A szülészeti nőgyógyászati oxiológia aktualitásai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szülészeti nőgyógyászati oxiológia aktualitásai"

Átírás

1 A szülészeti nőgyógyászati oxiológia aktualitásai Összeállította: Dr.Lőrinczy Sándor szülész nőgyógyász főorvos, oszt.vez.h. Felső-Szabolcsi Kórház Kisvárda Szülészet-Nőgyógyászat (o.v.főorvos: dr. Novák Miklós)

2 Felhasznált anyag: Gőbl Gábor: Oxiológia ( Egyetemi tk.) Papp Zoltán: A szülészet nőgyógyászat tankönyve 2006 Papp Zoltán: Szülészet nőgyógyászati protokoll 2002 Thomas Rabe: Memorix Szülészet 1996

3 I. A helyszíni szülésvezetés oxiológia sajátosságai: - korlátozott ( leginkább fizikális) vizsgálati lehetőségek - az első beavatkozó adequat lépései sorsdöntőek lehetnek az anya és a magzat szempontjából - a beavatkozás vagy a gyógyszeres therápia sohasem lehet káros az anyára vagy a magzatra nézve! - rövid idő alatt kell kontaktust létesíteni, tájékozódni, anamnesist felvenni, vizsgálni, megnyugtatni a szülő nőt, illetve szükség esetén beavatkozni. - a vizsgálat lehetőség szerint a mentőápoló jelenlétében az intimitások figyelembe vételével történjen ( jogi szempontok) - szülő anya esetén lehetőleg külső vizsgálattal tájékozódjunk, speciális esetben azonban a vaginalis vizsgálatot ne késlekedjünk elvégezni rosszul értelmezett szemérmességből! - helyszíni beavatkozás csak kényszerhelyzetben történik általában, azonban anyai és/vagy magzati életveszély esetén el kell végezni

4 Vizsgálóeljárások: - anamnesis felvétele ( utolsó menses, terhességi kor, fő panasz, gyógyszerek szedése, szülészeti nőgyógyászati speciális előzmény, műtétek) csak az oxiológiai tájékozódás szempontjából fontos panaszokra koncentráljunk! - a beteg megtekintése: ( bőr,látható nyálkahártyák, terhesség nagysága, hüvelyi vérzés jellege, külsérelmi nyom,a környezet)

5 - külső vizsgálómódszerek: A magzat fekvése: a magzat hossztengelyének az anya hossztengelyéhez (gerincéhez) való viszonyát jelenti: a, hosszfekvés (párhuzamos) b, harántfekvés (90 fok) c, ferdefekvés ( szöget zár be) A magzat állása: a magzat hátának az anya oldalához való viszonyát jelenti. I.állás: az anya bal oldalának megfelelően helyezkedik el a magzat háta II.állás: az anya jobb oldalának megfelelően A magzat tartása: a magzat testrészeinek egymáshoz való viszonyát jelenti ( fejvégű hosszfekvésben a magzat koponyájának a törzshöz, medencevégű fekvésben pedig a magzat alsó végtagjainak a törzshöz viszonyított helyzetét jelenti)

6 - belső vizsgálómódszerek: ( a helyszínen leginkább vitális indikáció alapján) abszolút javallatok: 1. ikerszüléskor, ha az A magzat megszületése után a B magzat nem hosszfekvésben helyezkedik el 2. közvetlen életveszélyt jelentő vérzés esetén a placentáris vagy a postplacentáris szakban 3. medencevégű szülés esetén, ha a karok és/vagy a fej elakadnak 4. előesett köldökzsinór (anya térd-könyök helyzetben)

7 Leopold féle műfogások: I,II,III,IV, V.kiegészítő (Zangemeister féle)

8 II. Normál szülés vezetése helyszínen Szülésnek nevezzük a szaporodás élettani folyamatának azt a szakaszát, melynek során a magzat mellékrészeivel együtt távozik az anyából. Érett szülésről a betöltött 37.héttől a 42.hétig beszélünk. A 42. héttől túlhordásról van szó. Normál szülés esetén a hosszfekvésben, koponyatartásban elhelyezkedő magzat kielégítő szülőerők hatására élve, egészségesen, szövődmény nélkül megszületik, majd a lepény leválik szabályos időre hiánytalan burkaival együtt, majd távozik. A méh összehúzódik, vérzés a továbbiakban nem észlelhető, a szülőutakon sérülés nem következett be. jóslófájások tágulási szak kitolási szak lepényi szak postplacentáris szak A hosszfekvésben, koponyatartásban elhelyezkedő magzat megszületése közben négy forgást végez: flexio,rotatio,deflexio,külső forgás. Szülésvezetés intézeten kívül: 2-5% intézeten kívűl szül. Kiérkező mentőegység két okból vezet általában intézeten kívül szülést: -a szülőnő kitolási szakban van - mostoha időjárási viszonyok.

9 Szülésvezetés: - koponyavégű spontán szülés - med.végű fekvés, egyszerű fartartás: Bracht féle segédlet vállak-karok kifejtése: Müller féle, klasszikus fej kifejtése: Smellie Veit Beilleszkedési, tartási, forgási rendellenességek: 1. beilleszkedési: - asynclyticus (Naegele és Litzmann) 2. tartási: fejtető,homlok,arctartás 3. forgási: hátsó koponyaforgás, mély harántállás Ikerterhesség: fokozottabb kockázat, a szülésvezetés szempontjai.

10

11

12

13 A körülményekhez képest ideális feltételeket kell teremteni. Steril kautélák, 2 ezrelékes Neomagnol-oldat használata ( 1l víz+ 2 tbl.neomagnol) Tájékozódás ( anamnesztikus adatok) Kitolási szak irányítása.magzati szívhangok ellenőrzése. A szülésvezetés technikai lebonyolítása. Köldökellátás: ne végleges legyen, hanem a magzat köldökétől cm-re két köldökcsat, egymástól kb. 1 cm-re, és steril köldökollóval köztük átvágni a köldökzsinórt. Sterilitás alapvető! Lepényi szak vezetése: a szülészeti vérzések nagyrésze a lepényi szak helytelen vezetéséből adódik. - aktív: nem ajánljuk a helyszíni ellátásban -passzív: türelem, lepényleválási jelek: - méh tarajosodása - kzs. kijjebb csúszik - Küstner-Csukalov -jel Credé féle műfogás: csak atonia sub partu esetén ajánlható helyszínen (cave!inversio) Hólyag kiürítése szülés után ajánlatos. Sérülések felismerése, revísio fontos! Beakarni az anyát fontos. A lepény bemutatása kötelező az átvevő intézményben. A szülést vezető oxiológus az anyát és gyermekét az intézeti átvételig nem hagyhatja magára!

14 III: Szülésvezetés a magzat medencevégű fekvése estén A szülések 3-5 %-ában a magzat medencevégű fekvésben helyezkedik el. A medencevégű szülés vezetése mindig bizonyos kockázattal jár, hiszen a legnagyobb magzati átmérőt jelentő koponya utoljára születik meg. A medencevégű szülést Bracht szerint vezetjük le. Előkészítés, lemosás, harántágyon való elhelyezés. A hólyagot érdemes kiüríteni előtte, episiotomia végzése előírás. Technikai kivitelezés. A magzatot húzni tilos! A segítő óvatos expressioja a vállak megszületése után a fej kigördülése közben fontos, mert segít flexióban tartani a koponyát.

15

16

17 Szövődmények: Karok felcsapódása: klasszikus karkifejtés - a karokat mindig a gát felől fejtjük ki - a megfelelő kart a megfelelő kézzel - a karokat mindig a magzat arca előtt simítjuk le - mindig izületre gyakorolt óvatos nyomással Fej elakadása: Mauriceau -Smellie -Veit -féle műfogás A magzatot hasával lefelé a bal alkarunkon lovagoltatjuk ugyancsak ezen kéz mutató és hüvelykujját a magzat fossa caninájába helyezzük,majd a jobb kezünk mutató és középső ujjával villa alakban megragadjuk a magzat nyakát és lassan lefelé húzzuk,míg meg nem támaszkodik a tarkó a symphisis alatt. Ezt követően a magzat törzsét az anya hasa felé borítjuk. A segítő expressioja fontos. Hibák: a magzat húzása A lapockák megszületése után nem észleljük hogy felcsapódtak a karok,várakozunk több fájáson át. A kzs. kompresszió miatt a magzat kitolási szakban történő elhalásához vezethet. Oxytocin iv. adása elengedhetetlen a lapockák megszületése után ( közben). Fejkifejtés közben nem tartjuk flexioban a fejet ( súlyos magzati sérülés)

18 IV. Életveszély a szülés alatt A magzat megszületését követően a méh megfelelő összehúzódása, valamint az erekben kialakuló lokális véralvadás ( mikrotrombusok létrejötte) felelős a vérzés csillapodásáért. Figyelembe véve az uterus terhesség alatti igen jelentős vérátáramlását, valamint a lepény leválását követően kialakuló nagy sebfelületet, érthető hogy ezen mechanizmusok zavara estén percek alatt anyai életet veszélyeztető vérzés jöhet létre. Élettani körülmények között ml vérvesztés az elfogadható. Postpartum vérzésnek az ezt meghaladó mennyiséget nevezzük. Postpartum vérzés az összes szülések kb. 5 %-ában észlelhető. A postpartum vérzés a lepény megszületése előtt illetve a postplacentáris szakban jelentkezhet. Az összes szülés körüli anyai halálesetek %-a elvérzésre vezethető vissza. Tehát a szülés alatti körüli vérzés jelenti a leggyakoribb anyai életveszélyes állapotot ebben a szakban. A placenta nem válik le a szülést követő 30 percen belül: retentio placentae Teendő: ha jelentős mértékű vérzés nincs, vénabiztosítás, iv. folyadékpótlás, várakozás, ha viszont jelentősebb mértékű vérzés jelentkezik, akkor Crede -féle expressio, ha így sem válik le akkor manuális méhűri betapintás ( Wigand-féle aranyszabály!)és a lepény leválasztása, majd uterotonicum adása a teendő.

19 Lepény beágyazódási zavarok: placenta adherens,accreta, increta,percreta. A lepény megszületése utáni korai postpartum vérzéseknek négy oka lehet: - cotyledoretentio - atonia vera uteri - lágyrészsérülések - véralvadási zavarok (DIC) Hajlamosító körülmények: előzetes császármetszés, többedszer szülő anya,vérzési terhelő előzmény.stb. Atonia uteri kezelése: - 5NE oxytocin iv, hólyagürítés,mechanikus contractio,credé, 5NE oxytocin, Fritsch, Zweifel -műfogás,sze. hasi aorta kompressziója. manuális méhűri betapintás egyébként intézeti körülmények között az első teendő, de ép lepény ellenére helyszínen sem kell késlekedni elvégzésével profus vérzés esetén. Legfontosabb szempontok: - kóros vérzés ( veszélyhelyzet) felismerése - vérzésforrás meghatározása( diagnosztikus készség) - döntés és cselekvőképesség (vérzés okának megszűntetése) - elvesztett mennyiség pótlása (szervezőképesség) Magzatvízembolia Inversio uteri Fenyegető uterusruptura ruptura uteri.

20

21 Fenyegető méhrepedés: A megindult méhtevékenység hatására valamilyen oknál fogva a magzat nem tud megszületni, a szülőfájások mind gyakoribbak, erősebbek lesznek, végül a méh tartós contractúrába kerül fájásszünet nélkül és kialakul a fenti súlyos kórkép, melynek folytatása az uterus ruptúra. Okok: - téraránytalanság - abruptio placentae, UPA -fájáskeltők helytelen adagolása - előzetes méhműtét A szülés gyorsítására oxytocint adni műhiba! Klasszikus tünetek: az uterus contracturában van, kőkemény, fájdalmas, a Bandl-féle kontrakciós gyűrű a köldök felé közelít ferde lefutással. A méh két oldalán fájdalmas kötegként kívűlről is tapintható a kétoldali lig.rotundum.a hüvely felől változő erősségű véres folyás. Elhanyagolt harántfekvéshez gyakran csatlakozik. Az anyának halálfélelme van,nyugtalan,sápadt. Teendő: vénabiztosítás, sedálás, schokellenes therápia, morfin adása mg jöhet szóba.

22 Ruptura uteri: A legsúlyosabb és legrettegettebb szülési szövődmény, igen magas anyai és magzati halálozással. Formái: - túlfeszülés okozta - spontán - violens (trauma vagy műtétes szülészeti beavatkozás szövődményeként) - hegszétválás okozta Tünetek: mint a fenyegető uterusruptúránál, azonban a szülőnő halálsápadt, a fájdalom csúcspontján úgy érzi mintha megpattant volna valami benne, a fájdalom megszűnik, kissé megkönnyebbül, de perceken belül az akut hasi katasztrófa képe jelenik meg. Légszomja van, shockos, a magzat a hasüregbe kerülhet, hasfalon keresztül az aprórészek is tapinthatóak. Teendők: azonnal vénák biztosítása, masszív folyadékpótlás, kábító fájdalomcsillapító, O2-th, az intézet előzetes rádióértesítése. Szülőutak sérülései: vulva, hüvelyfal, gát, cervix.

23 V. Vérzést okozó kórképek a késői terhességben - megindult szülés ( vérzés mennyisége csekély un. tágulási vérzés) - placenta praevia ( elölfekvő lepény) - abruptio placentae ( részleges korai lepényleválás) - burokban futó ér megrepedése ( insertio velamentosa, vasa praevia) Placenta praevia: A lepény általában a méh fundusában, vagy a mellső vagy a hátsó falán tapad. Elölfekvő lepény esetén a placenta a passzív szakaszon tapad.a belső méhszájhoz való viszonya alapján négy formáját különítjük el: - placenta praevia totalis(centralis) - placenta praevia partialis - placenta praevia marginalis - mélyen tapadó lepény Placentamigráció jelentősége. A kóros lepénytapadás kialakulását elősegítik -előzményben terhességmegszakítás -többedik terhesség - korábbi császármetszés - endometritis

24 Klasszikus kép: Harmadik trimeszterben hirtelen fellépő friss jellegű vérzés, amit contractiok és egyéb tünetek nem kísérnek. Az első és a második trimeszterben pecsételgető vérzés utalhat rá. A magzat egyébként gyakran haránt vagy ferdefekvésben helyezkedik el, mert az elölfekvő lepény nem engedi az elölfekvő részt beilleszkedni. Cave!!! Vaginális vizsgálat TILOS! A terhesgondozási könyvet mindig érdemes átlapozni az ultrahangleleteknél, mert ez egyértelműen utal rá. Teendő: vénabiztosítás,folyadék, sze. schoktalanítás, sürgős intézetbe szállítás a fogadó intézet előzetes rádióértesítése mellett. Abruptio placentae: -enyhe vérezgetés -széli leválás -retroplacentaris haematoma - uteroplacentáris apoplexia Klasszikus kép: Az uterus állandó kontrakcióban van, deszkakemény tapintatú, a vérzés körömlakkszerű, sötét folyós jellegű, magzati szívhangok bradycardiásak, nagyobb területen bekövetkező leválásnál az anyának halálfélelme van, sápadt, praeshockos, shockos, tűrhetetlen fájdalmat jelez, a méh nagyon érzékeny nyomásra az adott területen. Teendő: Vénabiztosítás, sedálás,folyadékpótlás, shocktalanítás elkezdése a helyszínen.

25

26

27 VI. Kritikus állapot, életveszély a terhesség III.trimeszterében. Koraszülés. - terhességi hypertonia, toxaemia, praeclampsia,eclampsiás görcsroham - HELLP syndoma Terhességi hypertonia: 140/90Hgmm fölötti érték, ha 6 óránál nagyobb különbséggel kétszer észleljük. Terhesség alatt fellépő forma Essentialis ( secundaer) forma Késői terhességi toxaemia ( preeclampsia,eph-gestosis): Immunológiai eredet, endothelsejt dysfunctio, a spirális arteriák amelyek az intervillosus űrt ellátják médiájuk nem pusztul el a trophoblast invasio eredményeképpen vasodilatatív működése zavart szenved és vasoconstrikció jön létre. Genetikai okok.táplálkozási eredet ( Ca szerepe a megelőzésben)pg anyagcserezavar. Praeclampsia: - diastoles vérnyomás emelkedése - hirtelen jelentős testsúlygyarapodás ( látens oedemák) - proteinúria - fejfájás, rossz közérzet Teendők: sze. vérnyomáscsökkentés ( Cordaflex, sze. Ebrantil inkább rövid infusioban) Mg-therápia ( 4-6 g Mg- sulfat inj %-os Glucosumban)

28 Eclampsia: Tónusos-clónusos görcsökkel, eszméletvesztéssel járó, mind az anya, mind a magzat életét közvetlenül veszélyeztető kórkép. Súlyos praeeclampsiában váratlanul bármikor kitörhet. Szakaszai:- Prodroma beteg tekintete fixált, arcon, kézen apró rángások, kooperáció megszűnik, majd eszméletlenné válik a beteg. - Görcsös szak: másodperces tónusos szak, opisthotonus is felléphet, majd clónusos szak, mely arctól indul, majd fordítva oldódik, a beteg arca szederjes, nyelvét megharaphatja, véres habos nyál ürül. - Comatosus szak. A legsúlyosabb forma a status eclampticus, mely a fenti szakaszok állandósulásából alakulhat ki. A már kitört eclampsiás görcsrohamot nem lehet megállítani, fogak közé gézpólyát helyezve, a hasat sérüléstől védve törekszünk a melléksérülések elkerülésére. Therápia: vérnyomásrendezés( Ebrantil 12,5-25mg igen lassan iv. bolusban) Mg-therápia dehidrálás ( Mannisol-B), O2-therápia. Diazepam a görcskészség csökkentésére. HELLP syndroma: haemolysis, elevated liver enzymes, low platelet count A súlyos toxaemia anyai és magzati életet közvetlenül veszélyeztető formája, melynek igen magas az anyai és magzati halálozása. Sürgősségi ellátásra vonatkoztatva a legfontosabb az, hogy az émelygésről, gyomortáji, jobb bordaív alatti fájdalomról panaszkodó terhes anyát nehogy helyszínen hagyjuk, tévesen gastritisnek minősítve az esetet, mert a HELLP-syndroma egyetlen tünete sokszor csak ennyi!

29 HELLP syndroma:,haemolysis,elevated Liver enzymes,low Platelet count : hemolysis, májkárosodás, LDH, SGOT, SGPT emelkedés, a thrombocytaszám drasztikusan csökken. Összes terhességek 0,4%-a, a súlyos praeeclampsiás esetek 5-20%-a. Akár 70%-os anyai és magzati halálozás! 90%-ban epigastriális, vagy jobb bordaív alatti nyomásérzékenység, hányinger. Enyhe,vagy közepes hypertonia. Mindig gondoljunk rá ha terhes hasonló panaszokról számol be, tünetszegény, alattomos, nagyon veszélyes kórkép! ( A helyszínen soha ne hagyjuk ilyenkor a terhest, tévesen gastritisnek minősítve és a háziorvoshoz irányítva!)

30

31 Koraszülés: Ha a terhesség a betöltött 24. és a 37. hét között szüléssel fejeződik be, akkor koraszülésről beszélünk. Hazánkban jelenleg 8-9% a koraszülési arány. A perinatalis halálozás 80%-a a koraszülöttekből adódik. A túlélő koraszülöttekből még mindig magas a mentálisan és/vagy szomatikusan károsodott gyermekek aránya. Ezen adatokból következik, hogy a koraszülés megelőzése, a fenyegető koraszülés adequát therápiája mennyire fontos. A kérdést kissé sarkítva az első ellátóra vonatkoztatva az oxiológus majd a fogadó intézet szerepe és felelőssége a legjelentősebb a koraszülés megelőzésében. természetesen megindult koraszülést visszatartani nagyon nehéz, a szülésvezetésnél törekedni kell a minél kíméletesebb technikára. Okok: idő előtti burokrepedés, intrauterin fertőzés,polyhydramnion, méh fejlődési rendellenességei. stb.

32 Hajlamosító tényezők: korábbi koraszülöttek, művi vagy spontán vetélés az előzményben,méhszájelégtelenség,dohányzás,stressz,hugyúti fertőzések, súlyos anyai betegségek stb. A koraszülött veszélyeztettsége szülés alatt: - rossz a stresszhez való adaptáció - hypoxiára való fokozott érzékenység - sérülékeny magzati koponya - surfactant kevés Két fontos tényező a szülésvezetésben: a szülés alatti hypoxia megelőzése és a szülési trauma csökkentése. Teendők : bal oldalfekvő helyzetben vajúdás,késői burokrepesztés, kiadós gátmetszés, lágyrészek eltartása.

33 Tanácsok: Terhes anyának Seduxent ( kivéve eclampsiás görcsroham), Furosemidet és Dolargant ( kivéve uterus inversio,vagy ruptúra) lehetőleg ne adjatok. Placentaris szakban a köldökzsinórhoz kivéve ha rendkívül profus vérzés lép fel és aktívan kell vezetni a placentáris szakot vagy le kell választani a lepényt ne nyúljunk, ne húzgáljuk mert atonia lehet a vége, melynek uralása intézeti háttér mellett is nehéz időnként. Nagy terhesnél a vérnyomáscsökkentéssel nagyon vigyázzatok, mert túl gyors vérnyomáscsökkentés az anyai szövődmények mellett a lepényi perfusio kritikus szint alá csökkenését okozhatja és méhen belüli magzati elhalás lehet a következménye. Ez nem azt jelenti hogy nem kell használni helyszínen terhesnél antihypertensív gyógyszert / Hgmm körüli értéknél mindenképpen indokolt elkezdeni amennyiben a Ca-antagonista nem segített.

34 Igen bő hüvelyi vérzésnél, főleg a placentaris vagy postplacentaris szakban, vagy iker A magzat megszületése után végezzetek hüvelyi vizsgálatot! Terhesnél óvatosan, esetleg plcenta praevia lehet a háttérben, érdemes rápillantani vérző terhesnél a terhesgondozási könyvbe beírt, vagy a nála levő ultrahangleletekre! Nem kell ezt nagyon misztifikálni, nagyobb baj lehet belőle, ha indokolt esetben elmarad. Amennyiben abszolút indikációja áll fenn az oxiológiai ellátásban és a beteg megtagadja, ezt rögzíteni kell az esetlapon. Ezúton is felhívnám a figyelmet arra, hogy a dokumentáció milyen lényeges, különösen súlyosan kivérzett nőbeteg, szülés utáni állapot, vagy gyanús körülmények esetén. Határozott, nyugodt, diszkrét fellépésnél a betegnek eszébe sem jut megtagadni a hüvelyi vizsgálatot. Szülészeti esetekben az anya és a magzat élete függhet tőle.

35 A magnéziumot a fenyegető vetélésben és a koraszüléseknél többet kellene alkalmazni a helyszínen, hiszen perfusorral ebben az adagban egy időben elkezdett Mg-therápiával többet lehet használni, mint ártani. A terhes méh kb. 16.héttől érzékeny rá. Helyszíni therápiában Bricanyl és Partusisten injekciótól jobb óvakodni. A Dolargan adásának elég szűk körű az indikációja, véleményem szerint uterus inversio, vagy uterusruptúra esetén jön csak szóba. Az oxytocin adása iv. 5NE direktbe leginkább placentáris szakban többedszer szülőnél jön szóba az aktív lepényi szak vezetés részeként, postplacentáris szakban pedig atonia esetén. Ilyenkor ajánlom 500 Glucosumba 10 NE oxytocin helyezését és a maximális cseppszámmal indítani. Az uterust kívülről kézzel masszírozva kontrakcióba kell hozni.általában az átlagos atóniás jellegű vérzéseknél ez meg is oldja a problémát.insertio velamentosa esetén abszolút indikált 20 ml/h kezdősebességgel, perfusorral( 500 Glucose/5NE oxytocin)

36 A Bracht féle szülésvezetésnél a probléma a türelmetlenségből és a tapasztalatlanságból adódik, részben pedig a nem kielégítő utolsó tolófájás erősségéből. Húzni a szabályos Bracht-segédletnél soha nem szabad a magzatot, csak a gravitáció ellensúlyozásaként tartani. Azonban ha a lapockákig megszületett és a következő nyomásra sem jön ki, az azt jelenti hogy elakadt, ilyenkor szabályos kar és fejkifejtést kell végezni. Kapkodással súlyos magzati sérülést lehet okozni!

37

38

KÉSÕI TERHESSÉGI TOXAEMIA

KÉSÕI TERHESSÉGI TOXAEMIA SZÜLÉSZET KÉSÕI TERHESSÉGI TOXAEMIA Magyar Nõorvos Társaság AZ EGYES SZERVRENDSZEREK ÉRINTETTSÉGÉRE UTALÓ JELEK ÉS TÜNETEK Szerv Tünet/lelet Mérsékelt Súlyos Érrendszer hipertónia 160/100

Részletesebben

A SZÜLÉS Dr. Rigó János

A SZÜLÉS Dr. Rigó János A SZÜLÉS Dr. Rigó János A szülés rendkívül bonyolult élettani folyamat, melynek pontos szabályozásáról egyre több ismerettel rendelkezünk, azonban korántsem ismert minden részlete. Szülésnek nevezzük,

Részletesebben

Szülészeti és nôgyógyászati károsodások. Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc. 23. fejezet

Szülészeti és nôgyógyászati károsodások. Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc. 23. fejezet Szülészeti és nôgyógyászati károsodások Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc 23. fejezet A terhesség és a munkaképesség A terhesség során elôforduló kóros állapotok Lampé László Veszélyeztetett terhesség

Részletesebben

TOXAEMIA, PRAEECLAMPSIA, ECLAMPSIA

TOXAEMIA, PRAEECLAMPSIA, ECLAMPSIA TOXAEMIA, PRAEECLAMPSIA, ECLAMPSIA Magyar Nõorvos Társaság A magas vérnyomással járó állapotok napjainkban is a terhespatológia legjelentõsebb kórképcsoportját képezik világszerte, tekintve, hogy egyaránt

Részletesebben

H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15259

H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15259 H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15259 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a védőnői szűrővizsgálatokról a várandós anya ellátásában Készítette: a Védőnői Szakmai

Részletesebben

A MAGYAR RESUSCITATIÓS TÁRSASÁG ÚJSZÜLÖTTEK ÚJRAÉLESZTÉSÉRE (NBLS) VONATKOZÓ 2004-ES AJÁNLÁSA

A MAGYAR RESUSCITATIÓS TÁRSASÁG ÚJSZÜLÖTTEK ÚJRAÉLESZTÉSÉRE (NBLS) VONATKOZÓ 2004-ES AJÁNLÁSA Újraélesztés 2004/1. 51 56. oldal A MAGYAR RESUSCITATIÓS TÁRSASÁG ÚJSZÜLÖTTEK ÚJRAÉLESZTÉSÉRE (NBLS) VONATKOZÓ 2004-ES AJÁNLÁSA Dr. Somogyvári Zsolt,(1) Dr. Balla György,(2) Dr. Ertl Tibor,(3) Dr. Görbe

Részletesebben

Szülészeti intenzív kórállapotok kezelése

Szülészeti intenzív kórállapotok kezelése Szülészeti intenzív kórállapotok kezelése Dr. Kiss Julianna Speciális aneszteziológiai és intenzív terápiás ellátás II. Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék DE OEC Cardiovascularis változások

Részletesebben

Fájásgyengeség. Viharos fájások. Méhrepedés. Dr. Timmermann Gábor

Fájásgyengeség. Viharos fájások. Méhrepedés. Dr. Timmermann Gábor Fájásgyengeség. Viharos fájások. Méhrepedés Dr. Timmermann Gábor Az uterus izomszerkezete Méhtevékenységet befolyásoló természetes tényezők Kontrakció Ösztrogén (oxytocin( érzékenység ) Prosztaglandinok

Részletesebben

A magzat agykárosodásának kockázati tényezői terhesség és szülés alatt

A magzat agykárosodásának kockázati tényezői terhesség és szülés alatt A magzat agykárosodásának kockázati tényezői terhesség és szülés alatt Előadók: DR. BEKE ANNA egyetemi docens Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Részletesebben

Baross utcai Szülészeti Esték (61)

Baross utcai Szülészeti Esték (61) Baross utcai Szülészeti Esték (61) A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakmai továbbképző sorozata A koraszülés megelőzése. Kockázatkezelés

Részletesebben

B E V E Z E T Ő. Kedves Olvasó!

B E V E Z E T Ő. Kedves Olvasó! edves lvasó! iadványunkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik agyarországon menekültként befogadó állomáson élnek vagy kényszerből idegenrendészeti fogdán tartózkodnak. egíteni szeretnénk vele továbbá mindazoknak,

Részletesebben

Egyes kockázati tényezők és kórjóslatot befolyásoló beavatkozások vizsgálata hármasiker-terhességben

Egyes kockázati tényezők és kórjóslatot befolyásoló beavatkozások vizsgálata hármasiker-terhességben Egyes kockázati tényezők és kórjóslatot befolyásoló beavatkozások vizsgálata hármasiker-terhességben Doktori értekezés Dr. Hruby Ervin Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető:

Részletesebben

Szülészet kollokvium vizsgakérdések

Szülészet kollokvium vizsgakérdések Szülészet kllkvium vizsgakérdések 1. tétel A terhesség gyanújelei Egész szervezetben létrejövő váltzás, mely felveti a terhesség gyanúját, de más élettani vagy kórs állapt kísérője is lehet. Ált. neurendkrin

Részletesebben

Hypertensiv krízisállapotok és a perioperatív hypertonia aktualitásai

Hypertensiv krízisállapotok és a perioperatív hypertonia aktualitásai ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNYEK / REVIEW ARTICLES Hypertensiv krízisállapotok és a perioperatív hypertonia aktualitásai Actualities of hypertensive crises and perioperative hypertension Gondos Tibor 1, Futó Judit

Részletesebben

Ikerterhesség. Ikerszületés

Ikerterhesség. Ikerszületés Farkasné Szilvási Éva Ápoló szak-1. évf-levelező 2008.09.22 Ikerterhesség Ikerszületés Két orvos beszélget: Mit szól hozzá, hogy így megszaporodtak az ikerszülések? Miért csodálkozik ezen? Ilyen közbiztonság

Részletesebben

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja. A védőnő feladatai a várandós gondozásban (1. módosított változat)

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja. A védőnő feladatai a várandós gondozásban (1. módosított változat) Jóváhagyom: Dr. Réthelyi Miklós miniszter ph A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja A védőnő feladatai a várandós gondozásban (1. módosított változat) Készítette: a Védőnői Szakmai Kollégium

Részletesebben

TERMÉSZETES SZÜLÉST A KÓRHÁZBAN

TERMÉSZETES SZÜLÉST A KÓRHÁZBAN BAKONYI MÁRTA ENTZ SAROLTA LOTZ GABRIELLA SINGHOFFER ÉVA TERMÉSZETES SZÜLÉST A KÓRHÁZBAN 1 Fotó: Nagy Hajni Születek Bakonyi Márta Entz Sarolta Lotz Gabriella Singhoffer Éva TERMÉSZETES SZÜLÉST A KÓRHÁZBAN

Részletesebben

A szoptatás orvosi szempontjai

A szoptatás orvosi szempontjai A szoptatás orvosi szempontjai Előadók: Dankáné Farkas Anna védőnő Szent Margit Kórház Általános és Intenzív Újszülöttosztály, Budapest Dr. Garamvölgyi Zoltán egyetemi tanársegéd Semmelweis Egyetem Általános

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára 3. RÉSZ ROSSZULLÉTEK 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mátrai István dr.

Részletesebben

VIZSGÁLATOK A VÁRANDÓSSÁG ALATT diagnosztikai vizsgálatok a baba és a mama egészségéért

VIZSGÁLATOK A VÁRANDÓSSÁG ALATT diagnosztikai vizsgálatok a baba és a mama egészségéért Az anya citomegalovírus-fertőzése a várandósság alatt vagy a szoptatás időszakában terjedhet a magzatra, illetve a csecsemőre. A magzati fertőzés súlyos, halmozott fejlődési rendellenességek kialakulásához

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Császármetszés. Készítette: A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Császármetszés. Készítette: A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Császármetszés Készítette: A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások Ez a protokoll - a brit NICE (National Institute for

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára 1. RÉSZ ALAPFOGALMAK 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mártai István dr.

Részletesebben

VESZÉLYEZTETŐ ÁLLAPOTOK, KERINGÉSMEGÁLLÁS FELISMERÉSE ÉS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA

VESZÉLYEZTETŐ ÁLLAPOTOK, KERINGÉSMEGÁLLÁS FELISMERÉSE ÉS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA MODULFÜZET Betegszállító felnőttképzési program 4. modul VESZÉLYEZTETŐ ÁLLAPOTOK, KERINGÉSMEGÁLLÁS FELISMERÉSE ÉS ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁSA Írta: Sonkoly Zoltán Lektorálta: Dr. Bumbera József HARRUCKERN JÁNOS

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NYESTE ZSOLT 2007 Tartalomjegyzék BEVEZETŐ...3 A MENTŐHÍVÁSRÓL...4 HOGYAN REAGÁLJUNK, HA MEGKÜLÖNBÖZTETŐ JELZÉSEIT HASZNÁLÓ JÁRMŰVEL TALÁLKOZUNK?...5 A BALESETI

Részletesebben

SZÜLÉSZET, NÕGYÓGYÁSZAT CSÁSZÁRMETSZÉS. A protokoll célja. 1. A szülõnõ felvilágosítása, a beleegyezés 1.2. A BELEEGYEZÉS 1.1.

SZÜLÉSZET, NÕGYÓGYÁSZAT CSÁSZÁRMETSZÉS. A protokoll célja. 1. A szülõnõ felvilágosítása, a beleegyezés 1.2. A BELEEGYEZÉS 1.1. CSÁSZÁRMETSZÉS Szülészeti és Nõgyógyászati Szakmai Kollégium Jelen protokoll nem egy betegség ellátásáról, hanem egy beavatkozásról szól, ezért szerkezete értelemszerûen eltér a minisztérium által javasolt

Részletesebben

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/19 Népbetegségek I. Anyagcsere betegségek Dr. Borda Ferenc 1. Cukorbetegség A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben

Részletesebben

A spontán koraszülés, mint multifaktoriális terhespathológiai kórkép. Doktori értekezés. Dr. Demendi Csaba

A spontán koraszülés, mint multifaktoriális terhespathológiai kórkép. Doktori értekezés. Dr. Demendi Csaba A spontán koraszülés, mint multifaktoriális terhespathológiai kórkép Doktori értekezés Dr. Demendi Csaba Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető: Hivatalos bírálók: Dr.

Részletesebben

Kedves Várandós Kismama!

Kedves Várandós Kismama! 2 Kedves Várandós Kismama! Gratulálunk, hiszen már Ön is tapasztalhatja azt a csodát, ahogyan az új kis élet napról-napra cseperedik testében. Ez az új élmények és érzések felfedezésének időszaka. Az anyaságra

Részletesebben

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Tartalom Gondolkodás és tevékenység a helyszínen...3 Tájékozódás a baleset helyszínén...3

Részletesebben