VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT"

Átírás

1 Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT 2. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga (WADA) a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatot az alábbiak szerint határozza meg: "A mai napig az egyik legfontosabb eredmény a sportban elterjedő doppingolás elleni küzdelemben az egységes doppingellenes szabályok felállítása, elfogadása és érvényesítése volt, ez pedig a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat (röviden Szabályzat). A Szabályzat az a kulcsfontosságú dokumentum, mely keretet biztosít az összehangolt doppingellenes irányelvek, szabályok és rendelkezések alkalmazására a sportszervezetek és a hatóságok számára. A Szabályzat négy, az alábbi különböző területeken működő doppingellenes szervezetek működésének összehangolását célzó nemzetközi szabvány alapján működik: Tesztelés, laboratóriumok, terápiás célú engedélyezés (TUE) és a Tiltott anyagok és módszerek listája.. A teljeskörű leírás és maga a dokumentum a weboldalról tölthető le. Ábra: A Nemzetközi Doppingellenes Liga doppingellenes irányelveinek általános felépítése a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat értelmében. A WADA és a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat ( A Szabályzat ) ( Nemzetközi, független megfigyelõ testület, melynek célja, hogy szabályozza/felügyelje a doppingolás elleni nemzetközi küzdelmet és megteremtse annak kereteit ( A Szabályzat segítségével). NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság), NPB (Nemzetközi Paraolimpiai Bizottság), NSE (Nemzetközi Sportszövetségek) ( Feladatuk a tesztelés és szankcionálás Kormányzatok ( Pénzügyi, politikai és szerkezeti és rengeteg más jellegû segítség OOB (Országos Olimpiai Bizottságok), OPB (Országos Paraolimpiai Bizottságok), OSE (Országos Sportszövetségek) ( Feladatuk a Szabályzat betartása ODESZ (Országos Doppingellenes Szervezetek), RDESZ (Regionális Doppingellenes Szervezetek) ( Feladatuk az ország saját atlétáinak tesztelés mind a versenyeken, mind a További információ:

2 versenyeken kívül és a doppingellenes szabálysértések elleni jogi fellépés és doppingellenes oktatás. Sportolók és kíséretük ( A Szabályzat betartása. LAB (Laboratóriumok) ( doppingvizsgálatok kiértékelése SDB (Sportügyi Döntõbíróságok) A sporttal kapcsolatos jogi vitás kérdések rendezése 3. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat értelmében az alábbiak minősülnek szabálysértésnek: 2.1 Bármilyen tiltott anyag vagy anyagcsere-származékainak esetleg azt jelzõ más vegyületeknek a jelenléte bármilyen, sportolótól származó mintában 2.2 Tiltott anyagok vagy tiltott módszerek használata vagy használatának megkísérlése 2.3 A mintavétel megtagadása vagy megakadályozása megfelelõ indoklás nélkül, annak ellenére, hogy az illetõ sportolót jogilag a rá vonatkozó doppingellenes elõírások erre kötelezik, illetve a mintavétel bármilyen más módon történõ elutasítása 2.4 Az adott sportolóra vonatkozó, versenyen kívüli tesztelés követelményeinek megsértése, ide értendõ a tartózkodási helyre vonatkozó adatok megadása és a megfelelõ indoklás miatt elhalasztott vagy elmulasztott vizsgálatok pótlása is. 2.5 A doppingvizsgálatok bármely részének manipulálása vagy erre tett bármilyen kísérlet 2.6 A tiltott anyagok és módszerek birtoklása 2.7 Tiltott anyagok vagy tiltott módszerek forgalmazása. 2.8 Tiltott anyag vagy tiltott módszer alkalmazása vagy arra tett kísérlet bármilyen sportolón, illetve a doppingellenes szabályok megsértését vagy annak kísérletét támogató, ösztönzõ, arra felbujtó magatartás, illetve ilyen esetek elhallgatása vagy bármilyen más módon történõ részvétel ilyen jellegû esetekben. A 2003-as Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat teljes tartalma elérhető az alábbi webcímen: További információ:

3 4. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga által összeállított Tiltott lista" a következőket tartalmazza: Minden esetben tiltott anyagok (mind versenyeken, mind versenyeken kívül tiltott anyagok) S1. Anabolikus szerek S2. Hormonok és hormonszerű anyagok S3. Béta-2 agonisták S4. Hormon antagonisták és a hormonok hatását módosító szerek S5. Diuretikumok és egyéb, doppingszereket elrejtő anyagok Minden esetben tiltott módszerek (mind versenyeken, mind versenyeken kívül tiltott anyagok) M1. Az oxigénszállítás serkentése M2. Kémiai és fizikai manipuláció M3. Genetikai dopping Versenyeken tiltott módszerek és anyagok S6. Élénkítőszerek S7. Kábítószerek S8. Cannabis hatású vegyületek S9. Glüko-kortiko-szteroidok Bizonyos sportágakban tiltott anyagok P1. Alkohol (pl. íjászatban, autó- és motorsportokban, stb. tiltott) P2. Béta-blokkolók (pl. a versenybobozásban, síelésben és hódeszkázásban [ugró, freestyle, halfpipe], birkózásban tiltottak) A listát minden évben frissítik és közzéteszik. A jelenleg hatályos Tiltott listát a webcímről lehet letölteni. 5. DIA: A doppingellenes szabályokkal történő együttműködés feltétele, hogy valamennyi sportolót bizonyos, meghatározott vizsgálati csoportokban teszteljenek. A nemzetközi sportszövetségek feladata, hogy a hozzájuk tartozó, nemzetközi szintű sportolók tesztcsoportjait kialakítsák, ugyanakkor az országos További információ:

4 doppingellenes szervezetek feladata, hogy az adott ország sportolóinak regisztrált tesztcsoportjait kialakítsák. A tesztelést úgynevezett célzott tesztelés formájában kell végezni, ez azt jelenti, hogy a sportolók nem véletlenszerűen kerülnek kiválasztásra. Emellett, versenyek közben (a versenyek során tiltott anyagok és módszerek kiszűrésére) és a versenyeken kívül is tesztelni kell (a versenyeken kívül tiltott anyagok és módszerek kiszűrésére). A tesztelési eljárások két típusra oszthatóak. Az egyik az előre bejelentendő tesztelés, a másik pedig az előre be nem jelentendő tesztelés, amely a leginkább választandó eljárás. Ha a tesztelést előre bejelentik, akkor legkésőbb hat órán belül le kell folytatni. Ha előre be nem jelentendő tesztelés történik, akkor a sportoló behívását követő legfeljebb egy órán belül tesztelni kell. Ebben az egy órás időszakban a tesztelendő sportolókat folyamatosan figyelni kell. A 2003-as Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat és a teszteljárásokkal kapcsolatos eredeti tartalom elérhető az alábbi webcímen: 6. DIA: A doppingvizsgálatra szánt minta vizeletminta vagy vérminta lehet. A legtöbb minta még ma is vizeletminta. Bár egyre több vérminta (két A és B minta, egyenként 3 milliliternyi vérrel) kerül vizsgálatra a tiltott anyagok és módszerek jelenlétének kizárásához. Ma a vérvételt leginkább a sportolók egészségügyi állapotának felmérésére használják (pl. a megnövekedett hematokrit szintek ellenőrzése sífutóknál ez ugyanis növeli az artériás magas vérnyomást és a thromboembóliás szövődmények kialakulásának veszélyét). 7. DIA: A WADA irányelvei alapján a Terápiás használatra történő engedélyezés meghatározása: A Terápiás célra történő engedélyezés (TUE) olyan engedélyezési eljárás, mely során valamilyen tiltott anyag szedését engedélyezik jól meghatározott és kellően behatárolt körülmények között. A TUE engedélyeket a TUE eljárásokra vonatkozó nemzetközi egyezményekkel összhangban kell kiadni. Bármilyen, a Tiltott listán szereplő anyag esetében külön TUE engedélyeztetést kell kérni. A kérdéses szertől és annak alkalmazási módjától függően, vagy standard TUE eljárás, vagy rövidített TUE (ATUE) eljárást foganatosítható. Valamennyi, tiltott anyag vagy módszer alkalmazására orvosi célból rászoruló sportoló esetében További információ:

5 továbbra is kötelező a tesztelés és TUE engedélyt kell kérjenek az illetékes doppingellenes szervezetektől (DESZ). TUE engedélyeztetéshez a sportoló köteles megbízható és helytálló orvosi adatokkal alátámasztott, jól dokumentált egészségügyi állapottal indokolnia a benyújtott kérvényt. A TUE engedély kiadásához szükséges négy kritériumot a TUE nemzetközi szabályai rögzítik: 1. A sportoló köteles bizonyítani, hogy jelentős egészségkárosodást szenvedne el, ha a tiltott anyag vagy tiltott módszer alkalmazását elhagyná akut vagy krónikus betegsége kezelése során (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.2-es cikkelye). 2. A tiltott anyag vagy tiltott módszer nem fokozhatja a fizikai teljesítőképességet nagyobb mértékben, mint ami az orvosilag igazolt betegség kezelésének hatására kialakuló normális egészségi állapot helyreállása nyomán elvárható Bármilyen tiltott anyag vagy tiltott módszer használata, amely bármilyen endogén hormon alacsony normális szintjét növeli, nem tekinthető elfogadható mértékű beavatkozásnak (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.3-as cikkelye). A fizikai teljesítőképesség fokozása" alatt értendő: a sportoló fizikai teljesítményszintjének a betegség fennállása előtti szintre történő visszaállása. Ez azt jelenti, hogy az adott sportoló fizikai teljesítménye bizonyos mértékben javulhat a kezelés hatására, de ez nem haladhatja meg a sportoló betegsége előtti teljesítményszintjét. 3. Nincs megfelelő terápiás alternatíva a tiltott szer vagy tiltott módszer helyett (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.4-es cikkelye). A megfelelő terápiás alternatíva fogalma esetében két pontot szükséges külön kiemelni: - Csak elfogadott és az orvosi irodalomban leírt gyógyszerek minősülnek lehetséges alternatívának. - Az, hogy mi számít elfogadottnak és az orvosi irodalomban leírt gyógyszernek, az egyes országoktól is függhet. Ezeket a különbségeket figyelembe kell venni, pl. egy adott gyógyszert egy bizonyos ország már engedélyezte, de egy másik még nem, mert még bevizsgálás alatt van, stb. 4. A tiltott szer vagy tiltott anyag használatának szükségessége, sem részben, sem egészben nem lehet valamilyen, az adott szer nem terápiás jellegű felhasználásának vagy bármilyen más, a tiltott listán lévő szer felhasználásának a következménye. (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.5-ös cikkelye). TUE engedélyt csak akkor szabad kiadni, ha mind a négy feltétel teljesült. További információ:

6 A Terápiás célú engedélyeztetésekkel (TUE) kapcsolatos teljeskörű leírást az alábbi weboldalról lehet letölteni: 8. DIA: A nemzetközi szintű sportolók és egy adott ország sportolói egy bizonyos, regisztrált tesztcsoport tagjai kell legyenek (a WADA szabályzata szerint) Ebből a csoportból bizonyos sportolókat kiválasztanak versenyen kívüli tesztelés céljából. Azt biztosítandó, hogy a sportolók bármikor elérhetőek legyenek a versenyen kívüli tesztelés idejére, valamennyi sportoló köteles megadni tartózkodási helyét a hatályos nemzetközi vagy országos szövetség részére. A sportoló tartózkodási helyének beszolgáltatási kötelezettsége azt jelenti, hogy a sportoló köteles megadni, egy adott időpontban hol található meg, így lehetővé téve a megfelelő versenyen kívüli tesztelést. Ha ezt nem teljesíti, az adott sportoló doppingellenes szabálysértést követ el. 9. DIA: A legtöbb doppingszer eredetileg gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény. Ezeket a gyógyszereket bizonyos betegségek kezelésére használják. Éppen ezért, ezeknek a gyógyszereknek egyrészről vannak a betegségre gyakorolt kedvező hatásai, ugyanakkor vannak nemkívánatos mellékhatásaik is. Ezeket az orvosi-biológiai mellékhatásokat speciális kutatások során vizsgálják, és ezek eredményeképpen a mellékhatásokat a kezelt betegség okozta egészségügyi problémák viszonylatában elfogadhatónak ítélik meg. A fő probléma ezeknek a gyógyszereknek a fizikai teljesítmény fokozására történő használatával az, hogy egyébként egészséges sportolók szedik a gyógyszereket anélkül, hogy valójában szükségük lenne azok hatásaira. Továbbá a legtöbb ilyen módon felhasznált anyagot a farmakológiai dózisoknál jóval nagyobb adagokban szedik, különböző kombinációkban ( halmozva"), az ezt megelőző orvosi vizsgálatok nélkül, ami valójában beláthatatlan orvosi-biológiai mellékhatásokat okozhat. Ábra: Az orvosi célra felhasznált gyógyszerek és a sportolók által illegálisan használt gyógyszerek közötti kapcsolat. Az orvosi célokra felhasznált gyógyszerek terápiás hatásukat farmakológiai adagolásban fejtik ki, ugyanakkor a fizikai teljesítõképesség fokozására használt gyógyszerek veszélyes mellékhatásait a farmakológiai dózisoknál jóval nagyobb adagok váltják ki. Mindezek eredményeképpen a mellékhatások lehetnek rövidtávúak, visszafordíthatóak, visszafordíthatatlanok vagy akár késõi egészségkárosodást okozóak is. További információ:

7 10. DIA: Az anabolikus szteroidok vagy anabolikus-androgén szteroidok (AAS) hormonok. A legtöbb hormonhoz hasonlóan a vérbe választódnak ki, feladatuk, hogy a szervezet bizonyos funkcióit szabályozzák. Az AAS hormonok például serkentik a fehérjék anyagcseréjét, ami az izomtömeg növekedését okozza. Az anabolikus szó jelentése felépíteni Az Andro + gén szó jelentése férfi + termelni A szteroidok tulajdonképpen lipid molekulák. Például a tesztoszteron egy anabolikus szteroid, egy férfi nemi hormon, amelyet a herék, petefészkek, mellékvesekéreg és máj termel. Az anabolikus szteroidok orvosi célú felhasználása az izomdisztrófia kezelése. Az ábrák tartalma: A hormont az adott szervekben speciális sejtek termelik, majd ezután a hormon a vérbe (érrendszer) választódik ki. Az érrendszerben a hormon a szervezeten belül bárhova eljuthat. A célsejteken speciális receptorok találhatóak, melyek felismerik a szteroid hormonokat és megfelelő fehérjéket termelnek. 11. DIA: Az anabolikus androgén szteroidokat (AAS vegyületek) olyan orvosi esetekben használják, mint például: Androgén hormonok hiánya a hypogonadizmus a herék és petefészkek csökkent androgén hormontermelő képessége ASS vegyületek pótlása terápiás célból Férfi gigantizmus extrém testmagasság Endometriosis a méh nyálkahártyájának kóros burjánzása (a méhen kívülre történő növekedése) Vérszegénység a vörösvérsejtek hiánya AAS hormonok serkentik a vörösvérsejtek termelődését 12. DIA: Az AAS hormonokkal történő visszaélések a sportolók körében a vegyület anabolikus hatása miatt történnek (sejtek növekedésére gyakorolt hatás). A sportolók időnként szeretnék "felépíteni" izmaikat azáltal, hogy nem a megfelelő módon használják a szteroidokat, melyek serkentik a fehérjék termelődését és ezáltal gyorsítják az izmok növekedését. A megnövekedett fehérjetermelődés miatt a szteroidokkal történő További információ:

8 visszaélés elvileg a regenerációt is serkenti. Az AAS különösen akkor fejt ki számottevő hatást az izomzatra, ha az ilyen szerek szedése mellett az illető edzést is végez. Ugyanakkor a sportolóknak aktívan edzeniük kell, mivel az anabolikus szteroidok önmagukban nem serkentik az izmok növekedését. Sőt, az izmok élettanilag nincsenek felkészülve ilyen extrém és gyors növekedésre, így az anabolikus szteroidok nem megfelelő használata esetén az izmok az edzések során károsodhatnak. Ábra: Az AAS szereket tabletta vagy az izmokba adott injekció formájában is be lehet venni, az utóbbi esetben azonban ez további egészségügyi kockázatot jelenthet, például növelheti a fertőzések veszélyét (pl. HIV-vírus vagy hepatitis). 13. DIA: Ez a dia egy esettanulmányt mutat be, mely során egy sportoló (futballista) az anabolikus szerekkel történő visszaélés miatt többszörös ínszalagszakadást szenvedett el. Forrás: Isenberg et al. (2008): Unfallchirurg, 46-49: Successive ruptures of patellar and Achilles tendons. Anabolic steroids in competitive sports A tesztoszteron vagy 19-nor-tesztoszteron származékait anabolikus hatású szerekként a fizikai teljesítőképesség növelésére használják, annak ellenére, hogy az anabolikus hatású szerek hatása a mai napig tudományos vita tárgya. Az anabolikus szteroidok használata továbbra is gyakori versenysportolók körében, az egyre szigorúbb ellenőrzése és egyre gyakoribb drámai következmények ellenére is. Míg az anabolikus szerek használatával kapcsolatos anyagcserezavarok jól dokumentáltak, a nagyobb ínszalagok szakadásáról csak ritkán számolnak be. Egy 29 éves profi futballista 18 hónap alatt mind a térdkalácsát rögzítő szalag, mind pedig mindkét oldali Achilles-ínszalagok szakadása miatt műtétre került. A körültekintő kikérdezés során kiderült, hogy már három éve szedett különböző anabolikus szteroidokat a célból, hogy fokozza fizikai erejét. Az anabolikus szteroidokat mindhárom műtét után nagy dózisban szedte, és már a műtét után korán aktívan sportolni és edzeni kezdett. A minimálinvazív sebészeti technikának és nyílt varratoknak köszönhetően az Achilles-inak a kellő időn belül teljesen újraépültek. A térdszalag esetében azonban az ínszalag és a csontcsatornák műtéti rekonstrukciója után korán megkezdett edzés és anabolikus szteroidhasználat miatt alig 8 héttel a műtét után ismét szalagszakadás lépett fel, amit a szövettani eredmények is megerősítettek. Miután egy félig ínszerű graft segítségével rekonstrukciós műtétet végeztek, fertőzés lépett fel, melynek eredményeképpen az ín és valamennyi További információ:

9 fennmaradt szalag elhalt. Az orvosok újra és újra figyelmeztették a sportolót, hogy teljes gyógyulásra nincs esélye, ha továbbra is anabolikus szereket szed, ő azonban nem hallgatott rájuk. Tekintettel arra, hogy a versenysportolók és atléták az esetek nagy részét nem jelentik be, feltételezhető, hogy az anabolikus szteroidok használata minőségi hatással van az ínszalagszakadások műtéti kezelésének sikerességére. Felső ábra: A térdkalács (sárga nyilak) és a sípcsont kapcsolatának teljes elvesztése (az térdkalács szalag szakadása miatt) Alsó ábra: A szakadás helye egy anatómiai ábrán (a vörös nyilak jelölik a térdkalács szalag helyét). 14. DIA: Az AAS szerek nem megfelelő használata növeli az edzésre irányuló motivációt és ezzel együtt növekszik a túlhajtottság veszélye is, annak a mozgásszervekre gyakorolt valamennyi káros hatásával. Az is általánosan elfogadott nézet, hogy az AAS-ek nagy mennyiségben történő használata jelentős eredményeket hozhat, míg a szervekre gyakorolt mellékhatásokat gyakran ártalmatlannak vélik vagy egyszerűen tagadják. Valójában azonban az ártalmatlannak tűnő mellékhatások már korán jelentkeznek, ráadásul ezek a belső szervekben kialakuló, sokkal súlyosabb mellékhatások megjelenését előzhetik meg. Az anabolikus-androgén szteroidok által képviselt egészségügyi veszélyeket az androgén hatás okozza. A férfi felhasználók gyakran tapasztalják, hogy növekszik a mellük, ez az úgynevezett gynaecomastia (nőiesedés), ezzel szemben a női felhasználók esetében leginkább a férfi nemi jellegek erősödnek (férfiasodás). További mellékhatások lehetnek: Szteroidok miatt kialakuló acnék, ezek kevésbé súlyos, de esztétikai szempontból kellemetlen mellékhatásként jelentkezhetnek (a. ábra) Májgyulladások; a májszövetek zsíros degenerációja és májciszták kialakulása ezek a közvetlen májszövet károsító hatások leginkább jellemzõ példái (b. ábra) Herezsugorodás (c. ábra) Gynaecomastia (a mellek megnagyobbodása férfiaknál; d. ábra) A csontrendszer elváltozásai Szív-és érrendszeri zavarok a szívben a nem megfelelõ oxigén ellátás következtében alakulnak ki, mivel a szívizomszövetek vérerek fejlõdése nélkül növekednek, az érrendszerben további zavarok keletkezhetnek, például a magas denzitású lipoproteinek (HDL) mennyiségének csökkenése; ezek a vegyületek További információ:

10 védik az érfalat, ugyanakkor növekszik az alacsony denzitású lipoproteinek (LDL) mennyisége; ez utóbbi vegyületek pedig károsítják az erek falát. A beszédhang mélyülése (nõknél) Szakáll növekedése (nõknél) / kopaszodás (férfiaknál) 15. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 16. DIA: A hormonok és hozzájuk hasonló vegyületek endogén vagy exogén hírvivő molekulák, melyeket endokrin mirigyek választanak ki vagy gyógyszeres úton kerülnek a szervezetbe. A vérben szállítódnak és a szervezet működésének bizonyos aspektusait irányítják, mint például: Az Erythropoetin egy hormonszerű anyag, melyet legnagyobb mennyiségben a vese választ el, serkenti a vörösvérsejtek termelődését (ezt a hormont részletesen is tárgyaljuk majd a későbbi diákon). A humán növekedési hormon, mely a növekedést serkenti, az emberekben természetesen is előforduló hormon vagy annak egy rekombináns változata Az inzulinszerű növekedési faktor egy peptid, ami az inzulinhoz hasonló szerkezetű, és amely a magzati fejlődés során vagy gyermekkorban termelődik és segíti a növekedési hormonok hatását. A mechanikus növekedési faktor az inzulinszerű növekedési faktor egy alcsoportját képezi. A humán chorion gonadotropin egy glikoprotein hormon, amely terhes nőknél a vizeletben és vérszérumban található, ezt gyakorta használják a terhesség előrejelzésére, orvosi célból pedig az ovuláció kiváltására valamint a férfi elégtelen nemi működés és rejtett heréjűség kezelésére, Emellett bizonyos rákos szövetek is képesek termelni (például a hererák). Az inzulin egy fehérje típusú hormon, melyet a hasnyálmirigy termel, és ami alapvető jelentőségű a szénhidrátok, lipidek és fehérjék anyagcseréje szempontjából, szabályozza a vércukor szintjét azáltal, hogy irányítja a glükóz szövetekbe történő felvételét, serkenti a glükóz glikogénné, zsírsavakká és triglicerid vegyületekké történő átalakítását, és csökkenti a máj glükózleadását is. Ha nem elegendő mennyiségben termelődik, akkor cukorbetegség lép fel. További információ:

11 A kortikotropin az ACTH (adenokortikotrop hormon / az agyalapi mirigy elülső lebenyének egy hormonja) egy származéka. Serkenti a mellékvesekéreg működését, és főleg a rheumatoid arthritis és reumás láz kezelésében használják. 17. DIA: Az EPO az erythropoetin hormon rövidítése, egy növekedési faktor, főleg a vese termeli és serkenti a vörösvérsejtek termelődését. A vörösvérsejtek vagy más néven erythrocyták felelősek az oxigén szövetekbe történő szállításáért. A vörösvérsejtek életciklusát a vér oxigéntartalma irányítja, amit bizonyos receptorok "mérnek" kontroll változók függvényében. Ha a vér oxigéntartalma csökken és a szervezet ún. hypoxia (oxigénhiány) állapotába kerül, akkor az EPO termelődése fokozódik, ezáltal a vörösvérsejtek nagyobb számban keletkeznek a vörös csontvelőben. Ebben a körfolyamatban a legfontosabb szerv a vese, az a szövet, melyben az EPO a legnagyobb mennyiségben termelődik. Lehetséges beavatkozni ebbe a folyamatba azáltal, hogy az EPO-t külső forrásból visszük be, ezzel növeljük a vörösvérsejtek számát akár edzés nélkül is. Az erythropoetint a vérszegénység orvosi kezelésére használják. Ábra: Az erythropoetint a vesesejtek termelik és a vérbe (érrendszerbe) választják el. Serkenti a vörösvérsejtek termelődését a csontvelőben. 18. DIA: Az erythropoetin serkenti a vörösvérsejtek vagy erythrocyták termelődését a csontvelőben, ezek a sejtek felelősek az oxigén szállításáért. Az oxigén alapvető fontosságú az emberi szervezet valamennyi élettani funkciója szempontjából. Az agy után az izmok igénylik a legtöbb oxigént a megfelelő kitartó teljesítmény eléréséhez. Ennek következtében a kerékpárosok, hosszútávfutók vagy sífutók gyakran visszaélnek az EPO használatával, ezáltal javítva szöveteik oxigénellátását. Van azonban teljesen legális és sokkal biztonságosabb módszer is a fizikai teljesítőképesség és azon belül is az oxigénszállító kapacitás növelésére, ami nem más, mint a nagy magasságokban végzett edzés. A hegyekben az atmoszféra fizikai jellemzői miatt az oxigén jóval kisebb mennyiségben van jelen, ami a vörösvérsejtek termelődésének jóindulatú növekedését váltja ki. Ábra: A finn skandináv síelő, Eero Mäntyranta mutációt hordoz az erythropoetin receptort kódoló génjeiben. Emiatt vérének oxigénszállító kapacitása nagyobb a További információ:

12 normálisnál, ezért legális előnyben van, és emiatt számos olimpiai aranyérmet is nyert. 19. DIA: Az erythropoetint olyan vérszegénység kezelésére használják (ez olyan betegség, melyben a vörösvérsejtek vagy a hemoglobin vagy maga a keringő vértérfogat a kellőnél alacsonyabb mennyiségben van jelen), mely krónikus vesebetegség, rákellenes kezelés, AIDS vagy nagyon súlyos betegségek mellett alakul ki. Ábra: Egy adott szövetben hypoxia lép fel, ami a rendelkezésre álló oxigén nem megfelelő mennyiségét jelenti. Ennek következtében a szervezet serkenti az erythropoetin termelődését, ami a vörösvérsejtek keletkezését növeli jó pár napos késéssel. 20. DIA: Az erythropoetinnak (EPO), akár a szervezetben természetes formában fordul elő (humán [h] EPO), akár géntechnológiával állítják elő (rekombináns humán [rh] EPO), nincs a szerkezetével kapcsolatos mellékhatása. Valamennyi egészségre káros hatását a vörösvérsejtek megnövekedett termelődése és az ennek következtében viszkózusabbá váló vér magyarázza. Az EPO-val visszaélő sportolóknál ezért növekszik az artériás magas vérnyomás vagy a tüdő, agy, szív thromboembóliás megbetegedéseinek kockázata, ami például infarktust vagy akár stroke-ot is okozhat. Az EPO nem megfelelõ használata akár életveszélyes is lehet! Ábra : Az ábra bal oldalán a jobb szívkamra látható, a jobb oldalon pedig a kórosan megnövekedett szív bal kamrája látható, az infarktust a kék kör jelöli. 21. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! További információ:

13 22. DIA: A béta-receptorok egy olyan receptorcsoport tagjai, melyek bizonyos, a szimpatikus idegrendszer által szabályozott szervek és szövetek sejtjeinek felszínén találhatóak; ha ezekhez a receptorokhoz bizonyos adrenerg vegyületek kötődnek, akkor speciális élettani hatásokat közvetítenek, például az erek tágulásában, a hörgők ellazulásában és a pulzusszám növelésében van szerepük. A béta-receptor blokkolók olyan gyógyszercsoportba tartoznak, melyek a bétareceptorok működését gátolják, abból a célból, hogy csökkentsék a pulzusszámot és a szív összehúzódásának erejét, ezáltal csökkentve a vérnyomást. Ezért szívbetegek gyakran szedik ezeket a szereket. A receptorok általában a sejtmembránban elhelyezkedő fehérjék, melyekhez speciális molekulák kötődnek és ezáltal bizonyos változásokat indítanak el. Ábra: A béta-receptor blokkolók szájon át adva a gyomor-bélrendszerben szívódnak fel a vérbe és a májból kerülnek a szívbe. Itt gátolják a béta-receptorok működését. 23. DIA: A béta-blokkolóknak nincs közvetlen teljesítményfokozó hatása. Számos, nyugalmat megkövetelő sportban, például az íjászatban vagy autóversenyzésben mégis tiltják használatukat. Hatásukra a szív nyugodt állapotba kerül, és a keringés is lassul. Sőt, a béta-blokkolók csökkentik az izgatottságot, lámpalázat és a kéz remegését, ami erőteljes nyugtató hatást jelent. Ábra: A szervezet normális esetben az extrém mértékű stresszre a küzdj vagy menekülj típusú mechanizmussal reagál, vagyis adrenalin kerül az érrendszerbe, növekszik a pulzusszám, és hirtelen energia és fizikai erő szabadul fel. Stresszes szituációkban a szimpatikus idegrendszer serkenti a mellékvesék adrenalin termelését. Az adrenalin a vérereken át a szívbe jut. Az adrenalin aktiválja a szív receptorait. A pulzusszám nő, küzdj vagy menekülj típusú reakció lép fel. A béta-blokkolók szájon át adva a gyomor- és bélrendszeren keresztül a véráramba jutnak, és megakadályozzák, hogy az adrenalin a szív sejtjein található receptorokhoz kötődjön. A pulzusszám nem emelkedik és nem következik be küzdj vagy menekülj típusú reakció. További információ:

14 24. DIA: A béta-blokkolók orvosi-biológiai hatásai: Bradycardia, ami a normálisnál lassabb szívműködést jelent. A vérnyomás nem várt csökkenését is okozhatják. Acoasma vagy hallucináció alakulhat ki, ami külső inger nélkül kialakuló érzékelést jelent, ezt az idegrendszer gyógyszerekre adott nemkívánatos reakciója váltja ki. Alvászavarok is felléphetnek. A hörgők görcse a légutakban található számos izom összehúzódása miatt alakul ki és rontja a légzést. A depresszió olyan pszichiátriai rendellenesség, amire különösen a szomorúság, aktivitás hiánya, gondolkodásbeli és koncentrációs nehezítettség, az étvágy jelentős csökkenése vagy növekedése és az alvásigény fokozódása, az elutasítottság és reménytelenség érzése és időnként akár öngyilkossági kísérletek is jellemzőek. A munka, fizikai megterhelés vagy stressz miatt kialakuló fáradtságérzés, fáradékonyság. 25. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 26. DIA: A béta-2 agonisták (más néven béta-szimpatikomimetikumok) a béta-receptorokon keresztül a szimpatikus idegrendszer hatásait fokozzák, például a béta-2 szimpatikomimetikumok a tüdőben található béta-2 receptorokra hatnak. A béta-2 agonistákat asztma orvosi kezelésére használják. Az sportolók esetében különös figyelmet kell fordítani az asztma esetében kiadott TUE (terápiás használatra vonatkozó engedély) engedélyekre. Ábrá: A béta-2 agonisták hatásmechanizmusa a hörgők izomzatára. Az hörgők simaizomzatának összehúzódását, amit például asztmás roham is kiválthat, béta-2 agonisták adásával oldani lehet. További információ:

15 27. DIA: A béta-2 agonistákat nem megfelelően használó sportolók fizikai állóképességüket a tüdő működésének serkentésével próbálják javítani, vagy fizikai erejüket a fehérjék termelődésének fokozásával javítják. Ugyanakkor erre a mai napig nincs egyértelmű tudományos bizonyíték. A béta-2 agonistákkal kapcsolatos visszaélések közül az egyik leginkább ismert történet Katrin Krabbe (egy német sprintfutó) clenbutarollal történő visszaélésének története. A clenbuterol volt az első illegálisan felhasznált növekedésserkentő az állattenyésztésben, mivel növelte az izomtömeget és csökkentette a zsírok mennyiségét, később aztán a sportban is felhasználták doppingszerként. 28. DIA: A béta-2 agonisták ismert mellékhatásai: A pulzusszám és vérnyomás növelése. A kezek finom remegése, nyugtalanság és fejfájás Bõrpír és szívdobogásérzés Gyermekek esetében viselkedési zavarok Izomgörcsök és allergiás reakciók A torok és felsõ légutak irritációja 29. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 30. DIA: A vérdopping az illegális manipulációs módszerek közé tartozik, ezzel a módszerrel közvetlenül, azonnal növelhető a vér oxigénszállító kapacitása, úgy, hogy a vörösvérsejtek számát növeljük. Ezzel ellentétben az EPO csak a vörösvérsejtek termelődését serkenti. A sportolók kétféle módon tudnak a vérdoppinggal manipulálni: A saját vérüket veszik le és késõbb újra beinjekciózzák Egy donortól vért szereznek és ezt ha szükséges, beadják maguknak Az élettani hatások hasonlóak, mint az EPO-használat esetében: - Megnövekedett számú vörösvérsejtek - Megnövekedett oxigénszállító kapacitás További információ:

16 A vérkészítményeket az orvosok nagy mennyiségű vér elvesztésének kezelésére használják. 31. DIA: Több vörösvérsejt, több oxigénszállító kapacitás, nagyobb állóképességteljesítmény! A hatások ugyanazok, mint az EPO-használat esetében, de közvetlen következményekkel járnak. Ábra: A vértranszfúzió jelentős hatással bír a fizikai teljesítményre, ezt az alábbi ábra is mutatja, melyen látható, hogy mennyi idő szükséges 10 km lefutásához reinfúzió illetve placebo hatására. 1. csoport: A placebo oldat beinjekciózása után nem tapasztalható semmilyen hatás de a vér beadása után jelentős hatások jelentkeznek a táv lefutásához szükséges idő csökken. 2. csoport: A 10 km-es táv lefutásához szükséges idő a vér beadása után azonnal csökken. Ezt a hatást 13 nappal a vörösvérsejtek beadása utánig lehetett észlelni ezért a placebo infúzió beadásakor is érezhető volt a hatás. Forrás: Brien és Simon (1987): JAMA 257 (20), : The effects of red blood cell infusion on 10-km race time A tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálják 400 ml vörösvértest (vvt) beadásának hatását a 10 km-es táv lefutásához szükséges időre, közel-maximális pulzusszámra, hematokritra, 2,3-difoszfoglicerátra és az 50%-os hemoglobin szaturációnak megfelelő parciális oxigén nyomásra. Hat intenzív edzésben lévő, férfi hosszútávfutótól kétszer egy egység VVT-t vettek le, amit később újra beinjekcióztak az érpályába. Hat héttel a második véradás után három, verseny jellegű 10 km-es távfutást rendeztek a szokásos 400 m-es pályán: az infúzió előtt, 100 ml sóoldat beadása után és 400 ml autológ, korábban lefagyasztott, glicerinmentesített VVTkoncentráció beadása után. Valamennyi alany részt vett valamennyi versenyben, a vizsgálat kettős vak, placebo-kontrollos, keresztezett volt. A futáshoz szükséges időt valamennyi 400 m-es kör után feljegyezték, és vért vettek minden egyes verseny előtt. Az adatokat a varianciaanalízis módszerével elemezték. A VVT infúzióval kezelt csoportban kimutatták hogy jelentősen nőtt a hematokrit koncentráció, jelentősen gyorsabban futottak a csoport tagjai, nem jelentősen nőtt a szubmaximális pulzusszám (perceként 10 ütésszámmal), és sem a 2,3-difoszfogliercát sem az 50%- os oxigénszaturációnak megfelelő parciális oxigénnyomás nem nőtt szignifikáns mértékben. Az 400 ml autológ VVT-koncentráció által kiváltott magasabb vörösvérsejtszám hatásosan javította a teljesítményt a 10 km-es távon, valószínűleg az izmokba szállított oxigén mennyiségének növekedése miatt. További információ:

17 32. DIA: Az orvosi-biológiai mellékhatások hasonlóak az EPO használatban tapasztaltakhoz. A vérdopping a szív-és érrendszerre különösen nagy megterhelést jelent, ami magas vérnyomást és a trombózis megnövekedett veszélyét váltja ki. A vértranszfúziókkal kapcsolatban a transzfúziós allergia vagy vércsoportinkompatbilitás veszélye, sőt, súlyos fertőzések, például hepatitis vagy HIVvírus fertőzés veszélye is fennáll. 33. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 34. DIA: A plazma térfogat expanderek a Tiltott listán a diuretikumok és egyéb, más szereket elrejtő hatású anyagok közé tartoznak. A plazma expanderek növelik a vérplazma folyadékból álló részét, ami csökkenti a hematokrit értékét, ezeket a szereket a sürgősségi orvosi ellátásban használják, hatalmas vérveszteség vagy súlyos égések esetén. A hematokrit meghatározása: A vértérfogat azon része, amit a vörösvérsejtek foglalnak el, ezt leggyakrabban a teljes vértérfogat adott százalékában fejezik ki. Az ábrák tartalma: Az emberi vért plazmára (sárga) és a vérben található sejtes elemekre (vörös) lehet osztani. A sárga folyadékrész vízből és a benne oldott anyagokból, például fehérjékből (albumin, fibrinogén, globulinok), elektrolitokból (például nátrium és klór), cukrokból (például glükóz), lipidekből (például koleszterin és trigliceridek), anyagcsere végtermékekből (például karbamid), aminosavakból, hormonokból és vitaminokból áll. A vörös színnel jelzett rész a vér sejtes elemeit tartalmazza, vagyis a vörösvérsejteket, fehérvérsejteket és más sejteket. 35. DIA: A plazma expandereket a sportolók arra használják, hogy a magas hematokrit értékeket kompenzálják azáltal, hogy csökkentik a vér viszkozitását. A hematokrit növekedését kiválthatja az EPO nem megfelelő használata és a plazma expandereket fel lehet használni arra is, hogy ezt a doppingszerrel való visszaélést elrejtsék velük. Az ilyen szerek egy másik vonatkozása, hogy a nagy állóképességet igénylő megterhelések során elvesztett folyadékot és ennek További információ:

18 következtében kialakult alacsony vértérfogatot lehet pótolni velük. A plazmaexpander szerek növelhetik a vér térfogatát így kompenzálják a folyadékvesztést. Ábra: A plazma térfogat expanderekkel való visszaélések hatását mutatja be az ábra. Bal oszlop: A vér összetétele a plazma térfogat expanderek használata előtt; megnövekedett hematokrit értékek. Jobb oszlop: A vér összetétele a plazma térfogat expanderek használata után; csökkent hematokrit értékek. A vér sejtes elemei által elfoglalt része (vörös oszlop) változatlan marad (hasonlítsuk össze a jobb és bal oldali oszlopot). Csak a plazma (sárga oszlop) mennyisége növekszik, így a vér szilárd és folyékony elemeinek eloszlása változik meg (hematokrit), a szilárd elemek aránya csökken az expander használata révén. 36. DIA: A plazma térfogat expanderek orvosi-biológiai mellékhatásai lehetnek: Allergiás reakciók, például viszketés, Szédülés/émelygés, Asztmás tünetek vagy A keringés összeomlása. 37. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 38. DIA: A diuretikumok olyan szerek, melyek segítenek a szervezetnek a folyadékok kiválasztásában. A vese működését befolyásolják, így fokozott elválasztást tesznek lehetővé, melynek hatására nő az elvesztett víz mennyisége és csökken a testsúly. A vízvesztés növekedését úgy érik el, hogy részlegesen bénítják a víz visszaszívását, vagyis növekszik a kiválasztott vizelet mennyisége. Ezek a hatások már néhány órán belül jelentkezhetnek. Az erősebb diuretikumok naponta akár 6 literrel is megnövelhetik a kiválasztott vizelet mennyiségét. A diuretikumokat orvosi célból magas vérnyomás, szívelégtelenség vagy májcirrózis kezelésére adják. További információ:

19 39. DIA: A diuretikumok használatától nem lehet fizikai teljesítménynövekedést várni. Nem rendeltetésszerű használatukkal a testsúly gyors csökkentését szokták célozni, ami lehetővé teszi, hogy az adott sportoló egy alacsonyabb súlycsoportban induljon. Vagy arra is fel lehet őket használni, hogy hígítsák velük a levett vizeletmintákat, mivel nő a víz mennyisége a vizeletben, így elrejthetik más doppingszerek nyomait. A diuretikumok a testépítők körében is használtak. Végső soron a cél az, hogy javítsák az izmok megjelenését az által, hogy a szervezet vizet veszít, így a lehető legtöbb izom válik láthatóvá, az izmok a lehető legszálkásabbak és legformásabbak. Az esettanulmány bemutatja, hogy egy evezősportoló miként használta halálos következményekkel a diuretikumokat. Absztrakt: Dunker et al. (2001): Anaesthesist, : Terheléses hőguta. Halálos, a megnövekedett testhőmérséklet miatt fellépő, több szervet érintő elégtelenség egy 23 éves sportolónál. Egy 23 éves evezősportoló esetét mutatjuk be, aki terheléses hőgutában halt meg, mialatt 2 kg-ot szeretett volna fogyni kocogással egy verseny előtt. Állapotát leginkább ruházata rontotta, a sportoló által az izzadás fokozása miatt felhúzott ruhák nem tudtak megfelelő körülményeket biztosítani abban a környezetben, ahol a sportoló edzett. A sportoló maximális maghőmérséklete 43 C fölött volt. Ennek következtében a beteg kómába esett és többszervi elégtelenség lépett fel, a máj felmondta a szolgálatot, veseelégtelenség, masszív izomelhalás és az erekben elszórtan vérrögösödés alakult ki. Ezen túl szív körüli folyadékgyülem és akut tüdőelégtelenség (ARDS) is fellépett. A lehető leggondosabb intenzív osztályos ápolás és vérpótló szerekkel történő kezelés, folyamatos hemodiafiltráció és inhalációs nitrogénkészítmények adása ellenére a fiatal sportoló 48 órával az intenzív osztályra kerülése után elhunyt. Ez a tragikus esemény jól szemlélteti a széles körben elterjedt, nem megfelelő ruhák által kiváltott izzadással történő fogyasztás veszélyeit. Ebben a cikkben a potenciális rizikófaktorok, tünetek, kezelési módszerek és a terheléses hőguta megelőzésére alkalmas tanácsok is szerepelnek. 40. DIA: A folyadék- és sóháztartás egyensúlyának zavara kiszáradáshoz és elektrolit eltérésekhez vezethet. További mellékhatások lehetnek: Ásványi sók vesztése Gyakori izomgörcsök és vesebetegségek A férfiaknál: impotencia További információ:

20 A hölgyeknél: A menstruációs ciklus zavarai A mellékhatások magyarázatát lásd a fenti kivonatolt cikkben! 41. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 42. DIA: Az olyan serkentőszerek, mint például az amfetamin, efedrin vagy koffein voltak az első olyan vegyületek, melyek 1967-ben a doppingellenes szervezetek tiltott listáira kerültek. Ebbe a csoportba nagyon sokfajta vegyület tartozik, mind természetes szerek mind azok származékai illetve olyan szerek is melyeket mesterségesen állítanak elő. A serkentőszerek külső vegyületek (mint például az efedrinek), melyek a központi idegrendszerre hatnak azáltal, hogy serkentik bizonyos ingerületátvivő anyagok (pl. acetil-kolin) elválasztását. Ezek a vegyületek növelik a pulzusszámot, légzésszámot és serkentik az agymûködést és akár eufóriás érzést is kiválthatnak. Az emberi szervezetben ehhez hasonló hatást az adrenalin vagy noradrenalin válthat ki. Ezek a belsõ elválasztású anyagok a szervezet energiaháztartását is serkentik. A serkentõszereket és amfetaminokat orvosi célból fõleg helyi kezelésre, például hörgõk ellazítására használják vagy a orrgarat nyálkahártyájának tisztítására (meghûléses orvosságok). Ábra: Egy neuron az agy funkcionális egysége bemeneti képleteivel (dendritjeivel) és kimeneti képleteivel (axonjával) kommunikál a többi sejttel szinapszisokon keresztül. A szinapszis a sejtek közötti kommunikációt lehetõvé tevõ kapcsolat - a serkentõszerek itt hatnak! A serkentõszerek az ingerületátvitelért felelõs anyagok elválasztását serkentik. 43. DIA: A serkentõszerek fokozzák az agy és a test izgalmi állapotát. Sportolók arra használhatják ezeket a szereket, hogy a fokozott izgalmi állapot, csökkentett fáradtságérzés és fokozott versenyképesség és agresszió mellett csökkentsék a fájdalomérzetet is. A serkentõszerek közvetlenül nem növelik a fizikai teljesítõképességet. A leggyakrabban használt serkentõszerek a sportban az amfetaminok, kokain, efedrin és koffein. További információ:

A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk

A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk Hogyan beszéld meg problémáidat orvosoddal? Általános kérdések Gyógyszerváltás További információk 2011. december A kiadványt teljes körûen

Részletesebben

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL?

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A MEGELÕZÉS LEHETÕSÉGEI Betegtájékoztató Írta: Dr. Solymosi Tamás 2003 2 A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A... 1 BEVEZETÉS... 5 A pajzsmirigyhormonok

Részletesebben

A dexametazon és egyéb szteroidok megismerése

A dexametazon és egyéb szteroidok megismerése A dexametazon és egyéb szteroidok megismerése Nemzetközi Myeloma Alapítvány 12650 Riverside Drive, Suite 206 North Hollywood, CA 91607 USA Telefon: 800-452-CURE (2873) (USA & Canada) 818-487-7455 Fax:

Részletesebben

Napjaink egyik legalapvetôbb

Napjaink egyik legalapvetôbb . FEJEZET Kéri Nagy Krisztina és Dr. Kéri Ildikó AZ EGÉSZSÉGRÔL Bevezetés: Az egészség védelmének alapkérdései Napjaink egyik legalapvetôbb társadalmi problémája az életminôség romlása, valamint az indokolatlan

Részletesebben

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ után Bevezetés A szívinfarktus (köznapi nevén szívroham) a koszorúérbetegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető

Részletesebben

1. FEJEZET A BENZODIAZEPINEK: MIT TESZNEK AZ EMBERI TESTBEN

1. FEJEZET A BENZODIAZEPINEK: MIT TESZNEK AZ EMBERI TESTBEN 1. FEJEZET A BENZODIAZEPINEK: MIT TESZNEK AZ EMBERI TESTBEN Háttér Erről a fejezetről A benzodiazepinek Erősség Kiürülés sebessége Hatások hossza A benzodiazepinek terápiás hatásai Hatásmechanizmus A benzodiazepinek

Részletesebben

Tájékoztató betegek számára. Mit kell tudnunk az epilepsziáról?

Tájékoztató betegek számára. Mit kell tudnunk az epilepsziáról? Kepra_Press_155x155 8/27/10 12:33 PM Page 1 Tájékoztató betegek számára Mit kell tudnunk az epilepsziáról? Kepra_Press_155x155 8/27/10 12:33 PM Page 2 Összeállította: Békés Judit és Halász Péter - 2010

Részletesebben

Gyógyszertan farmakológia 1. Általános gyógyszertan. Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi

Gyógyszertan farmakológia 1. Általános gyógyszertan. Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi Gyógyszertan farmakológia 1. Általános gyógyszertan Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi 2012 1 Tartalomjegyzék A gyógyszertan tárgya és ágai... 2 A gyógyszer fogalma, farmakográfia...

Részletesebben

Stressz, megküzdés, versengés, konfliktusok

Stressz, megküzdés, versengés, konfliktusok Stressz, megküzdés, versengés, konfliktusok GÉNIUSZ KÖNYVEK A Géniusz Könyvtárat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által koordinált Magyar Géniusz Program, valamint a Tehetséghidak Program

Részletesebben

ÉLELMISZER vagy ÉLELMISZERIPARI TERMÉK?

ÉLELMISZER vagy ÉLELMISZERIPARI TERMÉK? Ha egy békát forró vízbe dobunk, az állat hanyatt homlok menekül. Ha azonban egy hideg vízzel teli fazékba tesszük, és lassan kezdjük el melegíteni, a béka megfő anélkül, hogy bármilyen menekülési reakciót

Részletesebben

Sportolóknak, Sportszakembereknek és mindenkinek

Sportolóknak, Sportszakembereknek és mindenkinek Sportolóknak, Sportszakembereknek és mindenkinek A Magyar Olimpiai Bizottság és az Országos Sportegészségügyi Intézet kiadványa Budapest, 2008. Szerkesztőbizottság: Vezető: Ember Andrea Tagok: Csurka Gergely,

Részletesebben

H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15277

H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15277 H I V A T A L O S É R T E S Í T Ő 2010. évi 104. szám 15277 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja az egészséges csecsemő (0-12 hónap) táplálásáról (1. módosított változat) Készítette: a

Részletesebben

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 19 20 Tartalomjegyzék 1. Általános bevezetõ...25 1.1. Elõzmények...25 1.2. Általános alapelvek...27 2. Expozícióbecslés...29 2.1. Bevezetõ...29 2.1.1. A mért

Részletesebben

Az asthma terápia eredmény analízise. (Outcome analysis of the asthma therapy)

Az asthma terápia eredmény analízise. (Outcome analysis of the asthma therapy) SEMMELWEIS EGYETEM GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Az asthma terápia eredmény analízise (Outcome analysis of the asthma therapy) Doktori (Ph.D.) értekezés Mészáros Ágnes Témavezeto: Dr. Vincze Zoltán

Részletesebben

(a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6. cikke, valamint a II. mellékletének 1. része) Európai Bizottság

(a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6. cikke, valamint a II. mellékletének 1. része) Európai Bizottság NEM KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ GYAKORLATI ÚTMUTATÁS A MUNKÁJUK SORÁN VEGYI ANYAGOKKAL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOKNAK KITETT MUNKAVÁLLALÓK EGÉSZSÉGÉNEK ÉS BIZTONSÁGÁNAK VÉDELMÉHEZ (a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6.

Részletesebben

Veszélyes anyagok, veszélyes készítmények hatása időskorban (Az időskor toxikológiája)

Veszélyes anyagok, veszélyes készítmények hatása időskorban (Az időskor toxikológiája) Mottó: A hatodik kor Papucsos és cingár figura lesz: Orrán ókula, az övében erszény, Aszott combjain tágan lötyög a Jól ápolt ficsúrnadrág; férfihangja Gyerekessé kezd visszavékonyodni, Sípol, fütyül.

Részletesebben

ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN az ADALÉKANYAGOKRÓL

ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN az ADALÉKANYAGOKRÓL ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN az ADALÉKANYAGOKRÓL ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN szeretnénk a magyar élelmiszergyártók kezdeményezésére tájékoztatni a fogyasztókat az élelmiszer adalékokról. Az utóbbi évtizedben főleg

Részletesebben

REACH: lehetõség a szakszervezetek számára. Hasznosítható tudás a munkahelyen _. Tony Musu, kutató, Európai Szakszervezeti Intézet

REACH: lehetõség a szakszervezetek számára. Hasznosítható tudás a munkahelyen _. Tony Musu, kutató, Európai Szakszervezeti Intézet REACH: lehetõség a szakszervezetek számára. Hasznosítható tudás a munkahelyen _ Tony Musu, kutató, Európai Szakszervezeti Intézet Tartalom 5 Elõszó 7 1. Rész 7 REACH: miért volt szükség a szabályozásra?

Részletesebben

Mély agyi stimuláció: múlt, jelen és jövő

Mély agyi stimuláció: múlt, jelen és jövő Dr. Kovács Norbert Mély agyi stimuláció: múlt, jelen és jövő Neurology Kft, 2014 Dr. Kovács Norbert: Mély agyi stimuláció: múlt, jelen, jövő Elektronikus könyv Dr. Kovács Norbert A könyv tartalma szerzői

Részletesebben

egészségügyi gazdasági szemle

egészségügyi gazdasági szemle egészségügyi gazdasági szemle A Nemzeti Erôforrás Minisztérium és az Egészségügyi Gazdasági Vezetõk Egyesülete közgazdasági folyóirata 50. évfolyam 1. szám, 2012. március Megelôzés és/vagy gyógyítás? Az

Részletesebben

Bevezetés az egészségügy. gazdaságtanába. e-book. Pulay Gyula

Bevezetés az egészségügy. gazdaságtanába. e-book. Pulay Gyula TÁMOP-4.1.2/A/1-11/1-2011-0015 Egészségügyi Ügyvitelszervező Szakirány: Tartalomfejlesztés és Elektronikus Tananyagfejlesztés a BSc képzés keretében Bevezetés az egészségügy gazdaságtanába e-book Pulay

Részletesebben

Dr. Literati-Nagy Zsuzsanna

Dr. Literati-Nagy Zsuzsanna AZ ÚJ CUKORBETEGSÉG ELLENES GYÓGYSZERJELÖLT BGP-15 HATÁSA MÁSODIK GENERÁCIÓS ANTIPSZICHOTIKUMOK METABOLIKUS MELLÉKHATÁSAIRA Doktori értekezés Dr. Literati-Nagy Zsuzsanna Semmelweis Egyetem Molekuláris

Részletesebben

INFORMÁCIÓHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS, LAKOSSÁGI RÉSZVÉTEL ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSHOZ VALÓ JOG KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEKBEN

INFORMÁCIÓHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS, LAKOSSÁGI RÉSZVÉTEL ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSHOZ VALÓ JOG KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEKBEN Harmadik Környezet és Egészség Miniszteri Konferencia London, 1999. június 16-18. Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Iroda Cselekvés partnerségben EUR/ICP/EHCO 02 02 05/12 038279 1999. április

Részletesebben

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Budapest, 2002. június Készült a Tetra Alapítvány támogatásával. Tetra Alapítvány Budapest, 2002. június TARTALOM 1. BEVEZETŐ...1 1.1. A környezeti jelentésről...1

Részletesebben

Magyarország egészségügye és szociális rendszere

Magyarország egészségügye és szociális rendszere Magyarország egészségügye és szociális rendszere Szerkesztette: Dr. Kincses Gyula Az egészségügyi rendszerrõl szóló részt készítették: Borbás Ilona, Dr. Németh György, Dr. Villusz Lászlóné Zelenkáné Lux

Részletesebben