Üzleti ajándékozás - Tenni vagy nem tenni

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Üzleti ajándékozás - Tenni vagy nem tenni"

Átírás

1 Üzleti ajándékozás - Tenni vagy nem tenni Az előrelátó cégek mostanában teszik meg az első lépéseket az év végi ajándékozás sikere érdekében. Ilyenkor mind a munkatársaknak, mind az üzleti partnereinknek megköszönhetjük a közös munkát, a közösen elért sikereket, kifejezhetjük a másik iránt érzett nagyrabecsülésünket, tiszteletünket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy drága ajándékkal kellene kedveskedni. Sőt, az üzleti ajándékozás esetén is igaz az alapelv: az ajándék ne drága legyen, hanem értékes. Az értékét pedig a törődés, az odafigyelés adja meg. Hat plusz egy dolog, amire érdemes odafigyelnünk az üzleti ajándékozás során: 1. Legyen pontos listánk Gyűjtsük össze azok nevét, akiknek év végi üdvözlőlapot vagy ajándékot szeretnénk küldeni. Fontos, hogy a név és az egyéb adatok pontosak legyenek. Mindenkinek rosszul esik - még ha elegánsan nem is hozza szóba, ha a nevét, pozícióját rosszul írják. Ráadásul az év végi figyelmességünkből pont a figyelmesség vész el ezáltal 2. Ajándék és/vagy üdvözlőlap A lista birtokában érdemes tisztázni, kinek szeretnénk üdvözlőlapot küldeni, és kik azok, akiknek ajándékot is szeretnénk adni. Amennyiben üdvözlőlap mellett döntünk, figyeljünk oda, hogy a boríték és az azon szereplő címzés is legyen igényes, ne csak az üdvözlőlap. (Az üdvözlőlap is sokat elárul egy cégről Nyomdában nyomtatott egyedi darabok? Valamilyen nemes cél mellett tett állásfoglalás (pl: UNESCO lapok)? Esetleg az ez volt éppen a sarki papírboltban?)

2 írjunk pár kedves sort is az előre nyomtatott jókívánságok mellé, utalva a közös munkára, sikerekre, esetleg felelevenítve egy a közös emléket Ettől a jókívánságunk személyes és hiteles lesz! tegyük az üdvözlőlap mellé a névjegyünket. Erre különösen akkor lehet szükség, ha az aláírásunk doktori, illetve ha az adatainkban (pozíció, telefonszám, telephely ) az év során változás történt. amennyiben ajándék mellett (is) döntünk, akkor se feledkezzünk meg az üdvözlőlapról, a névjegyről és pár kísérő sorról. 3. Mennyibe kerüljön az ajándék? Az ajándék értéke két szempontból merülhet fel. Egyrészt 2012-ben megváltoztak az üzleti ajándék és a reprezentációs kiadások (ezt a keretet terhelheti az év végi Mikulás/karácsonyi/újévi céges parti költsége) adózási szabályai. Így például eltűnt az üzleti ajándék értékének felső határára vonatkozó korlátozás, ugyanakkor a reprezentációs költségek, illetve az üzleti ajándékok adómentesen elszámolható része megszűnt. (Ez az elmúlt évben még 5000 Ft/fő volt.) Érdemes ezért utánajárni az adózási kérdéseknek, hogy az előre tervezett költségkeretben maradjunk. Számos cég rendelkezik etikai kódexszel (illetve más belső szabályzattal) is, amely tartalmazhat az üzleti ajándékra vonatkozó kikötéseket. Megtiltva akár az ajándék elfogadását, vagy előírva az elfogadható ajándék értékének maximális mértékét (az ajándék jellegét), esetleg az meghatározva az összeghatárt, amely esetében az ajándékról tájékoztatni kell a feletteseket. (Jó, ha gondolunk arra is, hogy az etikai kódex az ajándékozó számára is tartalmazhat megkötéseket.) Amennyiben az ajándék elfogadása a cég előírásaiba ütközik, azt a munkatársnak vissza kell utasítania, és tegye ezt bármilyen udvariasan, ez mindékét fél számára roppant kínos lehet. A fentiek miatt érdemes előzetesen tudakozódni, hogy elkerüljük a fiaskót. Amennyiben nincs ilyen szabályzat, akkor az ajándék áránál zsinórmértékül szolgálhat a tavalyi 5000 Ft-os határ, bár azt is jó tudni, hogy az elfogadható ajándék árát Ft körül szabályozzák egyes cégek. 4. Ajándékozási tabuk Érdemes szem előtt tartanunk: attól, hogy valakivel jó kapcsolatot ápolunk az üzleti életben vagy a munkahelyen, nem jelenti egyben azt is, hogy a kapcsolatunk baráti, vagy bizalmas lenne. Ha az illető a magánéletünk része lenne, akkor nem a cég költségvetésének terhére szeretnénk meglepni őt, és az ajándékozás apropója nem a közös munka lenne, az ajándék átadásra sem irodai környezetben, illetve futár segítségével kerülne sor.

3 Egy jó üzleti kapcsolat önmagában fontos és értékes dolog, és az idők során csakugyan barátsággá nemesedhet. Annak érdekében, hogy a kapcsolatunk a jövőben is kellemes legyen, az ajándékozás íratlan tabuit is tartsuk tiszteletben. Lekötelezés vagy annak látszata Vigyázzunk arra, hogy az ajándékunk még véletlenül se kelthesse a megajándékozottban azt a gyanút, hogy valamilyen hátsó szándékunk van az ajándékkal, ajándékunkért cserébe valamit elvárunk, vagy egy előnyt, amelyben korábban részesített, így szeretnénk meghálálni. (Így különösen ne ajándékozzunk pénzt, ajándékutalványt, utazást stb. Sőt, amennyiben közbeszerzési eljárás, bármilyen tendereztetés, vagy versenytárgyalás van folyamatban és mi is érintettek vagyunk év vége ide, év vége oda ne vegyenek/küldjenek ajándékot az ajánlatunkat elbíráló félnek, illetve a bírálatban részt vevő munkatársnak, szakértőnek. Ebben az esetben legfeljebb ha a korábbi kapcsolat erre feljogosítja az üdvözlőlap a helyénvaló.) Túl személyes, intim, vagy achillesi pont érintő ajándékok Nem elegáns parfümöt (illetve illatszert) küldeni a másik cég vezetőjének, még ha a kedvence is az az illat, illetve márka. (Ez az férje, partnere hatásköre.) Egy ajándék ilyen mértékű személyessége már tolakodó és félreérthető, ahogyan zavarba ejtő lehet a másik cég munkatársának adott wellness bérlet, élményajándék stb. is. (Engedjük, hogy saját munkáltatója lephesse meg ezzel a munkatársat az egész év során nyújtott teljesítményéért.) Az intimitás csapdájába az év végi kihúzzuk a másik nevét jelegű ajándékozás során a legkönnyebb beleesni. Az ilyen ajándék sosem utalhat szexualitásra, a másik achillesi pontjára (túlsúly, lassúság), semmiképpen sem teheti őt nevetségessé, vagy hozhatja zavarba. és ez alól a szabály alól nincs kivétel, megszegésére pedig nincs mentség! A megajándékozott NEM reklámhordozó Ne adjunk ajándékban olyan tárgyakat, amelyeket szóró ajándékként adunk általunk tartott, vagy támogatott tanfolyamok, konferenciák, résztvevőinek. Gyakori megoldás, hogy ajándékként szép határidőnaplót, asztali naptárt, tollkészletet, egyéb hasznos, illetve dekoratív irodai eszközt adnak a cégek, azonban az azon elhelyezett logó (védjegy) olyan feltűnő, sokszor igénytelen megjelenésű, hogy az egyébként jobb sorsra érdemes tárgy a fiók mélyén végzi. Nem ördögtől való, hogy az ajándéktárgyon megjelenjen az ajándékozó védjegye, amennyiben az roppant diszkrét, az pedig magától értetődő, hogy megjelenik olyan tárgyon, amelyet az ajándékozó állít elő, vagy forgalmaz.

4 Jó lesz ez is ajándék Sokan vannak, akik az üzleti ajándékozást ötlet, idő vagy költségvetés hiányában tehernek érzik, és ennek megfelelően csak gyorsan le akarják tudni. Mindig van olyan munkatárs, aki örömmel vállalná fel az ajándékozás előkészítésének feladatát, és meg is van az affinitása hozzá. Amennyiben költségvetés a szűk keresztmetszet, akkor inkább egy igényes üdvözlőlapra érdemes költeni, rászánva egy kis extra időt arra, hogy őszinte és szívből jövő jókívánságot írjunk rá. Az, hogy megszegtük a tabukat, nemcsak a megajándékozott szemében kelt visszatetszést, hanem miután híre ment (és mindig híre megy), mások szemében is nagymértékben romolhat a nemcsak cégünk, de a mi megítélésünk is. 5. Mi legyen hát az ajándék Melyek azok a dolgok, amelyekkel nehéz mellényúlni : Album Azaz olyan fotó, vagy tematikus album, amely nemcsak értékes tartalommal bír, de a dohányzóasztalra is kitehető (akár az irodában is). (Az album lehet művészeti, vagy valamelyik országot, várost bemutató, hobbinak adózó /szivarozás, vitorlázás, hegymászás/ és ezzel máris személyessé tehetjük ezt az ajándékot is.) Csokoládé Attól remek ajándék, hogy egyszerre lehet személyes és mégsem tolakodó. Most, amikor sorra nyitnak a jobbnál jobb csokiboltok, nem tűnik kihívásnak egy (kicsi vagy nagyobb) bonbonos dobozka összeállítása. Személyessé attól válhat ez az ajándék, ha előtte felderítettük, hogy a másik a fehér csoki rajongója, vagy számára csak a mogyorós csoki létezik, esetleg szóba sem jöhet nála olyan bonbon, amelyben 75%-nál alacsonyabb a kakaótartalom. A dobozkára elegáns matricával feltehetjük a cég logóját. Amennyiben a megajándékozott cégénél az írja elő a belső szabályzat, hogy meg kell osztani a kapott ajándékot a munkatársaival, vagy egy kisebb közösséget szeretnénk meglepni erre kiváló lehetőséget kínál egy bonbon válogatás. Mindössze pár szem csoki - ami egyszerre igényes, elegáns, személyes és finom - és ha ehhez még egy kedves személyre szóló üdvözlőkártya is tartozik Két szempontra érdemes ugyanakkor figyelni, amennyiben csokoládé mellett döntünk: ehet-e csokoládét a megajándékozott (allergia és cukorbetegség ebben korlátozhatja), illetve ne érezze, hogy az ajándékunk célzás (amennyiben teltebbek az idomai), vagy kísértés (ha éppen fogyókúrázik).

5 Kávé, tea Sokan rajonganak a kávéért és/vagy a teáért. A teaházak szívesen segítenek a megfelelő csomag összeállításában, és ma már vannak olyan kávézók, ahol szintén remek kávékat (akár különleges ízesítéssel) árulnak és elegánsan be is csomagolják. és persze, noha év végi ajándékként ritka: az örök klasszikus, a virág (csokor) Év végére is össze lehet állítani egy szép, téli hangulatú csokrot, vigyázni érdemes azonban a virágok kiválasztása során, mert a vörös rózsán kívül, más vörös virágok (pl. szegfű, tulipán ) is romantikus üzenetet hordoznak. Bor vagy márkás ital? Egy finom bor sokak számára elegáns és figyelmes ajándék, különösen, ha van kedvenc pincészetük, borfajtájuk, évjáratuk. A cégek is kedvelik mint ajándékot, mert mind a címkét, mind a díszdobozt el tudják látni úgy a logójukkal, hogy az elegáns legyen és az a jó érzésük is megvan, hogy hozzájárultak a magyar borkultúra hírnevének öregbítéséhez. Miért kell egy picit óvatosnak lenni mégis ezzel az ajándékkal? Lehet, hogy a megajándékozott absztinens, illetve neki, vagy valamelyik közvetlen hozzátartozójának problémái vannak az alkohollal. Ilyen esetben bort (vagy bármilyen márkás italt) ajándékozni bizony több mint hiba 6. Az ajándék átadása Az ajándékozás utolsó felvonása az ajándék becsomagolása, illetve átadása. A csomagolás szabálya egyszerű: mindig legyen hibátlan, igényes és természetesen társuljon hozzá az üdvözlőkártya, valamint névjegy. Az üzleti életben ritkán kerül sor az ajándék személyes átadására. Jellemzőbb, hogy a cég egyik munkatársa, illetve egy futár viszi el. Amennyiben mégis személyesen adja át az ajándékot pl. egy találkozás alkalmával ne dicsérje a portékát, az onnantól már az magáért beszél, ugyanakkor láthatja a másik fél reakcióját, mert az üzleti ajándékot is illik kinyitni és megköszönni.

6 Ha Ön a megajándékozott Nemcsak ajándékozni kell tudni stílusosan, de elfogadni is azt. Az természetes, hogy a személyesen adott ajándékot megköszönjük, de ugyanez a feladatunk, ha az ajándékot munkatárs, vagy futár hozta. A nekik mondott köszönet nem elég. Az üzleti ajándékot, mint ahogyan a magánéletben kapott ajándékot sem kötelező viszonozni, csak megköszönni! Ilyen esetben 24, legkésőbb 48 órán belül köszönjük meg a figyelmességet. A köszönethez hozzáfűzhetjük azt is, hogy nekünk is fontos a kapcsolat, vagy kiemelhetjük az ajándék számunkra vonzó vonását. A köszönetünk természetes legyen, őszinte és ne hasson lelkendezésnek, vagy letudandó kötelező gyakorlatnak. (Az egyik legjobb megoldás, ha felhívjuk telefonon az ajándékozót, ám köszönetünk továbbítására sose használjunk SMS-t, vagy faxot. Amennyiben t küldünk, különösen figyeljünk levelünk formájára és stílusára!) Az ajándékozás az egyik legrégibb és legszebb szokásunk, amely figyelmes gesztus és szép élmény lehet. Amennyiben odafigyelünk a fentiekre, az idén is boldog ünnepek elé nézhetünk, és örömteli mosolyt csalhatunk mások arcára. Sok sikert! Zsuzsanna Az írás megjelent:

ETIKAI KÓDEX MUNKASTÍLUSUNK

ETIKAI KÓDEX MUNKASTÍLUSUNK ETIKAI KÓDEX MUNKASTÍLUSUNK 2007 TARTALOM A L ORÉAL SZELLEMISÉGE ELŐSZÓ írta Sir Lindsay Owen-Jones és Jean-Paul Agon ELŐSZÓ a L Oréal igazgatóságától ÚTMUTATÓ A KÓDEX HASZNÁLATÁHOZ AZ EGYÉNEK IRÁNTI TISZTELET,

Részletesebben

Üzleti magatartási kódex. Egységes. honeywell

Üzleti magatartási kódex. Egységes. honeywell Üzleti magatartási kódex Egységes honeywell Vezérigazgatónk levele Kedves Munkatársaink! Miközben a Honeywell folyamatosan növekszik, töretlenül összpontosítanunk kell céljainkra, valamint elkötelezetten

Részletesebben

T A R T A L O M J E G Y Z É K

T A R T A L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K 1 Bevezetés... 2 1.1 Miért fontos az információbiztonsággal foglalkozni?... 2 1.2 Mit jelent az információbiztonság?... 2 2 Információbiztonság és a titkárnői feladatok...

Részletesebben

SZOKÁSOK, NONVERBÁLIS JELEK A HÉTKÖZNAPI KÍNAI KOMMUNIKÁCIÓBAN

SZOKÁSOK, NONVERBÁLIS JELEK A HÉTKÖZNAPI KÍNAI KOMMUNIKÁCIÓBAN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Távol-keleti interkulturális menedzsment szakirány SZOKÁSOK, NONVERBÁLIS JELEK A HÉTKÖZNAPI KÍNAI

Részletesebben

A Magyar Telekom Csoport Üzleti magatartási és Etikai kódexe

A Magyar Telekom Csoport Üzleti magatartási és Etikai kódexe Tartalomjegyzék Az elnök-vezérigazgató üzenete... 3 Bevezetés... 3 A Kódex személyi hatálya... 4 Felülről jövő megerősítés... 4 Útmutatás kérése és aggályok közlése... 4 A törvények és jogszabályok betartása...

Részletesebben

Direkt marketing eszköztár a turizmusban. E-tanulmány

Direkt marketing eszköztár a turizmusban. E-tanulmány Direkt marketing eszköztár a turizmusban E-tanulmány Összeállította: Kontaktia Szolgáltató és Tanácsadó Kft. 2011. június 1/14 Kedves Olvasó! Ebben az évben minden bizonnyal új lendületet kap a turisztikai

Részletesebben

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon? Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?...gyakorlati útmutató azoknak, akik nem akarják, hogy leveleik ártatlanul a Spam mappában vagy a

Részletesebben

Az önkéntes meghatározása

Az önkéntes meghatározása Az önkéntes meghatározása Az önkéntes kifejezés (latinul voluntarius, önkéntes, önmagát kínáló) eredetileg a lengyel nyelvben alakult ki és két jelentése volt: az első azt a diákot jelentette, amelyik

Részletesebben

Eseménymarketing és a személyes kapcsolatok kis- és középvállalkozások cégvezetıi, tulajdonosai számára

Eseménymarketing és a személyes kapcsolatok kis- és középvállalkozások cégvezetıi, tulajdonosai számára Eseménymarketing és a személyes kapcsolatok kis- és középvállalkozások cégvezetıi, tulajdonosai számára Bármennyire is átvették mindennapjaink irányítását a különbözı infokommunikációs technológiák, a

Részletesebben

A PMI viselkedési kézikönyve

A PMI viselkedési kézikönyve A PMI viselkedési kézikönyve A Philip Morris International törvénytisztelő és tisztességes magatartásról szóló kézikönyve Tisztesség Helyes cselekvés Mielőtt cselekednél, kérdezz Törvényes, amit teszel?

Részletesebben

Corporate Compliance

Corporate Compliance Corporate Compliance Előszó 3 Bevezető Mire szolgál a vállalati megfelelőségi kódex? 4 Tevékenységünk alapelvei 1. Elkötelezettek vagyunk a tiszta verseny mellett 7 tartózkodunk a törvénysértő kartellmegállapodásoktól

Részletesebben

Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten?

Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? Villányi Balázs Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? onlinemarketinges.hu Előszó 1 Mikor lesz végre sikeres az én cégem is az Interneten? És egyáltalán: mi az, hogy siker az Interneten?

Részletesebben

Bevezetés a forgalmazás szakterületére

Bevezetés a forgalmazás szakterületére Modul 3: Forgalmazás Bevezetés a forgalmazás szakterületére Dr. Natalie Dimitriadis TARTALOM 2 MODUL 3 FORGALMAZÁS 1. Bevezetés a forgalmazás szakterületére 4.oldal 2. Áruforgalmazási módszerek 6.oldal

Részletesebben

hírgetmondó online hírújság

hírgetmondó online hírújság hírgetmondó online hírújság SZERKESZTŐK: Csepeli Dóra, Csóka Krisztina Munkatársak: Bencsik Roland, Cser Orsolya, Fazekas Attila, Rácz Attila, Ridács Tibor, Zdolik Krisztina Grafikus tervező: Bohati Bence

Részletesebben

Amit a direktmarketing kampánytervezésről tudni kell

Amit a direktmarketing kampánytervezésről tudni kell Amit a direktmarketing kampánytervezésről tudni kell e-tanulmány Összeállította: Szeged, 2010. június 10. BEVEZETŐ Volt egyszer anno egy I. Szegedi Direktmarketing Szakmai Fórum, 2008 őszén. Ez a kis e-tanulmány

Részletesebben

Professzionális online stratégia kézműveseknek

Professzionális online stratégia kézműveseknek Várőri Adrienn Professzionális online stratégia kézműveseknek FIGYELEM! Ezen anyag szerzői jogtulajdonosa Várőri Adrienn és Kovács Sándor. Kérlek, ne add tovább senkinek. Helyette küldd el az alábbi linket

Részletesebben

Az iratkészítés gyakorlata II.

Az iratkészítés gyakorlata II. Jakabné dr. Zubály Anna Az iratkészítés gyakorlata II. Nyíregyháza, 2012 1 Munkaügyi iratok Álláskeresés 1 A tapasztalatok azt mutatják, hogy az álláskeresőnek akkor van a legnagyobb esélye, ha egyszerre

Részletesebben

Üzletviteli Szabályzat. Az Aranyívek ígérete

Üzletviteli Szabályzat. Az Aranyívek ígérete Üzletviteli Szabályzat Az Aranyívek ígérete Üzleti tevékenységünk teljes egésze azon alapul, hogy etikusak, becsületesek és megbízhatóak vagyunk. A jó hírnév megteremtése időbe telik. Nem propagandaterjesztők

Részletesebben

A versenyképességet támogató kompetenciák fejlesztése. 3. modul. Kommunikáció és viselkedéskultúra

A versenyképességet támogató kompetenciák fejlesztése. 3. modul. Kommunikáció és viselkedéskultúra A versenyképességet támogató kompetenciák fejlesztése 3. modul Kommunikáció és viselkedéskultúra Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012

Részletesebben

A pénz beszél! Te is érted?

A pénz beszél! Te is érted? A pénz beszél! Te is érted? Tartalomjegyzék Köszöntő 2 Bankszámla és bankkártya 3 Megtakarítások 9 Hitelek 11 Nyugdíjpénztárak 16 Biztosítások 20 START-kártya 25 Amire minden pénzügyi döntésnél érdemes

Részletesebben

Kommunikáció a munkahelyi kapcsolatok alakításában

Kommunikáció a munkahelyi kapcsolatok alakításában Simonné Czibolya Erzsébet Kommunikáció a munkahelyi kapcsolatok alakításában A követelménymodul megnevezése: Szakmai kommunikációs tevékenység A követelménymodul száma: 2656-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére.

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére. 8.0 version tartalomjegyzék Többszerzõs mû. 1. Bevezetõ... 3 2. Ajánlás... 4 3. Mielõtt nekikezdenél...... 5 4.1. Üzleti tervezés... 6 4.2. SWOT analízis... 8 4.3. Piackutatás... 10 4.4. A marketingterv...

Részletesebben

A gasztronómiai menedzsment lapja n 2011. szeptember. Nyári turisztikai szezonértékelő. Turizmuskonyha programturizmus

A gasztronómiai menedzsment lapja n 2011. szeptember. Nyári turisztikai szezonértékelő. Turizmuskonyha programturizmus ulinárium A gasztronómiai menedzsment lapja n 2011. szeptember www.gasztromanager.info Nyári turisztikai szezonértékelő Turizmuskonyha programturizmus Ügyesen pozícionáltak Pályázatokról kreatívan, érthetően

Részletesebben

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére.

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére. 5.0 version tartalomjegyzék 1. Bevezetõ... 3 2. Ajánlás... 4 3. Mielõtt nekikezdenél...... 5 4.1. Üzleti tervezés... 6 4.2. SWOT analízis... 8 4.3. Piackutatás... 10 4.4. A marketingterv... 13 4.5. A pénzügyi

Részletesebben

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére.

tartalomjegyzék Többszerzõs mû. Készült a Magyar Formatervezési Tanács megrendelésére. 7.0 version tartalomjegyzék 1. Bevezetõ... 3 2. Ajánlás... 4 3. Mielõtt nekikezdenél...... 5 4.1. Üzleti tervezés... 6 4.2. SWOT analízis... 8 4.3. Piackutatás... 10 4.4. A marketingterv... 13 4.5. A pénzügyi

Részletesebben

EDUTUS FŐISKOLA. TARTALOMMARKETING avagy, hogyan legyünk e-llenállhatatlanok

EDUTUS FŐISKOLA. TARTALOMMARKETING avagy, hogyan legyünk e-llenállhatatlanok EDUTUS FŐISKOLA TARTALOMMARKETING avagy, hogyan legyünk e-llenállhatatlanok Konzulens: Damjanovich Nebojsa Készítette: Pásztor Krisztina Konzulens titulusa: Vendégoktató Szakirány: Online marketing 2013

Részletesebben

Pohl Anette. Hyundai ix35. Mammutok és titánok. Discount coupons HEVES MEGYEI PORTRÉ TESZT KÁVÉHÁZI KEREKASZTAL IN THE MAGAZINE

Pohl Anette. Hyundai ix35. Mammutok és titánok. Discount coupons HEVES MEGYEI PORTRÉ TESZT KÁVÉHÁZI KEREKASZTAL IN THE MAGAZINE HEVES MEGYEI 2012. augusztus Üzleti Magazin Pohl Anette PORTRÉ Hyundai ix35 TESZT Mammutok és titánok KÁVÉHÁZI KEREKASZTAL Discount coupons IN THE MAGAZINE www.volkswagen.hu Most valóra válthatja régi

Részletesebben

Üzletviteli és Etikai Kódex. The ManpowerGroup Experience

Üzletviteli és Etikai Kódex. The ManpowerGroup Experience Üzletviteli és Etikai Kódex The ManpowerGroup Experience ÜZLETVITELI ÉS ETIKAI KÓDEX Üzenet a vezérigazgatótól... 3-4 Történelmünk, külső és belső értékeink, Amiért kiállunk, Ami ellen harcolunk... 5-9

Részletesebben

MAGATARTÁSI SZABÁLYZAT

MAGATARTÁSI SZABÁLYZAT MAGATARTÁSI SZABÁLYZAT Élet értékeink mentén Gondoskodás Globális csapatmunka Folyamatos fejlődés A legmagasabb etikai normák fenntartása ÜZENET AZ IGAZGATÓTANÁCS ELNÖKÉTŐL, ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓNKTÓL AColgate-Palmolive

Részletesebben