PoloniaPress hírcsokor október

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PoloniaPress hírcsokor október"

Átírás

1 PoloniaPress hírcsokor október Rovatcím: Lengyelország és az EU Az államfő dinamizálni szeretné a visegrádi együttműködést október 7. Andrzej Duda köztársasági elnök exkluzív interjút adott az MTI-nek, melyben megerősítette, hogy dinamizálni szeretné a visegrádi együttműködést. Ez irányban teszek is egyértelmű és határozott lépéseket mondta. Leszögezte, hogy az október 25-i lengyel parlamenti választások eredményétől függetlenül együtt akar működni a leendő kormánnyal a térség országai számára előnyös megoldások kidolgozásában. Ezeknek az országoknak közös témákat kell keresniük, és áthidalni azokat, melyekben esetleg nincs egyetértés közöttük tette hozzá. Bírálta az EU-ban megszavazott menekültelosztási tervet, amely nem azonnali megoldást céloz, hanem csak 2016-os befogadásról szól. A térség államait összekötő érdekekről szólva Duda többek között a biztonság kérdését emelte ki, ezen belül a NATO aktívabb jelenlétének fontosságát hangsúlyozta. Rámutatott a regionális gazdasági együttműködés fontosságára is. Az uniós fórumon éppen a gazdasági kérdésekben, főként az energetikában és az infrastrukturális fejlesztésekben együtt kellene küzdenünk érdekeinkért mondta az államfő. Duda: a menekültválság egész Európa problémája október 8-9. Andrzej Duda köztársasági elnök részt vett a Visegrádi Négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) államfői és a horvát elnök kétnapos balatonfüredi csúcstalálkozóján. A varsói Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint a tanácskozás végén tartott közös sajtótájékoztatón Duda a menekültüggyel kapcsolatban elmondta: az nem egy ország, hanem az egész EU problémája. Hangsúlyozta: hatékony uniós migrációs politika kellene, de ma ilyen nem létezik, tehát ki kell dolgozni, különös tekintettel a határvédelemre. Az EU határainak védelme a mi közös problémánk, nem csak a schengeni zónáé mondta. A kvótarendszerről kifejtette: az nem fogadható el Európának ebben a térségében és nem hatékony megoldás. Rámutatott: az, hogy vannak európai országok, amelyek nem egyeznek bele a kvótába, nem jelenti azt, hogy nem veszik figyelembe a humanitárius szempontokat. Mint fogalmazott: éppen a humanitárius problémák kezelése miatt szükséges azoknak az országoknak a támogatása, amelyek menekülttáboraiból jönnek a migránsok. A csúcstalálkozóról beszámoló Polskie Radio tudósításában ismertette Krzysztof Szczerski, a varsói elnöki hivatal államtitkára összefoglaló megjegyzését is, miszerint: Az elnök (Duda) üzenete a visegrádi csúcs számára világos: vonjunk le pozitív tanulságokat az elmúlt hetek negatív tapasztalataiból.

2 Lengyelország is részt vesz a magyar határ ellenőrzésében október 8. Megállapodás született a visegrádi országok között arról, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország is részt vesz Magyarország déli határán az Európai Unió és a schengeni övezet külső határának ellenőrzésében, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságírókkal jelentette az MTI. Hazatelepítik a mariupoli lengyeleket október 7. Megkezdik annak a 106 lengyelnek a hazatelepítését, akik a kelet-ukrajnai Mariupolban vagy annak környékén élnek, és veszélyeztetve érzik magukat, jelentette be Grzegorz Schetyna külügyminiszter a TVP Info közszolgálati tévécsatornán. Az áttelepítés a tervek szerint november végéig tart. 3,1 millió lengyel kivándorolna október 7. Egy új felmérés szerint 3,1 millió lengyel mérlegeli annak a lehetőségét, hogy a következő 12 hónapban kivándoroljon, jelentette a thenews, a Polskie Radio hírportálja. A felmérést a Work Service és a CEED kelet-közép-európai fejlesztési intézet közösen végezte. Tusk bírálta Németország nyitott kapuk politikáját október 6. Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a migráció megszüntetésére irányuló, Törökországgal közösen végrehajtandó akcióterv részleteit jelentette az EUobserver brüsszeli hírügynökség. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel, az Európai Parlamentben figyelmeztetett: török becslések szerint újabb 3 millió potenciális szíriai menekülttel kell számolni, amennyiben Bassár el-aszad rezsimje felülkerekedik Szíriában. Tusk (korábbi lengyel miniszterelnök) hangsúlyozta: Végre meg kell értenünk, hogy ma potenciális menekültek és migránsok álmodnak Európáról, nem csak Szíriában, hanem Afrikában, Afganisztánban, Pakisztánban, Irakban és máshol is. ( ) Minden menekült számára a könnyű bejutás Európába, a külső határok hiánya az, ami a Wilkommenpolitik mellett mágnesként hat és vonzza őket hozzánk. Tusk ezen a ponton bírálta Németország nyitott kapuk politikáját, amely mint fogalmazott a menekültek és migránsok számára meghívásnak minősül. Beata Szydlo bírálta, hogy Varsó elfogadta az EU kvóta-tervét október 5. Beata Szydlo az október 25-i lengyel parlamenti választásokon az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányfőjelöltje, a Dziennik Gazeta Prawna című lapnak nyilatkozva bírálta Lengyelország lépését, amellyel szeptemberben megtörte a visegrádi országok (V4-ek) egységét, és támogatta az Európai Unió 120 ezer menekült elosztására vonatkozó kvóta-tervét. Érdekünk lett volna Csehország, Magyarország és Szlovákia támogatása (a migránskvóta elutasításában a szerk.)

3 mondta Szydlo, aki kifejtette, hogy szorosabb együttműködést akar a V4-ek között, annak ellenére, hogy mint fogalmazott Lengyelországgal ellentétben Csehország, Magyarország és Szlovákia jó kapcsolatban áll Oroszországgal. Tusk élesen bírálta a menekülteket elutasító országokat szeptember 30. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (korábbi lengyel miniszterelnök) az ENSZ közgyűlésén tartott beszédében képmutatással és álszentséggel vádolta azokat az országokat, amelyek nem fogadnak be menekülteket jelentette az EUobsrever brüsszeli hírügynökség. Az államfő Közép- és Dél-Európa vezetőivel találkozott október 29. Andrzej Duda köztársasági elnök News York-ban, az ENSZ 70. közgyűlésén közös találkozót tartott 11 közép- és dél-európai ország államfőjével. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint az államfők a megbeszélésen kifejezték szorosabb együttműködési szándékukat az energia, a szállítás-közlekedés és a távközlés területén. Ehhez nincs szükség új politikai szervezet létrehozására, a meglévő együttműködés hálózata erre megfelelő nyilatkozta a tanácskozásról Krzysztof Szczerski az elnöki hivatal államtitkára a PAP hírügynökségnek. Szczerski szerint Duda beszélt a jó együttműködés feltételeiről, beleértve a politikai bizalmat és a stratégiai tervezést olyan ügyekben, mint az EU-pénzforrások felhasználása a közös infrastruktúra projektekben, az észak-déli tengely mentén. Lengyel-ukrán államfői megbeszélés szeptember 29. Andrzej Duda köztársasági elnök New York-ban megbeszélést folytatott Petro Porosenko ukrán államfővel. A két elnök elítélte a szeparatisták által Kelet- Ukrajnában november 1-re tervezett választásokat jelentette a Warsaw Business Journal. Az államfők szerint amennyiben a választásokat megtartják, Ukrajnának több katonai és műszaki támogatásra lesz szüksége, valamint szigorítani kell az Oroszországgal szembeni szankciókat. Duda biztosította Porosenkot, hogy Lengyelország megbízható partnere marad Ukrajnának, az ország függetlenségét és területi integritását illetően. Duda beszéde az ENSZ közgyűlésén szeptember 28. A béke és a jog megőrzése melletti kiállás volt a fő üzenete Andrzej Duda köztársasági elnök beszédének az ENSZ 70. közgyűlésén. A Polskie Radio beszámolója szerint Duda hangsúlyozta, hogy e két szóban összegzik és értékelik a lengyelek az ENSZ elmúlt 70 évben betöltött szerepét. Rámutatott: Mi, lengyelek, tudjuk jól, hogy a béke nem egyszer és mindenkorra adott, majd így folytatta: Lengyelország nevében szeretném kifejezésre juttatni, hogy a leghatározottabban ellenezzük az érdekszférákra osztott világ, a saját érdekükben a nemzetközi jogot semmibe vevő agresszorok világának víziójával.

4 Thorbjorn Jagland Varsóban szeptember 25. Az Európai Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland Varsóba látogatott, ahol Grzegorz Schetyna külügyminiszter fogadta. A Külügyminisztérium közleménye szerint egyetértés volt a két politikus között abban, hogy átfogó, hosszú távú stratégia kell az Észak-Afrikából és a Közel-Keletről menekülők ügyének kezeléséhez. A látogatást közvetlenül megelőzően jelentette be Lengyelország, hogy a júliusban jelzett 2000 fős kontingensen túl további, mintegy 5000 menekült befogadását vállalja. Ezt Jagland a Polskie Radionak nyilatkozva nagyra értékelte, és úgy kommentálta a varsói kormány döntését, hogy az összhangban van Lengyelország rég óta tapasztalt hagyományos szolidaritásával. Tusk: vissza kell térni a schengeni határellenőrzéshez szeptember 25. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint ismét üzembe kell helyezni a schengeni határellenőrzést az Európába özönlő menekültáradat kontrollálása érdekében. A volt lengyel miniszterelnök a TVP tévécsatornának nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a határok ellenőrzés nélkül az unió bevándorlás-politikájának érvényesülése helyett teljes lesz a káosz. Lengyelországot minősítsék frontországnak! szeptember 24. Varsó azt szeretné elérni a migrációs válságról folyó tárgyalásokon, hogy Lengyelországot minősítsék frontországnak közölte a lengyel sajtóval Rafal Trzaskowski, európai uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár. Államfői fenntartás az uniós minősített többségi döntéssel kapcsolatban szeptember 24. Andrzej Duda köztársasági elnök szerint a visegrádi országokra nézve hátrányos a kötelező menekültkvótáról az EU belügyminiszteri ülésén hozott minősített többségi döntés. Erről az állam- és kormányfőknek kellett volna konszenzussal dönteni rendkívüli csúcstalálkozójukon ismertette Duda álláspontját Krzysztof Szczeski, az elnöki hivatal államtitkára. A lengyelek többsége ellenzi a menekültek befogadását szeptember 22. A megkérdezettek 56 százaléka ellenzi, hogy Lengyelország menekülteket fogad be a Közel-Keletről és Afrikából. Ezt derül ki abból a felmérésből, amelyet a Millward Brown kutató és tanácsadó cég készített a TVN lengyel kereskedelmi tévécsatorna részére. A menekültek befogadását 38 százalék helyesli, 6 százalék pedig nem foglalt állást. Kopacz Merkelt támogatja a menekültügyben szeptember 17.

5 Ewa Kopacz miniszterelnök bejelentette, hogy kiáll a korábban jelzettnél több menekült befogadása mellett, annak ellenére, hogy ezt a lengyelországi választások közeledtével az ellenzék hevesen támadja közölte a brüsszeli EUobserver hírügynökség. Kopacz a Parlament Alsóházának (Szejm) rendkívüli ülésén mondott beszédében rámutatott: Lengyelországnak esélye van arra, hogy példát mutasson Európának. Majd felidézte Angela Merkel német kancellárnak a Bundestagban augusztus 30-án elmondott, a menekültek befogadását szorgalmazó érvelését, és feltette a kérdést: Egy olyan 40 milliós nép, mint a lengyel nem engedhet meg magának egy ilyen szolidaritási gesztust? Majd így folytatta: Ma európai partnereink szolidaritást várnak tőlünk. Már pedig hátat fordítani a rászoruló népeknek, ebben a nagy európai családban azt jelentené, hogy erkölcsileg és pszichológiailag elhagyjuk ezt a közösséget. ( ) Ugyanakkor mi, lengyelek, akik bármelyik pillanatban nehéz helyzetben találhatjuk magunkat a kelet-ukrajnai események miatt, szolidaritást és segítséget várnánk el? Parlamenti vita a menekültválságról szeptember 16. A Parlament Alsóháza (Szejm) rendkívüli ülésen vitatta meg a menekültválságot. A Warsaw Business Journal tudósítása szerint Jaroslaw Kaczyński az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője a vitában feltette a kérdést: Vajon a kormánynak jogában áll behódolni a külső nyomásnak és olyan döntéseket hozni, amelyek Lengyelország szabadságát és biztonságát veszélyeztetik? Majd hozzátette: komoly veszélyt jelenthet, hogy a menekültek nem tartják be a törvényeket, nem fogadják el a lengyel szokásokat, ugyanakkor a saját hitüket/vallásukat akarják rákényszeríteni az őket befogadó társadalomra. Ewa Kopacz miniszterelnök válaszában rámutatott: Jaroslaw Kaczyński a vezető ellenzéki párt igazi arcát mutatta meg. Egy Európaellenes, idegengyűlölő pártét. Figyelmeztetett: ez az első jele annak, hogy a PiS azt akarja, hogy Lengyelország kilépjen az EU-ból. Minden áttelepültért 10 ezer euró szeptember 16. Lengyelország minden befogadott áttelepültért 10 ezer eurót kap, továbbá minden áthelyezett menekültért 6 ezer eurót erről tájékoztatott a Belügyminisztérium a Parlament Alsóháza (Szejm) rendkívüli ülésén, jelentette a Warsaw Business Journal. Duda találkozott Cameronnal 205. szeptember 15. Kétnapos nagy-britanniai látogatása során Andrzej Duda köztársasági elnököt fogadta David Cameron brit miniszterelnök, akivel a migrációs válságról, biztonsági, katonai és energiaügyi kérdésekről tárgyalt. A thenews, a Polskie Radio hírportálja jelentése szerint Duda azt közölte a sajtóval Londonban, hogy egyetértettek abban, hogy a menekülés okát kell felszámolni. Cameron egyetértett azzal a felvetéssel is, hogy a NATO infrastruktúráját fejleszteni kell Közép- és Kelet-Európában, ami egyben a szövetség keleti szárnyának erősítését is jelentené.

6 Kopacz: Nem hagyom, hogy a migrációs válság hatással legyen a lengyelek életére szeptember 14. Lengyelország biztonságban van. Országunk elég erős ahhoz, hogy kezelni tudja a problémákat jelentette ki Ewa Kopacz miniszterelnök a migrációs válságról Brüsszelben. A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint Kopacz azt nyilatkozta, hogy uniós partnereivel tárgyal a migrációs válságról, de nem az utcán sátorozók nyomására. Mint fogalmazott: Lengyelország túl fontos uniós ország ahhoz, hogy bármilyen nyomásnak engedjen. Hangsúlyozta azt is, hogy annyi menekültet fogadnak be, amennyit megengedhetnek maguknak, se többet, se kevesebbet. Megígértem a lengyeleknek, hogy nem leszünk Európa fekete báránya, de azt sem engedjük, hogy bárki figyelmen kívül hagyja az érdekeinket idézte a kormányfő kijelentését a közlemény. Ewa Kopacz közölte Jean-Claud Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy Lengyelország részt vesz a menekültügy megoldásában, de nem fogadja el a bizottság által javasolt kvótákat, sem az EU külső határának ellenőrzésére vonatkozó igényeket. Továbbá egyértelmű különbséget kívánnak tenni menekültek és gazdasági bevándorlók között. Az EB azt várja, hogy Lengyelország 13 ezer menekültet fogadjon be szeptember 9. Az Európai Bizottság (EB) menedékjogkérő letelepítését várja Lengyelországból. Ezek a menekültek Olaszországból, Görögországból és Magyarországról települnének át. További 962 személyt nem uniós európai országból kellene Lengyelországnak befogadnia. Ez összesen fő írta a Warsaw Business Journal, az EB hivatalos dokumentumára hivatkozva. Elfelejtettük volna, hogy 20 millió lengyel leszármazott él Lengyelországon kívül, a politikai és gazdasági emigráció eredményeként, a számos határmódosítás, erőszakos áttelepítés és letelepítés következtében, amelyre Lengyelország sokszor fájdalmas történelmében sor került? tette fel a kérdést Jean-Clause Juncker, az EB elnöke, Az Unió állapota című beszédében, amelyből a WBJ idézett.

PoloniaPress hírcsokor

PoloniaPress hírcsokor PoloniaPress hírcsokor 2014. október Rovatcím: Lengyelország és az EU Orosz tilalom lengyel termékek reexportjára 2014. október 10. Oroszország augusztusban megszigorította az élelmiszer termékek importját

Részletesebben

PoloniaPress hírcsokor

PoloniaPress hírcsokor PoloniaPress hírcsokor 2014. június Lengyelország és az EU Komorowski a D-Day emlékünnepségén 2014. június 6. Bronisław Komorowski köztársasági elnök részt vett a normandiai partraszállás 70. évfordulójának

Részletesebben

PoloniaPress hírcsokor július

PoloniaPress hírcsokor július PoloniaPress hírcsokor 2016. július Rovatcím: Lengyelország és az EU Duda: áttörés jellegű döntések a varsói NATO-csúcson 2016. július 9-10. Andrzej Duda köztársasági elnök az Észak-atlanti Szerződés Szervezete

Részletesebben

MELLÉKLET. a követketkezőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK

MELLÉKLET. a követketkezőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.9.23. COM(2015) 490 final ANNEX 1 MELLÉKLET a követketkezőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK A menekültügyi válság

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0442/1. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0442/1. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselőcsoport nevében 11.4.2016 B8-0442/1 1 10 bevezető hivatkozás tekintettel a Törökország uniós csatlakozásával kapcsolatos 2005. október 3-i tárgyalási keretre, tekintettel a Törökországra vonatkozó 2005. október 3-i tárgyalási

Részletesebben

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának MAGYARORSZÁG 1900 1918. október 30. Kitör az őszirózsás forradalom 1914. július 28. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának 1919. március 21. Kikiáltják a Tanácsköztársaságot 1910 1920. június

Részletesebben

PoloniaPress hírcsokor

PoloniaPress hírcsokor PoloniaPress hírcsokor 2014. augusztus Lengyelország és az EU Komorowski: Oroszországnak ki kell józanodnia! 2014. augusztus 8. A nyugati világ nem szándékozik hosszú távon fenntartani szankcióit, nem

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANKNAK

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANKNAK ÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.6.7. COM(2016) 385 final ANNEX 3 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ ÓPAI PARLAMENTNEK, AZ ÓPAI TANÁCSNAK, A TANÁCSNAK ÉS AZ ÓPAI BERUHÁZÁSI BANKNAK Az európai

Részletesebben

PoloniaPress hírcsokor

PoloniaPress hírcsokor PoloniaPress hírcsokor 2014. március Lengyelország és az EU Tusk találkozott Timosenkoval Dublinban 2014. március 7. Dublinban, az Európai Néppárt kongresszusán részt vevő Donald Tusk miniszterelnök találkozott

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.12.14. COM(2016) 960 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK Második eredményjelentés:

Részletesebben

PoloniaPress hírcsokor

PoloniaPress hírcsokor PoloniaPress hírcsokor 2014. május Lengyelország és az EU Sikorski: a lengyel külpolitikát az ukrán-orosz kérdés határozza meg 2014. május 9. Radoslaw Sikorski külügyminiszternek a Parlament alsóházában

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 7. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 7. (OR. en) Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. december 7. (OR. en) 14156/15 LIMITE PUBLIC PV/CONS 63 RELEX 920 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának 2015. november 16 17-én Brüsszelben

Részletesebben

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA Európai Parlament 2014-2019 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 11.12.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0371 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely első olvasatban 2018. december 11-én került

Részletesebben

A BEVÁNDORLÁS- ILLETVE MENEKÜLTKÉRDÉSBEN KIALAKULT TÁRSADALMI VÉLEMÉNYKLÍMA VÁLTOZÁSA MAGYARORSZÁGON 2015-BEN

A BEVÁNDORLÁS- ILLETVE MENEKÜLTKÉRDÉSBEN KIALAKULT TÁRSADALMI VÉLEMÉNYKLÍMA VÁLTOZÁSA MAGYARORSZÁGON 2015-BEN A BEVÁNDORLÁS- ILLETVE MENEKÜLTKÉRDÉSBEN KIALAKULT TÁRSADALMI VÉLEMÉNYKLÍMA VÁLTOZÁSA MAGYARORSZÁGON 1-BEN GLOBÁLIS MIGRÁCIÓS FOLYAMATOK ÉS MAGYARORSZÁG - KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK LAJTAI MÁTYÁS ÉS NAGY DÁNIEL

Részletesebben

Az európai menekültpolitika cselekvőképtelenségének feloldásáról

Az európai menekültpolitika cselekvőképtelenségének feloldásáról Az európai menekültpolitika cselekvőképtelenségének feloldásáról Tálas Péter Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Stratégiai Védelmi Kutatóközpont A migráció mint biztonságpolitikai

Részletesebben

Külpolitikai eseménynaptár

Külpolitikai eseménynaptár 2013. január 1. március 31. JANUÁR Január 7. Sport: Orbán Viktor miniszterelnök részt vett Zürichben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) éves gáláján. Január 11. Nemzetközi párt: Orbán Viktor miniszterelnök

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.21. COM(2016) 171 final 2016/0089 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a nemzetközi védelem területén Olaszország és Görögország érdekében elfogadott átmeneti intézkedések

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 18. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 18. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. 18. (OR. en) 13453/16 ADD 3 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. 18. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató ASIM 137 ACP

Részletesebben

KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM MINISZTER. (.1/10 5 t Sneider Tamás képviselő űr részére Érkezett : 2014 AUG 2 6.

KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM MINISZTER. (.1/10 5 t Sneider Tamás képviselő űr részére Érkezett : 2014 AUG 2 6. KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM MINISZTER (.1/10 5 t Sneider Tamás képviselő űr részére Érkezett : 2014 AUG 2 6. Magyar Országgyűlés...Budapes t Tisztelt Képviselő Úr! A hozzám intézett, az Országgyülésről

Részletesebben

PUBLIC. 9334/16 zv/lj/kf 1 DG C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 2. (OR. en) 9334/16 LIMITE PV/CONS 26 RELEX 424

PUBLIC. 9334/16 zv/lj/kf 1 DG C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 2. (OR. en) 9334/16 LIMITE PV/CONS 26 RELEX 424 Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. június 2. (OR. en) 9334/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 26 RELEX 424 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának 2016. május 23-án Brüsszelben tartott

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.3.10. COM(2017) 205 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK Harmadik eredményjelentés

Részletesebben

Az EU intézményrendszere

Az EU intézményrendszere Az EU intézményrendszere EU Parlament EU Tanácsa EU Bizottság 1 A Tanács és a Főtitkárság főépülete, a Justus Lipsius Brüsszelben Justus Lipsius (1547-1606) holland jogfilozófus és filológus https://commons.wikimedia.org/wiki/file:justus_lipsius,_eastern_side.jpg

Részletesebben

Magyarország Európa politikája

Magyarország Európa politikája Magyarország Európa politikája Dr. Molnár Balázs, európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár Merre tovább Európa? Körkép 60 évvel a Római Szerződés aláírása után c. konferencia 2017. Március

Részletesebben

Cím: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. Telefon: +36 1 795 6590 E-mail: npki@bgazrt.hu Web: www.bgazrt.hu/npki

Cím: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. Telefon: +36 1 795 6590 E-mail: npki@bgazrt.hu Web: www.bgazrt.hu/npki Semmi új a nap alatt: kisebbségi jogok, kettős állampolgárság, autonómia A mostani kormányzati ciklus nemzetpolitikai alapvetéseként is értelmezhető Orbán Viktor beiktatásakor elhangzott kijelentése: A

Részletesebben

Megvitatandó napirendi pontok (II.) b) A Tanács üléséhez kapcsolódó egyéb napirendi pontok

Megvitatandó napirendi pontok (II.) b) A Tanács üléséhez kapcsolódó egyéb napirendi pontok Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2018. február 19. 6288/18 OJ CRP2 7 TERVEZETT NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (II. rész) Európa épület, Brüsszel 2018. február 21. (10.00) 1. A napirend elfogadása

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa AZ EURÓPAI TANÁCS

Az Európai Unió Tanácsa AZ EURÓPAI TANÁCS Az Európai Unió Tanácsa AZ EURÓPAI TANÁCS AZ UNIÓ STRATÉGIAI SZERVE Az Európai Tanács az az uniós intézmény, amely meghatározza az Európai Unió által követendő általános irányvonalat és prioritásokat.

Részletesebben

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542 Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

Az EU gazdasági és politikai unió

Az EU gazdasági és politikai unió Brüsszel 1 Az EU gazdasági és politikai unió Egységes piacot hozott létre egy egységesített jogrendszer révén, így biztosítva a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad áramlását. Közös politikát

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Gazdaságföldrajz Kihívások Európa előtt a XXI. században 2013. Európa (EU) gondjai: Csökkenő világgazdasági súly, szerep K+F alacsony Adósságválság Nyersanyag-

Részletesebben

PUBLIC. 9489/17 pu/ol/kf 1 DG C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 1. (OR. en) 9489/17 LIMITE PV/CONS 27 RELEX 440

PUBLIC. 9489/17 pu/ol/kf 1 DG C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 1. (OR. en) 9489/17 LIMITE PV/CONS 27 RELEX 440 Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. június 1. (OR. en) 9489/17 LIMITE PUBLIC PV/CONS 27 RELEX 440 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának 2017. május 19-én Brüsszelben tartott

Részletesebben

A Magyar-Német Fórum 25. Éves Közgyűlése. és a. Magyar-Német Ifjúsági Fórum 5. közgyűlése. 2015. november 12-13.

A Magyar-Német Fórum 25. Éves Közgyűlése. és a. Magyar-Német Ifjúsági Fórum 5. közgyűlése. 2015. november 12-13. Németországi Európa Unió Az Európa Mozgalom Magyar Tanácsa Európa Intézet, Budapest A Magyar-Német Fórum 25. Éves Közgyűlése és a Magyar-Német Ifjúsági Fórum 5. közgyűlése 2015. november 12-13. Az európai

Részletesebben

A pozsonyi nyilatkozat

A pozsonyi nyilatkozat Pozsony (Bratislava), 2016. szeptember 16. A pozsonyi nyilatkozat Az európai projekt szempontjából kritikus időszakban találkozunk ma Pozsonyban (Bratislavában). A 27 tagállam pozsonyi csúcstalálkozójának

Részletesebben

UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, MÁJUS 19.

UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, MÁJUS 19. UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, 2009. MÁJUS 19. A magyar külgazdasági stratégia alapkérdései Az EU csatlakozás, a közös kereskedelempolitika átvétele módosította a magyar külgazdasági

Részletesebben

9227/19 ADD 1 ll/kk 1 ECOMP.1 LIMITE HU

9227/19 ADD 1 ll/kk 1 ECOMP.1 LIMITE HU Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. június 11. (OR. en) 9227/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 25 ECOFIN 488 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA (Gazdasági és Pénzügyek) 2019. május 17. 9227/19 ADD

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.10.23. COM(2015) 523 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Az Európai Fejlesztési Alap (EFA): a 2015., 2016., 2017., 2018. és 2019. évi kötelezettségvállalásokra, kifizetésekre

Részletesebben

Gyurcsány 150 fős egységet küldene Irakba

Gyurcsány 150 fős egységet küldene Irakba 3. szint november-december Gyurcsány 150 fős egységet küldene Irakba Magyarország 150 fős egységet küldene a NATO iraki kiképző alakulatába(1) - mondta Gyurcsány Ferenc egy, a londoni The Timesnak adott

Részletesebben

Az idegenellenesség alakulása Magyarországon különös tekintettel az idei évre

Az idegenellenesség alakulása Magyarországon különös tekintettel az idei évre Az idegenellenesség alakulása Magyarországon különös tekintettel az idei évre Sik Endre (ELTE TÁTK, TÁRKI) Simonovits Bori (TÁRKI) Globális migrációs folyamatok és Magyarország - Kihívások és válaszok

Részletesebben

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin Az EU közjogi alapjai 2017. 03. 13. Gombos Katalin 2017. 03. 13. 1 Csatlakozás Csatlakozások: Északi kibővülés Déli kibővülés Volt EFTA-államok Keleti kibővülés Horvátország Gombos Katalin 2017. 03. 13.

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.10.14. COM(2016) 652 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Az Európai Fejlesztési Alap (EFA) 2016., 2017., 2018., 2019. és 2020. évi kötelezettségvállalásaira, kifizetéseire,

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.10.8. COM(2014) 619 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz való nyilvános hozzáférésről

Részletesebben

ACP-UE 2112/16 ACP/21/003/16 ol/kf 1

ACP-UE 2112/16 ACP/21/003/16 ol/kf 1 AKCS EU COTONOUI MEGÁLLAPODÁS AFRIKAI, KARIBI ÉS CSENDES- ÓCEÁNI ÁLLAMOK CSOPORTJA AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2016. április 13. ACP/21/003/16 ACP-UE 2112/16 AKCS EU KÖZÖS DOKUMENTUM Tárgy: Az AKCS

Részletesebben

Tiffán Zsolt, a közgyűlés elnöke

Tiffán Zsolt, a közgyűlés elnöke E L Ő T E R J E S Z T É S A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2012. OKTÓBER 25 -I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 297/2012. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: Javaslat az alsó dunai szakaszon kikötő TEN-T törzshálózatba

Részletesebben

A Közép-Európai Év Külpolitikai és Külgazdasági Prioritásai

A Közép-Európai Év Külpolitikai és Külgazdasági Prioritásai A Közép-Európai Év Külpolitikai és Külgazdasági Prioritásai KEK tagállamok Visegrádi Négyek Előzmények Közép-európai Kezdeményezés (KEK) o 1989. 11.11. Budapest, Ausztria, Jugoszlávia, Magyarország és

Részletesebben

Átpolitizált intézményi bizalom Közép- és Kelet-Európában

Átpolitizált intézményi bizalom Közép- és Kelet-Európában Medve-Bálint Gergő és Boda Zsolt: Átpolitizált intézményi bizalom Közép- és Kelet-Európában ESS konferencia 2016. november 17. Az intézményi bizalom mintázatai K-Európában 1) Alacsonyabb szint, de nagyobb

Részletesebben

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220)

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Integrációtörténeti áttekintés Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet - 1950 május 9. Schuman-terv Szén-és

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.1.18. COM(2017) 17 final 2017/0011 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a Schengeni Információs Rendszer területén elfogadott schengeni vívmányoknak a Horvát Köztársaságban

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak az Európai Tanács fenti ülésén elfogadott következtetéseket.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak az Európai Tanács fenti ülésén elfogadott következtetéseket. Európai Tanács Brüsszel, 2015. október 16. (OR. en) EUCO 26/15 CO EUR 10 CONCL 4 FEDŐLAP Küldi: a Tanács Főtitkársága Címzett: a delegációk Tárgy: Az Európai Tanács ülése (2015. október 15.) Következtetések

Részletesebben

Az Országgyű lés Érkezett: 2015 S 21e

Az Országgyű lés Érkezett: 2015 S 21e ttoniátiz-.'utt. }{! '4 Az Országgyű lés Érkezett: 2015 S 21e.../2015 (...) OGY határozat a A közös európai határvédelem és menekültügyi rendszer kialakításáról Figyelemmel az Európai Unióban menedékjogot

Részletesebben

LdU Aktuell június - július. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

LdU Aktuell június - július. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1. HIVATALI HÍREK - MNOÖ Közgyűlés 2012. 07. 07. - Az MNOÖ-intézmények igazgatói pályázatainak nyertesei LdU LdU Aktuell Aktuell 2012. 2012. április június

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK I. EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.12.21. COM(2016) 816 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK A jelenlegi állás és a lehetséges további lépések a vízumpolitika területén

Részletesebben

A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai

A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programok A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai 2009. december Országos Igazgatói Értekezlet Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. november 23. az

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 30. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 30. (OR. en) Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. október 30. (OR. en) 12742/15 LIMITE PUBLIC PV/CONS 50 ECOFIN 748 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV 1 Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának 2015. október 6-án Luxembourgban

Részletesebben

A kormány válasza az Európai Bizottság állásfoglalására

A kormány válasza az Európai Bizottság állásfoglalására A kormány válasza az Európai Bizottság állásfoglalására Az Európai Bizottság 2019. február 28-án egy újabb közleményt hozott nyilvánosságra a kormány tájékoztatási akciójával kapcsolatban. Ebben valójában

Részletesebben

Jogalkotási tanácskozások (Nyilvános tanácskozás az Európai Unióról szóló szerződés 16. cikkének (8) bekezdése alapján)

Jogalkotási tanácskozások (Nyilvános tanácskozás az Európai Unióról szóló szerződés 16. cikkének (8) bekezdése alapján) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. június 3. (OR. en) 9430/1/16 REV 1 TERVEZETT NAPIREND Tárgy: OJ CONS 31 TRANS 191 TELECOM 93 ENER 221 Az EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK 3472. ülése (Közlekedés, Távközlés

Részletesebben

A többéves pénzügyi keret (MFF) és a kohéziós politika jövője 2020 után

A többéves pénzügyi keret (MFF) és a kohéziós politika jövője 2020 után A többéves pénzügyi keret (MFF) és a kohéziós politika jövője 2020 után Molnár Balázs helyettes államtitkár Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárság Politikai környezet MINISZTERELNÖKSÉG Az Európai

Részletesebben

Együttes javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Együttes javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG AZ UNIÓ KÜLÜGYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI FŐKÉPVISELŐJE Brüsszel, 2016.9.19. JOIN(2016) 40 final 2016/0290 (NLE) Együttes javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az egyrészről az Európai Közösség és

Részletesebben

A Magyar-Német Fórum 21. éves közgyűlése

A Magyar-Német Fórum 21. éves közgyűlése Európa-Mozgalom Németországi Hálózata Németországi Európa-Szövetség Európa-Mozgalom Magyar Tanácsa Európai Intézet, Budapest A Magyar-Német Fórum 21. éves közgyűlése Szakmai Fórum: Kisebbségek társadalmi

Részletesebben

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Gödri Irén Globális migrációs folyamatok és Magyarország Budapest, 2015. november 16 17. Bevezető gondolatok (1) A magyarországi bevándorlás

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 28. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 28. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. április 28. (OR. en) 7281/1/17 REV 1 ENFOPOL 121 JAI 239 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA a Dán Királyság és az Európai

Részletesebben

A 2006-os német biztonságpolitikai fehér könyv

A 2006-os német biztonságpolitikai fehér könyv 82 Takács Judit A 2006-os német biztonságpolitikai fehér könyv Lapunk 2008. szeptemberi számában a Kitekintõ címû rovatban a nemzeti stratégiai dokumentumok rendszerét ismertettük a fontosabb európai stratégiai

Részletesebben

Külpolitikai eseménynaptár

Külpolitikai eseménynaptár 2014. április 1. június 30. ÁPRILIS Április 1 2. NATO: Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben részt vett a NATOországok külügyminisztereinek találkozóján. Április 2 3. EurÓpai UniÓ: Martonyi János

Részletesebben

Külpolitikai eseménynaptár

Külpolitikai eseménynaptár 2014. január 1. március 31. JANUÁR Január 3. Horvátország: Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Zágrábba látogatott, ahol felavatta az új Magyar Intézetet.

Részletesebben

Jegyzőkönyv az ír népnek a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos aggályairól

Jegyzőkönyv az ír népnek a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos aggályairól 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 24 Protokoll in ungarischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 A TAGÁLLAMOK KORMÁNYAI KÉPVISELŐINEK KONFERENCIÁJA Brüsszel, 2012. május 14. (OR. en) CIG

Részletesebben

Megvitatandó napirendi pontok (II.) 2. Rendelet az északi-tengeri tervről Az elnökség beszámolója a háromoldalú egyeztetés eredményéről

Megvitatandó napirendi pontok (II.) 2. Rendelet az északi-tengeri tervről Az elnökség beszámolója a háromoldalú egyeztetés eredményéről Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. november 6. 13939/17 OJ CRP1 37 TERVEZETT NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (I. rész) Justus Lipsius épület, Brüsszel 2017. november 8. és 10. (10.00, 11.30)

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 69/2015. Kedves Kolléga!

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 69/2015. Kedves Kolléga! Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 69/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy beszámoljunk arról, hogy a Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság megyei (fővárosi)

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! 2011. február 9. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár, Jean Monnet professzor Az EU előtti kihívások és a magyar elnökség előadását hallhatják! Az EU előtti kihívások és a magyar

Részletesebben

28-6/2017/231. Heves Megyei Közgyűlés. H e l y b e n. Elnöki jelentés. Tisztelt Közgyűlés!

28-6/2017/231. Heves Megyei Közgyűlés. H e l y b e n. Elnöki jelentés. Tisztelt Közgyűlés! 28-6/2017/231. Heves Megyei Közgyűlés H e l y b e n Elnöki jelentés Tisztelt Közgyűlés! A Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2014. (XII. 15.) önkormányzati rendelet 28.

Részletesebben

PUBLIC. 8974/16 pu/pn/kb 1 DG C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 26. (OR. en) 8974/16 LIMITE PV/CONS 23 RELEX 402

PUBLIC. 8974/16 pu/pn/kb 1 DG C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 26. (OR. en) 8974/16 LIMITE PV/CONS 23 RELEX 402 Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 26. (OR. en) 8974/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 23 RELEX 402 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV 1 Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának 2016. május 13-án Brüsszelben tartott

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 3. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 3. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. március 3. (OR. en) 6914/17 ADD 1 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. március 2. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Kül- és biztonságpolitikai ágazat c. tananyagrészéhez tartozó írásbeli esszékérdések augusztus 31.

A közigazgatási szakvizsga Kül- és biztonságpolitikai ágazat c. tananyagrészéhez tartozó írásbeli esszékérdések augusztus 31. A közigazgatási szakvizsga Kül- és biztonságpolitikai ágazat c. tananyagrészéhez tartozó írásbeli esszékérdések 2018. augusztus 31. Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

Az Európai Tanács tagjainak máltai nyilatkozata

Az Európai Tanács tagjainak máltai nyilatkozata Valletta, 2017. február 3. (OR. en) Az Európai Tanács tagjainak máltai nyilatkozata a migráció külső vonatkozásairól: a Földközi-tenger középső térségében húzódó útvonal kezelése 1. Üdvözöljük és támogatjuk

Részletesebben

V4 infrastruktúra fejlesztés az EU keleti határán diplomáciai kihívások a V4 észak-déli közlekedési magas szintű munkacsoport felállításában

V4 infrastruktúra fejlesztés az EU keleti határán diplomáciai kihívások a V4 észak-déli közlekedési magas szintű munkacsoport felállításában V4 infrastruktúra fejlesztés az EU keleti határán diplomáciai kihívások a V4 észak-déli közlekedési magas szintű munkacsoport felállításában Budapest, 2014. május 13. Szabó István L. V4 közlekedési koordinátor

Részletesebben

A8-0236/ Menedékjog: átmeneti intézkedések Olaszország és Görögország érdekében

A8-0236/ Menedékjog: átmeneti intézkedések Olaszország és Görögország érdekében 8.9.2016 A8-0236/ 001-023 MÓDOSÍTÁSOK 001-023 előterjesztette: Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság Jelentés Ska Keller Menedékjog: átmeneti intézkedések Olaszország és Görögország érdekében

Részletesebben

KÉT ZACSKÓVAL KEZÉBEN MAGYARÁZOTT FODOR GÁBOR...19

KÉT ZACSKÓVAL KEZÉBEN MAGYARÁZOTT FODOR GÁBOR...19 1 A Magyar Országgyűlés Sajtószolgálata SAJTÓSZEMLE FODOR GÁBOR MINISZTERJELÖLT MEGHALLGATÁSA A KÖRNYEZETVÉDELMI BIZOTTSÁG ÜLÉSÉN (A hírügynökségek, napilapok, elektronikus média alapján) 2007. április

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Plenárisülés-dokumentum 20.6.2013 B7-****/2013 ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY a B7-****/2103. számú szóbeli választ igénylő kérdéshez az eljárási szabályzat 115. cikkének

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.12. COM(2014) 359 final 2014/0181 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az egyrészről az Európai Közösségek és tagállamai, másrészről a Moldovai Köztársaság Tanácsban az

Részletesebben

Tőkés László a Dalai Lámával találkozott december 03., 22:05 K Ö Z L E M É N Y

Tőkés László a Dalai Lámával találkozott december 03., 22:05 K Ö Z L E M É N Y Tőkés László a Dalai Lámával találkozott 2008. december 03., 22:05 K Ö Z L E M É N Y A Dalai Láma polgári nevén: Tenzin Gyatso, Tibet indiai száműzetésben élő vallási és politikai vezetője 2008. december

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.2.25. C(2019) 1280 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2019.2.25.) a határregisztrációs rendszerben biometrikus ellenőrzés és azonosítás céljából nyilvántartott

Részletesebben

Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - az I. témablokk előadásai

Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - az I. témablokk előadásai Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - az I. témablokk előadásai 2014-12-12 14:46:06 Dr. Kovács Zoltán a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, valamint Dr. Benedek Mária

Részletesebben

L 165 I Hivatalos Lapja

L 165 I Hivatalos Lapja Az Európai Unió L 165 I Hivatalos Lapja Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 61. évfolyam 2018. július 2. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok HATÁROZATOK Az Európai Tanács (EU) 2018/937 határozata (2018.

Részletesebben

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév 1. Mit értünk biztonságpolitika alatt? 2. Hogyan változott meg a biztonságnak, mint fogalomnak a tartalmi háttere az elmúlt 16

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, március 28. (OR. en) 7770/11 Intézményközi referenciaszám: 2011/0042 (NLE)

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, március 28. (OR. en) 7770/11 Intézményközi referenciaszám: 2011/0042 (NLE) AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. március 28. (OR. en) 7770/11 Intézményközi referenciaszám: 2011/0042 (NLE) MED 9 WTO 108 AGRI 223 PECHE 78 UD 65 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS HATÁROZATA

Részletesebben

Romák az Unióban és tagállamaiban

Romák az Unióban és tagállamaiban Romák az Unióban és tagállamaiban Az Unió legnagyobb etnikai kisebbsége 10-12 millió között feltételezik létszámukat Minden országban hasonló problémákkal küzdenek Diszkrimináció a lakhatás, oktatás, egészségügy,

Részletesebben

1. A napirend elfogadása A mellékletben foglalt I napirendi pontok jóváhagyása

1. A napirend elfogadása A mellékletben foglalt I napirendi pontok jóváhagyása Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. július 18. (OR. en) 11340/16 OJ CRP1 27 TERVEZETT NAPIREND Tárgy: Az ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGÁNAK (I. rész) 2595. ülése Időpont: 2016. július 20. Kezdési idő:

Részletesebben

2014. július szeptember EPSA Hírlevél

2014. július szeptember EPSA Hírlevél Kedves Önérvényesítők! Ez az Önérvényesítők Európai Platformjának hírlevele. Az Önérvényesítők Európai Platformját röviden EPSA-nak hívják. Ebben a számban sok érdekes hírt szeretnénk megosztani veled.

Részletesebben

A legkisebb falutól Brüsszelig képviselni a magyar érdekeket

A legkisebb falutól Brüsszelig képviselni a magyar érdekeket 1. oldal (összes: 6) A részvételi arányok azt jelzik, hogy az eredmény, a Magosz listájának győzelme, legitim - tette hozzá Jakab István a szervezet és együttműködő partnerei választási eredményeket értékelő

Részletesebben

10699/19 zv/af/kf 1 TREE.1

10699/19 zv/af/kf 1 TREE.1 Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. július 17. (OR. en) 10699/19 PV CONS 39 ENV 661 CLIMA 197 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA (Környezetvédelem) 2019. június 26. 10699/19 zv/af/kf 1 TARTALOM

Részletesebben

Az RB internetes konzultációja a partnerségi megállapodásokról és az operatív programokról folyó tárgyalások kimeneteléről

Az RB internetes konzultációja a partnerségi megállapodásokról és az operatív programokról folyó tárgyalások kimeneteléről Kérdéstervezetek egy, a partnerségi megállapodásokról és az operatív programokról folyó tárgyalások kimeneteléről szóló felméréshez 2015. január 20-i változat Az RB internetes konzultációja a partnerségi

Részletesebben

5524/17 ADD 1 zv/kn/kk 1 GIP 1B

5524/17 ADD 1 zv/kn/kk 1 GIP 1B Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 3. (OR. en) 5524/17 ADD 1 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV Tárgy: PV/CONS 2 AGRI 29 PECHE 26 Az Európai Unió Tanácsának 2017. január 23-án Brüsszelben tartott 3514.

Részletesebben

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013 Mintaprojekt az elérhető Európai Uniós források felhasználásának elősegítéséért a hátrányos helyzetű lakosság fenntartható lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítása érdekében Pécsett 2013.

Részletesebben

Az alábbiakban továbbítjuk a delegációknak az elnökség által előterjesztett, fent említett ütemtervet.

Az alábbiakban továbbítjuk a delegációknak az elnökség által előterjesztett, fent említett ütemtervet. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. március 6. (OR. en) 6543/15 CO EUR-PREP 10 POLGEN 27 ENV 79 ENER 43 MI 110 RECH 33 COMPET 61 IND 24 ECOFIN 133 SOC 101 EDUC 39 TELECOM 52 JAI 109 EMPL 49 FELJEGYZÉS

Részletesebben

Ópusztaszer-Szeged március 23.

Ópusztaszer-Szeged március 23. Ópusztaszer-Szeged 2012. március 23. Magyar-lengyel barátság napja 2012. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében vettem részt Ópusztaszeren és Szegeden a Magyar-Lengyel

Részletesebben

ChemLog Chemical Logistics Cooperation in Central and Eastern Europe A ChemLog projekt általános ismertetése

ChemLog Chemical Logistics Cooperation in Central and Eastern Europe A ChemLog projekt általános ismertetése ChemLog Chemical Logistics Cooperation in Central and Eastern Europe A ChemLog projekt általános ismertetése Budapest, 2010. március 25. XV. LOGISZTIKAI FÓRUM 1 ChemLog küldetése Regionális hatóságok,

Részletesebben

A harmadik minszki megállapodás:

A harmadik minszki megállapodás: ELEMZÉSEK A harmadik minszki megállapodás: törékeny esély a politikai rendezésre E-2015/2. KKI-elemzések A Külügyi és Külgazdasági Intézet időszaki kiadványa Kiadó: Külügyi és Külgazdasági Intézet Szerkesztés

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak az Európai Tanács fenti ülésén elfogadott következtetéseket.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak az Európai Tanács fenti ülésén elfogadott következtetéseket. Európai Tanács Brüsszel, 2016. október 21. (OR. en) EUCO 31/16 CO EUR 8 CONCL 4 FEDŐLAP Küldi: a Tanács Főtitkársága Címzett: a delegációk Tárgy: Az Európai Tanács ülése (2016. október 20. és 21.) Következtetések

Részletesebben

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2014.11.25.)

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2014.11.25.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2014.11.25. C(2014) 9048 final A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2014.11.25.) a Bizottság főigazgatói, valamint a szervezetek vagy önfoglalkoztató személyek közötti megbeszélésekről

Részletesebben

Az Európai Unió politikai intézményrendszere

Az Európai Unió politikai intézményrendszere Az Európai Unió politikai intézményrendszere Javasolt feldolgozási idő: 50 perc 1. feladat A feladat az Európai Unió intézményeire vonatkozik. Az alábbi linkeken található információkból gyűjtsd ki a táblázatban

Részletesebben

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK (I) A pénzügyi integráció hozadékai a világgazdaságban: Empirikus tapasztalatok, 1970 2002.................................... 13 (1)

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.10.25. COM(2017) 622 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Az Európai Fejlesztési Alap (EFA): a 2017., 2018. és 2019. évi kötelezettségvállalásokra, kifizetésekre és

Részletesebben