Férfi nemi szervek anatómiája és szövettana (összefoglaló)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Férfi nemi szervek anatómiája és szövettana (összefoglaló)"

Átírás

1 Férfi nemi szervek anatómiája és szövettana (összefoglaló)

2 Here (testis, orchis) Polus, facies, margo Tunica vaginalis testis: peritoneum (lamina parietalis, visceralis) Tunica albuginea Mediastinum testis, septula testis, lobuli testis Tubuli seminiferi contorti Tubuli seminiferi recti Rete testis (Haller) Ductuli efferentes testis Erei és idegei a funiculus spermaticusban haladnak Arteria testicularis, vena testicularis (plexus pampiniformis)

3 Here és mellékhere (sagittalis metszet) Keskeny peritoneum üreg a két lemez között

4 Kanyarulatos herecsatornák, egyenes csatornák és a rete testis szövettana Herecsatornák újszülöttben Herecsatornák felnőttben Rete testis Tubulus rectus (TR)

5 Mellékhere (epididymis) Caput (lobuli, coni) epididymidis Corpus epididymidis Cauda epididymidis Ductus epididymidis: a ductus deferensben folytatódik. A mellékhere a spermiumok funkcionális érésének helye. A csatornákban enyhén savas ph van, mely csökkenti a spermiumok mozgásképességét. A spermiumok a csatornarendszer simaizomzatának gyors, ritmikus kontrakciója révén kerülnek az urethrába.

6 A ductus epididymidis kanyarulatainak dús kapilláris hálózata scanning EM képen.

7 MELLÉKHERE SZÖVETTANA Ductuli efferentes: a hámban alacsonyabb és magasabb sejtek váltakoznak. Ductus epididymidis: hámja kétmagsoros stereociliumos hengerhám. A csatornákat mindenütt simaizom (SI) veszi körül.

8 DUCTUS EPIDIDYMIDIS SZÖVETTANI SZERKEZETE

9 Spermatogenesis, spermiogenesis Spermatogoniumok (A-típus: tartalék őssejt; B-típus osztódik, majd differenciálódik meiosis). B-típusú spermatogonium belép a meiosisba, preleptoten fázissal kezd, majd a sejtek átvándorolnak a vér-here gáton és ekkor már primer spermatocyta a nevük. Az első érési oszlás végén már secunder spermatocyta a nevük. A második érési oszlás végén spermatida a nevük (haploid sejtek). A spermatidák differenciálódnak és jelentős morfológiai változáson mennek át ez a folyamat a spermiohistogenesis. A spermatidákból spermatozoon (spermium) lesz: hosszú ostorral, kis sejtmaggal és acrosomával, centriolummal és mitokondriumokkal felszerelve, fejével a Sertoli-sejt apikális citoplazmájába ágyazódva. A spermium végül kiszabadul a Sertoli-sejtből és a herecsatornákon át a mellékherébe kerül.

10 TUBULULI SEMINIFERI CONTORTI SEJTPOPULÁCIÓI

11 Ductus deferens (kb. 45 cm hosszú) Pars scrotalis Pars funicularis Pars inguinalis Pars pelvica Ampulla ductus deferentis A vesicula seminalis kivezetőcsövével (ductus excretorius) összenyílva a húgycső pars prostaticába ömlik mint ductus ejaculatorius.

12 Ductus deferens a funiculus spermaticusban. Hámja: többmagsoros, vége felé kétrétegű hengerhám. Három rétegű simaizom veszi körül. A plexus pampiniformis véna átmetszete: a véna fala szokatlanul izmos a véna izomzat a vénás visszafolyást segíti, és meggátolhatja a vénás varixok kialakulását.

13 Funiculus spermaticus (kb. 14 cm hosszú) Fascia spermatica externa Fascia cremasterica (izomrostok futnak benne a m. cremasterhez) Fascia spermatica interna Vestigium processus vaginalis peritoneum nyúlvány/szalag hiányozhat. Képletek: ductus deferens és erei (a. ductus deferentis); a. testicularis, plexus pampiniformis, plexus spermaticus (autonom), n. genitofemoralis ramus genitalisa (a m. cremasterhez); n. ilioinguinalis (scrotumhoz, érző). A vénák kóros tágulata a varicocele, a scrotum duzzanatát okozza. A here descensus zavaraiban (cryptorchismus) nem alakul ki a funiculus spermaticus.

14 Scrotum A középvonalban összeolvadó torus genitalisokból fejlődik ennek jele a raphe scroti. Septum scroti (a tunica dartos képzi). Bőre alatt van a tunica dartos. A tunica dartos simaizmot tartalmazó erős réteg, alatta viszont igen laza subcutan kötőszövet van scrotum ödéma! Alatta a fascia spermatica externa, majd A musculus cremaster, és a Fascia spermatica interna található. Legbelül a tunica vaginalis testis borítja a herét és a mellékhere feji részét ez a hashártyai kettőzet, amely a descendáló herét követte és a herezacskóba került. A hashártyai kettőzetben meggyűlt folyadék okozza a hydrocele testis-t. Vérellátása: rr. scrotales (a. pudenda externa, a. pudenda interna); a. cremasterica (a. epigastrica inf.). Beidegzése: n. ilioinguinalis, n. genitofemoralis r. genitalis, n. pudendus, n. cutaneus femoris posterior.

15 A hasfal és a scrotum rétegei Hasfali rétegek Bőr Fascia superficialis Scrotum rétegei Bőr Tunica dartos M. obliquus externus abd. Fascia spermatica externa M. obliquus internus abd. M. cremaster M. transversus abdominis M. cremaster Fascia transversalis Peritoneum Fascia spermatica interna Tunica vaginalis testis

16 A scrotum duzzadása/ödémája többféle okból bekövetkezhet: scrotumsérv, varicocele, gyulladás vagy éppen szívelégtelenség, vena cava inferior thrombosis, portalis hypertensio miatt. A processus vaginalis peritonei nyitott, a canalis inguinalisban vékonybél-szakasz herniálódik. Nagy scrotum duzzanat CT képe

17 Ureter Vesica urinaria, fundus Ductus deferens Tuber ischiadicum Glandula seminalis Prostata Urethra, pars membranacea Bulbus penis

18 A HÚGYHÓLYAG POSTEROINFERIOR FELSZÍNE: PROSTATA, VAS DEFERENS, URETER, ONDÓHÓLYAG HELYZETE A NÉZET HASONLÓ AZ ELŐZŐ ÁBRÁN LÁTOTT MÚZEUMI PREPARÁTUM NÉZETÉHEZ

19 Prostata Paracystium Cowper-féle mirigy Bulbus penis & m. bulbospongiosus Crus penis & m. ischiocavernosus

20 Vesica urinaria rögzítése Apex, corpus, fundus (hátsó felszín alsó része), collum (prostatával érintkező rész), trigonum (belül). Spatium prevesicale: Retzius-féle térség a hólyag és a symphysis között: ligamentum pubovesicale, ligamentum puboprostaticum. A térséget alul a diaphragma urogenitale és a musculus levator ani határolják. Retrovesicalis térség: rectovesicalis/retrovesicalis septum (és a Denonvillers-fascia), glandula seminalis, ductus deferens, ureter utolsó szakasza. Oldalsó kötőszövetes szalag/tér, amely az arcus tendineus pelvishez halad: paracystium. Rögzítésében részt vesz még a lig. umbilicale medianum (urachus maradvány) és a lig. umbilicale mediale (a. umbilicalis maradvány) is.

21 Trigonum és collum vesicae Plica interureterica (két ureter nyílás között), uvula vesicae (az urethra nyílása mögötti kiemelkedés, amely majd a crista urethralisba megy át). Az urethra nyílása a hólyag legmélyebb pontja. A trigonum vesicae (Lieutaud) a hólyagfal legvastagabb része. Collum vesicae: az urethra eredésének tájéka, a prostatán nyugvó rész, mely legjobban rögzített része a hólyagnak. Itt körkörös simaizom van, amelynek alsó része a m. sphincter urethrae internus.

22 A hólyag izomzata és annak beidegzése I. A simaizomzat három réteget alkot: külső longitudinalis, középső körkörös és belső hálózatos rétegeket. M. detrusor urinae/vesicae: elöl és hátul (a fundusban) erősebb függőleges/longitudinalis simaizom kötegek a külső izomrétegben. M. sphincter urethrae/vesicae internus: erős izom a collumban. A trigonum izomrétegei erősebbek/vastagabbak, mint a többi.

23 A hólyag izomzata és annak beidegzése II. A hólyagfal feszülését érzékelő idegrostok ingerülete a n. pudendus révén kerül a sacralis gerincvelőbe. Szimpatikus idegek a felső lumbalis szegmentumokból jönnek (nn. splanchnici lumbales), a medencei plexus hypogastricusban átkapcsolódnak és a postganglionaris rostok beidegzik a m. detrusort, és a belső sphinctert. A m. detrusort ellazítják, a belső záróizmot összehúzzák. Paraszimpatikus idegek a nn. splanchnici pelvini révén érkeznek a sacralis gerincvelőből. A preganglionaris rostok az intramuralis ganglionokban kapcsolódnak át. A postganglionaris rostok kolinerg mechanizmusokkal összehúzzák a detrusort, és nitrogén monoxid transzmitterrel ellazítják a belső sphinctert. Az akaratlagos záróizom (m. sphincter urethrae externus) a n. pudendus motoros axonjaiból kap beidegzést a sacralis gerincvelőből.

24 A férfi húgycső szakaszai Lig. suspensorium penis Pars intramuralis/pars preprostatica ductus ejaculatorius Pars intermedia/pars membranacea

25 Urethra anatómiája Pars intramuralis: itt van a belső sphincter (m. sphincter urethrae internus) Pars prostatica: crista urethralis, colliculus seminalis, sinus prostaticus, utriculus prostaticus. Pars membranacea: itt van az akaratlagos sphincter (m. sphincter urethrae externus). Pars spongiosa: rögzített része a bulbus penisben, szabad része a corpus spongiosum pendens részében fut. A glandula bulbourethralis (Cowper) a rögzített részbe nyílik. Lacunae urethrales, ductus paraurethrales. Fossa navicularis: a külső nyílásnál (ostium urethrae externum).

26 A férfi húgycső szövettana Pars intramuralis, pars prostatica: urothelium. Pars membranacea és pars spongiosa: többrétegű hengerhám. Hasonló hám borítja a paraurethralis járatokat is. Fossa navicularis: el nem szarusodó tr. laphám. Mirigyei: glandulae urethrales (Littré-féle mirigyek) mucinosus secretumot termelő többsejtű endoepithelialis mirigyek.

27 Prostata anatómiája Basis, apex, isthmus (= lobus medius uvula vesicae), lobus anterior, posterior. Capsula prostatica Pars prostatica urethrae: crista urethralis, colliculus seminalis, utriculus prostaticus, ductus ejaculatoriusok nyílásai. Ductus ejaculatorius: hátulról, előrefelé fúrja át az isthmus alatt. Lig. puboprostaticum, arcus tendineus fasciae pelvis (oldalt), septum rectovesicale (Denonvilliers). A m. levator ani oldalt és alul érinti (m. levator prostatae).

28 Fig. 3 Normal seminal vesicles. (a) Transverse and (b) coronal view of the high signal intensity fluid-filled seminal vesicles (SV) lying lateral to the deferent ducts (DD). <ce:italic> P</ce:italic> <ce:hsp sp="0.25"/> =<ce:hsp sp="0.25"/> prost... Geert M. Villeirs, Gert O. De Meerleer Magnetic resonance imaging (MRI) anatomy of the prostate and application of MRI in radiotherapy planning European Journal of Radiology Volume 63, Issue MRI képen: prostata (P), húgyhólyag, rectum, vesicula seminalis (SV), ductus deferens (DD)

29 Prostata szövettana Stromája kötőszövetet és simaizomsejteket tartalmaz. Mirigyei tubuloalveolaris mirigyek (30-50 mirigy), melyek a pars prostatica urethrae-be nyílnak (15-20 kivezetőcső). A mirigyeket az urethrához való viszonyuk alapján mucosus, submucosus és fő mirigyekre osztjuk. A mirigyek hámja a szekréciótól függően magas vagy alacsony egyrétegű vagy többmagsoros hám. A mirigyek enyhén savas kémhatású, enzimekben gazdag folyadékot termelnek (savi foszfatáz, prostata-specifikus antigén).

30 PARS PROSTATICA URETHRAE KERESZTMETSZETÉN LÁTHATÓ A COLLICULUS SEMINALIS ÉS A MUCOSUS MIRIGYEK COLLICULUS SEMINALIS URETHRA LUMENE

31 Prostata szöveti metszete Piros: simaizomsejtek Kék: kötőszövet Corpora amylacea Gl: mirigyek metszete Aktív, szekretáló mirigyhám

32 Glandula vesiculosa (glandula seminalis, vesicula seminalis) Összehajtogatott hosszú cső (15 cm hosszú). Kivezetőcsöve a ductus excretorius. A ductus excretorius a ductus deferensbe ömlik az ampulla alatt. Ezután ductus ejaculatoriusnak hívjuk, amely a prostatát hátulról átfúrva az urethrába nyílik. A fascia retrovesicalis (Denonvillers) a hólyag fundusához rögzíti. A mirigy secretuma az ondó 70%-t adja, fruktózt, nyákot, prostaglandinokat, káliumot, vizet, endorfinokat tartalmaz. Simaizomzata továbbítja a secretumot a simaizom szimpatikus beidegzéssel rendelkezik.

33 Glandula vesiculosa metszete kisebb- és nagyobb nagyítással (H-E). KSZ: kötőszövet; SI: simaizom. A nyálkahártya (LP) erősen redőzött. Hámja (Ep) változó vastagságú, néhol egyrétegű, néhol kétmagsoros.

34 A Cowper-mirigy Glandula bulbourethralis: a diaphragma urogenitale állományában található, kb cm nagyságú mucinosus mirigy. Vezetéke a pars spongiosa kezdeti szakaszába nyílik. Secretuma alkalikus és nedvesíti az urethra felszínét. Cowper-mirigy műtéti szövetmintában

35 Fejlődési maradványok a férfi genitalis tractusban Appendix testis: a felső pólus apró függeléke, a Müller-cső maradványa. Cisztát képezhet. Appendix epididymidis: a mellékhere fej apró függeléke, a Wolff-cső maradványa. Cisztát képezhet. Paradidymis: vékony tubuláris maradványok a funiculus spermaticusban még a scrotumban Wolff-cső maradványok. Cisztát képezhet. Utriculus prostaticus: a ductus paramesonephricus (Müller-cső) maradványa ( prostata-uterus ).

36 Retzius-féle tér Excavatio rectovesicalis Lig. pubovesicale Lig. puboprostaticum Lig. suspensorium penis Denonvilliers-féle fascia (retrovesicalis fascia) Diaphragma urogenitale (Perineum)

37 A PENIS ANATÓMIÁJA

38 Penis anatómiája Corpus cavernosum (crus penis) Corpus spongiosum (bulbus penis; urethra) Radix penis, corpus penis, glans penis Ligamentum suspensorium penis, ~ fundiforme penis Bőr (preputium, frenulum) Fascia penis superficialis Fascia penis profunda (Buck-féle fascia) Tunica albuginea: corpus cavernosumé vastag, corpus spongiosumé vékony. Arteria dorsalis penis (2); vena dorsalis profunda penis (1). A vena dorsalis profunda penis circumflex vénákat szed össze a penis kerületéről. Felületesen a vena dorsalis superficialis penis fut. A vena profunda a vena iliaca interna ágrendszeréhez, a vena superficialis a vena iliaca externa ágrendszeréhez tartozik. Arteria profunda penis (corpus cavernosum közepén) arteriae helicinae (végartériák) a cavernákba ömlenek. Arteria bulbi penis: egészen a glansig húzódik előre.

39 Penis szövettana Tunica albuginea: a corpus cavernosum tunicája vastag és kollagénrostokat tartalmaz, amelyek spirálisan rendeződnek a penis mentén. A corpus spongiosum tunicája vékony, elasztikus, simaizmot is tartalmaz. Corpus cavernosum: a cavernák endotéllel bélelt szabálytalan terek (sinusoidoknak is nevezik őket); a corpus cavernosum közepén nagyobbak, szélén kisebbek. A helikális artériák mint kicsiny végartériák nyílnak beléjük. A cavernák összefüggő rendszert alkotnak, amelyet a tunica albuginea zár magába. A cavernákból ún. venae circumflexae vezetik el a vért apró ágaikkal ezek a vénák a vena dorsalis profundába ömlenek. Corpus spongiosum: cavernái kisebbek és egyforma nagyságúak. A cavernák közötti trabeculák rugalmas rostokat, kollagén rostokat és simaizmot tartalmaznak. Mindenütt sok idegátmetszet látható, a penis bőre alatt Vater-Pacini testek is vannak. Az urethra hámja többrétegű hengerhám (intraepithelialis mirigyek, lacunae urethrales, Littre-féle mirigyek). A fossa navicularis többrétegű, el nem szarusodó laphámmal van borítva.

40

41 Corpus spongiosum és urethra (U) keresztmetszet Littre-féle mirigyek BUCK TA U SPFC

42 Erekció mechanizmusa Az arteriae helicinae rezisztencia-artériák: faluk igen izmos. A szimpatikus idegek ingerülete tónusos noradrenalin felszabadulás révén, az artériákra vazokonstriktor hatással van. Ilyenkor a cavernákban igen kevés vér van illetve a vér átkering rajtuk. Paraszimpatikus ingerület hatására az artériák simaizmai elernyednek és gyorsan nő a kaliberük, ill. a vér mennyisége, amely a cavernákba áramlik. Ugyanakkor a cavernákat bélelő simaizmok is elernyednek, és lehetőséget adnak arra, hogy a cavernák eredeti térfogatuknál nagyobbra táguljanak. A cavernák feltelődnek a centrális cavernák gyorsabban és jobban, és összenyomják a széli cavernákat, amelyekből a vénák erednek. Nemcsak a széli cavernák, hanem a tunica albuginea és a mélyfascia alatti vénás plexusok is összenyomódnak, ami akadályozza a vénás elvezetést. A corpus spongiosum területén is bekövetkezik mindez, azonban az elvezető vénák nem komprimálódnak, mivel a tunica albuginea itt vékony és izmos. Emiatt a kialakuló térfogat növekedés kisebb, és nem nyomja össze az urethrát. Nem igazolható az a régi elmélet, hogy a penis ereiben lévő intima párnák (amelyek a vénákban és az artériák egy részében látszódnak) szerepet játszanak az erekcióban. Ezeket a párnákat sokan kóros elváltozásnak tartják, és létüket is kétségbe vonják.

43 Gátizmok szerepe az erekcióban és az ejakulációban Musculus ischiocavernosus: kontrakciója összenyomja a crus penist, és ezzel gátolva a vénás elfolyást, az erekció erősödik. Musculus bulbospongiosus: a bulbus penist borító izom kontrakciója összenyomja az urethrát, hasonlóképpen a corpus spongiosum vénáit, ezzel erősítve az erekciót. Ritmikusan összehúzódva segíti az ejakulációt. Mindkét izmot a nervus pudendus idegzi be. Eredő motoneuronjaik a sacralis gerincvelő mellső szarvában, az Onuf-féle magban vannak.

44 Idegi szabályozás Sacralis (S2-4) gerincvelői preganglionáris paraszimpatikus neuronok nervi erigentes plexus hypogastricus inferior nervus dorsalis penishez csatlakozó posztganglionáris rostok. Felső lumbalis gerincvelői preganglionáris szimpatikus neuronok (L1-2) lumbosacralis szimpatikus ganglionok (paravertebrális) posztganglionáris ágak a plexus hypogastricus inferior révén (artériákat kísérve) elérik a szerveket. Plexus sacralis: 1. nervus pudendus nervus dorsalis penis (érző idegek); 2. nervi scrotales posteriores motoros ágak a bulbospongiosus és ischiocavernosusok ellátására.

45 a. dorsalis penis a. urethralis a. bulbi penis a. pudenda interna a. profunda penis Circumflex véna A penis artériái az arteria pudenda interna ágai

46 A penis vénái részben a vena saphena magna felé, részben a kismedencei vénák felé vezetődnek el Vena dorsalis penis superficialis (vena saphena magna felé) Plexus venosus prostaticus Crus penis vénái Circumflex vénák Glans penis vénái Vena dorsalis penis profunda (vena pudenda interna felé)

47 Vena dorsalis superficialis penis Vena epigastrica superficialis V. circumflexa ilium superficialis Arteria és vena femoralis Vena saphena magna Vena dorsalis superficialis penis: a vena saphena magna ágrendszeréhez tartozik. A véna mentén futó nyirokerek a felszínes lágyéki nyirokcsomókban végződnek (fertőzések!).

48 A canalis inguinalis a Poupart-szalag felett található. A combon a Poupart-szalag alatti terület a regio subinguinalis, melyben több fontos képlet található: (1) Felszínes nyirokcsomók (nodi inguinales spfc.); (2) Vena saphena magna és ágai; a véna a hiatus saphenusban haladva a vena femoralisba ömlik. (3) Bőridegek: n. cut. femoris lateralis ágai, n. genitofemoralis ramus femoralisa.

49 BELSŐ NEMI SZERVEK NYIROKELVEZETÉSE Nodi aortici Nodi sacrales Nodi iliaci

50 Képek forrása: Ross, MH: Szövettan. Medicina. Skandalakis, JE: Surgical Anatomy. PMP Ltd., Athens. Fawcett, DW: Textbook of Histology. Saunders. Anatómiai Múzeum, Szeged. Anatómiai Intézet Szövettani Gyűjteménye, Szeged.

Férfi. nemiszervek kismedencei szervek. SZTE, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

Férfi. nemiszervek kismedencei szervek. SZTE, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Férfi nemiszervek Férfi kismedencei szervek (anatómia gyakorlati összefoglaló) SZTE, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Organa genitalia masculina (férfi nemi szervek) Organa genitalia masculina

Részletesebben

Kismedence és gát (pelvis minor et perineum)

Kismedence és gát (pelvis minor et perineum) Kismedence és gát (pelvis minor et perineum) 1. medence izmai 2. kismedence szövetterei / fasciái 3. diaphragma pelvis izmai 4. diaphragma urogenitale képletei 5. perineum szövetterei és képletei Perineum

Részletesebben

Nemi szervek anatómiája és szövettana. Dr. Katz Sándor Ph.D.

Nemi szervek anatómiája és szövettana. Dr. Katz Sándor Ph.D. Nemi szervek anatómiája és szövettana Dr. Katz Sándor Ph.D. Női nemi szervek Belső nemi szervek: 1. Ovarium 2. Tuba uterina 3. Uterus 4. Vagina Külső nemi szervek: 1. Clitoris 2. Labia minora 3. Labia

Részletesebben

Nemi szervek anatómiája és szövettana

Nemi szervek anatómiája és szövettana Nemi szervek anatómiája és szövettana Durst Máté (Szabó Klaudia) Nemi szervek differenciálódása (segédlet) Nemi szervek differenciálódása (segédlet) Réthelyi, Szentágothai: Funkcionális anatómia Férfi:

Részletesebben

A férfi nemi szervek fejlődése és élettana. Nemi aktus élettana. Tt. 65.

A férfi nemi szervek fejlődése és élettana. Nemi aktus élettana. Tt. 65. A férfi nemi szervek fejlődése és élettana. Nemi aktus élettana. Tt. 65. I. Nemi differenciálódás II. Férfi nemi szervek III. Androgének, endokrin kontrol IV. Spermatogenezis V. Nemi aktus 1 A NEM Genetikai

Részletesebben

KOLLOKVIUMI TÉTELEK ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJLŐDÉSTAN I. ÉVFOLYAM, II. FÉLÉV

KOLLOKVIUMI TÉTELEK ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJLŐDÉSTAN I. ÉVFOLYAM, II. FÉLÉV Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

MM. TRUNCI II. / MM. ABDOMINIS

MM. TRUNCI II. / MM. ABDOMINIS 20 M TRUNCI II. / M ABDOMINIS (A törzs izmai II. / Hasizmok) 1) Felszínes hasizmok - innervatio: o az alsó 7 n. intercostalis leszálló ágai, n. subcostalis (Th12) o plex. lumbalis közvetlen ágai (rr. musculares,

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet. Orvosi képalkotó eljárások. Abdomen

Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet. Orvosi képalkotó eljárások. Abdomen Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Orvosi képalkotó eljárások Abdomen Abdomen, axialis CT felvétel / 1. 1. Linea alba 2. Rectus hüvely/m. rectus abdominis 3. Costa 4. Hepar

Részletesebben

KOLLOKVIUMI TÉTELEK ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN ÁOK, I. ÉVFOLYAM, II. FÉLÉV I. A KERINGÉS ÉS A LÉGZÉS SZERVRENDSZEREI. CAVITAS THORACIS.

KOLLOKVIUMI TÉTELEK ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN ÁOK, I. ÉVFOLYAM, II. FÉLÉV I. A KERINGÉS ÉS A LÉGZÉS SZERVRENDSZEREI. CAVITAS THORACIS. Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

1. Locus minores resistentiae abdominis (a hasfal gyenge pontjai)

1. Locus minores resistentiae abdominis (a hasfal gyenge pontjai) 1 A HASFALI SÉRVEK KLINIKAI ANATÓMIÁJA 1. Locus minores resistentiae abdominis (a hasfal gyenge pontjai) - Linea alba o rectusdiastasis (ha csak kiszélesedik a linea alba) o herniae epigastricae et hypogastricae

Részletesebben

VASA SANGUINEA MEMBRI INFERIORIS (Az alsó végtag vérerei)

VASA SANGUINEA MEMBRI INFERIORIS (Az alsó végtag vérerei) 45 VASA SANGUINEA MEMBRI INFERIORIS (Az alsó végtag vérerei) 1) A. femoralis (trigonum femorale Scarpae mediolateralisan olvasva: VAN) - eredet: aorta abdominalis oszlása frontális síkban (L 4-5 ) a. ilica

Részletesebben

A VIZELETI RENDSZER FUNKCIONÁLIS

A VIZELETI RENDSZER FUNKCIONÁLIS A VIZELETI RENDSZER FUNKCIONÁLIS ANATÓMI MIÁJA A VESÉK K VETÜLETE A REGIO LUMBALIS TERÜLET LETÉN A HÁTSÓ HASFAL RÉTEGEI R A VESÉK K MAGASSÁGÁBAN L 1 A VESÉK TOPOGRÁFI FIÁJA A RETROPERITONEUMBAN A JOBB

Részletesebben

APPARATUS UROGENITALIS I. REN, NEPHROS II. VESICA URINARIA március 26.

APPARATUS UROGENITALIS I. REN, NEPHROS II. VESICA URINARIA március 26. APPARATUS UROGENITALIS I. REN, NEPHROS II. VESICA URINARIA Összeállította: Prof. Dr. Mihály András 2014. március 26. A VESÉK K VETÜLETE A REGIO LUMBALIS TERÜLET LETÉN A VESÉK K HELYZETE A PYELOGRÁFI FIÁS

Részletesebben

A női medence és gáttájék topográfiája, metszetanatómiája Dr. Székely Andrea Dorottya

A női medence és gáttájék topográfiája, metszetanatómiája Dr. Székely Andrea Dorottya A női medence és gáttájék topográfiája, metszetanatómiája Dr. Székely Andrea Dorottya Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet A MEDENCE EGÉSZBEN pelvis major pelvis minor pelvis major

Részletesebben

RETROPERITONEUM Bonctermi összefoglaló. Mátyás Adrienne SZTE ÁOK Anatómiai Intézet 2014

RETROPERITONEUM Bonctermi összefoglaló. Mátyás Adrienne SZTE ÁOK Anatómiai Intézet 2014 RETROPERITONEUM Bonctermi összefoglaló Mátyás Adrienne SZTE ÁOK Anatómiai Intézet 2014 A retroperitoneum áttekintése sematikus ábrán Aorta abdominalis páros zsigeri ágai: 1. a. suprarenalis media: a mellékvesék

Részletesebben

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd KERINGÉS, LÉGZÉS Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd Az erek általános felépítése Tunica intima: Endothel sejtek rétege, alatta lamina basalis. Subendothel réteg : laza rostos kötőszövet, valamint

Részletesebben

SÉRVEK SEBÉSZETE. Dr. Telkes Gábor Ph.D. SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika

SÉRVEK SEBÉSZETE. Dr. Telkes Gábor Ph.D. SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika SÉRVEK SEBÉSZETE Dr. Telkes Gábor Ph.D. SE Klinika A lágyéktáji és hasfali sérv par excellence sebészi betegség, gyógyításának sine qua non-ja a hasfal rekonstrukciója Definíció Sérvnek nevezzük bármely

Részletesebben

NERVI MEMBRI INFERIORIS

NERVI MEMBRI INFERIORIS 36 NERVI MEMBRI INFERIORIS (Az alsó végtag idegei) 1. ábra: PLEXUS LUMBOSACRALIS (1- n. iliohypogastricus, 2- n. ilioinguinalis, 3- n. cutaneus femoris lateralis, 4- n. genitofemoralis, 5- n. femoralis,

Részletesebben

A paraszimpatikus idegrendszer. Dr. Tóth Zsuzsanna Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

A paraszimpatikus idegrendszer. Dr. Tóth Zsuzsanna Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet A paraszimpatikus idegrendszer Dr. Tóth Zsuzsanna Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Az autonom idegrendszer szerepe Claude Bernard milieu intérieur fogalma; az élőlények valójában

Részletesebben

Systema digestorium

Systema digestorium Systema digestorium 2 2016 A lágyszájpad izmai A lágyszájpad mozgásainak iránya a felsorolt izmok működése következtében (nyilak). Palatopharyngealis sphincter: a felső garatfűző izom és az aponeurosis

Részletesebben

A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A nemi szervek a faj fenntartását (reprodukció) szolgálják. Az emlősállatok szexuális dimorfizmusa (nemi kétalakúsága)

Részletesebben

Emésztőrendszer szövettana IV. Harkai Anikó

Emésztőrendszer szövettana IV. Harkai Anikó Emésztőrendszer szövettana IV. Harkai Anikó Máj szövettana Lobus sinister Ligamentum falciforme hepatis Arteria hepatica propria Vena cava inferior Vena portae portális triász Lobus dexter lobulus hepatis

Részletesebben

Seminarium XI. Hasfal szerkezete, hasizmok, rectushüvely. vely, canalis inguinalis. Hasfali sérvcsatorns. rvcsatornák.

Seminarium XI. Hasfal szerkezete, hasizmok, rectushüvely. vely, canalis inguinalis. Hasfali sérvcsatorns. rvcsatornák. Seminarium XI. Hasfal szerkezete, hasizmok, rectushüvely vely, canalis inguinalis. Hasfali sérvcsatorns rvcsatornák. Dr. Fodor Lóránt SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet Szeged, 2013. Az

Részletesebben

ANATÓMIA KOLLOKVIUMI TÉTELEK II. ÉVFOLYAM 2010/2011. TANÉV 1. FÉLÉV

ANATÓMIA KOLLOKVIUMI TÉTELEK II. ÉVFOLYAM 2010/2011. TANÉV 1. FÉLÉV Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

APPARATUS UROPOETICUS (vizeletképz szervrendszer) szövettana. Julianna

APPARATUS UROPOETICUS (vizeletképz szervrendszer) szövettana. Julianna APPARATUS UROPOETICUS (vizeletképz pzı és elvezetı szervrendszer) szövettana összeállította: dr. Berczi Sándor diaképek: dr. Jójárt Julianna Apparatus uropoeticus részei 1. Ren / Nephros 3. Ureter 5. Urethra

Részletesebben

Alsó végtag csontjai

Alsó végtag csontjai Alsó végtag csontjai medenceöv: szabad alsó végtag: medencecsont (os coxae) keresztcsont (os sacrum) comb (femur) combcsont (femur) lábszár (crus) sípcsont (tibia) szárkapocs (fibula) láb (pes) lábtő (tarsus)

Részletesebben

PERITONEUM. (Hashártya)

PERITONEUM. (Hashártya) 1 PERITONEUM (Hashártya) 1. A peritoneum fejlődéstani vonatkozásai - az emberi test egyik legnagyobb savós, azaz mesothelium tartalmú hártyája - az embryonális élet negyedik hetében már megjelenik két

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Szövettan demonstráció (1.)

Szövettan demonstráció (1.) Szövettan demonstráció (1.) 55. Vese (HE) egyréteg laphám egyréteg köbhám 52. Trachea (HE) egyréteg többmagsoros kinocíliumos hengerhám 36. Nyel cs (Esophagus, HE) többréteg el nem szarusodó laphám rétegei:

Részletesebben

NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia

NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia Szalai Annamária ESZSZK GYITO Nemi szerv rendszer női nemi szervek férfi nemi szervek alapműködés: ivarsejtek termelése fajfenntartás biztosítása belső nemi szervek:

Részletesebben

ELSŐ BONCTERMI DEMONSTRÁCIÓ

ELSŐ BONCTERMI DEMONSTRÁCIÓ 1 BONCTERMI DEMONSTRÁCIÓK ANYAGAI: TAVASZI SZEMESZTER (A bonctermi demonstráció során a hallgatónak csipesz és/vagy szonda segítségével kell megmutatnia és elmagyaráznia az alábbi lista szerinti képleteket.

Részletesebben

Fejlődési rendellenességek, normál variációk

Fejlődési rendellenességek, normál variációk Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Alapszak Képalkotó diagnosztikai analitika szakirány Fejlődési rendellenességek, normál variációk Újszülöttkori veseelváltozások

Részletesebben

Emészt rendszer szövettana 2. Dobó Endre

Emészt rendszer szövettana 2. Dobó Endre Emészt rendszer szövettana 2 Dobó Endre Oesophagus > tunica mucosa (nyálkahártya) > tela submucosa / tunica submucosa > tunica muscularis > tunica adventitia > kivéve a pars abdominalis oesophagei-t, mert

Részletesebben

NEMI SZERVEK (ORGANA GENITALIA) IVARRENDSZER

NEMI SZERVEK (ORGANA GENITALIA) IVARRENDSZER NEMI SZERVEK (ORGANA GENITALIA) IVARRENDSZER szaporodás szervei feladatuk: ivarsejtek termelése azok egyesülésének létrehozása nemi mirigyek termelése másodlagos nemi jellegek nőknél még a magzat védelme,

Részletesebben

Szövettan demonstráció (1.)

Szövettan demonstráció (1.) Szövettan demonstráció (1.) 55. Vese (HE) egyrétegű laphám egyrétegű köbhám 52. Trachea (HE) egyrétegű többmagsoros kinocíliumos hengerhám 36. Nyelőcső (Esophagus, HE) többrétegű el nem szarusodó laphám

Részletesebben

PELVIS. (medence) ii) Os ischii (ülőcsont) - corpus ossis ischii - ramus superior ossis ischii o incisura ischiadica maior

PELVIS. (medence) ii) Os ischii (ülőcsont) - corpus ossis ischii - ramus superior ossis ischii o incisura ischiadica maior 1 PELVIS (medence) 1) A pelvis felépítése: pelvis minor et major (kis- és nagymedence) a) Sacrum / Os sacrum (keresztcsont) - basis ossis sacri promontorium (L5-höz) - apex ossis sacri hiatus canalis sacralis

Részletesebben

A táplálkozás, kiválasztás és a légzés szervrendszerei

A táplálkozás, kiválasztás és a légzés szervrendszerei A táplálkozás, kiválasztás és a légzés szervrendszerei Emésztőrendszer felépítése: Nyálkahártya (mucosa): 1 epithelium: hámréteg 2 lamina propria: kötőszöveti réteg: 3 lamina muscularis mucosa: nyálkahártya

Részletesebben

Az autonóm idegrendszer

Az autonóm idegrendszer Az autonóm idegrendszer Enterális idegrendszer Szimpatikus idegrendszer Paraszimpatikus idegrendszer HYPOTHALAMUS AGYTÖRZS agyidegek PERIFÉRIÁS GANGLIONOK EFFEKTOR GERINCVELŐ Gerincvelői idegek PERIFÉRIÁS

Részletesebben

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana 2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana Légzőrendszer Orrüreg szövettani képe Szaglóhám nyálkatermelő kehely sejtekkel Bowman mirigy támasztó sejtek a hám felületén szaglósejtek mélyebben Egér

Részletesebben

VASA SANGUINEA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag vérerei)

VASA SANGUINEA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag vérerei) 31 VASA SANGUINEA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag vérerei) 1) Arteriae membri superioris: a. subclavia a. axillaris a. brachialis a. ulnaris et radialis régió lefutás ágak A. axillaris A. brachialis

Részletesebben

Légzési és kiválasztási rendszer szövettana

Légzési és kiválasztási rendszer szövettana Légzési és kiválasztási rendszer szövettana Légzőrendszer Orrüreg regio olfactoria: orr kupolában, szaglóhám borítja legnagyobb részt regio respiratorica: többmagsoros, csillós hengerhám, nyálkatermelő

Részletesebben

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet CSÍPİÍZÜLET MOZGATÓK A csípıízület mozgatók az articulatio coxaera (acetabulum-caput femoris) hatnak, ahol a törzs súlya az

Részletesebben

Systema digestorium

Systema digestorium Systema digestorium 1 2016 Cavitas oris Lateralis fal Bucca (orca) Nares Palatum durum Palatum molle Palatum molle Rima oris Cavitas oris Larynx Szájfenék, nyelv és egyéb lágyrészek Trachea Oesophagus

Részletesebben

2, A hátsó koponyagödörből kivezető nyílás/csatorna: a, canalis pterygoideus b, canalis nervi hypoglossi c, foramen rotundum d, canalis condylaris

2, A hátsó koponyagödörből kivezető nyílás/csatorna: a, canalis pterygoideus b, canalis nervi hypoglossi c, foramen rotundum d, canalis condylaris Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Semmelweis Egyetem Budapest Egészségügyi Mérnök Mesterképzés Felvételi kérdések funkcionális anatómiából Összeállította:

Részletesebben

Ivarszervek Ivari mirigyek

Ivarszervek Ivari mirigyek Ivarszervek Ivari mirigyek Hím ivarszervek (organa genitalia masculina) Hímekben a húgy és ivarszervrendszer megőrzi fejlődéstani kapcsolatát. Spermiumok termelése: here: a gononephrotom gonotom részéből

Részletesebben

VIZELETI SZERVEK Organa uropoetica

VIZELETI SZERVEK Organa uropoetica VIZELETI SZERVEK Organa uropoetica páros vesék páros ureter húgyhólyag urethra A VESÉK készítik a vizeletet kiválasztj lasztják k a káros anyagcseretermékeket szabályozz lyozzák k a szövetek belsı miliıjét

Részletesebben

A MELLKAS FELÜLETI ANATÓMIÁJA

A MELLKAS FELÜLETI ANATÓMIÁJA A MELLKAS FELÜLETI ANATÓMIÁJA Dr. Székely Andrea Dorottya Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómia, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Budapest A MELLKAS VENTRALIS FELSZÍNE Regio infraclavicularis

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 1961-06 Képalkotás Mágneses Rezonancia vizsgálat során (MRI) modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 1961-06 Képalkotás Mágneses Rezonancia vizsgálat során (MRI) modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

APPARATUS GENITALIS s. SEXUALIS FEMININUS (női nemi szervek)

APPARATUS GENITALIS s. SEXUALIS FEMININUS (női nemi szervek) 39 APPARATUS GENITALIS s. SEXUALIS FEMININUS (női nemi szervek) 1) Uterus / Delphys / Hystera / Metra (méh) a) Uterus részei - corpus uteri o fundus ostium uterinum tubae o cavum uteri (kb. 4 cm) - isthmus

Részletesebben

A szarvasmarha hasűri sebészete. Dr. Lukács Zoltán Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi tudományi Kar Üllő Nagyállat Klinika

A szarvasmarha hasűri sebészete. Dr. Lukács Zoltán Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi tudományi Kar Üllő Nagyállat Klinika A szarvasmarha hasűri sebészete Dr. Lukács Zoltán Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi tudományi Kar Üllő Nagyállat Klinika Előgyomor Rumen Reticulum Omasum Anatómia I. -Emésztőszervek Emésztőszervek-

Részletesebben

Hámszövet, mirigyhám. Dr. Katz Sándor Ph.D.

Hámszövet, mirigyhám. Dr. Katz Sándor Ph.D. Hámszövet, mirigyhám Dr. Katz Sándor Ph.D. HÁMSZÖVET A hámsejtek a bazális membránon helyezkednek el. Oldalai: bazális, laterális és apikális. HÁMSZÖVET Szorosan egymás mellett helyezkednek el és speciális

Részletesebben

A GERINCVELŐ MAKROSZKÓPIÁJA ÉS VÉRELLÁTÁSA. GERINCVELŐI IDEGEK. A gerincvelői szelvény, dermatomák.

A GERINCVELŐ MAKROSZKÓPIÁJA ÉS VÉRELLÁTÁSA. GERINCVELŐI IDEGEK. A gerincvelői szelvény, dermatomák. A GERINCVELŐ MAKROSZKÓPIÁJA ÉS VÉRELLÁTÁSA. GERINCVELŐI IDEGEK. A gerincvelői szelvény, dermatomák. IDEGRENDSZER KIR agy gerincvelő PIR perifériás idegek ganglionok A KIR és PIR fejlődése Az idegrendszer

Részletesebben

Térdízület és mozgásai

Térdízület és mozgásai Térdízület és mozgásai dr. Ruttkay Tamás Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2016. Femur Patella Tibia Fibula Articulatio genus Mechanizmusa szerint trochoginglymus csuklóforgó ízület (Felépítése

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar A gesztorintézet (és az esetleges közreműködő intézetek) megnevezése:

KÖVETELMÉNYRENDSZER Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar A gesztorintézet (és az esetleges közreműködő intézetek) megnevezése: KÖVETELMÉNYRENDSZER Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar A gesztorintézet (és az esetleges közreműködő intézetek) megnevezése: Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet A tárgy neve: Makroszkópos

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Az ember szaporodása Az ember szaporodásának általános jellemzése Ivaros szaporodás Ivarsejtekkel történik Ivarszervek (genitáliák) elsődleges nemi jellegek Belső ivarszervek Külső ivarszervek Váltivarúság

Részletesebben

A belsőfül szövettana. Dobó Endre

A belsőfül szövettana. Dobó Endre A belsőfül szövettana Dobó Endre Hallás és egyensúlyozás szerve organum vestibulocochleare (hallás és egyensúlyozás szerve) > részei > apparatus cochlearis (hallószerv) > ductus cochlearis > apparatus

Részletesebben

REGIONES POSTERIORES membri superioris

REGIONES POSTERIORES membri superioris 11 REGIONES POSTERIORES membri superioris (felső végtag hátsó régiói) REGIONES 1. Regio scapularis (lapocka régiója) 2. Regio brachialis / brachii posterior (kar hátsó régiója) Határvonalak Sup. Inf. Med.

Részletesebben

A férfi genitáliák pathológiája

A férfi genitáliák pathológiája A férfi genitáliák pathológiája A hímvessző, a húgycső, az ondózsinór és a here nem-daganatos betegségei 1. Veleszületett rendellenességek 1.1. Hypospadiasis - a meatus urethrae a penis ventralis felszínén

Részletesebben

és s kiemelése ggőleges kjával párhuzamosan ejtendő). nagy ereket valamint a sinus transversus pericardiit. őket egymás

és s kiemelése ggőleges kjával párhuzamosan ejtendő). nagy ereket valamint a sinus transversus pericardiit. őket egymás A szív v boncolása A szív v boncolása és s kiemelése A pericardiumot horgas csipesz és s olló segíts tségével, három metszéssel ssel nyitjuk meg (két t függf ggőleges metszés s a szív v jobb- és s bal

Részletesebben

ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN KOLLOKVIUMI TÉTELEK I. ÉVFOLYAM 2017/2018. TANÉV I. FÉLÉV

ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN KOLLOKVIUMI TÉTELEK I. ÉVFOLYAM 2017/2018. TANÉV I. FÉLÉV Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézete Mb. Igazgató: Dr. Nógrádi Antal egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

A húgy-nemirendszer fejlődése

A húgy-nemirendszer fejlődése A húgy-nemirendszer fejlődése A pronephros, mesonephros és metanephros helyeződése Az intermedier mesoderma differenciálódik: - nephrotom - tubulus mesonephricus (ősvesecsatornácska) Kiépül a kapcsolat:

Részletesebben

AZ ALSÓ VÉGTAG ANATÓMIÁJA

AZ ALSÓ VÉGTAG ANATÓMIÁJA AZ ALSÓ VÉGTAG ANATÓMIÁJA 1. Az alsó végtag csontjai Pelvis Os coxae Acetabulum Limbus acetabuli Fossa acetabuli Incisura acetabuli Facies lunata Ramus ishiopubicus Foramen obturatum Os ilium: Corpus ossis

Részletesebben

INKONTINENCIA. Diagnosztika, terápia, rehabilitáció

INKONTINENCIA. Diagnosztika, terápia, rehabilitáció INKONTINENCIA Diagnosztika, terápia, rehabilitáció 1 Inkontinencia Diagnosztika, terápia, rehabilitáció Szerkesztette Prof.dr. Katona Ferenc dr. Hamvas Antal dr. Klauber András 2 Szerzők: Balogh Ildikó

Részletesebben

NİI I NEMI SZERVEK. (organa. genitalia feminina)

NİI I NEMI SZERVEK. (organa. genitalia feminina) NİI I NEMI SZERVEK (organa genitalia feminina) Nıi i nemi szervek labium majus pudendi mons pubis tuba uterina ovariumok Belsı ovarium tuba uterina uterus vagina clitoris Külsı labia majora labia minora

Részletesebben

Előadások 1. előadás: Az immunrendszer általános jellemzése, I. 2. előadás. Az immunrendszer általános jellemzése, II. 3. előadás: Emésztőszervek, I.

Előadások 1. előadás: Az immunrendszer általános jellemzése, I. 2. előadás. Az immunrendszer általános jellemzése, II. 3. előadás: Emésztőszervek, I. Szövettan (állatorvos és zoológus szak) Anatómiai és Szövettani Tanszék Helye: 2.év 1.félév Előadás: 30 Gyakorlat: 45 Kredit: 5 Értékelés: Záróvizsga Előadó Előadó: Elérhető: E-mail: Dr. Kótai István egyetemi

Részletesebben

Bevezetés s a neuroanatómi (plexus brachialis, plexus lumbalis, plexus sacralis)

Bevezetés s a neuroanatómi (plexus brachialis, plexus lumbalis, plexus sacralis) Bevezetés s a neuroanatómi miába (plexus brachialis, plexus lumbalis, plexus sacralis) Systema nervosum Pars centralis: encephalon + medulla spinalis Pars peripherica: nervi craniales, nervi spinales,

Részletesebben

Hasi szervek topográfiája, főbb anatómiai-peritoneum viszonyai. Dr. Szabados Andrea SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2014.

Hasi szervek topográfiája, főbb anatómiai-peritoneum viszonyai. Dr. Szabados Andrea SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2014. Hasi szervek topográfiája, főbb anatómiai-peritoneum viszonyai Dr. Szabados Andrea SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2014. Az emésztőcsatorna középső és utolsó szakaszai 1. ventriculus

Részletesebben

91. Eml, nyugalmi (HE) 92. Eml, laktáló (HE) 93. Köldökzsinór (HE) 94. Placenta (HE) 95. Csirke embryo (HE)

91. Eml, nyugalmi (HE) 92. Eml, laktáló (HE) 93. Köldökzsinór (HE) 94. Placenta (HE) 95. Csirke embryo (HE) 91. Eml, nyugalmi (HE) 92. Eml, laktáló (HE) 93. Köldökzsinór (HE) 94. Placenta (HE) 95. Csirke embryo (HE) Az eml mirigyállománya 15-20 lebenyb l áll. Minden lebeny egy-egy összetett tubuloalveolaris

Részletesebben

A törzs anatómiája I. Csontok Csontok és ízületek.

A törzs anatómiája I. Csontok Csontok és ízületek. A törzs t anatómi miája I. Csontok és ízületek. Columna vertebralis: 1. Vertebrae cervicales 2. Vertebrae thoracicae 3. Vertebrae lumbales 4. Os sacrum 5. Os coccygis 2 Skeleton thoracis: 1. Costae 2.

Részletesebben

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja,

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, excretum: végtermék, ami kiürül. A mirigyváladék termeléshez szükséges anyagokat

Részletesebben

szaporodásbiol meghatároz fogalom meghatároz viszonyított

szaporodásbiol meghatároz fogalom meghatároz viszonyított A hím h állatok szaporodásbiol sbiológiája Cseh SándorS Szülzeti Szaporodásbiológiai Tanszék Klinika Andrológiai Asszisztált Reprodukciós Laboratórium Hím állatok szaporodásbiol sbiológiája Andrológia:

Részletesebben

Alapszövetek, bőr. Dr. Katz Sándor Ph.D.

Alapszövetek, bőr. Dr. Katz Sándor Ph.D. Alapszövetek, bőr Dr. Katz Sándor Ph.D. Sejt: az emberi testet felépítő alapegység. Szövet: különböző sejtek és sejtközötti (intercelluláris) anyagok kombinációja, amely egy vagy több specifikus funkció

Részletesebben

A gyakorlati jegyzet használata (hallgatóknak)

A gyakorlati jegyzet használata (hallgatóknak) A gyakorlati jegyzet használata (hallgatóknak) A vastag betűvel nyomtatott szövettani képletek azonosítása, elméleti ismerete alapkövetelmény. A dőlten nyomtatott szövegrészek segítséget nyújtanak a képletek

Részletesebben

APPARATUS UROPOETICUS (vizeletképző és -elvezető szervrendszer)

APPARATUS UROPOETICUS (vizeletképző és -elvezető szervrendszer) 17 APPARATUS UROPOETICUS (vizeletképző és -elvezető szervrendszer) 1. Apparatus Urogenitalis (húgyivari szervrendszer) részei a. Apparatus Uropoeticus - Ren / Nephros - Ureter - Vesica urinaria / Urocysta

Részletesebben

Emberi test-anatómia/élettanfiziológia

Emberi test-anatómia/élettanfiziológia Emberi test 1 Témák: Mozgásrendszer Légzőrendszer Keringési rendszer Emésztőrendszer Vizeletkiválasztó és elvezető rendszer Szaporodás szervrendszere Belső elválasztású mirigyek rendszere Idegrendszer

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Orvosi latin Gyakorló feladatok (2018. október) 1. Adja meg a következő jelzős szerkezetek latin megfelelőjét! jobb kéztő. jobb lábszár.

Orvosi latin Gyakorló feladatok (2018. október) 1. Adja meg a következő jelzős szerkezetek latin megfelelőjét! jobb kéztő. jobb lábszár. Orvosi latin Gyakorló feladatok (2018. október) 1. Adja meg a következő jelzős szerkezetek latin megfelelőjét! jobb kéztő jobb lábszár bal csípő külső szerv középvonalhoz közelebbi felszín IX. agyideg

Részletesebben

3. A Keringés Szervrendszere

3. A Keringés Szervrendszere 3. A Keringés Szervrendszere A szervezet minden részét, szervét vérerek hálózzák be. Az erekben folyó vér biztosítja a sejtek tápanyaggal és oxigénnel (O 2 ) való ellátását, illetve salakanyagok és a szén-dioxid

Részletesebben

Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok

Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok Mellékvesekéreg (Zona reticularis) Here (Leydig sejtek) (Petefészek) Androgének Dehidroepiandroszteron-szulfát Dehidroepiandroszteron Androszténdion Androgének

Részletesebben

AZ EMBERI TEST FELÉPÍTÉSE

AZ EMBERI TEST FELÉPÍTÉSE AZ EMBERI TEST FELÉPÍTÉSE Szalai Annamária ESZSZK GYITO Általános megfontolások anatómia-élettan: az egészséges emberi szervezet felépítésével és működésével foglalkozik emberi test fő jellemzői: kétoldali

Részletesebben

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai Kötőszövet Kötőszövet jellemzői: leggyakoribb és legváltozatosabb szövet típus sejtekből, rostokból és sejtközötti állományból áll fibroblaszt: kollagén rostok: merevítés elasztikus rostok: hajlékonyság

Részletesebben

Alapszövettan. Oktatási segédanyag a Sejt- és szövettan / Állatszervezettan II. gyakorlatokhoz

Alapszövettan. Oktatási segédanyag a Sejt- és szövettan / Állatszervezettan II. gyakorlatokhoz Alapszövettan Oktatási segédanyag a Sejt- és szövettan / Állatszervezettan II. gyakorlatokhoz Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológia BSc szakos hallgatói számára Szerkesztette: Némethné

Részletesebben

II. félév, 1. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer SZÍV (Kardiológia)

II. félév, 1. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer SZÍV (Kardiológia) II. félév, 1. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Kardiovaszkuláris rendszer SZÍV (Kardiológia) Mit tanulunk? A keringési (kardiovaszkuláris) rendszer fı szervei (szív, erek,

Részletesebben

A genitális apparátus anatómiája, élettana

A genitális apparátus anatómiája, élettana Genitális apparátus A genitális apparátus anatómiája, élettana nemi szervek (organa genitalia) a fajfenntartás, az önreprodukció szolgálatában álló szervek A két nemnek megfelelően férfi nemi szerveket

Részletesebben

Initially submitted November 15, 2013; accepted for publication November 25, 2013

Initially submitted November 15, 2013; accepted for publication November 25, 2013 A férfi nemi szervek The male sex organs hadaritso@yahoo.com Semmelweis Egyetem, I. Nőgyógyászati Klinika Initially submitted November 15, 2013; accepted for publication November 25, 2013 Abstract: The

Részletesebben

Fascia thoracolumbalis:

Fascia thoracolumbalis: Fascia thoracolumbalis: anatómia, funkció és klinikai vonatkozások Dr. Szigeti Csaba SZTE Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2013 lumbosacralis gerinc terhelése fascia thoracolumbalis (TLF): komplex

Részletesebben

Prof. Dr. Mihály András Dr. Heged s Hajnalka Dr. Weiczner Roland. SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet. Szeged, 2013.

Prof. Dr. Mihály András Dr. Heged s Hajnalka Dr. Weiczner Roland. SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet. Szeged, 2013. Prof. Dr. Mihály András Dr. Heged s Hajnalka Dr. Weiczner Roland SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet Szeged, 2013. Az alsó végtag felszíni anatómiája I. Az alsó végtag felszíni anatómiája

Részletesebben

A felső végtag funkcionális és klinikai anatómiája

A felső végtag funkcionális és klinikai anatómiája A felső végtag funkcionális és klinikai anatómiája Felszíni anatómia (látható, tapintható képletek a felső végtagon) Clavicula, acromion, processus coracoideus Epicondylus medialis, epicondylus lateralis,

Részletesebben

Szigorlati szövettani metszetek / Final exam histology slides / Histologie - Rigorosumspräparate. Preparatum Preparat Specimen

Szigorlati szövettani metszetek / Final exam histology slides / Histologie - Rigorosumspräparate. Preparatum Preparat Specimen Szigorlati szövettani metszetek / Final exam histology slides / Histologie - Rigorosumspräparate Preparatum Preparat Specimen 1. Sarjszövet Granulationsgewebe Scar tissue 1. 2. Zsírsejtek Fettzellen Fat

Részletesebben

AZ ANATÓMIA-1 VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál) 2011 CSONTOK

AZ ANATÓMIA-1 VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál) 2011 CSONTOK AZ ANATÓMIA-1 VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál) 2011 CSONTOK 1. Minden csontot ismerjen fel, tudja a nevüket magyarul és latinul.

Részletesebben

VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER

VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER A szervezet belső környezetének_ állandóságát (homeostasisát) a belső szervek akaratunktól független egyensúlyát a vegetativ idegrendszer (autonóm idegrendszer)

Részletesebben

A genitális tractus ultrahang vizsgálata újszülöttkorban. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika- Budapest

A genitális tractus ultrahang vizsgálata újszülöttkorban. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika- Budapest A genitális tractus ultrahang vizsgálata újszülöttkorban Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika- Budapest Egészséges újszülött leány Mit vizsgálunk? Hogyan vizsgálunk? Életkornak megfelelı

Részletesebben

Viscerocranium, orbita, cavum nasi. Dr. Katz Sándor Ph.D.

Viscerocranium, orbita, cavum nasi. Dr. Katz Sándor Ph.D. Viscerocranium, orbita, cavum nasi Dr. Katz Sándor Ph.D. Cranium Cerebrocranium= Neurocranium Os frontale Os sphenoidale Os temporale Os parietale Os occipitale Viscerocranium Os nasale Os lacrimale Os

Részletesebben

Anatómia (állatorvos szak)

Anatómia (állatorvos szak) Anatómia (állatorvos szak) Anatómiai és Szövettani Tanszék Helye: Előadás: Gyakorlat: Kredit: 1., 2., 3. félév 30 óra/félév 75 óra/félév 1. félév 6, 2. félév 6, 3. félév 8 kreditpont Előadók A tantárgyat

Részletesebben

A SZEM MOZGÁSAI Dr. Székely Andrea Dorottya

A SZEM MOZGÁSAI Dr. Székely Andrea Dorottya A SZEM MOZGÁSAI Dr. Székely Andrea Dorottya Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Semmelweis Egyetem Budapest SZEMMOZGÁSOK KOORDINÁCIÓJA VAGINA BULBI Jacques-René TENON (1724-1816) VAGINA BULBI (Tenon-tok)

Részletesebben

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana 2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana Légzőrendszer Orrüreg szövettani képe Szaglóhám nyálkatermelő kehely sejtekkel Bowman mirigy támasztó sejtek a hám felületén szaglósejtek mélyebben Egér

Részletesebben

A feji paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszer

A feji paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszer A feji paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszer Dr. Tóth Zsuzsanna Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet és Fejlődéstani Intézet A vegetatív idegrendszer szerveződése specifikus somatoszenzoros bemenet

Részletesebben