MVSz. Képzési Tematika. LAPL(S) / SPL kiterjesztése TMG osztályjogosításra. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MVSz. Képzési Tematika. LAPL(S) / SPL kiterjesztése TMG osztályjogosításra. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association"

Átírás

1 MVSz Képzési Tematika LAPL(S) / SPL kiterjesztése TMG ra Copyright 2017 Minden jog fenntartva. A Képzési tematika egyetlen része sem használható fel vagy többszörisíthető az MVSz előzetes írásos engedélye nélkül!

2 Képzési Tematika MVSz Part 1 Associaciton /1. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 2.

3 Képzési Tematika MVSz Part 1 Associaciton Tartalomjegyzék Part 1 Tanfolyam Ismertetése 6 Part 2 Gyakorlati képzés 10 Part 3 Képzés földi gyakorló berendezésben 29 Part 4 Elméleti Képzés 31 /1. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 3.

4 Képzési Kézikönyv MVSz Part 1 Hatályos oldalak jegyzéke Revízió sz. Oldal sz. Kiadás dátuma Revízió sz. Oldal sz. Kiadás dátuma Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev Rev /1. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 4.

5 Képzési Kézikönyv MVSz Part 1 Módosítások nyilvántartó lapja Módosítás száma: Módosítás dátuma: Bejegyezve: Aláírás: Rev /1. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 5.

6 Képzési Kézikönyv MVSz Part A tanfolyam célja A megszerző tanfolyam célja a LAPL(S), valamint SPL szakszolgálati engedéllyel rendelkező pilótát biztonságos és hatékony repülésre oktatni TMG osztályhoz tartozó repülőgépen, VFR körülmények között A tanfolyamra jelentkezés követelményei Egészségügyi követelmények A szakszolgálati engedélynek megfelelő érvényes orvosi minősítés Egyéb követelmények Meglévő érvényes LAPL (S), vagy SPL szakszolgálati engedély Korábbi tapasztalat jóváírása - Nem alkalmazandó Képzési tematika Repülési tematika A repülési képzés: A képzés tematikája a következőket foglalja magában: - repülés-előtti tevékenységek, beleértve a súly- és súlypont számítást, a repülőgép repülésre való felkészítését és repülés előtti ellenőrzését; - a repülőgép vezetését külső vizuális referenciák alapján; - normál és oldalszeles fel- és leszállások végrehajtását; - útvonal repülést vizuális referenciák alapján, illetve a rádió- és egyéb lehetséges navigációs módszerek megismertetését; - vészhelyzeti eljárások, beleértve a légijármű berendezéseinek szimulált meghibásodását. - farokkereket kímélő eljárások Elméleti tanfolyam tematika Az elméleti tanfolyam célja a hoz szükséges tudásszint megszerzése. A földi előkészítés során 5 foglalkozásra kerül sor, 20 óra időtartam alatt (1 óra = 60 perc elméleti oktatás), a tanfolyam befejezése házivizsgával záródik. A földi előkészítés témakörei a következők: Tantárgy neve Foglalkozások Oktatott száma Órák A repülőgép rendszerei, működésük és üzemeltetésük 1 4 óra Üzemeltetési korlátozások 1 4 óra Tömeg és súlypont számítás 1 4 óra Teljesítmény számítás 1 4 óra Vészhelyzeti eljárások 1 4 óra TOTAL 5 20 óra /1. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 6.

7 Képzési Kézikönyv MVSz Part Időbeosztás Repülési tematika 1. hét Idő Briefing (órák) Repülési órák Repülési gyakorlat sorszáma Felszállások száma 1. nap 4 01:20 1.,2., nap 1 01: nap 5 00:45 4., nap 2 02:55 6.,7. 7 Össz: 12 06:00 32 Az időbeosztás példa jellegű, de az átképzést maximum 90 napon belül be kell fejezni. Feladat száma és megnevezése: Feladat megnevezése Össz. repül idő: FE Egyedül repülés: 1a.Gyakorlat Ismerkedés a repülőgéppel és felkészülés repülésre, kényszerhelyzetek 1b. Gyakorlat Felkészülés a repülésre és repülés utáni teendők FE 1.Gyakorlat Bemutató repülés légtérben oktatóval 10 perc 2.Gyakorlat Kétkormányos gyakorló repülések iskolakörön 70 perc 3/a. Gyakorlat Légtérben végzendő repülések földi előkészítése FE 3.Gyakorlat Légtérrepülés 60 perc 4.Gyakorlat Egyedül repülés előtti ellenőrzés 15 perc 5.Gyakorlat Egyedül repülés iskolakörön 30 perc 30 perc 6. Gyakorlat Navigáció 155 perc 90 perc 7. Gyakorlat Vizsga előtti ellenőrző repülés 20 perc Összesen: 6 óra Elméleti tematika idő beosztása Az elméleti felkészülés egyéni tanulás formájában, az oktatóval való konzultációval történik, az adott TMG légijármű légiüzemeltetési utasításából. 1.6 A képzés adatnyilvántartása Szabályok az adatnyilvántartások és dokumentumok védelmére, felelős személyek, az adatnyilvántartás ellenőrzésének jellege és gyakorisága A repülés-oktató felelős a képzésben résztvevő repülőgép vezető dokumentumainak, repülési naplójának, szakszolgálati engedélyének ellenőrzéséért, illetve a képzés megfelelő dokumentálásáért. A képzési feladatokat a repülési naplóban is rögzíteni kell. A képzés vezető vagy kijelölt helyettese felelős a képzést igazoló dokumentumok megőrzéséért. A képzést igazoló dokumentumokat tűzálló helyen vagy elektronikusan köteles megőrizni. A Légiközlekedési Hatóság kérésére a képzést igazoló dokumentumokat bemutatni köteles Jelenléti nyilvántartások Nem vonatkozik /1. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 7.

8 Képzési Kézikönyv MVSz Part A képzés adatnyilvántartások vezetésének módja, a képzési nyilvántartások bejegyzéseinek egységesítése A repülési oktató köteles a képzésben résztvevő repülőgép vezető repülési naplójába a típuson történő első egyedül repülése előtt a következő bejegyzést tenni dátummal és aláírásával: A.típuson VFR körülmények között egyedül repülhet a képzési tematika szerint A naplóbejegyzésekre vonatkozó szabályok A repülési naplóban dokumentálni kell a végrehajtott feladatokat. Ez a képzésben részvevő repülőgép vezető feladata, de a repülési oktató köteles ellenőrizni azt. A repülési napló mellett a feladatok végrehajtását a képzési naplóban is dokumentálni kell, a feladat számának rögzítésével és az oktató aláírásával Biztonsági képzés Egyéni felelősségek Az átképzés alatt lévő repülőgép vezető felelős a pihenőidő betartásáért és a repülési feladatra történő felkészülésért. Az oktató felelős az átképzendő repülőgép vezető felkészítésért, a szükséges repülés előtti- és utáni briefing megtartásáért Alapvető gyakorlatok Alapvető gyakorlatnak számítanak a 1, 2, 6. sorszámú gyakorlatok Vészhelyzeti gyakorlatok gyakorisága A repülési oktató saját belátása és döntése szerint bármely repülési feladat közben vészhelyzeti gyakorlat végrehajtását kezdeményezheti Kétkormányos ellenőrzések gyakorisága Kétkormányos ellenőrzést az első egyedüli repülés előtt a 3. gyakorlat keretében kell végrehajtani és dokumentálni a repülőgép vezető repülési naplójában Követelmények az első egyedül repülés előtt A típuson történő első egyedül repülés előtt a repülőgép vezetőnek be kell mutatni, hogy légijármű parancsnok pilótájaként képes a következő eljárások és manőverek végrehajtására: - a légijármű üzemeltetésére a korlátozások betartásával; - a manőverek pontos és lágy mozdulatokkal történő végrehajtására; - jó döntéshozatal a körülményeknek megfelelően - az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazása; - a légijármű vezetése úgy, hogy a végrehajtott manőverek sikeres kivitelezése és kimenetele soha ne legyen kétséges Ellenőrzések és vizsgák Repülés Előmenetel felmérése A képzés során ellenőrzést a típuson történő első egyedül repülés előtt kell végrehajtani. Az ellenőrző oktató a végrehajtott ellenőrzést dokumentálja Repülés Jártassági ellenőrzések és vizsgák /1. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 8.

9 Képzési Kézikönyv MVSz Part 1 Az képzés elméleti és gyakorlati vizsgát a repülési főoktató, vagy az általa megbízott személy hajtja végre. Az eredményes vizsgát a repülőgép vezető repülési naplójába aláírásával igazolja A.. képzést befejezte A képzés hatékonysága Egyéni felelősségek Minden repülőgép vezetőnek arra kell törekedni, hogy a képzés során tudása és képessége legjavát nyújtsa. A repülőgép vezető felelőssége, hogy a tanfolyam elméleti ismereteivel és a gyakorlati feladatokhoz szükséges ismeretekkel az előírt képzési időn túl is a szükséges mértékben foglalkozzon Általános értékelés A repülőgép vezető előmenetelét és teljesítményét a repülési oktató értékeli. Az értékelés lehet megfelelt és nem megfelelt. Az értékelést a képzési naplóban dokumentálni kell A nem megfelelő előmenetel megállapítása Amennyiben a repülőgép vezető nem felel meg az egyedül repülés előtti ellenőrzésen, vagy nem tudja teljesíteni az elvárt szintet a megadott repülési képzési óraszám duplájának lerepülése után sem, akkor a repülési oktató köteles tájékoztatni a Repülési Főoktatót. Ezután a Repülési Főoktató kétkormányos ellenőrző repülést hajt végre a repülőgép vezetővel és meghatározza a képzés folytatásának lehetőségét és feltételeit Intézkedések a nem megfelelő előmenetel kijavítására A szükséges intézkedésekről a feladatok megismétlése, pótlólagos elméleti képzés, oktató váltás a Képzés Vezető dönt Az oktató váltás szabályai Amennyiben oktató váltás válik szükségessé, úgy az új oktatónak a tematika szerint lehet folytatni a képzést Az oktatóváltás lehetséges maximális száma egy növendékre vonatkozóan A képzés közben maximálisan kettő alkalommal lehet oktatót váltani. Amennyiben a növendék ezután sem tudja teljesíteni az elvárt szintet, úgy a Képzési Vezető dönt a továbbiakról és vagy Ő folytatja a képzést és erről a megfelelő bejegyzést megteszi a repülési naplóba, vagy felfüggeszti a repülőgép vezető osztályjogosító képzését Belső visszacsatolási rendszer a képzési hiányosságok felfedezésére Minden repülés oktató az MVSz Képzés Vezetőjének illetve helyettesének tartozik jelentési kötelezettséggel. Amennyiben egy oktató bármilyen oktatási hiányosságot fedez fel, úgy köteles azt jelenteni a Képzés Vezetőnek vagy helyettesének, egyúttal javaslatot téve a megoldásra A repülőgép vezető képzésből való felfüggesztésének eljárása: A fentebb leírtak szerint történhet a Képzés Vezető döntése alapján Fegyelem Minden repülést az összes résztvevő az elvárt maximális fegyelemmel és odafigyeléssel köteles végrehajtani. /1. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 9.

10 Képzési Kézikönyv MVSz Part 1 Part 2 Gyakorlati képzés /1. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 10.

11 Képzési Kézikönyv MVSz Part Repülési gyakorlatok Megjegyzés: az adott feladatokhoz, amennyiben több felszállás kerül végrehajtásra, mint amennyi dokumentálható az adott oldalon, a függelékekben található üres képzési tematika befűzése és dokumentálása szükséges. A képzés alatt a növendéknek legalább 4 óra oktatós képzőrepülést és legalább egy minimum 150km hosszú egyedüli útvonalat kell teljesítenie, mely útvonalrepülésnek egy idegen repülőtéren teljesített teljes megállásos leszállást is tartalmaznia kell. /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 11.

12 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 1/a. Feladat: Ismerkedés a repülőgéppel és felkészülés repülésre, kényszerhelyzetek FE: 2 óra Cél: Ismertetni az alábbiakat: - a repülőgép jellemzői - a pilótafülke elrendezése - repülőgép-rendszerek - ellenőrző listák, következő gyakorlatok, kormányszervek - teendők tűz esetén a földön és a levegőben - motortűz, kabintűz és elektromos-rendszer tűz - a repülőgép-rendszerek meghibásodása - vészhelyzeti gyakorlatok, a vészhelyzeti berendezések és a vészkijáratok helye és használata A gyakorlatot a repülőgépnél kell végrehajtani. A növendékkel ismertetni kell a kiképző repülőgép légiüzemeltetési utasítását, a repülőgép okmányait. Meg kell mutatni a repülőgép pilótafülkéjének elrendezését, a csomagteret, motorteret, az üzem- és kenőanyag ellenőrzési, töltési helyeit. Ismertetni kell a repülőgép tisztításához felhasználható anyagokat, a szakszerű tárolás fontosságát (kabintakaró, Pitot takaró stb.) Ellenőrző lista értelmezése, gyakorlása, kormányok mozgatása. Berendezések bekapcsolása, elhelyezkedés a kabinban. Teendők tűz esetén: A növendékekkel ismertetni kell a repülőgépnél, hangárban, tankolóhelyen, javító műhelyekben történő tartózkodás szabályait. Meg kell mutatni a tűzoltó készülékek helyét, kezelésüket, a tűzcsap tűzoltóhomok helyét, a tűzveszélyes ill. környezetszennyező anyagok tárolási helyeit, a dohányzásra kijelölt helyeket. A növendék által várhatóan használható épületek vészkijáratait, tűzjelző és tűzoltó rendszereit, a telefon helyét, használatát. A légiüzemeltetési utasítás alapján értelmezni a teendők tűz esetén rovatokat (földön, levegőben, motortűz, szárnytűz, kabintűz). A repülőgépen elhelyezett tűzoltó berendezések ismertetése, használata. A repülőgép elhagyása veszély esetén. Ismertetni a különböző rendszerek meghibásodása esetén a teendőket (fékszárny, kormányok, műszerek, futómű, motorvezérlés, fékek, rugóstagok, stb.). Megjegyzés: Ezen fejezet részeit a napi repülési feladatokra való felkészülések során egy-egy kérdéskörben folyamatosan ellenőrizni, értékelni kell. 1/a. feladat Ismerkedés a repülőgéppel és felkészülés repülésre Dátum: Oktató neve: Növendék neve: Megjegyzés: Oktató aláírása: Növendék aláírása: /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 12.

13 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 1/b. Feladat: Felkészülés a repülésre és repülés utáni teendők FE: 2 óra Célja: Ismertetni az alábbiakat: - jogosultság a repülés végrehajtására, a repülőgép átvétele - működőképességet igazoló okmányok - szükséges berendezések, térképek stb. - külső ellenőrzés - belső ellenőrzés - biztonsági öv, ülés vagy az oldalkormány pedál beállítása - ellenőrzések a motorindítás és a melegítés alatt - a motor teljesítményének ellenőrzése - rendszer-ellenőrzés és a motor leállítása - parkolás, földi rögzítés (pl: nyűgözés) - a repülés dokumentálása, valamint a működőképességet igazoló és egyéb okmányok kitöltése, szükség szerint igazoltatása. A gyakorlatot a repülőgépnél kell végrehajtani. 1/b. feladat Felkészülés a repülésre és repülés utáni teendők Dátum: Megjegyzés: Oktató neve: Növendék neve: Oktató aláírása: Növendék aláírása: /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 13.

14 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 1. Feladat: Bemutató repülés légtérben oktatóval 1 felszállás 10 perc Cél: A növendék ismerkedjen meg a kiképzésre használt repülőgép kiszolgálásával kormányszerveinek működésével műszereivel viselkedésével, ellenőrző listák használatával és a megfelelő kiszolgálási eljárásokkal. A növendék ismerkedjen meg a repülőgép kormányszerveinek hatásaival valamint a manőverek során látható horizont helyzetekkela műszerek figyelése nélkül. Végrehajtás módja: A légtérben az oktató bemutatja, majd a növendék gyakorolja a következőket: fokos teljes fordulók végrehajtása; - a legkisebb sebességgel történő emelkedést és siklást, fékszárnnyal és anélkül; - a repülőgép viselkedését átesésben, dugóhúzóban, lebillenésben. 1. gyakorlat Bemutató repülés légtérben oktatóval Dátum: Oktató neve: METAR/TAF: Növendék neve: Felszállás helye: Ezen az oldalon Előző oldalról Tervezett Tényleges Repülőgép adatai Felszállások Elmélet Repidő Felszállások Elmélet Repidő dual/solo Típusa: 1 1 0: Lajstroma: Összesen 1 5 0:10 - gurulás előtti ellenőrzések - indulás, a sebesség változtatása és a megállás - a motor működtetése - iránytartás gurulás közben és fordulók a földön - fordulók szűk helyen - eljárások és biztonsági intézkedések az állóhelyen - a szél hatása és a kormányok alkalmazása - a talaj felszínének hatása - műszerek ellenőrzése - repülőgép-vezetői tevékenység - szoktató repülés a reptér felett Megfelelt Nem felelt meg Megjegyzés Egyéb: Oktató aláírása: Növendék aláírása: /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 14.

15 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 2. Feladat: Kétkormányos gyakorló repülések iskolakörön 12 felszállás 70 perc Cél: A gyakorlat során a növendék megtanulja az iskolakör vonalán paraméter tartással végrehajtott pontos repülést és gyakorolja a repülési helyzetek közötti átmeneteket. A feladat során a növendék megismeri az iskolakör vonalán bekövetkező kényszerhelyzetek elhárításának menetét. A repülőgép-vezető szerezzen gyakorlatot a típussal az iskolakör biztonságos végrehajtásában. A feladat felében leállított motorral kell leszállni. Végrehajtás módja: A gyakorlat iskolakörök végrehajtásával kerül gyakorlásra. A gyakorlat során hangsúlyozni kell a helyes teljesítmény beállítás és trim helyzet fontosságát az iskolakör repülése során. A növendékkel ismertetni és gyakoroltatni kell az iskolakör helyes végrehajtását átstartolással. A földi előkészítés térjen ki a vészhelyzeti eljárások végrehajtására. Az oktató magyarázza el a növendéknek a motorleállás különböző lehetséges okait, cselekvési lehetőségeket a rendelkezésre álló magasság függvényében, a motor- kabin és sárkánytűz esetén a teendőket. Ismertesse a kormánymozgatások, fékszárny, műszerek meghibásodása esetén követendő eljárásokat. Felhívni a figyelmet a repülőgép terhelhetőségére, súlyponthelyzetének fontosságára; a felszállási úthossz nagyságát, és a repülőgép emelkedő képességét befolyásoló tényezőkre; leszálláskor a vizes, síkos pálya veszélyeire. Megbeszélni a turbulencia, erős oldalszél, erős csapadék okozta korlátozott látástávolság esetén a lehetséges megoldásokat. Az oktató a megjegyzések rovatba vezesse az egyes kényszerhelyzetek végrehajtását. Követelje meg a vészhelyzethez tartozó eljárások elmondását, elmutogatását a feladat teljesítése előtt és alatt. (Rádiózás, újraindítás, transzponder, kikapcsolás, hevederek, ajtónyitás stb.) A feladat végrehajtása során a terep akadályainak, a biztonságos továbbrepülés maximális figyelembevételével a növendék a lehető legközelebb kerüljön a tervezett leszállás helyéhez. /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 15.

16 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 2. gyakorlat Kétkormányos gyakorló repülések iskolakörön Dátum: Oktató neve: METAR/TAF: Növendék neve: Felszállás helye: Ezen az oldalon Előző oldalról Tervezett Tényleges Repülőgép adatai Felszállások Elmélet Repidő Felszállások Elmélet Repidő dual/solo Típusa: : :10 Lajstroma: Összesen :20 - Normál/oldalszeles felszállás - Kisorolás és besorolás az iskolakörre - Az iskolakör repülése: hosszúfal és második rövidfal - Normál megközelítés és leszállás - Farokfutó jellegzetességei - A szél hatása a leszállás során, fékszárny hatása - Oldalszeles megközelítés és leszállás - Megközelítés és leszállás siklásból - Megközelítés és leszállás fékszárny nélkül - Rövid futópálya és nem szilárd burkolatú futópálya - Megszakított megközelítés és átstart Egyéb: Megfelelt Nem felelt meg Megjegyzés Oktató aláírása: Növendék aláírása: /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 16.

17 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 3/a. Feladat: Légtérben végzendő repülések földi előkészítése FE: 1 óra Cél: Ellenőrizni a repülőgép-vezető tudását kissebességű repülési helyzetekről, a dugóhúzó összes válfajának be- és kivételi szabályairól, a fordulókról, a csúsztatások végrehajtásáról. A következő feladat előkészítése. 3/a. gyakorlat Légtérben végzendő repülések földi előkészítése Dátum: Megjegyzés: Oktató neve: Növendék neve: Oktató aláírása: Növendék aláírása: /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 17.

18 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 3. Feladat: Légtérrepülés 4 felszállás 1 óra Cél: Gyakorlatszerzés az adott repülőgépen a különböző bedöntésű fordulók, a legkisebb sebességgel történő emelkedés és siklás végrehajtásában. Megismerni a repülőgép viselkedését átesésben. Amennyiben a repülőgéppel dugóhúzó végrehajtható, célszerű gyakoroltatni a repülőgép dugóhúzóból való kivételét. A levegőben a motort le kell állítani és újra kell indítani. Dúgóhúzót csak olyan légijárművel lehet végrehajtani, amely Légiüzemeltetési Utasítása lehetővé teszi. A 4 felszállásból 4 oktatóval. A növendék egyedülrepülés során gyakorolja a légtérrepülési ismereteit. A növendék egyedül dugóhúzót nem hajthat végre! 3. gyakorlat Légtérrepülés Dátum: Oktató neve: METAR/TAF: Növendék neve: Felszállás helye: Ezen az oldalon Előző oldalról Tervezett Tényleges Repülőgép adatai Felszállások Elmélet Repidő Felszállások Elmélet Repidő dual/solo Típusa: 4 1 1: :20 Lajstroma: Összesen :20 Fordulók végrehajtása Csúsztatás Kissebességű repülés Emelkedés Siklás Dugóhúzó elkerülése Dugóhúzó megszüntetése Megfelelt Nem felelt meg Megjegyzés Egyéb: Oktató aláírása: Növendék aláírása: /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 18.

19 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 4. Feladat: Egyedülrepülés előtti ellenőrzés 3 felszállás 15 perc Cél: A repülőgép-vezető felkészültségét ellenőrizni az egyedülrepülés előtt. Végrehajtás módja: A növendék ellenőrző pilótája nem lehet a növendék oktatója. Az ellenőrzés iskolakörök végrehajtásával kerül végrehajtásra. A növendéknek be kell mutatnia, hogy a légijármű parancsnok pilótájaként képes a következő eljárások és manőverek végrehajtására: a légijármű üzemeltetése a korlátozások betartásával; a manőverek pontos és lágy mozdulatokkal történő végrehajtása; jó döntéshozatal a körülményeknek megfelelően; az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazása; a légijármű vezetése úgy, hogy a végrehajtott manőverek sikeres kivitelezése és kimenetele soha ne legyen kétséges. Követelmények: Magasság ± 150 láb Iránytartás/Iránytartás rádiónavigációs berendezéssel: ±10 fok Sebesség (felszállás és megközelítés) +15/-5 csomó Sebesség (a többi repülési fázisban) ± 15 knots /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 19.

20 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 4. gyakorlat Egyedülrepülés előtti ellenőrzés Dátum: Oktató neve: METAR/TAF: Növendék neve: Felszállás helye: Ezen az oldalon Előző oldalról Tervezett Tényleges Repülőgép adatai Felszállások Elmélet Repidő Felszállások Elmélet Repidő dual/solo Típusa: 3 1 0: :20 Lajstroma: Összesen :35 Repülőgép repülés előtti ellenőrzése indítás motorpróba Gurulás Felszállás emelkedés iskolakörre Fordulók Repülési helyzetek átmenetei Siklás Kis sebességű repülés Átesés alapjárati teljesítményen Átesés emelkedő teljesítményen Teljes iskolakör repülése Megközelítés és leszállás Szimulált motor meghibásodás röviddel felszállás után és a hosszúfalon Ellenőrző listák használata Megállás az állóhelyen Leállítás és a repülőgép biztosítása Egyéb: Megfelelt Nem felelt meg Megjegyzés Oktató aláírása: Növendék aláírása: /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 20.

21 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 5. Feladat: Egyedülrepülés iskolakörön 5 felszállás 30 perc Célja: A növendék jártasságot szerez TMG légijárművön egyedülrepülésből. Végrehajtási módja: A növendék egyedül tartózkodik a fedélzeten és önállóan hajtja végre az iskolaköröket. A feladat csak oktató felügyelete mellett hajtható végre! A repülést megelőzi az oktatói felkészítés beleértve a feladat korlátait. A növendék az összes rendelkezésre álló eszközt használhatja feladat sikeres végrehajtásához. A repülés alatt az oktató és a növendék között folyamatos rádiókapcsolat megléte kötelező. Az oktató a földről utasíthatja a növendéket az eddig begyakorolt feladatok végrehajtására. Egyedülrepülést csak a sikeres 3. feladat elvégézését követően lehet végrehajtani, Dugóhúzó gyakorlat végrehajtása egyedülrepülés során szigorúan tilos! A növendék az első és második felszállást még az ellenőrző oktató jelenlétében hajtsa végre. Az oktató hajtson végre ellenőrző repülést, ha: - 6 óránál több telt el az előző egyedülrepülés befejezése óta - változik a pályairány - változik a repülőgép - szükségesnek látja Az ellenőrzés iskolakörök végerehajtásával kerül végrehajtásra. /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 21.

22 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 5. gyakorlat Egyedülrepülés iskolakörön Dátum: Oktató neve: METAR/TAF: Növendék neve: Felszállás helye: Ezen az oldalon Előző oldalról Tervezett Tényleges Repülőgép adatai Felszállások Elmélet Repidő Felszállások Elmélet Repidő dual/solo Típusa: 5 1 0: :35 Lajstroma: Összesen :05 Iskolakörök végrehajtása Megfelelt Nem felelt meg Megjegyzés Egyéb: Oktató aláírása: Növendék aláírása: /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 22.

23 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 6. Feladat: Navigáció 4 felszállás 2:35 perc Cél: Földi előkészítések és a kijelölt útvonalrepülési feladatok során a növendék sajátítsa el és szerezzen gyakorlatot a repülés megtervezésében, a repülés és a repülés utáni teendők végrehajtásában, indulási és érkezési eljárásokban, útvonal közbeni számításokban. Repülés előtti felkészítés és eligazítás foglalja magába a következőket: Aktuális és előrejelzett meteorológiai adatok és NOTAMok áttekintése Teljesítmény és tömeg-és súlyponthelyzet áttekintése térkép kiválasztása, felkészülés, útvonal kiválasztása, ellenőrzött légterek o veszélyes, tiltott, korlátozott légterek, minimális biztonságos magasságok o mágneses útirány, idő, üzemanyag számítása súly- és súlypontszámítás, teljesítmény analízis repülés előtti információk, NOTAM-ok, frekvenciák, kitérő repülőterek választása repülőgép dokumentáció, repülés elkönyvelése, repülés előtti adminisztráció, repülési terv kitöltése indulási eljárás munkaterhelés szervezése a pilótafülkében magasságmérő beállítások ATC összeköttetés ellenőrzött és irányított légtérben útirányszög beállításai folyamatos időszámítás számított idők ellenőrzése magasság és iránytartás navigációs napló folyamatos kitöltése rádiók és navigációs fixek használata minimális időjárási körülmények, mérlegelés az időjárás függvényében o különbségek az ellenőrzött és irányított légterekben való repülés között eljárások a pozíció bizonytalansága esetén eljárások eltévedés esetén eljárások letérés esetén indulási és érkezési eljárások, besorolások ATC összeköttetés ellenőrzött/irányított légtérben magasságmérő beállítások besorolások forgalmi körre A feladat során végre kell hajtani: VFR útvonalak bemutatása, transzponder beállítások, rádiók kezelése mágneses útirányszög meghatározása, idő- és üzemanyag-számítás indulási eljárások, magasságmérő beállítás útirányszög beállítása, magasság- és iránytartás, folyamatos időszámítás idő- és útirányszög-ellenőrzés radio és navigációs fixek használata minimális időjárási követelmények, megfontolások az időjárás függvényében eljárások a pozíció bizonytalansága esetén eljárások eltévedés esetén eljárások letérés esetén indulási és érkezési eljárások, besorolások ATC összeköttetés ellenőrzött/irányított légtérben magasságmérő beállítások besorolások forgalmi körre /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 23.

24 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 6. gyakorlat Navigáció Dátum: Oktató neve: METAR/TAF: Növendék neve: Felszállás helye: Ezen az oldalon Előző oldalról Tervezett Tényleges Repülőgép adatai Felszállások Elmélet Repidő Felszállások Elmélet Repidő dual/solo Típusa: 4 1 2: :05 Lajstroma: Összesen :40 A feladat során egy oktatós és egy legalább 150km hosszú egyedüli útvonalrepülést kell végrehajtani idegen reptéren való leszállással. VFR útvonalak bemutatása, transzponder beállítások, radiók kezelése mágneses útirányszög meghatározása, idő- és üzemanyagszámítás indulási eljárások, magasságmérő beállítás ATC összeköttetés ellenőrzött és irányított légtérben útirányszög beállítása, magasságés iránytartás, folyamatos időszámítás idő- és útirányszög-ellenőrzés radio és navigációs fixek használata minimális időjárási követelmények, megfontolások az időjárás függvényében eljárások a pozíció bizonytalansága esetén eljárások eltévedés esetén eljárások letérés esetén indulási és érkezési eljárások, besorolások ATC összeköttetés ellenőrzött/irányított légtérben magasságmérő beállítások besorolások forgalmi körre Oktató aláírása: Megfelelt Nem felelt meg Megjegyzés /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 24.

25 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 7. Feladat: Vizsga előtti ellenőrző repülés 3 felszállás 20 perc Cél: Az ellenőrző pilóta megbizonyosodik róla, hogy a növendék a korábbi feladatokat elsajátította és hatósági vizsgára bocsájtható. Az ellenőrzőrepülés során bizonyítsa be, hogy elsajátította a típussal való repülést, annak kiszolgálását, üzemeltetését. A feladat 3 felszállás: 1 légtér, 2 iskolakör A feladatokat az ellenőrző oktató határozza meg. A növendéknek be kell mutatnia, hogy a légijármű parancsnok pilótájaként képes a következő eljárások és manőverek végrehajtására: a légijármű üzemeltetése a korlátozások betartásával; a manőverek pontos és lágy mozdulatokkal történő végrehajtása; jó döntéshozatal a körülményeknek megfelelően; az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazása; a légijármű vezetése úgy, hogy a végrehajtott manőverek sikeres kivitelezése és kimenetele soha ne legyen kétséges. Követelmények: Magasság ± 150 láb Iránytartás/Iránytartás rádiónavigációs berendezéssel: ±10 Sebesség (felszállás és megközelítés) +15/-5 csomó Sebesség (a többi repülési fázisban) ± 15 knots /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 25.

26 Képzési Kézikönyv MVSz Part 2 7. gyakorlat Vizsga előtti ellenőrő repülés Dátum: Oktató neve: METAR/TAF: Növendék neve: Felszállás helye: Ezen az oldalon Előző oldalról Tervezett Tényleges Repülőgép adatai Felszállások Elmélet Repidő Felszállások Elmélet Repidő dual/solo Típusa: 3 1 0: :40 Lajstroma: Összesen :00 Iskolakör repülése Ki és besorolás iskolakörre Csúsztatás Fordulók Kissebességű repülés Ellenőrző pilóta által meghatározott feladatok: Megfelelt Nem felelt meg Megjegyzés Egyéb: Oktató aláírása: Növendék aláírása: Képzésben repült óra: felszállásszám: /2. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 26.

27 Képzési Kézikönyv MVSz Part A tanfolyam felépítése a képzés szakaszai Szakaszok Gyakorlatok Elméleti oktatás Repült idő 1. szakasz óra 06: Gyakorlati képzés szakaszai: A képzés 1 szakaszból, 7 feladatból áll, melyek elvégzését követően hatósági jártassági vizsgarepülést hajt végre a növendék. 2.1 Oktatói módszerek Ezen képzési tematika 1 szakaszból áll és mindösszesen 7 különálló gyakorlatot tartalmaz, utána jártassági vizsga következik. Minden egyes gyakorlatot maradéktalanul végre kell hajtani, mielőtt a következő gyakorlatot elkezdené a növendék. A leírt óraszámok a minimumot jelentik, úgynevezett referencia óraszámok, melyektől pozitív irányba az oktató döntése vagy a növendék kérése alapján el lehet térni. A gyakorlatok sorrendiségétől az oktató döntése alapján el lehet térni, ha az az oktatási tematika logikai időrendűségét és a növendék fejlődését nem befolyásolja hátrányosan. A hatósági jártassági vizsgára bocsájtás feltétele az összes gyakorlat maradéktalan befejezése. Az egyes gyakorlatok sikeres végrehajtását az oktatónak aláírásával igazolnia kell a képzési terv megfelelő rovatában. Minden egyes repülési gyakorlat végrehajtása előtt és után eligazítást briefinget kell az oktatónak tartania. Az eligazítások időtartama nincsen meghatározva, de az oktató felelősséggel tartozik azért, hogy a növendékkel kellő mértékben megismertesse és megértesse a soron következő gyakorlat lényegét és az elvárt teljesítési szintet. Az oktató kérdésekkel ellenőrizheti vissza a növendék felkészültségi szintjét. Amennyiben egy gyakorlatot a növendék a megadott repülési idő alatt nem tud elsajátítani, úgy lehetőség van a gyakorlat vagy annak egyes elemeinek megismétlésére, illetve pótlólagos, kiegészítő repülések végrehajtására az oktató belátása szerint. 2.2 Előmenetel ellenőrzése Az első egyedül repülés előtt (3. gyakorlat), és a hatósági jártassági vizsgára bocsájtás előtti ellenőrző repülést (7.feladat) a növendék oktatója nem ellenőrizheti azt az erre a feladatra felkért másik repülés oktató köteles ellenőrizni és dokumentálni. /3. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 27.

28 Képzési Kézikönyv MVSz Part A terminológia szószedete Növendék A képzésben résztvevő pilóta jelölt Oktató A képzésben részvevő oktatók, akik a növendék elméleti és gyakorlati felkészítéséért felelősek. 2.4 Függelékek Üres képzési napló: Oktató neve: Növendék neve: Dátum: Felszállás helye: Ezen az oldalon Előző oldalról METAR/TAF: Tervezett Tényleges Repülőgép adatai Felszállások Elmélet Repidő Felszállások Elmélet Repidő dual/solo Típusa: Lajstroma: Összesen Megfelelt Nem felelt meg Megjegyzés Egyéb: Oktató aláírása: Növendék aláírása: /3. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 28.

29 Képzési Kézikönyv MVSz Part 3 Part 3 Képzés földi gyakorló berendezésben /3. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 29.

30 Képzési Kézikönyv MVSz Part 3 Nincs alkalmazva. /3. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 30.

31 Képzési Kézikönyv MVSz Part 4 Part 4 Elméleti Képzés LAPL(S),SPL - TMG /4. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 31.

32 Képzési Kézikönyv MVSz Part Az elméleti oktatás felépítése Tantárgy neve Foglalkozások Oktatott száma Órák A repülőgép rendszerei, működésük és üzemeltetésük 1 4 óra Üzemeltetési korlátozások 1 4 óra Tömeg és súlypont számítás 1 4 óra Teljesítmény számítás 1 4 óra Vészhelyzeti eljárások 1 4 óra TOTAL 5 20 óra A fenti táblázat az egyes tantárgyak sikeres teljesítéséhez szükséges tanulási időt tartalmazza. A számok csak tájékoztató jellegűek, a egyéni adottságoktól függően az egyes tantárgyak elsajátításához szükséges idő ettől eltérhet. Az elméleti képzés befejezését követően házivizsga során bizonyítja tudását a növendék. A házivizsga lefolytatásáért a képzésvezető a felelős. A vizsga kérdései az adott légijármű légiüzemeltetési utasításából kerül összeállításra. A vizsga írásos formában zajlik, A házivizsgák alsó határa az elérhető pontok 75%-a. Rossz válaszért büntetőpont nem adható. A vizsgák eredményét a ELMÉLETI ELŐMENETEL-VISSZAELLENŐRZÉSI NAPLÓ-ban dokumentálni kell. A növendék csak akkor bocsájtható gyakorlati jártassági vizsgára, amennyiben az elméleti vizsgája sikerült. LAPL(S),SPL - TMG /4. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 32.

33 Képzési Kézikönyv MVSz Part Elméleti ismeretanyag LAPL(S),SPL - TMG OSZTÁLYJOGOSÍTÁS TANFOLYAM Az elméleti oktatás az adott légijármű légiüzemeltetési utasításából történik A repülőgép rendszerei, működésük és üzemeltetésük: 4 óra A Repülőgép rendszerei és üzemeltetésük: - Sárkányszerkezet kialakítása - Sárkányszerkezetre vonatkozó korlátozások - A Repülőgép külső szemrevételezése - A motor kialakítása és paraméterei - A motor üzemeltetése - Üzemanyag rendszer - Kormányszervek - A repülőgép vészelhagyása Üzemeltetési korlátozások : 4 óra - A repülőgép sárkányszerkezetére vonatkozó korlátozások - A motor működésére vonatkozó korlátozások - AZ üzemanyagrendszer korlátozásai Tömeg és súlypont számítás: 4 óra - A repülőgép nevezetes tömegadatai - A repülőgép terhelése - Súlypont számítás, terhek elosztásaa súlyponthelyzet fontossága Teljesítmény számítás: 4 óra - A repülőgép teljesítmény adatai - Felszállási úthossz meghatározása - Emelkedési gradiens meghatározása - Teljesítmény beállítások utazás során - Üzemanyaggal kapcsolatos számítások - Kitérő repülőterek és üzemanyag tartalékok - Leszállási úthossz számítása Vészhelyzeti eljárások: 4 óra - Teendők tűz esetén - Motortűz LAPL(S),SPL - TMG /4. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 33.

34 Képzési Kézikönyv MVSz Part 4 - Elektromos tűz - Hajtómű meghibásodás - Kényszerhelyzetek az iskolakörön - Kényszerhelyzetek útvonalrepülés során - A repülőgép vészelhagyása - Teendők eltévedés esetén LAPL(S),SPL - TMG /4. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 34.

35 Képzési Kézikönyv MVSz Part 4 ELMÉLETI ELŐMENETEL-VISSZAELLENŐRZÉSI NAPLÓ A képzésben részt vevő növendék neve:... Tárgy Dátum Oktató Eredmény Általános tárgyak 1 A repülőgép rendszerei, működésük és üzemeltetésük 2 Üzemeltetési korlátozások 3 Tömeg és súlypont számítás 4 Teljesítmény számítás 5 Vészhelyzeti eljárások LAPL(S),SPL - TMG /4. Rész Kiadás Dátuma: Oldal: 35.

MVSz. Képzési Tematika. LAPL(S) / SPL kiterjesztése TMG osztályjogosításra. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association

MVSz. Képzési Tematika. LAPL(S) / SPL kiterjesztése TMG osztályjogosításra. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association MVSz Képzési Tematika LAPL(S) / SPL kiterjesztése TMG ra Copyright 2017 Minden jog fenntartva. A Képzési tematika egyetlen része sem használható fel vagy többszörisíthető az MVSz előzetes írásos engedélye

Részletesebben

MVSz. Képzési tematika. LAPL(A)-HUN Parts 1 4. Part-FCL követelményeivel összhangban. Copyright 2018 Hungarian Gliding Association

MVSz. Képzési tematika. LAPL(A)-HUN Parts 1 4. Part-FCL követelményeivel összhangban. Copyright 2018 Hungarian Gliding Association Képzési tematika LAPL(A)-HUN Parts 1 4 Part-FCL követelményeivel összhangban Copyright 2018 Hungarian Gliding Association Minden jog fenntartva. A Képzési tematika egyetlen része sem használható fel vagy

Részletesebben

MVSz. Képzési tematika. FI(S)-HUN Parts 1 4. Part-FCL követelményeivel összhangban. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association

MVSz. Képzési tematika. FI(S)-HUN Parts 1 4. Part-FCL követelményeivel összhangban. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association Képzési tematika FI(S)-HUN Parts 1 4 Part-FCL követelményeivel összhangban Copyright 2017 Hungarian Gliding Association Minden jog fenntartva. A Képzési tematika egyetlen része sem használható fel vagy

Részletesebben

MVSz. Képzési tematika. SPL-HUN Parts 1 4. Part-FCL követelményeivel összhangban. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association

MVSz. Képzési tematika. SPL-HUN Parts 1 4. Part-FCL követelményeivel összhangban. Copyright 2017 Hungarian Gliding Association MVSz Képzési tematika SPL-HUN Parts 1 4 Part-FCL követelményeivel összhangban Copyright 2017 Hungarian Gliding Association Minden jog fenntartva. A Képzési tematika egyetlen része sem használható fel vagy

Részletesebben

Az NKH LH a beérkező kérelmeket a HO-08 tájékoztatóban leírt módokon lehet benyújtani az alábbiak szerint:

Az NKH LH a beérkező kérelmeket a HO-08 tájékoztatóban leírt módokon lehet benyújtani az alábbiak szerint: Tájékoztató a vitorlázó repülőgép és ballon pilóta szakszolgálati engedélyek Part-FCL szerinti konvertálásáról HO 10 A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala (továbbiakban NKH LH) 2014.04.08. napjától

Részletesebben

Üzemelési Kézikönyv Operation Manual

Üzemelési Kézikönyv Operation Manual Magyar Vitorlázórepülő Szövetség ATO Üzemelési Kézikönyv Operation Manual C rész Part C ÚTVONAL Route 1. kiadás, revízió 0 2017.11.01 OM C rész Útvonal MVSz ATO Szándékosan üresen hagyva! 2 / 13 1. kiadás,

Részletesebben

2/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés

2/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés 2/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülő eszköz /légi jármű parancsnok felelőssége A Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség keretében végrehajtott UL A1 és

Részletesebben

1/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés. Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülések. jóváhagyására/ felhatalmazás repülésre

1/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés. Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülések. jóváhagyására/ felhatalmazás repülésre 1/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülések jóváhagyására/ felhatalmazás repülésre A Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség keretében végrehajtott UL A1 és

Részletesebben

1. Rész KÉPZÉSI TERV

1. Rész KÉPZÉSI TERV MAGYAR REPÜL SZÖVETSÉG Képzési Kézikönyv KK 1. Rész KÉPZÉSI TERV 1.1. A tanfolyam célja Az UL A2 magán pilóta szakszolgálati engedély képzés célja, hogy a képzésben részt vev növendék pilóta képes legyen

Részletesebben

FONTOSABB INFORMÁCIÓK

FONTOSABB INFORMÁCIÓK VITORLÁZÓREPÜLÉS FONTOSABB INFORMÁCIÓK Témafelelős: Zsuga Zsófia +36 70/452 4730 Aero Club Hajdúszoboszló Sportegyesület ügyvezető: Monori György +36 30/636 1698 Hajdúszoboszló Sportrepülőtér vezetője:

Részletesebben

A PPL(A) kiképzés célja, hogy a növendék képes legyen nappali látvarepülési szabályok (VFR) mellett a biztonságos és hatékony repülőgép-vezetésre.

A PPL(A) kiképzés célja, hogy a növendék képes legyen nappali látvarepülési szabályok (VFR) mellett a biztonságos és hatékony repülőgép-vezetésre. 1. A PPL(A) kiképzés célja A PPL(A) kiképzés célja, hogy a növendék képes legyen nappali látvarepülési szabályok (VFR) mellett a biztonságos és hatékony repülőgép-vezetésre. 2. Előfeltételek: A növendéknek

Részletesebben

A PPL(A) kiképzés célja, hogy a növendék képes legyen nappali látvarepülési szabályok (VFR) mellett a biztonságos és hatékony repülőgép-vezetésre.

A PPL(A) kiképzés célja, hogy a növendék képes legyen nappali látvarepülési szabályok (VFR) mellett a biztonságos és hatékony repülőgép-vezetésre. 1. A PPL(A) kiképzés célja A PPL(A) kiképzés célja, hogy a növendék képes legyen nappali látvarepülési szabályok (VFR) mellett a biztonságos és hatékony repülőgép-vezetésre. 2. Előfeltételek: A növendéknek

Részletesebben

MVSz DTO Alap motoros műrepülő

MVSz DTO Alap motoros műrepülő ALAP (BASIC) MOTOROS MŰREPÜLŐ KIKÉPZÉS 1. Az alap(basic) műrepülő képzés célja: A műrepülő alapfigurák elsajátítása, azok biztonságos végrehajtása 600 m alsó magasságig, a repülőgép-vezető felkészítése

Részletesebben

6/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés

6/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés 6/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés Az UL A1 és UL A2 kategóriák repülő eszköz /légi jármű vezetők sportpilóta képesítéseinek a folyamatosságára, valamint annak hosszabbításának a feltételeire

Részletesebben

Az a személy akinek joga a légijármûvel kapcsolatos minden kérdés végsõ eldöntése a repülés idõtartama alatt: A parancsnok

Az a személy akinek joga a légijármûvel kapcsolatos minden kérdés végsõ eldöntése a repülés idõtartama alatt: A parancsnok 1. oldal 1. 2. 100413 212 00 00 00 Légijog Kivéve, ha egy légiforgalmi irányító egységtõl erre engedélyt kapott, VFR szerint mûködõ légijármû nem léphet be egy repülõtéri irányító körzetbe, illetve nem

Részletesebben

REPÜLÉSI NAPLÓ BALLONREPÜLŐK RÉSZÉRE

REPÜLÉSI NAPLÓ BALLONREPÜLŐK RÉSZÉRE REPÜLÉSI NAPLÓ BALLONREPÜLŐK RÉSZÉRE Nyilvántartási sz.: a napló tulajdonosának Kiadó SE.: a tulajdonos sajátkezű aláírása P.H. kiadó aláírása 3 SZEMÉLYI ADATOK Születési hely: Születési év, hó, nap: Anyja

Részletesebben

A LÉGIKÖZLEKEDÉSI SZAKSZEMÉLYZETEK SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLYE MEGSZERZÉSÉNEK, MEGHOSSZABBÍTÁSÁNAK, KITERJESZTÉSÉNEK ÉS HELYREÁLLÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI

A LÉGIKÖZLEKEDÉSI SZAKSZEMÉLYZETEK SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLYE MEGSZERZÉSÉNEK, MEGHOSSZABBÍTÁSÁNAK, KITERJESZTÉSÉNEK ÉS HELYREÁLLÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI 1. számú melléklet a. / 2006. ( ) HM rendelethez A LÉGIKÖZLEKEDÉSI SZAKSZEMÉLYZETEK SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLYE MEGSZERZÉSÉNEK, MEGHOSSZABBÍTÁSÁNAK, KITERJESZTÉSÉNEK ÉS HELYREÁLLÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI A./ JOGOSÍTÁSOK

Részletesebben

Együtt a biztonságos repülésért A HungaroControl repülésbiztonsági tanácsai és tájékoztatója VFR szerint repülő kisgépes pilóták számára

Együtt a biztonságos repülésért A HungaroControl repülésbiztonsági tanácsai és tájékoztatója VFR szerint repülő kisgépes pilóták számára Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. Együtt a biztonságos repülésért A HungaroControl repülésbiztonsági tanácsai és tájékoztatója VFR szerint repülő kisgépes pilóták számára miért Fontos a repülési terv?

Részletesebben

BELSŐ FELÜLVIZSGÁLATI JELENTÉS a Magyar Repülő Szövetség. által üzemeltetett tagszervezetek belső audit ellenőrzéséről. 2. kiadás

BELSŐ FELÜLVIZSGÁLATI JELENTÉS a Magyar Repülő Szövetség. által üzemeltetett tagszervezetek belső audit ellenőrzéséről. 2. kiadás Jóváhagyom! Budaőrs, 2014. Július 1.- én Vízaknai Erzsébet Főtitkár BELSŐ FELÜLVIZSGÁLATI JELENTÉS a Magyar Repülő Szövetség által üzemeltetett tagszervezetek belső audit ellenőrzéséről 2. kiadás Budaörs,

Részletesebben

A honvédelmi miniszter /2008. ( ) HM. rendelete

A honvédelmi miniszter /2008. ( ) HM. rendelete A honvédelmi miniszter /2008. ( ) HM rendelete az állami repülések céljára szolgáló repülőtér és a katonai repülés céljára földön telepített léginavigációs berendezés üzemben tartásának feltételeiről szóló

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-168-4 Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-168-4 Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 25/2011. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-168-4 Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Pécs-Pogány repülőtér Ideje: 2011. augusztus

Részletesebben

Siklóernyősök oktatására és a képző szervezetre vonatkozó követelmények

Siklóernyősök oktatására és a képző szervezetre vonatkozó követelmények Siklóernyősök oktatására és a képző szervezetre vonatkozó követelmények Patyi Balázs osztályvezető Szakszolgálati Főosztály, Képzési Engedélyezési Osztály Témakörök Siklóernyős képzés Jogszabályi háttér

Részletesebben

KÉPZÉSI KÉZIKÖNYV MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG ALAPKÉPZÉSI SZERVEZET ... Jóváhagyom:. sz. alatt, érvényes visszavonásig. Budapest, 2010..

KÉPZÉSI KÉZIKÖNYV MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG ALAPKÉPZÉSI SZERVEZET ... Jóváhagyom:. sz. alatt, érvényes visszavonásig. Budapest, 2010.. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG ALAPKÉPZÉSI SZERVEZET KÉPZÉSI KÉZIKÖNYV Összeállította: Matuz István főpilóta Ellenőrizte: Szabadfi Botond főtitkár Jóváhagyom:. sz. alatt, érvényes visszavonásig Budapest, 2010......

Részletesebben

6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén)

6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén) BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén) 2004. AZ ÁRAMFEJLESZTŐ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

Kismagasságú katonai folyosók

Kismagasságú katonai folyosók 1 Kismagasságú katonai folyosók 2 KIINDULÁSI ALAP A fent említett szabályzók alapján jelenleg földközeli- és kismagasságú repülések végrehajtása a G típusú légtérben 250 csomó (460 km/h) sebesség alatt

Részletesebben

4. melléklet a /2006. ( ) GKM rendelethez Nemzeti vitorlázó repülőgép-vezető engedély

4. melléklet a /2006. ( ) GKM rendelethez Nemzeti vitorlázó repülőgép-vezető engedély 4. melléklet a /2006. ( ) GKM rendelethez Nemzeti vitorlázó repülőgép-vezető engedély 4.1. Növendék pilóta (Vitorlázó-repülőgép) 4.1.1. Követelmények (a) Az oktató szervezet által elkezdett kiképzés befejezése,

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT ZÁRÓJELENTÉS. 2005-150 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNYHEZ

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT ZÁRÓJELENTÉS. 2005-150 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNYHEZ MRSZ-REBISZ eseményszám: MRSZ -001-05 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT ZÁRÓJELENTÉS 2005-150 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNYHEZ Az esemény helye: Budakeszi Az esemény ideje: 2005. 07.

Részletesebben

Honvéd altiszt Repülésbiztosító ágazat

Honvéd altiszt Repülésbiztosító ágazat Honvéd altiszt Repülésbiztosító ágazat Az ágazatra felvételt nyert hallgatók a képzés folyamán megszerzik azokat a szakismereteket, melyek a légijárművek (repülőgépek, helikopterek) biztonságos le-, és

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS Psz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS Psz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 031 2011 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-054-4Psz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Jakabszállás nem nyilvános repülőtér Ideje: 2011. április

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA III. KÖTET AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT

Részletesebben

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. A honvédelmi miniszter.. /2009. (...) HM rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti repüléseiről

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. A honvédelmi miniszter.. /2009. (...) HM rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti repüléseiről MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. számú példány TERVEZET A honvédelmi miniszter. /2009. (...) HM rendelete a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti repüléseiről A légiközlekedésről szóló 1995.

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-067-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-067-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 007-2011 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-067-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Tököl nem nyilvános repülőtér Ideje: 2011. április 22.

Részletesebben

GYAKORLATI REPÜLÉS. Szabó Zoltán

GYAKORLATI REPÜLÉS. Szabó Zoltán GYAKORLATI REPÜLÉS Szabó Zoltán GÉPTENGELYEK Függőleges tengely Hossz tengely Kereszt tengely GÉPTENGELYEK Kereszt tengely GÉPTENGELYEK Hossz tengely GÉPTENGELYEK Függőleges tengely STABILITÁSI HELYZETEK

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 224/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 224/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY 1 23/2003 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 224/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Dürmentingen (Németország) 2003.06.17. HA-4011: lajstromjelű L-Spatz-55:

Részletesebben

10/2004. (II. 12.) GKM rendelet. a magyar légtér használatával kapcsolatos egyes miniszteri rendeletek módosításáról

10/2004. (II. 12.) GKM rendelet. a magyar légtér használatával kapcsolatos egyes miniszteri rendeletek módosításáról 1 / 5 2010.05.02. 16:45 10/2004. (II. 12.) GKM rendelet a magyar légtér használatával kapcsolatos egyes miniszteri rendeletek módosításáról A légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény 52. -ának

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG Budapest Dagály u. 11. T E M A T I K A. a vitorlázórepülő kiképzés végrehajtására.

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG Budapest Dagály u. 11. T E M A T I K A. a vitorlázórepülő kiképzés végrehajtására. 1 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG Budapest Dagály u. 11. T E M A T I K A a vitorlázórepülő kiképzés végrehajtására. Készült: 2001. december hónapban az 1991. évben jóváhagyott azonos című tematika alapján az időközi

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Üzemeltetés, szabályzat II. Számel Zoltán

Üzemeltetés, szabályzat II. Számel Zoltán Üzemeltetés, szabályzat II. Számel Zoltán Emlékeztető Repülőtér Alapjellemzők, fogalmak Üzemeltetési feltételek Megkülönböztetett területek LHMC Pályairányok, méretek Frekvenciák Jellemzők, tulajdonságok

Részletesebben

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. AZ EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

Helyi Eljárások. 2015. január 3. Alföldi Repülőklub

Helyi Eljárások. 2015. január 3. Alföldi Repülőklub Helyi Eljárások 2015. január 3. Alföldi Repülőklub A verseny részletei 60. Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság vízballasztos géposztályok 2015. július 12-23. Szatymaz Airfield (LHST) Szatymaz, Reptéri út

Részletesebben

Az iskolai rendszeren kívüli rendőr szakképzésben való részvétel feltételei

Az iskolai rendszeren kívüli rendőr szakképzésben való részvétel feltételei Az iskolai rendszeren kívüli rendőr szakképzés célja Az iskolarendszeren kívüli rendőr szakképzés célja, hogy a rendőrség középfokú szakképesítéshez kötött beosztásaiba előírt szakképzettség megszerzését

Részletesebben

TARTALOM. 1. Repülés előtti ellenőrzés... 3 2. Iskolakör végrehajtása... 3 3. Tecnam P2006Trepülőgép alap adatok, korlátozások...

TARTALOM. 1. Repülés előtti ellenőrzés... 3 2. Iskolakör végrehajtása... 3 3. Tecnam P2006Trepülőgép alap adatok, korlátozások... CAVOK Aviation Training Ltd. Iskolakör végrehajtása Tecnam P2006T típussal Jelen leírás csak tájékoztató jellegű, a repülőgép használata, kezelése a mindenkor érvényes légiüzemeltetési leírás szerint hajtandó

Részletesebben

ÁBTL /2/1968 /1

ÁBTL /2/1968 /1 BM. ORSZÁGOS LÉGVÉDELMI PARANCSNOKSÁG BM. ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG SZIGORÚAN TITKOS! Szám: 5 0-1 0 /2-1 9 6 8. Sorszám: 2... AZ ORSZÁGOS LÉGVÉDELMI PARANCSNOK és a BM. ORFK. KÖZLEKEDÉSI CSOPORTFŐNÖK

Részletesebben

MVSz DTO. Képzési Tematika. Vitorlázó műrepülés. Copyright 2018 Hungarian Gliding Association

MVSz DTO. Képzési Tematika. Vitorlázó műrepülés. Copyright 2018 Hungarian Gliding Association MVSz DTO Képzési Tematika Vitorlázó műrepülés Copyright 2018 Hungarian Gliding Association Minden jog fenntartva. A Képzési tematika egyetlen része sem használható fel, vagy többszörisíthető az MVSz előzetes

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 4. Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 4. Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 4 Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 7

Részletesebben

8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰRE ÉPÍTHETŐ DARUK MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

LESZÁLLÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK. Trimm, ívelőlap, féklap, csúsztatás, leszállás, szél, szélnyírás.

LESZÁLLÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK. Trimm, ívelőlap, féklap, csúsztatás, leszállás, szél, szélnyírás. LESZÁLLÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK Trimm, ívelőlap, féklap, csúsztatás, leszállás, szél, szélnyírás. TRIMM A kitérített állású kormánylapot a levegő megpróbálja visszatolni, ez az erő a kitérítés mértékével

Részletesebben

Légtérsértések és NETBRIEFING 2.0

Légtérsértések és NETBRIEFING 2.0 KBSZ Szakmai nap 2018. Légtérsértések és NETBRIEFING 2.0 BUDAPEST 2018. április 26. BME A épület Kurucz Mihály SQM vezető Lévai Attila PUB-SDO szakreferenṣ LÉGTÉRSÉRTÉS JOGOSULATLAN BEHATOLÁS A LÉGTÉRBE

Részletesebben

A 6. sorszámú Avionikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 6. sorszámú Avionikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 6. sorszámú Avionikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 525 03 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

AZ EASA 03/2013. SZ. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG /.../EU RENDELETE (XXX)

AZ EASA 03/2013. SZ. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG /.../EU RENDELETE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX Az EASA 03/2013. sz. véleménye [...](2013) XXX tervezet AZ EASA 03/2013. SZ. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG /.../EU RENDELETE (XXX) a polgári légi közlekedéshez kapcsolódó

Részletesebben

... sz. REPÜLŐGÉPKÖNYV. A... típusú, HA-... lajstromjelű. motornélküli repülőgép részére

... sz. REPÜLŐGÉPKÖNYV. A... típusú, HA-... lajstromjelű. motornélküli repülőgép részére ... sz. REPÜLŐGÉPKÖNYV A... típusú, HA-... lajstromjelű motornélküli repülőgép részére ... sz. REPÜLŐGÉPKÖNYV A... típusú, HA-... lajstromjelű motornélküli repülőgép részére Adatok: 20... év,...,...-tól

Részletesebben

9. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓ JÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

9. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓ JÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 9. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓ JÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 222/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 222/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET 1 50/2003 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 222/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Börgönd-repülőtér 2003.09.27. BT-80: típusú ejtőernyő A szakmai vizsgálat

Részletesebben

AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE

AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG LÉGÜGYI HIVATAL AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE ÁTALAKULÁS ÁLLAMI LÉGÜGYI FŐOSZTÁLLYÁ I. Katonai Hatósági Konferencia Balatonkenese, 2012. május 08-09

Részletesebben

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az Óbudai Egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásakor az egyik alapvető szándék az volt, hogy az egyetemet hozzásegítse a hatékony

Részletesebben

vitorlázó repülőgépek és ballonok esetében: betöltötte a 14. életévét. b) vitorlázó repülőgépek és ballonok esetében: betöltötte a 16. életévét.

vitorlázó repülőgépek és ballonok esetében: betöltötte a 14. életévét. b) vitorlázó repülőgépek és ballonok esetében: betöltötte a 16. életévét. Vitorlázó: FCL.020 A növendék pilóta A növendék pilóta csak egy repülésoktató felhatalmazásával és felügyelete mellett hajthat végre egyedülrepülést. A növendék pilóta első egyedülrepülése előtt: helikopterek,

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági Szervezet

Közlekedésbiztonsági Szervezet Közlekedésbiztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 133/2004 Légiközlekedési baleset Farkashegy 2004. 06. 08. 16 óra 50 perc TL 96 STAR, HA-YHST A szakmai vizsgálat célja légiközlekedési baleset és a repülőesemény

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-267-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-267-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 14/2014 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-267-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: LHJK Ideje: 2014. július 05. HA-5323

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 71/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 71/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY 11/2003 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 71/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Farkas-hegy légtere 2003.05.01. HA-1201: lajstromjel Motorfalke SF 25C:

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-057-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-057-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 06 2011. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-057-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Szeged repülőtér Ideje: 2011. 04. 17. HA - 1238 lajstromjelű

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. 1. A képzési program «B» képzési kör SEE-REUSE

KÉPZÉSI PROGRAM. 1. A képzési program «B» képzési kör SEE-REUSE KÉPZÉSI PROGRAM 1. A képzési program «B» képzési kör 1.1. Megnevezése Megújuló energetikai asszisztens 1.2. Szakmai, vagy nyelvi programkövetelmény azonosítója 1.3. Engedély megszerzését követően a nyilvántartásba-vételi

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 232/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 232/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY 1 60/2003 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 232/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Ferihegy-Repülőtér 2003.10.10. HA-SLM: lajstromjelű Cessna C-182P: típusú

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 2. oldal j) a készítője nevét és elérhetőségét, a készítő aláírás

Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 2. oldal j) a készítője nevét és elérhetőségét, a készítő aláírás Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 1. oldal 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-068-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-068-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY MRSZ-REBISZ eseményszám: 02/2014. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-068-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Budapest, Óbuda starthely Ideje: 2014.

Részletesebben

GrEEn landing. Straight to the point. Környezetvédelmi tájékoztató 2014 szeptember. A legkisebb jótett is jobb, mint a legszebb jó szándék!

GrEEn landing. Straight to the point. Környezetvédelmi tájékoztató 2014 szeptember. A legkisebb jótett is jobb, mint a legszebb jó szándék! Straight to the point GrEEn landing A legkisebb jótett is jobb, mint a legszebb jó szándék! Duguet Környezetvédelmi tájékoztató 2014 szeptember Tisztelt Címzettek! 2011. december 15-én a Partnerségi Önkormányzati

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 123/2002 Légiközlekedési baleset Siófok-Kiliti repülőtér, 2002. augusztus 10. Cessna 206 HA-SKC A szakmai vizsgálat célja légiközlekedési baleset

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, C Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE ([ ]) a nem közforgalmi repülésekre vonatkozó műszaki követelmények és közigazgatási eljárások meghatározásáról, valamint

Részletesebben

TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség

TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Út a Minősített Tűzvédelmi Vállalkozás cím eléréséig. Országos Tűzvédelmi Konferencia 2013.10.21-22 Vecsés A tűzvédelemmel kapcsolatos minden tevékenység: - tervezés - engedélyeztetés - kivitelezés - ellenőrzés

Részletesebben

A R. 1. sz. melléklete helyébe jelen rendelet 1. sz. melléklete lép. A R. 1. szakasza helyébe a következő rendelkezés lép.

A R. 1. sz. melléklete helyébe jelen rendelet 1. sz. melléklete lép. A R. 1. szakasza helyébe a következő rendelkezés lép. Dunakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2011. (VII.25) önkormányzati rendelete Dunakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének a dunakeszi repülőtér használatáról és hasznosításáról

Részletesebben

5/2001. (II. 6.) KöViM rendelet. a légiközlekedési szakszemélyzet szakszolgálati engedélyeiről. Általános rendelkezések

5/2001. (II. 6.) KöViM rendelet. a légiközlekedési szakszemélyzet szakszolgálati engedélyeiről. Általános rendelkezések 5/2001. (II. 6.) KöViM rendelet a légiközlekedési szakszemélyzet szakszolgálati engedélyeiről A légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény (a továbbiakban: Lt.) 53. -ának (6) bekezdésében és a 74.

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-005-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-005-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY MRSZ-REBISZ eseményszám: 2/2013 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-005-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: LRBS-LBSF (BBU-SOF) en route FL150 Ideje: 2013 január

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat A Budapest XIX. kerület Gábor Áron Általános Iskola Gyakornoki szabályzat 2007 Célja: az intézményben gyakornoki időt teljesítő pedagógus, valamint segítői feladatainak, hatásköreinek és juttatásának szabályozása

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-003-4P KBSZ sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-003-4P KBSZ sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 01/2014 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-003-4P KBSZ sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín:Sár-hegy Ideje:2014. január

Részletesebben

Repülőbalesetek a közelmúltban / Mi történt 2016 ban? Eger, október 19. dr. Becske Loránd.

Repülőbalesetek a közelmúltban / Mi történt 2016 ban? Eger, október 19. dr. Becske Loránd. Repülőbalesetek a közelmúltban / Mi történt 2016 ban? Eger, 2017. október 19. dr. Becske Loránd. 1 2 Bejelentések száma 3 A KBSZ hez 2016 ban 554 bejelentés érkezett, amelyből 490 el kell(ett) foglalkoznunk.

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 09/2013. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-234-4 POL sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: LHSK - Siófok Kiliti repülőtér Ideje:

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS P KBSz sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS P KBSz sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY MRSZ-REBISZ eseményszám: 01/2015. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2015-052-4P KBSz sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Üzembentartó: Magyar Repülő Szövetség Eset

Részletesebben

DÍJTÉTEL TÁBLÁZAT REPÜLŐGÉP PILÓTA SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLY

DÍJTÉTEL TÁBLÁZAT REPÜLŐGÉP PILÓTA SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLY DÍJTÉTEL TÁBLÁZAT A táblázat tájékoztató jellegű. A légiközlekedéssel kapcsolatos hatósági eljárások díjait a 3/2002 (VI. 20.) GKM rendelet tartalmazza. Az összegek forintban (HUF) értendők. Amennyiben

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI TECHNIKUS

MUNKAVÉDELMI TECHNIKUS ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN NYILVÁNTARTOTT MUNKAVÉDELMI TECHNIKUS OKJ 52 862 01 szakképesítés-ráépülés 1 KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ A képzést sikeresen teljesítők olyan korszerű szakmai elméleti és gyakorlati

Részletesebben

A repülős adatbázis 28 napig érvényes és az összes repülőtér információt tartalmazza, navigációs segédinformációkkal és kereszteződés adatokkal.

A repülős adatbázis 28 napig érvényes és az összes repülőtér információt tartalmazza, navigációs segédinformációkkal és kereszteződés adatokkal. Garmin D2 Charlie repülős funkciók leírása A repülési adatbázis frissítése Mielőtt frissíthetné a repülési adatbázist, készítenie kell egy Garmin fiókot, és ahhoz hozzá kell adnia készülékét. A készüléke

Részletesebben

Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. ÉVES ELLENŐRZÉSI TERV

Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. ÉVES ELLENŐRZÉSI TERV ÉVES ELLENŐRZÉSI TERV 2016-2017. tanév Ellenőrzés fogalma A köznevelési intézmény működésének vizsgálata a hatályos jogszabályok és a pedagógiai program alapján. Ellenőrzés feladata Az ellenőrzés az írott

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm az előadás hallgatóit!

Szeretettel köszöntöm az előadás hallgatóit! Szeretettel köszöntöm az előadás hallgatóit! Út a Minősített Tűzvédelmi Vállalkozás cím eléréséig Tűzvédelmi Szakmai Nap 2018.06.07. Budapest, Lurdy Ház A tűzvédelemmel kapcsolatos minden tevékenység:

Részletesebben

Hatályos: év október hó 1. napjától

Hatályos: év október hó 1. napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Óbudai Almáskert Óvoda Hatályos: 2016. év október hó 1. napjától Az Óbudai Almáskert Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak

Részletesebben

JK-INTERNATIONAL GMBH

JK-INTERNATIONAL GMBH H 1010944 Tartalomjegyzék Üzemeltető címe... 1 Típustábla... 1 Általános tudnivalók... 2 Gépkönyv... 3 Üzemeltetési könyv... 5 Karbantartási kézi könyv... 8 Függelék... 15 Megjegyzés: A gépkönyvet, üzemeltetési

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 32 582 02 Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető szakmairány)

Részletesebben

10. GÉPJÁRMŰFECSKENDŐ KEZELŐI TANFOLYAM

10. GÉPJÁRMŰFECSKENDŐ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 10. GÉPJÁRMŰFECSKENDŐ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. GÉPJÁRMŰFECSKENDŐK MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

11. HABBAL OLTÓ TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ, ILLETVE HABBAL OLTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY KEZELŐI TANFOLYAM

11. HABBAL OLTÓ TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ, ILLETVE HABBAL OLTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 11. HABBAL OLTÓ TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ, ILLETVE HABBAL OLTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY KEZELŐI TANFOLYAM 2004. HABBALOLTÓ TŰZOLTÓ

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 218/2005/ baleset Hajdúszoboszló 2005. 09. 03. 16 20. ZENIT- tanuló típusú ejtőernyő A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset és a repülőesemény

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel 2 Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán

Részletesebben

Minősített RID Oktatói képzés. Budapest, MEGHÍVÓ

Minősített RID Oktatói képzés. Budapest, MEGHÍVÓ Minősített RID Oktatói képzés Budapest, 2017. 04. 24-05.05. MEGHÍVÓ Időpontja: 2017. április 24 május 5. Maximális létszám: 20 fő Helyszíne: HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület (Budapest, Teréz körút krt.

Részletesebben

Kisgépes események vizsgálatai

Kisgépes események vizsgálatai Kisgépes események vizsgálatai Mezei József Balesetvizsgáló gyakornok Kifogyott tüzelőanyag események 3 2 2 1 1 1 1 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2 Cessna 150 a kinyerhető tüzelőanyag mennyisége:

Részletesebben

A repülés világa a motoros repülőgépektől a drónokig.

A repülés világa a motoros repülőgépektől a drónokig. A repülés világa a motoros repülőgépektől a drónokig. 1903. a kezdet. tíznél alig több másodpercig a levegőben repült a REPÜLŐGÉP Néhány adat: Motor: 12 LE, vízhűtéses benzinmotor Fesztáv: 12.3 méter Hossz:

Részletesebben

Szabályok közötti szabadrepülés

Szabályok közötti szabadrepülés Szabályok közötti szabadrepülés - Képzés - Orvosi - Légtér Legproblémásabb területek: - Esemény jelentése - Gazdasági tevékenység - Starthely Képzés There is already in this part of Europe (Cro, Slo, Ita)

Részletesebben

FER TŰZOLTÓSÁG ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

FER TŰZOLTÓSÁG ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. I). KÉPZÉS ÉS HASZNÁLAT ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓI, ÉS SZABÁLYAI A gyakorlópálya elsősorban a FER Tűzoltóság, de egyben a finomító más védelmi szervezetei (részfoglalkozású tűzoltóság, katasztrófa védelmi alegység),

Részletesebben

A tevékenység által, kreatív szemléletűek részére Szakszerű gyors módszerek elsajátítását, és a minőséget igénylők részére

A tevékenység által, kreatív szemléletűek részére Szakszerű gyors módszerek elsajátítását, és a minőséget igénylők részére I. ADATLAP - A program általános tartalma 1. A program megnevezése 1.1. Divat- és stílustervező felnőttképzés OKJ-s program esetén 1.2. OKJ száma is 54 211 07 0000 00 00 2. A program besorolása Csak egy

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 76/2003 Az esemény kategóriája: Repülőesemény Helyszíne: LHDK, Dunakeszi repülőtér Időpontja: 2003. május 12. 15 óra 15 perc Légijármű típusa, lajstromjele:

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 209/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 209/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET 1 46/2003 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 209/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Szeged-repülőtér 2003.09.20. Z-99062: gyári számú ZENIT-270: típusú ejtőernyő

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Magyar joganyagok - Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye - a közúti járművek m 2. oldal Segéd- és motorkerékpárok vizsgálata, Jármű műszaki vizsgála

Magyar joganyagok - Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye - a közúti járművek m 2. oldal Segéd- és motorkerékpárok vizsgálata, Jármű műszaki vizsgála Magyar joganyagok - Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye - a közúti járművek m 1. oldal Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye a közúti járművek műszaki megvizsgálását végző vizsgabiztosok képzéséről

Részletesebben

IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ

IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN NYILVÁNTARTOTT IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ OKJ 55 344 05 szakképesítés-ráépülés 1 KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Készüljön fel a változásokra Ön is, és szerezze meg az IFRS mérlegképes könyvelő

Részletesebben