A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT"

Átírás

1 Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT Az oktatási anyag magas szintjének megértéséhez a doppingszerek területén elsajátított, alapvető ismeretekre mindenképpen szükség lesz. Az oktatási anyag kizárólag az emberi testben kialakuló mellékhatásokkal foglalkozik. Ha a dopping megelõzésével kapcsolatos alapvetõ ismeretekre lenne szükség, akkor az oktatási anyag alap és közép szintjének elsajátítását ajánljuk. Mi több, szeretnénk megemlíteni és hangsúlyozni, hogy a "A doppingolás orvosibiológiai mellékhatásai" címû Kongresszusi kézikönyv ezen a kivonaton túl is fontos részleteket tartalmaz, amit a magas szintû bemutatók alkalmával szintén használhatnak háttérinformációk bemutatására. A Kongresszusi kézikönyv ingyen letölthetõ errõl a webcímrõl: 2. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga (WADA) a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatot az alábbiak szerint határozza meg: "A mai napig az egyik legfontosabb eredmény a sportban elterjedő doppingolás elleni küzdelemben az egységes doppingellenes szabályok felállítása, elfogadása és érvényesítése volt, ez pedig a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat (röviden Szabályzat). A Szabályzat az a kulcsfontosságú dokumentum, mely keretet biztosít az összehangolt doppingellenes irányelvek, szabályok és rendelkezések alkalmazására a sportszervezetek és a hatóságok számára. A Szabályzat négy, az alábbi különböző területeken működő doppingellenes szervezetek működésének összehangolását célzó nemzetközi szabvány alapján működik: Tesztelés, laboratóriumok, terápiás célú engedélyezés (TUE) és a Tiltott anyagok és módszerek listája.. A teljeskörű leírás és maga a dokumentum a weboldalról tölthető le. Ábra: A Nemzetközi Doppingellenes Liga doppingellenes irányelveinek általános felépítése a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat értelmében. A WADA és a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat ( A Szabályzat ) ( Nemzetközi, független megfigyelõ testület, melynek célja, hogy További információ:

2 szabályozza/felügyelje a doppingolás elleni nemzetközi küzdelmet és megteremtse annak kereteit ( A Szabályzat segítségével). NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság), NPB (Nemzetközi Paraolimpiai Bizottság), NSE (Nemzetközi Sportszövetségek) ( Feladatuk a tesztelés és szankcionálás Kormányzatok ( Pénzügyi, politikai és szerkezeti és rengeteg más jellegû segítség OOB (Országos Olimpiai Bizottságok), OPB (Országos Paraolimpiai Bizottságok), OSE (Országos Sportszövetségek) ( Feladatuk a Szabályzat betartása ODESZ (Országos Doppingellenes Szervezetek), RDESZ (Regionális Doppingellenes Szervezetek) ( Feladatuk az ország saját atlétáinak tesztelés mind a versenyeken, mind a versenyeken kívül és a doppingellenes szabálysértések elleni jogi fellépés és doppingellenes oktatás. Sportolók és kíséretük ( A Szabályzat betartása. LAB (Laboratóriumok) ( doppingvizsgálatok kiértékelése SDB (Sportügyi Döntõbíróságok) A sporttal kapcsolatos jogi vitás kérdések rendezése 3. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat értelmében az alábbiak minősülnek szabálysértésnek: 2.1 Bármilyen tiltott anyag vagy anyagcsere-származékainak esetleg azt jelzõ más vegyületeknek a jelenléte bármilyen, sportolótól származó mintában 2.2 Tiltott anyagok vagy tiltott módszerek használata vagy használatának megkísérlése 2.3 A mintavétel megtagadása vagy megakadályozása megfelelõ indoklás nélkül, annak ellenére, hogy az illetõ sportolót jogilag a rá vonatkozó doppingellenes elõírások erre kötelezik, illetve a mintavétel bármilyen más módon történõ elutasítása 2.4 Az adott sportolóra vonatkozó, versenyen kívüli tesztelés követelményeinek megsértése, ide értendõ a tartózkodási helyre vonatkozó adatok megadása és a megfelelõ indoklás miatt elhalasztott vagy elmulasztott vizsgálatok pótlása is. További információ:

3 2.5 A doppingvizsgálatok bármely részének manipulálása vagy erre tett bármilyen kísérlet 2.6 A tiltott anyagok és módszerek birtoklása 2.7 Tiltott anyagok vagy tiltott módszerek forgalmazása. 2.8 Tiltott anyag vagy tiltott módszer alkalmazása vagy arra tett kísérlet bármilyen sportolón, illetve a doppingellenes szabályok megsértését vagy annak kísérletét támogató, ösztönzõ, arra felbujtó magatartás, illetve ilyen esetek elhallgatása vagy bármilyen más módon történõ részvétel ilyen jellegû esetekben. A 2003-as Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat teljes tartalma elérhető az alábbi webcímen: 4. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga által összeállított Tiltott lista" a következőket tartalmazza: Minden esetben tiltott anyagok (mind versenyeken, mind versenyeken kívül tiltott anyagok) S1. Anabolikus szerek S2. Hormonok és hormonszerű anyagok S3. Béta-2 agonisták S4. Hormon antagonisták és a hormonok hatását módosító szerek S5. Diuretikumok és egyéb, doppingszereket elrejtő anyagok Minden esetben tiltott módszerek (mind versenyeken, mind versenyeken kívül tiltott anyagok) M1. Az oxigénszállítás serkentése M2. Kémiai és fizikai manipuláció M3. Genetikai dopping Versenyeken tiltott módszerek és anyagok S6. Élénkítőszerek S7. Kábítószerek S8. Cannabis hatású vegyületek S9. Glüko-kortiko-szteroidok További információ:

4 Bizonyos sportágakban tiltott anyagok P1. Alkohol (pl. íjászatban, autó- és motorsportokban, stb. tiltott) P2. Béta-blokkolók (pl. a versenybobozásban, síelésben és hódeszkázásban [ugró, freestyle, halfpipe], birkózásban tiltottak) A listát minden évben frissítik és közzéteszik. A jelenleg hatályos Tiltott listát a webcímről lehet letölteni. 5. DIA: A doppingellenes szabályokkal történő együttműködés feltétele, hogy valamennyi sportolót bizonyos, meghatározott vizsgálati csoportokban teszteljenek. A nemzetközi sportszövetségek feladata, hogy a hozzájuk tartozó, nemzetközi szintű sportolók tesztcsoportjait kialakítsák, ugyanakkor az országos doppingellenes szervezetek feladata, hogy az adott ország sportolóinak regisztrált tesztcsoportjait kialakítsák. A tesztelést úgynevezett célzott tesztelés formájában kell végezni, ez azt jelenti, hogy a sportolók nem véletlenszerűen kerülnek kiválasztásra. Emellett, versenyek közben (a versenyek során tiltott anyagok és módszerek kiszűrésére) és a versenyeken kívül is tesztelni kell (a versenyeken kívül tiltott anyagok és módszerek kiszűrésére). A tesztelési eljárások két típusra oszthatóak. Az egyik az előre bejelentendő tesztelés, a másik pedig az előre be nem jelentendő tesztelés, amely a leginkább választandó eljárás. Ha a tesztelést előre bejelentik, akkor legkésőbb hat órán belül le kell folytatni. Ha előre be nem jelentendő tesztelés történik, akkor a sportoló behívását követő legfeljebb egy órán belül tesztelni kell. Ebben az egy órás időszakban a tesztelendő sportolókat folyamatosan figyelni kell. A 2003-as Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat és a teszteljárásokkal kapcsolatos eredeti tartalom elérhető az alábbi webcímen: 6. DIA: A doppingvizsgálatra szánt minta vizeletminta vagy vérminta lehet. A legtöbb minta még ma is vizeletminta. Bár egyre több vérminta (két A és B minta, egyenként 3 milliliternyi vérrel) kerül vizsgálatra a tiltott anyagok és módszerek jelenlétének kizárásához. További információ:

5 Ma a vérvételt leginkább a sportolók egészségügyi állapotának felmérésére használják (pl. a megnövekedett hematokrit szintek ellenőrzése sífutóknál ez ugyanis növeli az artériás magas vérnyomást és a thromboembóliás szövődmények kialakulásának veszélyét). 7. DIA: A WADA irányelvei alapján a Terápiás használatra történő engedélyezés meghatározása: A Terápiás célra történő engedélyezés (TUE) olyan engedélyezési eljárás, mely során valamilyen tiltott anyag szedését engedélyezik jól meghatározott és kellően behatárolt körülmények között. A TUE engedélyeket a TUE eljárásokra vonatkozó nemzetközi egyezményekkel összhangban kell kiadni. Bármilyen, a Tiltott listán szereplő anyag esetében külön TUE engedélyeztetést kell kérni. A kérdéses szertől és annak alkalmazási módjától függően, vagy standard TUE eljárás, vagy rövidített TUE (ATUE) eljárást foganatosítható. Valamennyi, tiltott anyag vagy módszer alkalmazására orvosi célból rászoruló sportoló esetében továbbra is kötelező a tesztelés és TUE engedélyt kell kérjenek az illetékes doppingellenes szervezetektől (DESZ). TUE engedélyeztetéshez a sportoló köteles megbízható és helytálló orvosi adatokkal alátámasztott, jól dokumentált egészségügyi állapottal indokolnia a benyújtott kérvényt. A TUE engedély kiadásához szükséges négy kritériumot a TUE nemzetközi szabályai rögzítik: 1. A sportoló köteles bizonyítani, hogy jelentős egészségkárosodást szenvedne el, ha a tiltott anyag vagy tiltott módszer alkalmazását elhagyná akut vagy krónikus betegsége kezelése során (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.2-es cikkelye). 2. A tiltott anyag vagy tiltott módszer nem fokozhatja a fizikai teljesítőképességet nagyobb mértékben, mint ami az orvosilag igazolt betegség kezelésének hatására kialakuló normális egészségi állapot helyreállása nyomán elvárható Bármilyen tiltott anyag vagy tiltott módszer használata, amely bármilyen endogén hormon alacsony normális szintjét növeli, nem tekinthető elfogadható mértékű beavatkozásnak (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.3-as cikkelye). A fizikai teljesítőképesség fokozása" alatt értendő: a sportoló fizikai teljesítményszintjének a betegség fennállása előtti szintre történő visszaállása. Ez azt jelenti, hogy az adott sportoló fizikai teljesítménye bizonyos mértékben javulhat a kezelés hatására, de ez nem haladhatja meg a sportoló betegsége előtti teljesítményszintjét. 3. Nincs megfelelő terápiás alternatíva a tiltott szer vagy tiltott módszer helyett (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.4-es cikkelye). További információ:

6 A megfelelő terápiás alternatíva fogalma esetében két pontot szükséges külön kiemelni: - Csak elfogadott és az orvosi irodalomban leírt gyógyszerek minősülnek lehetséges alternatívának. - Az, hogy mi számít elfogadottnak és az orvosi irodalomban leírt gyógyszernek, az egyes országoktól is függhet. Ezeket a különbségeket figyelembe kell venni, pl. egy adott gyógyszert egy bizonyos ország már engedélyezte, de egy másik még nem, mert még bevizsgálás alatt van, stb. 4. A tiltott szer vagy tiltott anyag használatának szükségessége, sem részben, sem egészben nem lehet valamilyen, az adott szer nem terápiás jellegű felhasználásának vagy bármilyen más, a tiltott listán lévő szer felhasználásának a következménye. (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.5-ös cikkelye). TUE engedélyt csak akkor szabad kiadni, ha mind a négy feltétel teljesült. A Terápiás célú engedélyeztetésekkel (TUE) kapcsolatos teljeskörű leírást az alábbi weboldalról lehet letölteni: 8. DIA: A legtöbb doppingszer eredetileg gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény. Ezeket a gyógyszereket bizonyos betegségek kezelésére használják. Éppen ezért, ezeknek a gyógyszereknek egyrészről vannak a betegségre gyakorolt kedvező hatásai, ugyanakkor vannak nemkívánatos mellékhatásaik is. Ezeket az orvosi-biológiai mellékhatásokat speciális kutatások során vizsgálják, és ezek eredményeképpen a mellékhatásokat a kezelt betegség okozta egészségügyi problémák viszonylatában elfogadhatónak ítélik meg. A fő probléma ezeknek a gyógyszereknek a fizikai teljesítmény fokozására történő használatával az, hogy egyébként egészséges sportolók szedik a gyógyszereket anélkül, hogy valójában szükségük lenne azok hatásaira. Továbbá a legtöbb ilyen módon felhasznált anyagot a farmakológiai dózisoknál jóval nagyobb adagokban szedik, különböző kombinációkban ( halmozva"), az ezt megelőző orvosi vizsgálatok nélkül, ami valójában beláthatatlan orvosi-biológiai mellékhatásokat okozhat. Ábra: Az orvosi célra felhasznált gyógyszerek és a sportolók által illegálisan használt gyógyszerek közötti kapcsolat. Az orvosi célokra felhasznált gyógyszerek terápiás hatásukat farmakológiai adagolásban fejtik ki, ugyanakkor a fizikai teljesítõképesség fokozására használt gyógyszerek veszélyes mellékhatásait a farmakológiai dózisoknál jóval nagyobb adagok váltják ki. Mindezek További információ:

7 eredményeképpen a mellékhatások lehetnek rövidtávúak, visszafordíthatóak, visszafordíthatatlanok vagy akár késõi egészségkárosodást okozóak is. 9. DIA: Tekintsük át azokat a szervrendszereket, melyekre a doppingszerek jelentős hatással bírnak. Ezeket a szervrendszereket részletesen is tárgyaljuk majd az előadás során: - Szív-és érrendszer - Vér- és érképző rendszer - Bőr - Máj - Csont- és izomrendszer - A belső elválasztású mirigyek rendszere - A központi idegrendszer - Immunrendszer A gének témaköre (genetikai dopping) természetesen nem sorolható be egyértelműen a szervrendszerek körébe, de a téma aktualitása miatt röviden ezt is tárgyalni fogjuk. 10. DIA: A szív- és érrendszerben számos tiltott szer fejthet ki orvosi-biológiai mellékhatásokat. Az orvosi-biológiai mellékhatások jellege a bevitt gyógyszer típusától, valamint a beszedett mennyiségtől és a használat időtartamától, sőt, a szervezet érzékenységétől is függ. A gyógyszerek által kiváltott reakciók tekintetében nagyon nagy az eltérés az egyes emberek között. A sportolók általában nagyobb adagokat szednek be, mint a klinikai vizsgálatokban tesztelt, terápiás célból adott dózisok. Több gyógyszer kombinációja gyakran okozhat függőséget, és a mellékhatások kockázata is nagyobb. A doppingolás orvosi-biológiai mellékhatásai közül a szív-és érrendszerre gyakorolt hatások lehetnek a legártalmasabbak. A szív-és érrendszerre orvosi-biológiai mellékhatásokat leginkább kifejtő tiltott szerek (Deligiannis és munkatársai szerint) az alábbiak: Anabolikus androgén szteroidok (leggyakrabban jelentkező hatások) > kokain > efedrin > hgh, béta-2 agonisták > cannabis hatású szerek > glükokortikoszteroidok > erythropoetin > diuretikumok, kábítószerek (legkevésbé gyakran jelentkező hatások). Ezek a gyógyszerek okozhatnak: További információ:

8 Szívritmuszavarokat > hirtelen szívhalált > magas vérnyomást > szívinfarktust > szívelégtelenséget > koszorúér-betegségeket > bal kamra megnagyobbodást. Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: DIA: A tiltott szerek öt különböző mechanizmusa okozhat szív- és érrendszeri mellékhatásokat. Az első az úgynevezett érelmeszesedéses mechanizmus. Az anabolikus androgén szteroidok érelmeszesedést okozó hatását a lipoprotein anyagcsere változásai okozzák. Az AAS-ek szedésének eredményeképpen csökken a magas denzitású lipoprotein (HDL) koleszterin szintje, ugyanakkor nő az alacsony denzitású lipoprotein (LDL) koleszterin mennyisége. Ezek a hatások alapvető fontosságúak a vérerek elmeszesedése szempontjából. Éppen ezért ennek köszönhetően növekszik a hirtelen szívhalál, artériás magas vérnyomás vagy thromboembóliás betegségek kockázata. A felső ábra tartalma: Megnövekedett koszorúerek, a normálisnál vastagabb media és kiszélesedett intima szövetrétegekkel (EVG-festés, 100:1 arányú nagyítás). Az alsó ábra tartalma: Korábbi infarktus, aneurysma és thrombus; a belső képen: A jobb koszorúér ectasiája. Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Tischer, Heyny-von Haußen, Mall & Doenecke (2003): Koronarthrombosen und -ektasien nach langjähriger Einnahme von anabolen Steroiden; Z Kardiol 92: Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: További információ:

9 12. DIA: A tiltott szerek öt különböző mechanizmusa okozhat szív- és érrendszeri mellékhatásokat. A másodikat úgy fogalmazhatjuk meg, mint a trombóziskeltő mechanizmus. Az anabolikus androgén szteroidok befolyásolják a véralvadási rendszert. Egyrészt növelik a vérlemezkék összetapadási képességét, a trombin és plazmin véralvadási faktorok elválasztását, másrészről pedig az anabolikus androgén szteroidok csökkenthetik a fibrinolitikus aktivitást és a prosztaciklin termelődését. Mindezek következtében az anabolikus androgén szteroidok használata növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, pl. az angina pectoris vagy szívinfarktus előfordulását. Az ábra tartalma: Az a. coronaria sinistra (bal koszorúér) angiográfiás felvétele. A RIVA (Ramus interventricularis anterior elülső kamrák közti ág) eredésétől 2 cm-re 3 cm hosszú thrombus van. Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Tischer, Heyny-von Haußen, Mall & Doenecke (2003): Koronarthrombosen und -ektasien nach langjähriger Einnahme von anabolen Steroiden; Z Kardiol 92: Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: DIA: A tiltott szerek öt különböző mechanizmusa okozhat szív- és érrendszeri mellékhatásokat. A koszorúérgörcsöket okozó mechanizmus" a harmadik. Általánosságban elmondható, hogy a nitrogénoxid egy, az erek belső fala által kiválasztott, a simaizmok összehúzódását gátló anyag, ami tágítja az ereket. Ebben a folyamatban az anabolikus androgén szteroidok gátolhatják a nitrogénoxid termelődését, ami sok esetben érgörcsöket válthat ki. Rosszabb esetekben ez az érgörcs akár szív- és érrendszeri ischaemiát (a vérellátás zavarát), vagy akár infarktust is okozhat. További információ:

10 Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: DIA: A tiltott szerek öt különböző mechanizmusa okozhat szív- és érrendszeri mellékhatásokat. A negyedik az úgynevezett közvetlen sejthalált okozó mechanizmus". Az anabolikus androgén szteroidok által kiváltott növekedés a szívizomsejtek megnagyobbodását okozhatja, ami a normális anatómiai szerkezet különböző zavaraihoz vezethet. A szívizomsejtek megnagyobbodása miatt elégtelenné válhat az ereken keresztül szállított oxigén mennyisége. Ráadásul a szívizomsejtek fibrotizálhatnak (hegesedhetnek) és ezáltal csökken a szív teljesítõképessége. Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: DIA: A tiltott szerek öt különböző mechanizmusa okozhat szív- és érrendszeri mellékhatásokat. Az utolsó az úgynevezett degeneratív elváltozásokat kiváltó hatás. Fineschi és munkatársai (2006) felvetették, hogy a szívrohamot a katekolaminok okozta mérgezés okozhatja az izmokban, ami a szívizmok elhalásán és szívizmokon belül található szimpatikus idegsejtek degeneratív elváltozásain keresztül kamrafibrillációt válthat ki. További információ:

11 Fineschi, Baroldi, Monciotti et al. (2001): Anabolic steroid abuse and cardiac sudden death: a pathologic study. Arch Pathol Lab Med, 125: Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: DIA: Két olyan, széles körben ismert anyag van, ami befolyásolja a vér- és érképző rendszert. Egyrészről ott van az erythropoetin és hozzá hasonló vegyületek, másrészről ott vannak az autogén és allogén transzfúziós módszerek. Az orvosibiológiai mellékhatások ennek megfelelően a vér összetételének változásaiból erednek. Az erythropoetin növeli a vérben található vörösvérsejtek vagy más néven erythrocyták számát, a transzfúzió pedig azonnal megnöveli a keringő vértérfogat nagyságát. Ennek következtében a mélyvénás trombózis, tüdőembólia, koszorúerek vagy agyi erek trombózisa vagy fertőző betegségek a szokásosnál jóval gyakrabban fordulhatnak elő. 17. DIA: Ez a dia az érrendszert mutatja be annak két fő részével: Az artériás és vénás rendszerrel. Mindkét rész különböző klinikai betegségeket okozhat. A serkentett vörösvérsejt-termelés növeli a vörösvérsejtek számát, a hemoglobin mennyiségét és a hematokrit értékét, ami növeli a vér viszkozitását és alvadékonyságát. Az artériás rendszer elváltozásai az agyban és a koszorúerekben okozhatnak trombózist, a vénás rendszer elváltozásai pedig mélyvénás trombózist vagy tüdőembóliát válthatnak ki. Jelkmann (2001): Beneficial and adverse Effects of Erythropoietin Therapy in Peters, Schulz, Michna: Biomedical Side Effects of Doping. Wissenschaftliche Berichte und Materialien des Bundesinstitutes für Sportwissenschaft 13; Sport und Buch, Köln 2001, p További információ:

12 18. DIA: Az érrendszer és a vérrendszer az egész szervezetet O 2 -nel látja el. Különösen stresszes helyzetekben, mint például hosszú távú erőkifejtés esetén a vázizomzat működése szempontjából a teljesítményt leginkább meghatározó tényező a megfelelő O 2 -kínálat. Ezt a fajta állóképességet több tényező határozza meg. Az O 2 - kínálat a maximális szívteljesítménytől és a maximális O 2 felvételtől függ. Főleg a hemoglobin megnövelt koncentrációja növelheti a fizikai teljesítményt. Az O 2 -hordozó molekulák ilyen módon történő manipulálása az érrendszerben bekövetkező orvosibiológiai mellékhatásokkal jár együtt. Jelkmann (2001): Beneficial and adverse Effects of Erythropoietin Therapy in Peters, Schulz, Michna: Biomedical Side Effects of Doping. Wissenschaftliche Berichte und Materialien des Bundesinstitutes für Sportwissenschaft 13; Sport und Buch, Köln 2001, p DIA: Ez az ábra a vörösvérsejtek keletkezésének élettani mechanizmusát szemlélteti és bemutatja a gyógyszeres beavatkozás támadáspontját is. Az O 2 -szállítás szabályozásának útvonala a vesénél kezdődik és a vörös csontvelőn keresztül az izmokig vezet. A gyógyszeres beavatkozás célja, hogy a belső elválasztású erythropoetin termelését serkentse. Az erythropoetin nem rendeltetésszerű használata a csontvelőben megnövekedett sejtosztódást okoz, melynek köszönhetően növekszik a vörösvérsejtek száma. Az élettani és legális serkentőmódszerek edzés és hypoxia segítségével váltják ki ezt a hatást. Eredeti kivonat: Elliot S (2008): British Journal of Pharmacology, : Erythropoiesis-stimulating agents and other methods to enhance oxygen transport (A vörösvérsejtek osztódását serkentő anyagok és más, az oxigénszállítást fokozó módszerek) Az oxigén az élet elengedhetetlen feltétele, a szervezet ezért igen kifinomult módszerrel gyűjti össze az oxigént a tüdőből és szállítja a szövetekbe. A vörösvértestekben (VVT-kben) található hemoglobin a vér kulcsfontosságú oxigénszállító vegyülete, a VVT-k számát pedig a szervezet az oxigén igényétől függően nagyon szorosan szabályozza. Az oxigénkínálat a sportteljesítmény szempontjából alapvető fontosságú szerepet játszik, az oxigén szövetekbe történő szállítását serkentő anyagok pedig növelik a nagy oxigénigényű folyamatokhoz szükséges testi erőt. Az oxigénszállítást serkentő korai módszerek között olyan eljárások jelentek meg, mint a nagy magasságokban végrehajtott edzés és a További információ:

13 későbbiekben a VVT-koncentrációval történő transzfúzió. A VVT-k képződésének megértésében áttörést jelentett az erythropoetin (EPO) felfedezése és az EPO génjének klónozása. Az EPO gén klónozása után kereskedelmi forgalomban is megjelent a rekombináns humán EPO (rhuepo). Az ilyen és ehhez hasonló, az oxigén szállítását befolyásoló anyagok törvényes használata különösen fontos a vérszegénység (alacsony hemoglobin szint) kezelésében, krónikus vesebetegségben szenvedő betegeknél, vagy olyan rákos betegeknél, akiknél a kemoterápia vérszegénységet váltott ki. Ugyanakkor a versenysportokban az rhuepo-t törvénytelen módon az állóképesség és fizikai teljesítmény javítására kezdték használni. Az ilyen szerek betiltása és tesztelése egyfajta macska-egér játékhoz vált hasonlóvá, mivel a tesztelő laborok megpróbálják kimutatni, hogy az adott sportoló a teljesítménye fokozására (doppingolására) használ-e valamilyen gyógyszert vagy vérkészítményt, ugyanakkor bizonyos sportolók olyan szereket próbálnak használni, amiket nem lehet kimutatni. Ez a cikk megvizsgálja az aerob teljesítőképesség fokozására jelenleg használatos módszereket és a törvénytelen használatot igazoló tesztelési módszereket. Az ábra tartalma: Az egész szervrendszer és az O 2 -szállítás lehetőségei a szervezetben, illetve az oxigénszállítás serkentésének módszerei. 20. DIA: A bőr klinikai vizsgálatával bemutatható, mennyire káros az anabolikus androgén szteroid szerek használata. Az anabolikus androgén szteroidokhoz hasonló vegyületek vagy glükokortikoszteroidok használata esetén főleg hosszú távon feszüléses striák vagy acnék alakulhatnak ki. Más, szemmel is jól látható mellékhatások, például androgén hajhullás és hypertrichosis is kialakulhatnak, mindkettő kevésbé gyakori. A glükokortikoszteroidok a szövetek sorvadását, a sebgyógyulás gátlását és a bőr elgyengülését okozhatják. Más, igen szerteágazó orvosi-biológiai mellékhatások is ismertek. A serkentő- és kábítószerek, a kortikotropin, az erythropoetin és alkohol olyan anyagok, melyekkel ritkábban élnek vissza, ezért a bőrre gyakorolt mellékhatásaikat ritkán írják le. A serkentőszerek (főleg amfetaminok) használata nagyon gyakran jár együtt kiszáradással. A kábítószerek nem rendeltetésszerű használata urticariát, erythemát és viszketést okozhat. A kortikotropin használata bizonyos esetekben okozhat általános allergiás reakciókat, az erythropoetin használata pedig gyakran helyi allergiás reakciókat válthat ki (pl. az injekció helye körül). Az alkohol a bőr idő előtti öregedését okozhatja. További információ:

14 21. DIA: A súlyemelés során anabolikus androgén szteroidokat szedő sportolókon jóval gyakrabban jelennek meg feszüléses striák. Ilyenkor a bőrszövet sorvadásnak indul, főleg a test fokozott stressznek kitett tájékain, például a vállakon, háton, mellkason és felső végtagokon. A bőr feszülését a nagy intenzitású edzés okozza. A képeken az intenzív súlyemelés és anabolikus androgén szteroid használat miatt kialakult feszüléses striákra látható két példa. A felső ábra tartalma: Intenzív súlyemelés miatt kialakult feszüléses striák Az alsó ábra tartalma: Egy testépítőn kialakult feszüléses striák. Karamfilov & Elsner (2002): Sport als Risikofaktor und therapeutisches Prinzip in der Dermatologie; Hautarzt, 53: Wollina, Pabst, Schönlebe, Abdel-Naser, Konrad, Gruner, HAroske, Klemm & Schreiber (2007): Side effect of topical androgenic and anabolic substances and steroids. A short review. Acta Dermatoven APA, 16 (3): DIA: Olyan fiatal és erős sportolóknál, akik a hátukon és/vagy mellkasukon kialakult acnékat észlelnek, forduljanak orvoshoz. Ezek lehetnek úgynevezett szteroid acnék, amit az anabolikus androgén szteroidok nem rendeltetésszerű használata okoz. A szteroidok serkentik a faggyúmirigyek működését, ezért a normálisnál több faggyú termelődik, növekszik a bőrfelszínt borító lipidek mennyisége, és a szokásosnál többször alakulnak ki acnék a bőr saját baktériumai miatt. Eredeti kivonat: Melnik et al. (2007): J Dtsch Dermatol Ges. 5(2), : Abuse of anabolic-androgenic steroids and bodybuilding acne: an underestimated health problem (Az anabolikus-androgén szteroidok nem rendeltetésszerű használata és a testépítőkön megjelenő acnék: egy alábecsült probléma) Az anabolikus-androgén szteroidokat használók száma (AAS) a Németország területén található fitness klubokban és más helyeken riasztó mértékben növekszik. Az ilyen szereket használók 48,1%-a az egészségügyi rendszeren keresztül szerzi be a szteroidot. Az AAS-sel visszaélõk 32,1%-ánál maguk az orvosok is részt vesznek a szer felírásában vagy a felhasználók vizsgálatában. Amellett, hogy az AAS vegyületeknek életveszélyes szív- és érrendszeri, májkárosító és pszichiátriai hosszú távú hatásaik vannak, az AAS-et használók 50%-ában acnék is kialakulnak, További információ:

15 ami az AAS használat egy fontos klinikai jelzõfaktora lehet, fõleg a év közötti fiatal férfiak esetében. Az AAS mind az acne conglobata, mind pedig az acne fulminans kialakulását elõidézheti. A bõrgyógyászok feladata, hogy felismerjék a testépítõkön kialakult acnékat, ezek alapján AAS használatra gyanakodjanak, és figyelmeztessék a beteget a lehetséges egészségügyi veszélyekrõl. A felső ábra tartalma: Papulosus-pustulosus acne anabolikus-androgén szteroidok hatására Az alsó ábra tartalma: Acne conglobata anabolikus-androgén szteroidok hatására 23. DIA: A máj az anyagcsere és méregtelenítés szempontjából legfontosabb szervünk. A máj egy nagyon intenzív vérellátású szerv, a máj anatómiája olyan, hogy a májsejtek folyamatosan kapcsolatban álljanak a vérkeringéssel. Az anyagcsere-folyamatok során a máj epét termel, ami fontos a zsíremésztés szempontjából. A májsejtek főbb típusait a metabolikus aktivitású parenchymasejtek, a támasztószövet szerepét betöltő stromasejtek és a külső anyagokat fagocitáló, úgynevezett Kupfer sejtek képezik. A legtöbb gyógyszert a máj bontja le, ezért a legtöbb orvosi-biológiai mellékhatás a májszövetet érinti. Az anabolikus-androgén szteroidok főleg epeúti elzáródást, epepangást, májbevérzéseket, májsejtrákot és a lipoproteinek szabályozásának zavarát okozhatják. A hormonok és hormonszerű anyagok a szervek általános növekedését és működésbeli zavarait befolyásolják. Élénkítőszerek hatására kialakulhat akut májelégtelenség és májgyulladás is. A kábítószerek, alkohol és béta-blokkolók akut májelégtelenséget, zsírmájat (steatosis hepatist) és májzsugort okozhatnak, illetve más, nem kifejezetten típusos felső hasi tünetek is megjelenhetnek. Müller-Platz, Nishino & Sarikaya (2007): Gastrointestinal tract and liver. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p DIA: A máj anabolikus androgén szteroid kezelés hatására kialakuló működésbeli zavarai és betegségei főleg a 17-α-alkilált szteroidok miatt alakulnak ki (ilyenek például a metiltesztoszteron, az oxymetholone, a fluoxymesterone, a norethandrolone és a metandienone). Olyan májbetegségek alakulhatnak ki, mint pl. az epeutak További információ:

A doppingolás biológiai-orvosi mellékhatásai!

A doppingolás biológiai-orvosi mellékhatásai! A doppingolás biológiai-orvosi mellékhatásai! MAGAS szint A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat Doppingellenes szabályokat állít fel Kereteket biztosít az összehangolt doppingellenes irányelveknek és

Részletesebben

VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT

VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT 2. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga (WADA) a Nemzetközi

Részletesebben

AZ ELSŐ LÉPÉSEK A DOPPINGOLÁS MEGELŐZÉSÉRE! ALAP SZINT

AZ ELSŐ LÉPÉSEK A DOPPINGOLÁS MEGELŐZÉSÉRE! ALAP SZINT Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping AZ ELSŐ LÉPÉSEK A DOPPINGOLÁS MEGELŐZÉSÉRE! ALAP SZINT 2. DIA: Több elmélet van a "doppingolás" szó eredetével kapcsolatban. Az afrikai

Részletesebben

Presentation Anti-Doping Dowload at: www.rookiecup.eu

Presentation Anti-Doping Dowload at: www.rookiecup.eu Presentation Anti-Doping Dowload at: www.rookiecup.eu Dopping-megelőzés KÖSZÖNTÜNK! Aufgabe der NADA Austria? Az Osztrák Antidopping Csoport feladatai A tiszta sportolókat védjük! Mi a dopping? A következő

Részletesebben

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS Hormonok: sejtek, sejtcsoportok által termelt biológiailag aktív kémiai anyagok, funkciójuk a szabályozás, a célsejteket a testnedvek segítségével érik el. Kis mennyiségben hatékonyak,

Részletesebben

Az első lépések a doppingolás megelőzésére!

Az első lépések a doppingolás megelőzésére! Az első lépések a doppingolás megelőzésére! ALAP szint Mi is az a dopping? Teljesítménynövelés tiltott anyagok vagy tiltott módszerek használatával Tisztességtelen magatartás ami egészségügyi kockázattal

Részletesebben

Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok

Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok Mellékvesekéreg (Zona reticularis) Here (Leydig sejtek) (Petefészek) Androgének Dehidroepiandroszteron-szulfát Dehidroepiandroszteron Androszténdion Androgének

Részletesebben

Vizsgáljuk meg a doppingolást egy kicsit közelebbről általánosságban!

Vizsgáljuk meg a doppingolást egy kicsit közelebbről általánosságban! Vizsgáljuk meg a doppingolást egy kicsit közelebbről általánosságban! KÖZÉP szint A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat Doppingellenes szabályokat állít fel A Nemzetközi Doppingellenes liga chartája Kereteket

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Endokrinológia. Közös jellemzők: nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások. váladékuk a hormon

Endokrinológia. Közös jellemzők: nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások. váladékuk a hormon Közös jellemzők: Endokrinológia nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások váladékuk a hormon váladékukat a vér szállítja el - bő vérellátás távoli szervekre fejtik ki hatásukat (legtöbbször)

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tejtermelő tehenek szaporításának nehézségei tenyésztői szemmel A tejtermelés világszerte szinte kizárólag holstein

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai HORMONKEZELÉSEK A prosztatarák kialakulásában és progressziójában kulcsszerepük van a prosztatasejtek növekedését, működését és szaporodását elősegítő férfi nemi hormonoknak, az androgéneknek. Az androgének

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre.

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre. III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral

Részletesebben

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató Bevezetés Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus Szülő- és betegtájékoztató Minden szülő azt várja, hogy gyermeke egészséges lesz. Így azután mélyen megrázza őket, ha megtudják, hogy

Részletesebben

bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris

bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris КDа Céklalé frakcionálás molekuláris tömeg alapján, gélszűrés segítségével (laboratóriumi körülmények között) Egy speciális céklafajta

Részletesebben

Miért pozitív, ami negatív?

Miért pozitív, ami negatív? Miért pozitív, ami negatív? A doppingellenőrzés és az étrend-kiegészítők vizsgálatának rejtelmei HUNGALIMENTARIA 2017 Horváthné Soós Erika Doppingellenes tevékenység szabályai 43/2011.(III. 23.) Korm.

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása:

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Valamennyien hallottunk már arról, hogy a ginzeng mennyire hatékonyan erősíti az immunrendszert és tölti fel energiával a szervezetet.

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

SPORT ÉS A REKOMBINÁNS DNS TECHNIKÁK, BIOTECHNOLÓGIÁK

SPORT ÉS A REKOMBINÁNS DNS TECHNIKÁK, BIOTECHNOLÓGIÁK SPORT ÉS A REKOMBINÁNS DNS TECHNIKÁK, BIOTECHNOLÓGIÁK Biotechnológia és a sport kapcsolata Orvostudományi alkalmazások Aminosavak és fehérjék előállítására régóta használnak mikroorganizmusokat Oltóanyagok

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI SPONDILARTRITISZ/ENTEZITISSZEL ÖSSZEFÜGGŐ ARTRITISZ

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István Fáradásos törések Prof. Dr. Berkes István Probléma Sportolók száma növekszik Sportterhelés fokozódik Képalkotó diagnosztika fejlődése Megfelelő prevenciós stratégia Után-vizsgálatok hiánya Definíció Túlterheléses

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Édes István Kardiológiai Intézet, Debreceni Egyetem Kardiomiociták Ca 2+ anyagcseréje és új terápiás receptorok 2. 1. 3. 6. 6. 7. 4. 5. 8. 9. Ca

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az ember szabályozó szervrendszere: A törzsfejlődés során a növények és az állatok szervezetében

Részletesebben

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Hormonok szerepe a reproduktív működésben érett ivarsejtek létrehozása és fenntartása a megtermékenyítés körülményeinek optimalizálása a terhesség fenntartása,

Részletesebben

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL KÖZÖS STRATÉGIA KIFEJLESZTÉSE MOLEKULÁRIS MÓDSZEREK ALKALMAZÁSÁVAL

Részletesebben

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményei Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményeinek okai Általános szövődmények: az érzéstelenítés anyaga Helyi szövődmények:

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Új terápiás lehetőségek helyzete Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Mucopolysaccharidosisok MPS I (Hurler-Scheie) Jelenleg elérhető oki terápiák Enzimpótló kezelés

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Dózis Gyógyszerforma Alkalmazási mód Tartalom (koncentráció) megnevezés. engedély jogosultja

Dózis Gyógyszerforma Alkalmazási mód Tartalom (koncentráció) megnevezés. engedély jogosultja I. MELLÉKLET FELSOROLÁS: MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY- DÓZIS, ALKALMAZÁSI MÓD, KÉRELMEZŐ ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA A TAGÁLLAMOKBAN Tagállam Forgalomba hozatali engedély

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

A Puregon-kezelést a fertilitási problémák kezelésében jártas orvos felügyelete alatt kell elkezdeni.

A Puregon-kezelést a fertilitási problémák kezelésében jártas orvos felügyelete alatt kell elkezdeni. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Puregon 200 NE/0,5 ml oldatos injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy injekciós üveg 200 NE rekombináns follikulus stimuláló hormon (FSH) tartalmaz 0,5 ml vizes oldatban.

Részletesebben

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium Reproduktív funkciók Nemi hormonok: Androgének Ösztrogének Gesztagének Támpont: 86 (nyomokban 90 is) A nem Genetikai nem Gonadális nem Nemi fenotípus XY XX nemi kromoszómapár here - petefészek férfi -

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Saját gondolataim tapasztalataim a labdarúgó sportoló állóképességének fejlesztéséről: Kondicionális

Részletesebben

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE)

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? Az SLE diagnózisa a panaszok (mint pl. fájdalom), a

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

Betegtájékoztató GLIBEZID 6 MG TABLETTA. Glibezid 6 mg tabletta glimepiride

Betegtájékoztató GLIBEZID 6 MG TABLETTA. Glibezid 6 mg tabletta glimepiride GLIBEZID 6 MG TABLETTA Glibezid 6 mg tabletta glimepiride HATÓANYAG: Hatóanyaga a glimepirid. 6 mg glimepirid tablettánként. SEGÉDANYAGOK: Sárga vas-oxid (E 172), magnézium sztearát, poliszorbát 80, talkum,

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (V. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA

A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA Biológia tanmenet-javaslatunk a 2000 augusztusában hatályba lépett Kerettanterv és a Pedellus Novitas Kiadó Biológia tanterve alapján készült.

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI SPONDILARTRITISZ/ENTEZITISSZEL ÖSSZEFÜGGŐ ARTRITISZ

Részletesebben

Sejtek közötti kommunikáció:

Sejtek közötti kommunikáció: Sejtek közötti kommunikáció: Mi a sejtek közötti kommunikáció célja? Mi jellemző az endokrin kommunikációra? Mi jellemző a neurokrin kommunikációra? Melyek a közvetlen kommunikáció lépései és mi az egyes

Részletesebben

Mit tud a genetika. Génterápiás lehetőségek MPS-ben. Dr. Varga Norbert

Mit tud a genetika. Génterápiás lehetőségek MPS-ben. Dr. Varga Norbert Mit tud a genetika Génterápiás lehetőségek MPS-ben Dr. Varga Norbert Oki terápia Terápiás lehetőségek MPS-ben A kiváltó okot gyógyítja meg ERT Enzimpótló kezelés Őssejt transzplantáció Genetikai beavatkozások

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit.

SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit. ASTONIN 0,1 MG TABLETTA Astonin 0,1 mg tabletta fludrokortizon HATÓANYAG: 0,10 mg fludrokortizon.tablettánként. SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta. szotalol hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta. szotalol hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta szotalol hidroklorid Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni?

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni? Kedves Olvasó! Vaskút Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogramok Vaskút községben elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére. A cél,

Részletesebben

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított).

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított). 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Actraphane 30 InnoLet 100 NE/ml szuszpenziós injekció előretöltött injekciós tollban 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával,

Részletesebben

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát!

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota. (Albert Schweitzer) TARTALOM Önnek van férfigyógyásza? Kincs, ami nincs? Férfiegészség

Részletesebben

Betegtájékoztató NUTROPINAQ 10 MG/2 ML (30 NE) OLDATOS INJEKCIÓ. NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban.

Betegtájékoztató NUTROPINAQ 10 MG/2 ML (30 NE) OLDATOS INJEKCIÓ. NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban. NUTROPINAQ 10 MG/2 ML (30 NE) OLDATOS INJEKCIÓ NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban. Rekombináns DNS technológiával (Escherichia coli) elõállított szomatropin (INN). A NutropinAq hatóanyaga

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

PCOS mellett az élet

PCOS mellett az élet PCOS mellett az élet Dr. Semjéni Mariann PCOS Amazonok alapítója Budapest 2018. 07. 14. Naja Forest Szakmai Nap A bajok okai Életmód GnRH- LH/FSH- androgén hormonok tengely Genetika Magzati korban az anya

Részletesebben

A keringési rendszer rendellenességei

A keringési rendszer rendellenességei A keringési rendszer rendellenességei Vérszegénység (anaemia) Szerkesztette: Vizkievicz András A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek száma, vagy a hemoglobin mennyisége túl alacsony,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

Tények a magas vérnyomásról

Tények a magas vérnyomásról 4 Magas vérnyomás Dr. Rath Cellular Health TM sejtegészségi ajánlásai a megelőzéshez és a kiegészítő terápiához Tények a magas vérnyomásról: Dr. Rath sejtegészségi ajánlásai - Egészségi előnyök a betegek

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások III. MELLÉKLET Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások Megjegyzés: A későbbiekben szükség lehet arra, hogy adott esetben a Referencia-tagállammal együttműködve,

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

Gyermekkori Dermatomiozitisz

Gyermekkori Dermatomiozitisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Dermatomiozitisz Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI DERMATOMIOZITISZ 1.1 Milyen betegség ez? A gyermekkori dermatomiozitisz (JDM) az izmokat és a

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

NANOS. Patient Brochure. Endokrin orbitopathia (Graves-Basedow-kór)

NANOS. Patient Brochure. Endokrin orbitopathia (Graves-Basedow-kór) NANOS Patient Brochure Endokrin orbitopathia (Graves-Basedow-kór) Copyright 2015. North American Neuro-Ophthalmology Society. All rights reserved. These brochures are produced and made available as is

Részletesebben

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 MAGNÉZIUM Az emberi szervezet egészséges működéséhez vízre, táplálékra és a benne megtalálható sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Plavix 75 mg filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

A legdrágább sportoló, a sérült sportoló! TATA 2018 GYAKORLATI EDZŐ TOVÁBBKÉPZÉS

A legdrágább sportoló, a sérült sportoló! TATA 2018 GYAKORLATI EDZŐ TOVÁBBKÉPZÉS A legdrágább sportoló, a sérült sportoló! TATA 2018 GYAKORLATI EDZŐ TOVÁBBKÉPZÉS FARKAS János, MBA A legdrágább sportoló, a sérült sportoló! A sportsérülés miatt a játékos a felkészülésbe fektetett rengeteg

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Azalia 75 mikrogramm

Részletesebben

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu)

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Immunológia I. 2. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Az immunválasz kialakulása A veleszületett és az adaptív immunválasz összefonódása A veleszületett immunválasz mechanizmusai A veleszületett

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE A KÜLÖNBÖZŐ SZERVRENDSZEREK BETEGSÉGEINEK MEGELŐZÉSE BALESET MEGELŐZÉS, MÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSE A GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORBAN

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK DEPRESSZÁNSOK I. Nyugtatók, altatók, szorongásoldók, hatása révén az alkohol is. Barbiturátok (legrégibb altatók, nyugtatók):

Részletesebben

Betegtájékoztató GLIMEPIRID-RATIOPHARM 4 MG TABLETTA. Glimepirid-ratiopharm 4 mg tabletta. HATÓANYAG: Glimepirid. 4 mg glimepirid tablettánként.

Betegtájékoztató GLIMEPIRID-RATIOPHARM 4 MG TABLETTA. Glimepirid-ratiopharm 4 mg tabletta. HATÓANYAG: Glimepirid. 4 mg glimepirid tablettánként. GLIMEPIRID-RATIOPHARM 4 MG TABLETTA Glimepirid-ratiopharm 4 mg tabletta HATÓANYAG: Glimepirid. 4 mg glimepirid tablettánként. SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, A típusú karboximetil-keményítõ-nátrium, mikrokristályos

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben