19. A marketingkutatás szerepe a marketingstratégia alkotásban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "19. A marketingkutatás szerepe a marketingstratégia alkotásban"

Átírás

1 Marketingkutatás

2 19. A marketingkutatás szerepe a marketingstratégia alkotásban

3 a) A vezetői döntési probléma és a marketingkutatási probléma meghatározása, eltérései A vezetői döntési probléma: probléma, melyet a döntéshozónak meg kell oldania. Arra a kérdésre ad választ, hogy mit kell a döntéshozónak tennie? Marketingkutatási probléma: probléma, amelynek megfogalmazásával meghatározhatóak a döntéshez szükséges információk és ezen információk megszerzésének módjai.

4 b) A marketingkutatás módszerei

5 c) A kutatási terv A kutatási terv a projekt elvégzésének kerete, mely tartalmazza: A szükséges információk meghatározását (szekunder és primer információk); A kutatási módszerek lerögzítését (feltáró, leíró vagy ok-okozati); A mérési és skálázási eljárásokat; A kérdőív összeállítását és a próbakérdezést (más módszer esetén a módszer leírását); A mintavételi módszert és a mintanagyságot és az adatelemzés tervét.

6 20. A kvalitatív kutatás jellemzői

7 a) A kvalitatív kutatás alkalmazási lehetőségei Széles körű adatkezelési módszerek Jellemzőjük Strukturálatlan Nem számszerűsített adatok Célja: új fajta megértés egy adott szituációval kapcsolatban megtapasztaljon egy folyamatot Piacfeltárás: Általános U&A (Usage and Attitude), azaz használat- és attitűdvizsgálatok, melyek az alábbi kérdésekre adnak választ: Újtermék fejlesztése Diagnosztikai tanulmányok: Kell-e változtatni a meglévő stratégián, terméken, kommunikáción?

8 b) A kvalitatív kutatás módszerei (fókuszcsoport, mélyinterjú, projektív A projekt céljait ismertetik a megkérdezettekkel, vagy az interjú jellege alapján ez egyértelmű. technikák) Kvalitatív kutatási eljárások Közvetlen (leplezetlen, nyílt) Közvetett (leplezett, burkolt) A projekt céljait itt nem ismerik a megkérdezettek. Fókuszcsoportok Mélyinterjúk Projektív technikák Strukturálatlan és közvetlen interjú, amelyben egy képzett moderátor beszélget a válaszadók kis csoportjával. Strukturálatlan, közvetlen, személyes interjú, ahol képzett kérdező beszélget egyetlen megkérdezettel. Strukturálatlan és közvetett megkérdezési forma, amely a válaszadót arra ösztönzi, hogy kifejezze motivációit, nézeteit, attitűdjét, érzését egy adott témával kapcsolatban. Asszociációs technikák Kiegészítő technikák Konstrukciós technikák Kifejezési technikák

9 c) A marketingkutatás lehetséges hibaforrásai

10 21. Leíró kutatási módszerek

11 a) A megfigyelés módszerei és alkalmazási lehetőségei Megfigyelésnek nevezzük az emberek magatartásának, tárgyaknak, eseményeknek szisztematikus módon történő rögzítését egy adott jelenséggel kapcsolatos információszerzés céljából. Megfigyelést lehet végezni természetes vagy laboratóriumi környezetben. A megfigyelés ezen kívül lehet strukturált vagy strukturálatlan. Módszerei: személyes megfigyelés; műszeres megfigyelés, audit, tartalomelemzés és nyomelemzés.

12 b) A megkérdezés módszerei és alkalmazási lehetőségei A megkérdezés a kvantitatív, leíró jellegű kutatási módszerek közé tartozik. Alapvető eszköze a kérdőív. A megkérdezés strukturált adatgyűjtés, mert a kérdőív formailag kötött, kérdései szigorú sorrendben követik egymást. A megkérdezés alkalmas a kutatásban résztvevők magatartásának, szándékainak, attitűdjének, ismereteinek, motivációinak, demográfiai és életstílusbeli jellemzőinek a leírására. Fajtái: telefonos, személyes, postai, online (összehasonlításának módjai)

13 c) A megfigyelés és a megkérdezés összehasonlítása A megfigyelés, bár valósabb képet ad a fogyasztó magatartásáról, nem tudjuk meg, hogy miért pont úgy cselekszik ahogy (miért éppen azt a terméket veszi le polcról). A megkérdezéssel ezzel szemben rákérdezhetünk arra, kinek, milyen okból, miért pont azt a terméket választotta. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy megfigyeléssel rá tudunk világítani arra, hogyan cselekszik a vásárló/fogyasztó, míg a megkérdezéssel azt tudjuk feltárni, hogy miért úgy cselekszik. A két módszer tehát kiegészíti egymást.

14 22. Mérés és mintavétel

15 a) A skálaképzés technikái (összehasonlító és nem összehasonlító skálák) Az összehasonlító skála elnevezése alapján arra alkalmas, hogy a vizsgált egységek, például márkák összehasonlítását elvégezzük, azok kedveltsége szerint. Páros összehasonlítás - A válaszadó egyszerre két tárgyat értékel, és kiválaszt közülük egyet valamilyen szempont szerint. Rangsor skála - A válaszadók több vizsgálati egységet értékelnek egyszerre, és valamely szempont alapján rangsorolják azokat. Konstans összegű skála - A válaszadók egy meghatározott szempont alapján adott pontértéket vagy más konstans összeget (pl. pénzösszeget) osztanak el a vizsgálati egységek között. Q-rendező technika - A vizsgálati egységek rangsorolását azok egy adott szempont szerinti hasonlóságára alapozva végzi el.

16 a) A skálaképzés technikái (összehasonlító és nem összehasonlító skálák) A nem összehasonlító skálák minden vizsgálati egységet a többitől függetlenül mérnek Folytonos értékelőskála - Grafikus értékelőskálának is nevezik, ahol a válaszadók egy egyenes vonal megfelelő pozíciójának megjelölésével értékelik a vizsgálati egységeket. A vonal két végén a vizsgált változó szélső értékei találhatóak. Diszkrét értékelőskála - A számok vagy rövid leírások szerepelnek minden egyes kategóriánál. A kategóriák a skálán elfoglalt helyük alapján sorrendbe vannak állítva. Likert-skála - Mérési skála 5 válaszkategóriával, amelyek a teljes mértékben egyetért és az egyáltalán nem ért egyet végpontok között helyezkednek el. Szemantikus differenciálskála - Hétfokú értékelőskála szemantikus jelentésű, ellentétes végpontokkal. Stapel-skála - Attitűdmérésre használható skála, amelyben egy jelző szerepel egy páros számú értéksor közepén. 10 kategóriából áll: -5-től +5-ig, semleges 0 érték nélkül.

17 b) A mintavételi eljárás 1. A sokaság meghatározása 2. A mintavételi keret meghatározása 3. A mintavételi technika kiválasztása 4. A mintanagyság meghatározása 5. A mintavétel végrehajtása

18 c) A mintavétel technikái (nem véletlen mintavétel, véletlen mintavétel) A nem véletlen mintavételi eljárások közé soroljuk az önkényes mintavételt is, amely megpróbál a kényes elemekből egy mintát nyerni. Az elbírálásos mintavétel olyan technika, ahol a sokaság elemeit a kutató saját megítélése alapján választja ki. Többnyire új termékek keresletének meghatározásakor és a tesztpiacok kiválasztásakor alkalmazzák. A kvótás mintavétel két szakaszból álló, korlátozottan önkényes mintavétel. Az első szakaszban a kutató felállítja a sokaság kontrollkategóriáit, azaz a kvótákat, amely lehet kor, nem, faj stb. A második szakaszban a mintaelemeket önkényesen vagy elbírálásos alapon választják ki. A hólabda-mintavétel olyan mintavételi eljárás, ahol a válaszadók kiinduló csoportját véletlenszerűen választják ki. A többi válaszadó a kiinduló csoport által javasoltakból vagy az adott információk alapján kerül kiválasztásra. Ezt a folyamatot hullámokban lehet elvégezni, ahogy a javaslatok által újabb javasolt személyekhez jutunk.

19 c) A mintavétel technikái (nem véletlen mintavétel, véletlen mintavétel) A véletlen mintavétel olyan mintavételi eljárás, ahol a sokaság valamennyi eleme ismert valószínűséggel kerülhet a mintába. Az egyszerű véletlen mintavétel (EVM). Itt a sokaság valamennyi eleme ismert, valamint azonos valószínűséggel kerülhet a mintába. Minden egyes elem a többitől függetlenül egy véletlen eljárással választanak ki egy mintavételi keretből. A szisztematikus mintavétel olyan véletlen mintavételi eljárás, ahol a mintát oly módon kapják, hogy véletlenszerűen kijelölnek egy kiindulópontot a mintavételi keretben, és ezt követően minden i-edik elemet választják ki. A rétegzett véletlen mintavételi eljárás két lépcsőből álló folyamat. Az első részben a sokaságot részsokaságokra vagy rétegekre osztják, a második részben pedig minden egyes rétegből véletlen eljárással választják ki a mintaelemeket. A csoportos mintavételi eljárás során először a célsokaságot egymást kölcsönösen kizáró, de együttesen véve a sokaságot egészében lefed_ részsokaságokra, azaz csoportokra osztják. Ezt követően a csoportokból véletlen mintát vesznek, például egyszerű véletlen mintavétellel. Minden egyes kiválasztott csoport esetében vagy az összes elemet beleveszik a mintába, vagy véletlenszerűen választják ki a mintaelemeket.

20 17. Online marketing

21 a) A marketingszemlélet változása az online marketing hatására Mindenki lehet információ-kibocsátó. Az online marketingben a tartalom a döntő a forma helyett. A háló technikai adottságaiból adódóan a több millió internetet használó közül rendkívül hatékonyan ki lehet választani a célközönséget. Az interneten alkalmazzák. elsősorban a pull jellegű marketingstratégiát Az értékesítés információkon keresztül történik, mivel a termék nem tud fizikai formájában megjelenni. Az interneten megszűnik az üzleti tevékenység lokális jellege. A világhálón megvalósítható a Niche-marketing is. A tranzakcióalapú szemlélettel szemben, amely egyszeri piaci cseréről szól, a hangsúly a vevőközpontú kapcsolati marketingre fogyasztók igényeinek megismerésére

22 b) Az online marketingstratégia lépései és az eredményesség mérés eszközei Milyen marketing célokat szeretnénk elérni? Kik alkotják a célcsoportomat? Hol érhetem el őket? Mely eszközök felelnek meg a céljainknak? Hogyan mérhetjük az eredményeinket? Web analatika, látogatószámlálók, rangsorok, cselekvésre történő felhívások, felmérések, társalgási index, egyedi landing page-ek

23 c) A keresőmarketing és a keresőoptimalizálás különbsége A keresőmarketing a keresőben elhelyezett fizetett hirdetéseket jelenti. Cégünk megtalálhatóvá válhat Gyorsabb ügyfélelérést biztosít Mérhető, nyomon követhető, rugalmas Lokálisan vagy globálisan is hirdethetünk Bármilyen netes eszközön keresztül alkalmazható A keresőoptimalizálás folyamata alatt pedig arra gondolunk, amikor adott kulcsszavakra minél jobb organikus, tehát nem fizetett helyezést szeretnénk elérni. Alapvetően oldalon belüli és oldalon kívüli optimalizálásról beszélhetünk. Vállalkozásunk szempontjából fontosabb az oldalon belüli stratégia, mert ez az, amit mindig tudunk kontrollálni.

24 18. Közösségi média marketing

25 a) A közösségi médiumok építőelemei A jelenlét a felhasználók elérhetőségét jellemzi az egyes közösségi média felületeken. Az identitás blokk leírja, milyen mértékben fedik fel önmagukat a felhasználók a közösségi média felületeken. A párbeszédek a felhasználók kommunikációs útját reprezentálják, amely folyamatban megjelennek a motivációk és a tartalmak is, illetve a gyakoriság is meghatározó szerepet tölt be. A megosztás a különböző résztvevők közötti tartalmak cseréjének mértékét jelöli. A kapcsolatok, a résztvevők közötti kötődéseket írja le. A hírnév azt írja le, hogy a felhasználók hogyan írják le önmagukat, különösen a többi közösséghez viszonyítva. A csoportok a közösségeket vagy alközösségeket jelölik, amelyek építőelemei a közösségi médiának.

26 b) Közösségi médiamarketing és marketingcsatornák A közösségi médiához tartozó közösségimédia-marketing a kommunikációs csatornákon az alábbi feladatokat kell, hogy teljesítse: a vállalat lépjen kapcsolatba a fogyasztókkal és törekedjen a folyamatos párbeszéd fenntartására; hozzon létre olyan tartalmat, ahol a fogyasztók közötti párbeszéd hozzájárul a marketingcélok eléréséhez; ezen a platformon zajló párbeszédek alapján alakítsa ki a vállalat a marketingkommunikációs stratégiáját. A közösségimédia-marketing definíciójának a legfontosabb eleme a kommunikáció, a hirdetőknek minden esetben kétirányú kommunikációt, párbeszédet kell folytatniuk, ráadásul a közösségimédia-eszközökön keresztül. A definícióból az is kiderül, hogy a közösségimédia-eszközökben történő közvetlen hirdetés tehát szöveges vagy displayhirdetések elhelyezése önmagában nem jelenti a közösségi média használatát.

27 c) A POE-elv és a tartalommarketing A digitális marketingkommunikáció kapcsán fokozatosan jelent meg az új értelmezési keretet biztosító POE-elv (Corcoran, 2009), mely három egymástól elkülönülő kommunikációs csoport nevéből (Paid fizetett, Owned saját, Earned szerzett média) álló betűszó. Fizetett (Paid) Saját (Owned) Szerzett (Earned) hagyományos reklámok (TV, ügyfélszolgálat, brosúrák, felhasználói visszajelzések, rádió, sajtó, köztér, mozi vállalati kiadványok, szóbeszéd (wom, e-wom), hirdetések), POS/POP, eseménymarketing, DM, felhasználók által online/digitális display online/mobil DM, saját létrehozott tartalmak, (bannerek, rich media weboldal, SEO, márkázott vállalat megjelenése a hirdetések, alkalmazások, hivatalos sajtóhírekben, márkázott keresőhirdetések, video vállalati közösségimédiafelületek (hivatalos rajongói rajongói oldalak, márkázott közösségek (pl. közösségi hirdetések), in-game advertising, SMS-hirdetések oldalak, vállalati blog stb.) fórumok stb.)

28 13. A társadalmi felelősségre épülő marketing

29 a) A nonbusiness tevékenységek fejlődése, fogalomtisztázás A fejlődés leírása, az egyes fogalmak elhatárolása egymástól (lásd: ábra) Önkéntesség, adományozás Szponzorálás Ügymarketing CSR Társadalmi (célú) marketing

30 b) Miért végeznek a szervezetek ügymarketing tevékenységet? A célok bemutatása példával együtt: Marketing célok Márkaérték erősítése, vásárlói lojalitás kialakítása, Általános üzleti célok Társadalmi felelősségvállalás üzenete, Közösségi célok Közösségi szerepvállalás, HR célok Munkavállalók elégedettségének növelése,

31 c) CSR és a törvényes, etikus, társadalmilag felelős magatartás Mit nevezünk CSR magatartásnak? A vállalat magatartása legyen törvényes nem becsmérelhetik a versenytársakat; nincs kenőpénz; tilos pl. a fogyasztóknak valótlan állítani etikus nincs megvesztegetés, üzleti titok eltulajdonítása, hamis/megtévesztő reklám, garancia, rabló verseny; etikai kódex jelentősége; a dolgozók teljeskörű felelősséget viseljenek társadalmilag felelős társadalmi felelősség tudatában eljárni vevőkkel és minden további érintettel szemben + fenntarthatóság kérdésköre - greenwashing

32 14. Társadalmi marketing

33 a) Intézmény- és problémaorientált megközelítés, alkalmazási lehetőségek Intézményorientált társadalmi marketing: = szervezeti sajátosságokból indul ki közszolgáltató intézmények (vasút, posta, közüzemek, közösségi közlekedés), állami (államilag ellenőrzött: egészségügy, szociális szervezetek), politikai szervezetek, kulturális és vallási intézmények, alapítványok marketingje Problémaorientált társadalmi marketing: = megoldandó feladatokhoz rendelt társadalmi marketing tevékenység városok, térségek fejlesztése, lakóinak jóléte; területi marketing; környezetvédelem problémái; egészségmegóvás, rehabilitáció kérdései; munka világának humanizálása; segélyezés problémái; szabadidő kérdései; bűnözés csökkentése, megelőzése; oktatás és képzés fejlesztése; kisebbségvédelem; kultúra és értékeinek védelme, fejlesztése; állatvédelem

34 b) A társadalmi marketing tevékenység Alapvető célok célja és terméke tájékoztató kampányok (kifejteni!) cselekvésre ösztönző kampányok (kifejteni!) viselkedésformáló kampányok (kifejteni!) értékrendformáló kampányok (kifejteni!) A társadalmi marketing terméke (termékhagyma) termékmag: elvárt viselkedés előnye tényleges termék: az elvárt viselkedés kibővített termék: viselkedésváltozást támogató tárgyi elemek és szolgáltatások

35 c) A társadalmi célú kommunikáció: Irányultság irányultság, specifikumok viselkedés elsajátítására (valami érdekében) rossz példa elutasítására (valami ellen) kívánatos magatartás követésére (tanulásra) vélemények, eszmék elutasítására (tiltakozásra) vélemények, eszmék támogatására (aktivitásra) ügyek, emberek megsegítésére (adakozásra, jótékonyságra) Specifikumok Bonyolultabb (összevetve a kereskedelmivel) kommunikáció, kontextusok és haszonmegosztás (kifejteni!)

36 8. Marketingkommunikáció

37 a) Az integrált marketingkommunikáció tervezése Az integrált marketingkommunikáció fogalma Tervezésének lépései

38 b) Kommunikációs stratégia, cél, hatások Kommunikációs stratégia fogalma; állandó, változó elemei Kommunikációs célcsoport fogalma a vásárlói potenciál és leendő célközönség magatartása tükrében Mit nevezünk kommunikációs hatásnak, célnak? (1-1 fogalom) DAGMAR modellről röviden (lényege, hatásmechanizmusa, a kommunikáció négy szintje) Az öt kommunikációs hatás kifejtése és lehetőségei kommunikációs cél tekintetében Termékcsoport szükséglet Márkatudatosság (márkafelismerés, márkafelidézés) Márkaattitűd Márkavásárlási szándék Vásárlás megkönnyítése

39 c) Gerillamarketing, szájreklám, vírusmarketing, termékelhelyezés Gerillamarketing fogalma és fő területei: Ambient marketing (fogalma és felhasználási területei) Astroturfing (fogalma és felhasználási területei) Vírusmarketing (fogalma és felhasználási területei) Szájreklám (fogalma, felhasználás,technikák, fajtái) Termékelhelyezés Előnyei és hátrányai a klasszikus reklámmal szemben Érzékszervekre való hatás és pénzmozgás alapján lehet

Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés

Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés záróvizsga tételsor 1) A fogyasztói és vásárlási magatartás bemutatása. Milyen egyéni tényezők befolyásolják a folyamatot? Milyen társadalmi, környezeti

Részletesebben

AZ ÖNÉRTÉKELÉS SZEREPE ÉS FOLYAMATA AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSBEN M&S Consulting Kft.

AZ ÖNÉRTÉKELÉS SZEREPE ÉS FOLYAMATA AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSBEN M&S Consulting Kft. AZ ÖNÉRTÉKELÉS SZEREPE ÉS FOLYAMATA AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSBEN INNOVATÍV MINŐSÉGFEJLESZTÉSI ESZKÖZÖK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN (1.) EFQM Szakképzési Modell adaptáció 1995-1999 COMENIUS 2000 közoktatási minőségfejlesztési

Részletesebben

PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELEM A MAGYAR NEMZETI BANK FELÜGYELETÉBEN

PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELEM A MAGYAR NEMZETI BANK FELÜGYELETÉBEN PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELEM A MAGYAR NEMZETI BANK FELÜGYELETÉBEN Freisleben Vilmos Fogyasztóvédelmi igazgató II. Mfor Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Konferencia 2013. November 14. FOGYASZTÓVÉDELEM A pénzügyi

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA A fenntartható fejlődés a fejlődés

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZERZ DÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. SZAKASZ: A SZERZ DÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉR KÉNT SZERZ D FÉL NEVE ÉS CÍME

TÁJÉKOZTATÓ A SZERZ DÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. SZAKASZ: A SZERZ DÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉR KÉNT SZERZ D FÉL NEVE ÉS CÍME MAGYAR KÖZLÖNY 2011. évi 165. szám 41517 7. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍT A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja TÁJÉKOZTATÓ A SZERZ DÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. SZAKASZ:

Részletesebben

Füzesabony Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése (ÁROP-1.A.2/A - 2008-0154)

Füzesabony Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése (ÁROP-1.A.2/A - 2008-0154) Füzesabony Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése (ÁROP-1.A.2/A - 2008-0154) 2010.12.08. Erdész János Témák Projekttel szembeni elvárások Projektszakaszok, elvégzett feladatok, eredménytermékek

Részletesebben

Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez Előadó: Turi Tibor, az MSZT/MCS 901 szakértője

Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez Előadó: Turi Tibor, az MSZT/MCS 901 szakértője Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez Előadó: Turi Tibor, az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Bemutatkozás 1992 - irányítási rendszerek bevezetése 1994 - auditorképző

Részletesebben

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610 Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 0 Általános mutatók Szak értékelése - + átl.=. Felmérés eredmények Jelmagyarázat Kérdésszöveg Válaszok relatív gyakorisága Bal pólus Skála Átl. elt. Átlag Medián

Részletesebben

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26 Néprajzi Múzeum Új hely Új épület(ek) Új elképzelések A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek

Részletesebben

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyar Kongresszusi Iroda 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. Tel.: (06-1) 488-8640 Fax: (06-1) 488-8641 E-mail: hcb@hungarytourism.hu www.hcb.hu A

Részletesebben

3. HÉT: CRM RENDSZEREK A GYAKORLATBAN FUNKCIONALITÁSOK

3. HÉT: CRM RENDSZEREK A GYAKORLATBAN FUNKCIONALITÁSOK 3. HÉT: CRM RENDSZEREK A GYAKORLATBAN FUNKCIONALITÁSOK Kiss László CIO tanácsadó, Magyar Telekom Nyrt. 2016 DR DANYI / KISS CRM A GYAKORLATBAN 1 TARTALOM Értékesítés automatizálás Lojalitás Értékesítési

Részletesebben

A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK

A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK 8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: MTA Wigner

Részletesebben

irányítószám: Ország: Magyarország

irányítószám: Ország: Magyarország 25/23-2/2015. A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1.) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság

Részletesebben

Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév

Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrás Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2014/2015. tanév, 1. félév Emberi erőforrás alapszak Nappali tagozat Gazdálkodás

Részletesebben

Címzett: Markus Goddemeier E-mail: markus.goddemeier@proteinsimple.com Fax: +49 (0)162 985 79 53

Címzett: Markus Goddemeier E-mail: markus.goddemeier@proteinsimple.com Fax: +49 (0)162 985 79 53 8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: MTA Kísérleti

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Vezetési módszerek, vezetési stílus 77. lecke A VEZETÉS

Részletesebben

#instagramads Az első tapasztalatok. Contact: Eva Drienyovszki Senior Search Specialist eva.drienyovszki@mecglobal.com

#instagramads Az első tapasztalatok. Contact: Eva Drienyovszki Senior Search Specialist eva.drienyovszki@mecglobal.com #instagramads Az első tapasztalatok Contact: Eva Drienyovszki Senior Search Specialist eva.drienyovszki@mecglobal.com 2010. július 16. Az első fotó az Instagramon 2011. január 27. Az első hashtaggel ellátott

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész)

Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész) Tájékoztató a szerződés módosításáról_munkaruházati termékek szállítása (5. rész) Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/61 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/2015

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Debreceni Egyetem 00 Debrecen Egyetem tér. Debreceni Egyetem Tisztelt NK Úr! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt NK Úr! Ez az email tartalmazza a Népegészségügyi ellenõr

Részletesebben

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata I. Általános rendelkezések, fogalom meghatározások Szabályzatunk célja, hogy a Justh Zsigmond Városi Könyvtár, mint nyilvános könyvtár a könyvtári

Részletesebben

Marketing I. X. előadás. Beszerzési magatartás és ipari marketing. Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT

Marketing I. X. előadás. Beszerzési magatartás és ipari marketing. Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Amiről ma szó lesz 1. Az ipari piac sajátosságai 2. A beszerzési döntés folyamata 3.

Részletesebben

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás?

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? XXXII. OTDK Konferencia 2015. április 9-11. Készítette: Pintye Alexandra Konzulens: Dr. Kiss Marietta A kultúrától a pénzügyi kultúráig vezető

Részletesebben

K&H kommunikációs verseny 2016/2017 tanév

K&H kommunikációs verseny 2016/2017 tanév K&H kommunikációs verseny 2016/2017 tanév 1 1. versenykiírás A K&H Bank versenyfelhívása felsőoktatásban állami finanszírozásban vagy önköltséges formában kommunikációt (beleértve a marketingkommunikációt

Részletesebben

ONLINE VIDEÓ MÉRÉSE. a tévével együtt. GfK 2016 Online videó mérése tévével együtt Média Hungary 2016. - Bacher János 1

ONLINE VIDEÓ MÉRÉSE. a tévével együtt. GfK 2016 Online videó mérése tévével együtt Média Hungary 2016. - Bacher János 1 ONLINE VIDEÓ MÉRÉSE a tévével együtt. GfK 2016 Online videó mérése tévével együtt Média Hungary 2016. - Bacher János 1 A téma jelentősége Jelenleg a különböző médiatípusok közönségmérése különböző platformokon

Részletesebben

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített)

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Az eljárás meghatározza, hogy a fogyasztók a vásárlás szempontjából lényeges terméktulajdonságoknak mekkora relatív fontosságot tulajdonítanak és megadja a tulajdonságok

Részletesebben

A MOTIVÁCIÓKRA ALAPOZOTT ÖNKÉNTES- MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI A VÁLLALATI ÖNKÉNTESSÉGBEN

A MOTIVÁCIÓKRA ALAPOZOTT ÖNKÉNTES- MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI A VÁLLALATI ÖNKÉNTESSÉGBEN A MOTIVÁCIÓKRA ALAPOZOTT ÖNKÉNTES- MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI A VÁLLALATI ÖNKÉNTESSÉGBEN Dr. Bartal Anna Mária www.volunteermotivation.hu A hazai civil-nonprofit szektor, az önkéntesség és a CSR fejlődési

Részletesebben

Innováció és gazdaságfejlesztés

Innováció és gazdaságfejlesztés Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Az innováció és a megújuló energia kérdései 2010. November 23. Innováció és gazdaságfejlesztés (Regionális energetikai stratégia) DR. NYIRY ATTILA

Részletesebben

Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt

Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt 2016 ban még nagyobb hangsúlyt kapnak az e kereskedelmeben az okostelefonok. 2015 ben még

Részletesebben

Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek

Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek dr. Jagicza Ágnes, HR és szervezetfejlesztési vezérigazgató-helyettes, Invitel Zrt. 2014. március 20. Tartalom 2 A HR szerepe a 21. században

Részletesebben

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez A vízumkérő lap ( Visa application form of the People s Republic of China, Form V. 2013 ) az egyik legfontosabb dokumentum, amit a kínai vízumra való jelentkezésnél

Részletesebben

2000 db speciális komposztláda, 0,3 m3 térfogatú

2000 db speciális komposztláda, 0,3 m3 térfogatú 2000 db speciális komposztláda, 0,3 m3 térfogatú Közbeszerzési Értesítő száma: 2005/13 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés; Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről (14-es minta)

Részletesebben

Minta. A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás 2002-2010: stabil szponzorációs részarány Televíziós reklámbevételek

Részletesebben

Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT. Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL

Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT. Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: Az órán

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága eltérő attitűdöket mutat. A hallgatók négyötöde (80%) gyakori látogatója az előadásoknak, szemináriumoknak.

Részletesebben

MÁRKAPOZÍCIONÁLÁS TARTALOMMAL. DUDÁS KRISZTINA Marketingigazgató

MÁRKAPOZÍCIONÁLÁS TARTALOMMAL. DUDÁS KRISZTINA Marketingigazgató MÁRKAPOZÍCIONÁLÁS TARTALOMMAL DUDÁS KRISZTINA Marketingigazgató MI A PROVIDENT? A PROVIDENT MÁRKA FEJLŐDÉSE (2001-2012) Ál-testimonial filmek 2001-2009 Rajzfilmek 2009 májusától Gyors kölcsön készpénzben

Részletesebben

Nyilatkozat a tervezett költségek utófinanszírozás vagy szállítói finanszírozás keretében történő elszámolásáról

Nyilatkozat a tervezett költségek utófinanszírozás vagy szállítói finanszírozás keretében történő elszámolásáról Nyilatkozat a tervezett ek vagy szállítói finanszírozás keretében történő elszámolásáról Támogatási szerződés száma: TOP-6.8.2-15-PC1-2016-00001 Kedvezményezett: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Alulírott

Részletesebben

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT - 2016.04.01 után kötött szerződésekre Díjcsomag neve Go Go+ Go EU Go EU+ Kínált letöltési sebesség - 3G 42 Mbit/s 42 Mbit/s 42 Mbit/s

Részletesebben

1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA

1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA ÉVES ELLENŐRZÉSI JELENTÉS 3. sz. melléklet A NAPSZAK INTEGRÁLT INTÉZMÉNY 2007. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A 193/2003. (XI. 26.) KORMÁNYRENDELET 31. ALAPJÁN 1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT

Részletesebben

HIEDELMEK A MOTIVÁCIÓRÓL

HIEDELMEK A MOTIVÁCIÓRÓL HIEDELMEK A MOTIVÁCIÓRÓL A motiváció szervezeti célok megvalósításának hajlandósága A motiváció egyéni tulajdonság A motiváció közvetlen kapcsolatban áll a pénzzel A motivációval minden megoldható MOTIVÁCIÓ

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH 2008. augusztus 5-én elindult a Google Insights for Search, ami betekintést nyújt a keresőt használók tömegeinek lelkivilágába, és időben-térben szemlélteti is, amit tud róluk. Az alapja a Google Trends,

Részletesebben

Vezetőtárs értékelő kérdőív

Vezetőtárs értékelő kérdőív Vezetőtárs értékelő kérdőív Kérdőív megnevezése Jele, kódja Vezetőtárs értékelő kérdőív 11_Ovodavezetőtárs_Ért Önértékelés Értékelés Kérjük a megfelelőt aláhúzni! sorsz Megnevezés Adat 1. Óvodavezető neve

Részletesebben

KÉ-2677/2015 iktatószámú hirdetmény visszavonása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/32

KÉ-2677/2015 iktatószámú hirdetmény visszavonása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/32 KÉ-2677/2015 iktatószámú hirdetmény visszavonása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/32 1 Beszerzés tárgya: A szerződés meghatározása: megbízási szerződés(ek) 4 felnőttképzés megtartására. A szerződés(ek)

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

Festetics Kristóf ÁMK Pókaszepetk Óvoda iskola átmenet segítő mikro-csoport

Festetics Kristóf ÁMK Pókaszepetk Óvoda iskola átmenet segítő mikro-csoport Festetics Kristóf ÁMK Pókaszepetk Óvoda iskola átmenet segítő mikro-csoport Tagjai: Célok: Szocializációs különbségek csökkentése Óvoda és iskola nevelési stratégiájának, módszertanának egymáshoz való

Részletesebben

ZA6586. Flash Eurobarometer 422 (Cross-Border Cooperation in the EU) Country Questionnaire Hungary

ZA6586. Flash Eurobarometer 422 (Cross-Border Cooperation in the EU) Country Questionnaire Hungary ZA686 Flash Eurobarometer (Cross-Border Cooperation in the EU) Country Questionnaire Hungary FL HU D Hány éves Ön? (ÍRJA LE - HA "VISSZAUTASÍTJA", KÓDOLJON '99'-ET) D A kérdezett neme Férfi Nő KÉRDEZD

Részletesebben

DIREKT MARKETING. Szabályozás a gyakorlatban: mire figyeljünk, mit büntet a hatóság?

DIREKT MARKETING. Szabályozás a gyakorlatban: mire figyeljünk, mit büntet a hatóság? DIREKT MARKETING Szabályozás a gyakorlatban: mire figyeljünk, mit büntet a hatóság? DIREKT MARKETING olyan interaktív kommunikációs módszerek összessége, amelyek egy vagy több reklámeszköz felhasználásával

Részletesebben

TURISZTIKA A SOCIAL MEDIÁBAN TARTALMI TRENDEK

TURISZTIKA A SOCIAL MEDIÁBAN TARTALMI TRENDEK TURISZTIKA A SOCIAL MEDIÁBAN TARTALMI TRENDEK SALES FUNNEL SOCIAL MEDIA SZEREPE Reach és enagement Engagement Lead Konverzió Konverzió + engagement ELÉRÉS USEREK TAGGELÉSE HÍRLEVÉL-FELIRATKOZÁS VÁSÁRLÓ/ÚJ

Részletesebben

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja 1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu On-line értesítés: http://www.kozbeszerzes.hu

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére Tárgy: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület előfinanszírozási kérelme Előkészítette: Gál András osztályvezető Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám: IV/14 Döntéshozatal módja:

Részletesebben

Sikeres E-DETAILING KAMPÁNY receptje. GYÓGYKOMM 2016. KONFERENCIA Budapest, 2016. február 25. BALOGH JUDIT, PharmaPromo Kft.

Sikeres E-DETAILING KAMPÁNY receptje. GYÓGYKOMM 2016. KONFERENCIA Budapest, 2016. február 25. BALOGH JUDIT, PharmaPromo Kft. Sikeres E-DETAILING KAMPÁNY receptje GYÓGYKOMM 2016. KONFERENCIA Budapest, 2016. február 25. BALOGH JUDIT, PharmaPromo Kft. AZ ORVOSOK SZÍVESEN FOGADJÁK Szinapszis, 2016. 01., Online (CAWI) kérdőíves kutatás,

Részletesebben

A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai. DPR intézményi szakmai fórum 2011. október 17. Szalai Mónika kari alumni koordinátor (BTK PIKO)

A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai. DPR intézményi szakmai fórum 2011. október 17. Szalai Mónika kari alumni koordinátor (BTK PIKO) A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai DPR intézményi szakmai fórum 2011. október 17. Szalai Mónika kari alumni koordinátor (BTK PIKO) célok 1. Képzés-, és tananyagfejlesztés 2. Karrier tanácsadás

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II.

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A vizsga részei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Emelt szint Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga Írásbeli

Részletesebben

BELLA. BetegELLátók Akkreditációja az ellátás biztonságáért projekt helyzete és hatásvizsgálata. Takács Erika. egyetemi tanársegéd SE EMK

BELLA. BetegELLátók Akkreditációja az ellátás biztonságáért projekt helyzete és hatásvizsgálata. Takács Erika. egyetemi tanársegéd SE EMK BELLA BetegELLátók Akkreditációja az ellátás biztonságáért projekt helyzete és hatásvizsgálata Takács Erika egyetemi tanársegéd SE EMK Dr. habil. Belicza Éva szakmai vezető / egyetemi docens GYEMSZI /

Részletesebben

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai DANUBIA Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés. 2454-06 Kártevőirtás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. december 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés. 2454-06 Kártevőirtás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. december 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Magánegészségügyi szolgáltatások igénybevételének okai, gyakorisága, költségei, finanszírozása

Magánegészségügyi szolgáltatások igénybevételének okai, gyakorisága, költségei, finanszírozása Magánegészségügyi szolgáltatások igénybevételének okai, gyakorisága, költségei, finanszírozása Készült: részére Készítette: Kis Tamás, Kun Eszter Szinapszis Kft. 2015. május 19. Előzmények, célok, kutatási

Részletesebben

Források és társadalmi innováció - A hazai civil szervezetek hosszú távú fenntarthatóságának kérdései. Móra Veronika Ökotárs Alapítvány / MAF

Források és társadalmi innováció - A hazai civil szervezetek hosszú távú fenntarthatóságának kérdései. Móra Veronika Ökotárs Alapítvány / MAF Források és társadalmi innováció - A hazai civil szervezetek hosszú távú fenntarthatóságának kérdései Móra Veronika Ökotárs Alapítvány / MAF A magyar civil szektor helyzete a közelmúltban és ma Évtizedes

Részletesebben

IV/3. sz. melléklet: HR funkcionális specifikáció

IV/3. sz. melléklet: HR funkcionális specifikáció IV/3. sz. melléklet: HR funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2. 1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza azokat a minimális képességeket

Részletesebben

Tisztítószerek és tisztító eszközök beszerzése (14669/2014.)- módosítás

Tisztítószerek és tisztító eszközök beszerzése (14669/2014.)- módosítás Tisztítószerek és tisztító eszközök beszerzése (14669/2014.)- módosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/96 Beszerzés tárgya: Szállítási (keret)szerződés keretében tisztítószerek és tisztító eszközök

Részletesebben

8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI

8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI 1 8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Fővárosi

Részletesebben

2. számú melléklet SZOLGÁLTATÁS-MINİSÉG

2. számú melléklet SZOLGÁLTATÁS-MINİSÉG 2. számú melléklet SZOLGÁLTATÁS-MINİSÉG I. A SZOLGÁLTATÓ ÁLTAL RENDSZERESEN MÉRT MINİSÉGI CÉLÉRTÉKEK MOBIL RÁDIÓTELEFON SZOLGÁLTATÁS 1. ÚJ HOZZÁFÉRÉS LÉTESÍTÉSI IDİ A szolgáltatáshoz való új hozzáférés

Részletesebben

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma:

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_VFLB111-K5 Marketing menedzsment 2. A neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Vállalkozásfejlesztés MSc szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

Játékok (domináns stratégia, alkalmazása. 2016.03.30.

Játékok (domináns stratégia, alkalmazása. 2016.03.30. Játékok (domináns stratégia, Nash-egyensúly). A Nashegyensúly koncepciójának alkalmazása. 2016.03.30. Játékelmélet és közgazdaságtan 1914: Zermelo (sakk) 1944. Neumann-Morgenstern: Game Theory and Economic

Részletesebben

Az affektív tényezők hatása a tanulmányi eredményességre Zsolnai Anikó

Az affektív tényezők hatása a tanulmányi eredményességre Zsolnai Anikó Diagnosztikus mérések fejlesztése (TÁMOP 3.1.9/08/01) Az affektív tényezők hatása a tanulmányi eredményességre Zsolnai Anikó Oktatáselméleti Kutatócsoport A tanulást befolyásoló affektív tényezők Szociális

Részletesebben

Mobinautanők. Hogyan használják a nők. Gábos Zsuzsa Ipsos Zrt. Media, Content&Technology. Kreatív Konferencia, 2013. március 28.

Mobinautanők. Hogyan használják a nők. Gábos Zsuzsa Ipsos Zrt. Media, Content&Technology. Kreatív Konferencia, 2013. március 28. Mobinautanők Hogyan használják a nők okostelefonjaikat? Gábos Zsuzsa Ipsos Zrt. Media, Content&Technology Kreatív Konferencia, 2013. március 28. Milyenek a Mobinauták? Mobinauták Teljes népesség??? Férfi

Részletesebben

A mérleg nyelve Az Antenna Hungária médiapiaci rendezvénye. A földfelszíni szabad sugárzású platform üzleti értéke

A mérleg nyelve Az Antenna Hungária médiapiaci rendezvénye. A földfelszíni szabad sugárzású platform üzleti értéke www.pwc.com/hu A mérleg nyelve Az Antenna Hungária médiapiaci rendezvénye A földfelszíni szabad sugárzású platform üzleti értéke 2012. május 23. Az egyes tartalmak fizetői Globális trendek MÚLT JELEN JÖVŐ

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. július 18. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika [GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika 4 előadás Főátlagok összehasonlítása http://uni-obudahu/users/koczyl/gazdasagstatisztikahtm Kóczy Á László KGK-VMI Viszonyszámok (emlékeztető) Jelenség színvonalának vizsgálata

Részletesebben

Közszolgálati egyéni teljesítményértékelés

Közszolgálati egyéni teljesítményértékelés Közszolgálati egyéni teljesítményértékelés Budapest, 2013. július A teljesítményértékelés elméleti háttere A szervezet jellemzője Minden szervezettel szemben alapkövetelmény, hogy működése az eredményességen

Részletesebben

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére 3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 27. napjára összehívott ülésére Előterjesztés tárgya: A helyi adókról szóló rendeletek módosítása Tárgykört

Részletesebben

Pályázati Hirdetmény. nyilvános pályázati felhívás

Pályázati Hirdetmény. nyilvános pályázati felhívás Pályázati Hirdetmény A(z) "HUBERTUS" Kft. (cégjegyzékszám: 02-09-060077, székhely: 7624 Pécs, Hungária utca 53. / 1.., levelezési cím: 7624 Pécs, Hungária utca 53. / 1..), mint a(z) Szekszárdi NÖVÉNY Zrt.

Részletesebben

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. A célok meghatározása, felsorolása A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 76. -a alapján a Nemzeti Választási Iroda folyamatosan

Részletesebben

Közösségi kerékpár kölcsönzı rendszerek és mobilitás-szervezés Budapest 2011. február 8.

Közösségi kerékpár kölcsönzı rendszerek és mobilitás-szervezés Budapest 2011. február 8. Közösségi kerékpár kölcsönzı rendszerek és mobilitás-szervezés Budapest 2011. február 8. A tanácskozás célja A közösségi kerékpár kölcsönzı rendszerek megtárgyalása A mobilitás-szervezés népszerősítése

Részletesebben

Táblagépes alkalmazások a gyógypedagógiai gyakorlatban súlyosan-halmozottan sérült gyermekek körében

Táblagépes alkalmazások a gyógypedagógiai gyakorlatban súlyosan-halmozottan sérült gyermekek körében Táblagépes alkalmazások a gyógypedagógiai gyakorlatban súlyosan-halmozottan sérült gyermekek körében Aknai Dóra Orsolya IKT MasterMinds Kutatócsoport doraorsolya@gmail.com IKT eszközök alkalmazása a gyógypedagógiában

Részletesebben

Megváltozott toborzási technikák - avagy Hogyan találjuk meg a hiányzó láncszemet?

Megváltozott toborzási technikák - avagy Hogyan találjuk meg a hiányzó láncszemet? Megváltozott toborzási technikák - avagy Hogyan találjuk meg a hiányzó láncszemet? Feleki Attila, HR-Rent Kft. Ügyvezető A HR-Rent Kft-ről dióhéjban Magyarország Németország Ausztria Elsőnek lenni: 001

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I

H A T Á S V I Z S G Á L A T I H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P Iktatószám: A hatásvizsgálat elkészítésére fordított id : Hatásvizsgálatba bevont személyek, szervezetek: Dátum: Kapcsolódó hatásvizsgálati lapok: Vizsgált id táv: El

Részletesebben

Női célcsoportok: Média, kereskedelem, hirdetések

Női célcsoportok: Média, kereskedelem, hirdetések 1 Média Hungary 2015 Hotel Azúr, 2015. május 13. Női célcsoportok: Média, kereskedelem, hirdetések Pintér Róbert NŐK MAGYARORSZÁGON 2 OFFLINE: 45. ÉV A FORDULÓPONT Offline korfa, 2015. január* 48% ~4 692

Részletesebben

HIRDETMÉNY AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK

HIRDETMÉNY AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK HIRDETMÉNY KONDÍCIÓS LISTÁK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓK MÓDOSÍTÁSÁRÓL ÉS VÁLTOZÁSÁRÓL I. A módosítással érintett kondíciós listák és ügyféltájékoztatók A CIB Bank Zrt. (1027 Budapest, Medve u. 4-14.; cégjegyzékszám.:

Részletesebben

Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban. 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu

Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban. 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu Előzmények 12/2010. (III.11.) OKM rendelet : Minősített Könyvtári cím és a Könyvtári Minőségi Díj

Részletesebben

Modul 1A. A szabadalomról alapfokon. ip4inno képzési program 2008, ip4inno konzorcium, Magyar Szabadalmi Hivatal

Modul 1A. A szabadalomról alapfokon. ip4inno képzési program 2008, ip4inno konzorcium, Magyar Szabadalmi Hivatal Modul 1A A szabadalomról alapfokon 1 Megszerzendő ismeretek Megismerkedünk: A szabadalom szerepével Alapvető szabadalmi stratégiákkal A szabadalom megszerzésére irányuló eljárással A legfontosabb partnerek

Részletesebben

MOBIL CROWDSENSING ÉS BIG DATA TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

MOBIL CROWDSENSING ÉS BIG DATA TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM MOBIL CROWDSENSING ÉS BIG DATA TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM 1 CROWDSENSING & BIG DATA CROWDSENSING DEFINÍCIÓ ÉRZÉKELÉSI SKÁLÁK ÖSZTÖNZŐK ÉRZÉKELŐK

Részletesebben

Hallgatói Elégedettségi Kérdőív

Hallgatói Elégedettségi Kérdőív Hallgatói Elégedettségi Kérdőív Kérjük, töltse ki az elméleti képzésre vonatkozó kérdőívünket és küldje vissza nekünk a facetofacejogsi@gmail.com e-mail címre. Köszönjük, hogy véleményével hozzájárul magasabb

Részletesebben

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel Virtuális vállalat 2013-2014/1. félév 3. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula A Hozzárendelési feladat Adott meghatározott számú gép és ugyanannyi független

Részletesebben

Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása

Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása Pályázat kódja GINOP-1.3.2-15 Keretösszeg 2 milliárd Ft Támogatási összeg 5 50 millió Ft Intenzitás maximum 50% Pályázók

Részletesebben

EQ-Skill Humán Tanácsadó és Vezetőfejlesztő Kft. www.eqskill.hu 1022 Budapest, Bimbó út 5.

EQ-Skill Humán Tanácsadó és Vezetőfejlesztő Kft. www.eqskill.hu 1022 Budapest, Bimbó út 5. JELENTKEZÉSI LAP LÓ MEDIÁLTA ÖNISMERETI TRÉNINGPROGRAM 2016. SZEPTEMBER 9-10. PORVA-SZÉPALMAPUSZTA, HOTEL SZÉPALMA ÉS MÉNESBIRTOK Kérjük, gondosan olvassa el az alábbi Jelentkezési lapot, töltse ki, és

Részletesebben

Közreműködők: Comics Uniting Nations: A változás hősei

Közreműködők: Comics Uniting Nations: A változás hősei A változás hősei Közreműködők: Comics Uniting Nations: A változás hősei Történet Josh Elder, Natabara Rollosson és Sean Southey Grafika ľ Grace Allison és Karl Kesel Szöveg Grace Allison Szerkesztő Josh

Részletesebben

I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI

I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI Közbeszerzési Értesítő száma: 2011 / 86 Ajánlatkérő: Legfőbb Ügyészség Nyertes ajánlattevő: Teljesítés helye: Beszerzés tárgya: Eljárás fajtája: Hirdetmény típusa: tájékoztató a szerződés teljesítéséről

Részletesebben

A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei. Elıadó: Ferenczi Szilvia

A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei. Elıadó: Ferenczi Szilvia A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei Elıadó: Ferenczi Szilvia Hatály, a kedvezmények típusai, alanyai, alapja: A munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítására az Országgyőlés elfogadta

Részletesebben

Project Management 2014.10.29.

Project Management 2014.10.29. Project Management 2014.10.29. Mi az a project? Definíció: A projekt egy ideiglenes erőfeszítés, törekvés egy egyedi termék, szolgáltatás vagy eredmény létrehozása érdekében. (PMI) Fontos tulajdonságok:

Részletesebben

A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS FOLYAMATA. Dr. Takács Lajos Gábor okl. építészmérnök BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék

A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS FOLYAMATA. Dr. Takács Lajos Gábor okl. építészmérnök BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS FOLYAMATA Dr. Takács Lajos Gábor okl. építészmérnök BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék BME Épít Épületsze TŰZVÉDELMI TERVEZÉSI FELADATOK A tűzvédelmi tervezési tevékenység

Részletesebben

Fővárosi Vízművek Zrt.

Fővárosi Vízművek Zrt. Fővárosi Vízművek Zrt. ÉLETCIKLUS KÖLTSÉG SZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSÁNAK KÖZBESZERZÉSI KÉRDÉSEI MASZESZ ORSZÁGOS KONFERENCIA LAJOSMIZSE dr. Korossy Emese Fővárosi Vízművek Zrt. Beszerzési osztályvezető 1 Fővárosi

Részletesebben

Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére

Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére Speciális kompetenciák, dokumentumok Serfőző Mónika ELTE TÓK Mesterpedagógus fokozat (teljes minősítési eljárás) Felkészülési szakasz tervezés

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére Szám: 02/79-6/2007 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

A döntő feladatai. valós számok!

A döntő feladatai. valós számok! OKTV 006/007. A döntő feladatai. Legyenek az x ( a + d ) x + ad bc 0 egyenlet gyökei az x és x valós számok! Bizonyítsa be, hogy ekkor az y ( a + d + abc + bcd ) y + ( ad bc) 0 egyenlet gyökei az y x és

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN 11. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1)

Részletesebben

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20.

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20. Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola székhelye: 7143 Őcsény, Perczel Mór utca 1. Tel: 74/496-782 e-mail: amk.ocseny@altisk-ocseny.sulinet.hu Ikt.sz.: /2015. OM: 036345 Ügyintéző: Ősze Józsefné Ügyintézés

Részletesebben

Az informatika helyzete Magyarországon 2009-2011. Dr. Fehér Péter

Az informatika helyzete Magyarországon 2009-2011. Dr. Fehér Péter Az informatika helyzete Magyarországon 2009-2011 Dr. Fehér Péter (pfeher@informatika.uni-corvinus.hu, http://informatika.uni-corvinus.hu) A kutatás háttere 3. éve folyó kutatás Kérd íves felmérés Papír

Részletesebben