BMX-W ver. 1.0 Kezelői útmutató

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BMX-W ver. 1.0 Kezelői útmutató"

Átírás

1 BMX-W ver. 1.0 Kezelői útmutató ÁLTALÁNOS A BMX-W betongyártást vezérlő program legfőbb jellemzője, hogy a Kezelő egy technológia ábrán jelzett betongyári elrendezést lát a képernyőn, és a szükséges paraméterezéseknél az adott vezérlési egységre kell ráklikkelni (cementcsiga, adalékszektor, keverő stb.) Azaz nem a szokásos Windows-os menüsorból kell választani, ezáltal biztosított a gyors, pontos, és lokális menükezelés. Ez a Kezelési útmutató nem topológiailag követi szigorúan az egységek kezelésének bemutatását, vagyis nem ír le mindent egy helyen pl. a keverőről. Azt a koncepciót követi, hogy a gyakorlatban a Kezelő milyen jellegű feladatokat kell, hogy megoldjon.

2 HOL-MI Anyagcsere problémák MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG? Amikor a tároló-helyeket feltöltjük alapanyaggal, ezt közölni kell a programmal is. Ez egyformán vonatkozik az első feltöltésre és a későbbi anyaghely-módosításokra is. HOGYAN CSINÁLJAM? Kattintson a jobb egérgombbal (kéz ikon) arra tárolóra, mellyel foglalkozni akar, ekkor egy ablak nyílik meg, mely az adott frakció összes paraméterét állíthatóvá teszi. Az ablakon belül az Általános elnevezésű mappa alkalmas az anyagtároló kezelésére, ahol is elvégezhető az: Anyagfeltöltés Ha még üres a tároló-hely, akkor az ablakban szereplő anyag (pl. cement) fajtája mellett az INAKTÍV jelenik meg, mely azt jelzi, hogy ez a frakció még nem volt használva., és ezért nincs felparaméterezve. Jelzés: a hálós tároló-hely. Anyagmódosítás Ha már korábban aktiváltuk az adott frakciót, akkor a jelenlegi anyagnév és anyagkód olvasható az ablakban, melynek esetleges módosításához kattintson a bal egérgombbal az M gombra. Ekkor megnyílik egy olyan ablak, mely az itt tárolt anyagra vonatkozik: Név Kód Anyag gyártó neve Fajsúly Vizsgálati szám Az anyagjellemzők mindegyike szabadon átírható a kód kivételével, melyet egy lehulló menüből kell kiválasztani.

3 A következő mappafülre kattintva lehetőségünk van meghatározni az adott alapanyag Adagolással kapcsolatos jellemzőit (mivel ennek az ablaknak a tartalma függ az alapanyagtól is, ezért anyagonként külön-külön bemutatjuk). Adagolási jellemzők megadása (cement) Adagolási sorrend: egy lehulló menüből választható ki a sorszám Utánhullás értéke (kg): itt adja meg csigamotor leállítása után lehulló anyag mennyiségét. Ha a programtól várja ennek az értéknek a megtanulását, akkor jelölje be az Automatikus utánhullás korrekciót. Adagolási jellemzők megadása (víz) Utánhullás értéke (kg): itt adja meg a víztöltő-szelep leállítása után utánfolyó víz mennyiségét. Ha a programtól várja ennek az értéknek a megtanulását, akkor jelölje be az Automatikus utánhullás korrekciót. Durva adagolás engedélyezése: amennyiben két töltő-szeleppel tölt a vízmérlegbe, akkor itt ezt engedélyezni kell. Adagolási jellemzők megadása (vegyszer)

4 Adagolási sorrend: egy lehulló menüből választható ki a sorszám Utánhullás értéke (kg): itt adja meg vegyszer-szivattyú leállítása után még folyó anyag mennyiségét. Ha a programtól várja ennek az értéknek a megtanulását, akkor jelölje be az Automatikus után-hullás korrekciót. Adagolási jellemzők megadása (adalékanyag) Adagolási sorrend: egy lehulló menüből választható ki a sorszám. A sorrendnek csak a csillagdepós adaléktároló esetében van jelentősége, mert ekkor nem közömbös, hogy az adalékfelvonó tartályába (puttonyba) milyen sorrendbe adagolunk pl. gurulós, vagy tapadós anyagot. Utánhullás értéke (kg): itt adja meg a szektorzár zárása után lehulló anyag mennyiségét. Ha a programtól várja ennek az értéknek a megtanulását, akkor jelölje be az Automatikus után-hullás korrekciót. Durva adagolás engedélyezése: amennyiben a soradagoló tárolói nem csak egy-egy szektorzárral (finom) rendelkeznek, hanem van még egy második i, akkor lehetővé válik az adalékanyag durva és finom adagolása. Ez esetben itt ezt engedélyezni kell, illetve ki kell jelölni az adagoló portot. Lebegtetett finom adagolás bejelölése esetén a finom adagolás tartományában lehetőség van a szelepek időzített nyitására/zárására. Bejelölés esetén megnyílik két kis a határértékeket kérdező ablak Be idő (s), és Ki idő (s). A továbbiakban azokat a paramétereket vesszük, melyek nem minden alapanyagra vonatkoznak.

5 A vízadagolás esetén lehetőség van a hidegvíz mellett meleg-, illetve zagyvizet is adagolni a mérlegbe. Ennek a beállításához a Víz frakció Egyéb feliratú fülére kell klikkelni. A alternatív vízforrások mértékét %-osan lehet megadni.

6 Mérlegelni kell Mérlegparaméterek MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG? A jó minőségű beton előállításának elsődleges feltétele az alapanyagok pontos adagolása. Ezért a mérlegparaméterek beállítása igen fontos és felelősségteljes feladat. Még felelősségteljesebb munka a mérlegkijelzők kalibrálása, de mivel a program a külső (vagy másod) kijelző adatait csak olvasni tudja, e helyen a mérleg-kalibrációról nem lesz szó. HOGYAN CSINÁLJAM? Cementmérleg Kattintson jobb gombbal a cementmérlegre (amikor a Kéz megjelenik), és a megjelenő ablakból válassza ki a Mérlegelés nevű mappát. Kiürülési határ megadásával egy elfogadható Tára-értéket adunk meg, vagyis a program az ürítést ennek az értéknek az eléréséig végzi. A rögzített kiürülési érték mindig ellenőrizhető, ha az egérrel a mérleg szimbólumra megyünk, (a kurzor nyílból kézre vált). Ürítés ráhagyási idő megadásával azt az időt adhatjuk meg, amelyet a program még vár az ürítési funkció után (pl. ráragadt anyagok lehullása miatt). Autó-tárázás üzem is lehetséges, ekkor be kell jelölni a négyzetbe. Ilyenkor a az adagolás előtt a program felvesz egy un. Bázispontot (a mérlegkijelzőn éppen látható értéket, mely nem feltétlenül nulla!), és ehhez képest figyeli az adagolandó mennyiséget. Csillapodási idő megadásával azt adjuk, meg, hogy a program mennyi ideig várjon a mérleg mozgásának lecsillapodására. Ez időtartam lejárta után tekinti a program érvényesnek az adagolási értéket, és ezt rögzíti. Keverések közötti korrekció: ezt a paramétert általában bekapcsolva használjuk, de lehetnek olyan esetek (szélsőséges adagolási hiba esetén) amikor a korrekció eredményeként nincs egyetlen pontosan mérlegelt anyag.

7 Vízmérleg Kattintson jobb gombbal a vízmérlegre (amikor a Kéz megjelenik), és a megjelenő ablakból bal gombbal válassza ki a Mérlegelés nevű mappát. Kiürülési határ megadásával egy elfogadható Tára-értéket adunk meg, vagyis a program az ürítést ennek az értéknek az eléréséig végzi. A rögzített kiürülési érték mindig ellenőrizhető, ha az egérrel a mérleg szimbólumra megyünk, (a kurzor nyílból kézre vált). Ürítés ráhagyási idő megadásával azt az időt adhatjuk meg, amelyet a program még vár az ürítési funkció után (pl. ráragadt anyagok lehullása miatt). Autó-tárázás üzem is lehetséges, ekkor be kell jelölni a négyzetbe. Ilyenkor a az adagolás előtt a program felvesz egy un. Bázispontot (a mérlegkijelzőn éppen látható értéket, mely nem feltétlenül nulla!), és ehhez képest figyeli az adagolandó mennyiséget. Csillapodási idő megadásával azt adjuk, meg, hogy a program mennyi ideig várjon a mérleg mozgásának lecsillapodására. Ez időtartam lejárta után tekinti a program érvényesnek az adagolási értéket, és ezt rögzíti. Vegyszermérleg Kattintson jobb gombbal a vegyszermérlegre (amikor a Kéz megjelenik), és a megjelenő ablakból bal gombbal válassza ki a Mérlegelés nevű mappát.

8 Kiürülési határ megadásával egy elfogadható Tára-értéket adunk meg, vagyis a program az ürítést ennek az értéknek az eléréséig végzi. A rögzített kiürülési érték mindig ellenőrizhető, ha az egérrel a mérleg szimbólumra megyünk, (a kurzor nyílból kézre vált). Autó-tárázás üzem is lehetséges, ekkor be kell jelölni a négyzetbe. Ilyenkor a az adagolás előtt a program felvesz egy un. Bázispontot (a mérlegkijelzőn éppen látható értéket, mely nem feltétlenül nulla!), és ehhez képest figyeli az adagolandó mennyiséget. Csillapodási idő megadásával azt adjuk, meg, hogy a program mennyi ideig várjon a mérleg mozgásának lecsillapodására. Ez időtartam lejárta után tekinti a program érvényesnek az adagolási értéket, és ezt rögzíti. Adalékmérleg Kattintson jobb gombbal az adalékmérlegre (amikor a Kéz megjelenik), és a megjelenő ablakból bal gombbal válassza ki a Mérlegelés nevű mappát. Kiürülési határ megadásával egy elfogadható Tára-értéket adunk meg, vagyis a program az ürítést ennek az értéknek az eléréséig végzi. A rögzített kiürülési érték mindig ellenőrizhető, ha az egérrel a mérleg szimbólumra megyünk, (a kurzor nyílból kézre vált). Ürítés ráhagyási idő megadásával azt az időt adhatjuk meg, amelyet a program még vár az ürítési funkció után (pl. ráragadt anyagok lehullása miatt). Autó-tárázás üzem is lehetséges, ekkor be kell jelölni a négyzetbe. Ilyenkor a az adagolás előtt a program felvesz egy un. Bázispontot (a mérlegkijelzőn éppen látható értéket, mely nem feltétlenül nulla!), és ehhez képest figyeli az adagolandó mennyiséget. Csillapodási idő megadásával azt adjuk, meg, hogy a program mennyi ideig várjon a mérleg mozgásának lecsillapodására. Ez időtartam lejárta után tekinti a program érvényesnek az adagolási értéket, és ezt rögzíti.

9 Szalag shiftelés bejelölésével megnyílik egy ablak, melyben paraméterezhető, hogy melyik frakcióban lévő adalékanyag, és annak mekkora mennyiségénél következzen be a szalag elmozdítása, és mennyi ideig tartson.

10 Az idő pénz Időzítések, sorrendek MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG? A betongyártás technológiájában valamennyi időzítés fontos szerepet tölt, átgondolt kiválasztásukkal optimalizálható az örök ellentmondás, vagyis a gyorsaság és pontosság ellentétes kettősége. A BMX-W program ez esetben is topológiailag kínálja fel az időzítések kezelését, vagyis ott kell keresnünk a beállításokat, ahol az majd végrehajtásra kerül. HOGYAN CSINÁLJAM? MÉRLEGEKHEZ KAPCSOLÓDÓ IDŐZÍTÉSEK Cementmérleg Kattintson jobb gombbal a cementmérlegre (amikor a Kéz megjelenik), és a megjelenő ablakból bal gombbal válassza ki a Vezérlés nevű mappát. Az Ürítés indítása több lehetőséget kínál, válassza ki a lehulló menüből a megfelelőt, azaz adja meg, hogy a cement mikor ürüljön a keverőbe, egy lehulló menüből bőségesen választhatunk, azaz a pl. a cementet üríthetjük az adalékputtony beürülésekor, vagy akár a vízürítés kezdetén stb. Vízmérleg Kattintson jobb gombbal a vízmérlegre (amikor a Kéz megjelenik), és a megjelenő ablakból bal gombbal válassza ki a Vezérlés nevű mappát. Az Ürítés indítása több lehetőséget kínál, válassza ki a lehulló menüből a megfelelőt, azaz adja meg, hogy a víz mikor ürüljön a keverőbe. Ha a szárazkeverés idejét adja meg, akkor ez azt jelenti, hogy a vízmérleg ürítése a cement-ürítés után az itt megadott idővel (sec) következik be.

11 Vegyszermérleg Kattintson jobb gombbal a vegyszermérlegre (amikor a Kéz megjelenik), és a megjelenő ablakból bal gombbal válassza ki a Vezérlés nevű mappát. Az Ürítés indítása több lehetőséget kínál, válassza ki a lehulló menüből a megfelelőt, azaz adja meg, hogy a vegyszer mikor ürüljön a keverőbe. További vezérlési lehetőség a vegyszermérleg(ek) egymáshoz történő ürítési késleltetése. Adalékmérleg Kattintson jobb gombbal az adalékmérlegre (amikor a Kéz megjelenik), és a megjelenő ablakból bal gombbal válassza ki a Vezérlés nevű mappát. Puttony felküldése többféle feltételekkel valósítható meg: Felküldés azonnal azt jelenti, hogy amint megtörtént az adalékanyag mérlegelése, a felvonó azonnal indul felfelé. Ennek az a következménye, hogy lehet, hogy a többi anyag még nincs bemérlegelve (mert lassú a cement, vagy pl. nincs megfelelő víznyomás stb.), de a kavicsot már darálja a keverődob. Minden anyag bemérlegelése után azt jelenti, hogy a puttony az alsó végállási helyzetében várja meg a többi bemérlegelést, és ezek után indul fel. Ez esetben lelassul a gyártás ciklusideje, egyetlen előnye, hogy a felvonónak szinte soha nem kell megállni a Parkoló helyzetben, azaz kíméli a féket és hálózatot.

12 Mérlegek töltve jelzés használata azt jelenti, hogy amint megtörtént az adalékanyag mérlegelése, a felvonó azonnal indul felfelé, de figyel egy mérlegek töltve jelre. Ez a jel akkor aktív, ha valamennyi többi (cement, víz és vegyszer) mérleg már be van mérlegelve. A puttony tehát felindul, majd ha a MT jel aktív, akkor végig is megy a felső végállásig, de ha nem aktív, akkor megállítja a felvonót a Parkoló állásban. Tapasztalatok szerint ez a legoptimálisabb megoldás, de nem a kizárólagos. Puttony indítási késleltetése arra szolgál, hogy a szalagmérleg lendületéből fakadó anyagszóródás elkerülhető legyen. Ugyanakkor fékes szalagmotor esetén nincs rá szükség. Puttony ürítési időt a tapasztalatok szerint kell beállítani a teljes kiürülés elérése érdekében. KEVERŐHÖZ KAPCSOLÓDÓ IDŐZÍTÉSEK Keverődob Kattintson jobb gombbal a keverődobra (amikor a Kéz megjelenik), és a megjelenő ablakból válassza ki a Általános nevű mappát. Itt adhatja meg a Nedves keverési időt, illetve azt is, hogy ezt az időt ebből az ablakból vegye le a program, vagy legyen beírható valamennyi receptbe, mint betonfüggő paraméter. A Keverődob kiürülési ideje ugyancsak itt adható meg.

13 Keverőajtó Kattintson jobb gombbal a keverődobra (amikor a Kéz megjelenik), és a megjelenő ablakból bal gombbal válassza ki a Keverő ajtó nevű mappát. Ajtó működési mód az alábbi lehet: Automatikus ajtónyitás minden keverés végén Ez akkor ajánlható, ha pl. földnedves betont gyárt, mert ez nem kényes az ajtó nyitására Kézi ajtónyitás minden keverés végén Ez akkor ajánlható, ha pl. mixer-betont gyárt, mert ez kényes az ajtó nyitására (igényelheti a szakaszos ajtónyitást is). Kézi nyitás csak az első keveréskor Ez akkor előnyös, ha a Kezelő meg kívánja nézni az elsőnek kevert betont.

14 VÍZET! Nedvesség és vízkorrekció MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG? A víz a beton legnagyobb ellensége - mondja egy régi szakmai mondás, de persze ez csak annyiban igaz, amennyiben a nem korrekt vízhozzáadásra (pancsolás, mixerbe mosás stb.) utal. A bevizsgált anyagokból összeállított és alaposan kikisérletezett receptek esetében vízkorrekcióra szinte soha, de nedvesség-kezelésre szinte mindig szükség van. A program természetesen lehetővé teszi mindkét korrekciót, de tudni kell különbséget tenni közöttük, hatásukat illetően. A nedvesség-korrekció esetében a program a típusosan nedvszívó adalékanyagokban lévő vízmennyiséggel csökkenti az adagolandó vízmennyiséget, de ugyanakkor megnöveli az adott nedvesség-hordozó (tehát pl. homok) mennyiségét pont akkora mennyiséggel, amennyi vizet feltételezett benne. HOGYAN CSINÁLJAM? Vízmennyiség módosítása Nagyon egyszerűen és gyorsan tudja a recept szerinti vízmennyiséget korrigálni: a víztartály(ok) szimbóluma mellett látható + és jelekre kattintva növelheti, illetve csökkentheti az adagolandó vízmennyiséget. Az így meghatározott vízmennyiséget kétféle módon lehet értelmeztetni a programmal: Nedvességkorrekció A nedvesség ugyan kis mennyiségű vizet jelent, mégsem a víztartályoknál kell kezelni, hanem azon a helyen, ahol effektív megtalálható, azaz az adalékfrakciókban. Kattintson a jobb gombbal arra az adalékfrakcióra, melynek a nedvessége kritikus (homok, osztályozatlan 0-24, 0-32 kavics stb.). Ekkor megnyílik egy Adalék frakció nevű ablak, és az ebben látható Nedvesség mappa fülére kell a bal gombbal kattintani. Nedvesség kezelés módját egy lehulló menüből választhatja ki: INAKTÍV állapot esetén nincs nedvességkorrekció

15 KÉZI esetben a Kezelőnek kell begépelni egy nedvesség százalék-értéket frakció felett lévő + és jelekre kattintva. A beállított nedvesség-százalék a továbbiakban állandóan látható lesz a frakción belül. LUDWIG esetben egy külső nedvességmérő készülék adatainak fogadására kész a program A beállítások mindig ellenőrizhetők az adott adalékfrakciónál. Öblítővíz kezelése Miután a vegyszermérleget gyártásonként át kell öblíteni, ezért meg kell adni azt a vízmennyiséget, mellyel ez az átmosás történik. Kattintson jobb gombbal a vegyszermérlegre (amikor a Kéz megjelenik), és a megjelenő ablakból a bal gombbal válassza ki a Mérlegelés nevű mappát, ahol az Öblítővíz mennyisége megadható (literben). A program a gyártás során evvel a vízmennyiséggel kevesebb vizet foga adagolni a vízmérlegbe. Melegvíz, illetve zagyvíz kezelése Mindkét esetben a felhasználandó extra víz arányát kell begépelni a megfelelő mezőbe.

16 Kis hiba nem hiba Hibakezelés MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG? Itt az adagolás során bekövetkezett hibák értelmezéséről, illetve kezeléséről lesz szó. Jól beállított mérlegparaméterek mellett a hibák javarész az adagolandó anyag változó viselkedéséből (folyás, elakadás stb.) fakadnak. Természetesen ezeket is kell kezelni egy megengedett határon belül, ezt az elfogadott határt a Tolerancia fogalmával magyarázzuk. HOGYAN CSINÁLJAM? A következő mappafülre kattintva lehetőségünk van meghatározni az adott alapanyag adagolása során fellépő hibával kapcsolatos Tolerancia-figyelés funkciót. Ha bekapcsoljuk, akkor meg kell adni a működtetés határértékét (Tolerancia-határ), amelyen belül jelentkező adagolási eltérést (hibát) még elfogadunk (tolerálunk). A tolerancia-kezelésnek 3 esete van, kapcsolódóan az adagolási-hiba jellegéhez: 1. Ha a hiba aluladagolás jellegű, és az eltérés mértéke nagyobb, mint az utánhullás kétszerese, akkor a program automatikusan visszatér az adagoláshoz., egyidejűleg a hibanaplóba bejegyzi a hibát. 2. Ha a hiba aluladagolás jellegű, de az eltérés mértéke kisebb, mint az utánhullás kétszerese, akkor a program hibaüzenetet ír ki a képernyőre és arra vár, hogy a Kezelő eldöntse, elfogadja-e a hibás értéket, vagy korrigálja azt Kézi adagolással. A Tovább megnyomásával igazolja ezt a programnak, mely ezek után továbblép. 3. Ha a hiba túladagolás jellegű, akkor a program hibaüzenetet ír ki a képernyőre és arra vár, hogy a Kezelő eldöntse, elfogadja-e a hibás értéket, vagy korrigálja azt a többletanyag lefejtésével. A Tovább megnyomásával igazolja ezt a programnak, mely ezek után továbblép. Mindkét esetben az aktuális adagolási adat kerül letárolásra (szállítólevél)

17 VIGYÁZZ, KÉSZ, BETON Gyártás A gondos előkészítő munkánk eredményeként nagyon gyorsan tudunk gyártást indítani. Kattintsunk az Azonnali (gyártás) fülre, ekkor megnyílik egy olyan ablak, melynek valamennyi eleme kitöltésre vár. Kezdjük a Recept feliratúval. Itt is, mint minden adatbázis esetén vagy egy új adatlapot kell kitöltenünk, vagy pedig a korábbiak egyikét lehet kiválasztani. Új recept összeállítását az üres mappa ikonra klikkeléssel lehet kezdeni, ekkor előugrik egy újabb ablak: Áttekintés fülre lépve megismerhető a recept tartalma: összetevők és vonatkozó tömegek, valamint a Receptből számított víz/cement tényező. Paraméter fülre lépve a receptről kapunk részletes információkat:

18 Teljes név Kód Szilárdság Maximális szemcseméret Konzisztencia Kitéti osztály Egyéb Ugyanitt van lehetőség az adott recept legyártásakor szükséges adatok meghatározására is: Keverőajtó nyitása: szakaszos vagy teljes Keverési idő Ezt követően jön a recept összeállítása a szokásos összetevők megadásával, például az adalékanyagok esetén a monitoron az alábbi látható. Fontos! A vörös körök nem a tároló-helyek sorszámát jelölik! Mint az eddigiekben is, most is a szokásos ikonokkal operálhatunk: Törlés Kilépés tárolás nélkül Kilépés tárolással Már meglévő recept gyártása esetén a Recept ablak legördülő menüjét használjuk. Ekkor a korábban már meghatározott receptek egyikét válasszuk ki, majd lépjünk tovább a Vevőkre. Az üres mappa ikonjára lépve itt is belépünk a törzsadatok közé. A vevőkről kiállítandó űrlapot kell begépelnünk: Azonosító (kód) Név Cím

19 Ugyanígy kell tennünk a következő törzsadatokkal is (Építési hely, Rendszám). Ha mindezeket felvettük, akkor adjuk meg a gyártandó betonmennyiséget a lehulló menüből, majd jöhet a Gyártásba felvétel, amit az ikonra klikkelve tehetünk meg. A gyártásba vételt két táblán is ellenőrizhetjük, vagy az nyílik meg, ikonra kattintva, ekkor ez ablak vagy pedig a gyártás feladás után és a Keverések táblán lévő rendszámra kattintva, ez esetben a víz külön fel van tüntetve, hogy szükség esetén korrigálhassuk. A gyártás folyamata a monitor jobb szélén lévő vezérlőgombokkal kezelhető: Gyártás indítása Gyártás felfüggesztése Gyártás lezárása Gyártás leállítása, törlése A BMXW programból az ikonra való kattintással lehet kiszállni.

20 MI MENNYI? Termelési összesítők MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG? Bármikor szükségünk lehet egy bizonyos időszakra, például aznapra, vagy az egész hétre, hónapra vonatkozó termelési adatok kimutatására. A kinyomtatható összesítők azonnal mehetnek az irodába további feldolgozásra. HOGYAN CSINÁLJAM? Kattintson a Termelés-lapra, ekkor az alábbi táblát kapja, melyben fel vannak sorolva a gyártások. Ezt az adatot lehet tovább szűrni Vevők, Építési helyek, Rendszámok és Receptek szerint. A kívánt időintervallum a piros nyilakkal választható ki tól, ig. A Lista ki is nyomtatható.

21 ELSZÁMOLNIVALÓ Készletgazdálkodás MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG? Bármikor szükségünk lehet egy bizonyos időszakra, például aznapra, vagy az egész hétre, hónapra vonatkozó anyagfelhasználás kimutatására. A kinyomtatható összesítők azonnal mehetnek az irodába további feldolgozásra. HOGYAN CSINÁLJAM? Ezt megelőzi az alapanyagok beszállítása a betontelepre, vagyis először a Beszállításokat kell kezelni. Ehhez a Beszállítások-lapra kell kattintani, ekkor az alábbi ablak nyílik meg. A beérkezett alapanyagot először válassza ki a lehulló-menü segítségével az Alapanyagok listából. Ezt követően a beszállítást kísérő dokumentációazonosítóját (pl. szállítólevél számát) kell begépelni, ezt követi a beszállított anyagmennyiség beírása tonnában. A Megjegyzés mező szabad felhasználású. A Beszállítás rögzítése a ikonra klikkeléssel történik. A Beszállítások listája anyagfajtánként, és a beszállítás időpontja szerint is szűrhető. Ha már történt beszállítás a betontelepre, akkor szükség van az anyagfogyás, illetve anyagkészlet kimutatására. Erre alkalmas az alábbi ablak, amely az Alapanyagok-lapra való kattintással hívható le. Az anyagfelhasználás kimutatását szintén 4+1 elemű szűrő támogatja, vagyis időtartományra is kérhetünk listát, illetve azt a Vevők, Építési helyek, receptek és rendszámok szerint is szűrhetjük.

Beállítások módosítása

Beállítások módosítása Kicsinyítés/nagyítás használata Microsoft Office PowerPoint 2003 esetén 1. Az egyik módszer szerint a Nézet menü/nagyítás parancsra kattintva adható meg a nagyítás vagy kicsinyítés mértéke. 1. ábra Nagyítás

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

MS Access Feladatgyűjtemény

MS Access Feladatgyűjtemény SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR MS Access Feladatgyűjtemény Klárné Barta Éva 2014.01.01. Microsoft Access - Feladatok 1 Feladatok 1. Hozzon létre egy új adatbázist SZÁMÍTÓGÉPEK

Részletesebben

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. vezetők számára. Tartalom

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. vezetők számára. Tartalom Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához vezetők számára Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 2. Főoldal... 2 2.1. Jelszó szerkesztése... 3 2.2. Akadálymentesített nézet... 3 2.3. Kijelentkezés...

Részletesebben

Diákigazolvány Elektronikus Igénylési Rendszer Oktatási Hivatal által biztosított igénylő felület. Felhasználói kézikönyv. v 4.1

Diákigazolvány Elektronikus Igénylési Rendszer Oktatási Hivatal által biztosított igénylő felület. Felhasználói kézikönyv. v 4.1 Diákigazolvány Elektronikus Igénylési Rendszer Oktatási Hivatal által biztosított igénylő felület Felhasználói kézikönyv v 4.1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Előfeltételek... 3 3. A diákigazolvány

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Üzemeltetési kézikönyv. Távirányító BRC1D528

Üzemeltetési kézikönyv. Távirányító BRC1D528 1 3 6 23 7 8 9 2 1 4 12 14 17 10 11 22 25 16 13 15 18 19 20 21 5 24 29 33 26 35 27 36 37 28 30 31 32 34 1 2 Start 5s 5s 5s 5s + 5s End 2 KÖSZÖNJÜK, HOGY EZT A TÁVIRÁNYÍTÓT VÁLASZTOTTA. OLVASSA EL EZT A

Részletesebben

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 EntryProx Beléptető Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV v.1.0.7. EntryProx Beléptető Rendszer TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 3. A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE... 7 3.1. Az

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Horgász Napló V2.1.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Intelligens Fogási Napló Program

Horgász Napló V2.1.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Intelligens Fogási Napló Program Horgász Napló Intelligens Fogási Napló Program V2.1.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail:

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (5-8 óra) ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK ÉS TEVÉKENYSÉGEK A SZÁMÍTÓGÉP ADATAINAK LEKÉRDEZÉSE A SZÁMÍTÓGÉPPEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓKAT A VEZÉRLŐPULT TELJESÍTMÉNY ÉS KARBANTARTÁS

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS. Változáskezelés. Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8.

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS. Változáskezelés. Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8. ESZKÖZIGÉNY Felhasználói dokumentáció verzió 2.2. Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8.3 Új, oszlopszerkesztésbe

Részletesebben

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program Felhasználói útmutató 1. MEGVÁSÁRLÁS... 2 1.1. AUTOMATIKUS ÉLESÍTÉS... 2 1.2. MANUÁLIS ÉLESÍTÉS... 2 2. TELEPÍTÉS... 3 2.1. ELSŐ TELEPÍTÉS... 3 2.2. TÖBB PÉLDÁNY

Részletesebben

Animációk, effektusok

Animációk, effektusok Áttűnések Előadásunk látványosabb, ha áttűnéseket, effektusokat használunk. Ismerkedjünk meg az áttűnésekkel. Az áttűnésekkel tudjuk megadni az átváltást az egyik diánkról a másikra. Az áttűnéseket érdemes

Részletesebben

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet.

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet. i n g a t l a n h i r d e t ő é s k e r e s ő p o r t á l F E L H A S Z N Á L Ó I K É Z I K Ö N Y V TARTALOMJEGYZÉK 1. BEMUTATKOZÁS 3 2. KÜLDETÉSÜNK 3 3. STATISZTIKÁINK 3 4. SZOLGÁLTATÁSAINK 3 5. FELHASZNÁLÓI

Részletesebben

CellCom. Szoftver leírás

CellCom. Szoftver leírás CellCom Szoftver leírás A vezérlő szoftver bemutatása 2 www.lenyo.hu Tartalom LCC vezérlőszoftver 5 Rendszerkövetelmények 5 Telepítés 5 Indítás 7 Eltávolítás, újratelepítés és javítás 8 Kulcskezelés 8

Részletesebben

TANTÁL KFT. NLPC Gold nyelvoktató berendezés. kezelési utasítás

TANTÁL KFT. NLPC Gold nyelvoktató berendezés. kezelési utasítás E L E K T R O N I K A I K F T H-1149 BUDAPEST XIV. NAGY LAJOS KIRÁLY ÚTJA 117. TEL./FAX: 220-6454, 220-6455 e-mail: tantal@t-online.hu www.tantal.hu Skype: Tantál Kft TANTÁL KFT NLPC Gold nyelvoktató berendezés

Részletesebben

ProAnt Felhasználói Útmutató

ProAnt Felhasználói Útmutató ProAnt Felhasználói Útmutató http://www.proant.hu/ 2014. október 17. Adminisztrátor 6722 Szeged, Gogol u. 3. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A ProAnt szoftverről... 4 3 Jelszó módosítása...

Részletesebben

HomeManager - leírás. advix software solutions. http://www.advix.hu

HomeManager - leírás. advix software solutions. http://www.advix.hu by advix software solutions http://www.advix.hu Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezető... 3 Áttekintés... 3 Felhasználási feltételek... 3 Első lépések... 4 Indítás... 4 Főképernyő... 4 Értesítés

Részletesebben

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal Vényírás Amennyiben sikeresen kitöltöttük és elmentettük a megvizsgált személy ápolási esetét, lehetőségünk van vény felírására, az alábbi módon; 1. ábra A gomb megnyomásával egy legördülő menü tárul elénk,

Részletesebben

2.0 verzió. vényíró és gyógyszerinformációs szoftver szakrendelők, kórházi ambulanciák részére. Felhasználói kézikönyv

2.0 verzió. vényíró és gyógyszerinformációs szoftver szakrendelők, kórházi ambulanciák részére. Felhasználói kézikönyv Vényíró és gyógyszerinformációs szoftver 2.0 verzió vényíró és gyógyszerinformációs szoftver szakrendelők, kórházi ambulanciák részére Felhasználói kézikönyv Dr. Acsai László, 2009 Vényíró szoftver kézikönyv

Részletesebben

Állítsa a programválasztó gombot Ki ( O ) állásba.

Állítsa a programválasztó gombot Ki ( O ) állásba. A KÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSE További információk (beleértve a hibaelhárítást és a szervizet) a használati utasítás megfelelő fejezeteiben találhatók. A ruhanemű szétválogatása az alábbiak szerint: A ruhaneműt válogassa

Részletesebben

Bosch Video Management System. Kezelési útmutató

Bosch Video Management System. Kezelési útmutató Bosch Video Management System hu Kezelési útmutató Bosch Video Management System Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 A súgó használata 6 1.1 Információ-keresés 6 1.2 A súgótéma kinyomtatása 7 2 Bevezetés

Részletesebben

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik:

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik: Bevezetés Leveleink, naptárunk, stb. megtekintése bármely gépen egy egyszerű webböngésző (Mozilla, Explorer) segítésével is lehetséges. GroupWise rendszernek ezt a megjelenési formáját GroupWise WebAccessnek

Részletesebben

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára E-Fedezetkezelő felhasználói kézikönyv Fővállalkozói adminisztrátorok számára Tartalomjegyzék 1. Program általános használata... 2 1.1. Szoftver követelmények... 2 1.2. Jogosultság függő működés... 2 1.3.

Részletesebben

Nappali képzés: Számítógéppel segített tervezés szerkesztésben közreműködött: Zobor Bence Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2.

Nappali képzés: Számítógéppel segített tervezés szerkesztésben közreműködött: Zobor Bence Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2. 1. gyakorlat Vonalrajzolás, szerkesztések, szabadonformált görbék A numerikus adatbevitelről leírtaknak és egyenes vonalak rajzolásának illusztrálására készítsük el az alábbi telek- É kontúrt a sraffozott

Részletesebben

Mérlegelés Kártyaolvasóval

Mérlegelés Kártyaolvasóval METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

Kitöltési útmutató a Távhőszolgáltatói volumenek adattáblához (T537)

Kitöltési útmutató a Távhőszolgáltatói volumenek adattáblához (T537) Kitöltési útmutató a Távhőszolgáltatói volumenek adattáblához (T537) Kérjük, hogy ha olyan kérdésük van az adatok kitöltésével kapcsolatban, amelyre a kitöltési útmutató alapos átolvasása és a felmerült

Részletesebben

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása 7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása Olvassuk be a korábban elmentett Nyaralo nevű rajzunkat. Ezen a gyakorlaton az elkészített modellből fogunk tervdokumentációt készíteni,

Részletesebben

CMK_MS02 Hordó mérlegelõ és címkézõ program

CMK_MS02 Hordó mérlegelõ és címkézõ program METRISoft Mérleggyártó Kft. Weboldal: www.metrisoft.hu Telefon: +36 (62) 246-657 E-mail: merleg@metrisoft.hu Fax: +36 (62) 249-765 H-6800 Hódmezõvásárhely, Jókai u. 30. Cégjegyzékszám: 06-09-000406 Termék

Részletesebben

2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva!

2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva! 2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva! Készítők: Deme Attila, Faddi Viktor, Füzesi István, Justyák Csaba, Kovács László, Lós Tibor, Léka Mónika, Medveczki Marianna, Miló Viktor, Forman-Nagy Rita,

Részletesebben

Olyan fotót válassz, amit mondjuk az önéletrajzodhoz is szívesen betennél. a kép tartalma nem lehet sértő vallási, faji, erkölcsi szempontból;

Olyan fotót válassz, amit mondjuk az önéletrajzodhoz is szívesen betennél. a kép tartalma nem lehet sértő vallási, faji, erkölcsi szempontból; GYIK Mi a munkatarsaim.hu oldal? Egy közösségi oldal, ahol megtalálhatod a munkatársaidat, volt munkatársaidat, és azokat, akikkel munkád során kapcsolatba kerültél. Persze tudjuk, hogy őket egyébként

Részletesebben

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI)

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) RENDSZERBE I. ÜTEM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS AZ ADATSZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE KENYSZI: v.1.2.2.0 Dátum: 2015.04.10. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

1. oldal, összesen: 29 oldal

1. oldal, összesen: 29 oldal 1. oldal, összesen: 29 oldal Bevezetõ AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ Program Az AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ egy olyan innovatív, professzionális nyomtatványkitöltõ és dokumentum-szerkesztõ program, mellyel

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv e-jelentkezés TwinNet Felhasználói kézikönyv I3R-Elektronikus Jelentkezési Rendszer TwinNet Számítástechnikai és Oktatási Kft. ś1163 Budapest Szérű u. 45. (+36(1) 343-6430 ü www.twinnet.hu Tartalom Bevezetés...

Részletesebben

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK 1. PÉNZÜGY KÖNYVELÉS... 3 1.1. Pénztár... 3 1.2. Folyószámlakezelés... 4 1.3. ÁFA bevallás... 6 1.4. Bejövő számla rögzítés... 6 1.5. Számlaböngésző... 9 1.6.

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás A Magiszter.NET Iskolaadminisztrációs Rendszerben a tantárgyfelosztás definiálása rész segítséget nyújt Önöknek, hogy az előkészítések után egy olyan táblázatot kapjanak ami átláthatóan

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSE. További információk (beleértve a hibaelhárítást és a szervizet) a használati utasítás megfelelő fejezeteiben találhatók.

A KÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSE. További információk (beleértve a hibaelhárítást és a szervizet) a használati utasítás megfelelő fejezeteiben találhatók. A KÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSE További információk (beleértve a hibaelhárítást és a szervizet) a használati utasítás megfelelő fejezeteiben találhatók. A ruhaneműt válogassa szét a kezelési útmutató szerint Ne szárítsa

Részletesebben

Az Egálnet Honlapvarázsló használati útmutatója

Az Egálnet Honlapvarázsló használati útmutatója Az Egálnet Honlapvarázsló használati útmutatója Az Egálnet Honlapvarázsló használati útmutatója Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék:... 1 1. Első lépések... 2 2. Honlap szerkesztése I... 2 2.1. Tartalmi területek,

Részletesebben

FOKA elérés beállításának leírása

FOKA elérés beállításának leírása FOKA elérés beállításának leírása FOKA interfész Verzió (exe): 1.0.23 (5) Tartalomjegyzék FOKA kapcsolat... 2 1. lépés: Kapcsolattartó számítógép kiválasztása... 2 2. lépés: Tanúsítvány telepítése... 3

Részletesebben

Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére

Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére A Domus szülőföldi ösztöndíj pályázat benyújtása senior pályázat esetén a https://palyazat.mta.hu/domus_szulofoldi_senior_2016,

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 16 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBÓL AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBE. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBÓL AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBE. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBÓL AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBE Budapest, 2013. november 08. Az Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszerbe való bejelentkezés a https://www.olmunkaido.hu

Részletesebben

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban ArchiTECH.PC V8.0 verzió újdonságai 1 - Újdonságok a 3D szerkesztő módban 2 - Új eszközök 3 - Új menüparancsok 4 - Új paraméterek 5 - PDF import 6 - Információs jelek technikai jellegű módosítása a 2D

Részletesebben

Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ESZJ

Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ESZJ Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ESZJ Felhasználói kézikönyv III. számú melléklet 2015. 04. 01. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Projekt Igazgatóság 1071

Részletesebben

SupOrt. talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1

SupOrt. talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1 SupOrt talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1 L&M Product Service Kft. 1074 Budapest, Csengery u. 28. Tel: (+36-1)-413-2184 e-mail: lundmkft@gmail.com Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék:...

Részletesebben

Első lépések. MENÜPONT: Szerkesztés/Saját adatok

Első lépések. MENÜPONT: Szerkesztés/Saját adatok Első lépések MENÜPONT: Szerkesztés/Saját adatok Akár új, akár régi felhasználó veszi használatba a 4.4-es verziót, ezzel az ablakkal kell kezdeni a munkát! Nagyon fontos, hogy a saját vállalkozásunk adatait

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. eanim.com info@eanim.com

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. eanim.com info@eanim.com FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV eanim.com info@eanim.com BEVEZETÉS A Science Guide - természettudományos kísérletek és megfigyelések gyűjteménye nevet viselő digitális tananyag négy részből áll, amelyekben egymástól

Részletesebben

Gyermektartásdíj megelőlegezése GYT

Gyermektartásdíj megelőlegezése GYT Gyermektartásdíj megelőlegezése GYT Felhasználói kézikönyv V. számú melléklet 2015. 04. 01. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Projekt Igazgatóság 1071 Budapest, Peterdy

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv MAGYAR NEMZETI BANK ERA Számlatermékek bejelentő szolgáltatás Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 Jelen dokumentum célja, hogy bemutassa az ERA (Az MNB elektronikus

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1 Tartalomjegyzék A keret-rendszerről általánosságban...2 Technológiák... 2 Elérést biztosító technológiák...2 Bejelentkezés... 2 Használat helye... 3 Használat (bejelentkezés után)...3 Jelszavak... 4 Hiba

Részletesebben

NEPTUN_TÖRZS. (Funkcionális leírás)

NEPTUN_TÖRZS. (Funkcionális leírás) #+$k NEPTUN_TÖRZS NEPTUN_TÖRZS (Funkcionális leírás) S Budapest, 2002 #+ $k NEPTUN_TORZS NEPTUN_TÖRZS Tartalom TARTALOM... 2 1. BEVEZETÉS... 5 2. BELÉPÉS A RENDSZERBE... 6 3. ÚJ EGYÉN FELVÉTELE... 9 3.1

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA Agrár-környezetgazdálkodási támogatások

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA Agrár-környezetgazdálkodási támogatások KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ EMVA Agrár-környezetgazdálkodási támogatások Verziószám: 01 Jogcímkód: 6.239.01.01 2009. június 01. Budapest FONTOS! Felhívjuk szíves figyelmüket,

Részletesebben

Készítette: Citynform Informatikai Zrt.

Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Iratkezelő rendszer Felhasználói kézikönyv Iktatás és érkeztetés Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Citynform Iratkezelő Rendszer iktatás és érkeztetés A Bevezetésnek kettős célja van: segédlet a

Részletesebben

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Verzió 6.0 2014. július 31. 1. Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Regisztráció... 5 3. Elfelejtette jelszavát?... 7 4. Online ügyfélszolgálat

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 IMPERA: BESZÁMOLÓ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Az elektronikus számonkérés a hagyományos írásbeli beszámolókkal szemben rugalmasabb lebonyolítást tesz lehetővé, az értékelés gyorsabb és objektívebb, a tárolt

Részletesebben

Aronic Road Útnyilvántartó program

Aronic Road Útnyilvántartó program 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673 Aronic Road útnyilvántartó program V2.000 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy jó szoftver!

Részletesebben

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. e-matrica értékesítésére vonatkozó együttműködési

Részletesebben

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Verzió 14 2016 január 25. 1 1. Tartalom 2. Bevezető... 4 3. Regisztráció... 6 4. Elfelejtette jelszavát?... 8 5. Online ügyfélszolgálat

Részletesebben

Roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzése

Roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzése Roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzése (A pályázat kódja: ROM-ISK-15) Kitöltési Segédlet Készült: 2015. október 26. 1. oldal Tartalom 1. Regisztráció... 3 2. Bejelentkezés, jelszóváltoztatás,

Részletesebben

UniPoll Feedback. Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez.

UniPoll Feedback. Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez. VERZIÓSZÁM: 7.0 UniPoll Feedback Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez. Tartalomjegyzék Bevezető... 5 Kezdeti lépések... 5 Belépés... 5 Kérdőívszerkesztői felület

Részletesebben

Feltételes formázás az Excel 2007-ben

Feltételes formázás az Excel 2007-ben Az új verzió legnagyobb újdonsága Feltételes formázás az Excel 2007-ben Formázás tekintetében a feltételes formázás területén változott a legnagyobbat a program. Valljuk meg, a régebbi változatoknál a

Részletesebben

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6.

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6. 9 9. Entitás modulok A szerző véleménye szerint a Drupal legnagyobb erősségei közé tartozik a magas szintű, absztrakt fogalmak mentén történő építkezés. A korábbiakban már megismerkedtünk a tartalmak és

Részletesebben

Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR)

Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR) Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR) Intézményi Pénzügyi Vezető (IPV) technikai útmutató Kapcsolat Amennyiben kérdése, vagy problémája lenne, forduljon munkatársainkhoz bizalommal az alábbi elérhetőségeken.

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv EziWeigh6 mérlegkijelzőhöz

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv EziWeigh6 mérlegkijelzőhöz Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv EziWeigh6 mérlegkijelzőhöz Ezen felhasználói kézikönyv részletes instrukciókat nyújt az EziWeigh6 mérlegkijelző telepítéséhez és használatához. Az EziWeigh6

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 420 Infravörös termométer TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Figyelmeztetés... 2 3. Működési leírás...3 4. Mérés menete... 3 5. Karbantartás... 4 6. Megjegyzések... 5 7. Tulajdonságok...

Részletesebben

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Ebben az évben a megszokottól eltérően, új programot kell telepíteni. Ennek lépései: 1. lépjen ki a DszámlaWIN programból (FONTOS!). Amennyiben hálózatban használják

Részletesebben

MŰSZAKI IGAZGATÓSÁG. WebEye MDT Felhasználói Kézikönyv. v. 1.0

MŰSZAKI IGAZGATÓSÁG. WebEye MDT Felhasználói Kézikönyv. v. 1.0 MŰSZAKI IGAZGATÓSÁG WebEye MDT Felhasználói Kézikönyv v. 1.0 Készítette: Szabados Gábor 2011.03.09. Tartalom Főképernyő... 3 WebEye MDT Főképernyő... 4 Főmenü... 5 Tankolás... 6 Költségek és kiadások...

Részletesebben

Intellio Video System 2. Csatlakozási útmutató a demószerverhez

Intellio Video System 2. Csatlakozási útmutató a demószerverhez Intellio Video System 2 Csatlakozási útmutató a demószerverhez Az Intellio Video System Client 2 telepítése Az Intellio Video System Client 2 kliens telepítését az IntellioClient2Setup.exe fájl elindításával

Részletesebben

MINDENNAPI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

MINDENNAPI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MINDENNAPI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU KÖSZÖNJÜK, HOGY A WHIRLPOOL TERMÉKÉT VÁLASZTOTTA. Ahhoz, hogy teljesebb támogatásban részesüljön, kérjük, regisztrálja készülékét: www.whirlpool.eu/register A készülék

Részletesebben

Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót.

Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Kedves Jelentkező! Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Ha a kitöltés során bármilyen problémát tapasztal, kérjük, írjon e-mailt a következő címre:

Részletesebben

KID - 6.02 verzióváltás Felhasználói kézikönyv

KID - 6.02 verzióváltás Felhasználói kézikönyv KID - 6.02 verzióváltás Felhasználói kézikönyv 2014. február 18. Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Felhasználói felület... 3 2.1. Funkciócsoport választó... 3 2.2. Megbízások főablak... 4 2.3. Információk ablak...

Részletesebben

Új gépjármű beérkeztetés modul

Új gépjármű beérkeztetés modul Új gépjármű beérkeztetés modul 1. BEVEZETÉS... 2 2. ÚJ GÉPJÁRMŰ BEÉRKEZTETÉS FELVITELE... 3 2.1. ÚJ GÉPJÁRMŰ ELŐZMÉNY NÉLKÜL TÖRTÉNŐ FELVITELE... 4 2.2. ÚJ GÉPJÁRMŰ ELŐZMÉNNYEL TÖRTÉNŐ FELVITELE... 10

Részletesebben

Cisco Unified Communications Manager Assistant Felhasználói kézikönyv a Cisco Unified Communications Manager 6.0 rendszerhez

Cisco Unified Communications Manager Assistant Felhasználói kézikönyv a Cisco Unified Communications Manager 6.0 rendszerhez Cisco Unified Communications Manager Assistant Felhasználói kézikönyv a Cisco Unified Communications Manager 6.0 rendszerhez Amerikai központ Cisco Systems, Inc. 170 West Tasman Drive San Jose, CA 95134-1706

Részletesebben

Gate Control okostelefon-alkalmazás

Gate Control okostelefon-alkalmazás Gate Control okostelefon-alkalmazás GSM Gate Control Pro 20/1000 modulokhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ v1.0.0.0 és újabb alkalmazásverzióhoz Dokumentumverzió: v1.42 2015.09.23 Termék rövid leírása A GSM Gate

Részletesebben

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK...

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... Haladó Tanfolyam Tartalomjegyzék I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... 3 1. BEVEZETŐ AZ EXPOZÍCIÓS PROGRAMOKBA... 3 1. ISO érzékenység... 5 2. WB Fehér egyensúly beállítása... 9 3. Fénymérési

Részletesebben

Documentation. OTRS Business Solution 4 kézikönyv

Documentation. OTRS Business Solution 4 kézikönyv Documentation OTRS Business Solution 4 kézikönyv Build Date: 2014-12-05 OTRS Business Solution 4 kézikönyv Szerzői jog 2014 OTRS AG Ez a mű az OTRS AG szerzői joga alatt áll. Lemásolhatja részben vagy

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Felhasználói kézikönyv Legutóbbi változások: A könnyebb használat

Részletesebben

F-ÜHG (klímagáz, hűtőközeg) raktár kezelése

F-ÜHG (klímagáz, hűtőközeg) raktár kezelése F-ÜHG (klímagáz, hűtőközeg) raktár kezelése Tartalom Mi az F-ÜHG raktár... 2 Hol található az F-ÜHG raktár kezelése... 2 Nyitókészlet rögzítése... 3 F-ÜHG lista áttekintése... 7 Saját telephelyek közötti

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Bevezetés, cégadatok Jelen Általános Szerződési Feltételek tartalmazza a webáruházban (a továbbiakban: Webáruház) elérhető szolgáltatás igénybe vevő (továbbiakban: Vásárló)

Részletesebben

IDM FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

IDM FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV IDM FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv I/C. kötet E-KÉPVISELŐI FUNKCIÓK PTR, MŰKENG 2015.09.03. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Projekt Igazgatóság 1071

Részletesebben

DOCSTAMP FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ A DOCSTAMP DOKUMENTUM KEZELŐ RENDSZERHEZ. 2015. április 10. v1.5

DOCSTAMP FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ A DOCSTAMP DOKUMENTUM KEZELŐ RENDSZERHEZ. 2015. április 10. v1.5 DOCSTAMP FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ A DOCSTAMP DOKUMENTUM KEZELŐ RENDSZERHEZ 2015. április 10. v1.5 1. 1. Tartalom 2. BEVEZETŐ 3 3. DOCSTAMP ALKALMAZÁS TELEPÍTÉSE 4 4. DOKUMENTUM KEZELÉSI FUNKCIÓK 5 4.1

Részletesebben

BÉRSTATISZTIKAI PROGRAM HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA

BÉRSTATISZTIKAI PROGRAM HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA BÉRSTATISZTIKAI PROGRAM HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA Az adatbeviteli és adatellenőrző program felhasználásbarát környezetet biztosít az adatgyűjtés kitöltési útmutatójában leírt és részletezett adatszolgáltatási

Részletesebben

NMS közösségi tér a hallgatói weben

NMS közösségi tér a hallgatói weben NEPTUN MEET STREET (NMS) HALLGATÓI WEB Felhasználói dokumentáció verzió 3.6. Budapest, 2013. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0. 2011.03.03. 2.2 A virtuális terek megjelenítése 9.

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 3 2. Bejelentkezés... 3 3. Rendszerfelület felépítése... 4 4. Aggregátor felület... 4 4.1 Speciális szűrési opciók...

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS ISMERTETÉSE A 2012-ES NOVITAX PROGRAMOKHOZ

REGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS ISMERTETÉSE A 2012-ES NOVITAX PROGRAMOKHOZ REGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS ISMERTETÉSE A 2012-ES NOVITAX PROGRAMOKHOZ Tartalomjegyzék A regisztrációs eljárás rövid ismertetése... 2 Felhasználói adatok... 3 Programhasználati igény könyvelő programok/ számlázó

Részletesebben

LOGGER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HGAS RENDSZER

LOGGER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HGAS RENDSZER 1 LOGGER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HGAS RENDSZER Készült: Az Elektronikus Hulladékgazdálkodási Rendszer c. projekt (azonosító szám: EKOP-1.2.4-2012-2012-0001) keretein belül Hulladékgazdálkodási alaprendszer

Részletesebben

Útmutató az Oktatási Hivatal Képzéstámogató Rendszer használatához a résztvevők számára. Készítette: Virányi Anita

Útmutató az Oktatási Hivatal Képzéstámogató Rendszer használatához a résztvevők számára. Készítette: Virányi Anita Útmutató az Oktatási Hivatal Képzéstámogató Rendszer használatához a résztvevők számára Készítette: Virányi Anita Az Oktatási Hivatal Tanfelügyelő és pedagógusminősítő képzésének segédanyaga Készítette:

Részletesebben

OPTEN Online használati útmutató

OPTEN Online használati útmutató OPTEN Online használati útmutató www.opten.hu opten@opten.hu 2016. április - 1 - Tartalomjegyzék Bevezetés... - 4 - CÉGTÁR ALAP és KIEGÉSZÍTŐ szolgáltatások... - 7-1. Keresés / Leválogatás... - 8 - a)

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSE. További információk (beleértve a hibaelhárítást és a szervizet) a használati utasítás megfelelő fejezeteiben találhatók.

A KÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSE. További információk (beleértve a hibaelhárítást és a szervizet) a használati utasítás megfelelő fejezeteiben találhatók. A KÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSE További információk (beleértve a hibaelhárítást és a szervizet) a használati utasítás megfelelő fejezeteiben találhatók. A mosnivalót a kezelési jelzések szerint válogassa szét Ne szárítsa

Részletesebben

Digitális fényképezőgép cserélhető objektívvel

Digitális fényképezőgép cserélhető objektívvel 4-297-560-71(1) Digitális fényképezőgép cserélhető objektívvel α kézikönyv Tartalomjegyzék Mintakép Menü Tárgymutató 2011 Sony Corporation HU NEX-7 fényképezõgép használatával kapcsolatos megjegyzések

Részletesebben

Telepítési útmutató a Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez

Telepítési útmutató a Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez Telepítési útmutató a Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez A Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez kérjük, kövesse a következő lépéseket: Frissítő alkalmazás telepítése A számlázó

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

Nokia C6 01 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C6 01 - Felhasználói kézikönyv Nokia C6 01 - Felhasználói kézikönyv 1.1. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 5 Használatbavétel 7 Gombok és alkatrészek 7 Telefonhívás, hangfájl vagy videó hangerejének módosítása 9 A billentyűzet és

Részletesebben

Készülék regisztráció pontos menete a www.ptweb.hu portálon

Készülék regisztráció pontos menete a www.ptweb.hu portálon Készülék regisztráció pontos menete a www.ptweb.hu portálon Az alábbi képes útmutató segítségével bemutatjuk a 2015.február 1-től érvénybelépő megújult termékregisztráció folyamat menetét. Ezentúl a készülékek

Részletesebben

ADAFOR Iskolai adatforgalmazó program Kezelési útmutató

ADAFOR Iskolai adatforgalmazó program Kezelési útmutató ADAFOR Iskolai adatforgalmazó program Kezelési útmutató Tartalomjegyzék 1. A Kommunikátor segédprogram... 2 2. Az egyes alrendszerek logikai felépítése... 2 3. A program szerkezete... 3 3.1. Telepítési

Részletesebben

WEBEC FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

WEBEC FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV WEBEC FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1. BEVEZETŐ A Magyar Nemzeti Bank megújította a WebeC alkalmazását. Az első verzió egy 2007-es fejtésű alkalmazás volt, ami az akkori technológiai lehetőségek szerint lett

Részletesebben

Első lépések... 3 Bejelentkezés... 3 Beállítások... 3

Első lépések... 3 Bejelentkezés... 3 Beállítások... 3 Tartalomjegyzék Első lépések... 3 Bejelentkezés... 3 Beállítások... 3 Kezelők... 3 Kezelő adatainak megjelenítése és adatok szerkesztése... 4 Kezelő törlése / inaktiválása... 4 Inaktivált kezelők megtekintése...

Részletesebben

Voucher Navigation Használati utasítás

Voucher Navigation Használati utasítás Voucher Navigation Használati utasítás 15.6.9 verzió Tartalom Bevezetés... 4 Kompatibilitás és rendszerkövetelmények... 4 Kezdeti lépések... 4 Bejelentkezés... 5 Térképek kezelése... 6 Beállítások... 7

Részletesebben

Tartalom Regisztráció menete Első teendők Profilom

Tartalom Regisztráció menete Első teendők Profilom Tartalom 1. Regisztráció menete... 2 2. Első teendők... 5 Profilom ellenőrzése és kiegészítése, jelszó módosítása:... 5 3. Beállítások:... 10 3.1 Oktató jármű adatai, járműfotó feltöltés... 10 3.2 Az oktatási

Részletesebben