HOGYAN TERMESSZÜK ÉS HASZNÁLJUK A BÚZAFÜVET A LEHETŐ LEGTELJESEBB EGÉSZSÉG ÉS ÉLETERŐ MEGVALÓSÍTÁSA VÉGETT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HOGYAN TERMESSZÜK ÉS HASZNÁLJUK A BÚZAFÜVET A LEHETŐ LEGTELJESEBB EGÉSZSÉG ÉS ÉLETERŐ MEGVALÓSÍTÁSA VÉGETT"

Átírás

1 ANN WIGMORE BÚZAFŰ HOGYAN TERMESSZÜK ÉS HASZNÁLJUK A BÚZAFÜVET A LEHETŐ LEGTELJESEBB EGÉSZSÉG ÉS ÉLETERŐ MEGVALÓSÍTÁSA VÉGETT A FORDÍTÁS AZ ALÁBBI KIADÁS ALAPJÁN KÉSZÜLT: ANN WIGMORE: THE WHEATGRASS BOOK FORDÍTOTTA: TASI JÚLIA ISBN COPYRIGHT BY ANN WIGMORE AND THE HIPPOKRATES HEALTH INSTITUTE, INC HUNGARIAN EDITION MANDALA-VÉDA PUBLISHER ESTABLISHMENT, BUDAKESZI, 2000 A könyvben tárgyalt orvosi és egészségvédelmi eljárások a szerző gyakorlatán, személyes tapasztalatain és kutatásain alapszanak. Minden ember és helyzet egyedi, ezért a szerkesztő és a kiadó arra buzdítja olvasóit, hogy beszéljenek képzett egészségügyi szakemberrel minden olyan folyamat kipróbálása előtt, ahol kérdések merülnek föl annak alkalmazhatóságáról. A kiadó egy étrendjavító elméletnek vagy gyakorlatnak sem elkötelezettje, de meggyőződése, hogy a könyvben bemutatott ismeretanyagnak el kell jutnia a nagyközönséghez. Mivel mindennel jár egy kis kockázat, a szerző és a kiadó nem vállalja a felelősséget a könyvben szereplő tanácsok, módszerek felhasználásának eredményeként létrejövő káros hatásokért és következményekért. Kérjük, ne alkalmazza a könyvben leírtakat, ha nem vállalja a velük járó esetleges veszélyeket. Bátran kérje ki orvosa vagy egy egészségügyi szakember tanácsát. Két vagy három vélemény meghallgatása a bölcsesség jele, nem a gyávaságé.

2 Ezt a könyvet az emberi egészség fejlesztésének, a betegségmegelőzésnek, valamint a búzafülének ajánlom, amelynek igazi értékét, mint élelem, és mint orvosság csak a teljes megértésén keresztül foghaduk fel. ELŐSZÓ A búzafülé lassan a világ egyik legnépszerűbb új egészséges táplálkozáskiegészítőjévé válik. Valójában nem újdonság ennek a fiatal búzából préselt édeskés, zöld lének az alkalmazása az egészség védelmére: először, több mint harminc éve Ann Wigmore használta, a Hippokratész Egészségvédő Intézet (HIPPOCRATES HEALTH INSTITUTE) megalapítója. Azóta közel félmillió pohár búzafűlevet fogyasztottak el csupán ebben az intézetben! Ann Wigmore három évtizeden keresztül mindennap használta. Hetvenöt évesen a makkegészség és az elevenség tökéletes példája. Állandóan munkálkodik, előadásokat tart, utazik és ír - gyakorta éppen a búzafüléről. Jelen könyvében arra fekteti a hangsúlyt, hogy a friss búzafülé eszményi táplálék mindenkinek, aki szeretné elejét venni a betegségeknek, és fejleszteni, erősíteni az egészségét. A fiatal búza friss leve a különféle természetes vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, a klorofill és az éltető erő tárháza. Népszerűsége egyre terjed, ugyanakkor az egészséges életvitelben betöltött valódi szerepének kevesen vannak a tudatában. Könyvünk a tökéletes hatást kifejtő felhasználási lehetőségeinek a legteljesebb és leghitelesebb útmutatója. Megtudhatjuk belőle, hogyan segíti táplálni és méregteleníteni testünk minden sejtjét. Valószínűleg ez a legbiztonságosabb és egyben leghatásosabb módja az étrend egészséges kiegészítésének. Az elmúlt tizenhat évben volt alkalmam irányítani néhány közkedvelt amerikai és európai holisztikus egészségközpontot. A Hippokratész Intézet ügy-vezető igazgatójaként tanúja voltam sok betegségtünet teljes visszafordulásának. Ezt a búzafülé és az élő ételek (nyers zöld hajtások, zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak azaz a Hippokratész Étrend és Egészségvédő Program alkotórészei) kiváló regeneráló hatásának tulajdonítom. Néhány évvel ezelőtt India korábbi miniszterelnökének, Morardzsi Dészainak a bátorítására és olyan kiváló fizikusok, mint Dr. G. Datey támogatásával Ann Indiába utazott, hogy néhány gyógytábort hozzon létre.

3 Itt beteg és alultáplált gyermekek, felnőttek százainak osztogatott búzafüvet és élő ételeket. Később cikkek tucatját jelentette meg, melyben elképesztő mértékű felgyógyulásukról számolt be. Az Egyesült Államokban Dr. Arthur Robinson, az Oregoni Orvostudományi Intézet (OREGON INSTITUTE OF SCIENCE AND MEDICINE) vezetője elismeréssel beszélt a búzafű és az élő ételek hatékonyságáról a betegségmegelőzésben ban a Linus Pauling Intézetben (LINUS PAULING INSTITUTE). Dr. Robinson kutatásokat végzett, amelyekben búzafűvel és élő ételekkel táplált pikkelyes sejtrákban szenvedő egereket. Így írt róluk: Az eredmények látványosak voltak. Csak maguk az élő ételek a búzafűvel együtt hetvenöt százalékkal csökkentették a rákos elváltozások előfordulását és komolyságát. Ez az eredmény jobb volt bármely más kipróbált táplálkozási programénál. Dr. Robinson jelenleg kutatásokat folytat bevonva a Hippokratész Egészségvédő Intézet vendégeit is. Az Intézet sok vendégének régóta dédelgetett vágya volt, hogy Ann írjon egy rövid, tömör könyvet a búzafüléről. Örömmel mondhatom, hogy erre az írásra megérte várni. Megannyi gyakorlati ismeretet tartalmaz a búzafű termesztését és használatát illetően. Emellett összegzi a legérdekesebb orvosi kutatásokat is. Biztos vagyok benne, hogy élvezettel olvassa majd a könyvet, mint én is, s hogy a legelső pohár frissítő búzafűleve egy célszerűbb és egészségesebb életvitel kezdete lesz. BEVEZETŐ KIVÁLÓ EGÉSZSÉG ÉS SZÉPSÉG BÚZAFŰVEL Járunk, heverünk rajta, nyáron hetente egyszer lenyírjuk, és pici fehér labdákat ütögetünk kis lyukak felé, de képtelenségnek tűnik a gondolat, hogy megegyük a füvet. Ha nem véletlenül épp ön nyerte meg a Kennedy derbit vagy a helyi tehénszépségversenyt, föltehetően még sohasem jutott az eszébe, hogy akár rágcsálhat is egy fűcsomót. És ha még a Hippokratész Egészségvédő Intézetbe sem látogatott el, igen nagy valószínűséggel még sose kóstolta a búzafűlevet. Ezzel a könyvvel, remélem, meg tudom Önt győzni a búzafű és levének élelemként, orvosságként és általános erősítőként való használatáról

4 különféle bajok esetén. Nem számít, ha krónikus kimerültségben, valamilyen gyulladásban vagy fekélyben szenved, vagy akár olyan komolyabb betegségben, mint a rák, a hétnapos búzahajtásból kivont klorofill ott is tud segíteni, ahol más gyógymódok csődöt mondtak. Természetesen önmagunk csúcsformában tartásához semmi sem pótolhatja az egészséges étrendet, a tornagyakorlatokat, valamint a helyes hozzáállást. Azonban a búzafű segítségével több erőnk lesz ahhoz, hogy kellő irányítást szerezzünk egészségünk fölött. A klorofillt, a füvek zöld levét nagy becsben tartják a bibliai idők óta. A népi gyógyászatban sokan alkalmazták és alkalmazzák ma is a világ minden részén. Én először az első világháború ideje alatt hallottam kiváló gyógyító tulajdonságairól. A nagyanyám sebesült katonákat gyógyított vele európai szülőfalujában. Azután, még gyermekkoromban letelepedtünk Amerikában. Csaknem harminc évvel később, az ötvenes évek elején személyes egészségügyi problémák miatt kerültek újra felszínre az emlékeim arról, a nagyanyám hogyan használta a füveket és más növényeket. Nekifogtam hát állatokon kísérletezni a búzafűvel és más füvekkel. A búzafű bizonyult a leggyorsabban és legkönnyebben növő fajtának. A termesztésre szánt búzamagokat mindig is olcsón és könnyen be lehetett szerezni. Mindezeken túl még az is kiderült, hogy a háziállataim imádják! Csodákat művelt bennük (a nyolcadik fejezetben bemutatom majd, hogyan lehet felhasználni ahhoz, hogy az állatok hosszú életűek és egészségesek legyenek), mégis kételkedtem benne, hogy az emberi egészségre is hasznos volna. Ezért kiterjesztettem tanulmányaimat, mindenekelőtt a búzafűre összpontosítva. Felvettem a kapcsolatot Dr. G. H. Earp Thomasszal, hogy megtudjam, véleménye szerint a búza-fű felhasználható-e az emberi egészség érdekében. Egy olyan föld- és növénytantudósnak, mint ő, már alapos ismeretei vannak a füvekről és a klorofillról. Dr. Thomas néhány hetes kémiai elemzés és könyvtári kutatás után meglepve tapasztalta, hogy a búzafű számos létfontosságú tápanyagot tartalmaz, amelyek regeneráló és védő tényezőkként szolgálhatnak. Fölfedezése szerint a friss búzafülé elméletileg képes hetekig vagy akár hónapokig is fönntartani az ember életműködését. Dr. Thomas átfutott néhány írást Dr. Charles Schnabel kutatásairól, aki fontosnak tartotta az emberek és az állatok számára a fiatal búza és más füvek fogyasztását. Schnabel felmérte, hogy öt kilogramm búzafű protein- és általános tápanyagértékében nagyjából száztizenhat kilogrammnyi szokványos zöldségnek felel meg. Az ötödik fejezetben bővebben fogok még beszélni a búzafű tápanyagtartalmáról.

5 Az igazi bizonyíték azonban saját beteges, gyönge testem volt húszévnyi átlagos amerikai életmód és táplálkozás után. Néhány héttel azután, hogy friss zöld hajtásokat és leveles zöldségeket kezdtem eszegetni, javulni kezdett hónapok óta meglévő gennyedő vastagbélgyulladásom. Végül teljesen eltűnt ez a hagyományos orvosi módszerekkel különösen nehezen gyógyítható betegség. Az energiaszintem az égbe szökött, és újra nagyszerűen éreztem magam. Tudtam már, hogy a búzafű igencsak fölpezsdíti a szervezetet. Bizonyosságot akartam szerezni magamnak, hogy másokon is képes segíteni, ezért friss búzafűlevet kezdtem hordani a környezetemben lévő, ágyhoz kötött vagy idős embereknek. Még engem is meghökkentettek az eredmények. Pár hét leforgása alatt mindannyian föl tudtak kelni az ágyból, és már rég nem voltak ennyire tevékenyek, mint most. Biztos vagyok benne, hogy mai betegségeink és degenerálódásunk nagy részének az ételeinkből hiányzó életerő az oka. A nyugati világ által fogyasztott élelmiszer döntő része túl van főzve és félig halott. (Az enzimeket például teljesen tönkreteszi a főzés.) Italainkat elárasztja a cukor, az alkohol vagy az élénkítőszerek, amelyek ugyan erővel töltenek föl, de az a nap előrehaladtával elenyészik. Ezzel szemben a búzafűben és más nyers élelmekben, a növényi zöld hajtásokban, a friss zöldségekben, gyümölcsökben, a csonthéjasokban, a magvakban és az ezekből készült Hippokratész Étrend készítményeiben a tápanyagokat nem rombolja le a főzés vagy egyéb földolgozás. Ezek az élő ételek vissza tudják állítani az életerőt egy beteg, fáradt testben. Az évek során a bostoni Hippokratész Egészségvédő Intézetben vendégeink gyökeres átalakulásának voltunk tanúi: elcsigázottan és nyúzottan érkeztek, s hazatérésükkor duzzadt bennük az erő és elevenség. Közel kétszáz vendégtől vérmintát vettek a két-hetes program előtt és után. Ezek elemzése tudományosan is alátámasztotta megfigyeléseinket. Az Arthur Testing laboratóriumban Thelma Arthur tanulmánya kimutatta, hogy a két hét alatt, amíg az emberek a Hippokratész Élő Étrenden éltek és búzafűlevet ittak, a vérből kitisztultak a mérgek, és az immunrendszer megerősödött. Mindkét változás többlet energiához juttatta a vendégeket, valamint javította a betegségek leküzdéséhez szükséges képességüket. A búzafű nem csak egészséges, de könnyű termeszteni és használni is. Egy maréknyi búzaszemmel, egy kevés vízzel, egy tállal, benne körülbelül

6 három centiméter földdel, valamint egy fedőlappal hét nap alatt fillérekért elkészíthetjük saját búzafüvünket. Egy tálnyi búzafűből körülbelül 1,5-3 deciliter levet lehet kinyerni (a tál méretétől függően). S ha már készen áll egy kis lé (1/4-1 deciliter elég egyszerre), csak meg kell inni, hogy rendkívüli tulajdonságait kifejtse bennünk. Néhányan szeretik az ízét, de ha önnek történetesen nem ízlik, hatását mindenképpen élvezni fogja pár perccel később, sőt meg órák múlva is. Az ivás mellett tucatnyi más módja is van a búzafülé fölhasználásának. Például használható fejbőr-masszázsra fénytelen haj esetén, vagy tisztítószerként, továbbá elállítja a vérzést, és a bőrt is feszesebbé varázsolja. Néhány csepp az orrlyukakba csepegtetve segít feloldani a makacs gyulladásokat, s egy-két deci a fürdővízbe öntve vagy a bőrbe dörzsölve serkenti a vérkeringést. De ez még nem minden. Gyermekkoromból emlékszem, hogy a búzafű minden másnál gyorsabban begyógyította a katonák nyílt sebeit és horzsolásait, és kihúzta a mérgezéseket meg a test legmélyéről is. Kinek használ a búzafű? Mindenkinek. Lehet bár túlsúlyos, vagy túl sovány, hajlamos a vérszegénységre, vagy éppen a ráktól tart, a búzafű segíteni fog. Bemutatom majd, hogyan használható a test tisztítására és gyógyítására, hogyan javíthatja vele étrendjét, és miként előzheti meg a betegségeket. Megosztom Önnel a fölfedezésemet a búzafű-böjtről, amely az egyik leghatásosabb és legrövidebb fogyókúra. Ez a böjt a búzafüvet és a klorofillban gazdag zöld italokat társítja sajátos tisztító gyakorlatokkal. A könyv végén pedig az intézet kedvenc, ízletes receptjei is megtalálhatók. Gyakorta kérdezik tőlem, hogy teljesen át kell-e alakítani az étrendet ahhoz, hogy a búzafű hasson. Természetesen nem. Ugyanakkor ügy vélem, az elérhető legjobb eredmény érdekében a lehető legpontosabban követni kell a Hippokratészféle nyers, élő ételes étrendet. Javaslom továbbá, hogy friss búzafüvet alkalmazzon inkább, mint szárítottat vagy tablettásat. Ezek ugyan kiváló forrásai az étkezési rostanyagnak, azonban a friss búzafűlében található életenergiát (azaz enzimeket) csak kis mértékben hordozzák magukban. Az intézetben azt ajánljuk, hogy a búzafűből levágás után azonnal készítsenek levet, és igyák meg vagy használják fel rögtön utána, mert ily módon lehet a leghatékonyabban felhasználni az enzimek életerejét.

7 Nyugaton a búzafű egyre inkább az egészséges életmód egyik legszélesebb körben használatos kiegészítője. Többéves tapasztalataim alapján meggyőződésem, hogy a búzafülé rendszeres használatával tetteinkhez lendületet kapunk, arcszínünk üde, fizikai állapotunk kifogástalan lesz, szemünk pedig visszanyeri csillogását. Remélem, az ön búzafülé fogyasztása is ösztönzően hat majd az orvosi szervezetekre, hogy folytassák kutatásaikat ezzel az értékes növénnyel kapcsolatban. 1. A BÚZAFŰ ÉLÉNKÍTŐ EREJE Akkor teszed a legnagyszerűbb szolgálatot valamely országnak, ha hasznos növényt adsz kultúrájának. Thomas Jefferson A búzafű segítségével a magunk urai lehetünk: erőnk megsokszorozódik, mozgékonyabbak leszünk, jobban bízunk majd egészségünk tartósságában, és több éber óránk lesz megvalósítani életünk céljait. Feltételezem, azért tartja kezében ezt a könyvet, mert ügy érzi, egészsége hagy némi kívánnivalót maga után. Esetleg hamar kimerül, fáradtan, sajogva ébred, vagy már nem megy annak a pár fölösleges kilónak a leadása, pedig közeledik a nyár. Bármi legyen is indoka, valószínűleg igaza van: egészségén valóban van mit javítani, és a búzafülé képes elvezetni bennünket egy egészségesebb, boldogabb élethez. NAGYOBB ÉLETERŐ Emberek milliói, fiatalok és idősek a nap vége felé rendszerint kimerülnek annak ellenére, hogy legtöbbjük két háztömbnyinél is kevesebbet sétál, és nyolc-tíz órát alszik. Sok középkorú a fiatalos tetterő elvesztését az idősödéssel járó elkerülhetetlen tényként fogadja el. Régebben én is így gondoltam, de akkor meg nem fedeztem föl a búzafüvet és a nyers ételeket. Muszáj beérnünk kevesebb energiával, akár-hány évesek is vagyunk? Én nem, és önnek sem kell. A hosszabb kimerültség nem normális állapot, kialakulásához nagyban hozzájárul a szegényes táplálkozás. A mai élet jó sok energiát követel, amelyet kiegyensúlyozatlan táplálkozással nem lehet megfelelően újratermelni. Bizonyos mennyiségű fáradtság egy munkás, hosszú nap után természetes dolog, ám az már baj, ha az éjszakai pihenés nem frissít, és nem tölt fel újra. Ha ugyanolyan fáradtan ébredünk föl, mint ahogy előző nap este lefeküdtünk, akkor a táplálkozás nem adja meg a

8 szervezetünknek szükséges anyagokat - vagy túl sokat is tartalmaz a haszontalanokból, és ezek gátolják az energiaáramlást. A búzafű kétféleképpen tudja helyreállítani az energiaszintet. Elsőként a táplálkozási hiányosságokat, a hiányok pótlásával, másodszor pedig a fölösleges anyagok eltávolításával, amelyek eltömítik a sejteket, a vért, a szöveteket és a szerveket. Mindannyian több tíztrillió sejtnek nevezett kis elemből állunk. Mint a zseblámpaelemnek, a sejtjeinknek is van elektromos töltése. Annak érdekében, hogy ez a töltés szilárd és egyenletes legyen, a megfelelő tápanyagok, különösen a búzafűben lévő remek minőségű ásványok, vitaminok, enzimek és aminosavak állandó ellátását kell biztosítanunk. Ha étrendünket búzafűvel és nyers élelmiszerekkel egészítjük ki, sejtjeink a lehető legtöbb elektromos töltést lesznek képesek tárolni, s így duzzadni fogunk az erőtől. Emellett a búzafű segít megszabadulni a többlet zsírtól, az ásványi lerakódásoktól és azoktól a proteinektől, amelyek az emésztő és kiválasztó szervekben, valamint a vérben lappanganak. Így a szervezet energiát takarít meg, amelyet a test máskülönben az önmaga küzdelmes tisztítására használt volna föl. A BÚZAFŰ MEGHOSSZABBÍTHATJA AZ ÉLETÉT A búzafüves és nyers (élő) ételes étrendre való áttérés után az első dolog, ami föltűnik majd, hogy kevesebb alvásra lesz szükség. Bőven elegendő lesz hat óra alvás - vagy talán kevesebb is - amely mély lesz és zavartalan. Habár sokan nyolc óránál is többet alszanak, pihenésük nem nyugodt, felfelkelnek, rájárnak a hűtőszekrényre és a vécére futkosnak. Ezek az emberek gyakran kimerülten és elgyötört arccal ébrednek föl. Alvás közben a test önműködőre kapcsol, kiegyensúlyozza és energiával tölti fel a sejteket. Ideális esetben egy négy- vagy hatórás éjszakai pihenés és lehetőség szerint egy órányi szundítás napközben bőséges időt ad a testnek megújítani és fölfrissíteni magát. De ha a test túl sok élelmet kap, amelynek általában nagy részét az esti étkezés során fogyasztunk el, alvásunk nyugtalan lesz, és kevéssé pihentető. Sejtjeink minél inkább elvesztették az egyensúlyukat, ahogy az betegség idején gyakran előfordul, annál több alvásra lesz szükségünk. A búzafű és a többi nyers étel könnyű és tiszta, így táplálja és tisztítja a testet. Ezzel szemben a vörös hús, a sajtok, valamint a cukrozott és félkész élelmiszerek nehezek, és hajlamosak eltorlaszolni és öregíteni a sejteket. Pár nap búzafülé-fogyasztás után és a nehéz, tömítő ételek elkerülésével a

9 testben csökken a nagytakarítás heve, s egy nap frissen és megújulva ébredünk föl egy rövid, mély és háborítatlan alvásból. Ahogy a fölhalmozott szemét és törmelék eltávozik, visszatér életerőnk és magabiztosságunk. A búzafülé talán a létező leghatásosabb és legbiztonságosabb gyógyító segédszer. Nem azért, mert elpusztítja a baktériumokat vagy a rosszindulatú sejteket, mint egyes gyógyszerek, hanem mert az egész testet képes megerősíteni az immunrendszer támogatásával. Még nem ismeretes pontosan, hogyan javítja az immunrendszer állapotát. Határozott érzésem, hogy gyógyító erejének a kulcstényezője nem egy vagy két alkotóeleme, hanem sokkal inkább különféle kémiai és tápértékek, valamint energetikai tulajdonságok egyedülálló keveréke. A test betegségleküzdő képességét az immunrendszer határozza meg. A búzafülé és más nyers élelmiszerek ennek javításán keresztül növelik az esélyét annak, hogy fölülkerekedjünk bármilyen egészségügyi problémán.

10 Ezzel szemben a mai gyógyszereket csupán egy-két tünet megszüntetésére adják anélkül, hogy hatékonyan megerősítenék a teljes egészségi állapotot. Valójában egyetlen orvosság sem gyógyított meg még senkit. Hippokratész, az orvoslás atyja ezzel tökéletesen tisztában volt. Megállapítása szerint a test gyógyítja önmagát; az orvos csupán a természet segédje. A búzafüvet egyedülálló tápláló és tisztító tulajdonságai a fűlevek tényezőjével kombinálva (erről később beszélek még) ideális szövetségessé tették a betegségek elleni harcban, beleértve az olyan bajokat is, mint például a szívinfarktus vagy a ráknak bizonyos formái, különösen azok, amelyek csökkentik az immunreakciókat, és gyengítik a testet a mikrobák és vírusok elleni csatában. A búzafűvel és más nyers ételekkel együtt mindaz, ami erősíti a szervezetet, kiváltképp az immunrendszert, a jóllétünket szolgálja. VÉDELEM A VÁROSI ÉLET ÁRTALMAIVAL SZEMBEN A tudósok egy-egy csoportja nap mint nap kideríti valamely kemikáliáról, hogy veszélyes rákkeltő anyag, míg a szakemberek egy másik csoportja létrehoz egy újabbat. A levegő belélegezhetetlen, a víz túl savas és szennyezett az iváshoz, és termőföldek hektárjait mossa el a víz évről évre. Rengeteg város, mely egykor a kultúra és a művészet éltető eleme volt, lassan hatalmas, zsúfolt, elektromos parlaggá válik, ahonnan az emberek éjszakára hazamenekülnek a külvárosokba. De még a külvárosokban is áldozatokat követel az ipari szennyezettség, a kipufogógáz és a mérgező vegyszerek. Úgy tűnik, amíg nem tapasztalunk meg egy nagyobb mérvű, környezetvédelmi alapú technológiai forradalmat, a szennyezés és a vele járó egészségi kockázatok megmaradnak. Szerencsére létezik ésszerű módja a városi ártalmak elleni harcnak. Belső védekezőképességünk megerősítésével megóvhatjuk magunkat a környezeti veszélyektől. Ha a védő folyamatok hatékonyabban működnek, a tüdőbe és a vérbe jutó mérgek nem időznek ott olyan sokáig. Hosszan elnyúló mérgezéseket egy egészséges máj könnyebben tud semlegesíteni. Ha kevesebb nehéz étel szerepel az étrendünkben, a vérünkben emelkedik az oxigénmennyiség, és könnyíthetünk a vérkeringés terhein. Utána a szennyezés már kevésbé érint meg bennünket, mint azokat, akik nem gondolnak az egészségükkel. Még az is bebizonyosodott, hogy a búzafű meg tud védeni bennünket mind az alacsony-, mind pedig a magas szintű sugárzástól (erről részletesebben később beszélek még). A telekommunikáció korában kevesebb dolog maradt ilyen sokáig rejtve,

11 mint a búzafülé. Bár változnak az idők, 1940 óta csak az utóbbi néhány évben folytattak jelentős kutatásokat a klorofillal és a búzafűvel kapcsolatban. Az összes tanulmány, amely rendelkezésemre állt, megállapította, hogy a búzafű a szervezet remek tisztítója, építője, gyógyítója, védője és megújítója. Kevés élelem vagy orvosság tartalmaz annyi aktív, élő összetevőt, mint a búzafű. Tagadhatatlan tény, hogy a búza- és más fű nélkül az emberi faj nem maradhatott volna fenn. Nem hagyhatjuk ki-használatlanul a búzafű rendkívüli tulajdonságait: tökéletesen biztonságos, bármilyen mennyiségben fogyasztható, továbbá könnyen és olcsón beszerezhető. 2. ZÖLD SZÍN AZ ÉLETÉRT Ötvenmillió évvel ezelőtt megérkezett bolygónkra őrangyalunk, a fű, hogy lehetővé tegye az életet, és előkészítse a Földet az emberi faj számára. Edmond Bordeaux Székely Ön talán magától értetődőnek tekinti a tavaszt miriádnyi zöldjével és testi, szellemi megkönnyebbülésével együtt. Vagy lehet, hogy papírmunkái túlságosan elfoglalják, és nem veszi észre a kertjében növekedő zöld fákat és füvet. Ám valószínűleg valahol a szíve mélyén emlékszik arra, hogy létezésünkért a Föld növényvilága a felelős. A fotoszintézis csodája nélkül kevés hő, belélegezhető levegő és fogyasztható táplálék lenne. Ahogy ez az emlék egyre inkább elhomályosodik, távolodik elménk tudatos részében, civilizációnk annál közelebb jut az elbukáshoz. Ez a fejezet a zöld növények ökoszisztémánkban betöltött szerepéről szól, valamint arról, hogy a klorofill, azaz a növény vére milyen összefüggésben áll az emberi vérrel. Magáról a klorofill természetéről, valamint a modern földművelés és táplálkozás hiányosságainak a kapcsolatáról is szó esik meg. Ha nem ügyelünk a zöld életre: a füvekre, a fákra és egyéb növényekre, azaz összefoglalóan a természet értékeire, hajlamosak leszünk visszaélni velük - saját kárunkra. Ahol a zöld életet teljesen kiirtják, a belvárosok szegénynegyedeiben és a börtönökben, ott az elmebetegség és az erőszakosság mindennapossá válhat. Los Angeles lakosai évekkel ezelőtt fölismerték a zöld növények és a fák jelentőségét. Egy helyi természetvédelmi csoport - a Zöld Emberek - megállapítása szerint, ha nem léteznének fák és zöld növények milliói, megszámlálhatatlan város lenne lakhatatlan a szennyezettség miatt. Kalifornia állama megbízta a Zöld Embereket egymillió szmognak ellenálló

12 fa ültetésével, mivel a meglévő fák közül rengeteg haldoklik. Japán tudósok kijelentették, hogy az emberek és az ipar fenntartásához sokkal több oxigénmennyiség szükséges, mint amennyit a környező zöld növények biztosítani tudnak. Ha Dél-Amerikában az Amazonas-környéki őserdők nem termelnének, és a széláramlatok nem szállítanának állandóan oxigént, a Japánhoz hasonló országok oxigénhiányban szenvednének. Viszont az Amazonas őserdői rohamosan zsugorodnak a papír- és egyéb fából készült termékek gyártása miatt, ezáltal a teljes légkörünk oxigéntartalma is csökken. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy megfeledkezzünk róla: a levegőnek és az éghajlatnak a minőségét mindenütt a zöld növényvilág határozza meg. A NÖVÉNY VÉRE Mondhatni, ami az embernek és az állatnak a tüdő, az a Földnek a zöld növényvilág, csak fordítva működik. Mégpedig azért, mert a növények széndioxidot lélegeznek be, és oxigént lehelnek ki, míg az emberek és az állatok a széndioxidot kilélegzik, az oxigént pedig beszívják. Tökéletes életközösség. Évekkel ezelőtt Dr. Hans Fischer és társai Nobel-díjat kaptak a vörös vérsejtekről szóló munkájukért. Kutatásaik közepette a tudósok észrevették, hogy az emberi vér, amely minden egyes sejthez oxigént szállít, molekuláris szinten gyakorlatilag azonos a klorofillal. Az emberi test vörös vérsejtjeinek jellegzetessége az oxigénszállító vörösvértest, melynek központi magja ásványi vaselemet tartalmaz. Ugyanakkor a legtöbb zöld növény jellegzetessége a klorofill, melynek magjában magnézium található. A alábbi ábra részletesen bemutatja a két molekula meglepő hasonlatosságát:

13 1930-ban Dr. A. Zin kimutatta, hogy a klorofill-injekció emeli a szokásos vörösvértest számmal rendelkező állatok vörös vérsejtjeinek számát. A Liverpooli Egyetem két tudósa, J. H. Hughs és A. L. Latner még tovább mentek. Az 1936-ban a JOURNAL OF PHYSIOLOGY című folyóiratban megjelent tanulmányukban beszámoltak naponkénti vércsapolással vérszegénnyé tett állatokról. Miután a vörösvértest szintjüket a normális felt alá csökkentették, tíz csoportra osztották szét őket. Öt csoport kontroll-állat egyáltalán nem kapott klorofillt. Azok, akik feldolgozatlan vagy nyers, finomítatlan klorofillt kaptak, mintegy ötven százalékkal meg tudták növelni a vörösvértest regenerációjuk sebességét, és az eredeti vérértékeiket hozzávetőlegesen két hét alatt megközelítették. Ezalatt a szintetikus klorofilit kapó csoport nem mutatott javulást a regeneráció sebességében. A tanulmány végén a tudósok megállapítása így hangzott: Úgy tűnik tehát, hogy az állati test képes a klorofilit vörösvértestté alakítani. Erre a célra a nyers, finomítatlan klorofill bizonyult a legjobbnak. Régebben egy-két orvos használta a klorofillt a vérszegénység kezelésére. De nem kell feltétlenül vérszegénynek lenni: a vörös vérsejtek növelése jobb vérkeringést, a sejtek tökéletesebb oxigénellátását és a test gyors

14 kitisztulását eredményezheti. Tapasztalataim legalábbis ezt bizonyítják. Így a szervezet (például az agy, mely a testben rendelkezésre álló oxigén huszonöt százalékát hasznosítja) az oxigént gyorsan föl tudja használni. A búzafülé segítségével a vérbe áramló oxigén ösztönzi többek között az immunrend-szer, azaz a természetes betegségmegelőző és -leküzdő eszközünk megerősödését. Más szavakkal: a búza-fű használatával a vér gazdagabb, a test pedig egészségesebb lesz. A KLOROFILL Talán kíváncsi arra, pontosan mi is a klorofill. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a sarjadó növényekben található zöld (néha bíborvörös) pigment, festékanyag. Vagy - ahogy korábban már említettem - a növény vére. Dr. Bircher, a híres svájci Bircher-Berner Klinika megalapítójával együtt azonban én is vallom, hogy a klorofill nem más, mint sűrített napenergia. A növények levelei a napfényt energiává alakítják át, és a rostokban tárolják. Akik húst esznek vagy tejet isznak, napenergiához csupán másodkézből jutnak, miután a tehén átalakította tejjé vagy hússá. A búzafülében található szárazanyag hetven százaléka megmunkálatlan, nyers klorofill. A búzafűből (és a nyers zöldségekből, a zöld hajtásokból és növényekből) koncentrált naperőhöz juthatsz, méghozzá első kézből. Dr. Bircher a zöld leveles zöldségekből és füvekből sajtolt levek gyógyászati értékének nyílt szó-szólója volt. A klorofill - mondta - javítja a szív működését, és kedvező hatással van az érrendszerre, a belekre, a méhre és a tüdőre. Ezért figyelembe véve serkentő tulajdonságait, páratlan erősítőszer. Pontosan ugyanaz az erő, amelytől a fák gyökerei és a fűcsomók idővel képesek átverekedni magukat a járdák cementjén, most elérhető a mi szervezetünk számára is a búzafű és egyéb zöld levek formájában. E létfontosságú erő hiánya a felelős mai betegségeinkért. Bármennyire is elhanyagoljuk a zöld növényeket az étrendünkben és az életünkben, szükségérzetünket sohasem törölhetjük ki tudatalatti emlékeinkből és fiziológiai rendszereinkből. AZ ÚJ ZÖLD FORRADALOM Sokan a jövő tudományától várnak választ a problémáikra, azonban az alapkutatások csökkenőben vannak, és rengeteg kísérletezés az ipar felé

15 terelődik. Vajon bízhatunk-e igazán a tudományban, hogy eligazít bennünket az életben? Kétségtelenül nagyon sokat köszönhetünk az elmúlt száz esztendő tudományos eredményeinek, viszont ahogy környezetünk egyre szennyezettebbé válik, és a rákban elhalálozottak aránya továbbra is nő, egyetlen reményünk az marad, ha testünket erősebbé és egészségesebbé tesszük. Erősebb, egészségesebb testet kizárólag a nyers, zöld étellel és búzafűvel teli étrend, egy kevés torna, valamint helyes, körültekintő hozzáállás eredményezhet. A sokat dicsért zöld forradalomnak köszönhetően az utóbbi évtizedekben a legkülönfélébb növények bő terméshozamában gyönyörködhetünk. Ez a zöld forradalom előre megfontolt volt, ám az általuk forradalminak és tökéletesítettnek nevezett mezőgazdasági technikák mögött szűklátókörű gondolkodás is megbújik, és a pozitív eredmények az emberi egészségre nézve korlátozottak. Rengeteg javított gabonatermést vágóhídra tenyésztett állatok etetésére fecsérelnek el, ráadásul a modern, iparosított mezőgazdaság romba dönti a termőföldeket. Azonkívül a vegyszeres gyomés rovarirtó szerek, valamint a műtrágya ártalmas a szervezetünkre. Én évek óta annak az új zöld forradalomnak vagyok a szószólója, amely sokkalta személyesebb. Csupán arról szól, hogy vezessük be otthonunkba a zöld növényeket és eledeleket, valamint a füvet. Egyáltalán meglepő, hogy élünk meg, annyira kevés zöldséget, gyümölcsöt és nyers ételt fogyasztunk. Élelmiszereink nagy részét kemikáliákkal dúsítják ben az Egyesült Államok arra a kétes hírnévre tett szert, hogy a történelem során ő az első nemzet, amely étrendjének ötven százalékát feldolgozott árucikkekből állítja össze. Az előre feldolgozott élelmiszerek ilyen fokú fogyasztása veszélyes; ez a degenerációs betegségek (amelyek közül sokat gyógyíthatatlannak titulálnak) járványokkal vetekedő mértékét eredményezte. Ennek fényében hogyan is hihetjük annyira öntelten, hogy tökéletesíthetjük a természetet? Voltaképpen egy új zöld forradalomra van szükség napjainkban. Olyanra, amely nem csak a természet fáinak és zöld növényeinek újratelepítésével foglalkozik, hanem a friss, zöld ételek és a búzafülé használatával a nemzeti véráramot is kitisztítja. A MAI TERMŐTALAJ ÉS AZ ÁSVÁNYOK Az ételeink termesztésére használt termőföldnek komoly figyelmet és törődést kellene kapnia. Évente több ezer hektárnyi termőtalaj nem csak tönkremegy, hanem hozzánk hasonlatosan vitalitását is elveszíti. Amikor a föld ásványianyag tartalma szegényes, tápanyagokban hiányos gabona terem rajta. Életben gazdag termőföld nélkül a gazdák mindjobban

16 rákényszerülnek különböző műtrágyákra és a vegyszeres permetekre, hogy életben tartsák csenevész növényeiket. A friss étel színe és íze termőtalajának ásványi értékét tükrözi. Vette-e már valaha a fáradságot, hogy az idényen kívül forgalomba hozott paradicsomot, kukoricát, uborkát vagy bármely egyéb növényt összehasonlítsa azzal, amit helyben termesztettek? Még egy ínyenc is felismeri a különbséget a helybeli gazdaságokban érlelt, illetve az áruházakban télen vásárolható paradicsom között. A cékla és a vérnarancs természetes pirossága, a káposzta vagy a fű zöldje telítettebbé és mélyebbé válik, ha maga a termőföld kiegyensúlyozott és élettel teli. Sajnálatos módon a gyümölcsöket és a zöldségeket sok esetben mesterségesen színezik. Ezeknek a növényeknek általában alig van ízük. A vegyszerrel kezelt zöldségeket és gyümölcsöket egy elhízott emberhez lehet hasonlítani, aki súlyát vízzel duzzasztott, ugyanakkor a szokásosnál kevesebb ásványi anyagot és vitamint tartalmazó, felesleges zsírral és szénhidrátokkal vette föl. Honnan juthatunk ásványi anyagokhoz, ha egészségesen akarunk táplálkozni? Bizonyosan nem félkész ételekből, húsból, cukorból, fehér kenyérből vagy vajból. Legjobb forrásaik a szervesen termesztett szárazföldön növő és tengeri zöldségek (főleg a mélyzöldek), a zöld hajtások és a búzafű. A biogazdák az új zöld forradalom részesei. Nem használnak műtrágyát, rovar- vagy gyomirtó szereket, sokkal inkább a gabonaforgatásra (a gabonamaradványok komposztálására), továbbá a rovarok, gyomnövények és más kártevők szabályozásának élettanilag biztonságos eszközeire építenek. A biogazdák természetes ásványokkal, földigilisztával és talajenzimekkel gazdagítva serkentik a talaj termékenységét. A szerves földben termesztett élelmek kiegyensúlyozottak, fogyasztásuktól egészségesek, nyugodtak leszünk. Mindamellett az utóbbi években sokan, akik nem kedvelik a zöldségeket, ásványi anyag szükségletük fedezésére tablettához folyamodtak, ami viszont veszélyes lehet, és zavart okozhat a testben. Ha valaki nem szereti a zöldségeket, sokkal jobb megoldás levet készíteni belőlük (leginkább a búzafűből), és azt meginni. Mivel a búzafű és más zöld növények szinte a legjobb étrendi alapú forrásai az ásványi anyagoknak, rövidesen aligha fogjuk kevesebbel beérni.

17 BARBARA MOORE KIVÉTELES TELJESÍTMÉNYE Néhány éve figyelemmel kísértem a Barbara Moore-ról szóló tudósításokat, aki útra készülődött: San Franciscótól egészen New Yorkig gyalogolt. Úgy tervezte, hogy negyvenöt nap alatt eléri a Big Apple-t, miközben füveken és vadon termő növényeken kívül mással nemigen fog táplálkozni. Barbara Moore az elmúlt évek alatt sokszor utazott Svájcba, hogy gyalogtúrákat tegyen az Alpokban. Hosszú vándorlásai alatt füveken, vadon termő növényeken és hóból olvasztott vízen élt. Egyszer keresztülgyalogolta Angliát is (vagyis néhány ezer mérföldet), és közben fenntartotta öt-hat mérföldes lépéshosszát napi tizenhat-tizennyolc órán át. Ötvenhat évesen Moore asszony megtörte azt az általános tévhitet, hogy húsra és sok-sok főtt ételre van szükségünk ahhoz, hogy erősek és teherbíróak legyünk. Aznap, mikor San Franciscóból elindult kimerítő transzkontinentális, maratoni gyaloglására, újságírók tanúsága szerint csupán banánt és egy üveg zellerlevet vitt magával. Ezek voltak az üt menti füvekből él ehető növényekből álló étrendjének egyetlen kiegészítői. Negyvenhat nappal később Moore asszony ünneplő barátok és meglepett riporterek kíséretében New Yorkba érkezett. 3. A BÚZAFŰ KLOROFILLJÁNAK MŰKÖDÉSE A Természet jót nevethet az ember úgynevezett tudományos ismeretein, amíg a fűszálat nem hasznosítja. Thomas A. Edison A zöld növények aktív összetevőiről az évek alatt sok elmélet látott napvilágot. Ám a mai napig nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogyan és miért működik a növényben található klorofill, az abscisic sav és az enzimek sokasága. Mégis rengeteg módját ismerjük annak, hogy ezek az anyagok miképpen segíthetnek az embereknek és az állatoknak. Ebben a fejezetben bemutatjuk a klorofill bámulatos vértisztító és -építő tulajdonságait, hatását a vérkeringésre és az oxigénellátásra, valamint szerepét a máj méregtelenítésében és regenerációjában. Test-szagtalanító sajátosságáról is szólni fogok, azonfelül a hatodik és a nyolcadik fejezet a búzafűnek sajátos betegségekre gyakorolt hatásairól szól. Társadalmunkban hatalmas nyomatékot kap a tisztaság, így szinte csoda, hogy ennyire keveseket érdekelnek a belső piszok okozta gondok. Miután

18 évek óta szennyezett környezetben élünk, nem kellene annyira naivaknak lennünk, hogy azt higgyük, tökéletesen semlegesítettünk minden mérget, amelyet az ételeinkkel megettünk, a vízzel megittunk, és a levegővel belélegeztük. Igazából egyetlen élő lélek sem marad a környezeti kockázatoktól érintetlen. A légáramlatok mérgező szintű ólmot, kadmiumot és szénmonoxidot szállítanak, melyek káros hatással vannak a májunkra, a tüdőnkre és az anyagcsere folyamatára. Csapvizünk klórral és nátrium-fluoriddal szennyezett, s ezek fejfájást és émelygést okozhatnak. Az áruházakban vásárolt élelmiszerek kémiai adalékokat, többek között fémnitrátokat, monosodium glutamátot, Nutrasweetet (vagy aszpartamint), fehérítőszereket, továbbá olyan szintetikus antioxidánsokat tartalmaznak, mint a BHT és a BHA. Ez mind csupa olyan anyag, amely allergikus reakciókat válthat ki, azonkívül túlságosan igénybe veszi a májat és a kiválasztásban résztvevő szerveket. Csak mostanában vizsgálják behatóan a levegőben, az ételekben és a vízben található szennyező anyagok ártó hatását. Kegyetlen eredmények születnek. Az adalékok közül néhány karcinogén (rákot okozó) vagy mutagen (azaz képes megváltoztatni a géneket vagy a DNS-t, és befolyásolhatja a későbbi nemzedékeket). Mivel ezeket a dolgokat a környezetünkben nem mindig sikerül elkerülnünk, legokosabb, ha megerősítjük a testünket annyira, hogy együtt tudjunk velük élni, s ne ők pusztítsanak el minket. A klorofill minden más élelmiszernél vagy orvosságnál jobban meg tud védeni bennünket a karcinogénektől. Úgy működik, hogy megerősíti a sejteket, méregteleníti a májat és a véráramot, és vegyi úton semlegesíti magukat a szennyezést okozó elemeket. Josihide Hagivara doktorral együttműködő japán tudósok fölfedezték, hogy a fiatal füvekben lévő enzimek és aminosavak hatástalanították a 3,4 benzpirénnek (a füstölt halban és a faszénen sült húsban található vegyületnek) a karcinogén és mutagén hatását. A füvek enzimei a gépkocsik kipufogójában lévő különféle nitrogén-vegyületek mérgező hatását is semlegesíteni látszottak. A Genetika Japán Kutató központjának (JAPAN RESEARCH CENTER OF GENETICS) vezetője, Cuneo Kada szerint ezek a vizsgálatok kimutatták, hogy a füvek anyagcseréje az állatokénál és emberekénél kifinomultabb, valamint bizonyos méreganyagokat hatékonyabban semlegesít. Személyes tapasztalatom, hogy a búzafülé étrendbe való beiktatásával megvédhetjük magunkat a szennyeződésektől.

19 A következő enzimek, a superoxid-diszmutáz (SOD), a proteáz, az amiláz és a kataláz felettébb hatékonynak tűnnek a test védekezésének megerősítésében. Nemrégiben Dr. Csiu-Nan Lai szintén ezzel kapcsolatos kísérleteket folytatott a Texasi Egyetemen. Dr. Lai kimutatta, hogy a búzafülé igencsak antimutagén. Emellett anti-neoplasztik képességeket is mutatott (tumor elleni küzdőképességet), ami szintén gátolja a sejtromboló anyagok tevékenységét, ám a szokásos gyógyszerek mérgező hatása nélkül. HOGYAN TISZTÍTJÁK A VERT A BÚZAFŰ ENZIMEI A fülében található rengeteg aktív összetevő tisztítja a vért, és semlegesíti a sejtekben tárolt mérgeket. Szeretek az emberi testre egy óriási, biológiailag aktív gyógyszergyárként gondolni. A bőr alatt vegyi folyamatok és reakciók milliói mennek végbe egyidejűleg. E kényes anyagcsere műveletek legtöbbje mögött az enzim ereje rejlik. Sokáig katalizátornak tekintették őket, viszont manapság már sok tudós megértette, hogy az enzim több puszta kiegészítő anyagnál: maga az életerő. Legyen szó akár a megvágott ujjad gyógyításáról, akár egy-két kilónyi fogyásról, a tényleges munkát az enzimek végzik. Tulajdonképpen minden cselekvés, a gondolkodástól kezdve az emésztésen át a lábad megmozdításáig, enzimek ezreinek a tevékenységét igénylik. Az enzimek legfőképpen a vértisztítás folyamatához nélkülözhetetlenek. Két alaptípusú enzimet alkalmazhatunk a vér, azaz tulajdonképpen a test tisztításának és újraépítésének folyamatában. Az első csoport a velünk született (belső) enzimek, amelyek a szervezetünkben találhatók meg. Ez a csoport jókora, intenzív méregtelenítésre alkalmas, viszont a kor előrehaladtával elhasználódik. Rövid életüket meghosszabbíthatjuk, ha a velünk született enzimeket megsegítendő étrendünket kiegészítjük külső enzimekkel, amelyek például a búzafűiében is fellelhetőek. A füvekben található számtalan enzim jótékony hatásából csak ügy vehetjük ki a részünket, ha nyersen esszük meg őket. A főzés az élelmiszerek enzim-tartalmának száz százalékát elpusztítja. Az enzimek munkájának egy bizonyos mennyisége is elvész, ha az ételeket hosszabb időre levegőn hagyjuk, feldolgozzuk vagy aszaljuk. Ezért javaslom, hogy otthon termesszük a saját búzafüvünket, és igyuk is meg nem sokkal a préselés után.

20 Az enzimek mellett a búzafű aminosav láncokat (polipeptideket) és bioflavonoidokat (vitaminokkal kapcsolatos összetevőket) is tartalmaz, amelyek szinten segítik a vér és más szövetek tisztulását. Az aminosavak egyenesen a vérbe szívódnak fel. Ott semlegesítik a mérgező elemeket: a kadmiumot, a nikotint, a stronciumot, a higanyt vagy a polivinil kloridot úgy, hogy átváltoztatják őket oldhatatlan sókká, amelyeket a test könnyebben el tud távolítani. Így az aminosavak a sejtek anyagcseréjét is serkentik. A flavonoidok úgyszintén méregtelenítik a sejteket, valamint megelőzik azok romlását. HOGYAN ÉPÍTI FÖL A VÉRT A BÚZAFŰ, ÉS HOGYAN SERKENTI AZ EGÉSZSÉGES VÉRKERINGÉST A búzafűlé folyékony oxigént tartalmaz. Az oxigén létfontosságú eleme számtalan folyamatnak a testben: serkenti az emésztést (az étel oxidálódását), a tiszta gondolkodást (ugyanis az agy a test oxigénellátásának a huszonöt százalékát hasznosítja) és a vér védekező oxidálódását (vagyis védekezését az anaerob baktériumok ellen). Elősegíti a jobb véráramlást is, s lényegében a test minden sejtjét táplálja. Dr. Arthur Robinsonnal, a Linus Pauling Intézet alapító társa beszélgetésünk során említette, hogy a búzafűlé magukat a véredényeket tűnik tágítani. Ez azt jelenti, hogy kiszélesíti az ereket, hogy a vér könnyebben átáramolhasson rajtuk. A fokozott keringés jobb ellátást jelent a sejtek számára, valamint a hulladék eltávolítása is hatékonyabb. Mindkét folyamat fontos a test gyógyulására és újjáépülésére nézve. Dr. Otto Warburg, egy német biokémikus Nobel-díjat nyert egy tanulmányáért, melyben nyilvánosságra hozta fölfedezését, hogy a rákos sejtek oxigén jelenlétében nem tudnak létezni. Ezért úgy gondolta, hogy a hatékonyság érdekében minden rákterápiának emelnie kellene a vér oxigéntartalmát, különösképp a rákos daganat helyszínén. Később meg bővebben szót ejtünk a búzafű és a rák összefüggéseiről. Számos állati és emberi alanyon folytatott kísérlet bizonyította, hogy a klorofill eredményesen kezeli a vérszegénységet (alacsony vastartalmat). Az Egyesült Államokban a serdülőkoron túli nőknek a harminc százaléka nagy valószínűséggel vérszegény. A férfiaknál a vérszegénység aránya ötvenéves kor fölött kezd emelkedni. A betegség főbb tünetei a kimerültség és az étvágytalanság. Egészséges, vasban bővelkedő vér termeléséhez az olyan kulcsfontosságú vitaminoknak, mint a B12 és a folsav, az ásványi anyagoknak, mint a vas, a

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás A víz nélkülözhetetlen A hidrogénben gazdag víz kutatása 2007. Ohsawa professzor a Japán Orvosi Egyetemen kiadott egy disszertációt a hidrogén terápiás

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása:

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Valamennyien hallottunk már arról, hogy a ginzeng mennyire hatékonyan erősíti az immunrendszert és tölti fel energiával a szervezetet.

Részletesebben

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Egy bölcs mondás szerint az leszel, amit eszel, vagyis elmondhatjuk, hogy létünk, így az egészségünk A szervezetünk nem működik megfelelően, ha nem kapja meg

Részletesebben

TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN

TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN TIHANYI András-TÓTH József - WEBER-SUTA Ágnes ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK!

Részletesebben

táplálkozásunkplálkoz

táplálkozásunkplálkoz Előtte Utána - 15 KG Mi befolyásolja olja az egészséget? get? stressz ökológia Genetikus adottságok táplálkozásunkplálkoz 15 Mi az egészs szséges és s táplt pláló étkezés? Hogyan hat a táplálkozás az egészségre?

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Az egyensúly belülről fakad!

Az egyensúly belülről fakad! Az egyensúly belülről fakad! TIENS BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA A Belső egyensúly tabletta étrend-kiegészítő készítményt különösen az emésztőrendszer működésének serkentésére fejlesztették

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Étrend-kiegészítők, vitaminok Az átlagos napi táplálkozás nem képes fedezni minden olyan tápanyag bevitelét, melyekre szervezetünknek szüksége van! Egészségünk megóvása

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

Szigorú minőségi követelmények

Szigorú minőségi követelmények Szigorú minőségi követelmények Tudományos alapokon nyugvó, biztonságos termékek Természet ihlette, hatékony összetevők és innovatív formulák Svédországi fejlesztések: szigorú minőségi elvárások és alapos

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

INFUSION. TIENS prémium teák

INFUSION. TIENS prémium teák INFUSION TIENS prémium teák TIENS TEÁK, HOGY JÓ NAPJA LEGYEN A tea az egyik legősibb és legnagyobb becsben tartott ital a világon. Elkészítésének módja és fogyasztása régóta fontos részét képezi a kínai

Részletesebben

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Tihanyi András Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Mindennapi útmutató a testi-lelki egészséghez * Diétás szakácskönyvek White Golden Book Budapest A könyv szerzője TIHANYI ANDRÁS dietetikus Lektorálta DR.

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG HAIR MINA

AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG HAIR MINA AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG A haj kommunikál rólunk, meghatározza az első benyomást és mutatja azt is, ha változunk Mit

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből TIENS KARDI Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal A világ legtisztább vizeiből Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal Ez

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Gyümölcsök erdőn-mezőn

Gyümölcsök erdőn-mezőn Húsos som piros bogyói A csonthéjas gyümölcseink közül az egyik legismertebb az erdők, cserjék, laza kötésű talajok kedvelt növénye, a pirosas színű húsos som. A gyümölcs ismeretes, édeskés-fanyar-savanykás

Részletesebben

Készítette: Szerényi Júlia Eszter

Készítette: Szerényi Júlia Eszter Nem beszélni, kiabálni kellene, hogy az emberek felfogják: a mezőgazdaság óriási válságban van. A mostani gazdálkodás nem természeti törvényeken alapul-végképp nem Istentől eredően ilyen-, azt emberek

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan!

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan! Napharcos biológiai sejtjavító specialista NAPHARCOS MAGAZIN 2014 november, 1. évfolyam. III. szám Légy erős, élj hosszan! Legyen több élet a napjaidban és több nap az életedben! AZ ÉLET DIADALA A Napharcos

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM Dr. Professzor emeritus Szent István (korábban Budapesti Corvinus)Egyetem Élelmiszertudományi Kar 2016.szeptember 14 II. Big Food Konferencia, Budapest

Részletesebben

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából származik. Egészségügyi szakértők szerint magasabb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális

Részletesebben

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET 1 Tartalom: Az egészségről mi az egészség az egészség alatti állapot veszélyei az egészség faktorai A kínai egészségmegőrző kultúra története módszerei és lényege A egészség kör elmélet tisztítás, pótlás,

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Miért egészséges a sertéshús?

Miért egészséges a sertéshús? A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves

Részletesebben

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs:

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: Transnational Innovation Platform from Cropfield to Table (HUHR/1001/2.1.3/0001 sz. Inno-CropFood) Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: New tasks in food and nutrition sciences (In Hungarian language) Official

Részletesebben

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés HÉTFŐ HOLD A folyékony elemekre hat, és azt várja, hogy a vasárnapi gondolatokat átgondoljuk és nyugodtan megfontoljuk. Ilyen nyugodt és harmonikus

Részletesebben

1. rész Kristálycukortól a Juhar szirupig

1. rész Kristálycukortól a Juhar szirupig EGÉSZSÉGES CUKORPÓTLÓK 1. rész Kristálycukortól a Juhar szirupig Sok gondot okoz, hogy ha valaki szereti az édeset, de nem eheti, mert cukorbeteg, valamilyen más betegsége van (pl. daganatos), könnyen

Részletesebben

www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a

www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a Mit tehetünk az egészségünkért egy kiváló víz segítségével? Nem szükséges vagy az életben, maga az élet vagy Egy átlagos emberi

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

Colostrum ESSENS. Természetesen tiszta termék

Colostrum ESSENS. Természetesen tiszta termék Colostrum ESSENS Természetesen tiszta termék Mi az a kolosztrum? A kolosztrum, más néven el tej, a tej egy fajtája, amit az emlősök emlőmirigyei a szülést követő néhány órában állítanak elő. Egyedülálló

Részletesebben

5. Egészséges emésztés

5. Egészséges emésztés 5. Egészséges emésztés A súlykontroll az egészséges emésztéssel kezdődik Az emésztőrendszered az egész szervezeted egyik legfontosabb része. Egy új felmérés szerint az embereket nagyon érdeklik az egészséges

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Macskatápok. Adult Cat

Macskatápok. Adult Cat A szokásos előfordulás mellett minden termékben fehérjéhez kapcsolt formában is megtalálhatók a főbb ásványi anyagok ezzel biztosítva a teljes beépülést. Több termék tartalmazza a nélkülözhetetlen kondroitin-szulfátot

Részletesebben

Bemutatkozás Megtisztelő számomra, hogy ellátogatott a Honlapomra!

Bemutatkozás Megtisztelő számomra, hogy ellátogatott a Honlapomra! Megtisztelő számomra, hogy ellátogatott a Honlapomra! Asztalos Lászlóné Ökogazda, Bio növényismerő és termelő, valamint Méhész végzettséggel, mint őstermelő, kistermelő, zöldség-lé készítő szeretném megismertetni

Részletesebben

E-vitamin és a tüdőrák

E-vitamin és a tüdőrák E-vitamin és a tüdőrák Nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztása felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának valószínű Az E-vitamin vegyületeknek két fő csoportja létezik, a tokoferol és a tokotrienol. Mindkét

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Noni, a sejtek ezermestere

Noni, a sejtek ezermestere Noni, a sejtek ezermestere A nonit polinéz törzsi gyógyítók 2000 éve használják láz, gyulladás, hasmenés, szorulás, állatharapás, r Az utóbbi évtizedek kutatásai sikerrel azonosították a gyümölcs jó néhány

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

Egy még hatékonyabb búzafűlé kúra érdekében

Egy még hatékonyabb búzafűlé kúra érdekében Egy még hatékonyabb búzafűlé kúra érdekében Olvassa figyelmesen az alábbi tanácsaimat! Emlékszik arra, hogy mit is javasoltam Önnek annak idején, amikor elkezdte a búzafűlé kúrát? Lehet, hogy már el is

Részletesebben

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista A tökéletes táplálkozás megvalósítása a természetes testi állapotért Különlegesen

Részletesebben

Probiotkius környezetstabilizáló termék

Probiotkius környezetstabilizáló termék ProBio Fürdőtisztító A ProBio Fürdőtisztító nagy hatékonyságú folyékony halmazállapotú ökológiai termék, ami vizes helyiségek takarításához lett kifejlesztve. Nem tartalmaz mesterséges alkotórészeket,

Részletesebben

RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ: FORMULA IV

RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ: FORMULA IV FORMULA IV RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ: FORMULA IV A megfelelõ táplálkozáshoz a vitaminok és ásványi anyagok szükségesek, de nem elegendõek. A megfelelõ forma eléréséhez más tápanyagok is hasonlóan fontos szerepet

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Life High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Tengerimalacok Mi az állatok tápláléka a természetben? Nyulak Gyógynövények Patkányok Bogarak Törpe Hörcsögök Bogarak Csincsillák Hörcsögök Bogarak Egerek

Részletesebben

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek).

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). Mivel az egész testünkben jelen van, sok információt nyerhetünk belőle, hisz egy

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

Egészséges ételek, életmódjához igazodva

Egészséges ételek, életmódjához igazodva 1 w 01/10 5299-Herbalife Formula 1 Shakes & Express Bar Gatefold ID: 5299-F1 Shakes & Exp Bar Gatefold_HU Egészséges ételek, életmódjához igazodva Formula 1 Shake a megfelelő testsúly-kontroll megoldás

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Egészségnap III. Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő

Részletesebben

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Ayurveda és a méregtelenítés 2. rész 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. Ügyvezető

Részletesebben

Tények a magas vérnyomásról

Tények a magas vérnyomásról 4 Magas vérnyomás Dr. Rath Cellular Health TM sejtegészségi ajánlásai a megelőzéshez és a kiegészítő terápiához Tények a magas vérnyomásról: Dr. Rath sejtegészségi ajánlásai - Egészségi előnyök a betegek

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök II.

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök II. 2009 szeptember 13. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Fűben-fában orvosság van tartja a népi bölcsesség, és ezt természetesen igaz most érő gyümölcseinkre is.

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:......

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:...... Fekete István Általános Iskola 13 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-9-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ

Részletesebben

Sütőipari termékkoncepciók

Sütőipari termékkoncepciók Sütőipari termékkoncepciók Ismerkedjen meg legsikeresebb és legkedveltebb koncepcióinkkal! A Zeelandia termékfejlesztése a nemzetközi fogyasztói piac felmérésein alapszik. Termékkoncepcióit ez alapján

Részletesebben

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek TERMÉSZET ÉS BIODIVERZITÁS Miért fontos Önnek is? A biodiverzitás az élet biológiai sokféleségét jelenti. Ez jólétünk és gazdaságunk alapja Az élelem, a víz, a levegő, az egészség, a talaj termőképessége

Részletesebben

Az egészséges élet innen kezdődik

Az egészséges élet innen kezdődik Az egészséges élet innen kezdődik Természetes baktériumölő hatóanyag Az ózont (O 3 ) erős oxidáló hatóanyagként tartják számon. Oxidációs folyamatai révén, amelyek a sejtek membránját pusztítják, megsemmisíti

Részletesebben

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus a jövő útja? Szupermarketekben egyre több vegán terméket, például tofut tempeht vagy szójajoghutot vásárolhatunk. A vegán és a vegetáriánus élelmiszer fogyasztás, vagyis az új táplálkozási piramis népszerűsítéséhez

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára.

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára. www.farmina.hu A MATISSE termékcsalád a kiváló minőségű macskatápok teljes választékát kínálja mindenfajta macska számára, melyek: Étvágygerjesztőek, így a legigényesebb és legkényesebb ízlés kielégítésére

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK -olcsók, könnyen beszerezhetők gyakoriak -100 kg évente -napi élelem egyötöde -arányuk általában nem kielégítő -nyersen, feldolgozva, tartósítva -gyökér, gumó, hagyma, szár, levél,

Részletesebben

2016 Júniusi AKCIÓK Kiadja a Hair-Line Kft. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk!

2016 Júniusi AKCIÓK Kiadja a Hair-Line Kft. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk! 2016 Júniusi AKCIÓK Kiadja a Hair-Line Kft. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk! ILCSI NYÁRI TESTÁPOLÓ CSOMAG Fekete szappan akció A csomag tartalma: 1 db Paradicsomos arc- és testápoló

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris

bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris КDа Céklalé frakcionálás molekuláris tömeg alapján, gélszűrés segítségével (laboratóriumi körülmények között) Egy speciális céklafajta

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 7-8. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 7-8. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története.

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története. C2H6O az alkohol Az etanol egyértékű, telített alkohol, a homológ sor második tagja a metanol után. A mindennapokban az alkohol, szesz szavakat az etil-alkoholra értjük, az alkoholos italok etanolt tartalmaznak.

Részletesebben

MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ BŐRSEJT-AKTIVÁLÓ SZÉRUM

MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ BŐRSEJT-AKTIVÁLÓ SZÉRUM MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ BŐRSEJT-AKTIVÁLÓ SZÉRUM FEDEZZE FEL A TUDOMÁNYOS ÁTTÖRÉST AZ EMBEREK RENGETEG PÉNZT KÖLTENEK FIATALOS KÜLSEJÜK MEGŐRZÉSÉRE Bőrápolás Akár 800 USD/hónap Invazív kezelések (Injekciós,

Részletesebben

Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com)

Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com) Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com) Wednesday, April 27, 2011 Néhány egyszerű példa azzal kapcsolatosan, hogy egy átlagos lakásban milyen elektromos sugárzás

Részletesebben

A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül

A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül I. A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül A rák legyőzése - 1. kötet: Az elképzelhetetlen megvalósítható 1. tény: Az iparosodott világban a harmadik leggyakoribb halálozási ok a rák A 21.

Részletesebben

Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet.

Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet. SZMOG Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet. A szmog a nevét az angol smoke (füst) és fog

Részletesebben

Amit az a llergiás nátháról tudni kell

Amit az a llergiás nátháról tudni kell Amit az a llergiás nátháról tudni kell írta: dr. Márk Zsuzsa pulmonológus, Törökbálinti Tüdőgyógyintézet MSD Pharma Hungary Kft. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8. Telefon: 888-5300, Fax: 888-5388 Mi

Részletesebben

NeoLife (GNLD) étrend-kiegészítők ajánlása Természetes alapok Tudományos háttér

NeoLife (GNLD) étrend-kiegészítők ajánlása Természetes alapok Tudományos háttér NeoLife (GNLD) étrend-kiegészítők ajánlása Természetes alapok Tudományos háttér Tudományos Tanácsadó Testület A tudományos kiválóság története Arthur Furst 1914-2005 Tiszteletbeli alapító tag, SAB Ph.D.,

Részletesebben

Keressünk jó termőhelyet a mandulának

Keressünk jó termőhelyet a mandulának Irán, Irak, Törökország, Szíria, Libanon, Kazahsztán, Üzbegisztán hegyeiben találhatók természetes élőhelyei. Az ókorban az egyik legfontosabb mezőgazdasági termék volt, széles körben termesztették a Földközi-tenger

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

Nyári forróság: takarmányozás és a klímaváltozás

Nyári forróság: takarmányozás és a klímaváltozás A bendőben ez az anyag semlegesíti a savfelesleget és hosszú ideig optimálisan tartja a ph-értéket, ráadásul mérsékli a bendő ph-jának ingadozását. Ez csak az egyik újdonság, amely a klímaváltozás okozta

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás Víztisztítási technológiák Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem. RKK. 2010. Vízfelhasználások Közműolló VÍZFORRÁSOK Felszíni és felszín alatti vizek

Részletesebben

Savasodás, vitaminok

Savasodás, vitaminok Savasodás, vitaminok Dr. Jekő József főiskolai tanár, intézetigazgató Nyíregyházi Főiskola, Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013. április 18-19.

Részletesebben

Méregtelenítés felsőfokon

Méregtelenítés felsőfokon Méregtelenítés felsőfokon Időről-időre hatalmába kerít minket a vágy, hogy megújítsuk környezetünket és mi magunk is egy kicsit f Első lépésként csapunk egy alapos nagytakarítást, kiselejtezzük a megunt

Részletesebben

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7 Gyógynövények babáknak és mamáknak Ánizs A Közép-Keleten és a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő szigeteken őshonos köz 1 / 7 Napjaink fitoterápiája a növény termését és annak illóolaját használja,

Részletesebben

MEGÚJULT Anti-aging system absolute termékcsalád. Rendkívül hatékony Anti-aging bőrápolás ÚJ! 40 év felett

MEGÚJULT Anti-aging system absolute termékcsalád. Rendkívül hatékony Anti-aging bőrápolás ÚJ! 40 év felett ÚJ! Rendkívül hatékony bőrápolás 40 év felett FŐ, INNOVATÍV HATÓANYAG: Nagy hatékonyságú Zöldalga kivonat, a tara fa 3 dimenziós szerkezetébe ágyazva Aktívan növeli a bőr kollagén és az elasztin termelését!

Részletesebben

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít!

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít! Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem Megnyugtat és kényelmet biztosít! Sebezhetőség a nehéz napokon A WHO adatai szerint a nőgyógyászati problémák 63%-át

Részletesebben