Állományok átvitele Interneten

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Állományok átvitele Interneten"

Átírás

1 Állományátvitel

2 Állományok átvitele Interneten csatolt állományaként Weboldalról, HTTP protokoll felhasználásával állomány letöltése Kétirányú fájlátvitel FTP, FTPS, SFTP P2P, Bittorrent DDL Tribler

3 FTP A File Transfer Protocol, vagy rövid nevén FTP TCP/IP hálózatokon mint amilyen az internet is történő állományátvitelre szolgáló szabvány. Gyakran van szükség arra, hogy valamilyen állományt hálózaton keresztül töltsünk le saját gépünkre, vagy egy állományt mások számára hozzáférhetővé tegyünk. Erre alkalmas az FTP, ami lehetővé teszi a különböző operációs rendszerű gépek között is az információcserét.

4 Az FTP kapcsolat ügyfél/kiszolgáló alapú, vagyis szükség van egy kiszolgáló (szerver, egyedi IP címmel) és egy ügyfélprogramra (kliens). Az operációs rendszerekhez létezik FTP-szerver és kliens program, és sok webböngésző is képes FTP-kliensként működni. Azt a folyamatot, amikor egy távoli számítógépről fájlt mentünk a saját számítógépünk háttértárára, letöltésnek nevezzük; feltöltésnek nevezzük, ha a folyamat fordított irányban zajlik, és mi töltünk fájlt mások gépére.

5 Hasonlóan a HTTP protokollhoz, itt is kliens és szerver között zajlik a kommunikáció. A böngészőkből is elérhetünk FTP-n keresztül szervereket a következő módon: ftp://szerver.hu Ezután azonosítanunk kell magunkat egy felhasználónév-jelszó párossal. Speciális esete ennek, amikor egy nyilvános szerverhez kapcsolódunk, ahova nem szükséges előzetes regisztráció. Ekkor felhasználónévnek az anonymus szót megadva beléphetünk, anélkül, hogy jelszót megadtunk volna. Ezt a kapcsolatfelépítési formát nevezzük Anonymus-FTP-nek.

6 Vagyis, a hozzáférési jog alapján kétféle FTP kapcsolattípus létezik: Letöltés nyilvánosan hozzáférhető mappákból anonim FTP; letöltés, vagy feltöltés olyan gépről/re, ahol azonosítóval rendelkezünk.

7 Az FTP kommunikációja során két csatornát használ: az egyiket a parancsoknak, míg a másikat az adatoknak tartja fenn. A parancsoknál használt csatornának a 21-es port van lefoglalva, azonban az adatcsatorna portok változhatnak. Két eset lehetséges: Aktív FTP esetén a kapcsolat-felépítési kérés után a szerver fogja kezdeményezni az adatcsatorna felépítését a saját 20-as portja és a kliens azon portja között, amelyről az csatlakozott. Passzív FTP esetén a szerver kijelöl egy portot, amit elküld a kliensnek, hogy az ahhoz csatlakozzon.

8

9 FTP metódusok Az FTP is rendelkezik a HTTP-hez hasonlóan metódusokkal, például: USER és PASS: felhasználónév és jelszó megadásakor használjuk CD: könyvtár megnyitására használt parancs LS: segítségével listázhatjuk az aktuális könyvtár tartalmát PORT: a kapcsolat felépítésekor használjuk például az adatcsatorna portjának elküldéséhez PASV: az adott felet passzív módba állíthatjuk segítségével, azaz készülhet az adatok fogadására HELP parancs segítségével megtudhatjuk, hogy milyen parancsok állnak még rendelkezésre

10 Részletes információk tocol Animációk az FTP-ről: php?p=ftp&ctype=1&title=0.%20ftp%20over view

11 Probléma Régi (1985) szabvány nem korszerű Több egyidejű és nagyméretű fájl esetén lassú Nem titkosított az azonosítási folyamat az FTP kapcsolat során Alaposan leterheli a szervert Fájlcserélőknél helyét átvette a peer-to-peer alapú kapcsolat

12 FTPS, SFTP, SCP A HTTPS mintájára az FTPS protokoll a csatornákat az SSL réteg segítségével titkosítja. SCP (Secure Copy) SSH-t használnál, ami egy protokoll: egy helyi és egy távoli számítógép közötti biztonságos, titkosított csatorna kiépítését biztosítja. Az SFTP (Secure FTP vagy más néven FTP over SSH) esetében a kommunikáció (parancs és adat is) egy biztonságos SSH kapcsolaton keresztül történik. Mivel másik protokollt használ, így a szabványos FTP kliens programok nem képesek kommunikálni egy SFTP szerverrel.

13 SSL SSL (Secure Socket Layer) egy protokoll réteg, amely a TCP/IP rétege és a HTTP rétege között helyezkedik el. Böngészésnél az SSL biztosítja a biztonságos kommunikációt a böngésző és a webszerver között. Autentikációhoz digitálisan aláírt tanusítványokat használ, a kommunikáció titkosítva zajlik. Az SSL kapcsolat-felépítés során a böngésző és a szerver közösen megegyeznek egy kulcsban. Ez általában egy véletlenszerű számsorozat. Ebből generálják azután - az egy kapcsolat erejéig használatos - kulcsot, és ezt használják valamely szimmetrikus titkosító algoritmussal (pl. DES, AES).

14 FTP kliens

15

16 Böngésző

17 Windows beépített kliens - parancssorból

18

19 WinSCP SCP, SFTP kliens

20 FTP szerverek keresői

21 Magyar nyílt FTP szerverek

22

23 P2P A peer-to-peer lényege, hogy a hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül. A peer-to-peer fogalom két hasonló, de célját tekintve eltérő fogalomkört is takar: a számítógépek egyenrangú technológiai szintű kapcsolódási módját egy helyi hálózaton, valamint valamilyen célból közvetlenül kapcsolódó szoftver megoldások működési elvét.

24

25 A P2P már az Internet születésénél is jelen volt. Gazdaságossági és technikai okokból a hierarchia folyamatosan kezdett központosodni, míg az Internet széles körű elterjedésének idejére már túlnyomórészt a szerver-kliens architektúra volt jellemző. A peer-to-peer rendszerek reneszánszát a sávszélesség növekedésével és a tömörítési algoritmusok javulásával berobbanó fájlcserélő alkalmazások hozták el.

26 Első fájlcserélő klasszikusként a Napster jelent meg, és hihetetlen sebességgel tett szert több millió felhasználóra. Architektúráját tekintve még hibrid, központi szerverfarm kapcsolja össze a felhasználóktól jött file-kéréseket a file felajánlásokkal, de maga az adatcsere a felhasználók között már a szervertől függetlenül zajlik. A nagy népszerűség mellett sok pert indítottak a rendszer ellen a szerzői jogok tulajdonosai, ez végül a Napster bezárását eredményezte. A fájlcserélők és ezzel a peer-to-peer szoftverek terjedésének ezzel azonban már nem lehetett gátat vetni.

27 Sorra alakultak a további fájlcserélő rendszerek. Ilyen volt a teljesen elosztott Gnutella, az IRC+FTP+fájlkereső összeállítást modellező DC++, vagy a nagy népszerűségre szert tevő Kazaa. A Bittorrent minden korábbinál népszerűbb lett. A peer-to-peer hálózatok másik jelentős alkalmazási területe a telefonprogramok, például a Skype.

28 1999-ben a forradalmat elindító Napsterben az volt a nagy ötlet, hogy a felhasználók közvetlenül egymás gépeiről kapták a letöltött fájlokat, a központi szerver csak az egyes gépeken levő tartalmak listáját tárolta, és segített a keresésben, illetve a hálózat tagjainak egymás megtalálásában. A Bittorrent eljutott addig, hogy csak azért kell egy központ (amit ebben az esetben trackernek hívunk), hogy legyen honnan beszerezni a.torrent fájlokat, vagy mágneslinkeket, amelyek azonosítják a hálózatra csatlakozó milliónyi gépen azt a tartalmat, amit le akarunk húzni a saját gépünkre.

29

30

31 Bittorrent

32 Bittorrent A BitTorrent informatikai protokoll, valamint ezt a protokollt használó p2p alapú fájlcserélő rendszer. A szoftvert Bram Cohen írta Python nyelven, és a BitTorrent Open Source licenc alatt tette közzé.

33 A kliensek a fájlokat szeletekben töltik le. Minden csomópont megkeresi a hiányzó részhez a lehető leggyorsabb kapcsolatot, miközben ő is letöltésre kínálja fel a már letöltött fájldarabokat. A módszer nagyon jól beválik nagyméretű fájloknál, például videók és nagyobb szoftverek esetében. Ennek az az oka, hogy az ilyen letöltéseknél a szűk keresztmetszetet általában a szerver sávszélessége jelenti. A BitTorrent esetében minél keresettebb egy fájl, annál többen vesznek részt az elosztásában, ezáltal az elosztása gyorsabban megtörténik, mintha mindenki egy központi helyről (szerverről) töltötte volna le. A fájlok darabolásából adódik, hogy a megszakadt letöltések könnyen folytathatóak.

34 Fájl megosztásához létre kell hozni egy.torrent kiterjesztésű fájlt, amely az alábbiakat tartalmazza: a letöltendő fájl(ok) neve, mérete, és minden egyes fájldarabka ellenőrzőösszege (ezzel lehet ellenőrizni, hogy nem sérült-e a fájldarab), a tracker szerver címe, néhány egyéb adat. A.torrent fájl nagy előnye, hogy könnyű másokkal megosztani, mert kicsi a mérete ( kb között), ezért könnyedén felhelyezhető egy honlapra, vagy elküldhető mellékleteként.

35 Miután a.torrent fájl generálása megtörtént, a seed fogadja a kéréseket, és kiszolgálja a klienseket, amelyek a.torrent fájl alapján felkeresik. A tracker pontos információval rendelkezik arról, hogy mely fájldarabok kinél találhatók meg. A kliens ez alapján felméri, hogy mely darab a legritkább, és megpróbálja azt letölteni, majd ha az megvan, a következő darabot keresi meg. Így a csomópontok rá vannak kényszerítve a megszerzett darabok cserélgetésére, ezzel tehermentesítik az eredeti forrást. Miután a kliens megszerzett egy darabot, az ellenőrzőösszeg alapján ellenőrzi integritását, ezzel elkerülhető, hogy hibás fájldarabok keringjenek a hálózaton. Ha a kliens teljesen letölti a fájl(oka)t, seeddé válik.

36 Hátránya a módszernek, hogy ha a seedek nem szolgáltatják tovább a torrentet, akkor az esetleg már nem elérhető a publikált.torrent fájlok ellenére. A letöltések optimalizációja érdekében azoknak kéne elsőként letöltési lehetőséget kapni, akik megelőzőleg sokat töltöttek fel. Ehhez minden felhasználóhoz számon kell tartani a letöltés/feltöltés arányt. A protokoll jelenleg ilyen szempontból még nem tökéletes, hiszen a tracker csak a klienstől tudja, hogy mennyit töltött fel, illetve le a kliens pedig elvileg akár hamis adatokat is küldhet.

37 Fogalmak availability (elérhetőség): A torrent teljes másolatainak száma a kliens számára. Minden seed 1-et ad ehhez a számhoz. peer (csomópont): A peer egy másik számítógépen futó kliens, amelyek még nem az egész fájlt, csak részeit birtokolják. seed (megosztó): A seed egy olyan peer, amely rendelkezik az összes darabkával, és azt megosztja, vissza-, illetve feltölti a fájlt. Minél több seed van, annál nagyobb az esélye a gyors letöltésnek. leech (letöltő): A kifejezést azokra a peerekre használják, amelyeknek kifejezetten rossz a feltöltés/letöltés arányuk, vagyis elhagyják a bolyt rögtön azután, miután befejezték a letöltést. Egy másik értelmezés szerint a leech egy olyan peer, amely még nem rendelkezik minden fájldarabkával. tracker: A tracker közvetít a peerek között, nem vesz részt az adatcserében.

38 Bittorrent

39 Seed szerver A seed szerver használata egy lehetőség a torrentezők körében: ugyanolyan torrent kliens üzemel a szolgáltató szerverén (ezt nevezzük seed szervernek), mint amilyet a felhasználók otthoni gépeiken futtatnak, ugyanakkor számos előnye van. A seed szerver gyenge feltöltési sebességű internetkapcsolat esetén hasznos. Szolgáltatás két fő részből áll: tárhelyet és internet-sávszélességet biztosítanak, amit böngészővel kezelhető, saját bejáratú távoli asztalt és torrent-klienst használhatunk. A böngészőből előre megadott felhasználónév és jelszó megadása után érhetjük el a lehetőségeket. Ehhez jár korlátozott mennyiségű szabad fel-, illetve letöltési szál (ezt nevezzük "slot"-oknak). A tárhelyhez sebességkorlátozás nélküli FTP hozzáférést adnak, aminek segítségével a seed szerverre letöltött állományok mozgathatók, törölhetők vagy letölthetők a saját gépre.

40 Torrent kliensek µtorrent BitComet Azureus Opera böngésző

41 Bittorrent A technológiát legális célra is használják. A trackeren vannak moderátorok, emberi szűrés, karbantartás van szemben a DDL megoldásokkal.

42 Mágneslinkek A mágneslink szükségtelenné teszi a torrent kiterjesztésű fájlok használatát, ehelyett a letöltéshez szükséges paramétereket egy hiperlinkben továbbítja a felhasználók gépei felé. Ez a megoldás a szerveroldal számára azért előnyös, mert a linkek továbbítása kisebb sávszélességet igényel, emellett könnyebben költöztethetővé és gyorsabban újraindíthatóvá teszi az oldalt, vagyis a hatósági intézkedéseknek is könnyebben ellenállnak.

43 A hagyományos torrentezésnél kétszer van szükség központi szerverre: egyszer, amikor magát a.torrent kiterjesztésű fájlt beszerzik, aminek alapján elindul a letöltés; Másodszor, amikor a tracker szerver összehozza a letöltő gépét és a hálózaton azokat, ahol megvan a tartalom, amit le akarnak tölteni. Az új rendszerben nincs szükség torrentfájlra, a funkcióját átveszi egy link, amit a Pirate Bayen mágneslinknek neveztek el, és így néz ki:

44 magnet:?xt=urn:btih:f22d43bdb7162fe6a7bb4a c8da0be258&dn=House.S06E08. HDTV.XviD-2HD Ez a Dr. House egy részének mágneslinkje (csak illusztráció!), a rendszer az xt= rész utáni hosszú kódból hámozza ki, hogy mit is keresünk, aztán a központi tracker segítsége nélkül beazonosítja annak darabkáit a hálózaton, majd ha mindet letöltötte, összerakja nekünk a végleges fájlt.

45 Mágnes link hátránya Az ára mindennek az, hogy azok a lekérdezések, amik eddig a tracker szervert terhelték, most a hálózaton oszlanak szét, így a mi gépünk is állandóan dolgozni fog, kéréseket továbbítani, segíteni a többieknek megtalálni a hálón fájlokat; vagyis erősen le lesz terhelve. Nem maga az adatforgalom a gond, hanem a sok, egyenként kezelendő lekérdezés: régi modemnél, routernél előfordulhat az is, hogy feléli az összes memóriáját a válaszolgatással, és lefagy.

46 A Pirate Bay Ipredator programja olyan szervereken futtat át minden adatforgalmat, amelyek semmilyen adatot nem őriznek meg a felhasználókról. Így az internetszolgáltatónál, és a felhasználóknál is csak az Ipredator szerverének IP címe látszik a naplófájlokban, és az adatfolyamból sem állapítható meg egyértelműen, hogy jogsértő fájlcsere zajlik-e. A jogsértés bizonyítása így gyakorlatilag lehetetlen, innentől az ártatlanság vélelmének alapelve védi a kalózokat.

47 DDL A DDL (direct download link) szolgáltatás (más szavakkal cyberlockers vagy one-click-hosting) a P2P alapú fájlcseréléshez képest még biztonságosabb, rejtettebb módját biztosítja a szerzői jogilag védett tartalmak megosztásának. A DDL oldalakra csak korlátozott méretű fájlokat lehet feltölteni. Példa: Rapidshare és Megaupload.

48 DDL Az egyes felhasználók gépeinek összekötése helyett egy nagy központi szerverpark tárhelyére lehet feltölteni és megosztani állományokat.

49 Felhő alapú fájlcsere

50

51

52

53

54

55 Tribler A cél: olyan, tökéletesen decentralizált információmegosztó rendszert építeni, ami a hálózat tetszőleges számú csomópontjának kiiktatása után is működőképes marad, vagyis szinte elpusztíthatatlan. Minél kisebb a jelentősége a hálózatban a központoknak, annál kevésbé korlátozza teljes rendszert a központ kapacitásának végessége.

56 A Tribler szükségtelenné teszi a trackert: minden funkciót, a kereséstől a fájlok és a kliensgépek azonosításáig és összekapcsolásáig maguk a hálózatra kötött gépek szolgálnak ki közösen, a gossip protokollra építve (amit a közösségi hálózatok működtetése során is használnak).

57 A Tribler nyílt forráskódú, szabad szoftver és alapvetően a bittorrent protokollt használja. Ugyanúgy darabolja fel a fájlokat, töltögeti le a hálózatról az egyes darabokat, és rakja össze belőlük az adott tartalmat, ahogy minden torrent kliens, így megetethető bármilyen trackerről letöltött.torrent fájllal is, de a lényeg, hogy ez nem feltétlenül szükséges a működéséhez. Hátránya: lassabb a torrentnél; jobban leterheli a gépet; egyelőre kisebb kínálat.

58

59

60 Reakció SOPA törvénytervezetet egy példátlan online lázadásnak köszönhetően sikerült megfúrni, ACTA nemzetközi szerződést Mo. is aláírta, Megaupload bezárása, Pirate Bay pervesztése; Premierfilmeket terjesztő Cinedub csapat lekapcsolása

61

62 Magyarországon a jogsértéssel gyanúsított felhasználók személyazonosságát az internetszolgáltató nem adhatja ki a jogtulajdonosnak a torrent trackerek naplófájljaiban levő ip-címek alapján. Erre az információszabadságról szóló évi CXII. törvény nem ad lehetőséget, az ilyesmire mindenképpen az érintett hozzájárulása vagy bírói végzés szükséges.

63 A fizetős ftp-k számítottak hagyományosan a kalózvilág elitjének, folyton változó címen és jelszóval elérhető titkos szerverekre kerültek fel először az új filmek, zenék és játékok, csak a beavatottak szűk körének. Mostanában egyre kisebb a jelentőségük, minden szinte azonnal átkerül az ilyen oldalakról torrentre. Az sms-warez oldalakon torrentről, innen-onnan összegyűjtött tartalomhoz adnak hozzáférést a fenntartók emelt díjas sms fejében az olyan felhasználóknak, akiknek a fájlcsere egyébként túl bonyolult lenne.

64 A torrent Magyarországon valósággal virágzik. Az asva.info magyar fájlcsereportál felmérése szerint a hazai torrentoldalak forgalma töretlenül nő, jó néhány, százezer feletti felhasználóval dolgozó tracker működik itthon, a 15 legnagyobb oldalon összesen 1,1 millió felhasználót számláltak össze tavaly karácsonykor.

Informatika alapjai. jegyzet. Szerzők: Bunkóczi László Klárné Barta Éva Pásztor Márta Zsuzsanna Pető István Popovics Attila. Szerkesztő: Pető István

Informatika alapjai. jegyzet. Szerzők: Bunkóczi László Klárné Barta Éva Pásztor Márta Zsuzsanna Pető István Popovics Attila. Szerkesztő: Pető István Informatika alapjai jegyzet Szerzők: Bunkóczi László Klárné Barta Éva Pásztor Márta Zsuzsanna Pető István Popovics Attila Szerkesztő: Pető István Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Részletesebben

1. Az Internet története, részei

1. Az Internet története, részei 1. Az Internet története, részei Az Internet működése és története A számítógépes hálózatok alapjairól az első modulban már szóltunk. Az Internet és szolgáltatásai azonban napjainkban olyan mértékű számítástechnikai,

Részletesebben

Az Internet. Az Internet kialakulása. Az internet felépítése. Informatika alapjai-12 Az internet 1/10

Az Internet. Az Internet kialakulása. Az internet felépítése. Informatika alapjai-12 Az internet 1/10 Informatika alapjai-12 Az internet 1/10 Az Internet Az Internet kialakulása Az ötvenes-hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógéphálózat szükségessége, amelynek egy esetleges

Részletesebben

Szerkesztette: Lukács Attila. A sikeres vizsga követelményei:

Szerkesztette: Lukács Attila. A sikeres vizsga követelményei: Szerkesztette: Lukács Attila A tananyag az alábbiak felhasználásával készült: Herczeg Lajos: Információ és kommunikáció tananyag látássérült felhasználók részére, Kiadja az "Informatika a látássérültekért"

Részletesebben

Végel János: Internet és intranet 2011-2012. (Jegyzet az ECDL 7. moduljához)

Végel János: Internet és intranet 2011-2012. (Jegyzet az ECDL 7. moduljához) Végel János: Internet és intranet 2011-2012 (Jegyzet az ECDL 7. moduljához) Jegyzet Internet és intranet 1. oldal 0. BEVEZETÉS, FOGALMAK A tárgy keretében információs hálózatokkal foglalkozunk, nagy hangsúlyt

Részletesebben

Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP

Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...9 HÁLÓZATI ALAPISMERETEK...9 SZERVEREK, MUNKAÁLLOMÁSOK...9 HÁLÓZATOK MÉRETEI...10 HELYI HÁLÓZATOK...10 VÁROSI HÁLÓZATOK...10

Részletesebben

A Windows 7 hálózati újításai

A Windows 7 hálózati újításai Debreceni Egyetem Informatika Kar A Windows 7 hálózati újításai Témavezető: dr. Krausz Tamás Egyetemi adjunktus Készítette: Berna Tibor Mérnök Informatikus Debrecen 2010 Tartalomjegyzék I. Bevezető...

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2014-15. tanév tavaszi félév Elérhetőség E-mail: gocs.laszlo@gamf.kefo.hu Személyes konzultáció: 4. épület (Informatika

Részletesebben

MUNKAANYAG. Virág Miklós. Hálózat- és Internetkezelés. A követelménymodul megnevezése: Szövegfeldolgozás

MUNKAANYAG. Virág Miklós. Hálózat- és Internetkezelés. A követelménymodul megnevezése: Szövegfeldolgozás Virág Miklós Hálózat- és Internetkezelés A követelménymodul megnevezése: Szövegfeldolgozás A követelménymodul száma: 0971-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-005-50 HÁLÓZAT ÉS INTERNETKEZELÉS

Részletesebben

INFORMATIKA I. Ismertesse a következõ fogalmak jelentését: Digitális, Bináris! Mit jelent a Handshake jelpár fogalom? Adjon egy példát!

INFORMATIKA I. Ismertesse a következõ fogalmak jelentését: Digitális, Bináris! Mit jelent a Handshake jelpár fogalom? Adjon egy példát! INFORMATIKA I. 1. Ismertesse a következõ fogalmak jelentését: Digitális, Bináris! Digitális=diszkrét értékeket tároló, számjegyvezérlésű Bináris=kettes számrendszert alkalmazó 2. Mit jelent a Handshake

Részletesebben

6. Monitoring eszközök

6. Monitoring eszközök 6. Monitoring eszközök Szakdolgozatom készítése során, több monitoring eszköz megismerésére is lehetőségem adódott. Ezen eszközök az informatikai rendszerek különböző elemeit monitorozzák, ezért az informatikai

Részletesebben

Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek

Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek Ad Librum Kiadó Budapest, 2011 A műnek erre a változatára a Nevezd meg!-ne add el!-ne változtasd! licenc feltételei1

Részletesebben

DRM technológiák. Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék {feher, polyak, olah}@tmit.bme.

DRM technológiák. Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék {feher, polyak, olah}@tmit.bme. FEHÉR GÁBOR, POLYÁK TAMÁS, OLÁH ISTVÁN Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék {feher, polyak, olah}@tmit.bme.hu Kulcsszavak: szerzôi jogok védelme, tartalomszolgáltatók,

Részletesebben

HÁLÓZATOK JEGYZET. Készítette: Papné Faubl Magdolna

HÁLÓZATOK JEGYZET. Készítette: Papné Faubl Magdolna HÁLÓZATOK JEGYZET Készítette: Papné Faubl Magdolna HÁLÓZATOK A hálózatok általános áttekintése Van benne valami a hatalom érzéséből. Egy telefonhívás, egy bejelentkezés és máris kapcsolatban állunk a nagyvilággal.

Részletesebben

GYAKORLATI TANÁCSOK A cégbíróságon kívüli elektronikus bírósági eljárások használatával kapcsolatosan Budapest, 2015. július 9.

GYAKORLATI TANÁCSOK A cégbíróságon kívüli elektronikus bírósági eljárások használatával kapcsolatosan Budapest, 2015. július 9. GYAKORLATI TANÁCSOK A cégbíróságon kívüli elektronikus bírósági eljárások használatával kapcsolatosan Budapest, 2015. július 9. 1. Bevezető (dr. Homoki Péter ügyvéd) 2013. január 1-jétől az ügyvédeknek

Részletesebben

Az internet jövője Bakonyi Péter György András Tóth Beatrix

Az internet jövője Bakonyi Péter György András Tóth Beatrix Az internet jövője Bakonyi Péter György András Tóth Beatrix Az internet, mint az információs társadalom alapvető infrastruktúrája, az elkövetkező években még meghatározóbb szerepet játszik: a beszéd, a

Részletesebben

1. Az Internet története, részei

1. Az Internet története, részei 1. Az Internet története, részei Az Internet működése és története A számítógépes hálózatok alapjairól az első modulban már szóltunk. Az Internet és szolgáltatásai azonban napjainkban olyan mértékű számítástechnikai,

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatika Kar. DIPLOMAMUNKA Elektronikus kereskedelem

Debreceni Egyetem Informatika Kar. DIPLOMAMUNKA Elektronikus kereskedelem Debreceni Egyetem Informatika Kar DIPLOMAMUNKA Elektronikus kereskedelem Témavezető: Dr. Erdey László egyetemi docens Készítette: Tarjányi Beáta Gazdaságinformatikus Bsc. Debrecen 2009 Tartalomjegyzék

Részletesebben

1. A gyakorlatban előforduló számítógép és kapcsolattípusok

1. A gyakorlatban előforduló számítógép és kapcsolattípusok 1. A gyakorlatban előforduló számítógép és kapcsolattípusok 1.1. A hálózatok kialakulása, célja, jelentősége A számítógépek megjelenésekor azokat önálló munkavégzésre tervezték. Ugyanakkor a fejlődés során

Részletesebben

MUNKAANYAG. Horváth Imre. Számítógép hálózatok kiépítése - Kommunikációs protokollok. A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése

MUNKAANYAG. Horváth Imre. Számítógép hálózatok kiépítése - Kommunikációs protokollok. A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése Horváth Imre Számítógép hálózatok kiépítése - Kommunikációs protokollok A követelménymodul megnevezése: Számítógép összeszerelése A követelménymodul száma: 1173-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

PPKE-ITK Adatbiztonság és kriptográfia. Hálózati protokollok vizsgálata

PPKE-ITK Adatbiztonság és kriptográfia. Hálózati protokollok vizsgálata PPKE-ITK Adatbiztonság és kriptográfia Mérési útmutató a Hálózati protokollok vizsgálata című méréshez Tartalom 1. Elméleti összefoglaló... 3 Protokollok... 3 IP protokoll... 3 ARP... 4 ICMP... 5 UDP...

Részletesebben

MOZGÁSBAN A FÁJLMEGOSZTÓK NEGYEDIK GENERÁCIÓS FÁJLCSERÉLÉS A LÁTHATÁRON?

MOZGÁSBAN A FÁJLMEGOSZTÓK NEGYEDIK GENERÁCIÓS FÁJLCSERÉLÉS A LÁTHATÁRON? Mezei Péter Németh László MOZGÁSBAN A FÁJLMEGOSZTÓK NEGYEDIK GENERÁCIÓS FÁJLCSERÉLÉS A LÁTHATÁRON? AJÁNLÁS Bár az érzés még friss, és nem volt ideje leülepedni, mégis úgy kívánja, hogy megosztásra kerüljön.

Részletesebben

A számítógépek között kommunikáció formái

A számítógépek között kommunikáció formái A számítógépes kommunikáció A számítógépes technológia különösen az utóbbi években rohamosan fejlődött, és az univerzális rendeltetésű számítógép az emberek közötti kommunikáció hatékony eszközévé vált.

Részletesebben

Köznet szolgáltatások ismertetése

Köznet szolgáltatások ismertetése Köznet szolgáltatások ismertetése A Köznet keretében az Intézményi végpontok számára nyújtott szolgáltatások ismertetése 2013. november 28. v 2.00 2 1. Köznet induló szolgáltatási csomag A Köznet induló

Részletesebben

Mérési útmutató a Hálózati protokollok vizsgálata lehallgatással (HIT1) című méréshez

Mérési útmutató a Hálózati protokollok vizsgálata lehallgatással (HIT1) című méréshez Mérési útmutató a Hálózati protokollok vizsgálata lehallgatással (HIT1) című méréshez 2007. október 3. BME, CrySys Adatbiztonság Laboratórium 1 Tartalomjegyzék 1. Elméleti összefoglaló 3 1.1. Protokollok..........................................

Részletesebben

Kisirodai hálózatok. e-book. Zrinyi Miklós

Kisirodai hálózatok. e-book. Zrinyi Miklós TÁMOP-4.1.2/A/1-11/1-2011-0015 Egészségügyi Ügyvitelszervező Szakirány: Tartalomfejlesztés és Elektronikus Tananyagfejlesztés a BSc képzés keretében Kisirodai hálózatok e-book Zrinyi Miklós 1 Tartalom

Részletesebben

Egy számítógépes hálózat az alábbi egységekből épül fel:

Egy számítógépes hálózat az alábbi egységekből épül fel: Az eredeti mű Farkas Éva 2002 szakdolgozata. Az eredeti lelőhelye: http://www.bibl.u-szeged.hu/inf/demo/halozatok/index.html 1. A számítógép-hálózat fogalma A számítástechnika rohamos fejlődése a számítógépek

Részletesebben

Internet-szolgáltatások

Internet-szolgáltatások Komplex szakmai kommunikációs és informatikai csomag Informatikai alkalmazások TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Internet-szolgáltatások Informatikai alkalmazások I/13. évfolyam tanulói jegyzet A kiadvány

Részletesebben

Tudományos Diákköri Dolgozat. PLC vezérlése és felügyelete Interneten keresztül

Tudományos Diákköri Dolgozat. PLC vezérlése és felügyelete Interneten keresztül Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Műszertechnika Tanszék Tudományos Diákköri Dolgozat PLC vezérlése és felügyelete Interneten keresztül Készítette:

Részletesebben

INFORMATIKAI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat)

INFORMATIKAI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) INFORMATIKAI TANANYAG (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) IMPRESSZUM E könyv készítése során a Szerzők és a Kiadó a legnagyobb gondossággal jártak el. Ennek ellenére hibák előfordulása nem

Részletesebben