Magyar gyártású városi és elővárosi autóbuszok bemutatója

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar gyártású városi és elővárosi autóbuszok bemutatója"

Átírás

1 BKV Magyar gyártású városi és elővárosi autóbuszok bemutatója Szent István körút (a Vígszínháznál) szeptember 22., szerda óráig

2 Köszöntő Tisztelt látogatók, kedves közlekedő budapestiek! Az Európai Mobilitási hét egyik záróeseményeként, az Európai Autómentes Napon a forgalom elől lezárt Szent István körúton mutatják be városi és elővárosi autóbuszaikat a magyar buszgyártók, a VEKE, a közösségi közlekedés népszerűsítésében élen járó Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület kezdeményezésére. A közösségi közlekedés népszerűsége az elavult, füstokádó, lerobbanó buszokkal, az ősöreg trolibuszokkal, az egyre romló színvonallal komoly csorbát szenved minden nap. Közhelynek számít, de mindenki tapasztalhatta, hogy a magyarországi, és ezen belül különösen a budapesti közforgalmú autóbuszpark milyen állapotban van, milyen hatalmas mennyiségű jármű cseréjére lenne szükség szinte azonnal. A magyar járműgyártók ezzel a bemutatóval is szeretnék demonstrálni, hogy képesek az európai színvonalnak megfelelő kocsikat készíteni, és az egykor nagy sorozatú buszgyártásra berendezkedett magyar háttéripar is kezd talpra állni. A közösségi közlekedés járműbeszerzéseit közpénzből finanszírozzák, ezért a nemzetgazdaság számára nem elhanyagolható körülmény, hogy hazai gyártású jármű vásárlásakor a vételár jelentős része visszakerül a költségvetésbe, az iparág pedig magyar családok százainak, ha nem ezreinek nyújthat biztos megélhetést. A gyártók azt mondják, ha egyenlő versenyfeltételeket kapnak, képesek megfelelni a feladatnak. A Mobilitási Hét fő feladata, hogy felhívja a figyelmet környezetünk fenntarthatóságára, melynek egyik fontos eleme, hogy bemutassuk, nagyvárosainkban autó nélkül is lehet, sőt úgy érdemes közlekedni, egyben környezetünket is óvni. A bemutatásra kerülő autóbuszok is ezt a célt szolgálják. Mindannyian a legkorszerűbb Euro 5-ös normájú motorral rendelkeznek, de látható már a nem is olyan távoli jövő is, amikor a teljesen tiszta üzemű, elektromos hajtású járműveké lesz a főszerep a közösségi közlekedés kiszolgálásában. Ezekből is bemutatunk kettőt, egy trolibuszt és egy akkumulátoros buszt, amelynek már áramszedője sincs. Kis kiadványunkba csak a legfontosabb információk kerülhettek bele, a részletes adatlapokat a gyártók és a VEKE weboldalán (www.veke.hu) érhetik el. Kellemes ismerkedést kíván a járművekkel, Kovács László főszervező, Európai Mobilitási Hét valamint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület

3 Ikarus V x 2550 x 2930 mm kg/ kg Cummins 235 kw Ülőhely/Állóhely: 36/130 fő Az Ikarus új járműcsaládjának legnagyobb tagja. Négy ajtós, 100% alacsonypadlós, nagy befogadkóképességű városi autóbusz, hossza a maximálisan megengedett 18,75 méter. Nagyvárosi környezetbe, nagy utasforgalomra tervezték. Különlegessége a rendkívül kicsi fordulási sugara, amelyet a szokásos tengelytávok megváltoztatásával értek el. A busz a VEKE két hetes nagy budapesti busztesztjének egyik szereplője volt. Ikarus E x 2550 x 2930 mm kg/ kg Cummins 206 kw Ülőhely/Állóhely: 38/72 fő Az új Ikarus járműcsalád elővárosi, kétajtós változata. A kocsi a maximális mértékig kihasználja a lehetőségeket, 13,4 méteres hossza a legtöbb, amit a szabályok szóló autóbusznak megengednek. Emiatt a befogadóképessége különösen nagy, az egy szállítható főre jutó üzemeltetési költsége pedig alacsony. Több Volán társaság alkalmazza a flottájában, nagyvárosok elővárosi forgalmában. A kocsi háromajtós, 100% alacsonypadlós, városi változatát már tesztelhették a budapestiek.

4 Credo Citadell x 2550 x 3100 mm kg/ kg Cummins 235 kw Ülőhely/Állóhely: 44/136 fő Az autóbusz a Citadell 12 típus csuklós változata. Hossza a maximálisan megengedett, 18,75 méter. Tervezésénél a nagyvárosi, nagy utasforgalmú vonalak igényei élveztek prioritást. 100% alacsonypadlós, négy ajtós, műszaki színvonala megegyezik a hasonló árfekvésű nyugati autóbuszokéval. Tervezésénél a minél nagyobb befogadóképesség volt a legfontosabb szempont, különös tekintettel az ülőhelyek számára. A VEKE két hetes budapesti nagy busztesztjének másik szereplője. Credo Citadell x 2550 x 3100 mm 9950 kg/ kg Cummins 184 kw Ülőhely/Állóhely: 30/72 fő Háromajtós, 100%-ban alacsonypadlós városi autóbusz, műszaki megoldásai a nagyvárosi utasforgalom kompromisszummentes kielégítése köré épültek. A nyugati konkurensekkel megegyező műszaki és utaskényelmi színvonalat, valamint legalább ugyanolyan kedvező üzemeltetési költséget is képes hozni, a gyártó ígérete szerint akár 5%-kal alacsonyabb vételáron. Ezt többek között úgy érik el, hogy a kocsi a hasonló 12 méteres kocsikhoz képest egy tonnával könnyebb, valamint a hozzá teljesítményben legpontosabban illő motort és váltót alkalmazzák. Szintén szerepelt budapesti teszten.

5 Credo BN x 2525 x 3100 mm 8840 kg/ kg Iveco 194 kw Ülőhely/Állóhely: 29/77 fő A három ajtós, 12 méteres, részben alacsonypadlós városi autóbusz legnagyobb erénye az alacsony ár és a verhetetlen üzemeltetési költség: kategóriájában mintegy 20-25% az árelőnye, és az üzemanyagfogyasztása is ennyivel kedvezőbb. Ezekért az előnyökért cserébe mindössze egy picit keskenyebb első és hátsó ajtó az ár. A gyártó elsősorban külvárosi vonalakra, illetve vidéki városokba ajánlja, kialakítása ezen követelmények szerint optimális. Csuklós változata is létezik, a BN 18-as, mindkét kocsi járt már teszten Budapesten. Credo EN 9, x 2525 x 3100 mm 8125 kg/ kg Iveco 185 kw Ülőhely/Állóhely: 26/52 fő A Kravtex Kft. gyártmányválasztékának legkisebb és legújabb képviselője. Az autóbusz mintegy másfél méterrel hosszabb a megszokott midibusz méretnél. A gyártó alacsony forgalmú vonalakon, 8 11 méter közötti buszok kiváltására ajánlja a típust városi és elővárosi alkalmazásban. Budapesten a Várba túl nagy tömege miatt nem mehet fel, de más midibuszos, illetve alacsony forgalmú vonalakon nagyszerűen alkalmazható. A kétajtós, részben alacsonypadlós midibusz nagyobb testvérének rövidítésével jött létre, és már Budapesten is tesztelték.

6 MJT Citycruiser 12 Új típus x 2550 x 3150 mm kg/ kg MAN 213kW Váltó: Voith 4 fok. automata Ülőhely/Állóhely: 30/68 fő A kiállítás meglepetése a Magyar Járműtechnika Zrt. frissen kifejlesztett autóbusza, amely most mutatkozik be először a nylvánosság előtt. A 12 méteres szóló kocsi az MJT által kifejlesztett legújabb városi autóbuszcsalád első tagja, várhatóan a családnak lesz csuklós és emeletes tagja is. A kocsi elővárosi változata az Intercruiser 12 nevet kapta. CsM Urbanus 7500 x 2450 x 2920 mm 5340 kg/9200 kg Cummins 103 kw vagy MB vagy MAN Váltó: Allison vagy ZF 6 fok. automata Ülőhely/Állóhely: 25/30 fő A szeghalmi cég midibuszát kisvárosokba, vagy nagyvárosok szűk, óvárosi környezetébe ajánlja. Másik kiemelkedő felhasználási területe lehet a gyermekszállítás, hiszen ha ilyen célú kialakítással kérik, akár 35 gyermeket is el tud vinni gyermek biztonsági övvel ellátott ülésein. Így iskolabusznak is kiváló. Kis méretéhez képes hatalmas a hasznos belső tere. A midibusz olcsó üzemű, ugyanakkor minden olyan extrával felszerelhető, amely a mai kor igényeinek megfelel.

7 Molitus/Rába/Webasto S x 2550 x 3000 mm 6600 kg/9850 kg Mercedes 115kW Ülőhely/Állóhely: 17/21 fő A kocsi elődje az Ikarus Egyedi Gyáregysége által gyártott E91-es midibusz, mely a legsikeresebb ilyen méretű, főleg exportra készülő járműve volt az Ikarusnak. Rába alvázra, Rába futóművekkel épül, hajtáslánca a Mercedestől származik. Megbízható, bevált, külföldön is bizonyított konstrukció, melyet a mai igényekhez alakítottak át. A kocsit sokan esélyesnek gondolják a BKV midibusztenderének megnyerésére. Sike resen szerepelt a budapesti buszteszten, a legnehezebb járatnak minősülő Várbuszon is. Intertanker Coulomb-bus 7865 x 2380 x 2700 mm 5500/8800 kg 150 kw kefenélküli egyenáramú vontatómotor Ülőhely/Állóhely: 21/23 fő Lítium alapú technológiára épülő, sem mérgező anyagot, sem nehézfémeket nem tartalmazó akkumulátorral ellátott, károsanyag-kibocsátás nélkül üzemelő jármű. Különlegessége az akkumulátorok töltésének vezérlését végző elektronika, amelynek fő feladata az akkumulátorok korai elhasználódásának megelőzése. A midibusz méretű jármű egy feltöltéssel az üzemviszonyoktól függően 4 8 órán keresztül tud dolgozni. A gyártó ígérete szerint az üzemeltetési költsége fele egy ugyanilyen dízel busznak, így a magasabb ára már három év alatt megtérül.

8 SZKT-ARC Tr187/TV.EU budapesti premier x 2550 x 3000mm kg/ kg Skoda 240kW háromfázisú aszinkron vontatómotor Ülőhely/Állóhely: 40/88 fő Új trolibusz Magyarországon az elmúlt évtizedben csak külföldi karosszériába épült. Az SZKT szakembergárdája, bár nagy tapasztalatokat szerzett trolibuszok átépítésében és felújításában, de mégis nagy fába vágta a fejszéjét, amikor egy 100%-ban alacsonypadlós, négy ajtós, ráadásul a troliknál újdonságként teljesen klimatizált utasterű járművet fejlesztett ki. A jármű kérésre többféle önjáró üzemmóddal is felszerelhető. A kocsi első tesztüzemét épp az Autómentes Napot követő héten fogja teljesíteni a BKV hálózatán. *Megjegyzés: a buszoknál feltüntetett adatok tájékoztató jellegűek. A járművek számtalan változatban kérhetőek, ennek megfelelően az üléskialakítás, a férőhelyszám mind változhat. A kiállításon szereplő gyártókról Csaba Metál Zrt. A viharsarki cég a Csepel Autógyár egykori szeghalmi gyáregységét vásárolta meg és ott több magyar buszgyárnak is végez beszállítói tevékenységet. Különféle fémszerelvényeket, tartályokat, futóműalkatrészeket, komplett alvázakat készítenek, de komplett autóbusz végszerelésre is volt példa. Az Autómentes Napra saját fejlesztésű és saját gyártású midibuszukat hozták el. Ikarus A nagy múltú gyár a tömegtermelés leállása után sokáig buszalkatrészek gyártásával és buszok javításával, felújításával foglalkozott, ám hosszas tervezgetés után végül ismét belevágtak a buszgyártásba. Az ARC Kft. gárdájával összefogva kialakították alacsonypadlós városi és elővárosi buszcsaládjukat, melyeknek vevői jelenleg elsősorban a Volán vállalatok. A mátyásföldi gyárban készült kocsik közül egy szólót és egy csuklóst is bemutatnak.

9 Intertanker Zrt. A budapesti székhelyű cég járműipari elektronikai fejlesztésekkel foglalkozik. Az elektromos járműhajtások fejlesztésére Debrecenben új üzemet építenek, ott, ahol a DKV Zrt-vel konzorciumban a helyi autóbuszközlekedést is ellátják, üzemeltetőként. Városi környezetbe szánt járműhajtásukat egy Plasma midibuszba szerelve mutatják be. Kravtex Kft. Az 1992-ben alapított győri cég, amely időközben magába olvasztotta a legrégebbi magyar gépgyárnak számító mosonmagyaróvári Kühne Zrt-t is, Ikarus autóbuszok fejújításával és orosz exportjával kezdte pályafutását ben a cseh SOR cég licence alapján vágtak bele új autóbuszok gyártásába óta a Volán társaságok egyik legfontosabb szállítóivá váltak. Legújabb, immár saját fejlesztésű alacsonypadlós konstrukcióikkal a városi buszüzemeket célozták meg. Mindenféle méretű és kapacitású városi buszt tudnak már ajánlani a reménybeli vevőknek. Molitus/Rába/Webasto A három név a tervező, az alváz- és futóműgyártó, valamint az ötletadó, amúgy járműtechnikai berendezéseket gyártó céget jelzi. Az általuk bemutatott jármű az Ikarus legsikeresebb midibuszának, az E91-esnek a továbbfejlesztése. Kis forgalmú vonalakra, kisvárosokba vagy óvárosi környezetbe való. MJT Magyar Járműtechnikai Zrt. A debreceni cég több, mint ötven éve foglalkozik járművek javításával és építésével. Új autóbuszok fejlesztését és gyártását 2000 óta végzik. Midibuszokkal kezdték, de 2004 óta alacsonypadlós városi autóbuszok fejlesztésébe is belevágtak. Legsikeresebb termékük az emeletes, alul alacsonypadlós városi autóbusz, amelyből sokat exportáltak külföldre. Most bemutatott járművük a legújabb fejlesztésű járműcsaládjuk első darabja, amelyet még nem láthatott a nagyközönség sehol. SZKT-ARC web: A Szegedi Közlekedési Társaság évek óta újít fel trolibuszokat, illetve épít trolibuszokat autóbuszokból átalakítva, legfőképpen a szegedi troliközlekedés céljára. Elérkezettnek látták az időt, hogy tudásukat felhasználva végre új trolibuszt is építsenek, immáron nem csak saját célra. Alaptípusnak az Ikarus V187 alacsonypadlós csuklós járművet választották.

10 BKV Térkép Szent István körút, szept. 22., szerda Vígszínház Margithíd Nyugati tér Ikarus V Ikarus E Credo Citadell Credo Citadell Credo BN Credo EN 9,5 7. MJT Citycruiser CsM Urbanus 9. Molitus/Rába/Webasto S Intertanker Coulomb-bus 11. SZKT-ARC Tr187/TV.EU VEKE Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület Tisztelt érdeklődők! A tíz éves fennállását 2010-ben ünneplő szakmai civil egyesületünk a közösségi közlekedés népszerűsítéséért dolgozik. Az egyesületnek közlekedésbarátok és közlekedésben dolgozó szakemberek egyaránt a tagjai. Tevékenységünket számos fontos eredmény fémjelzi, a budapesti járatritkítások megakadályozása vagy az éjszakai hálózat bevezetése, de közlekedési tanulmányok készítésével, európai uniós közlekedési pályázatok bírálatával és muzeális járművek meg mentésével is foglalkozunk. Az egyesület tevékenységét tagdíjakból, adományokból, 1%-os felajánlásokból és a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásából finanszírozzuk. Az Autómentes Napokon évek óta részt veszünk, most először a fővárosi központi rendezvényen is. Reméljük a buszbemutatón sok érdekességet tudunk bemutatni Önöknek. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöksége

100 éves a budapesti autóbusz-közlekedés 1

100 éves a budapesti autóbusz-közlekedés 1 100 éves a budapesti autóbusz-közlekedés 1 1915 2015 Az emlékév programjai NYÍLT NAPOK 2015. április 26. vasárnap 10.00 16.00 KELENFÖLDI AUTÓBUSZGARÁZS (XI. kerület, Kelenföld, Hamzsabégi út 55.) 2015.

Részletesebben

V. BKV Focikupa. Kedves Kollégák! TARTALOM. Újra várunk mindenkit a pályán!

V. BKV Focikupa. Kedves Kollégák! TARTALOM. Újra várunk mindenkit a pályán! MOZGÁSBAN XLVII. ÉVFOLYAM I. SZÁM interjú: Bolla Tibor, elnök-vezérigazgató Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója Elektromos jegyrendszer A 611-es újjászületése 100 éves a buszközlekedés 145 éves A

Részletesebben

A földgázüzemű közlekedés hatékonyságáról, lehetőségeiről. szóló átfogó elemző tanulmány

A földgázüzemű közlekedés hatékonyságáról, lehetőségeiről. szóló átfogó elemző tanulmány A földgázüzemű közlekedés hatékonyságáról, lehetőségeiről szóló átfogó elemző tanulmány Budapest 2010. TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 3 MOBILITÁS ÉS KÖRNYEZET 5 FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS 6 KÖZLEKEDÉSI KÖRNYEZETVÉDELEM

Részletesebben

városok esetében nagyon fontos, ahol a

városok esetében nagyon fontos, ahol a 68 BUSZBEMUTATÓ VILÁGSZENZÁCIÓ BUDAPESTEN Próbaúton a Volvo duplacsuklós autóbusza TÚLMÉRETES SZERELVÉNY Már az országba való érkezése sem számított szokványosnak. Eddig csak a speciális rakományú trélerekre,

Részletesebben

DLA. A mesterművet kísérő értekezés. Cím: Közlekedési eszközök fejlesztési elemei. A magyar autóbusz története. Távolsági, városi autóbusz formaterve.

DLA. A mesterművet kísérő értekezés. Cím: Közlekedési eszközök fejlesztési elemei. A magyar autóbusz története. Távolsági, városi autóbusz formaterve. DLA A mesterművet kísérő értekezés Cím: Közlekedési eszközök fejlesztési elemei. A magyar autóbusz története. Távolsági, városi autóbusz formaterve. Szerző: Fodor Lóránt ipari formatervező Témavezető:

Részletesebben

MOZGÁSBAN. A CÉLunk KÖZÖS. Változások előtt és után Interjú Szedlmajer Lászlóval. Interjú Vitézy Dáviddal, a BKK vezérigazgatójával

MOZGÁSBAN. A CÉLunk KÖZÖS. Változások előtt és után Interjú Szedlmajer Lászlóval. Interjú Vitézy Dáviddal, a BKK vezérigazgatójával MOZGÁSBAN XLV. évfolyam 1. szám Az SZMSZ változásai Szia ZIU A mozgólépcső története BAM 2.0 Változások előtt és után Interjú Szedlmajer Lászlóval A CÉLunk KÖZÖS Interjú Vitézy Dáviddal, a BKK vezérigazgatójával

Részletesebben

Vezérigazgatói interjú. Forgalombiztonsági vetélkedő. Az első világháború és Budapest HAJÓZÁS AZ ŐSZBEN. hírek MOZGÁSBAN MOZGÁSBAN

Vezérigazgatói interjú. Forgalombiztonsági vetélkedő. Az első világháború és Budapest HAJÓZÁS AZ ŐSZBEN. hírek MOZGÁSBAN MOZGÁSBAN MOZGÁSBAN XLVI. ÉVFOLYAM I1I. SZÁM Vezérigazgatói interjú Forgalombiztonsági vetélkedő Az első világháború és Budapest HAJÓZÁS AZ ŐSZBEN hírek MOZGÁSBAN 1 hírek Kedves Kollégák! Számunkra is hihetetlen,

Részletesebben

ÉV VÉGI VISSZATEKINTÉS. Bolla Tibor, vezérigazgatóval BAM3, AZ UTAZÓ KIÁLLÍTÁS VIGYÁZZ, KÉSZ, FŐZZ! 50 ÉVES AZ ÚJ ERZSÉBET HÍD.

ÉV VÉGI VISSZATEKINTÉS. Bolla Tibor, vezérigazgatóval BAM3, AZ UTAZÓ KIÁLLÍTÁS VIGYÁZZ, KÉSZ, FŐZZ! 50 ÉVES AZ ÚJ ERZSÉBET HÍD. MOZGÁSBAN XLI. ÉFOLYAM I. SZÁM BAM3, AZ UTAZÓ IÁLLÍTÁS IGYÁZZ, ÉSZ, FŐZZ! 50 ÉES AZ ÚJ ERZSÉBET ÍD É ÉGI ISSZATEINTÉS Bolla Tibor, vezérigazgatóval hírek MOZGÁSBAN 1 Interjú Zagyva Bélával, a Nokia Networks

Részletesebben

A Cosmo Média Kft. kiadványa

A Cosmo Média Kft. kiadványa A Cosmo Média Kft. kiadványa Fornetti - felelősen és elkötelezetten a fogyasztókért Régi, hűséges fogyasztói is igazolhatják, hogy a Palásti József pékmester által alapított és tulajdonolt Fornetti bő

Részletesebben

AZ ÚJ GENERÁCIÓS DAILY MEGSZÜLETETT. AZOKNAK ALKOTTUK, AKIKNEK A TELJESÍTMÉNY MELLETT A KÖRNYEZET IS FONTOS.

AZ ÚJ GENERÁCIÓS DAILY MEGSZÜLETETT. AZOKNAK ALKOTTUK, AKIKNEK A TELJESÍTMÉNY MELLETT A KÖRNYEZET IS FONTOS. 6 Camion Truck&Bus 2011/2 Februári horizont NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG ÚJ ELNÖK KINEVEZÉSE Urbán György Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter 2011. január 17-i hatállyal Urbán Györgyöt nevezte ki

Részletesebben

Folytatódó árbevétel-növekedés, pozitív üzemi eredmény

Folytatódó árbevétel-növekedés, pozitív üzemi eredmény 1 A Rába Járműipari Holding lapja LVIII. LVI. évfolyam 10. 5. szám 2004. 2006. október május SIKERES ELSŐ NEGYEDÉVÜNK Folytatódó árbevétel-növekedés, pozitív üzemi eredmény A Rába-csoport a 2006 első negyedévében

Részletesebben

Tudást adhatunk el Japánba

Tudást adhatunk el Japánba 1 A Rába Járműipari Holding lapja LVII. LVI. évfolyam 10. 9. szám 2005. 2004. szeptember október ELFOGADOTT ÉS FELKÉRT FEJLESZTÉSEK Tudást adhatunk el Japánba Szeptember elején Japánban járt Opitz Andor,

Részletesebben

II. évfolyam, 2014. június 2. szám (2 ) KMKK Kispályás Labdarúgó Kupa. Pozsonyi István termelésszervezési

II. évfolyam, 2014. június 2. szám (2 ) KMKK Kispályás Labdarúgó Kupa. Pozsonyi István termelésszervezési II. évfolyam, 2014. június 2. szám (2 ) KMKK Kispályás Labdarúgó Kupa A Jászkun Volán Zrt. szervezésében 2014. június 7-én megrendezésre került az első KMKK-Régiós foci kupa Szolnokon, a Tiszaligeti Sportcentrumban.

Részletesebben

A holnap. mobilitása. A Bombardier Transportation Magyarországon

A holnap. mobilitása. A Bombardier Transportation Magyarországon A holnap mobilitása A Bombardier Transportation Magyarországon Globális piacvezető-helyi gyökerekkel Magyarország több évszázados múltra visszatekintő, egyedülálló történelmi és kivételesen gazdag, a szomszédos

Részletesebben

BÉRMEGÁLLAPODÁS UTÁN VILLAMOSVEZETŐ EB 125 ÉVE A SZÉCHENYI-HEGYRE NYÍLT NAP ÓBUDÁN. interjú Bolla Tibor, elnök-vezérigazgatóval.

BÉRMEGÁLLAPODÁS UTÁN VILLAMOSVEZETŐ EB 125 ÉVE A SZÉCHENYI-HEGYRE NYÍLT NAP ÓBUDÁN. interjú Bolla Tibor, elnök-vezérigazgatóval. MOZGÁSBAN XLVII. ÉVFOLYAM II. SZÁM VILLAMOSVEZETŐ EB 125 ÉVE A SZÉCHENYI-HEGYRE NYÍLT NAP ÓBUDÁN BÉRMEGÁLLAPODÁS UTÁN interjú Bolla Tibor, elnök-vezérigazgatóval hírek MOZGÁSBAN 1 Nyári programajánló Kedves

Részletesebben

MOZGÁSBAN. Taroltak a békávésok. Megnyílt a KöKi. Aktuális. hírünk a nagyvilágban Ezerarcú BKV FORGALOMBIZTONSÁGI VETÉLKEDŐ

MOZGÁSBAN. Taroltak a békávésok. Megnyílt a KöKi. Aktuális. hírünk a nagyvilágban Ezerarcú BKV FORGALOMBIZTONSÁGI VETÉLKEDŐ MOZGÁSBAN XLIII. évfolyam 5. szám Aktuális Megnyílt a KöKi hírünk a nagyvilágban Ezerarcú BKV FORGALOMBIZTONSÁGI VETÉLKEDŐ Taroltak a békávésok rog-programajánló...am Programajánló az őszre Orgonaestek

Részletesebben

elismeréseként Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ultramodern üzemében készül a legmodernebb gyártási technológiákkal.

elismeréseként Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ultramodern üzemében készül a legmodernebb gyártási technológiákkal. 6 Camion Truck&Bus 2011/11 Novemberi horizont NFM MINISZTERI KITÜNTETÉSEK Nemzeti ünnep alkalmából A Szabadság Napjára, 1956. október 23-ra emlékezve miniszteri kitüntetéseket és elismeréseket adott át

Részletesebben

LAPZÁRTA/ESEMÉNYEK ÉS PROGRAMOK. csak egy problémát okoztak, nehéz volt a sokféle szórakozás, időtöltés közül választani.

LAPZÁRTA/ESEMÉNYEK ÉS PROGRAMOK. csak egy problémát okoztak, nehéz volt a sokféle szórakozás, időtöltés közül választani. 6 Camion Truck&Bus 2012/7 Júliusi horizont COMMERCIAL VEHICLES DRIVING THE FUTURE DAF CSALÁDI NAP Korda Filmstúdió, Etyek Elhozzuk Amerikát! Ezt ígérte a DAF és a Hungarotruck Kft. csapata és ígéretét

Részletesebben

ENERGIA HÍRLEVÉL. Az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. havi kiadványa. V. évfolyam. 8. szám, 2013.

ENERGIA HÍRLEVÉL. Az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. havi kiadványa. V. évfolyam. 8. szám, 2013. ENERGIA HÍRLEVÉL Az Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. havi kiadványa V. évfolyam. 8. szám, 2013. szeptember M2RES Szeminárium önkormányzatok számára Az Észak-Alföldi Regionális

Részletesebben

HÍREK A VASÚT VILÁGÁBÓL

HÍREK A VASÚT VILÁGÁBÓL Motorvonat-javítás az MVJ-ben A MÁV Vasjármű Kft. szombathelyi telephelyén rögzített felvételen a 6341-es sorozatú orosz motorvonat közismert nevén az Uzsgyi látható, amely a Megrendelő megbízottjai által

Részletesebben

PIACI POZÍCIÓINKAT ERÔSÍTIK A FEJLESZTÉSEK. 4 5. oldal. A Rába Jármûipari Holding lapja. A Rába tesztlaborjából a Formula Studentre

PIACI POZÍCIÓINKAT ERÔSÍTIK A FEJLESZTÉSEK. 4 5. oldal. A Rába Jármûipari Holding lapja. A Rába tesztlaborjából a Formula Studentre 1 oldal A Rába Jármûipari Holding lapja LXV. évfolyam 5. szám 2013. október www.raba.hu A Rába tesztlaborjából a Formula Studentre 6 7. oldal HÁROM EGYETEM CSAPATÁT IS TÁMOGATTA A RÁBA A GÖNYÛN TARTOTT

Részletesebben

A BUDAPESTI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS VIZSGÁLATA A BKV ZRT-N KERESZTÜL

A BUDAPESTI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS VIZSGÁLATA A BKV ZRT-N KERESZTÜL BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Kereskedelem és marketing szak Nappali tagozat Minőségmenedzsment szakirány A BUDAPESTI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS VIZSGÁLATA A BKV ZRT-N KERESZTÜL

Részletesebben

A polgári piacban rejlik a fô kihívás. 12 13. oldal. A Rába Jármûipari Holding lapja. Integrált jármûipari termékek

A polgári piacban rejlik a fô kihívás. 12 13. oldal. A Rába Jármûipari Holding lapja. Integrált jármûipari termékek 1 oldal A Rába Jármûipari Holding lapja LX. évfolyam 8. szám 2008. augusztus-szeptember www.raba.hu Integrált jármûipari termékek és technológiafejlesztô rendszer kutatása 3. oldal A Nemzeti Technológiai

Részletesebben

LAPZÁRTA/ESEMÉNYEK ÉS PROGRAMOK. forintra emeléséről. A kibővített árfolyam-fedezeti kötelezettségvállalással

LAPZÁRTA/ESEMÉNYEK ÉS PROGRAMOK. forintra emeléséről. A kibővített árfolyam-fedezeti kötelezettségvállalással 6 Camion Truck&Bus 2012/5 Májusi horizont ELEKTRONIKUS ÚTDÍJ 2013. július 1. A Széll Kálmán Terv 2.0 az elektronikus útdíj bevezetésére legkésőbb 2013. július 1-jén kerül sor, ami jövőre 75 milliárdos

Részletesebben

AXIÁL/mezőgazdasági. Háló, zsineg, fólia. részletek a 46. oldalon.

AXIÁL/mezőgazdasági. Háló, zsineg, fólia. részletek a 46. oldalon. GÉP / ALKATRÉSZ / SZERVIZ / HASZNÁLTGÉP / TESZT / PARTNERRIPORT / JÁTÉK / MESE / GÉPBEMUTATÓ / FINANSZÍROZÁS AXIÁL/mezőgazdasági Háló, zsineg, fólia Frissítettük kínálatunkat! részletek a 46. oldalon.

Részletesebben

gáz.áram E.ON energiamagazin 2012. tavasz 2012: az olimpia éve A mi csapatunk! Elektromos autózás Budapest Bécs zöldfolyosót építünk

gáz.áram E.ON energiamagazin 2012. tavasz 2012: az olimpia éve A mi csapatunk! Elektromos autózás Budapest Bécs zöldfolyosót építünk 2012. tavasz gáz.áram E.ON energiamagazin www.eon.hu www.facebook.com/eonhungaria 2012: az olimpia éve A mi csapatunk! Elektromos autózás Budapest Bécs zöldfolyosót építünk Ellátásbiztonság Egy gázbeszerző

Részletesebben

Hazai tüzelőanyag-cellás fejlesztés speciális alkalmazási területhez. Kiadja:

Hazai tüzelőanyag-cellás fejlesztés speciális alkalmazási területhez. Kiadja: a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület hírlevele 2014/1. - április Tartalom Egyesületi hírek és februári HTC konferenciánk... 1 Hazai tüzelőanyag-cella fejlesztés speciális alkalmazási területre...

Részletesebben

PRoSeSC projektben megismert jó gyakorlatok adaptációja a Nyugat-dunántúli régióban

PRoSeSC projektben megismert jó gyakorlatok adaptációja a Nyugat-dunántúli régióban PRoSeSC projektben megismert jó gyakorlatok adaptációja a Nyugat-dunántúli régióban Európai jó gyakorlatok az elektromos mobilitás területén és azok megvalósíthatóságának vizsgálata Nyugat- Dunántúl megyei

Részletesebben

felemelő 12. kiadás újdonságok Ízelítőül a tartalomból: Linde Targoncaverseny, 2012. szeptember 7. (Folytatás a 2. oldalon)

felemelő 12. kiadás újdonságok Ízelítőül a tartalomból: Linde Targoncaverseny, 2012. szeptember 7. (Folytatás a 2. oldalon) felemelő újdonságok Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. 2330 Dunaharaszti, Jedlik Ányos u. 18/B Telefon: (24) 520-350 Fax: (24) 520-355 Honlap: www.linde-mh.hu 2012/1 Linde Targoncaverseny, 2012. szeptember

Részletesebben

2014/1. A DAF bemutatja az új CONSTRUCTION DRIVEN BY QUALITY A DAF TRUCKS N.V. MAGAZINJA

2014/1. A DAF bemutatja az új CONSTRUCTION DRIVEN BY QUALITY A DAF TRUCKS N.V. MAGAZINJA 2014/1 IN ACTION 1 A DAF bemutatja az új CF EURO 6 CONSTRUCTION modellt DRIVEN BY QUALITY A DAF TRUCKS N.V. MAGAZINJA WWW.DAF.COM ZF technology the intelligent choice. Automatically efficient with AS-Tronic

Részletesebben