TÁMOP / A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése AZBESZTMENTES JÖVŐNKÉRT!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése AZBESZTMENTES JÖVŐNKÉRT!"

Átírás

1 TÁMOP / A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése AZBESZTMENTES JÖVŐNKÉRT!

2 Előadó: Borsody Gábor Elnök Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége cím: Telefonszám: Azbesztmentes Jövőnkért! A Munkavédelem Jövőjéért! Konferencia május 12. Budapest

3 ÖRÖKÖLTÜK. BETILTOTTUK. TOVÁBBRA IS KÖZTÜNK VAN. AZBESZTMENTES EURÓPA 2023!

4 KRIZOTIL

5 KROKIDOLIT

6 WHO ADATOK Világszerte 125 millióra becsülhető a munkahelyi azbesztexpozíciónak kitett munkavállalók száma. Világszerte főre tehető az azbeszt okozta megbetegedések és halálesetek száma.

7 WHO MEGÁLLAPÍTÁSOK A WHO szerint az azbeszttel kapcsolatos megbetegedések száma csak az Európai Unióban és közé tehető évente. Európában, 2030-ig várhatóan több mint állampolgár fog meghalni azbeszt okozta megbetegedések következtében. Ez alól Magyarország sem kivétel.

8 MIÉRT ÉLESEDNEK AZ INDULATOK? MERT A korábban azbesztexponált dolgozók a éves lappangási idő vége felé közelednek. Egyre több a kétségbeesett azbesztexponált. Nincs szervezett szűrés az érintettek körében. Nem minden megbetegedés része a statisztikának. A gyógyulásra kevés az esély, nő a halálesetek száma.

9 MIT TEHETÜNK EZ ELLEN? 2014-ben, egy konferenciánkon bejelentettük, hogy csatlakozunk az Európai Építőipari és Famunkások Szakszervezeteinek Szövetsége (EFBWW) által meghirdetett európai azbesztkampányhoz A kampány fő célkitűzése: EURÓPA AZBESZTMENTESÍTÉSE 2023-ig!

10 MIT TEHETÜNK MÉG? Fokozzuk az együttműködést a hazai és a nemzetközi Szakmai Szervezetekkel (pl. MUFOSZ, BME). A hazai szabályozás szigorításának szorgalmazása, illetve közelítése az Európai Unió országaiban érvényes, biztonságosabb előírásokhoz. (KÉPZÉS!) Szorgalmazzuk és közreműködünk a hazai akkreditált, szakmai képzés megteremtésében.

11 MIT TEHETÜNK MÉG? A környezetet veszélyeztető vagy engedély nélküli mentesítési tevékenységek kiszűrése. Közreműködés a még nem azonosított hazai szennyező források felderítésében. Elektronikus adatbázis létrehozása. (lakótelepek, intézmények, járművek stb.) Ismeretterjesztő előadások szervezése, kiadványok terjesztése a munkaadók, munkavállalók és a lakosság körében.

12 A FELDOLGOZOTT AZBESZTTERMÉKEK FAJTÁI Szórt azbeszt - porlódó! tűzvédelem, hő- és hangszigetelés. Azbesztcement (pala) nem porlódó tetőfedés, burkolatok. Egyéb PVC padló, csemperagasztó, tömítések stb.

13 SZÓRT AZBESZT - PORLÓDÓ SZIGETELÉS Fokozatosan romló állapot, éves szigetelések Ellenőrizetlen azbeszt- és épület bontások (Selyp) Magas expozíció Versenyfutás az idővel, ez nem sportszerű.

14 AZBESZTPALA Becslések szerint Magyarországon összesen millió m² tetőt fedtek be azbesztpalával. Időjárási tényezők és légszennyező anyagok (pl. kén-dioxid) miatt az azbesztpala korrodálódik, ill. kopik. Vizsgálatok szerint felületi kopás miatt 3 g/m² azbesztrost szabadul fel évente a palatetőkből (Magyarországon tonna/év) Német mérések szerint ennek kb. 20 %- a kerül a levegőbe, a többit a csapadékvíz lemossa.

15 Asbest-Alarm im Berliner LKA In einem LKA-Gebäude hat ein Bauarbeiter beim Abtragen von Deckenplatten Asbest entdeckt. Rund 20 Büros mussten gesperrt werden. Ein Fachkommissariat ermittelt nun, ob der Stoff illegal verbaut wurde.

16 Deadly dust: Dubai residents fear asbestos exposure, August 20, 2013

17 BUDAPEST XVI KERÜLETI IPARI PARK, 2011.

18 AUSZTRÁLIA 2012-BEN LEÁLLÍTOTTA A KÍNAI AUTÓK IMPORTJÁT, MERT TÖBB TÍZEZER AUTÓBAN TALÁLTAK AZBESZT- TARTALMÚ TÖMÍTÉSEKET ÉS ALKATRÉ- SZEKET.

19 HOGYAN LEHET SPÓROLNI A MÁSOK KÁRÁRA? Tudnak az azbesztről, de hallgatnak róla. Tudnak az azbesztről, de okosan intéznék. Az olcsó kivitelező elvállalja, de nem kér engedélyt és nem tartja be az előírásokat. A munkavállalók pedig szívnak.

20 TORINÓI AZBESZTPER 4 gyár, több mint áldozat

21 ÍTÉLETHIRDETÉS A TORINÓI ETERNITPERBEN június: 18 év börtönre ítélték az Eternit svájci tulajdonosát. Több, mint áldozat a négy olasz azbeszt-cement gyár munkásai és a környezetükben élők között. Tömeges katasztrófa okozása és a munkavédelmi szabályok szándékos megsértése az indok.

22 ÍTÉLETHIRDETÉS A TORINÓI ETERNITPERBEN november: A legfelsőbb bíróság mégis felmenti a svájci tulajdonost, mert a gyárakat 1986-ban bezárták és a 20 év elévülési idő azóta lejárt február: az államügyészség vitatja az elévülést, mert az azbeszt 2025-ig tovább szedi az áldozatait, ezért új eljárást indít az ügyben.

23 KAMPÁNY Az Európai Építőipari és Famunkások Szakszervezeteinek Szövetsége (EFBWW) március 3-án bemutatta az európai azbesztkampányát az Európai Parlamentnek A kampány fő célkitűzése: EURÓPA AZBESZTMENTESÍTÉSE 2023-ig!

24 KAMPÁNY A kampány célja Őszintén beszélni az azbeszt veszélyeiről. Felhívni a nyilvánosság figyelmét az azbeszt okozta halálos megbetegedésekre. A munkaadók és munkavállalók folyamatos tájékoztatása a veszélyekről és a védekezés fontosságáról.

25 A KAMPÁNY FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSAI: Az azbeszt minden évben százezreket öl meg és ez folytatódik a következő évtizedekben. Európa betiltotta az azbesztet, de még mindig millió tonna számra van jelen a környezetünkben. Ezt biztonságosan kell eltávolítani! Azbesztet mindenhol találunk, a középületektől a magánlakásokig, hajókban és a tömegközlekedési eszközökben. Az azbeszt eltávolítása bárhol is legyen az európai prioritássá kell váljon. Európának lépnie kell MOST! Ne hagyjuk az azbesztproblémát az unokáinkra!

26 EURÓPAI PARLAMENT Plenáris ülés-dokumentum A7-0025/ Jelentés az azbeszttel kapcsolatos foglalkozásegészségügyi kockázatokról és minden létező azbeszt felszámolásának kilátásairól ( (INI)).

27 2023-IG MÁR CSAK NYOLC ÉVÜNK VAN

28 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

EU kitekintés az azbeszt okozta egészségkárosodásokról

EU kitekintés az azbeszt okozta egészségkárosodásokról EU kitekintés az azbeszt okozta egészségkárosodásokról dr. Kudász Ferenc NMH-MMI-MFF tel: (1) 4593086 Foglalkozás-Egészségügyi Fórum 2014. május 28. Európai és nemzetközi események Epidemiológiai Társaságok

Részletesebben

StoCretec. [ Innováció ] Kiváló hőállóság: StoCretec PU-beton padlók

StoCretec. [ Innováció ] Kiváló hőállóság: StoCretec PU-beton padlók StoCretec [ Innováció ] Kiváló hőállóság: StoCretec PU-beton padlók StoCretec PU-beton padlórendszerek Nagy mechanikai és vegyi ellenállóképesség 50 és 120 C közötti hőmérsékleten is Az italgyártásban,

Részletesebben

A magyarországi nemzetiségek jogi helyzetét szabályozó rendelet alapelvei

A magyarországi nemzetiségek jogi helyzetét szabályozó rendelet alapelvei A magyarországi nemzetiségek jogi helyzetét szabályozó rendelet alapelvei A) ELVI ÁLLÁSFOGLALÁS 1. Minden magyar állampolgár, bármilyen anyanyelvű, nemzetiségű vagy vallású is, a törvény előtt egyenlő.

Részletesebben

A levegőtisztasági mérések Európai Uniós gyakorlata

A levegőtisztasági mérések Európai Uniós gyakorlata TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A levegőtisztasági mérések Európai Uniós gyakorlata Előadó: Six Éva részlegvezető WESSLING

Részletesebben

(Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK

(Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK 2014.3.5. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 65/1 I (Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/27/EU IRÁNYELVE (2014. február 26.) a 92/58/EGK, a 92/85/EGK, a 94/33/EK és a 98/24/EK

Részletesebben

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye?

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 4.2 Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; káros hatás; egészségvédelem; szilikózis; megelőzés; védekezés; foglalkozási

Részletesebben

Vizsgálólaboratórium: 2536 Nyergesújfalu, Babits M. u. 6. A NAH által NAH /2016 számon akkreditált vizsgálólaboratórium.

Vizsgálólaboratórium: 2536 Nyergesújfalu, Babits M. u. 6. A NAH által NAH /2016 számon akkreditált vizsgálólaboratórium. KÖR-KER 2536 Nyergesújfalu Babits M. u. 2. 06-33-504-080 Környezetvédelmi Szolgáltató és 06-33-504-081 Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság E-mail:kor-ker@kor-ker.hu http://www.kor-ker.hu Vizsgálólaboratórium:

Részletesebben

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2013/2113(INI) 9.9.2013 JELENTÉSTERVEZET a környezetben található műanyaghulladékokkal kapcsolatos európai

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.1.9. COM(2014) 750 final 2014/0359 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a nagy távolságra jutó, országhatárokon átterjedő levegőszennyezésről szóló 1979. évi egyezményhez

Részletesebben

Vizsgálólaboratórium: 2536 Nyergesújfalu, Babits M. u. 6. A NAH által NAH /2016 számon akkreditált vizsgálólaboratórium.

Vizsgálólaboratórium: 2536 Nyergesújfalu, Babits M. u. 6. A NAH által NAH /2016 számon akkreditált vizsgálólaboratórium. KÖR-KER 2536 Nyergesújfalu Babits M. u. 2. 06-33-504-080 Környezetvédelmi Szolgáltató és 06-33-504-081 Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság E-mail:kor-ker@kor-ker.hu http://www.kor-ker.hu Vizsgálólaboratórium:

Részletesebben

Vizsgálólaboratórium: 2536 Nyergesújfalu, Babits M. u. 6. A NAH által NAH /2016 számon akkreditált vizsgálólaboratórium.

Vizsgálólaboratórium: 2536 Nyergesújfalu, Babits M. u. 6. A NAH által NAH /2016 számon akkreditált vizsgálólaboratórium. KÖR-KER 2536 Nyergesújfalu Babits M. u. 2. 06-33-504-080 Környezetvédelmi Szolgáltató és 06-33-504-081 Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság E-mail:kor-ker@kor-ker.hu http://www.kor-ker.hu Vizsgálólaboratórium:

Részletesebben

Vizsgálólaboratórium: 2536 Nyergesújfalu, Babits M. u. 6. A NAH által NAH /2016 számon akkreditált vizsgálólaboratórium.

Vizsgálólaboratórium: 2536 Nyergesújfalu, Babits M. u. 6. A NAH által NAH /2016 számon akkreditált vizsgálólaboratórium. KÖR-KER 2536 Nyergesújfalu Babits M. u. 2. 06-33-504-080 Környezetvédelmi Szolgáltató és 06-33-504-081 Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság E-mail:kor-ker@kor-ker.hu http://www.kor-ker.hu Vizsgálólaboratórium:

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás helyzete néhány új és leendő EU-tagországban

A hulladékgazdálkodás helyzete néhány új és leendő EU-tagországban KÖRNYZETGAZDÁLKODÁS A hulladékgazdálkodás helyzete néhány új és leendő EU-tagországban Tárgyszavak: hulladékgazdálkodás; rendszer; Kelet-Közép-Európa; Bulgária; Litvánia; Lengyelország; Szlovákia; Románia.

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET

EURÓPAI PARLAMENT. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2007/2252(INI) 12.3.2008 JELENTÉSTERVEZET a 2004 2010 közötti időszakra vonatkozó európai környezetvédelmi

Részletesebben

Kerepes, Széchenyi István Általános Iskola bővítése 2db ideiglenes tanteremmel

Kerepes, Széchenyi István Általános Iskola bővítése 2db ideiglenes tanteremmel Kerepes, Széchenyi István Általános Iskola bővítése 2db ideiglenes tanteremmel ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERV 2144 Kerepes, Vörösmarty utca 2. (Hrsz.: 504/3) Budapest, 2016. május KEREPES, SZÉCHENYI ISTVÁN

Részletesebben

ANGOL C2 1 1 039 - C2-ES SZINT (36 órás) KÉPZÉSI PROGRAM KIVONATA

ANGOL C2 1 1 039 - C2-ES SZINT (36 órás) KÉPZÉSI PROGRAM KIVONATA ANGOL C2 1 1 039 - C2-ES SZINT (36 órás) KIVONATA megnevezése: Angol C2 1 1 039 - C2-es szint (36 órás) nyelvi programkövetelmény azonosítója: Angol C2 1 1 039 nyelvi programkövetelmény A1: 3, A2: 3, B1:

Részletesebben

Hőszigeteléssel a tűz ellen

Hőszigeteléssel a tűz ellen Hőszigeteléssel a tűz ellen Égető problémák Életünk legnagyobb részét zárt helységekben töltjük, ami a közérzetünket is nagyban befolyásolja. Rendeltetésszerű használat és a kényelem biztosítása mellett

Részletesebben

Üzemen belüli energiahatékonyság javítása a. Selecta Flóra Kft.-nél. Engedélyezési terv KÖRNYEZETVÉDELMI LEÍRÁS

Üzemen belüli energiahatékonyság javítása a. Selecta Flóra Kft.-nél. Engedélyezési terv KÖRNYEZETVÉDELMI LEÍRÁS Üzemen belüli energiahatékonyság javítása a Selecta Flóra Kft.-nél Engedélyezési terv KÖRNYEZETVÉDELMI LEÍRÁS Megrendelő: Selecta Flóra Kft. 9700 Szombathely Szabó M. utca 50. Helyszín: Sümeg-Jánosmajor

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Petíciós Bizottság 30.4.2014 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Tárgy: Alessandro Nucci olasz állampolgár által benyújtott 1065/2007. számú petíció a városi légszennyezésről 1.

Részletesebben

Csernobil 28 évvel később Örök tanulság

Csernobil 28 évvel később Örök tanulság Örök tanulság 1986-ban a Szovjetunióban atomcsapásra készülődtek. Nem tudták, hogy épp akkor élik át. A Greenpeace határozottan elutasítja az atomenergia polgári, elektromos energia termelésére történő

Részletesebben

tekintettel az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó szerződésre és különösen annak 100. és 235. cikkére,

tekintettel az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó szerződésre és különösen annak 100. és 235. cikkére, Fontos jogi nyilatkozat 31978L0176 Hivatalos Lap L 054, 25/02/1978 o. 0019-0024 finn különkiadás fejezet 15 kötet 2 o. 0079 görög különkiadás: fejezet 15 kötet 1 o. 0154 svéd különkiadás fejezet 15 kötet

Részletesebben

Tájékoztató a Polgármester által átruházott hatáskörben, II-III. negyedévben, szociális ügyekben hozott döntéseiről

Tájékoztató a Polgármester által átruházott hatáskörben, II-III. negyedévben, szociális ügyekben hozott döntéseiről Tájékoztató a Polgármester által átruházott hatáskörben, II-III. negyedévben, szociális ügyekben hozott döntéseiről Biatorbágy Város Önkormányzat Polgármestere az egyes pénzbeli és természetben nyújtott

Részletesebben

ői Tagozata Szervezeti és Működési Szabályzata A Vasutasok Szakszervezete nőszervezete Női Választmány (NV) néven 1990. december 17-én alakult meg.

ői Tagozata Szervezeti és Működési Szabályzata A Vasutasok Szakszervezete nőszervezete Női Választmány (NV) néven 1990. december 17-én alakult meg. ői Tagozata Szervezeti és Működési Szabályzata I. A Vasutasok Szakszervezete nőszervezete Női Választmány (NV) néven 1990. december 17-én alakult meg. A Vasutasok Szakszervezetéhez (VSZ) tartozó női munkavállalók

Részletesebben

A hajdúböszörményi. Ne égesd el! kampány. tapasztalatai. Sánta Krisztián divízióvezető. Kaposvár, 2015. február 5.

A hajdúböszörményi. Ne égesd el! kampány. tapasztalatai. Sánta Krisztián divízióvezető. Kaposvár, 2015. február 5. A hajdúböszörményi Ne égesd el! kampány tapasztalatai Sánta Krisztián divízióvezető Kaposvár, 2015. február 5. A kommunális hulladék a 20. század terméke Őskortól a 20. századig a kommunális hulladék összetevői

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 11.8.2009 COM(2009) 424 végleges 2009/0117 (CNS) Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE a 2000/29/EK irányelvnek a laboratóriumi vizsgálatok végzésének átruházása tekintetében

Részletesebben

A. Hírek B. Program C. A hírlevélről

A. Hírek B. Program C. A hírlevélről A. Hírek B. Program C. A hírlevélről **************************************** Csatlakozzon a Platformhoz! Lásd HÍVOGATÓ című cikkünket **************************************** A. Hírek 2013: A POLGÁROK

Részletesebben

JELENTÉS. HU Egyesülve a sokféleségben HU. Európai Parlament A8-0163/2016 29.4.2016

JELENTÉS. HU Egyesülve a sokféleségben HU. Európai Parlament A8-0163/2016 29.4.2016 Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum A8-0163/2016 29.4.2016 JELENTÉS az innováció és a gazdasági fejlődés előmozdításáról a jövőbeli európai mezőgazdasági gazdálkodásban (2015/2227(INI))

Részletesebben

Bankszámla szám: Adószám: Cégjegyzék szám: SZAKVÉLEMÉNY

Bankszámla szám: Adószám: Cégjegyzék szám: SZAKVÉLEMÉNY 2536 Nyergesújfalu Babits M. u. 2. 06-33-504-080 Környezetvédelmi Szolgáltató és 06-33-504-081 Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság E-mail:kor-ker@kor-ker.hu http://www.kor-ker.hu Bankszámla szám:

Részletesebben

Szám: 159/2012. JEGYZŐKÖNYV. Salomvár Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2012. január 26-án megtartott nyílt üléséről

Szám: 159/2012. JEGYZŐKÖNYV. Salomvár Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2012. január 26-án megtartott nyílt üléséről Szám: 159/2012. JEGYZŐKÖNYV Salomvár Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2012. január 26-án megtartott nyílt üléséről Határozatok: Sorszáma Kódja 1/2012. (I. 26.) K 8 2/2012. (I. 26.) D 7 3/2012.

Részletesebben

MSZ 274-52 1953. február 15. MSZ 274-62 1963. július 1. MSZ 274-72 1973. július 1.

MSZ 274-52 1953. február 15. MSZ 274-62 1963. július 1. MSZ 274-72 1973. július 1. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Szakmai továbbképzés 2016 Villámvédelem Az MSZ 274 és a korábbi OTSZ-ek előírásai (nem norma szerint villámvédelem V274) Villámvédelem 1 MSZ 274 története

Részletesebben

A munkavédelmi szakemberek és a munkavédelmi hatóság közreműködése az azbesztmentes Magyarországért

A munkavédelmi szakemberek és a munkavédelmi hatóság közreműködése az azbesztmentes Magyarországért TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A munkavédelmi szakemberek és a munkavédelmi hatóság közreműködése az azbesztmentes Magyarországért

Részletesebben

SZEGEDI MŰSZAKI KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZÉPISKOLA ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA GÁBOR DÉNES TAGINTÉZMÉNYE 2010/2011. TANÉV H E L Y I R E N D J E

SZEGEDI MŰSZAKI KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZÉPISKOLA ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA GÁBOR DÉNES TAGINTÉZMÉNYE 2010/2011. TANÉV H E L Y I R E N D J E SZEGEDI MŰSZAKI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZÉPISKOLA ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA GÁBOR DÉNES TAGINTÉZMÉNYE 2010/2011. TANÉV H E L Y I R E N D J E P r o g r a m : A U G U S Z T U S 23 9.00 Alakuló értekezlet 24. 8.00

Részletesebben

Energiagazdaság Nemfém ásványi termékek gyártásának levegőtisztaság védelmi kérdései

Energiagazdaság Nemfém ásványi termékek gyártásának levegőtisztaság védelmi kérdései Magyarország az ezredfordulón MTA stratégiai kutatások ZÖLD BELÉPŐ EU csatlakozásunk Környezeti szempontú vizsgálata Kúnvári Árpád Sz.Tóth György Gräff József Energiagazdaság Nemfém ásványi termékek gyártásának

Részletesebben

JÁRMŰKÁRPITOZÁS. KÖMMERLING a biztos kapcsolat

JÁRMŰKÁRPITOZÁS. KÖMMERLING a biztos kapcsolat A számos terméket kínál a járműkárpitozás területére, legyen szó tetőkárpit ragasztásról vagy akár műszerfal bőrözésről. Tetőkárpitok ragasztásánál az egyik legfontosabb tényező a ragasztóanyag magas hőállósága.

Részletesebben

Designo a tetőtéri ablakok új generációja. Roto Designo. Tetőtéri ablakok & szolárrendszerek

Designo a tetőtéri ablakok új generációja. Roto Designo. Tetőtéri ablakok & szolárrendszerek Designo a tetőtéri ablakok új generációja Roto Designo Tetőtéri ablakok & szolárrendszerek Vannak véletlenek, de nem a Roto-nál! 75év tapasztalat A Roto-t 75 éve alapították, és a folyamatos fejlesztésnek

Részletesebben

8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI

8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI 8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatals név: Fővársi

Részletesebben

152/2007. (XII. 22.) FVM rendelet

152/2007. (XII. 22.) FVM rendelet 1 152/2007. (XII. 22.) FVM rendelet a Magyar Méhészeti emzeti Program alapján a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének

Részletesebben

Hulladékszállítási szerződés - Leányfalu település - szerződés módosításáról szóló tájékoztató

Hulladékszállítási szerződés - Leányfalu település - szerződés módosításáról szóló tájékoztató Hulladékszállítási szerződés - Leányfalu település - szerződés módosításáról szóló tájékoztató Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/89 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre

A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.4 1.3 2.1 A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre Tárgyszavak: globális felmelegedés; klímaváltozás; kibocsátás; életmód. A Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC) tizenegy

Részletesebben

A német Műszaki Szabályzatok (TR) sorozat töltőállomásokra vonatkozó tagjának legújabb, átdolgozott változata

A német Műszaki Szabályzatok (TR) sorozat töltőállomásokra vonatkozó tagjának legújabb, átdolgozott változata MUNKAVÉDELEM 1.5 2.5 A német Műszaki Szabályzatok (TR) sorozat töltőállomásokra vonatkozó tagjának legújabb, átdolgozott változata Tárgyszavak: műszaki szabályzat; Németország; üzemanyagtöltő állomás;

Részletesebben

T á r g y: Összefoglaló tájékoztató a Baranya Megyei Békéltető Testület 2012. évi tevékenységéről

T á r g y: Összefoglaló tájékoztató a Baranya Megyei Békéltető Testület 2012. évi tevékenységéről Nemzetgazdasági Minisztérium 1055 Budapest, Honvéd u. 13-15. T á r g y: Összefoglaló tájékoztató a Baranya Megyei Békéltető Testület 2012. évi tevékenységéről Dr. Matolcsy György Miniszter Úr részére Tisztelt

Részletesebben

HELYI TANTERV FÖLDRAJZ

HELYI TANTERV FÖLDRAJZ HELYI TANTERV FÖLDRAJZ 7.-8. OSZTÁLY 2008 FÖLDRAJZ 7-8. évfolyam Célok és feladatok: A Földünk-környezetünk műveltségi terület megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági

Részletesebben

Tájékoztatások és közlemények

Tájékoztatások és közlemények Az Európai Unió Hivatalos Lapja ISSN 1725-518X C 83 Magyar nyelvű kiadás Tájékoztatások és közlemények 53. évfolyam 2010. március 30. Közleményszám Tartalom Oldal 2010/C 83/01 Az Európai Unióról szóló

Részletesebben

Targoncák ergonómiai és formatervezése

Targoncák ergonómiai és formatervezése BME OMIKK LOGISZTIKA 11. k. 6. sz. 2006. november december. p. 58 66. Tanulmánytár * Szállítási logisztika Targoncák ergonómiai és formatervezése A formatervezési követelmények lényege a műszaki innováció

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése 1. OKTATÁS ÉS BIZONYÍTVÁNY AZBESZTTEL DOLGOZÓ MUNKAVÁLLALÓK SZÁMÁRA 2. ÚJ JOGSZABÁLYOK BEVEZETÉSE

Részletesebben

Város/Község: Dombóvár Postai irányítószám: 7200 Ország: Magyarország. E-mail: reichert@dombovar.hu Fax: +36 74564597

Város/Község: Dombóvár Postai irányítószám: 7200 Ország: Magyarország. E-mail: reichert@dombovar.hu Fax: +36 74564597 8. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Dombóvár

Részletesebben

Fehérvárcsurgói Károlyi kastély kert rekonstrukció t. szerződés módosítása

Fehérvárcsurgói Károlyi kastély kert rekonstrukció t. szerződés módosítása Fehérvárcsurgói Károlyi kastély kert rekonstrukció t. szerződés módosítása Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/63 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI F OSZTÁLY Iktatószám: PIF-1321/2013. ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a mosószerek összes foszfortartalmának laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti

Részletesebben

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium javaslatai az adórendszer zöldítésére

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium javaslatai az adórendszer zöldítésére A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium javaslatai az adórendszer zöldítésére Dióssy Lászlónak, a KvVM államtitkárának előadása az Adózás a fenntartható fejlődésért konferencián 2008. május 9-én Tisztelt

Részletesebben

MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ T-431/14 Tímár utcai megálló támfal és szegély megerősítésének kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárásban

MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ T-431/14 Tímár utcai megálló támfal és szegély megerősítésének kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárásban MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ T-431/14 Tímár utcai megálló támfal és szegély megerősítésének kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárásban Diszpozíció: H5 szentendrei HÉV vonal árvízi károk helyreállítása a 29+02-32+50

Részletesebben

1. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85.

1. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. 1. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751; 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Weiszburg Tamás, ELTE Ásványtani Tanszék

Weiszburg Tamás, ELTE Ásványtani Tanszék Azbeszt: csodálni-, avagy félnivaló? asbestos (görög) = kiolthatatlan amiantos (görög) = tiszta, szennyezetlen, beszennyezhetetlen Weiszburg Tamás, ELTE Ásványtani Tanszék Az előadás vázlata 1. Az azbeszt

Részletesebben

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos hegesztés HELYES GYAKORLATA Védekezés robbanásveszélyes atmoszféra veszélyei ellen

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos hegesztés HELYES GYAKORLATA Védekezés robbanásveszélyes atmoszféra veszélyei ellen Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos hegesztés HELYES GYAKORLATA Védekezés robbanásveszélyes atmoszféra veszélyei ellen A helyes gyakorlat útmutató célja a hegesztés és rokon eljárásai veszélyeinek

Részletesebben

2014. február 18-i rendkívüli ülésére

2014. február 18-i rendkívüli ülésére 1. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 18-i rendkívüli ülésére Tárgy: Egyezségi megállapodás kötése a Vortex Építő Kft.-vel

Részletesebben

NAPPALI KÉPZÉSEK ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK Munkarend Fin.Forma Meghirdetett képzés (félév) (félév) 170 000 FT 6 1 < 6

NAPPALI KÉPZÉSEK ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK Munkarend Fin.Forma Meghirdetett képzés (félév) (félév) 170 000 FT 6 1 < 6 Képzési NAPPALI KÉPZÉSEK ALAPKÉPZÉSBEN, OSZTATLAN KÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT SZAKOK Önköltség Képzési idő Kapacitás A N K A N K A N K germanisztika [néderlandisztika] germanisztika [német] keleti nyelvek és

Részletesebben

GYEMSZI IRF Rendszerelemzési Főosztály. Tartalomjegyzék

GYEMSZI IRF Rendszerelemzési Főosztály. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Gazdasági-politikai környezet... 2 Demográfia, egészségi állapot... 2 Az egészségügyi rendszer általános jellemzői... 3 Finanszírozás... 6 Egészségügyi szolgáltatások... 9 Egészségügyi

Részletesebben

A TANÁCS 2010/32/EU IRÁNYELVE

A TANÁCS 2010/32/EU IRÁNYELVE L 134/66 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.6.1. IRÁNYELVEK A TANÁCS 2010/32/EU IRÁNYELVE (2010. május 10.) a HOSPEEM és az EPSU közötti, a kórházakban és az egészségügyi ágazatban előforduló, éles vagy

Részletesebben

AMELYEK A MUNKAHELYI ZAJRÓL SZÓLÓ 2003/10/EK IRÁNYELV ALKALMAZÁSÁRA SZOLGÁ

AMELYEK A MUNKAHELYI ZAJRÓL SZÓLÓ 2003/10/EK IRÁNYELV ALKALMAZÁSÁRA SZOLGÁ NEM KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ ÚTMUTATÓ AZOKRÓL A GYAKORLATBAN BEVÁLT MÓDSZEREKRŐL, AMELYEK A MUNKAHELYI ZAJRÓL SZÓLÓ 2003/10/EK IRÁNYELV ALKALMAZÁSÁRA SZOLGÁLNAK Európai Bizottság Hogyan kerülhető el vagy Hogyan

Részletesebben

A MAKROGAZDASÁGI GI FOLYAMATOK NEMZETKÖZI

A MAKROGAZDASÁGI GI FOLYAMATOK NEMZETKÖZI A MAKROGAZDASÁGI GI FOLYAMATOK NEMZETKÖZI ZI ÖSSZEKAPCSOLÓDÁSASA I. A világgazdas ggazdaság g fogalma, kialakulása és s fejlődése 2007.11.08. 1 I. A világgazdaság fogalma, kialakulása és fejlődése A nemzetközi

Részletesebben

TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna

TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna 1 TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna A nemzetközileg regisztrált vegyi anyagok száma az 1990-es évekre elérte a 10 milliót, amiből 50-75 ezer anyag kerül be közvetlenül a környezetbe. Ezek száma országonként

Részletesebben

Esély és egyenlőség - Együttműködési programok a Kecskeméti járásban

Esély és egyenlőség - Együttműködési programok a Kecskeméti járásban Esély és egyenlőség - Együttműködési programok a Kecskeméti járásban Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/3 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

Az EU-tag magyar gazdaság

Az EU-tag magyar gazdaság Némethné Pál Katalin: Az EU-tag magyar gazdaság Európa gazdasági tendenciái és ebben Magyarország fejlődése és lehetőségei idén és a közeli években, különös tekintettel a fafelhasználást befolyásoló folyamatokra

Részletesebben

Tető csúcsformában. Ötletek új tető építéséhez és tetőfelújításhoz

Tető csúcsformában. Ötletek új tető építéséhez és tetőfelújításhoz Tető csúcsformában Ötletek új tető építéséhez és tetőfelújításhoz 1 Föld Víz Levegő Tűz Küldetésünk úgy dolgozni és olyan termékeket előállítani, hogy méltók legyünk elődeinkhez, akiknek munkájából száz

Részletesebben

Villámvédelem. #2. Az MSZ EN 62305 szabványkiadások közötti fontosabb eltérések MSZ EN 62305-2:2012 Kockázatkezelés

Villámvédelem. #2. Az MSZ EN 62305 szabványkiadások közötti fontosabb eltérések MSZ EN 62305-2:2012 Kockázatkezelés Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Szakmai segédlet 2015 Villámvédelem #2. Az MSZ EN 62305 szabványkiadások közötti fontosabb eltérések MSZ EN 62305-2:2012 Kockázatkezelés Villámvédelem 1 Szakkifejezések

Részletesebben

1. Előzmények. amely létrejött egyrészről

1. Előzmények. amely létrejött egyrészről INGATLAN ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS és HASZNÁLAT JOGÁNAK ALAPÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ MEGÁLLAPODÁS 1. számú módosítása amely létrejött egyrészről Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság

Részletesebben

MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA 2014. VERZIÓ: 1.0 2015.11.24.

MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA 2014. VERZIÓ: 1.0 2015.11.24. MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG VERZIÓ: 1.0 2015.11.24. TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 3 2. A MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

Vízenergia hasznosítás szigetközi szemmel Avagy mi lesz veled, Dunakiliti?

Vízenergia hasznosítás szigetközi szemmel Avagy mi lesz veled, Dunakiliti? Vízenergia hasznosítás szigetközi szemmel Avagy mi lesz veled, Dunakiliti? Erős Erika MSE zxvgk0 2012/2013. II. félév Energiatudatos épülettervezés gyakorlat Konzulens: Molnárka Gergely Felszín alatti

Részletesebben

8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI

8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI 1 8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Vác

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2013.11.21.)

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2013.11.21.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.11.21. C(2013) 7994 final A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2013.11.21.) a 168/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a két- vagy háromkerekű

Részletesebben

MUNKA- ÉS PROGRAMTERV 2011/2012 TANÉV

MUNKA- ÉS PROGRAMTERV 2011/2012 TANÉV SZENT ISTVÁN EGYETEM GYAKORLÓÓVODA ÉS GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZARVAS MUNKA- ÉS PROGRAMTERV 2011/2012 TANÉV Bíró Gyula igazgató Szarvas, 2011. 2011/2012 tanév célkitűzései, feladatai 2011/2012 tanévben

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Készítette: Nagy Gábor, elnök Jóváhagyta: Nagy Gábor, elnök 2010. TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rész:... 3 1. Az Egyesület főbb adatai:... 3 2. Az Egyesület működésének

Részletesebben

Napfényállóság. Kültéri PVC burkolatok fejlesztése

Napfényállóság. Kültéri PVC burkolatok fejlesztése Kültéri PVC burkolatok fejlesztése A PVC padlógyártás területén piacvezető Graboplast Rt. kültéri burkolatok fejlesztésének érdekében számos vizsgálatot végzett ill. végeztetett vizsgáló intézetekkel.

Részletesebben

5. Fejezet. A brüsszeli diktatúra érvényesülése Európában

5. Fejezet. A brüsszeli diktatúra érvényesülése Európában 5. Fejezet A brüsszeli diktatúra érvényesülése Európában 5. Fejezet A brüsszeli diktatúra érvényesülése Európában Ahogy azt a 3. fejezetben már bemutattuk, az olaj- és gyógyszerkartell által kitalált brüsszeli

Részletesebben

A lakosság egészségi állapota, különös tekintettel a civilizációs betegségekre

A lakosság egészségi állapota, különös tekintettel a civilizációs betegségekre A lakosság egészségi állapota, különös tekintettel a civilizációs betegségekre KEZÜNKBEN A JÖVŐ KONFERENCIA 2016. február 25. Dr. Biró Krisztina Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatály: 2016.I.1. 2017.XII.31. A jelek a bekezdések múltbeli és

Részletesebben

FEGYELMI ELJÁRÁS. Kispesti Deák Ferenc Gimnázium 1192 Budapest, Gutenberg krt.6.

FEGYELMI ELJÁRÁS. Kispesti Deák Ferenc Gimnázium 1192 Budapest, Gutenberg krt.6. FEGYELMI ELJÁRÁS Kispesti Deák Ferenc Gimnázium 1192 Budapest, Gutenberg krt.6. 2013 Fegyelmi eljárás szabályozása A szabályozás alapja a 2011. évi CXC törvény a Köznevelésről, a 20/2012 (VIII. 31.) EMMI

Részletesebben

Tájékoztató szerződésmódosításról- Máriagyűdi Kegyhely rekonstrukciója, környezetrendezése és a kapcsolódó elektromos légkábel hálózat átépítése.

Tájékoztató szerződésmódosításról- Máriagyűdi Kegyhely rekonstrukciója, környezetrendezése és a kapcsolódó elektromos légkábel hálózat átépítése. Tájékoztató szerződésmódosításról- Máriagyűdi Kegyhely rekonstrukciója, környezetrendezése és a kapcsolódó elektromos légkábel hálózat átépítése. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/130 Beszerzés tárgya:

Részletesebben

60. sz. Egyezmény. a foglalkoztatás alsó korhatáráról a nem ipari foglalkozásokban (módosítva)

60. sz. Egyezmény. a foglalkoztatás alsó korhatáráról a nem ipari foglalkozásokban (módosítva) 60. sz. Egyezmény a foglalkoztatás alsó korhatáráról a nem ipari foglalkozásokban (módosítva) A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa

Részletesebben

Kérdések és válaszok: küzdelem a dohányzás ellen az EU-ban

Kérdések és válaszok: küzdelem a dohányzás ellen az EU-ban MEMO/11/349 Brüsszel, 2011. május 27. Kérdések és válaszok: küzdelem a dohányzás ellen az EU-ban Milyen hatással van a dohányzás az uniós polgárok egészségére? A becslések szerint mintegy 650 000 uniós

Részletesebben

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2012/2065(INI)

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2012/2065(INI) EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Foglalkoztatási és Szociális Bizottság 20.9.2012 2012/2065(INI) JELENTÉSTERVEZET az azbeszttel kapcsolatos foglalkozás-egészségügyi kockázatokról és minden létező azbeszt felszámolásának

Részletesebben

Szakmai ismeretek 1.

Szakmai ismeretek 1. Szakmai ismeretek 1. Ismertesse az épületek - fogalmát, - rendeltetését, - kivitelezési formáit, - szerkezeti részeit! Határozza meg a tető feladatait, sorolja fel a tetőformákat! Ismertesse a tetőszerkezetek

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024 web:

Részletesebben

Mi is az azbeszt?... 1. Azbeszt jog... 2. Mire használták?... 3. Hogyan ismerhetô fel az azbeszt?... 4. Hogy kerül azbeszt a környezetbe?...

Mi is az azbeszt?... 1. Azbeszt jog... 2. Mire használták?... 3. Hogyan ismerhetô fel az azbeszt?... 4. Hogy kerül azbeszt a környezetbe?... Tartalomjegyzék: Mi is az azbeszt?................................................. 1 Azbeszt jog..................................................... 2 Mire használták?.................................................

Részletesebben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XXI. Országos Könyvvizsgálói Konferencia

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XXI. Országos Könyvvizsgálói Konferencia 1 HM Könyvvizsgálat és bizalom I./ II./ / IV./ XXI. ORSZÁGOS KÖNYVVIZSGÁLÓI KONFERENCIA Költségvetési szekció Balatonalmádi, 2013. szeptember 18-20 Az elıadás szerkezete. A pályázatok könyvvizsgálatának

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/59

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/59 Balatonfüred, Hősök tere 1. 3311 hrsz.-ú ingatlanon Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Balatonfüredi Tagintézménye Fiúkollégium épületének belsőépítészeti felújítása - tájék szerz mód

Részletesebben

Nemzeti közbeszerzési hirdetmény feladására irányuló kérelem

Nemzeti közbeszerzési hirdetmény feladására irányuló kérelem Nemzeti közbeszerzési hirdetmény feladására irányuló kérelem NFM. r. 6. (5) bekezdése értelmében a kérelemben meg kell adni az alábbiakat: a) a Kbt. 21. (5) bekezdése szerint a Hatóság által vezetett ajánlatkérők

Részletesebben

A Levegő Munkacsoport Közhasznúsági Jelentése a 2001. évről

A Levegő Munkacsoport Közhasznúsági Jelentése a 2001. évről A Levegő Munkacsoport Közhasznúsági Jelentése a 2001. évről A Levegő Munkacsoport 116 tagszervezetet számláló Országos Környezetvédő Szövetség. Pártpolitikától független környezetvédelmi tevékenységet

Részletesebben

A változó éghajlat hatása az épitészetre

A változó éghajlat hatása az épitészetre A változó éghajlat hatása az épitészetre Az éghajlat folyamatosan változik, szélsıségek megjelenése a társadalomnak alkalmazkodnia kell Idıtállóak a fejlesztések? Az építészet szerkezeteivel és formáival

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Az előadás áttekintése Öntözőszivattyúk Öntöző berendezések, szórófejek Öntözési módok árasztó öntözés barázdás

Részletesebben

Plenárisülés-dokumentum

Plenárisülés-dokumentum EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Plenárisülés-dokumentum 27.6.2013 A7-0240/2013 ***I JELENTÉS a fluortartalmú üvegházhatású gázokról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatról (COM(2012)0643

Részletesebben

Nagyító alatt a szélütés - a stroke

Nagyító alatt a szélütés - a stroke Nagyító alatt a szélütés - a stroke A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezetõ okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az elõrejelzések

Részletesebben

FELHÍVÁS. a városi területek környezettudatos megújítására. A felhívás címe: Zöld város kialakítása. A felhívás kódszáma: TOP-2.1.

FELHÍVÁS. a városi területek környezettudatos megújítására. A felhívás címe: Zöld város kialakítása. A felhívás kódszáma: TOP-2.1. FELHÍVÁS a városi területek környezettudatos megújítására A felhívás címe: Zöld város kialakítása A felhívás kódszáma: TOP-2.1.2-15 Magyarország Kormányának felhívása a helyi önkormányzatok részére városrehabilitációs

Részletesebben

TÁRSASÁGI SZERZŐDÉS I. FEJEZET Általános rendelkezések.

TÁRSASÁGI SZERZŐDÉS I. FEJEZET Általános rendelkezések. Honvéd Klub Civiltársaság 2400.Dunaújváros, Köztársaság út 2. TÁRSASÁGI SZERZŐDÉS I. FEJEZET Általános rendelkezések. 1. A társaság neve: Honvéd Klub Civiltársaság (a továbbiakban: klub) Rövidítve: Honvéd

Részletesebben

Iromány száma: H/ Benyújtás dátuma: :26. Parlex azonosító: E9NJG8V50001

Iromány száma: H/ Benyújtás dátuma: :26. Parlex azonosító: E9NJG8V50001 Iromány száma: H/15435. Benyújtás dátuma: 2017-05-03 13:26 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: E9NJG8V50001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Határozati javaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 77. cikke (2) bekezdésének d) pontjára,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 77. cikke (2) bekezdésének d) pontjára, 2014.6.27. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 189/93 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 656/2014/EU RENDELETE (2014. május 15.) az Európai Unió Tagállamai Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért

Részletesebben

Vélemény, javaslat rövid összefoglalása. Közlekedésbiztonsági szempontból kifogást nem emel. A honvédelem érdekeit nem érinti, észrevételt nem tesz.

Vélemény, javaslat rövid összefoglalása. Közlekedésbiztonsági szempontból kifogást nem emel. A honvédelem érdekeit nem érinti, észrevételt nem tesz. Ssz. ező (szervezet) 1. 2. 3. 4. 5. Rendőrfőkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közlekedésrendészeti Osztály Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal ) 2015.11.04. 2015.11.06. Nemzeti Közlekedési Hatóság

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSRA IRÁNYULÓ KÖZVETLEN SZERZŐDÉS SZERZŐDÉS COMM/DG/AWD/2015/539 COMM/IO-HU_BUD/DCO/2015/4

SZOLGÁLTATÁSRA IRÁNYULÓ KÖZVETLEN SZERZŐDÉS SZERZŐDÉS COMM/DG/AWD/2015/539 COMM/IO-HU_BUD/DCO/2015/4 SZOLGÁLTATÁSRA IRÁNYULÓ KÖZVETLEN SZERZŐDÉS 2015. júniusi változat SZERZŐDÉS COMM/DG/AWD/2015/539 COMM/IO-HU_BUD/DCO/2015/4 AMELY LÉTREJÖTT az Európai Unió képviseletében az Európai Parlament, főtitkárságának

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. év december 17.-i ülésére Tárgy: Az önkormányzati tulajdonú vízi-közműből szolgáltatott ivóvízért, valamint az önkormányzati

Részletesebben

Magasépítéstan alapjai 8. Előadás

Magasépítéstan alapjai 8. Előadás MAGASÉPÍTÉSTAN ALAPJAI Magasépítéstan alapjai 8. Előadás BME MET Előadó: 2014/2015 II. szemeszter egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék 8. Előadás - MAGASTETŐK 1. Tetők rendeltetése,

Részletesebben

3. A munkavédelmi és munkaügyi hatóság, valamint a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szerv kijelölése

3. A munkavédelmi és munkaügyi hatóság, valamint a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szerv kijelölése A Kormány 323/2011. (XII. 28.) Korm. rendelete a Nemzeti Munkaügyi Hivatalról és a szakmai irányítása alá tartozó szakigazgatási szervek feladat és hatáskörérõl A Kormány a foglalkoztatás elõsegítésérõl

Részletesebben