FÜGGELÉK. Személyes arcképcsarnok IV.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FÜGGELÉK. Személyes arcképcsarnok IV."

Átírás

1 Magyarország elsô médiamarketing kormánya a populizmus és a konfliktusdemokrácia jegyében 279 FÜGGELÉK Személyes arcképcsarnok IV. 1. ORBÁN VIKTOR Talán meglepô e könyv különbözô részeiben található, Orbán kormányzását bíráló megjegyzések után, hogy magánemberi mivoltomban meglehetôsen kedvelem Orbán Viktort (ami nem gátol meg abban, hogy Gyurcsány Ferencet is kedveljem). Magánemberként még politikai csibészségei többsége is tetszik nekem, fôleg amikor kisfiús bájjal elôadja ezeket a televízióban. Egyetemista kora óta ismerem, bár szakszemináriumomra a Jogi Karon inkább a nagyon kedves és okos felesége járt, és nem ô, aki ez alatt focizott. Valóban többdimenziós ember joviális családapa, jó haver az ultiban és a fociban, de kôkemény, minden ziccert kihasználó, könyörtelen politikus, aki a kormányzati labdát úgy vezeti a partvonalon, hogy annak csak a 99 százaléka legyen kint, márpedig csak akkor van taccs, ha a labda teljes terjedelmével elhagyta a pályát. Lengyel László tigrisként ábrázolta, de a tigris egyedül vadászik. Orbán inkább farkas, helyesebben Akela, a farkasvezér A dzsungel könyvébôl. Csapatot tart, csapatvezér. A párt az ô jóvoltából lett párt, a parlamenti frakcióba akkor kerül be valaki, ha ô jelöli. Kibeszélni nem lehet, mert ha ilyen bármilyen csekély jelentôségû ügyben megtörténik, az illetônek távoznia kell a falkából (még akkor is, ha alapító tag volt, mind Mádi Csaba). Nem vitatkozik, kijelent, deklarál. Igazából a saját közönségének szeret beszélni, ahol tágra nyílt szemû emberek kiabálják eksztázisban, hogy Viktor, Viktor. Már az 1990-es évek elején is kiderült, rossz debattôr, Gyurcsány 2010-ben a miniszterelnöki vitán könnyedén leütötte. A támadásokat egyébként jól tûri kétszer láttam zavarban, egyszer, amikor Kokó bokszmeccsén kifütyülték a Syma Csarnokban, másodszor amikor a Fradi-drukkerektôl kapott egy kis sértegetést 2010 ôszén a Videoton-meccsen Székesfehérváron. De a 2002-es választási vereség után felkelt a padlóról, és visszakerült a hatalomba. Az, hogy a 2002-es és a 2006-os vereség nem került a fejébe, kész csoda, politikai mestermû. Emlékszem, a 2000-es évek közepén egy tévémûsorban mondta, hogy ô két dologhoz ért, a labdarúgáshoz és az országvezetéshez. Majd szomorúan hozzátette ez utóbbira: de ezt nem engedik ben a választók nagyon is megengedték neki. Orbán pechje, hogy kis országban lehet csak vezér. Egyesek gúnyosan mondják, hogy érdeklôdése akkor csökkent Amerika iránt, amikor kiderült,

2 280 Magyar kormányzás az 1970-es évek végétôl 2010-ig hogy csak az lehet amerikai elnök, aki az Egyesült Államok területén született. Azt is nehezen tûri, hogy nem ô, hanem Merkel és Sarkozy határozza meg az Európai Unió politikáját. A Viktor egyelôre még nagyon is képes elejteni az ôzbakot. Valószínûleg még sokáig képes lesz erre. De tudni kell, hogy ha Akela egyszer elhibázza, a falka végez vele. A politikában ugyebár nincsen hála, és aki kardot ránt, kard által vész el. Én viszont remélem, hogy békés nyugdíjas korában a Magyar Labdarúgó Szövetség közmegbecsülésnek örvendô elnöke lesz hosszú éveken át. 2. PINTÉR SÁNDOR Rendkívül tiszteletreméltó pályafutás, ahogy Pintér közrendôrbôl a rendôraltiszti és a rendôrtiszti fôiskolán, majd a jogi egyetemen át fokozatosan emelkedett a ranglétrán, tábornok és országos rendôrfôkapitány lett. Valóban igazi self-made man, megcsinálta magát. Azt mondják rendôri berkekben, rendkívül jó életellenes kopó volt. Érzi a tettest, érti az alvilág gondolkodásmódját, levegôjét, törvényszerûségeit. Hihetetlenül jó memóriája van. Még a hetvenes nyolcvanas években volt, hogy már jó ideje nem találkoztunk, és amikor összefutottunk, szinte napra pontosan megmondta, hogy a kispesti futballpályán mikor voltunk együtt. Sikeres rendôri vezetô. Fôkapitányként-belügyminiszterként tudott bánni az alvilággal, de a rendôri állománnyal is. Ismeri a betyárbecsületet, és tudja, hogy az utcai rendôrnek is tisztelet jár, hiszen adott esetben a bôrét viszi a vásárra. Amikor nincs hivatalban, akkor is szürke eminenciás, a rendôrtábornokok hallgatnak rá. De ki is áll értük, védi ôket, ha kell, a politikával szemben is. Biztos vagyok benne, nem fogja engedni, hogy a vasprefektust tisztességtelen eszközökkel kinyírják. A gazdasági életben sem sikertelen: ha éppen nincs állami vezetôi pozíciója, az üzletben gyûjt skalpokat. Súlyosan kitolt magával Horn Gyula, amikor menesztette mint rendôrfôkapitányt. Orbán Viktor jó érzékkel hívta rendteremtônek, le is állt a bombarobbantgatás. Javasoltam is Medgyessynek 2002-ben, hogy tartsa meg rendôrfôkapitányként (egyébként Martonyit is külügy- vagy Európa-ügyi miniszternek, ha Kovács László miatt a külügyminiszterség nem megy), a miniszterelnök ezt nem merte az MSZP-vel és az SZDSZ-szel szemben megtenni. Természetesen a második Orbán-kormányba is visszahívta Orbán Viktor, talán ahogy Semjén Zsolt mondta, Sir Francis Drake-ként. Ez sok kormánypárti politikusnak nem tetszik. Biztos megszabadulnának tôle, de ha viszonylagosan is közbiztonságot akarnak, az egyelôre nélküle aligha lehetséges. Emlékszem az 1995-ös Jogászgyûlésen nagy felháborodást keltve elôadásában megjósolta, hogy a szervezett bûnözés nemsokára eléri az igazságszolgáltatást. Sajnos ebben is igaza lett.

3 Magyarország elsô médiamarketing kormánya a populizmus és a konfliktusdemokrácia jegyében TORGYÁN JÓZSEF A mikszáthi világból visszamaradt politikus. Részben parlamenti figura, élvezte a parlamenti légkört, a vitát. Persze ellenzékiként sokkal jobb volt a parlamentben, mint miniszterként. A dzsaküz és a monnyon le ugyanis jobban állt neki, mint a dél-amerikai cseresznyeimport szükségességének magyarázata. Részben azonban klasszikus vidéki választási hordószónok is, aki patakvérrel és felkoncolással hergeli híveit. Nagyszerû szerepet kapott rózsadombi leányfalui ügyvédként, hogy Dózsa György helyébe lépô parasztvezér legyen. Kiváló alakítási lehetôség volt a számára. De az sem volt kutya, amikor zöld nyakkendôben és sálban az FTC elnökeként felszállt a Fradi buszára. Még szerencse, hogy Dávid Ibolya nem akart érteni a futballhoz. Torgyánnal nem bírt Antall József, csak a kormánytól tudta távol tartani. Nem bírt vele Horn Gyula sem, bár többen azt állítják, hogy ha Horn néhány órával korábban ébred, esetleg Torgyán vele köt koalíciót. (Más információ szerint Torgyán Kelemen László és Ceglédi László ügyvédek közvetítésével beszélt Hornnal, és visszautasította az ajánlatot.) Talán a kisgazda vezér Hornnal jobban járt volna, mert Orbán Viktor két év alatt elôbb leamortizálta, majd politikai szempontból kivégezte, és ez a puha MSZP-nél aligha történt volna meg. Torgyán persze tudta, hogy Orbán Viktor elôbb-utóbb meg akar majd szabadulni tôle, illetve a kisgazdáktól. Ez utóbbit nem is nagyon bánta volna, mert borzalmas csapatától ô is szívesen szabadult volna, persze csak akkor, ha államfô lehet. A köztársasági elnökséggel elkábították, továbbá túl sokszor volt külföldön (pótolva korábban elmaradt IBUSZ-utazásait), nem ismerte fel idôben a veszélyt. No meg ô nem is volt hozzászokva az újkori politika korábbinál jóval véresebb eszközeihez (például hogy hozzányúlnak a fiához). Veszített. Torgyánnal együtt azonban az utolsó magyar parasztpárt is eltûnt a politikai süllyesztôben. Bár túl nagy az egója, és mondataiban igen gyakran szerepelt az én, számomra szimpatikus, hogy magánemberként a régi, anekdotázó, kedélyes fiskális ember maradt. Talán ha egyedül volt otthonában, a saját politikai beszédein is jókat nevetett. Látni, hogy szeretik egymást színésznô feleségével, aki lehet, hogy gyenge volt a nemzetbiztonsági parlamenti bizottság alelnökeként, de szerintem az ország talán legjobb káposztás cvekedlijét készíti. Torgyán Józsefnek módja volt politizálgatni, miniszterkedni, miért ne használta volna ki ezt a lehetôséget. Unta már a tárgyalótermet. Egyszer élünk.

4 Egy nyugati típusú modernizáció elbukott kísérletei 369 FÜGGELÉK Személyes arcképcsarnok V. 1. MEDGYESSY PÉTER Elviekben talán a legtöbbet tudja a kormányzás mesterségérôl az összes magyar politikus közül. Végigjárta a Pénzügyminisztérium ranglétráját, fôosztályvezetô, miniszterhelyettes, majd miniszter lett elsô munkahelyén. A Németh-kormányban miniszterelnök-helyettes, a Horn-kormányban miután elôször beetetik az ipari miniszterséggel Bokros után ismét pénzügyminiszter. Ekként szép csendesen befejezi azt, amit hepciás elôdje képtelen volt megvalósítani. Ezután majd két évig miniszterelnök. Medgyessyn 1990 elôtt sem látszott, hogy párttag, a rendszerváltozás után sem nagyon lehetett rajta látni a Kádár-korszak örökségének jegyeit. Aligha hihetett a marxista tanokban, bár KB-tag is volt. Medgyessy Péter legnagyobb baja szerintem az volt, hogy modern polgár maradt a miniszterelnöki pályán is. Aki foglalkozásnak fogta fel a miniszterelnökséget, meghatározott munkaidôvel. Nem misztifikálta a kormányzást, mesterségnek tekintette. Volt magánélete miniszterelnökként is, eljárt társaságba, elment a Fórum vagy a margitszigeti Thermál uszodájába, és elkvaterkázott az ott szaunázó kisiparosokkal. Kollégáinak tekintette a minisztereket, csapatot kívánt menedzselni, és pusztán a politikában tekintette ellenfélnek az ellenzéket. Normális idôkben talán ô is jó miniszterelnök lett volna, de 1990 után nem voltak normális idôk, hiába szeretett volna Dávid Ibolya normális Magyarországot. Medgyessyvel bármilyen pozícióban volt jó volt együtt dolgozni. Nem tudott mindent ô a legjobban. Kellemes társalgó, rendkívül rossz népszónok. Miniszterelnökként politizálni kezdett ez szerintem hiba volt. Persze mondhatják egyesek, a miniszterelnök szinte automatikusan, szükségképp politikus. Lehet, de egy jó szakember Medgyessy pedig az általában rossz politikus. Érthetetlen módon Gyurcsányra nagyon haragszik, ezt alig leplezi. Pedig nem Gyurcsány buktatta meg, emellett elfogadott tôle egy utazó nagyköveti állást. Ennek ellenére a sajtóban is bírálta, ez nem volt szép, ilyet egy nagykövet egyszerûen nem tehet. Meg is kapta a magáért Tamás Ervintôl, aki briliáns cikket írt errôl Ennyi címmel. Úgy gondolom, ez is lepattant Medgyessyrôl. Voltaképp nem pénzügyi tudását kérdôjelezték meg.

5 370 Magyar kormányzás az 1970-es évek végétôl 2010-ig 2. GYURCSÁNY FERENC A nagyon mélyrôl, szegénységbôl jött politikusok közé tartozik. Rossz iskolák, hihetetlen erôs vágy a felemelkedésre. Minimális KISZ-karrier, majd üzletemberkedés. A pletykák ellenére: vagyona alapját Boross Péter holdudvarában szerezte, a gumi- és alumíniumiparban való mûködése, az Apró családba való beházasodás jóval késôbb jött. Közben autodidakta módon tanult, olvasott, vasszorgalommal képezte magát. Leszokott a dadogásról, majd a hadarásról, szónoki képességeket szerzett. Emlékszem, ahogy a Mozgó Világ szerkesztôségének szakadt foteljában ülve szívta magába Antal László közgazdasági sziporkáit, átvészelve azokat a periódusokat is, amikor Antal elaludt. Medgyessy kormányprogramjának elôkészítésekor lényegében csak asszisztált. Mondtam is egyszer Dobrev Klárának (aki viszont kitûnô munkát végzett): Klári, vidd már innen a nagydarab férjedet, gátolja a munkát. És ez az ember nagyon rövid idôn belül a kormány eszévé tudott válni, kinôtte magát. A nagyon okos Gyurcsány valódi gagman, rengeteg jó ötlete van. Amilyen gyenge a végrehajtásban, annyira jó a programadásban. Igazából ideológusnak született. Nagyszerûen vitatkozik, otthon van a médiában. Új színt, új ízt vitt az MSZP-be. Az alapellentmondás viszont, hogy Gyurcsány liberális, inkább jobboldali, mint baloldali politikai programmal lett a baloldali múlthoz tûzön-vízen át ragaszkodó MSZP elnöke. Gyurcsány gyökeresen más, mint az MSZP többi politikusa, az MSZP csak vele tudott nyerni. Mesterházy Attila fiatalabb, jobb családból való, mûveltebb, több nyelven beszél, mint Gyurcsány, de Lengyel László szerint unalmasnak tûnô mûanyag ember. Gyurcsánynak karizmája van, Gyurcsányra figyelni kell. Rendkívül ütésálló, küzdôképes, sosem adja fel. Hibája a túlmozgás, a rengeteg program, a gyenge végrehajtás. Túl sokat kockáztat, sokszor feleslegesen. Most is, a választások után el kellett volna tûnnie Amerikába vagy Oroszországba néhány évre, erre módja is lett volna. Ehelyett itthon nyüzsög, szerintem a siker legkisebb reménye nélkül. Remélem, mártírszerepet nem játszatnak el vele bosszúéhes gyûlölôi. Egyesek azt mondják, kalandor, hazárdjátékos, mások, hogy nagy stratéga. Lehet. Nekem mindig szimpatikus volt. Egymagának több jutott eszébe, mint az MSZP vezetô politikusainak húsz év alatt összesen és együttesen. 3. DRASKOVICS TIBOR Régi jogászcsaládból származik. Édesapjáról legendákat mesélnek egykori Népszínház utcai kollégái. Állítólag a kedves papa is szerette a szép nôket. Draskovics vagy ahogy a mi technokrata brancsunkban mindenki hívja, a Drazsé pályafutása sokban hasonlít Medgyessyéhez, csak hát Medgyessy

6 TARTALOM Bevezetés A munka tárgya, jellege governance és/vagy government / 9 I. RÉSZ Az általános kormányzati követelményrendszer alapelemei I. fejezet A kormányzás mint modern államvezetés fogalmához / A kormányzás középutas értelmezése / Kormányzás nemzetközi összehasonlításban / Kormányforma, választási rendszerek, pártszerkezet / Az Európai Unió, nemzetközi tendenciák és a kormányzás megváltozása / Kelet-közép-európai tranzitkormányzás / 46 II. fejezet A kormányzás alkotóelemei, szintjei, területei, módszerei / Kormányzati közpolitika, közigazgatás-irányítás, közintézmény-menedzselés / Lakosságra irányított (populáris) médiamarketing kormányzás / Stratégiai és operatív kormányzás / A kormányzás területei / 70 A) A kormányzás nemzetközi része / 71 B) Kormányzati általános belpolitika / 73 C) Közigazgatási és önkormányzati kormányzati politika / 76 D) Kormányzati jogpolitika / 81 E) A gazdasági kormányzás alapelemei / 83 F) Egészségügy, szociálpolitika, demográfia, nyugdíjügy / 87 G) Humán kormányzás kultúra, tudomány, oktatás, sport / Kormányzati módszertan, technika, stílus, nyelvezet / 92

7 6 Magyarország kormányzása II. RÉSZ Magyar kormányzás az 1970-es évek végétôl 2010-ig III. fejezet A belsô bomlás és a korlátozott liberalizálás évtizede (Lázár-kormány, ) / Elsô elôtörténet: A klasszikus sztálini szocialista kormányzati modell / Második elôtörténet: A kádári államvezetés konszolidációja az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején / A magyar gazdasági reform ciklikus alakulása az 1980-as évek elejéig / Az önlebontás kezdete az állami tulajdon szétesése az 1980-as évek közepén / 122 Függelék: Személyes arcképcsarnok I. / Kádár János / Lázár György / Havasi Ferenc / Pulai Miklós / Hetényi István / Raft Miklós / 133 IV. fejezet A modellváltástól a rendszerváltozásig (Grósz- és Németh-kormány, ) / A demokratikus szocializmusra való áttérés a szocializmus pluralizálódásának kísérlete 1987 nyarától 1989 nyaráig / A modellváltás gazdasági alapjai (társasági törvény, önkéntes decentralizált vállalati privatizáció) / A felülrôl irányított rendszerváltozás 1989 nyarától az 1990-es tavaszi választásokig / Milyen rendszert milyen rendszerre váltottunk? / 173 Függelék: Személyes arcképcsarnok II. / Grósz Károly / Németh Miklós / Pozsgay Imre / Tölgyessy Péter / Kis János / Glatz Ferenc / 183

8 Tartalom 7 V. fejezet A polgári kormányzás elsô idôszaka a rendszerváltozás konszolidációja az Antall Boross-, illetve a Horn-kormány alatt / A közjogi konszolidáció befejezése 1945 elôtti reminiszcenciákkal ( ) / Az intézményi rendszerváltozás befejezése posztkádári reminiszcenciákkal ( ) / A rendszerváltozás befejezésekori kormányzati állapot: különlegesen erôs parlamentáris, ellenhatalmi és jogállami rendszer a sajátos magyar újkapitalizmusban / 224 Függelék: Személyes arcképcsarnok III. / Antall József / Boross Péter / Kupa Mihály / Horn Gyula / Békesi László / Kuncze Gábor / 232 VI. fejezet Magyarország elsô médiamarketing kormánya a populizmus és a konfliktusdemokrácia jegyében. Elsô kísérlet a megkésett forradalomra, avagy az Orbán-kormány 1998 és 2002 között / A kormányzás politikai stratégiája / A kormány felépítése / Kísérlet az ellensúlyok csökkentésére / Az új politikai stílus és nyelv / Jövôre irányított általános értékelés / 275 Függelék: Személyes arcképcsarnok IV. / Orbán Viktor / Pintér Sándor / Torgyán József / 281 VII. fejezet Egy nyugati típusú modernizáció elbukott kísérletei. A Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormány, / A nemzeti középkormányzás és a jóléti rendszerváltozás kettôs programjának bukása / Kormányzás a választási gyôzelemért az elsô Gyurcsány-kormány másfél éve / 317

9 8 Magyarország kormányzása A második Gyurcsány-kormány vergôdése a meghiúsult államreform / A végjáték kisebbségi, illetve félszakértôi kormányzás (Bajnai-kormány) / 362 Függelék: Személyes arcképcsarnok V. / Medgyessy Péter / Gyurcsány Ferenc / Draskovics Tibor / Fodor Gábor / Magyar Bálint / Navracsics Tibor / 373 III. RÉSZ A negyedik magyar köztársaság államszervezeti alapjainak lerakása? VIII. fejezet A második Orbán-kormány elsô másfél éve a fülkeforradalom /377 kétharmados villámháborúja jegyében 1. Forradalmi stratégia, villámháborús taktika, nem szokványos stílus / Kormányzati felépítés a minisztériumintegráció és a törvényhozó, illetve végrehajtó hatalom egybemosása jegyében / Az új alkotmány államszervezete a kormánytól független hatalmi ágak leépítése / 412 Zárszó / 437 Jegyzetek / 441 Irodalomjegyzék / 507 Névmutató / 529

Magyarországon 1948 után

Magyarországon 1948 után 1948 2008 RENDSZERVÁLTÁS ÉS GAZDASÁG Magyarországon 1948 után megkezdõdtek a szovjet típusú gazdasági jog évtizedei. Ennek egyik alapvetõ tényezõje volt a szovjet jogi technikával végrehajtott államosítás:

Részletesebben

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között Rövid áttekintés Ez a bő három évtized különleges helyet foglal el a magyar orosz kapcsolatok ezeréves történetében. Drámai és tragikus volt a kezdet.

Részletesebben

Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept.

Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept. ÉRTESÍTŐ Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept. Tartalom Dr. Bajnok István: Az elmúlt 25 év 1 Dr. Bajnok István: Nemzeti dal 3 Szeptember azt iskolai

Részletesebben

Nem nézték jó szemmel, amikor bébiszittert fogadtam a gyerekek mellé 2015. December 08.

Nem nézték jó szemmel, amikor bébiszittert fogadtam a gyerekek mellé 2015. December 08. Nem nézték jó szemmel, amikor bébiszittert fogadtam a gyerekek mellé 2015. December 08. A hagyományos cigány családból származó diplomás roma nõk komoly választások elé állnak életükben, ha meg szeretnének

Részletesebben

A brit Munkáspárt és az MSZP mostani helyzete

A brit Munkáspárt és az MSZP mostani helyzete Nagy Attila Tibor A brit Munkáspárt és az MSZP mostani helyzete A magyar politikatörténetre az elmúlt két évszázadban számos alkalommal hatottak külföldi ideológiák, más országokban zajló politikai folyamatok.

Részletesebben

Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára

Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára BUDA ATTILA Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára Szabó Ervin, a magyar könyvtártörténet egyik jelentõs személyisége 1877-ben, a Felvidéken található egykori Árva megye egyik kis, döntõen szlovákok lakta

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

A diktatúra keltette sebek beforradását mikor akarja a sokadalom?

A diktatúra keltette sebek beforradását mikor akarja a sokadalom? A diktatúra keltette sebek beforradását mikor akarja a sokadalom? Napokkal ezelőtt írtam ennek a levélnek elemző részét. Annak, hogy csak ma küldöm el, három oka van: egyrészt a kolontári tragédiáról elkezdtek

Részletesebben

Hector közelebb jut a boldogsághoz

Hector közelebb jut a boldogsághoz Hector közelebb jut a boldogsághoz Édouard a vacsora végeztével nagyon elégedettnek tûnt, de nem érte be ennyivel, ragaszkodott hozzá, hogy átmenjenek még egy másik helyre. Azt akarom, hogy megismerd Kínát!

Részletesebben

A magyar középosztály

A magyar középosztály Pétervári Zsolt A magyar középosztály A magyar társadalom jelenlegi szerkezetét jelentős mértékben meghatározza a Kádárrendszer öröksége. Az 1945-47-es koalíciós korszak után felszámolt úri középosztály

Részletesebben

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Hazánkban a politikai élet súlyos erkölcsi és identitási válsága alakult ki. E sorok írója abban látja a válság alapvető

Részletesebben

Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2.

Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2. Helyszín: az Országház 55. sz. tanácsterme. Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2. Résztvevők: Keresztes Sándor soros elnök Kereszténydemokrata Néppárt Antall József Magyar Demokrata Fórum Balsai

Részletesebben

Civil hetilap 2009. 8. szám

Civil hetilap 2009. 8. szám Civil hetilap 2009. 8. szám Ügyészség, Bíróság és a szocialisták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távoztában, még regnálásának egyik utolsó aktusaként megtámadta a Magyar Köztársaság ügyészeit és bíráit.

Részletesebben

REFLEXIÓK A JOGBÖLCSELET OKTATÁSÁRÓL, RENDSZERVÁLTÁSON INNEN ÉS TÚL VARGA CSABA TISZTELETÉRE. SZILÁGYI PÉTER egyetemi tanár (ELTE ÁJK)

REFLEXIÓK A JOGBÖLCSELET OKTATÁSÁRÓL, RENDSZERVÁLTÁSON INNEN ÉS TÚL VARGA CSABA TISZTELETÉRE. SZILÁGYI PÉTER egyetemi tanár (ELTE ÁJK) 085_180_2011_3.qxd 2011.11.03. 16:06 Page 85 Iustum Aequum Salutare VII. 2011/3. 85 91. REFLEXIÓK A JOGBÖLCSELET OKTATÁSÁRÓL, RENDSZERVÁLTÁSON INNEN ÉS TÚL VARGA CSABA TISZTELETÉRE SZILÁGYI PÉTER egyetemi

Részletesebben

A magyar politikai rendszer. Körösényi-Tóth-Török: A magyar politikai rendszer.

A magyar politikai rendszer. Körösényi-Tóth-Török: A magyar politikai rendszer. A magyar politikai rendszer Körösényi-Tóth-Török: A magyar politikai rendszer. Az előadások témakörei jelentőség, hatás? KERETEK Politikai tradíciók Politikatörténet Politikai kultúra Politikai gondolkodás

Részletesebben

A magyar közoktatás-politika a népességcsökkenés és finanszírozási zavarok idõszakában

A magyar közoktatás-politika a népességcsökkenés és finanszírozási zavarok idõszakában KÖZPOLITIKA SÁSKA GÉZA A magyar közoktatás-politika a népességcsökkenés és finanszírozási zavarok idõszakában A közoktatás másfél évtizede egyenletes növekedési pályára állt: egyre hosszabb ideig maradnak

Részletesebben

Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban

Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban Néha a közhely is lehet igaz, hiszen nagyon is igazuk van azoknak, akik történelminek minősítették a Csehországban 1996-ban tartott két szavazást, a parlament

Részletesebben

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok Kovács János vezető elemző Kovács János 1 Gyurcsány Ferenc új lendületet adott az MSZP-nek,

Részletesebben

VI. TÁRSADALMI, POLITIKAI ESEMÉNYEK

VI. TÁRSADALMI, POLITIKAI ESEMÉNYEK VI. TÁRSADALMI, POLITIKAI ESEMÉNYEK Az új kormány tevékenységét szemlélve egyelôre a nagy ívû tervek megfogalmazásának vagyunk a tanúi, várjuk a tényleges lépéseket. Ezért a 2002-es évet a változás és

Részletesebben

TRIANON KÉNYSZERZUBBONYÁBAN

TRIANON KÉNYSZERZUBBONYÁBAN TRIANON KÉNYSZERZUBBONYÁBAN Bakos István (Budapest) elõadása a Trianon a magyarság tudatvilágában c. tanácskozáson Budapest Tóthfalu 2002. õszén Tisztelt Tanácskozás! Kedves Barátaim! Köszönöm a meghívást

Részletesebben

A KOMMUNIZMUS GAZDASÁGTANA

A KOMMUNIZMUS GAZDASÁGTANA A KOMMUNIZMUS GAZDASÁGTANA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

Az ellenség dezinformálása, avagy egy állambiztonsági kompromittálási akció az 1950-es évekbôl

Az ellenség dezinformálása, avagy egy állambiztonsági kompromittálási akció az 1950-es évekbôl Múltunk, 2007/3. 155 165. 155 [ ] SZ. KOVÁCS ÉVA Az ellenség dezinformálása, avagy egy állambiztonsági kompromittálási akció az 1950-es évekbôl Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában az

Részletesebben

OMNIBUSZ 99/5. A válaszadás önkéntes! sorszám. 1 fõcím. 2 pótcím. 1999...hónap... nap... óra... perctõl. Település neve:... Budapesten kerület:

OMNIBUSZ 99/5. A válaszadás önkéntes! sorszám. 1 fõcím. 2 pótcím. 1999...hónap... nap... óra... perctõl. Település neve:... Budapesten kerület: sorszám 1 fõcím 2 pótcím OMNIBUSZ 99/5 A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: Kijelentem, hogy az általam kezelt és felvett adatokat bizalmasan kezelem, azokat csak a kutatásban

Részletesebben

Baranya megyei német családból származom, 1957-ben jöttem a fõvárosba, ahol sok mindennel próbálkoztam. Dolgoztam a rádiónál,

Baranya megyei német családból származom, 1957-ben jöttem a fõvárosba, ahol sok mindennel próbálkoztam. Dolgoztam a rádiónál, 66 Interjú NEM HAGYHATNAK MAGUNKRA BENNÜNKET Beszélgetés Kalász Mártonnal, a Magyar Írószövetség új elnökével Kérem, mondjon néhány szót az olvasóknak magáról, eddigi pályájáról. Baranya megyei német családból

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Emlékezzünk TÓTH ILONA KONCEPCIÓS PER KONFERENCIA

Emlékezzünk TÓTH ILONA KONCEPCIÓS PER KONFERENCIA Emlékezzünk Én még ismertem Tóth Ilonkát. Szelíd hangján, de határozott számonkéréssel oktatta 75 fős elsőéves ápolónői hallgatóinak az anatómiát, mint szigorló orvos 1955-ben. Nem igaz, hogy Ő gyilkolt!.

Részletesebben

A csehszlovák magyar lakosságcsere népességföldrajzi vonatkozásai a dél-alföldi régióban

A csehszlovák magyar lakosságcsere népességföldrajzi vonatkozásai a dél-alföldi régióban A csehszlovák magyar lakosságcsere népességföldrajzi vonatkozásai a dél-alföldi régióban írta Kugler József A második világháború az európai országok többségétôl nemcsak súlyos véráldozatokat követelt,

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Célunk a vidéki térségek életminõségének emelése.

Célunk a vidéki térségek életminõségének emelése. Miért a mezõváros? Miért most? Miért itt? Célunk a vidéki térségek életminõségének emelése. Mind az emberek, mind a természeti környezet életminõségének emelése. Közép-Kelet-Európában és így Magyarországon

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Villás Lajos: Blokád a Váci úton 2008. September 28.

Villás Lajos: Blokád a Váci úton 2008. September 28. Villás Lajos: Blokád a Váci úton 2008. September 28. Valahol az országban, rendõrök, és romák "szövetséget kötöttek". Szövetséget kötöttek arra, hogy közösen, kéz a kézben fognak fellépni mindenkivel szemben,

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

A bizalmi állás, ami még Lázár posztjánál is jobban fizet 2015. January 21.

A bizalmi állás, ami még Lázár posztjánál is jobban fizet 2015. January 21. A bizalmi állás, ami még Lázár posztjánál is jobban fizet 2015. January 21. Kényelmes állást biztosít a miniszteri biztosi szék. Sokan még a helyettes államtitkároknál is többet keresnek, kiküldetés esetén

Részletesebben

RENDSZERVALTOK A BALOLDALON

RENDSZERVALTOK A BALOLDALON RENDSZERVALTOK A BALOLDALON REFORMEREK ÉS REFORMKÖRÖK 1988-1989 VÁLOGATOTT DOKUMENTUMOK KOSSUTH KIADÓ BUDAPEST 1999 NIEDERS, \ ATS- U. UNIV.-! Tartalom Előszó 19 Géczi József: Reformerek és reformkorok

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAD@AR[^INA KOT DRUGI JEZIK NA NARODNO ME[ANEM OBMO^JU V PREKMURJU NAVODILA ZA OCENJEVANJE. Torek, 13.

Dr`avni izpitni center MAD@AR[^INA KOT DRUGI JEZIK NA NARODNO ME[ANEM OBMO^JU V PREKMURJU NAVODILA ZA OCENJEVANJE. Torek, 13. Dr`avni izpitni center *M06123114* NAVODILA ZA OCENJEVANJE SPOMLADANSKI ROK MAD@AR[^INA KOT DRUGI JEZIK NA NARODNO ME[ANEM OBMO^JU V PREKMURJU Torek, 13. junij 2006 SPLO[NA MATURA C RIC 2006 2 M061-231-1-4

Részletesebben

Bauer Tamás Cukor a sebbe

Bauer Tamás Cukor a sebbe Bauer Tamás Cukor a sebbe Amennyire én emlékszem, a szomszéd országokban kisebbségben élő magyarok követelései között a rendszerváltás éveiben, amikor a kommunista rendszerek összeomlását követően, az

Részletesebben

Vonyó József: Gömbös Gyula. Válogatott politikai beszédek és írások *

Vonyó József: Gömbös Gyula. Válogatott politikai beszédek és írások * 302 könyvek egy témáról Vonyó József: Gömbös Gyula. Válogatott politikai beszédek és írások * Vonyó József makacs következetességgel nyomoz a két világháború közötti magyar jobboldali politika egyik legjelentôsebb,

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

Miért alaptalan a magyar demokrácia

Miért alaptalan a magyar demokrácia KÖNYVBEMUTATÓ Csizmadia Ervin legújabb kötetének (Miért alaptalan a magyar demokrácia) könyvbemutatójára az Alexandra pódiumon, március 20-án került sor. A bemutató keretében tartott kerekasztal-beszélgetés

Részletesebben

1949-es jelentés az ellenségrõl

1949-es jelentés az ellenségrõl Gagyi József 1949-es jelentés az ellenségrõl 1918 után a romániai magyarság egyetlen idõszakban sem volt olyan megosztott, mint az 1948-ban kezdõdõ, a Magyar Autonóm Tartomány megalakulásáig, a Magyar

Részletesebben

Lengyel András. Esszé a szociológiáról. Huszár Tibor: A magyar szociológia története

Lengyel András. Esszé a szociológiáról. Huszár Tibor: A magyar szociológia története Lengyel András Esszé a szociológiáról Huszár Tibor: A magyar szociológia története Huszár Tibor könyve nem szokványos szociológiatörténet. Részben azért, mert a tárgyhoz tartozna magának a szerzőnek az

Részletesebben

A szeretet intimitása

A szeretet intimitása Farkas Péter A szeretet intimitása Buda Béla fontosabb családügyi munkáinak áttekintése Buda Béla Tanár Úr korunk ritka polihisztorainak egyike volt. Hihetetlenül gazdag munkássága kötetek sokaságában

Részletesebben

Korszakhatár küszöbén? - A 20. és 21. századi pártokról (Kovács János vezető elemző, Iránytű Intézet)

Korszakhatár küszöbén? - A 20. és 21. századi pártokról (Kovács János vezető elemző, Iránytű Intézet) Kovács János vezető elemző Az elmúlt időszakban a politikai valóságértelmezés egy újabb pillérévé vált a 20-21. századi pártok felosztás, melynek valódi jelentőségét a centrális erőtér működése, az új

Részletesebben

Egy lépéssel a kortársak előtt

Egy lépéssel a kortársak előtt Egy lépéssel a kortársak előtt A nagy feltalálók mindig megelőzik saját korukat. A BÁNKUTI MotorSport 12 éves tehetsége, Vaskó Dominik egy nap versenymérnök, vagy feltaláló szeretne lenni. Ezt az álmát

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.22. péntek A miskolci rendőrség előtt demonstráltak helyi szocialisták Emberközelibb politikát Európában! A költség el van vétve Fenyegető igazságtalanság Széll-el szemben Kaposváron Nagykátán

Részletesebben

IX. JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal jelen van: Széll Gáborné Blaskó Erzsébet jegyző

IX. JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal jelen van: Széll Gáborné Blaskó Erzsébet jegyző IX. JEGYZŐKÖNYV Készült: 2013. június 26-én (szerda) 16.00 órakor tartott Képviselő-testületi ülésén. Testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal Szihalom Jelen vannak: Bóta József Sándor polgármester

Részletesebben

Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015

Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015 Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015 Tartalom Bemutatkozás... 3 Motiváció... 3 Diákbizottság... 4 Hunya Gréta - Alelnök és tudományos bizottsági tag... 4 Szalay

Részletesebben

Tudomány a 21. században

Tudomány a 21. században Tudomány a 21. században A kulturális diverzitás -ról Világkonferenciák: kultúrpolitika, felsõoktatás, tudomány A kulturális diverzitásról A tudásalapú társadalomról és a nyitott tudomány -ról A gazdaság

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

Magyarország: Szeretlek választási kampány!

Magyarország: Szeretlek választási kampány! Magyarország: Szeretlek választási kampány! Megkönnyíti a helyi kampányzárót a kormány: az Itthon Vagy Magyarország Szeretlek! programsorozat idén épp szeptember 27-én lesz, a választások előtt két héttel,

Részletesebben

kérdőív 2000/3 A válaszadás önkéntes! sorszám 1 főcím 2 pótcím 2000. 03... nap... óra... perctől HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6

kérdőív 2000/3 A válaszadás önkéntes! sorszám 1 főcím 2 pótcím 2000. 03... nap... óra... perctől HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 1 főcím 2 pótcím sorszám HA PÓTCÍMEN KÉRDEZEL, A KULCS SZÁMA: 1 2 3 4 5 6 kérdőív 2000/3 A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: Kijelentem, hogy az általam kezelt és felvett adatokat

Részletesebben

A Párbeszéd Magyarországért kiadványa

A Párbeszéd Magyarországért kiadványa A Párbeszéd Magyarországért kiadványa A Párbeszéd Magyarországért meggyőződése, hogy nincsenek másodrangú állampolgárok. Mindenkinek joga van a létbiztonsághoz. Ezért a PM teljes vállszélességgel kiáll

Részletesebben

KOSZTOLÁNYI HÍRADÓ. " Igy váltod a multat jelenné, hogy itt se légy és megmaradj, a végeset is végtelenné és bárhová nézzek, te vagy.

KOSZTOLÁNYI HÍRADÓ.  Igy váltod a multat jelenné, hogy itt se légy és megmaradj, a végeset is végtelenné és bárhová nézzek, te vagy. Kosztolányi Dezső Céltársulás 2016. január 31. II. évf./1. KOSZTOLÁNYI HÍRADÓ " Igy váltod a multat jelenné, hogy itt se légy és megmaradj, a végeset is végtelenné és bárhová nézzek, te vagy. Kosztolányi

Részletesebben

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam 2014 február 02. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Pintér Attila nem tagadja, hogy a Ferencváros élete meghatározó klubja.

Részletesebben

ESETTANULMÁNY. 10-es csoport. Módszertani nap 2006 február 14. Készítette: Kovács Zsolt

ESETTANULMÁNY. 10-es csoport. Módszertani nap 2006 február 14. Készítette: Kovács Zsolt ESETTANULMÁNY 10-es csoport Módszertani nap 2006 február 14 Készítette: Kovács Zsolt Személyi adatok: Név: B Tamás Szül: Sz., 1987. október 31 Iskolai végzettség 8 osztály Ítélete: B Tamás növendék 10-es

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos JEGYZŐKÖNYV Készült Tiszalúc Nagyközség Képviselő-testületének 2011. április 7- napján a Községháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Majdanics László polgármester

Részletesebben

K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk,

K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk, Alex Standish AZ OROSZ TITKOSSZOLGÁLATOK ÚJJÁSZÜLETÉSE K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk, hogy ki gyilkolta meg Londonban radioaktív anyaggal az orosz titkosszolgálat

Részletesebben

Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni

Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni Kovács Bálint2015.04.05. 18:098 Ki kellene mondanunk végre, mit gondolunk, mert különben csak az elhallgatás, az elfojtás, a gyomorfekély, a benyalás és a túlélés

Részletesebben

Tartalom. Bevezető / 7

Tartalom. Bevezető / 7 bevezető Visszaemlékezéseimet írva halottak, halottaim közt bóklásztam. Jó volt őket rövidebb hosszabb ideig magamhoz hívni. Mint hajdanán, most is szeretettel néztek rám. Faggattam volna őket, de a múltba

Részletesebben

Amagyar történelmet a 19. században. Agrárreform, társadalmi reform a századfordulón. Az ipari-technikai forradalom és a magyar mezõgazdaság MÛHELY

Amagyar történelmet a 19. században. Agrárreform, társadalmi reform a századfordulón. Az ipari-technikai forradalom és a magyar mezõgazdaság MÛHELY MÛHELY Agrárreform, társadalmi reform a századfordulón Az ipari-technikai forradalom és a magyar mezõgazdaság Történeti értékítéleteink megformálásakor mindig kísért a veszély, hogy a korabeli küzdõfelek

Részletesebben

Nagy Attila Tibor Az EU-elnökség és a magyar belpolitika

Nagy Attila Tibor Az EU-elnökség és a magyar belpolitika Nagy Attila Tibor Az EU-elnökség és a magyar belpolitika Rendkívüli volt a magyar európai uniós elnökség fél éve abban az értelemben legalábbis mindenképpen, hogy Magyarország először töltötte be az Európai

Részletesebben

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁR MODERNIZÁLÁSA.

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁR MODERNIZÁLÁSA. AZ EGYETEMI KÖNYVTÁR MODERNIZÁLÁSA. Ha a Pázmány Péter Tudományegyetem könyvtárának utolsó másfél évtizedéről beszélünk, rögtön megmondjuk olvasóinknak: ezen a területen is a szerves fejlődést becsüljük

Részletesebben

A büntetõjogi kodifikáció és a börtönügy idõszerû kérdései

A büntetõjogi kodifikáció és a börtönügy idõszerû kérdései Kondorosi Ferenc A büntetõjogi kodifikáció és a börtönügy idõszerû kérdései A büntetõ jogalkotás néhány társadalmi összefüggése A büntetõjog az a jogág, ahol a társadalom elvárásai a legközvetlenebbül

Részletesebben

Települési Információs Hírlevél

Települési Információs Hírlevél Települési Információs Hírlevél VIII. Évfolyam 1. Szám 2005. április-június SÁ R M ELL É K Köszöntjük községünk legifjabb polgárait: Született: Pantocsek Leon Dániel /Arany J. u. 10./ Koller Dóra /Dózsa

Részletesebben

POKOL ANETT S Z É L R Ó Z S A. Ne engedd, hogy elsodorjon az élet!

POKOL ANETT S Z É L R Ó Z S A. Ne engedd, hogy elsodorjon az élet! POKOL ANETT S Z É L R Ó Z S A Ne engedd, hogy elsodorjon az élet! Előszó Ez a könyv egy kicsit lelkizős, egy kicsit életmód-tanácsadó, személyiségfejlesztő, önmenedzselő. Olyan, mint én, mindenbe belekap

Részletesebben

RÉGI IDÔK TANÚJA. Borbás Mária

RÉGI IDÔK TANÚJA. Borbás Mária 755 Borbás Mária RÉGI IDÔK TANÚJA Hatalmas feladatra vállalkozott könyvkiadásunk SHAKESPEARE ÖSSZES DRÁMÁI-nak új megjelentetésével. A felszabadulás, de különösen a fordulat éve óta Shakespeare életmûve

Részletesebben

Meg kell küzdenem a társadalomba beivódott előítéletekkel

Meg kell küzdenem a társadalomba beivódott előítéletekkel http://www.honvedelem.hu/cikk/14500 Meg kell küzdenem a társadalomba beivódott előítéletekkel Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes az elmúlt hetekben több konferencián is jelen volt. A Magyar Honvédség

Részletesebben

LII. ÉVFOLYAM, 22. SZÁM Ára: 945 Ft 2008. NOVEMBER 24.

LII. ÉVFOLYAM, 22. SZÁM Ára: 945 Ft 2008. NOVEMBER 24. LII. ÉVFOLYAM, 22. SZÁM Ára: 945 Ft 2008. NOVEMBER 24. FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2009. évi elõfizetési árainkra TARTALOM

Részletesebben

A jelen a jövő múltja. Járatlan utak járt úttalanságok. Szerkesztette: Muraközy László. Akadémia Kiadó, Budapest, 2009, 380 oldal

A jelen a jövő múltja. Járatlan utak járt úttalanságok. Szerkesztette: Muraközy László. Akadémia Kiadó, Budapest, 2009, 380 oldal KÖNYVISMERTETÉS Közgazdasági Szemle, LVII. évf., 2010. március (278 282. o.) A jelen a jövő múltja. Járatlan utak járt úttalanságok Szerkesztette: Muraközy László. Akadémia Kiadó, Budapest, 2009, 380 oldal

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Dr. Vas Károly. akadémikus. Dr. Kiss István. Dr. Vas Károly 1919 1981

Dr. Vas Károly. akadémikus. Dr. Kiss István. Dr. Vas Károly 1919 1981 M ú l t b a n é z õ Dr. Vas Károly akadémikus Dr. Kiss István Vas Károly meghatározó szerepe a MÉTE Mikrobiológiai Szakosztály létrehozásában és mûködésében Nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005)

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005) SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005) A 90-es évek első felében Budapest korrekt, ám ugyanakkor távolságtartó Oroszország-politikája teljes mértékben érthető volt. Egyrészt az

Részletesebben

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám Az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választásokon a választási szövetség négy pártja, a

Részletesebben

Salát Gergely: Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország

Salát Gergely: Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország VI. évfolyam 2009/1. KÖNYVISMERTETÉS Salát Gergely: Napvilág Kiadó, Budapest, 2008. 178 oldal A Koreai-félsziget történelméről, jelenlegi viszonyairól meglehetősen keveset tudunk: magyar nyelvű könyvek,

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának 2012. július 2-án, hétfőn, 11 óra

Részletesebben

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János.

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János. Debrecen Poétái Ady Endre Csokonai Vitéz Mihály Kölcsey Ferenc Arany János Tóth Árpád I.évfolyam 1.szám 2010 november Készítette: 11.D Szerkesztők: Rabb Franciska, Nádró Veronika, Zámbó Gabriella, Olexa

Részletesebben

Felvételi Biztosítás SIGN & SMILE... 2012 tavaszán érettségizôknek

Felvételi Biztosítás SIGN & SMILE... 2012 tavaszán érettségizôknek Felvételi Biztosítás SIGN & SMILE... 2012 tavaszán érettségizôknek Ügyféltájékoztató Ügyféltájékoztató Kedves Felvételizô! Jelen tájékoztatónkban szeretnénk Neked röviden bemutatni a KÖBE FELVÉTELI BIZTOSÍTÁSÁT.

Részletesebben

Tűzszünet helyett vérfürdő Kijevben (18+) http://nepszava.hu/cikk/1011501-tuzszunet-helyett-verfurdo-kijevben-18 Mindenki lelécel Janukovics mellől

Tűzszünet helyett vérfürdő Kijevben (18+) http://nepszava.hu/cikk/1011501-tuzszunet-helyett-verfurdo-kijevben-18 Mindenki lelécel Janukovics mellől Tűzszünet helyett vérfürdő Kijevben (18+) Több mint száz halott, sokszáz sebesült a kiújult összecsapásokban - Az EU Ukrajna elleni szankciókat fogadott. http://nepszava.hu/cikk/1011501-tuzszunet-helyett-verfurdo-kijevben-18

Részletesebben

A magyar miniszterelnök-jelölti viták a változás útján

A magyar miniszterelnök-jelölti viták a változás útján Politikatudományi szemle 2006. 2-3. SZÁM 53 Bíró Nagy András A magyar miniszterelnök-jelölti viták a változás útján A választási kampányokban rendezett televíziós viták rendszerint többet jelentenek annál,

Részletesebben

Fodor András halálára

Fodor András halálára PERSZONÁLIA Fodor András halálára Az Országos Széchényi Könyvtár nevében búcsúzom Fodor Andrástól, a költőtől, írótól, művésztől - és Fodor Andrástól, a könyvtárostól, kedves kollégánktól. Az egykori Eötvös

Részletesebben

A holdfényben repülő bicikli

A holdfényben repülő bicikli A holdfényben repülő bicikli Páros interjú Mindketten rövid ideig tudhatták magukénak különleges biciklijüket, és vendéglátós művészi karrierjük sem tartott sokáig. Marozsán Erika színésznő épp túl egy

Részletesebben

Az identitáskereső identitása

Az identitáskereső identitása Csepeli György Az identitáskereső identitása Pataki Ferenc 1982-ben jelentette meg Az én és a társadalmi azonosságtudat című könyvét, melyet szerényen műhelytanulmánynak nevezett. A mű valójában monográfia,

Részletesebben

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak T.Ágoston László A lovak állva álmodnak Alszol, öreg? fordult a férje felé az asszony. Megigazította feje alatt a kispárnát, és lélekben felkészült a nagy beszélgetésre. Nem, nem alszom. Jár az agyam,

Részletesebben

Demján: polgár az, aki nem szorul az államra

Demján: polgár az, aki nem szorul az államra 2014.12.06 Népszava Demján: polgár az, aki nem szorul az államra Manapság a hatalom megszerzése érdekében hamis, erőn felüli ígéreteket tesznek a politikusok, hogy a szavazókat megnyerjék - mondja Demján

Részletesebben

MIT VÁRUNK AZ ÖNKORMÁNYZATOKTÓL 2006 ÉS 2010 KÖZÖTT? AJÁNLÁSOK BUDAPESTÉRT

MIT VÁRUNK AZ ÖNKORMÁNYZATOKTÓL 2006 ÉS 2010 KÖZÖTT? AJÁNLÁSOK BUDAPESTÉRT MIT VÁRUNK AZ ÖNKORMÁNYZATOKTÓL 2006 ÉS 2010 KÖZÖTT? AJÁNLÁSOK BUDAPESTÉRT LEVEGÔ MUNKACSOPORT, 2006 AJÁNLÁSOK BUDAPESTÉRT MIT VÁRUNK AZ ÖNKORMÁNYZATOKTÓL 2006 ÉS 2010 KÖZÖTT? 2 AJÁNLÁSOK BUDAPESTÉRT 2006

Részletesebben

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról?

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról? (Interjú 2.) Pleskonics Istvánné 2014. január 4-én, egy esős, borongós szombat délutánon három órát beszélgettünk Irénke nénivel előzetes egyeztetés után Alkotmány utcai lakásában. Délután kettőtől délután

Részletesebben

http://www.koznev.hu/cikk/%e2%80%9eameddig-telik-tolem--teszem-adolgomat%e2%80%9d---beszelgetes-a-80-eves-ferge-zsuzsaval

http://www.koznev.hu/cikk/%e2%80%9eameddig-telik-tolem--teszem-adolgomat%e2%80%9d---beszelgetes-a-80-eves-ferge-zsuzsaval http://www.koznev.hu/cikk/%e2%80%9eameddig-telik-tolem--teszem-adolgomat%e2%80%9d---beszelgetes-a-80-eves-ferge-zsuzsaval Köznevelés, 2011. junius 17. Interjú Ameddig telik tőlem, teszem a dolgomat - Beszélgetés

Részletesebben

Négy szolgáltatás-csomag 1. NAPRÓL-HÉTRE-HÓNAPRA-CSOMAG

Négy szolgáltatás-csomag 1. NAPRÓL-HÉTRE-HÓNAPRA-CSOMAG A Méltányosság Politikaelemző Központ új típusú, sokirányú- és műfajú elemzésekkel igyekszik befolyásolni a döntéshozatalt, próbálja erősíteni a politika intellektuális alapú művelésének tekintélyét. Az

Részletesebben

Szigetvári Viktor előadása

Szigetvári Viktor előadása Szigetvári Viktor előadása info@penzugykutato.hu Tel: +36.1.335.0807 Fax: +36.1.335.0828 Összefoglaló Szigetvári Viktor előadásáról Pénzügykutató Napok, 2012. október 26. Visegrád Mivel mind a független

Részletesebben

Az építésügy az építészeti örökség helyi védelme meghatározó személyisége

Az építésügy az építészeti örökség helyi védelme meghatározó személyisége Az építésügy az építészeti örökség helyi védelme meghatározó személyisége Dr. Orosz Bálint okl. építészmérnök, okl. mûemlékvédelmi szakmérnök (1953 2014) Sorozatunkban most olyasvalakit mutatunk be Dr.

Részletesebben

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek Orbán repülőt ajándékozott a volt szlovák államfőnek Saját, 80. születésnapjára szervezett szimpóziumot Rudolf Schuster volt szlovák államfő. Orbán Viktor meglepő ajándékkal kedveskedett: az idős politikusnak

Részletesebben

A TOVÁBBKÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÁVAL

A TOVÁBBKÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÁVAL A TOVÁBBKÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS TEVÉKENYSÉG TAPASZTALATAINAK ÖSSZEGZÉSE 1. A TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI 1.1. A továbbképzési program megnevezése Alapozó Terápia: Módszer

Részletesebben

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány Kovács János vezető elemző Kovács János 1 Az Antall-kormány A politikai rendszerváltoztatás utáni első

Részletesebben

1 / 7 2015.03.18. 18:26

1 / 7 2015.03.18. 18:26 12 o C (koponyeg.hu) közepesen felhıs, 5.4 km/hkeleti szél (aktuális) 2015. Március 18. Sándor, Ede, Cirill Keresés a hírekben ESEMÉNYNAPTÁR 2015 MÁRCIUS H K Sz Cs P Sz V 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Részletesebben

23 CSOPORTDINAMIKA. James Vagyi International All Rights Reserved. www.jamesvagyi.hu

23 CSOPORTDINAMIKA. James Vagyi International All Rights Reserved. www.jamesvagyi.hu 23 CSOPORTDINAMIKA A csoportok másképpen viselkednek, mint az egyének. A hasonló gondolkodású emberek találkozása a Network Marketing/MLM üzlet rendezvényein, különleges atmoszférát teremt. Nagyon nehéz

Részletesebben

Európa szocialistái, egyesüljetek!

Európa szocialistái, egyesüljetek! LAURENT FABIUS PIERRE MAUROY MICHEL ROCARD Európa szocialistái, egyesüljetek! Kinyílik a világ, hatalmas gazdasági, kulturális és technológiai robbanásnak vagyunk tanúi, a globalizáció idejét éljük, és

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2011 június 29 - i testületi ülésére a 1. sz. napirendi ponthoz. Tárgy: Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

Részletesebben

ÍGY VÁLASZTOTTUNK. keményen számon kérjük az adóelkerülést. A célunk az, hogy többen fizessünk, és kevesebbet.

ÍGY VÁLASZTOTTUNK. keményen számon kérjük az adóelkerülést. A célunk az, hogy többen fizessünk, és kevesebbet. ÍGY VÁLASZTOTTUNK Az igazi munka csak most kezdõdik! Tervek és lehetõségek az országgyûlési választás után A választókerületünkben élõk Sági Istvánt, városunk képviselõ-testülete pénzügyi és városfejlesztési

Részletesebben

ÉRTESÍTŐ. 1111 Bp., Bartók Béla út 18. megjelenik havonta Internetcím: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu

ÉRTESÍTŐ. 1111 Bp., Bartók Béla út 18. megjelenik havonta Internetcím: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu ÉRTESÍTŐ Demokratikus Közéletért Alapítvány XV. évf. 2. sz., 2009. február 1111 Bp., Bartók Béla út 18. megjelenik havonta Internetcím: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu A múlt jövője!

Részletesebben