RAN 0111 Bevezetés az angol nyelvészetbe Féléves óraszám: őszi

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "RAN 0111 Bevezetés az angol nyelvészetbe Féléves óraszám: őszi"

Átírás

1 Dr. Csides Csaba PhD Dr. Csides Csaba Dr. Nagy Andrea Dr. Pődör Dóra Prof. dr. habil. Pavel Stekauer RAN 0111 Bevezetés az nyelvészetbe 3 őszi I. Értékelés módszere: A hagyományos nyelvleírás szintjeit követve, a kurzus bepillantást nyújt az hangrendszer, alaktan, mondattan és jelentéstan alapfogalmaiba. Ezeken kívül foglalkozik még a kommunikáció, a nyelvelsajátítás és a nyelvi jelentés kérdéseivel. A kurzus elsőrendű célja az, hogy az nyelvi rendszer alapjainak megismertetésével felkészítse a hallgatókat a későbbi nyelvészeti stúdiumok hatékonyabb tanulására. Problémamegoldó feladatok segítségével a hallgatók elsajátítják a nyelvtudomány alapfogalmait, a jelölési rendszereket, a nyelvleírás szintjeit, általános és nyelvspecifikus nyelvészeti ismereteket szereznek. Megismerkednek az nyelv (ezen belül is a brit ) hangrendszerével, megvizsgálnak néhány alapvető hangtani, alaktani, mondattani és jelentéstani szabályszerűséget. Megismerkednek a szóképzés különböző típusaival, az szószerkezetek fajtáival, egyszerűbb mondattani transzformációkkal, a szinkrónia és a diakrónia közötti különbséggel, az egyedi és általános nyelvi jelenségek közötti különbségekkel. Zárthelyi dolgozat, házi feladatok rendszeres elkészítése, rendszeres aktív órai részvétel Szótárak, szakkönyvek, fonetikai ABC Brinton, Laurel J., (2000): The Structure of Modern English, A Linguistic Introduction.. John Benjamins Publishing Company, Amsterdam/Philadelphia. Fromkin, Victoria and Robert Rodman (1993): An Introduction to Language. Harcourt Brace Publishrs, Orlando. O Grady, William et al., (1996): Contemporary Linguistics: An Introduction. Longman, London and New York. Stekauer, Pavol (ed.) (2000): Rudiments of English Linguistics, Slovacontact, Prešov.

2 Dr. Csides Csaba RAN 0121 Mai nyelv 1: Fonetika 3 _ Dr. Csides Csaba Dr. Nagy Andrea őszi Értékelés módszere: I. A szemináriumok során a hallgatók megismerkednek az magánhangzó- és mássalhangzó-rendszer legfontosabb szabályszerűségeivel, problémamegoldó feladatok segítségével megtanulják elemezni a hangtani folyamatokat és elsajátítják azok leírásának formalizmusát. A legegyszerűbb, tisztán hangkörnyezettől függő szabályszerűségektől indulva a grammatikai (morfológia) szerkezet által is befolyásolt szabályszerűségek felé haladva a hallgatók megismerkednek a hangtani levezetés és ábrázolás fogalmaival, az szótagszerkezettel és a hangsúlyszabályokkal is. Az elméleti kérdések taglalásán túl, az nyelv RP változatának kiejtését gyakoroljuk és megismerkedünk egy fonetikai átírási rendszer pontos használatával. Az íráskép és a kiejtés közötti kapcsolatrendszer feltárása is sorra kerül annak gyakorlati haszna miatt. Zárthelyi dolgozat, házi feladatok rendszeres elkészítése, rendszeres aktív órai részvétel. Szótárak, szakkönyvek. Baloghné Bérces Katalin és Szentgyörgyi Szilárd: The pronunciation of English [ Charles W. Kreidler (1989): The Pronunciation of English: A Course Book in Phonology. Blackwell, Oxford UK and Cambridge USA. Nádasdy Ádám (2006): Background to English Pronunciation: Phonetics, Phonology, Spelling. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Csides Csaba: English Phonetics and Phonology: Theory and Practice. Megjelenés előtti kézirat.

3 Prof. dr. habil. Pavel Stekauer DSc RAN 0132 Mai nyelv 2.1: Leíró nyelvtan 2 L: 10 (EA) + 0 RAN 0133 Dr. Dávid Gyula V Dr. Furkó Péter őszi Értékelés módszere: I. A kurzus megismerteti a hallgatókat a legmodernebb korpusz-alapú leíró nyelvtannal, az igei és a főnévi csoport főbb aspektusaival, a morfológia és a komplex nyelvi szerkezetek elméletével és gyakorlatával. A morfológián kívül a generatív szintaxis alapjait is elsajátíthatják a hallgatók. Az összetett mondatok különböző típusaival, a mellé-, és alárendelő mondatszerkezetekkel is megismerkedhetnek a kurzus résztvevői, emellett az egyes nyelvi szerkezetek pragmatikai és szociolingvisztikai jellemzőinek elemzése is a tárgy témaköreihez tartozik. A leíró nyelvtan elsősorban a hallgatók nyelvi tudatosságát és nyelvi rendszerező képességét fejleszti. Az előadás és az ajánlott irodalom anyagainak folyamatos és aktív feldolgozása. Tankönyvek, szótárak, tesztek, audiovizuális anyagok. Biber, D. et al. Longman Grammar of Spoken and Written English. Longman, London, Hewings, Martin. Advanced Grammar in Use. Cambridge: CUP, R. Quirk et al. A Comprehensive Grammar of the English Language. Longman, 1985.

4 Prof. dr. habil. Pavel Stekauer DSc RAN 0133 Mai nyelv 2.2: Leíró nyelvtan 2 Dr. Dávid Gyula Dr. Furkó Péter őszi Értékelés módszere: I. A kurzus megismerteti a hallgatókat a legmodernebb korpusz-alapú leíró nyelvtannal, az igei és a főnévi csoport főbb aspektusaival, a morfológia és a komplex nyelvi szerkezetek elméletével és gyakorlatával. A morfológián kívül a generatív szintaxis alapjait is elsajátíthatják a hallgatók. Az összetett mondatok különböző típusaival, a mellé-, és alárendelő mondatszerkezetekkel is megismerkedhetnek a kurzus résztvevői, emellett az egyes nyelvi szerkezetek pragmatikai és szociolingvisztikai jellemzőinek elemzése is a tárgy témaköreihez tartozik. A leíró nyelvtan elsősorban a hallgatók nyelvi tudatosságát és nyelvi rendszerező képességét fejleszti. Zárthelyi dolgozat, házi feladatok rendszeres elkészítése, rendszeres aktív órai részvétel. Tankönyvek, szótárak, tesztek, audiovizuális anyagok. Biber, D. et al. Longman Grammar of Spoken and Written English. Longman, London, Hewings, Martin. Advanced Grammar in Use. Cambridge: CUP, R. Quirk et al. A Comprehensive Grammar of the English Language. Longman, 1985.

5 Prof. dr. habil. Pavel Stekauer DSc Dr. Dávid Gyula Dr. Furkó Péter RAN 0134 Mai nyelv 2.3: Leíró nyelvtan 2 L: 10 (EA) + 0 RAN 0135 V tavaszi Értékelés módszere: II. A kurzus megismerteti a hallgatókat a legmodernebb korpusz-alapú leíró nyelvtannal, az igei és a főnévi csoport főbb aspektusaival, a morfológia és a komplex nyelvi szerkezetek elméletével és gyakorlatával. A morfológián kívül a generatív szintaxis alapjait is elsajátíthatják a hallgatók. Az összetett mondatok különböző típusaival, a mellé-, és alárendelő mondatszerkezetekkel is megismerkedhetnek a kurzus résztvevői, emellett az egyes nyelvi szerkezetek pragmatikai és szociolingvisztikai jellemzőinek elemzése is a tárgy témaköreihez tartozik. A leíró nyelvtan elsősorban a hallgatók nyelvi tudatosságát és nyelvi rendszerező képességét fejleszti. Az előadás és az ajánlott irodalom anyagainak folyamatos és aktív feldolgozása. Tankönyvek, szótárak, tesztek, audiovizuális anyagok. Biber, D. et al. Longman Grammar of Spoken and Written English. Longman, London, Hewings, Martin. Advanced Grammar in Use. Cambridge: CUP, R. Quirk et al. A Comprehensive Grammar of the English Language. Longman, 1985.

6 Prof. dr. habil. Pavel Stekauer DSc Dr. Dávid Gyula Dr. Furkó Péter RAN 0135 Mai nyelv 2.4: Leíró nyelvtan 2 RAN 0132 tavaszi Értékelés módszere: II. A kurzus megismerteti a hallgatókat a legmodernebb korpusz-alapú leíró nyelvtannal, az igei és a főnévi csoport főbb aspektusaival, a morfológia és a komplex nyelvi szerkezetek elméletével és gyakorlatával. A morfológián kívül a generatív szintaxis alapjait is elsajátíthatják a hallgatók. Az összetett mondatok különböző típusaival, a mellé-, és alárendelő mondatszerkezetekkel is megismerkedhetnek a kurzus résztvevői, emellett az egyes nyelvi szerkezetek pragmatikai és szociolingvisztikai jellemzőinek elemzése is a tárgy témaköreihez tartozik. A leíró nyelvtan elsősorban a hallgatók nyelvi tudatosságát és nyelvi rendszerező képességét fejleszti. Zárthelyi dolgozat, házi feladatok rendszeres elkészítése, rendszeres aktív órai részvétel. Tankönyvek, szótárak, tesztek, audiovizuális anyagok. Biber, D. et al. Longman Grammar of Spoken and Written English. Longman, London, Hewings, Martin. Advanced Grammar in Use. Cambridge: CUP, R. Quirk et al. A Comprehensive Grammar of the English Language. Longman, 1985.

7 Dr. Prescott, Francis J. Phd Bernhardt Dóra Dr. Bölcskei Andrea Dr. Nagy Andrea Dr. Nagy Judit Dr. Prescott, Francis J. RAN 0141 Nyelvfejlesztés 1.1: Stílus és regiszter 2 őszi I. Értékelés módszere: Szóbeli, A tantárgy célja a hallgatók egyetemi mesterképzési szintű tanulmányok folytatásához szükséges nyelvtudásának biztosítása, a hallgatók nyelvtudása közötti eltérések kiegyenlítése. A részismereti képzés során valamennyi nyelvi készség fejlesztése zajlik, de tantárgyanként más-más hangsúllyal. A RAN 0141 elsősorban az nyelv különböző stílusaival és regisztereivel kapcsolatos tudatosságot kívánja fejleszteni a hallgatókban. A kiválasztott tankönyvre alapozva, az abban foglalt témák szókincsének elsajátítása és az ott előforduló nyelvtani, szövegértési és kommunikációs gyakorlatok segítségével a négy nyelvi készség fejlesztése által a kurzusokon elsősorban a kommunikatív és az olvasási kompetencia fejlesztése történik. Az órai munka és a házi feladatok ugyanakkor remélhetőleg az interkulturális és tanulásstratégiai kompetenciák fejlesztését is szolgálják. Szódolgozatok Nyelvi tesztek Házi feladatok Rendszeres részvétel az órákon Órai aktivitás May, Peter, Towards Proficiency, Oxford University Press, Oxford, Vince, M., Advanced Language Practice, Heinemann, Oxford, McCarthy, M. és O Dell, F., English Vocabulary in Use Advanced, Cambridge, Cambridge University Press, 1995.

8 Dr. Furkó Péter PhD RAN 0142 Nyelvfejlesztés 1.2: Nyelvtani rendszerezés 2 Bernhardt Dóra Dr. Bölcskei Andrea Dr. Dávid Gyula Dr. Furkó Péter Dr. Nagy Andrea Dr. Nagy Judit őszi I. Értékelés módszere: Az egyetemre érkező hallgatók tudatos nyelvhasználata rendkívül változatos képet mutat. A kurzus feladata, hogy közös nevezőre hozza a hallgatók nyelvtani tudását a nyelvi struktúrák szisztematikus átismétlésével, valamint az árnyalatnyi jelentéskülönbségek tudatossá tételével. A kurzus célja, hogy a hallgatót képessé tegye az általa kifejezni kívánt szöveg pontos és precíz nyelvtani megjelenítésére. A tantárgy az nyelv magyar nyelvhasználók számára legnagyobb problémát okozó nyelvi szerkezeteinek biztos felismerését és használatát hivatott gyakorolni. Nyelvtani tesztek Házi feladatok Rendszeres részvétel az órákon Órai aktivitás Vince, M., Advanced Language Practice, Heinemann, Oxford, Thomson, A. J. és Martinet, A.V., A Practical English Grammar, Oxford University Press, Oxford, Skipper, Mark, Advanced Grammar és Vocabulary, Express Publishing, Newbury, Swan, M., Practical English Usage, Oxford University Press Oxford, 1992.

9 Dr. Prescott, Francis J. Phd Bernhardt Dóra Dr. Bölcskei Andrea Dr. Dávid Gyula Dr. Nagy Andrea Dr. Nagy Judit Dr. Prescott, Francis J. RAN 0143 Nyelvfejlesztés 1.3: Szókincsfejlesztés 2 őszi I. Értékelés módszere: Az egyetemre érkező hallgatók tudatos nyelvhasználata rendkívül változatos képet mutat. A kurzus feladata, hogy közös nevezőre hozza a hallgatók nyelvtudását szókincsfejlesztéssel, valamint az árnyalatnyi jelentéskülönbségek tudatossá tételével. A kurzus célja, hogy a hallgatót képessé tegye az általa kifejezni kívánt szöveg pontos és szabatos nyelvi megjelenítésére. A tantárgy az nyelv magyar nyelvhasználók számára legnagyobb problémát okozó szókincsbeli sajátosságainak biztos felismerését és használatát hivatott gyakorolni. Szódolgozatok Házi feladatok Rendszeres részvétel az órákon Órai aktivitás Vince, M., Advanced Language Practice, Heinemann, Oxford, Thomson, A. J. és Martinet, A.V., A Practical English Grammar, Oxford University Press, Oxford, Skipper, Mark, Advanced Grammar és Vocabulary, Express Publishing, Newbury, Swan, M., Practical English Usage, Oxford University Press Oxford, 1992.

10 Dr. Stróbl Erzsébet PhD Bernhardt Dóra Dr. Bölcskei Andrea Dr. Dávid Gyula Dr. Nagy Judit Dr. Prescott, Francis J. RAN 0144 Nyelvfejlesztés 2.1: Idiómák 2 tavaszi II. Értékelés módszere: Szóbeli, A kurzus célja az, hogy elősegítse a hallgatók tudatos szókincsfejlesztését. A tantárgy alapelve az, hogy az idiómák fogalmi alapon történő rendszerezés révén könnyebben építhetők be a szókincsbe. Mindemellett, a tárgy jelentős szerepet kap az általános kommunikáció színvonalának növelésében, amelynek során a hallgatók tudatosan alkalmazzák és építik be beszédükbe a haladó és magasabb szintű nyelvtudást célzó szókincselemeket különféle beszédhelyzetekben. Fontos, hogy az órák során szövegösszefüggésben kerüljön sor a szókincselemek ellenőrzésére, mind szóbeli, mind pedig szempontból. A különböző témák szókincsének elsajátítása, gyakorlása és az olvasott, beszélt vagy írott nyelvi feladatokban fellelhető nyelvtani, szövegértési és kommunikációs készségek csiszolása nagymértékben hozzájárulhat a négy nyelvi készség fejlesztéséhez. Figyelembe véve azokat az elvárásokat, hogy a tantárgy hatékonyan emelje a kommunikációs szintet, többféle forrás felhasználása válhat szükségessé. Az órák során remélhetően sikerül megvalósítani az interkulturális és tanulásstratégiai kompetenciák fejlesztését is.. Szódolgozatok Nyelvi tesztek Rendszeres részvétel az órákon Órai aktivitás May, Peter, Towards Proficiency, Oxford University Press, Oxford, McCarthy, M. és O Dell, F., English Vocabulary in Use. Upper-Intermediate and Advanced, Cambridge, Cambridge University Press, David, Gy. A Conceptual Idioms Dictionary. Debreceni Egyetemi Kiadó, McCarthy, M. és O Dell, F., English Vocabulary in Use. Advanced, Cambridge, Cambridge University Press, Vince, M., Advanced Language Practice, Heinemann, Oxford, 1994.Vince, M., Advanced Language Practice, Heinemann, Oxford, 1994.

11 Dr. Stróbl Erzsébet PhD Bernhardt Dóra Dr. Bölcskei Andrea Dr. Fischer Andrea Dr. Nagy Andrea Dr. Prescott, Francis J. RAN 0145 Nyelvfejlesztés 2.2: Íráskészség-fejlesztés 2 tavaszi II. Értékelés módszere: A kurzus célja a hallgatók íráskészségének általános fejlesztése, különös tekintettel a véleménykifejtés és fogalmazás különböző műfajainak (leíró, argumentatív és kreatív esszé) nyelvi és formai követelményeire. A fogalmazáshoz szükséges szókincsfejlesztés és gyakorlati nyelvtani elemek gyakorlása mellett hangsúlyosan szerepel a különböző nyelvi regiszterek pontos lexikális megjelenítése. A szövegalkotási kompetencia különböző tartalmi, szerkezeti, szókincs- és nyelvhasználati, formai elemeinek elsajátítása mellett a logikus és kreatív gondolkodás készségét is fejleszti a kurzus. Rendszeres részvétel az órákon Órai aktivitás Próba-esszék Peer criticism A szemináriumhoz kapcsolódó jegyzetek, szövegek, feladatsorok Evans, Virginia, Successful Writing Proficiency, Express Publishing, Swansea, 1997 Reid, Joy M., The Process of Composition, Longman, White Plains NY, Wellmann, G., The Heinemann English Wordbuilder, Heinemann, Oxford, Redman, Stuart és Ellis, Robert, A Way With Words, Book 2, Cambridge University Press, Cambridge, 1990.

12 Dr. Stróbl Erzsébet PhD Bernhardt Dóra Dr. Bölcskei Andrea Dr. Dávid Gyula Dr. Nagy Judit Dr. Prescott, Francis J. RAN 0146 Nyelvfejlesztés 2.3: Phrasal verbs 3 tavaszi _ II. Értékelés módszere: A kurzus feladata, hogy közös nevezőre hozza a hallgatók nyelvtudását szókincsfejlesztéssel, valamint az árnyalatnyi jelentéskülönbségek tudatossá tételével. A kurzus célja, hogy a hallgatót képessé tegye az általa kifejezni kívánt szöveg pontos és szabatos nyelvi megjelenítésére. Ennek a tárgynak a keretein belül erőteljes szókincsfejlesztést kapnak a hallgatók, elsősorban a phrasal verb -ökre koncentrálva. A kiválasztott tankönyvre alapozva, az abban foglalt témák szókincsének elsajátítása és az ott előforduló nyelvtani, szövegértési és kommunikációs gyakorlatok segítségével a négy nyelvi készség fejlesztése által a kurzusokon elsősorban a kommunikatív és az olvasási kompetencia fejlesztése történik. Az órai munka és a házi feladatok ugyanakkor remélhetőleg az interkulturális és tanulásstratégiai kompetenciák fejlesztését is szolgálják. Rendszeres részvétel az órákon Órai aktivitás Szódolgozatok Nyelvi tesztek A szemináriumhoz kapcsolódó jegyzetek, szövegek, feladatsorok Evans, Virginia, Successful Writing Proficiency, Express Publishing, Swansea, 1997 Reid, Joy M., The Process of Composition, Longman, White Plains NY, Wellmann, G., The Heinemann English Wordbuilder, Heinemann, Oxford, Redman, Stuart és Ellis, Robert, A Way With Words, Book 2, Cambridge University Press, Cambridge, 1990.

13 Prof. dr. habil Pavel Stekauer DSc RAN 0151 Mai nyelv 3: Eredet és fejlődés 3 RAN 0121 RAN 0111 Dr. Nagy Andrea Dr. Pődör Dóra tavaszi II. Értékelés módszere: A tárgy célja, hogy áttekintést adjon a hallgatóknak az nyelv történetéről. A szemináriumok során a hallgatók megismerkednek az nyelv fejlődésének főbb állomásaival úgy, hogy közben betekintést nyernek az nyelv indoeurópai és germán gyökereibe, valamint ó, a közép, illetve a korai modern nyelvállapotokba. Az egyes nyelvtörténeti korszakok jellegzetességei különböző szövegeken keresztül is bemutatásra kerülnek. A tárgy az amerikai fejlődését, valamint az nyelv szókincsének történeti változásait is bemutatja röviden. Nyelvtörténeti szemlélet kialakítása, a hallgató legyen képes különbséget tenni a szinkrónia és a diakrónia között, elemzéseiben, érvelésében ne keverje a különböző típusú fogalmakat Zárthelyi dolgozat, házi feladatok elkészítése, rendszeres aktív részvétel az órákon. A kurzushoz tartozó szakirodalom, szótárak. Algeo, J. and Pyles, T. (2004): Origins and development of the English Language (5 th ed.), Wadsworth, Boston. Algeo, J. and Pyles, T. (2010): Problems in the Origins and Development of the English Language. Crystal, D. (2003) The Cambridge Encyclopedia of the English Language (2nd ed.), Cambridge University Press, Cambridge. Kristó, L.: Introduction to the History of the English Language. Kiadatlan kézirat.

14 Dr. Beretzky Ágnes PhD Dr. Beretzky Ágnes Dr. Fodor Júlia Dr. Stróbl Erzsébet L: 10 (EA) + 0 RAN 0211 Az nyelvű népek története 3 tavaszi RAN 0312 II. V Értékelés módszere: A kurzus ismerteti Nagy Britannia történelmének főbb csomópontjait a kelták bevándorlásától egészen Tony Blair miniszterelnökségéig (2007), valamint taglalja a társadalom-, egyház-, gazdaság- és jogtörténet alapvetőbb összefüggéseit, VAGY az Egyesült Államok történelmének főbb csomópontjaira, társadalomtörténetének alapvetőbb összefüggéseire koncentrál, elsősorban a 20. századra fókuszálva. A kurzus alapvető célja, hogy a hagyományos kronologikus történelemoktatás kereteit túlfeszítve tematikus eligazítást nyújtson a brit vagy az amerikai történelem, gazdasági, társadalmi alapösszefüggéseinek tengerében, esetenként magyar történelemből vett párhuzamok vagy éppen ellentétek felelevenítésével: az óriási ismerethalmaz adatközpontú beemelése helyett elemző együttgondolkodásra serkent. A vallás Anglia történelmében Az állam és a jogrendszer kialakulása A brit gyarmatbirodalom kialakulása és felbomlásának főbb lépései A brit társadalom korokon átívelő változásai Brit politikus-portrék- kontrasztív elemzés Gilbert, M., The Routledge Atlas of British History, London, Prescott, A. English Historical Documents.The British Library, 1988 Frank, T. and Magyarics, T., Handouts for US History, Budapest: Panem, Johnson, P., A., History of the American People, New York: Harper Collins, Panchyk, Richard, The Keys to American History: Understanding Our Most Important Historical Documents, Chicago: Chicago Review Press, Briggs, A., A Social History of England, Penguin, London, 1987 O Callaghan, Bryn, An Illustrated History of the USA, Harlow: Longman, Ford, Boris. Victorian Britain. A Cultural History. Cambridge: Foster, R. F. The Oxford History of Ireland. Oxford:1989 Sked, A.-Cook, C. Post-War Britain (A Political History). Penguin: Thomson, D., England in the 19th century, Pelican, London, Thomson, D., England in the 20th century, Pelican, London, Trevelyan, G. M. A Shortened History of England.London: Longman, 1987.

15 RAN 0310 Bevezetés az anglisztikába 1.0: Az irodalmi műveltség és a forráskezelés alapjai 3 L: 10 (EA) + 0 Tantárgy felelőse: Dr. Kiricsi Ágnes PhD Prof. dr. habil. Fabiny Tibor Dr Thomas Cooper PhD Dr. Juhász Tamás Dr. Kállay G. Katalin Dr. Kiricsi Ágnes Dr. Mecsnóber Tekla Dr. Péti Miklós Dr. Tóth Sára Dr. Turi Zita őszi I. V Értékelés módszere: szóbeli, A tantárgy keretében tartott előadások bevezetést adnak az anglisztikai tanulmányok során nélkülözhetetlen háttérismeretekbe. Egyrészt áttekintik az irodalmi műveltség alapjait képező európai kulturális örökség legfontosabb elemeit (mint pl. az alapvető bibliai vagy mitológiai narratívákat), másrészt pedig felvilágosítást adnak az anglisztika legfőbb nyomtatott és elektromos forrásairól és ezek használatáról, kitérve a forráskezelés szakmai szabályaira, a plágium formáira és ezek elkerülésére is. Kritikai gondolkodás, analógiák és egyéb minták felismerése, modellalkotás, forráskezelés és argumentáció A kijelölt témák és olvasmányok ismerete Primer és szekunder irodalom Jacobs, R., A Beginner s Guide to Critical Reading, Routledge, London, Montgomery, M. et al., Ways of Reading: Advanced Reading Skills for Students of English Literature, London, Routledge, London, Basnett, S., Studying British Cultures: An Introduction (New Accents), London, Routlegde, Csölle, A. and Kormos, J., A Brief Guide to Academic Writing, Lingua Practica Savariensis, Szombathely, Jasper, D., The Bible and Literature: A Reader, Blackwell, Oxford, Gabel, J. B. and Wheeler, Ch. B., The Bible as Literature. An Introduction, OUP, New York, 1986.

16 Dr. Kiricsi Ágnes PhD Dr. Thomas Cooper Prof. dr. habil. Fabiny Tibor Dr. Juhász Tamás Dr. Kállay G. Katalin Dr. Kiricsi Ágnes Dr. Mecsnóber Tekla Dr. Péti Miklós Dr. Tóth Sára Dr. Turi Zita RAN 0311 Bevezetés az anglisztikába 1.1: Irodalmi szövegolvasás 3 őszi I. Értékelés módszere: és szóbeli A kurzus szorosan kapcsolódik a RAN 0310-es kurzushoz; a RAN 0311-es szeminárium bevezeti a hallgatókat az irodalmi szövegelemzés legfontosabb módszereibe, és betekintést nyújt különféle irodalmi műfajokba. Kritikai gondolkodás, analógiák és egyéb minták felismerése, modellalkotás, forráskezelés és argumentáció A kijelölt témák és olvasmányok ismerete prezentáció órai aktivitás házi dolgozat Primer és szekunder irodalom Bradbury, Malcolm and Richard Ruland. From Puritanism to Postmodernism: A History of American Literature Carter, Ronald and John McRae. The Routledge History of Literature in English: Britain and Ireland. 1997, Coyle, Martin and Peter Garside, Malcolm Kelsall, John Peck (eds.). Encyclopaedia of Literature and Criticism Sarbu, Aladár. The Study of Literature: An Introduction for Hungarian Students of English Selden, Raman and Peter Widdowson, Peter Brooker. A Reader s Guide to Contemporary Literary Theory. 1985, Jacobs, R., A Beginner s Guide to Critical Reading, Routledge, London, Montgomery, M. et al., Ways of Reading: Advanced Reading Skills for Students of English Literature, London, Routledge, London, Csölle, A. and Kormos, J., A Brief Guide to Academic Writing, Lingua Practica Savariensis, Szombathely, Jasper, D., The Bible and Literature: A Reader, Blackwell, Oxford, Gabel, J. B. and Wheeler, Ch. B., The Bible as Literature. An Introduction, OUP, New York, 1986.

17 RAN 0312 Bevezetés az anglisztikába 1.2: Országismeret: Az Egyesült Királyság és Írország 3 Tantárgy felelőse: Dr. Kiricsi Ágnes PhD Dr. Fodor Júlia Dr. Kiricsi Ágnes Dr. Stróbl Erzsébet tavaszi II. Értékelés módszere: és szóbeli A tantárgy célja az nyelvű civilizációkkal kapcsolatos alapvető ismeretanyag átadása (Anglia, Skócia, Írország és Wales jelenlegi politikai, gazdasági helyzete, kulturális hagyományai, aktuális társadalmi problémái). A kurzus célja a hallgatók implicit és tényszerű kulturális kompetenciájának fejlesztése, interkulturális érzékenységük elősegítése. A kurzus megismerteti a diákokat az igényes és magas szintű kommunikáció szókincsével, az adott országok topográfiájával, elősegíti a diákok anyanyelvi hallott és olvasott szövegértését és értelmezését, felkészíti őket a forráselemzésre, valamint a történelem és kultúra mélyebb tanulmányozására. zárthelyi dolgozat; beadandó házi feladat; szóbeli beszámoló; rendszeres részvétel az órákon; órai aktivitás. Fodor, Júlia and Károly Pintér, Land Rover: A Survey Course of the British Isles and the USA, Budapest: HEFOP Bölcsész Konzorcium, Croweth, Jonathan (ed), Oxford Guide of British and American Culture, Oxford: Oxford University Press, David McDowall, Britain in Close-Up: An In-Depth Study of Contemporary Britain. Harlow: Longman, Fodor, N. and Júlia Fodor, Cultural Studies: UK and Ireland, Budapest, Pintér, Károly, Introduction to Britain, 3rd revised edition, Piliscsaba: Pázmány Péter Catholic University, Válogatott cikkek, internetes források.

18 Prof. dr. habil. Fabiny Tibor CSc, dr. habil. Dr. Thomas Cooper Prof. dr. habil. Fabiny Tibor Dr. Juhász Tamás Dr. Kállay G. Katalin Dr. Kiricsi Ágnes Dr. Mecsnóber Tekla Dr. Péti Miklós Dr. Tóth Sára Dr. Turi Zita RAN 0320 Angol-amerikai irodalomtörténeti áttekintés 1. 3 L: 10 (EA) + 0 RAN 0311 őszi I. V Értékelés módszere: A tantárgy keretében tartott előadások a társadalmi és kulturális változások hátterébe ágyazva tekintik át az irodalom és az amerikai irodalom legfőbb irányzatait, műfajait, szerzőit és műveit nem feledkezve el a kánonképzés és az irodalomtörténet mint narratíva létjogosultságának alapvető kérdéseiről sem. Kritikai gondolkodás, analógiák és egyéb minták felismerése, modellalkotás, forráskezelés és argumentáció A kijelölt témák és olvasmányok ismerete Primer és szekunder irodalom Alexander M., A History of English Literature (Foundations), London, Palgrave Macmillan, Ford B. szerk., The Cambridge Cultural History 1-9, Cambridge University Press, Cambridge, Rogers P., szerk., The Oxford Illustrated History of English Literature, Oxford University Press, Oxford, Carter, Ronald and John McRae. The Routledge History of Literature in English: Britain and Ireland. 1997, Cavill, Paul and Heather Ward. The Christian Tradition in English Literature Daiches, David. A Critical History of English Literature. 1960, , Godden, Malcolm and Michael Lapidge (eds.). The Cambridge Companion to Old English Literature. 1991, Kinney, Arthur F. (ed.). The Cambridge Companion to English Literature Scanlon, Larry (ed.). The Cambridge Companion to Medieval English Literature

19 Dr. Juhász Tamás PhD Dr. Thomas Cooper Prof. dr. habil. Fabiny Tibor Dr. Juhász Tamás Dr. Kállay G. Katalin Dr. Kiricsi Ágnes Dr. Mecsnóber Tekla Dr. Péti Miklós Dr. Tóth Sára Dr. Turi Zita RAN 0321 Angol-amerikai irodalomtörténeti áttekintés 2. 3 RAN 0320 tavaszi II. Értékelés módszere: A tantárgy keretében tartott előadások a társadalmi és kulturális változások hátterébe ágyazva tekintik át a középkori és kora modern irodalom valamint a modern és amerikai irodalom legfőbb irányzatait, műfajait, szerzőit és műveit nem feledkezve el a kánonképzés és az irodalomtörténet, mint narratíva létjogosultságának alapvető kérdéseiről sem. Kritikai gondolkodás, analógiák és egyéb minták felismerése, modellalkotás, forráskezelés és argumentáció. a kijelölt témák és olvasmányok ismerete dolgozat órai aktivitás prezentációk Primer és szekunder irodalom Alexander M., A History of English Literature (Foundations), London, Palgrave Macmillan, Ford B. szerk., The Cambridge Cultural History 1-9, Cambridge University Press, Cambridge, Rogers P., szerk., The Oxford Illustrated History of English Literature, Oxford University Press, Oxford, Carter, Ronald and John McRae. The Routledge History of Literature in English: Britain and Ireland. 1997, Cavill, Paul and Heather Ward. The Christian Tradition in English Literature Daiches, David. A Critical History of English Literature. 1960, , Keymer, Thomas and John Mee (eds.). The Cambridge Companion to English Literature Zwicker, Steven N. (ed.). The Cambridge Companion to English Literature

20 Prof. dr. habil. Fabiny Tibor CSc, dr. habil. Dr. Thomas Cooper Prof. dr. habil. Fabiny Tibor Dr. Juhász Tamás Dr. Kállay G. Katalin Dr. Kiricsi Ágnes Dr. Mecsnóber Tekla Dr. Péti Miklós Dr. Tóth Sára Dr. Turi Zita RAN 0411 Angol-amerikai irodalomtörténeti áttekintés 3. 2 RAN 0320 tavaszi II. Értékelés módszere: /szóbeli A tantárgy keretében tartott előadások a társadalmi és kulturális változások hátterébe ágyazva tekintik át a tizennyolc-tizenkilencedik századi és amerikai irodalom legfőbb irányzatait, műfajait, szerzőit és műveit, nem feledkezve el a kánonképzés és az irodalomtörténet mint narratíva létjogosultságának alapvető kérdéseiről sem. A szemináriumok az előadások által felvetett néhány fontos jelenségre összpontosítanak, szövegelemzések útján. Kritikai gondolkodás, analógiák és egyéb minták felismerése, modellalkotás, forráskezelés és argumentáció. A kijelölt témák és olvasmányok ismerete Primer és szekunder irodalom Alexander M., A History of English Literature (Foundations), London, Palgrave Macmillan, Ford B. szerk., The Cambridge Cultural History 1-9, Cambridge University Press, Cambridge, Rogers P., szerk., The Oxford Illustrated History of English Literature, Oxford University Press, Oxford, Carter, Ronald and John McRae. The Routledge History of Literature in English: Britain and Ireland. 1997, Daiches, David. A Critical History of English Literature. 1960, , Shattock, Joanne (ed.). The Cambridge Companion to English Literature

RAN 0110 Bevezetés az angol nyelvészetbe Féléves óraszám: őszi

RAN 0110 Bevezetés az angol nyelvészetbe Féléves óraszám: őszi Dr. Csides Csaba PhD Balogné dr. Bérces Katalin Dr. Csides Csaba Dr. Fodor Alexandra Nagy Andrea Dr. Pődör Dóra Prof. Dr. habil. Pavel Stekauer RAN 0110 Bevezetés az nyelvészetbe 3 L: 10 (EA) + 0 őszi

Részletesebben

Anglisztika BA mellékszakos (minoros) hallgatók számára. (50 kredit, nappali) Tantárgyleírások

Anglisztika BA mellékszakos (minoros) hallgatók számára. (50 kredit, nappali) Tantárgyleírások Anglisztika BA mellékszakos (minoros) hallgatók számára (50 kredit, nappali) Tantárgyleírások * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei (míg a csillag

Részletesebben

BANM 1013 Tanulási módszerek és technikák Féléves óraszám: Kredit: N: 0 + 30 (GY) 2 L: -

BANM 1013 Tanulási módszerek és technikák Féléves óraszám: Kredit: N: 0 + 30 (GY) 2 L: - Tantárgy felelőse: Dr. Fischer Andrea PhD BANM 1013 Tanulási módszerek és technikák 2 L: - - Adorján Mária Dr. Fischer Andrea Dr. Stróbl Erzsébet kötelező Meghirdetés féléve: őszi III. módja: módszere:

Részletesebben

ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS (KÖZÉPISKOLAI; 10+2 FÉLÉV) TANTÁRGYLEÍRÁSOK

ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS (KÖZÉPISKOLAI; 10+2 FÉLÉV) TANTÁRGYLEÍRÁSOK ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS (KÖZÉPISKOLAI; 10+2 FÉLÉV) TANTÁRGYLEÍRÁSOK (FIGYELEM, A SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK LEÍRÁSAI AZ ANGLISZTIKA BA ANGOL SPECIALIZÁCIÓVAL -- BAN2014BAMJN,

Részletesebben

Anglisztika BA főszak (120 kredit) Tantárgyleírások

Anglisztika BA főszak (120 kredit) Tantárgyleírások Anglisztika BA főszak (120 kredit) Tantárgyleírások * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei (míg a csillag nélkül jelzett gyenge előfeltételek párhuzamosan

Részletesebben

ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS (KÖZÉPISKOLAI; 10+2 FÉLÉV) TANTÁRGYLEÍRÁSOK

ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS (KÖZÉPISKOLAI; 10+2 FÉLÉV) TANTÁRGYLEÍRÁSOK ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS (KÖZÉPISKOLAI; 10+ FÉLÉV) TANTÁRGYLEÍRÁSOK (FIGYELEM, A SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK LEÍRÁSAI AZ ANGLISZTIKA BA ANGOL SPECIALIZÁCIÓVAL -- BAN014BAMJN,

Részletesebben

OSZTATLAN ANGOLTANÁR KÉPZÉS (ÁLTALÁNOS ISKOLAI; 8+2 FÉLÉV) TANTÁRGYLEÍRÁSOK

OSZTATLAN ANGOLTANÁR KÉPZÉS (ÁLTALÁNOS ISKOLAI; 8+2 FÉLÉV) TANTÁRGYLEÍRÁSOK OSZTATLAN ANGOLTANÁR KÉPZÉS (ÁLTALÁNOS ISKOLAI; 8+2 FÉLÉV) TANTÁRGYLEÍRÁSOK * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei (míg a csillag nélkül jelzett gyenge

Részletesebben

Osztatlan angoltanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan angoltanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan angoltanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOLTANÁR KÉPZÉS: KÖZÖS SZAKASZ Tantárgy neve Félév és

Részletesebben

NYEK REÁL JELLEG, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLY

NYEK REÁL JELLEG, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLY NYEK REÁL JELLEG, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLY Tantárgyi struktúra és óraszámok Kötelező tantárgyak és óraszámok a 9 13. évfolyamon az emelt szintű oktatáshoz Tantárgyak NY 9. 10. 11. 12. Magyar nyelv Magyar

Részletesebben

OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1)

OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1) OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRKÉPZÉS:

Részletesebben

Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁR KÉPZÉS:

Részletesebben

Anglisztika BA angol specializációval. (120 kredit) Tantárgyleírások

Anglisztika BA angol specializációval. (120 kredit) Tantárgyleírások Anglisztika BA specializációval (120 kredit) Tantárgyleírások * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei (míg a csillag nélkül jelzett gyenge előfeltételek

Részletesebben

Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban. Tárgyfelvétel típusa. Tárgy kredit

Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban. Tárgyfelvétel típusa. Tárgy kredit Anglisztika BA - Szakfelelős: Dr. Hegedűs Irén egyetemi docens Tárgykód Tárgycím Félév szám Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban Tárgy kredit Tárgyfelvétel típusa Tárgykövetel mény Heti óraszám1 Heti

Részletesebben

English Vocabulary in Use Elementary with Answers with CD-Rom. English Vocabulary in Use Elementary with Answers

English Vocabulary in Use Elementary with Answers with CD-Rom. English Vocabulary in Use Elementary with Answers KÖNYVAJÁNLÓ - ANGOL a Nyelvi Központ által javasolt kiegészítő könyvek listája Szókincs Szerző Cím Nyelvi Bolti Elementary with Answers with CD-Rom A1-A2 8700.- 7395.- 1305.- Elementary with Answers A1-A2

Részletesebben

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK. Bölcsészettudományi Kar

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK. Bölcsészettudományi Kar Indított szakképzettségek: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős kar: Képzési idő TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK angoltanár, franciatanár, hon- és népismeret

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER ANGOL KÖZÉP-, FELSŐFOKÚ PROFEX II. KURZUS

KÖVETELMÉNYRENDSZER ANGOL KÖZÉP-, FELSŐFOKÚ PROFEX II. KURZUS KÖVETELMÉNYRENDSZER ANGOL KÖZÉP-, FELSŐFOKÚ PROFEX II. KURZUS Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Nyelvi Kommunikációs Központ Tantárgy neve: Angol PROFEX II nyelvizsga-előkészítő kódja: kreditértéke:

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Négy évfolyamos gimnáziumi képzés 9-12. osztály Az alábbi kerettanterv a négy évfolyamos gimnáziumok és szakközépiskolák számára készült. A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítás

Részletesebben

1. A szak tantervét táblázatban összefoglaló, krediteket is megadó, óra és vizsgaterv és a szakirányok bemutatása, kredit-tartalommal is.

1. A szak tantervét táblázatban összefoglaló, krediteket is megadó, óra és vizsgaterv és a szakirányok bemutatása, kredit-tartalommal is. III. Az SZTE ANGLISZTIKA mesterképzési szak tanterve és a tantárgyi programok leírása. A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása 1. A szak tantervét táblázatban öefoglaló, eket

Részletesebben

IDŐTERV. ANKO01 English Language Development

IDŐTERV. ANKO01 English Language Development IDŐTERV ANGKONO01 - Osztatlan Angol nyelv és kultúra tanára közös képzési rész Ösvények: Osztatlan Angol nyelv és kultúra tanára közös képzési rész MK-1 Közös képzési szakasz 1 2 3 4 5 6 - A mérföldkőben

Részletesebben

/Gyula Szent István út 38./ Szakiskolát végzettek szakközépiskolai érettségire történő felkészítésének helyi tanterve

/Gyula Szent István út 38./ Szakiskolát végzettek szakközépiskolai érettségire történő felkészítésének helyi tanterve Ikt.sz: 9/a. számú melléklet Békés Megyei Harruckern János Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium /Gyula Szent István

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12.

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12. MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12. HAT ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS 9-12. NÉGY ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS 9-12. ÖT ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS REÁL JELLEG 9-12. KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÉPZÉS 9-12. A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítása

Részletesebben

Célnyelvi civilizáció

Célnyelvi civilizáció tantárgy 5-8. évfolyam 2013. Bevezetés Az idegen nyelv tanulása együtt jár egy új kultúra megismerésével, ezért a célnyelvi kultúra nem választható el az idegen nyelv oktatásától. A célnyelvi civilizáció

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia Kar 1.3 Intézet Magyar Történeti Intézet 1.4 Szakterület Kulturális

Részletesebben

Szabó Gábor tantárgyprogramjai

Szabó Gábor tantárgyprogramjai Szabó Gábor tantárgyprogramjai Angol középfokú nyelvvizsgára felkészítő I. Az oktatásért felelős: Idegen Nyelvi Oktatási Központ Oktató: Szabó Gábor Tibor Óraszám: heti 4 óra (2 óra szóbeli, 2 óra írásbeli)

Részletesebben

Szakiskolát végzettek érettségire történő felkészítése. 14. számú melléklet. (Nappali képzés) Hatályos: 2014. év április hó 01.

Szakiskolát végzettek érettségire történő felkészítése. 14. számú melléklet. (Nappali képzés) Hatályos: 2014. év április hó 01. Ikt.sz: 14. számú melléklet Békés Megyei Harruckern János Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium /Gyula Szent István

Részletesebben

Ma már senki sem vitatja, hogy az idegen nyelv megtanulásának elengedhetetlen

Ma már senki sem vitatja, hogy az idegen nyelv megtanulásának elengedhetetlen Szita Szilvia* Görbe Tamás** ELÕSZÓ HELYETT A Nyelvtani mozaik címû, új gyakorlati magyar nyelvtan bemutatása Bevezetés Ma már senki sem vitatja, hogy az idegen nyelv megtanulásának elengedhetetlen feltétele

Részletesebben

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok A BA-záróvizsga nyelvtudományi tételsora amelynek alapján besoroljuk a magyar szakon a nyelvtudományi témájú szakdolgozatokat alapképzési témakörbe, illetve szakirányi témakörbe Alapkézési tételek HANGTAN:

Részletesebben

Anglisztika BA (főszak) Tárgyleírások: Fordítói-szaknyelvi specializáció (4 félév, 50 kredit)

Anglisztika BA (főszak) Tárgyleírások: Fordítói-szaknyelvi specializáció (4 félév, 50 kredit) Anglisztika BA (főszak) Tárgyleírások: Fordítói-szaknyelvi specializáció (4 félév, 50 kredit) * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei (míg a csillag

Részletesebben

1.1.1. Mintatanterv anglisztika alapképzési szakos hallgatók számára (nappali képzés)

1.1.1. Mintatanterv anglisztika alapképzési szakos hallgatók számára (nappali képzés) 1.1.1. Mintatanterv anglisztika alapképzési szakos hallgatók számára (nappali képzés) (180 kredit: 10 anglisztika + 50 specializáció/minor + 10 pedagógia-pszichológia modul/szabadon választható) Félévek

Részletesebben

Nem tanári mesterképzést követően ugyanazon szakmából a középiskolai tanári szakképzettség megszerzése 2 félév, 60 kredit

Nem tanári mesterképzést követően ugyanazon szakmából a középiskolai tanári szakképzettség megszerzése 2 félév, 60 kredit Nem tanári mesterképzést követően ugyanazon szakmából a középiskolai tanári szakképzettség megszerzése 2 félév, 60 kredit Tantárgykód Tantárgynév Tanári felkészítés Gyakorlat Számonkérés 1. félév 2. félév

Részletesebben

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01.

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01. Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01.1 (A) változatához Magyar nyelv és irodalom az általános iskolák 5 8. évfolyama

Részletesebben

MAGYAR NYELV 5 8. Javasolt óraszámbeosztás

MAGYAR NYELV 5 8. Javasolt óraszámbeosztás MAGYAR NYELV 5 8. Javasolt óraszámbeosztás A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 5. évfolyam 2 72 6. évfolyam 2 72 7. évfolyam 2 72 8. évfolyam 2 72 5. évfolyam Tematikai egység címe Beszédkészség,

Részletesebben

Kommunikatív nyelvi tesztek kritériumai 1

Kommunikatív nyelvi tesztek kritériumai 1 Katona Lucia Kommunikatív nyelvi tesztek kritériumai 1 1. Bevezetés Ez a tanulmány arra a nyelvvizsgáztatásban döntő jelentőségű kérdésre igyekszik válaszolni, hogy az idegennyelv-tudás mérésekor mit és

Részletesebben

Anglisztika BA (főszak) Tárgyleírások: Irodalmi-kulturális specializáció (50 kredit)

Anglisztika BA (főszak) Tárgyleírások: Irodalmi-kulturális specializáció (50 kredit) Anglisztika BA (főszak) Tárgyleírások: Irodalmi-kulturális specializáció (50 kredit) * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei (míg a csillag nélkül

Részletesebben

Az arab világ egyetlen magyar nyelvi lektorátusa 2000 óta mûködik a kairói

Az arab világ egyetlen magyar nyelvi lektorátusa 2000 óta mûködik a kairói Czabán Katalin* NYELVTANÍTÁS ÉS KULTÚRAKÖZVETÍTÉS Magyarnyelv-oktatás arab anyanyelvûeknek** Az arab világ egyetlen magyar nyelvi lektorátusa 2000 óta mûködik a kairói Ain Shams Egyetem Al-Alsun (Idegen

Részletesebben

Olvasástanulás egy életen át

Olvasástanulás egy életen át Kópisné Gerencsér Krisztina Olvasástanulás egy életen át A XXI. század már eddig is több oktatáspolitikai reformelképzelésnek adott utat. Ezek közül az egyik az egész életen át tartó tanulás (azaz a lifelong

Részletesebben

ANGLISZTIKA MA TÁRGYLEÍRÁSOK

ANGLISZTIKA MA TÁRGYLEÍRÁSOK ANGLISZTIKA MA TÁRGYLEÍRÁSOK (4 FÉLÉV, 120 KREDIT) 2015. SZEPTEMBER MAD 1110 Az nyelv interdiszciplináris megközelítésben Tantárgy felelőse: Dr. Furkó Péter N: 30 (EA) +0 3 Dr. Csides Csaba kötelező őszi

Részletesebben

Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber

Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV-101.51, BMVD-101.78 Biró Tamás 2015. február 10.: Bevezetés Praktikus dolgok: A kurzus honlapja: http://birot.web.elte.hu/courses/2015-nyelv/

Részletesebben

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája HELYI TANTERVE

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája HELYI TANTERVE Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája HELYI TANTERVE Szombathely, 2011szeptember 01. Tartalom Óratervek... 3 Angol nyelv helyi... 6 Biológia helyi tanterv... 21

Részletesebben

krfeher@gmail.com http://mnytud.arts.unideb.hu/feherkrisztina.php

krfeher@gmail.com http://mnytud.arts.unideb.hu/feherkrisztina.php Szakmai önéletrajz SZEMÉLYES ADATOK Név DR. FEHÉR KRISZTINA Cím DE MAGYAR NYELVTUDOMÁNYI TANSZÉK, 4010 DEBRECEN, PF. 54. Telefon 06-52-512-900/23098 E-mail Honlap Születési idő és hely krfeher@gmail.com

Részletesebben

Angol-Amerikai Intézet (SEAS): ANN/AKN/AMN/AFN BBN BMA TANM-ANG ekvivalenciák

Angol-Amerikai Intézet (SEAS): ANN/AKN/AMN/AFN BBN BMA TANM-ANG ekvivalenciák Angol- Intézet (SEAS): ANN/AKN/AMN/AFN BBN BMA TANM-ANG ekvivalenciák Rendezés módja: ) kód szerint ábécé sorrendben (AMN >> ANN/stb.) majd Magyar cím (régi képzés) társadalom társadalom társadalom társadalom

Részletesebben

Helyi tanterv. Szakiskolát végzettek középiskolája. Közismeret

Helyi tanterv. Szakiskolát végzettek középiskolája. Közismeret Helyi tanterv Szakiskolát végzettek középiskolája Közismeret Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV A SZAKISKOLÁT VÉGZETTEK KÖZÉPISKOLÁJA SZÁMÁRA... 4 Célok és feladatok... 4 Tantárgyak és óraszámok

Részletesebben

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEK CONTEMPORARY DRAMATURGICAL PROCESSES TRENCSÉNYI KATALIN

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEK CONTEMPORARY DRAMATURGICAL PROCESSES TRENCSÉNYI KATALIN DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEK CONTEMPORARY DRAMATURGICAL PROCESSES TRENCSÉNYI KATALIN 2013 1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI (magyar nyelven) Trencsényi

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 5-8. MAGYAR NYELV. 5. évfolyam

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 5-8. MAGYAR NYELV. 5. évfolyam MAGYAR NYELV 5. évfolyam A tantárgy elsődleges célja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készség együttesek és tudástartalmak megalapozásának a folytatása.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SPECIALIZÁCIÓKRÓL: 1) BUSINESS ENGLISH 2) FORDÍTÁS ÉS TOLMÁCSOLÁS ALAPJAI. 2016. március 10.

TÁJÉKOZTATÓ SPECIALIZÁCIÓKRÓL: 1) BUSINESS ENGLISH 2) FORDÍTÁS ÉS TOLMÁCSOLÁS ALAPJAI. 2016. március 10. TÁJÉKOZTATÓ SPECIALIZÁCIÓKRÓL: 1) BUSINESS ENGLISH 2) FORDÍTÁS ÉS TOLMÁCSOLÁS ALAPJAI 2016. március 10. Jelentkezés mindkét specializációra Az elsős faliújságra kitett jelentkezési lapon lehet a felvételi

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Dráma és Tánc. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Dráma és Tánc. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Dráma és Tánc készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12. alapján 9. évfolyam 2 DRÁMA ÉS TÁNC Célok és feladatok A dráma

Részletesebben

Success Elementary Kompetencia Alapú Tanmenet. Pearson Education Magyarország 2009. Megjegyzések:

Success Elementary Kompetencia Alapú Tanmenet. Pearson Education Magyarország 2009. Megjegyzések: Success Elementary Kompetencia Alapú Tanmenet Pearson Education Magyarország 2009 Megjegyzések: 1) A Success Elementary tankönyvet a Közös Európai Referenciakeret A1 szintjének deskriptorai és kompetenciái

Részletesebben

NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2

NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2 NN: Német nemzetiségi tagozat Tantárgyak és óraszámok Tantárgy 9. 10. 11. Kötelező tantárgyak Magyar nyelv és irodalom 2 12. 13. Irodalom 2 2 4 É 3 É Magyar nyelv 2 2 1 É 1 É Történelem és társadalomismeret

Részletesebben

Útmutató a Magyar nyelv és kommunikáció 10. taneszközök használatához

Útmutató a Magyar nyelv és kommunikáció 10. taneszközök használatához Útmutató a Magyar nyelv és kommunikáció 10. taneszközök használatához Kedves Pedagógus Kolléga! Köszönjük, hogy megtisztelt minket bizalmával, és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kísérleti tankönyvét

Részletesebben

Angoltanár MA. Tantárgyleírások

Angoltanár MA. Tantárgyleírások Angoltanár MA Tantárgyleírások Tanár - tanár mesterképzési szakos hallgatók számára (T/D) (Bemenet: alapképzésben vagy főiskolai szintű képzésben szerzett pedagógus szakképzettség - szakos diploma nélkül))

Részletesebben

Angol Amerikai Intézet

Angol Amerikai Intézet Angol Amerikai Intézet OSZTATLAN TANÁRSZAK 017/18. II. FÉLÉV I. ÉVFOLYAM BTAN1001OMA Skills Development (Speaking & Listening) BTAN1100OMA Vocabulary Building BTAN1005OMA BTAN110OMA- K Writing and Composition

Részletesebben

Anglisztika BA (főszak) Tárgyleírások: Irodalmi-kulturális specializáció (4 félév, 50 kredit)

Anglisztika BA (főszak) Tárgyleírások: Irodalmi-kulturális specializáció (4 félév, 50 kredit) Anglisztika BA (főszak) Tárgyleírások: Irodalmi-kulturális specializáció (4 félév, 50 kredit) * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei (míg a csillag

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom 9-10. b /humán tagozat Helyi tanterv 9-10. évfolyam A tantárgyról általánosságban: A humán tagozat heti 4 magyarórán (9. évfolyamon heti 2 nyelvtan és 2 irodalom, 10. évfolyamon

Részletesebben

Diskurzuselemzés és a nyelvi fordulat

Diskurzuselemzés és a nyelvi fordulat TERELL CARVER Diskurzuselemzés és a nyelvi fordulat A diskurzuselemzés háttere egy filozófiai paradigmaváltás. Közismert, hogy a filozófia a huszadik században határozottan eltávolodott attól a felfogástól,

Részletesebben

Radóczné Bálint Ildikó TANÁRI KÉZIKÖNYV. az Irodalom 7. tanításához

Radóczné Bálint Ildikó TANÁRI KÉZIKÖNYV. az Irodalom 7. tanításához Irodalom 7_kk_2014:irodalomkezik_7 2011.qxd 2014.06.17. 12:45 Page 1 Radóczné Bálint Ildikó TANÁRI KÉZIKÖNYV az Irodalom 7. tanításához Irodalom 7_kk_2014:irodalomkezik_7 2011.qxd 2014.06.17. 12:45 Page

Részletesebben

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I.

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I. A tantárgy kódja: 7SO30NAKL3M A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Sociological Theories I. A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): 2+2 óra előadás hetente

Részletesebben

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4.

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. A Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. Győr, 2015. július 1. 1 Tartalomjegyzék 1. A választott kerettanterv megnevezése...4 1.1. Célok, feladatok...4 1.2.

Részletesebben

Vizuális kultúra. 1-4. évfolyam. tantárgy 2013.

Vizuális kultúra. 1-4. évfolyam. tantárgy 2013. Vizuális kultúra tantárgy 1-4. évfolyam 2013. Célok és feladatok A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb

Részletesebben

Kerettanterv a szakiskolák számára

Kerettanterv a szakiskolák számára 1. melléklet a /2014. ( ) EMMI rendelethez Kerettanterv a szakiskolák számára Célok, feladatok A szakiskolai képzés különös hangsúlyt helyez arra, hogy a tanítási-tanulási folyamat megalapozza és továbbfejlessze

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 2. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A politika diszkurzív értelmezése: irányzatok és iskolák

A politika diszkurzív értelmezése: irányzatok és iskolák ii-2 A politika diszkurzív értelmezése: irányzatok és iskolák ELTE ÁJK Politikatudományi Intézet, Doktori Iskola 2004 2005 és 2006 2007 tanév ELTE Állam-és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszék, PhD képzés,

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 9-12. évfolyam

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 9-12. évfolyam MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9-12. évfolyam A magyar nyelv és irodalom tantárgy biztos és állandó értékeket és a jelenben alakuló, változó kultúrát közvetít. A tantárgy tanítása és tanulása különösen alkalmas

Részletesebben

A korai kéttannyelvű oktatás hatása a kisiskolások anyanyelvi szövegértési és helyesírási kompetenciájára

A korai kéttannyelvű oktatás hatása a kisiskolások anyanyelvi szövegértési és helyesírási kompetenciájára Gyermeknevelés 4. évf. 1. szám 55 64. (2016) A korai kéttannyelvű oktatás hatása a kisiskolások anyanyelvi szövegértési és helyesírási kompetenciájára Szaszkó Rita Jezsik Kata Szent István Egyetem Alkalmazott

Részletesebben

Gibicsár Katalin tantárgyprogramjai

Gibicsár Katalin tantárgyprogramjai Gibicsár Katalin tantárgyprogramjai Tantárgyprogram az Angol középfokú nyelvvizsgára felkészítő tantárgyhoz Az oktatásért felelős: Idegen Nyelvi Oktatási Központ Tantárgyfelelős: dr. Csendes Ferenc Oktató:

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar 1.3 Intézet Kommunikáció,

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom tantárgy 1-3. évfolyam 2013. Bevezetés célok, alapelvek Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

ANGLISZTIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK

ANGLISZTIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK NGLISZTIK LPKÉPZÉSI SZK Indított szakirányok: amerikanisztika Képzési terület, képzési ág: bölcsészettudományi, modern filológia Képzési ciklus: alap Képzési forma (tagozat): nappali szakért felelős kar:

Részletesebben

Számonkérés módja: Gyakorlati jegy

Számonkérés módja: Gyakorlati jegy Problémaorientált kutatás II. Problem oriented research II. Tárgyfelelős: Ilyés Zoltán egyetemi docens Alkalmazott antropológiai szakirány Tantárgy Neptun kódja: BTMKN512 A Problémaorientált kutatás II.

Részletesebben

KOMPLEX ANGOL NYELVI FEJLESZTÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI (NEM ANGOL MŰVELTSÉGI TERÜLETES HALLGATÓKNAK) LEVELEZŐ SZAKOK

KOMPLEX ANGOL NYELVI FEJLESZTÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI (NEM ANGOL MŰVELTSÉGI TERÜLETES HALLGATÓKNAK) LEVELEZŐ SZAKOK KOMPLEX ANGOL NYELVI FEJLESZTÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI (NEM ANGOL MŰVELTSÉGI TERÜLETES HALLGATÓKNAK) LEVELEZŐ SZAKOK Tantárgy neve: Komplex angol nyelvi fejlesztés 1 Kreditszáma: 0 A tantárgy tantervi helye:

Részletesebben

Szükséges kredit: 120 Félévek száma: 4 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %.

Szükséges kredit: 120 Félévek száma: 4 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %. Anglisztika (MA) ANGTALM1 képzési terv Bölcsészettudományi Kar Kód: ANGTALM1 Szükséges kredit: 120 Félévek száma: 4 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %. Az írásos tanterv utolsó frissítésének ideje:

Részletesebben

ANGOL. 1. Linguistic differences between English and Hungarian in the areas of phonology, morphology, syntax

ANGOL. 1. Linguistic differences between English and Hungarian in the areas of phonology, morphology, syntax ANGOL 1. Linguistic differences between English and Hungarian in the areas of phonology, morphology, syntax 2. What can influence the success or failure of second language acquisition / foreign language

Részletesebben

Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, IV. évfolyam, I. szám, (2009) pp. 195-139.

Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, IV. évfolyam, I. szám, (2009) pp. 195-139. Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, IV. évfolyam, I. szám, (2009) pp. 195-139. Jürgen Esser Introduction to English Text Linguistics (Bevezetés az angol szövegnyelvészetbe) Frankfurt am Main:

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) ANGLISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) 2015-t l felvett őallőatóknak

TANEGYSÉGLISTA (MA) ANGLISZTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) 2015-t l felvett őallőatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 015-t l felvett őallőatóknak k = kötelező

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Informatika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.15.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Informatika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.15. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Informatika készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.15. alapján 5-8. évfolyam 2 5-8. évfolyam Az informatika tantárgy ismeretkörei,

Részletesebben

Carol H. Rounds Erika Sólyom: Colloquial Hungarian The Complete Course for Beginners

Carol H. Rounds Erika Sólyom: Colloquial Hungarian The Complete Course for Beginners Carol H. Rounds Erika Sólyom: Colloquial Hungarian The Complete Course for Beginners Routledge, London and New York, 2002 2002 és 2003 fordulóján került a könyvesboltok polcaira az új magyar nyelvoktatási

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM A szakiskolások középiskolája 11 12. évfolyamának feladata olyan ismeretek és képességek nyújtása, amelyek átfogják az általános műveltség középiskolai körét. Tekintetbe veszi,

Részletesebben

A korai nyelvtanulás céljai, lehetőségei, eredményei és kihívásai idehaza és külföldön

A korai nyelvtanulás céljai, lehetőségei, eredményei és kihívásai idehaza és külföldön A korai nyelvtanulás céljai, lehetőségei, eredményei és kihívásai idehaza és külföldön Nikolov Marianne Pécsi Tudományegyetem Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék nikolov@nostromo.pte.hu Budapest, 2011.

Részletesebben

HATODIK SÍP. Tartalom XI. ÉVFOLYAM 1 9 9 9 /1-4 HOGYVOLT?

HATODIK SÍP. Tartalom XI. ÉVFOLYAM 1 9 9 9 /1-4 HOGYVOLT? HATODIK SÍP XI. ÉVFOLYAM 1 9 9 9 /1-4 Tartalom HOGYVOLT? Németh István - Penckófer János: A Hattyú Menete és a Barátaim a Hangban 4 Kacsur Gusztáv: Hogyvolt?! avagy emlékezés utánérzéses stílusban 6 Füzesi

Részletesebben

KÉRELEM TANFOLYAMI PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM

KÉRELEM TANFOLYAMI PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM KÉRELEM TANFOLYAMI PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM ALAPÍTÁSI ENGEDÉLYÉNEK KIADÁSÁHOZ Lejáró/lejárt engedélyű program ismételt akkreditálása 1. A PROGRAM ALAPÍTÓJÁNAK ADATAI 1.1. A továbbképzési program

Részletesebben

Anglisztika BA szakos hallgatók számára. Észak-amerikai stúdiumok specializáció (4 félév, 50 kredit)

Anglisztika BA szakos hallgatók számára. Észak-amerikai stúdiumok specializáció (4 félév, 50 kredit) Anglisztika BA szakos hallgatók számára Észak-amerikai stúdiumok specializáció (4 félév, 50 kredit) Tantárgyleírások * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei

Részletesebben

ELTE Bölcsészettudományi Kar Kutatási adatbázis

ELTE Bölcsészettudományi Kar Kutatási adatbázis Kutatóhely neve: Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék: Orosz Irodalom és Irodalomkutatás Összehasonlító Tanulmányok Doktori Program Kutatási téma címe: Turgenyev prózapoétikájának antik irodalmi gyökerei (Ovidius,

Részletesebben

Tantárgyi program Felsőoktatási Szakképzés Tagozat: Nappali 2017/2018 II. félév

Tantárgyi program Felsőoktatási Szakképzés Tagozat: Nappali 2017/2018 II. félév i program Felsőoktatási Szakképzés Tagozat: Nappali 2017/2018 II. félév megnevezése: kódja: jellege/típusa: Üzleti idegen nyelv A/1 UZLV1BA03 Gyakorlat Kontaktórák száma: Elmél et: - Gyakorlat : 4/hé t

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Az alábbi kerettanterv a 8 évfolyamos gimnáziumok számára készült. Két nagy szakaszra bomlik: az első az 5 8. évfolyam, a második a 9 12. évfolyam tematikai egységeit tartalmazza

Részletesebben

AZ OLASZ NYELV ÉS IRODALOM (NAKI) KREDITES TANEGYSÉGLISTÁJA

AZ OLASZ NYELV ÉS IRODALOM (NAKI) KREDITES TANEGYSÉGLISTÁJA AZ OLASZ NYELV ÉS IRODALOM (NAKI) KREDITES TANEGYSÉGLISTÁJA Kód Tanegység Heti óraszám Jelleg Félévi óraszám Értékelés Kredit Megjegyzés Elıfeltétel Alapképzés Nyelvi képzés BI-101 Nyelv- és stílusgyakorlat

Részletesebben

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára 5.26 Óraterv Évfolyam 6. 7. 8. Heti óraszám 1 1 1 Éves óraszám 37 37 37 Bevezetés A helyi tanterv A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 2.

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babe Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar 1.3 Intézet Kommunikáció, Közkapcsolatok

Részletesebben

Szerkesztési útmutató MANYE 25

Szerkesztési útmutató MANYE 25 Szerkesztési útmutató MANYE 25 1. A kézirat leadása, terjedelme Kérjük, hogy a szöveget elektronikus formában, Microsoft Word (.doc vagy.docx) fájlként küldjék el a 25.manye@gmail címre 2015. szeptember

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

A DIPLOMAMUNKÁVAL ÉS A SZAKZÁRÓVIZSGÁVAL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK:

A DIPLOMAMUNKÁVAL ÉS A SZAKZÁRÓVIZSGÁVAL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható

Részletesebben

Tantárgy neve: Szocializáció kreditszáma: előadás / szeminárium/ gyakorlat Tantárgyleírás 3-5 irodalom Kötelező irodalom: 1. Somlai, P. 2.

Tantárgy neve: Szocializáció kreditszáma: előadás / szeminárium/ gyakorlat Tantárgyleírás 3-5 irodalom Kötelező irodalom: 1. Somlai, P. 2. Tantárgy neve: Szocializáció Tanóra típusa: előadás / szeminárium/ gyakorlat és száma: előadás, 8 óra Számonkérés módja (koll. / gyj. / egyéb): kollokvium Tantárgy tantervi helye (hányadik félév): 1. félév

Részletesebben

KREATÍVAN HASZNÁLHATÓ IDEGENNYELV-TUDÁS MEGSZERZÉSÉNEK NYELVPEDAGÓGIÁJA NEUROLINGVISZTIKAI MEGKÖZELÍTÉSBEN

KREATÍVAN HASZNÁLHATÓ IDEGENNYELV-TUDÁS MEGSZERZÉSÉNEK NYELVPEDAGÓGIÁJA NEUROLINGVISZTIKAI MEGKÖZELÍTÉSBEN Rádi Ildikó* KREATÍVAN HASZNÁLHATÓ IDEGENNYELV-TUDÁS MEGSZERZÉSÉNEK NYELVPEDAGÓGIÁJA NEUROLINGVISZTIKAI MEGKÖZELÍTÉSBEN 1. Problémafelvetés: hol keressük a hibát a mai nyelvoktatásban? Anyelvoktatás gyakorlata,

Részletesebben

ZENÉBE FOGLALT SZAVAK NÉHÁNY REPREZENTATÍV HUSZADIK SZÁZADI IRODALMI SZÖVEG ZENEI MEGKÖZELÍTÉSE

ZENÉBE FOGLALT SZAVAK NÉHÁNY REPREZENTATÍV HUSZADIK SZÁZADI IRODALMI SZÖVEG ZENEI MEGKÖZELÍTÉSE ZENÉBE FOGLALT SZAVAK NÉHÁNY REPREZENTATÍV HUSZADIK SZÁZADI IRODALMI SZÖVEG ZENEI MEGKÖZELÍTÉSE TÉZISEK WIESENMAYER ANITA TEODÓRA Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Irodalomtudományi

Részletesebben

2012/2013. tanév II. félév Politikatudományi PhD program órarendje

2012/2013. tanév II. félév Politikatudományi PhD program órarendje 2012/2013. tanév II. félév Politikatudományi PhD program órarendje Csütörtök III. emelet 321. szoba PhD szoba Február 14 10.00-12.00 Dr. Arató Krisztina: Az Európai Unió válsága 12.00-14.00 Dr. Bíró Gáspár:

Részletesebben

Munkanapló 2009.09.01-2010.04.09.

Munkanapló 2009.09.01-2010.04.09. Munkanapló Név: Bakó Éva, Horváth Ida 2009.09.01-2010.04.09. Időpont Óra/Személy Tevékenység 2009.09.20. 2/Bakó Éva A feladat megismerése 2009.09.20. 2/Horváth Ida A feladat megismerése 2009.11.03. 2/Bakó

Részletesebben

Angol C1 3 1 088. A javaslattevő alapadatai. Oxford University Press. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok

Angol C1 3 1 088. A javaslattevő alapadatai. Oxford University Press. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Angol C1 3 1 088 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Oxford University Press A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje Nyelvi képzés

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatók számára. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

2016-tól felvett hallgatók számára. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

Tantárgy neve: Alapozó ismeretek: Általános filozófiatörténet (nem filozófia szakirányosoknak) Kredit: 2. Óratípus: Előadás.

Tantárgy neve: Alapozó ismeretek: Általános filozófiatörténet (nem filozófia szakirányosoknak) Kredit: 2. Óratípus: Előadás. Kötelező közös képzés Tantárgy neve: Alapozó ismeretek: Általános filozófiatörténet (nem filozófia szakirányosoknak) i jegy A tantárgy célja, hogy áttekintést nyújtson a filozófia történetének legfontosabb

Részletesebben

ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézete Doktori Iskola. Szabó Márton: A politika diszkurzív értelmezése, irányzatok és iskolák

ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézete Doktori Iskola. Szabó Márton: A politika diszkurzív értelmezése, irányzatok és iskolák ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézete Doktori Iskola Szabó Márton: A politika diszkurzív értelmezése, irányzatok és iskolák A tárgy célja, hogy megismertesse a PhD-hallgatókat a különböző

Részletesebben

Idő/Terem Aula Aud. Max. IX. terem X. terem Szerda Csütörtök Szerda Csütörtök Szerda Csütörtök Szerda Csütörtök

Idő/Terem Aula Aud. Max. IX. terem X. terem Szerda Csütörtök Szerda Csütörtök Szerda Csütörtök Szerda Csütörtök 2 Idő/Terem Aula Aud. Max. IX. terem X. terem Szerda Csütörtök Szerda Csütörtök Szerda Csütörtök Szerda Csütörtök 9.00 10.00 Általános Általános tájékoztató tájékoztató 10.00 10.30 ÁOK ÁOK GVK GVK ÁJK

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar. A doktori disszertáció tézisei. Kuna Ágnes

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar. A doktori disszertáció tézisei. Kuna Ágnes Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar A doktori disszertáció tézisei Kuna Ágnes A 16 17. századi magyar nyelvű orvosi recept szövegtipológiai és pragmatikai vizsgálata funkcionális kognitív

Részletesebben