Mielőtt továbbmennénk, tegyünk egy kis kitérőt a Nano-technológia ránk vonatkozó világába

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mielőtt továbbmennénk, tegyünk egy kis kitérőt a Nano-technológia ránk vonatkozó világába"

Átírás

1 Ezüstion Technológia Az ezüstöt széleskörűen alkalmazták baktériumok ellen évszázadok óta. Az ezüst természetes biocid, azonban, ha nano-méretű, akkor rendkívül veszélyes! Mielőtt továbbmennénk, tegyünk egy kis kitérőt a Nano-technológia ránk vonatkozó világába Miért NEM nano? A nano-technológia egyre gyakoribb alkalmazást nyer különböző fogyasztói termékekben, gyógyszerekben és építési anyagokban. A nano-részecskék egészségre és környezetre gyakorolt hatását az egyre szaporodó tudományos vizsgálatok negatív eredményei és a média nyomása következményeként fokozott figyelem kíséri. Sajnos a rendeletek szerint, a nano-anyag tartalmat nem kötelező feltüntetni a termékek címkéink, pedig: A nano-méretű részecskék a rendelkezésre álló tanulmányok szerint: agykárosodást, sejtelhalást, szívritmuszavart, genetikai mutációt és rákot okoztak. A tüdőben, azbeszthez hasonló tüneteket idéztek elő. A nano-méretű részecskék megtalálhatók napkrémekben, fogpasztában, ruházati cikkekben, festékekben és egyéb építési anyagokban, élelmiszerekben, de még légkondicionáló berendezések szűrőiben is!! - A nano ezüst sejthalált és DNS károsodást okozott emberi herékben: =5895:0:15,2829:1:0:0:::0:0&MainLeft_5895=5825:96213::1:5896:1:::0:0 - A nano ezüst mérgező a halakra agykárosodást okoz, 1 napon belül: - A titánium dioxid nanorészecskék, amelyek hétköznapi termékeinkben is megtalálhatók pl.: kozmetikumok, mapkrémek, festékek, vitaminok, genetikai károsodást okoznak egerekben: - Nano részecskék azbesztszerű tüneteket okoznak: -may-be-a-threat-as-bad-as-asbestos html - Tüdőkárosodás Humán vizsgálat: - Nano titánium dioxid vemhességi zavarokat okoz egereknél: - Nano részecskék bőrön keresztüli felszívódása, (humán): Full in PDF - Nano részecskék áthatolnak a placentán (méhlepény): Nem tanulmány VALÓSÁG: - 2 ember meghalt, 5 ember maradandó tüdőkárosodást szenvedett egy nano festéket alkalmazó üzemben:

2 A nano-ezüstről: A nano ezüst nem antibakteriális hatású! A fenti tanulmány rávilágít arra, hogy a nano-ezüst részecskék, hormetikus választ idéznek elő, ami kontraproduktív, antimikróbás alkalmazásokban. A nano-méretű ezüst részecskék antibakteriális hatása ideiglenes és csak annak köszönhető, hogy előállításuk következtében felületük ezüstionokat tartalmaz. Sósavas lemosás, teljes hatékonyságvesztést eredményez. Ezüstion alapú technológiát alkalmazva ez nem következik be. A nano ezüst cyto és genotoxikus! Azaz sejtpusztító és DNS károsító! Nano-ezüst bizonyított hatásmechanizmusa: A nano-ezüst részecske endocitózis/bekebelezés útján bejut a sejt belsejébe. A sejten belül a sejtlégzés termékeként hidrogén peroxid képződik. Ez oxidálja az ezüstöt, amely ionkibocsájtást eredményez. Az ezüstion oxidatív stresszt okoz, ami a sejt halálához vezet. A történéseknek azonban ezzel még nincs vége: Az elhalt sejteket makrofágok kebelezik be, amelyek szintén hidrogén peroxidot termelnek, ezzel a még intenzívebb ionképződés következtében saját halálukat is okozzák. Ha a százezredik vitéz makrofág, végre eljut a nyirokcsomóba, a nano-ezüst annak károsítását is elkezdheti. A nano-ezüst nem tud eltávozni a szervezetből és áldásos tevékenységét permanensen fejti ki. A környezetre gyakorolt hatása ökológiai katasztrófával fenyeget! A szennyvíztisztítók nem tudják kezelni, kiszűrni a nano-méretű részecskéket. A festékek, fertőtlenítőszerek, napkrémek, stb. nano-ezüstje, a nano-cink-oxid, a nano-tio2, a nano-carbon a szennyvíztelepekről bekerül a Bioszféra körforgásába: o Levegő Belégzés, lenyelés, bőrön és szemen keresztül. Talaj és vizek szennyezése. o Vizek, altalajvizek Vizi élőlények táplálkozási lánca, ivóvíz szennyeződés o Talaj Növények, kultúrnövények gyökerein felszívódva genetikai károsodást okoz A föld feletti és alatti élőlények táplálkozási láncát veszélyezteti Végül a táplálkozási lánc részeként, az emberi szervezetet is veszélyezteti! Konklúzió: A nano részecskék nem kötődnek erősen a festékekhez, gyantákhoz, textíliákhoz: MNMs (Manufactured Nano Materials) not bound strongly into the matrix of larger materials, e.g. as surface coatings or in textiles, might also be emitted during the use of products. Mechanical abrasion and physicochemical material aging due to thermal and photooxidative processes may have a considerable impact on any release (Koehler et al., 2008). Az UV és mechanikai behatások következtében a festékek, bevonatok alapját képező gyanták erodálódnak - ezért kell a felületeket időszakosan újrafesteni. A mátrixból kiszabadulva a helyiségben lebegnek vagy ultrafinom por formában a padlóra kerülnek. Mivel nem létezik megfelelő nano-szűrő berendezés, az elszívó és légellátó rendszereken keresztül vagy egyszerű léghuzat által az egész létesítmény levegőjét szennyezik. Ezért: Mint festékek alapanyagai, a nano ezüst és a nano titánium dioxid alkalmazása: ÉLETVESZÉLYES ÉS KÖRNYEZETKÁROSÍTÓ!

3 Ezüstion Technológia A kitérőből visszatérve: Az ezüst csak akkor igazán hatásos, ha ionkibocsájtásra van késztetve. Ezért a mi termékeink hatásmechanizmusa ezen technológián alapszik. Az ezüstionok mintegy 650 féle kórokozót képesek elpusztítani, hatásos védelmet nyújtanak patogén baktériumokkal és penészgombákkal szemben. Gyártás során az anyagba kevert ezüst-só, műanyag esetében pl. PVC, polikarbonát, polietilén - gyakorlatilag az összes műanyag típus - vagy a tárgyak felületére felvitt ezüst-sókat tartalmazó festékek, lakkok, epoxi és poliuretán gyanták, hézagtömítők, impregnálók révén majd minden területen és felületen alkalmazható. Padozat, parketta, falazat, csempe, mennyezet, álmennyezet, műszerek, gépek, berendezések, bútorok, gyerekágyak, betegágyak, székek, lámpatestek, polcok, asztalok, ajtók, kilincsek, kapaszkodók, csapok, csaptelepek, légkondicionáló berendezések és vezetékeinek belső felülete, csővezetékek, panelek, acél tartószerkezetek, konzolok és minden egyéb: műanyag, papír, tinta anyagába integrálva és ami festhető, még üveg is, ellátható tartós védelemmel. Alkalmazási terület lehet minden olyan létesítmény, helyiség vagy tárgy, ahol a fokozott higiéniai követelmények erre okot adhatnak vagy igény merül fel rá. Néhány példa: humán- és állategészségügy, állattenyésztés, gyógyszer- és élelmiszeripar, szociális-, köz- és privát intézmények. Kórházak, klinikák, orvosi rendelők, élelmiszer előállítók, feldolgozók és raktárak, hűtőházak, bankok, önkormányzatok, bölcsődék, óvodák, iskolák, tömegközlekedési eszközök, gyógyszertárak, fürdők, szállodák, éttermek, üzemi konyhák, szupermarketek, hentes- és péküzletek, de saját otthoni környezetünk egységeit és berendezéseit is higiénikusabbá tehetjük - konyha, fürdő, gyerekszoba és ezek használati tárgyai. Hogyan működik? A termékekbe integrált speciális ezüst adalékban nem nano a légnedvesség ioncserét idéz elő. Az ezüstionok a műanyag vagy bevonat felszínén koncentrálódnak és fejtik ki antibakteriális hatásukat. Amint a mikróbák a felületre kerülnek, az ott elhelyezkedő ezüstionokkal kötésbe lépnek, miáltal a sejtfaluk felszakad. A sejtfalon belülre kerülve az ezüstion elősegíti a reaktív oxigéngyökök képződését, megváltoztatja a sejt energiatermeléséhez szükséges enzimek tulajdonságait, így energia utánpótlás hiányában a sejt rövid időn belül elpusztul. Mindemellett az ezüstion a sejt DNS reprodukcióját is gátolja. Az ezüstion tartalmú termékekből semmi nem tud kioldódni, így az ezüst sem, tehát az a termék élettartamáig folyamatos védelmet nyújt. A baktériumok filmképzéssel és mutációval védekeznek a fertőtlenítőszerek ellen. Rezisztenciájukat segítő evolúciós gyorsaságra csak egy példa: Míg az embernél 1200 generációhoz év szükséges, erre a baktériumoknak csak 16 napra van szükségük. Mivel az ezüstionokkal védett felületen a baktériumok átlag 5 perc alatt elpusztulnak, védekezésre elég kevés idejük marad. Hatásmechanizmusát és hatásfokát az alábbi ábrák demonstrálják.

4 Mely mikroorganizmusok ellen hatásos? Az ezüstionok - független intézetek által végzett tesztek alapján - bizonyítottan hatásosak a következő patogén mikroorganizmusokkal szemben. Aureobasidium pullulans Aspergillus niger Bacillus cereus Campylobacter Candida albicans Chaetomium globosum Clostridium difficile Enterobacter aerogenes Escherichia coli Gliocladium virens Klebsiella pneumoniae Legionella pneumophila Listeria monocytogenes Meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) Meticillin-szenzitív Staphylococcus aureus (MSSA) Mycobacterium tuberculosis Penicillum funiculosum Porphyromonas gingivalis Proteus mirabilis Proteus vulgaris Psudomonas aeruginosa Saccharomyces cerevisiae Salmonella gallinarum Salmonella typhimurium Stachybotrys fajok Staphylococcus agalactiae Staphylococcus aureus Staphylococcus epidermidis Staphylococcus faecalis Staphylococcus mutans Trychophyton mentagrophytes Vancomycin-rezisztens enterococcus (VRE) Vibrio parahaemolyticus Népegészségügyi jelentősége Életünkhöz és környezetünk működéséhez elengedhetetlen a baktériumok és gombák jelenléte. A hasznos és nélkülözhetetlen fajok mellett sajnos egyre növekvő számban vannak jelen patogén fajok is, amelyek akár rendkívül súlyos betegségeket, sok esetben halált okozhatnak. Ezen törzsek elszaporodása és terjedése ellen védekezni kell. Ebben a harcban minden lehetséges eszközt fel kell használni. Minél kevesebb esélyt kell adni az alkalmazkodáshoz, a rezisztencia kialakulásához és az esetleges mutációra. Tanulmányok bizonyítják, hogy a környezetünkben alkalmazott felületi ezüstion technológia %-os hatásfokkal pusztítja el a kórokozókat és 43%-kal csökkenti a kezelt felületek mellett lévő, nem kezelt felületeken található baktériumok számát. Ezen tanulmányok elkészülte óta, már az ezüstion technológia is óriásit fejlődött. Eddig jószerével csak falfelületekben lehetett gondolkodni, ma már egy helyiséget és berendezési tárgyait akár 99%-ban is el lehet látni antibakteriális védelemmel, padlótól-plafonig, nővérpulttól a kórlapokon keresztül a műanyag katéter csövekig. Népegészségügyi szempontból az ezüstion technológia döntő jelentőségű lehet, különös tekintettel arra, hogy csak az elmúlt évben a rendkívül veszélyes kórokozók 3 fajánál is újabb törzsek jelentek meg (MRSA, C.difficile, VRE). Továbbá új típusú antibiotikum rezisztenciát okozó enzimet (pl. New Delhi metallo-beta-lactamase-1) termelő törzsek kezdték veszélyeztetni a világot. Épp ezért az ezüstion technológia alkalmazása nem csak az egészségügyben indokolt, hanem nyilvános helyeken, intézményekben, pl.: önkormányzatok, iskolák, óvodák, bankok, bevásárlóközpontok, szállodák, éttermek, wellness központok, közfürdők, gyógyszertárak, pályaudvarok, repterek és tömegközlekedési eszközökön is, mivel a baktériumok leggyakrabban direkt kontaktus útján terjednek. Az ezüstion technológia jelentős mértékben csökkentheti a baktériumok által okozott megbetegedések számát.

5 Gazdasági jelentősége A várható életkor és a krónikus betegek számának növekedése tovább emeli az infekciós szövődmények számát és súlyosságát is. Emellett a kórokozók rendkívüli alkalmazkodóképessége, valamint az antibiotikumok túlzott, indokolatlan használata és a higiénés szabályok, ajánlások be nem tartása következtében nő a gyógyszerrezisztens törzsek száma, melyek egyre nagyobb terheket rónak az egészségügyi ellátásra, pl.: antibiotikum költség, elhúzódó kórházi ápolás, legrosszabb esetben az elhalálozás és esetleges perköltségek. Az egészségügyi intézményekben szerzett kórházi törzsek által megfertőződött betegek kezelése sokszor többe kerül, mint egy fertőzésveszélyes helyiség pl. műtő, invazív beavatkozásokat végző szakrendelő teljes antibakteriális bevonatának elkészítése. Az alábbi 2007-ben készült táblázat jól mutatja, hogy a kórházi, multirezisztens fertőzések következtében 1010 betegre ápolási napot kellett fordítani. /A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) ÉVI EREDMÉNYEI A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) ÉS A NEMZETI BAKTERIOLÓGIAI SURVEILLANCE (NBS) ÉVI EREDMÉNYEIRŐL A táblázatokat összevetve, 4 év alatt az ápolási napok duplájára nőttek, melynek eredményeképpen elképesztő, 2011-ben már ápolási napot kellett finanszírozni multirezisztens nosocomiális fertőzések következtében. Megdöbbentő, hogy ez az összes nosocomiális fertőzésnek csupán 1%-a. Magyarországon a kórházi fertőzések adatai nem szerepelnek teljes mértékben a statisztikákban, ezért a helyzet valószínűleg még ennél is sokkal drámaibb. A 2009-es adat szerint a jelentéskötelezett kórházak kevesebb, mint fele jelent, a véráramfertőzéseket pedig az összes aktív fekvőbeteg ellátó intézmény 32%-a jelenti le. A magyar nosocomiális fertőzött betegek halálozási aránya hasonló az U.S.A.-ban és az Európai Unióban tapasztaltakhoz. Betegforgalom fertőződés halálozás: Magyarországon átlagosan évente fekvőbeteget látnak el. Az arányszámokat vonatkoztatva, ezek hozzávetőlegesen 10 %-a fertőződik meg az ellátás során. Tehát beteg ápolása fog a fertőzés miatt kitolódni, melynek a hotel költségvonzata is jelentős tétel, de a kezelések, labor és gyógyszerköltségek ennek súlyos többszörösét teszik ki. A hazai körülményeket figyelembe véve, megállapítható, hogy kórházhigiénés szempontból nem igazán vagyunk szoros versenyben a fentebbi térségekkel, tehát nagy valószínűséggel egy standard protokollokon alapuló hazai adatbázis rosszabb eredményt mutatna. Mindemellett ebből a nemzetközi statisztika alapján levonható, hogy hazánkban évente legalább 3000 ember hal meg, kórházban szerzett infekció és szövődményei következtében. Ez a probléma óriási összeggel terheli az egészségügyet, vagyis a költségvetést, de a fenti adat csak a kórházi, nosocomiális fertőzésekre vonatkozik, és nem mutatja a mindennapi életben adódó nyilvános helyeken, direkt kontaktus által megszerzett infekciók és következményeinek számait, ami ennél jóval nagyobb lehet.

6 Ideális esetben, a higiénés szabályok maximális betartásával ez a szám nyilván csökkenthető, de nem lehet mindenhol egész nap takarítani. Ahol a takarítás szünetel, a kórokozók megjelennek és szaporodnak. Viszont, ha a felületek eleve antimikróbásak ez nem következik be! Nem tudnak tovább szaporodni!! A legnagyobb problémát az egyre rezisztensebbé váló felületi kórokozók, pl.: HA-MRSA, vagy a még rezisztensebbnek bizonyuló CA-MRSA, valamint a VRE, C.diff, Klebsiella pneumoniae és egyéb enterális multirezisztens törzsek okozzák, amelyek terjedése antibakteriális felületvédelemmel jelentősen csökkenthető, pont az infekciók bekövetkezésében legfrekventáltabb intenzív, sebészeti és belgyógyászati osztályokon és az EÜ betegszállító járművein. Az alábbi képen látható szennyeződést mutató felületek mindegyike ellátható antimikróbás felületvédelemmel, vagy a technológiát kihasználva olyan anyagból gyárthatóak. Sőt, az ezüstion technológia fejlődésével már gyakorlatilag az egészségügy felületeinek 98%-át lehet antibakteriális anyagból készíteni, ilyen védelemmel a gyártás során, vagy utólagosan ellátni. A baktériumok filmképzéssel és mutációval védekeznek a fertőtlenítőszerek ellen. Mivel az ezüstionokkal védett felületen a baktériumok átlag 5 percen belül elpusztulnak, nem képesek se mutációra, se filmképzésre. Az ezüstion technológia által biztosított hatásmechanizmus két takarítás között is működik a nap 24 órájában, az év minden napján, ráadásul nincs költsége! A multirezisztens ápolási nap Hotel költsége + gyógyszer, + labor, stb. + a többi (250000) kórházi infekció, megközelítőleg 100 Milliárd forinttal terheli meg a társadalombiztosítást évente! Ma már, az ezüstion technológián alapuló antimikróbás felületvédelem megfizethető és gyakorlati alkalmazása elérhetővé vált a hétköznapok számára is. Költséghatékonyságához pedig nem fér kétség. Mint minden újdonság, ez is furcsa lehet, pedig bizonyítottan működik. A fertőtlenítő oldatokhoz szokott, kézmosást preferálók számára (ami szintén fontos, persze!) nehéz elfogadni, hogy a fertőtlenítés más elven is működhet, ráadásul az emberi tényezőtől teljesen függetlenül. Pedig azt lenne jó megérteni, hogy: HA EGY EGÉSZSÉGÜGYI LÉTESÍTMÉNY ÖSSZES FELÜLETE ANTIBAKTERIÁLIS, VAGYIS: ANTIBAKTERIÁLIS FELÜLETEK KÉPZÉSÉVEL, ALKALMAZÁSÁVAL: A KÓROS BAKTÉRIUMOK ÉLETTERE MEGSZŰNIK!! Ennek eléréséhez viszont: AZ EGÉSZSÉGÜGYNEK KELL IGÉNYT BENYÚJTANIA A TERVEZŐK FELÉ! Annál is inkább, mivel ezt a 20/2009 (VI 18) EüM rendelet egyébként is előírja. 3. (1) Infekciókontroll tevékenység c) megelőző tevékenység c) környezeti infekciókontroll (levegő, víz, felületek) JELENLEG EZT A RENDELETET EGYETLEN TERVEZŐ SEM VESZI FIGYELEMBE! A víz és levegő sterilizálására is van rendkívül korszerű, környezetbarát és költséghatékony megoldásunk!

a Bakteriosztatikus rodni. bakteriosztatikus uk le. , pl. MRSA, - pe - szemben is. ban, az az un. Avogadro- -. A Biomaster 0,1%-ban a term va..

a Bakteriosztatikus rodni. bakteriosztatikus uk le. , pl. MRSA, - pe - szemben is. ban, az az un. Avogadro- -. A Biomaster 0,1%-ban a term va.. a Bakteriosztatikus A bakteriosztatikus uk le. rodni. :, pl. MRSA, - pe - szemben is.. ban, az az un. Avogadro- -. A Biomaster 0,1%-ban a term va.. -1,5% A - szabadulnak fel, ami. A - - - - - ak, bankok,

Részletesebben

VÉDELEM. VÉDELEM JÓ KÖZÉRZET Szárítás Vízszigetelés Hôszigetelés Védelem Dekoráció VÉDELEM JÓ KÖZÉRZET JÓ KÖZÉRZET. Felületképzô rendszer

VÉDELEM. VÉDELEM JÓ KÖZÉRZET Szárítás Vízszigetelés Hôszigetelés Védelem Dekoráció VÉDELEM JÓ KÖZÉRZET JÓ KÖZÉRZET. Felületképzô rendszer ELASTOCOLOR rendszer JÓ KÖZÉRZET Szárítás Vízszigetelés Hôszigetelés Védelem Dekoráció diszperziós elasztomer akrilgyanta bázisú rendszer beton és vasbeton felületek védelmére C.P. MK 705310 (I) 03/2006

Részletesebben

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Gazdasági haszonállatok tartástechnológiájának higiéniai kérdései állategészségügyi

Részletesebben

biosanitizer új, környezetbarát, vízbázisú fertõtlenítõ

biosanitizer új, környezetbarát, vízbázisú fertõtlenítõ biosanitizer új, környezetbarát, vízbázisú fertõtlenítõ környezetbarát összetétel, hatóanyagai az alkalmazás során vízre és oxigénre bomlanak, nem tartalmaz alkoholt, illékony szerves vegyületeket (VOC),

Részletesebben

Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében

Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében Miseta Ildikó XLVIII. Rozsnyay Emlékverseny 2013. május10-12. Miskolctapolca Bevezetés Előadás vázlata Multirezisztenskórokozók

Részletesebben

A mikroorganizmusok pusztulása

A mikroorganizmusok pusztulása A mikroorganizmusok pusztulása Sztatikus hatás: mikrobák reverzibilis szaporodás gátlása, a mikrobák életben maradnak, de szaporodni már nem tudnak Cid hatás: a sejtek oly mértékben károsodnak, hogy feltétlenül

Részletesebben

Baktériumok tenyésztése

Baktériumok tenyésztése Baktériumok tenyésztése Koch posztulátumok A betegből a kórokozó izolálása Izolálás, tenyésztés, tápközegben fenntartás Kísérleti állatba oltva a betegségre jellemző tünetek kialakulása Ezen állatokból

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT(2)

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT(2) Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT(2) a NAT-1-1007/2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Budapest Fõváros Kormányhivatala, Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (3),

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER EREDMÉNYEI (2004. NOVEMBER 2005. OKTÓBER ) EPINFO 2006; 4:49-60.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER EREDMÉNYEI (2004. NOVEMBER 2005. OKTÓBER ) EPINFO 2006; 4:49-60. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER EREDMÉNYEI (4. NOVEMBER 5. OKTÓBER ) EPINFO 6; 4:49-6. A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR) 4. november -jén kezdte meg működését. Az NNSR alapvetően

Részletesebben

NANOEZÜST ALAPÚ ANTIBAKTERIÁLIS SZÓRHATÓ SZOL KIFEJLESZTÉSE MŰANYAG FELÜLETEKRE

NANOEZÜST ALAPÚ ANTIBAKTERIÁLIS SZÓRHATÓ SZOL KIFEJLESZTÉSE MŰANYAG FELÜLETEKRE NANOEZÜST ALAPÚ ANTIBAKTERIÁLIS SZÓRHATÓ SZOL KIFEJLESZTÉSE MŰANYAG FELÜLETEKRE Gábor Tamás1, Hermann Zsolt2, Hubai László3 1: PhD, 2: kutató, 3: kutató NANOCENTER Kft. BEVEZETÉS A nanorészecskéket tartalmazó

Részletesebben

fotókatalitikus önfertőtlenítő hatású tekercses vinil padló ELTÁVOLÍTJA A BAKTÉRIUMOK TÖBB, MINT 99%-ÁT

fotókatalitikus önfertőtlenítő hatású tekercses vinil padló ELTÁVOLÍTJA A BAKTÉRIUMOK TÖBB, MINT 99%-ÁT A Graboplast Európa egyik vezető padlóburkoló gyártója. A világ több mint 50 országában kínáljuk heterogén tekercses padlóburkolóinkat. A Graboplastnál folyamatosan kutatjuk és alkalmazzuk a legmodernebb

Részletesebben

A húgyhólyag katéter alkalmazások vizsgálata rehabilitációs osztályon

A húgyhólyag katéter alkalmazások vizsgálata rehabilitációs osztályon A húgyhólyag katéter alkalmazások vizsgálata rehabilitációs osztályon Készítették: Fülezsdiné Dávid Krisztina, Tóth Lajosné, Györgyné Fazekas Tünde, Tálas Lászlóné, Dr. Vekerdy- Nagy Zsuzsanna, Nábrádi

Részletesebben

a NAT-1-0834/2008 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-0834/2008 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0834/2008 számú akkreditált státuszhoz A PHARMAVALID Gyógyszeripari, Méréstechnikai, és Szolgáltató Kft. Mikrobiológiai Laboratórium (1136

Részletesebben

a NAT-1-0834/2008 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-0834/2008 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0834/2008 számú akkreditált státuszhoz A PHARMAVALID Gyógyszeripari, Méréstechnikai, és Szolgáltató Kft. Mikrobiológiai Laboratórium (1136

Részletesebben

a NAT-1-1449/2006 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1449/2006 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1449/2006 számú akkreditált státuszhoz Az OHKI Országos Húsipari Kutató Intézet Kht. Hús és húskészítmény vizsgálólaboratórium (1097 Budapest,

Részletesebben

MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK, SZŰKÜLŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK

MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK, SZŰKÜLŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK, SZŰKÜLŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK EURÓPAI ANTIBIOTIKUM NAP 2010.NOVEMBER 18. DR.PRINZ GYULA 2010. BUDAPEST 65 ÉVES FÉRFI STROKE MIATT NEUROLÓGIAI OSZTÁLYRA KERÜL AGYTÁLYOG IGAZOLÓDIK

Részletesebben

a NAT-1-1141/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1141/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1141/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A WESSLING Hungary Kft. Mikrobiológiai Laboratórium-FoodMicro (1047 Budapest, Fóti út 56.) akkreditált

Részletesebben

a NAT-1-1476/2006 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1476/2006 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a számú akkreditált státuszhoz Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Intézet Kirendeltsége Regionális

Részletesebben

A baktériumok szaporodása

A baktériumok szaporodása A baktériumok szaporodása Baktériumsejt növekszik, majd osztódik a populáció szaporodik - Optimális körülmények esetén a sejttömeg (sejtszám) exponenciálisan nõ az idõvel - Generációs idõ: az az idõ, ami

Részletesebben

A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 2008.évi eredményei

A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 2008.évi eredményei A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 2008.évi eredményei A 2004 negyedik negyedévében indult, aktív fekvőbeteg intézmények nosocomialis fertőzéseinek monitorozására szolgáló, Nemzeti Nosocomialis

Részletesebben

www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK

www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK MI A POSITEAM? A POSITEAM célja, hogy alternatívát nyújtson mindazok számára, akik pozitív közegben, egymást segítve szeretnének tenni saját és környezetük egészségéért

Részletesebben

Tárgy: A FOGLALKOZTATÁSI, SZOCIÁLPOLITIKAI, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS FOGYASZTÁSÜGYI TANÁCS 2008. JÚNIUS 9-I ÉS 10-I ÜLÉSE

Tárgy: A FOGLALKOZTATÁSI, SZOCIÁLPOLITIKAI, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS FOGYASZTÁSÜGYI TANÁCS 2008. JÚNIUS 9-I ÉS 10-I ÜLÉSE AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2008. május 22. (29.05) (OR. en) 9637/08 SAN 88 DENLEG 52 VETER 7 FELJEGYZÉS Küldi: az Állandó Képviselők Bizottsága (I. rész) Címzett: a Tanács Előző dok. 9392/08 SAN

Részletesebben

Kocák tejtermelési zavara és ami mögötte van 2016. 06. 02. dr. Dobos László

Kocák tejtermelési zavara és ami mögötte van 2016. 06. 02. dr. Dobos László Kocák tejtermelési zavara és ami mögötte van 2016. 06. 02. dr. Dobos László Postpartum Dysgalactia Syndrome PPDS Meghatározás Közvetlenül fialás után kezdődik Tejtermelés zavara (mennyiség és minőség)

Részletesebben

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái C43 Konzervújság 1996. 2. 40-42. és HÚS 1996. 4. 210-214 Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái 1. Penészgombák élelmiszeripari jelentősége A penészgomba elnevezés nem rendszertani

Részletesebben

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban Legfontosabb tények az antibiotikum rezisztenciáról A mikroorganizmusok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája

Részletesebben

Egészség Világnap 2015. április 7. Élelmiszerbiztonság. Dr Pusztai Zsófia WHO Magyarországi Iroda

Egészség Világnap 2015. április 7. Élelmiszerbiztonság. Dr Pusztai Zsófia WHO Magyarországi Iroda Egészség Világnap 2015. április 7. Élelmiszerbiztonság Dr Pusztai Zsófia WHO Magyarországi Iroda 1 FAO/WHO Nyilatkozat a táplálkozásról (1992) minden egyes ember joga a megfelelő tápértékű és biztonságos

Részletesebben

Convenia 80 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára

Convenia 80 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára . AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Convenia 0 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy ampulla liofilizált por tartalma: Hatóanyag: 5 mg

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

a NAT-1-1141/2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1141/2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1141/2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A FOODMICRO Minõségellenõrzõ, Termékfejlesztõ és Kutató- Mérnöki Szolgáltató Kft.

Részletesebben

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás Módszertani útmutató a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról Országos Közegészségügyi

Részletesebben

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973 Antibiotikumok I. Az antibiotikumok az élő szervezetek elsősorban mikroorganizmusok által termelt úgynevezett másodlagos anyagcseretermékek (szekunder metabolitok) legfontosabb csoportja. Ökológiai szerepük,

Részletesebben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben Doktori értekezés Szabó Rita Semmelweis Egyetem Patológiai Tudományok

Részletesebben

A MIKROORGANIZMUSOK A TERMÉSZETBEN

A MIKROORGANIZMUSOK A TERMÉSZETBEN NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar Mosonmagyaróvár MIKROBIOLÓGIA ELŐADÁS Alapképzési (BSc) szakok A MIKROORGANIZMUSOK A TERMÉSZETBEN Prof. Dr. Varga László egyetemi

Részletesebben

A LEGHIGIÉNIKUSABB VINIL PADLÓBURKOLAT

A LEGHIGIÉNIKUSABB VINIL PADLÓBURKOLAT HEA LT H C ARE A LEGHIGIÉNIKUSABB VINIL PADLÓBURKOLAT ELPUSZTÍTJA A BAKTÉRIUMOKAT A Grabo Silver Knight eltávolítja a baktériumokat A Grabo SilvER Knight PADLÓBURKOLAT HATÉKONY ESZKÖZ A KÓRHÁZI FERTÕZÉSEK

Részletesebben

Cím: 1116 Budapest, Vegyész u. 58. Tel: +36/1-316-3112 Fax: +36/1-316-8792 E-mail: info@kristalymix.hu Honlap: www.kristalymix.

Cím: 1116 Budapest, Vegyész u. 58. Tel: +36/1-316-3112 Fax: +36/1-316-8792 E-mail: info@kristalymix.hu Honlap: www.kristalymix. CÉGISMERTETŐ Kristály Mix Kft. TAKARÍTÁS = KÖRNYEZETVÉDELEM + TISZTASÁG! Általánosságban megállapíthatjuk, hogy takarítani mindenki tud, de minőségi, ipari takarítást végezni nem mindenki képes! Ha az

Részletesebben

Immunszupprimáltak, transzplantáltak és immunkompromittáltak infekciói. ORFI, 2016 Kádár János

Immunszupprimáltak, transzplantáltak és immunkompromittáltak infekciói. ORFI, 2016 Kádár János Immunszupprimáltak, transzplantáltak és immunkompromittáltak infekciói ORFI, 2016 Kádár János Kikről beszélünk malignitás (nem kontrollált) kemo/radioterápia haemopoieticus őssejt / solid szerv átültetés

Részletesebben

Mometazon furoát (monohidrát formájában)

Mometazon furoát (monohidrát formájában) 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Posatex szuszpenziós fülcsepp kutyák részére 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyagok: Orbifloxacin Mometazon furoát (monohidrát formájában) Posakonazol 8,5

Részletesebben

I/3 Lemez agar táptalaj: (bouillon, 1-3% agar-agar)

I/3 Lemez agar táptalaj: (bouillon, 1-3% agar-agar) I. Steril táptalajok 1. Bouillon 2. Ferde és magas agar I/1,2 Steril táptalajok: Bouillon, Ferdeagar, Magasagar 3. Lemez agar I/3 Lemez agar táptalaj: (bouillon, 1-3% agar-agar) 4. Dúsító táptalajok (húsos

Részletesebben

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Dr. Németh Julianna Synlab Hungary KFT Budapest Diagnosztika Központ Immunológiai Laboratóriuma Étkezéssel, emésztéssel összefüggő panaszok

Részletesebben

Vidítsa fel ügyfeleit. Climalife Új Frionett termékskála- www.climalife.dehon.com 1

Vidítsa fel ügyfeleit. Climalife Új Frionett termékskála- www.climalife.dehon.com 1 Vidítsa fel ügyfeleit Climalife Új Frionett termékskála- www.climalife.dehon.com 1 és ápolja berendezésüket! A rendszeres tisztítás és fertőtlenítés: javítja a hatékonyságot, (különösen a hőátadást); megelőzi

Részletesebben

hatályos: 2012.05.01-2012.05.02

hatályos: 2012.05.01-2012.05.02 12/2012. (III. 6.) NEFMI rendelet az egészségügyi ellátással összefüggı fertızések megelızésérıl, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeirıl és felügyeletérıl szóló 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet módosításáról

Részletesebben

2. Melyik virulenciafaktor felelős a Listeria monocytogenes intracelluláris terjedéséért? A ActA B CagA C Yop D pertactin

2. Melyik virulenciafaktor felelős a Listeria monocytogenes intracelluláris terjedéséért? A ActA B CagA C Yop D pertactin Név: soportszám: H kód: GYSZRŰ VÁLSZTÁS 1. rucella átvitelében szerepet játszik, KIVÉV: aerosol transzmisszió nem pasztőrözött tej fogyasztása emberről emberre való terjedés szarvasmarha abortummal való

Részletesebben

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikroökológiai tényezői Szennyeződés forrásai és közvetítői A mikroorganizmusok belső tulajdosnágai Belső tényezők (az

Részletesebben

Vázlat Járványügyi érdekből kiemelt munkakörök jelentősége Jogszabályi háttér Területek A fertőző betegségekről Kóroki tényezők Statisztika Az

Vázlat Járványügyi érdekből kiemelt munkakörök jelentősége Jogszabályi háttér Területek A fertőző betegségekről Kóroki tényezők Statisztika Az Vázlat Járványügyi érdekből kiemelt munkakörök jelentősége Jogszabályi háttér Területek A fertőző betegségekről Kóroki tényezők Statisztika Az alkalmasság megítélése Dokumentáció A foglalkozási betegségek

Részletesebben

A MEGELÉGEDETTSÉG ÖLHET. AZ ANTIBIOTIKUM REZISZTENCIA MÉG MINDIG NŐ EURÓPÁBAN.

A MEGELÉGEDETTSÉG ÖLHET. AZ ANTIBIOTIKUM REZISZTENCIA MÉG MINDIG NŐ EURÓPÁBAN. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

EpinfoNNSR eredmények

EpinfoNNSR eredmények 13. évfolyam 4. szám 2006. február 3. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT EpinfoNNSR eredmények Epidemiológiai Információs Hetilap - Sebfertőzés surveillance 49 - Intenzív terápiás osztályok surveillance-a

Részletesebben

A prokarióták. A biológia tudománya az élők világát két alapvető birodalomra osztja: a prokariótákra és az eukariótákra.

A prokarióták. A biológia tudománya az élők világát két alapvető birodalomra osztja: a prokariótákra és az eukariótákra. A prokarióták A biológia tudománya az élők világát két alapvető birodalomra osztja: a prokariótákra és az eukariótákra. Szerk.: Vizkievicz András A prokarióták legszembetűnőbb közös sajátsága, hogy sejtjükben

Részletesebben

A mikrobiológiai laboratórium szerepe

A mikrobiológiai laboratórium szerepe A mikrobiológiai laboratórium szerepe 7. Fejezet A mikrobiológiai laboratórium szerepe Smilja Kalenic Kulcsfontosságú pontok A mikroorganizmusok fertőző {gensek, melyek szabad szemmel nem l{thatók és széles

Részletesebben

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés száma % 1 Nosocomiális járványok 2010. Az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézetei az OEK Kórházi Járványügyi Osztályára 2010. évben 185 nosocomiális járványt valamint 1 Salmonella typhi murium, 4 MRSA,

Részletesebben

2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA

2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA 2.6.13. Nem steril termékek mikrobiológiai vizsgálata Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.6.0. 1 01/2008:20613 javított 6.0 2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA

Részletesebben

Liofilchem Chromatic termékcsalád

Liofilchem Chromatic termékcsalád Liofilchem Chromatic termékcsalád Kromogénes tápközegek mikrobaazonosításhoz és az antibiotikum rezisztencia vizsgálatához Liofilchem Chromatic Salmonella Szelektív kromogénes tápközeg a Salmonella spp.

Részletesebben

TestLine - Mikrobiológia alapjai Minta feladatsor

TestLine - Mikrobiológia alapjai Minta feladatsor Mikrobiológia alapjai aktériumok légzési formái : (1) aerob respiráció, (2) anaerob respiráció 1. 1:16 Normál a végső H-akceptor a molekuláris oxigén a végső H-akceptor lehet bármilyen szervetlen anyag,

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2005. JANUÁR 1- DECEMBER 31. EPINFO 2006; 7:89-95.

Részletesebben

ANGIOLÓGIA. Elõfordulási gyakoriság. Patofiziológia. Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB

ANGIOLÓGIA. Elõfordulási gyakoriság. Patofiziológia. Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK ANGIOLÓGIA Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB Diabéteszes láb néven a cukorbetegség olyan idült lábszövõdményét értjük, amelynek kialakulásában

Részletesebben

Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék

Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék PATOGÉN MIKROORGANIZMUSOK KIMUTATÁSÁRA SZOLGÁLÓ GYORS MÓDSZEREK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Rohonczy Kata Doktori

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZER NEVE Zinacef 250 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz Zinacef 750 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz Zinacef 250 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz Zinacef 750 mg por oldatos

Részletesebben

A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve

A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve A iatrogén fertőzésektől az infekciókontrollig a kórházhygiéne 30 éve Dr Melles Márta főigazgató főorvos Országos Epidemiológiai Központ Országos Epidemiológiai Központ National Center for Epidemiology,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-10 Epidemiológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. szeptember 9.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-10 Epidemiológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. szeptember 9. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Rauh Edit minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A WHO új kézhigiénés ajánlásai Dr. Kurcz Andrea, Dr.Böröcz Karolina

A WHO új kézhigiénés ajánlásai Dr. Kurcz Andrea, Dr.Böröcz Karolina A WHO új kézhigiénés ajánlásai Dr. Kurcz Andrea, Dr.Böröcz Karolina MIÉRT Fontos Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekveszélye (egyéni,társadalmi, gazdasági) (WHO) A világon több, mint 1,4 millió

Részletesebben

Epinfo Epidemiológiai Információs Hetilap

Epinfo Epidemiológiai Információs Hetilap 11. évfolyam 4. KÜLÖNSZÁM 2004. november 29. JOHAN BÉLA ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epidemiológiai Információs Hetilap A "JOHAN BÉLA" ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓJA A FLEXIBILIS ENDOSZKÓPOKKAL

Részletesebben

I. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) 2009. ÉVI EREDMÉNYEI

I. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) 2009. ÉVI EREDMÉNYEI I. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) 2009. ÉVI EREDMÉNYEI 1. AZ NNSR KÖTELEZŐ JELENTÉSEI 1.A. NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK Az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézetei az OEK Kórházi járványügyi

Részletesebben

A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA

A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA 5. előadás A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA Növekedés: a baktérium új anyagokat vesz fe a környezetből, ezeket asszimilálja megnő a sejt térfogata Amikor a sejt térfogat és felület közti arány megváltozik sejtosztódás

Részletesebben

取扱微生物一覧表 rev.5 ATCC もしくはその他細胞バンク番号. Achromobacter xylosoxidans Acinetobacter baumannii

取扱微生物一覧表 rev.5 ATCC もしくはその他細胞バンク番号. Achromobacter xylosoxidans Acinetobacter baumannii 微生物名 取扱微生物一覧表 ATCC もしくはその他細胞バンク番号 2019.07.02 rev.5 A Acetobacter aceti ATCC 15973 Acholeplasma laidlawii NCTC 10116 Genomic DNA Achromobacter xylosoxidans ATCC 27061 Acinetobacter baumannii ATCC 19606

Részletesebben

III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ

III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ Megjegyzés: A bizottsági határozat időpontjában ez az alkalmazási előírás, a címkeszöveg és a betegtájékoztató érvényes változata. A

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1)

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) a NAT-1-1449/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az OHKI ORSZÁGOS HÚSIPARI KUTATÓINTÉZET Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelõsségû

Részletesebben

A biológia tudománya az élők világát két alapvető egységre ún. doménre, birodalomra - osztja: a prokariótákra és az eukariótákra.

A biológia tudománya az élők világát két alapvető egységre ún. doménre, birodalomra - osztja: a prokariótákra és az eukariótákra. A prokarióták Szerkesztette: Vizkievicz András A biológia tudománya az élők világát két alapvető egységre ún. doménre, birodalomra - osztja: a prokariótákra és az eukariótákra. A prokarióták (legszembetűnőbb)

Részletesebben

KÜLFÖLDI SZABVÁNYOK EGÉSZSÉGÜGYI TERÜLETEKRE VONATKOZÓAN

KÜLFÖLDI SZABVÁNYOK EGÉSZSÉGÜGYI TERÜLETEKRE VONATKOZÓAN KÜLFÖLDI SZABVÁNYOK EGÉSZSÉGÜGYI TERÜLETEKRE VONATKOZÓAN HTM 60: ÁLMENNYEZETEK (2005 MÁRCIUS; 2-IK KIADÁS) HTM 60 hat kategóriára osztja az álmennyezeteket teljesítményük jellegzetességei alapján, lásd

Részletesebben

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1007/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Budapest Fõváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, Közegészségügyi Laboratóriumi

Részletesebben

A Multi Locus Sequence Typing (MLST) alkalmazhatósága az élelmiszermikrobiológiában

A Multi Locus Sequence Typing (MLST) alkalmazhatósága az élelmiszermikrobiológiában A Multi Locus Sequence Typing (MLST) alkalmazhatósága az élelmiszermikrobiológiában Sipos Rita, Lukács Alena, Simon Janka, Szántó-Egész Réka, Micsinai Adrienn 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi Albert út 4. info@biomi.hu,

Részletesebben

11. Szelektív toxicitás, kemoterápiás index és az antibakteriális kemoterápia alapelvei

11. Szelektív toxicitás, kemoterápiás index és az antibakteriális kemoterápia alapelvei Általános Orvostudományi Kar Orvosi Mikrobiológia Kollokvium kérdések 2018/2019-as tanév I. Általános mikrobiológia és általános bakteriológia 1. Az orvosi mikrobiológia tárgya, felosztása, rövid története

Részletesebben

1.1. A baktériumok változatos anyagcsere-folyamatai

1.1. A baktériumok változatos anyagcsere-folyamatai 1. TENYÉSZTÉSES VIZSGÁLATI MÓDSZEREK A tenyésztéses módszerek egyrészt lehetıséget teremtenek mikroorganizmusok különbözı célra történı fenntartására és elszaporítására, másrészt ezen eljárások segítségével

Részletesebben

A mikroorganizmusok megkülönböztetése

A mikroorganizmusok megkülönböztetése A mikroorganizmusok megkülönböztetése Robert Koch volt a következő jelentős kutató azok sorában, akik egyengették a penicillin felfedezéséhez vezető utat. Kifejlesztett egy táptalajt agaragarbói, amely

Részletesebben

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT A SZAKMAI KOLLÉGIUM FOG- ÉS SZÁJBETEGSÉGEK TAGOZATÁNAK MÓDSZERTANI LEVELE

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT A SZAKMAI KOLLÉGIUM FOG- ÉS SZÁJBETEGSÉGEK TAGOZATÁNAK MÓDSZERTANI LEVELE ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT ÉS A SZAKMAI KOLLÉGIUM FOG- ÉS SZÁJBETEGSÉGEK TAGOZATÁNAK MÓDSZERTANI LEVELE A FOGÁSZATI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSÉRE 2 AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI

Részletesebben

Nosocomialis infekciókat okozó baktériumok tipizálásának jelentősége a kórházi járványok felderítésében

Nosocomialis infekciókat okozó baktériumok tipizálásának jelentősége a kórházi járványok felderítésében Nosocomialis infekciókat okozó baktériumok tipizálásának jelentősége a kórházi járványok felderítésében Pászti Judit OEK Fágtipizálási és molekuláris epidemiológiai osztály Tipizálás - általában Bakteriológiai

Részletesebben

A Semmelweis Egyetem részére laboratóriumi automaták, fogyóanyagok és reagensek beszerzése. Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/36

A Semmelweis Egyetem részére laboratóriumi automaták, fogyóanyagok és reagensek beszerzése. Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/36 A Semmelweis Egyetem részére laboratóriumi automaták, fogyóanyagok és reagensek beszerzése Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/36 1 Beszerzés tárgya: Laboratóriumi eszközök (automaták, mérőrendszer, analizátor)

Részletesebben

BMEVEMBA779 Biomérnöki számítás és tervezés 1

BMEVEMBA779 Biomérnöki számítás és tervezés 1 BIOMÉRNÖKI SZÁMÍTÁS ÉS TERVEZÉS BMEVEMBA779 ÉLELMISZER-TECHNOLÓGIAI TERVEZÉS 2014.09.18. Általános ismeretek TÁPLÁLÉK: Amit eszünk, iszunk Az emésztőrendszerrel jut a szervezetbe. táplálék ipar élelmiszer

Részletesebben

FERTÕTLENÍTÕSZER CSALÁD

FERTÕTLENÍTÕSZER CSALÁD FERTÕTLENÍTÕSZER CSALÁD TM alkohol mentes, nem korrozív, semleges ph! 1 alkalmazás 7 napos védelem! ELPUSZTÍTJA a baktériumok, vírusok, sarjadzó- és fonalas gombák 99%-át, köztük: MRSA NOROVIRUS TB ECOLI

Részletesebben

Normál baktériumflóra Nosocomiális fertőzések. Szabó Judit

Normál baktériumflóra Nosocomiális fertőzések. Szabó Judit Normál baktériumflóra Nosocomiális fertőzések Szabó Judit Normál baktériumflóra Rezidens flóra: állandó flóra Tranziens flóra: átmeneti flóra, környezetből származik pathogének is lehetnek a tagjai kolonizáció

Részletesebben

Az intravascularis katéterekkel összefüggő infekciók bakteriológiai diagnosztikája

Az intravascularis katéterekkel összefüggő infekciók bakteriológiai diagnosztikája Az intravascularis katéterekkel összefüggő infekciók bakteriológiai diagnosztikája Konkoly Thege Marianne Szent László Kórház, Mikrobiológiai Laboratórium A klinikai és a mikrobiológiai diagnózis nehézségei

Részletesebben

Normál baktériumflóra. Normál baktériumflóra. őzések. Nosocomiális fertő. Normál flóra a szervezet különböző. ő helyein. Az együttélés formái

Normál baktériumflóra. Normál baktériumflóra. őzések. Nosocomiális fertő. Normál flóra a szervezet különböző. ő helyein. Az együttélés formái Normál baktériumflóra Normál baktériumflóra Nosocomiális fertő őzések Szabó Judit Az együttélés formái Mutualizmus: az együttélés mindkét fél számára hasznos Kommenzalizmus: az együttélés az egyik fél

Részletesebben

A kórokozók ellen kialakuló immunválasz jellemzői; vírusok, baktériumok

A kórokozók ellen kialakuló immunválasz jellemzői; vírusok, baktériumok A kórokozók ellen kialakuló immunválasz jellemzői; vírusok, baktériumok A tankönyben (http://immunologia.elte.hu/oktatas.php): Bajtay Zsuzsa Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok, 2016 A mikrobák és

Részletesebben

Suprax 200 mg filmtabletta: 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát formában) filmtablettánként.

Suprax 200 mg filmtabletta: 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát formában) filmtablettánként. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Suprax 200 mg filmtabletta Suprax 100 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Suprax 200 mg filmtabletta: 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát

Részletesebben

Baktériumok szaporodása különböz anyagokon. Dipl.-Ing.Eckhard Vo, Wendel GmbH. Dipl.-Ing. Christian Störch, Herborn

Baktériumok szaporodása különböz anyagokon. Dipl.-Ing.Eckhard Vo, Wendel GmbH. Dipl.-Ing. Christian Störch, Herborn Baktériumok szaporodása különböz anyagokon. Dipl.-Ing.Eckhard Vo, Wendel GmbH. Dipl.-Ing. Christian Störch, Herborn (Email-Mitteilungen, 2/2008) (Fordította: Dr Való Magdolna) 1. Bevezetés Az eladás az

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Laboratóriumi

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Kreon 10 000 egység gyomornedv -ellenálló kemény kapszula

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Kreon 10 000 egység gyomornedv -ellenálló kemény kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Kreon 10 000 egység gyomornedv -ellenálló kemény kapszula Kreon 25 000 egység gyomornedv -ellenálló kemény kapszula Kreon 40 000 egység gyomornedv -ellenálló

Részletesebben

MÓDOSÍTÁS: 1-239. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2013/2022(INI) 18.7.2013. Jelentéstervezet Oreste Rossi (PE510.691v02-00)

MÓDOSÍTÁS: 1-239. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2013/2022(INI) 18.7.2013. Jelentéstervezet Oreste Rossi (PE510.691v02-00) EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 18.7.2013 2013/2022(INI) MÓDOSÍTÁS: 1-239 Jelentéstervezet (PE510.691v02-00) az egészségügyi ellátással

Részletesebben

a NAT-1-1425/2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1425/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1425/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Az ÁNTSZ Laboratórium Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kémiai Laboratóriuma (4400 Nyíregyháza, Árok u. 41.) akkreditált

Részletesebben

取扱微生物一覧表 rev.6 ATCC もしくはその他細胞バンク番号. Achromobacter xylosoxidans Acinetobacter baumannii

取扱微生物一覧表 rev.6 ATCC もしくはその他細胞バンク番号. Achromobacter xylosoxidans Acinetobacter baumannii 微生物名 取扱微生物一覧表 ATCC もしくはその他細胞バンク番号 2019.07.10 rev.6 A Acetobacter aceti ATCC 15973 Acholeplasma laidlawii NCTC 10116 Genomic DNA Achromobacter xylosoxidans ATCC 27061 Acinetobacter baumannii ATCC 19606

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Laboratóriumi

Részletesebben

a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Laboratóriumi Decentrum/Osztály

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Doribax 500 mg por oldatos infúzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 500 mg doripenemnek megfelelő doripenem-monohidrát injekciós üvegenként.

Részletesebben

dr Borza Erzsébet Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém Konzulens: dr Bartal Alexandra

dr Borza Erzsébet Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém Konzulens: dr Bartal Alexandra dr Borza Erzsébet Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém Konzulens: dr Bartal Alexandra Tartalomjegyzék Neutropéniás láz definíciója/kritériumai Profilaxis Protokoll szerinti kezelés Kórházi viszonyok bemutatása

Részletesebben

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04.

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04. Az ecetsav biológiai előállítása 4. SZERVES SAVAK A bor után legősibb (bio)technológia: a bor megecetesedik borecet keletkezik A folyamat bruttó leírása: C 2 H 5 OH + O 2 CH 3 COOH + H 2 O Az ecetsav baktériumok

Részletesebben

A komplikált intraabdominális infekciók mikrobiológiai diagnosztikája és kezelése felnőtt betegeknél Intézeti protokoll

A komplikált intraabdominális infekciók mikrobiológiai diagnosztikája és kezelése felnőtt betegeknél Intézeti protokoll A komplikált intraabdominális infekciók mikrobiológiai diagnosztikája és kezelése felnőtt betegeknél Intézeti protokoll Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet 2011. Klasszifikáció:

Részletesebben

A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály

A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály EAN 2010.11.18 1 Közegészségügyi veszélyek MRK Influenza pandemia bioterrorismus

Részletesebben

14. évfolyam 28. szám 2007. július 20. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

14. évfolyam 28. szám 2007. július 20. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 14. évfolyam 28. szám 2007. július 20. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo surveillance rendszere, 265 Fertőző betegségek adatai 273 Epidemiológiai Információs Hetilap HAZAI INFORMÁCIÓ NEMZETI NOSOCOMIALIS

Részletesebben

A tigecyclin in vitro hatékonysága Magyarországon multicentrikus tanulmány 2006

A tigecyclin in vitro hatékonysága Magyarországon multicentrikus tanulmány 2006 A tigecyclin in vitro hatékonysága agyarországon multicentrikus tanulmány 26 Konkoly Thege arianne, Nikolova adka és a ikrobiológiai unkacsoport A POSZTANTIBIOTIKU ÉA BAD BUGS: NO DUGS AZ AIKAI INFKTOLÓGIAI

Részletesebben

Újabb adatok a H1N1 vírusról. Miért hívják H1N1-nekÍ?

Újabb adatok a H1N1 vírusról. Miért hívják H1N1-nekÍ? Újabb adatok a H1N1 vírusról Miért hívják H1N1-nekÍ? Az Influenza vírusnak három nagy csoportja van az A, B és C. típus- Ezek közül az A vírus a veszélyesebb és fordul elő gyakrabban emberekben is. A rezervoire

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály Környezetmikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben