Pekkel Edina Válás Két gyerekkel egyedül

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pekkel Edina Válás Két gyerekkel egyedül"

Átírás

1 Pekkel Edina Válás Két gyerekkel egyedül A válás egy olyan folyamat, ami soha nem egyik percről a másikra érlelődik meg bennünk, hanem hosszú, hosszú folyamat eredménye. Egymásra rakódott események végkifejlete. Nem úgy ébredünk reggel, hogy: Na, ma elválok!

2 Írta: Pekkel Edina Copyright Pekkel Edina 2013 Minden jog fenntartva! Magánkiadás

3 Tartalom Előszó...7 Bevezetés rész...19 A kezdetek ( ) 2. rész...29 A váláshoz vezető út ( ) 3. rész...53 Válás (2004) 4. rész...59 Két gyerekkel egyedül ( ) 5. rész...67 Most Összefoglalva.. 74 Epilógus...76

4 Előszó Anya vagyok. Nő. Egy elvált dolgozó nő, aki gyermekeit egyedül neveli, és aki keresi a lehetőséget, hogy a lehető legjobbat tudja nyújtani két kamasz gyermekének. Embert próbáló feladat, minden tekintetben. Anyagilag, érzelmileg egyaránt, de küzdök! Hol játszva, hol elkeseredve, de küzdök, mert nem adhatom fel! Szeretném megosztani veletek gondolataimat, tapasztalataimat a válásról, mi hogyan éltük meg mindezt, hogyan élték meg a gyerekek a történteket, és hogyan vélekednek róla ma, majdnem felnőttként, 10 év távlatából szemlélve a történteket. Ezzel a könyvvel nem csak az események láncolatát szeretném megírni, hanem így visszatekintve rávilágítani azokra a dolgokra, amikor üzent a tudatalattim, de én nem hallgattam rá, és mentem a saját fejem után konokul. Akkor is fájtak ezek a jelzések, de nem akartam meglátni a jeleket, amik ma annyira nyilvánvalók! Na, itt mutatkozik meg, micsoda különbség van egy 20 éves és egy 40 éves gondolkodása között! Célom, hogy segítsek a reményvesztett időkben, hogy lásd, van kiút, vannak lehetőségek, és ami ilyenkor

5 a legfontosabb: Vannak sorstársaid, akik hasonló dolgokon mentek, vagy mennek keresztül, mint Te! Fontosnak tartom azt is, hogy tudd, nem okolhatod magad azért, mert valamikor rossz döntést, vagy rossz döntéseket hoztál, hogy ostorozd magad éveken keresztül: Hogy mehettem hozzá ehhez az alakhoz?! Hogy lehettem ennyire vak! Stb. Egyrészt azt vallom: ahol van hibázási lehetőség, ott van lehetőség a javításra is! (Ha más nem, ott a Reset gomb! Legközelebb jobban csinálom, de csinálom, és tanulok!) Másrészt nem várhatod el magadtól, hogy évesen ugyanolyan döntéseket tudj meghozni, mint évvel idősebb fejjel, sok-sok év tapasztalatával a hátad mögött. Hiszek abban, hogy semmi nem történik véletlenül. Lehet, hogy csak 5-10 év távlatából fogod megérteni, hogy miért is pont ezt az utat kellett bejárnod. Válás és válás között is különbség van. Mint ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma kapcsolat, és mindenkire egyformán alkalmazható tanácsok sem léteznek.

6 Éppen ezért nem osztogatok tanácsokat. Senkinek. Nem döntök helyetted, de még a gyermekeim helyett sem! A legjelentéktelenebb, és a hosszabb távon következményekkel járó döntéseiket is nekik kell meghozniuk. Önállóan, de nem magukra hagyva őket. Elmondom a véleményemet, elmondom a saját tapasztalataimat, és az így megszerzett információkat elemezve rájuk bízom a döntést. Kommunikálva: a te hajad, te érzed, te hordod stb. Nyilván nem tartozik ide az Azt csinálsz, amit akarsz! - mondat, miután kiskorúak! Ezzel a fajta hozzáállásommal az önállóságukat szeretném erősíteni, és azt, hogy ha döntenek, az bizony következményekkel, esetleg felelősséggel jár! Ebben a könyvben sem fogsz találni 10 tuti tippet arra, hogyan kerülheted el a válást, vagy melyek azok a garantált problémák, amik 100 %-osan egy kapcsolat végét jelentik. Ez a mi történetünk, a mi tapasztalatainkkal, amik lehet, hogy elgondolkodtatnak, lehet, hogy segítenek. Össze tudod vetni a Te tapasztalataiddal, és ami a legfontosabb, tudod, hogy nem vagy egyedül. Sokan vagyunk hasonló helyzetben, és ettől nem vagyunk rosszabbak, vagy kevesebbek másoknál, csak azért, mert elváltunk, és a gyerekeink csonka családban nőnek fel!

7 Mérlegelni kell, mielőtt lépünk. Nem biztos, hogy a válás a legrosszabb megoldás. Lehet, hogy együtt maradni sokkal rosszabb... Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hiszen a saját életéről mindenki maga dönt. Válás után, a lelked romjaiból képes vagy újraépíteni magad, és a gyerekeid kapnak egy sugárzó, kiegyensúlyozott anyukát. Nem könnyű, de semmi sincs ingyen. Mint mindenért, ezért is meg kell dolgozni. Bevezetés Mielőtt elmesélném a mi történetünket, fontosnak tartom megjegyezni, hogy én ismerem mind a két oldat. Elvált szülők elvált gyereke vagyok. Nem hiszem, hogy ennek nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítanom, minthogy ez egy tény. Ezt dobta a gép! Nem tudok mit kezdeni a Mi lett volna, ha játékkal. Ez az én utam, és ebből kell kihoznom a legtöbbet. A lényeg: a szüleim olyan korán elváltak, (Lehettem már egyéves is!) hogy nincs (nem volt, nem maradt) em-

8 lékem abból a korból az apámról. És úgy telt a gyerekkorom, kamaszkorom, felnőttkorom, hogy nem ismertem az apámat! Szándékosan nem használom azt a szót, hogy édesapám. Nekem nincs, nem volt, és nem is lesz! Nem lettem vasárnapi gyerek. Nem látogatott, nem vitt el magához Nem létezett számomra. Tudtam róla, hogy van, láttam fényképet, de nem ismertem Ebből kifolyólag nem is hiányzott. Irigyeltem az indiánregények hőseit, akik rezzenéstelen, érzelmektől mentes arccal tűrték a kínzásokat, nem félve a haláltól Na, iskolából hazafelé menet én is ezt a rezzenéstelen arcot gyakoroltam. Ha megkérdezte, mi volt az iskolában, csak ennyit válaszoltam: Semmi! Tudtam, hogy valójában nem is vár választ * 16 évesen találkoztam vele először. Nem tervezett találkozás volt. Összefutottunk a helyi búcsúban. Amikor a papa azt mondta: Itt az apád!, én azonnal kiszúrtam a tömegben, annak ellenére, hogy csak fényképről ismertem.

9 Odamentünk hozzá. Egyikünk sem tudott mit kezdeni a helyzettel. Suta volt az egész szituáció. De meg nőttél! mondta ő. Tizenhat év alatt? mondtam én. És kb. ennyi a történet! Ezzel szemben ő azt hiszi, hogy én ezek után majd rendszeresen meglátogatom. Sajnálom, nekem ez nem megy. Telefonon sem hívom szívesen, mert nem tudunk miről beszélni, és folyton invitál, hogy mikor megyünk megint! Hát negyven év, az negyven év! Ez a vonat már rég elment! Nem lehet apává válni a semmiből! Karácsonykor csak rászántam magam, hogy felhívom. Kétszer próbáltam. Senki nem jelentkezett a vonal túlsó végén (Őszintén? Nem bántam.) És ami miatt dúl a lelkem, az az hál Istennek működik a családi pletykarádió TUDOM, hogy elvárják tőlem, és sérelmezik, hogy még arra sem vagyok képes, hogy felhívjam őket karácsonykor, meg mittudomén mikor Szerintem ezt akkor itt kell abbahagyni! Nincs alapja arra, hogy tőlem bármit elvárjanak! (Nem csak róla beszélek, hanem a feleségéről is.) Nekem csak egy icipici, rövidke kérdésem van: Hol volt az elmúlt 40 évben?

10 1. rész A kezdetek ( ) Az ember néha belebotlik az igazságba, de aztán feltápászkodik és tovább megy Ismeretlen Kezdhetném akár az óvodával is, hiszen életünk minden állomása tartalmaz valami meghatározó momentumot, ami miatt útelágazáshoz érve döntünk a jobbra vagy a balra kanyar között. Oké! Igazad van! Meg is torpanhatunk, vissza is fordulhatunk, de valami miatt valahogy mégis csak döntünk. Mindig is egy visszahúzódó, csöndes gyereknek tartottam magam. Persze, az elmondások alapján egészen kicsi koromban kutya rossz voltam, de arra meg én nem emlékszem. Soha nem akartam kitűnni a tömegből, nem akartam más lenni, mint mások. Szürkültem, és olvadtam. Nem csak szépnek nem tartottam magam, de okosnak sem. Az önbizalmam kb. egyenlő volt a nullával.

11 Nem voltam egy szerelmes típus. Sokáig azt gondoltam magamról, hogy én nem is leszek. Egy komoly kapcsolatom volt előtte, ami két évig tartott, és néhány héttel azután, hogy annak vége lett, már az új szerelem kopogtatott... Nem terveztem. Így alakult. (Így alakították az ismerősök.) Elhívtak egy kertmoziba, felesleges harmadiknak. Hogy ne legyek felesleges harmadik, hát hívtak egy felesleges negyediket is. Eredetileg nem nekem akartak párt találni, hanem ők szerettek volna kettesben maradni, de a lányt nem engedték volna el kettecskén a fiúval, ezért kellettem én. Ez a kapcsolat is úgy kezdődött, mint bármelyik másik: Megismerkedtünk. Érettségi után. A tizenkilencedik szülinapom előtt. Valljuk be, nem sok fogalmam volt a világról, ezt persze akkor még nem tudtam. Ez volt az első pofon, ami érkezett! Fülig szerelmes voltam, amikor megtudtam: nem, ő nem cukrász. Ő csak betanított munkás. De akkor mi a szakmája? Merült fel bennem a következő naiv kérdés. Semmiiii?! Na ne! Beleestem egy olyan krapekba, akinek nincs szakmája?! Se érettségije?!

12 Megsajnáltam, és tulajdonképpen most is szánom a gyengesége miatt, mert fel lehetett volna állni! A megismerkedésünk és az esküvőnk között két év telt el. Egyre inkább rám nehezedett a felismerés, hogy ostobaságot csinálok, nem szabad hozzá mennem! Felelőtlen, és megbízhatatlan! Hiába villogott a vészjelző, én még mindig nem hallgattam rá! Bár már egyre erősebben éreztem, nem lesz ez így jó, biztos, hogy ezt akarom? Nem. Már nem akartam annyira, csak éppen nem volt bátorságom azt mondani, hogy én nem ilyen lovat akartam! Még 21 éves sem voltam. Minden el volt rendezve, kifizetve, vendégek meghívva. Nem. Nem mertem visszatáncolni. A lagzi előtt pénteken sírva díszítettem a lagzis házat, mert arra sem volt képes, hogy segítsen. Karba tett kézzel ácsorgott, hol itt, hol ott. Elnézte, hogy húzomvonom azt a hatalmas létrát, és a fáradtságtól alig bírok rá felmászni. Soha többet nem megyek férjhez! sírtam a létra tetején. Na, itt kellett volna befejezni! Tisztelem azokat, akiknek van bátorságuk vállalni a döntéseiket, és még ezen a ponton is azt mondani: Köszönöm, szépen, de inkább nem.

13 Én gyáva voltam. Húsz-huszonegy évesen az emberlánya még nagyon éretlen, és tapasztalatlan a világ nagy dolgait illetően, éppen ezért nem is haragudhatunk rá. Hiába tűnik valaki olyan komolynak, és felnőttesnek. Bár, ha jól belegondolok, nem is komolyság és az életről való gondolkodás a kulcsa az egésznek, hanem az, hogy az emberlánya miként vélekedik önmagáról! Felnőtté akkor válunk igazán, amikor úgy tudunk dönteni a sorsunkról, ahogy az nekünk igazán jó, és nem azért tesszük le a voksunkat egy döntés mellett, mert nem akarunk valakit megbántani, vagy mert egyszerűen nem merjük vállalni a döntéseinket. Meglepődtök, ha azt mondom: Sírva mentem dolgozni? Drága, újdonsült férjem még csak arra sem volt hajlandó, hogy kitápászkodjon az ágyból! Másfél év után végre lett volna munkahelye, de ő el sem ment! Na nehogy má! Még azt is kitalálta, hogy a sofőr dohányzik, és ő nem szívja egész úton a cigarettafüstöt! Kész! Ezt azért a 21 éves fejemmel sem voltam képes felfogni!

14 Közben még azt a szégyent le kellett nyelnem, hogy kifizettem magamnak a menyasszonyi csokromat, és az esküvői képeket... Ugye, ezt se mondhatja el magáról minden menyasszony! És én csalódottan, és még mindig naivan bíztam a csodákban! És a szerelem erejében! Azt hiszem, kihívásnak tekintettem rész A váláshoz vezető út ( ) A tapasztalat bizonyítja, hogy nem az a szeretet, ha két ember egymás szemébe néz, hanem az, mikor mindketten ugyanabba az irányba néznek. Antoine de Saint-Exupéry Tíz éves időszak az életemből. Rengeteg veszekedéssel tarkítva. Ócsára költöztem. Volt egy szobánk, a kamrából csináltunk konyhát kettőnknek tökéletes volt és a fürdőt közösen használtuk az anyjával. Más lehetőség nem lévén számunkra. Arról csak álmodoztunk éveken

15 keresztül, hogy lesz egy saját otthonunk... Egy kertes ház. Próbáltam megőrizni mindazt, amit otthon jónak találtam, és kialakítani a mi saját új szokásainkat. Én nem az a fajta vagyok, aki az első nehézség láttán feladja, és elmenekül. Külső szemlélő számára egy csendes, visszahúzódó embert testesítettem meg, de a lelkem mélyén harcos vagyok. Harcolni nem csak nagy vehemenciával, látványosan lehet. Meg kellett tanulni azt is, hogy ha az ember valamiről azt gondolja, hogy minden, az attól még lehet semmi. Most, ahogy írom ezeket a sorokat, elnevetgélek magamban! Mintha valami rossz vígjáték jelenetei pörögnének a szemem előtt! Aztán úgy éreztük, megérett a helyzet a gyermekvállalásra. Szépen, okosan készültem rá. Elmentem előtte rákszűrésre, és az orvos tanácsára folsavat kezdtem szedni. Meglepődtem, hogy milyen hamar sikerült teherbe esnem. Azt hittem, ez egy hosszabb folyamat lesz, hisz sokaknak ez annyi problémát okozott. Aztán 1996 nyarán

16 megérkezett a lányom! Ezzel egy új fejezet nyílt az életünkben. Az első sokk akkor ért, amikor alig vártam, hogy leteljen a szülés utáni hat hét, és újra lehessen házaséletet élni! Na, ezt várhattam egy jó darabig! Szóvá is tettem, amire azt a választ kaptam: undorodik tőlem! Ebbe akkor belehaltam! Megszültem a gyerekét, és ő undorodik tőlem! A szülés miatt! Ráadásul volt annyira bunkó, hogy ezt ilyen kíméletlenül a fejemhez vágja! Azt hiszem, ez volt az a pont, ami megpecsételte további sorsunkat. Eldőlt, innentől csak egy felé vezet út, és az nem felfelé van! Ebben az időben, hogy ne forduljak be teljesen, szoktam rá az idióta brazil sorozatokra. (Azóta sem láttam egyet sem!) Arra jó volt, hogy teljesen elterelte a gondolataimat, és segített egy kicsit kikapcsolódni. A fizetését, ha megkapta, CD-ket vett. Még meg sem melegedett a pénz a zsebében, már költekezett. Ebben az volt a dühítő, hogy nem egyet, és nem kettőt vett egyszerre, hanem ötöt, hatot! Úgy, hogy előtte vettünk együtt is már néhány darabot! Aztán megsértődött, amiért nem díjaztam a cselekedeteit! Azzal érvelt, hogy ő ezért megdolgozott! Képtelen volt felelősségteljesen gondolkodni!

17 Ha nem CD-ket vett, akkor bivalykürtöt! Gondolhatjátok, arra is mekkora szükségünk volt! Még ha lett volna kocsink, amibe beszerelhette volna! Szerencsére, már fel sem tudom idézni, mennyi baromsággal állt elő hónapról hónapra! Rövid időn belül arra is rá kellett döbbennem, hogy a másfél éves kislányom magasabb érzelmi intelligenciával rendelkezik, mint az apja! Tulajdonképpen, már akkor egyedül maradtam a két gyerekkel, amikor a kisebbik még csak a hasamban lakott. Mit össze nem lótottam-futottam a faluban nagy hassal, hogy ha valamit el kellett intéznem! Csak gyalog, babakocsival tudtam közlekedni. Sokszor úgy estem haza, ha most nem szülök meg, akkor soha! Megadta a munkát! Nagy hassal amúgy is olyan esetlen az ember, nehezen mozog, ráadásul még egy 1 éves után is futkosni, mert minden hová bebújt, pult mögé, stb. Mikor a fiam született, 1997-ben, egy vasárnapi napon, a papával bevittek a kórházba, de olyan természetes volt számára, hogy nem maradt velem. Megszültem hát a

18 fiamat is egyedül. Mire megérkezett, meg se nézhette, mert bevitték az osztályra. Lett volna lehetősége mindkét esetben ott izgulni a szülőszoba előtt, mint más rendes apukáknak, de ő egyszer sem élt ezzel a lehetőséggel! Na jó, a Niónál valamivel előbb érkezett: kb. a vége előtt félórával. Elérkezett a költözés ideje. Május első vasárnapja. Anyák napja! Hordtuk ki a bedobozolt, bezsákolt cuccainkat az udvarra, mikor a 2,5 éves kislányunk összetört egy vacak lámpaburát! Egy 400,- Ft-os petróleumlámpára való szart! És az az állat, képes volt pofon vágni azt a csöpp gyereket, ordítva, hogy: Rohadj meg! Válaszképpen én is leordítottam a fejét, és baromira nem érdekelt, mit szólnak a szomszédok, és hány fültanúja van a lakótelepen ennek a műsorszámnak. Kíváncsi vagyok, eszébe jutott-e ez a jelenet neki azóta egyszer is? Mert nekem sokszor! Továbbra is rám szakadt minden. Már nem csak a gyerekekkel kellett foglalkoznom, vinni a háztartást, hanem mindezek mellett dolgozni is eljártam, és még így is mindent egyedül nekem kellett megoldanom. Figyelni, hogy a csekkek, az óvoda ki legyen fizetve. Legyen otthon ennivaló, stb. Hétvégén, ha átsétáltam a boltba, mint

19 a málhás szamár mentem haza. Egyetlen egyszer nem jutott eszébe, hogy segítsen, vagy hogy önállóan megoldjon egy vásárlást. 5 liter tejből csak ő 3 litert megivott egy hétvégén. Ha a szódát elfelejtettem, már pampogott! Pedig rajta kívül senki sem itta. A végén már olyan érzésem volt, hogy három gyerekem van, amiből kettő még nevelhető! Volt férjem nem tudott felnőni ahhoz a feladathoz, amit önként vállalt. Képtelen volt átérezni azt a felelősséget, amit egy család, és két kisgyerek nevelése jelentett. Teljesen magamra maradtam. Egyedül zsonglőrködtem pénzzel és idővel és a két kisgyerekkel. Plusz az állandó csatározások, veszekedések! Ha otthon volt sem számíthattam rá semmiben. Akkor is egyedül voltam! Mire beértünk a kórházba, szegény gyerek sírt, ahogy rázta az autó a macskaköves úton, a nadrágja, a kötés minden csupa vér volt. Csak egy kis karcolás! Mikor levette a kötést az ügyeletes orvos, majd elájultam! Bírom a vért, nem azzal van bajom, hanem az a pici kis karcolás a gyerekem lábán egy hatalmas, két centis mély, repedt seb volt!!!! És még ott, a bajban is arra kellett gondolnom, hogy hála az égnek, ennyivel megúsz-

20 tuk! El is törhetett volna a lába, vagy ami még rosszabb: Ha a mellkasára esik, belehal! Gyűlöltem azt az embert! Teljes szívemből gyűlöltem! Ha most azt mondanád, emeljek ki három olyan pillanatot, ami tényleg jó volt a házasságom tíz éve alatt, nagyon kéne gondolkodnom. Nem tudnék rá kapásból válaszolni. Sok-sok rosszat, sérelmet kellene félredobálni, hogy valami igazán jóra leljek alatta. De most is csak azt mondhatom, amit korábban, hogy ez a sok küzdelem vitt előre, adott erőt, épített önbizalmat, tett azzá, aki most vagyok! Drága iskola volt, az biztos, de nem eredménytelen! A tíz év házasság úgy telt el, hogy az utolsó 5-6 évben tehát a házasságom második felében folyton azt latolgattam, mit is csináljak. Harcoljak? Feladjam? Reménykedjek? Hinta-palinta Minden területen csak a problémák. Probléma, probléma hátán. Aztán szépen belefáradtam, hogy ezeket a problémákat csak én látom. Egyre csak távolodtunk egymástól. Olyannyira sikerült, hogy meghúztam a határt! Húztam egy láthatatlan, de annál erősebb vonalat és én befejeztem! Persze, elválni még ekkor sem váltam el, de már érzelmileg el-

21 zártam magam. Több csalódást, fájdalmat nem viseltem volna el. Ez volt az a pont, amikor végre elmondhattam: Túl vagyok a nehezén! Igen! Ez volt a legnehezebb rész, hogy mindezt beismerjem magamnak! Az utolsó télen, amikor még együtt voltunk, munkába indulás előtt, hajnalban sírva lapátoltam a havat, hogy a két kicsi gyerekkel ki tudjunk úgy menni a kapun, hogy ne legyenek csurom vizesek korán reggel! Ehhez nem kell mit hozzáfűzni! Ezen a hajnalon, közöltem az anyuval: Elválok! Nem volt meglepve. Sőt! Azon csodálkozott, hogy bírtam eddig! Az még nem lett volna probléma, hogy fiatalok voltunk és tapasztalatlanok. Fejlődni együtt is lehet(ett volna). A probléma abból adódott, hogy szépen elmentünk egymás mellett. Én lépkedtem előre, ő pedig megragadt egy szinten, és én ezt egyre kevésbé tudtam tolerálni. Nehéz volt? - kérdezték már többen is. Nem tudom. Fura. Amíg benne voltam, nem tűnt annyira nehéznek, mint amikor visszatekintek! Eddig ezen soha nem gondolkodtam el. Tettem, és teszem most is, amit kell. Csak a feladatot láttam, és nem

22 kategorizáltam, hogy ez most akkor nehéz, vagy nem nehéz? A nehézségek fejlesztik a kreativitást, az biztos! 3. rész Válás (2004) június 13-án vasárnap hozzákezdtem a csomagoláshoz. Mindezek ellenére nehéz volt megtenni az első lépést, de ahogy egyre több ruha került bele a zsákba, úgy lett egyre könnyebb a szívem fokról, fokra. Biztos voltam benne, jól döntöttem. Volt férjem nem fogta fel, hogy mit csinálok. Az utolsó percig nem vette komolyan, hogy beváltom az ígéretemet. Szerintem azt hitte, hogy puszta fenyegetőzés, hogy én iskola végeztével költözök. Nehéz volt szembenézni azzal, hogy kudarcot vallottam. Ehhez is évek kellettek, hogy rájöjjek és átértékeljem, hogy amit kudarcnak véltem, az nem az. Része volt az életemnek, és e nélkül nem lennék az az ember, aki most vagyok. Itt jön az, hogy a mai eszemmel min-

23 dent másképp csinálnék, de kellett hozzá 10 év házasság, hogy olyan legyen a mai eszem, amilyen. Féltem bevallani a családnak, hogy ez a kapcsolat már nem működik. Mit fognak szólni? Olyan égő! Aztán mit szólnak majd a szomszédok? És a falu, meg a fél világ? Ma már ez is olyan viccesnek hat: Kit érdekel? Az én életemről van szó (és két gyerekéről). Elég nagy vagyok ahhoz, hogy döntsek az életemről, úgy hogy az nekem jó legyen, és ne mások elvárásainak akarjak megfelelni! Húszévesen erre alkalmatlan voltam, harmincévesen megértem rá. Kemény döntés volt, de a lényeg, hogy döntöttem! Így, vagy úgy. Megkönnyebbültem. Beadtam a válókeresetet. A gyerekek miatt két tárgyalás kellett, hogy kimondják a válást. Persze, erre hónapokat vártunk, mert pont beleesett a nyári ítélkezési szünet is. Ekkor már olyan szinten voltam vele, hogy nem érdekelt, ha nem kapok semmit, csak szabaduljak tőle minél hamarabb! Ez az átmeneti időszak is tartogatott hideget, meleget. Volt, amikor egész kulturáltan el lehetett vele beszélgetni, máskor éjszaka felhívott, és fenyegetőzött, hogy így kinyír, meg úgy kinyír.

24 4. rész Két gyerekkel egyedül ( ) 2005 elején hivatalosan is kimondták a válást. Amint jogerőre emelkedett, első dolgom az volt, hogy rohantam visszavenni a nevemet. Egy perccel sem voltam hajlandó tovább viselni a nevét, mint ameddig muszáj! Közben továbbra is az anyuéknál laktunk. Ez nehéz időszak volt. Alkalmazkodni egy olyan életritmushoz, ami teljesen távol áll a miénktől. Gyerekként sem volt könnyű velük lakni, de így, két gyerekkel még nehezebb. Legjobban ez hiányzott: a saját ritmusunk és a saját szokásaink, de kénytelenek voltunk alkalmazkodni. Örültünk, hogy befogadtak. Nekik sem lehetett könnyű. Idővel persze arra is rájövünk, hogy mindez az erőfeszítés nem volt hiábavaló. A legnagyobb elismerés pedig az volt számomra, amikor 15,5 évesen azt mondta lányom: Anya, én olyan akarok lenni, mint te! Ahogy a gyerekek nőttek, úgy változtak a megoldásra váró feladatok is. Egy dolog maradt állandó: az

25 apjuk és az apjukhoz kapcsolódó gondok, problémák, mert azok tényleg azok! Gyerektartást hol fizet, hol nem fizet. Többszázezer Ft tartozást halmozott fel az évek alatt, amire keresztet vethetek, soha nem fogom tudni bevasalni rajta! Hiába állapított meg a bíróság egy X összeget, annak max. a felét kapom meg, ha szerencsém van. Sokszor azt sem. Nincs lelkiismerete, és egyáltalán nem érdekli, hogy mi van a gyerekeivel. Sokszor hónapokig nem keresi őket. Az, hogy minden második hétvégét nála kellene tölteniük ez csak álom, pedig sokszor ez is óriási segítséget jelentett volna, ha csak egy-egy hétvégére elviszi a gyerekeket, nem beszélve a szünetekről! Az egyik legnagyobb problémát az jelentette, és jelenti, ma is, hogy itt maradt a faluban. Így a gyerekek sokszor megtapasztalták, hogy otthon van, és még sem keresi őket. Ha találkoztak, csak az volt a témája, hogy ki tetszik neki, kivel ismerkedett meg, ezzel sokszor hozva kellemetlen helyzetbe a gyerekeit. Mert vagy a matektanárnőt szólította le, vagy a másik tanárnő lányát hajtotta, vagy nem sokkal idősebb lányok társaságát kereste, mint a saját lánya! Ezzel is azt érte el, hogy ilyenkor azt mond-

26 ták a gyerekek, nem is akarnak vele találkozni, ki kíváncsi erre a sok baromságra! A Facebook-on szintén szédületes névvel szerepel, és szó szerint szerepel, mert a gyerekek folyamatosan látják, hogy fent van, lájkolgat, kommenttel, csak éppen arra nincs ideje, hogy nekik írjon pár sort, hogy mi van velük! Nyilván való, hogy nem is érdeklik a gyerekei! Fontosnak tartottam a gyerekek szemléletét olyan irányba terelni, hogy vegyék észre maguk körül a szépet, és a jót! Ne tegyenek olyat másokkal, amit ők sem szeretnének megtapasztalni. Nem csúfolódunk, nem gúnyolódunk, nem nézünk le másokat. Nem irigykedünk. Azért mert kívülről nem látszik, ki tudja, hogy az a másik ember, gyerek milyen terheket hordoz magában! Lehet, hogy nekünk sem jó, de lehet, hogy annak a másiknak még rosszabb! Azért, mert valakinek látszólag megvan mindene, előfordulhat, hogy semmije sincs! Ezeket a fura dolgokat kezdik szépen sorra megtapasztalni, amikor egyik-másik osztálytársukról megtudnak valamit, amikor sikerül - akárcsak egy pillanatra is - belesni a felszín alá. Ilyenkor gyorsan átértékelik a dolgokat.

27 5. rész Most A gyerekek hogyan vélekednek a történtekről? Próbálom kideríteni, de nem sok sikerrel. Marci szerint jó lett volna normális családban felnőni, de azt nem tudja összefésülni, hogy az apja akkor sem lett volna különb! Nem látja át, hogy egy berendezett ház még nem otthon, és ha szülők-gyerekek élnek egy fedél alatt, az még nem család Ugyanakkor sérelmezi, hogy alig keresi őket, sérelmezi, hogy rendszerit fel sem köszönti őket, ígérget fűtfát, amit képtelen betartani. Nió már másképp vélekedik a dolgokról, annak ellenére, hogy szeretne egy apát, de nem az apát! Szerinte jobb, hogy elváltunk. Emlékszik a veszekedésekre, és pl. hogy az apja nem csinált semmit, csak naphosszat ült a fotelban és zenét hallgatott. Régebben rosszul esett neki az apja viselkedése, volt, hogy szégyellte, de ma már nem foglalkozik vele. Nem tud rajta változtatni. Évek óta vágyik arra, hogy

28 megmondja neki a véleményét, mit gondol róla, de nem meri, mert sajnálja. Tisztában van vele, hogy az apja nem érdemli meg, hogy törődjenek a lelkivilágával, a nyomorával, de a Nió ilyen! Sajnálja! Azt gondolom, hogy ez egy olyan érzelem, ami a 17 éves lányt magasan az apja fölé helyezi! Büszke vagyok a gyerekeimre, és igen, minden keserűség ellenére hálás vagyok ezért a házasságért, amiért ők megszülethettek. * Lehet, hogy giccses, lehet, hogy nevetséges, de én hiszem Augustinus szavait: Az a szeretet, amely véget ért, sohasem volt igazi. Ezzel természetesen nem az évtizedekig tartó lila ködre gondolok, mert az kizárt! Abban én sem hiszek, de két ember ezer szállal kötődik egymáshoz. Láthatatlan szálakkal, sok-sok kis inda és kapocs. A gond ott kezdődik, ha sok a vadhajtás! Ha becsapjuk önmagunk, és ezáltal a másikat is! Olyan apróságokra gondolok, amik önmagukban nem számottevő tényezők egy kapcsolat minőségében, de ha már egy pici porszem kerül a gépezet-

29 be, hegyekké képes kinőni magát! Pl.: Elhitetem a párommal (és magammal is), hogy imádom a focit, amit egyébként az elmúlt 30 évben gyűlöltem, aztán ahogy kopik a kapcsolat varázsa, úgy kopik a foci szeretete is, mígnem lehull a lepel, és már nem tudom tovább leplezni az utálatomat. Egy kapcsolatban nem a különbözőségekkel, a nézeteltérésekkel van a legnagyobb probléma, hanem azzal, hogyan viszonyulunk hozzájuk, hogyan kezeljük, oldjuk meg, vagy söpörjük módszeresen a szőnyeg alá. (A szőnyeg alá söpört probléma szép kis halommá képes kinőni magát, és butaság azt hinni, hogy ott is marad. Előbbutóbb valamelyik fél hasra esik benne, és sokkal nehezebb eltakarítani egy zsák szemetet, mint néhány porszemet.) Nem kellenek ahhoz eget rengető dolgok, hogy két ember kapcsolata elcsússzon. Nem kell ahhoz alkoholizmus, nem kell agresszió! Elég az, ha elvesznek a közös célok, és mások lesznek az értékek. Ahhoz, hogy egy kapcsolat évtizedekig működőképes legyen, azt ápolni kell! Ha az természetes egy ember számára, hogy karbantartja az autóját, olajat cserél, ellenőrzi a guminyomást, fagyállóval tölti fel, beolajozza a varrógépét, azért, hogy sokáig tudja használni, akkor miért tűnik riasztónak, hogy egy kapcsolatot ugyanúgy ápolni kell? Be kell olajozni, feltölteni, leporolni

30 Megveheted a világ legszebb, legdrágább kályháját, de ha nem őrzöd a tüzet, ha elfelejtesz tenni rá, abban is kialszik a láng! Ha valami nem szúr, nem nyom eléggé, észre sem vesszük, hogy változtatni kellene. Javítani, vagy tovább lépni. Sokan elvannak a langyos posványban, mondván, nem olyan rossz, vagy lehetne akár rosszabb is. Aztán év házasság után eszmélnek rá, hogy elpazarolták az életüket, a fiatalságukat. Megöregedtek úgy, hogy kiderült, nemcsak rosszabb, de jobb is lehetett volna! Azt hiszem, az egész világ így működik. Szükség van a rosszra, az elégedetlenkedőkre, mert ez visz előre. Ha az emberek mindig mindennel elégedettek lettek volna, még most is az őskorban élnénk. Így visszatekintve, kemény 10 év volt. Nem is értem, hogy tudtam végig csinálni (két gyerekkel egyedül), de amikor részese voltam az eseményeknek, nem tűnt olyan nehéznek, csak tettem a dolgom, kerestem a megoldásokat, és ez lett belőle: visszaszereztem az életemet, megerősödtem, és rengeteget tanultam! Olyan dolgokat, aminek nagy részét nem adhatom tovább. Nem azért, mert eget rengető titok, hanem egyszerűen azért, mert vannak olyan eseményei az emberi létnek, amit minden-

31 kinek saját magának kell megtapasztalni ahhoz, hogy valóban megértse. Összefoglalva 1.) Nagyon fontos a szeretet. Szeretni és szeretve lenni egyaránt! Ahhoz, hogy sokáig tartson ez az állapot, azért természetesen meg kell dolgozni. Táplálni kell ezt az érzést, mint a tüzet. Olyan, mintha hullámvasúton utaznál. Vannak az érzelmeknek hullámvölgyei, és magaslatai is. Nem szabad az első nehézség láttán megtorpanni, és feladni. Egyegy mélypont még nem feltétlenül jelenti a kapcsolat végét. Akkor van baj, ha csak mélypontok vannak, aztán még mélyebbek. 2.) Ha rájössz, hogy valami nem működik, vagy rosszul működik, dönts! Akárhogy is, de dönts! Ne halogass, mert azzal csak megnehezíted, és tovább keseríted a sorsodat. Először az kell felmérni, hogy menthető, javítható-e a kapcsolat, vagy kuka!

32 3.) Vége? Menthetetlen? Ne okold magad! Olyan sok-sok-sok minden vezetett idáig. Inkább tanulj a hibákból és semmiképp ne legyen kudarcélményed. Lehet, hogy most nehéz, de több lettél! Próbáld megérteni, miért ezt az utat kellett végig járnod! Rá fogsz jönni, hogy nem volt véletlen. A könyv elején azt mondtam, hogy nem osztogatok tanácsokat. Így igaz. Ez a három pici gondolat általános érvényű. Nem is nevezném őket tanácsnak. Számomra tények, mert tapasztaláson alapulnak. A saját tapasztalataimon. Epilógus Ahogy írtam ezt a könyvet, és ahogy újra éltem a történteket, rájöttem, hogy mindaz, amit velem tett, amiért sírtam, ami fájt, minden tovaillant. Nem bír már jelentőséggel. Nincs hatása rám. Némely dolgokon jókat derülők: Hogy lehetett valaki ekkora idióta! Inkább kívülállóként szemlélem az eseményeket. De az is hozzátartozik a végkövetkeztetéshez, hogy amit a gyerekeimmel tett, amit anyaként éltem meg, azt még nem tudom megbocsátani. Ugyanazt az indulatot, és fájdalmat élem át még most is, amit akkor. Átélem a gyerekek fájdalmát, és tehetetlenségét, egy olyan felnőtt

33 emberrel szemben, aki félisten a szemükben, akinek áhítoznak a szeretetére, figyelmére, és érthetetlen döbbenettel állnak szembe az elutasításával. Írás közben több felismerés ért, több miértre is megkaptam magamtól a magyarázatot. Úgy érzem, kezd szépen kerek egésszé összeállni a történet, és ahogy viszszatekintek, eltűntek a miértek, és azt kell, hogy mondjam: Ennek így kellett lennie. Másképp nem is történhetett volna, ha a végeredményt nézzük. Pekkel Edina

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos Kurva vagyok (Karriertörténet) Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Csaplár Vilmos 1. Elvárok mindenféle ajándékot férfiaktól, de a tudat, hogy nem vagyok rászorulva,

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

B. Kiss Andrea S.O.S. ELVÁLTAM!

B. Kiss Andrea S.O.S. ELVÁLTAM! B. Kiss Andrea S.O.S. ELVÁLTAM! Első levél 1999. január 21. Kedves Barátném! Nagyon szégyellem, hogy ilyen régen írtam már neked, pedig annyi minden történt velem az utóbbi másfél évben. Gondoltam, éppen

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Gondolatok a lelki egészség szerepéről a gyermekvállalásban. Dávid Beáta

Gondolatok a lelki egészség szerepéről a gyermekvállalásban. Dávid Beáta BIZTONSÁG ÉS GYERMEKVÁLLALÁS Gondolatok a lelki egészség szerepéről a gyermekvállalásban Dávid Beáta A családdá és szülővé válás egészségügyi vonatkozásai. Műhelykonferencia a Semmelweis Emlékév és a Népesedési

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Kocsis György Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Az oroszlányi gyermekotthon 1967 óta áll a fővárosi gyermekvédelem szolgálatában. Kezdetben csak lány növendékei

Részletesebben

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni!

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! 2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! Annak ellenére, hogy bár Jézus tanítását törekszünk megérteni, befogadni, mégis azt éljük meg, hogy bizonyos esetekben nem tudtunk, vagy nem tudunk jól dönteni.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV EGERÁG KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2013. március 11. napján MEGTARTOTT NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV EGERÁG KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2013. március 11. napján MEGTARTOTT NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV EGERÁG KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. március 11. napján MEGTARTOTT NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL Hozott határozatok: 13/2013.(III.11.) 14/2013.(III.11.) 15/2013.(III.11.) 16/2013.(III.11.)

Részletesebben

P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK

P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK LÁNYKÉRDÉSEK Tilmann atya válaszol P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK Családakadémia-Óbudavár Egyesület Óbudavár, 2006 Ezt a kis füzetet Tilmann atya készítette Weeber Orsi,

Részletesebben

Weekend Driver Fiesta Cup

Weekend Driver Fiesta Cup Weekend Driver Fiesta Cup 2014.09.21 Rapai Zoltán Karimo: Szia Rapus! Mid Ohio-ba értünk. Már szabadedzésen látszott, hogy izgalmas futam lesz, és szoros időmérő. Sikerült menned egy 2. időt előtted Gombár

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

ESETTANULMÁNY. 10-es csoport. Módszertani nap 2006 február 14. Készítette: Kovács Zsolt

ESETTANULMÁNY. 10-es csoport. Módszertani nap 2006 február 14. Készítette: Kovács Zsolt ESETTANULMÁNY 10-es csoport Módszertani nap 2006 február 14 Készítette: Kovács Zsolt Személyi adatok: Név: B Tamás Szül: Sz., 1987. október 31 Iskolai végzettség 8 osztály Ítélete: B Tamás növendék 10-es

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Tudod, az úgy van próbált Verena beszélgetést kezdeményezni Alexandrával a reggelinél. Nyújtotta a szavakat, nem nagyon tudta, hogyan mondja meg négyéves kislányának,

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére. Pirosmalac. Hangos mese

Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére. Pirosmalac. Hangos mese Varázsbetű Mesetár Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére http://varazsbetu.hu/mesetar Pirosmalac Hangos mese (A hanganyag itt található: http://varazsbetu.hu/mesetar/pirosmalac)

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

Karriertréning. Önismereti teszt. 2. Könnyen ismerkedem új emberekkel A Igen Nem P

Karriertréning. Önismereti teszt. 2. Könnyen ismerkedem új emberekkel A Igen Nem P 1. rész 1. Általában szeretek egyedül, a magam elképzelése szerint I Igen Nem G dolgozni 2. Könnyen ismerkedem új emberekkel A Igen Nem P 3. Bosszantanak azok a kis hibák, amiket olykor elkövetek S Igen

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Kamasz vagyok. Mindenem változik: a testem is, és az is, ahogy gondolkodom.

Kamasz vagyok. Mindenem változik: a testem is, és az is, ahogy gondolkodom. Tartalom Kamasz vagyok 4 Hát a fiúk? Miért olyanok még mindig, mint a gyerekek? 6 Mi történik a pubertás során? 8 És mik azok a hormonok? 10 Szôr, szôr, és megint csak szôr! 12 Nagy mell, kis mell 14 Egy

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

Önmeghaladás, életcélok, jóllét

Önmeghaladás, életcélok, jóllét PÁL FERENC Önmeghaladás, életcélok, jóllét A lélektani és spirituális dimenziók összefüggései Néhány alkalommal találkoztam Gyökössy Bandi bácsival. Többek között, amikor a papnevelõ intézetbe jártam,

Részletesebben

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam 2014 február 02. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Pintér Attila nem tagadja, hogy a Ferencváros élete meghatározó klubja.

Részletesebben

jor ge bucay Caminò a könnyek útja

jor ge bucay Caminò a könnyek útja jor ge bucay Caminò a könnyek útja A Z ÚT RÉTEGEI Biztosan van egy út, mely bizonyára sok mindenben személyes és különleges. Bizonyára van egy út, mely biztosan sok mindenben közös mindenki számára. Van

Részletesebben

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak:

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak: Buddha egy fa alatt ült, és a tanítványainak magyarázott. Odament hozzá egy férfi, és beleköpött az arcába. Buddha megtörölte az arcát, és visszakérdezett: - És most?akarsz még mondani valamit? A férfi

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

LENNIE KELL FALK GYÖRGY ÖTVÖS

LENNIE KELL FALK GYÖRGY ÖTVÖS Jöttek, megvettek egy darabot, és leöntették az öntõvel. Nem vagyok én máriás huncut, nem dolgozok én másnak. E EMBER AKINEK LENNIE KELL FALK ÖR ÖTVÖS A MÚLÓ IDÕ NOMÁBAN AZ ÖTVÖS Szemereg az esõ, és metszõen

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos JEGYZŐKÖNYV Készült Tiszalúc Nagyközség Képviselő-testületének 2011. április 7- napján a Községháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Majdanics László polgármester

Részletesebben

Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz

Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz 1 Ha bizonytalannak látom gyermekem fejlődését, kihez fordulhatok? Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány H-8000 Székesfehérvár,

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött.

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. C. A. Tűréshatár 0 Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. El kellett érnem a Szentpétervárra

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 5/2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Vasszécseny Község Képviselő-testületének 2012. április 5-én megtartott üléséről Hozott döntések: 21/2012. számú határozat napirend elfogadásáról 22/2012. számú határozat

Részletesebben

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Kezdés 8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Olyannyira fontos téma a szolgálatra nevelés, hogy talán ezzel kellett volna kezdeni az egész sorozatot. A szolgálat az egyik leghatékonyabb gyógyír a mai tévútra

Részletesebben

Régi dolgok, nehéz sorsok. Írta: Fülöp Tiborné

Régi dolgok, nehéz sorsok. Írta: Fülöp Tiborné Régi dolgok, nehéz sorsok Írta: Fülöp Tiborné Előszó 1933-ban születtem, egy nagyon szép kis faluban, földműves családban. Szegények voltunk. Nagyszüleim még közepesen jómódú család volt, de a nagyapám

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Szülő-pedagógus kapcsolat a sérült gyermekért

Szülő-pedagógus kapcsolat a sérült gyermekért Vass Éva Szülő vagyok, sérült gyermeket nevelek párommal együtt. Ez az alaphelyzetem. Ebből a szemszögből szeretnék pár gondolatot megosztani a Magiszter olvasóival. Második gyermekünk újszülött korától

Részletesebben

Annus szobalányként dolgozott,

Annus szobalányként dolgozott, Annus döntése Annus szobalányként dolgozott, akkor már majdnem 10 éve, amikor az asszonya váratlan ajánlattal állt elő. Kedves Annuskám, tudja mennyire szeretjük magát, a férjem és én is. Családtagnak

Részletesebben

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Amióta én vagyok a fõigazgató, kell, hogy látsszon az, hogy nagyobb rend van. Ez szép lassan

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk 12 A NYERŐ ÉNKÉP Egy országnak, egy iparágnak, egy cégnek, egy szervezetnek, egy terméknek, vagy egy személynek, mind van hírneve és imázsa. Nagyon fontos az, hogy mint cég, vagy személy, milyennek látnak

Részletesebben

SIKER CLUB. SIKER CLUB 2009, No. 23. Siker tippek és stratégiák

SIKER CLUB. SIKER CLUB 2009, No. 23. Siker tippek és stratégiák SIKER CLUB SIKER CLUB 2009, No. 23 Siker tippek és stratégiák James Vágyi vagyok a Siker Club huszonharmadik számával, ahol sikeres gondolatokat, ötleteket és információkat ajánlunk arról, hogy hogyan

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Gyerekszoba - pszichológus szemmel

Gyerekszoba - pszichológus szemmel Gyerekszoba - pszichológus szemmel A babaváró családok egyik legfontosabb problémája, hogy milyen legyen a gyerekszoba, hogyan, milyen bútorokat válasszanak, milyen tapétát, függönyt vagy kiságyat vásároljanak.

Részletesebben

Az első lépés a csúcshódításhoz

Az első lépés a csúcshódításhoz Az első lépés a csúcshódításhoz Akinek nincs célja, arra van kárhoztatva, hogy annak dolgozzon, akinek van. kattints az alábbi lehetőségekre a navigáláshoz: [Szupernő Program honlap] [Tartalomjegyzék]

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója

Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója VALÓSÁG 279 2005-től az Oktatási Minisztérium ismét igen jelentős változtatást vezet be a közoktatásba, nevezetesen a kétszintű érettségit, amely nemcsak a középfokú oktatást zárja le, hanem a felsőfokú

Részletesebben

Az anyagi függetlenség képlete. A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg!

Az anyagi függetlenség képlete. A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg! Az anyagi függetlenség képlete A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg! Mi a pénz? A pénz alapvetően ENERGIA. Igaz? Mi az energia?

Részletesebben

OLVASÁS-ÉLMÉNYEK A K Ö N Y V C Í M L A P J A K I V O N A T B U D A P E S T, 2 0 1 3. J Ú N I U S 1 6.

OLVASÁS-ÉLMÉNYEK A K Ö N Y V C Í M L A P J A K I V O N A T B U D A P E S T, 2 0 1 3. J Ú N I U S 1 6. OLVASÁS-ÉLMÉNYEK A K Ö N Y V C Í M L A P J A K I V O N A T B U D A P E S T, 2 0 1 3. J Ú N I U S 1 6. A K Ö N Y V H Á T S Ó F Ü L S Z Ö V E G E Zsebpénzét és nyári diákmunka keresetét félretette repülőgép

Részletesebben

Amikor a férj jobban tudja...

Amikor a férj jobban tudja... Antennás, kinyithatós, lecsúsztathatós, analóg, pixeles, kicsi, de inkább nagy. Az első telefonjaink annyira a szürkeállományunkba égtek, hogy könnyű volt feleleveníteni a velük töltött időt és emlékeket.

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Gyerek. Gyerek. Tartalom. Megjegyzés

Gyerek. Gyerek. Tartalom. Megjegyzés Tartalom Milyenek a gyerekek? A gyerekek szabad elméje. A kamaszkor. Megjegyzés Érthető és rövid téma. Azért is rövid, mert valószínűleg van még, amit bele lehetne írni. Ha van ötleted hozzá, szólj. A

Részletesebben

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg?

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? Tartalomjegyzék Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? 23 Bevezetés 27 Élet a csendes kétségbeesésben 1. Azt

Részletesebben

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon 100 női önismereti kérdés 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon Kedves Olvasó! Talán az Ön fejében is megfordult a kérdés: vajon miért

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

Oltár az ismeretlen istennek

Oltár az ismeretlen istennek 1 Textus: Ap.Csel. 17, 16-23. Bevezetés: 1. ATHÉN: Pál korában ünnepelte fennállásának 1000 éves évfordulóját. A demokrácia miatt roppant büszke volt. Még a rómaiak is meghagyták a függetlenségét. A kultúra

Részletesebben

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET I. évfolyam 3. szám szeptember, október Akarod hallani a jó hírt? Mindennek Királya Mindennek Királya, az Istennek Fia, égnek, földnek Ura Akinek véd minket a karja tőlünk

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Hogyan befolyásolják a családi veszekedések az iskolai teljesítményt? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI.

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Számomra mindig jelzés értékű az, ha valamilyen formában megrezdül a lelkem, megérinti valami. Ilyenkor az jut az eszembe, hogy ott még feladatom, tanulni valóm van. Üzenni

Részletesebben

A roma és a nem roma várandósok közötti különbségek

A roma és a nem roma várandósok közötti különbségek MISKOLCI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR Egészségügyi gondozás és prevenció szak Védőnő szakirány A roma és a nem roma várandósok közötti különbségek Konzulens: Prof. Dr. Peja Márta Készítette: Zigova

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

A gyűrűn látszott, hogy soká hordhatták és sokat dolgozott az, aki viselte, mert kopott volt, de gyűrű volt. Az anyós nagylelkűségére

A gyűrűn látszott, hogy soká hordhatták és sokat dolgozott az, aki viselte, mert kopott volt, de gyűrű volt. Az anyós nagylelkűségére A gyűrű kora A jobb keze gyűrűsujján lévő karikagyűrűt nézegette. A házassági évfordulójuk közeledett. Hányadik is? Ki kell számolnia. Ha 52-ben házasodtak és most 2011-et írunk, akkor ez az 59. Nem kerek

Részletesebben

oral history Változatok az identitásra SÁRAI SZABÓ KATALIN

oral history Változatok az identitásra SÁRAI SZABÓ KATALIN oral history 186 [ ] SÁRAI SZABÓ KATALIN Változatok az identitásra Az utóbbi években Magyarországon is egyre több kutató fordul a nôtörténet (gender) felé, és szaporodik az egyes nôi csoportok vizsgálatával

Részletesebben

Gyerekneveléssel és háztartással kapcsolatos munkamegosztás egy átlag magyar családban

Gyerekneveléssel és háztartással kapcsolatos munkamegosztás egy átlag magyar családban Gyerekneveléssel és háztartással kapcsolatos munkamegosztás egy átlag magyar családban A gyerekek meglátása szerint még mindig anya végzi a legtöbb feladatot otthon, de az apák is egyre aktívabbak. Minden

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

AU PAIR? Miért ne?! Lélekemelő és tanulságos szösszenet két sokdiplomás gyermekfelvigyázó tollából! Olvass, nevess, sírj velünk!

AU PAIR? Miért ne?! Lélekemelő és tanulságos szösszenet két sokdiplomás gyermekfelvigyázó tollából! Olvass, nevess, sírj velünk! AU PAIR? Miért ne?! Lélekemelő és tanulságos szösszenet két sokdiplomás gyermekfelvigyázó tollából! Olvass, nevess, sírj velünk! Írta és rendezte: leendő dr Ádám Tímea & leendő dr Molnár Diána 1 Belső

Részletesebben