Mit kell tudni a biztosok jelöléséről és választási folyamatáról?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mit kell tudni a biztosok jelöléséről és választási folyamatáról?"

Átírás

1

2 Keveset tudunk az Európai Bizottság tagjairól, holott e testület kezében valamivel több, mint félmilliárd ember sorsa. A szervezet tagjaira jórészt valamilyen botránnyal kapcsolatban irányul a figyelem, vagy abban az esetben, ha valamelyikük alkalmatlannak bizonyul a feladatára. Elemzésünkben arra vállalkoztunk, hogy felvázoljuk a Jean-Claude Juncker vezetésével megalakuló bizottság karakterisztikáját. Mit kell tudni a biztosok jelöléséről és választási folyamatáról? A Lisszaboni Szerződés alkalmazásában az Európai Bizottságba minden tagállam delegál egy tagot. Az Bizottság tehát 27 tagból, egy elnökből és 26, egy bizonyos területtel megbízott biztosból áll. Az Európai Parlament jóváhagyási eljárását az Eljárási Szabályzat XVII. melléklete szabályozza a következő módon: 1. Az Európai Parlament megkapja a biztos-jelöltek önéletrajzát és a pénzügyi érdekeltségeikre vonatkozó nyilatkozatot. 2. A Parlamenti írásban eljuttatja kérdéseit a biztos-jelöltekhez, amelyek a saját területükre vonatkozó politikai prioritásokat érintik. A jelöltek írásban benyújtott válaszai a szóbeli rész meghallgatás alapjául szolgálnak. 3. Minden biztos-jelöltet meghívnak, hogy jelenjen meg az illetékes parlamenti bizottság vagy bizottságok előtt a tárcájával kapcsolatos kérdéseket felvető háromórás nyilvános meghallgatásra. A meghallgatások révén lehetőség nyílik arra, hogy a parlamenti bizottságok képet alkothassanak a biztos-jelölt személyiségéről és elmélyült eszmecserét folytathassanak a jelöltek jövőbeni illetékességi körére vonatkozó prioritásokról. 4. A parlamenti bizottságok ezt követően egyenként értékelik a biztos-jelölteket. A bizottságok nyilatkoznak arról, hogy alkalmasnak tartják-e a biztos-jelölteket mind a testületi tagságra, mind pedig a kijelölt feladatok ellátására. 5. A meghallgatások eredményeit továbbítják az Európai Parlament elnökének, majd azokat az elnökből és a képviselőcsoportok elnökeiből álló Elnökök Értekezlete és a Bizottsági Elnökök Értekezlete is megvizsgálja. 6. A Bizottság megválasztott elnöke a biztos-jelöltek teljes testületét és programjukat bemutatja a Parlament ülésén, amelyre az egész Tanács meghívást kap. A bemutatást vita követi 7. Az Európai Parlament végül szavaz az Európai Bizottság mint testület jóváhagyásáról. A Bizottságot hivatalosan az Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel.

3 A négy gyenge láncszem A brüsszeli Europolitics négy gyenge láncszemnek nevezte az ír Phil Hogant, a brit Lord Jonathan Hillt, a spanyol Miguel Arias Cañetét és a magyar Navracsics Tibort. A sors iróniája, hogy a bírált négyesfogat együttesen olyan területekért felel, amelyek a jövőben várhatóan egyre fontosabbá válnak. Ilyen a klíma- és energiapolitika (Cañete), az oktatás, az ifjúság (Navracsics), a pénzügyi szolgáltatások és bankunió (Hill), valamint a mezőgazdaság (Hogan); utóbbi szorosan összefügg a klímavédelemmel, az energiapolitikával, valamint az elmaradott falusias régiók felzárkóztatásán keresztül az oktatással is. Mellettük még a szocialista francia Pierre Moscovici és a liberális szlovén Alenka Bratušek számított olyan jelölteknek, akiknek a szakmaiságával kapcsolatban súlyos aggályok merültek fel. Nem szerencsés, hogy éppen azoknak a szakpolitikáknak az irányítóira zúdul össztűz, amelyek jellegükből fakadóan lehetőséget nyújtanának a nemzetállamokat meghaladó jövőkép kialakítására, az integráció elmélyítésére. Félő, hogy a személyek negatív megítélése rövidtávon óhatatlanul kiterjed az érintett szakpolitikákra is, mert a biztosok tudnak a legtöbbet tenni azért, hogy az általuk vezetett szakterületek valós tartalommal telítődjenek. Bár tudjuk persze, hogy nak szakértők, tanácsadók, lobbycsoportok a biztosok körül, de azok láthatatlanok a közvélemény számára; azokkal ellentétben a miniszterek láthatóak, ellenőrizhetőek, az ő tevékenységükön keresztül ítélik meg az adott terület sikerességét, és ezért nem lehet mellékes, hogy a biztosok milyen képet sugároznak magukról, illetve a közvélemény milyen képet alakít ki róluk. Márpedig a személyeknél a viszonyítási pont csak a korábbi, nemzetállami szintű politikusi tevékenység lehet.

4 A konzervatívok és reformerek (ECR) pártcsaládjához tartozó brit politikus Lord Jonathan Hill meghallgatása ugyanolyan végeredménnyel zárult, mint Navracsics esetében, de a média beszámolója alapján a légkör több esetben oldottabb volt, azonban a szakmai megítélésben hiányságokat fogalmazott meg a gazdasági és pénzügyi bizottság. David Cameronnal jó kapcsolatot ápoló jelölt szakmai felkészültségét többen is megkérdőjelezték, többek között Sven Giegold, német zöldpárti képviselő is. A német politikus azt is aggályosnak tartotta, hogy Nagy-Britannia bankunión kívüli státusza miatt hitelességi probléma is adódik a jelölt esetében, ahogy ő fogalmazott: A felelősségnek és a hatalomnak együtt kell járnia. Ha az Egyesült Királyság csatlakozna a bankunióhoz, akkor más lenne a helyzet. Ennek fényében és több megnyilvánulása miatt is, mint amikor szakmai kérdésekre úgy reflektált, hogy mindössze két hete volt a felkészülésre a pénzügyi szabályozás és a bankunió felelős pozíciójáért Hillnek ismételten részt kell vennie a meghallgatáson. Azonban végül Hill átment a vizsgán. Rebecca Harms, a zöldek társelnöke Hill, Cañete és Navracsics személyével kapcsolatban fogalmazott meg kritikát. A zöldek már azt is nehezményezték, hogy a klíma- és energiapolitika egy portfólióba került. Cañete komoly olajipari érdekeltségekkel rendelkezik, ez pedig összeférhetetlen a klímaügyekkel, tekintve, hogy ezen a poszton éppen a szén-dioxid emisszió elleni küzdelem lenne a biztos feladata. Ő volt a zöldek legnagyobb célpontja, furcsa módon mégis bizalmat kapott mind az ipari és energiaügyi, mind a környezetvédelmi bizottságban. Az interneten aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy ne Cañete vigye a klímaügyi portfóliót.

5 Alenka Bratusek biztosi kinevezése meghiúsult. A liberális szlovén jelölt meghallgatását követően 13-an voksoltak igennel, 112 politikus pedig elutasította a jelölt személyét. Szintén egy olyan jelöltről szó, akinek személyét már a meghallgatás előtt kritikák kisérték végig. Szlovéniában a korrupció-ellenes hatóság vizsgálatot is indított ellene, azonban a szlovén kormány egyszerre három személyt jelölt ki, köztük Bratuseket is, akit Jean-Claude Juncker választott ki, azonban lényegében a kormány vezetőjeként magát jelölte a szlovén politikus. Az EP ipari és energiaügyi és a környezetvédelmi bizottsága utasította el Bratusek személyét a két szakbizottság együttes ülésén lezajlott meghallgatás után. A zöldek és a néppártiak kevés dologban egyeztek meg, de abban igen, hogy egyik csoport sem kultiválta Pierre Moscovicit. A szocialista gazdasági és pénzügyi biztos-jelöltet Moscovicit személyét már a meghallgatás előtt éles kritikák érték, mivel Franciaország hosszú ideje nem képes teljesíteni a költségvetési előírásokat, és ez idő alatt Moscovici is pénzügyminisztere volt az országnak. A biztosi jelölt kommunikációját elsősorban ideológiai meggyőződése alkotta, hogy elkötelezettje az európaiságnak és ennek szerves részét képezi a francia, illetve a szocialista identitása is. A kritikák nem is a szemléletét érintették, hanem a szakmai rátermettségét, mint amikor a strukturális reformok hiányát, illetve azt vetették a szemére, hogy és az általa bevezettet kiigazító intézkedések ellenére sem javult Franciaország gazdasági helyzete. Liberális oldalról is neki szegezték a kérdést, hogy biztosan ő-e a legalkalmasabb erre a posztra. A francia politikus kiemelte, hogy a nominális hiány mellett fontos a strukturális átalakítások megkezdése is "A reformokhoz idő kell", összegezte a megoldásainak elképzeléseit.

6 Baloldali és zöld képviselők egy csoportja (köztük Jávor Benedek) levélben kifogásolták Navracsics Tibor jelölését, és a meghallgatás előtt arra kérték képviselőtársaikat, hogy szavazzák le a magyar jelöltet. Összesen negyvenöt kérdést kapott az EP-képviselőktől, akik közül néhányan szerették volna kellemetlen helyzetbe hozni a biztos-jelöltet. A magyar ellenzékből egyedül az Együtt-PM-ben politizáló Jávor Benedek kapott lehetőséget a kérdezésre. Navracsics a következőkkel indította előadását: tudom, hogy a magyar-európai viszony nehéz időszakon ment át". Ezután a biztos-jelölt megtartotta tizenöt perces expozéját. Navracsics, mint kifejtette, el akarja érni, hogy az oktatás az európai fejlesztés szíve legyen. Az alábbi célokat fogalmazta meg: nyomásgyakorlás a kormányokra, hogy fektessenek be az európai oktatásba, a kulturális sokszínűség fenntartása, az egyetemek fejlesztése, a társadalom és egyetemek közötti kapcsolatok megszilárdítása, az ifjúsági munkanélküliség elleni küzdelem. Hozzátette, hogy az Erasmus+ az integráció egyik legsikeresebb programja. Navracsics Tibort szembesítették a médiatörvénnyel. A jelölt azzal ütötte el a kérdést: a médiatörvény tekintetében konszenzusos döntés született. Teljes mellszélességgel kiállok a sajtó szabadsága mellett" jelezte a magyar jelölt. Liberálisként beszél, de otthon nem liberálisként működik" vetette fel egy kérdező, aki szerint nem gyakorolhatná szabadon újságírói hivatását, civil szervezet tagjaként félnie kellene a kormánytól Magyarországon. Az ön országában megfélemlítik a civil szervezeteket. Hogyan képzeli el, hogy működő munkakapcsolatot épít velük európai szinten?" kérdezte az olasz szélsőbaloldali Curzio Maltese.

7 A médiatörvény mellett a másik rázós téma a civil szervezetekkel szemben megfélemlítés ügye volt. Navracsics a legtöbb válaszát arra a gondolatra fűzte föl, hogy a legfontosabb európai érték a tárgyalásra való képesség, az egyetértés keresése. Óriási probléma, hogy a magyar fiatalok elmennek a jobban fizető országokba - mondta a biztos-jelölt. - Különösen ott nagy a probléma, ahol költségigényes az oktatás." állította határozottan. Navracsics elmondása szerint tudta, hogy a hallgatói szerződés nem jó megoldás, de legalább rugalmas a törvény. A biztos-jelölt kényszer szülte megoldásnak nevezte a magyar törvényt. A kérdés azért került szóba, mert mindez ellentétes a munkaerő szabad vándorlásának európai elvével. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő így foglalta össze a vita tanulságait: Ön építője volt a mostani magyar rendszernek, amely korlátozta az alapjogokat, a bíróságok függetlenségét." Navracsicsot szembesítették Orbán szavaival. Azt várom, hogy a magyar biztos a magyar kormány érdekeit képviselje majd Brüsszelben" - idézték a magyar miniszterelnököt. Kérdésem, hogy Orbán nem érti az Uniót, vagy Navracsics úr nem akarja majd betartani a biztosi kötelezettségeit?" Navracsics azzal kerülte ki a kínos kérdést, hogy csak a saját szavaiért felel. Elmondta, hogy független és lojális biztos lesz, tudja a jogait, és kötelességeit. "Egy biztos nem szolgálhat nemzeti érdeket, csak közösség érdekben tevékenykedhet." 14-en szavaztak Navracsics kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és uniós polgári biztosi feladatra való jelölése ellen, 12-en mellette, 1 képviselő pedig tartózkodott. Sokáig lehetett hallani, hogy Navracsicsot esetleg űrügyi biztossá nevezik ki, ám végül a volt külügyminiszter egy soványabb portfóliót nyert el. Meghagyták számára az oktatás és kultúra ügyét, de Dimitrisz Avramopulosz kapta meg végül az uniós állampolgársági ügyeket.

8 Egyéb rázós biztos-jelöltek Az osztrák politikus Johannes Hahn jelenleg még a regionális politikáért felelős EUbiztos új pozíciót tölt be a meghallgatás után, amelyik a szomszédságpolitikát és bővítést foglalja magába. Kifejtette a csatlakozás feltétele a jogállamiság, a demokratikus intézményrendszer, az alapvető jogok tiszteletben tartása, valamint a versenyképesség. Az EU-Törökország tárgyalással, Szerbiával és Montenegróval kapcsolatban is kifejtette, hogy reálisan nézve az öt év végére egyik tagjelölt sem lesz teljes jogú tagja a közösségnek. Hahn a meghallgatás alatt kitért az EU-orosz viszonyra: szerinte amíg nem áll helyre Ukrajna területi integritása, nem nyitnak Oroszország felé. A meghallgatás után a Néppárt (EPP) és a Szocialisták és Demokraták (S+D) frakciója egyaránt nyilatkozatban támogatták a jelöltet, a Néppárt szerint az osztrák biztos-jelölt felkészültséget és elkötelezettséget mutatott. A román Corina Cretu regionális fejlesztésért biztos-jelölt meghallgatásán kiemelte a kohéziós politika válságkezelésben betöltött szerepét. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az uniós költségvetésből származó bevételeket hatékonyan kell felhasználni, hogy a legnagyobb pozitív gazdasági hatást lehessen elérni. Klaus Johannis és Vasile Blaga, a Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) két társelnöke úgy vélte, a jelölt európai uniós biztossá való jelölése törvénytelenül történt. Érvként azt hozták fel, hogy a hatályos törvények értelmében a jelöltet előbb a román parlament illetékes szakbizottságainak is meg kellett volna hallgatniuk.

9 A meghallgatás eredménye Végül október közepén felállt a Juncker-bizottság. Csak Alenka Bratusek biztosjelölt esett ki. A biztosi területekben voltak kisebb-nagyobb változások. Navracsics esetében a változásról már írtunk. Avramopulosz feladatköre jelentősen kibővült: átvette Navracsicstól az állampolgárságot, valamint a sport területét (noha, szigorúan szakpolitikai szemmel nézve, ennek a területnek inkább az oktatáshoz köze). A Juncker-bizottság 423 igennel, 209 nem és 67 tartózkodás mellett áll fel. Említésre méltó, hogy az első Barroso-bizottságot annak idején alig valamivel több voksot kapott (449 igen, 149 nem és 82 tartózkodás). A három legnagyobb frakció, a néppártiak, a szocialisták és a liberálisok nagyjából konszenzussal megállapodtak. Ám a zöld frakcióvezető, Rebecca Harms közölte, hogy nem fogja támogatni a bizottságot.

10 A bizottság karaktere Egy korábbi tanulmányban feszegettük azt a problémát, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjának betöltésére az esélyes személyek a Benelux-államokból és Németországból érkeznek, ez pedig felveti, hogy egy Benelux-német zenekar húzza a muzsikát az Európai Unióban. A Bizottság többi tagjának esetében nem áll fenn ez az aránytalanság, hiszen valamelyik biztos révén mindegyik tagállam képviselteti magát Európa kormányában. A biztos-jelöltek között egyaránt találhattunk olyanokat, akik elsősorban politikusok, azon belül szakpolitikusok (az adott portfólió szakértői) vagy pártpolitikusok, és olyanokat, akik a gazdasági vagy tudományos életből érkeztek a politikába. Az utóbbiak közé tartozik a spanyol Cañete, az osztrák Hahn, a portugál Moedas, a szlovák Šefčovič, a szlovén Bulc, vagyis a biztosok 18%-a. A többiek mindvégig hivatásos politikusként tevékenykedtek. Míg a jelöltek nagy része kezdőnek számít, addig nak olyanok, akik már a Barroso-bizottságnak tagjai voltak, és volt alkalmuk beletanulni a biztosi feladatba. Ilyen régi motoros a bolgár Georgieva, a német Oettinger, a svéd Malmstörm és az osztrák Johannes Hahn, tehát az összes jelölt 11%-a. A bal- és jobboldali biztosok számának megállapítása nem könnyű feladat, már csak azért sem, mert nem minden országban értik ugyanazt a bal- és jobboldal alatt (nem beszélve, hogy legalábbis

11 elvileg a politikai preferencia irreleváns az európai biztosi funkció ellátása szempontjából). A jobboldali jelző annyiban félrevezető, hogy egy biztos Hill nem az Európai Néppárt, hanem az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetsége tagja. A biztosok 50%-a jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártban politizál, 32%-a a szocialista, szociáldemokrata pártokban és 18%-a a liberális pártokban. A Juncker-bizottság tehát egyértelműen jobbközép többséggel rendelkezik. Feltűnő, és bizonyos szempontból meglepő, hogy egyetlen zöld politikus sem kapott jelölést a bizottságba. Ami a nemi megoszlást illeti, az Európai Parlament képviselői nem vitte túlzásba, hogy ügyeljenek az arányokra: a biztosok 32%-a nő. A második Barroso-bizottsághoz képest ez halvány előrelépés: ott 27% volt a nők aránya, igaz, abban a bizottságban működése alatt 33 személy fordult meg. A biztosok 21%-a foglalkozott már miniszterként azzal a szakterülettel legalábbis érintőlegesen, amelyiket a biztosi hatáskörbe tartozik. Feltűnő, hogy olykor milyen logikátlan módon jelöltek személyeket. Például Karmenu Vella máltai biztos kapta a környezetvédelem, tengeri ügyek és halászat kérdését, noha ezzel soha korábban nem foglalkozott. Málta tengeri országként persze érdekelt ebben a szakpolitikában, de ez még nem jelenti, hogy Vella személyesen érdeklődik a téma iránt. Vella kaphatta volna a közszolgáltatások, az ipar vagy a turizmus kérdését is, ugyanis mindhárom

12 poszton volt már miniszter. Hasonlóan, Málta érintett más témákban is, például a turizmusban, de akár az oktatás vagy a migráció kérdésében is. Avramopulosz turisztikai miniszteri, egészségügyi és szociális, majd nemzeti védelmi miniszteri és athéni polgármesteri háttérrel bármi lehetett volna. Kérdés, miért éppen állampolgársággal és migrációval foglalkozik persze, a kérdés költői, Görögország igencsak érintett a migráció kezelésében, hiszen három országgal határos, amelyik egyelőre nem EU-tag (Albánia, Macedónia, Törökország), nem beszélve földrajzi fekvéséről (Kis-Ázsia közelsége). Věra Jourová regionális fejlesztéssel foglalkozott korábban, ami ugyan nem áll távol a fogyasztóvédelemtől és a nemi egyenlőségtől, de magától értetődően nem is következnek belőle. Úgy látszik, az Európai Bizottság abban a filozófiában leledzik, hogy aki jó vezető, az bármely poszton helyt áll. Phil Hogan, Johannes Hahn és Pierre Moscovici azok, akik a legjobb helyen nak, akiknek az esetében a miniszteri tapasztalat és a biztosi hatáskör szerencsésen találkozik egymással. Juncker nevetve mondta, hogy nem diktátornak készül, és nem vakfegyelmet vár el a biztosoktól. De hangsúlyozta, hogy az új bizottságnak politikusabbnak kell lennie, mint amilyen az elődje, a második Barroso-bizottság volt.

13 Konklúzió Magyarország európai utat mutat? A jelöltekkel és a portfóliókkal szemben számos kritika fogalmazódott meg. Sokan bírálták a portfóliók összevonását (leginkább a klíma- és energiapolitika integrálását). Egy jelölt elbukott a vizsgán, ami ne szépítsünk kínos a jelölő szlovén kormány számára. Felvetődik a kérdés, hogy vajon minden tekintetben megfelelő-e a biztosok személyének kiválasztási módja. Mi úgy gondoljuk, hogy nem. Alternatívaként egy kétlépcsős kiválasztási folyamatot javasolnánk. A jelölt-kiválasztás módjának hatékonyságát növelné, ha a nemzetállami kormányok mindegyike nem egy, hanem három biztos-jelöltet nevezne meg, és ezek közül a személyek közül az Európai Parlament illetékes szakbizottsága választaná ki szigorúan szakmai kritériumok alapján azt a személyt, akit a legalkalmasabbnak tart a posztra, majd az ő elképzeléseit, terveit meghallgatná. A magyar történelem is nyújt példát erre a megoldásra: a dualizmus ( ) idején Budapest főpolgármesterét a főváros közgyűlése választotta meg három személy közül, akiket a király, Ferenc József jelölt, a belügyminiszter előterjesztésére. Ez azt is jelentette, hogy a székesfőváros vezetője kevésbé függött a kormánytól, mint a megyékben a főispán, aki ténylegesen a mindenkori kormány eszköze volt. Az Európai Bizottság esetében ez úgy nézne ki, hogy a kormányok által jelölt személyek közül az Európai Parlament illetékes szakbizottsága választaná ki a biztosjelöltet három jelölt közül. Ezután következne a második lépcsőben a jelölt meghallgatása. Ezen a fórumon a jelölt kifejthetné, milyen elvek mentén képzeli el a biztosi munkát, milyen intézkedéseket látna helyesnek. A szakbizottság felmérhetné a jelölt szakmai kompetenciáit, jártasságát az adott szakterületen. Amennyiben az illető mégsem felelne meg, akkor még mindig lehet választani a maradék két jelöltből.

14 Ennek a kétlépcsős folyamatnak az előnye a jelenlegi rendszerrel szemben az, hogy szakmailag mélyebb merítést tenne lehetővé; gyengítené a kontraszelekciót, és emelné a biztosok szakmai színvonalát, továbbá elejét venné a kínos incidenseknek, a Bizottság szakmai lejáratódásának. Mivel a jelölteknek versenyezniük kellene egymással, kénytelenek lennének komolyan venni a feladatukat és konkrét elképzelésekkel megjelenni az illetékes bizottság előtt. Megfontolandó, hogy az egy területre pályázó biztos-jelöltek még a szakbizottság előtti megmérettetésüket megelőzően egy televíziós vitában is összemérjék szakmai tudásukat és rátermettségüket. A Méltányosság Politikaelemző Központ korábban ajánlatot tett az Egyesült Államokban bevett előválasztás (primary) intézmények magyarországi bevezetése mellett, angol, francia és német minták alapján. Nemzetállami szinten a biztosjelöltek televíziós vitái az előválasztások gyakorlóterepei lehetnének. Például lehetőséget kellene adni az állampolgároknak, hogy maguk is kifejezzék véleményüket egyik vagy másik jelölt személyéről és programjáról. Ennek előnye lehetne, hogy az állampolgárok jobban bevonódnának az Európai Bizottság tagjainak jelöltállítási folyamatába, és ez csökkenthetné az Európai Bizottsággal szembeni bizalmatlanságot, az állampolgárok megismernék az Európai Bizottság működését, tehát az uniós politikai szocializáció szempontjából is hasznos lenne. Végső soron a biztos-jelölteknek meg kellene tanulniuk, hogyan tudják elképzeléseiket, koncepciójukat olyan módon kommunikálni, hogy az a polgárok számára is érthető legyen, anélkül, hogy lemondanának a szakmaiság kritériumáról.

15 A biztosokról röviden Az alábbiakban röviden bemutatjuk a biztosokat, akik kevéssé ismertek Magyarországon, ám nem árt tudatosítani, hogy a jövőben az ő kezükben lerakva tízmillió magyar állampolgár sorsa is

16 Jyrki Katainen Kristalina Georgieva Frans Timmermans 1961-ben született. A liberális, majd szocialista pártban politizáló Frans Timmermans egyike a legfelkészültebb jelölteknek. A holland Balkenende-kormányban európai ügyekért felelős államtitkári ( ), majd a Rutte-kormányban külügyminiszteri pozíciót töltött be (2012 ) óta tagja a képviselőháznak. Korábban a külügyminisztérium integrációs osztályán dolgozott, majd 1990-ben a Moszkvába akkreditált nagykövet helyettes titkára lett. Alelnök Területe: nemzetközi kapcsolatok, minőségi jogalkotás Balközép 1953-ban született. Szófiában szerzett politikai gazdaságtani és szociológiai diplomát. Diplomamunkáját az amerikai környezetvédelmi politika és a gazdasági növekedés összefüggéséről írta. A Világbankban dolgozott 1993 és 2010 között, a szervezet környezetvédelmi osztályának a vezetője lett között a Világbank oroszországi képviselője volt. A bolgár környezetvédelmi közgazdász tagja volt a második Barroso-bizottságnak ( ) is, mint nemzetközi együttműködésért, humanitárius segélyezésért és válságkezelésért felelős biztos. Alelnök Területe: költségvetés és emberi erőforrások jobbközép 1971-ben született. Finnország volt miniszterelnöke a konzervatív, jobbközép Nemzeti Koalíció elnöke. Diplomáját politikatudományból szerezte Tampere egyetemén. Politikusi pályáját 1993-ban kezdte városi tanácsosként ben parlamenti képviselővé választották között a pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes posztot is betöltötte között Finnország miniszterelnöke. Kormányzása idején egy hat pártból álló, igencsak változatos összetételű a szociáldemokratáktól a zöldeken át a svéd kisebbség liberális színezetű pártjáig húzódó koalíció élén egyensúlyozott. Ez a kormány sok szempontból elutasította a brüsszeli politikát, például elvetette az európai tranzakciós adó bevezetését; otthon és külföldről is kritikákat kapott, hogy nem kerül sor a strukturális reformokra. A Katainen-kormány a finn hagyományok és konszenzus szellemében jelentős összegeket költött az oktatás fejlesztésére. Alelnök Területe: munkahelyteremtés, növekedés, beruházások és versenyképesség jobbközép

17 Neven Mimica Vytenis Povilas Andriukaitis Vladis Dombrovskis 1971-ben született, lengyel ősökkel rendelkezik. A rigai egyetemen mérnökigazdasági diplomát szerzett között asszisztensként dolgozott a mainzi egyetem fizikai intézetében. A lett politikus, aki a jobbközép Új Korszak Pártban politizál, között Einars Repše kormányában pénzügyminiszterként tevékenykedett, között Lettország miniszterelnöke. Dombrovskis miniszterelnökségének a rigai szupermarket épületének összeomlása vetett véget, ami 54 ember halálát okozta. Az ügy Dombrovskis lemondásához vezetett. Alelnök Területe: euró és szociális párbeszéd Jobbközép 1951-ben született. Orvosi diplomát szerzett a kaunasi egyetemen. Az egészségügyért és élelmezésért felelős biztosi posztra jelölt litván Andriukaitis a tudományos világból érkezett. Eredeti foglalkozására nézve fizikus. A Kaunasi Egészségügyi Egyetemen szerzett orvosi diplomát, emellett történelem és politikatudományi diplomával is rendelkezik előtt tagja volt a szovjetellenes mozgalomnak között a litván Szociáldemokrata Párt elnöki tisztét töltötte be között a litván parlament házelnökeként tevékenykedett decemberétől egészségügyi miniszter. Területe: egészségügy, élelmiszerügy balközép 1953-ban született. A diplomáját közgazdaságtanból szerezte a zágrábi egyetemen. A horvát politikus külügyekkel foglalkozott, egyebek között szolgált ankarai és kairói nagykövetként is tól a horvát parlament tagja. Európai integrációs miniszteri posztot töltött be ( ), 2008-tól a horvát parlament európai integrációért felelős bizottságának az elnöke, től a horvát parlament bel-, kül- és Európa-politikáért felelős miniszterelnökhelyettese, majd 2013-tól a fogyasztóvédelemért felelős biztos az Európai Bizottságban. Területe: nemzetközi együttműködés és fejlesztés balközép

18 Johannes Hahn Miguel Arias Cañete Andrus Ansip 1956-ban született. A tartui egyetemen szerzett vegyészi diplomát előtt a Kommunista Párt tagja volt ban Tartu polgármesterévé választották. Andrus Ansip a klasszikus liberális arculatú Észt Reformpárt és az Európai Parlamentben a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért frakció tagja. Gazdasági ügyekért és kommunikációért ( ) felelős miniszter volt, majd észt miniszterelnök ( ). Kormányon a szociáldemokratákkal kormányzott közösen. Elkötelezett a kisebbségvédelem ügyéért, legalábbis erre utal, hogy legutóbb felszólalt az iraki és szíriai kérdésben, s követelte a szunnita szélsőségesek által üldözött vallási csoportok védelmét. Alelnök Terület: digitalizált egységes piac liberális 1950-ben született, spanyol arisztokrata családban. Jezsuita egyetemen tanult, ahol jogtudományt hallgatott. A jobbközép Néppárt tagja, mezőgazdasági, élelmezési és környezetvédelmi miniszter ( ) ban a cádízi egyetemen jogprofesszorrá nevezték ki. Az andalúz parlament tagja ( ), majd 1999-ig az Európai Parlamentben tevékenykedett a mezőgazdasági és regionális politikai bizottság tagjaként. Felesége révén is szorosan kötődik az andalúziai arisztokráciához. Akárcsak Hogan, Arias is a Juncker-bizottság gyenge pontja a politikus pénzügyei miatt. Emellett többen különösnek, a zöldek egyenesen felháborítónak találták, hogy egy olyan embert bíznak meg az európai szintű klímavédelemmel, aki az olajiparban is érdekeltséggel rendelkezik. Cañete elfogadta e kritika jogosságát, s sietve túladott azokon a részvényeken, amelyeket két olajtársaságban birtokolt. Területe: klíma- és energiapolitika jobbközép Technokrata 1957-ben született. A bécsi egyetemen szerzett doktori fokozatot. Politikusi pályáját az Osztrák Néppárt ifjúsági szervezetében kezdte ben a Néppárt bécsi szervezetének titkára lett, majd 1996-ban a bécsi városi tanács képviselőjévé választották. Közben a Novomatic nevű cégnél dolgozott től a Néppárt bécsi csoportjának a vezetőjévé választották től a tudományért és kutatásért felelős szövetségi minisztériumban dolgozott. Johannes Hahnnak ez lesz a második ciklusa az Európai Bizottságban, mivel 2010-től kezdve a regionális politikáért felelős biztosi posztot töltötte be óta az Osztrák Néppárt bécsi szervezetének az elnöke ben plágiumbotrányba keveredett, megvádolták azzal, hogy diszszertációja több lapját máshonnan vette át. Területe: európai szomszédságpolitika és EU-csatlakozási tárgyalások jobbközép

19 Dimitrisz Avramopulosz Maroš Šefčovič Günther Oettinger 1953-ban született. Diplomáját a tübingeni egyetemen szerezte jogtudományból és közgazdaságból. A kereszténydemokrata német politikus rendelkezik tapasztalattal az Európai Bizottság működéséről, hiszen tagja volt José Manuel Barroso kormányának is. Pályáját a CDU ifjúsági szervezetének tagjaként kezdte: között az ifjúsági szervezet baden-württembergi csoportjának volt a vezetője ben beválasztották a Baden-Württembergi tartományi gyűlésbe között a Kereszténydemokrata Unió baden-württembergi szervezetének lett az elnöke, között pedig a tartomány miniszterelnöke. A második Barroso-bizottságban energiaügyi biztos volt ( ). Területe: digitális gazdaság és társadalom Jobbközép 1966-ban született. Az energiaunióért felelős szlovák politikus Szlovákia korábbi izraeli nagykövet volt. A Barroso-bizottságban között egy mega-posztot vitt, amelybe az oktatás, az ifjúság, a szállítás és a kultúra témaköre tartozott ben a nemzetközi kapcsolatokért felelt, majd 2012-ben megkapta az egészségügyért és a fogyasztási politikáért felelős biztosi posztot is. Alelnök Területe: energiaunió balközép Technokrata 1953-ban született. A migrációért és honosítási ügyekért felelős Avramopulosz változatos politikusi pályát mondhat magáénak. Katonai pályán indult, a görög légierőnél szolgált. A jobbközép, konzervatív Új Demokrácia párt tagja között Athén polgármestere volt. A 2000-es években állt a turisztikai ( ), az egészségügyi és szociális ( ), a nemzetvédelmi ( , ), valamint a külügyi tárca ( ) élén óta az Új Demokrácia párt elnökhelyettese. Területe: migráció, honosítási ügyek és állampolgárság Jobbközép

20 Phil Hogan Corina Creţu Federica Mogherini 1973-ban született. A bizottság legkevesebb szakmai előélettel rendelkező tagja ban az olasz kommunista ifjúsági mozgalomban tevékenykedett. Az Olasz Kommunista Párt szétválását követően a Fiatal Baloldal szövetséghez tartozott ben tagja lett a Baloldali Demokraták nemzeti tanácsának tól a párt külügyi bizottságának a vezetője ben a megalakuló balközép Demokrata Pártban a vezető testület tagja lett februárjában Emilia- Romagna tartomány egyéni választókerületében választották meg óta Mattio Renzi kormányának a külügyminisztere. Alelnök Területe: kül- és biztonságpolitika balközép 1967-ben született. A román Szociáldemokrata Párt tagja ben szerezte a diplomáját kibernetikából. Közgazdászként, újságíróként és politikai kommentátorként dolgozott között elnöki tanácsadóként és elnöki szóvivőként tevékenykedett ben a jordániai kormány meghívására részt vett egy szóvivői tréningen Irakban január 1-jétől az Európai Bizottság tagja tól a Szociáldemokrata Párt alelnöke. Területe: regionális fejlesztés balközép 1960-ban született. Oktatástudományból szerzett diplomát. Phil Hogan az egyik legnagyobb ír párt, a Fine Gael soraiban politizál. A három nagy párt által dominált ír pártrendszerben a Fine Gael a jobbközép pozíciót foglalja el, identitásában a kontinentális kereszténydemokrata pártokhoz áll közel, ennek megfelelően az Európai Néppárt tagja. Hogan több miniszteri posztot is betöltött az ír kormányokban között szenátor, között képviselő, között a környezetvédelemért, közösségért és helyi önkormányzatért felelős miniszteri tárca birtokosa. Terület: mezőgazdaság, vidékfejlesztés jobbközép

21 Marianne Thyssen Pierre Moscovici Violeta Bulc 1964-ben született. Alapítója és tulajdonosa a Vibacom Ltd.-nek, kutatási területe a fenntartható fejlődés, az organikus növekedés és az innovatív ökoszisztémák. Az egyik legkevesebb politikai előélettel rendelkező biztos-jelölt. Szlovén mérnök és politikus, a Miro Cerar vezetésével 2014-ben felálló kormányban miniszterelnök-helyettes. Jelenleg is a Miro Cerar Pártja nevű politikai szervezetben tevékenykedik. Terület: közlekedés liberális Technokrata 1957-ben született. A francia Szocialista Párt tagja. Közgazdaságtanból és filozófiából szerzett oklevelet. A Kommunista Liga tagja volt, majd csatlakozott a Szocialista Párthoz ban a Lionel Jospin vezette kormány oktatásügyi minisztériumában dolgozott. Ő vezette a közszolgálat modernizációjáért és a pénzügyi finanszírozásért felelős osztályt ( ) és 1997 között az Európai Parlament tagja és 2004 között Franché-Comté régió tanácsának tagja. Európai ügyekkel foglalkozó miniszter ( ), Jean-Marc Ayrault miniszterelnök kormányának pénzügyi és gazdasági minisztere ( ). Terület: pénzügy balközép 1956-ban született. Diplomáját jogtudományból szerezte, belgiumi flamand politikus, a Kereszténydemokrata és Flamand nevű jobbközép párt tagja. Az egyetemi szférában dolgozott ben került be az Európai Parlamentbe. Az Európai Néppárt női alelnöke volt. Két évig a Kereszténydemokrata és Flamand pártelnöki tisztét töltötte be ( ). Helyettesként részt vesz az EU-Ukrajna Parlamenti Együttműködési Bizottság munkájában. A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság helyettese, az EU-Ukrajna Parlamenti Együttműködési Bizottság tagja és az EU-Törökország csatlakozási tárgyalásokról folytatott bizottság helyettese. Területe: foglalkoztatás, szociális ügyek, munkavállalói készségek és mobilitás jobbközép

22 Navracsics Tibor Elżbieta Bieńkowska Cecilia Malmström 1968-ban született. Irodalomtudományból szerzett doktori oklevelet ben került be először a parlamentbe től a svéd Nemzetközi Ügyek Intézetében dolgozott. Európai uniós ügyekért felelős miniszteri pozíciót töltött be a svéd Friedrik Reinfeldt jobbközép kormányában ( ). Kevesen tudják, hogy Malmström pályafutása rendelkezik magyar és horvát vonatkozásokkal. Tagja volt a Magyar- és Horvátországra delegált parlamenti bizottságnak. A Liberális Párt-Néppárt színeiben politizál. Ösztönözte az euró bevezetését az országában ben a José Manuel Barroso által vezetett Európai Bizottság tagja volt. Területe: kereskedelem liberális 1964-ben született ben keleti nyelvtudományból szerzett diplomát a krakkói Jagelló Egyetemen. Pályáját a katowicei városi tanácsban kezdte el, a gazdasági ügyekért felelős osztály vezetője volt. Később Szilézia tartomány regionális osztályának volt a vezetője. A jobbközép, konzervatívliberális Tusk-kormány regionális fejlesztési minisztere ( ), infrastrukturális és fejlesztési ügyekkel foglalkozó miniszter ( ), tól pedig miniszterelnök-helyettes. Magát technokrataként jelöli, ami pozitív és negatív kicsengést is kaphat: a technokrata jelző felfogható a pártok bírálataként, de éppígy a szociálisan érzéketlen szinonimájaként is. Területe: belső piac, ipar, vállalkozás jobbközép Navracsics Tibor 1966-ban született Veszprémben, horvát származású családban ben PhD fokozatot szerzett politikatudományból között a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője volt között a Fidesz frakcióvezetője, között miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter június 6 és szeptember 22 között Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Navracsics Tibor tehát szintén azok közé a biztosok közé tartozik, akik a tudományos életből érkeztek a politikába, de nem az európai politikába oda már hivatásos politikusként érkezik. Korábban nem foglalkozott azzal a portfólióval, amelyet kapott a Junckerbizottságban (az oktatás és kultúra kérdése), de tény, hogy felsőoktatási tapasztalata. Területe: kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügy jobbközép

23 Karmenu Vella Margharete Vestager Věra Jourová 1964-ben született. Eredeti foglalkozása szerint ügyvéd és üzletasszony. Třebíč városának önkormányzati képviselőjeként kezdte politikai pályáját, ezen a poszton dolgozott között, majd Vysočina régió önkormányzati tanácsában tevékenykedett. Jourová azon biztosok közé tartozik, akiknek az adott területen sokéves szakmai tapasztala január 1-jétől Bohuslav Sobotka kormányában a regionális fejlesztésért felelős miniszteri hivatalt tölti be. Területe: jogérvényesülés, fogyasztópolitika és a nemek közötti esélyegyenlőség liberális 1968-ban született. Közgazdász végzettséggel rendelkezik. A dán szociálliberális Radikális Venstre pártban politizál. 21 évesen a párt felügyelőbizottságának a tagjává választották. Politikusi pályája során változatos posztokon szolgált: között egyházi ügyekkel foglalkozó miniszter, között oktatási miniszter, között gazdasági és belügyminiszter, dán miniszterelnök-helyettes. Területe: európai versenyjog liberális 1950-ben született. A máltai politikus a Munkáspártban tevékenykedik. Végzettségére nézve építész, egyetemi tanár. Politikai szocializációját 1968-ban a Munkáspárt ifjúsági szervezetében kezdte. Képviselővé választása előtt nem töltött be jelentős pártfunkciókat ben elnöke lett a Máltai Török Üzleti Tanácsnak és 2013 között kinevezték a Vodafone Máltai Tanácsának az elnökévé ben felügyelte a Munkáspárt választási programjának a kidolgozását. Területe: környezetvédelem, tengerészeti ügyek és halászat jobbközép

24 Carlos Moedas Christos Stylianides 1958-ban született. A ciprusi politikus, a konzervatív, keresztényszocialista Demokratikus Gyülekezet tagja a hosszú politikai előélettel rendelkező biztos-jelöltek sorát bővíti ben kormányzati szóvivőként tevékenykedett között tagja volt a ciprusi képviselőháznak között ismét kormányzati szóvivőként tevékenykedett, ebben a minőségében kidolgozta a kormányzati kommunikációs stratégiát és felügyelte a sajtó és információs hivatalt. Terület: humanitárius segítségnyújtás és válságkezelés jobbközép A portugál politikus karrierje is elsősorban szakmai, nem pedig politikusi. Diplomáját a Harvard Egyetem üzleti tanulmányok szakán szerezte. Több banknál dolgozott (Golden Sachs, Eurohypo). A politikusi pályán az euróövezeti válság indította el, ekkor a Portugál Szociáldemokrata Párt gazdaságkutató egységének a koordinátorává nevezték ki ben miniszterelnökségi államtitkári kinevezést kapott. Területe: kutatás, tudomány, innováció jobbközép Technokrata

EUCO 199/14 PGI 2B. Európai Tanács Brüsszel, 2014. október 22. (OR. en) EUCO 199/14 INST 489 CO EUR 15

EUCO 199/14 PGI 2B. Európai Tanács Brüsszel, 2014. október 22. (OR. en) EUCO 199/14 INST 489 CO EUR 15 Európai Tanács Brüsszel, 2014. október 22. (OR. en) EUCO 199/14 INST 489 CO EUR 15 JOGI AKTUSOK Tárgy: AZ EURÓPAI TANÁCS HATÁROZATA az Európai Bizottság kinevezéséről EUCO 199/14 AZ EURÓPAI TANÁCS HATÁROZATA

Részletesebben

Szekrényes Éva A 2014 és 2019 közötti Európai Bizottság megalakulása

Szekrényes Éva A 2014 és 2019 közötti Európai Bizottság megalakulása Szekrényes Éva A 2014 és 2019 közötti Európai Bizottság megalakulása 1 Az új bizottság megalakulásának intézményi feltételei 11 Az Európai Bizottság elnökjelöltjének kiválasztása Az európai parlamenti

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/19770. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, és másrészről Mongólia közötti partnerségi és együttműködési keretmegállapodáshoz, a Horvát Köztársaság

Részletesebben

Az EU intézményrendszere

Az EU intézményrendszere Az EU intézményrendszere 2018. November 08. EU Parlament EU Tanácsa EU Bizottság 1 http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0049_27_angol_nyelvu_jogi_okiratszerkesztes_es _targyalas/5826/index.html

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/19768. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről az Üzbég Köztársaság közötti partnerséget létrehozó partnerségi és együttműködési

Részletesebben

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220)

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Integrációtörténeti áttekintés Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet - 1950 május 9. Schuman-terv Szén-és

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/19761. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, és másrészről a Fülöp-szigeteki Köztársaság közötti partnerségi és együttműködési keretmegállapodáshoz

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y W e r b ő c z y - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi

Részletesebben

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin Az EU közjogi alapjai 2017. 03. 13. Gombos Katalin 2017. 03. 13. 1 Csatlakozás Csatlakozások: Északi kibővülés Déli kibővülés Volt EFTA-államok Keleti kibővülés Horvátország Gombos Katalin 2017. 03. 13.

Részletesebben

ÚJ EURÓPAI BIZOTTSÁG: A KONTINENS BIZTONSÁGOS JÖVŐJÉNEK MEGTEREMTÉSÉBEN KAPHAT KULCSSZEREPET MAGYARORSZÁG ÉS A KÖZÉP-EURÓPAI RÉGIÓ DÁTUM:

ÚJ EURÓPAI BIZOTTSÁG: A KONTINENS BIZTONSÁGOS JÖVŐJÉNEK MEGTEREMTÉSÉBEN KAPHAT KULCSSZEREPET MAGYARORSZÁG ÉS A KÖZÉP-EURÓPAI RÉGIÓ DÁTUM: ÚJ EURÓPAI BIZOTTSÁG: A KONTINENS BIZTONSÁGOS JÖVŐJÉNEK MEGTEREMTÉSÉBEN KAPHAT KULCSSZEREPET MAGYARORSZÁG ÉS A KÖZÉP-EURÓPAI RÉGIÓ DÁTUM: 2019.09.20. Juncker von der Leyen: politikai hangsúlyváltás várható?

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/20376. számú törvényjavaslat az Európai Unió és tagállamai, valamint a Moldovai Köztársaság között a közös légtér létrehozásáról létrejött megállapodásnak a Horvát Köztársaság Európai

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! 2011. február 9. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár, Jean Monnet professzor Az EU előtti kihívások és a magyar elnökség előadását hallhatják! Az EU előtti kihívások és a magyar

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/20378. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Grúzia között a közös légtér létrehozásáról szóló megállapodásnak a Horvát Köztársaság Európai

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/19769. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről az Orosz Föderáció közötti partnerség létrehozásáról szóló partnerségi és együttműködési

Részletesebben

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás Az Európai Unióról dióhéjban Továbbtanulás, munkavállalás Dorka Áron EUROPE DIRECT - Pest Megyei Európai Információs Pont Cím: 1117 Budapest Karinthy F. utca 3. Telefon: (1) 785 46 09 E-mail: dorkaa@pmtkft.hu

Részletesebben

EU közjog. dr. Szegedi László dr. Kozák Kornélia október 2.

EU közjog. dr. Szegedi László dr. Kozák Kornélia október 2. EU közjog dr. Szegedi László dr. Kozák Kornélia 2017. október 2. I. Az Európai Unió Tanácsa II. A Tanács feladatai III. Coreper I. Az Európai Unió Tanácsa I. Az Európai Unió Tanácsa a tagállamok 1-1 miniszteri

Részletesebben

MELLÉKLET JEGYZŐKÖNYV. a következőhöz: A Tanács határozata

MELLÉKLET JEGYZŐKÖNYV. a következőhöz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.2.26. COM(2014) 101 final ANNEX 1 MELLÉKLET JEGYZŐKÖNYV a következőhöz: A Tanács határozata az egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről az Orosz

Részletesebben

Kérdések és válaszok: A Juncker-Bizottság

Kérdések és válaszok: A Juncker-Bizottság EURÓPAI BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓ Brüsszel, 2014. szeptember 10. Kérdések és válaszok: A Juncker-Bizottság Jean Claude Juncker, a Bizottság megválasztott elnöke a mai napon bejelentette, hogyan oszlanak meg

Részletesebben

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG,

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG, JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ, AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ ÉS AZ EURÓPAI ATOMENERGIA-KÖZÖSSÉGET LÉTREHOZÓ SZERZŐDÉSHEZ CSATOLT, AZ ÁTMENETI RENDELKEZÉSEKRŐL SZÓLÓ

Részletesebben

Magyarország Európa politikája

Magyarország Európa politikája Magyarország Európa politikája Dr. Molnár Balázs, európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár Merre tovább Európa? Körkép 60 évvel a Római Szerződés aláírása után c. konferencia 2017. Március

Részletesebben

Jegyzőkönyv az ír népnek a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos aggályairól

Jegyzőkönyv az ír népnek a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos aggályairól 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 24 Protokoll in ungarischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 A TAGÁLLAMOK KORMÁNYAI KÉPVISELŐINEK KONFERENCIÁJA Brüsszel, 2012. május 14. (OR. en) CIG

Részletesebben

Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal

Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal 23. Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal Egység a sokféleségben - 2008 a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve A KultúrPont Iroda munkatársa a 2008: a Kultúrák Közötti Párbeszéd

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.10.8. COM(2014) 619 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz való nyilvános hozzáférésről

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról MeH-et vezető miniszter Iktatószám:MEH/ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról Budapest, 2008. május Melléklet A Kormány./2008.

Részletesebben

Közösségi jogalkotás az élelmiszerbiztonság területén. 2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit

Közösségi jogalkotás az élelmiszerbiztonság területén. 2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Közösségi jogalkotás az élelmiszerbiztonság területén Az előadás három fő témája Hatáskörmegosztás a tagállami és a közösségi szint között. Brüsszeli döntéshozatal menete = együttműködés a közösségi szervek

Részletesebben

(Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI PARLAMENT

(Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI PARLAMENT 2010.5.7. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 119 A/1 V (Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI PARLAMENT PE/123/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS IGAZGATÓ (AD 14-es besorolási fokozat) JOGI SZOLGÁLAT INTÉZMÉNYI

Részletesebben

Az EU intézményrendszere

Az EU intézményrendszere Az EU intézményrendszere EU Parlament EU Tanácsa EU Bizottság 1 http://csikszereda.gov.hu/tajekoztato-az-europai-parlamenti-valasztasokrol 2 A Parlament kialakulása 1952-ben alapították az Európai Szénés

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság NAPIRENDTERVEZET. Ülés

EURÓPAI PARLAMENT Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság NAPIRENDTERVEZET. Ülés EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság LIBE(2015)0121_1 NAPIRENDTERVEZET Ülés 2015. január 21., szerda, 9.00 12.30 és 14.00 18.30 2015. január 22., csütörtök, 9.00

Részletesebben

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS Nem tagja az Európa Tanácsnak (Belarusz) TAGÁLLAMOK SZÉKHELY ÉS IRODÁK KÖLTSÉGVETÉS Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia

Részletesebben

28-6/2017/231. Heves Megyei Közgyűlés. H e l y b e n. Elnöki jelentés. Tisztelt Közgyűlés!

28-6/2017/231. Heves Megyei Közgyűlés. H e l y b e n. Elnöki jelentés. Tisztelt Közgyűlés! 28-6/2017/231. Heves Megyei Közgyűlés H e l y b e n Elnöki jelentés Tisztelt Közgyűlés! A Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2014. (XII. 15.) önkormányzati rendelet 28.

Részletesebben

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA Európai Parlament 2014-2019 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0186 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely első olvasatban 2017. június 13-án került elfogadásra

Részletesebben

AZ EURÓPAIAK ÖTÖDE PROTESZTPÁRTOKKAL SZIMPATIZÁL

AZ EURÓPAIAK ÖTÖDE PROTESZTPÁRTOKKAL SZIMPATIZÁL AZ EURÓPAIAK ÖTÖDE PROTESZTPÁRTOKKAL SZIMPATIZÁL A NÉZŐPONT INTÉZET ELEMZÉSE 2016.03.10. AZ EURÓPAIAK ÖTÖDE PROTESZTPÁRTOKKAL SZIMPATIZÁL 2016.03.10. 2 ÖSSZEFOGLALÓ A bevándorlási válság kezdete óta az

Részletesebben

15410/17 GP/ar DGC 1A. Az Európai Unió Tanácsa. Brüsszel, május 14. (OR. en) 15410/17. Intézményközi referenciaszám: 2017/0319 (NLE)

15410/17 GP/ar DGC 1A. Az Európai Unió Tanácsa. Brüsszel, május 14. (OR. en) 15410/17. Intézményközi referenciaszám: 2017/0319 (NLE) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2018. május 14. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0319 (NLE) 15410/17 COLAC 144 WTO 329 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: Harmadik kiegészítő jegyzőkönyv

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.18. COM(2016) 69 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az egyrészről az Európai Közösségek és tagállamaik, másrészről Türkmenisztán közötti

Részletesebben

Felkérjük a Tanácsot, hogy vizsgálja meg a szöveget annak érdekében, hogy általános megközelítést lehessen elérni a határozati javaslatról.

Felkérjük a Tanácsot, hogy vizsgálja meg a szöveget annak érdekében, hogy általános megközelítést lehessen elérni a határozati javaslatról. Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. november 10. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0186 (COD) 13660/16 LIMITE FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: az Állandó Képviselők Bizottsága (I. rész)

Részletesebben

EU ISMERETEK FO MFKGT600331

EU ISMERETEK FO MFKGT600331 EU ISMERETEK FO MFKGT600331 Földrajz alapszak TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Miskolc, 2018/19 I. félév A tantárgy adatlapja Tantárgy

Részletesebben

PE/113/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS. IGAZGATÓ (AD 14 besorolási fokozat) (2008/C 145 A/02)

PE/113/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS. IGAZGATÓ (AD 14 besorolási fokozat) (2008/C 145 A/02) C 145 A/8 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.6.11. PE/113/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS IGAZGATÓ (AD 14 besorolási fokozat) TOLMÁCSOLÁSI ÉS KONFERENCIASZERVEZÉSI FŐIGAZGATÓSÁG A IGAZGATÓSÁG TOLMÁCSOLÁS (2008/C

Részletesebben

A Magyar-Német Fórum 23. éves közgyűlése. A Fiatalok Magyar-Német fórumának 3. ülése. 2012. november 28./29. Program

A Magyar-Német Fórum 23. éves közgyűlése. A Fiatalok Magyar-Német fórumának 3. ülése. 2012. november 28./29. Program Európa-Mozgalom Németországi Hálózata Németországi Európa-Szövetség Európa-Mozgalom Magyar Tanácsa Európai Intézet, Budapest A Magyar-Német Fórum 23. éves közgyűlése és A Fiatalok Magyar-Német fórumának

Részletesebben

Transznacionális Együttműködés 2014-2020. Közép-Európa 2020 és Duna. Hegyesi Béla

Transznacionális Együttműködés 2014-2020. Közép-Európa 2020 és Duna. Hegyesi Béla Transznacionális Együttműködés 2014-2020 Közép-Európa 2020 és Duna Hegyesi Béla Tartalom Az Európai Területi Együttműködés A Közép Európa program bemutatása A Közép Európa program prioritásterületei A

Részletesebben

ZÁRÓOKMÁNY. AF/EEE/BG/RO/hu 1

ZÁRÓOKMÁNY. AF/EEE/BG/RO/hu 1 ZÁRÓOKMÁNY AF/EEE/BG/RO/hu 1 AF/EEE/BG/RO/hu 2 Az alábbiak meghatalmazottjai: AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG, a továbbiakban: a Közösség, és A BELGA KIRÁLYSÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI

Részletesebben

A magyar uniós elnökség és a régiók jövője című konferencia. 2009. május 21-22. Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola

A magyar uniós elnökség és a régiók jövője című konferencia. 2009. május 21-22. Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Hol tart az Európai Unió a többszintű kormányzás intézményrendszerének kiépítésében Dr. Szalay András EU Régiók Bizottsága tagja Veszprémi önkormányzati képviselő A magyar uniós elnökség és a régiók jövője

Részletesebben

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK Brüsszel, 2005. március 31. (OR. en) AA 1/2/05 REV 2 CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS: TARTALOMJEGYZÉK JOGI AKTUSOK ÉS

Részletesebben

A Magyar-Német Fórum 25. Éves Közgyűlése. és a. Magyar-Német Ifjúsági Fórum 5. közgyűlése. 2015. november 12-13.

A Magyar-Német Fórum 25. Éves Közgyűlése. és a. Magyar-Német Ifjúsági Fórum 5. közgyűlése. 2015. november 12-13. Németországi Európa Unió Az Európa Mozgalom Magyar Tanácsa Európa Intézet, Budapest A Magyar-Német Fórum 25. Éves Közgyűlése és a Magyar-Német Ifjúsági Fórum 5. közgyűlése 2015. november 12-13. Az európai

Részletesebben

Megvitatandó napirendi pontok (II.) 2. Rendelet az északi-tengeri tervről Az elnökség beszámolója a háromoldalú egyeztetés eredményéről

Megvitatandó napirendi pontok (II.) 2. Rendelet az északi-tengeri tervről Az elnökség beszámolója a háromoldalú egyeztetés eredményéről Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. november 6. 13939/17 OJ CRP1 37 TERVEZETT NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (I. rész) Justus Lipsius épület, Brüsszel 2017. november 8. és 10. (10.00, 11.30)

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.

A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01. A közigazgatási szakvizsga Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere c. V. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kötelező irodalom: Előadásvázlat(http://alkjog.elte.hu/?page_id=7016) Kijelölt joganyag(ld. az előadásvázlat végén) 2017. október 27. ELTE ÁJK

Részletesebben

A8-0061/19 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához

A8-0061/19 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához 8.6.2017 A8-0061/19 Módosítás 19 Petra Kammerevert a Kulturális és Oktatási Bizottság nevében Jelentés Santiago Fisas Ayxelà Az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés 2020 2033. évekre COM(2016)0400

Részletesebben

(,1E69 (3. Az Országgyűlés a módosító Jegyzőkönyvet e törvénnyel kihirdeti. A módosító Jegyz őkönyv hiteles magyar nyelv ű tartalmazza.

(,1E69 (3. Az Országgyűlés a módosító Jegyzőkönyvet e törvénnyel kihirdeti. A módosító Jegyz őkönyv hiteles magyar nyelv ű tartalmazza. (,1E69 (3 t ;í-er. ; 2010 V 2 4. 2010. évi... törvény az Európai Unióról szóló Szerz ődéshez, az Európai Unió Működéséről szóló Szerz ődéshez és az Európai Atomenergia-közösséget létrehozó Szerződéshez

Részletesebben

A DUNA-STRATÉGIA FINANSZÍROZÁSÁNAK IDŐSZERŰKÉRDÉSEI

A DUNA-STRATÉGIA FINANSZÍROZÁSÁNAK IDŐSZERŰKÉRDÉSEI A DUNA-STRATÉGIA FINANSZÍROZÁSÁNAK IDŐSZERŰKÉRDÉSEI MRTT Generációk diskurzusa a regionális tudományról Győr, 2012. november 23. 1 Duna-stratégia 2011. júniusi Európai Tanács 4 cselekvési, 11 prioritási

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 2. I. Politikai rendszer funkciói II. A politikai rendszer elemei 2013. I. Politikai rendszer funkciói 1) A társadalom felé 2) A politikai rendszeren

Részletesebben

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás Az államigazgatás Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás A., Központi államigazgatás I. A kormány miniszterelnökből és miniszterekből áll 1. A kormány megalakulása a., a választások után

Részletesebben

NYELVVIZSGA KÖVETELMÉNYEK AZ EGYES SZAKOKON

NYELVVIZSGA KÖVETELMÉNYEK AZ EGYES SZAKOKON Zsigmond Király Egyetem nyelvvizsgakövetelmények 2016.08.01. NYELVVIZSGA KÖVETELMÉNYEK AZ EGYES SZAKOKON Ebben a dokumentumban foglaljuk össze, hogy a Zsigmond Király Egyetemen az egyes szakokon a kezdetétől

Részletesebben

MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM MAHOP

MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM MAHOP MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM MAHOP 2014-2020 dr. Viski József Helyettes államtitkár Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság Irányító Hatóság Európa

Részletesebben

Szociális és Munkaügyi Minisztérium Iktatószám: /2008-SzMM

Szociális és Munkaügyi Minisztérium Iktatószám: /2008-SzMM Szociális és Munkaügyi Minisztérium Iktatószám: 14352 - /2008-SzMM ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE a Magyar Köztársaság által a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező átmeneti szabályokról szóló

Részletesebben

Civil párbeszédek Európa jövőjéről

Civil párbeszédek Európa jövőjéről Civil párbeszédek Európa jövőjéről Kézirat lezárva: 2017. augusztus A dokumentumban szereplő információk további felhasználásáért sem az Európai Bizottság, sem a Bizottság nevében eljáró személyek nem

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.1.18. COM(2017) 17 final 2017/0011 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a Schengeni Információs Rendszer területén elfogadott schengeni vívmányoknak a Horvát Köztársaságban

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt.sz.: ABB/1-1/2013. ABB-1/2013. (ABB-7/ )

J e g y zőkönyv. Ikt.sz.: ABB/1-1/2013. ABB-1/2013. (ABB-7/ ) Ikt.sz.: ABB/1-1/2013. ABB-1/2013. (ABB-7/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottságának 2013. március 19-én, kedden, 11 óra 3 perckor az Országház

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.5.23. COM(2016) 280 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió nevében az egyrészről az Európai Unió és az Európai Atomenergiaközösség,

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Energiahatékonyság finanszírozása műhelyfoglalkozás I. Miskolc, 2019. április 16. Tisza Orsolya vezető projektmenedzser BEVEZETÉS Uniós finanszírozás

Részletesebben

KONFERENCIA. Az igazságos átmenetről az energiaiparban a kelet-közép európai régióban. Budapest, november

KONFERENCIA. Az igazságos átmenetről az energiaiparban a kelet-közép európai régióban. Budapest, november KONFERENCIA Az igazságos átmenetről az energiaiparban a kelet-közép európai régióban Budapest, 2017. november 27-28. Az európai energetikai célkitűzések, az un. 4. európai energiacsomag. Az Európai Szociális

Részletesebben

SN 1316/14 tk/anp/kb 1 DG D 2A LIMITE HU

SN 1316/14 tk/anp/kb 1 DG D 2A LIMITE HU AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2014. január 30. (05.02) (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2013/0268 (COD) SN 1316/14 LIMITE FELJEGYZÉS Tárgy: Az Európai Parlament és a Tanács /20../EU rendelete

Részletesebben

Az Európai Unió politikai intézményrendszere

Az Európai Unió politikai intézményrendszere Az Európai Unió politikai intézményrendszere Javasolt feldolgozási idő: 50 perc 1. feladat A feladat az Európai Unió intézményeire vonatkozik. Az alábbi linkeken található információkból gyűjtsd ki a táblázatban

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 2015/0009(COD) 6.3.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről a Költségvetési Bizottság és a Gazdasági

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG A BELGA KIRÁLYSÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, A GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG, A SPANYOL KIRÁLYSÁG,

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG A BELGA KIRÁLYSÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, A GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG, A SPANYOL KIRÁLYSÁG, MEGÁLLAPODÁS A CSEH KÖZTÁRSASÁGNAK, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁGNAK, A CIPRUSI KÖZTÁRSASÁGNAK, A LETT KÖZTÁRSASÁGNAK, A LITVÁN KÖZTÁRSASÁGNAK, A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGNAK, A MÁLTAI KÖZTÁRSASÁGNAK, A LENGYEL KÖZTÁRSASÁGNAK,

Részletesebben

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI 1. Észak-Európa Norvégia Oslo Svédország Stockholm Finnország Helsinki Dánia Koppenhága Izland Reykjavík 2. Nyugat-Európa Nagy-Britannia vagy Egyesült Királyság, United Kingdom

Részletesebben

AF/CE/CH/FRAUDE/hu 1

AF/CE/CH/FRAUDE/hu 1 ZÁRÓOKMÁNY AF/CE/CH/FRAUDE/hu 1 A BELGA KIRÁLYSÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, A GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG, A SPANYOL KIRÁLYSÁG, A FRANCIA KÖZTÁRSASÁG,

Részletesebben

AZ UNIÓ BŐVÍTÉSE JOGALAP CÉLKITŰZÉSEK ELŐZMÉNYEK

AZ UNIÓ BŐVÍTÉSE JOGALAP CÉLKITŰZÉSEK ELŐZMÉNYEK AZ UNIÓ BŐVÍTÉSE 2013. július 1-jén Horvátország az Európai Unió 28. tagállamává vált. Horvátország csatlakozása, amely Románia és Bulgária 2007. január 1-jei csatlakozását követte, a hatodik bővítés volt.

Részletesebben

Oktatói adatlap Dr. Kengyel Ákos

Oktatói adatlap Dr. Kengyel Ákos egyetemi docens Társadalomtudományi Kar Nemzetközi Tanulmányok Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1988-1993 Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, Európa szakirány Tudományos fokozatok: 1998, PhD

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK NOVEMBER 30-AI ÜLÉSÉRE

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK NOVEMBER 30-AI ÜLÉSÉRE Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-750, (46) 323-600 Telefax: (46) 320-601 http://www.baz.hu elnok@hivatal.baz.hu Iktatószám:

Részletesebben

KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság

KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, 2008. Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári Péter c. egyetemi docens A regionális politika szakaszai

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG HATÁROZATAI, VALAMINT A LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG HATÁROZATAI AZ OVB DÖNTÉSEI ELLENI KIFOGÁSOK TÁRGYÁBAN

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG HATÁROZATAI, VALAMINT A LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG HATÁROZATAI AZ OVB DÖNTÉSEI ELLENI KIFOGÁSOK TÁRGYÁBAN AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG HATÁROZATAI, VALAMINT A LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG HATÁROZATAI AZ OVB DÖNTÉSEI ELLENI KIFOGÁSOK TÁRGYÁBAN A 2002. ÉVI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK IDŐSZAKÁBAN Jelölő szervezet nyilvántartásba

Részletesebben

10699/19 zv/af/kf 1 TREE.1

10699/19 zv/af/kf 1 TREE.1 Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. július 17. (OR. en) 10699/19 PV CONS 39 ENV 661 CLIMA 197 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA (Környezetvédelem) 2019. június 26. 10699/19 zv/af/kf 1 TARTALOM

Részletesebben

ZÁRÓOKMÁNY. FA/TR/EU/HR/hu 1

ZÁRÓOKMÁNY. FA/TR/EU/HR/hu 1 ZÁRÓOKMÁNY FA/TR/EU/HR/hu 1 FA/TR/EU/HR/hu 2 I. A ZÁRÓOKMÁNY SZÖVEGE 1. ŐFELSÉGE A BELGÁK KIRÁLYA, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE, A CSEH KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE, ŐFELSÉGE DÁNIA KIRÁLYNŐJE, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI

Részletesebben

PUBLIC. 8974/16 pu/pn/kb 1 DG C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 26. (OR. en) 8974/16 LIMITE PV/CONS 23 RELEX 402

PUBLIC. 8974/16 pu/pn/kb 1 DG C LIMITE HU. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 26. (OR. en) 8974/16 LIMITE PV/CONS 23 RELEX 402 Conseil UE Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 26. (OR. en) 8974/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 23 RELEX 402 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV 1 Tárgy: Az Európai Unió Tanácsának 2016. május 13-án Brüsszelben tartott

Részletesebben

Orbán: Magyarország teljesítette elnökségi céljait

Orbán: Magyarország teljesítette elnökségi céljait Orbán: Magyarország teljesítette elnökségi céljait A magyar elnökség maradéktalanul teljesítette céljait, és így az Európai Unió ma erősebb, mint fél éve, jelentette ki Orbán Viktor 2011. július 5-én Strasbourgban.

Részletesebben

Az Európai Unió egyéb intézményeiről

Az Európai Unió egyéb intézményeiről Az Európai Unió egyéb intézményeiről 2018. 11. 22. Az Európai Unió Bírósága történet 1951. április 18. Montánunió Bírósága 1952. július 23-án hatályba lépett ESZAK-Szerződés alapján a Bíróság Luxembourgban

Részletesebben

A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe. SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember

A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe. SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember A spanyol közszféra a válság idején: a szociális párbeszéd szerepe SZAKSZERVEZETI MŰHELYBESZÉLGETÉS 2012.szeptember 24-25. Berlin/Potsdam 1 2 A megszorító programok hatása a közszférára Spanyolországban:

Részletesebben

99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8

99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8 99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8 BELSŐ MEGÁLLAPODÁS A TAGÁLLAMOK KORMÁNYAINAK A TANÁCS KERETÉBEN ÜLÉSEZŐ KÉPVISELŐI KÖZÖTT AZ AKCS-EK PARTNERSÉGI

Részletesebben

11129/19 be/zv/ik 1 ECOMP.1

11129/19 be/zv/ik 1 ECOMP.1 Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. július 19. (OR. en) 11129/19 PV CONS 41 ECOFIN 702 TERVEZET JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA (Gazdasági és Pénzügyek) 2019. július 9. 11129/19 be/zv/ik 1 TARTALOM

Részletesebben

Környezetvédelmi Főigazgatóság

Környezetvédelmi Főigazgatóság Környezetvédelmi Főigazgatóság Főbiztos: Stavros Dimas Főigazgató: Mogens Peter Carl A igazgatóság: Kommunikáció, Jogi Ügyek & Polgári Védelem B igazgatóság: A Természeti Környezet Védelme Osztály: Természetvédelem

Részletesebben

Magyar joganyagok évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 2. oldal k) az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja

Magyar joganyagok évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 2. oldal k) az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja Magyar joganyagok - 2018. évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 1. oldal 2018. évi XLVIII. törvény a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogait érintő egyes törvények módosításáról

Részletesebben

26. éves közgyűlés. 6. közgyűlés október ELŐZETES i állapot * gal jelölt előadók felkérés alatt!

26. éves közgyűlés. 6. közgyűlés október ELŐZETES i állapot * gal jelölt előadók felkérés alatt! Magyar Német Fórum 26. éves közgyűlés Magyar Német Ifjúsági Fórum 6. közgyűlés 2016. október 25. 26. P R O G R A M ELŐZETES 2016.10.12 i állapot * gal jelölt előadók felkérés alatt! Helyszín: Andrássy

Részletesebben

HU 1 HU EURÓPAI BIZOTTSÁG BRÜSSZEL, 29/10/2014

HU 1 HU EURÓPAI BIZOTTSÁG BRÜSSZEL, 29/10/2014 EURÓPAI BIZOTTSÁG ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGVETÉS 2014 III. SZAKASZ BIZOTTSÁG, 01., 02., 03., 04., 05., 06., 07., 08., 09., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 25., 26., 27., 28., 29.,

Részletesebben

AZ EGSZB ÉS A NYUGAT-BALKÁN

AZ EGSZB ÉS A NYUGAT-BALKÁN Európai Gazdasági és Szociális Bizottság AZ EGSZB ÉS A NYUGAT-BALKÁN Külkapcsolatok Az EGSZB és a Nyugat-Balkán: kétszintű megközelítés Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) kettős regionális

Részletesebben

* * * Fax: (36 1) 216 7295. Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos Budapest 1051 Nádor utca 22. Tisztelt Dr. Péterfalvi Attila Úr!

* * * Fax: (36 1) 216 7295. Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos Budapest 1051 Nádor utca 22. Tisztelt Dr. Péterfalvi Attila Úr! Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos Budapest 1051 Nádor utca 22. Tisztelt Dr. Péterfalvi Attila Úr! A Magyar Természetvédők Szövetsége 2005 év elején kétszer kérte a Pénzügyminisztériumot, hogy hozza

Részletesebben

A LEGUTÓBB CSATLAKOZOTT EU-TAGÁLLAMOK TAPASZTALATAI A SZOCIÁLIS VÉDELEM TERÜLETÉN

A LEGUTÓBB CSATLAKOZOTT EU-TAGÁLLAMOK TAPASZTALATAI A SZOCIÁLIS VÉDELEM TERÜLETÉN Gyulavári Tamás - - Szikra Dorottya A LEGUTÓBB CSATLAKOZOTT EU-TAGÁLLAMOK TAPASZTALATAI A SZOCIÁLIS VÉDELEM TERÜLETÉN * *1= Budapest, 1998 ^ h Hl I. AZ EURÓPAI UNIÓHOZ VALÓ CSATLAKOZÁS NEMZETKÖZI TAPASZTALATAINAK

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 48/2015

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 48/2015 Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 48/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk az Államreform Operatív Program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

A többéves pénzügyi keret (MFF) és a kohéziós politika jövője 2020 után

A többéves pénzügyi keret (MFF) és a kohéziós politika jövője 2020 után A többéves pénzügyi keret (MFF) és a kohéziós politika jövője 2020 után Molnár Balázs helyettes államtitkár Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárság Politikai környezet MINISZTERELNÖKSÉG Az Európai

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGVETÉSE A 2007-ES PÉNZÜGYI ÉVRE. Számadatok JANUÁR

EURÓPAI BIZOTTSÁG AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGVETÉSE A 2007-ES PÉNZÜGYI ÉVRE. Számadatok JANUÁR EURÓPAI BIZOTTSÁG AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGVETÉSE A 2007-ES PÉNZÜGYI ÉVRE Számadatok 2007. JANUÁR 1. BEVEZETÉS A 2007. évi költségvetés az első, amely a 2013-ig tartó időszakra szóló új többéves

Részletesebben

III. (Közlemények) EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI PARLAMENT PE/92/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS. Igazgató (A*/AD 14 kategória)

III. (Közlemények) EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI PARLAMENT PE/92/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS. Igazgató (A*/AD 14 kategória) 2005.2.24. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 48 A/1 III (Közlemények) EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI PARLAMENT PE/92/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS Igazgató (A*/AD 14 kategória) KAPCSOLATTARTÁS A KÉPVISELŐCSOPORTOKKAL

Részletesebben

Frakcióvezetők a Parlamentben

Frakcióvezetők a Parlamentben Frakcióvezetők a Parlamentben A Képviselőfigyelő elemzése alapján az LMP-s Schiffer András számít messze a legaktívabb frakcióvezetőnek az Országgyűlésben. Mind a hozzászólások, mind a nem önálló kategóriájában

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS JÚNIUS 18-I (HÉTFŐ) ÉS JÚNIUS 20-I (SZERDA) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS JÚNIUS 18-I (HÉTFŐ) ÉS JÚNIUS 20-I (SZERDA) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS JÚNIUS 18-I (HÉTFŐ) ÉS JÚNIUS 20-I (SZERDA) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE 2018. június 14-én 16 30 órai állapot szerint JÚNIUS 18. HÉTFŐ üléskezdés:

Részletesebben

Civil párbeszédek. Mondja el Ön is véleményét Európa jövőjéről! #EUdialogues #FutureOfEurope

Civil párbeszédek. Mondja el Ön is véleményét Európa jövőjéről! #EUdialogues #FutureOfEurope Civil párbeszédek Mondja el Ön is véleményét Európa jövőjéről! #EUdialogues #FutureOfEurope TARTALOM Kapcsolat a polgárokkal 4 Munkahelyteremtés, növekedés és beruházások 10 Szociális jogok 12 Egységes

Részletesebben

ZÁRÓOKMÁNY. AA2003/AF/TR/hu 1

ZÁRÓOKMÁNY. AA2003/AF/TR/hu 1 ZÁRÓOKMÁNY AA2003/AF/TR/hu 1 I. A ZÁRÓOKMÁNY SZÖVEGE ŐFELSÉGE A BELGÁK KIRÁLYA, A CSEH KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE, ŐFELSÉGE DÁNIA KIRÁLYNŐJE, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE,

Részletesebben

Barcelonai Folyamat 10.

Barcelonai Folyamat 10. Az Euro-mediterrán Partnerség és a kultúra 40. Kultúrák közötti párbeszéd vagy a gazdasági érdekek újabb fajta megnyilvánulása? - az Euro-mediterrán Partnerség és a kultúra A mediterrán régió nagy és kiegészítő

Részletesebben

A Bizottság (European Commission) A Bizottság szervezeti felépítése 2004. november 1-tıl. A Bizottság tagjai

A Bizottság (European Commission) A Bizottság szervezeti felépítése 2004. november 1-tıl. A Bizottság tagjai 2007-tıl két további tag! A Bizottság (European Commission) Az Európai Bizottság Kormányszerően mőködı, döntéselıkészítı, javaslattevı, egyes esetekben végrehajtó szerv. Szupranacionális jellegő: nem a

Részletesebben

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése FÖK: A program egyike a legjobban kidolgozott anyagoknak. Tekintve az EU-források felhasználásában rejlő kockázatokat, az operatív program hangsúlyát

Részletesebben

ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ február 23.

ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ február 23. ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ 2017. február 23. ERASMUS PLUS PROGRAM Erasmus Plus program Az Európai Bizottság 2014-2020 közötti programja Magában foglalja a korábbi Erasmus programokat (mobilitás, közös képzések),

Részletesebben

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK Brüsszel, 2005. március 31. (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS: SZERZŐDÉS JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB

Részletesebben