INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM"

Átírás

1 INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szakközépiskola Tesztlapok Biológia - egészségtan tantárgy 10. évfolyam Készítette: Perinecz Anasztázia

2 Név: Osztály: 1. témakör: Láthatatlan élővilág. Mikrobák 1. Határozza meg a faj fogalmát! 2. A téglalapokba írja be a zöld szemesostoros megfelelő részeinek a megnevezését! (emésztő űröcske, lüktető űröcske, ostor, sejtgarat, sejtmag, sejtszáj, szemfolt, színtest) e) f) g) h) kép forrása: 3. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! Az amőba szemfoltja vörös színű. Az amőba táplálékát az emésztő űröcske dolgozza fel. Az amőba csillók segítségével mozog.

3 Név: Osztály: 4. Soroljon fel három olyan emberi megbetegedést, amelyeket vírus okoz! 5. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (bázídiumos, élesztőgombák, hífafonalakból, ivartalanul, micéliumnak, moszatgombák, peronoszpóra, spóratermő, tömlősgombák) A osztályába termőtest nélküli fonalas gombák tartoznak. Közülük legismertebb a nagy gazdasági károkat okozó. A elágazó telepeket hoznak létre. Nevüket jellegzetes fonalvégi képleteikről kapták. Az teste néhány sejtből áll. A sejtek, bimbózással szaporodnak. A gombák gombafonalakból, épülnek fel. Ezek laza szövedéket alakítanak ki, amit nevezünk. e) f) g) h) i) Elérhető pontszám: 27 Elért pontszám: ( %) Osztályzat:

4 Név: Osztály: 2. témakör: A Zöld Birodalom. A növények világa 1. A téglalapokba írja be a növényi sejt megfelelő részeinek a megnevezését! (sejtfal, sejthártya, sejtmag, sejtnedvvel telt üreg, sejtplazma, szomszédos sejt fala, zárvány, zöld színtest) e) f) g) h) kép forrása: 2. Sorolja fel a növényi szöveteket. 3. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A nőnemű szaporítószerv neve bibe. A hímnemű szaporítószerv neve porzó. A zigótából új, fiatal növény fejlődik.

5 Név: Osztály: 4. Kösse össze a növényi szerveket az ellátott szerepükkel! Gyökér A mag védelme elterjesztése. Szár Fotoszintézis, párologtatás. e) Levél Szaporodás Virág e) Termés Szilárdit, tápanyagokat szállít, raktároz Rögzít, tápanyagokat felszív, raktároz 5. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (biológiai oxidációja, fotoszintézis, fotoszintetizálnak, gázcserenyílásain, oxigén, sejtlégzés, szén-dioxid, szerves anyagok, vízből) A növények gázcseréje a hajtás bőrszövetének keresztül zajlik, és a, valamint a arányától függ. A légzés a növény minden sejtjében éjjel-nappal, állandóan folyik, hiszen a szerves anyagok elégetése, biztosítja az életműködésekhez szükséges energiát. A sejtlégzéshez szükséges, a folyamat során képződik. Napfényben a növények, sejtjeik zöld színtesteiben szén-dioxidból és oxigén és képződnek. e) f) g) h) i) Elérhető pontszám: 27 Elért pontszám: ( %) Osztályzat:

6 Név: Osztály: 3. témakör: Akik benépesítik a Földet. Az állatok világa 1. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A fejlábú állatok tengerben és édes vizekben élnek. A medúzák a puhatestűek törzsébe tartoznak. A gyűrűsférgek bőrizomtömlővel mozognak. 2. A téglalapokba írja be az állati sejt megfelelő részeinek a megnevezését! (endoplazmatíkus hálózat, Golgi-test, lizoszóma, maghártya, mitokondrium, örökítőanyag, sejthártya, sejtplazm e) f) g) h) kép forrása: 3. Sorolja fel az állati szöveteket.

7 Név: Osztály: 4. A kipontozott vonalakra írd be, hogy az ízeltlábúak főbb csoportjaira hány lábpár jellemző! pókok: pár rákok: pár rovarok: pár 5. Sorolja fel a halak főbb csoportjait! 6. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (belső, csontokba, csőr, légzsák, repülő, szárnnyá, szarutollakkal, tojásokkal, toll, zsírozó) A madarak a életmódhoz alkalmazkodtak. Bőrük mirigytelen (kivéve a fartőmirigyet) és fedett. A hőszigetelő, de fontos szerepe van a repülésben. Az elülső pár végtagjuk alakult, lábaik pedig életmódtól függően módosultak. Jellegzetes szaruképződményük a, amelynek alakja szintén sokféle lehet. Igen fejlett a légzésük. Tüdejükhöz öt pár is kapcsolódik, amely a is behatol. A madarak váltivarúak, megtermékenyítésűek, meszes héjú szaporodnak. e) f) g) h) i) j) Elérhető pontszám: 31 Elért pontszám: ( %) Osztályzat:

8 Név: Osztály: 4. témakör: Kapcsolatok az élők és élettelen között. - Élőlények és környezetük 1. Határozza meg a következő fogalmakat! Populáció: e) f) Társulás: 2. Sorolja fel az abiotikus környezeti tényezőket! e) 3. Kösse össze a fogalmakat jelentésükkel! antibiózis az a kapcsolat, amely során két faj harcol a saját létfeltételeiért, a korlátozott, források hasznosításáért. e) élősködés predáció szimbiózis versengés két vagy több különböző faj egyedeinek (általában egymásra utalt) szoros együttélése. a ragadozó és zsákmánya közötti kapcsolat. az együttélés az egyik faj számára közömbös, a másik faj számára pedig hátrányos. a legsorosabb negatív hatású együttélés, amely során a parazita a gazdaszervezet anyagaiból táplálkozik.

9 Név: Osztály: 4. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! A növényevő táplálkozási lánc első tagja, a második tagja állat, a harmadik, esetleg negyedik láncszem állat. A parazita táplálkozási lánc első tagja, ezt egy állát fogyasztja el, ennek az állatnak a testében viszont egy vagy több él. e) f) g) Az elhalt szerves anyagra épülő táplálkozási láncban az első láncszem valamilyen növényi vagy állati anyag 5. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A levegő különböző gázoknak a keveréke. Legfontosabb összetevői a mintegy 78% oxigén, a 21% nitrogén és a 0,03% szén-dioxid A talaj hőmérsékletét és hőháztartását a levegő hőmérséklete határozza meg. A víz tulajdonságai közül fontos az oldott sótartalma, ez szabja meg a sűrűségét. Az élőlények a vizek sűrűségével szembeni tűrőképessége változhat az egyedfejlődésük folyamán. Elérhető pontszám: 26 Elért pontszám: ( %) Osztályzat:

10 Név: Osztály: 5. témakör: Érthetjük őket? Az állatok viselkedése 1. Határozza meg a következő fogalmakat! Inger: Taxis: Feltétlen reflex: Öröklött mozgáskombináció 2. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! Az agresszió más fajok eltávolítására irányuló magatartás. A méhek táncnyelve a táplálék mennyiségének és helyének jelzésére szolgál Az állatok a territóriumuk határát csak látható jelzésekkel jelölik. 3. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! A vándorlási kapcsolatok időszakos, laza kapcsolatok. A vándorló állatok általában tényezők hatására hagyják el szaporodási helyüket. Ha határozott irányú a mozgás, akkor a neve. Ha a mozgás határozatlan irányú, akkor a neve. Egyes állatok évente visszatérő rendszeres biztosítják maguknak a táplálékforrást vagy a szaporodási lehetőséget.

11 Név: Osztály: 4. Kösse össze a fogalmakat jelentésükkel! Operáns tanulás: az állat korábbi tapasztalatait felhasználva old meg számára addig ismeretlen problémákat. Belátásos tanulás: Társításos tanulás: egy váratlan inger első alkalommal az állattájékozódó magatartását, vagy menekülését váltja ki, ismételt ingerek esetén az élőlény válaszreakció erőssége csökken. tanulásinger társításon alapul, az élőlény megtanulja, hogy egy adott viselkedés egyedi következményekkel jár. Megszokás: 5. Soroljon fel három ivadékgondozási formát! különböző környezeti ingerek és öröklött magatartáselemek kapcsolódnak össze ideiglenesen, és alkotnak olyan rendszert, amely a fennmaradást szolgálja. Elérhető pontszám: 18 Elért pontszám: ( %) Osztályzat:

12 1. témakör: Láthatatlan élővilág. Mikrobák Javítási útmutató 1. Határozza meg a faj fogalmát! A faj a rendszerezés alapegysége. 1 pont Egy fajba tartoznak azok az élőlények, amelyek lényeges külső tulajdonságaikban 1 pont és belső felépítésükben megegyeznek, 1 pont és egymás között párosodva termékeny utódot hoznak létre. 1 pont 2. A téglalapokba írja be a zöld szemesostoros megfelelő részeinek a megnevezését! (emésztő űröcske, lüktető űröcske, ostor, sejtgarat, sejtmag, sejtszáj, szemfolt, színtest) kép forrása: Az emésztő űröcske megfelelő helyen szerepel 1 pont A lüktető űröcske megfelelő helyen szerepel 1 pont Az ostor megfelelő helyen szerepel 1 pont A sejtgarat megfelelő helyen szerepel 1 pont e) A sejtmag megfelelő helyen szerepel 1 pont f) A sejtszáj megfelelő helyen szerepel 1 pont

13 g) A szemfolt megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A színtest megfelelő helyen szerepel 1 pont 3. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! Az amőba szemfoltja vörös színű. Hamis 1 pont Az amőba táplálékát az emésztő űröcske dolgozza fel. Igaz 1 pont Az amőba csillók segítségével mozog. Hamis 1 pont 4. Soroljon fel három olyan emberi megbetegedést, amelyeket vírus okoz! Bármelyik felsorolás az alábbiak közül egy pontot ér, de maximálisan 3 pont adható.. peronoszpóra A tömlősgombák elágazó telepeket hoznak létre. Nevüket jellegzetes fonalvégi spóratermő képleteikről kapták. Az élesztőgombák teste néhány sejtből áll. A sejtek, ivartalanul bimbózással szaporodnak. A bázídiumos gombák gombafonalakból, hífafonalakból micéliumnak nevezünk. himlő, AIDS, influenza, nátha, herpesz 5. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (bázídiumos, élesztőgombák, hífafonalakból, ivartalanul, micéliumnak, moszatgombák, peronoszpóra, spóratermő, tömlősgombák) A moszatgombák osztályába termőtest nélküli fonalas gombák tartoznak. Közülük legismertebb a nagy gazdasági károkat okozó épülnek fel. Ezek laza szövedéket alakítanak ki, amit A bázídiumos szó megfelelő helyen szerepel 1 pont Az élesztőgombák szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A hífafonalakból szó megfelelő helyen szerepel 1 pont Az ivartalanul szó megfelelő helyen szerepel 1 pont e) A micéliumnak szó megfelelő helyen szerepel 1 pont f) A moszatgombák szó megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A peronoszpóra szó megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A spóratermő szó megfelelő helyen szerepel 1 pont i) A tömlősgombák szó megfelelő helyen szerepel 1 pont

14 Elérhető pontszám: 27 Javasolt osztályzatok 0-5 pont: elégtelen 6-11 pont: elégséges pont: közepes pont: jó pont: jeles

15 2. témakör: A Zöld Birodalom. A növények világa Javítási útmutató 1. A téglalapokba írja be a növényi sejt megfelelő részeinek a megnevezését! (sejtfal, sejthártya, sejtmag, sejtnedvvel telt üreg, sejtplazma, szomszédos sejt fala, zárvány, zöld színtest) kép forrása: A sejtfal megfelelő helyen szerepel 1 pont A sejthártya megfelelő helyen szerepel 1 pont A sejtmag megfelelő helyen szerepel 1 pont A sejtnedvvel telt üreg megfelelő helyen szerepel 1 pont e) A sejtplazma megfelelő helyen szerepel 1 pont f) A szomszédos sejt fala megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A zárvány megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A zöld színtest megfelelő helyen szerepel 1 pont 2. Sorolja fel a növényi szöveteket. A felsorolások között szerepel az alapszövet 1 pont A felsorolások között szerepel a bőrszövet 1 pont A felsorolások között szerepel az osztódószövet 1 pont

16 A felsorolások között szerepel a szállítószövet 1 pont 3. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A nőnemű szaporítószerv neve bibe. A hímnemű szaporítószerv neve porzó. A zigótából új, fiatal növény fejlődik. Hamis Igaz Igaz 1 pont 1 pont 1 pont 4. Kösse össze a növényi szerveket az ellátott szerepükkel! Gyökér A mag védelme elterjesztése. Szár Fotoszintézis, párologtatás. Levél Szaporodás Virág Szilárdit, tápanyagokat szállít, raktároz e) Termés Rögzít, tápanyagokat felszív, raktároz Helyesen kapcsolta össze a gyökeret. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a szárat. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a levelet. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a virágot. 1 pont e) Helyesen kapcsolta össze a termést. 1 pont 5. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (biológiai oxidációja, fotoszintézis, fotoszintetizálnak, gázcserenyílásain, oxigén, sejtlégzés, szén-dioxid, szerves anyagok, vízből) A növények gázcseréje a hajtás bőrszövetének gázcserenyílásain keresztül zajlik, és a, sejtlégzés valamint a fotoszintézis arányától függ. A légzés a növény minden sejtjében éjjel-nappal, állandóan folyik, hiszen a szerves anyagok elégetése, biológiai oxidációja biztosítja az életműködésekhez szükséges energi-

17 át. A sejtlégzéshez oxigén szükséges, a folyamat során szén-dioxid képződik. Napfényben a növények, fotoszintetizálnak sejtjeik zöld színtesteiben szén-dioxidból és vízből oxigén és szerves anyagok képződnek. A biológiai oxidációja kifejezés megfelelő helyen szerepel 1 pont A fotoszintézis szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A fotoszintetizálnak szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A gázcserenyílásain szó megfelelő helyen szerepel 1 pont e) Az oxigén szó megfelelő helyen szerepel 1 pont f) A sejtlégzés szó megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A szén-dioxid kifejezés megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A szerves anyagok kifejezés megfelelő helyen szerepel 1 pont i) A vízből szó megfelelő helyen szerepel 1 pont Elérhető pontszám: 29 Javasolt osztályzatok 0-6 pont: elégtelen 7-12 pont: elégséges pont: közepes pont: jó pont: jeles

18 3. témakör: Akik benépesítik a Földet. Az állatok világa Javítási útmutató 1. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A fejlábú állatok tengerben és édes vizekben élnek. Hamis 1 pont A medúzák a puhatestűek törzsébe tartoznak. Hamis 1 pont A gyűrűsférgek bőrizomtömlővel mozognak. Igaz 1 pont 2. A téglalapokba írja be az állati sejt megfelelő részeinek a megnevezését! (endoplazmatíkus hálózat, Golgi-test, lizoszóma, maghártya, mitokondrium, örökítőanyag, sejthártya, sejtplazm kép forrása: Az endoplazmatíkus hálózat megfelelő helyen szerepel 1 pont A Golgi-test megfelelő helyen szerepel 1 pont A lizoszóma megfelelő helyen szerepel 1 pont A maghártya megfelelő helyen szerepel 1 pont e) A mitokondrium megfelelő helyen szerepel 1 pont f) A örökítőanyag megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A sejthártya megfelelő helyen szerepel 1 pont

19 h) A sejtplazma megfelelő helyen szerepel 1 pont 3. Sorolja fel az állati szöveteket. A felsorolások között szerepel a hámszövet 1 pont A felsorolások között szerepel az idegszövet 1 pont A felsorolások között szerepel az izomszövet 1 pont A felsorolások között szerepel a kötő- és támasztószövet 1 pont 4. A kipontozott vonalakra írja be, hogy az ízeltlábúak főbb csoportjaira hány lábpár jellemző! pókok: 4 pár 1 pont rákok: 5 pár 1 pont rovarok: 3 pár 1 pont 5. Sorolja fel a halak főbb csoportjait! A felsorolások között szerepel a csontos halak 1 pont A felsorolások között szerepel a félcsontos halak 1 pont A felsorolások között szerepel a porcos halak 1 pont 6. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! (belső, csontokba, csőr, légzsák, repülő, szárnnyá, szarutollakkal, tojásokkal, toll, zsírozó) A madarak a repülő életmódhoz alkalmazkodtak. Bőrük mirigytelen (kivéve a zsírozó fartőmirigyet) és szarutollakkal fedett. A toll hőszigetelő, de fontos szerepe van a repülésben. Az elülső pár végtagjuk szárnnyá alakult, lábaik pedig életmódtól függően módosultak. Jellegzetes szaruképződményük a, csőr amelynek alakja szintén sokféle lehet. Igen fejlett a légzésük. Tüdejükhöz öt pár légzsák is kapcsolódik, amely a csontokba is behatol. A madarak váltivarúak, belső megtermékenyítésűek, meszes héjú tojásokkal szaporodnak. A belső szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A csontokba szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A csőr szó megfelelő helyen szerepel 1 pont

20 A légzsák szó megfelelő helyen szerepel 1 pont e) A repülő szó megfelelő helyen szerepel 1 pont f) A szárnnyá szó megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A szarutollakkal szó megfelelő helyen szerepel 1 pont h) A tojásokkal szó megfelelő helyen szerepel 1 pont i) A toll szó megfelelő helyen szerepel 1 pont j) A zsírozó szó megfelelő helyen szerepel 1 pont Elérhető pontszám: 31 Javasolt osztályzatok 0-7 pont: elégtelen 8-13 pont: elégséges pont: közepes pont: jó pont: jeles

21 4. témakör: Kapcsolatok az élők és élettelen között. - Élőlények és környezetük Javítási útmutató 1. Határozza meg a következő fogalmakat! Populáció: egy fajba tartozó élőlények csoportja, 1 pont amely szaporodási közösséget alkotna, 1 pont és földrajzilag jól elkülönülnek ugyanazon faj más csoportjaitól 1 pont Társulás: egy élőhelyen 1 pont e) egy időben élő 1 pont f) növény- és állatpopulációk összessége. 1 pont 2. Sorolja fel az abiotikus környezeti tényezőket! A felsorolások között szerepel a hőmérséklet 1 pont A felsorolások között szerepel a levegő 1 pont A felsorolások között szerepel a napfény 1 pont A felsorolások között szerepel a talaj 1 pont e) A felsorolások között szerepel a víz 1 pont 3. Kösse össze a fogalmakat jelentésükkel! antibiózis élősködés predáció szimbiózis e) versengés az a kapcsolat, amely során két faj harcol a saját létfeltételeiért, a korlátozott, források hasznosításáért. két vagy több különböző faj egyedeinek (általában egymásra utalt) szoros együttélése. a ragadozó és zsákmánya közötti kapcsolat. az együttélés az egyik faj számára közömbös, a másik faj számára pedig hátrányos. a legsorosabb negatív hatású együttélés, amely során a parazita a gazdaszervezet anyagaiból táplálkozik.

22 Helyesen kapcsolta össze az antibiózist. 1 pont Helyesen kapcsolta össze az élősködést. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a predációt. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a szimbiózist. 1 pont e) Helyesen kapcsolta össze a versengést. 1 pont 4. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! A növényevő táplálkozási lánc első tagja, növény a második tagja növényevő állat, a harmadik, esetleg negyedik láncszem állatevő állat. A parazita táplálkozási lánc első tagja, növény ezt egy növényevő állát fogyasztja el, ennek az állatnak a testében viszont egy vagy több élősködő él. Az elhalt szerves anyagra épülő táplálkozási láncban az első láncszem valamilyen elhalt növényi vagy állati anyag. Az állatevő szó megfelelő helyen szerepel 1 pont Az elhalt szó megfelelő helyen szerepel 1 pont Az élősködő szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A növény szó első előfordulása megfelelő helyen szerepel 1 pont e) A növény szó második előfordulása megfelelő helyen szerepel 1 pont f) A növényevő szó első előfordulása megfelelő helyen szerepel 1 pont g) A növényevő szó második előfordulása megfelelő helyen szerepel 1 pont 5. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! A levegő különböző gázoknak a keveréke. Legfontosabb összetevői a mintegy 78% oxigén, a 21% nitrogén és a 0,03% szén-dioxid Hamis 1 ponz A talaj hőmérsékletét és hőháztartását a levegő hőmérséklete határozza meg. Hamis 1 ponz A víz tulajdonságai közül fontos az oldott sótartalma, ez szabja meg a sűrűségét. Az élőlények a vizek sűrűségével szembeni tűrőképessége változhat az egyedfejlődésük folyamán. Igaz 1 pont

23 Elérhető pontszám: 26 Javasolt osztályzatok 0-6 pont: elégtelen 7-11 pont: elégséges pont: közepes pont: jó pont: jeles

24 5. témakör: Érthetjük őket? Az állatok viselkedése Javítási útmutató 1. Határozza meg a következő fogalmakat! Inger: a külső környezetből érkező hatás, melyet az érzékszerveink felfogják és receptoraikkal ingerületté alakítják. 1 pont Taxis: valamilyen inger által vezérelt helyváltoztató mozgás. 1 pont Feltétlen reflex: valamilyen meghatározott ingerre, meghatározott válaszreakció következik be. Öröklött mozgáskombináció: kulcsinger hatására létrejövő, meghatározott mozdulatokból álló, mindig ugyanolyan módon lejátszódó cselekvéssor, melynek eredménye nem befolyásolja a végrehajtást. 1 pont 1 pont 2. Igazak vagy hamisak az alábbi álltások? Írja az állítás utáni vonalakra! Az agresszió más fajok eltávolítására irányuló magatartás. A méhek táncnyelve a táplálék mennyiségének és helyének Hamis 1 pont jelzésére szolgál Igaz 1 pont Az állatok a territóriumuk határát csak látható jelzésekkel jelölik. Hamis 1 pont 3. Egészítse ki a kifejezések beírásával az alábbi szöveget! A vándorlási kapcsolatok időszakos, laza kapcsolatok. A vándorló állatok általában időjárási tényezők hatására hagyják el szaporodási helyüket. Ha határozott irányú a mozgás, akkor költözés a neve. Ha a mozgás határozatlan irányú, akkor kóborlás a neve. Egyes állatok évente visszatérő rendszeres vonulással biztosítják maguknak a táplálékforrást vagy a szaporodási lehetőséget. Az időjárási szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A kóborlás szó megfelelő helyen szerepel 1 pont

25 A költözés szó megfelelő helyen szerepel 1 pont A vonulással szó megfelelő helyen szerepel 1 pont 4. Kösse össze a fogalmakat jelentésükkel! Operáns tanulás Belátásos tanulás Társításos tanulás Megszokás az állat korábbi tapasztalatait felhasználva old meg számára addig ismeretlen problémákat. egy váratlan inger első alkalommal az állattájékozódó magatartását, vagy menekülését váltja ki, ismételt ingerek esetén az élőlény válaszreakció erőssége csökken. tanulásinger társításon alapul, az élőlény megtanulja, hogy egy adott viselkedés egyedi következményekkel jár. különböző környezeti ingerek és öröklött magatartáselemek kapcsolódnak össze ideiglenesen, és alkotnak olyan rendszert, amely a fennmaradást szolgálja. Helyesen kapcsolta össze az operáns tanulást. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a belátásos tanulást. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a társításos tanulást. 1 pont Helyesen kapcsolta össze a megszokást. 1 pont 5. Soroljon fel három ivadékgondozási formát! Bármelyik felsorolás az alábbiak közül egy pontot ér, de maximálisan 3 pont adható. búvóhely keresése, etetés, fészekrakás, figyelem-elterelés, kotlás, szoptatás, tanítás. Elérhető pontszám: 18 Javasolt osztályzatok 0-4 pont: elégtelen 5-8 pont: elégséges 9-12 pont: közepes pont: jó pont: jeles

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei 1. Forró éghajlati övezet: növényzeti övei, az övek éghajlata, talaja esőerdő, trópusi lombhullató erdőszerkezete, szavanna, sivatagok jellemzése

Részletesebben

Populációs kölcsönhatások. A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit.

Populációs kölcsönhatások. A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit. Populációs kölcsönhatások A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit. A populációk között kialakulhatnak közvetett vagy közvetlen kapcsolatok. Ezek

Részletesebben

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a szaporodáshoz szükséges. A sejtplazmától hártyával elhatárolt

Részletesebben

TestLine - Életjelenségek, mikrovilág Minta feladatsor

TestLine - Életjelenségek, mikrovilág Minta feladatsor Mivel kebelezi be táplálékát az óriás amőba? (1 helyes válasz) 1. 1:14 Normál sejtszáj ostor csilló csalánfonal álláb Mely állítások igazak az ostorosmoszatokra? (4 jó válasz) 2. 1:31 Normál Ősi típusaiktók

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szakközépiskola Tesztlapok Biológia - egészségtan tantárgy 12. évfolyam Készítette: Perinecz Anasztázia Név: Osztály: 1. témakör: Az élet kódja.

Részletesebben

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Óraszám Cím 1. Áttekintés Megjegyzés 2. Az élet természete rendezettség, szerveződés szintek 3. Az élet természete anyagcsere, szaporodás,

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016)

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) 1 Biológia tantárgyból mindhárom évfolyamon (10.-11.-12.) írásbeli és szóbeli vizsga van. A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli

Részletesebben

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal Az élőlény és környezete TK: 100. oldal Élettelen környezeti tényezők: víziben: fény, hő, nyomás, sókoncentráció, oxigén és szén-dioxid tartalom szárazföldön: napfény, hő, csapadék, levegő összetétel,

Részletesebben

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN 10. évfolyam

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN 10. évfolyam BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN 10. évfolyam Az osztályozóvizsga követelményei: Az osztályozóvizsga írásbeli feladatlap. Az osztályozó vizsgán az osztályzás a munkaközösség által elfogadott egységes követelményrendszer

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához A gimnáziumi biológia tankönyvek átdolgozott kiadása, felépítésében a kerettanterv előírásait követi. Ennek megfelelően: a 10. osztályos tankönyvben Az élővilág

Részletesebben

Témazáró dolgozat. A növények országa.

Témazáró dolgozat. A növények országa. Témazáró dolgozat. A növények országa. 1.feladat. Mit jelentenek az alábbi fogalmak? fotoszintézis, telepes növények kétivarú virág egylaki növény egyszikű növény 2.feladat. Jellemezze a vörösmoszatok

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

Az élőlények életjelenségei és testszerveződésük

Az élőlények életjelenségei és testszerveződésük Az élőlények életjelenségei és testszerveződésük Életjelenségek: önfenntartó táplálkozás légzés anyagszállítás kiválasztás mozgás növekedés fejlődés ingerlékenység szabályozás fajfenntartó szaporodás Az

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi kis táblázatban

Részletesebben

TANMENET BIOLÓGIA X. ÉVFOLYAM 2012/2013

TANMENET BIOLÓGIA X. ÉVFOLYAM 2012/2013 MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET BIOLÓGIA X. ÉVFOLYAM 2012/2013 Készítette: ZÁRDAI-CSINTALAN ANITA 1. óra Év eleji ismétlés 2. óra Az élőlények rendszerezése 3. óra A vírusok A prokarióta és eukarióta

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 12. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. FELADATLAP A CSOPORT ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. Milyenek az élő rendszerek? Egészítsd ki a mondatot! Az élő rendszerek a környezetükkel és folytatnak, ezért anyagi rendszerek. 3 pont 2. Csoportosíts

Részletesebben

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X.

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője Temesvár, 2018. február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. OSZTÁLY I. EGYSZERŰ VÁLASZTÁS (40 pont) A kérdéshez kapcsolódó állítások közül

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA A biológia tudománya, az élőlények rendszerezése 11 Vizsgálati módszerek, vizsgálati eszközök 12 Az élet jellemzői, az élő rendszerek 13 Szerveződési szintek 14 EGYED ALATTI

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Témakörök Biológia Osztályozó vizsgákhoz 2012/2013 9. Természettudományos Osztálya-kémia tagozat A növények életműködései Légzés és kiválasztás Gázcserenylások működése Növényi párologtatás vizsgálata

Részletesebben

BIOLÓGIA TANMENET. X. évfolyam 2013/2014

BIOLÓGIA TANMENET. X. évfolyam 2013/2014 MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM BIOLÓGIA TANMENET X. évfolyam 2013/2014 A 110/2012. (VI. 4.) Korm. rendelet és az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet alapján készítette Zárdai-Csintalan Anita 1. óra Év eleji

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 27. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM Célok Tanulói teljesítmények növelése Tanulási motiváció kialakítása tevékenység, megfigyelés,

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi kis

Részletesebben

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása az elsődleges v. primer produkció; A fogyasztók és a lebontók

Részletesebben

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a(z élettelen és élő) környezet fogalmát. Elemezzen tűrőképességi görbéket: minimum, maximum, optimum, szűk és tág tűrés. Legyen képes esettanulmányok alapján a biológiai jelzések

Részletesebben

BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám:

BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 Beküldési határidő: 2017. október 13. BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám: 50 p Név:. Lakcím:... Iskola neve, címe (vagy bélyegző):...

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 2 Tantárgyi struktúra és óraszámok A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 11. évfolyam

Részletesebben

Fogalmak: fejlődéstörténeti rendszer, prokarióták, egysejtű eukarióták, növények, gombák, állatok országa Csomópontok:

Fogalmak: fejlődéstörténeti rendszer, prokarióták, egysejtű eukarióták, növények, gombák, állatok országa Csomópontok: Végtelen változatosság-a rendszerezés szükségessége Fogalmak: fejlődéstörténeti rendszer, prokarióták, egysejtű eukarióták, növények, gombák, állatok országa a legfontosabb rendszertani kategóriák az élővilág

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 26. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

Biológiai feladatbank 10. évfolyam

Biológiai feladatbank 10. évfolyam Biológiai feladatbank 10. évfolyam A pedagógus Pap Gyula neve: A pedagógus Biológia szakja: Az iskola neve: Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Műveltségi Ember és természet terület:

Részletesebben

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre!

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! Megoldás. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! A mikorrhiza (gomba-gyökér kapcsolat) a növény tápanyagellátásában játszik lényeges szerepet, azon

Részletesebben

BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1. I, Karikázd be a helyes választ. 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C. a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel

BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1. I, Karikázd be a helyes választ. 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C. a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel I, Karikázd be a helyes választ 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1 2017/2018 2 Milyen megtermékenyítés jellemző a gyíkokra? C a) külső megtermékenyítés

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny Biológia 2. forduló 1. Melyik térképvázlat ábrázolja a sivatagokat, melyik a szavannákat, és melyik a trópusi esőerdőket? Írd a nevüket a megfelelő térkép alá! (3 p.) a) Húzd alá azokat az állításokat,

Részletesebben

Nobel díj Karl von Frisch, Konrad Lorenz és Nikolas Tinbergen

Nobel díj Karl von Frisch, Konrad Lorenz és Nikolas Tinbergen ETOLÓGIA EGIA Az etológia az élőlények (elsősorban az állatok) viselkedésével foglalkozó tudomány tudomány. 1973 - Nobel díj Karl von Frisch, Konrad Lorenz és Nikolas Tinbergen Az állati (és emberi) viselkedés

Részletesebben

2013/2014.tanév TANMENET. a 9-10 osztály esti gimnázium biológia tantárgyának tanításához.

2013/2014.tanév TANMENET. a 9-10 osztály esti gimnázium biológia tantárgyának tanításához. 2013/2014.tanév TANMENET a 9-10 osztály esti gimnázium biológia tantárgyának tanításához. Összeállította: Ellenőrizte: Jóváhagyta:..... munkaközösség vezető igazgató Sopron, 2013. szeptember 01. Heti 1

Részletesebben

VÁLASZTHATÓ TANTÁRGY 3 kredit, 90 óra, 1 félév 10 óra előadás 4 óra előadás 20 óra gyakorlat óra önálló munka 86 óra önálló munka

VÁLASZTHATÓ TANTÁRGY 3 kredit, 90 óra, 1 félév 10 óra előadás 4 óra előadás 20 óra gyakorlat óra önálló munka 86 óra önálló munka NAPPALI VÁLASZTHATÓ TANTÁRGY 3 kredit, 90 óra, 1 félév LEVELEZŐ 10 óra előadás 4 óra előadás 20 óra gyakorlat --- 60 óra önálló munka 86 óra önálló munka szemináriumi kiselőadás gyakorlati feladatok 2

Részletesebben

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május BIOLÓGIA KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 1. Az élőlények csoportosítása (7 pont) Minden jó helyre írt szám. NÖVÉNYEK HARASZTOK HETEROTRÓFOK LEBONTÓK 1 5 6 3 2 4 7 2 A

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

Fajok közötti kapcsolatok

Fajok közötti kapcsolatok Egyedek közötti kölcsönkapcsolatok Környezete = a környék ható tényezôi Fajok közötti kapcsolatok Vadbiológia és ökológia h Az egymásra ható egyedek lehetnek g Fajtársak - interspecifikus kapcsolatok #

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0512 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 28. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 14. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

12. évfolyam esti, levelező

12. évfolyam esti, levelező 12. évfolyam esti, levelező I. ÖKOLÓGIA EGYED FELETTI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK 1. A populációk jellemzése, növekedése 2. A populációk környezete, tűrőképesség 3. Az élettelen környezeti tényezők: fény hőmérséklet,

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens Ember és környezete az idő függvényében Barótfi, 2008 Ember és környezete az idő függvényében Barótfi, 2008 Nooszféra

Részletesebben

BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam

BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam 10. évfolyam TÉMAKÖRÖK TARTALMAK Az élőlények testfelépítésének és életműködéseinek változatossága A vírusok, a prokarióták és az eukarióta egysejtűek

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK (2000)

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK (2000) BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK (2000) MEGOLDÁSOK A javítási útmutatóhoz rendelkezésre áll a feladatlap. A pályázóknak megoldásaikat külön lapra kellett leírniuk. A bíráló a javítási útmutatóban

Részletesebben

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május BIOLÓGIA EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 1. A csontok fölépítése (10 pont) 1. A csont össztömege csökkent. C 2. A csont szervetlen sótartalma csökkent. A 3. A csont

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

A vízi ökoszisztémák

A vízi ökoszisztémák A vízi ökoszisztémák Az ökoszisztéma Az ökoszisztéma, vagy más néven ökológiai rendszer olyan strukturális és funkcionális rendszer, amelyben a növények, mint szerves anyag termelők, az állatok mint fogyasztók,

Részletesebben

BIOLÓGIA OLIMPIA 48. évfolyam 2013/2014-es iskolai év

BIOLÓGIA OLIMPIA 48. évfolyam 2013/2014-es iskolai év BIOLÓGIA OLIMPIA 48. évfolyam 2013/2014-es iskolai év Járási forduló D kategória Az általános iskola 6. 7. évfolyama és a nyolcosztályos gimnázium 1. 2. évfolyama számára Megoldások Gyakorlati elméleti

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Az élőlény és környezete kölcsönhatásai: környezeti tényezők és források.

Az ökológia alapjai. Az élőlény és környezete kölcsönhatásai: környezeti tényezők és források. Az ökológia alapjai Az élőlény és környezete kölcsönhatásai: környezeti tényezők és források. Környezet A belső határozza meg, hogy a külvilágból mi fontos környék a külvilágnak az élőlény körül elforduló

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 7. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 7. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 7. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. : az a folyamat, melynek során egy sejt a környezetében található makromolekulákat,

Részletesebben

TÉTELEK A BIOLÓGIA VIZSGÁHOZ

TÉTELEK A BIOLÓGIA VIZSGÁHOZ TÉTELEK A BIOLÓGIA VIZSGÁHOZ Figyelem! Aki valamelyik tételéből elégtelenre felel, annak a teljes vizsgája elégtelennek minősül, vagyis mindkét témakörből újra kell vizsgáznia. A. Tételek. Az élővilág

Részletesebben

Fajfenntartó viselkedés

Fajfenntartó viselkedés Fajfenntartó viselkedés Az állatok viselkedésének egyik alapvető megnyilvánulása a szaporodással kapcsolatos viselkedés. Ez az ivarérettséget elért egyedekre jellemző és a legtöbb fajnál meghatározott

Részletesebben

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére VEZETŐFÜZET a Kalanderdő tanösvényeihez általános iskolások részére Kedves Olvasó! A Kalanderdő kitűnő terep a játékra, ügyességed próbára tételére, és egyúttal lehetőség a természet megismerésére is.

Részletesebben

15. A SEJTMAG VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK:

15. A SEJTMAG VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: 15. A SEJTMAG VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: vöröshagyma hagymája, kés, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, óraüveg, metilénkék oldat, cseppentő, vizes glicerinoldat Végezze el az alábbi vizsgálatot, és válaszoljon

Részletesebben

MIKROORGANIZMUSOK ÉS GOMBÁK AZ ÉLET ALAPJAI

MIKROORGANIZMUSOK ÉS GOMBÁK AZ ÉLET ALAPJAI A fordítás alapja: Explanatorium of Nature First published in Great Britain, London, 2017 Copyright Dorling Kindersley Limited, 2017 A Penguin Random House Company Fordította: Merkl Ottó, 2019 Szerkesztette:

Részletesebben

Vadbiológia és ökológia II.

Vadbiológia és ökológia II. Vadbiológia és ökológia II. Populációk kölcsönhatásai Dr. Szemethy László Az élőlények nem önmagukban, hanem a legkülönbözőbb módokon együtt élve, életközösséget formálva léteznek. számos esetben kölcsönös

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT Kropog Erzsébet: Biológia 10. (r. sz.:17456) 1. Láthatatlan élővilág 11 óra 1. óra Élet a Marson Fogalmak: Csomópontok:

TANMENETJAVASLAT Kropog Erzsébet: Biológia 10. (r. sz.:17456) 1. Láthatatlan élővilág 11 óra 1. óra Élet a Marson Fogalmak: Csomópontok: TANMENETJAVASLAT Kropog Erzsébet: Biológia 10. (r. sz.:17456) 1. Láthatatlan élővilág 11 óra 1. óra Élet a Marson Fogalmak: életfeltételek, életjelenségek, autotróf és heterotróf anyagcsere, mozgás, szabályozás,

Részletesebben

Nobel díj Karl von Frisch, Konrad Lorenz és Nikolas Tinbergen

Nobel díj Karl von Frisch, Konrad Lorenz és Nikolas Tinbergen ETOLÓGIA EGIA Az etológia az élőlények (elsősorban az állatok) viselkedésével foglalkozó tudomány tudomány. 1973 - Nobel díj Karl von Frisch, Konrad Lorenz és Nikolas Tinbergen Az állati (és emberi) viselkedés

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 26. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 11. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

BIOLÓGIA 9. évfolyam 1001

BIOLÓGIA 9. évfolyam 1001 BIOLÓGIA 9. évfolyam 1001 BIOLÓGIA 9. évfolyam Heti óraszám:1 Évi óraszám: 37 óra Célok és feladatok Szakközépiskolában a biológiatanítás célja az elméleti ismeretátadás, a gyakorlati készségfejlesztés

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan 11. évfolyam BIOLÓGIA 1. Az emberi test szabályozása Idegi szabályozás Hormonális szabályozás 2. Az érzékelés Szaglás, tapintás, látás, íz érzéklés, 3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK május 18. du. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Kérjük, olvassa el a bevezetőt!

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK május 18. du. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Kérjük, olvassa el a bevezetőt! B I O L Ó G I A ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2004. május 18. du. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Kérjük, olvassa el a bevezetőt! A javítási útmutatóhoz rendelkezésre áll a feladatsor. Egyes feladatoknál a

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1111 É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 26. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

II. Mikrobiológiai alapok. Mekkorák a mikroorganizmusok? Szabad szemmel mit látunk a mikrobákból? Mikrobatenyészetek

II. Mikrobiológiai alapok. Mekkorák a mikroorganizmusok? Szabad szemmel mit látunk a mikrobákból? Mikrobatenyészetek II. Mikrobiológiai alapok Mekkorák a mikroorganizmusok? A biotechnológiai eljárások alanyai és eszközei az esetek nagy többségében mikroorganizmusok. Anyagcseréjük sok hasonlóságot mutat, külső megjelenésük

Részletesebben

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész A kutya kiképzése Az alkalmazott etológia kérdései I. rész Tény: Az ember kb. i. e. 12000 évvel ezelőtt háziasította a kutyákat, az állatok közül vélhetőleg elsőként. - Mi hát az etológia? A tudomány szempontjából

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 26. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

1. Az élőlények rendszerezése, a prokarióták országa, az egysejtű eukarióták országa, a

1. Az élőlények rendszerezése, a prokarióták országa, az egysejtű eukarióták országa, a Tantárgy neve Biológiai alapismeretek Tantárgyi kód BIB 1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelő neve

Részletesebben

TRANSZPORTFOLYAMATOK A SEJTEKBEN

TRANSZPORTFOLYAMATOK A SEJTEKBEN 16 A sejtek felépítése és mûködése TRANSZPORTFOLYAMATOK A SEJTEKBEN 1. Sejtmembrán elektronmikroszkópos felvétele mitokondrium (energiatermelõ és lebontó folyamatok) citoplazma (fehérjeszintézis, anyag

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

Nagy Erika. Biológiából Ötös. 7. osztályosoknak. www.biologia.ws

Nagy Erika. Biológiából Ötös. 7. osztályosoknak. www.biologia.ws Nagy Erika Biológiából Ötös 7. osztályosoknak www.biologia.ws 1 Készítette: Nagy Erika 2009 Társszerző: Kasszán Zsuzsanna MINDEN JOG FENNTARTVA! Jelen kiadványt vagy annak részeit tilos bármilyen eljárással

Részletesebben

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai:

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Szaporodás és fejlődés az élővilágban... Szaporodás formák Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Osztódással Bimbózással (hidra) Vegetatív szaporodás Partenogenézis (parthenosszűz, genézis-nemzés)

Részletesebben

Biológia verseny 8. osztály

Biológia verseny 8. osztály Biológia verseny 8. osztály 2016.02.. I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) Összpontszám: 100 pont a. A faj :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye hasonló, amelyek a

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

B I O L Ó G I A. PÓTÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. június 6. de. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Kérjük, olvassa el a bevezetőt!

B I O L Ó G I A. PÓTÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. június 6. de. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Kérjük, olvassa el a bevezetőt! B I O L Ó G I A PÓTÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. június 6. de. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Kérjük, olvassa el a bevezetőt! A javítási útmutatóhoz rendelkezésre áll a feladatsor. Egyes feladatoknál

Részletesebben

Növények víz és ásványi anyag felvétele

Növények víz és ásványi anyag felvétele Növények víz és ásványi anyag felvétele A növekvő növényi szövetek 80-95 %-a víz. A növényi magvak a legszárazabbak, bennük 5-15% víz van. A víz jelentősége a növények életében: Tápanyagfelvételkor: víz

Részletesebben

Természettudomány témakör: Genetika, fajok, fajták Növények, gombák, baktériumok működése, előfordulása Éghajlattípusok növénytakarói

Természettudomány témakör: Genetika, fajok, fajták Növények, gombák, baktériumok működése, előfordulása Éghajlattípusok növénytakarói Természettudomány 5-6. témakör: Genetika, fajok, fajták Növények, gombák, baktériumok működése, előfordulása Éghajlattípusok növénytakarói Genetika - alapok A genetika két fogalmat takar: - klasszikus

Részletesebben

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN 1+4 ÉVFOLYAMOS TAGOZAT 10. ÉVFOLYAM Időkeret: Évi óraszám: 72 Heti óraszám: 2 óra Javasolt óraterv Összes óra Gyakorlati óra Összefoglaló óra Ellenőrző óra Alapfogalmak, vírusok, 9

Részletesebben

BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK

BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK Dr. Paál Tamásné Natúra sorozat BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK (Raktári száma: RE00774/F) Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest 1. A) feladatlap megoldásai A trópusi területek természetes élővilága 1. feladat

Részletesebben

Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve.

Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve. Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE....... a tanuló neve pauz westermann HAZAI ERDÔK A VÁLTOZAT 1. Nevezd meg és jellemezd az ábrázolt

Részletesebben