munkát végezni? Európa segíthet Neked! Természetesen Európa nem tud mindent megtenni helyetted, de egy egész sor olyan eszköz áll rendelkezésére, amely segíthet Neked abban, hogy valóra váltsd álmaidat. Európa és a fiatalok Szinte mindenki hallott már az Erasmusról, a jól ismert európai programról, amely 1987 óta közel 3 millió fiatal számára adott lehetőséget arra, hogy külföldön tanulhassanak. És szinte mindenki szörfözött már az EURES Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljának weboldalán, amely naponta több mint egy millió munkahelyet kínál az interneten. Európa mindig is törődött fiataljai jövőjével. De mivel a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság következtében a munkanélküliség megdöbbentő mértékben megnövekedett a fiatalok körében, úgy döntött, hogy lökést ad az ügynek. A fiatalok jelentik Európa jövőjét. A 22,3%-os munkanélküliségi arány ezért egész egyszerűen elfogadhatatlan, és egész Európa jövőbeni jólétét veszélyezteti. Tudtad, hogy a probléma legtöbbször a képesítés és a tapasztalat hiányából fakad, és hogy ezeken a területeken rengeteg eszköz áll Európa rendelkezésére?

4 Valójában mit tehet Érted Európa? Az Európai Unió által, az Európa 2020 stratégia részeként bevezetett Mozgásban az ifjúság kezdeményezés egy eszköztár, amely olyan jelenlegi és jövőbeni intézkedéseket tartalmaz, amelyek segítenek megteremteni a megfelelő feltételeket karriercéljaid eléréséhez. Az oktatást korszerűsíteni kell, a tanulást a munkaerő-piaci követelményekhez kell igazítani, és a külföldön töltött időt meg kell könnyíteni. Te lehetsz a fiatal egyike, akik ebben az évben részesülnek a mobilitási program előnyeiből. Annak érdekében, hogy erről a kezdeményezésről, valamint az oktatás, képzés, kultúra, foglalkoztatás, vállalkozás-alapítás, önkéntes munka és kutatás terén számodra elérhető különböző európai programokról még több információhoz juthass, az Európai Bizottság Mozgásban az ifjúság címmel információs kampányt indított. A Bizottság arra kér, hogy te is vegyél részt a kampány keretében rendezett vitákban, oszd meg tapasztalataidat, és tedd fel kérdéseidet az európai képviseleteknek. Ismerd meg, mit tehet érted Európa! Az európai fiatalokat különösen súlyosan érintő a munkanélküliek száma a fiatalok körében a 2008-as helyzethez képest további egymillió fővel nőtt krízisre válaszul a Bizottság december 20-án elfogadta a Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezést, amely 2012-ben és 2013-ban is azonnali intézkedéseket sürget. Ez a kiadvány jó áttekintést ad azon programokról és tevékenységekről, amelyeket hasznosnak találhatsz, és... ha naprakész akarsz maradni, csatlakozz hozzánk a Face bookon: Mozgásban az ifjúság: Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés: Ifjúsági információ: Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja: Élet, munka és utazás az EU-ban segítség és tanácsok:

5 Láss világot! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: istock

6 MOZGÁS Láss világot! Az EU állampolgárainak joguk van ahhoz, hogy egy másik tagállamban tanuljanak és dolgozzanak. Egy idegen országba történő költözés egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy egy új nyelvet és új készségeket tanulj, és felfedezz egy másik kultúrát. Emellett javítja a munkakeresés esélyeit is. A Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés, az Erasmus és a Leonardo da Vinci programok célja a felsőfokú és szakmai képzésben részt vevő diákok elhelyezése vállalatoknál ben a cél legalább főnek helyet találni. Az Erasmus fiatal vállalkozóknak program további 600 fiatal és kezdő vállalkozó tapasztalatszerzését támogatja 2012-ben és 2013-ban. Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja: Mozgásban az ifjúság honlapja: A Te Európád: Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés: Leonardo da Vinci: Erasmus fiatal vállalkozóknak:

7 Fejleszd készségeidet! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: 123RF

8 KÉPZÉS Fejleszd készségeidet! Az EU számos olyan programot kínál, amely lehetővé teszi az európaiak számára, hogy elvárásaiknak és a gazdaság igényeinek megfelelő képzést kapjanak. A különböző programok, mint a Leonardo da Vinci, a Comenius vagy a Grundtvig lehetőségek széles körét kínálja diákok, gyakornokok, friss diplomások, szakemberek és tanárok számára. A Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés keretein belül az Európai Szociális Alap technikai segítségnyújtási programja 1,3 millió eurós kerettel támogatja a gyakornokok képzését. A cél új gyakornok kihelyezése 2013 végéig, aminek teljesítésében a tagállamok is részt vesznek. Leonardo da Vinci: Comenius: Grundtvig: Erasmus fiatal vállalkozóknak: Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés: Európai Szociális Alap:

9 Szélesítsd ismereteidet! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: Getty Images

10 TANULMÁNYOK Szélesítsd ismereteidet! Számos EU-s program jött létre annak érdekében, hogy az európaiak külföldön tanulhassanak. Az ilyen lehetőségek megnyitásával az EU lehetővé teszi számodra, hogy új országokat és nyelveket fedezz fel, és szélesítsd a látókörödet. Az Erasmus program 1987 óta közel 3 millió tanuló számára biztosított lehetőséget arra, hogy egy másik országban tanulhassanak vagy helyezkedhessenek el. Erasmus: Tempus: Leonardo da Vinci: Erasmus Mundus:

11 Oszd meg tapasztalataidat! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: istock

12 TANULÁS Oszd meg tapasztalataidat! Az EU támogatja a tanulási mobilitást, mert ez része az európaiságnak és olyan lehetőség, amely minden fiatal számára nyitva áll Európában. A jelen és jövő nemzedékeknek segít szembenézni az új kihívásokkal, erősíti az európai identitást és ösztönzi az együttműködést. Az EU Fiatalok Lendületben és az Egész életen át tartó tanulás programjai különböző tevékenységeket, köztük csereprogramokat, tanulmányutakat és hálózatépítési tevékenységeket finanszíroznak. A Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés keretében 2012 első felében elkészül a minőségi európai gyakornokképzések koncepciója. Fiatalok Lendületben program iskolán kívüli tanulmányi tevékenységek: Egész életen át tartó tanulás program: Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés:

13 Tedd közkinccsé tehetségedet! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: istock

14 RÉSZVÉTEL Tedd közkinccsé tehetségedet! Az EU azt szeretné, ha polgárai hallatnák hangjukat az őket nyugtalanító problémákkal kapcsolatban. Az európai polgári kezdeményezésnek köszönhetően 1 millió uniós polgár közvetlenül részt vehet az uniós szakpolitikák kialakításában azáltal, hogy az Európai Bizottságot jogalkotási javaslat előterjesztésére szólítja fel. Az EU strukturált párbeszéde szorgalmazza a fiatalokkal és ifjúsági szervezetekkel való különböző szintű konzultációkat a tagállamokban, az EU Ifjúsági Konferencián és az Európai Ifjúsági Hét során. Az Európai Ifjúsági Portálon számos információ érhető el, de a fiatalok kérdéseket is feltehetnek, és megoszthatják tapasztalataikat. Európai polgári kezdeményezés: Strukturált párbeszéd: Európai Ifjúsági Portál:

15 Fedezd fel a kutatói karriert! EURÓPÁBAN Európai Unió / Fényképek: GraphicObsession

16 INNOVÁCIÓ Fedezd fel a kutatói karriert! A Marie Curie-cselekvések program kutatók számára biztosít nemzetközi képzési és karrierfejlesztési lehetőségeket óta a program több ezer fiatal kutatónak segített abban, hogy tapasztalatait egy másik országban bővítse. Az akciókat az Euraxess központok hálózata egészíti ki, amely a szakmai és mindennapi élettel kapcsolatos hasznos információkkal és segítségnyújtással támogatja a kutatók másik országba költözését. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet a felsőfokú tanintézmények, kutatóközpontok és cégek összehozásával támogatja az innovációt az energetika, az éghajlatváltozás és az információs társadalom területein. Tevékenysége középpontjában a kutatók, a vállalkozók és a diákok állnak, akiket a megfelelő eszközök, ismeretek és környezet biztosításával piacképes új ötletek kidolgozására és új vállalkozások létrehozására próbál ösztönözni. Marie Curie-cselekvések: Euraxess: Európai Innovációs és Technológiai Intézet:

17 Változtass a dolgokon! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: 123RF

18 ÖNKÉNTESSÉG! Változtass a dolgokon! A becslések szerint 100 millió európai már végzett valamilyen önkéntes tevékenységet. Az önkéntesség lehetőséget ad arra, hogy a társadalmi kohézió tudatának erősítéséhez és a társadalom harmonikus fejlődéséhez való hozzájárulással tegyél a változásért. A Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés keretében az Európai Önkéntes Szolgálat legalább önkéntes szolgálati lehetőség létrehozását tervezi a as években. Európai Önkéntes Szolgálat: youth-in-action-programme/european-voluntary-service_en.htm Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés:

19 Váltsd valóra álmaidat! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: Getty Images, 123RF

20 KREATIVITÁS Váltsd valóra álmaidat! Az Európában induló vállalkozások 99%-a mikro- és kisvállalkozás, és ezek egyharmadát munkanélküliek indítják be. Az Európai Progress mikrofinanszírozási eszközt az Európában működő intézmények mikrofinanszírozásának segítésére hozták létre annak érdekében, hogy növeljék a legfeljebb tíz alkalmazottat foglalkoztató független vállalkozók és vállalkozások számára történő hitelezést. Ennek eredményeképpen mintegy legfeljebb eurós hitel áll fiatal európaiak rendelkezésére, hogy az elkövetkező években beindíthassák saját vállalkozásukat. Az Erasmus fiatal vállalkozóknak program keretében a kezdő vállalkozó vagy a vállalkozás indítását csak tervező fiatalok 6 hónapon át egy másik ország sikeres vállalkozója mellett dolgozva megtanulhatják, hogyan lehet sikeresen működtetni egy vállalkozást. A költségeket az EU állja. A Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés keretében az Európai Szociális Alap technikai segítségnyújtási programja 3 millió eurós kerettel segíti a vállalkozást alapító és a szociális vállalkozást működtető pályakezdő fiatalok támogatási sémáinak kidolgozását. Európai Progress mikrofinanszírozási eszköz: Erasmus fiatal vállalkozóknak: EU-finanszírozás kis- és középvállalkozások számára: Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés:

21 Tájékozódj! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: 123RF

22 JOGAID Tájékozódj! Az EU biztosítja, hogy valamennyi európai élhessen alapvető jogaival. Ezek közé tartozik a megkülönböztetés és kirekesztés elleni küzdelem, a férfiak és nők közötti egyenlőség, valamint az orvosi segítséghez való jog. Az EU Európaszerte támogatja a társadalmi igazságtalanságok elleni küzdelem és az adatok védelmének szükségességére történő figyelemfelhívásra irányuló cselekvési programokat. Az Európai Igazságszolgáltatási Térség kialakítása: A hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem: A sokszínűségért, a diszkrimináció ellen: A Te Európád:

23 Valósítsd meg céljaidat! Mozgásban az ifjúság Az Európai Unió kezdeményezése Európai Unió / Fényképek: 123RF

24 MUNKA Valósítsd meg céljaidat! A munkaerő-piachoz való hozzáférés, különösen a fiatalok számára, nehéz. Az EU valamennyi európai állampolgárnak egy sor eszközt biztosít munkalehetőségeik javítására. Az Európai Szociális Alap (ESZA) az egyik ilyen példa. Évente mintegy 10 millió ember részesül az ESZA által finanszírozott munkaerő-piaci beilleszkedés és képzési programok előnyeiből. Egy másik példa erre az EURES Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja, amely naponta mintegy 1 millió állásajánlatot kínál. Az első EURES-állásod egy foglalkoztatási mobilitási program, mely segít a fiataloknak munkát, a munkaadóknak pedig munkaerőt találni. Célja, hogy összehozza az álláskeresőket és munkahelyet váltókat a nehezen betölthető álláshelyekkel szerte Európában. A Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés keretében Az első EURES-állásod program ban körülbelül 5000 fiatalnak kíván segíteni új állást találni egy másik EU-tagországban. Végül, de nem utolsósorban, az Enterprise Europe Network számos szolgáltatással segíti azokat a vállalkozásokat, akik tevékenységüket egész Európára vagy annak határain túlra szeretnék kiterjeszteni. A Hálózatnak 50-nél is több országban 600 partnere van. Európai Szociális Alap: EURES: Fiatalok Lehetőségei Kezdeményezés: Enterprise Europe Network:

25 Európai Bizottság Mozgásban az ifjúság: Európa támogatja a fiatalokat Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala oldal 17,0 10,5 cm ISBN doi: /54944 Ez a kiadvány nyomtatott változatban elérhető az EU összes hivatalos nyelvén. Látogass el hozzánk: A Mozgásban az ifjúság honlapja: Mozgásban az ifjúság a Facebookon: Mozgásban az ifjúság fotógaléria:

26 KE HU C

Mozgásban az ifjúság: Európa támogatja a fi fi fi ffi iatalokat

Mozgásban az ifjúság: Európa támogatja a fi fi fi ffi iatalokat TANULMÁNYOK KÉPZÉS Mozgásban az ifjúság: Európa támogatja a fi fi fi ffi iatalokat MUNKA RÉSZVÉTEL INNOVÁCIÓ JOGAID TANULÁS MOZGÁS ÖNKÉNTESSÉG KREATIVITÁS EURÓPÁBAN Sem az Európai Bizottság, sem a nevében

Részletesebben

Foglalkoztatáspolitika

Foglalkoztatáspolitika A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA AZ EURÓPAI UNIÓBAN Benkei-Kovács Balázs - Hegyi-Halmos Nóra: Munkaerőpiac és foglalkoztatáspolitika Foglalkoztatáspolitika Az Európa 2020 stratégia legfontosabb célkitűzései közé

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0079/160. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato az EFDD képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0079/160. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato az EFDD képviselőcsoport nevében 6.3.2019 A8-0079/160 160 2 preambulumbekezdés (2) Az Unió helyzetéről szóló, 2016. szeptember 14-i beszédben a Bizottság felhívta a figyelmet a fiatalokba való befektetés szükségességére, továbbá bejelentette

Részletesebben

AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK 2012-2014-ES MUNKAPROGRAMJA

AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK 2012-2014-ES MUNKAPROGRAMJA AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK 2012-2014-ES MUNKAPROGRAMJA MEGKÖZELÍTÉSÜNK Az Európai Unió eddigi történetének legsúlyosabb válságát éli. A 2008-ban kirobbant pénzügyi krízist követően mélyreható válság

Részletesebben

HÁLÓZAT. Nemzetközi mobilitási információk fiataloknak

HÁLÓZAT. Nemzetközi mobilitási információk fiataloknak HÁLÓZAT Nemzetközi mobilitási információk fiataloknak Az Eurodesk Európa 34 országában van jelen. 33 hazai partnerszervezet: helyi és regionális civil szervezetek, közintézmények, ifjúsági irodák, közösségi

Részletesebben

AZ ELSŐ EURES-ÁLLÁSOD

AZ ELSŐ EURES-ÁLLÁSOD AZ ELSŐ EURES-ÁLLÁSOD Gyakran ismételt kérdések Általános rész Hol tájékozódhatok Az első EURES-állásod -ról? Az információk letölthetők az EURES portálról: http://eures.europa.eu vagy az Europa portálról:

Részletesebben

Az Európai Szociális Párbeszéd legutóbbi eredményei

Az Európai Szociális Párbeszéd legutóbbi eredményei Az Európai Szociális Párbeszéd legutóbbi eredményei Szeminárium: "Hogyan alkalmazható a sikeresebb szociális párbeszéd rendszerek "bevált gyakorlata?" Magyarország, 2016.ápr.21. Ruairi Fitzgerald, ESZSZ

Részletesebben

AZ ELSŐ EURES-ÁLLÁSOD

AZ ELSŐ EURES-ÁLLÁSOD AZ ELSŐ EURES-ÁLLÁSOD Gyakran ismételt kérdések Általános rész Hol tájékozódhatok Az első EURES-állásod -ról? Információk az EURES portálon találhatók az alábbi címen: http://eures.europa.eu vagy az Europa

Részletesebben

HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS

HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS Helyi foglalkoztatást erősítő (aktív) foglalkoztatáspolitikai eszközök

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Fiatalok Lendületben Program Időtartam: 2007-2013 Célja: Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási közegben a fiatalok aktív polgári részvételének elősegítése

Részletesebben

Az Európai Unió KKV politikája. Small Business Act

Az Európai Unió KKV politikája. Small Business Act Az Európai Unió KKV politikája Small Business Act Európai KKV hét Magyarországon Székesfehérvár, 2011. október 7. Németh István, Európai Bizottság Miért fontosak a KKV-k? Tőzsdén jegyzett Nagy Közepes

Részletesebben

Gyakornoki képzési program

Gyakornoki képzési program Gyakornoki képzési program A a MediaGo Holding független érdekszövetség tagjaként jött létre 2009-ben. Missziónk a pályája elején lévő fiatal munkaerő elhelyezkedésének segítése, ezen keresztül a strukturális

Részletesebben

Európai Szociális Alap Befektetés az emberekbe

Európai Szociális Alap Befektetés az emberekbe Európai Szociális Alap Befektetés az emberekbe Európai Bizottság Ez a tájékoztató az EU valamennyi hivatalos nyelvén rendelkezésre áll. Sem az Európai Bizottság, sem a Bizottság nevében fellépő bármely

Részletesebben

Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében

Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon: EU eszközök és támogatási lehetőségek szeminárium Budapest, 2014.

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében 21.10.2015 A8-0307/2 2 3 a bekezdés (új) 3a. sajnálatosnak tartja, hogy nem történt általános utalás az Európa 2020 stratégia intelligens, fenntartható és inkluzív növekedéssel kapcsolatos célkitűzésére;

Részletesebben

SP, ISZEF??? Mutass utat! Pillók Péter

SP, ISZEF??? Mutass utat! Pillók Péter SP, ISZEF??? eszköz, véleménynyilvánítás, csatorna, esély 2009 óta, előzményei: Ifjúságról szóló fehér könyv, 2001. Európai ifjúsági paktum, 2005. a Nemzeti Munkacsoport működése Nemzeti Ifjúsági Stratégia

Részletesebben

A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉG JOGSZABALYA AZ EURÓPAI UNIÓBAN

A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉG JOGSZABALYA AZ EURÓPAI UNIÓBAN A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉG JOGSZABALYA AZ EURÓPAI UNIÓBAN Európai Bizottság Sem az Európai Bizottság, sem a nevében eljáró személyek nem felelnek azért, hogy a jelen kiadványban foglalt információtartalmakat

Részletesebben

EURES. Biztonságos külföldi munkavállalás. Horváth Máté EURES társhálózati koordinátor PM EURES Nemzeti Koordinációs Iroda október 17.

EURES. Biztonságos külföldi munkavállalás. Horváth Máté EURES társhálózati koordinátor PM EURES Nemzeti Koordinációs Iroda október 17. EURES Biztonságos külföldi munkavállalás Horváth Máté EURES társhálózati koordinátor PM EURES Nemzeti Koordinációs Iroda 2018. október 17. Mi jut az eszébe arról, hogy uniós munkavállalás? Ön dolgozott

Részletesebben

Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában

Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában Dr. Simon Attila István Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium Székesfehérvár, 2016. november 24. Tartalom

Részletesebben

Az európai foglalkoztatási stratégia A foglalkoztatási kilátások javítása Európában

Az európai foglalkoztatási stratégia A foglalkoztatási kilátások javítása Európában Az európai foglalkoztatási stratégia A foglalkoztatási kilátások javítása Európában Szociális Európa Európai Bizottság Mi az az európai foglalkoztatási stratégia? Mindenkinek szüksége van munkahelyre,

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2009. február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Ülés: Tanács Dátum: 2009. február 16. Tárgy: Kulcsfontosságú üzenetek

Részletesebben

KI-78-09-820-HU-C. A rejtélyes Nap

KI-78-09-820-HU-C. A rejtélyes Nap KI-78-09-820-HU-C A rejtélyes Nap A rejtélyes Nap Kiadóhivatal ISBN 978-92-79-12500-3 HU Víz- és szélenergia Az erőművekben a gőz forgatja körbe-körbe a turbinát. Mi más lehetne még olyan erős, hogy forgassa

Részletesebben

AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP BEFEKTETÉS AZ EMBEREKBE. Mi az ESZA és milyen tevékenységeket végez? Szociális Európa

AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP BEFEKTETÉS AZ EMBEREKBE. Mi az ESZA és milyen tevékenységeket végez? Szociális Európa AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP BEFEKTETÉS AZ EMBEREKBE Mi az ESZA és milyen tevékenységeket végez? Szociális Európa Sem az Európai Bizottság, sem a nevében eljáró személyek nem felelnek azért, hogy a jelen

Részletesebben

Erasmus+ és Kreatív Európa - A két ernyőprogram bemutatása. Bagó Zoltán Európai Parlamenti Képviselő EP Kulturális és Oktatási Bizottságának tagja

Erasmus+ és Kreatív Európa - A két ernyőprogram bemutatása. Bagó Zoltán Európai Parlamenti Képviselő EP Kulturális és Oktatási Bizottságának tagja Erasmus+ és Kreatív Európa - A két ernyőprogram bemutatása Bagó Zoltán Európai Parlamenti Képviselő EP Kulturális és Oktatási Bizottságának tagja Erasmus+ keretprogram az Unió oktatási, képzési, ifjúsági

Részletesebben

MÓDOSÍTÓ JAVASLAT 1 A FIATALOK FOGLALKOZTATÁSÁVAL FOGLALKOZÓ JOGSZABÁLYCSOMAG EDUC-V-032. Borboly Csaba. 10. cikk. Kiegészítés :

MÓDOSÍTÓ JAVASLAT 1 A FIATALOK FOGLALKOZTATÁSÁVAL FOGLALKOZÓ JOGSZABÁLYCSOMAG EDUC-V-032. Borboly Csaba. 10. cikk. Kiegészítés : MÓDOSÍTÓ JAVASLAT 1 10. cikk : rámutat, hogy a fiatalok foglakoztatásának tekintetében azok az országok érik el a legjobb eredményeket, amelyekben a fiatalok színvonalas szakmai gyakorlatokon vehetnek

Részletesebben

Foglalkoztatáspolitikáért felelős szervezetek az EU-ban

Foglalkoztatáspolitikáért felelős szervezetek az EU-ban Foglalkoztatáspolitikáért felelős szervezetek az EU-ban Dr. Benkei-Kovács Balázs Dr. Hegyi Halmos Nóra ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet Az Európai foglalkoztatáspolitika két

Részletesebben

Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal

Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal 23. Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal Egység a sokféleségben - 2008 a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve A KultúrPont Iroda munkatársa a 2008: a Kultúrák Közötti Párbeszéd

Részletesebben

Az Ír Elnökség EU Ifjúsági Konferenciája Dublin, Írország, 2013. március 11-13.

Az Ír Elnökség EU Ifjúsági Konferenciája Dublin, Írország, 2013. március 11-13. Az Ír Elnökség EU Ifjúsági Konferenciája Dublin, Írország, 2013. március 11-13. Közös ajánlások Az EU Ifjúsági Konferencia a Strukturált Párbeszéd folyamatának eleme, amely az Európai Unió fiataljait és

Részletesebben

Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja

Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja Közös Kutatóközpont Joint Research Centre (JRC) e. r p. / r 65 % 80 % 60 % 20 % 73 % HU TSUNAMIS ALERT SYSTEM MUNICIPAL SERVICE + 27.5 1020.0

Részletesebben

GINOP IFJÚSÁGI GARANCIA PROGRAM

GINOP IFJÚSÁGI GARANCIA PROGRAM GINOP-5.2.1-14 IFJÚSÁGI GARANCIA PROGRAM A projekt az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi, a Dél-alföldi és a Dél-dunántúli régiókban az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés keretében támogatásban

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A Széchenyi 2020 foglalkoztatási célú Karsai Tamás helyettes államtitkár Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság Hangsúlyos foglalkoztatási

Részletesebben

Az Állandó Képviselők Bizottsága a május 2-i ülésén megállapította, hogy immár egyhangú megállapodás jött létre a fenti következtetésekről.

Az Állandó Képviselők Bizottsága a május 2-i ülésén megállapította, hogy immár egyhangú megállapodás jött létre a fenti következtetésekről. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2018. május 4. (OR. en) 8301/18 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: az Állandó Képviselők Bizottsága (I. rész) a Tanács JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 Előző dok. sz.: 7831/1/18

Részletesebben

Az Ifjúsági Garancia Rendszer és programjainak bemutatása

Az Ifjúsági Garancia Rendszer és programjainak bemutatása Az Ifjúsági Garancia Rendszer és programjainak bemutatása GINOP 5.2.5 Gyakornoki program támogató szolgáltatások projektindító Győr, 2016. november 22. Temesszentandrási Judit Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

Eurobarométer gyorsfelmérés: Mozgásban az ifjúság

Eurobarométer gyorsfelmérés: Mozgásban az ifjúság MEMO/11/292 Brüsszel, 2011. május 13. Eurobarométer gyorsfelmérés: Mozgásban az ifjúság A fiatal európaiak 53%-a lenne hajlandó munkavállalás céljából elköltözni A fiatal európaiak több mint fele (53%)

Részletesebben

MediaGo Alapítvány MediaGo Alapítvány

MediaGo Alapítvány MediaGo Alapítvány A a MediaGo Holding független érdekszövetség tagjaként jött létre 2009-ben. Missziónk a pályája elején lévő fiatal munkaerő elhelyezkedésének segítése, ezen keresztül a strukturális munkanélküliség csökkentése,

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

JOGALAP CÉLKITŰZÉSEK EREDMÉNYEK

JOGALAP CÉLKITŰZÉSEK EREDMÉNYEK FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA Az Európa 2020 stratégia legfontosabb célkitűzései közé tartozik a munkahelyek számának és minőségének javítása. Az európai foglalkoztatási stratégia, valamint a foglalkoztatáspolitikai

Részletesebben

Európai mobilitási lehetıségek

Európai mobilitási lehetıségek Európai mobilitási lehetıségek Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Sinkó Zsófia Anna Sopron, 2012. május 21. Tempus Közalapítvány 1996-tól, jelenleg a Nemzeti Erıforrás Minisztériumának felügyelete

Részletesebben

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás Az Európai Unióról dióhéjban Továbbtanulás, munkavállalás Dorka Áron EUROPE DIRECT - Pest Megyei Európai Információs Pont Cím: 1117 Budapest Karinthy F. utca 3. Telefon: (1) 785 46 09 E-mail: dorkaa@pmtkft.hu

Részletesebben

Youth on the Move. Az Európai Bizottság kampánya a 16 és 30 év közötti fiataloknak szóló európai mobilitási lehet ségekr l

Youth on the Move. Az Európai Bizottság kampánya a 16 és 30 év közötti fiataloknak szóló európai mobilitási lehet ségekr l YouthontheMove AzEurópaiBizottságkampányaa16és30évközöttifiataloknak szólóeurópaimobilitásilehetségekrl AKEZDEMÉNYEZÉSCÉLJA JobbminségfelsoktatásazEUban Magasabbszintképzettségésszakértelem Többtovábbtanulásiésképzésilehetségkülföldön

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Plenárisülés-dokumentum 15.5.2012 B7-0000/2012 ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY a B7-0000/2012. számú szóbeli választ igénylő kérdéshez az eljárási szabályzat 115. cikkének

Részletesebben

START+ INFORMÁCIÓS NAP

START+ INFORMÁCIÓS NAP START+ INFORMÁCIÓS NAP CÉLOK Kompetenciafejlesztés Interaktív ifjúságpolitika Részvétel a munka világában és a közéletben Kultúrák közötti párbeszéd Társadalmi befogadás Az ifjúsági munka fejlesztése Eredmények

Részletesebben

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK ÉS TÁRSADALMI INNOVÁCIÓK

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK ÉS TÁRSADALMI INNOVÁCIÓK 7 régió, 1 cél: a társadalmi vállalkozások ökoszisztémájának erősítése Európai Uniós regionális politikai döntéshozók számára kialakított szakpolitikai diagnosztikai rendszer segítségével. Az utóbbi években,

Részletesebben

Tájékoztató Erasmus Fiatal Vállalkozóknak

Tájékoztató Erasmus Fiatal Vállalkozóknak Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület Leader HACS Tervezői Csoport ülés Tájékoztató Erasmus Fiatal Vállalkozóknak Berhida, 2015. november 19. Bemutatja: Kandikó Rita Honnan? Az Európai Bizottság Belső

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Foglalkoztatás Versenyképes munkaerő Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5-6. prioritás Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiaci Programok Főosztály Foglalkoztatáspolitikai

Részletesebben

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ A 2007-2013-as programozási időszak eredményei, tapasztalatai, előretekintés Müller Ádám, SA Pénzügyi és Monitoring igazgató-helyettes Szombathely,2014.04.10. Felülről

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOK AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁMOGATÁSÁVAL LEHETŐSÉGEK ÉS ELSŐ EREDMÉNYEK

FOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOK AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁMOGATÁSÁVAL LEHETŐSÉGEK ÉS ELSŐ EREDMÉNYEK FOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOK AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁMOGATÁSÁVAL LEHETŐSÉGEK ÉS ELSŐ EREDMÉNYEK Cseresnyés Péter Munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium Tartalom

Részletesebben

Mire jó a Nemzeti Ifjúsági Tanács?

Mire jó a Nemzeti Ifjúsági Tanács? Mire jó a Nemzeti Ifjúsági PR E S E N TA TION Tanács? Szabados Viktor magyar EU-elnökségi összekötő Budapest, 2011. április 30. Mire jó a Nemzeti Ifjúsági Tanács? PR E S E N TA TION K V_S Mire jó a Nemzeti

Részletesebben

2. Az Állandó Képviselők Bizottsága megállapodott arról, hogy a következtetéstervezetet elfogadás céljából továbbítja az EPSCO Tanácsnak.

2. Az Állandó Képviselők Bizottsága megállapodott arról, hogy a következtetéstervezetet elfogadás céljából továbbítja az EPSCO Tanácsnak. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. december 1. (OR. en) 15015/16 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: az Állandó Képviselők Bizottsága (I. rész) a Tanács SOC 755 EMPL 505 ECOFIN 1136 EDUC 409 JEUN 104 Előző

Részletesebben

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Tudásszövetségek

KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Tudásszövetségek KÖZVETLEN BRÜSSZELI FORRÁS PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ Program Pályázat megnevezése (magyar) Erasmus+ Tudásszövetségek Pályázat megnevezése (angol) Knowledge Alliances 2017 Pályázat kódja EAC/A03/2016 Általános

Részletesebben

f nnt artható gazdaságot

f nnt artható gazdaságot A Small Business Act üzenete a döntéshozóknak és a hazai KKV szektornak Borbás László adjunktus Óbudai Egyetem KGK SZVI Mottó: Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Neked miért van három tornacipőd? (Sándor

Részletesebben

A fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása

A fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása A fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása Európa esélyegyenlőségi stratégiája Európai Bizottság Egyenlő esélyek az egyenlő jogokhoz Az európai hozzáadott érték A Fogyatékkal Élők Európai Éve (EYPD)

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

Eredmények 2009 2014 között

Eredmények 2009 2014 között Eredmények 2009 2014 között Kik vagyunk? Mi vagyunk a legnagyobb politikai család Európában. Jobbközép politikai nézeteket vallunk. Mi vagyunk az Európai Néppárt képviselőcsoportja az Európai Parlamentben.

Részletesebben

A szociális jogok európai pillére. Egy méltányosabb és szociálisabb Európáért. Szociális Európa

A szociális jogok európai pillére. Egy méltányosabb és szociálisabb Európáért. Szociális Európa 1 A szociális jogok európai pillére Egy méltányosabb és szociálisabb Európáért Szociális Európa Luxembourg: Az Európai Unió Kiadóhivatala, 2018 Európai Unió, 2018 A további felhasználás a forrás feltüntetése

Részletesebben

Minoség. Elismerés. Mobilitás. Oktatás /képzés. Standardok. Foglalkoztathatóság. Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések

Minoség. Elismerés. Mobilitás. Oktatás /képzés. Standardok. Foglalkoztathatóság. Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések Minoség Elismerés Mobilitás Oktatás /képzés Standardok Foglalkoztathatóság Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések A VSPORT+ projekt A VSPORT+ projekt fő célja, hogy a főbb szereplők

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

Az Európai Üzemi Tanácsokra vonatkozó új szabályok. Betekintés a 2009/38/EK irányelvbe

Az Európai Üzemi Tanácsokra vonatkozó új szabályok. Betekintés a 2009/38/EK irányelvbe Az Európai Üzemi Tanácsokra vonatkozó új szabályok Betekintés a 2009/38/EK irányelvbe Milyen célt szolgálnak az Európai Üzemi Tanácsok? Az Európai Üzemi Tanácsok adott vállalat európai munkavállalóit képviselik.

Részletesebben

Pályázati lehetőségek az Egész életen át tartó tanulás programban Tempus Közalapítvány Előadó: Csesztregi Eszter Tempus Közalapítvány Pályáztatás Egész életen át tartó tanulás program: Leonardo / Erasmus

Részletesebben

JOGALAP CÉLKITŰZÉSEK EREDMÉNYEK

JOGALAP CÉLKITŰZÉSEK EREDMÉNYEK FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA Az Európa 2020 stratégia legfontosabb célkitűzései közé tartozik a munkahelyek számának és minőségének javítása. Az európai foglalkoztatási stratégia, valamint a foglalkoztatáspolitikai

Részletesebben

1999.08.13. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 213. szám

1999.08.13. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 213. szám AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1999. július 12-i 1784/1999/EK RENDELETE az Európai Szociális Alapról * AZ EURÓPAI PARLAMENT, AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA, tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre,

Részletesebben

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI 1 Jogalap Leírás Eljárási szabályok 1 14. cikk Általános gazdasági érdekű szolgáltatások 15. cikk (3) Hozzáférés az uniós intézmények dokumentumaihoz

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Energiahatékonyság finanszírozása műhelyfoglalkozás I. Miskolc, 2019. április 16. Tisza Orsolya vezető projektmenedzser BEVEZETÉS Uniós finanszírozás

Részletesebben

ERASMUS MINDENKINEK (2014 2020)

ERASMUS MINDENKINEK (2014 2020) BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA B TEMATIKUS OSZTÁLY: STRUKTURÁLIS ÉS KOHÉZIÓS POLITIKÁK ERASMUS MINDENKINEK (2014 2020) ÖSSZEFOGLALÁS Tartalom A javasolt Erasmus mindenkinek program (2014 2020) célja, hogy

Részletesebben

Partnerségi Megállapodás

Partnerségi Megállapodás Partnerségi Megállapodás 2014 20 egy új területiség felé Területfejlesztők Napja 2013. október 8. Dr. Péti Márton Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal 2012 2013 2014 július 1. augusztus 2. szeptember november

Részletesebben

Civil hálózatépítés a Kárpát-medencében a nem formális tanulás fejlesztésére

Civil hálózatépítés a Kárpát-medencében a nem formális tanulás fejlesztésére TÁRSADALOMFÖLDRAJZI KIHÍVÁSOK ÉS ADEKVÁT VÁLASZLEHETŐSÉGEK A XXI. SZÁZAD KELET-KÖZÉP-EURÓPÁJÁBAN NEMZETKÖZI FÖLDRAJZI KONFERENCIA Beregszász, 2016. március 31. Civil hálózatépítés a Kárpát-medencében a

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

v e r s e n y k é p e s s é g

v e r s e n y k é p e s s é g anyanyelv ápolása kulturális tevékenysége k gyakorlása művészi alkotás szabadsága v e r s e n y k é p e s s é g közös társadalmi szükségletek ellátása K Ö Z K U L T Ú R A közkulturális infrastruktúra működése

Részletesebben

PUBLIC /14 hk/kn/kz 1 DG E1C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 18. (OR. en) 16888/14 LIMITE

PUBLIC /14 hk/kn/kz 1 DG E1C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 18. (OR. en) 16888/14 LIMITE Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2014. december 18. (OR. en) 16888/14 LIMITE PUBLIC PV/CONS 70 EDUC 350 JEUN 122 CULT 141 SPORT 62 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV 1 Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának (OKTATÁS,

Részletesebben

EaSI. Az EU új foglalkoztatási és szociálpolitikai ernyőprogramja. Szociális Európa

EaSI. Az EU új foglalkoztatási és szociálpolitikai ernyőprogramja. Szociális Európa EaSI Az EU új foglalkoztatási és szociálpolitikai ernyőprogramja Szociális Európa EaSI Az EU új foglalkoztatási és szociálpolitikai ernyőprogramja Európai Bizottság Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és

Részletesebben

Foglalkoztathatóság ösztönzése és a vállalati alkalmazkodóképesség fejlesztései. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5.

Foglalkoztathatóság ösztönzése és a vállalati alkalmazkodóképesség fejlesztései. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5. Foglalkoztathatóság ösztönzése és a vállalati alkalmazkodóképesség fejlesztései a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5. prioritásában 2014. május 28. I. Európai Szociális Alapból tervezett

Részletesebben

ZA4893. Country Specific Questionnaire Hungary

ZA4893. Country Specific Questionnaire Hungary ZA4893 Flash Eurobarometer 212 (Attitudes towards the planned EU pilot project "Erasmus for Young Entrepreneurs" Trainers and counsellors of start-up organisations) Country Specific Questionnaire Hungary

Részletesebben

Az Erasmus+ program felépítése

Az Erasmus+ program felépítése Az Erasmus+ program felépítése Az Erasmus+ program a célkitűzései megvalósítása érdekében a következő tevékenységeket támogatja: 1. pályázati kategória: Egyéni mobilitás a tanulók és a munkatársak, szakemberek,

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-0238/2017 30.3.2017 ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY a B8-xxxx. számú szóbeli választ igénylő kérdéshez az eljárási szabályzat 128. cikkének (5) bekezdése

Részletesebben

Generációk. Probléma v. erőforrás Mi az az ifjúsági munka? Por és hamu. Tervezési környezet. 0-16 éves. 17-32 éves. 33-47 éves. 48-66 éves.

Generációk. Probléma v. erőforrás Mi az az ifjúsági munka? Por és hamu. Tervezési környezet. 0-16 éves. 17-32 éves. 33-47 éves. 48-66 éves. Mobilitás az ifjúsági munka módszertani szolgáltatója Generációk 33-47 17-32 0-16 48-66 67-87 Probléma v. erőforrás Mi az az ifjúsági munka? Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isa, por ës homou vogymuk

Részletesebben

ELFOGADOTT SZÖVEGEK. Az Európai Parlament április 6-i állásfoglalása az Európai Szolidaritási Testületről (2017/2629(RSP))

ELFOGADOTT SZÖVEGEK. Az Európai Parlament április 6-i állásfoglalása az Európai Szolidaritási Testületről (2017/2629(RSP)) Európai Parlament 2014-2019 ELFOGADOTT SZÖVEGEK P8_TA(2017)0130 Európai Szolidaritási Testület Az Európai Parlament 2017. április 6-i állásfoglalása az Európai Szolidaritási Testületről (2017/2629(RSP))

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁS: 1-12. Kulturális és Oktatási Bizottság 2008/2330(INI) 19.2.2009. Véleménytervezet Cornelis Visser (PE418.

EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁS: 1-12. Kulturális és Oktatási Bizottság 2008/2330(INI) 19.2.2009. Véleménytervezet Cornelis Visser (PE418. EURÓPAI PARLAMENT 2004 Kulturális és Oktatási Bizottság 2009 2008/2330(INI) 19.2.2009 MÓDOSÍTÁS: 1-12 Cornelis Visser (PE418.242v02-00) Megújított szociális menetrend (COM(2009)0412 2008/2330(INI)) AM\770151.doc

Részletesebben

A gazdasági helyzet alakulása

A gazdasági helyzet alakulása #EURoad2Sibiu 219. május A gazdasági helyzet alakulása EGY EGYSÉGESEBB, ERŐSEBB ÉS DEMOKRATIKUSABB UNIÓ FELÉ Az EU munkahelyteremtésre, növekedésre és beruházásra irányuló ambiciózus programja, valamint

Részletesebben

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 2014-2020 között ELŐZMÉNYEK - KERETEK CÉLOK - PRIORITÁSOK STRUKTÚRA PÁLYÁZÁS FELTÉTELEK - FINANSZÍROZÁS INFORMÁCIÓ ÉS TANÁCSADÁS ELŐZMÉNYEK

Részletesebben

Munkahely, megélhetőségi tervek. Szlávity Ágnes. MTT, Szabadka, 2006. február 22.

Munkahely, megélhetőségi tervek. Szlávity Ágnes. MTT, Szabadka, 2006. február 22. Munkahely, megélhetőségi tervek Szlávity Ágnes MTT, Szabadka, 2006. február 22. Tartalom Vajdaság munkaerő-piacának bemutatása A fiatalok munkaerő-piaci helyzete A magyar fiatalok továbbtanulással kapcsolatos

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.30. COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a Kreatív Európa program (2021 2027) létrehozásáról

Részletesebben

8035/17 gu/ol/kf 1 DG E - 1C

8035/17 gu/ol/kf 1 DG E - 1C Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 2. (OR. en) 8035/17 JEUN 48 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: a Tanács Főtitkársága Előző dok. sz.: 7679/17 JEUN 39 Tárgy: az Állandó Képviselők Bizottsága/a Tanács

Részletesebben

Európai Uniós pályázati lehetıségek

Európai Uniós pályázati lehetıségek UWEX: Urban Water Expert Európai Uniós pályázati lehetıségek Egész életen át tartó tanulás program Bethleni Zsuzsanna Tempus Közalapítvány Budapest, 2011. október 11. Pályáztatás Tempus Közalapítvány Egész

Részletesebben

Magánnyugdíjrendszerek

Magánnyugdíjrendszerek Magánnyugdíjrendszerek A magánnyugdíjrendszerek szerepe a megfelelő mértékű és fenntartható nyugdíjak biztosításában Európai Bizottság Ezt a publikációt a foglalkoztatásra és szociális szolidaritásra vonatkozó

Részletesebben

A gazdaságfejlesztés jelene, jövője. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A gazdaságfejlesztés jelene, jövője. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A gazdaságfejlesztés jelene, jövője Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Széchenyi Programirodák szervezete és működése Budapesti székhellyel országos hálózat Régiós

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.2.28. COM(2017) 101 final Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap igénybevételéről (EGF/2017/000 TA 2017 - Technikai

Részletesebben

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz Magyar joganyagok - 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 1. oldal 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2017-2018. évi cselekvési programjáról

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának.

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájának keretstratégiája hat éves időtávban (2014-2020) fogalmazza meg az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájával kapcsolatos célokat és az ezekhez kapcsolódó

Részletesebben

Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság

Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság 16.4.2012 2011/0269(COD) MÓDOSÍTÁS: 13-26 Véleménytervezet Vilija Blinkevičiūtė (PE483.818v01-00) az Európai Globalizációs Alkalmazkodási

Részletesebben

AZ ÉLELMISZERIPAR MUNKAERŐPIACI HELYZETE

AZ ÉLELMISZERIPAR MUNKAERŐPIACI HELYZETE AZ ÉLELMISZERIPAR MUNKAERŐPIACI HELYZETE Dr. Simon Attila István Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkár Budapest, 2016. november 15. MIRŐL SZÓL AZ ELŐADÁS? Foglalkoztatáspolitikai

Részletesebben

A SZEGÉNYSÉG, A TÁRSADALMI KIREKESZTÉS ÉS A MEGKÜLÖNBÖZTETÉS ELLENI KÜZDELEM

A SZEGÉNYSÉG, A TÁRSADALMI KIREKESZTÉS ÉS A MEGKÜLÖNBÖZTETÉS ELLENI KÜZDELEM A SZEGÉNYSÉG, A TÁRSADALMI KIREKESZTÉS ÉS A MEGKÜLÖNBÖZTETÉS ELLENI KÜZDELEM A szegénység, a társadalmi kirekesztés és a megkülönböztetés elleni küzdelem terén a tagállamoknak nyújtott támogatás révén

Részletesebben

A nemzetközi együttműködések jelentősége az oktatási és képzési intézményekben

A nemzetközi együttműködések jelentősége az oktatási és képzési intézményekben A nemzetközi együttműködések jelentősége az oktatási és képzési intézményekben Európai együttműködések a minőségi oktatásért konferencia 2015. május 20. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány Miért

Részletesebben

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése FÖK: A program egyike a legjobban kidolgozott anyagoknak. Tekintve az EU-források felhasználásában rejlő kockázatokat, az operatív program hangsúlyát

Részletesebben

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14.

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. Előadó: Nyemcsok Lászlóné, tanácsadó Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai

Részletesebben

EURÓPAI SZOLIDARITÁSI TESTÜLET. Pályázati lehetőségek külföldön és belföldön

EURÓPAI SZOLIDARITÁSI TESTÜLET. Pályázati lehetőségek külföldön és belföldön EURÓPAI SZOLIDARITÁSI TESTÜLET Pályázati lehetőségek külföldön és belföldön MI EZ? Az Európai Unió új programja tapasztalatok: EVS és Erasmus+ önkéntesség, LIFE és Európa a polgárokért program Célok: szolidaritás

Részletesebben

INFORMATIKAI OKTATÁSI KONFERENCIA Pölöskei Gáborné Helyettes államtitkár

INFORMATIKAI OKTATÁSI KONFERENCIA Pölöskei Gáborné Helyettes államtitkár INFORMATIKAI OKTATÁSI KONFERENCIA 2019 Pölöskei Gáborné Helyettes államtitkár IPAR 4.0 az informatikai képzés átalakulása Az Ipar 4.0 megjelenésével minden foglalkozás átalakul Forrás: McKinsey (2018)

Részletesebben

2007. december 18. Pécs

2007. december 18. Pécs 2007. december 18. Pécs Az LLL program és a Grundtvig lehetőségei Horváth Katalin Tempus Közalapítvány Múlt és jövő Erasmus 1987- LEONARDO DA VINCI 1995-1999, 2000-2006 SOCRATES2007-2013 1996-2000; 2000-2006

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak.

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! A munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelése Balogh Katalin EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont Stressz-M Kutatási tájékoztató Budapest BME Q 2015.

Részletesebben