A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT"

Átírás

1 Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT Az oktatási anyag magas szintjének megértéséhez a doppingszerek területén elsajátított, alapvető ismeretekre mindenképpen szükség lesz. Az oktatási anyag kizárólag az emberi testben kialakuló mellékhatásokkal foglalkozik. Ha a dopping megelõzésével kapcsolatos alapvetõ ismeretekre lenne szükség, akkor az oktatási anyag alap és közép szintjének elsajátítását ajánljuk. Mi több, szeretnénk megemlíteni és hangsúlyozni, hogy a "A doppingolás orvosibiológiai mellékhatásai" címû Kongresszusi kézikönyv ezen a kivonaton túl is fontos részleteket tartalmaz, amit a magas szintû bemutatók alkalmával szintén használhatnak háttérinformációk bemutatására. A Kongresszusi kézikönyv ingyen letölthetõ errõl a webcímrõl: 2. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga (WADA) a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatot az alábbiak szerint határozza meg: "A mai napig az egyik legfontosabb eredmény a sportban elterjedő doppingolás elleni küzdelemben az egységes doppingellenes szabályok felállítása, elfogadása és érvényesítése volt, ez pedig a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat (röviden Szabályzat). A Szabályzat az a kulcsfontosságú dokumentum, mely keretet biztosít az összehangolt doppingellenes irányelvek, szabályok és rendelkezések alkalmazására a sportszervezetek és a hatóságok számára. A Szabályzat négy, az alábbi különböző területeken működő doppingellenes szervezetek működésének összehangolását célzó nemzetközi szabvány alapján működik: Tesztelés, laboratóriumok, terápiás célú engedélyezés (TUE) és a Tiltott anyagok és módszerek listája.. A teljeskörű leírás és maga a dokumentum a weboldalról tölthető le. Ábra: A Nemzetközi Doppingellenes Liga doppingellenes irányelveinek általános felépítése a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat értelmében. A WADA és a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat ( A Szabályzat ) ( Nemzetközi, független megfigyelõ testület, melynek célja, hogy További információ:

2 szabályozza/felügyelje a doppingolás elleni nemzetközi küzdelmet és megteremtse annak kereteit ( A Szabályzat segítségével). NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság), NPB (Nemzetközi Paraolimpiai Bizottság), NSE (Nemzetközi Sportszövetségek) ( Feladatuk a tesztelés és szankcionálás Kormányzatok ( Pénzügyi, politikai és szerkezeti és rengeteg más jellegû segítség OOB (Országos Olimpiai Bizottságok), OPB (Országos Paraolimpiai Bizottságok), OSE (Országos Sportszövetségek) ( Feladatuk a Szabályzat betartása ODESZ (Országos Doppingellenes Szervezetek), RDESZ (Regionális Doppingellenes Szervezetek) ( Feladatuk az ország saját atlétáinak tesztelés mind a versenyeken, mind a versenyeken kívül és a doppingellenes szabálysértések elleni jogi fellépés és doppingellenes oktatás. Sportolók és kíséretük ( A Szabályzat betartása. LAB (Laboratóriumok) ( doppingvizsgálatok kiértékelése SDB (Sportügyi Döntõbíróságok) A sporttal kapcsolatos jogi vitás kérdések rendezése 3. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat értelmében az alábbiak minősülnek szabálysértésnek: 2.1 Bármilyen tiltott anyag vagy anyagcsere-származékainak esetleg azt jelzõ más vegyületeknek a jelenléte bármilyen, sportolótól származó mintában 2.2 Tiltott anyagok vagy tiltott módszerek használata vagy használatának megkísérlése 2.3 A mintavétel megtagadása vagy megakadályozása megfelelõ indoklás nélkül, annak ellenére, hogy az illetõ sportolót jogilag a rá vonatkozó doppingellenes elõírások erre kötelezik, illetve a mintavétel bármilyen más módon történõ elutasítása 2.4 Az adott sportolóra vonatkozó, versenyen kívüli tesztelés követelményeinek megsértése, ide értendõ a tartózkodási helyre vonatkozó adatok megadása és a megfelelõ indoklás miatt elhalasztott vagy elmulasztott vizsgálatok pótlása is. További információ:

3 2.5 A doppingvizsgálatok bármely részének manipulálása vagy erre tett bármilyen kísérlet 2.6 A tiltott anyagok és módszerek birtoklása 2.7 Tiltott anyagok vagy tiltott módszerek forgalmazása. 2.8 Tiltott anyag vagy tiltott módszer alkalmazása vagy arra tett kísérlet bármilyen sportolón, illetve a doppingellenes szabályok megsértését vagy annak kísérletét támogató, ösztönzõ, arra felbujtó magatartás, illetve ilyen esetek elhallgatása vagy bármilyen más módon történõ részvétel ilyen jellegû esetekben. A 2003-as Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat teljes tartalma elérhető az alábbi webcímen: 4. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga által összeállított Tiltott lista" a következőket tartalmazza: Minden esetben tiltott anyagok (mind versenyeken, mind versenyeken kívül tiltott anyagok) S1. Anabolikus szerek S2. Hormonok és hormonszerű anyagok S3. Béta-2 agonisták S4. Hormon antagonisták és a hormonok hatását módosító szerek S5. Diuretikumok és egyéb, doppingszereket elrejtő anyagok Minden esetben tiltott módszerek (mind versenyeken, mind versenyeken kívül tiltott anyagok) M1. Az oxigénszállítás serkentése M2. Kémiai és fizikai manipuláció M3. Genetikai dopping Versenyeken tiltott módszerek és anyagok S6. Élénkítőszerek S7. Kábítószerek S8. Cannabis hatású vegyületek S9. Glüko-kortiko-szteroidok További információ:

4 Bizonyos sportágakban tiltott anyagok P1. Alkohol (pl. íjászatban, autó- és motorsportokban, stb. tiltott) P2. Béta-blokkolók (pl. a versenybobozásban, síelésben és hódeszkázásban [ugró, freestyle, halfpipe], birkózásban tiltottak) A listát minden évben frissítik és közzéteszik. A jelenleg hatályos Tiltott listát a webcímről lehet letölteni. 5. DIA: A doppingellenes szabályokkal történő együttműködés feltétele, hogy valamennyi sportolót bizonyos, meghatározott vizsgálati csoportokban teszteljenek. A nemzetközi sportszövetségek feladata, hogy a hozzájuk tartozó, nemzetközi szintű sportolók tesztcsoportjait kialakítsák, ugyanakkor az országos doppingellenes szervezetek feladata, hogy az adott ország sportolóinak regisztrált tesztcsoportjait kialakítsák. A tesztelést úgynevezett célzott tesztelés formájában kell végezni, ez azt jelenti, hogy a sportolók nem véletlenszerűen kerülnek kiválasztásra. Emellett, versenyek közben (a versenyek során tiltott anyagok és módszerek kiszűrésére) és a versenyeken kívül is tesztelni kell (a versenyeken kívül tiltott anyagok és módszerek kiszűrésére). A tesztelési eljárások két típusra oszthatóak. Az egyik az előre bejelentendő tesztelés, a másik pedig az előre be nem jelentendő tesztelés, amely a leginkább választandó eljárás. Ha a tesztelést előre bejelentik, akkor legkésőbb hat órán belül le kell folytatni. Ha előre be nem jelentendő tesztelés történik, akkor a sportoló behívását követő legfeljebb egy órán belül tesztelni kell. Ebben az egy órás időszakban a tesztelendő sportolókat folyamatosan figyelni kell. A 2003-as Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat és a teszteljárásokkal kapcsolatos eredeti tartalom elérhető az alábbi webcímen: 6. DIA: A doppingvizsgálatra szánt minta vizeletminta vagy vérminta lehet. A legtöbb minta még ma is vizeletminta. Bár egyre több vérminta (két A és B minta, egyenként 3 milliliternyi vérrel) kerül vizsgálatra a tiltott anyagok és módszerek jelenlétének kizárásához. További információ:

5 Ma a vérvételt leginkább a sportolók egészségügyi állapotának felmérésére használják (pl. a megnövekedett hematokrit szintek ellenőrzése sífutóknál ez ugyanis növeli az artériás magas vérnyomást és a thromboembóliás szövődmények kialakulásának veszélyét). 7. DIA: A WADA irányelvei alapján a Terápiás használatra történő engedélyezés meghatározása: A Terápiás célra történő engedélyezés (TUE) olyan engedélyezési eljárás, mely során valamilyen tiltott anyag szedését engedélyezik jól meghatározott és kellően behatárolt körülmények között. A TUE engedélyeket a TUE eljárásokra vonatkozó nemzetközi egyezményekkel összhangban kell kiadni. Bármilyen, a Tiltott listán szereplő anyag esetében külön TUE engedélyeztetést kell kérni. A kérdéses szertől és annak alkalmazási módjától függően, vagy standard TUE eljárás, vagy rövidített TUE (ATUE) eljárást foganatosítható. Valamennyi, tiltott anyag vagy módszer alkalmazására orvosi célból rászoruló sportoló esetében továbbra is kötelező a tesztelés és TUE engedélyt kell kérjenek az illetékes doppingellenes szervezetektől (DESZ). TUE engedélyeztetéshez a sportoló köteles megbízható és helytálló orvosi adatokkal alátámasztott, jól dokumentált egészségügyi állapottal indokolnia a benyújtott kérvényt. A TUE engedély kiadásához szükséges négy kritériumot a TUE nemzetközi szabályai rögzítik: 1. A sportoló köteles bizonyítani, hogy jelentős egészségkárosodást szenvedne el, ha a tiltott anyag vagy tiltott módszer alkalmazását elhagyná akut vagy krónikus betegsége kezelése során (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.2-es cikkelye). 2. A tiltott anyag vagy tiltott módszer nem fokozhatja a fizikai teljesítőképességet nagyobb mértékben, mint ami az orvosilag igazolt betegség kezelésének hatására kialakuló normális egészségi állapot helyreállása nyomán elvárható Bármilyen tiltott anyag vagy tiltott módszer használata, amely bármilyen endogén hormon alacsony normális szintjét növeli, nem tekinthető elfogadható mértékű beavatkozásnak (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.3-as cikkelye). A fizikai teljesítőképesség fokozása" alatt értendő: a sportoló fizikai teljesítményszintjének a betegség fennállása előtti szintre történő visszaállása. Ez azt jelenti, hogy az adott sportoló fizikai teljesítménye bizonyos mértékben javulhat a kezelés hatására, de ez nem haladhatja meg a sportoló betegsége előtti teljesítményszintjét. 3. Nincs megfelelő terápiás alternatíva a tiltott szer vagy tiltott módszer helyett (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.4-es cikkelye). További információ:

6 A megfelelő terápiás alternatíva fogalma esetében két pontot szükséges külön kiemelni: - Csak elfogadott és az orvosi irodalomban leírt gyógyszerek minősülnek lehetséges alternatívának. - Az, hogy mi számít elfogadottnak és az orvosi irodalomban leírt gyógyszernek, az egyes országoktól is függhet. Ezeket a különbségeket figyelembe kell venni, pl. egy adott gyógyszert egy bizonyos ország már engedélyezte, de egy másik még nem, mert még bevizsgálás alatt van, stb. 4. A tiltott szer vagy tiltott anyag használatának szükségessége, sem részben, sem egészben nem lehet valamilyen, az adott szer nem terápiás jellegű felhasználásának vagy bármilyen más, a tiltott listán lévő szer felhasználásának a következménye. (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.5-ös cikkelye). TUE engedélyt csak akkor szabad kiadni, ha mind a négy feltétel teljesült. A Terápiás célú engedélyeztetésekkel (TUE) kapcsolatos teljeskörű leírást az alábbi weboldalról lehet letölteni: 8. DIA: A legtöbb doppingszer eredetileg gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény. Ezeket a gyógyszereket bizonyos betegségek kezelésére használják. Éppen ezért, ezeknek a gyógyszereknek egyrészről vannak a betegségre gyakorolt kedvező hatásai, ugyanakkor vannak nemkívánatos mellékhatásaik is. Ezeket az orvosi-biológiai mellékhatásokat speciális kutatások során vizsgálják, és ezek eredményeképpen a mellékhatásokat a kezelt betegség okozta egészségügyi problémák viszonylatában elfogadhatónak ítélik meg. A fő probléma ezeknek a gyógyszereknek a fizikai teljesítmény fokozására történő használatával az, hogy egyébként egészséges sportolók szedik a gyógyszereket anélkül, hogy valójában szükségük lenne azok hatásaira. Továbbá a legtöbb ilyen módon felhasznált anyagot a farmakológiai dózisoknál jóval nagyobb adagokban szedik, különböző kombinációkban ( halmozva"), az ezt megelőző orvosi vizsgálatok nélkül, ami valójában beláthatatlan orvosi-biológiai mellékhatásokat okozhat. Ábra: Az orvosi célra felhasznált gyógyszerek és a sportolók által illegálisan használt gyógyszerek közötti kapcsolat. Az orvosi célokra felhasznált gyógyszerek terápiás hatásukat farmakológiai adagolásban fejtik ki, ugyanakkor a fizikai teljesítõképesség fokozására használt gyógyszerek veszélyes mellékhatásait a farmakológiai dózisoknál jóval nagyobb adagok váltják ki. Mindezek További információ:

7 eredményeképpen a mellékhatások lehetnek rövidtávúak, visszafordíthatóak, visszafordíthatatlanok vagy akár késõi egészségkárosodást okozóak is. 9. DIA: Tekintsük át azokat a szervrendszereket, melyekre a doppingszerek jelentős hatással bírnak. Ezeket a szervrendszereket részletesen is tárgyaljuk majd az előadás során: - Szív-és érrendszer - Vér- és érképző rendszer - Bőr - Máj - Csont- és izomrendszer - A belső elválasztású mirigyek rendszere - A központi idegrendszer - Immunrendszer A gének témaköre (genetikai dopping) természetesen nem sorolható be egyértelműen a szervrendszerek körébe, de a téma aktualitása miatt röviden ezt is tárgyalni fogjuk. 10. DIA: A szív- és érrendszerben számos tiltott szer fejthet ki orvosi-biológiai mellékhatásokat. Az orvosi-biológiai mellékhatások jellege a bevitt gyógyszer típusától, valamint a beszedett mennyiségtől és a használat időtartamától, sőt, a szervezet érzékenységétől is függ. A gyógyszerek által kiváltott reakciók tekintetében nagyon nagy az eltérés az egyes emberek között. A sportolók általában nagyobb adagokat szednek be, mint a klinikai vizsgálatokban tesztelt, terápiás célból adott dózisok. Több gyógyszer kombinációja gyakran okozhat függőséget, és a mellékhatások kockázata is nagyobb. A doppingolás orvosi-biológiai mellékhatásai közül a szív-és érrendszerre gyakorolt hatások lehetnek a legártalmasabbak. A szív-és érrendszerre orvosi-biológiai mellékhatásokat leginkább kifejtő tiltott szerek (Deligiannis és munkatársai szerint) az alábbiak: Anabolikus androgén szteroidok (leggyakrabban jelentkező hatások) > kokain > efedrin > hgh, béta-2 agonisták > cannabis hatású szerek > glükokortikoszteroidok > erythropoetin > diuretikumok, kábítószerek (legkevésbé gyakran jelentkező hatások). Ezek a gyógyszerek okozhatnak: További információ:

8 Szívritmuszavarokat > hirtelen szívhalált > magas vérnyomást > szívinfarktust > szívelégtelenséget > koszorúér-betegségeket > bal kamra megnagyobbodást. Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: DIA: A tiltott szerek öt különböző mechanizmusa okozhat szív- és érrendszeri mellékhatásokat. Az első az úgynevezett érelmeszesedéses mechanizmus. Az anabolikus androgén szteroidok érelmeszesedést okozó hatását a lipoprotein anyagcsere változásai okozzák. Az AAS-ek szedésének eredményeképpen csökken a magas denzitású lipoprotein (HDL) koleszterin szintje, ugyanakkor nő az alacsony denzitású lipoprotein (LDL) koleszterin mennyisége. Ezek a hatások alapvető fontosságúak a vérerek elmeszesedése szempontjából. Éppen ezért ennek köszönhetően növekszik a hirtelen szívhalál, artériás magas vérnyomás vagy thromboembóliás betegségek kockázata. A felső ábra tartalma: Megnövekedett koszorúerek, a normálisnál vastagabb media és kiszélesedett intima szövetrétegekkel (EVG-festés, 100:1 arányú nagyítás). Az alsó ábra tartalma: Korábbi infarktus, aneurysma és thrombus; a belső képen: A jobb koszorúér ectasiája. Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Tischer, Heyny-von Haußen, Mall & Doenecke (2003): Koronarthrombosen und -ektasien nach langjähriger Einnahme von anabolen Steroiden; Z Kardiol 92: Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: További információ:

9 12. DIA: A tiltott szerek öt különböző mechanizmusa okozhat szív- és érrendszeri mellékhatásokat. A másodikat úgy fogalmazhatjuk meg, mint a trombóziskeltő mechanizmus. Az anabolikus androgén szteroidok befolyásolják a véralvadási rendszert. Egyrészt növelik a vérlemezkék összetapadási képességét, a trombin és plazmin véralvadási faktorok elválasztását, másrészről pedig az anabolikus androgén szteroidok csökkenthetik a fibrinolitikus aktivitást és a prosztaciklin termelődését. Mindezek következtében az anabolikus androgén szteroidok használata növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, pl. az angina pectoris vagy szívinfarktus előfordulását. Az ábra tartalma: Az a. coronaria sinistra (bal koszorúér) angiográfiás felvétele. A RIVA (Ramus interventricularis anterior elülső kamrák közti ág) eredésétől 2 cm-re 3 cm hosszú thrombus van. Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Tischer, Heyny-von Haußen, Mall & Doenecke (2003): Koronarthrombosen und -ektasien nach langjähriger Einnahme von anabolen Steroiden; Z Kardiol 92: Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: DIA: A tiltott szerek öt különböző mechanizmusa okozhat szív- és érrendszeri mellékhatásokat. A koszorúérgörcsöket okozó mechanizmus" a harmadik. Általánosságban elmondható, hogy a nitrogénoxid egy, az erek belső fala által kiválasztott, a simaizmok összehúzódását gátló anyag, ami tágítja az ereket. Ebben a folyamatban az anabolikus androgén szteroidok gátolhatják a nitrogénoxid termelődését, ami sok esetben érgörcsöket válthat ki. Rosszabb esetekben ez az érgörcs akár szív- és érrendszeri ischaemiát (a vérellátás zavarát), vagy akár infarktust is okozhat. További információ:

10 Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: DIA: A tiltott szerek öt különböző mechanizmusa okozhat szív- és érrendszeri mellékhatásokat. A negyedik az úgynevezett közvetlen sejthalált okozó mechanizmus". Az anabolikus androgén szteroidok által kiváltott növekedés a szívizomsejtek megnagyobbodását okozhatja, ami a normális anatómiai szerkezet különböző zavaraihoz vezethet. A szívizomsejtek megnagyobbodása miatt elégtelenné válhat az ereken keresztül szállított oxigén mennyisége. Ráadásul a szívizomsejtek fibrotizálhatnak (hegesedhetnek) és ezáltal csökken a szív teljesítõképessége. Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: DIA: A tiltott szerek öt különböző mechanizmusa okozhat szív- és érrendszeri mellékhatásokat. Az utolsó az úgynevezett degeneratív elváltozásokat kiváltó hatás. Fineschi és munkatársai (2006) felvetették, hogy a szívrohamot a katekolaminok okozta mérgezés okozhatja az izmokban, ami a szívizmok elhalásán és szívizmokon belül található szimpatikus idegsejtek degeneratív elváltozásain keresztül kamrafibrillációt válthat ki. További információ:

11 Fineschi, Baroldi, Monciotti et al. (2001): Anabolic steroid abuse and cardiac sudden death: a pathologic study. Arch Pathol Lab Med, 125: Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: DIA: Két olyan, széles körben ismert anyag van, ami befolyásolja a vér- és érképző rendszert. Egyrészről ott van az erythropoetin és hozzá hasonló vegyületek, másrészről ott vannak az autogén és allogén transzfúziós módszerek. Az orvosibiológiai mellékhatások ennek megfelelően a vér összetételének változásaiból erednek. Az erythropoetin növeli a vérben található vörösvérsejtek vagy más néven erythrocyták számát, a transzfúzió pedig azonnal megnöveli a keringő vértérfogat nagyságát. Ennek következtében a mélyvénás trombózis, tüdőembólia, koszorúerek vagy agyi erek trombózisa vagy fertőző betegségek a szokásosnál jóval gyakrabban fordulhatnak elő. 17. DIA: Ez a dia az érrendszert mutatja be annak két fő részével: Az artériás és vénás rendszerrel. Mindkét rész különböző klinikai betegségeket okozhat. A serkentett vörösvérsejt-termelés növeli a vörösvérsejtek számát, a hemoglobin mennyiségét és a hematokrit értékét, ami növeli a vér viszkozitását és alvadékonyságát. Az artériás rendszer elváltozásai az agyban és a koszorúerekben okozhatnak trombózist, a vénás rendszer elváltozásai pedig mélyvénás trombózist vagy tüdőembóliát válthatnak ki. Jelkmann (2001): Beneficial and adverse Effects of Erythropoietin Therapy in Peters, Schulz, Michna: Biomedical Side Effects of Doping. Wissenschaftliche Berichte und Materialien des Bundesinstitutes für Sportwissenschaft 13; Sport und Buch, Köln 2001, p További információ:

12 18. DIA: Az érrendszer és a vérrendszer az egész szervezetet O 2 -nel látja el. Különösen stresszes helyzetekben, mint például hosszú távú erőkifejtés esetén a vázizomzat működése szempontjából a teljesítményt leginkább meghatározó tényező a megfelelő O 2 -kínálat. Ezt a fajta állóképességet több tényező határozza meg. Az O 2 - kínálat a maximális szívteljesítménytől és a maximális O 2 felvételtől függ. Főleg a hemoglobin megnövelt koncentrációja növelheti a fizikai teljesítményt. Az O 2 -hordozó molekulák ilyen módon történő manipulálása az érrendszerben bekövetkező orvosibiológiai mellékhatásokkal jár együtt. Jelkmann (2001): Beneficial and adverse Effects of Erythropoietin Therapy in Peters, Schulz, Michna: Biomedical Side Effects of Doping. Wissenschaftliche Berichte und Materialien des Bundesinstitutes für Sportwissenschaft 13; Sport und Buch, Köln 2001, p DIA: Ez az ábra a vörösvérsejtek keletkezésének élettani mechanizmusát szemlélteti és bemutatja a gyógyszeres beavatkozás támadáspontját is. Az O 2 -szállítás szabályozásának útvonala a vesénél kezdődik és a vörös csontvelőn keresztül az izmokig vezet. A gyógyszeres beavatkozás célja, hogy a belső elválasztású erythropoetin termelését serkentse. Az erythropoetin nem rendeltetésszerű használata a csontvelőben megnövekedett sejtosztódást okoz, melynek köszönhetően növekszik a vörösvérsejtek száma. Az élettani és legális serkentőmódszerek edzés és hypoxia segítségével váltják ki ezt a hatást. Eredeti kivonat: Elliot S (2008): British Journal of Pharmacology, : Erythropoiesis-stimulating agents and other methods to enhance oxygen transport (A vörösvérsejtek osztódását serkentő anyagok és más, az oxigénszállítást fokozó módszerek) Az oxigén az élet elengedhetetlen feltétele, a szervezet ezért igen kifinomult módszerrel gyűjti össze az oxigént a tüdőből és szállítja a szövetekbe. A vörösvértestekben (VVT-kben) található hemoglobin a vér kulcsfontosságú oxigénszállító vegyülete, a VVT-k számát pedig a szervezet az oxigén igényétől függően nagyon szorosan szabályozza. Az oxigénkínálat a sportteljesítmény szempontjából alapvető fontosságú szerepet játszik, az oxigén szövetekbe történő szállítását serkentő anyagok pedig növelik a nagy oxigénigényű folyamatokhoz szükséges testi erőt. Az oxigénszállítást serkentő korai módszerek között olyan eljárások jelentek meg, mint a nagy magasságokban végrehajtott edzés és a További információ:

13 későbbiekben a VVT-koncentrációval történő transzfúzió. A VVT-k képződésének megértésében áttörést jelentett az erythropoetin (EPO) felfedezése és az EPO génjének klónozása. Az EPO gén klónozása után kereskedelmi forgalomban is megjelent a rekombináns humán EPO (rhuepo). Az ilyen és ehhez hasonló, az oxigén szállítását befolyásoló anyagok törvényes használata különösen fontos a vérszegénység (alacsony hemoglobin szint) kezelésében, krónikus vesebetegségben szenvedő betegeknél, vagy olyan rákos betegeknél, akiknél a kemoterápia vérszegénységet váltott ki. Ugyanakkor a versenysportokban az rhuepo-t törvénytelen módon az állóképesség és fizikai teljesítmény javítására kezdték használni. Az ilyen szerek betiltása és tesztelése egyfajta macska-egér játékhoz vált hasonlóvá, mivel a tesztelő laborok megpróbálják kimutatni, hogy az adott sportoló a teljesítménye fokozására (doppingolására) használ-e valamilyen gyógyszert vagy vérkészítményt, ugyanakkor bizonyos sportolók olyan szereket próbálnak használni, amiket nem lehet kimutatni. Ez a cikk megvizsgálja az aerob teljesítőképesség fokozására jelenleg használatos módszereket és a törvénytelen használatot igazoló tesztelési módszereket. Az ábra tartalma: Az egész szervrendszer és az O 2 -szállítás lehetőségei a szervezetben, illetve az oxigénszállítás serkentésének módszerei. 20. DIA: A bőr klinikai vizsgálatával bemutatható, mennyire káros az anabolikus androgén szteroid szerek használata. Az anabolikus androgén szteroidokhoz hasonló vegyületek vagy glükokortikoszteroidok használata esetén főleg hosszú távon feszüléses striák vagy acnék alakulhatnak ki. Más, szemmel is jól látható mellékhatások, például androgén hajhullás és hypertrichosis is kialakulhatnak, mindkettő kevésbé gyakori. A glükokortikoszteroidok a szövetek sorvadását, a sebgyógyulás gátlását és a bőr elgyengülését okozhatják. Más, igen szerteágazó orvosi-biológiai mellékhatások is ismertek. A serkentő- és kábítószerek, a kortikotropin, az erythropoetin és alkohol olyan anyagok, melyekkel ritkábban élnek vissza, ezért a bőrre gyakorolt mellékhatásaikat ritkán írják le. A serkentőszerek (főleg amfetaminok) használata nagyon gyakran jár együtt kiszáradással. A kábítószerek nem rendeltetésszerű használata urticariát, erythemát és viszketést okozhat. A kortikotropin használata bizonyos esetekben okozhat általános allergiás reakciókat, az erythropoetin használata pedig gyakran helyi allergiás reakciókat válthat ki (pl. az injekció helye körül). Az alkohol a bőr idő előtti öregedését okozhatja. További információ:

14 21. DIA: A súlyemelés során anabolikus androgén szteroidokat szedő sportolókon jóval gyakrabban jelennek meg feszüléses striák. Ilyenkor a bőrszövet sorvadásnak indul, főleg a test fokozott stressznek kitett tájékain, például a vállakon, háton, mellkason és felső végtagokon. A bőr feszülését a nagy intenzitású edzés okozza. A képeken az intenzív súlyemelés és anabolikus androgén szteroid használat miatt kialakult feszüléses striákra látható két példa. A felső ábra tartalma: Intenzív súlyemelés miatt kialakult feszüléses striák Az alsó ábra tartalma: Egy testépítőn kialakult feszüléses striák. Karamfilov & Elsner (2002): Sport als Risikofaktor und therapeutisches Prinzip in der Dermatologie; Hautarzt, 53: Wollina, Pabst, Schönlebe, Abdel-Naser, Konrad, Gruner, HAroske, Klemm & Schreiber (2007): Side effect of topical androgenic and anabolic substances and steroids. A short review. Acta Dermatoven APA, 16 (3): DIA: Olyan fiatal és erős sportolóknál, akik a hátukon és/vagy mellkasukon kialakult acnékat észlelnek, forduljanak orvoshoz. Ezek lehetnek úgynevezett szteroid acnék, amit az anabolikus androgén szteroidok nem rendeltetésszerű használata okoz. A szteroidok serkentik a faggyúmirigyek működését, ezért a normálisnál több faggyú termelődik, növekszik a bőrfelszínt borító lipidek mennyisége, és a szokásosnál többször alakulnak ki acnék a bőr saját baktériumai miatt. Eredeti kivonat: Melnik et al. (2007): J Dtsch Dermatol Ges. 5(2), : Abuse of anabolic-androgenic steroids and bodybuilding acne: an underestimated health problem (Az anabolikus-androgén szteroidok nem rendeltetésszerű használata és a testépítőkön megjelenő acnék: egy alábecsült probléma) Az anabolikus-androgén szteroidokat használók száma (AAS) a Németország területén található fitness klubokban és más helyeken riasztó mértékben növekszik. Az ilyen szereket használók 48,1%-a az egészségügyi rendszeren keresztül szerzi be a szteroidot. Az AAS-sel visszaélõk 32,1%-ánál maguk az orvosok is részt vesznek a szer felírásában vagy a felhasználók vizsgálatában. Amellett, hogy az AAS vegyületeknek életveszélyes szív- és érrendszeri, májkárosító és pszichiátriai hosszú távú hatásaik vannak, az AAS-et használók 50%-ában acnék is kialakulnak, További információ:

15 ami az AAS használat egy fontos klinikai jelzõfaktora lehet, fõleg a év közötti fiatal férfiak esetében. Az AAS mind az acne conglobata, mind pedig az acne fulminans kialakulását elõidézheti. A bõrgyógyászok feladata, hogy felismerjék a testépítõkön kialakult acnékat, ezek alapján AAS használatra gyanakodjanak, és figyelmeztessék a beteget a lehetséges egészségügyi veszélyekrõl. A felső ábra tartalma: Papulosus-pustulosus acne anabolikus-androgén szteroidok hatására Az alsó ábra tartalma: Acne conglobata anabolikus-androgén szteroidok hatására 23. DIA: A máj az anyagcsere és méregtelenítés szempontjából legfontosabb szervünk. A máj egy nagyon intenzív vérellátású szerv, a máj anatómiája olyan, hogy a májsejtek folyamatosan kapcsolatban álljanak a vérkeringéssel. Az anyagcsere-folyamatok során a máj epét termel, ami fontos a zsíremésztés szempontjából. A májsejtek főbb típusait a metabolikus aktivitású parenchymasejtek, a támasztószövet szerepét betöltő stromasejtek és a külső anyagokat fagocitáló, úgynevezett Kupfer sejtek képezik. A legtöbb gyógyszert a máj bontja le, ezért a legtöbb orvosi-biológiai mellékhatás a májszövetet érinti. Az anabolikus-androgén szteroidok főleg epeúti elzáródást, epepangást, májbevérzéseket, májsejtrákot és a lipoproteinek szabályozásának zavarát okozhatják. A hormonok és hormonszerű anyagok a szervek általános növekedését és működésbeli zavarait befolyásolják. Élénkítőszerek hatására kialakulhat akut májelégtelenség és májgyulladás is. A kábítószerek, alkohol és béta-blokkolók akut májelégtelenséget, zsírmájat (steatosis hepatist) és májzsugort okozhatnak, illetve más, nem kifejezetten típusos felső hasi tünetek is megjelenhetnek. Müller-Platz, Nishino & Sarikaya (2007): Gastrointestinal tract and liver. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p DIA: A máj anabolikus androgén szteroid kezelés hatására kialakuló működésbeli zavarai és betegségei főleg a 17-α-alkilált szteroidok miatt alakulnak ki (ilyenek például a metiltesztoszteron, az oxymetholone, a fluoxymesterone, a norethandrolone és a metandienone). Olyan májbetegségek alakulhatnak ki, mint pl. az epeutak További információ:

VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT

VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT 2. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga (WADA) a Nemzetközi

Részletesebben

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/19 Népbetegségek I. Anyagcsere betegségek Dr. Borda Ferenc 1. Cukorbetegség A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben

Részletesebben

A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában

A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS /tervezet/ Rikk János A magnetoterápia alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédség hivatásos állománya életminőség-javításában Témavezető: Dr habil Kóródi Gyula PhD NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI

Részletesebben

NUTRITION & HEALTH VII. évfolyam, 2. szám * A Magyar Fitness Szövetség tudományos hírlevele * 2001. november

NUTRITION & HEALTH VII. évfolyam, 2. szám * A Magyar Fitness Szövetség tudományos hírlevele * 2001. november TÁPLÁLKOZÁS ÉS EGÉSZSÉG NUTRITION & HEALTH VII. évfolyam, 2. szám * A Magyar Fitness Szövetség tudományos hírlevele * 2001. november Prof. Dr. Szedlák-Vadócz Valéria Rhodiola rosea 11 / 2 oldal Tartalom

Részletesebben

A myeloma multiplex. Nemzetközi Myeloma Alapítvány. A csontvelő rákos megbetegedése. A gyógymód megtalálása életek javítása Betegek kézikönyve

A myeloma multiplex. Nemzetközi Myeloma Alapítvány. A csontvelő rákos megbetegedése. A gyógymód megtalálása életek javítása Betegek kézikönyve Nemzetközi Myeloma Alapítvány A myeloma multiplex A csontvelő rákos megbetegedése A gyógymód megtalálása életek javítása Betegek kézikönyve Kiadta a Nemzetközi Myeloma Alapítvány (IMF) Nemzetközi Myeloma

Részletesebben

Veseelégtelenséggel élni

Veseelégtelenséggel élni Veseelégtelenséggel élni Kézikönyv a megelőzésről és önmagunk gondozásáról Írta: Kerstin Bergström és Per Åke Zillén Fordította: Kiss Gergely A magyar kiadást szerkesztette: Prof. Dr. Rosivall László A

Részletesebben

A RENDSZERES FIZIKAI AKTIVITÁS SZOMATIKUS HATÁSAI MENS SANA IN CORPORE SANO ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK SOMATOLOGICAL EFFECTS OF REGULAR PHYSICAL ACTIVITY

A RENDSZERES FIZIKAI AKTIVITÁS SZOMATIKUS HATÁSAI MENS SANA IN CORPORE SANO ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK SOMATOLOGICAL EFFECTS OF REGULAR PHYSICAL ACTIVITY DETRE ZOLTÁN százados A RENDSZERES FIZIKAI AKTIVITÁS SZOMATIKUS HATÁSAI MENS SANA IN CORPORE SANO ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK SOMATOLOGICAL EFFECTS OF REGULAR PHYSICAL ACTIVITY MENS SANA IN CORPORE SANO Dolgozatomban

Részletesebben

A sport egészségmegőrző szerepe

A sport egészségmegőrző szerepe Detre Zoltán százados A sport egészségmegőrző szerepe A rendszeres testedzés fiziológiai, szomatikus hatásairól szeretnék rövid áttekintést adni és ezzel meggyőző érveket és bizonyítékokat felsorakoztatni

Részletesebben

DRAFT hivatalos megjelenés előtti verzió. (Országos Addiktológiai Intézet)

DRAFT hivatalos megjelenés előtti verzió. (Országos Addiktológiai Intézet) Szakmai irányelv tervezet a Kannabisz használattal kapcsolatos zavarokról (Országos Addiktológiai Intézet) I. ALAPVETŐ MEGFONTOLÁSOK A kannabisz világszerte, így Magyarországon is a leggyakrabban használt

Részletesebben

A Flavogard - Pycnogenol

A Flavogard - Pycnogenol A Flavogard - Pycnogenol Napjainkban a Pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes anyag. Mintegy 190 tudományos közlemény vizsgálta az utóbbi 35 évben, több mint 170 hivatkozással rendelkezik a Medline

Részletesebben

www.pediatric-rheumathology.printo.it

www.pediatric-rheumathology.printo.it www.pediatric-rheumathology.printo.it SZISZTÉMÁS LUPUSZ ERITEMATOZUSZ (SLE) Mi ez? A Szisztémás lupusz eritematozusz (SLE) egy krónikus autoimmun betegség, amely a test különböző szerveit támadhatja meg,

Részletesebben

George D. Birkmayer (MD, PhD) Minden, amit a NADH-ról (koenzim 1-ről) tudni kell

George D. Birkmayer (MD, PhD) Minden, amit a NADH-ról (koenzim 1-ről) tudni kell Frequently Asked Question Gyakran feltett kérdések George D. Birkmayer (MD, PhD) Minden, amit a NADH-ról (koenzim 1-ről) tudni kell A fordítás alapja az alábbi kiadvány: George D. Birkmayer: All About

Részletesebben

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Apor Vilmos Katolikus Főiskola Természettudományi és Matematikai Intézet 2600 Vác, Konstantin tér 1-5. A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Konzulens:

Részletesebben

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László 1 FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László A betegség a testi lelki szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza az ember mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét. A betegség

Részletesebben

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ után Bevezetés A szívinfarktus (köznapi nevén szívroham) a koszorúérbetegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető

Részletesebben

Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére

Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére Betegtájékoztató Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére Táplálkozás és étrend májcirrhosisban és egyéb idült májbetegségekben Tudományos tanácsadó Prof. Dr. Mathias Plauth Klinik für Innere

Részletesebben

Káros szenvedélyek és krízis

Káros szenvedélyek és krízis Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata 2014 Káros szenvedélyek és krízis Rajtad múlik! - életmódprogramok az Enyingi kistérségben TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0045 Káros szenvedélyek és krízis 1 Rajtad múlik!

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen A gerontológia molekuláris és klinikai alapjai Dr. Kvell

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 2014/1 2. szám

LXV. ÉVFOLYAM 2014/1 2. szám LXV. ÉVFOLYAM 2014/1 2. szám Szerkesztőbizottság Elnök: Elnökhelyettes: Főszerkesztő: Tb. Főszerkesztő: Tagok: Dr. Vekerdi Zoltán Dr. Zsiros Lajos Dr. Svéd László Dr. Grósz Andor Dr. Hideg János Dr. Bakity

Részletesebben

A depresszióról mindenkinek

A depresszióról mindenkinek A depresszióról mindenkinek Tartalom... a depresszió nem a lélek megsemmisülése; férfiak és nôk számtalan sokan tanusíthatják egyetlen megváltó kegyelmét: hogy legyôzhetô. Azoknak, akik bejárták a depresszió

Részletesebben

AZ IDŐSELLÁTÁS KLINIKAI ÉS KISKLINIKAI ALAPISMERETEI

AZ IDŐSELLÁTÁS KLINIKAI ÉS KISKLINIKAI ALAPISMERETEI 0 A KERINGÉSI- ÉS A VÉRKÉPZŐ RENDSZER BETEGSÉGEI ESETFELVETÉS-MUNKAHELYZET Magyarországon a halálozások több mint a fele a keringési betegségeknek tulajdonítható, melyek közül a legfőbb halálok a koszorúér-betegség

Részletesebben

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések 1. HIV/ AIDS - 1986-ban adta az AIDS kórokozójának a Nemzetközi Vírus Nomenclatura Bizottság a HIV (Human Immundeficiencia Vírus) nevet. - Az a vírustípus,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9

TARTALOMJEGYZÉK. BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9 1. A STRESSZ BIOLÓGIÁJA...11 1.1. A rugalmasan reagáló szervezet...11 1.2. A veszély...12 1.3. A karmester...13

Részletesebben

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL?

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A MEGELÕZÉS LEHETÕSÉGEI Betegtájékoztató Írta: Dr. Solymosi Tamás 2003 2 A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A... 1 BEVEZETÉS... 5 A pajzsmirigyhormonok

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az elhízás diagnosztikája és kezelése

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az elhízás diagnosztikája és kezelése Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az elhízás diagnosztikája és kezelése Készítette: A Belgyógyászati Szakmai Kollégium, és a Magyar Elhízástudományi Társaság I. Alapvető megfontolások A

Részletesebben

A DANA Szövetség 2009. évi beszámolója az agykutatás legújabb eredményeiről

A DANA Szövetség 2009. évi beszámolója az agykutatás legújabb eredményeiről A DANA Szövetség 2009. évi beszámolója az agykutatás legújabb eredményeiről Tudományos szerkesztők: Dr. Floyd E. Bloom Dr. Dennis W. Choi Ph.D. Dr. Joseph T. Coyle, Szerkesztő: Ben Mauk AZ EURÓPAI DANA

Részletesebben

Szabó János dr. Pecze Károly dr. Vérképzés, vérpótlás

Szabó János dr. Pecze Károly dr. Vérképzés, vérpótlás Szabó János dr. Pecze Károly dr. Vérképzés, vérpótlás Tartalomjegyzék Ajánlás Előszó Bevezetés A vérről és a vérképzésről A vér alkotóelemei és funkciói A vér sejtes (alakos) elemei A vér nem sejtes alkotórészei

Részletesebben

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja 2011/2 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Betegség-e az elhízás? Súlyos kérdések A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja A Tudomány Kiadó kiadványa a Magyar Társaság

Részletesebben

h a t á r o z a t o t.

h a t á r o z a t o t. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. Levélcím: 1391, Budapest 62. Pf. 211. Telefon: (061) 4728865, Fax: (061) 4728860 Ügyszám: Vj/036/2013. Iktatószám: Vj/03645/2013. Betekinthető! A Gazdasági Versenyhivatal

Részletesebben