A szülészeti nőgyógyászati oxiológia aktualitásai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szülészeti nőgyógyászati oxiológia aktualitásai"

Átírás

1 A szülészeti nőgyógyászati oxiológia aktualitásai Összeállította: Dr.Lőrinczy Sándor szülész nőgyógyász főorvos, oszt.vez.h. Felső-Szabolcsi Kórház Kisvárda Szülészet-Nőgyógyászat (o.v.főorvos: dr. Novák Miklós)

2 Felhasznált anyag: Gőbl Gábor: Oxiológia ( Egyetemi tk.) Papp Zoltán: A szülészet nőgyógyászat tankönyve 2006 Papp Zoltán: Szülészet nőgyógyászati protokoll 2002 Thomas Rabe: Memorix Szülészet 1996

3 I. A helyszíni szülésvezetés oxiológia sajátosságai: - korlátozott ( leginkább fizikális) vizsgálati lehetőségek - az első beavatkozó adequat lépései sorsdöntőek lehetnek az anya és a magzat szempontjából - a beavatkozás vagy a gyógyszeres therápia sohasem lehet káros az anyára vagy a magzatra nézve! - rövid idő alatt kell kontaktust létesíteni, tájékozódni, anamnesist felvenni, vizsgálni, megnyugtatni a szülő nőt, illetve szükség esetén beavatkozni. - a vizsgálat lehetőség szerint a mentőápoló jelenlétében az intimitások figyelembe vételével történjen ( jogi szempontok) - szülő anya esetén lehetőleg külső vizsgálattal tájékozódjunk, speciális esetben azonban a vaginalis vizsgálatot ne késlekedjünk elvégezni rosszul értelmezett szemérmességből! - helyszíni beavatkozás csak kényszerhelyzetben történik általában, azonban anyai és/vagy magzati életveszély esetén el kell végezni

4 Vizsgálóeljárások: - anamnesis felvétele ( utolsó menses, terhességi kor, fő panasz, gyógyszerek szedése, szülészeti nőgyógyászati speciális előzmény, műtétek) csak az oxiológiai tájékozódás szempontjából fontos panaszokra koncentráljunk! - a beteg megtekintése: ( bőr,látható nyálkahártyák, terhesség nagysága, hüvelyi vérzés jellege, külsérelmi nyom,a környezet)

5 - külső vizsgálómódszerek: A magzat fekvése: a magzat hossztengelyének az anya hossztengelyéhez (gerincéhez) való viszonyát jelenti: a, hosszfekvés (párhuzamos) b, harántfekvés (90 fok) c, ferdefekvés ( szöget zár be) A magzat állása: a magzat hátának az anya oldalához való viszonyát jelenti. I.állás: az anya bal oldalának megfelelően helyezkedik el a magzat háta II.állás: az anya jobb oldalának megfelelően A magzat tartása: a magzat testrészeinek egymáshoz való viszonyát jelenti ( fejvégű hosszfekvésben a magzat koponyájának a törzshöz, medencevégű fekvésben pedig a magzat alsó végtagjainak a törzshöz viszonyított helyzetét jelenti)

6 - belső vizsgálómódszerek: ( a helyszínen leginkább vitális indikáció alapján) abszolút javallatok: 1. ikerszüléskor, ha az A magzat megszületése után a B magzat nem hosszfekvésben helyezkedik el 2. közvetlen életveszélyt jelentő vérzés esetén a placentáris vagy a postplacentáris szakban 3. medencevégű szülés esetén, ha a karok és/vagy a fej elakadnak 4. előesett köldökzsinór (anya térd-könyök helyzetben)

7 Leopold féle műfogások: I,II,III,IV, V.kiegészítő (Zangemeister féle)

8 II. Normál szülés vezetése helyszínen Szülésnek nevezzük a szaporodás élettani folyamatának azt a szakaszát, melynek során a magzat mellékrészeivel együtt távozik az anyából. Érett szülésről a betöltött 37.héttől a 42.hétig beszélünk. A 42. héttől túlhordásról van szó. Normál szülés esetén a hosszfekvésben, koponyatartásban elhelyezkedő magzat kielégítő szülőerők hatására élve, egészségesen, szövődmény nélkül megszületik, majd a lepény leválik szabályos időre hiánytalan burkaival együtt, majd távozik. A méh összehúzódik, vérzés a továbbiakban nem észlelhető, a szülőutakon sérülés nem következett be. jóslófájások tágulási szak kitolási szak lepényi szak postplacentáris szak A hosszfekvésben, koponyatartásban elhelyezkedő magzat megszületése közben négy forgást végez: flexio,rotatio,deflexio,külső forgás. Szülésvezetés intézeten kívül: 2-5% intézeten kívűl szül. Kiérkező mentőegység két okból vezet általában intézeten kívül szülést: -a szülőnő kitolási szakban van - mostoha időjárási viszonyok.

9 Szülésvezetés: - koponyavégű spontán szülés - med.végű fekvés, egyszerű fartartás: Bracht féle segédlet vállak-karok kifejtése: Müller féle, klasszikus fej kifejtése: Smellie Veit Beilleszkedési, tartási, forgási rendellenességek: 1. beilleszkedési: - asynclyticus (Naegele és Litzmann) 2. tartási: fejtető,homlok,arctartás 3. forgási: hátsó koponyaforgás, mély harántállás Ikerterhesség: fokozottabb kockázat, a szülésvezetés szempontjai.

10

11

12

13 A körülményekhez képest ideális feltételeket kell teremteni. Steril kautélák, 2 ezrelékes Neomagnol-oldat használata ( 1l víz+ 2 tbl.neomagnol) Tájékozódás ( anamnesztikus adatok) Kitolási szak irányítása.magzati szívhangok ellenőrzése. A szülésvezetés technikai lebonyolítása. Köldökellátás: ne végleges legyen, hanem a magzat köldökétől cm-re két köldökcsat, egymástól kb. 1 cm-re, és steril köldökollóval köztük átvágni a köldökzsinórt. Sterilitás alapvető! Lepényi szak vezetése: a szülészeti vérzések nagyrésze a lepényi szak helytelen vezetéséből adódik. - aktív: nem ajánljuk a helyszíni ellátásban -passzív: türelem, lepényleválási jelek: - méh tarajosodása - kzs. kijjebb csúszik - Küstner-Csukalov -jel Credé féle műfogás: csak atonia sub partu esetén ajánlható helyszínen (cave!inversio) Hólyag kiürítése szülés után ajánlatos. Sérülések felismerése, revísio fontos! Beakarni az anyát fontos. A lepény bemutatása kötelező az átvevő intézményben. A szülést vezető oxiológus az anyát és gyermekét az intézeti átvételig nem hagyhatja magára!

14 III: Szülésvezetés a magzat medencevégű fekvése estén A szülések 3-5 %-ában a magzat medencevégű fekvésben helyezkedik el. A medencevégű szülés vezetése mindig bizonyos kockázattal jár, hiszen a legnagyobb magzati átmérőt jelentő koponya utoljára születik meg. A medencevégű szülést Bracht szerint vezetjük le. Előkészítés, lemosás, harántágyon való elhelyezés. A hólyagot érdemes kiüríteni előtte, episiotomia végzése előírás. Technikai kivitelezés. A magzatot húzni tilos! A segítő óvatos expressioja a vállak megszületése után a fej kigördülése közben fontos, mert segít flexióban tartani a koponyát.

15

16

17 Szövődmények: Karok felcsapódása: klasszikus karkifejtés - a karokat mindig a gát felől fejtjük ki - a megfelelő kart a megfelelő kézzel - a karokat mindig a magzat arca előtt simítjuk le - mindig izületre gyakorolt óvatos nyomással Fej elakadása: Mauriceau -Smellie -Veit -féle műfogás A magzatot hasával lefelé a bal alkarunkon lovagoltatjuk ugyancsak ezen kéz mutató és hüvelykujját a magzat fossa caninájába helyezzük,majd a jobb kezünk mutató és középső ujjával villa alakban megragadjuk a magzat nyakát és lassan lefelé húzzuk,míg meg nem támaszkodik a tarkó a symphisis alatt. Ezt követően a magzat törzsét az anya hasa felé borítjuk. A segítő expressioja fontos. Hibák: a magzat húzása A lapockák megszületése után nem észleljük hogy felcsapódtak a karok,várakozunk több fájáson át. A kzs. kompresszió miatt a magzat kitolási szakban történő elhalásához vezethet. Oxytocin iv. adása elengedhetetlen a lapockák megszületése után ( közben). Fejkifejtés közben nem tartjuk flexioban a fejet ( súlyos magzati sérülés)

18 IV. Életveszély a szülés alatt A magzat megszületését követően a méh megfelelő összehúzódása, valamint az erekben kialakuló lokális véralvadás ( mikrotrombusok létrejötte) felelős a vérzés csillapodásáért. Figyelembe véve az uterus terhesség alatti igen jelentős vérátáramlását, valamint a lepény leválását követően kialakuló nagy sebfelületet, érthető hogy ezen mechanizmusok zavara estén percek alatt anyai életet veszélyeztető vérzés jöhet létre. Élettani körülmények között ml vérvesztés az elfogadható. Postpartum vérzésnek az ezt meghaladó mennyiséget nevezzük. Postpartum vérzés az összes szülések kb. 5 %-ában észlelhető. A postpartum vérzés a lepény megszületése előtt illetve a postplacentáris szakban jelentkezhet. Az összes szülés körüli anyai halálesetek %-a elvérzésre vezethető vissza. Tehát a szülés alatti körüli vérzés jelenti a leggyakoribb anyai életveszélyes állapotot ebben a szakban. A placenta nem válik le a szülést követő 30 percen belül: retentio placentae Teendő: ha jelentős mértékű vérzés nincs, vénabiztosítás, iv. folyadékpótlás, várakozás, ha viszont jelentősebb mértékű vérzés jelentkezik, akkor Crede -féle expressio, ha így sem válik le akkor manuális méhűri betapintás ( Wigand-féle aranyszabály!)és a lepény leválasztása, majd uterotonicum adása a teendő.

19 Lepény beágyazódási zavarok: placenta adherens,accreta, increta,percreta. A lepény megszületése utáni korai postpartum vérzéseknek négy oka lehet: - cotyledoretentio - atonia vera uteri - lágyrészsérülések - véralvadási zavarok (DIC) Hajlamosító körülmények: előzetes császármetszés, többedszer szülő anya,vérzési terhelő előzmény.stb. Atonia uteri kezelése: - 5NE oxytocin iv, hólyagürítés,mechanikus contractio,credé, 5NE oxytocin, Fritsch, Zweifel -műfogás,sze. hasi aorta kompressziója. manuális méhűri betapintás egyébként intézeti körülmények között az első teendő, de ép lepény ellenére helyszínen sem kell késlekedni elvégzésével profus vérzés esetén. Legfontosabb szempontok: - kóros vérzés ( veszélyhelyzet) felismerése - vérzésforrás meghatározása( diagnosztikus készség) - döntés és cselekvőképesség (vérzés okának megszűntetése) - elvesztett mennyiség pótlása (szervezőképesség) Magzatvízembolia Inversio uteri Fenyegető uterusruptura ruptura uteri.

20

21 Fenyegető méhrepedés: A megindult méhtevékenység hatására valamilyen oknál fogva a magzat nem tud megszületni, a szülőfájások mind gyakoribbak, erősebbek lesznek, végül a méh tartós contractúrába kerül fájásszünet nélkül és kialakul a fenti súlyos kórkép, melynek folytatása az uterus ruptúra. Okok: - téraránytalanság - abruptio placentae, UPA -fájáskeltők helytelen adagolása - előzetes méhműtét A szülés gyorsítására oxytocint adni műhiba! Klasszikus tünetek: az uterus contracturában van, kőkemény, fájdalmas, a Bandl-féle kontrakciós gyűrű a köldök felé közelít ferde lefutással. A méh két oldalán fájdalmas kötegként kívűlről is tapintható a kétoldali lig.rotundum.a hüvely felől változő erősségű véres folyás. Elhanyagolt harántfekvéshez gyakran csatlakozik. Az anyának halálfélelme van,nyugtalan,sápadt. Teendő: vénabiztosítás, sedálás, schokellenes therápia, morfin adása mg jöhet szóba.

22 Ruptura uteri: A legsúlyosabb és legrettegettebb szülési szövődmény, igen magas anyai és magzati halálozással. Formái: - túlfeszülés okozta - spontán - violens (trauma vagy műtétes szülészeti beavatkozás szövődményeként) - hegszétválás okozta Tünetek: mint a fenyegető uterusruptúránál, azonban a szülőnő halálsápadt, a fájdalom csúcspontján úgy érzi mintha megpattant volna valami benne, a fájdalom megszűnik, kissé megkönnyebbül, de perceken belül az akut hasi katasztrófa képe jelenik meg. Légszomja van, shockos, a magzat a hasüregbe kerülhet, hasfalon keresztül az aprórészek is tapinthatóak. Teendők: azonnal vénák biztosítása, masszív folyadékpótlás, kábító fájdalomcsillapító, O2-th, az intézet előzetes rádióértesítése. Szülőutak sérülései: vulva, hüvelyfal, gát, cervix.

23 V. Vérzést okozó kórképek a késői terhességben - megindult szülés ( vérzés mennyisége csekély un. tágulási vérzés) - placenta praevia ( elölfekvő lepény) - abruptio placentae ( részleges korai lepényleválás) - burokban futó ér megrepedése ( insertio velamentosa, vasa praevia) Placenta praevia: A lepény általában a méh fundusában, vagy a mellső vagy a hátsó falán tapad. Elölfekvő lepény esetén a placenta a passzív szakaszon tapad.a belső méhszájhoz való viszonya alapján négy formáját különítjük el: - placenta praevia totalis(centralis) - placenta praevia partialis - placenta praevia marginalis - mélyen tapadó lepény Placentamigráció jelentősége. A kóros lepénytapadás kialakulását elősegítik -előzményben terhességmegszakítás -többedik terhesség - korábbi császármetszés - endometritis

24 Klasszikus kép: Harmadik trimeszterben hirtelen fellépő friss jellegű vérzés, amit contractiok és egyéb tünetek nem kísérnek. Az első és a második trimeszterben pecsételgető vérzés utalhat rá. A magzat egyébként gyakran haránt vagy ferdefekvésben helyezkedik el, mert az elölfekvő lepény nem engedi az elölfekvő részt beilleszkedni. Cave!!! Vaginális vizsgálat TILOS! A terhesgondozási könyvet mindig érdemes átlapozni az ultrahangleleteknél, mert ez egyértelműen utal rá. Teendő: vénabiztosítás,folyadék, sze. schoktalanítás, sürgős intézetbe szállítás a fogadó intézet előzetes rádióértesítése mellett. Abruptio placentae: -enyhe vérezgetés -széli leválás -retroplacentaris haematoma - uteroplacentáris apoplexia Klasszikus kép: Az uterus állandó kontrakcióban van, deszkakemény tapintatú, a vérzés körömlakkszerű, sötét folyós jellegű, magzati szívhangok bradycardiásak, nagyobb területen bekövetkező leválásnál az anyának halálfélelme van, sápadt, praeshockos, shockos, tűrhetetlen fájdalmat jelez, a méh nagyon érzékeny nyomásra az adott területen. Teendő: Vénabiztosítás, sedálás,folyadékpótlás, shocktalanítás elkezdése a helyszínen.

25

26

27 VI. Kritikus állapot, életveszély a terhesség III.trimeszterében. Koraszülés. - terhességi hypertonia, toxaemia, praeclampsia,eclampsiás görcsroham - HELLP syndoma Terhességi hypertonia: 140/90Hgmm fölötti érték, ha 6 óránál nagyobb különbséggel kétszer észleljük. Terhesség alatt fellépő forma Essentialis ( secundaer) forma Késői terhességi toxaemia ( preeclampsia,eph-gestosis): Immunológiai eredet, endothelsejt dysfunctio, a spirális arteriák amelyek az intervillosus űrt ellátják médiájuk nem pusztul el a trophoblast invasio eredményeképpen vasodilatatív működése zavart szenved és vasoconstrikció jön létre. Genetikai okok.táplálkozási eredet ( Ca szerepe a megelőzésben)pg anyagcserezavar. Praeclampsia: - diastoles vérnyomás emelkedése - hirtelen jelentős testsúlygyarapodás ( látens oedemák) - proteinúria - fejfájás, rossz közérzet Teendők: sze. vérnyomáscsökkentés ( Cordaflex, sze. Ebrantil inkább rövid infusioban) Mg-therápia ( 4-6 g Mg- sulfat inj %-os Glucosumban)

28 Eclampsia: Tónusos-clónusos görcsökkel, eszméletvesztéssel járó, mind az anya, mind a magzat életét közvetlenül veszélyeztető kórkép. Súlyos praeeclampsiában váratlanul bármikor kitörhet. Szakaszai:- Prodroma beteg tekintete fixált, arcon, kézen apró rángások, kooperáció megszűnik, majd eszméletlenné válik a beteg. - Görcsös szak: másodperces tónusos szak, opisthotonus is felléphet, majd clónusos szak, mely arctól indul, majd fordítva oldódik, a beteg arca szederjes, nyelvét megharaphatja, véres habos nyál ürül. - Comatosus szak. A legsúlyosabb forma a status eclampticus, mely a fenti szakaszok állandósulásából alakulhat ki. A már kitört eclampsiás görcsrohamot nem lehet megállítani, fogak közé gézpólyát helyezve, a hasat sérüléstől védve törekszünk a melléksérülések elkerülésére. Therápia: vérnyomásrendezés( Ebrantil 12,5-25mg igen lassan iv. bolusban) Mg-therápia dehidrálás ( Mannisol-B), O2-therápia. Diazepam a görcskészség csökkentésére. HELLP syndroma: haemolysis, elevated liver enzymes, low platelet count A súlyos toxaemia anyai és magzati életet közvetlenül veszélyeztető formája, melynek igen magas az anyai és magzati halálozása. Sürgősségi ellátásra vonatkoztatva a legfontosabb az, hogy az émelygésről, gyomortáji, jobb bordaív alatti fájdalomról panaszkodó terhes anyát nehogy helyszínen hagyjuk, tévesen gastritisnek minősítve az esetet, mert a HELLP-syndroma egyetlen tünete sokszor csak ennyi!

29 HELLP syndroma:,haemolysis,elevated Liver enzymes,low Platelet count : hemolysis, májkárosodás, LDH, SGOT, SGPT emelkedés, a thrombocytaszám drasztikusan csökken. Összes terhességek 0,4%-a, a súlyos praeeclampsiás esetek 5-20%-a. Akár 70%-os anyai és magzati halálozás! 90%-ban epigastriális, vagy jobb bordaív alatti nyomásérzékenység, hányinger. Enyhe,vagy közepes hypertonia. Mindig gondoljunk rá ha terhes hasonló panaszokról számol be, tünetszegény, alattomos, nagyon veszélyes kórkép! ( A helyszínen soha ne hagyjuk ilyenkor a terhest, tévesen gastritisnek minősítve és a háziorvoshoz irányítva!)

30

31 Koraszülés: Ha a terhesség a betöltött 24. és a 37. hét között szüléssel fejeződik be, akkor koraszülésről beszélünk. Hazánkban jelenleg 8-9% a koraszülési arány. A perinatalis halálozás 80%-a a koraszülöttekből adódik. A túlélő koraszülöttekből még mindig magas a mentálisan és/vagy szomatikusan károsodott gyermekek aránya. Ezen adatokból következik, hogy a koraszülés megelőzése, a fenyegető koraszülés adequát therápiája mennyire fontos. A kérdést kissé sarkítva az első ellátóra vonatkoztatva az oxiológus majd a fogadó intézet szerepe és felelőssége a legjelentősebb a koraszülés megelőzésében. természetesen megindult koraszülést visszatartani nagyon nehéz, a szülésvezetésnél törekedni kell a minél kíméletesebb technikára. Okok: idő előtti burokrepedés, intrauterin fertőzés,polyhydramnion, méh fejlődési rendellenességei. stb.

32 Hajlamosító tényezők: korábbi koraszülöttek, művi vagy spontán vetélés az előzményben,méhszájelégtelenség,dohányzás,stressz,hugyúti fertőzések, súlyos anyai betegségek stb. A koraszülött veszélyeztettsége szülés alatt: - rossz a stresszhez való adaptáció - hypoxiára való fokozott érzékenység - sérülékeny magzati koponya - surfactant kevés Két fontos tényező a szülésvezetésben: a szülés alatti hypoxia megelőzése és a szülési trauma csökkentése. Teendők : bal oldalfekvő helyzetben vajúdás,késői burokrepesztés, kiadós gátmetszés, lágyrészek eltartása.

33 Tanácsok: Terhes anyának Seduxent ( kivéve eclampsiás görcsroham), Furosemidet és Dolargant ( kivéve uterus inversio,vagy ruptúra) lehetőleg ne adjatok. Placentaris szakban a köldökzsinórhoz kivéve ha rendkívül profus vérzés lép fel és aktívan kell vezetni a placentáris szakot vagy le kell választani a lepényt ne nyúljunk, ne húzgáljuk mert atonia lehet a vége, melynek uralása intézeti háttér mellett is nehéz időnként. Nagy terhesnél a vérnyomáscsökkentéssel nagyon vigyázzatok, mert túl gyors vérnyomáscsökkentés az anyai szövődmények mellett a lepényi perfusio kritikus szint alá csökkenését okozhatja és méhen belüli magzati elhalás lehet a következménye. Ez nem azt jelenti hogy nem kell használni helyszínen terhesnél antihypertensív gyógyszert / Hgmm körüli értéknél mindenképpen indokolt elkezdeni amennyiben a Ca-antagonista nem segített.

34 Igen bő hüvelyi vérzésnél, főleg a placentaris vagy postplacentaris szakban, vagy iker A magzat megszületése után végezzetek hüvelyi vizsgálatot! Terhesnél óvatosan, esetleg plcenta praevia lehet a háttérben, érdemes rápillantani vérző terhesnél a terhesgondozási könyvbe beírt, vagy a nála levő ultrahangleletekre! Nem kell ezt nagyon misztifikálni, nagyobb baj lehet belőle, ha indokolt esetben elmarad. Amennyiben abszolút indikációja áll fenn az oxiológiai ellátásban és a beteg megtagadja, ezt rögzíteni kell az esetlapon. Ezúton is felhívnám a figyelmet arra, hogy a dokumentáció milyen lényeges, különösen súlyosan kivérzett nőbeteg, szülés utáni állapot, vagy gyanús körülmények esetén. Határozott, nyugodt, diszkrét fellépésnél a betegnek eszébe sem jut megtagadni a hüvelyi vizsgálatot. Szülészeti esetekben az anya és a magzat élete függhet tőle.

35 A magnéziumot a fenyegető vetélésben és a koraszüléseknél többet kellene alkalmazni a helyszínen, hiszen perfusorral ebben az adagban egy időben elkezdett Mg-therápiával többet lehet használni, mint ártani. A terhes méh kb. 16.héttől érzékeny rá. Helyszíni therápiában Bricanyl és Partusisten injekciótól jobb óvakodni. A Dolargan adásának elég szűk körű az indikációja, véleményem szerint uterus inversio, vagy uterusruptúra esetén jön csak szóba. Az oxytocin adása iv. 5NE direktbe leginkább placentáris szakban többedszer szülőnél jön szóba az aktív lepényi szak vezetés részeként, postplacentáris szakban pedig atonia esetén. Ilyenkor ajánlom 500 Glucosumba 10 NE oxytocin helyezését és a maximális cseppszámmal indítani. Az uterust kívülről kézzel masszírozva kontrakcióba kell hozni.általában az átlagos atóniás jellegű vérzéseknél ez meg is oldja a problémát.insertio velamentosa esetén abszolút indikált 20 ml/h kezdősebességgel, perfusorral( 500 Glucose/5NE oxytocin)

36 A Bracht féle szülésvezetésnél a probléma a türelmetlenségből és a tapasztalatlanságból adódik, részben pedig a nem kielégítő utolsó tolófájás erősségéből. Húzni a szabályos Bracht-segédletnél soha nem szabad a magzatot, csak a gravitáció ellensúlyozásaként tartani. Azonban ha a lapockákig megszületett és a következő nyomásra sem jön ki, az azt jelenti hogy elakadt, ilyenkor szabályos kar és fejkifejtést kell végezni. Kapkodással súlyos magzati sérülést lehet okozni!

37

38

SZÜLÉSZETI OXYOLÓGIA FIGYELEM! A mentőápolói szakképzés ismeretei nem férnek bele 2 órába! ez nem helyettesíti azt

SZÜLÉSZETI OXYOLÓGIA FIGYELEM! A mentőápolói szakképzés ismeretei nem férnek bele 2 órába! ez nem helyettesíti azt A SZÜLÉS LEFOLYÁSA SZÜLÉSZETI OXYOLÓGIA FIGYELEM! A mentőápolói szakképzés ismeretei nem férnek bele 2 órába! ez nem helyettesíti azt A magzat méhen belüli elhelyezkedése I. FEKVÉS: hossztengelye az anyához

Részletesebben

Köldökzsinór-szövődmények. A magzatvíz mennyiségi eltérései: polyhydramnion, olygohydramnion.

Köldökzsinór-szövődmények. A magzatvíz mennyiségi eltérései: polyhydramnion, olygohydramnion. A méhlepény tapadási rendellenességei. Köldökzsinór-szövődmények. A magzatvíz mennyiségi eltérései: polyhydramnion, olygohydramnion. Dr. Szabó István Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati

Részletesebben

Terhességbefejező műtétek. Dr. Timmermann Gábor

Terhességbefejező műtétek. Dr. Timmermann Gábor Terhességbefejező műtétek Dr. Timmermann Gábor Terhességbefejező műtétek Terhességmegszakítás (nem kívánt terhesség) Műszeres befejezés (befejezettlen vetélés, missed ab.) Császármetszés Vákuum extrakció

Részletesebben

Fájásgyengeség. Viharos fájások. Méhrepedés. Dr. Timmermann Gábor

Fájásgyengeség. Viharos fájások. Méhrepedés. Dr. Timmermann Gábor Fájásgyengeség. Viharos fájások. Méhrepedés Dr. Timmermann Gábor Az uterus izomszerkezete Méhtevékenységet befolyásoló természetes tényezők Kontrakció Ösztrogén (oxytocin( érzékenység ) Prosztaglandinok

Részletesebben

Élettani vajúdás és szülés PAP KÁROLY

Élettani vajúdás és szülés PAP KÁROLY SZÜLÉSZET NŐGYÓGYÁSZAT Élettani vajúdás és szülés PAP KÁROLY 1 Élettani vajúdás Neuroendocrin szabályozás: Védőhatások: progeszteron-, oxitocináz-, sympathicus tónusfokozódás. Aktiváló tényezők: prosztaglandinok,

Részletesebben

Antepartum vérzések, DIC. Dr. Timmermann Gábor

Antepartum vérzések, DIC. Dr. Timmermann Gábor Antepartum vérzések, DIC Dr. Timmermann Gábor Antepartum vérzések I. Korai, 1. trimeszterbeli vérzések Fertőzés Kontakt vérzés Vetélés Extrauterin graviditas Polypus decidualis Trophoblast tumor Cervixcarcinoma

Részletesebben

Záróvizsga tételek 2016.

Záróvizsga tételek 2016. Záróvizsga tételek 2016. 1. A női medence (csontok, szalagok, összeköttetések, átmérők, síkok) A szülés várható időpontjának kiszámítása, UH. terminus A hüvelygyulladás tünetei, felismerése, kezelése Újszülöttek

Részletesebben

A normál szülés mechanizmusa Szülés alatti intenzív észlelés

A normál szülés mechanizmusa Szülés alatti intenzív észlelés A normál szülés mechanizmusa Szülés alatti intenzív észlelés Dr. Szabó István Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Szülés Tágabb értelemben azt a folyamatot nevezzük szülésnek,

Részletesebben

Hypertoniák terhesség alatt

Hypertoniák terhesség alatt Hypertoniák terhesség alatt Dr. Rigó János Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika A magas vérnyomás jelentősége terhességben Gyakoriság: 10-15% Szülőnők

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMAAJÁNLÁS Szülésznő szakirány

SZAKDOLGOZAT TÉMAAJÁNLÁS Szülésznő szakirány SZAKDOLGOZAT TÉMAAJÁNLÁS Szülésznő szakirány Téma 1. Szülésznői észlelés szerepe a szülőszobai ellátásban 2. A császármetszés gyakoriságának emelkedése (ok, háttér, következmény) 3. Burokrepesztés hatása

Részletesebben

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu 1. Fogamzás előtti ( praeconceptionalis ) tanácsadás, gondozás 2. Kismamák gondozása a szülésig 1. A kismama és fejlődő magzatának

Részletesebben

Koraszülés vezetése, helyszíni ellátás szempontjai

Koraszülés vezetése, helyszíni ellátás szempontjai Koraszülés vezetése, helyszíni ellátás szempontjai Készítette: Dr. Lőrinczi Sándor Felső-Szabolcsi Kórház Kisvárda Szülészet-Nőgyógyászat Koraszülésről beszélünk, ha a terhesség a betöltött 37.hét előtt

Részletesebben

Az Egészségügyi Világszervezet szülészeti ajánlásai Nõk Lapja Cafe 2003.12.01

Az Egészségügyi Világszervezet szülészeti ajánlásai Nõk Lapja Cafe 2003.12.01 Az Egészségügyi Világszervezet szülészeti ajánlásai Nõk Lapja Cafe 2003.12.01 A WHO Regionális Hivatalának összefoglaló jelentése [6] "Az Egészségügyi Világszervezet európai és amerikai regionális irodája

Részletesebben

Nehézségek a HELLP szindróma ellátásában. Budapest, Szent János Kórház Dr. Elek Fruzsina, Dr. Nyulasi Tibor

Nehézségek a HELLP szindróma ellátásában. Budapest, Szent János Kórház Dr. Elek Fruzsina, Dr. Nyulasi Tibor Nehézségek a HELLP szindróma ellátásában Budapest, Szent János Kórház Dr. Elek Fruzsina, Dr. Nyulasi Tibor HELLP szindróma A HELLP szindróma (Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelet count) a praeeclampsia

Részletesebben

Transcervicalis embryoscopia missed ab. esetén

Transcervicalis embryoscopia missed ab. esetén Hysteroscopia Transcervicalis embryoscopia missed ab. esetén Dr. Csécsei Károly, Dr. Musch Nikolett, Dr. Peitl Szilárd, Dr. Berkes Sándor Sopron MJV Erzsébet Kórház a DEOEC Oktató Kórháza Szülészeti és

Részletesebben

A SZÜLÉS Dr. Rigó János

A SZÜLÉS Dr. Rigó János A SZÜLÉS Dr. Rigó János A szülés rendkívül bonyolult élettani folyamat, melynek pontos szabályozásáról egyre több ismerettel rendelkezünk, azonban korántsem ismert minden részlete. Szülésnek nevezzük,

Részletesebben

WHO ajánlások Pozitív szülésélményt célzó szülészeti ellátás

WHO ajánlások Pozitív szülésélményt célzó szülészeti ellátás WHO ajánlások Pozitív szülésélményt célzó szülészeti ellátás Ellátás Javaslat Javaslat típusa Ellátás a vajúdás és a szülés során Tiszteletteljes szülészeti ellátás Hatékony kommunikáció Kísérő jelenléte

Részletesebben

Koraszülés és megelőzése. Dr. Timmermann Gábor

Koraszülés és megelőzése. Dr. Timmermann Gábor Koraszülés és megelőzése Dr. Timmermann Gábor Szülésszám alakulása Magyarországon 250 Élveszületések 200 150 100 50 0 1970 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986

Részletesebben

Kóros vajúdás és szülés

Kóros vajúdás és szülés Kóros vajúdás és szülés A méhtevékenység rendellenességei A magzat helyzeti rendellenességei Császármetszés, vacuum extractio Dr. Nagy Gyula Richárd PhD A méhtevékenység rendellenességei (uterus dysfunctio)

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET SZÜ LÉSZETI AJÁNLÁSAI

AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET SZÜ LÉSZETI AJÁNLÁSAI AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET SZÜ LÉSZETI AJÁNLÁSAI ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSOK A WHO Regionális Hivatalának összefoglaló jelentése AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET EURÓPAI ÉS AMERIKAI REGIONÁLIS IRO DÁJA 1985

Részletesebben

Terhesgondozás normál és különleges vonatkozásai. Dr. Timmermann Gábor

Terhesgondozás normál és különleges vonatkozásai. Dr. Timmermann Gábor Terhesgondozás normál és különleges vonatkozásai Dr. Timmermann Gábor Terhességhez kapcsolódó gondozás Optimális családtervezési tanácsadás Fogamzás előtti (praeconceptionalis( praeconceptionalis) ) gondozás

Részletesebben

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Melyik autoimmun betegség érinti a szülőképes nőket? Izületi betegségek : RA, SLE Pajzsmirigy betegségek: Kevert

Részletesebben

Terhességmegszakítás. Dr. Timmermann Gábor

Terhességmegszakítás. Dr. Timmermann Gábor Terhességmegszakítás Dr. Timmermann Gábor Megszülettünk hirtelen Egyikünk se kérte Kérve kérünk szép jelen Meg ne büntess érte. (Devecseri Gábor) Terhességmegszakítás Művi vetélés = abortus arteficialis

Részletesebben

KÉSÕI TERHESSÉGI TOXAEMIA

KÉSÕI TERHESSÉGI TOXAEMIA SZÜLÉSZET KÉSÕI TERHESSÉGI TOXAEMIA Magyar Nõorvos Társaság AZ EGYES SZERVRENDSZEREK ÉRINTETTSÉGÉRE UTALÓ JELEK ÉS TÜNETEK Szerv Tünet/lelet Mérsékelt Súlyos Érrendszer hipertónia 160/100

Részletesebben

A magzat növekedésbeli eltérései. A várandós nő tüdő, gastrointestinalis, máj és neurológiai kórképei

A magzat növekedésbeli eltérései. A várandós nő tüdő, gastrointestinalis, máj és neurológiai kórképei A magzat növekedésbeli eltérései. A várandós nő tüdő, gastrointestinalis, máj és neurológiai kórképei Prof. Dr. Rigó János egyetemi tanár, igazgató Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz.

Részletesebben

Minden leendő szülő számára a legfontosabb, hogy születendő gyermeke egészséges legyen. A súlyosan beteg gyermek komoly terheket ró a családra.

Minden leendő szülő számára a legfontosabb, hogy születendő gyermeke egészséges legyen. A súlyosan beteg gyermek komoly terheket ró a családra. Egészséges magzat, biztonságos jövő Minden leendő szülő számára a legfontosabb, hogy születendő gyermeke egészséges legyen. A súlyosan beteg gyermek komoly terheket ró a családra. A veleszületett fejlődési

Részletesebben

MEGRENDELŐ TERHESGONDOZÁSI CSOMAG SZOLGÁLTATÁSHOZ

MEGRENDELŐ TERHESGONDOZÁSI CSOMAG SZOLGÁLTATÁSHOZ MEGRENDELŐ TERHESGONDOZÁSI CSOMAG SZOLGÁLTATÁSHOZ páciens neve címe TAJ száma kezelőorvos neve, ha a páciens választott orvost Szüless nálunk! Otthonos és biztonságos! A MAI NAPON MEGRENDELEM A RÓBERT

Részletesebben

Terhesség immunológiai vonatkozásai. Dr. Kovács László SZTE ÁOK Reumatológiai Klinika Immunológiai Alapok Tanfolyam Szeged, október 2-3.

Terhesség immunológiai vonatkozásai. Dr. Kovács László SZTE ÁOK Reumatológiai Klinika Immunológiai Alapok Tanfolyam Szeged, október 2-3. Terhesség immunológiai vonatkozásai Dr. Kovács László SZTE ÁOK Reumatológiai Klinika Immunológiai Alapok Tanfolyam Szeged, 2014. október 2-3. Az immunrendszer terhességben Magzat: szemiallograft Th1/Th2/Th17

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

periarrest állapot: 14-600 /100 ezer terhesség cardiac arrest: 3-5/ 100 ezer terhesség a terhes nő resustitatioja= két páciens/ anya és magzat/ a

periarrest állapot: 14-600 /100 ezer terhesség cardiac arrest: 3-5/ 100 ezer terhesség a terhes nő resustitatioja= két páciens/ anya és magzat/ a periarrest állapot: 14-600 /100 ezer terhesség cardiac arrest: 3-5/ 100 ezer terhesség a terhes nő resustitatioja= két páciens/ anya és magzat/ a magzati túlélés legjobb lehetősége az anya túlélése fontos

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

KÖZPONTBAN A GYERMEK

KÖZPONTBAN A GYERMEK KÖZPONTBAN A GYERMEK Térségi ellátás és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Észak- közép- magyarországi térség Korszerű terhesgondozás Dr. Bálint Koppány Korszerű terhesgondozás A terhesgondozás célja:

Részletesebben

A magzat fejlődésének zavarai (1)

A magzat fejlődésének zavarai (1) 1 A magzat fejlődésének zavarai (1) Normál érték: az az érték, melyhez az újszülöttek fele tartozik (50 súlypercentil, spct). Fejlődés elmaradása (diszmaturitas) Szinonímák: kissúlyú (diszmaturus, retardált)

Részletesebben

Szigorlati vizsgatételek

Szigorlati vizsgatételek Szigorlati vizsgatételek Szülészet 1. Élettani változások a várandós nő szervezetében 2. A terhesség endokrinológiája 3. A várandós anyák gondozása 4. Neurológiai, szemészeti és pszichiátriai kórképek

Részletesebben

Élettani vajúdás és szülés Dr. Timmermann Gábor Babaváró tanfolyam 2007. Péterfy Sándor utcai Kórház Szülő-Nőbeteg Osztály Terhesség befejeződése Hüvelyi (természetes úton történő) szülés Fogó-műtét, vákuum

Részletesebben

A Kormány. /2010. ( ) Korm. rendelete. az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól

A Kormány. /2010. ( ) Korm. rendelete. az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól A Kormány /2010. ( ) Korm. rendelete az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. -a (1) bekezdésének v) pontjában,

Részletesebben

PCOS-ES BETEG TERHESGONDOZÁSÁNAK SPECIÁLIS VONATKOZÁSAI

PCOS-ES BETEG TERHESGONDOZÁSÁNAK SPECIÁLIS VONATKOZÁSAI PCOS-ES BETEG TERHESGONDOZÁSÁNAK SPECIÁLIS VONATKOZÁSAI Orosz Mónika ÁOK VI. évfolyam Témavezető: Dr. Deli Tamás DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika POLYCYSTÁS OVARIUM SZINDRÓMA Rotterdami Kritériumok

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A várandós nő gondozása

A várandós nő gondozása A várandós nő gondozása Dr. Rigó János egyetemi tanár, igazgató Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika A terhesgondozás célja 26/2014. (IV. 8.) EMMI

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Tájékoztató a Down szűrésről Első trimeszteri KOMBINÁLT TESZT

Tájékoztató a Down szűrésről Első trimeszteri KOMBINÁLT TESZT Tájékoztató a Down szűrésről Első trimeszteri KOMBINÁLT TESZT A terhességek kb. 1%-ában az újszülött teljesen egészséges szülőktől súlyos szellemi vagy testi fogyatékkal születik. A veleszületett értelmi

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-524/2016. számú ügyben, (Kapcsolódó ügy: AJB-272/2016)

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-524/2016. számú ügyben, (Kapcsolódó ügy: AJB-272/2016) Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-524/2016. számú ügyben, (Kapcsolódó ügy: AJB-272/2016) Előadó: dr. Kussinszky Anikó Az eljárás megindítása A Blikk c. napilap majd ennek nyomán több további

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

Nagyító alatt a szélütés - a stroke

Nagyító alatt a szélütés - a stroke Nagyító alatt a szélütés - a stroke A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezetõ okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az elõrejelzések

Részletesebben

5.4. kompetencia tábla

5.4. kompetencia tábla 5.4. kompetencia tábla Légutak Lélegeztetés Betegellátás ALAP MÁ 5.2 MÁ 5.5 MT MO Átjárható légutat biztosítani eszköz nélkül Pharingeális eszközöket alkalmazni Supraglotticus eszközöket alkalmazni Endotrachealis

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

Kihívások az ikerterhességek gondozása során

Kihívások az ikerterhességek gondozása során Kihívások az ikerterhességek gondozása során Dr. Hruby Ervin Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika A többes terhességek klinikai jelentősége Relatíve

Részletesebben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Dr. Vincze Áron egyetemi docens PTE KK I.sz. BelgyógyászaA Klinika Hepatológia szakvizsga- előkészítő tanfolyam, Balatonfüred 2011. március 8-10. Májbetegségek

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. augusztus 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. augusztus 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Kovács Tünde A minősítő beosztása: mb. főosztályvezető

Részletesebben

Roma terhesek gondozásának speciális szempontjai

Roma terhesek gondozásának speciális szempontjai Roma terhesek gondozásának speciális szempontjai Dr. Timmermann Gábor Forrás: Dr. Papp- Dr. Rigó: A várandós nő gondozása Miért kell külön foglalkoznunk ezzel a kérdéssel? Rasszizmusból? Nem, hanem mert

Részletesebben

Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia

Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár

Részletesebben

A terhesség megszakítása

A terhesség megszakítása Tájékoztató száma: T 2/06-1 A terhesség megszakítása A terhesgondozás jogi szabályozása Térítésmentes terhesgondozásra jogosult - a Magyarországon állandó jelleggel tartózkodó magyar állampolgár, illetve

Részletesebben

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia Mélyvénás trombózis és tüdőembólia dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák MVT és PE 1 MVT gyakori betegség Legtöbbször

Részletesebben

HOMEOPÁTIÁVAL ELÉRT EREDMÉNY PSORIASISBAN DR. DÉRER CECILIA HOMEOPATA BAJA II.INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS A PSORIASIS GYAKRAN ELŐFORDULÓ BŐRBETEGSÉG. A BETEGEK 5-8 %-A SZENVED

Részletesebben

A szülészet-nőgyógyászat tantárgy tematikája és a számonkérés szempontjai a gradualis és postgradualis képzést folytató orvostudományi egyetemeken

A szülészet-nőgyógyászat tantárgy tematikája és a számonkérés szempontjai a gradualis és postgradualis képzést folytató orvostudományi egyetemeken Kollokviumi, szigorlati és szakvizsgatételek A szülészet-nőgyógyászat tantárgy tematikája és a számonkérés szempontjai a gradualis és postgradualis képzést folytató orvostudományi egyetemeken Az orvostanhallgatók

Részletesebben

A betegségről. A kezelés célja, a műtéti javallat, kezelési eljárások

A betegségről. A kezelés célja, a műtéti javallat, kezelési eljárások A betegségről Az ajak és szájpadhasadékok a magzati élet korai szakaszában kialakuló veleszületett fejlődési rendellenességek. Lehetnek teljesek vagy részlegesek egyoldaliak vagy kétoldaliak illetve egymással

Részletesebben

A szülés szövődményei. Dr. Timmermann Gábor

A szülés szövődményei. Dr. Timmermann Gábor A szülés szövődményei Dr. Timmermann Gábor Korai anyai szövődmények Cervix-,, hüvely-, gátruptura vérzés Haematoma (gátseb!) Anyai kiserek elpattanása: Arcon petechiák Sclera bevérz rzés Retina bevérz

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosításai a Bizottság Határozatával egyidőben lépnek érvénybe. A Bizottsági Határozat

Részletesebben

HELLP szindróma sikeres kezelése esetbemutatás. Dr. Lantai Szilvia OVSz Szombathelyi Területi Vérellátó

HELLP szindróma sikeres kezelése esetbemutatás. Dr. Lantai Szilvia OVSz Szombathelyi Területi Vérellátó HELLP szindróma sikeres kezelése esetbemutatás Dr. Lantai Szilvia OVSz Szombathelyi Területi Vérellátó - extra testsúlynövekedés és generalizált ödéma (50%) A HELLP szindróma A preeclampsia súlyos, életveszélyes

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

Konferencia a perikoncepcionális egészségről és a veleszületett rendellenességek megelőzéséről. Szeged,

Konferencia a perikoncepcionális egészségről és a veleszületett rendellenességek megelőzéséről. Szeged, Konferencia a perikoncepcionális egészségről és a veleszületett rendellenességek megelőzéséről Szeged, 2010.06.10-11. A szülészeti ellátás hatása a csecsemők életkilátásaira Dr. Mészáros József OSZMK az

Részletesebben

IGLU Software (06-20) 537-33-21 iglu@t-online.hu www.iglu.hu

IGLU Software (06-20) 537-33-21 iglu@t-online.hu www.iglu.hu IGLU Software (06-20) 537-33-21 iglu@t-online.hu www.iglu.hu R e n d e l ő i p r o g r a m TERHESSÉGI ULTRAHANG VIZSGÁLATI MODUL 2007-11-02 - v 1.0.4 K e z e l é s i ú t m u t a t ó Rendelői program -

Részletesebben

Súlyos sérülésekhez társuló vérzés ellátása - európai ajánlás

Súlyos sérülésekhez társuló vérzés ellátása - európai ajánlás Súlyos sérülésekhez társuló vérzés ellátása - európai ajánlás 2010 - Nardai Gábor, Péterfy Kórház, Baleseti Központ XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus, 2010 Debrecen Súlyos sérülésekhez társuló

Részletesebben

Szülészeti intenzív ellátás. Dr. Fülesdi Béla

Szülészeti intenzív ellátás. Dr. Fülesdi Béla Szülészeti intenzív ellátás Dr. Fülesdi Béla Milyen betegségekről kell beszélni? 1. Súlyos szülészeti vérzések 2. Szeptikus shock 3. Vénás trombózis 4. Amnion folyadék embólia 5. Tokolízis és tüdőödéma

Részletesebben

Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK

Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK Az újszülöttben kialakuló trombocitopénia (

Részletesebben

Betegtájékoztató FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ. Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid. HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként.

Betegtájékoztató FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ. Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid. HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként. FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként. SEGÉDANYAG: Nátrium-klorid, trometamol, nátrium-hidroxid, injekcióhoz

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Gebhardt Nóra. 12 hét. Mindent az abortuszról (azt is, amit az orvosok nem közölnek)

Gebhardt Nóra. 12 hét. Mindent az abortuszról (azt is, amit az orvosok nem közölnek) Gebhardt Nóra 12 hét Mindent az abortuszról (azt is, amit az orvosok nem közölnek) Csak erős idegzetűeknek ajánlott! A könyv a nyugalom megzavarására alkalmas elemeket, felkavaró képeket tartalmaz. Előszó

Részletesebben

Önkéntes némaság - a mutizmus. Írta: Csányi Nikolett

Önkéntes némaság - a mutizmus. Írta: Csányi Nikolett Mi is a mutizmus? Az alkalmazkodó viselkedés zavara. A mutizmus némaságot jelent. Mutizmus során a beszédszervek épek, de súlyos viselkedéses gátlás (neurotikus zavar) alakul ki, és a gyermek nem beszél.

Részletesebben

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont.

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont. ACE-gátlók és angiotenzin II antagonisták: alkalmazás terhességben és szoptatás alatt A PhVWP által 2008 októberben jóváhagyott alkalmazási előírás és betegtájékoztató szöveg ACE-gátlók Lisinopril, Fosinopril,

Részletesebben

Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai

Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai Páldy Anna Fodor József OKK Országos Környezetegészségügyi Intézet Környezetpolitikai fórum: A klímapolitika és a klímaváltozás főbb kérdései,

Részletesebben

TÚLHORDÁS, TERMINUS TÚLLÉPÉS*

TÚLHORDÁS, TERMINUS TÚLLÉPÉS* TÚLHORDÁS, TERMINUS TÚLLÉPÉS* Szülészeti és Nõgyógyászati Szakmai Kollégium Bevezetés TÉMAKÖR ÉS CÉL A terhességi terminus elérése után bizonyítottan növekszik a perinatalis mortalitás. A terminustúllépés

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2422-06 Ultrahang-diagnosztikai eljárások kivitelezése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2422-06 Ultrahang-diagnosztikai eljárások kivitelezése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Intézménye szakdolgozói részére továbbképzést szervez. Munkahelyi vezetője Önt bízza meg a Hasi ultrahang diagnosztika a mindennapokban című előadás megtartásával. A felkészülés során folyamatosan

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Császármetszés

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Császármetszés BETEGTÁJÉKOZTATÓ Császármetszés Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály: Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály 1. Alapvető anatómiai

Részletesebben

Kemoterápiás lehetőségek terhesség alatt kialakult emlőrák esetén. Dr. Bánhidy Ferenc

Kemoterápiás lehetőségek terhesség alatt kialakult emlőrák esetén. Dr. Bánhidy Ferenc Kemoterápiás lehetőségek terhesség alatt kialakult emlőrák esetén Dr. Bánhidy Ferenc Emlőrák Várandósság alatt az emlőrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganattípus. Pregnancy associated breast cancer

Részletesebben

Az agyműködés globális vagy fokális zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, melynek. nincs más bizonyítható oka,

Az agyműködés globális vagy fokális zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, melynek. nincs más bizonyítható oka, Stroke Az agyműködés globális vagy fokális zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, melynek nincs más bizonyítható oka, mint az agy vérkeringésében kialakult kóros eltérés (WHO) Stroke

Részletesebben

Perinatalis mortalitás. Neonatológiai statisztikai fogalmak. Csecsemőhalálozás. Érett újszülöttek és koraszülöttek jellemzői

Perinatalis mortalitás. Neonatológiai statisztikai fogalmak. Csecsemőhalálozás. Érett újszülöttek és koraszülöttek jellemzői Neonatológiai statisztikai fogalmak Adamovich Károly 2007. V. évfolyam előadása Perinatalis mortalitás > 28. hét, i.u. elhalt magzatok + megszületés után az első 168 órában meghaltak Késői magzati halálozás

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

A PAJZSMIRIGY GÖBÖK ALKOHOLOS KEZELÉSÉRÕL (betegtájékoztató és beleegyezõ nyilatkozat)

A PAJZSMIRIGY GÖBÖK ALKOHOLOS KEZELÉSÉRÕL (betegtájékoztató és beleegyezõ nyilatkozat) A PAJZSMIRIGY GÖBÖK ALKOHOLOS KEZELÉSÉRÕL (betegtájékoztató és beleegyezõ nyilatkozat) Az alkoholos kezelésrõl röviden. Az alkoholos kezelést évtizedek óta alkalmazzák pl. gócos máj-, és vesebetegségek

Részletesebben

PRÉMIUM SZÍNVONALÚ VÁRANDÓSGONDOZÁSI CSOMAGOK AZ RMC-BEN

PRÉMIUM SZÍNVONALÚ VÁRANDÓSGONDOZÁSI CSOMAGOK AZ RMC-BEN PRÉMIUM SZÍNVONALÚ VÁRANDÓSGONDOZÁSI CSOMAGOK AZ RMC-BEN PRÉMIUM SZÍNVONALÚ VÁRANDÓSGONDOZÁSI CSOMAGOK AZ RMC-BEN Rendelőnkben teljes körű várandósgondozást nyújtunk, mely nemcsak a magyar egészségügyi

Részletesebben

Postmenopausalis intrauterin synechiák

Postmenopausalis intrauterin synechiák Postmenopausalis intrauterin synechiák Csécsei K, Berkes S, Timmermann G: Sopron MJV Erzsébet Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály Endoszkópos beavatkozások Sopron, MJV Erzsébet Kórház Szülészeti

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2479-10 Állapotfelmérés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2479-10 Állapotfelmérés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön a sürgősségi osztályra érkezik egy súlyos traumás beteggel mentőgépkocsi ápolójaként. Adja át a beteget a sürgősségi szakápolónak! Az átadás során az alábbi szempontok alapján tájékoztassa

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

A subendometrialis zona változásai az uterus kóros állapotaiban. Csécsei Károly Bodrogi Nándor Koltai Miklós Baranyai Tibor

A subendometrialis zona változásai az uterus kóros állapotaiban. Csécsei Károly Bodrogi Nándor Koltai Miklós Baranyai Tibor A subendometrialis zona változásai az uterus kóros állapotaiban Csécsei Károly Bodrogi Nándor Koltai Miklós Baranyai Tibor Soproni Erzsébet Kórház Szülészet- Nőgyógyászat és Radiológiai Osztálya A méh

Részletesebben

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve:

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: ADATLAP A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: Születési év, hely, idő: Foglalkozás: Munkahely megnevezése: Cím: Mobil telefonszám: E-mail

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

szívben meghatározása. caseosának nevezzük. 41344 41345 41346 mác.14.

szívben meghatározása. caseosának nevezzük. 41344 41345 41346 mác.14. TESZTKÉRDÉSEK - Szülészet KÉRDÉS A B C D A köldökzsinór álcsomói legtöbbször a magzat a vena umbilicalis gyakorlati jelentőségük B és C súlyos hypoxiáját okozzák kanyarulataiból, tágulataiból képződnek

Részletesebben

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer Dengue-láz Dr. Szabó György Pócsmegyer Történelem Az ókori Kínában leírták. 1906-ban igazolták, hogy szúnyog terjeszti a betegséget. 1907-ben igazolták, hogy vírus. A II. világháború után kezdett megvadulni

Részletesebben

Többes terhesség. Vércsoport incompatibilitas. Feto-maternalis transfusio. Dr. Hruby Ervin

Többes terhesség. Vércsoport incompatibilitas. Feto-maternalis transfusio. Dr. Hruby Ervin Többes terhesség. Vércsoport incompatibilitas. Feto-maternalis transfusio Dr. Hruby Ervin Az ikerterhességek gyakorisága Hellin-Zeleny-szabály: kettes ikerszülések gyakorisága: 1:85 hármas ikerszülések

Részletesebben

Végleges SPC és PIL megfogalmazások a PhVWP 2011 júniusi állásfoglalása alapján. SPC 4.3 pontja SPC 4.4 pontja SPC 4.6 pontja SPC 5.

Végleges SPC és PIL megfogalmazások a PhVWP 2011 júniusi állásfoglalása alapján. SPC 4.3 pontja SPC 4.4 pontja SPC 4.6 pontja SPC 5. Hidroklorotiazid (HCT) alkalmazása szoptatáskor + SPC és PIL egységes megfogalmazások ACE-gátlók önálló, vagy HCT-vel való kombinációjának alkalmazásakor terhességben és szoptatáskor Végleges SPC és PIL

Részletesebben