A kit car. kit car-építés helyzete Magyarországon Mi a kit car. Miért építnek kit car-okat. A kit car-ok vázlatos története.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kit car. kit car-építés helyzete Magyarországon 2006. Mi a kit car. Miért építnek kit car-okat. A kit car-ok vázlatos története."

Átírás

1 A kit car A kit car-építés helyzete Magyarországon 2006 Mi a kit car Miért építnek kit car-okat A kit car-ok vázlatos története A kit car fajtái Kit car gyártók Magyar kit car gyártók Magyar kit car-ok A magyar kit car jöv!je

2 A kit car-ok amat!rök által épített autók. Olyan autók, amelyeket részben korábban kereskedelmi forgalomban lév! kocsik alkatrészeib!l, részben pedig az adott kit car-hoz gyártott, vagy módosított speciális alkatrészekb!l építenek össze, és az összeépítés eredménye egy új szerkezet" autó lesz. Mi a kit car Brookland a Citroen CV2, a kacsa f!darabjaira épül! kit car ( Ezt a kérdést lehetetlen megválaszolni - mindenki másért épít magának autót. Egy biztos. Senki sem azért épít kit car-t, hogy legyen autója. A kit car mindennapi használatra nem igazán megfelel! járm". Nem lehet vele elvinni a gyereket az óvodába, de nem alkalmas a hétvégi bevásárlás lebonyolítására sem. Miért építenek kit car-okat Kit car-okat hobbiból építenek. Az építés élvezetéért, a klubokban fellelhet! társaság kedvéért 1, az autózás élvezetéért... A kit car hobbiautó. Úgy van kitalálva, hogy megépítése olcsó legyen. Ez az oka annak, hogy forgalomból kivont gyári autók motorjaira, f!darabjai köré tervezték ezeket a járm"veket. A kit car-építés a személyiség kiteljesítésének, az állampolgári szabadság megnyilvánulásának formája, de egy adott állam és polgárai viszonyának tükröz!dése is. Angliában a kit car-ok gyors és olcsó hatósági eljárást követ!en kerülhetnek forgalomba. A Benelux államokban vagy például Finnországban veterán autóként kezelik a kit car-okat, és ennek megfelel!en teljes adómentességet élveznek. Más államokban is ésszer" határok között terhelik a hobbi gyakorlóinak pénztárcáját adókkal, eljárási díjakkal 2, hogy ne tegyék lehetetlenné a hobbi gyakorlását. 1 1 Nem véletlen, hogy például Angliában 2003-ban 159 kit car klub létezett. 2 Az angol jogi szabályozás áttekint! ismertetését lásd a oldalon.

3 A kit car-ok története 3 három egymástól független szálon indult. Angliában a második világháborút követ!en a hadiipari termelésre átállított autógyárak csak lassan szervezték újra magukat. A polgári piacra termelt autók sok vev!nek nem tetszettek, ezért gyorsan kialakult az ezermester vásárlók olyan köre, akik a számukra bumfordi autókat saját ízlésük szerint átalakították. A kit car-ok vázlatos története Az angol Bucklers Specialist Engineers To The Motor Trade nev" cég autója 1947-b!l. A kocsi f!darabjai a Ford Ten-b!l származnak. A váz már ún. space frame, azaz hegesztett zártszelvényb!l készült rácsváz. ( A piac e tendenciáját a gyártók is meglovagolták. Viszonylag hosszú ideig lehetett vásárolni gördül! 4 gépkocsi-vázakat, amelyet a vev!k saját tetszésük szerint alakítgathattak, illetve maguk találtak ki, és építettek fel rájuk nekik tetsz! karosszériát. Bár számos kis üzem jött létre ennek a fogyasztói csoportnak a kiszolgálására, és viszonylag sok ilyen autó épült Angliában, a hobbi ekkor még nem volt igazán elterjedt. Az angliai Oldham-ben m"köd! Auto Bodies nev" vállalkozás gyártotta ezt a karosszériát 1958-ban. Az autó alapját a Ford Pop márkanev" szériakocsi adta. ( A második világháború következményei vezettek az Amerikai Egyesült Államokban is a kit car építés mint hobbi terjedéséhez. A háború során fel nem használt gépjárm"vek, köztük például a híres Jeep számos példánya adta az alapot. Az els! dokumentált USA-beli kit car egy ilyen, üvegszáler!sítés" 5 karosszériával átépített Jeep volt. 2 3 Ebben az írásban csak nagyon vázlatosan foglaljuk össze a kit car-okkal kapcsolatos ismereteinket. Részletesebb információk a oldalon találhatóak. 4 A gördül! váz, a rolling chassis, minden olyan alkatrészt tartalmazott, amely a gépkocsi rendeltetésszer" haladásához szükséges volt, a váz önnálóan tudott járni. 5 Ez az átépítés lehetett az USA-ban az els! üvegszál-er!sítés" m"anyag-karosszériás autó. AZ USA-ban kés!bb nagyszériás modelleket is piacra dobtak egyes autógyárak ezzel, a magyar hatóságok által érthetetlen módon rossz szemmel nézett karosszéria-megoldással.

4 A kit car-építés, mint hobbi harmadik, legfontosabb forrása a Collin Chapman által 1957-ben megtervezett, és gyártani kezdett Lotus Super Seven volt. A Lotus Super Seven-t az angol mérnök azért tervezte, hogy egy nagyon olcsó versenyautó-szer" kocsit tudjon a Lotus gyár piacra dobni azok számára, akik hivatásosként vagy csak hobbiból versenypályákon is szerették volna megmérettetni magukat. A kit car-ok vázlatos története a Lotus Super Seven A híres Lotus Super Seven Mk és 1959 között gyártott egyik restaurált példánya ( A nagyon egyszer", de rendkívül korszer"nek és id!tállónak bizonyult 6 konstrukcióból készült autókat darabokban (kit-ként) is meg lehetett venni. A vékonyabb pénztárcájú vásárlók az otthoni összeépítéssel így pénzt takaríthattak meg. A Lotus Super Seven tekinthet! tehát az els! igazi kit car-nak. A Lotus Super Seven mellett az AC Cobra a laikusok körében is legismertebb, illetve az épít!k között legkedveltebb kit car típus. A képen egy USA-beli épít! Cobrája látható ( 3 6 A Lotus Super Seven konstrukció kiválóságát bizonyítja, hogy ez az autó tekinthet! a Forma 1-es versenyautók!sének. A legfontosabb m"szaki megoldásai még ma is megtalálhatóak a Forma 1-es autókon. A Lotus Super Seven-t megalkotó csapatból váltak ki az id!k folyamán azok, akik több világhír"vé vált kit car-gyáró céget alapítottak. Így alakult meg például a Lotus-szer" ( Lotus like ) kit car-okat gyártó Caterham is.

5 A kit car-építés mint hobbi robbanásszer" terjedését azonban nem a Super Seven 1957-es piacra dobása, hanem sajátos módon egy 1967-ben készített, és az angol televízióban sugározott többrészes fantasztikus tévéfilm indította el. A Prisoner cím" filmsorozatban szerepl!, KAR120C rendszámú Caterham Lotus Super tette ország-világ el!tt ismertté kit cart. Ekkor kezd!dött el el!bb Angliában, majd a világ többi részén is a kit car-építés, mint hobbi terjedése. A Caterham által gyártott Lotus Super Seven Mk2 a KAR120C. A fotó a Prisoner cím" film forgatásán készült. ( Már a kit car-építés mint hobbi terjedése történetének áttekintése alapján sejthet!, hogy nehéz feladat a kit car-ok fajtáinak meghatározása. Mi azonban teszünk egy próbát. A legfontosabb kit car-fajták a következ!k: A kit car-ok fajtái a felhasznált alapanyagok Áté pí té s - Az átépítés során a hobbista egy kereskedelmi forgalomban kapható, de karosszériájától megfosztott alvázra (vagy alaplemezre) épít fel egy, az alaptól idegen, többnyire üvegszáler!sítés" m"anyagból készített karosszériát. Az átépítés eredménye általában egy replika, azaz hasonmás autó lesz. A képen látható Lamborghini egy 1986-os Pontiac Fiero módosított vázára épült replika a megoldás az átépítés klasszikus példájának tekinthet!. ( 4

6 A legkedveltebb, az átépítés 7 mintájául szolgáló típusok többnyire a Porsche 550 Spyder, a Selby Cobra, vagy a Lamborghini különféle modelljei. Kit car építés kit-b!l - A kit-b!l való építés tekinthet! igazi kit car-építésnek, a magyar hatóságok terminológiája szerint összeépítésnek. A kitb!l való építés ismét többféle megközelítésb!l kategorizálható. A kit eredetét tekintve beszélhetünk gyári készletb!l épített, vagy úgynevezett locost kit carokról. A gyári készletb!l való építés esetében a hobbista - anyagi lehet!ségeihez mért tartalmú - készletet vásárol valamelyik kit car-gyártótól, és azt építi otthon össze. A Westfield nev" kit car-gyártó angol cég reklámfotója egy teljes kit-r!l. Ilyen összetétel" kit-et az ára miatt többnyire csak kevesen vásárolnak. ( A locost-épít!k könyvb!l, Interneten elérhet!, vagy saját tervek alapján mindent maguk készítenek el. (A locost kifejezés az angol low cost: alacsony költség kifejezésb!l származik.) Egy példa a locost-épít!k számára az Interneten elérhet! tervrajzok körül. ( 5 7 Teljesen érthetetlen és irracionális megközelítés jellemzi a magyar jogszabályokat az átépítés, illetve összeépítés megkülönböztetése során. Az átépítéssel kapcsolatban a magyar jogban sem most, sem korábban nem voltak er!teljesebb korlátozások. Az összeépítést - ez a kit-ek gépkocsivá történ! öszszerakásának jogi megnevezése - a legutóbbi id!kig kategorikusan tiltották a hatóságok, és ma is elképeszt! összeg" regisztrációs adóval teszik lehetetlenné.

7 A kit car formáját (megjelenését) tekintve az autó lehet replika, lehet inspired (vagy: like) autó, vagy kifejezetten kit car-nak tervezett kocsi. A kit car replika korábbi autók olyan hasonmása, amely nem kereskedelemben vásárolt gépkocsi alvázára épül, hanem például zártszelvényb!l hegesztett vázra. Számos híres autótípus replikája van ma is piacon. Példaként: Mercedes SS100, Bugattik, korai Jaguár sportkocsik, korai Porsche sportkocsik, vagy a már bemutatott Lamborghinik, stb. A kit car-ok fajtái megjelenésük szerint Az inspired kit car egy már létez! kit car-ra emlékeztet (annak a formája inspirálta, vagy olyanszer"). Az inspired kit car-ok dönt! többségét a Lotus Super Seven inspirálta. Az inspired kit carok többsége egyúttal locost, azaz alacsony költségvetés" kit car is. Az épít! által tervezett locost Angliából. Az autó tipikus példája az inspired autóknak formája a Lotus Super Seven jellegzetességeit tükrözi. (Bruce Borows Locost web site) A kit car-ok forma szerinti csoportosításában a harmadik kategóriába azok a járm"vek tartoznak, amelyeket eredetileg is kifejezetten kit car-nak terveztek. (Számos kit car-nak tervezett autó olyan jól sikerült, hogy nagy autógyárak is ötleteket merítettek ezek formájából.) Egy sikeres modell a kifejezetten kit car-nak tervezett autók körül a Sylva Fury. E sorok írója ugyanilyen autót épít. Hogy valaha is forgalomba kerül? Ez sajnos már csak a jogalkotókon múlik. (További képek: 6

8 A kit car-építés mint hobbi elterjedtsége miatt ezres nagyságrend" az épít!ket kiszolgáló vállalkozások 8 száma a világon. Nyugat-Európában is több száz kit-el!állítással foglalkozó (többnyire pár f!s kisüzemként dolgozó) gyár m"ködik. Kit car gyártók Kit car gyártók Kelet-Európában A kit car-építésnek mint hobbinak európai módon történ! kezeléséb!l következik, hogy a volt szocialista országok szinte mindegyikének van saját kit car-gyártó iparága. Csupán a példa kedvéért említünk ezek közül az országok közül néhányat: Lengyelország: 8 kit car-gyártó rendelkezik saját honlappal Csehország: egy kit car-gyártó rendelkezik saját honlappal Horvátország: két kit car-gyártó rendelkezik saját honlappal Szlovénia: egy kit car-gyártó rendelkezik saját honlappal Szlovákia: egy kit car-gyártó rendelkezik saját honlappal Észtország: egy kit car-gyártó rendelkezik saját honlappal. (Kit car-épít!k honlapjain található utalások alapján úgy t"nik, hogy vannak kit car gyártó kisüzemek Oroszországban, Szerbiában illetve Litvániában is.) Szlovák sikertörténet. Az 1990-es évek elején még karosszéria-javítással foglalkozó pozsonyi vállalkozás saját fejlesztés" kit car-ja, a K1 Attack a Donnington Kit Car Show-n. Az autó 2003-ban, illetve 2004-ben az év kit car-ja volt. A szlovák kisvállalkozás azóta számos országban létesített leányvállalatot az Attack értékesítése céljából. ( illetve A szlovák tervezés" és gyártású K1 Attack cs!váza, az úgynevezett space frame. ( illetve A már hivatkozott oldalon a linkeket tartalmazó szekcióban számos gyártó található. Nagy számuk miatt a linktár teljessé tétele lehetetlen.

9 A 1990-es évek közepéig még Magyarországon is dolgoztak olyan vállalkozások, amelyek megkíséreltek kit car-okat gyártani, illetve értékesíteni. Ezek a vállalkozások azonban nem járhatták a szlovák utat - a hatóságokkal való reménytelen küzdelem fel!rölte kitartásukat. Az egyik ilyen vállalkozás a pécsi Kit Cars Autóépít! Kft. volt. Ez a vállalkozás is nyomtalanul megsz"nt. Az általa gyártott Super Seven-r!l az Autó Magazin egyik évi számában jelent meg cikk. Volt egyszer magyar kit cargyártás is A hatóságok által halálra ítélt magyar kit car, a Szuper Hetes (Autó Magazin, 1991.) A másik magyar kit car-épít! vállalkozás Pilismaróton m"ködött, illetve profilváltást követ!en m"- ködik ma is. A Hélix Motorsport Kft. által gyártott Hélix márkanevet visel! Seven-r!l ugyancsak az Autó Magazinban olvasható egy bemutató írás (1994/4. szám.) A Helix Motorsport Kft. megrendelésre évente ma is legyárt egy-egy kit-et. Az ezekb!l a kit-ekb!l épített Lotus Sevenek normál hatósági eljárás során azonban 2005-ig nem kaphattak rendszámot. Ma a motor "rméretének függvényében 1,6-1,9 millió forint regisztrációs adó befizetése után kerülhetnének forgalomba. Kérdés, ki hajlandó, illetve ki tud ekkora összeget egy hobbicélú autó után megfizetni. (A Helix-r!l nem áll rendelkezésünkre megfelel! min!ség" fénykép.) (A két magyar kit car-t bemutató, hivatkozott cikk a oldalon olvasható.) Magyar gyártású kit car-ok hiányában fényképes ízelít! a Prágában m"köd! Kaipan Tovarna na Auta 2006 karácsonyi kínálatából ( 8

10 A rendkívül kedvez!tlen jogi környezet ellenére a legkitartóbbak ma sem adták fel - ma is épülnek kit car-ok Magyarországon. (Az épít!k többnyire csak reménykednek abban, hogy el!bb-utóbb ebben az országban is rájuk köszön Európa.) Akik nem adták fel kit car épít!k Magyarországon E szöveg írásakor négy, a forgalomba helyezés szempontjából jobb napokra váró kit car-ról tudunk. Ezek közül az autók közül egy Békéscsaba mellett, kett! Budapesten, egy pedig Pécsett található. Magyar locost az Euroringen 2006!szén, a Magyar Kit Car Klub Egyesület kihelyezett közgy"lésén ( Jellegét tekintve a négy autóból három Lotus Seven inspired kit car, egyet pedig eleve kit carnak terveztek. A négy autóból kett! locost, kett! nyugati európai gyártótól vásárolt kit-b!l épült. Két magyar kit car épít! saját honlappal rendelkezik, hogy a kit car-építést bemutatva másoknak is kedvet csináljon ehhez a hobbihoz. Ezek az oldalak a következ!k: Gyári kit-b!l (Fisher Fury) negyedik éve épül! kit car egy pécsi garázsban ( 9

11 Közel egy éves el!készítést követ!en 2005-ben megalakult a Magyar Kit Car Klub Egyesület. Az egyesületnek azok a kitartó hobbisták a tagjai, akik nem kívánják feladni azt az álmukat, hogy egyszer Magyarországon, magyar rendszámmal, a saját maguk által épített autót vezethetik. A kit car építés, mint hobbi magyarországi jöv!je Az egyesület célja többek között az, hogy felszámolja azokat a kevéssé indokolható jogi akadályokat, amelyek a kit car-építést gyakorlatilag lehetetlenné teszik Magyarországon. Ma a legnagyobb, megkerülhetetlen akadály a kit car-okat sújtó regisztrációs adó. Az a regisztrációs adó: - amely kiváltotta az Európai Unió rosszallását, - amelynek kit car-okra való kivetése gyakorlatilag egy fillér bevételt sem eredményez a költségvetésnek, - amely arra azonban alkalmas, hogy ellehetetlenítsen egy értékteremt! hobbit, - amely határt emel az Unió és hazánk polgárai közé, mert amit nekik lehet, nekünk megint lehetetlenné tették. Nemzetközi kit car találkozó a hollandiai Zandvoort-ban 2005-ben Mi nem lehetünk ott! De miért nem? ( A Magyar Kit Car Klub Egyesület er!feszítései nyomán szeptemberében a gazdasági és közlekedési miniszter felszámolta a kit car építést is lehetetlenné tév! jogi akadályokat. Az 5/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet módosítását követ!en m"szaki szempontból ma már nincs elvi akadálya az összeépített gépjárm"vek forgalomba helyezésének. Ma már csak anyagilag lehetetlen egy-egy kit car forgalomba helyezése. Az Európai Unió által is kifogásolt, a kereskedelemben kapható gépkocsikra szabott regisztrációs adó mértéke az, amely a kit car-építés, mint hobbi ellehetetlenülését eredményezi. Nem adjuk fel! Ha tehetnél értünk valamit, akkor tedd meg! Tistyán László, november 10

12 2005 tavaszán megalakult a Magyar Kit Car Klub Egyesület. Az alakuló közgy"lésen elfogadott alapszabályunk szerint els! és legfontosabb célunk elérni azt, ami az Unió más államainak polgárai számára természetes jog: a forgalomba helyezés esélyével építhessünk kit car-okat Magyarországon. Hobbink gyakorlásán keresztül szeretnénk magunk is aktívan hozzájárulni a m"szaki és közlekedési kultúra színvonalának emeléséhez, és természetesen szeretnénk azt, is hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk. Nehéz id!szak áll mögöttünk. Nem könny" úgy lelkesedni, ha állandóan akadályokba ütközünk. Kitartásunknak azonban még így is vannak eredményei. A Magyar Kit Car Klub Egyesület Elkészítettük az egyesület Hí rlevel ét. Lét rehoztuk, és m"ködtetjük az egyesület honl apját. Elérhet!ségeink: ww w.kitca rk lub.hu info@ kit ca rk lub.hu Több rendezvényt is szerveztünk, illetve elkezdtük kapcsolatainkat építeni más járm"fajták hobbistáival. A békéscs abai Autó Show egyik érdekessége volt ben csorvási tagtársuk Super Seven-je decemberében kihelyezett közgy"lést tart ottunk egy pécsi garázsban 2006 aug usztusáb an a veteránosok meghívására ott voltunk találkozójukon, Körm enden. Egy trike, eg y locost és egy R obin H ood képviselte az egyesületet. Ami már nem csak nekünk, de minden reménybeli kit car-épít!nek nagyon fontos eredmény er!feszítéseink nyomán módosult a 9/1990-es KöHÉM rendelet! Ami feladatként még el!ttünk áll a kit car építést gyakorlatilag ellehetetlenít! regisztrációs adó alóli mentesség elérése, és az EURO4-es normákkal kapcsolatos követelmények kit car-okkal kapcsolatos kérdéseinek rendezése. 11

Eladó: dr. Vajda László fcsoportfnök, FVM, EU Koordinációs Fosztály

Eladó: dr. Vajda László fcsoportfnök, FVM, EU Koordinációs Fosztály Az EU vidékfejlesztési politikája 2007 és 2013 között volt a témája annak a háttérbeszélgetésnek, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal EU Kommunikációs Fosztálya szervezett újságíróknak 2005. június 29-én.

Részletesebben

Új elemek a közigazgatási hatósági eljárásban

Új elemek a közigazgatási hatósági eljárásban Dr. Boros A nita PhD L.LM egyetemi docens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar Általános Közigazgatási Jogi Intézet Új elemek a közigazgatási hatósági eljárásban 74 1. Új eljárásként

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2010.4.23. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 102/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 330/2010/EU RENDELETE (2010. április 20.) az Európai Unió működéséről szóló szerződés 101. cikke (3)

Részletesebben

Adigitális mûsorszórás magyarországi hatásának elõrejelzése több pillérre kell,

Adigitális mûsorszórás magyarországi hatásának elõrejelzése több pillérre kell, Kováts Ildikó INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM, EMBERI TÉNYEZÕ, CIVIL TÁRSADALOM, MÉDIA ADALÉKOK A MAGYARORSZÁGI DIGITÁLIS MÛSORSZÓRÁS ELÕREJELZÉSÉHEZ Bevezetõ Adigitális mûsorszórás magyarországi hatásának elõrejelzése

Részletesebben

Bán Zsófiával, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének docensével Szöllõsi Adrienne beszélget

Bán Zsófiával, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének docensével Szöllõsi Adrienne beszélget Mindentudás Egyeteme 85 SZÖVEG ÉS KÉP HATÁRÁN Bán Zsófiával, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének docensével Szöllõsi Adrienne beszélget Kutatási területed eredetileg az irodalmi modernizmus. Írásaidban,

Részletesebben

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: Gyermeket nevelni

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: Gyermeket nevelni Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: Gyermeket nevelni (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit (1996): Gyermeket nevelni in: Társadalmi

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Jelentés a 139/2004/EK rendelet működéséről {SEC(2009)808}

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Jelentés a 139/2004/EK rendelet működéséről {SEC(2009)808} HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 18.6.2009 COM(2009) 281 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Jelentés a 139/2004/EK rendelet működéséről {SEC(2009)808} HU HU A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE

Részletesebben

A növénytermesztési technológiák élelmiszerbiztonsági kérdései. 2014. július 9.

A növénytermesztési technológiák élelmiszerbiztonsági kérdései. 2014. július 9. A növénytermesztési technológiák élelmiszerbiztonsági kérdései 2014. július 9. 2 Készült a TÁMOP-4.1.1.C- 12/1/KONV-2012-0014: Élelmiszerbiztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés, DE-SZTE-EKF-NYME

Részletesebben

A NEMZETI MÉDIA - ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 79/2011. (I.12.) sz. HATÁROZATA

A NEMZETI MÉDIA - ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 79/2011. (I.12.) sz. HATÁROZATA A NEMZETI MÉDIA - ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK 79/2011. (I.12.) sz. HATÁROZATA A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (a továbbiakban: Médiatanács) a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S NYÍLT ÜLÉS AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 62. MELLÉKLET: - TÁRGY: Beszámoló a Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás mőködésének 2009. évi tapasztalatairól E L İ T E R J E S Z

Részletesebben

Biztosítási ügynökök teljesítményének modellezése

Biztosítási ügynökök teljesítményének modellezése Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Budapest Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Biztosítási ügynökök teljesítményének modellezése Szakdolgozat Írta: Balogh Teréz Biztosítási és

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T ot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T ot. KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG Budapest, Margit krt. 85. 1525 Postafiók 166. Tel: 336-7776 Fax: 336-7778 Ikt. sz.: D.741/18 /2010. A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság)

Részletesebben

KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához

KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához A 296/2006.(XI.28.) Kt. sz. melléklete KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához A szociális területen alkalmazott két f jogszabály

Részletesebben

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda A kiadvány megjelenését támogatta: Tartalomjegyzék Bevezetés...5 Az

Részletesebben

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG. Elnök

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG. Elnök 1 Elnök EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG Ügyiratszám: EBH/545/13/2013. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (, a továbbiakban: hatóság) a kérelmező kérelmére az eljárás alá vonttal szemben a fenti ügyszámon folytatott

Részletesebben

A történelem érettségi a K-T-tengelyen Válasz Dupcsik Csaba és Repárszky Ildikó kritikájára. Kritika és válasz

A történelem érettségi a K-T-tengelyen Válasz Dupcsik Csaba és Repárszky Ildikó kritikájára. Kritika és válasz A történelem érettségi a K-T-tengelyen Válasz Dupcsik Csaba és Repárszky Ildikó kritikájára Kritika és válasz Érdeklődéssel olvastuk Repárszky Ildikó és Dupcsik Csaba elemzését a történelem érettségi szerkezetében

Részletesebben

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának. 40/1993. számú törvénye A SZLOVÁK KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRSÁGÁRÓL

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának. 40/1993. számú törvénye A SZLOVÁK KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRSÁGÁRÓL 1 A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának 40/1993. számú törvénye A SZLOVÁK KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRSÁGÁRÓL Módosítva: Tt. 222/1996., hatályos 1996. július 24-től Tt. 70/1997., hatályos 1997. július 5-től

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG ÖTÖDIK ÉVES JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG ÖTÖDIK ÉVES JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 4.7.2008 COM(2008) 406 végleges A BIZOTTSÁG ÖTÖDIK ÉVES JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK a harmadik országok Közösséggel szembeni kereskedelmi védelmi

Részletesebben

Szerz désszám:. VILLAMOSENERGIA-ADÁSVÉTELRE VONATKOZÓ SZERZ DÉS. és a. HSE Hungary Energia Kereskedelmi Kft. között

Szerz désszám:. VILLAMOSENERGIA-ADÁSVÉTELRE VONATKOZÓ SZERZ DÉS. és a. HSE Hungary Energia Kereskedelmi Kft. között 5.1 sz. melléklet Szerzdésszám:. VILLAMOSENERGIA-ADÁSVÉTELRE VONATKOZÓ SZERZDÉS a. és a HSE Hungary Energia Kereskedelmi Kft. között a [2010. január 1.-tl 2010. december 31.]-ig terjed idszakra A jelen

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2015. I. félév)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2015. I. félév) NGM/17535-41/2015 A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2015. I. félév) 1. Ellenőrzési adatok 2015. első félévében a munkaügyi hatóság 9 736 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók

Részletesebben

ti1.us Hivatela É,rkez it : 2013 L05,

ti1.us Hivatela É,rkez it : 2013 L05, ti1.us Hivatela Baráth Zsolt országgyűlési képviselő 4ar,,v-sr< r ~ : 1 / ( 7f -3 É,rkez it : 2013 L05, Írásbeli kérdés Dr. Kövér László úrnak, az Országgy űlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Úr! Az

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.5.25. COM(2016) 289 final 2016/0152 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a területi alapú tartalomkorlátozás, illetve a vevő állampolgársága, a belső

Részletesebben

A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján

A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján KÖZFOGLALKOZTATÁSI ÉS VÍZÜGYI HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján Cím: 1051 Budapest, József Attila u.

Részletesebben

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET. 1816/2006. (VIII. 23.) sz. HATÁROZATA

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET. 1816/2006. (VIII. 23.) sz. HATÁROZATA ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 1816/2006. (VIII. 23.) sz. HATÁROZATA Az Országos Rádió és Televízió Testület (továbbiakban: Testület) a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

mi jó embereket kerestünk, a program a jó emberségről szólt

mi jó embereket kerestünk, a program a jó emberségről szólt mi jó embereket kerestünk, a program a jó emberségről szólt jó emberek kerestetnek Az ÁGOTA (Állami Gondoskodásban tásáért) Alapítvány minden megyében jelen van, közel 700 gyermeket támogat, gyermek- és

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET. 548/2010. (III.24.) sz. HATÁROZATA

AZ ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET. 548/2010. (III.24.) sz. HATÁROZATA AZ ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 548/2010. (III.24.) sz. HATÁROZATA Az Országos Rádió és Televízió Testület (a továbbiakban: Testület) a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény

Részletesebben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3013/2014. útmutató a passzív feldolgozásról. 1. Általános rendelkezések. 2. Hatókör

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3013/2014. útmutató a passzív feldolgozásról. 1. Általános rendelkezések. 2. Hatókör A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3013/2014. útmutató a passzív feldolgozásról A Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló 2913/92/EGK tanácsi rendelet (a továbbiakban: Vámkódex) szerinti passzív

Részletesebben

THEALTER. 1. Egyediség (0-100): 95

THEALTER. 1. Egyediség (0-100): 95 THEALTER 1. Egyediség (0-100): 95 A fesztivál célját nagyon pontosan fogalmazták meg, a független színházak és alkotók összefogása, bemutatása és népszerűsítése. Évente kiemelnek egy-egy kisebb területet

Részletesebben

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság részéről

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság 10.11.2009 2008/0028(COD) VÉLEMÉNYTERVEZET a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság részéről a Környezetvédelmi, Közegészségügyi

Részletesebben

A fekete és a fehér árnyalatain túl

A fekete és a fehér árnyalatain túl KÁNTÁS BALÁZS A fekete és a fehér árnyalatain túl Értékelés Ungváry Krisztián Tettesek vagy áldozatok Feltáratlan fejezetek a XX. század történelméből című tanulmánykötetéről Ungváry Krisztián válogatott

Részletesebben

A honvédelmi tárca beszerzési tevékenységének elemzése, értékelése és korszerűsítésének néhány lehetősége

A honvédelmi tárca beszerzési tevékenységének elemzése, értékelése és korszerűsítésének néhány lehetősége ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM DOKTORI TANÁCSA VARGA LÁSZLÓ A honvédelmi tárca beszerzési tevékenységének elemzése, értékelése és korszerűsítésének néhány lehetősége című doktori (PhD) értekezés szerzői

Részletesebben

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőrzés területének, ezen belül elsősorban a képzési rendszernek a kutatására az EU finanszírozású Leonardo da Vinci

Részletesebben

A földügyi szakigazgatás és a HM ingatlanok specialitásai

A földügyi szakigazgatás és a HM ingatlanok specialitásai Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. Jogi Divízió Ingatlanértékesítési Osztály A földügyi szakigazgatás és a HM ingatlanok specialitásai Sándor József ingatlanértékesítő

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-207/2007/48. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Reckitt Benckiser (Magyarország) Termelı és Kereskedelmi Kft. eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztók tisztességtelen

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei. CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei. CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban Szonda István Témavezető: Dr. Ujváry Zoltán DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában

Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában Az előadás röviden áttekinti a közösségi média elemeit, jellemzőit,

Részletesebben

ő ő ę ü ę í ü Í ź ő ő ö ü ę ę í ő ő ö ő í ę ü ö ö ü É ü ŕ ü ű Í ő ź ű ť ú ő ő ő ö ü ö ö í ő ő Í ź í ę ő ź ź ź í í ő ő ő ý ę ö ö ü ü ő ú ź ú ę í ő ę í í ő ę ü ü ö ź ź ü ő ü í ő í ü ü ő ü ę ü ö ć ő ő ö ű

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése Az AJB-4304/2014. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése Az AJB-4304/2014. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése Az AJB-4304/2014. számú ügyben Előadó: dr. Téglásiné dr. Kovács Júlia Az eljárás megindítása Egy magánszemély beadvánnyal fordult hozzám, melyben az UNIQA Biztosító

Részletesebben

A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI

A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI FELSŐOKTATÁSI KUTATÓINTÉZET KUTATÁS KÖZBEN Liskó Ilona A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI Secondary Student Hostels No. 257 RESEARCH PAPERS INSTITUTE FOR HIGHER EDUCATIONAL RESEARCH Liskó Ilona A szakképző

Részletesebben

A magángazdaság kialakulása és a foglalkoztatottság

A magángazdaság kialakulása és a foglalkoztatottság Közgazdasági Szemle, XLII. évf., 1995. 7-8. sz. (685-709. o.) LAKY TERÉZ Laky Teréz szociológus, a Munkaügyi Kutatóintézet mb. igazgatója. A magángazdaság kialakulása és a foglalkoztatottság 1994ben több

Részletesebben

Pedagógusnők női szerepválságban?

Pedagógusnők női szerepválságban? Rovatcím Tanulmányok Borbáth Katalin Horváth H. Attila Pedagógusnők női szerepválságban? A mai magyar nőkérdés néhány összefüggése és közvetett hatásuk a tanulókra Hol tart most a nőkérdés Magyarországon?

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-8515/2012. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-8515/2012. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-8515/2012. számú ügyben Előadó: dr. Sárközy István Az eljárás megindulása A panaszos beadványa szerint gépjármű tulajdonjogának megszerzése során téves számlaszámra

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2004.11.20. L 345/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) A BIZOTTSÁG 1973/2004/EK RENDELETE (2004. október 29.) az 1782/2003/EK tanácsi rendelet IV. és IVa. címeiben meghatározott támogatási rendszereket,

Részletesebben

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET. 2290/2006.(X.11.) sz. HATÁROZATA

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET. 2290/2006.(X.11.) sz. HATÁROZATA ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 2290/2006.(X.11.) sz. HATÁROZATA Az Országos Rádió és Televízió Testület (továbbiakban: Testület) a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FÖLDHASZNÁLATI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA MAGYARORSZÁGON

FENNTARTHATÓ FÖLDHASZNÁLATI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA MAGYARORSZÁGON SZENT ISTVÁN EGYETEM FENNTARTHATÓ FÖLDHASZNÁLATI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA MAGYARORSZÁGON Doktori értekezés T A R F E R E N C GÖDÖLL! 2008 1 A doktori iskola megnevezése: tudományága: tudományági részterülete:

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

T/2921. számú. törvényjavaslat

T/2921. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/2921. számú törvényjavaslat a Magyarország és a Macedón Köztársaság között a társadalombiztosításról és a szociális biztonságról szóló Egyezmény kihirdetéséről Előadó: Balog Zoltán

Részletesebben

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum:

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum: A vidékfejlesztési miniszter 45/2012. (V.8.) VM rendelete a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról (Magyar Közlöny 2012/54.)

Részletesebben

Educatio 2013/4 Forray R. Katalin & Híves Tamás: Az iskolázottság térszerkezete, 2011. pp. 493 504.

Educatio 2013/4 Forray R. Katalin & Híves Tamás: Az iskolázottság térszerkezete, 2011. pp. 493 504. Az iskolázottság térszerkezete, 2011 Az iskolázottság alakulása egyike azoknak a nagy népesedési folyamatoknak, amelyekre különös figyelem irányul. Természetesen nemcsak az e területtel hivatásszerűen

Részletesebben

9/2015. (III. 13.) FM rendelet. a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

9/2015. (III. 13.) FM rendelet. a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Hatály: 2016.I.21. - 9/2015. (III. 13.) FM rendelet a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és

Részletesebben

PLOTINUS HOLDING NYRT.

PLOTINUS HOLDING NYRT. Jelen Alaptájékoztató alapján forgalomba hozandó Kötvények csak Magyarországon (az Egyesült Államokon kívül) és csak ún. egyesült államokbeli személynek (U.S. Person) nem minősülő személyek részére elérhetők.

Részletesebben

Összevont Alaptájékoztató

Összevont Alaptájékoztató Összevont Alaptájékoztató a Nordtelekom Nyrt. 600.000.000-, azaz hatszázmillió forint keretösszegű Nordtelekom Kötvényprogram 2011-2012 elnevezésű kötvényprogramjáról Forgalmazó: Equilor Befektetési Zrt.

Részletesebben

8969/15 hk/it/tk/tk/hk/kb 1 DGG3A

8969/15 hk/it/tk/tk/hk/kb 1 DGG3A Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. május 21. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2013/0246 (COD) 8969/15 CONSOM 82 MI 319 TOUR 7 JUSTCIV 119 CODEC 732 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Page 1 of 98 CompLex (http://www.complex.hu/) Jogtár (http://www.jogtar.hu/) Céginfo (http://www.complex.hu/ceginfo.php) Termékeink (http://www.complex.hu/termekek.php) Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

Részletesebben

ADALÉKOK A DUNA HAJÓZÁSI CÉLÚ FEJLESZTÉSÉVEL

ADALÉKOK A DUNA HAJÓZÁSI CÉLÚ FEJLESZTÉSÉVEL ADALÉKOK A DUNA HAJÓZÁSI CÉLÚ FEJLESZTÉSÉVEL JÁRÓ KÖRNYEZETI KÁROK PÉNZÜGYI ÉRTÉKELÉSÉHEZ Szerz!k: Harangozó Gábor dr., egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem Széchy Anna, doktorjelölt, projektmenedzser,

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T ot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T ot. K Ö ZB E S Z E R Z É S E K T A N Á C S A K Ö ZB E S Z E R Z É S I D Ö N TŐB I ZO T T S Á G 1024. Budapest, Margit krt. 85. 1525 Postafiók 166. Tel.: 336-7776 Fax: 336-7778 Ikt.sz.: D.805/ 13 /2009. A Közbeszerzési

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. határozatát

VERSENYTANÁCS. határozatát VERSENYTANÁCS VJ-30/2007/20. Ikt. sz.: 30/2007/18. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Nyrt. (Budapest) vállalkozással szemben fogyasztói döntések

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN, MAKROÖKONÓMIA Dr. Nagy Gabriella Mária 2016.

KÖZGAZDASÁGTAN, MAKROÖKONÓMIA Dr. Nagy Gabriella Mária 2016. KÖZGAZDASÁGTAN, MAKROÖKONÓMIA Dr. Nagy Gabriella Mária 2016. » Infláció vs. Defláció» Típusai: Keresleti Kínálati Bér + Ár bér spirál (reálbér béralku) » Típusai: Kúszó Vágtató Hiperinfláció általánosan

Részletesebben

ungheria Magyar Turizmus Zrt. olaszországi marketing munk ája 2003-2006., az olaszok utazási szok ásai.

ungheria Magyar Turizmus Zrt. olaszországi marketing munk ája 2003-2006., az olaszok utazási szok ásai. ungheria Magyar Turizmus Zrt. olaszországi marketing munk ája 2003-2006., az olaszok utazási szok ásai. Változások és folyamatok az utazási piacon Országon bel üli gazdasági problémák, megélhetési gondok.

Részletesebben

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV KUTATÁSI JELENTÉS 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. MINTA KIALAKÍTÁSA, KÉRDEZÉSI MÓDSZERTAN... 4 1.2. AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE...

Részletesebben

1. Mit kell tartalmaznia a közterület-használatról szóló rendelet fogalommeghatározásának?

1. Mit kell tartalmaznia a közterület-használatról szóló rendelet fogalommeghatározásának? 1. Mit kell tartalmaznia a közterület-használatról szóló rendelet fogalommeghatározásának? Az Alkotmánybíróság határozatában rámutatott a közterületnek tehát a törvény által pontosan meghatározott fogalmi

Részletesebben

A nem önkormányzati fenntartásban működő médiumok Szentes városában.

A nem önkormányzati fenntartásban működő médiumok Szentes városában. Szentes Város Polgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Témafelelős: Mihály Béláné Ikt.szám: P-3892/2012. Tárgy: Az önkormányzat által adott költségvetési támogatások és a támogatott médiumok helyzetének

Részletesebben

BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA 2007.

BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA 2007. BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ 2007. T A R T A L O M J E G Y Z É K I. A szociális és gyermekjóléti szolgáltatástervezés.... 2 1.1.

Részletesebben

E-business modellek és rendszerek a mezőgazdaságban

E-business modellek és rendszerek a mezőgazdaságban E-business modellek és rendszerek a mezőgazdaságban Zimányi Krisztina. Bevezető Az elektronikus gazdaság (e-economy), az elektronikus kereskedelem (e-commerce) és az elektronikus üzlet (e-business) egymással

Részletesebben

Éves JlentésÉ. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Pénzmosás Elleni Információs Iroda FÉLÉVÉS TÁJÉKOZTATÓ 2014.

Éves JlentésÉ. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Pénzmosás Elleni Információs Iroda FÉLÉVÉS TÁJÉKOZTATÓ 2014. Éves JlentésÉ FÉLÉVÉS TÁJÉKOZTATÓ 2014. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Pénzmosás Elleni Információs Iroda Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 2 2 Statisztikai tájékoztatás... 3 3 Cash Control akciósorozat...

Részletesebben

VI/2235/2012. AB határozat az Országos Választási Bizottság 6/2012. (I. 16.) OVB határozata vizsgálatáról

VI/2235/2012. AB határozat az Országos Választási Bizottság 6/2012. (I. 16.) OVB határozata vizsgálatáról VI/2235/2012. AB határozat az Országos Választási Bizottság 6/2012. (I. 16.) OVB határozata vizsgálatáról Az Alkotmánybíróság az Országos Választási Bizottság által országos népszavazásra irányuló aláírásgyűjtő

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Támogató: NEMZETI KULTURÁLIS ALAP. Pályázati azonosító: 204106/020447 (3506/2053) Kollégium: Közgyűjtemények kollégiuma

Szakmai beszámoló. Támogató: NEMZETI KULTURÁLIS ALAP. Pályázati azonosító: 204106/020447 (3506/2053) Kollégium: Közgyűjtemények kollégiuma Szakmai beszámoló Támogató: NEMZETI KULTURÁLIS ALAP Pályázati azonosító: 204106/020447 (3506/2053) Kollégium: Közgyűjtemények kollégiuma Egy édes történet - Édesipari emlékek a Helytörténeti Múzeum gyűjteményében

Részletesebben

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST. Áfa

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST. Áfa KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű

Részletesebben

36 W-os, T8-as retrofit Led-fénycsövek vizsgálata. Írta: Net Admin 2010. július 08. csütörtök, 14:33

36 W-os, T8-as retrofit Led-fénycsövek vizsgálata. Írta: Net Admin 2010. július 08. csütörtök, 14:33 A vizsgálat előzménye és tárgya A Villanyszerelők Lapja szerkesztősége és a MEEI Kft. közötti partneri együttműködés keretében sor került a magyarországi épületvillamossági piacon forgalmazott termékcsoportok

Részletesebben

VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték

VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték Horváth Zoltán Cashflow Mérnök Gazdasági világválság: hisztéria vagy valóság Nos, itt ülünk egy gazdasági világválságnak nevezett helyzet kellős közepén, és a legrosszabb

Részletesebben

Havas Gábor - Liskó Ilona. Szegregáció a roma tanulók általános iskolai oktatásában. Kutatási zárótanulmány, 2004 (Összegzés)

Havas Gábor - Liskó Ilona. Szegregáció a roma tanulók általános iskolai oktatásában. Kutatási zárótanulmány, 2004 (Összegzés) Havas Gábor - Liskó Ilona Szegregáció a roma tanulók általános iskolai oktatásában Kutatási zárótanulmány, 2004 (Összegzés) Kutatásunk egyik célja az volt, hogy egy lehetőség szerint teljes általános iskolai

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. h a t á r o z a t o t

VERSENYTANÁCS. h a t á r o z a t o t VERSENYTANÁCS Vj 36/2007/34. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dm-drogerie markt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatt

Részletesebben

Adatbázis háttér játszóházi beléptető és nyilvántartó rendszerhez Egy valós rendszer bemutatása

Adatbázis háttér játszóházi beléptető és nyilvántartó rendszerhez Egy valós rendszer bemutatása Ábrahám Péter Gazdaságinformatika Levelező szak ESEVND Adatbázis háttér játszóházi beléptető és nyilvántartó rendszerhez Egy valós rendszer bemutatása "1 Tartalomjegyzék Bevezetés, feladat ismertetése

Részletesebben

VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-113/2004/43. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Axon Bérlet Kft. I.r. és a M8 Autóház Kft. II.r. eljárás alá vont vállalkozások

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

Az élelmiszerválság hátterérıl és a termıföld pusztulásáról Kádár Imre MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet

Az élelmiszerválság hátterérıl és a termıföld pusztulásáról Kádár Imre MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet Az élelmiszerválság hátterérıl és a termıföld pusztulásáról Kádár Imre MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet A 20. század II. felében a mezıgazdaság fejlıdése vitathatatlanul sikeres volt a világ nagy

Részletesebben

A közbeszerzési jogorvoslat egy másik útja (vázlat) Bevezetés

A közbeszerzési jogorvoslat egy másik útja (vázlat) Bevezetés A közbeszerzési jogorvoslat egy másik útja (vázlat) Bevezetés Dr. Gadó Gábor szakállamtitkár úr felkérésének eleget téve röviden felvázolom a bírósági út, mint elvi modell egy lehetséges változatát, ami

Részletesebben

Csepeli György Örkény Antal Székelyi Mária Csere Gábor (1998): Jelentés a Tündérkertből.

Csepeli György Örkény Antal Székelyi Mária Csere Gábor (1998): Jelentés a Tündérkertből. Csepeli György Örkény Antal Székelyi Mária Csere Gábor: Jelentés a Tündérkertből Romániai magyarok és románok nemzeti identitásmintái Erdélyben (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg

Részletesebben

Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével

Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 111 D1 Történetek a Földről Vasco da Gama A XIV XV. századi Európába sokféle kereskedelmi

Részletesebben

JeMa 2010/1 Magánjog és munkajog

JeMa 2010/1 Magánjog és munkajog JeMa 2010/1 Magánjog és munkajog Menyhárd Attila A Legfelsőbb Bíróság elvi határozata a termékfelelősségről Döntés a termék gyártóját terhelő felelősség és a külön jogszabályon alapuló (állami) helytállási

Részletesebben

2005. évi XCV. törvény. az emberi alkalmazásra kerülı gyógyszerekrıl és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról

2005. évi XCV. törvény. az emberi alkalmazásra kerülı gyógyszerekrıl és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról 2005. évi XCV. törvény az emberi alkalmazásra kerülı gyógyszerekrıl és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról A törvény célja, hogy az Európai Közösség jogi aktusai, illetve egyéb

Részletesebben

OTDK-DOLGOZAT 2015 1

OTDK-DOLGOZAT 2015 1 OTDK-DOLGOZAT 2015 1 Környezeti vezetői számvitel alkalmazhatóságának kérdései a szarvasmarha tenyésztés területén, kiemelten az önköltségszámításban Questions of applicability of environmental management

Részletesebben

GYORS TÉNYKÉP FÉRFI ÉS NŐI MUNKANÉLKÜLIEK A SOMOGY MEGYEI TELEPÜLÉSEKEN

GYORS TÉNYKÉP FÉRFI ÉS NŐI MUNKANÉLKÜLIEK A SOMOGY MEGYEI TELEPÜLÉSEKEN Tér és Társadalom 7. 1993.1-2: 103-111 GYORS TÉNYKÉP FÉRFI ÉS NŐI MUNKANÉLKÜLIEK A SOMOGY MEGYEI TELEPÜLÉSEKEN (Employment situation of men and women in rural and urban settlements of Somogy country) TARDOS

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 11956-13/2015. Hiv. szám: Tárgy: Ügyintéző: dr. Tatár Beatrix Margit Tarjányi István Kelemenné Szalóky Tímea Bedők László Juhász Judit Pandúr László

Részletesebben

I. Az állategység számítás szempontjai

I. Az állategység számítás szempontjai I. Az állategység számítás szempontjai Az elsőfokú hatóság a felperes támogatási kérelmének részben helyt adva négy célprogramban ítélt meg támogatható területeket. A bódvaszilasi illetőségű felperes a

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Az ülés helye: Jelen vannak: Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának 2013. június 13-án 10 30 órától megtartott üléséről

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL

SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL 2013. március 14. SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából kétévente készül reprezentatív felmérés a magyarok utazási szokásairól. A 2012 decemberében

Részletesebben

A munkanélküli-járadékot kimerítők

A munkanélküli-járadékot kimerítők sorszám A járadékkimerítés dátuma a címkártyáról: 2000.... hónap... nap Országos Munkaügyi Kutató- és Módszertani Központ HÁNYADSZOR JÁRTÁL A KÉRDEZETT LAKÁSÁN, AMIKOR ELKÉSZÜLT AZ INTERJÚ? A munkanélküli-járadékot

Részletesebben

Mit gondolnak a vállalatvezetők az üzleti kapcsolatok értékéről?

Mit gondolnak a vállalatvezetők az üzleti kapcsolatok értékéről? Mit gondolnak a vállalatvezetők az üzleti kapcsolatok értékéről? MANDJÁK Tibor Marketing professzor, Bordeaux École de Management valamint Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem 680,

Részletesebben

Sprint International Hungary Kft. Általános Szerződési Feltételek. Az üzleti előfizetők részére nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra

Sprint International Hungary Kft. Általános Szerződési Feltételek. Az üzleti előfizetők részére nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra Sprint International Hungary Kft. Általános Szerződési Feltételek Az üzleti előfizetők részére nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra Hatálybalépés dátuma: 2015. december 31. 1 Tartalom Fogalmak...3

Részletesebben

Áttekintés a magyar fagazdaságról

Áttekintés a magyar fagazdaságról MAGYARORSZÁG NÉHÁNY FONTOSABB GAZDASÁGI MUTATÓJA Az ország területe 93. km 2, ebből 23. január 1. 1.823,4 ezer ha erdő, ami 19,6-os erdősültségnek felel meg. A lakosság száma 23. január 1-én 1,14 millió

Részletesebben

PENTA UNIÓ Zrt. A nemzetközi munkaerő-kölcsönzés személyi jövedelemadó kérdésének vizsgálata Magyarországon és egyes tagállamokban NÉV: SZABADOS ÉVA

PENTA UNIÓ Zrt. A nemzetközi munkaerő-kölcsönzés személyi jövedelemadó kérdésének vizsgálata Magyarországon és egyes tagállamokban NÉV: SZABADOS ÉVA PENTA UNIÓ Zrt. A nemzetközi munkaerő-kölcsönzés személyi jövedelemadó kérdésének vizsgálata Magyarországon és egyes tagállamokban NÉV: SZABADOS ÉVA Szak: Okleveles nemzetköziadó-szakértő Konzulens: Horváth

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2005. szeptember 30. COM(2005) 465 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

Részletesebben

A MAGYAR KÖNYVKIADÁS ÉS KÖNYVKERESKEDELEM VERSENYSZABÁLYAI ELSŐ FEJEZET. Általános határozatok

A MAGYAR KÖNYVKIADÁS ÉS KÖNYVKERESKEDELEM VERSENYSZABÁLYAI ELSŐ FEJEZET. Általános határozatok A MAGYAR KÖNYVKIADÁS ÉS KÖNYVKERESKEDELEM VERSENYSZABÁLYAI ELSŐ FEJEZET Általános határozatok 1. A korszerű piacgazdaság kiépítésére irányuló törekvések sikere érdekében alapvető gazdasági érdekek fűződnek

Részletesebben

á ú é é ő é ő á ő ő á á ú ű é é ö ő á ő ú ő ő á é Ü Ü á é á é á é á é á ö ö á é ő á ú ű é é á é é ő á ö ö á á é é ú é é ú á á ő é é é ö ö á á é ű ő á é ű ő ú ő á á é á ú é é á é ö á á ö Ü á á é é ú á á

Részletesebben

É Ő É É Á É Á Ü Ú ű Á ü Á ú ü ú ü Á Á Ú Ü ü ű ú ü ú Ü ű Ü ü ü ű ü ü ű ű ü ü ü ü ü ü ú ü ü ú ű ü ü ü ü ü ü ú Ü ü ü Á Ü ú ü ú ü ü ü ü ü ü ú ü Ú ú ü ü ü ü ú ú ű ú ü ü ú ű ü ü É ú ü ü ü ü ú Á ü ü É Á ü ü ü

Részletesebben

(Hirdetmények) A VERSENYPOLITIKA VÉGREHAJTÁSÁRA VONATKOZÓ ELJÁRÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG

(Hirdetmények) A VERSENYPOLITIKA VÉGREHAJTÁSÁRA VONATKOZÓ ELJÁRÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG C 243/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.9.10. V (Hirdetmények) A VERSENYPOLITIKA VÉGREHAJTÁSÁRA VONATKOZÓ ELJÁRÁSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG ÁLLAMI TÁMOGATÁS MAGYARORSZÁG C 31/09 számú állami támogatás Magyarország

Részletesebben