Működésük átmenet a harántcsíkolt és a simaizom között. Akaratunktól független, gyors működésűek (automácia

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Működésük átmenet a harántcsíkolt és a simaizom között. Akaratunktól független, gyors működésűek (automácia"

Átírás

1 Szív- és érrendszeri Szívbetegségek

2 Szív feladata, munkája A szív egy életen át, pihenés nélkül működő szabályozott ritmussal rendelkező kettős izompumpa. Jobb oldalán a vért oxigén frissítés céljából a tüdő felé pumpálja, a bal oldaláról cirkuláltatott vér a test minden régiójába eljut. Egy ritmuson belüli összehúzódást és elernyedést harmonizált ion áramlások (Na+, K+, Ca2+) vezérlik. Egy élettartam alatt (kb. 70 év) 3 milliárd ciklusban átlagban 10 millió hlhlnyi vért mozgat meg.

3 A szívizom működésének jellemzői Működésük átmenet a harántcsíkolt és a simaizom között. Akaratunktól független, gyors működésűek (automácia automácia). Nagy erőkifejtésre erőkifejtés képes és sohasem fárad el. A refrakter stádium már az elernyedés kezdetén fellép, ezért tetániás kontrakció nem hozható létre. A szívizom a "minden minden vagy semmi" semmi elv alapján működik (már a küszöbinger is maximális kontrakciót vált ki).

4 A szívizom szöveti jellemzése

5 A szívritmus generálása, terjedése Szinusz-csomó AV Szinuszcsomó AV--csomó His His-köteg Tawara--szárak Purkinje Tawara Purkinje-rostok Az akciós hullámokat időfüggvényében a test felületén detektálva EKG görbét kapunk.

6 Izom energetikája Folyamatosan L-tejsav termelődik a laktátlaktát-dehidrogenáz nevű enzim (LDH) hatására biológiai erjedés, metabolizmus (lebontás) vagy munkavégzés során. Koncentrációja viszonylag állandó, mert képződésével azonos ütemben kerül lebontásra monokarboxilát-transzporterek és a szövetek oxidatív képessége miatt.

7 Ionok eloszlása az izomsejten belül és kívül nyugalmi állapotban

8 Szívizom akciós potenciálja

9 Fő kamrai ionáramok génjei

10 Szívritmus zavarok (aritmia) Aritmiák: szabálytalan ritmus, abnormális ingerület kialakulás vagy vezetés váltja ki. Normál frekvencia: /perc Tachykardia:: > 100/perc (tolerábilis 100Tachykardia , intolerábilis > 150) Bradykardia < 60/perc (tolerábilis , intolerábilis < 40)

11 Szívritmuszavar - Aritmia Az szív szabálytalan (nem ritmusos) működése által a szív pumpafunkciója gyengülhet. Az aritmia kétféleképpen gyengítheti a pumpafunkciót: - Ha a szívverés túl gyors, gyors a szív nem tud megfelelő mennyiségű vérrel megtelődni, a telítődésre nem jut elegendő idő, megtelődni - Ha a szívverés túl lassú, a szív nem tud elegendő mennyiségű vért keringtetni, keringtetni működése koordinálatlanná válik. Bármelyik mechanizmussal lép fel a ritmuszavar, a betegség tünetei a szívelégtelenségben jelentkeznek.

12 Aritmiák (arrhytmiák (arrhytmiák)) típusai Szupraventricularis aritmiák. Pitvari eredetű ritmus zavarok Sinustachycardia Pitvarfibrilláció Sinusbradycardia Kamrai aritmiák Kamrai extrasystolék Kamrai tachycardia Akut miokardiális infarktusban a kamrai tachycardiák általában polimorf morfológiát mutatnak.

13 Aritmia kiváló és hajlamosító tényezők Életkor Genetikai adottságok. Veleszületett szívbetegségek Gyógyszerek Magas vérnyomás Obstruktív alvási apnoe Koszorúér betegség, más szívbetegségek, korábbi szívműtét Az ionszintek felborulása Pajzsmirigy betegségek Alkoholfogyasztás Cukorbetegség Dohányzás Elhízás Stressz Dohányzás Különböző stimulánsok használata

14 A hirtelen szívhalál Hirtelen szívhalál szívhalál: a tünetek fellépése és a halál bekövetkezése között maximálisan egy óra telik el. A háttérben mindig szívritmuszavar áll. Az esetek nagy részében ez kizárólag elektromos úton kezelhető ritmuszavart, leggyakrabban kamrai fibrillációt jelent. Magyarországon évente 26 ezer ezer, tehát naponta 70 ember életét követeli, és ezzel vezeti a halálozási okok statisztikáját. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10 százalékkal csökken az életesély, 3-5 percen túl pedig agykárosodás következik be. A hirtelen szívhalál nem csak a sportolókat fenyegeti, mégis ezekre az esetekre kapja fel a fejét a világ. Elég, ha Fehér Miklós vagy Kolonics György tragikus halálára gondolunk.

15 Hosszú QTQT-szindrómában szenvedő beteg torsade de pointes ritmusa. Hosszú QT szindróma A QT-intervallum a kamrai aktivációt és repolarizációt jelzi. A QT távolság megnyúlása (az ún. hosszú QT szindróma) szindróma a repolarizációban részt vevő K+csatornák csökkent működéséből ered A megnyúlt QTc-vel járó hosszú QT-szindrómának veleszületett és szerzett formája is van. Veleszületett forma A veleszületett hosszú QT QT--szindróma gyakorisága etnikai hovatartozástól függetlenül 1:5 10 ezer ezer.. A veleszületett QT szindrómában szenvedő betegek mintegy 33 33% %-a tünetmentes tünetmentes,, azonban ők is ki vannak téve a hirtelen halál kockázatának.. kockázatának A további 67 67% %-nak vannak tünetei főként syncope, görcsök, palpitáció, amelyet gyakran megerőltető torna, úszás, emocionális stressz hatás vagy hirtelen hanghatás vált ki, azonban néha spontán vagy alvás alatt is előfordulhatnak.. előfordulhatnak

16 Szerzett forma A QTc megnyúlásával, számos különböző típusú gyógyszer hozható kapcsolatba: Anti-anginás Antianginás,, Antiaritmiás Antimikrobiális szerek Gombaellenes,, Gombaellenes Antidepresszívumok ntidepresszívumok,, Antihisztaminok,, Antihisztaminok Antipszichotikumok,, Antipszichotikumok Lipidcsökkentők,, Lipidcsökkentők Antidiabetikumok ntidiabetikumok,, Szerves foszfátok, stb.

17 A veleszületett hosszú QT szindrómához kapcsolódó gének

18 Iszkémia Iszkémia (Ischaemia Ischaemia)): lokális szívizomszövetet érintő vérellátási hiány. Az iszkémia során kialakuló hipoxia különböző elváltozásokat eredményez. A szívizom iszkémiás megbetegedések az egyik leggyakoribb halálokot jelentik Magyarországon. Kiváltó ok ok:: A vérkeringés helyi akadályai idézik elő Ilyenek: Ilyenek Az artériák szűkülése azok izomzatának működése folytán, pl. Koszorúér artériák betegsége (CAD). Az edényfalak kóros megvastagodása (pl pl.. atherosclerosis atherosclerosis)), összenyomása, (pl. daganat által), a véredény elzáródása vérrög vagy más, a vérkeringésbe jutó test által.

19 A vérellátás szünetelésnek vagy megszűnésének alapproblémája: A miokardium vérigényének és vérellátás közötti egyensúly felborul, ideiglenes vagy tartós szöveti hipoxia alakul ki. Reverzibilis ha az iszkémia megszűnésével Reverzibilis, (reperfúzió) a normál metabolikus, funkcionális, elektrofiziológia állapot helyreállhat. Irreverzibilis ha tartós iszkémia során szöveti Irreverzibilis, nekrózis, infarktus alakul ki Sztenózis (érszükűlet) -> enyhe iszkémia Okkluzió (elzáródás) -> súlyos iszkémia A vérellátás elmaradása az oxidatív mediátorok felszabadulásával gyors szövetelhaláshoz vezethet -> a szívizomszövet esetében ez az infarktus infarktus.. Angina pectoris pectoris:: klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat (miokardium) vérellátási elégtelensége vált ki fő jellemzője az éles szorító mellkasi fájdalom

20 Magas koleszterin A civilizált országokban a legtöbb haláleset hátterében szív-érrendszeri betegség áll. Leggyakoribb kiváltó tényezője a magas koleszterinszint, koleszterinszint, melyet az örökletes tényezők mellett befolyásol a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a stressz hatások és az étkezés is. A jó és a rossz koleszterin Mikroszkópos vizsgálatok alapján nevezték el egyik típusát HDL HDL--nek (High Density Lipoprotein), Lipoprotein) a másikat LDL LDL--nek (Low Density Lipoprotein). Lipoprotein) A rossz rossz koleszterin, az LDL lerakódhat az artériák belhártyája alatt, és súlyosbíthatja az ateroszklerózist A jó jó HDL koleszterin az egyes vérzsírokat kivonja a vérből, és visszaszállítja a májba. Ott a koleszterinből többek között epesavak képződnek, amelyek a táplálék emésztését segítik elő.

21 A vér koleszterinszintjére gyakorolt genetikai hatás A kis sűrűségű lipoprotein- (LDL) receptorok, az apolipoprotein apolipoprotein--b és az apolipoprotein--e gén variációi jelentősen befolyásolják az egyéni apolipoprotein plazmakoleszterin-szintet:

22 A magas vérnyomás (hipertónia, hypertonia hypertonia)) Elterjedt krónikus betegség, ismérve, hogy az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, szisztolés illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket. A magas vérnyomás népbetegség, népbetegség jelentős kockázati tényező az érrendszeri- szív- és vesebetegségek kialakulásában. A hipertonia genetikai háttere: háttere Az angiotenzinogén egy peptidhormon, fontos összetevője a renin renin--angiotenzin rendszernek Szerepe a só-víz háztartásban, az érfaltónus fenntartása és így a vérnyomás szabályozás is. Az angiotenzinogén gyakori molekulavariánsai társíthatók az esszenciális hipertónia, a terhességi hipertónia, bizonyos gyógyszerekre reagáló magas vérnyomás előfordulásához.

23 A magas vérnyomás tünetei A magas vérnyomás általában nem okoz panaszokat (néma gyilkos), de jelei lehetnek: a szédülés, fejfájás, fáradtság érzet, nehéz légzés, orrvérzés, lehetnek látászavarok, mellkasi fájdalom (angina pectoris), idegesség. Gyakran a hipertónia szövődményeként károsodott szervek (szív, agy, érrendszer, vese) okozzák a különböző tüneteket. A magas vérnyomás kialakulásának pontos oka legtöbbször ismeretlen. ismeretlen Többségében nem áll mögötte szervi elváltozás, ebben az esetben ún. elsődleges (primer primer) vagy lényegi (esszenciális esszenciális) hipertóniáról beszélünk. Mindenkit érintő, kialakulásának ismertebb kockázati tényezői: az öröklött hajlam; a túlsúlyosság; a mozgáshiány; a stressz; a túlzott só fogyasztás Jellemzően más betegségekkel együtt jelentkezik, pl. túlsúly, a magas vérzsírszint, a 2-es típusú cukorbetegség.

24 A magas vérnyomás szövődményei Koszorúér-betegség (infaktus veszély); Koszorúérveszély) Szívelégtelenség; Szívelégtelenség Agyi szövődmények (pl. agyvérzés), amelynek következménye lehet a lebénulás, beszédzavar, gondolkodási képtelenség; Veseelégtelenség; Veseelégtelenség Érszűkület (ha cukorbetegséggel, dohányzással, magas vérzsírszinttel társul). Mivel a magas vérnyomás sokáig nem okoz panaszt, általában túl későn ismerik fel, amikor már egyéb károsodások is felléptek. Az idősebb emberek a legveszélyeztetettebbek körébe tartoznak!

25 Az agyi vérkeringési zavar (stroke) Fajtái, csoportjai: agyvérzés, agylágyulás, átmeneti vérkeringési zavar, iszkémiás vérkeringési zavar. Az agyi vérkeringés rövid idejű károsodásakor is oxigén- és tápanyaghiány miatt az idegsejtek sérülnek, illetve nagyon rövid idő alatt elpusztulnak. Hemorrágiás sztroke Iszkémiás sztroke

26 Iszkémiás sztroke Hemorrágiás sztroke (glutamát általi kiterjedtebb agyterületi károsodás) Stroke megelőzése, a kialakulás kockázatának csökkentése A veszélyeztető tényezők csökkentésével előzhető meg: vérnyomás, vércukor, vérzsírok rendszeres ellenőrzése, az ismert szívbetegségek megfelelő kezelése és rendszeres kontrollvizsgálata, a dohányzás és alkoholfogyasztás mérséklése, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás. A gyakori kedvezőtlen mutációk és polimorfizmusok ischaemiás sztroke sztroke-ban betöltött szerepének vizsgálata: Érintett - Az V. faktor LeidenLeiden-mutációja, az angiotenzin konvertáló enzim polimorfizmusa. polimorfizmusa Az V. faktor Leiden-mutációja aktivált protein C-rezisztenciát okoz. A mutáció jelenléte főleg a keringési rendszer vénás részében thrombotikus folyamatokhoz vezethet.

27 Figyelmeztetés: A megfelelő életstílus segít elkerülni az hasonló eseményeket!

MUNKAANYAG. Tyahur Szilvia. A szív- és érrendszeri betegségek csoportosítása, kialakulásukban szerepet játszó életmódbeli

MUNKAANYAG. Tyahur Szilvia. A szív- és érrendszeri betegségek csoportosítása, kialakulásukban szerepet játszó életmódbeli Tyahur Szilvia A szív- és érrendszeri betegségek csoportosítása, kialakulásukban szerepet játszó életmódbeli hibák, a megelőzés lehetőségei A követelménymodul megnevezése: Egészségmegőrzés - egészségfejlesztés

Részletesebben

Az időskori elesések szervi okai

Az időskori elesések szervi okai Az időskori elesések szervi okai Dr. Vendég Magdolna Szekszárd 2007.03.10. Az öregedés során a szervezetünkben bekövetkező élettani változások már önmagukban is szerepet játszanak az elesésekben, de többszörösére

Részletesebben

Szívről betegeknek és egészségeseknek

Szívről betegeknek és egészségeseknek Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/10 Szívről betegeknek és egészségeseknek Kockázati tényezők A szívkoszorúérbetegséget előidéző betegségeket és állapotokat kockázati tényezőknek hívjuk. Ezeknek a tényezőknek

Részletesebben

AZ IDŐSELLÁTÁS KLINIKAI ÉS KISKLINIKAI ALAPISMERETEI

AZ IDŐSELLÁTÁS KLINIKAI ÉS KISKLINIKAI ALAPISMERETEI 0 A KERINGÉSI- ÉS A VÉRKÉPZŐ RENDSZER BETEGSÉGEI ESETFELVETÉS-MUNKAHELYZET Magyarországon a halálozások több mint a fele a keringési betegségeknek tulajdonítható, melyek közül a legfőbb halálok a koszorúér-betegség

Részletesebben

MUNKAANYAG. Somogyi Bernadett. Klinikai ismeretek I. Keringés, vérképzési. rendszer betegségei és speciális ápolási.

MUNKAANYAG. Somogyi Bernadett. Klinikai ismeretek I. Keringés, vérképzési. rendszer betegségei és speciális ápolási. Somogyi Bernadett Klinikai ismeretek I. Keringés, vérképzési rendszer betegségei és speciális ápolási gondozási igényei A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az

Részletesebben

Mit teszel a szívedért, hogy élj?

Mit teszel a szívedért, hogy élj? Mit teszel a szívedért, hogy élj? "...vésd szívedbe parancsaimat, mert megszaporítják napjaidat és életed éveit, jólétet és békességet hoznak neked!" (Péld. :-, EFO) Készítette: Wágner Kinga Iskola:Bocskai

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Az elhízás és a betegségek kapcsolata

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Az elhízás és a betegségek kapcsolata TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Az elhízás és a betegségek kapcsolata Az elhízás olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam

Részletesebben

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ után Bevezetés A szívinfarktus (köznapi nevén szívroham) a koszorúérbetegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető

Részletesebben

Stroke, a hirtelen csapás 2009/3. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Stroke, a hirtelen csapás 2009/3. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2009/3 A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Agy ér katasztrófa Stroke, a hirtelen csapás A Tudomány Kiadó ingyenes betegtájékoztató lapja A Tudomány Kiadó

Részletesebben

Háttéranyag. Az agyi érkatasztrófa okai

Háttéranyag. Az agyi érkatasztrófa okai Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyinfarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása áll (80%-a az agyi érkatasztrófáknak)

Részletesebben

AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL

AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL A stroke kifejezés angol szó, amely ütést, csapást jelent, a magyar köznyelv sem véletlenül hívja a betegséget gutaütésnek, szélütésnek. Nevezik még agylágyulásnak, agyvérzésnek

Részletesebben

3.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Dr. Czuriga István Szívelégtenség. gyakorlati tanácsok

3.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Dr. Czuriga István Szívelégtenség. gyakorlati tanácsok 3.BETEGTÁJÉKOZTATÓ Dr. Czuriga István Szívelégtenség gyakorlati tanácsok Bevezetés A szívelégtelenség gyakori betegség, a felnőtt lakosság kb. 2-3%-át sujtja, idős korban azonban az előfordulása eléheti

Részletesebben

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László 1 FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László A betegség a testi lelki szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza az ember mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét. A betegség

Részletesebben

Egészség-betegség, belgyógyászat

Egészség-betegség, belgyógyászat Egészség-betegség, belgyógyászat 1. Határozza meg az egészség fogalmát! Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóléti állapota, nem pusztán a betegség, vagy a nyomorékság hiánya. 2. Értelmezze

Részletesebben

Antioxidánsok: Az élõ sejtek energia termelõ szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid és szuperoxid gyökök (szabadgyökök). Ezeket

Részletesebben

betartása. Sokkal jobb többet költeni a betegségek megelőzésére, mint ennek az összegnek a sokszorosát a gyógyításra. Akik úgy gondolják, hogy

betartása. Sokkal jobb többet költeni a betegségek megelőzésére, mint ennek az összegnek a sokszorosát a gyógyításra. Akik úgy gondolják, hogy / A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Szívügyek jó kézben Egészség és ünnep A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja A Tudomány Kiadó kiadványa a Magyar Társaság és

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Cardiomyopathiák. Készítette: A Kardiológiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Cardiomyopathiák. Készítette: A Kardiológiai Szakmai Kollégium Felosztás Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Cardiomyopathiák Készítette: A Kardiológiai Szakmai Kollégium A cardiomyopathiák ma már bonyolult felosztásánál célszerű Goodwin és munkatársai

Részletesebben

SZÍVELÉGTELENSÉG betegtájékoztató

SZÍVELÉGTELENSÉG betegtájékoztató SZÍVELÉGTELENSÉG betegtájékoztató Kezelőorvos Neve: Rendelőjének címe: Telefonszáma: Gondozó nővér Neve: Telefonszáma: Ismert allergia: Gyógyszeres kezelésre vonatkozó adatok Gyógyszer neve Mire szedem

Részletesebben

69. A glomerulusok változásai nephritis és nephrosis szindrómában. Az immun-eredetű glomerulus károsodás mechanizmusa

69. A glomerulusok változásai nephritis és nephrosis szindrómában. Az immun-eredetű glomerulus károsodás mechanizmusa 69. A glomerulusok változásai nephritis és nephrosis szindrómában. Az immun-eredetű glomerulus károsodás mechanizmusa Glomerulus változás glomerulonephritisben: Nephritisben a glomerulus károsodások döntően

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2013; 6 (SUPPL. 1) 1-44 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2013; 6 (SUPPL. 1) S 1 - S 44 S 1 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG (MOMOT) X. JUBILEUMI KONGRESSZUSA ELHÍZÁS,

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a cerebrovascularis betegségek ellátásáról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a cerebrovascularis betegségek ellátásáról Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a cerebrovascularis betegségek ellátásáról A Magyar Stroke Társaság és a Neurológiai Szakmai Kollégium szakmai irányelve, 2010 Készítette: A Magyar Stroke

Részletesebben

Szív és érrendszeri betegségek

Szív és érrendszeri betegségek Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata 2014 Szív és érrendszeri betegségek Rajtad múlik! - életmódprogramok az Enyingi kistérségben TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0045 Szív és érrendszeri betegségek 1 Rajtad múlik!

Részletesebben

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei. A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei. A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése Szentendre Város Egészségügyi Intézményei TÁMOP-6.1.2-/A-09/1-KMR-2010-0138 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése Mottó: Alattad a föld, feletted

Részletesebben

Információk. A kongresszus ideje: 2012. február 3-4. Helyszíne: NOVOTEL Hotel 8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 19-21.

Információk. A kongresszus ideje: 2012. február 3-4. Helyszíne: NOVOTEL Hotel 8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 19-21. Információk A kongresszus ideje: 2012. február 3-4. Helyszíne: NOVOTEL Hotel 8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 19-21. A tudományos program szervezője: Dr. Tóth László Osztályvezető főorvos II. sz. Belgyógyászat/Kardiológia

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja 3. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 1249 TARTALOMJEGYZÉK Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a cerebrovascularis betegségekről Készítette: a Magyar Stroke Társaság Vezetősége I. Alapvető megfontolások

Részletesebben

Amitől a pumpa lemegy A magas vérnyomás megelőzése és kezelése

Amitől a pumpa lemegy A magas vérnyomás megelőzése és kezelése Amitől a pumpa lemegy A magas vérnyomás megelőzése és kezelése Mivel a magas vérnyomás az esetek túlnyomó részében magától nem szokott normalizálódni, és évek múltán sok-sok szövődménnyel jár, érdemes

Részletesebben

15. fejezet. A vérkeringés rendszerének károsodásai

15. fejezet. A vérkeringés rendszerének károsodásai 15. fejezet A vérkeringés rendszerének károsodásai Jánosi András Berényi István Folyovich András Juhász Ferenc Lengyel Mária Morvai Veronika Veress Gábor Általános rész A vérkeringés rendszerének állapota

Részletesebben

Első ISMERETTERJESZTŐ képzésem, a betegségekről

Első ISMERETTERJESZTŐ képzésem, a betegségekről Első ISMERETTERJESZTŐ képzésem, a betegségekről Kedves Olvasóm! Gyorsan múlik az idő, haladunk előre, hiszen már a 6. anyagot tartod a kezedben! Bízom benne, hogy az eddig olvasott részek mindegyikében

Részletesebben

Mérlegelt valóság 2010/1. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Mérlegelt valóság 2010/1. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2010/1 A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Elhízás tudomány Mérlegelt valóság A Tudomány Kiadó ingyenes betegtájékoztató lapja A világ egyik vezetô inzulingyártója,

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1441 A MAGAS VÉRNYOMÁS. Vérnyomás: vér által az erek falára gyakorolt nyomás.

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1441 A MAGAS VÉRNYOMÁS. Vérnyomás: vér által az erek falára gyakorolt nyomás. A MAGAS VÉRNYOMÁS Mi a vérnyomás? A vérnyomás az a nyomóerő, melyet a szív által pumpált vér az érfalakra gyakorol. A túl magas vérnyomás károsítja a szervezetet. A szív munkája állandó mozgásban tartja

Részletesebben