Magyar gyártású városi és elővárosi autóbuszok bemutatója

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar gyártású városi és elővárosi autóbuszok bemutatója"

Átírás

1 BKV Magyar gyártású városi és elővárosi autóbuszok bemutatója Szent István körút (a Vígszínháznál) szeptember 22., szerda óráig

2 Köszöntő Tisztelt látogatók, kedves közlekedő budapestiek! Az Európai Mobilitási hét egyik záróeseményeként, az Európai Autómentes Napon a forgalom elől lezárt Szent István körúton mutatják be városi és elővárosi autóbuszaikat a magyar buszgyártók, a VEKE, a közösségi közlekedés népszerűsítésében élen járó Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület kezdeményezésére. A közösségi közlekedés népszerűsége az elavult, füstokádó, lerobbanó buszokkal, az ősöreg trolibuszokkal, az egyre romló színvonallal komoly csorbát szenved minden nap. Közhelynek számít, de mindenki tapasztalhatta, hogy a magyarországi, és ezen belül különösen a budapesti közforgalmú autóbuszpark milyen állapotban van, milyen hatalmas mennyiségű jármű cseréjére lenne szükség szinte azonnal. A magyar járműgyártók ezzel a bemutatóval is szeretnék demonstrálni, hogy képesek az európai színvonalnak megfelelő kocsikat készíteni, és az egykor nagy sorozatú buszgyártásra berendezkedett magyar háttéripar is kezd talpra állni. A közösségi közlekedés járműbeszerzéseit közpénzből finanszírozzák, ezért a nemzetgazdaság számára nem elhanyagolható körülmény, hogy hazai gyártású jármű vásárlásakor a vételár jelentős része visszakerül a költségvetésbe, az iparág pedig magyar családok százainak, ha nem ezreinek nyújthat biztos megélhetést. A gyártók azt mondják, ha egyenlő versenyfeltételeket kapnak, képesek megfelelni a feladatnak. A Mobilitási Hét fő feladata, hogy felhívja a figyelmet környezetünk fenntarthatóságára, melynek egyik fontos eleme, hogy bemutassuk, nagyvárosainkban autó nélkül is lehet, sőt úgy érdemes közlekedni, egyben környezetünket is óvni. A bemutatásra kerülő autóbuszok is ezt a célt szolgálják. Mindannyian a legkorszerűbb Euro 5-ös normájú motorral rendelkeznek, de látható már a nem is olyan távoli jövő is, amikor a teljesen tiszta üzemű, elektromos hajtású járműveké lesz a főszerep a közösségi közlekedés kiszolgálásában. Ezekből is bemutatunk kettőt, egy trolibuszt és egy akkumulátoros buszt, amelynek már áramszedője sincs. Kis kiadványunkba csak a legfontosabb információk kerülhettek bele, a részletes adatlapokat a gyártók és a VEKE weboldalán ( érhetik el. Kellemes ismerkedést kíván a járművekkel, Kovács László főszervező, Európai Mobilitási Hét valamint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület

3 Ikarus V x 2550 x 2930 mm kg/ kg Cummins 235 kw Ülőhely/Állóhely: 36/130 fő Az Ikarus új járműcsaládjának legnagyobb tagja. Négy ajtós, 100% alacsonypadlós, nagy befogadkóképességű városi autóbusz, hossza a maximálisan megengedett 18,75 méter. Nagyvárosi környezetbe, nagy utasforgalomra tervezték. Különlegessége a rendkívül kicsi fordulási sugara, amelyet a szokásos tengelytávok megváltoztatásával értek el. A busz a VEKE két hetes nagy budapesti busztesztjének egyik szereplője volt. Ikarus E x 2550 x 2930 mm kg/ kg Cummins 206 kw Ülőhely/Állóhely: 38/72 fő Az új Ikarus járműcsalád elővárosi, kétajtós változata. A kocsi a maximális mértékig kihasználja a lehetőségeket, 13,4 méteres hossza a legtöbb, amit a szabályok szóló autóbusznak megengednek. Emiatt a befogadóképessége különösen nagy, az egy szállítható főre jutó üzemeltetési költsége pedig alacsony. Több Volán társaság alkalmazza a flottájában, nagyvárosok elővárosi forgalmában. A kocsi háromajtós, 100% alacsonypadlós, városi változatát már tesztelhették a budapestiek.

4 Credo Citadell x 2550 x 3100 mm kg/ kg Cummins 235 kw Ülőhely/Állóhely: 44/136 fő Az autóbusz a Citadell 12 típus csuklós változata. Hossza a maximálisan megengedett, 18,75 méter. Tervezésénél a nagyvárosi, nagy utasforgalmú vonalak igényei élveztek prioritást. 100% alacsonypadlós, négy ajtós, műszaki színvonala megegyezik a hasonló árfekvésű nyugati autóbuszokéval. Tervezésénél a minél nagyobb befogadóképesség volt a legfontosabb szempont, különös tekintettel az ülőhelyek számára. A VEKE két hetes budapesti nagy busztesztjének másik szereplője. Credo Citadell x 2550 x 3100 mm 9950 kg/ kg Cummins 184 kw Ülőhely/Állóhely: 30/72 fő Háromajtós, 100%-ban alacsonypadlós városi autóbusz, műszaki megoldásai a nagyvárosi utasforgalom kompromisszummentes kielégítése köré épültek. A nyugati konkurensekkel megegyező műszaki és utaskényelmi színvonalat, valamint legalább ugyanolyan kedvező üzemeltetési költséget is képes hozni, a gyártó ígérete szerint akár 5%-kal alacsonyabb vételáron. Ezt többek között úgy érik el, hogy a kocsi a hasonló 12 méteres kocsikhoz képest egy tonnával könnyebb, valamint a hozzá teljesítményben legpontosabban illő motort és váltót alkalmazzák. Szintén szerepelt budapesti teszten.

5 Credo BN x 2525 x 3100 mm 8840 kg/ kg Iveco 194 kw Ülőhely/Állóhely: 29/77 fő A három ajtós, 12 méteres, részben alacsonypadlós városi autóbusz legnagyobb erénye az alacsony ár és a verhetetlen üzemeltetési költség: kategóriájában mintegy 20-25% az árelőnye, és az üzemanyagfogyasztása is ennyivel kedvezőbb. Ezekért az előnyökért cserébe mindössze egy picit keskenyebb első és hátsó ajtó az ár. A gyártó elsősorban külvárosi vonalakra, illetve vidéki városokba ajánlja, kialakítása ezen követelmények szerint optimális. Csuklós változata is létezik, a BN 18-as, mindkét kocsi járt már teszten Budapesten. Credo EN 9, x 2525 x 3100 mm 8125 kg/ kg Iveco 185 kw Ülőhely/Állóhely: 26/52 fő A Kravtex Kft. gyártmányválasztékának legkisebb és legújabb képviselője. Az autóbusz mintegy másfél méterrel hosszabb a megszokott midibusz méretnél. A gyártó alacsony forgalmú vonalakon, 8 11 méter közötti buszok kiváltására ajánlja a típust városi és elővárosi alkalmazásban. Budapesten a Várba túl nagy tömege miatt nem mehet fel, de más midibuszos, illetve alacsony forgalmú vonalakon nagyszerűen alkalmazható. A kétajtós, részben alacsonypadlós midibusz nagyobb testvérének rövidítésével jött létre, és már Budapesten is tesztelték.

6 MJT Citycruiser 12 Új típus x 2550 x 3150 mm kg/ kg MAN 213kW Váltó: Voith 4 fok. automata Ülőhely/Állóhely: 30/68 fő A kiállítás meglepetése a Magyar Járműtechnika Zrt. frissen kifejlesztett autóbusza, amely most mutatkozik be először a nylvánosság előtt. A 12 méteres szóló kocsi az MJT által kifejlesztett legújabb városi autóbuszcsalád első tagja, várhatóan a családnak lesz csuklós és emeletes tagja is. A kocsi elővárosi változata az Intercruiser 12 nevet kapta. CsM Urbanus 7500 x 2450 x 2920 mm 5340 kg/9200 kg Cummins 103 kw vagy MB vagy MAN Váltó: Allison vagy ZF 6 fok. automata Ülőhely/Állóhely: 25/30 fő A szeghalmi cég midibuszát kisvárosokba, vagy nagyvárosok szűk, óvárosi környezetébe ajánlja. Másik kiemelkedő felhasználási területe lehet a gyermekszállítás, hiszen ha ilyen célú kialakítással kérik, akár 35 gyermeket is el tud vinni gyermek biztonsági övvel ellátott ülésein. Így iskolabusznak is kiváló. Kis méretéhez képes hatalmas a hasznos belső tere. A midibusz olcsó üzemű, ugyanakkor minden olyan extrával felszerelhető, amely a mai kor igényeinek megfelel.

7 Molitus/Rába/Webasto S x 2550 x 3000 mm 6600 kg/9850 kg Mercedes 115kW Ülőhely/Állóhely: 17/21 fő A kocsi elődje az Ikarus Egyedi Gyáregysége által gyártott E91-es midibusz, mely a legsikeresebb ilyen méretű, főleg exportra készülő járműve volt az Ikarusnak. Rába alvázra, Rába futóművekkel épül, hajtáslánca a Mercedestől származik. Megbízható, bevált, külföldön is bizonyított konstrukció, melyet a mai igényekhez alakítottak át. A kocsit sokan esélyesnek gondolják a BKV midibusztenderének megnyerésére. Sike resen szerepelt a budapesti buszteszten, a legnehezebb járatnak minősülő Várbuszon is. Intertanker Coulomb-bus 7865 x 2380 x 2700 mm 5500/8800 kg 150 kw kefenélküli egyenáramú vontatómotor Ülőhely/Állóhely: 21/23 fő Lítium alapú technológiára épülő, sem mérgező anyagot, sem nehézfémeket nem tartalmazó akkumulátorral ellátott, károsanyag-kibocsátás nélkül üzemelő jármű. Különlegessége az akkumulátorok töltésének vezérlését végző elektronika, amelynek fő feladata az akkumulátorok korai elhasználódásának megelőzése. A midibusz méretű jármű egy feltöltéssel az üzemviszonyoktól függően 4 8 órán keresztül tud dolgozni. A gyártó ígérete szerint az üzemeltetési költsége fele egy ugyanilyen dízel busznak, így a magasabb ára már három év alatt megtérül.

8 SZKT-ARC Tr187/TV.EU budapesti premier x 2550 x 3000mm kg/ kg Skoda 240kW háromfázisú aszinkron vontatómotor Ülőhely/Állóhely: 40/88 fő Új trolibusz Magyarországon az elmúlt évtizedben csak külföldi karosszériába épült. Az SZKT szakembergárdája, bár nagy tapasztalatokat szerzett trolibuszok átépítésében és felújításában, de mégis nagy fába vágta a fejszéjét, amikor egy 100%-ban alacsonypadlós, négy ajtós, ráadásul a troliknál újdonságként teljesen klimatizált utasterű járművet fejlesztett ki. A jármű kérésre többféle önjáró üzemmóddal is felszerelhető. A kocsi első tesztüzemét épp az Autómentes Napot követő héten fogja teljesíteni a BKV hálózatán. *Megjegyzés: a buszoknál feltüntetett adatok tájékoztató jellegűek. A járművek számtalan változatban kérhetőek, ennek megfelelően az üléskialakítás, a férőhelyszám mind változhat. A kiállításon szereplő gyártókról Csaba Metál Zrt. A viharsarki cég a Csepel Autógyár egykori szeghalmi gyáregységét vásárolta meg és ott több magyar buszgyárnak is végez beszállítói tevékenységet. Különféle fémszerelvényeket, tartályokat, futóműalkatrészeket, komplett alvázakat készítenek, de komplett autóbusz végszerelésre is volt példa. Az Autómentes Napra saját fejlesztésű és saját gyártású midibuszukat hozták el. Ikarus A nagy múltú gyár a tömegtermelés leállása után sokáig buszalkatrészek gyártásával és buszok javításával, felújításával foglalkozott, ám hosszas tervezgetés után végül ismét belevágtak a buszgyártásba. Az ARC Kft. gárdájával összefogva kialakították alacsonypadlós városi és elővárosi buszcsaládjukat, melyeknek vevői jelenleg elsősorban a Volán vállalatok. A mátyásföldi gyárban készült kocsik közül egy szólót és egy csuklóst is bemutatnak.

9 Intertanker Zrt. A budapesti székhelyű cég járműipari elektronikai fejlesztésekkel foglalkozik. Az elektromos járműhajtások fejlesztésére Debrecenben új üzemet építenek, ott, ahol a DKV Zrt-vel konzorciumban a helyi autóbuszközlekedést is ellátják, üzemeltetőként. Városi környezetbe szánt járműhajtásukat egy Plasma midibuszba szerelve mutatják be. Kravtex Kft. Az 1992-ben alapított győri cég, amely időközben magába olvasztotta a legrégebbi magyar gépgyárnak számító mosonmagyaróvári Kühne Zrt-t is, Ikarus autóbuszok fejújításával és orosz exportjával kezdte pályafutását ben a cseh SOR cég licence alapján vágtak bele új autóbuszok gyártásába óta a Volán társaságok egyik legfontosabb szállítóivá váltak. Legújabb, immár saját fejlesztésű alacsonypadlós konstrukcióikkal a városi buszüzemeket célozták meg. Mindenféle méretű és kapacitású városi buszt tudnak már ajánlani a reménybeli vevőknek. Molitus/Rába/Webasto A három név a tervező, az alváz- és futóműgyártó, valamint az ötletadó, amúgy járműtechnikai berendezéseket gyártó céget jelzi. Az általuk bemutatott jármű az Ikarus legsikeresebb midibuszának, az E91-esnek a továbbfejlesztése. Kis forgalmú vonalakra, kisvárosokba vagy óvárosi környezetbe való. MJT Magyar Járműtechnikai Zrt. A debreceni cég több, mint ötven éve foglalkozik járművek javításával és építésével. Új autóbuszok fejlesztését és gyártását 2000 óta végzik. Midibuszokkal kezdték, de 2004 óta alacsonypadlós városi autóbuszok fejlesztésébe is belevágtak. Legsikeresebb termékük az emeletes, alul alacsonypadlós városi autóbusz, amelyből sokat exportáltak külföldre. Most bemutatott járművük a legújabb fejlesztésű járműcsaládjuk első darabja, amelyet még nem láthatott a nagyközönség sehol. SZKT-ARC web: A Szegedi Közlekedési Társaság évek óta újít fel trolibuszokat, illetve épít trolibuszokat autóbuszokból átalakítva, legfőképpen a szegedi troliközlekedés céljára. Elérkezettnek látták az időt, hogy tudásukat felhasználva végre új trolibuszt is építsenek, immáron nem csak saját célra. Alaptípusnak az Ikarus V187 alacsonypadlós csuklós járművet választották.

10 BKV Térkép Szent István körút, szept. 22., szerda Vígszínház Margithíd Nyugati tér Ikarus V Ikarus E Credo Citadell Credo Citadell Credo BN Credo EN 9,5 7. MJT Citycruiser CsM Urbanus 9. Molitus/Rába/Webasto S Intertanker Coulomb-bus 11. SZKT-ARC Tr187/TV.EU VEKE Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület Tisztelt érdeklődők! A tíz éves fennállását 2010-ben ünneplő szakmai civil egyesületünk a közösségi közlekedés népszerűsítéséért dolgozik. Az egyesületnek közlekedésbarátok és közlekedésben dolgozó szakemberek egyaránt a tagjai. Tevékenységünket számos fontos eredmény fémjelzi, a budapesti járatritkítások megakadályozása vagy az éjszakai hálózat bevezetése, de közlekedési tanulmányok készítésével, európai uniós közlekedési pályázatok bírálatával és muzeális járművek meg mentésével is foglalkozunk. Az egyesület tevékenységét tagdíjakból, adományokból, 1%-os felajánlásokból és a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásából finanszírozzuk. Az Autómentes Napokon évek óta részt veszünk, most először a fővárosi központi rendezvényen is. Reméljük a buszbemutatón sok érdekességet tudunk bemutatni Önöknek. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöksége

13 MÉTERES CREDO ECONELL ÉS ECONELL CiTY. Szóló és csuklós autóbuszok kiváltására KRAVTEX-KÜHNE CSOPORT

13 MÉTERES CREDO ECONELL ÉS ECONELL CiTY. Szóló és csuklós autóbuszok kiváltására KRAVTEX-KÜHNE CSOPORT 13 MÉTERES CREDO ECONELL ÉS ECONELL CiTY Szóló és csuklós autóbuszok kiváltására KRAVTEX-KÜHNE CSOPORT HELYZETKÉP A Kravtex-Kühne Csoport felmérést végzett egyes üzemeltető partnerei körében a városi és

Részletesebben

T a k a ré k o s U t a sb a rá t M a g y a r

T a k a ré k o s U t a sb a rá t M a g y a r Takarékos Utasbarát Magyar Tartalom Hello Budapest! Fejlesztés célja Buszkoncepció Az új Credo Econell CiTY Az egyetlen Takarékos Utasbarát Magyar Tesztfutás a Fővárosban H e l l o V á r o s! Célul tűztük

Részletesebben

Tanulmány avagy mire is jó egy vonaljegy?

Tanulmány avagy mire is jó egy vonaljegy? Tanulmány avagy mire is jó egy vonaljegy? Mire is jó egy BKV-BKK vonaljegy? Látszólag egyszerű a kérdés, a legtöbben valószínűleg azt válaszolnák rá, hogy utazásra. Igen, ez valóban így van, de ez a jegyecske

Részletesebben

Autóbusz Klaszter Bemutatkozás

Autóbusz Klaszter Bemutatkozás Autóbuszgyártó Klaszter Budapest, 2010 augusztus 9. Autóbusz Klaszter Bemutatkozás Magyar Autóbuszgyártó Klaszter 2010 áprilisában 31 magyar vállalat és a Budapesti Műszaki Egyetem Járműgyártás tanszéke

Részletesebben

A BKV ZRT. ÖNJÁRÓ AKKUMULÁTOROS TROLIBUSZAINAK ÜZEMELTETÉSI TAPASZTALATAI

A BKV ZRT. ÖNJÁRÓ AKKUMULÁTOROS TROLIBUSZAINAK ÜZEMELTETÉSI TAPASZTALATAI A BKV ZRT. ÖNJÁRÓ AKKUMULÁTOROS TROLIBUSZAINAK ÜZEMELTETÉSI TAPASZTALATAI Szedlmajer László vezérigazgató-helyettes Vállalti felépítés helyünk a BKV Zrt.-n belül BKV Zrt. Vasúti Üzemeltetési Igazgatóság

Részletesebben

Jelenünkben a jövőnk...

Jelenünkben a jövőnk... Sedulitas-Pro Kft. Szeged, 2013. január 23. Nemes Péter Ügyvezető Rónai Attila Járműtervező Motto: Kis cég, nagy lehetőségekkel, komoly munkákkal. A múlt és a jövő: Jó alapok: Villamos- és gépész mérnökök

Részletesebben

Új buszüzemeltetési modell Budapesten. Vitézy Dávid vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ 2014. április 23.

Új buszüzemeltetési modell Budapesten. Vitézy Dávid vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ 2014. április 23. Új buszüzemeltetési modell Budapesten Vitézy Dávid vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ 2014. április 23. Tartalom A BKV buszüzemeltetés helyzete 2010-ben A probléma kezelése azonnali eszközökkel

Részletesebben

VOLVO B9L ALFA CIVIS 12 típusú autóbusz részletes műszaki leírása: 12m-es városi, szóló, alacsonypadlós autóbusz [Alváz típusa: B9L]

VOLVO B9L ALFA CIVIS 12 típusú autóbusz részletes műszaki leírása: 12m-es városi, szóló, alacsonypadlós autóbusz [Alváz típusa: B9L] SAJTÓANYAG 2008. március 19-én írta ki a pályázatot a Debreceni Megyei Jogú Város az autóbusz helyi közösségi közlekedés menetrend szerinti személyszállításra. A pályázat kapcsán a DKV Zrt. és az INTER

Részletesebben

A fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésének eredményei 2016

A fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésének eredményei 2016 KTE Baranya Megyei Területi Szervezetének Új megoldások a közösségi közlekedésben című konferenciája A fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésének eredményei 2016 Dr. Denke Zsolt kiemelt projektvezető

Részletesebben

Mindenre van magyar megoldás

Mindenre van magyar megoldás BUSZVILÁG CAMION TRUCK&BUS 2008/11 71 BUSZGYÁRTÁS ÚJ AUTÓBUSZTÍPUSOK A KRAVTEX KFT.-TÔL Mindenre van magyar megoldás CREDO EN 12 ELÔVÁROSI, CREDO LH 12 INTERCITY Mindenre van magyar megoldás ezt kívánja

Részletesebben

Vegyünk elektromos buszt! De milyet? Dorner Lajos

Vegyünk elektromos buszt! De milyet? Dorner Lajos Vegyünk elektromos buszt! De milyet? Dorner Lajos Debrecen, 2018. május 31. Milyen járművet szeretne a város?* Elvárások: Fenntartható közlekedés élhetőbb város, környezetbarát, lehetőleg zéró emissziós

Részletesebben

Használt, alacsonypadlós, diesel üzemű autóbuszok beszerzése (BKV Zrt. TB-98/17)

Használt, alacsonypadlós, diesel üzemű autóbuszok beszerzése (BKV Zrt. TB-98/17) Használt, alacsonypadlós, diesel üzemű autóbuszok beszerzése () KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI LEÍRÁS 2017. MŰSZAKI LEÍRÁS 1. rész: Közbeszerzési Útmutató 5 db használt, alacsonypadlós,

Részletesebben

S91 városi midibusz fejlesztés: Rába-Molitus-Webasto RÁBA JÁRMŰ KFT.

S91 városi midibusz fejlesztés: Rába-Molitus-Webasto RÁBA JÁRMŰ KFT. S91 városi midibusz fejlesztés: Rába-Molitus-Webasto 1 Rába B115.50-174 önjáró midibusz alváz 2 Rába B115.50-174 önjáró midibusz alváz 3 Megoldások Daimler OM 904 LA motor, 115kW / 610Nm Allison S2100

Részletesebben

A BKV Zrt. közúti vasúti járműállományát érintő fejlesztések, az ezekkel kapcsolatos üzemeltetési tapasztalatok

A BKV Zrt. közúti vasúti járműállományát érintő fejlesztések, az ezekkel kapcsolatos üzemeltetési tapasztalatok A BKV Zrt. közúti vasúti járműállományát érintő fejlesztések, az ezekkel kapcsolatos üzemeltetési tapasztalatok 2017. október 18-20. Borbás Péter Dániel üzemigazgató A BKV Zrt. villamos telephelyei Villamos

Részletesebben

Eszközbeszerzési stratégia a közúti közlekedésben

Eszközbeszerzési stratégia a közúti közlekedésben Eszközbeszerzési stratégia a közúti közlekedésben Borbélyné dr. Szabó Ágnes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Szolgáltatási Főosztály főosztályvezető 2017. október 6. Helyközi autóbusszal végzett

Részletesebben

MAN SL223 A74 MAN SG263 A75 RÁBA PREMIER 291 RÁBA PREMIER 091

MAN SL223 A74 MAN SG263 A75 RÁBA PREMIER 291 RÁBA PREMIER 091 Eladó autóbuszok 2019. augusztus 6. MAN SL223 A74 MAN SG263 A75 RÁBA PREMIER 291 RÁBA PREMIER 091 2 Rendszám: ICC-918 (413) Első forgalomba helyezés: 2002.03.27. Alvázszám: WMAA74ZZZ2T003244 Műszaki érvényesség:

Részletesebben

Pécs Város autóbuszos közösségi közlekedésének megújítása november 13. Baracsi László cégvezető

Pécs Város autóbuszos közösségi közlekedésének megújítása november 13. Baracsi László cégvezető Pécs Város autóbuszos közösségi közlekedésének megújítása Baracsi László cégvezető A társaságról röviden 2010. december 1-jén alakult 5 MFt jegyzett tőkével 2012. április 1-től látja el a helyi közösségi

Részletesebben

Összefoglaló jelentés az IKARUS 134V szóló autóbuszról

Összefoglaló jelentés az IKARUS 134V szóló autóbuszról Összefoglaló jelentés az IKARUS 134V szóló autóbuszról A jármővet 2010. június 7-én az IKARUSBUS Kft. ügyvezetı igazgatója Princz Ferenc mutatta be a BKV Zrt. óbudai telephelyén. Az autóbuszt a 22-es és

Részletesebben

Hibrid autóbusz gyártás Magyarországon

Hibrid autóbusz gyártás Magyarországon Hibrid autóbusz gyártás Magyarországon X. Közlekedési Konferencia Debrecen 2014. május 21-23. 2014.05.26. Csak belső használatra / Bizalmas / Szigorúan bizalmas Ez a dokumentum kizárólag a címzett/olvasó

Részletesebben

A 79-es trolibusz útvonalának meghosszabbítása, és hétvégi üzemének kiváltása a 20E viszonylat átalakításával

A 79-es trolibusz útvonalának meghosszabbítása, és hétvégi üzemének kiváltása a 20E viszonylat átalakításával A 79-es trolibusz útvonalának meghosszabbítása, és hétvégi üzemének kiváltása a 20E viszonylat átalakításával 1) A társadalmi egyeztetésen meghirdetett javaslatok Terveink szerint 2013. június 3-tól munkanapokon

Részletesebben

BKV Zrt. Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság PKD járműépítési és -üzemeltetési modell. Szedlmajer László vezérigazgató-helyettes

BKV Zrt. Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság PKD járműépítési és -üzemeltetési modell. Szedlmajer László vezérigazgató-helyettes BKV Zrt. Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság PKD járműépítési és -üzemeltetési modell Szedlmajer László vezérigazgató-helyettes Budapest közlekedési paraméterei Budapest alapterülete: 525 km2

Részletesebben

BYD Zöld Város Koncepció

BYD Zöld Város Koncepció BYD Zöld Város Koncepció Környezetkímélő Megoldások napjaink tömegközlekedésének kihívásaira BYD Europe B.V 4 fő üzletág: elektronika, új energia, autóipar, vasúti szállítás Az első és egyetlen vállalat

Részletesebben

A Debreceni. Egy ilyen szinten kiépített rendszer mellett már-már természetes, hogy GPS alapú utastájékoztatás

A Debreceni. Egy ilyen szinten kiépített rendszer mellett már-már természetes, hogy GPS alapú utastájékoztatás A Debreceni Közlekedési Zrt. (továbbiakban DKV Zrt.) Debrecen város helyi közlekedésében a trolibuszok és villamosok üzemeltetésével foglalkozik. Emellett tevékenységi területének jelentôs része a városi

Részletesebben

Credo Econell 13 CiTY katalógus 2017 magyar

Credo Econell 13 CiTY katalógus 2017 magyar Credo Econell 13 CiTY katalógus 2017 magyar CREDO ECONELL 13 CiTY NAGYOBB KOMFORT ÉS GAZDASÁGOSSÁG EGY SZEGMENSTEREMTŐ MAGYAR JÁRMŰTŐL Maximális kapacitás Alacsony tömeg Akadálymentes utastér Akár 75-80

Részletesebben

1 3. Főbb vonalaiban közös formavilág a PB-vel és Century-vel, a hátfal azonban teljesen más 4. Scania Irizar i4 választék

1 3. Főbb vonalaiban közös formavilág a PB-vel és Century-vel, a hátfal azonban teljesen más 4. Scania Irizar i4 választék 8 CAMION TRUCK&BUS 009/6 BUSZVILÁG AUTÓBUSZTESZT KÖZEPES HATÓTÁVOLSÁG Scania Irizar i L,9 méter hosszban SOKOLDALÚ ALKALMAZHATÓSÁG Nem egyszerű dolog röviden megfogalmazni azt, amit a 007-ben bemutatott

Részletesebben

Zöld Nyíl Miskolci Villamos Projekt. Szeged 2013. január 23.

Zöld Nyíl Miskolci Villamos Projekt. Szeged 2013. január 23. Zöld Nyíl Miskolci Villamos Projekt Szeged 2013. január 23. A közösségi villamos közlekedés története 1/3 A kezdetek 1897. július 10-én indult az első villamos, a forgalmat 9 darab motor és 4 darab pótkocsival

Részletesebben

Miskolc Városi Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Eladó autóbuszok február 5.

Miskolc Városi Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Eladó autóbuszok február 5. Miskolc Városi Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság Eladó autóbuszok 2019. február 5. MAN SL223 A74 MAN SG263 A75 RÁBA PREMIER 291 RÁBA PREMIER 091 IKARUS 260 2 Rendszám: ICC-918 (413) Alvázszám:

Részletesebben

A PÉCSI AUTÓBUSZ KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE

A PÉCSI AUTÓBUSZ KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE A PÉCSI AUTÓBUSZ KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE Buszcsere program 2013 áprilisától Fonódó hálózat 2014 február Új forgalomirányító és utastájékoztataó rendszer 2014 március Új javítóbázis 2014 május Közlekedésszervező

Részletesebben

Az Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság stratégiája, járműépítési tapasztalatainak értékelése

Az Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság stratégiája, járműépítési tapasztalatainak értékelése Az Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság stratégiája, járműépítési tapasztalatainak értékelése Szedlmajer László BKV Zrt. ATÜI - vezérigazgató-helyettes Tartalom Általános üzemi jellemzők (állomány,

Részletesebben

1. sz. malléklet. A fővárosi autóbuszpark valamint a BKV Zrt. jelenlegi járműállományának a bemutatása. 1. A fővárosi autóbusz-járműpark megújítása

1. sz. malléklet. A fővárosi autóbuszpark valamint a BKV Zrt. jelenlegi járműállományának a bemutatása. 1. A fővárosi autóbusz-járműpark megújítása 1. sz. malléklet A fővárosi autóbuszpark valamint a BKV Zrt. jelenlegi járműállományának a bemutatása 1. A fővárosi autóbusz-járműpark megújítása 201 0-re a budapesti buszpark Európában egyedülállóan rossz

Részletesebben

KERÉKPÁRSZÁLLÍTÁS BUSZON, METRÓN, VILLAMOSON

KERÉKPÁRSZÁLLÍTÁS BUSZON, METRÓN, VILLAMOSON KERÉKPÁRSZÁLLÍTÁS BUSZON, METRÓN, VILLAMOSON Kerékpárszállítás buszon, metrón, villamoson Kovács Gergely COWI Magyarország Kft. # 2011.03.16. Jelenlegi helyzet Budapest fogaskerekű HÉV vasút # # # # #

Részletesebben

Alternatív üzemanyagok a közszolgáltatásban a magánvállalkozások lehetőségei, piaci perspektívái

Alternatív üzemanyagok a közszolgáltatásban a magánvállalkozások lehetőségei, piaci perspektívái Alternatív üzemanyagok a közszolgáltatásban a magánvállalkozások lehetőségei, piaci perspektívái Járku Tamás ügyvezető Trans-Tour 90 Kft., Trans-Vonal Kft. KözlekedésVilág Konferencia, Budapest, 2017.

Részletesebben

SCANIA AUTÓBUSZOK. Bemutatkozik a Scania Citywide

SCANIA AUTÓBUSZOK. Bemutatkozik a Scania Citywide SCANIA AUTÓBUSZOK Bemutatkozik a Scania Citywide SCANIA CITYWIDE 2-3 Átveszi a vezetést a városi versengésben Napjainkban a világ népességének több mint fele városokban él, és a városiasodás folyamata

Részletesebben

42. Autóbusz Szakértői Tanácskozás 2011. szeptember 8-9.

42. Autóbusz Szakértői Tanácskozás 2011. szeptember 8-9. A GTE a FISITA és az EAEC tagja 42. AUTÓBUSZ SZAKÉRTŐI TANÁCSKOZÁS Hotel Frida Family 8171 Balatonvilágos, Zrínyi u. 135. A TANÁCSKOZÁS SZAKMAI SZERVEZŐ BIZOTTSÁGA: Gerő Dezső gerodezso@t-online.hu Matolcsy

Részletesebben

A hazai autóbuszgyártás előtt álló kihívások és fejlődési lehetőségek

A hazai autóbuszgyártás előtt álló kihívások és fejlődési lehetőségek A hazai autóbuszgyártás előtt álló kihívások és fejlődési lehetőségek KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON KONFERENCIA Balatonföldvár, 2014.május Dr. Fórián István Elnök Klaszter 2 A Magyar Autóbuszgyártó

Részletesebben

A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon

A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon Sajtóközlemény A Scania 2011-es kortrijk-i Busworld kiállításon Biatorbágy, 2011. október 20. Négy járművet állít ki a Scania a 6-os pavilonban található 602. számú standon. A Citywide a stílusos városi,

Részletesebben

Válaszok a Levegő Munkacsoport által feltett kérdésekre

Válaszok a Levegő Munkacsoport által feltett kérdésekre A Levegő Munkacsoportnak a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumhoz intézett kérdéseire az Autóbusz Rekonstrukciós Programiroda az alábbi válaszokat adta. Válaszok a Levegő Munkacsoport által feltett

Részletesebben

Az elektromobilitás helyzete és közeljövője Magyarországon és a világban. Sebestyén István. Everda Kft.

Az elektromobilitás helyzete és közeljövője Magyarországon és a világban. Sebestyén István. Everda Kft. Az elektromobilitás helyzete és közeljövője Magyarországon és a világban Sebestyén István Everda Kft. Elektromobilitás: az elektromos hajtású közúti járművekkel és az energiaellátásuk kéréseivel foglakozó

Részletesebben

HIBRIDJÁRMŰ FEJLESZTÉS GYŐRBEN

HIBRIDJÁRMŰ FEJLESZTÉS GYŐRBEN HIBRIDJÁRMŰ FEJLESZTÉS GYŐRBEN KÍSÉRLETI CÉLÚ ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ EGYETEMI JÁRMŰVEK Szauter Ferenc - Dr. Varga Zoltán - Willisits Vilmos Széchenyi István Egyetem Willisits Mérnökiroda Kft. Járműipari

Részletesebben

Volt egyszer MAGYAR autóbusz

Volt egyszer MAGYAR autóbusz Volt egyszer MAGYAR autóbusz Az Ikarus, a Rába, a Nabi és a többiek Jámbor Gyula Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! Borító: Publio Kiadó Kft. Fotó: dr. Lovász György Köszönetnyilvánítás: Hálásan

Részletesebben

E-mobilitás Európában és Zala megyében

E-mobilitás Európában és Zala megyében E-mobilitás Európában és Zala megyében Angster Tamás innovációs menedzser X. INNOTECH Innovációs Konferencia, Zalaegerszeg, 2015. 09. 17. 2 Elektromobilitás projektjeink PROSESC (2010-2012), Interreg IV/C

Részletesebben

A Szegedi Közlekedési Kft jármőparkjának tervszerő kiépítése fejlesztése 2. rész

A Szegedi Közlekedési Kft jármőparkjának tervszerő kiépítése fejlesztése 2. rész A Szegedi Közlekedési Kft jármőparkjának tervszerő kiépítése fejlesztése 2. rész 2. Trolibusz jármőpark: 2.1. A szegedi közösségi közlekedésben nagyon bevált Skoda 15Tr jármőpark bıvítése Csehországból

Részletesebben

BKV Zrt. 2016. évi aktualizált közbeszerzési terve. Az eljárás tervezett megindítása Van Hool járművek üvegeinek beszerzése nemzeti 2016. II.

BKV Zrt. 2016. évi aktualizált közbeszerzési terve. Az eljárás tervezett megindítása Van Hool járművek üvegeinek beszerzése nemzeti 2016. II. Van Hool járművek üvegeinek MAN trolibusz futómű alkatrészek Járműklíma karbantartásához szükséges alkatrészek Van Hool és Mercedes Citaro autóbuszok motoralkatrészeinek MB Citaro típusú autóbuszok hűtésrendszeri

Részletesebben

IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata

IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata Medveczki András IVECO magyarországi képviseleti iroda CNG KONFERENCIA 2011. November 24. Haladunk a jövő szállítási megoldásai felé ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

A Jászkun Volán Zrt. autóbuszai

A Jászkun Volán Zrt. autóbuszai 64 közlekedési társaságok bemutatása sorozatunk 28. része A Jászkun Volán Zrt. autóbuszai FOLYAMATOSAN MEGÚJULÓ JÁRMÛPARK Cikksorozatunk most következô, 28. része kissé különleges, nem olyan, mint a többi.

Részletesebben

A gépjármű rendelkezzen a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott érvényes típusbizonyítvánnyal (általános forgalomba helyezési engedéllyel).

A gépjármű rendelkezzen a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott érvényes típusbizonyítvánnyal (általános forgalomba helyezési engedéllyel). Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2015-tól igénybe vehető támogatások alapján biztonságos közlekedés

Részletesebben

Összesítés dízel motor esetében Költség alapján. Összesítés benzines motor esetében

Összesítés dízel motor esetében Költség alapján. Összesítés benzines motor esetében Cégautó Magazin 200/10. szám (rövidített, saját kiegészítésekkel) Miniautók - kedvező ár, könnyű kezelhetőség Teljes körű hazai kínálat A kisautók után egy még kisebb kategória itthon szereplőivel ismertetjük

Részletesebben

Mindent tudni akarok...

Mindent tudni akarok... Mindent tudni akarok... Műszaki vizsga. A gépjármű tulajdonosok közül, egyesek számára örök talány, a többség azonban ismeri a menetét. Személygépkocsit, gépjárművet tulajdonolni kötelezettséggel is jár.

Részletesebben

EGYEDI ÉRTÉKESÍTÉSI AJÁNLAT

EGYEDI ÉRTÉKESÍTÉSI AJÁNLAT EGYEDI ÉRTÉKESÍTÉSI AJÁNLAT IKARUS 260 IKARUS 415 IKARUS 435 Miskolc Városi Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság IKARUS 415 (3 db) IKARUS 260 (1 db) Rendszám: AKD-547 Első forgalomba helyezés:

Részletesebben

Trolibusz hálózatfejlesztés. A 25 éves évfordulón indul újra a 7-es vonal

Trolibusz hálózatfejlesztés. A 25 éves évfordulón indul újra a 7-es vonal Trolibusz hálózatfejlesztés A 25 éves évfordulón indul újra a 7-es vonal Szeged Elektromos Közösségi Közlekedés Fejlesztése Nagyprojekt Trolibusz hálózatfejlesztés 4,8 km új trolibuszvonal kialakítása,

Részletesebben

Közösségi közlekedéssel a zöldebb környezetért. vezérigazgató

Közösségi közlekedéssel a zöldebb környezetért. vezérigazgató Közösségi közlekedéssel a zöldebb környezetért. KTE Konferencia Debrecen, 2017.03.23. Előadó: Nagy Attila vezérigazgató Tartalom: 1. Kihívások a nagyvárosok közlekedése előtt. 2. Környezetbarát és Smart

Részletesebben

Elektromos kukásautó Út a jövőbe!

Elektromos kukásautó Út a jövőbe! Elektromos kukásautó Út a jövőbe! Előzmények Debreceni Egyetem Műszaki Kar 10 éves kutató munka Az Audi elől elhozott első díj Bartha István mestertanár Vitéz Attila tanár úr Egyetemi know-how, európai

Részletesebben

Az eredeti hirdetményben javítandó szövegrész

Az eredeti hirdetményben javítandó szövegrész K I E G É S Z Í TŐ TÁ J É K O Z T A T Á S ( 2 0 1 3. 1 2. 0 9. ) Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Ajánlattevőt, hogy a Autóbusz és trolibusz futóműalkatrészek beszerzése tárgyban (eljárás száma: BKV Zrt.

Részletesebben

ZF TERMÉKEK. Hajtáslánc, felfüggesztés és kormányzás. elemei, alkatrészei

ZF TERMÉKEK. Hajtáslánc, felfüggesztés és kormányzás. elemei, alkatrészei ZF TERMÉKEK Hajtáslánc, felfüggesztés és kormányzás elemei, alkatrészei ZF Lenksysteme A ZF 1932-ben kezdte meg a kormányművek gyártását az amerikai Ross Gear & Tool társaság licensze alapján. 1950-ben

Részletesebben

Derékcsuklós rakodók

Derékcsuklós rakodók Derékcsuklós rakodók Derékcsuklós rakodók Giant kényelem Az állítható kormányoszlop, vezetőülés, az állítható kartámasz, biztonsági öv és háttámla mind a vezető kényelmét szolgálják. A jól áttekinthető

Részletesebben

KAPOSVÁRI KÖZLEKEDÉSI ZRT.

KAPOSVÁRI KÖZLEKEDÉSI ZRT. KAPOSVÁRI KÖZLEKEDÉSI ZRT. LUM-129 NABI Sirius A10S01 Évjárat: 2010. Km teljesítmény: 243.381 Befogadóképesség: 36 ülő 68 álló 30.000 eft+áfa MAN D0836L0H60 Hengerűrtartalom: 6871 cm 3 B tengely: 213 kw

Részletesebben

RÁTKY & TÁRSA ÜGYVÉDI IRODA

RÁTKY & TÁRSA ÜGYVÉDI IRODA RÁTKY & TÁRSA ÜGYVÉDI IRODA E-mailen továbbítva! Tárgy: Az Univerzál Beszerző Kft. részére közösségi közlekedésben használt autóbuszokhoz lengéscsillapító szállítása. tárgyú, közbeszerzésekről szóló 2015.

Részletesebben

3. Az ÉNYKK Zrt. 2015. március 6-án hatályban lévő kötelezően közzéteendő szerződéseinek adatai

3. Az ÉNYKK Zrt. 2015. március 6-án hatályban lévő kötelezően közzéteendő szerződéseinek adatai 1 / 6 3. Az ÉNYKK Zrt. 2015. március 6-án hatályban lévő kötelezően közzéteendő szerződéseinek adatai árubeszerzés KDOP pályázat, utastájékoztató rendszer Tigra Kft. 317 M Ft 2019.06.26. bérleti 5 db +

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról

Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról Összefoglaló jelentés a Mercedes Capacity 19,54 csuklós autóbuszról Az autóbusz Mannheimbıl érkezett egynapos bemutatóval egybekötött tesztelésre, Budapestre. A jármővet 2010. április 27-én az EvoBus értékesítési

Részletesebben

Lexus HS 250h: hibrid luxuskivitelben

Lexus HS 250h: hibrid luxuskivitelben Lexus HS 250h: hibrid luxuskivitelben A Toyota luxusmárkája eddig is többféle hibrid hajtású típust kínált, de legújabb modelljük már kizárólag benzin-elektromos hajtással lesz kapható. A recept a Toyota

Részletesebben

BKV Zrt. Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság Elektromos autóbuszok üzemeltetése

BKV Zrt. Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság Elektromos autóbuszok üzemeltetése BKV Zrt. Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság Elektromos autóbuszok üzemeltetése Szedlmajer László vezérigazgató-helyettes 2017.04.19. Az autóbusz ágazat rendszer környezete Aktív ágazati versenyhelyzet

Részletesebben

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása.

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása. Tájékoztató A mezőgazdasági gépeket gyártók és forgalmazók részére A mezőgazdasági gépkatalógusba bejelentett illetve bejelentésre kerülő, belsőégésű motorral rendelkező, traktorok, önjáró mezőgazdasági

Részletesebben

GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK

GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN Az élet számos területén figyelünk gyermekeinkre, óvjuk biztonságukat. Miért ne tennénk ezt a közlekedésben is? A gyermekeket testfelépítésük miatt

Részletesebben

Vasúti személyszállítás aktuális trendjei a V4 országokban. Csépke András, MÁV-START vezérigazgató

Vasúti személyszállítás aktuális trendjei a V4 országokban. Csépke András, MÁV-START vezérigazgató Vasúti személyszállítás aktuális trendjei a V4 országokban Csépke András, MÁV-START vezérigazgató Szolgáltatásfejlesztési stratégia korszerű, megbízható, gyors Korszerű gördülőállomány Igény vezérelt menetrend

Részletesebben

Mûszaki adatok áttekintése.

Mûszaki adatok áttekintése. Mûszaki adatok áttekintése. Dízelmotorok 2,5 l TDI motor (65 kw) 1 2,5 l TDI motor (80 kw) 1 Keverékképzés/Befecskendezés Common-rail közvetlen befecskendezés Common-rail közvetlen befecskendezés Hengerek

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2010. február 22-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2010. február 22-i ülésére Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. február 22-i ülésére Tárgy: Gemenc Volán Zrt. beszámolója a személyszállítás költségének, bevételének alakulásáról,

Részletesebben

Budapesti villamos és trolibusz járműfejlesztés

Budapesti villamos és trolibusz járműfejlesztés Budapesti villamos és trolibusz járműfejlesztés Döntés-előkészítő fejlesztési koncepció, Vezetői összefoglaló 1 Budapesti villamos és trolibusz járműfejlesztés Döntés-előkészítő fejlesztési koncepció Vezetői

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Trolibuszok 2013/S 139-240877

Magyarország-Budapest: Trolibuszok 2013/S 139-240877 1/5 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:240877-2013:text:hu:html Magyarország-Budapest: Trolibuszok 2013/S 139-240877 BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt., Rumbach

Részletesebben

Sárga angyal - Autómentés Budapest hétvégén (30)

Sárga angyal - Autómentés Budapest hétvégén (30) Sárga angyal - Autómentés Budapest hétvégén (30) 285 7558 Kedvező áron autómentés Budapest környékén, megállapodás szerint akár országosan is kínáljuk a bármilyen okból üzemképtelenné vált járművek mentesítését.

Részletesebben

Új kihívások a közúti közösségi közlekedésben. Előadó: Ungvári Csaba üzemeltetési vezérigazgató-helyettes április 10.

Új kihívások a közúti közösségi közlekedésben. Előadó: Ungvári Csaba üzemeltetési vezérigazgató-helyettes április 10. Új kihívások a közúti közösségi közlekedésben Előadó: Ungvári Csaba üzemeltetési vezérigazgató-helyettes 2019. április 10. A VOLÁNBUSZ Zrt. üzletpolitikai célja Minél magasabb színvonalú szolgáltatás nyújtása,

Részletesebben

Győr, az elektromos autók mintavárosa

Győr, az elektromos autók mintavárosa Hibrid és elektromos járművek fejlesztését megalapozó kutatások TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV- 2012-0012 Smarter Transport Kooperatív közlekedési rendszerek infokommunikációs támogatása TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-

Részletesebben

Esélyegyenlőség a közösségi közlekedésben

Esélyegyenlőség a közösségi közlekedésben XII. REGIONÁLIS KÖZLEKEDÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Debrecen, 2017. március 22-23. Esélyegyenlőség a közösségi közlekedésben Dr. Bói Loránd ügyvezető általános helyettes Tartalom Esélyegyenlőség és közösségi

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2013. modellévre. Haszonjárművek. Az Amarok

Műszaki adatok Érvényes a 2013. modellévre. Haszonjárművek. Az Amarok Műszaki adatok Érvényes a 2013. modellévre Haszonjárművek Az Amarok Az ebben a kiadványban feltüntetett műszaki adatok információkat tartalmaznak az üzemanyag-fogyasztásról és a CO 2 -kibocsátásról. Nem

Részletesebben

Előzetes vitarendezési kérelem

Előzetes vitarendezési kérelem TED 2013/S 241-418875 Közbeszerzési tárgyalásos eljárás, árubeszerzés evopro Bus Korlátolt Felelősségű Társaság 1116 Budapest, Hauszmann Alajos utca 2. T: +36 1 279 3970 F: +36 1 279 3971 E-mail: Katona.Balint@evopro-group.com

Részletesebben

Előadó: Dávid Ilona Elnök-vezérigazgató 2019.

Előadó: Dávid Ilona Elnök-vezérigazgató 2019. Környezettudatosság a VOLÁNBUSZ Zrt. közlekedési stratégiájában Előadó: Dávid Ilona Elnök-vezérigazgató 2019. 15 éve a közlekedésben Tisztségeim: Hungrail-Magyar Vasúti Egyesület elnök STRATOSZ elnök Volán

Részletesebben

2018. évi energiafogyasztási riport thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.

2018. évi energiafogyasztási riport thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. 2018. évi energiafogyasztási riport thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék...2 II. Vezetői összefoglaló...3 II.1. Az éves riport célja...3 II.2. A szakreferens

Részletesebben

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megújuló energiát hazánkban elsősorban a napenergia, a geotermikus energia, a biomassza és a szélenergia felhasználásából nyerhetünk. Magyarország energiafelhasználása

Részletesebben

Kiegészítő tájékoztatás Van Hool gyártmányú autóbuszokhoz fékalkatrészek beszerzése BKV Zrt. T-253/17

Kiegészítő tájékoztatás Van Hool gyártmányú autóbuszokhoz fékalkatrészek beszerzése BKV Zrt. T-253/17 Az alábbiakban tájékoztatjuk a számon, Van Hool gyártmányú autóbuszokhoz fékalkatrészek beszerzése tárgyban indult eljárással kapcsolatban beérkezett kérdésekre adott válaszainkról: 1. kérdés: Az ajánlati

Részletesebben

Amit a Ferihegyi gyorsvasútról tudni érdemes. XVII. Városi közlekedés aktuális kérdései Budapest, szeptember 8.

Amit a Ferihegyi gyorsvasútról tudni érdemes. XVII. Városi közlekedés aktuális kérdései Budapest, szeptember 8. Amit a Ferihegyi gyorsvasútról tudni érdemes XVII. Városi közlekedés aktuális kérdései Budapest, 2017. szeptember 8. Vasúti ingajárat (FEREX) 9 km új vonal, 1 új mh., 4 motorvonat (többlet) Menetidő (Reptér->Belváros):

Részletesebben

GD Dollies Műszaki leírás

GD Dollies Műszaki leírás GD Dollies Műszaki leírás A szállítóeszköz elektromos működtetésű, rádiós távvezérlésű két kocsiból álló egység, mely páros és szóló üzemmódban egyaránt használható. Elsősorban beltéri ill. üzemi területen

Részletesebben

ELKÉSZÜLTEK A TOPONÁRI BUSZÖBLÖK

ELKÉSZÜLTEK A TOPONÁRI BUSZÖBLÖK ELKÉSZÜLTEK A TOPONÁRI BUSZÖBLÖK 2012. november 30. Forgalomba helyeztek négy autóbuszöblöt a Toponári úton. A fejlesztés egy 571 millió forintos közlekedés-fejlesztési beruházás részeként valósult meg

Részletesebben

ELADÓ AUTÓBUSZOK. A CNG autóbusz beszerzés miatt az MVK Zrt.-nél feleslegessé váló forgalomból véglegesen kivonandó értékesíthető autóbuszok

ELADÓ AUTÓBUSZOK. A CNG autóbusz beszerzés miatt az MVK Zrt.-nél feleslegessé váló forgalomból véglegesen kivonandó értékesíthető autóbuszok ELADÓ AUTÓBUSZOK A CNG autóbusz beszerzés miatt az MVK Zrt.-nél feleslegessé váló forgalomból véglegesen kivonandó értékesíthető autóbuszok IKARUS - 260 1 db RÁBA PREMIER 091 2 db IKARUS - 280 10 db RÁBA

Részletesebben

A 35-ös autóbusz útvonalának módosítása a Corvin út térségében

A 35-ös autóbusz útvonalának módosítása a Corvin út térségében A 35-ös autóbusz útvonalának módosítása a Corvin út térségében 1) A társadalmi egyeztetésen meghirdetett javaslatok A BKK kikérte az utazóközönség véleményét a 35-ös viszonylat Corvin út térségi útvonal-módosításával

Részletesebben

hybrid kézikönyv Mit jelent a hybrid?

hybrid kézikönyv Mit jelent a hybrid? Audi hybrid A hibridtechnika bemutatása hybrid kézikönyv Mit jelent a hybrid? A görög és latin eredetű hibrid szó jelentése teli, keresztezett vagy kevert amely jelzők tökéletesen illenek a hibridjárművekre

Részletesebben

Széll projekt. Sajtótájékoztató anyaga (Utolsó módosítás: 2013.02.12)

Széll projekt. Sajtótájékoztató anyaga (Utolsó módosítás: 2013.02.12) Széll projekt Sajtótájékoztató anyaga (Utolsó módosítás: 2013.02.12) Mit szólnának hozzá ha azt mondanám: a Széll Kálmán téren és környékén a közúti járművek évente közel 540000 kilogramm szennyezést szórnak

Részletesebben

DURMA SBT típusú billenőgerendás hidraulikus lemezolló

DURMA SBT típusú billenőgerendás hidraulikus lemezolló DURMA SBT típusú billenőgerendás hidraulikus lemezolló A DURMAZLAR CÉG BEMUTATÁSA A Durmazlar Machine Törökország vezető gépgyártó vállalata, mely éves termelését tekintve világelső a fémmegmunkáló gépek

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a VOLVO 7700 HYBRID alacsonypadlós városi autóbuszról

Összefoglaló jelentés a VOLVO 7700 HYBRID alacsonypadlós városi autóbuszról Összefoglaló jelentés a VOLVO 7700 HYBRID alacsonypadlós városi autóbuszról A járművet 2011. augusztus 4-én a VOLVO Hungária Kft. részéről Szűcs Árpád Értékesítési Vezető és Lossó Erika Marketing Vezető

Részletesebben

AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954

AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954 AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954 A svéd CTEK MULTI XT 14000 teljesítménye a gyors töltést igénylő, 24V-os rendszerben működő akkumulátoroknál mutatkozik meg igazán: teherautókban, buszokban, nagyobb

Részletesebben

Az elektromos mobilitás gazdasági jövőképe: a járműipar, a közlekedés, az energetika és a digitalizáció konvergenciája

Az elektromos mobilitás gazdasági jövőképe: a járműipar, a közlekedés, az energetika és a digitalizáció konvergenciája Az elektromos mobilitás gazdasági jövőképe: a járműipar, a közlekedés, az energetika és a digitalizáció konvergenciája Vígh Zoltán közkapcsolati igazgató, JÁK 2017. október 18. AZ E-MOBILITÁSI SZEKTOR

Részletesebben

S Z A K É R T Ő I V É L E M É N Y

S Z A K É R T Ő I V É L E M É N Y Név: Dr. Leszkó Róbert EV Cím: 5600 Békéscsaba, Váci Mihály u. 8. sz. Értékelést végző személy: Dr. Leszkó Róbert Telefon: 66-630-128 és 30-436-6688 Email: leszkorobi@t-online.hu S Z A K É R T Ő I V É

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet módosításáról

a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet módosításáról 83/2005. (X. 11.) GKM rendelet a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet módosításáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben

ADAM ADAM ROCKS

ADAM ADAM ROCKS Opel műszaki adatok ADAM Általános tulajdonságok Általános tulajdonságok Karosszéria ADAM ADAM ROCKS Csomagtartó méretek (ECIE/GM)(mm) ADAM Magasság (mm) 1484 149 Hossz előrehajtott hátsó üléssel 1041

Részletesebben

III. Városi Közlekedési Áramellátási Konferencia

III. Városi Közlekedési Áramellátási Konferencia VASÚTI ERŐSÁRAMÚ ALAPÍTVÁNY 8600 Siófok, Kandó Kálmán utca 20. Együtt a vasúti erősáramú szakma céljainak megvalósításáért. (www.vasero.hu) III. Városi Közlekedési Áramellátási Konferencia Harkány, 2015.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK INDÍTÁSRÁSEGITO KÉSZÜLÉKEK

TARTALOMJEGYZÉK INDÍTÁSRÁSEGITO KÉSZÜLÉKEK TARTALOMJEGYZÉK INDÍTÁSRÁSEGITO KÉSZÜLÉKEK Bull Starter 12V Bull Starter 12/24V Genesis EP16 Memory Saver P 3 Professional Inditökábel Személygépjármü, Inditökábel Tehergépkocsi BULL STARTER 12 V Banner

Részletesebben

Innovatív technológiák a fővárosi közlekedés megújításában. Vitézy Dávid vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ 2014. november 6.

Innovatív technológiák a fővárosi közlekedés megújításában. Vitézy Dávid vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ 2014. november 6. Innovatív technológiák a fővárosi közlekedés megújításában Vitézy Dávid vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ 2014. november 6. Tartalom Fontosabb eredmények Intelligens rendszerek Fejlesztések 2

Részletesebben

F l e x C o m. Maximális rugalmasságot biztosító új koncepció

F l e x C o m. Maximális rugalmasságot biztosító új koncepció Kombinációs egység F l e x C o m Maximális rugalmasságot biztosító új koncepció Setting the standard 7,5 tonna össztömeg GVW jármű A hidraulikusan mozgatható válaszfal Nagyon felhasználóbarát Hidraulikus

Részletesebben

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a 2011. július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében (Tájékoztató jogszabálykivonat) Az A. Függelék A/20. számú melléklete

Részletesebben

Minőség és innováció az elektromos autóbuszgyártásban

Minőség és innováció az elektromos autóbuszgyártásban Minőség és innováció az elektromos autóbuszgyártásban Dékány Donát, evopro Bus kft Ez a dokumentum kizárólag a címzett/olvasó tájékoztatására készült. A dokumentumban szereplő összes szellemi termék az

Részletesebben

Műszaki adatok: Q mm/kg 1250 1500

Műszaki adatok: Q mm/kg 1250 1500 Műszaki adatok: Gyártó VENI VENI Típus KMS.AC 1250/1.6 KMS.AC. 1500/1.6 Meghajtás módja Elektromos Elektromos Irányítás gyalogkíséretű gyalogkíséretű Teherbírás h3+h13 / Q max h3+h13 / Q csökkentett Q

Részletesebben