AZ ELSŐ LÉPÉSEK A DOPPINGOLÁS MEGELŐZÉSÉRE! ALAP SZINT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ELSŐ LÉPÉSEK A DOPPINGOLÁS MEGELŐZÉSÉRE! ALAP SZINT"

Átírás

1 Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping AZ ELSŐ LÉPÉSEK A DOPPINGOLÁS MEGELŐZÉSÉRE! ALAP SZINT 2. DIA: Több elmélet van a "doppingolás" szó eredetével kapcsolatban. Az afrikai kaffer törzs egy vallási szertartásokon serkentőnek használt, primitív alkoholtartalmú italt hívott dop néven. Más beszámolók szerint a zulu harcosok használták a dop -ot, egy alkoholtartalmú italt, ami szőlőhéjból és kóla üdítőitalból készült. Ezután a holland búr telepesek használták a dop kifejezést bármilyen serkentő hatású italra, így a kifejezés az egész világon elterjedt. Végül a kifejezés szerek széles körére elterjedt és a sportban ilyen szerek használatát a késõbbiekben "doppingolásnak" hívták, a szó legelõször egy angol szótárban jelent meg 1889-ben. A doppingolás a teljesítmény növekedését okozó tiltott anyagok vagy tiltott módszerek használatát jelenti. A doppingolás tisztességtelen eljárás és egészségügyi kockázatokat rejt magában. A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat 2003-ban a doppingolást úgy határozta meg, mint a Szabályzat 2.1 és 2.8-as cikkelye közötti részében foglalt egy vagy több doppingellenes szabály megsértését. A Nemzetközi Doppingellenes Liga (WADA) a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatot az alábbiak szerint határozza meg: "A mai napig az egyik legfontosabb eredmény a sportban elterjedő doppingolás elleni küzdelemben az egységes doppingellenes szabályok felállítása, elfogadása és érvényesítése volt, ez pedig a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat (röviden Szabályzat). A Szabályzat az a kulcsfontosságú dokumentum, mely keretet biztosít az összehangolt doppingellenes irányelvek, szabályok és rendelkezések alkalmazására a sportszervezetek és hatóságok számára. Négy, az alábbi különböző területeken működő doppingellenes szervezetek működésének összehangolását célzó nemzetközi megállapodás alapján működik: Tesztelés, laboratóriumok, terápiás célú engedélyezés (TUE) és a Tiltott anyagok és módszerek listája. (A Szabályzat teljes és hivatalos verziója a weboldalon található.) További információ:

2 A Tiltott lista A Tiltott lista egy nemzetközi egyezmény, mely meghatározza a versenyeken, versenyeken kívül és bizonyos sportágakban tiltott szerek és módszerek körét. Először 1963-ban adták ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetésével óta a WADA felelős a Lista összeállításáért és kiadásáért. A listát minden évben frissítik és közreadják. A jelenleg hatályos Tiltott listát a webcímrõl lehet letölteni. 3. DIA: Az ókori görög olimpiákon külön szakemberek specializálódtak arra, hogy a sportolók fizikai teljesítményét különféle tápanyagokkal fokozzák. Ezt akkoriban szükségesnek is tartották, és az ezzel foglalkozók körülbelül olyan szerepet töltöttek be akkor, mint a mai sportegészségügyi szakemberek. Sőt, a sportolók megpróbálták úgy fokozni fizikai erejüket, hogy különféle húsokat vagy véres belsőségeket fogyasztottak a játékok előtt. Az ókorból, a Római Birodalom idejébõl és a középkorból több olyan beszámoló is napvilágra került, melyekben leírják, hogy gyógynövények, gombák és bikahere segítségével fokozták a sportolók fizikai teljesítõképességét. 1896: Ebben az évben történt az elsõ doppingolás okozta haláleset. Arthur Linton angol kerékpározó meghalt a Párizs-Bordeaux közötti versenyen, mert sztrichnint szedett. 1904: A St. Louis-i olimpián a maratoni futáson Thomas Hicks, miután megnyerte a versenyt, összeesett, és az orvosok kimutatták, hogy sztrichnint (ez egy serkentőszer) és konyakot (alkoholt) használt a verseny előtt: Majdnem belehalt az alkohol és serkentõszer kombináció miatt : Széles körben ismert tény, hogy a második világháború során a pilóták serkentõszereket szedtek. 4. DIA: 1960: Az 1960-as években drámaian nõtt az anabolikus szerek doppingszerként történõ használata. Akkoriban a társadalomban sokan úgy gondolták, ezekkel a szerekkel bármit el lehet érni as évek: A gyógyszertudományok folyamatos fejlõdésével a szervezetben eleve megtalálható komplex vegyületek egyre nagyobb számban voltak kaphatóak a piacon, ezeket a szereket a fizikai teljesítõképesség, testi erõ és állóképesség fokozására használták. Ezek között megjelent az erythropoetin (EPO) nevû hormon, ami a vörösvérsejtek termelõdését További információ:

3 serkenti, és nagyon népszerûvé vált a tartós erõkifejtést igénylõ sportágakban. 2003: A THG (tetrahydrogestrinone) szintetikus, anabolikus hatású, tervezett szteroid felfedezése. A szer akkor vált ismertté a nyilvánosság elõtt, amikor az Amerikai Egyesült Államok Doppingellenes Szervezetét (USADA) felkereste egy önmagát megnevezni nem kívánó edzõ, aki az USADA-nak át is adott egy THG-t tartalmazó fecskendõt. 2007: Különbözõ, a doppingolással kapcsolatos botrányok és spekulációk (vérdopping, EPO, stb.) látnak napvilágot a Tour de France során. 5. DIA: A doppingolás elleni küzdelem elsõ nagy lépése 1960-ban történt, amikor az Európa Tanács javaslatot nyújtott be a sportban használt doppingszerek ellen. Úgy látszik, több halálesetnek is be kellett következnie ahhoz, hogy a hatóságok felfigyeljenek erre a jelenségre. Az elsõ doppingellenes törvényt 1963-ban Franciaországban hozták, Belgium 1965-ben csatlakozott ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) létrehozta a NOB orvosi albizottságát. 1968: Az 1968-as mexikói nyári olimpiai játékokon és a grenoble-i téli olimpiai játékokon elsõ alkalommal végeznek gyógyszeres vizsgálatokat. Az NOB összeállítja a tiltott anyagok és módszerek listáját (a Tiltott listát), bár ekkor még a teszteléshez szükséges technikai felszerelés és módszerek nem megfelelõek. 1988: Németországban bevezetik a versenyeken kívüli tesztelést. 1999: Az 1998-as Tour de France-on történt újabb nagyszabású botrány miatt az NOB összehívta a Nemzetközi Doppingellenes Konferenciát Lausanne-ban 1999 februárjában. A konferencia legfontosabb eredménye, hogy megalakul a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) november 10-én. 2004: A Szabályzat az a kulcsfontosságú dokumentum, mely keretet biztosít az összehangolt doppingellenes irányelvek, szabályok és rendelkezések alkalmazására a sportszervezetek és hatóságok számára. Négy, az alábbi különbözõ területeken mûködõ doppingellenes szervezetek mûködésének összehangolását célzó nemzetközi megállapodás alapján mûködik: Tesztelés, laboratóriumok, terápiás célú engedélyezés (TUE) és a Tiltott anyagok és módszerek listája. 2007: Az egyezmény az első olyan alkalom, amikor a világ kormányzatai megegyeznek, hogy a nemzetközi törvények erejével lépnek fel a További információ:

4 doppingolás ellen. Ez azért fontos, mert vannak olyan területek, melyek csak a kormányzatok képesek felvenni a doppingolás elleni harcot. Ennek megfelelõen az egyezmény keretein belül megfogalmazzák a nemzetközi doppingellenes szabályokat, politikát és irányelveket, ezáltal valamennyi sportoló számára becsületes és méltányos körülményeket biztosítva. 6. DIA: Habár a sportokban a fizikai teljesítőképesség fokozása egyértelműen doppingnak minősül, így létrejöhetett a tiltott anyagok és módszerek listája is, a szabadidősportokban végzett doppingolásra nagyon kevés figyelmet fordítunk. Erőteljesen versenyorientált társadalomban élünk, a teljesítőképesség fokozására ma nagyon sokan élnek vissza különböző gyógyszerekkel, nem csak azok, akik profi szinten sportolnak. Hatékonyságuk miatt számos, a versenysportokból már kitiltott szert a szabadidõsportokban is használnak. Az úgynevezett sportemberek nagyobb része csak kis intenzitású szabadidősportokkal foglalkozik, ők más okból használnak különböző szereket, főleg azért, hogy fizikai megjelenésüket javítsák. Tudományos felmérések eredményei azt mutatják, hogy mind a versenysportokban, mind a pihenésre vagy egészségi célból végzett sportok körében magas a gyógyszerekkel való visszaélés aránya. Ráadásul a gyógyszerekkel történő visszaélés a teljesítőképesség javítása céljából nem csak a sportban probléma: az életstílusból adódó gyógyszerhasználat a tanulók, tinédzserek, stb. körében is terjed, ennek köszönhetően a probléma az egész világon, mindenkit érintő válsággá mélyülhet. Az is ismert, hogy bizonyos foglalkozásokban dolgozó emberek gyógyszereket szednek a munkaterheléssel való megküzdés céljából. A gyógyszerekkel való visszaélés = dopping, ami nemcsak a sportban, hanem általában a társadalomban is súlyos probléma! 7. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 8. DIA: A legtöbb doppingszer eredetileg gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény. Ezeket a gyógyszereket bizonyos betegségek kezelésére használják. Éppen ezért, ezeknek a További információ:

5 gyógyszereknek egyrészről vannak a betegségre gyakorolt kedvező hatásai, ugyanakkor vannak nemkívánatos mellékhatásaik is. Ezeket az orvosi-biológiai mellékhatásokat speciális kutatások során vizsgálják, és ezek eredményeképpen a mellékhatásokat a kezelt betegség okozta egészségügyi problémák viszonylatában elfogadhatónak ítélik meg. A fő probléma ezeknek a gyógyszereknek a fizikai teljesítmény fokozására történő használatával az, hogy egyébként egészséges sportolók szedik a gyógyszereket anélkül, hogy valójában szükségük lenne azok hatásaira. Továbbá a legtöbb ilyen módon felhasznált anyagot a farmakológiai dózisoknál jóval nagyobb adagokban szedik, különböző kombinációkban ( halmozva"), az ezt megelőző orvosi vizsgálatok nélkül, ami valójában beláthatatlan orvosi-biológiai mellékhatásokat okozhat. Ábra: Az orvosi célra felhasznált gyógyszerek és a sportolók által illegálisan használt gyógyszerek közötti kapcsolat. Az orvosi célokra felhasznált gyógyszerek terápiás hatásukat farmakológiai adagolásban fejtik ki, ugyanakkor a fizikai teljesítõképesség fokozására használt gyógyszerek veszélyes mellékhatásait a farmakológiai dózisoknál jóval nagyobb adagok váltják ki. Mindezek eredményeképpen a mellékhatások lehetnek rövidtávúak, visszafordíthatóak, visszafordíthatatlanok vagy akár késõi egészségkárosodást okozóak is. 9. DIA: Az anabolikus szteroidok vagy anabolikus-androgén szteroidok (AAS) hormonok. A legtöbb hormonhoz hasonlóan a vérbe választódnak ki, feladatuk, hogy a szervezet bizonyos funkcióit szabályozzák. Az AAS hormonok például serkentik a fehérjék anyagcseréjét, ami az izomtömeg növekedését okozza. Az anabolikus szó jelentése felépíteni Az Andro + gén szó jelentése férfi + termelni A szteroidok tulajdonképpen lipid molekulák. Például a tesztoszteron egy anabolikus szteroid, egy férfi nemi hormon, amelyet a herék, petefészkek, mellékvesekéreg és máj termel. Az anabolikus szteroidok orvosi célú felhasználása az izomdisztrófia kezelése. Az ábrák tartalma: A hormont az adott szervekben speciális sejtek termelik, majd ezután a hormon a vérbe (érrendszer) választódik ki. Az érrendszerben a hormon a szervezeten belül bárhova eljuthat. A célsejteken speciális receptorok találhatóak, melyek felismerik a szteroid hormonokat és megfelelő fehérjéket termelnek. További információ:

6 10. DIA: Az AAS hormonokkal történő visszaélések a sportolók körében a vegyület anabolikus hatása miatt történnek (sejtek növekedésére gyakorolt hatás). A sportolók időnként szeretnék "felépíteni" izmaikat azáltal, hogy nem a megfelelő módon használják a szteroidokat, melyek serkentik a fehérjék termelődését és ezáltal gyorsítják az izmok növekedését. A megnövekedett fehérjetermelődés miatt a szteroidokkal történő visszaélés elvileg a regenerációt is serkenti. Az AAS különösen akkor fejt ki számottevő hatást az izomzatra, ha az ilyen szerek szedése mellett az illető edzést is végez. Ugyanakkor a sportolóknak aktívan edzeniük kell, mivel az anabolikus szteroidok önmagukban nem serkentik az izmok növekedését. Sőt, az izmok élettanilag nincsenek felkészülve ilyen extrém és gyors növekedésre, így az anabolikus szteroidok nem megfelelő használata esetén az izmok az edzések során károsodhatnak. Ábra: Az AAS szereket tabletta vagy az izmokba adott injekció formájában is be lehet venni, az utóbbi esetben azonban ez további egészségügyi kockázatot jelenthet, például növelheti a fertőzések veszélyét (pl. HIV-vírus vagy hepatitis). 11. DIA: Az AAS szerek nem megfelelő használata növeli az edzésre irányuló motivációt és ezzel együtt növekszik a túlhajtottság veszélye is, annak a mozgásszervekre gyakorolt valamennyi káros hatásával. Az is általánosan elfogadott nézet, hogy az AAS-ek nagy mennyiségben történő használata jelentős eredményeket hozhat, míg a szervekre gyakorolt mellékhatásokat gyakran ártalmatlannak vélik vagy egyszerűen tagadják. Valójában azonban az ártalmatlannak tűnő mellékhatások már korán jelentkeznek, ráadásul ezek a belső szervekben kialakuló, sokkal súlyosabb mellékhatások megjelenését előzhetik meg. Az anabolikus-androgén szteroidok által képviselt egészségügyi veszélyeket az androgén hatás okozza. A férfi felhasználók gyakran tapasztalják, hogy növekszik a mellük, ez az úgynevezett gynaecomastia (nőiesedés), ezzel szemben a női felhasználók esetében leginkább a férfi nemi jellegek erősödnek (férfiasodás). További mellékhatások lehetnek: Szteroidok miatt kialakuló acnék, ezek kevésbé súlyos, de esztétikai szempontból kellemetlen mellékhatásként jelentkezhetnek (a. ábra) További információ:

7 Májgyulladások; a májszövetek zsíros degenerációja és májciszták kialakulása ezek a közvetlen májszövet károsító hatások leginkább jellemzõ példái (b. ábra) Herezsugorodás (c. ábra) Gynaecomastia (a mellek megnagyobbodása férfiaknál; d. ábra) A csontrendszer elváltozásai Szív-és érrendszeri zavarok a szívben a nem megfelelõ oxigén ellátás következtében alakulnak ki, mivel a szívizomszövetek vérerek fejlõdése nélkül növekednek, az érrendszerben további zavarok keletkezhetnek, például a magas denzitású lipoproteinek (HDL) mennyiségének csökkenése; ezek a vegyületek védik az érfalat, ugyanakkor növekszik az alacsony denzitású lipoproteinek (LDL) mennyisége; ez utóbbi vegyületek pedig károsítják az erek falát. A beszédhang mélyülése (nõknél) Szakáll növekedése (nõknél) / kopaszodás (férfiaknál) 12. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 13. DIA: Az olyan serkentőszerek, mint például az amfetamin, efedrin vagy koffein voltak az első olyan vegyületek, melyek 1967-ben a doppingellenes szervezetek tiltott listáira kerültek. Ebbe a csoportba nagyon sokfajta vegyület tartozik, mind természetes szerek mind azok származékai illetve olyan szerek is melyeket mesterségesen állítanak elő. A serkentőszerek külső vegyületek (mint például az efedrinek), melyek a központi idegrendszerre hatnak azáltal, hogy serkentik bizonyos ingerületátvivő anyagok (pl. acetil-kolin) elválasztását. Ezek a vegyületek növelik a pulzusszámot, légzésszámot és serkentik az agymûködést és akár eufóriás érzést is kiválthatnak. Az emberi szervezetben ehhez hasonló hatást az adrenalin vagy noradrenalin válthat ki. Ezek a belsõ elválasztású anyagok a szervezet energiaháztartását is serkentik. A serkentõszereket és amfetaminokat orvosi célból fõleg helyi kezelésre, például hörgõk ellazítására használják vagy a orrgarat nyálkahártyájának tisztítására (meghûléses orvosságok). Ábra: Egy neuron az agy funkcionális egysége bemeneti képleteivel (dendritjeivel) és kimeneti képleteivel (axonjával) kommunikál a többi sejttel szinapszisokon keresztül. A szinapszis a sejtek közötti kommunikációt lehetõvé tevõ További információ:

8 kapcsolat - a serkentõszerek itt hatnak! A serkentõszerek az ingerületátvitelért felelõs anyagok elválasztását serkentik. 14. DIA: A serkentõszerek fokozzák az agy és a test izgalmi állapotát. Sportolók arra használhatják ezeket a szereket, hogy a fokozott izgalmi állapot, csökkentett fáradtságérzés és fokozott versenyképesség és agresszió mellett csökkentsék a fájdalomérzetet is. A serkentõszerek közvetlenül nem növelik a fizikai teljesítõképességet. A leggyakrabban használt serkentõszerek a sportban az amfetaminok, kokain, efedrin és koffein. Ábra: A teljes kimerültség állapota normális körülmények között (pl. sportolás) nem elérhető. Ez egyfajta autonóm módon védett erőforrás, és csak bizonyos körülmények között aktiválható. De serkentõszerekkel a szervezet legutolsó erõtartalékai is kiaknázhatóak! 15. DIA: A serkentõszerek a félelem vagy kimerültségérzést elnyomását segítik. A hatásuk olyan erõs, hogy a sportoló nem is fogja fel, mennyire kimerült, voltak esetek, amikor a túlzott terhelés halált okozott, különösen a magasszintû versenysportolók esetében. Ezekkel az esetekkel gyakran társult kiszáradás, amit a hosszantartó erõkifejtés okozott, és általában a normálisnál magasabb testhõmérséklet is elõfordult. A serkentõszerek orvosi-biológiai mellékhatásai egyrészrõl a pszichológiai zavarok, például függõség vagy depresszió miatt lépnek fel, másrészt pedig olyan élettani hatások is jelentkeznek, mint például: A testhõmérséklet szabályozásának zavara Étvágyvesztés és alvászavarok Hallucinációk A test remegése, nyugtalanság, izgatottság, feszültség Szívritmuszavarok Az eufóriás hatások miatt a serkentõszereket mind a sportban, mind a sporton kívül nem megfelelõen használják! További információ:

9 16. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 17. DIA: Az EPO az erythropoetin hormon rövidítése, egy növekedési faktor, főleg a vese termeli és serkenti a vörösvérsejtek termelődését. A vörösvérsejtek vagy más néven erythrocyták felelősek az oxigén szövetekbe történő szállításáért. A vörösvérsejtek életciklusát a vér oxigéntartalma irányítja, amit bizonyos receptorok "mérnek" kontroll változók függvényében. Ha a vér oxigéntartalma csökken és a szervezet ún. hypoxia (oxigénhiány) állapotába kerül, akkor az EPO termelődése fokozódik, ezáltal a vörösvérsejtek nagyobb számban keletkeznek a vörös csontvelőben. Ebben a körfolyamatban a legfontosabb szerv a vese, az a szövet, melyben az EPO a legnagyobb mennyiségben termelődik. Lehetséges beavatkozni ebbe a folyamatba azáltal, hogy az EPO-t külső forrásból visszük be, ezzel növeljük a vörösvérsejtek számát akár edzés nélkül is. Az erythropoetint a vérszegénység orvosi kezelésére használják. Ábra: Az erythropoetint a vesesejtek termelik és a vérbe (érrendszerbe) választják el. Serkenti a vörösvérsejtek termelődését a csontvelőben. 18. DIA: Az erythropoetin serkenti a vörösvérsejtek vagy erythrocyták termelődését a csontvelőben, ezek a sejtek felelősek az oxigén szállításáért. Az oxigén alapvető fontosságú az emberi szervezet valamennyi élettani funkciója szempontjából. Az agy után az izmok igénylik a legtöbb oxigént a megfelelő kitartó teljesítmény eléréséhez. Ennek következtében a kerékpárosok, hosszútávfutók vagy sífutók gyakran visszaélnek az EPO használatával, ezáltal javítva szöveteik oxigénellátását. Van azonban teljesen legális és sokkal biztonságosabb módszer is a fizikai teljesítőképesség és azon belül is az oxigénszállító kapacitás növelésére, ami nem más, mint a nagy magasságokban végzett edzés. A hegyekben az atmoszféra fizikai jellemzői miatt az oxigén jóval kisebb mennyiségben van jelen, ami a vörösvérsejtek termelődésének jóindulatú növekedését váltja ki. Ábra: A finn skandináv síelő, Eero Mäntyranta mutációt hordoz az erythropoetin receptort kódoló génjeiben. Emiatt vérének oxigénszállító kapacitása nagyobb a További információ:

10 normálisnál, ezért legális előnyben van, és emiatt számos olimpiai aranyérmet is nyert. 19. DIA: Az erythropoetinnak (EPO), akár a szervezetben természetes formában fordul elő (humán [h] EPO), akár géntechnológiával állítják elő (rekombináns humán [rh] EPO), nincs a szerkezetével kapcsolatos mellékhatása. Valamennyi egészségre káros hatását a vörösvérsejtek megnövekedett termelődése és az ennek következtében viszkózusabbá váló vér magyarázza. Az EPO-val visszaélő sportolóknál ezért növekszik az artériás magas vérnyomás vagy a tüdő, agy, szív thromboembóliás megbetegedéseinek kockázata, ami például infarktust vagy akár stroke-ot is okozhat. Az EPO nem megfelelõ használata akár életveszélyes is lehet! Ábra : Az ábra bal oldalán a jobb szívkamra látható, a jobb oldalon pedig a kórosan megnövekedett szív bal kamrája látható, az infarktust a kék kör jelöli. 20. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 21. DIA: A vérdopping az illegális manipulációs módszerek közé tartozik, ezzel a módszerrel közvetlenül, azonnal növelhető a vér oxigénszállító kapacitása, úgy, hogy a vörösvérsejtek számát növeljük. Ezzel ellentétben az EPO csak a vörösvérsejtek termelődését serkenti. A sportolók kétféle módon tudnak a vérdoppinggal manipulálni: A saját vérüket veszik le és késõbb újra beinjekciózzák Egy donortól vért szereznek és ezt ha szükséges, beadják maguknak Az élettani hatások hasonlóak, mint az EPO-használat esetében: - Megnövekedett számú vörösvérsejtek - Megnövekedett oxigénszállító kapacitás A vérkészítményeket az orvosok nagy mennyiségű vér elvesztésének kezelésére használják. További információ:

11 22. DIA: Több vörösvérsejt, több oxigénszállító kapacitás, nagyobb állóképességteljesítmény! A hatások ugyanazok, mint az EPO-használat esetében, de közvetlen következményekkel járnak. Ábra: A vértranszfúzió jelentős hatással bír a fizikai teljesítményre, ezt az alábbi ábra is mutatja, melyen látható, hogy mennyi idő szükséges 10 km lefutásához reinfúzió illetve placebo hatására. 1. csoport: A placebo oldat beinjekciózása után nem tapasztalható semmilyen hatás de a vér beadása után jelentős hatások jelentkeznek a táv lefutásához szükséges idő csökken. 2. csoport: A 10 km-es táv lefutásához szükséges idő a vér beadása után azonnal csökken. Ezt a hatást 13 nappal a vörösvérsejtek beadása utánig lehetett észlelni ezért a placebo infúzió beadásakor is érezhető volt a hatás. 23. DIA: Az orvosi-biológiai mellékhatások hasonlóak az EPO használatban tapasztaltakhoz. A vérdopping a szív-és érrendszerre különösen nagy megterhelést jelent, ami magas vérnyomást és a trombózis megnövekedett veszélyét váltja ki. A vértranszfúziókkal kapcsolatban a transzfúziós allergia vagy vércsoportinkompatbilitás veszélye, sőt, súlyos fertőzések, például hepatitis vagy HIVvírus fertőzés veszélye is fennáll. 24. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 25. DIA: A táplálékkiegészítők a szervezetben természetesen is létező anyagok, melyeket a normális napi étrend mellett szednek, ilyenek például a glükóz, ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek. Ezek az anyagok részben elengedhetetlenek a többsejtű élőlények, vagyis például az emberi test növekedése és fejlődése szempontjából. Ezek a kiegészítők általában több anyagot is tartalmaznak. A kiegészítõ táplálkozás célja orvosi esetekben a szervezetben kialakult hiányok pótlása például betegség vagy alultápláltság miatt. A legtöbb ember azért szed táplálékkiegészítõ termékeket, hogy javítsa egészségét, csökkentse a betegség kockázatát és karban tarthassa testsúlyát. A legtöbb kiegészítõ terméket a Lista nem tiltja. További információ:

12 26. DIA: A táplálékkiegészítő termékek bizonyos versenysportolók számára szükségesek, hogy a sporttevékenységük időtartamának és intenzitásának megfelelő teljesítményt biztosítani tudják. Extrém magas kalóriabevitelre lehet szükségük, ilyen mennyiségeket a normál napi étrend esetleg nem tud fedezni (pl. a Tour de France résztvevõi, stb.). A klinikumban is használt anyagok között fõleg a B vitamin csoportba tartozó vegyületek és bizonyos ásványi anyagok, például a jód, cink, és izzadással részben elvesztett vas használatosak. Ugyanakkor, a megfelelõen kialakított étrend sokkal jobb, mint bármilyen táplálékkiegészítõ, és persze a bevitt anyagok mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy elkerüljük a túladagolás veszélyét. 27. DIA: A táplálékkiegészítõ termékekkel kapcsolatos egyik legnagyobb kockázat a pozitív doppingteszt eredmény, amit a nem kellõ összetételû kiegészítõk okozhatnak. Ezek a fel nem tüntetett összetevõk extrém esetekben akár pozitív doppingteszteredményt is adhatnak. Ennek következtében orvosi-biológiai hatása leginkább az ilyen fel nem tüntetett anyagoknak van. A legtöbb ilyen termékbõl kimutatott anyag anabolikus-androgén szteroid. Sajnálatos tény, hogy sok sportoló úgy használ étrendkiegészítő termékeket, hogy fogalma sincs a mellékhatásokról és az ajánlott napi bevitelre vonatkozó javaslatokról. Mivel az étrendkiegészítõ termékeknek óriási piaca van (az USA-ban 2001-ben körülbelül 12 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le) és világszerte hihetetlen pénzügyi forgalom kapcsolódik hozzájuk, a javasolt felhasználás és nem megfelelõ használat közötti határvonal erõteljesen ingadozik. Sõt, sokan úgy gondolják, hogy gyorsan és könnyedén kivédhetnek bármilyen táplálkozási hiánybetegséget a táplálékkiegészítõk szedésével, ezért kevesebb figyelmet fordítanak az egészséges, jól kiegyensúlyozott táplálkozásra. Táblázat: A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elemzést végzett több, mint 600 recept nélkül kapható étrendkiegészítõ termék bevonásával és azt találták, hogy a bevizsgált termékek negyede tiltott szereket, például anabolikus szteroidokat tartalmazott. 28. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! További információ:

13 29. DIA: A gének a DNS öröklődési információkat kódoló egységei. Ezek a gének a test felépítésével kapcsolatban tartalmaznak információkat, egyes fehérjéket, pl. izomfehérjéket kódolnak. A génterápia egyik célja, hogy megpróbálja megváltoztatni az egyes gének által kódolt információt. A 2008-as Tiltott lista a genetikai doppingot úgy határozza meg, mint a sejtek, gének, genetikai elemek vagy a gének expressziójának modulációja nem terápiás célból, melynek lehetséges eredménye a fizikai teljesítõképesség növekedése. Az ábra tartalma: A génterápia alapötlete az, hogy a módosított géneket a sejtbe vigyük különleges hordozók segítségével. A kijavított/új funkcionális fehérjéket kódoló gének bevitele után a betegség gyógyítható vagy legalábbis hatásai enyhülnek. A génterápia orvosi célja, hogy a például öröklõdõ betegségek kialakulásáért felelõs hibás géneket kijavítsa. A probléma azonban, hogy a terápiás módszereket sportcélokra is fel lehet használni. 30. DIA: Ha hibás géneket ki lehet javítani, akkor az izomzatot meghatározó gének módosítása sem lehetetlen. Kitûzött célok lehetnének például: Az erythropoetin mennyiségének növelése (emlékezzünk vissza Eero Mäntyrantára, a skandináv síelõre), ezzel növelve az állóképességet és teljesítményt. Bizonyos izomnövekedési faktorok serkentése, ezáltal az izomerõ és gyorsaság javítása Bal oldali ábra: Egy fiúcsecsemõ hét hónapos korában. Rendkívül izmosnak tûnik, combjából és felsõ karjaiból csak úgy dagadnak az izmok. Egy 4 és fél eves fiúgyermek a szokásosnál nagyobb izomtömeg és izomerõ birtokosává vált a myostatin gén mutációja következtében, ami növelte a gyermek izmait. Két 3 kg-os súlyzót képes volt vízszintesen maga elõtt tartani nyújtott kézzel. (Az eredeti tanulmány: Schuelke et al. (2004) N Engl J Med. 350: ) Jobb oldali ábra: A bal oldali ábra egy darab húst mutat, amiben nincsenek meg az inaktív myostatin gén másolatai (ez a normális állapot). A jobb oldali képen úgynevezett Belgian Blue tehén húsa látható, melyben a myostatin gén mutációja lépett fel (két, inaktív állapotú myostatin gén) A megnövekedett izomtömeg szemmel is jól látható. További információ:

14 Ugyanakkor a génterápiával való visszaéléssel illetve az ismert genetikai mutációk sportban történõ felhasználásával kapcsolatban nincsenek információink. 31. DIA: A génterápia fõ problémája a mesterséges gének irányíthatóságának hiánya. Valamennyi kívánt és nem kívánt hatást lehetetlen figyelembe venni a genetikai szabályozó mechanizmusok bonyolultsága miatt. A genetikai terápiás módszerek klinikai tesztelése során az alábbi problémák léptek fel: rák több szerv egyidejû elégtelensége és más életveszélyes állapotok A további rizikófaktorok teljesen ismeretlenek, mivel kevés a témával foglalkozó tanulmány és irodalmi cikk, így a génterápia orvosi-biológiai mellékhatásai beláthatatlanok! 32. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! További információ:

Az első lépések a doppingolás megelőzésére!

Az első lépések a doppingolás megelőzésére! Az első lépések a doppingolás megelőzésére! ALAP szint Mi is az a dopping? Teljesítménynövelés tiltott anyagok vagy tiltott módszerek használatával Tisztességtelen magatartás ami egészségügyi kockázattal

Részletesebben

VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT

VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT 2. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga (WADA) a Nemzetközi

Részletesebben

Vizsgáljuk meg a doppingolást egy kicsit közelebbről általánosságban!

Vizsgáljuk meg a doppingolást egy kicsit közelebbről általánosságban! Vizsgáljuk meg a doppingolást egy kicsit közelebbről általánosságban! KÖZÉP szint A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat Doppingellenes szabályokat állít fel A Nemzetközi Doppingellenes liga chartája Kereteket

Részletesebben

Presentation Anti-Doping Dowload at: www.rookiecup.eu

Presentation Anti-Doping Dowload at: www.rookiecup.eu Presentation Anti-Doping Dowload at: www.rookiecup.eu Dopping-megelőzés KÖSZÖNTÜNK! Aufgabe der NADA Austria? Az Osztrák Antidopping Csoport feladatai A tiszta sportolókat védjük! Mi a dopping? A következő

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris

bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris КDа Céklalé frakcionálás molekuláris tömeg alapján, gélszűrés segítségével (laboratóriumi körülmények között) Egy speciális céklafajta

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS. Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.hu PORTÁL Manteo Mitchell, London 4x400-as váltó Élsport Egészség?

Részletesebben

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS Hormonok: sejtek, sejtcsoportok által termelt biológiailag aktív kémiai anyagok, funkciójuk a szabályozás, a célsejteket a testnedvek segítségével érik el. Kis mennyiségben hatékonyak,

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (V. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT

A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT Az oktatási anyag magas szintjének megértéséhez a doppingszerek területén elsajátított,

Részletesebben

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása:

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Valamennyien hallottunk már arról, hogy a ginzeng mennyire hatékonyan erősíti az immunrendszert és tölti fel energiával a szervezetet.

Részletesebben

Cukorbetegek kezelésének alapelvei

Cukorbetegek kezelésének alapelvei Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2007. június 2. Mozgásterápia cukorbetegségben Lelovics Zsuzsanna dietetikus, humánkineziológus, szakedző Egészséges Magyarországért Egyesület Cukorbetegek

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

Tények a magas vérnyomásról

Tények a magas vérnyomásról 4 Magas vérnyomás Dr. Rath Cellular Health TM sejtegészségi ajánlásai a megelőzéshez és a kiegészítő terápiához Tények a magas vérnyomásról: Dr. Rath sejtegészségi ajánlásai - Egészségi előnyök a betegek

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Sajtótájékoztató. 100 nappal a Londoni Olimpiai Játékok előtt...

Sajtótájékoztató. 100 nappal a Londoni Olimpiai Játékok előtt... Sajtótájékoztató 100 nappal a Londoni Olimpiai Játékok előtt... 2012. április 17. 1 A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) Doppingellenes Szabályzata a Londoni Olimpiára vonatkozóan Az Olimpia ideje alatt

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Plavix 75 mg filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

Ezt persze bizonyítani nem lehet. Mégis kétséget kizáróan így van. A 10,0 és a 9,7 másodperc között a dopping a különbség.

Ezt persze bizonyítani nem lehet. Mégis kétséget kizáróan így van. A 10,0 és a 9,7 másodperc között a dopping a különbség. Két éven át bujkált álnéven Texasban, de aztán az FBI megtalálta. A bizonyítékok lehallgatott telefonbeszélgetések, elcsípett e-mailek, számlakivonatok hatására megtört, és beszélni kezdett. Végül kiegyezett

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Mit tud a genetika. Génterápiás lehetőségek MPS-ben. Dr. Varga Norbert

Mit tud a genetika. Génterápiás lehetőségek MPS-ben. Dr. Varga Norbert Mit tud a genetika Génterápiás lehetőségek MPS-ben Dr. Varga Norbert Oki terápia Terápiás lehetőségek MPS-ben A kiváltó okot gyógyítja meg ERT Enzimpótló kezelés Őssejt transzplantáció Genetikai beavatkozások

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk.

A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk. A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk. A genetikai betegségek mellett, génterápia alkalmazható szerzett betegségek, mint

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Béres B1-vitamin

Részletesebben

táplálkozásunkplálkoz

táplálkozásunkplálkoz Előtte Utána - 15 KG Mi befolyásolja olja az egészséget? get? stressz ökológia Genetikus adottságok táplálkozásunkplálkoz 15 Mi az egészs szséges és s táplt pláló étkezés? Hogyan hat a táplálkozás az egészségre?

Részletesebben

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai HORMONKEZELÉSEK A prosztatarák kialakulásában és progressziójában kulcsszerepük van a prosztatasejtek növekedését, működését és szaporodását elősegítő férfi nemi hormonoknak, az androgéneknek. Az androgének

Részletesebben

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása Dr. Keve Tibor Gradiens Kft. 2074 Perbál, Levendula u. 1. Postacím: 2074 Perbál, Pf.: 15. Tel: 1-460-0804

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Egy bölcs mondás szerint az leszel, amit eszel, vagyis elmondhatjuk, hogy létünk, így az egészségünk A szervezetünk nem működik megfelelően, ha nem kapja meg

Részletesebben

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu Zaj a munkahelyen a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely mindnyájunknak

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Drog- InFo Egészítsd ki a táblázatot a hiányzó adatok számaival! A szer neve: Használata: Hatása: Következményei: Por alakban kapható, Torzul a

Részletesebben

Pozsgai Gábor PTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet 2012

Pozsgai Gábor PTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet 2012 Pozsgai Gábor PTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet 2012 A 19. század végén a Strychnine volt széles körben használatos Mérgező és nem szelektív Az amphetamint az 1920-as években szintetizálták

Részletesebben

SPORT ÉS A REKOMBINÁNS DNS TECHNIKÁK, BIOTECHNOLÓGIÁK

SPORT ÉS A REKOMBINÁNS DNS TECHNIKÁK, BIOTECHNOLÓGIÁK SPORT ÉS A REKOMBINÁNS DNS TECHNIKÁK, BIOTECHNOLÓGIÁK Biotechnológia és a sport kapcsolata Orvostudományi alkalmazások Aminosavak és fehérjék előállítására régóta használnak mikroorganizmusokat Oltóanyagok

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

NEMZETKÖZI DOPPINGELLENES ÜGYNÖKSÉG NEMZETKÖZI SZABÁLYZAT

NEMZETKÖZI DOPPINGELLENES ÜGYNÖKSÉG NEMZETKÖZI SZABÁLYZAT NEMZETKÖZI DOPPINGELLENES ÜGYNÖKSÉG NEMZETKÖZI DOPPINGELLENES SZABÁLYZAT BEVEZETŐ A NEMZETKÖZI DOPPINGELLENES PROGRAM ÉS A SZABÁLYZAT CÉLJA, HATÁLYA ÉS FELÉPÍTÉSE A Nemzetközi doppingellenes program és

Részletesebben

A roboteró legyen veled!

A roboteró legyen veled! Vitaminok, ásványi anyagok kisgyermekeknek A roboteró legyen veled! A vitaminok A vitaminok az életfolyamatok szabályozásában vesznek részt, így hatással vannak a szervezet valamennyi működésére. A gyerekek

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

Miért egészséges a sertéshús?

Miért egészséges a sertéshús? A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves

Részletesebben

Miért pozitív, ami negatív?

Miért pozitív, ami negatív? Miért pozitív, ami negatív? A doppingellenőrzés és az étrend-kiegészítők vizsgálatának rejtelmei HUNGALIMENTARIA 2017 Horváthné Soós Erika Doppingellenes tevékenység szabályai 43/2011.(III. 23.) Korm.

Részletesebben

A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban. Vincze Virgil

A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban. Vincze Virgil A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban Vincze Virgil Az vagy amit megeszel. /Görög mondás/ Az Izomműködés Energetikai háttere Az izomműködés alapmolekulája

Részletesebben

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi alapú termékek Magyarországon Növényi gyógyszer Hagyományos növényi gyógyszer, gyógytermék Ph.Hg. VIII. Növényi eredetű drogok, FoNo: species növényi

Részletesebben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben 1 I. BEVEZETÉS 1.A Kovács-módszer meghatározása, célja A Kovács-módszer az egészséges zenész-életmód programja és természettudományos ismeretanyaga, a zenei foglalkozási ártalmak megelőzésének pedagógiája,

Részletesebben

SPORT, II, I SZSEÍ, ELETMOD"

SPORT, II, I SZSEÍ, ELETMOD SPORT, II, I SZSEÍ, ELETMOD" Rendészeti konferencia 2013. március 12. 1121 Budapest, Farkasvölgyi út 12. Szerkesztette: Kissné Ferencz Éva Szent György SE ügyvezető elnök Lektorálta: Dr. Freyer Tamás Szent

Részletesebben

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések INFORMÁCIÓS FÜZET Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések Az orvos figyelmébe: Ez a kiadvány azon betegeknek adható, akiknek (kezelő)orvosa koleszterinfelszívódás

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. Gellai Nándor gyógytornász-fizioterapeuta Dr. Berecz Zsuzsanna reumatológus

Részletesebben

Iratjel kikmitakarnakasopsoprogrammal140905csatolmany1-12 MELLÉKLET Melléklet-1:

Iratjel kikmitakarnakasopsoprogrammal140905csatolmany1-12 MELLÉKLET Melléklet-1: Iratjel kikmitakarnakasopsoprogrammal140905csatolmany1-12 MELLÉKLET 1-11. Melléklet-1: A Biblia héber nyelvű szövege szerint a sózott takarmány egészséges 1/16. oldal, 2014-09-05, Iratjel: kikmitakarnakasopsoprogrammal140905csatolmany1-12

Részletesebben

Miért volt szükséges ez a vizsgálat?

Miért volt szükséges ez a vizsgálat? CARMELINA: A linagliptin hatása a kardiovaszkuláris egészségre és a veseműködésre kardiovaszkuláris kockázattal rendelkező, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél Ez egy 2-es típusú diabéteszben

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató:információk a felhasználó számára Béres

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM Dr. Professzor emeritus Szent István (korábban Budapesti Corvinus)Egyetem Élelmiszertudományi Kar 2016.szeptember 14 II. Big Food Konferencia, Budapest

Részletesebben

I. MELLÉKLET MEGNEVEZÉSEK, GYÓGYSZERFORMÁK, HATÁSERŐSSÉGEK, ÁLLATFAJOK, AZ ALKALMAZÁS MÓDJAI ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJAI 1/7

I. MELLÉKLET MEGNEVEZÉSEK, GYÓGYSZERFORMÁK, HATÁSERŐSSÉGEK, ÁLLATFAJOK, AZ ALKALMAZÁS MÓDJAI ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJAI 1/7 I. MELLÉKLET MEGNEVEZÉSEK, GYÓGYSZERFORMÁK, HATÁSERŐSSÉGEK, ÁLLATFAJOK, AZ ALKALMAZÁS MÓDJAI ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJAI 1/7 Tagállam Kérelmező vagy a forgalomba hozatali engedély jogosultja

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Zakariás Géza: Wellness, fittness Hitek és tévhitek az egészséges életmódról

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Zakariás Géza: Wellness, fittness Hitek és tévhitek az egészséges életmódról 2011. április 6. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Zakariás Géza: Wellness, fittness Hitek és tévhitek az egészséges életmódról előadását hallhatják! Wellness, fittness Hitek és tévhitek az egészséges

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Duphalac szirup Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG HAIR MINA

AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG HAIR MINA AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG A haj kommunikál rólunk, meghatározza az első benyomást és mutatja azt is, ha változunk Mit

Részletesebben

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN A kondicionális képességek fejlesztése állandó vita témát szolgáltat a csapatok felkészítése során. Van, aki a tiszta futásokkal kialakított,

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Termék neve (gyártó megnevezése) BETEGTÁJÉKOZTTÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

A doppingolás biológiai-orvosi mellékhatásai!

A doppingolás biológiai-orvosi mellékhatásai! A doppingolás biológiai-orvosi mellékhatásai! MAGAS szint A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat Doppingellenes szabályokat állít fel Kereteket biztosít az összehangolt doppingellenes irányelveknek és

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! PANADOL*BABY AND INFANT Szuszpenzió (Paracetamol) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST HUMÁN MIKROBIOM 10 billió baktérium alkotja a 1,5-2 kg súlyú humán mikrobiomot. Elsősorban az emberi bélben található A bél által szabályozott bélflóra a

Részletesebben

DOPPING: Teljesítménynövelő szerek használata a sportban

DOPPING: Teljesítménynövelő szerek használata a sportban DOPPING DOPPING: Teljesítménynövelő szerek használata a sportban NEM ETIKUS VESZÉLYES KIÁBRÁNDÍTÓ WORLD ANTI-DOPING AGENCY: WADA WORLD ANTI-DOPING AGENCY: WADA The Honorable John Joseph Fahey, A.C. WADA

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát!

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota. (Albert Schweitzer) TARTALOM Önnek van férfigyógyásza? Kincs, ami nincs? Férfiegészség

Részletesebben

A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül

A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül I. A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül A rák legyőzése - 1. kötet: Az elképzelhetetlen megvalósítható 1. tény: Az iparosodott világban a harmadik leggyakoribb halálozási ok a rák A 21.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Alvászavarok Alvászavarok és álmatlanság Az alvás-ébrenlét ciklus (cirkadián ritmus) ritmusos szervezõdése alapvetõ jellegzetessége az embernek és minden fejlettebb állatfajnak is. Az alvás olyan élettani

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Pontosan mit mutattak a HMB-vel kapcsolatos kutatások?

Pontosan mit mutattak a HMB-vel kapcsolatos kutatások? Mi a HMB? A HMB a Béta-hidroxi Béta-metilbutirát rövidítése. Az egyik esszenciális aminosav, a leucin metabolitja. Természetes táplálékkiegészítő, mely kis mennyiségben megtalálható bizonyos gyümölcsökben

Részletesebben

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményei Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményeinek okai Általános szövődmények: az érzéstelenítés anyaga Helyi szövődmények:

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 100%. A 10/2007 (. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tömegnövelő edzésterv

Tömegnövelő edzésterv Tömegnövelő edzésterv Ajánlott: - azoknak, akik nagy izmokat szeretnének - azoknak, akik csupán feszesebb, tónusosabb testre vágynak - sportolóknak, akik szeretnék a sportági mozgásból eredő aránytalanságokat

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Új terápiás lehetőségek helyzete Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Mucopolysaccharidosisok MPS I (Hurler-Scheie) Jelenleg elérhető oki terápiák Enzimpótló kezelés

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés)

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar 22.9.2009 ateromisk.ppt 1 Az érelmeszesedés csak a XIX. évszázad második felétől orvosi probléma

Részletesebben

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi követelményei a XXXVII. Sport ágazat alábbi

Részletesebben