2014. július szeptember EPSA Hírlevél

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2014. július szeptember EPSA Hírlevél"

Átírás

1 Kedves Önérvényesítők! Ez az Önérvényesítők Európai Platformjának hírlevele. Az Önérvényesítők Európai Platformját röviden EPSA-nak hívják. Ebben a számban sok érdekes hírt szeretnénk megosztani veled. Például olvashatsz az európai választásokról. Májusban választások voltak az Európai Unióban. A választás fontos volt az értelmi fogyatékos emberek számára is. Ezt a hírlevelet az Inlcusion Europe adja ki. Az Inclusion Europe egy nemzetközi szervezet. Az Inclusion Europe nemrég kapott pénzt. Ezt a pénzt egy olyan projektre költik, amit Biztonságos Szörfölésnek hívnak. A Biztonságos Szörfölés projekt segít az értelmi fogyatékos embereknek biztonságosan használni az internetet. Az Önérvényesítők Európai Platformja sok dolgot csinált mostanában. Ebben a számban arról olvashattok, hogy miket csináltunk. Neked is van történeted, amit szeretnél megosztani? Küldd el nekünk en! Ez az címünk: information@inclusion-europe.org Üdvözlettel: Soufiane El Amrani szerkesztő

2 A Fogyatékos Emberek Világnapja Minden évben megtartják a Fogyatékos Emberek Világnapját. Ez a nap december 3-án van. Az Európai Bizottság minden évben konferenciát szervez ezen a napon a fogyatékos embereknek. A konferencia december 2-án és 3-án lesz Brüsszelben. Ebben az évben az Európai Bizottság gondosan odafigyelt a konferencián a hozzáférhetőségre. Ők a mi javaslatainkat követik ezeken a megbeszéléseken. Ettől hozzáférhető lesz a konferencia sok értelmi fogyatékos ember számára is. Lesznek önérvényesítők is, akik beszédet mondanak. A résztvevők Európa jövőjéről beszélnek majd. Arról beszélnek, hogyan tegyék jobbá Európát a fogyatékos emberek számára. Arról beszélnek, hogy a kormányok miket csinálhatnának jobban. Fontos, hogy sok önérvényesítő vesz részt a konferencián. Nekik is van beleszólásuk Európa jövőjébe!

3 Az európai választások eredménye 2014 májusában európai választások voltak Brüsszelben. Az európai választásokat 5 évente tartják. A következő választás 2019-ben lesz. Fogyatékos emberek is részt vettek az európai választáson. Segítettek kiválasztani az Európai Parlament új tagjait. Az Európai Parlament döntéseket hoz az Európai Unió új törvényeiről. Az Európai Parlament arról is dönt, hogy az Európai Unió hogyan költi el a pénzt. Az Inclusion Europe írt egy nyilatkozatot az európai választásokról. A nyilatkozat leírja, hogy az Európai Parlamentnek mit kellene tennie a fogyatékos emberekért. A nyilatkozatban az Inclusion Europe ezeket mondta: Az értelmi fogyatékos embereknek meg kell adni a jogot, hogy szavazhassanak. Az értelmi fogyatékos embereknek egyenlő jogokat kell adni. Az értelmi fogyatékos emberek a társadalom részei. Néhány fogyatékos ember jelöltként vett részt a választásokon. Ők az Európai Parlament 3 fogyatékos tagja: Kósa Ádám Magyarországról. Ő siket. Helga Stevens Belgiumból. Ő is siket. Marek Plura Lengyelországból. Neki izomsorvadása van. A fogyatékos embereknek joga van kapcsolatba lépni az európai parlamenti képviselőjükkel.

4 Az EPSA vezetőtestületének tevékenysége Az Önérvényesítők Európai Platformját röviden EPSA-nak hívják. Az EPSA több jogot akar a fogyatékos embereknek. Az EPSA-nak van egy vezetőtestülete. A vezetőtestület a tagok egy csoportja, akik vezetik a szervezetet. Azért találkoznak, hogy az önérvényesítőkkel kapcsolatos fontos dolgokról beszéljenek. A vezetőtestületnek három tagja van. Senada Halilcevic horvátországi tag. Luminiţa Căldăraş romániai tag. Elisabeta Moldovan egy másik romániai tag. Ők hárman idén nyáron sok fontos eseményen vettek részt. Senada egy bemutatót tartott Portugáliában. A bemutató az Új Utak a Befogadáshoz projekt tagjainak szólt. Az Új Utak a Befogadáshoz egy olyan projekt, ami jobb szolgáltatásokat akar a fogyatékos emberek számára. Senada elment Horvátországba és Macedóniába is. Horvátországban és Macedóniában találkozott más szervezetekkel, akik több jogot akarnak a fogyatékos embereknek. Senada elment egy másik találkozóra is egy tudományos szervezettel. Ezt a szervezetet úgy hívják, hogy Nemzetközi Társaság az Értelmi Fogyatékos Emberek Tudományos Tanulmányozására. Ez a szervezet kutatásokat végez, hogy segítse az értelmi fogyatékos embereket. A találkozón Senada elmondta, hogy az önérvényesítőknek több segítségre van szüksége.

5 Luminita is sok fontos találkozón vett részt. Elment Spanyolországba, hogy találkozzon az Európai Fogyatékosságügyi Fórummal. Az Európai Fogyatékosságügyi Fórum egy nemzetközi szervezet, ami segít a fogyatékos embereknek. A találkozón Luminita elmondta, hogy a fogyatékos nőknek több jogot kell adni. Azt is mondta, hogy az ENSZ-nek többet kell segítenie a fogyatékos nőknek. Elisabeta is sok rendezvényen és találkozón részt vett. Temesváron dolgozott egy projekten. Temesvár egy város Romániában. A projekt segít akadálymentesebbé tenni Temesvárt a fogyatékos emberek számára. Találkozott más fogyatékos emberekkel is, akik nemrég hagytak el bentlakásos intézményeket. Segíteni szeretne nekik, hogy önérvényesítők legyenek.

6 Szörfölj biztonságosan ösztöndíj Az Inclusion Europe megnyert egy ösztöndíjat. Az ösztöndíj pénzt jelent, amit egy szervezet egy konkrét projektre nyer el. Több mint 360 szervezet pályázott ilyen ösztöndíjra az Európai Bizottsághoz. Az Inclusion Europe egyike volt annak a 22 szervezetnek, akik megkapták ezt az ösztöndíjat az Európai Bizottságtól. Az Európai Bizottság fontos része az Európai Uniónak (röviden EU). Törvényeket írhatnak, amik segítenek a fogyatékos embereknek. Eldönthetik, hogyan költi el a pénzt az EU. Az Európai Bizottság egy olyan projektre adta a pénzt az Inclusion Europe-nak, amit Biztonságos Szörfölésnek hívnak. Ez a projekt arról fog szólni: Hogyan osztjuk meg az információkat az interneten? Hogyan védhetik meg magukat a fogyatékos emberek jobban? Az Inclusion Europe videókat készít majd. Ezek a videók megtanítják az értelmi fogyatékos embereknek, hogyan viselkedjenek az interneten. Sok fogyatékos ember használja a közösségi oldalakat, mint amilyen a Facebook vagy a Twitter. Ezért tudniuk kell eldönteni, hogy milyen információt osztanak meg, és milyen információt nem osztanak meg.

7 Az értelmi fogyatékos embereknek joga van megvédeni a személyes adataikat az interneten. Az Inclusion Europe segíteni akar a fogyatékos embereknek, hogy biztonságosan használják az internetet. Akadálymentes Város Díj 2014 Az Akadálymentes Város Díjat minden évben egy városnak adják. A díjazott város tette a legtöbbet tett azért, hogy hozzáférhető legyen a fogyatékos emberek számára. Az Akadálymentes Város Díj 2010-ben kezdődött. Az akadálymentesség fontosságát hirdeti Európában. Ebben az évben az Európai Bizottság a Fogyatékos Emberek Világnapján adja át. A Fogyatékos Emberek Világnapja december 3-án van. Az Akadálymentes Város díjátadó gálája Brüsszelben lesz. A díjnyertes város 2013-ban Berlin volt. Berlin Németország fővárosa. Berlin sok fontos változást vitt véghez, hogy a fogyatékos emberek könnyebben mozoghassanak a városban. Ebben az évben a nyertes város Göteborg. Göteborg egy város Svédországban. Göteborgban is fontos változások voltak. Ezek a változások segítenek a fogyatékos embereknek abban, hogy a társadalom részévé váljanak. Például Göteborgban egyszerűbb lett a fogyatékos embereknek a tömegközlekedés használata.

8 Két másik város a második és harmadik díjat kapja. Ezek a városok: Grenoble Franciaországban Poznan Lengyelországban Manu Chao Koncert Június 25-én Manu Chao Romániában koncertezett. Manu Chao egy énekes Franciaországból. A koncert szervezői értelmi fogyatékos embereknek akarnak segíteni. A Ceva de Spus tagjai találkoztak Manu Chao-val a koncert előtt. A Ceva de Spus egy önérvényesítő szervezet Romániában. A tevékenységükről és a kampányaikról beszéltek. Több jogot akarnak az értelmi és testi fogyatékossággal élő embereknek. A következő napon Manu Chao pénzt adott a szervezetnek. A Ceva de Spus így tudott venni egy akadálymentes kisbuszt. Raluca Pompescu mondott néhány szót a koncerten. Raluca Pompescu a Ceva de Spus társelnöke. Azt mondta, hogy az értelmi fogyatékos embereket tisztelni kell. A koncertet a Plai Fesztivál keretében szervezték. A Plai Fesztivál egy olyan esemény, amit önkéntesek szerveznek.

Az egész életen át tartó tanulás oktatóinak képzése

Az egész életen át tartó tanulás oktatóinak képzése Az egész életen át tartó tanulás oktatóinak képzése Iránymutatás azoknak az embereknek a képzéséhez, akik könnyen érthető dokumentumokat készítenek Készült Az egész életen át tartó tanulás lehetőségei

Részletesebben

A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezmény. Szociális és Munkaügyi Minisztérium

A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezmény. Szociális és Munkaügyi Minisztérium A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezmény Szociális és Munkaügyi Minisztérium Könnyen-érthető módszerről A könnyen-érthető módszerrel készült kiadványok információhoz segítik a megértési

Részletesebben

Az Európai Parlament

Az Európai Parlament Az Európai Parlament 2 Tartalomjegyzék Üdvözöljük az Európai Parlamentben! 3 Az Európai Parlament Önért dolgozik 5 Jó kezekben az európai költségvetés 11 A szabadságjogok és a demokrácia őre 17 Az Európai

Részletesebben

Malaga, Spanyolország, 2003. máj. 7-8.

Malaga, Spanyolország, 2003. máj. 7-8. A fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos politikákért felelős miniszterek második európai konferenciája Malaga, Spanyolország, 2003. máj. 7-8. A fogyatékos emberek életminőségének javítása:

Részletesebben

EURONEWS A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK OKTATÁSÁRÓL 20. SZÁM

EURONEWS A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK OKTATÁSÁRÓL 20. SZÁM EURONEWS A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK OKTATÁSÁRÓL 20. SZÁM E SZÁM TARTALMÁBÓL ÜZENET AZ IGAZGATÓTÓL... 2 BÚCSÚ AZ ÜGYNÖKSÉG FŐÉPÍTÉSZÉTŐL... 3 ÚJ ELNÖKE VAN AZ ÜGYNÖKSÉGNEK... 3 AZ EURÓPAI ÜGYNÖKSÉG

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL

ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL Fiatalok Lendületben Program 2 ÖSSZEFOGLALÓ A FIATALOKKAL ÉS IFJÚSÁGI SZERVEZETEKKEL A SPANYOL

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének, Serényfalva Község Képviselőtestületének, Hét Község Képviselő-testületének, Sajópüspöki Község Képviselő-testületének 2012. május

Részletesebben

J e g y zőkö n y v. IF-3/2012. sz. ülés (IF-9/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkö n y v. IF-3/2012. sz. ülés (IF-9/2010-2014. sz. ülés) IF-3/2012. sz. ülés (IF-9/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkö n y v az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága Ifjúsági albizottságának 2012. március 12-én, hétfőn 11 óra 08

Részletesebben

A fogyatékossággal élô személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény gyerek- és ifjúságbarát változata

A fogyatékossággal élô személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény gyerek- és ifjúságbarát változata A fogyatékossággal élô személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény gyerek- és ifjúságbarát változata Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Hungarian Association of the Deaf and Hard of Hearing Mindegy,

Részletesebben

Brüsszel, Belgium (2003.

Brüsszel, Belgium (2003. Ebben a számban: A Szcientológia céljai L. Ron Hubbard írása A MAGYARORSZÁGI SZCIENTOLÓGIA EGYHÁZ LAPJA 3. SZÁM ÜZENET AZ OLVASÓNAK A z Ember és Szabadság különszámát tartja kezében a tisztelt olvasó.

Részletesebben

A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion

A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion 1 2013/december A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion 20 éves a Kárpátok Eurorégió A Külügyminisztérium szakmai és anyagi támogatásával a

Részletesebben

Mi vagyunk Európa! Esszéíró pályázat. Versenyző neve: Simkó Kornél 7. osztályos tanuló

Mi vagyunk Európa! Esszéíró pályázat. Versenyző neve: Simkó Kornél 7. osztályos tanuló Mi vagyunk Európa! Esszéíró pályázat Versenyző neve: Simkó Kornél 7. osztályos tanuló Iskola neve: Ménes-völgyi Tudásvető Alapítványi Általános Iskola Iskola címe: Szögliget, Dózsa György u. 29. Felkészítő

Részletesebben

H Í R L E V É L MAGYAR TESTVÉRI BÖRTÖNTÁRSASÁG PRISON FELLOWSHIP HUNGARY

H Í R L E V É L MAGYAR TESTVÉRI BÖRTÖNTÁRSASÁG PRISON FELLOWSHIP HUNGARY H Í R L E V É L MAGYAR TESTVÉRI BÖRTÖNTÁRSASÁG PRISON FELLOWSHIP HUNGARY A megrepedt nádszálat nem töri el... (Mt 12,20) Köszöntő Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, az idei év második börtönmissziós

Részletesebben

é vkönyv 2006/2007 s zolgáltatás 006/2007 é vkönyv 2 lapítvány a m eze a k f ogd

é vkönyv 2006/2007 s zolgáltatás 006/2007 é vkönyv 2 lapítvány a m eze a k f ogd szolgáltatás fogd a kezem alapítvány évkönyv 2006/2007 tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Köszöntő...3 A napközi otthon beszámolója a 2006. évről...5 Beszámoló a lakóotthon munkájáról 2006-ban...9 Dolgozz

Részletesebben

WAVE (Women Against Violence Europe, Európai Nők az Erőszak Ellen) El az erőszaktól!

WAVE (Women Against Violence Europe, Európai Nők az Erőszak Ellen) El az erőszaktól! WAVE (Women Against Violence Europe, Európai Nők az Erőszak Ellen) El az erőszaktól! A menhelyek felállításának és fenntartásának minőségi standardja Bécs, 2004 Eredeti cím: Away from Violence! WAVE, 2004

Részletesebben

A VMKD Nap lényege. Miért éppen augusztus 15? Csatlakozzanak a programhoz a. -on! 2014. augusztus. 2014. augusztus 15. péntek

A VMKD Nap lényege. Miért éppen augusztus 15? Csatlakozzanak a programhoz a. -on! 2014. augusztus. 2014. augusztus 15. péntek 2014. augusztus 1 A Zöld Zebra Egyesület programja - Információs anyag (VMKD Nap) 2014. augusztus 15. péntek Egy nap az állatokkal az állatokért A VMKD Nap lényege 1. 2014. augusztus 15- én, pénteken elvisszük

Részletesebben

Külügyi Igazgatóság Nemzetpolitikai Tükör II. évf. 12. szám

Külügyi Igazgatóság Nemzetpolitikai Tükör II. évf. 12. szám 1 TARTALOM HÍREK... 3 Nemzeti összetartozás bizottsága... 3 A Nemzeti összetartozás bizottsága április 23-i ülésének beszámolója Nemzetpolitika az Országgyűlésben... 5 Média... 8 Nincs hírértéke a határon

Részletesebben

VII. évfolyam 2010/4. INTERJÚ

VII. évfolyam 2010/4. INTERJÚ VII. évfolyam 2010/4. INTERJÚ Uraim, ha ezzel most nem foglalkoznak, hanem várnak még három hónapot,, a Magyar Köztársaság emberi jogi nagykövetével a Budapesti Népirtás Megelőzési Nemzetközi Központról

Részletesebben

Hogyan tanulhatsz nyelveket

Hogyan tanulhatsz nyelveket Hogyan tanulhatsz nyelveket Ezt az útmutatót az Európa Tanács és az Európai Unió közösen készítette 2001-ben a Nyelvek Európai Éve alkalmából. Az Év sikere nyomán az Európa Tanács szeptember 26-át a Nyelvek

Részletesebben

Turcsányi Sándortól elsőként azt kérdeztem meg: nem lát-e ebben valami ellentmondást?

Turcsányi Sándortól elsőként azt kérdeztem meg: nem lát-e ebben valami ellentmondást? Item: 6920 Kiad sor: 11/19/1989 18:43:59 Om Fejléc: kiad rvk2020 4 nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Interjú Turcsányi Sándorral, a Magyar Október Párt képviselőjével ---------------------------

Részletesebben

Nagyító alatt az egyházügyi törvény. Ez a rövid könyv olyan cikkeket tartalmaz, amelyeket az utóbbi három évben írtam a

Nagyító alatt az egyházügyi törvény. Ez a rövid könyv olyan cikkeket tartalmaz, amelyeket az utóbbi három évben írtam a 1 Nagyító alatt az egyházügyi törvény Ez a rövid könyv olyan cikkeket tartalmaz, amelyeket az utóbbi három évben írtam a magyar vallásszabadsági torvényre és az egyházak helyzetére vonatkozóan. Amint azt

Részletesebben

Sajó Sándor: Magyarnak lenni részlet

Sajó Sándor: Magyarnak lenni részlet Sajó Sándor: Magyarnak lenni részlet Hogy miért teremtett bennünket a végzet Bús csonkaságnak, fájó töredéknek!... Tombolva inni hegyeink borát, Keserveinknek izzó mámorát, S míg szívünkben a tettvágy

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR)

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) Európai Képesítési Keretrendszer Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni.

Részletesebben

Tartotta: Harald Elster (StB/WP, Präsident des DStV) Eröffnung (Köszöntő) Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tartotta: Harald Elster (StB/WP, Präsident des DStV) Eröffnung (Köszöntő) Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tartotta: Harald Elster (StB/WP, Präsident des DStV) Eröffnung (Köszöntő) Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ez az első olyan gyűlés, amelyen, mint elnök veszek részt. Köszönöm a taggyűlésnek, hogy engem választottak

Részletesebben

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSHOZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓK HOZZÁFÉRHETŐSÉGÉNEK ELŐSEGÍTÉSE

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSHOZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓK HOZZÁFÉRHETŐSÉGÉNEK ELŐSEGÍTÉSE AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSHOZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓK HOZZÁFÉRHETŐSÉGÉNEK ELŐSEGÍTÉSE Az információhoz való hozzájutás minden tanuló alapvető joga, akár fogyatékkal élő, illetve sajátos nevelési igényű,

Részletesebben

Minőségi felmérés. Szegénység és kirekesztés az idős uniós polgárok körében

Minőségi felmérés. Szegénység és kirekesztés az idős uniós polgárok körében Minőségi felmérés Szegénység és kirekesztés az idős uniós polgárok körében Összesítő jelentés 2011. január Minőségi felmérés TNS Qual+ A felmérés az Európai Parlament felkérésére készült. A dokumentum

Részletesebben

BEVEZETŐ. Peter Senge

BEVEZETŐ. Peter Senge BEVEZETŐ Peter Senge Örömmel tettem eleget annak a felkérésnek, hogy felfrissítsem az előszót barátom és kollégám, J. Jaworski Szinkronicitás, A vezetés belső útja című könyvének magyar kiadásához. 2004

Részletesebben

Összegzés. Öt jó ok arra, hogy szkeptikus maradj

Összegzés. Öt jó ok arra, hogy szkeptikus maradj solutionsurfers international ltd. solutionsurfers magyarország Hankovszky Katalin és Tegyi Enikő 30 2035813 info@solutionsurfers.hu www.solutionsurfers.hu Coaching frissített programmal egy brief coach

Részletesebben

EUTE 2002 - ESS ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV

EUTE 2002 - ESS ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV sorszám EUTE 2002 - ESS ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV A válaszadás önkéntes! Tisztelt Asszonyom! Tisztelt Uram! Kérjük, válaszolja meg ezeket a kérdéseket is. Munkatársunk megvárja, amig Ön befejezi a válaszadást.

Részletesebben

JOGOM VAN HOZZÁ! Önérvényesítő füzet autizmussal élők számára

JOGOM VAN HOZZÁ! Önérvényesítő füzet autizmussal élők számára JOGOM VAN HOZZÁ! Önérvényesítő füzet autizmussal élők számára Autisták Országos Szövetsége 2010 Felelős kiadó: Autisták Országos Szövetsége, Aura Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület. Nyomdai munkálatok:

Részletesebben