VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT"

Átírás

1 Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT 2. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga (WADA) a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatot az alábbiak szerint határozza meg: "A mai napig az egyik legfontosabb eredmény a sportban elterjedő doppingolás elleni küzdelemben az egységes doppingellenes szabályok felállítása, elfogadása és érvényesítése volt, ez pedig a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat (röviden Szabályzat). A Szabályzat az a kulcsfontosságú dokumentum, mely keretet biztosít az összehangolt doppingellenes irányelvek, szabályok és rendelkezések alkalmazására a sportszervezetek és a hatóságok számára. A Szabályzat négy, az alábbi különböző területeken működő doppingellenes szervezetek működésének összehangolását célzó nemzetközi szabvány alapján működik: Tesztelés, laboratóriumok, terápiás célú engedélyezés (TUE) és a Tiltott anyagok és módszerek listája.. A teljeskörű leírás és maga a dokumentum a weboldalról tölthető le. Ábra: A Nemzetközi Doppingellenes Liga doppingellenes irányelveinek általános felépítése a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat értelmében. A WADA és a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat ( A Szabályzat ) ( Nemzetközi, független megfigyelõ testület, melynek célja, hogy szabályozza/felügyelje a doppingolás elleni nemzetközi küzdelmet és megteremtse annak kereteit ( A Szabályzat segítségével). NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság), NPB (Nemzetközi Paraolimpiai Bizottság), NSE (Nemzetközi Sportszövetségek) ( Feladatuk a tesztelés és szankcionálás Kormányzatok ( Pénzügyi, politikai és szerkezeti és rengeteg más jellegû segítség OOB (Országos Olimpiai Bizottságok), OPB (Országos Paraolimpiai Bizottságok), OSE (Országos Sportszövetségek) ( Feladatuk a Szabályzat betartása ODESZ (Országos Doppingellenes Szervezetek), RDESZ (Regionális Doppingellenes Szervezetek) ( Feladatuk az ország saját atlétáinak tesztelés mind a versenyeken, mind a További információ:

2 versenyeken kívül és a doppingellenes szabálysértések elleni jogi fellépés és doppingellenes oktatás. Sportolók és kíséretük ( A Szabályzat betartása. LAB (Laboratóriumok) ( doppingvizsgálatok kiértékelése SDB (Sportügyi Döntõbíróságok) A sporttal kapcsolatos jogi vitás kérdések rendezése 3. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat értelmében az alábbiak minősülnek szabálysértésnek: 2.1 Bármilyen tiltott anyag vagy anyagcsere-származékainak esetleg azt jelzõ más vegyületeknek a jelenléte bármilyen, sportolótól származó mintában 2.2 Tiltott anyagok vagy tiltott módszerek használata vagy használatának megkísérlése 2.3 A mintavétel megtagadása vagy megakadályozása megfelelõ indoklás nélkül, annak ellenére, hogy az illetõ sportolót jogilag a rá vonatkozó doppingellenes elõírások erre kötelezik, illetve a mintavétel bármilyen más módon történõ elutasítása 2.4 Az adott sportolóra vonatkozó, versenyen kívüli tesztelés követelményeinek megsértése, ide értendõ a tartózkodási helyre vonatkozó adatok megadása és a megfelelõ indoklás miatt elhalasztott vagy elmulasztott vizsgálatok pótlása is. 2.5 A doppingvizsgálatok bármely részének manipulálása vagy erre tett bármilyen kísérlet 2.6 A tiltott anyagok és módszerek birtoklása 2.7 Tiltott anyagok vagy tiltott módszerek forgalmazása. 2.8 Tiltott anyag vagy tiltott módszer alkalmazása vagy arra tett kísérlet bármilyen sportolón, illetve a doppingellenes szabályok megsértését vagy annak kísérletét támogató, ösztönzõ, arra felbujtó magatartás, illetve ilyen esetek elhallgatása vagy bármilyen más módon történõ részvétel ilyen jellegû esetekben. A 2003-as Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat teljes tartalma elérhető az alábbi webcímen: További információ:

3 4. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga által összeállított Tiltott lista" a következőket tartalmazza: Minden esetben tiltott anyagok (mind versenyeken, mind versenyeken kívül tiltott anyagok) S1. Anabolikus szerek S2. Hormonok és hormonszerű anyagok S3. Béta-2 agonisták S4. Hormon antagonisták és a hormonok hatását módosító szerek S5. Diuretikumok és egyéb, doppingszereket elrejtő anyagok Minden esetben tiltott módszerek (mind versenyeken, mind versenyeken kívül tiltott anyagok) M1. Az oxigénszállítás serkentése M2. Kémiai és fizikai manipuláció M3. Genetikai dopping Versenyeken tiltott módszerek és anyagok S6. Élénkítőszerek S7. Kábítószerek S8. Cannabis hatású vegyületek S9. Glüko-kortiko-szteroidok Bizonyos sportágakban tiltott anyagok P1. Alkohol (pl. íjászatban, autó- és motorsportokban, stb. tiltott) P2. Béta-blokkolók (pl. a versenybobozásban, síelésben és hódeszkázásban [ugró, freestyle, halfpipe], birkózásban tiltottak) A listát minden évben frissítik és közzéteszik. A jelenleg hatályos Tiltott listát a webcímről lehet letölteni. 5. DIA: A doppingellenes szabályokkal történő együttműködés feltétele, hogy valamennyi sportolót bizonyos, meghatározott vizsgálati csoportokban teszteljenek. A nemzetközi sportszövetségek feladata, hogy a hozzájuk tartozó, nemzetközi szintű sportolók tesztcsoportjait kialakítsák, ugyanakkor az országos További információ:

4 doppingellenes szervezetek feladata, hogy az adott ország sportolóinak regisztrált tesztcsoportjait kialakítsák. A tesztelést úgynevezett célzott tesztelés formájában kell végezni, ez azt jelenti, hogy a sportolók nem véletlenszerűen kerülnek kiválasztásra. Emellett, versenyek közben (a versenyek során tiltott anyagok és módszerek kiszűrésére) és a versenyeken kívül is tesztelni kell (a versenyeken kívül tiltott anyagok és módszerek kiszűrésére). A tesztelési eljárások két típusra oszthatóak. Az egyik az előre bejelentendő tesztelés, a másik pedig az előre be nem jelentendő tesztelés, amely a leginkább választandó eljárás. Ha a tesztelést előre bejelentik, akkor legkésőbb hat órán belül le kell folytatni. Ha előre be nem jelentendő tesztelés történik, akkor a sportoló behívását követő legfeljebb egy órán belül tesztelni kell. Ebben az egy órás időszakban a tesztelendő sportolókat folyamatosan figyelni kell. A 2003-as Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat és a teszteljárásokkal kapcsolatos eredeti tartalom elérhető az alábbi webcímen: 6. DIA: A doppingvizsgálatra szánt minta vizeletminta vagy vérminta lehet. A legtöbb minta még ma is vizeletminta. Bár egyre több vérminta (két A és B minta, egyenként 3 milliliternyi vérrel) kerül vizsgálatra a tiltott anyagok és módszerek jelenlétének kizárásához. Ma a vérvételt leginkább a sportolók egészségügyi állapotának felmérésére használják (pl. a megnövekedett hematokrit szintek ellenőrzése sífutóknál ez ugyanis növeli az artériás magas vérnyomást és a thromboembóliás szövődmények kialakulásának veszélyét). 7. DIA: A WADA irányelvei alapján a Terápiás használatra történő engedélyezés meghatározása: A Terápiás célra történő engedélyezés (TUE) olyan engedélyezési eljárás, mely során valamilyen tiltott anyag szedését engedélyezik jól meghatározott és kellően behatárolt körülmények között. A TUE engedélyeket a TUE eljárásokra vonatkozó nemzetközi egyezményekkel összhangban kell kiadni. Bármilyen, a Tiltott listán szereplő anyag esetében külön TUE engedélyeztetést kell kérni. A kérdéses szertől és annak alkalmazási módjától függően, vagy standard TUE eljárás, vagy rövidített TUE (ATUE) eljárást foganatosítható. Valamennyi, tiltott anyag vagy módszer alkalmazására orvosi célból rászoruló sportoló esetében További információ:

5 továbbra is kötelező a tesztelés és TUE engedélyt kell kérjenek az illetékes doppingellenes szervezetektől (DESZ). TUE engedélyeztetéshez a sportoló köteles megbízható és helytálló orvosi adatokkal alátámasztott, jól dokumentált egészségügyi állapottal indokolnia a benyújtott kérvényt. A TUE engedély kiadásához szükséges négy kritériumot a TUE nemzetközi szabályai rögzítik: 1. A sportoló köteles bizonyítani, hogy jelentős egészségkárosodást szenvedne el, ha a tiltott anyag vagy tiltott módszer alkalmazását elhagyná akut vagy krónikus betegsége kezelése során (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.2-es cikkelye). 2. A tiltott anyag vagy tiltott módszer nem fokozhatja a fizikai teljesítőképességet nagyobb mértékben, mint ami az orvosilag igazolt betegség kezelésének hatására kialakuló normális egészségi állapot helyreállása nyomán elvárható Bármilyen tiltott anyag vagy tiltott módszer használata, amely bármilyen endogén hormon alacsony normális szintjét növeli, nem tekinthető elfogadható mértékű beavatkozásnak (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.3-as cikkelye). A fizikai teljesítőképesség fokozása" alatt értendő: a sportoló fizikai teljesítményszintjének a betegség fennállása előtti szintre történő visszaállása. Ez azt jelenti, hogy az adott sportoló fizikai teljesítménye bizonyos mértékben javulhat a kezelés hatására, de ez nem haladhatja meg a sportoló betegsége előtti teljesítményszintjét. 3. Nincs megfelelő terápiás alternatíva a tiltott szer vagy tiltott módszer helyett (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.4-es cikkelye). A megfelelő terápiás alternatíva fogalma esetében két pontot szükséges külön kiemelni: - Csak elfogadott és az orvosi irodalomban leírt gyógyszerek minősülnek lehetséges alternatívának. - Az, hogy mi számít elfogadottnak és az orvosi irodalomban leírt gyógyszernek, az egyes országoktól is függhet. Ezeket a különbségeket figyelembe kell venni, pl. egy adott gyógyszert egy bizonyos ország már engedélyezte, de egy másik még nem, mert még bevizsgálás alatt van, stb. 4. A tiltott szer vagy tiltott anyag használatának szükségessége, sem részben, sem egészben nem lehet valamilyen, az adott szer nem terápiás jellegű felhasználásának vagy bármilyen más, a tiltott listán lévő szer felhasználásának a következménye. (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.5-ös cikkelye). TUE engedélyt csak akkor szabad kiadni, ha mind a négy feltétel teljesült. További információ:

6 A Terápiás célú engedélyeztetésekkel (TUE) kapcsolatos teljeskörű leírást az alábbi weboldalról lehet letölteni: 8. DIA: A nemzetközi szintű sportolók és egy adott ország sportolói egy bizonyos, regisztrált tesztcsoport tagjai kell legyenek (a WADA szabályzata szerint) Ebből a csoportból bizonyos sportolókat kiválasztanak versenyen kívüli tesztelés céljából. Azt biztosítandó, hogy a sportolók bármikor elérhetőek legyenek a versenyen kívüli tesztelés idejére, valamennyi sportoló köteles megadni tartózkodási helyét a hatályos nemzetközi vagy országos szövetség részére. A sportoló tartózkodási helyének beszolgáltatási kötelezettsége azt jelenti, hogy a sportoló köteles megadni, egy adott időpontban hol található meg, így lehetővé téve a megfelelő versenyen kívüli tesztelést. Ha ezt nem teljesíti, az adott sportoló doppingellenes szabálysértést követ el. 9. DIA: A legtöbb doppingszer eredetileg gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény. Ezeket a gyógyszereket bizonyos betegségek kezelésére használják. Éppen ezért, ezeknek a gyógyszereknek egyrészről vannak a betegségre gyakorolt kedvező hatásai, ugyanakkor vannak nemkívánatos mellékhatásaik is. Ezeket az orvosi-biológiai mellékhatásokat speciális kutatások során vizsgálják, és ezek eredményeképpen a mellékhatásokat a kezelt betegség okozta egészségügyi problémák viszonylatában elfogadhatónak ítélik meg. A fő probléma ezeknek a gyógyszereknek a fizikai teljesítmény fokozására történő használatával az, hogy egyébként egészséges sportolók szedik a gyógyszereket anélkül, hogy valójában szükségük lenne azok hatásaira. Továbbá a legtöbb ilyen módon felhasznált anyagot a farmakológiai dózisoknál jóval nagyobb adagokban szedik, különböző kombinációkban ( halmozva"), az ezt megelőző orvosi vizsgálatok nélkül, ami valójában beláthatatlan orvosi-biológiai mellékhatásokat okozhat. Ábra: Az orvosi célra felhasznált gyógyszerek és a sportolók által illegálisan használt gyógyszerek közötti kapcsolat. Az orvosi célokra felhasznált gyógyszerek terápiás hatásukat farmakológiai adagolásban fejtik ki, ugyanakkor a fizikai teljesítõképesség fokozására használt gyógyszerek veszélyes mellékhatásait a farmakológiai dózisoknál jóval nagyobb adagok váltják ki. Mindezek eredményeképpen a mellékhatások lehetnek rövidtávúak, visszafordíthatóak, visszafordíthatatlanok vagy akár késõi egészségkárosodást okozóak is. További információ:

7 10. DIA: Az anabolikus szteroidok vagy anabolikus-androgén szteroidok (AAS) hormonok. A legtöbb hormonhoz hasonlóan a vérbe választódnak ki, feladatuk, hogy a szervezet bizonyos funkcióit szabályozzák. Az AAS hormonok például serkentik a fehérjék anyagcseréjét, ami az izomtömeg növekedését okozza. Az anabolikus szó jelentése felépíteni Az Andro + gén szó jelentése férfi + termelni A szteroidok tulajdonképpen lipid molekulák. Például a tesztoszteron egy anabolikus szteroid, egy férfi nemi hormon, amelyet a herék, petefészkek, mellékvesekéreg és máj termel. Az anabolikus szteroidok orvosi célú felhasználása az izomdisztrófia kezelése. Az ábrák tartalma: A hormont az adott szervekben speciális sejtek termelik, majd ezután a hormon a vérbe (érrendszer) választódik ki. Az érrendszerben a hormon a szervezeten belül bárhova eljuthat. A célsejteken speciális receptorok találhatóak, melyek felismerik a szteroid hormonokat és megfelelő fehérjéket termelnek. 11. DIA: Az anabolikus androgén szteroidokat (AAS vegyületek) olyan orvosi esetekben használják, mint például: Androgén hormonok hiánya a hypogonadizmus a herék és petefészkek csökkent androgén hormontermelő képessége ASS vegyületek pótlása terápiás célból Férfi gigantizmus extrém testmagasság Endometriosis a méh nyálkahártyájának kóros burjánzása (a méhen kívülre történő növekedése) Vérszegénység a vörösvérsejtek hiánya AAS hormonok serkentik a vörösvérsejtek termelődését 12. DIA: Az AAS hormonokkal történő visszaélések a sportolók körében a vegyület anabolikus hatása miatt történnek (sejtek növekedésére gyakorolt hatás). A sportolók időnként szeretnék "felépíteni" izmaikat azáltal, hogy nem a megfelelő módon használják a szteroidokat, melyek serkentik a fehérjék termelődését és ezáltal gyorsítják az izmok növekedését. A megnövekedett fehérjetermelődés miatt a szteroidokkal történő További információ:

8 visszaélés elvileg a regenerációt is serkenti. Az AAS különösen akkor fejt ki számottevő hatást az izomzatra, ha az ilyen szerek szedése mellett az illető edzést is végez. Ugyanakkor a sportolóknak aktívan edzeniük kell, mivel az anabolikus szteroidok önmagukban nem serkentik az izmok növekedését. Sőt, az izmok élettanilag nincsenek felkészülve ilyen extrém és gyors növekedésre, így az anabolikus szteroidok nem megfelelő használata esetén az izmok az edzések során károsodhatnak. Ábra: Az AAS szereket tabletta vagy az izmokba adott injekció formájában is be lehet venni, az utóbbi esetben azonban ez további egészségügyi kockázatot jelenthet, például növelheti a fertőzések veszélyét (pl. HIV-vírus vagy hepatitis). 13. DIA: Ez a dia egy esettanulmányt mutat be, mely során egy sportoló (futballista) az anabolikus szerekkel történő visszaélés miatt többszörös ínszalagszakadást szenvedett el. Forrás: Isenberg et al. (2008): Unfallchirurg, 46-49: Successive ruptures of patellar and Achilles tendons. Anabolic steroids in competitive sports A tesztoszteron vagy 19-nor-tesztoszteron származékait anabolikus hatású szerekként a fizikai teljesítőképesség növelésére használják, annak ellenére, hogy az anabolikus hatású szerek hatása a mai napig tudományos vita tárgya. Az anabolikus szteroidok használata továbbra is gyakori versenysportolók körében, az egyre szigorúbb ellenőrzése és egyre gyakoribb drámai következmények ellenére is. Míg az anabolikus szerek használatával kapcsolatos anyagcserezavarok jól dokumentáltak, a nagyobb ínszalagok szakadásáról csak ritkán számolnak be. Egy 29 éves profi futballista 18 hónap alatt mind a térdkalácsát rögzítő szalag, mind pedig mindkét oldali Achilles-ínszalagok szakadása miatt műtétre került. A körültekintő kikérdezés során kiderült, hogy már három éve szedett különböző anabolikus szteroidokat a célból, hogy fokozza fizikai erejét. Az anabolikus szteroidokat mindhárom műtét után nagy dózisban szedte, és már a műtét után korán aktívan sportolni és edzeni kezdett. A minimálinvazív sebészeti technikának és nyílt varratoknak köszönhetően az Achilles-inak a kellő időn belül teljesen újraépültek. A térdszalag esetében azonban az ínszalag és a csontcsatornák műtéti rekonstrukciója után korán megkezdett edzés és anabolikus szteroidhasználat miatt alig 8 héttel a műtét után ismét szalagszakadás lépett fel, amit a szövettani eredmények is megerősítettek. Miután egy félig ínszerű graft segítségével rekonstrukciós műtétet végeztek, fertőzés lépett fel, melynek eredményeképpen az ín és valamennyi További információ:

9 fennmaradt szalag elhalt. Az orvosok újra és újra figyelmeztették a sportolót, hogy teljes gyógyulásra nincs esélye, ha továbbra is anabolikus szereket szed, ő azonban nem hallgatott rájuk. Tekintettel arra, hogy a versenysportolók és atléták az esetek nagy részét nem jelentik be, feltételezhető, hogy az anabolikus szteroidok használata minőségi hatással van az ínszalagszakadások műtéti kezelésének sikerességére. Felső ábra: A térdkalács (sárga nyilak) és a sípcsont kapcsolatának teljes elvesztése (az térdkalács szalag szakadása miatt) Alsó ábra: A szakadás helye egy anatómiai ábrán (a vörös nyilak jelölik a térdkalács szalag helyét). 14. DIA: Az AAS szerek nem megfelelő használata növeli az edzésre irányuló motivációt és ezzel együtt növekszik a túlhajtottság veszélye is, annak a mozgásszervekre gyakorolt valamennyi káros hatásával. Az is általánosan elfogadott nézet, hogy az AAS-ek nagy mennyiségben történő használata jelentős eredményeket hozhat, míg a szervekre gyakorolt mellékhatásokat gyakran ártalmatlannak vélik vagy egyszerűen tagadják. Valójában azonban az ártalmatlannak tűnő mellékhatások már korán jelentkeznek, ráadásul ezek a belső szervekben kialakuló, sokkal súlyosabb mellékhatások megjelenését előzhetik meg. Az anabolikus-androgén szteroidok által képviselt egészségügyi veszélyeket az androgén hatás okozza. A férfi felhasználók gyakran tapasztalják, hogy növekszik a mellük, ez az úgynevezett gynaecomastia (nőiesedés), ezzel szemben a női felhasználók esetében leginkább a férfi nemi jellegek erősödnek (férfiasodás). További mellékhatások lehetnek: Szteroidok miatt kialakuló acnék, ezek kevésbé súlyos, de esztétikai szempontból kellemetlen mellékhatásként jelentkezhetnek (a. ábra) Májgyulladások; a májszövetek zsíros degenerációja és májciszták kialakulása ezek a közvetlen májszövet károsító hatások leginkább jellemzõ példái (b. ábra) Herezsugorodás (c. ábra) Gynaecomastia (a mellek megnagyobbodása férfiaknál; d. ábra) A csontrendszer elváltozásai Szív-és érrendszeri zavarok a szívben a nem megfelelõ oxigén ellátás következtében alakulnak ki, mivel a szívizomszövetek vérerek fejlõdése nélkül növekednek, az érrendszerben további zavarok keletkezhetnek, például a magas denzitású lipoproteinek (HDL) mennyiségének csökkenése; ezek a vegyületek További információ:

10 védik az érfalat, ugyanakkor növekszik az alacsony denzitású lipoproteinek (LDL) mennyisége; ez utóbbi vegyületek pedig károsítják az erek falát. A beszédhang mélyülése (nõknél) Szakáll növekedése (nõknél) / kopaszodás (férfiaknál) 15. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 16. DIA: A hormonok és hozzájuk hasonló vegyületek endogén vagy exogén hírvivő molekulák, melyeket endokrin mirigyek választanak ki vagy gyógyszeres úton kerülnek a szervezetbe. A vérben szállítódnak és a szervezet működésének bizonyos aspektusait irányítják, mint például: Az Erythropoetin egy hormonszerű anyag, melyet legnagyobb mennyiségben a vese választ el, serkenti a vörösvérsejtek termelődését (ezt a hormont részletesen is tárgyaljuk majd a későbbi diákon). A humán növekedési hormon, mely a növekedést serkenti, az emberekben természetesen is előforduló hormon vagy annak egy rekombináns változata Az inzulinszerű növekedési faktor egy peptid, ami az inzulinhoz hasonló szerkezetű, és amely a magzati fejlődés során vagy gyermekkorban termelődik és segíti a növekedési hormonok hatását. A mechanikus növekedési faktor az inzulinszerű növekedési faktor egy alcsoportját képezi. A humán chorion gonadotropin egy glikoprotein hormon, amely terhes nőknél a vizeletben és vérszérumban található, ezt gyakorta használják a terhesség előrejelzésére, orvosi célból pedig az ovuláció kiváltására valamint a férfi elégtelen nemi működés és rejtett heréjűség kezelésére, Emellett bizonyos rákos szövetek is képesek termelni (például a hererák). Az inzulin egy fehérje típusú hormon, melyet a hasnyálmirigy termel, és ami alapvető jelentőségű a szénhidrátok, lipidek és fehérjék anyagcseréje szempontjából, szabályozza a vércukor szintjét azáltal, hogy irányítja a glükóz szövetekbe történő felvételét, serkenti a glükóz glikogénné, zsírsavakká és triglicerid vegyületekké történő átalakítását, és csökkenti a máj glükózleadását is. Ha nem elegendő mennyiségben termelődik, akkor cukorbetegség lép fel. További információ:

11 A kortikotropin az ACTH (adenokortikotrop hormon / az agyalapi mirigy elülső lebenyének egy hormonja) egy származéka. Serkenti a mellékvesekéreg működését, és főleg a rheumatoid arthritis és reumás láz kezelésében használják. 17. DIA: Az EPO az erythropoetin hormon rövidítése, egy növekedési faktor, főleg a vese termeli és serkenti a vörösvérsejtek termelődését. A vörösvérsejtek vagy más néven erythrocyták felelősek az oxigén szövetekbe történő szállításáért. A vörösvérsejtek életciklusát a vér oxigéntartalma irányítja, amit bizonyos receptorok "mérnek" kontroll változók függvényében. Ha a vér oxigéntartalma csökken és a szervezet ún. hypoxia (oxigénhiány) állapotába kerül, akkor az EPO termelődése fokozódik, ezáltal a vörösvérsejtek nagyobb számban keletkeznek a vörös csontvelőben. Ebben a körfolyamatban a legfontosabb szerv a vese, az a szövet, melyben az EPO a legnagyobb mennyiségben termelődik. Lehetséges beavatkozni ebbe a folyamatba azáltal, hogy az EPO-t külső forrásból visszük be, ezzel növeljük a vörösvérsejtek számát akár edzés nélkül is. Az erythropoetint a vérszegénység orvosi kezelésére használják. Ábra: Az erythropoetint a vesesejtek termelik és a vérbe (érrendszerbe) választják el. Serkenti a vörösvérsejtek termelődését a csontvelőben. 18. DIA: Az erythropoetin serkenti a vörösvérsejtek vagy erythrocyták termelődését a csontvelőben, ezek a sejtek felelősek az oxigén szállításáért. Az oxigén alapvető fontosságú az emberi szervezet valamennyi élettani funkciója szempontjából. Az agy után az izmok igénylik a legtöbb oxigént a megfelelő kitartó teljesítmény eléréséhez. Ennek következtében a kerékpárosok, hosszútávfutók vagy sífutók gyakran visszaélnek az EPO használatával, ezáltal javítva szöveteik oxigénellátását. Van azonban teljesen legális és sokkal biztonságosabb módszer is a fizikai teljesítőképesség és azon belül is az oxigénszállító kapacitás növelésére, ami nem más, mint a nagy magasságokban végzett edzés. A hegyekben az atmoszféra fizikai jellemzői miatt az oxigén jóval kisebb mennyiségben van jelen, ami a vörösvérsejtek termelődésének jóindulatú növekedését váltja ki. Ábra: A finn skandináv síelő, Eero Mäntyranta mutációt hordoz az erythropoetin receptort kódoló génjeiben. Emiatt vérének oxigénszállító kapacitása nagyobb a További információ:

12 normálisnál, ezért legális előnyben van, és emiatt számos olimpiai aranyérmet is nyert. 19. DIA: Az erythropoetint olyan vérszegénység kezelésére használják (ez olyan betegség, melyben a vörösvérsejtek vagy a hemoglobin vagy maga a keringő vértérfogat a kellőnél alacsonyabb mennyiségben van jelen), mely krónikus vesebetegség, rákellenes kezelés, AIDS vagy nagyon súlyos betegségek mellett alakul ki. Ábra: Egy adott szövetben hypoxia lép fel, ami a rendelkezésre álló oxigén nem megfelelő mennyiségét jelenti. Ennek következtében a szervezet serkenti az erythropoetin termelődését, ami a vörösvérsejtek keletkezését növeli jó pár napos késéssel. 20. DIA: Az erythropoetinnak (EPO), akár a szervezetben természetes formában fordul elő (humán [h] EPO), akár géntechnológiával állítják elő (rekombináns humán [rh] EPO), nincs a szerkezetével kapcsolatos mellékhatása. Valamennyi egészségre káros hatását a vörösvérsejtek megnövekedett termelődése és az ennek következtében viszkózusabbá váló vér magyarázza. Az EPO-val visszaélő sportolóknál ezért növekszik az artériás magas vérnyomás vagy a tüdő, agy, szív thromboembóliás megbetegedéseinek kockázata, ami például infarktust vagy akár stroke-ot is okozhat. Az EPO nem megfelelõ használata akár életveszélyes is lehet! Ábra : Az ábra bal oldalán a jobb szívkamra látható, a jobb oldalon pedig a kórosan megnövekedett szív bal kamrája látható, az infarktust a kék kör jelöli. 21. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! További információ:

13 22. DIA: A béta-receptorok egy olyan receptorcsoport tagjai, melyek bizonyos, a szimpatikus idegrendszer által szabályozott szervek és szövetek sejtjeinek felszínén találhatóak; ha ezekhez a receptorokhoz bizonyos adrenerg vegyületek kötődnek, akkor speciális élettani hatásokat közvetítenek, például az erek tágulásában, a hörgők ellazulásában és a pulzusszám növelésében van szerepük. A béta-receptor blokkolók olyan gyógyszercsoportba tartoznak, melyek a bétareceptorok működését gátolják, abból a célból, hogy csökkentsék a pulzusszámot és a szív összehúzódásának erejét, ezáltal csökkentve a vérnyomást. Ezért szívbetegek gyakran szedik ezeket a szereket. A receptorok általában a sejtmembránban elhelyezkedő fehérjék, melyekhez speciális molekulák kötődnek és ezáltal bizonyos változásokat indítanak el. Ábra: A béta-receptor blokkolók szájon át adva a gyomor-bélrendszerben szívódnak fel a vérbe és a májból kerülnek a szívbe. Itt gátolják a béta-receptorok működését. 23. DIA: A béta-blokkolóknak nincs közvetlen teljesítményfokozó hatása. Számos, nyugalmat megkövetelő sportban, például az íjászatban vagy autóversenyzésben mégis tiltják használatukat. Hatásukra a szív nyugodt állapotba kerül, és a keringés is lassul. Sőt, a béta-blokkolók csökkentik az izgatottságot, lámpalázat és a kéz remegését, ami erőteljes nyugtató hatást jelent. Ábra: A szervezet normális esetben az extrém mértékű stresszre a küzdj vagy menekülj típusú mechanizmussal reagál, vagyis adrenalin kerül az érrendszerbe, növekszik a pulzusszám, és hirtelen energia és fizikai erő szabadul fel. Stresszes szituációkban a szimpatikus idegrendszer serkenti a mellékvesék adrenalin termelését. Az adrenalin a vérereken át a szívbe jut. Az adrenalin aktiválja a szív receptorait. A pulzusszám nő, küzdj vagy menekülj típusú reakció lép fel. A béta-blokkolók szájon át adva a gyomor- és bélrendszeren keresztül a véráramba jutnak, és megakadályozzák, hogy az adrenalin a szív sejtjein található receptorokhoz kötődjön. A pulzusszám nem emelkedik és nem következik be küzdj vagy menekülj típusú reakció. További információ:

14 24. DIA: A béta-blokkolók orvosi-biológiai hatásai: Bradycardia, ami a normálisnál lassabb szívműködést jelent. A vérnyomás nem várt csökkenését is okozhatják. Acoasma vagy hallucináció alakulhat ki, ami külső inger nélkül kialakuló érzékelést jelent, ezt az idegrendszer gyógyszerekre adott nemkívánatos reakciója váltja ki. Alvászavarok is felléphetnek. A hörgők görcse a légutakban található számos izom összehúzódása miatt alakul ki és rontja a légzést. A depresszió olyan pszichiátriai rendellenesség, amire különösen a szomorúság, aktivitás hiánya, gondolkodásbeli és koncentrációs nehezítettség, az étvágy jelentős csökkenése vagy növekedése és az alvásigény fokozódása, az elutasítottság és reménytelenség érzése és időnként akár öngyilkossági kísérletek is jellemzőek. A munka, fizikai megterhelés vagy stressz miatt kialakuló fáradtságérzés, fáradékonyság. 25. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 26. DIA: A béta-2 agonisták (más néven béta-szimpatikomimetikumok) a béta-receptorokon keresztül a szimpatikus idegrendszer hatásait fokozzák, például a béta-2 szimpatikomimetikumok a tüdőben található béta-2 receptorokra hatnak. A béta-2 agonistákat asztma orvosi kezelésére használják. Az sportolók esetében különös figyelmet kell fordítani az asztma esetében kiadott TUE (terápiás használatra vonatkozó engedély) engedélyekre. Ábrá: A béta-2 agonisták hatásmechanizmusa a hörgők izomzatára. Az hörgők simaizomzatának összehúzódását, amit például asztmás roham is kiválthat, béta-2 agonisták adásával oldani lehet. További információ:

15 27. DIA: A béta-2 agonistákat nem megfelelően használó sportolók fizikai állóképességüket a tüdő működésének serkentésével próbálják javítani, vagy fizikai erejüket a fehérjék termelődésének fokozásával javítják. Ugyanakkor erre a mai napig nincs egyértelmű tudományos bizonyíték. A béta-2 agonistákkal kapcsolatos visszaélések közül az egyik leginkább ismert történet Katrin Krabbe (egy német sprintfutó) clenbutarollal történő visszaélésének története. A clenbuterol volt az első illegálisan felhasznált növekedésserkentő az állattenyésztésben, mivel növelte az izomtömeget és csökkentette a zsírok mennyiségét, később aztán a sportban is felhasználták doppingszerként. 28. DIA: A béta-2 agonisták ismert mellékhatásai: A pulzusszám és vérnyomás növelése. A kezek finom remegése, nyugtalanság és fejfájás Bõrpír és szívdobogásérzés Gyermekek esetében viselkedési zavarok Izomgörcsök és allergiás reakciók A torok és felsõ légutak irritációja 29. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 30. DIA: A vérdopping az illegális manipulációs módszerek közé tartozik, ezzel a módszerrel közvetlenül, azonnal növelhető a vér oxigénszállító kapacitása, úgy, hogy a vörösvérsejtek számát növeljük. Ezzel ellentétben az EPO csak a vörösvérsejtek termelődését serkenti. A sportolók kétféle módon tudnak a vérdoppinggal manipulálni: A saját vérüket veszik le és késõbb újra beinjekciózzák Egy donortól vért szereznek és ezt ha szükséges, beadják maguknak Az élettani hatások hasonlóak, mint az EPO-használat esetében: - Megnövekedett számú vörösvérsejtek - Megnövekedett oxigénszállító kapacitás További információ:

16 A vérkészítményeket az orvosok nagy mennyiségű vér elvesztésének kezelésére használják. 31. DIA: Több vörösvérsejt, több oxigénszállító kapacitás, nagyobb állóképességteljesítmény! A hatások ugyanazok, mint az EPO-használat esetében, de közvetlen következményekkel járnak. Ábra: A vértranszfúzió jelentős hatással bír a fizikai teljesítményre, ezt az alábbi ábra is mutatja, melyen látható, hogy mennyi idő szükséges 10 km lefutásához reinfúzió illetve placebo hatására. 1. csoport: A placebo oldat beinjekciózása után nem tapasztalható semmilyen hatás de a vér beadása után jelentős hatások jelentkeznek a táv lefutásához szükséges idő csökken. 2. csoport: A 10 km-es táv lefutásához szükséges idő a vér beadása után azonnal csökken. Ezt a hatást 13 nappal a vörösvérsejtek beadása utánig lehetett észlelni ezért a placebo infúzió beadásakor is érezhető volt a hatás. Forrás: Brien és Simon (1987): JAMA 257 (20), : The effects of red blood cell infusion on 10-km race time A tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálják 400 ml vörösvértest (vvt) beadásának hatását a 10 km-es táv lefutásához szükséges időre, közel-maximális pulzusszámra, hematokritra, 2,3-difoszfoglicerátra és az 50%-os hemoglobin szaturációnak megfelelő parciális oxigén nyomásra. Hat intenzív edzésben lévő, férfi hosszútávfutótól kétszer egy egység VVT-t vettek le, amit később újra beinjekcióztak az érpályába. Hat héttel a második véradás után három, verseny jellegű 10 km-es távfutást rendeztek a szokásos 400 m-es pályán: az infúzió előtt, 100 ml sóoldat beadása után és 400 ml autológ, korábban lefagyasztott, glicerinmentesített VVTkoncentráció beadása után. Valamennyi alany részt vett valamennyi versenyben, a vizsgálat kettős vak, placebo-kontrollos, keresztezett volt. A futáshoz szükséges időt valamennyi 400 m-es kör után feljegyezték, és vért vettek minden egyes verseny előtt. Az adatokat a varianciaanalízis módszerével elemezték. A VVT infúzióval kezelt csoportban kimutatták hogy jelentősen nőtt a hematokrit koncentráció, jelentősen gyorsabban futottak a csoport tagjai, nem jelentősen nőtt a szubmaximális pulzusszám (perceként 10 ütésszámmal), és sem a 2,3-difoszfogliercát sem az 50%- os oxigénszaturációnak megfelelő parciális oxigénnyomás nem nőtt szignifikáns mértékben. Az 400 ml autológ VVT-koncentráció által kiváltott magasabb vörösvérsejtszám hatásosan javította a teljesítményt a 10 km-es távon, valószínűleg az izmokba szállított oxigén mennyiségének növekedése miatt. További információ:

17 32. DIA: Az orvosi-biológiai mellékhatások hasonlóak az EPO használatban tapasztaltakhoz. A vérdopping a szív-és érrendszerre különösen nagy megterhelést jelent, ami magas vérnyomást és a trombózis megnövekedett veszélyét váltja ki. A vértranszfúziókkal kapcsolatban a transzfúziós allergia vagy vércsoportinkompatbilitás veszélye, sőt, súlyos fertőzések, például hepatitis vagy HIVvírus fertőzés veszélye is fennáll. 33. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 34. DIA: A plazma térfogat expanderek a Tiltott listán a diuretikumok és egyéb, más szereket elrejtő hatású anyagok közé tartoznak. A plazma expanderek növelik a vérplazma folyadékból álló részét, ami csökkenti a hematokrit értékét, ezeket a szereket a sürgősségi orvosi ellátásban használják, hatalmas vérveszteség vagy súlyos égések esetén. A hematokrit meghatározása: A vértérfogat azon része, amit a vörösvérsejtek foglalnak el, ezt leggyakrabban a teljes vértérfogat adott százalékában fejezik ki. Az ábrák tartalma: Az emberi vért plazmára (sárga) és a vérben található sejtes elemekre (vörös) lehet osztani. A sárga folyadékrész vízből és a benne oldott anyagokból, például fehérjékből (albumin, fibrinogén, globulinok), elektrolitokból (például nátrium és klór), cukrokból (például glükóz), lipidekből (például koleszterin és trigliceridek), anyagcsere végtermékekből (például karbamid), aminosavakból, hormonokból és vitaminokból áll. A vörös színnel jelzett rész a vér sejtes elemeit tartalmazza, vagyis a vörösvérsejteket, fehérvérsejteket és más sejteket. 35. DIA: A plazma expandereket a sportolók arra használják, hogy a magas hematokrit értékeket kompenzálják azáltal, hogy csökkentik a vér viszkozitását. A hematokrit növekedését kiválthatja az EPO nem megfelelő használata és a plazma expandereket fel lehet használni arra is, hogy ezt a doppingszerrel való visszaélést elrejtsék velük. Az ilyen szerek egy másik vonatkozása, hogy a nagy állóképességet igénylő megterhelések során elvesztett folyadékot és ennek További információ:

18 következtében kialakult alacsony vértérfogatot lehet pótolni velük. A plazmaexpander szerek növelhetik a vér térfogatát így kompenzálják a folyadékvesztést. Ábra: A plazma térfogat expanderekkel való visszaélések hatását mutatja be az ábra. Bal oszlop: A vér összetétele a plazma térfogat expanderek használata előtt; megnövekedett hematokrit értékek. Jobb oszlop: A vér összetétele a plazma térfogat expanderek használata után; csökkent hematokrit értékek. A vér sejtes elemei által elfoglalt része (vörös oszlop) változatlan marad (hasonlítsuk össze a jobb és bal oldali oszlopot). Csak a plazma (sárga oszlop) mennyisége növekszik, így a vér szilárd és folyékony elemeinek eloszlása változik meg (hematokrit), a szilárd elemek aránya csökken az expander használata révén. 36. DIA: A plazma térfogat expanderek orvosi-biológiai mellékhatásai lehetnek: Allergiás reakciók, például viszketés, Szédülés/émelygés, Asztmás tünetek vagy A keringés összeomlása. 37. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 38. DIA: A diuretikumok olyan szerek, melyek segítenek a szervezetnek a folyadékok kiválasztásában. A vese működését befolyásolják, így fokozott elválasztást tesznek lehetővé, melynek hatására nő az elvesztett víz mennyisége és csökken a testsúly. A vízvesztés növekedését úgy érik el, hogy részlegesen bénítják a víz visszaszívását, vagyis növekszik a kiválasztott vizelet mennyisége. Ezek a hatások már néhány órán belül jelentkezhetnek. Az erősebb diuretikumok naponta akár 6 literrel is megnövelhetik a kiválasztott vizelet mennyiségét. A diuretikumokat orvosi célból magas vérnyomás, szívelégtelenség vagy májcirrózis kezelésére adják. További információ:

19 39. DIA: A diuretikumok használatától nem lehet fizikai teljesítménynövekedést várni. Nem rendeltetésszerű használatukkal a testsúly gyors csökkentését szokták célozni, ami lehetővé teszi, hogy az adott sportoló egy alacsonyabb súlycsoportban induljon. Vagy arra is fel lehet őket használni, hogy hígítsák velük a levett vizeletmintákat, mivel nő a víz mennyisége a vizeletben, így elrejthetik más doppingszerek nyomait. A diuretikumok a testépítők körében is használtak. Végső soron a cél az, hogy javítsák az izmok megjelenését az által, hogy a szervezet vizet veszít, így a lehető legtöbb izom válik láthatóvá, az izmok a lehető legszálkásabbak és legformásabbak. Az esettanulmány bemutatja, hogy egy evezősportoló miként használta halálos következményekkel a diuretikumokat. Absztrakt: Dunker et al. (2001): Anaesthesist, : Terheléses hőguta. Halálos, a megnövekedett testhőmérséklet miatt fellépő, több szervet érintő elégtelenség egy 23 éves sportolónál. Egy 23 éves evezősportoló esetét mutatjuk be, aki terheléses hőgutában halt meg, mialatt 2 kg-ot szeretett volna fogyni kocogással egy verseny előtt. Állapotát leginkább ruházata rontotta, a sportoló által az izzadás fokozása miatt felhúzott ruhák nem tudtak megfelelő körülményeket biztosítani abban a környezetben, ahol a sportoló edzett. A sportoló maximális maghőmérséklete 43 C fölött volt. Ennek következtében a beteg kómába esett és többszervi elégtelenség lépett fel, a máj felmondta a szolgálatot, veseelégtelenség, masszív izomelhalás és az erekben elszórtan vérrögösödés alakult ki. Ezen túl szív körüli folyadékgyülem és akut tüdőelégtelenség (ARDS) is fellépett. A lehető leggondosabb intenzív osztályos ápolás és vérpótló szerekkel történő kezelés, folyamatos hemodiafiltráció és inhalációs nitrogénkészítmények adása ellenére a fiatal sportoló 48 órával az intenzív osztályra kerülése után elhunyt. Ez a tragikus esemény jól szemlélteti a széles körben elterjedt, nem megfelelő ruhák által kiváltott izzadással történő fogyasztás veszélyeit. Ebben a cikkben a potenciális rizikófaktorok, tünetek, kezelési módszerek és a terheléses hőguta megelőzésére alkalmas tanácsok is szerepelnek. 40. DIA: A folyadék- és sóháztartás egyensúlyának zavara kiszáradáshoz és elektrolit eltérésekhez vezethet. További mellékhatások lehetnek: Ásványi sók vesztése Gyakori izomgörcsök és vesebetegségek A férfiaknál: impotencia További információ:

20 A hölgyeknél: A menstruációs ciklus zavarai A mellékhatások magyarázatát lásd a fenti kivonatolt cikkben! 41. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 42. DIA: Az olyan serkentőszerek, mint például az amfetamin, efedrin vagy koffein voltak az első olyan vegyületek, melyek 1967-ben a doppingellenes szervezetek tiltott listáira kerültek. Ebbe a csoportba nagyon sokfajta vegyület tartozik, mind természetes szerek mind azok származékai illetve olyan szerek is melyeket mesterségesen állítanak elő. A serkentőszerek külső vegyületek (mint például az efedrinek), melyek a központi idegrendszerre hatnak azáltal, hogy serkentik bizonyos ingerületátvivő anyagok (pl. acetil-kolin) elválasztását. Ezek a vegyületek növelik a pulzusszámot, légzésszámot és serkentik az agymûködést és akár eufóriás érzést is kiválthatnak. Az emberi szervezetben ehhez hasonló hatást az adrenalin vagy noradrenalin válthat ki. Ezek a belsõ elválasztású anyagok a szervezet energiaháztartását is serkentik. A serkentõszereket és amfetaminokat orvosi célból fõleg helyi kezelésre, például hörgõk ellazítására használják vagy a orrgarat nyálkahártyájának tisztítására (meghûléses orvosságok). Ábra: Egy neuron az agy funkcionális egysége bemeneti képleteivel (dendritjeivel) és kimeneti képleteivel (axonjával) kommunikál a többi sejttel szinapszisokon keresztül. A szinapszis a sejtek közötti kommunikációt lehetõvé tevõ kapcsolat - a serkentõszerek itt hatnak! A serkentõszerek az ingerületátvitelért felelõs anyagok elválasztását serkentik. 43. DIA: A serkentõszerek fokozzák az agy és a test izgalmi állapotát. Sportolók arra használhatják ezeket a szereket, hogy a fokozott izgalmi állapot, csökkentett fáradtságérzés és fokozott versenyképesség és agresszió mellett csökkentsék a fájdalomérzetet is. A serkentõszerek közvetlenül nem növelik a fizikai teljesítõképességet. A leggyakrabban használt serkentõszerek a sportban az amfetaminok, kokain, efedrin és koffein. További információ:

Az első lépések a doppingolás megelőzésére!

Az első lépések a doppingolás megelőzésére! Az első lépések a doppingolás megelőzésére! ALAP szint Mi is az a dopping? Teljesítménynövelés tiltott anyagok vagy tiltott módszerek használatával Tisztességtelen magatartás ami egészségügyi kockázattal

Részletesebben

A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT

A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT Az oktatási anyag magas szintjének megértéséhez a doppingszerek területén elsajátított,

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása:

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Valamennyien hallottunk már arról, hogy a ginzeng mennyire hatékonyan erősíti az immunrendszert és tölti fel energiával a szervezetet.

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Tények a magas vérnyomásról

Tények a magas vérnyomásról 4 Magas vérnyomás Dr. Rath Cellular Health TM sejtegészségi ajánlásai a megelőzéshez és a kiegészítő terápiához Tények a magas vérnyomásról: Dr. Rath sejtegészségi ajánlásai - Egészségi előnyök a betegek

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája Laborvizsgálatok célja diabetes mellitusban 1. Diagnózis 2. Monitorozás 3. Metabolikus komplikációk kimutatása és követése Laboratóriumi tesztek a diabetes

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS. Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.hu PORTÁL Manteo Mitchell, London 4x400-as váltó Élsport Egészség?

Részletesebben

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve,

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, Gulyás Judit Régiós Képviselő Ganoderma gyógygomba Pecsétviaszgomba Dombóvár Tolna-, Somogy- Gyógygomba A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, a lélekerő-gomba, kulcs a jó

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Daedalon 50 mg tabletta dimenhidrinát Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer

Részletesebben

Cukorbetegek kezelésének alapelvei

Cukorbetegek kezelésének alapelvei Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2007. június 2. Mozgásterápia cukorbetegségben Lelovics Zsuzsanna dietetikus, humánkineziológus, szakedző Egészséges Magyarországért Egyesület Cukorbetegek

Részletesebben

Személyes Testanalízis füzet

Személyes Testanalízis füzet testsúly 150 140 130 120 110 100 90 80 70 60 50 40 Testsúlya alakulása az életkor szerint 20év 30év 40év 50év 60év 70év 80év A leadni kívánt kilók mennyisége:... kg Az eredmény eléréséhez szükséges hónapok

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban. Vincze Virgil

A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban. Vincze Virgil A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban Vincze Virgil Az vagy amit megeszel. /Görög mondás/ Az Izomműködés Energetikai háttere Az izomműködés alapmolekulája

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielõtt elkezdené a gyógyhatású készítményt alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. E recept nélkül kapható gyógyhatású szerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin Plus C pezsgőtabletta. acetilszalicilsav/ aszkorbinsav

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin Plus C pezsgőtabletta. acetilszalicilsav/ aszkorbinsav Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Aspirin Plus C pezsgőtabletta acetilszalicilsav/ aszkorbinsav Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója 1 A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója Hatóanyag/hatóanyagcsoport paracetamol ATC N02BE01 Érintett készítmény(ek) Magyarországon Paracetamol Teva 10 mg/ml oldatos infúzió (MAH: Teva Gyógyszergyár Zrt.,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Daedalon 50 mg tabletta dimenhidrinát Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer

Részletesebben

Pontosan mit mutattak a HMB-vel kapcsolatos kutatások?

Pontosan mit mutattak a HMB-vel kapcsolatos kutatások? Mi a HMB? A HMB a Béta-hidroxi Béta-metilbutirát rövidítése. Az egyik esszenciális aminosav, a leucin metabolitja. Természetes táplálékkiegészítő, mely kis mennyiségben megtalálható bizonyos gyümölcsökben

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product A Szabályozás feladata: Szabályozás homeosztázis fenntartása (élőlények szabályozott belső állandósága) külső környezethez való alkalmazkodás biztosítása A szabályozás mechanizmusa: A.) Vezérlés: A szabályozott

Részletesebben

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Alapkérdés: milyen mechanizmusok révén gyakorolnak hatást a genetikai tényezők a személyiségre? Kiindulópont: A személyiséget biológiai működések

Részletesebben

Hormonális betegségek, fogamzásgátlás

Hormonális betegségek, fogamzásgátlás Hormonális betegségek, fogamzásgátlás A hormonháztartásunk A hormonháztartásunkat és annak működését úgy képzeljük el, mint egy jól szervezett gazdasági vállalatot, igazgatóval, vezetőséggel, középvezetőkkel,

Részletesebben

Életbiztosítási ajánlat

Életbiztosítási ajánlat Életbiztosítási ajánlat Kötvényszám: Nyugtaszám: Első díj: Képviselő neve: Érkezett: Adóigazgatási szám: 10491984-2-44; SZJ: 66.01.10.0 Tárgyi adómentes Ajánlatszám: Kérjük, nyomtatott betűvel töltse ki!

Részletesebben

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához A gimnáziumi biológia tankönyvek átdolgozott kiadása, felépítésében a kerettanterv előírásait követi. Ennek megfelelően: a 10. osztályos tankönyvben Az élővilág

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Saridon tabletta. paracetamol propifenazon koffein

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Saridon tabletta. paracetamol propifenazon koffein Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Saridon tabletta paracetamol propifenazon koffein Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása Periódikus táplálékfelvétel Sejtek folyamatos tápanyagellátása (glükóz, szabad zsírsavak stb.) Tápanyag raktározás Tápanyag mobilizálás Vér glükóz

Részletesebben

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1.

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Orvosi élettan Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Prof. Sáry Gyula 1 anyagcsere hőcsere Az élőlény és környezete nyitott rendszer inger hő kémiai mechanikai válasz mozgás alakváltoztatás

Részletesebben

A mozgás ÖrÖme egy életen át

A mozgás ÖrÖme egy életen át A mozgás ÖrÖme egy életen át vitalizáló, REgEnERálÓ tabletta EMBRIONÁLIS EREDETŰ MULTIPOTENS sejtek kivonata Egy tablettában Krónikus fájdalommal járó ízületi megbetegedések a kutyák egyötödében fordulnak

Részletesebben

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1 Életünk és a víz Kiss Miklós www.vizinform.hu Kiss Miklós 1 Víz,ha csak életünkhöz lenne szükséges rádde magad vagy az élet! Nincs arra szó, mily fenséges enyhülést ad csodás üdeséged. Hajdan volt erőnk,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Magne B6 bevont tabletta magnézium, B 6 -vitamin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Magne B6 bevont tabletta magnézium, B 6 -vitamin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Magne B6 bevont tabletta magnézium, B 6 -vitamin Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN

TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN TIHANYI András-TÓTH József - WEBER-SUTA Ágnes ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK!

Részletesebben

Autonóm idegrendszer

Autonóm idegrendszer Autonóm idegrendszer Az emberi idegrendszer működésének alapjai Október 26. 2012 őszi félév Vakli Pál vaklip86@gmail.com Web: http://www.cogsci.bme.hu/oraheti.php Szomatikus és autonóm idegrendszer Szomatikus:

Részletesebben

Végleges SPC és PIL megfogalmazások a PhVWP 2011 júniusi állásfoglalása alapján. SPC 4.3 pontja SPC 4.4 pontja SPC 4.6 pontja SPC 5.

Végleges SPC és PIL megfogalmazások a PhVWP 2011 júniusi állásfoglalása alapján. SPC 4.3 pontja SPC 4.4 pontja SPC 4.6 pontja SPC 5. Hidroklorotiazid (HCT) alkalmazása szoptatáskor + SPC és PIL egységes megfogalmazások ACE-gátlók önálló, vagy HCT-vel való kombinációjának alkalmazásakor terhességben és szoptatáskor Végleges SPC és PIL

Részletesebben

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően

Részletesebben

MELLÉKLET FELTÉTELEK VAGY KORLÁTOZÁSOK, TEKINTETTEL A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA, MELYEKET A TAGÁLLAMOKNAK TELJESÍTENIÜK KELL

MELLÉKLET FELTÉTELEK VAGY KORLÁTOZÁSOK, TEKINTETTEL A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA, MELYEKET A TAGÁLLAMOKNAK TELJESÍTENIÜK KELL MELLÉKLET FELTÉTELEK VAGY KORLÁTOZÁSOK, TEKINTETTEL A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA, MELYEKET A TAGÁLLAMOKNAK TELJESÍTENIÜK KELL FELTÉTELEK VAGY KORLÁTOZÁSOK, TEKINTETTEL A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS

Részletesebben

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan 11. évfolyam BIOLÓGIA 1. Az emberi test szabályozása Idegi szabályozás Hormonális szabályozás 2. Az érzékelés Szaglás, tapintás, látás, íz érzéklés, 3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz

Részletesebben

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont.

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont. ACE-gátlók és angiotenzin II antagonisták: alkalmazás terhességben és szoptatás alatt A PhVWP által 2008 októberben jóváhagyott alkalmazási előírás és betegtájékoztató szöveg ACE-gátlók Lisinopril, Fosinopril,

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin Effect 500 mg szájban diszpergálódó granulátum acetilszalicilsav

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin Effect 500 mg szájban diszpergálódó granulátum acetilszalicilsav Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Aspirin Effect 500 mg szájban diszpergálódó granulátum acetilszalicilsav Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az Táplálkozási ismeretek haladóknak II. Az előző fejezetben a fehérjéket alkotó aminosavakról volt szó. Most folytassuk a szénhidrátokkal. Azt az alapismeretek III. részében már megtanultuk, hogyan kell

Részletesebben

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu Zaj a munkahelyen a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely mindnyájunknak

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Quamatel Mini 10 mg filmtabletta famotidin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Quamatel Mini 10 mg filmtabletta famotidin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Quamatel Mini 10 mg filmtabletta famotidin Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez

Részletesebben

Homonértékek a nöi ciklusban

Homonértékek a nöi ciklusban Homonértékek a nöi ciklusban http://babatervezok.otthona.net Forrás: med4you.at 2007 LH és FSH Vérvétel az LH és FSH hormonok kimutatására a ciklus 1-5 napja között szokott történni. FSH mértékegység LH

Részletesebben

Hypophysis daganat. Anatómia

Hypophysis daganat. Anatómia Hypophysis daganat Orvosa hypophysis daganatot valószínűsít. Hypophysis daganat esetében az agyalapi mirigyet (mely a szervezet egész hormonháztartásának irányítója) alkotó sejtek jóindulatú (rákos sejteket

Részletesebben

II. A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI. origamigroup BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA

II. A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI. origamigroup BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA II. A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI origamigroup www.origami.co.hu II. A rheumatoid arthritis kezelésének általános

Részletesebben

Sejtek közötti kommunikáció:

Sejtek közötti kommunikáció: Sejtek közötti kommunikáció: Mi a sejtek közötti kommunikáció célja? Mi jellemző az endokrin kommunikációra? Mi jellemző a neurokrin kommunikációra? Melyek a közvetlen kommunikáció lépései és mi az egyes

Részletesebben

Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai

Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai A testtömeg szabályozása nagyon bonyolult, egymásra, és saját koncentrációjukra is ható hormonok valamint az idegrendszer hatásainak összessége. Számos

Részletesebben

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés)

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar 22.9.2009 ateromisk.ppt 1 Az érelmeszesedés csak a XIX. évszázad második felétől orvosi probléma

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

Amit az Omega 3-ról tudni érdemes

Amit az Omega 3-ról tudni érdemes Amit az Omega 3-ról tudni érdemes November 2012 POLARIS 5 Chemin du Quilourin - Moulin du Pont, 29170 PLEUVEN France Tel. + 33 298 548 420 Fax. + 33 298 548 451 www. polaris.fr Merüljünk el az Omega 3

Részletesebben

A biológiailag aktív Sugar Crush táplálékkiegészítő nyílt, nem randomizált kísérleti tanulmánya KÍSÉRLETI EREDMÉNYEK

A biológiailag aktív Sugar Crush táplálékkiegészítő nyílt, nem randomizált kísérleti tanulmánya KÍSÉRLETI EREDMÉNYEK A biológiailag aktív Sugar Crush táplálékkiegészítő nyílt, nem randomizált kísérleti tanulmánya KÍSÉRLETI EREDMÉNYEK Vezető kutató: Ph.D., Doctor of Medical Science, Professor Ametov A.S., Head of the

Részletesebben

Dr. Barna Lajosné Országos Dietetikai szakmai Tagozat tagozatvezető. X.Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 13.

Dr. Barna Lajosné Országos Dietetikai szakmai Tagozat tagozatvezető. X.Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 13. Az vagy, amit megeszel! Dr. Barna Lajosné Országos Dietetikai szakmai Tagozat tagozatvezető X.Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 13. A táplálkozás, mint életmódtényező

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk.

A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk. A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk. A genetikai betegségek mellett, génterápia alkalmazható szerzett betegségek, mint

Részletesebben

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Felnıtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntıl. Tájékoztassa

Részletesebben

Hormonális szabályozás

Hormonális szabályozás Hormonális szabályozás Alapfogalmak Hormon: sejtek, sejtcsoportok által termelt, biológiailag aktív anyag, amely a célsejteket a testnedvek közvetítésével éri el (humorális szabályozás). Hatására a sejtanyagcsere

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek 1. Figuactiv Levesek és Shake-ek Ajánlott napi fogyasztás: A diéta program során a kívánt eredmény elérése érdekében a napi 3 fő étkezésünk közül kettőt Figuactiv Levesre és/vagy Shake-re kell cserélnünk.

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Magnerot tabletta. magnézium-orotát-dihidrát

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Magnerot tabletta. magnézium-orotát-dihidrát Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Magnerot tabletta magnézium-orotát-dihidrát Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A TM vizsgálatok alapkérdései A vizsgálatok célja, információértéke? Az alkalmazás területei? Hogyan válasszuk ki az alkalmazott

Részletesebben

2334-06 Intenzív ellátást igénylő betegek megfigyelése, monitorizálása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2334-06 Intenzív ellátást igénylő betegek megfigyelése, monitorizálása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A mentőegység által 45 éves keringési rendszer megbetegedésében szenvedő, kritikus állapotú férfi beteg érkezik az intenzív osztályra. Tanítsa meg a pályakezdő ápolótársának milyen eszköz nélküli

Részletesebben

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Étrend-kiegészítők, vitaminok Az átlagos napi táplálkozás nem képes fedezni minden olyan tápanyag bevitelét, melyekre szervezetünknek szüksége van! Egészségünk megóvása

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Antikoagulánsok a toxikológus szemszögéből. Zacher Gábor

Antikoagulánsok a toxikológus szemszögéből. Zacher Gábor Antikoagulánsok a toxikológus szemszögéből Zacher Gábor A mázli faktor Az ellátott mérgezett betegek kb. 5%-nál szerepel olyan ágens, mely a véralvadási kaszkádra hatással lehet Szerencsére azonban az

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

Tanácsok férfiaknak az egészséges szexuális élethez

Tanácsok férfiaknak az egészséges szexuális élethez Cialis/Betegtáj/148x105 2003/12/13 12:26 Page 1 További információért hívja a Sárga Info Vonalat: 06-40-24-00-00, vagy látogasson el a internetes honlapra. Tanácsok férfiaknak az egészséges szexuális élethez

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA III. KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉBEN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA III. KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉBEN BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA III. KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉBEN III. Kiegészítő terápiák a rheumatoid arthritis kezelésében A II. fejezetben

Részletesebben

Alkaloidok a gyógyászatban

Alkaloidok a gyógyászatban Alkaloidok a gyógyászatban Az alkaloidok növényekben előforduló nitrogéntartalmú vegyületek. Néhány kivételtől eltekintve heterociklusos felépítésűek és erős biológiai hatással rendelkeznek. Az alkaloid

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia Dietetika II. 2012 Vizsgálati

Részletesebben

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet Az emésztôrendszer károsodásai Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz 17. fejezet Általános rész A fejezet az emésztôrendszer tartós károsodásainak, a károsodások

Részletesebben

Az elsavasodás állomásai bölcsőnktől a koporsónkig

Az elsavasodás állomásai bölcsőnktől a koporsónkig Az elsavasodás állomásai bölcsőnktől a koporsónkig Csak egyetlen betegség létezik: testünk elsalakosodása-elsavasodása. Romolo Mantovani 1592-1657 A mérgek a civilizációs életmód következtében jutnak a

Részletesebben

Szendi Gábor Áthidalhatatlan szakadék a hivatalos ajánlások és a tudomány között

Szendi Gábor Áthidalhatatlan szakadék a hivatalos ajánlások és a tudomány között Szendi Gábor Áthidalhatatlan szakadék a hivatalos ajánlások és a tudomány között Kevesebb ajánlásra és több információra volna szükség. Gerald Raeven Egészségkárosító egészségvédelem A közegészségügyi

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS A BETEGTÁJÉKOZTATÓ VONATKOZÓ PONTJAI

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS A BETEGTÁJÉKOZTATÓ VONATKOZÓ PONTJAI III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS A BETEGTÁJÉKOZTATÓ VONATKOZÓ PONTJAI Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírásnak és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes módosításai. A bizottsági

Részletesebben

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET. C:secsemoszívsebészeti Osztály. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET. C:secsemoszívsebészeti Osztály. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET C:secsemoszívsebészeti Osztály 10. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok A beteg / szülo / törvényes gyám mutéttel kapcsolatos tájékoztatása, orvosi felvilágosítása

Részletesebben

A gyógyító papaya. A gyógyító papaya

A gyógyító papaya. A gyógyító papaya A gyógyító papaya Egészségünk és annak megőrzése elsősorban az emésztő-enzimrendszer erősségétől függ. A papayáb A papaya-fa legapróbb része a virágtól a gyümölcs húsáig (virágja, magjai, levele, hajtásai,

Részletesebben

ALKOHOLOK TOXIKOLÓGIÁJA

ALKOHOLOK TOXIKOLÓGIÁJA ALKOHOLOK TOXIKOLÓGIÁJA Dr. Németi Balázs PTE ÁOK Farmakológiai Intézet Toxikológiai Tanszék Mi a toxikológia? Toxikológia = mérgek tudománya A tudomány atyja Paracelsus svájci orvos, alkimista, botanikus,

Részletesebben

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET . GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET Gyer;nckkardiolÓgiai Osztály 8. Szívkatéterezéssei és/vagy katéterterápiás beavatkozással kapcsolatos tájékoztató és nyilatkozatok (gyennek) A beteg neve:,

Részletesebben

A doppingellenes tevékenység. Dr. Tiszeker Ágnes MACS - HUNADO

A doppingellenes tevékenység. Dr. Tiszeker Ágnes MACS - HUNADO A doppingellenes tevékenység aktualitásai Dr. Tiszeker Ágnes MACS - HUNADO World Anti-Doping Program Level 1: The World Anti-Doping Code Level 2: International Standards Level 3: Models of Best Practice

Részletesebben

KÖZPONTBAN A GYERMEK

KÖZPONTBAN A GYERMEK KÖZPONTBAN A GYERMEK Térségi ellátás és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Észak- közép- magyarországi térség Korszerű terhesgondozás Dr. Bálint Koppány Korszerű terhesgondozás A terhesgondozás célja:

Részletesebben

Pszichoaktív gyógyszerek: abúzus és dependencia

Pszichoaktív gyógyszerek: abúzus és dependencia Pszichoaktív gyógyszerek: abúzus és dependencia XIV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és IX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2012 szeptember 14 Bitter István Semmelweis

Részletesebben

változások az SM kezelésében: tények és remények

változások az SM kezelésében: tények és remények változások az SM kezelésében: tények és remények Prof. Dr. Illés Zsolt Dél-Dániai Egyetem Odense az SM klinikai típusai relapszussal remisszióval szekunderprogresszív primer progresszív progresszív relapszáló

Részletesebben

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu 1. Fogamzás előtti ( praeconceptionalis ) tanácsadás, gondozás 2. Kismamák gondozása a szülésig 1. A kismama és fejlődő magzatának

Részletesebben