LADA 5 sebességes váltó javítása, felújítása Írta: Gara József

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LADA 5 sebességes váltó javítása, felújítása Írta: Gara József"

Átírás

1 LADA 5 sebességes váltó javítása, felújítása Írta: Gara József 2101 típusú LADA gépkocsim 4 sebességes váltóját lecseréltem egy felújítottként árult 5 sebességes váltóra. A felújított váltó már a beépítéskor sem volt tökéletes, mert a 4. fokozatot a körmök akadozásával vette, a 2. fokozatot pedig nagyobb erőkifejtéssel lehetett kapcsolni. Ezeket váltáskor kicsit hosszabb üresben kitartással kezelni lehetett. Persze megértem a felújítót is, harmincezer Ft-ért árult váltóban csak a szinkrongyűrűk cseréjére futja, a többi alkatrész használt marad, különben a munkadíj sem térülne meg. Kb. 1 év használat után a 3. fokozatot elkezdte kidobálni, ami a kellemetlenség mellett a szinkronkörmök gyors elhasználódását okozza. Nem lehetett tovább halasztani a váltó javítását. A LADA váltók könnyen szerelhetők, csillag-villás csavarkulcs készlet, dugókulcs készlet, zéger fogó elegendő. Szemben más típusokéval, ahol zsugorkötéseket kell megbontani speciális lehúzókkal, hidraulikus préssel és különböző melegítési eljárásokat kell alkalmazni a zsugorkötés szerelésekor. Alapelvem, hogy lehetőség szerint minden szerelési munka előtt meg kell ismerni a berendezés működését, hogy a javítás sikeres lehessen. A LADA 5 sebességes váltó működését, a hajtás (nyomaték) útját az egyes fokozatokban az alábbi ábra szemlélteti.

2 A szinkronizált váltókban a hajtó és hajtott fogaskerekek állandóan együtt forognak. A hajtott fogaskerék alaphelyzetben szabadon forog a tengelyén, ezért nyomatékot nem ad át. A sebesség fokozat bekapcsolásakor a szinkronberendezés rögzíti a hajtott fogaskereket a tengelyéhez, így lehetővé téve a nyomaték továbbítását. Kivétel a 4. fokozat, ahol a direkt hajtás miatt a szinkronberendezés két tengelyt kapcsol össze (nyelestengelyt a bordástengellyel). Hogyan működik a szinkronberendezés? Közismert, hogy a szinkronberendezés fékezi azonos fordulatra a fogaskereket és a tengelyét, hogy a kapcsolódás simán történjen. De honnan tudja a szinkronberendezés, hogy azonos lett a fordulat, lehet kapcsolni? Nyilván a járművezetőre nem lehet hagyatkozni, ő csak tolja a váltókart a kívánt fokozat felé. (Néhány rutinos vezetőtől eltekintve, aki kuplung használata nélkül is érzi, hogy mikor állt elő az azonos fordulatszám a reccsenés mentes váltáshoz.

3 Egy sematikus ábrán bemutatom a szinkron kapcsolódás folyamatát: Sebességváltáskor a kapcsolóvilla tolja a szinkrondobot a szinkrongyűrű felé. Az érintkezés a közös kúpos súrlódó felületen történik. A kúpos felület miatt a szinkrondob fokozatosan fékezi a szinkrongyűrűt és vele együtt a fogaskereket, amíg együtt nem kezdenek forogni. Amint együtt forognak, a szinkrongyűrű becsúszik a fogaskerék szinkronkörmei közé és megengedi, hogy a szinkrondob körmei is becsússzanak a fogaskerék körmei közé. Ezzel létrejön a hajtás átadása. De honnan tudja a szinkrongyűrű, hogy azonos a fordulatszám, becsúszhat a fogaskerék szinkronkörmei közé? Ahogy a szinkrondob fékezi a szinkrongyűrűt, a szinkrongyűrű körme és a fogaskerék körme egymásnak feszül. Mivel a körmök háromszög alakúak és a közös érintkező felületek a tengelyiránnyal szöget zárnak be, ezért nem tudnak egymásba csúszni. Amint a szinkrondob és szinkrongyűrű fordulatszáma megegyezik, megszűnik a körmök egymásnak feszülése, nincs akadálya a szinkrongyűrű és a fogaskerék körmök egymásba kapcsolódásának. A sebességváltó szétszerelésének menete Nem annyira részletezem, inkább az összeszerelést írom le majd tételesen, alkatrészenként. A kiszerelt alkatrészeket részegységenként külön dobozokban gyűjtsük, hogy az összeszereléskor könnyebben megtaláljuk az odaillő alkatrészt. A sebességváltó házat kívülről mossuk le. Tiszta körülmények között könnyebb dolgozni és a csapágyakba sem kerülhet piszok az olajsáros kezünkről.

4 Hajtóműolajat engedjük le, erre megfelel egy 4 literes oldalán kivágott műanyag olajos flakon. Takarjuk le, hogy por ne kerülhessen bele. Váltóház alsó takarólemezt szereljük le. Itt első ránézésre látjuk a fogaskerekek állapotát, a szinkrongyűrűk, kapcsolóvillák szinkrondobok csatlakozó felületeinek kopását. Kuplungházat szereljük le. Szereljük le a sebességmérő hajtást.

5 Szereljük le a kardántengely központosító gyűrűjét és a 3 ágú villát. Az anya lecsavarásához a tengelyt úgy is rögzíthetjük, hogy egyszerre kapcsolunk be két fokozatot. Ehhez oldani kell az egyik kapcsolóvilla rögzítését. Szereljük le a kapcsolókar csonkot a hátsó fedélről. Szereljük le a hátsó fedelet. Egy rögzítő anya a belső házban van (csak a kisebb anyát oldjuk).

6 Szereljük le a bordástengely hátsó csapágyat, km meghajtó csigát. Oldjuk az 5. fokozat iker fogaskerekét rögzítő csavart, húzzuk le az iker fogaskereket. Csavarjuk ki a kapcsolóvillák rögzítő csavarjait. Vegyük le a határoló takarólemezét és az alatta levő 3 db rugót és golyót. Húzzuk ki a 3 db kapcsolótengelyt, ügyelve a köztük lévő 3 db reteszelő csap megőrzésére.

7 Húzzuk le a bordástengely végéről a fogaskereket. Oldjuk az előtéttengely rögzítő csavarját. A csavar kicsavarásához a tengelyt úgy is rögzíthetjük, hogy egyszerre kapcsolunk be két fokozatot. Az előtéttengely két csapágyát üssük ki a házból és vegyük ki megdöntve az előtéttengelyt.

8 Vegyük ki a nyelestengelyt. Kalapácsos ütve csavarhúzóval oldjuk a bordástengely csapágyrögzítő lemezét tartó kereszthornyos csavarokat. Vegyük ki a bordástengyely hátsó golyóscsapágyát. Bordástengelyt megdöntve emeljük ki a házból.

9 Szereljük le a bordástengelyről a fogaskerekeket és szinkronberendezéseket. Alkatrészek vizsgálata Csapágyak: Kopás: A csapágy belső és külső gyűrűje között nem lehet nagy játék. Ha a belső gyűrűt a külső gyűrűhöz képest sugár irányban mozgatjuk, akkor alig érezhető mozgás lehet. Ha a játék határozottan érzékelhető, akkor a csapágy kopott, cseréljük ki. Futópálya hiba: Ha a külső és belső gyűrű ellentétes irányú forgatásakor akadozásokat érzékelünk, a futópálya egyenetlen, cseréljük ki a csapágyat. A jó csapágyat megpörgetve az simán, csendesen fut. Hengergörgős csapágy belső futófelületét és görgőinek felületét meg tudjuk nézni, nem lehet rajta berágódási nyom.

10 Szinkrondob horony és kapcsolóvilla között minimális játék lehet. Nagy játék esetén vagy nem tudjuk bekapcsolni a sebességet vagy kidobja a sebességet. A képen látszik, hogy a felhegesztés gyorsan elkopott. Szinkrondob és szinkrongyűrű kúpos felülete ép legyen, nagy kopás esetén a súrlódó kapcsolat nem tud létrejönni, mert a szinkrondob vállán felütközik a szinkrongyűrű. Szinkrondob, szinkrongyűrű és fogaskerék kapcsolókörmei épek legyenek. Az első képen javítgatott szinkrondob és a javítás utáni kopás látható. A második képen eredeti szinkrondobon láthatók kopásnyomok. Ha a szabályos háromszög alak megkopott, akkor próbáljuk meg gravírozó csiszológéppel (mini multifunkciós csiszológép) a körmök alakját helyreállítani. Célszerű egy jó állapotú köröm hegyének szögét mintának venni. Az azonos dőlésszögű körmöket egyszerre igazítsuk körbe haladva, hogy a dőlésszögre a kezünk ráálljon.

11 Ha a körmök nagymértékben elverődtek, kitörtek, akkor csak a csere segít. Hibás szinkrongyűrűt minden esetben cserélni kell, mert nem nagy összeg. A szinkrondob és a körmös fogaskerék csere viszont nagy költség. Ha mindet cserélni kellene olcsóbb egy jó állapotú használt váltót beszerezni. Szimeringet olajfolyás esetén mindenképpen cserélni kell. Célszerű a szimering ház felületét is megvizsgálni, tömítő pasztával bekenni, mert sokszor nem is a tengelynél az ajakos résznél szivárog az olaj, hanem a ház és szimering csatlakozó felületen a ház felületi hibái miatt. Fogaskerekek fogfelületeinek épnek kell lennie, berágódás, erős kopás esetén a párja is rendellenesen kopik, ezért párban kell cserélni. Összeszerelés Összeszerelés előtt minden alkatrészt alaposan tisztítsunk meg. Csak kifogástalan állapotú alkatrészeket építsünk vissza, hogy hosszú távon működjön megbízhatóan a sebességváltó. A látszólagos takarékoskodás a rövid időn belül jelentkező meghibásodás és az azzal járó nagy munkaóra ráfordítás (munkadíj) miatt nem célravezető. Lépésről lépésre minden egyes alkatrész beépítését képpel illusztrálva mutatom be.

12 4. fokozat fogaskerekét és a szinkrongyűrűt szereljük össze a nyelestengelyen. Az előzetesen összeszerelt 3. fokozat fogaskerék és szinkrongyűrű egységet helyezzük fel a bordástengelyre fokozat szinkronagyát helyezzük fel a bordástengelyre. Felhelyezés előtt célszerű a tengely futófelületét megolajozni, hogy az első indításkor ne szárazon fusson.

13 Rugós alátétet tegyük fel. Biztosító gyűrűt zéger fogóval tegyük fel. 2. fokozat fogaskerekét és szinkrongyűrűjét tegyük fel a bordástengelyre, beolajozva a futófelületet.

14 1-2. fokozat szinkronagyát tegyük fel a bordástengelyre fokozat szinkrondobját tegyük fel. 1. fokozat fogaskerekét és szinkrongyűrűjét tegyük fel a bordástengelyre.

15 1. fokozat fogaskerék perselyt megolajozva tegyük fel fokozat szinkrondobot tegyük fel. Bordástengelyt megdöntve tegyük be a váltóházba.

16 Nyelestengelybe a 4. fokozat fogaskerekénél kell a tűgörgős csapágyat elhelyezni és megolajozni. Nyelestengelyt illesszük be a váltóházba a bordástengely végére. Bordástengely hátsó csapágyát illesszük be a váltóházba.

17 Csapágybiztosító lemezt szereljük fel, a 3 db rögzítő csavart húzzuk meg. Könnyebb szerelhetőség miatt célszerű a kereszthornyos fejű csavart lecserélni imbusz vagy torx fejűre. Reteszt illesszük a helyére a bordástengelyen. Hátrameneti fogaskereket toljuk rá a reteszre.

18 5. fokozat szinkronagyát toljuk fel a reteszre. Távtartó gyűrűt toljuk fel a bordástengelyre. Hátramenet áthajtó fogaskerekét helyezzük fel a tengelyére.

19 1-2. fokozat kapcsolóvilláját helyezzük rá a szinkrondobra fokozat kapcsolótengelyét dugjuk a helyére fokozat kapcsolóvilla rögzítő csavart tegyük be és húzzuk meg (18 Nm).

20 1-2. és 3-4. kapcsolótengely közötti nagyobb méretű reteszt tegyük a helyére fokozat kapcsolótengely reteszét tegyük be fokozat kapcsolóvilláját a 3-4. szinkrondobra tegyük.

21 3-4. fokozat kapcsolótengelyét toljuk a helyére. Kapcsolóvilla rögzítő csavart tegyük be és húzzuk meg (18 Nm) és 5+H fokozat kapcsolótengelyek közötti kisebb méretű reteszt tegyük be.

22 5+H kapcsolótengelyt a kapcsolóvillával együtt tegyük a helyére. A szinkrondobot és a hátrameneti áthajtó fogaskereket közben a villába kell illeszteni. Ezzel megspórolhatjuk a kapcsolóvilla és a váltó mozgatókar leszerelését a tengelyről. Bordástengelyre feltoljuk az 5. fokozat fogaskerekét a szinkrongyűrűvel és perselyével.

23 A perselyt megolajozzuk, hogy az első indításkor ne fusson szárazon. Döntve behelyezzük az előtéttengelyt (csoportkereket) a házba. Előtéttengely hátsó csapágyának a gyűrűjét rátesszük a tengelyre.

24 Előtéttengely hátsó csapágyát rátesszük a tengelyre. Iker fogaskereket felhelyezzük a tengelyvégre. Ehhez a hátramenet közlőkerekét és az 5. fokozat fogaskerekét kicsit hátrébb kell húzni. Behelyezzük az iker fogaskereket rögzítő csavart.

25 Behelyezzük a 3 db határoló golyót és a 3 db rugót. A hátramenet rugója hosszabb, erősebb a másik kettőnél (képen a felső). Megvizsgáljuk fém derékszöggel a határoló fedőlemezének felületét. A képen látható ferdeséget ki kell egyengetni, különben szivárogni fog az olaj. A felfekvő felületet védeni kell a satuba fogástól és kalapács ütésektől, mert a felület sérülése szintén olajfolyást okoz. Felhelyezzük a határoló fedőlemezét tömítéssel, tömítő pasztával, a csavarokat meghúzzuk.

26 Feltesszük az előtéttengely első csapágyát. Feltesszük a csapágyat rögzítő csavart az alátétekkel. Meghúzzuk az előtéttengely csavarjait. Az első csavar (M12x1,25) meghúzási nyomatéka 95 Nm, a hátsó csavaré ennél kisebb kell hogy legyen, mert a csavar átmérője (M10x1,25) is kisebb. Erre adatot viszont nem találtam. Véleményem szerint 50 Nm megfelelő lehet a meghúzásra. Mivel a hátsó csavar meghúzási nyomatéka kisebb, mint az elsőé, a képen látható módon csak a hátsó csavar nyomatékáig húzhatjuk a csavarokat. Az első csavar nyomatékra húzásához egyszerre két fokozatba kell kapcsolnunk (pl. egyik kapcsolóvilla rögzítő csavarját vegyük ki). Semmiképp ne tegyünk a fogaskerekek közé feszítő szerszámot, mert vagy a fog sérül, vagy a tengely hajlik el!

27 Cseréljük ki a nyelestengely szimeringet és O gyűrűt. Ehhez ki kell ütni a kuplung házból a kinyomócsapágy-nyelestengely vezetőjét. Tömítőpasztával kenjük be, majd üssük vissza a kuplung házba. Tegyük helyére a csapágyfeszítő gyűrűt. Helyezzük el a papírtömítést, vékonyan kenjük be mindkét felületet tömítőpasztával, majd tegyük fel a kuplungházat a váltóházra.

28 A bordástengely végére tegyük fel az olajterelő lemezt. A km meghajtó reteszelő golyót tegyük a bordástengelyre. Tegyük fel a km meghajtó csigát a reteszelő golyóhoz illeszkedve.

29 Húzzuk fel a tengelyre a végcsapágyat. Ha szükséges cseréljük ki az iker fogaskerék kapcsolófedélben lévő csapágyát. Húzó kalapáccsal vagy egy csavarfejet a csapágy mögé szorítva és a házat gumikalapáccsal ütve könnyen kijön. A csapágy kiütését és visszaütését körkörösen végezzük a csapágy ferde befeszülését elkerülve. Szükség esetén cseréljük ki a fedélben a szimeringet. Iker fogaskerék mellé tegyük a kapcsolóházban lévő csapágy belső gyűrűjét. A gyűrű válla a fogaskerék felőli oldalon legyen.

30 Tegyük fel tömítőpasztával a kapcsolóház papír tömítését, majd szereljük fel a kapcsolóházat. A képen látható szögben van esélyünk, hogy a ház felmenjen. Ne felejtsük el, hogy a váltóházban is van egy fedélrögzítő csavar. Tegyük fel a Hardy tárcsa csatlakozó villáját.

31 Tegyük fel a biztosító lemezt. Tegyük fel a rögzítő anyát, húzzuk meg 80 Nm nyomatékkal. A meghúzáshoz a villát rögzítsük a villafuratokon keresztül. A biztosító lemezt hajtsuk rá az anya egyik lapjára. Tegyük fel a porvédő gumigyűrűt.

32 Üssük fel a tengelyvégre a központosító gyűrűt. Tegyük fel zégerfogóval a tengelyvégre a biztosító gyűrűt. A kapcsolókar csonkot tegyük fel tömítéssel és tömítőpasztával.

33 Szereljük fel a km meghajtó szerkezetet tömítéssel és tömítőpasztával. Az alsó fedél felszerelése előtt próbáljuk ki a sebességváltót a nyelestengely kézzel történő forgatásával, hogy minden fokozat kapcsolható-e, a reteszelés minden helyzetben működik-e (egyszerre két fokozat ne legyen kapcsolható), szinkrondob teljesen rácsúszik-e fogaskerék mellé és csak a váltókar ellenállás ellenében történő mozgatására ugrik üres helyzetbe, a tengelyek minden sebességfokozatban egyenletes ellenállással, akadás nélkül forognake. Ha mindent rendben találunk, akkor felszerelés előtt meg kell vizsgálnunk a fedél tökéletes felfekvését, egy fém derékszöggel. Általában a csavarok túlhúzása miatt a csavarfuratoknál a lemez kipúposodik. Ezt egy rövid csavar behelyezésével, majd erre mért kalapácsütéssel helyre lehet hozni. Az olajszivárgás csak sík felfekvő felülettel biztosítható, önmagában a tömítő paszta nem elég.

34 A leeresztett hajtóműolajat a váltó kipróbálására visszatölthetjük, ha az még nem volt nagyon szennyezett (fémszemcse, iszap). A leülepedett olajat ne kavarjuk fel és a szennyezett alját ne öntsük be. Ellenőrizzük, hogy nincs-e olajszivárgás a váltó minden irányban történő átfordításával. Az olajszintet a váltó vízszintes helyzetében ellenőrizzük, szükség szerint pótoljuk. 5 sebességes váltónál magasabb olajszint ajánlott. A sebességváltó beszerelése után, még a kardántengely rákötése előtt kezdetben óvatos váltásokkal, majd később határozott mozdulatokkal próbáljuk ki, hogy járó motornál is tökéletesen működik-e a váltó, hogy nincs olajszivárgás és nem hallatszik semmiféle rendellenes zaj sem. Az első 100 km megtétele után miután mindent rendben találtunk feltétlenül cseréljük le az olajat friss 2 liter hajtóműolajjal. Erre azért van szükség, mert a szerelés során a patika tisztaságot nem tudjuk biztosítani és a szerelés során megbolygatott váltó alkatrészeinek kismértékben, de újra össze kell kopnia. A sebességváltómon cserélt alkatrészek, tapasztalatok A szinkrongyűrűket nem kellett cserélni, mert 1 évesek voltak és semmi kopás nem látszott rajtuk és 3-4. fokozat szinkrondobokat, kapcsolóvillát cseréltem, mert a kopás miatt kidobálta a sebességet, illetve a szinkrondob kapcsolókörmök kopottak voltak. A fogaskerekek kopott szinkron kapcsolókörmeit helyre köszörültem, mert a fogaskerekek cseréje nagyon nagy kiadás lett volna (1, 2, 3, fogaskerék, nyelestengely 4. fogaskerékkel, és ekkor már az előtéttengelyt is illett volna cserélni). Néhány kopottabb csapágyat is cseréltem, hogy hosszú ideig ne kelljen a váltóhoz hozzányúlni.

35 Tapasztalataim jók, minden fokozat könnyen, precízen kapcsolható, a fokozatot fixen megtartja. A váltó alján semmi olajszivárgás nem tapasztalható. Budapest, Utóirat: A leírás tovább tartott, mint a váltószerelés.

094.00.2103-003 kapcsoló-tárcsa 094.00.2103-013 csapágy 30314 AXN 094.00.2103-014 csapágy 32307A 094.00.2103-015 rögz.gyűrű 02 főteng.

094.00.2103-003 kapcsoló-tárcsa 094.00.2103-013 csapágy 30314 AXN 094.00.2103-014 csapágy 32307A 094.00.2103-015 rögz.gyűrű 02 főteng. Magyar / Ungarisch Német / Deutsch Jelmagyarázat 6217 csapágy NUP 314 0635-421-254 csapágy 1299-392-054 512533 0735-455-004 csapágy 1299-393-152 NJ 308 csapágy 40x90x23 222207 csapágy 30314 AXN csapágy

Részletesebben

Simson 51 motorblokk azonosító

Simson 51 motorblokk azonosító 119 Olajellenõrzõ csavarhoz alátét 120 Olajellenõrzõ csavar 121 Tengelykapcsoló beállító nyílás fedõcsavarjához alátét 122 Tengelykapcsoló beállító nyílás fedõcsavarja 123 Olajbetöltõ csavarhoz alátét,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Katona Zsolt. Mechanikus nyomatékváltók felépítése, vizsgálata, javítása. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

MUNKAANYAG. Katona Zsolt. Mechanikus nyomatékváltók felépítése, vizsgálata, javítása. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. Katona Zsolt Mechanikus nyomatékváltók felépítése, vizsgálata, javítása A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

DM-HB (Hungarian) Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI. Első agy / hátsó agy, 11-fokozatú HB-9000 HB-6800 HB-5800 FH-9000 FH-6800 FH-5800

DM-HB (Hungarian) Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI. Első agy / hátsó agy, 11-fokozatú HB-9000 HB-6800 HB-5800 FH-9000 FH-6800 FH-5800 (Hungarian) DM-HB0003-04 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI Első agy / hátsó agy, 11-fokozatú HB-9000 HB-6800 HB-5800 FH-9000 FH-6800 FH-5800 FONTOS FIGYELMEZTETÉS Ez a kereskedői kézikönyv elsősorban hivatásos

Részletesebben

-1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez

-1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez -1- Összeszerelési útmutató 2 ajtós szekrényhez A lapra szerelt terméke összeszerelése a csomagolásban található szerelési rajz útmutatását követve egyszerűen elvégezhető. A szerelési rajz szigorúan követendő

Részletesebben

Első agy/hátsó kerékagy (standard típus)

Első agy/hátsó kerékagy (standard típus) (Hungarian) DM-HB0001-05 Kereskedői kézikönyv Első agy/hátsó kerékagy (standard típus) ORSZÁGÚTI HB-3500 FH-3500 HB-2400 FH-2400 HB-RS400 FH-RS400 HB-RS300 FH-RS300 MTB HB-MX71 HB-TX800 FH-TX800 Túra HB-T670

Részletesebben

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK Vízvezeték szerelés Csap javítása Régi csap leszerelése Új csap felszerelése Tömítés cseréje a mosdókagyló és a csap között

Részletesebben

Elülső agy/hátsó agy (standard típus)

Elülső agy/hátsó agy (standard típus) (Hungarian) DM-HB0001-06 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Elülső agy/hátsó agy (standard típus) ORSZÁGÚTI HB-3500 FH-3500 HB-2400 FH-2400 HB-RS400

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I.

Gépjárművek és mobilgépek I. Gépjárművek és mobilgépek I. VIII. Előadás Nyomatékváltók Összeállította: Dr. Sarka Ferenc Nyomatékváltók A tengelyhajtás és a tengelykapcsoló között helyezkedik el az erőátviteli láncban. Feladata: A

Részletesebben

CRANKSHAFT COMP 1 12220QN01000 2 09140Q160801 3 09160Q160804 4 09420Q050802 5 12111QN01000 6 12140QN01000 7 12151QM08000 8 09381Q170801

CRANKSHAFT COMP 1 12220QN01000 2 09140Q160801 3 09160Q160804 4 09420Q050802 5 12111QN01000 6 12140QN01000 7 12151QM08000 8 09381Q170801 0QM08000 2 5QM08000 3 09380Q080 4 02304Q06002 5 0960Q060805 6 0908Q08087 7 70QM08000 8 09280Q95080 9 0204Q060202 0 76QM08000 75QM08000 2 09280Q57080 3 0204Q060202 4 0959Q080804 5 0968Q080807 6 4QN0000

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Volkswagen Golf III hátsó dobfék A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Volkswagen Golf III autóján párban cserélje a fékbetéteket mindkét tengelyen. Ez biztosítja a hatékony fékezést Lazítsa meg a

Részletesebben

DM-TRSL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv. ORSZÁGÚTI MTB Túra. Városi túra/ Komfort kerékpár. Váltókar DEORE XT SL-T8000 DEORE SL-T6000

DM-TRSL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv. ORSZÁGÚTI MTB Túra. Városi túra/ Komfort kerékpár. Váltókar DEORE XT SL-T8000 DEORE SL-T6000 (Hungarian) DM-TRSL001-01 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Váltókar DEORE XT SL-T8000 DEORE SL-T6000 TARTALOM FONTOS ÉRTESÍTÉS... 3 A BIZTONSÁG

Részletesebben

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv

MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv MANFORD MF-B170 MANFORD MF-B180 MANFORD MF-B185 Alaplemezes marógép Gépkönyv NCT Ipari Elektronikai Kft. 1 / 32 Dátum:2013.06.14. 1. FEJEZET: BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. A szerszámgép kizárólag fém munkadarabok

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Opel Corsa B hátsó dobfék fékpofa A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Opel Corsa B autóján párban cserélje a fékbetéteket mindkét tengelyen. Ez biztosítja a hatékony fékezést Lazítsa meg a kerékrögzítő

Részletesebben

DM-TRRD (Hungarian) Kereskedői kézikönyv. ORSZÁGÚTI MTB Túra. Városi túra/ Komfort kerékpár. Hátsó váltó DEORE XT RD-T8000 DEORE RD-T6000

DM-TRRD (Hungarian) Kereskedői kézikönyv. ORSZÁGÚTI MTB Túra. Városi túra/ Komfort kerékpár. Hátsó váltó DEORE XT RD-T8000 DEORE RD-T6000 (Hungarian) DM-TRRD001-01 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Hátsó váltó DEORE XT RD-T8000 DEORE RD-T6000 TARTALOM FONTOS ÉRTESÍTÉS... 3 A BIZTONSÁG

Részletesebben

Erőátvitel tervezése (BMEKOGJM612) féléves tervezési feladat kiírás

Erőátvitel tervezése (BMEKOGJM612) féléves tervezési feladat kiírás Erőátvitel tervezése (BMEKOGJM612) féléves tervezési feladat kiírás A Motortervezés I. (BMEKOGGM670) c. tárgy motorszimulációs házi feladata keretében választott belsőégésű motor paramétereinek felhasználásával

Részletesebben

Használati útmutató. Flipcut TM. A szerszám használata

Használati útmutató. Flipcut TM. A szerszám használata Használati útmutató Flipcut TM A szerszám használata MEGJEGYZÉS: Az alábbiakban részletezett műveleti sorrend a furat elején a kúpsüllyesztés, a furat végén pedig a visszasüllyesztés hagyományos pengével,

Részletesebben

Fűnyíró Használati utasítások HEAVY DUTY FLAIL MOWER. Model: EFGCH105, EFGCH115, EFGCH125, EFGCH135, EFGCH145, EFGCH155, EFGCH165, EFGCH175

Fűnyíró Használati utasítások HEAVY DUTY FLAIL MOWER. Model: EFGCH105, EFGCH115, EFGCH125, EFGCH135, EFGCH145, EFGCH155, EFGCH165, EFGCH175 Fűnyíró Használati utasítások HEAVY DUTY FLAIL MOWER Model: EFGCH105, EFGCH115, EFGCH125, EFGCH135, EFGCH145, EFGCH155, EFGCH165, EFGCH175 1 Összeszerelési utasítások 1. Állítsa be a magasságot. A pontos

Részletesebben

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása Verzió: 02/2002 Dátum: 2002. október Fordította: Dvorák László -2 1. ábra. Kézi mûködtetésû flap Rögzítse az (A) helyezõ fülekkel szerelt (igény esetén

Részletesebben

TÖMÍTÉSSZERELŐ- SZERSZÁMOK

TÖMÍTÉSSZERELŐ- SZERSZÁMOK TÖMÍTÉSSZERELŐ- SZERSZÁMOK SZERSZÁMOK TÖMÍTÉS ELTÁVOLÍTÁSÁHOZ MENETES TÖMÍTÉS- SZERELŐ-SZERSZÁM A menetes tömítésszerelő szerszám forgótengely tömítések, horonygyűrűk és zárófedelek ki és beszereléséhez

Részletesebben

Tetőcsomagtartó létraszállítóval

Tetőcsomagtartó létraszállítóval FIGYELEM: A LÉTRASZÁLLLÍTÓ SÍNEK (1 & 2) AZONOSAK ÉS MINDKÉT OLDALON HASZNÁLHATÓK. 1 - JOBB LÉTRASZÁLLLÍTÓ SÍN - x 1 CIKKSZÁM: A02-01-M Renault Master Opel Movano és Nissan Primastar típusokhoz - BELSŐ

Részletesebben

-1- Összeszerelési útmutató 45 cm széles nyitott + 1 ajtós szekrényhez

-1- Összeszerelési útmutató 45 cm széles nyitott + 1 ajtós szekrényhez -1- Összeszerelési útmutató 45 cm széles nyitott + 1 ajtós szekrényhez A lapra szerelt terméke összeszerelése a csomagolásban található szerelési rajz útmutatását követve egyszerűen elvégezhető. A szerelési

Részletesebben

Q40P ventilátor használati útmutató

Q40P ventilátor használati útmutató Q40P ventilátor használati útmutató Alkatrészek ismertetése A) Elülső védőrács B) Hátsó védőrács (hátul) C) Motor ház D) Ventilátor fej forgás gomb E) Fej dőlés állító kézi csavar F) Lapátkerék G) Vezérlőpanel

Részletesebben

F40P ventilátor használati útmutató

F40P ventilátor használati útmutató F40P ventilátor használati útmutató Alkatrészek ismertetése általános biztonsági tudnivalók - Amíg teljes körűen össze nem állítottuk a ventilátort, addig ne csatlakoztassuk azt a a fali csatlakozó aljzathoz.

Részletesebben

HYD-SP 500 EMELŐ KOCSI

HYD-SP 500 EMELŐ KOCSI HYD-SP 500 EMELŐ KOCSI BARKÁCSOLÁSI CÉLRA EREDETI HASZNÁLATI UTASÍTÁS Technikai adatok Maximális emelési súly Max. emelési magasság Min. magasság lecsukva Asztal méret Teljes hossz Kerék átmérő Mozgatókar

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Útmutató: Volkswagen Polo IV A cserét a következő sorrendben végezze: 1 A szűrőt az olajjal együtt cserélje. Viseljen kesztyűt, hogy ne kerüljön a kezére forró folyadék. Álljon az autóval a szerelőakna

Részletesebben

Első agy/ hátsó agy (tárcsafék)

Első agy/ hátsó agy (tárcsafék) (Hungarian) DM-HB0005-03 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Első agy/ hátsó agy (tárcsafék) HB-M4050 FH-M4050 HB-M3050 FH-M3050 HB-RM33 FH-RM33 FH-RM35

Részletesebben

3. lecke: Tengelykapcsoló, sebességváltó, csuklós szerkezetek

3. lecke: Tengelykapcsoló, sebességváltó, csuklós szerkezetek 3. lecke: Tengelykapcsoló, sebességváltó, csuklós szerkezetek Cél: A tananyag célja, hogy a hallgató ismerje meg a tengelykapcsolók, sebességváltók, csuklós szerkezetek feladatát. Legyen tisztában a konstrukciós

Részletesebben

SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők MAX.

SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők MAX. HU PLANARIO TOWER SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK MAX. 360 2 SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK SZERELÉS ÉS ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT Figyelem! A keverőcsap beszerelése előtt a bekötő csővezetékeket át kell öblíteni,

Részletesebben

F40PT ventilátor használati útmutató

F40PT ventilátor használati útmutató F40PT ventilátor használati útmutató Alkatrészek ismertetése A) Elülső védőrács B) Hátsó védőrács (hátul) C) Motor ház D) Ventilátor fej forgás gomb E) Fej dőlés állító kézi csavar F) Lapátkerék G) Vezérlőpanel

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Peugeot 407 tárcsafék hátsó A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Peugeot 407 autóján párban cserélje a fékbetéteket mindkét tengelyen. Ez biztosítja a hatékony fékezést Engedje ki teljesen a kéziféket.

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető i tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 30kg(66lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Mercedes-Benz A W168 első A cserét a következő sorrendben végezze: 1 A féktárcsákat mindkét tengelyen komplett szettben cserélje Mercedes-Benz A W168 gépkocsin, függetlenül attól, hogy az alkatrészek milyen

Részletesebben

AR5A107W mennyezeti ventilátor lámpa

AR5A107W mennyezeti ventilátor lámpa AR5A107W mennyezeti ventilátor lámpa használati útmutató általános biztonsági tudnivalók 1. Mielőtt a hálózati áramkörhöz csatlakoztatjuk a ventilátort, szakítsuk meg az áramkört a központi biztosítékszekrényben

Részletesebben

Fogaskoszorú (11-fokozatú)

Fogaskoszorú (11-fokozatú) (Hungarian) DM-CS0004-04 Kereskedői kézikönyv Fogaskoszorú (11-fokozatú) CS-9000 CS-6800 CS-5800 FONTOS FIGYELMEZTETÉS Ez a kereskedői kézikönyv elsősorban hivatásos kerékpárszerelők számára készült. Kerékpárszerelői

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető fali tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 50kg(110lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

DM-SL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv SL-BSR1

DM-SL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv SL-BSR1 (Hungarian) DM-SL0003-00 Kereskedői kézikönyv SL-BSR1 FONTOS FIGYELMEZTETÉS Ez a kereskedői kézikönyv elsősorban hivatásos kerékpárszerelők számára készült. Kerékpárszerelői képzettséggel nem rendelkező

Részletesebben

6. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak

6. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak 6. feladat CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak Hajtómű részlet (formátum: A2) A feladatban ékszíj hajtja meg a két helyen gördülőcsapágyazott tengelyt,

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Opel Corsa C hátsó dobfék fékpofa A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Opel Corsa C autóján párban cserélje a fékbetéteket mindkét tengelyen. Ez biztosítja a hatékony fékezést Lazítsa meg a kerékrögzítő

Részletesebben

Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz

Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz - 1 - Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. Biztonsági, környezetvédelmi és tűzbiztonsági rendszabályok 3. A traktor felépítése 3.1 Műszerfal és kezelő szervek 3.2

Részletesebben

Puritan Bennett. 800-as sorozatú ventilátor kompresszor kocsihoz 800-as sorozatú ventilátorállvány kocsihoz. Ellenőrizze a csomag tartalmát

Puritan Bennett. 800-as sorozatú ventilátor kompresszor kocsihoz 800-as sorozatú ventilátorállvány kocsihoz. Ellenőrizze a csomag tartalmát Szerelési útmutató Puritan Bennett TM 800-as sorozatú ventilátor kompresszor kocsihoz 800-as sorozatú ventilátorállvány kocsihoz Ellenőrizze a csomag tartalmát Ellenőrizze, hogy a csomagban benne van-e

Részletesebben

DM-RBRD (Hungarian) Kereskedői kézikönyv. ORSZÁGÚTI MTB Túra. Városi túra/ Komfort kerékpár. Hátsó váltó

DM-RBRD (Hungarian) Kereskedői kézikönyv. ORSZÁGÚTI MTB Túra. Városi túra/ Komfort kerékpár. Hátsó váltó (Hungarian) DM-RBRD001-00 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Hátsó váltó CLARIS RD-R2000 TARTALOM FONTOS FIGYELMEZTETÉS... 3 A BIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN...

Részletesebben

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató SP16V2 Háti permetező Használati útmutató Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a terméket. Ebben a dokumentumban hasznos információkat talál a termék rendeltetésszerű és helyes használatával kapcsolatban,

Részletesebben

NEWLONG NP-7/A TIP. ZSÁKSZÁJVARRÓGÉP ALKATRÉSZ ÁRJEGYZÉK. Érvényes: január 1-től visszavonásig ALKATRÉSZEK OLDALSZÁM MEGNEVEZÉS

NEWLONG NP-7/A TIP. ZSÁKSZÁJVARRÓGÉP ALKATRÉSZ ÁRJEGYZÉK. Érvényes: január 1-től visszavonásig ALKATRÉSZEK OLDALSZÁM MEGNEVEZÉS 1. 065261 11/14 feszítő tárcsa 900 2. 065401 13/15 gumidugó 450 3. 065561 15/34 filc 60 4. 205131 14/6,17/4 filc 180 5. 205171 15/29 filc 930 6. 241024 13/3 fogantyú 7 500 7. 241024D 13/2 fogantyú + szíjborítás

Részletesebben

KERÉKPÁR BEÜZEMELÉSE

KERÉKPÁR BEÜZEMELÉSE KERÉKPÁR BEÜZEMELÉSE A csomagküldéssel rendelt kerékpárt összeszerelés és beállítás után helyezzük vissza egy dobozba (előfordulhat, hogy a bicikli nem a saját dobozába kerül vissza). A kormányt elfordítjuk,

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: TOYOTA YARIS XP10 tárcsafék első fékbetét csere A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Toyota Yaris XP10 autóján párban cserélje a fékbetéteket mindkét tengelyen. Ez biztosítja a hatékony fékezést

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Csapágycserénél hasznos egy lehúzó, mellyel a kerékagycsapágyakat lehet eltávolítani, és beszerelni. Húzza be a kéziféket. Az egy tengelyen lévő mindkét kerékagycsapágyat

Részletesebben

Tetőcsomagtartó létraszállítóval

Tetőcsomagtartó létraszállítóval Renault Kangoo 200 utáni típushoz FIGYELEM: A LÉTRASZÁLLÍTÓ SÍNEK (1 ÉS 2) AZONOSAK ÉS MINDKÉT OLDALON HASZNÁLHATÓK. 1 - JOBB LÉTRASZÁLLÍTÓ SÍN - 2 M - x1 CIKKSZÁM: 02-01-M 6 - HÁTSÓ KÖTÉNYLEMEZ - x1 CIKKSZÁM:

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Csapágycserénél hasznos egy lehúzó, mellyel a kerékagycsapágyakat lehet eltávolítani, és beszerelni. Húzza be a kéziféket. Az egy tengelyen lévő mindkét kerékagycsapágyat

Részletesebben

MODELLEZÉS I. 1. Házi feladat. 1. Házi feladat témája: Kötıelemek, kötések rajzolása, elıírása

MODELLEZÉS I. 1. Házi feladat. 1. Házi feladat témája: Kötıelemek, kötések rajzolása, elıírása MODELLEZÉS I. 1. Házi feladat 1. Házi feladat témája: Kötıelemek, kötések rajzolása, elıírása - Szerkessze meg a sorszámának megfelelı feladatot 1:1 méretarányban A4 vagy A3 as mérető, kerettel és szövegmezıvel

Részletesebben

Középkonzol világítás csere OPEL ASTRA G típusú gépkocsiba

Középkonzol világítás csere OPEL ASTRA G típusú gépkocsiba Középkonzol világítás csere OPEL ASTRA G típusú gépkocsiba 1 Középkonzol világítás csere OPEL ASTRA G típusú gépkocsiba Szerelés során felhasznált gépkocsi típus: 2001 Opel Astra G 1.7 Dti Kombi (CARAVAN)

Részletesebben

ORSZÁGÚTI hátsó váltó

ORSZÁGÚTI hátsó váltó (Hungarian) DM-RD0003-09 ORSZÁGÚTI hátsó váltó Kereskedői kézikönyv RD-9000 RD-6800 RD-5800 RD-4700 TARTALOM FONTOS ÉRTESÍTÉS...3 A BIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN...4 HASZNÁLANDÓ SZERSZÁMOK...6 FELSZERELÉS...8 A

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Húzza be a kéziféket. 2 Helyezzen ékeket az hátsó kerekek alá. 3 4 Emelje el az autó elejét, és rögzítse alátámasztással. Lazítsa meg a kerékrögzítő csavarokat.

Részletesebben

Országúti tárcsafék agy

Országúti tárcsafék agy (Hungarian) DM-HB0004-01 Kereskedői kézikönyv Országúti tárcsafék agy HB-CX75 HB-RS505 FH-CX75 FH-RS505 FONTOS FIGYELMEZTETÉS Ez a kereskedői kézikönyv elsősorban hivatásos kerékpárszerelők számára készült.

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ MODELL: OF1-S16 (KÉRJÜK OLVASSA EL FIGYELMESEN EZT A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT HASZNÁLAT ELŐTT.) 1 Biztonsági Előírások: 1. Soha ne tegye az ujját vagy más egyebet

Részletesebben

ELEKTROMOS ROLLER Termék száma: 2341. Használati leírás. Olvassa el és értse meg a következő leírást.

ELEKTROMOS ROLLER Termék száma: 2341. Használati leírás. Olvassa el és értse meg a következő leírást. ELEKTROMOS ROLLER Termék száma: 2341 Használati leírás Olvassa el és értse meg a következő leírást. Mielőtt hozzákezdene Távolítsa el a csomagolást. Ellenőrizze, hogy minden alkatrész hiánytalan e vagy

Részletesebben

MF-70 alkatrészek. Cikkszám Megnevezés Gyári szám. V-9 Dugattyúgyûrû MF-70 (67alapméret) V-9/1 Dugattyúgyûrû MF-70 (67.25)

MF-70 alkatrészek. Cikkszám Megnevezés Gyári szám. V-9 Dugattyúgyûrû MF-70 (67alapméret) V-9/1 Dugattyúgyûrû MF-70 (67.25) MF-70 alkatrészek V-9 Dugattyúgyûrû MF-70 (67alapméret) V-9/1 Dugattyúgyûrû MF-70 (67.25) V-9/2 Dugattyúgyûrû MF-70 (67.50) MF180 Kf-70 kapcsoló foglalat MF203 Mf-70 anya 20x1.5 MF127 Mf-70 befogó tokmány

Részletesebben

V. Szerelési méretek. V.1 Mosdó. Szerelési méretek. Mosdó

V. Szerelési méretek. V.1 Mosdó. Szerelési méretek. Mosdó Szerelési méretek V. Szerelési méretek V.1 510 510 Cx 850 850 Típus A B K G P 4163 01 570 470 200 625 790 4182 01 555 430 185 645 805 4191 55 550 445 205 660 790 4191 60 600 485 210 655 790 4191 65 655

Részletesebben

Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz

Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz Csavar Anya Alátét Összekötő rúd Merevítőlemez Szalag Gumi Fül Oldallemez Multi/Clamp szimpla (1), dupla és tripla (2), karimás (3) M12: 65 Nm M14: 85 Nm

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. Döntse el, hogy az alábbi gépelemekre vonatkozó állítások igazak vagy hamisak!

Részletesebben

Rosemount irányított hullámú radar

Rosemount irányított hullámú radar 00825-0318-4530, AB változat Rosemount irányított hullámú radar Útmutató a szegmentált szonda felszereléséhez FIGYELMEZTETÉS A biztonságos telepítés irányelveinek figyelmen kívül hagyása súlyos sérüléshez

Részletesebben

Összeszerelési útmutató. Karfás ültetőszék lábtartóval (JAB 0011, 0012, 0013, 0014)

Összeszerelési útmutató. Karfás ültetőszék lábtartóval (JAB 0011, 0012, 0013, 0014) Összeszerelési útmutató Karfás ültetőszék lábtartóval (JAB 0011, 0012, 0013, 0014) 1 Köszönjük, hogy termékünket választotta! Termékeink egyedi kézi gyártásúak, ezért a szokásosnál nagyobb ügyességet igényel

Részletesebben

DM-TRFD (Hungarian) Kereskedői kézikönyv. ORSZÁGÚTI MTB Túra. Városi túra/ Komfort kerékpár. Első váltó DEORE XT FD-T8000 DEORE FD-T6000

DM-TRFD (Hungarian) Kereskedői kézikönyv. ORSZÁGÚTI MTB Túra. Városi túra/ Komfort kerékpár. Első váltó DEORE XT FD-T8000 DEORE FD-T6000 (Hungarian) DM-TRFD001-01 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Első váltó DEORE XT FD-T8000 DEORE FD-T6000 TARTALOM FONTOS ÉRTESÍTÉS... 3 A BIZTONSÁG

Részletesebben

SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK

SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK HU CAPRICE DOCCIA SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők MAX. 40 2 SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK SZERELÉS ÉS ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT Figyelem! A keverőcsap beszerelése előtt a bekötő csővezetékeket

Részletesebben

HYUNDAI BARKÁCS FÚRÓ- MARÓGÉP

HYUNDAI BARKÁCS FÚRÓ- MARÓGÉP HYUNDAI BARKÁCS FÚRÓ- MARÓGÉP HYD- DM130 Eredeti használati útmutató Hálózati feszültség Hálózati frekvencia Motor teljesítmény A főorsó 12 mm A főorsó sebességeinek száma A főorsó üresjárati sebessége

Részletesebben

Kétszárnyú hidraulikus kapunyitó motor - Beszerelési útmutató

Kétszárnyú hidraulikus kapunyitó motor - Beszerelési útmutató Kertkapu motor Szárnyas kapukhoz AXOVIA MULTI PRO NS Kétszárnyú hidraulikus kapunyitó motor - Beszerelési útmutató Axovia Multi Pro NS Összeszerelés Tartalom Alap típus 1. Biztonságtechnikai ajánlások

Részletesebben

SI-6RX0A-004 SI-6RX0A-004-02 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ ST-7970 DUAL CONTROL FÉKVÁLTÓKAR

SI-6RX0A-004 SI-6RX0A-004-02 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ ST-7970 DUAL CONTROL FÉKVÁLTÓKAR SI-6RX0A-004-02 SI-6RX0A-004 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ ST-7970 DUAL CONTROL FÉKVÁLTÓKAR MUTATÓ Hungarian 3 14 n A váltókar működése D4 n Üzembe helyezés D5 n Beállítás D6 n Egyéb váltókar funkciók D10 n Karbantartás

Részletesebben

SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők

SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők HU SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők 1. ábra SZERELÉS ÉS ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT Figyelem! A keverőcsap beszerelése előtt a bekötő csővezetékeket át kell öblíteni, hogy a csőben ne maradjon

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Audi 80 B4 hátsó féktárcsa csere A cserét a következő sorrendben végezze: 1 A féktárcsákat mindkét tengelyen komplett szettben cserélje Audi 80 B4 gépkocsin, függetlenül attól, hogy az alkatrészek milyen

Részletesebben

6. feladat. Géprajz c. tárgyból nappali tagozatú gépészmérnök-hallgatóknak. Hajtómű részlet (formátum: A2, kihúzás: ceruzával fehér rajzlapon)

6. feladat. Géprajz c. tárgyból nappali tagozatú gépészmérnök-hallgatóknak. Hajtómű részlet (formátum: A2, kihúzás: ceruzával fehér rajzlapon) 6. feladat Géprajz c. tárgyból nappali tagozatú gépészmérnök-hallgatóknak Hajtómű részlet (formátum: A2, kihúzás: ceruzával fehér rajzlapon) A feladatban ékszíj hajtja meg a két helyen gördülőcsapágyazott

Részletesebben

SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők

SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők HU EVOS EVOS DOCCIA SZERELÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők Ø24 250 213 415 5 99 263 148 Ø50 MAX. 40 498 Ø33,5 360 G 3/8" Ø24 253 415 99 216 5 238 148 Ø50 MAX. 40 Ø33,5 L=2000 498 360 G 3/8"

Részletesebben

DM-FD (Hungarian) Kereskedői kézikönyv. Első váltó FD-9000 FD-6800 FD-5800 FD-4700

DM-FD (Hungarian) Kereskedői kézikönyv. Első váltó FD-9000 FD-6800 FD-5800 FD-4700 (Hungarian) DM-FD0002-05 Kereskedői kézikönyv Első váltó FD-9000 FD-6800 FD-5800 FD-4700 TARTALOM FONTOS FIGYELMEZTETÉS... 3 A BIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN... 4 FELSZERELÉS... 5 BEÁLLÍTÁS... 9 KARBANTARTÁS... 17

Részletesebben

Tetőcsomagtartó létraszállítóval

Tetőcsomagtartó létraszállítóval AZ UTASÍTÁS CSAK AZ ILLUSZTRÁCIÓ CÉLJÁT SZOLGÁLJA KÉRJÜK, VEGYE FIGYELEMBE: A LÉTRASZÁLLÍTÓ SÍNEK (1 és 2) AZONOSAK, ÉS MINDKÉT OLDALON HASZNÁLHATÓK 1 - JOBB LÉTRASZÁLLÍTÓ SÍN LRP-090 CIKKSZÁM: 02-0116-M

Részletesebben

Telepítési leírás Hidraulikus, csuklókaros ajtóbehúzókhoz

Telepítési leírás Hidraulikus, csuklókaros ajtóbehúzókhoz U Telepítési leírás Hidraulikus, csuklókaros ajtóbehúzókhoz 1133AW, 1133BW, 1134AW, 1134BW I. behúzó függőleges szerelése az ajtón kívül vagy belül 1. A szerelési igénytől föggően (ajtón kívül vagy belüli

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Ne használja újra FORD MONDEO III autójának csapágyösszeállítását. 2 Húzza be a kéziféket. 3 Helyezzen ékeket az hátsó kerekek alá. Lazítsa meg a kerékrögzítő

Részletesebben

Multigym Plus kézikönyv

Multigym Plus kézikönyv Multigym Plus kézikönyv Összeszerelési instrukciók: Távolítsa el a doboz tartalmát és győződjön meg arról, hogy minden elem kifogástalan állapotban a rendelkezésre áll! Az összeszereléshez két személy

Részletesebben

(Hungarian) DM-UARD Kereskedői kézikönyv. ORSZÁGÚTI MTB Túra. Városi túra/ Komfort kerékpár. Hátsó váltó METREA RD-U5000

(Hungarian) DM-UARD Kereskedői kézikönyv. ORSZÁGÚTI MTB Túra. Városi túra/ Komfort kerékpár. Hátsó váltó METREA RD-U5000 (Hungarian) DM-UARD001-01 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Hátsó váltó METREA RD-U5000 TARTALOM FONTOS ÉRTESÍTÉS... 3 A BIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN... 4

Részletesebben

A beépítési tudnivalók és karbantartási előírások

A beépítési tudnivalók és karbantartási előírások Haszongépjármű és ipari technika A beépítési tudnivalók és karbantartási előírások ELBE kardántengelyek Előkészítés Csere Javítás K3-0262/0909 Beépítés tudnivalók Szállítás és tárolás A kardántengelyeket

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Stepper 2 az 1-ben S3088

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Stepper 2 az 1-ben S3088 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Stepper 2 az 1-ben S3088 FELHASZNÁLÓ KÉZIKÖNYVE BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ Ez a termék kizárólag otthoni használatra, az optimális biztonság érdekében készült. Vegye figyelembe az alábbi biztonsági

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során!

ÚTMUTATÓ AJTÓKHOZ SZERELÉSI ÉS BEÉPÍTÉSI. FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! FIGYELEM: Ügyeljen testi épségére a beépítés során! ELLENŐRIZZE: Az ajtó tokja és a falnyílás közötti hézag 10-15 mm között kell 1. ÖSSZESZERELÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK 1.... vízmérték 2.... állítható kitámasztó

Részletesebben

Használati utasítás Iseki TL2300F, TL 2500F Traktorhoz

Használati utasítás Iseki TL2300F, TL 2500F Traktorhoz Használati utasítás Iseki TL2300F, TL 2500F Traktorhoz Ez a dokumentum a Kelet-Agro kft szellemi tulajdona. A leírás bármelyik része, vagy egésze csak a Kelet-Agro kft írásos engedélyével másolható vagy

Részletesebben

Futópad Sportmann Abarqs BZ-201 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Futópad Sportmann Abarqs BZ-201 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Futópad Sportmann Abarqs BZ-201 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FONTOS BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK 1. Fontos, hogy elolvassa ezt az egész kézikönyvet a berendezés felszerelése és használata előtt. A biztonságos és hatékony

Részletesebben

A DSG-váltó LUK kéttárcsás száraz tengelykapcsolójának cseréje

A DSG-váltó LUK kéttárcsás száraz tengelykapcsolójának cseréje A DSG-váltó LUK kéttárcsás száraz tengelykapcsolójának cseréje 3. rész A VW-csoport DSG-váltóját az Autótechnika korábbi számaiban, évekkel ezelőtt lásd a forrásjegyzéket már alaposan szemügyre vettük,

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Csapágycserénél hasznos egy lehúzó, mellyel a kerékagycsapágyakat lehet eltávolítani, és beszerelni. Húzza be a kéziféket. Ne használja újra Opel Corsa B autójának

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ORION ÁLLÓVENTILÁTORHOZ MODELL: OF1-S16R (KÉRJÜK OLVASSA EL FIGYELMESEN EZT A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT HASZNÁLAT ELŐTT.) 1 Biztonsági Előírások: 1. Soha ne tegye az ujját vagy más egyebet

Részletesebben

Szervizinformáció. Olajcserekészlet ZF 8HP automata sebességváltóhoz

Szervizinformáció. Olajcserekészlet ZF 8HP automata sebességváltóhoz A forró olaj égési sérüléseket okozhat. Könnyű, ill. közepes sérülés lehetséges. Viseljen védőszemüveget. Viseljen védőkesztyűt. Viseljen védőruhát. Az elektrosztatikus kisülés (ESD) anyagi károkat okozhat.

Részletesebben

ORSZÁGÚTI MTB Túra. Első váltó

ORSZÁGÚTI MTB Túra. Első váltó (Hungarian) DM-RAFD001-03 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra / Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Első váltó DURA-ACE FD-R9100 ULTEGRA FD-R8000 105 FD-5801 A bowdenfeszesség állításának

Részletesebben

DM-MBSL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv. ORSZÁGÚTI MTB Túra. Városi túra/ Komfort kerékpár. Váltókar SLX SL-M7000 DEORE SL-M6000

DM-MBSL (Hungarian) Kereskedői kézikönyv. ORSZÁGÚTI MTB Túra. Városi túra/ Komfort kerékpár. Váltókar SLX SL-M7000 DEORE SL-M6000 (Hungarian) DM-MBSL001-01 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Váltókar SLX SL-M7000 DEORE SL-M6000 TARTALOM FONTOS FIGYELMEZTETÉS... 3 A BIZTONSÁG

Részletesebben

Váltókar RAPIDFIRE Plus

Váltókar RAPIDFIRE Plus (Hungarian) DM-SL0001-09 Kereskedői kézikönyv Váltókar RAPIDFIRE Plus MTB XTR SL-M980-A SL-M980-A-I SL-M980-B-I SM-SL98-B SAINT SL-M820 SL-M820-I SL-M820-B-I SM-SL82-B DEORE XT SL-M780 SL-M780-I SL-M780-B-I

Részletesebben

Az új Volkswagen Beetle V6

Az új Volkswagen Beetle V6 Az új Volkswagen Beetle V6 1-4 3 éves éves kor kor fölött között ajánlott Összeszerelési útmutató 6V Volkswagen The Beetle 1. Használati útmutató 2. Kormánykerék 3. Töltő 4. Visszapillantó tükör 5. Szélvédő

Részletesebben

Motor lamellás árnyékolókhoz J4 WT

Motor lamellás árnyékolókhoz J4 WT Motor lamellás árnyékolókhoz J4 WT Szerelési útmutató HU - Tartalomjegyzék 1 Általános információ 2 1.1 Általános információ 2 1.2 Biztonsági előírások 2 1.3 Megfelelőségi nyilatkozat 2 1.4 Műszaki adatok

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MCB 210HD FÉM SZALAGFŰRÉSZ G4017 GARANCIALEVÉL. Termék: MCB 210HD Fém szalagfűrész Gyártási szám (sorozatszám):

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MCB 210HD FÉM SZALAGFŰRÉSZ G4017 GARANCIALEVÉL. Termék: MCB 210HD Fém szalagfűrész Gyártási szám (sorozatszám): GARANCIALEVÉL. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 2 hónap garanciát

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Ford Focus II első felfüggesztés A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Ford Focus II autóján mindkét lengéscsillapítót egyidőben cserélje. 2 Húzza be a kéziféket. 3 Helyezzen ékeket az hátsó kerekek

Részletesebben

Krokodilemelő 2T táskás (N8972)

Krokodilemelő 2T táskás (N8972) Krokodilemelő 2T táskás (N8972) Használati utasítás a hidraulikus krokodilemelőhöz Fontos: használat előtt olvassa át figyelmesen az alábbiakban leírt instrukciókat. Az emelő megfelelő használata biztosítani

Részletesebben

THESI KONYHAI RENDSZEREK

THESI KONYHAI RENDSZEREK KONYHAI RENDSZEREK THESI TELEPÍTÉS ELŐTTI INFORMÁCIÓK A méretek mm-ben értendők Telepítés és üzembe helyezés előtt Figyelem! A keverőcsaptelep telepítése előtt a bekötő csővezetékeket át kell öblíteni,

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Audi 80 B4 hátsó felfüggesztő rugó A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Audi 80 B4 autóján párban cserélje a rugókat. Helyezzen ékeket az első kerekek alá. Külön szerelje ki a rugókat. 2 3 Emelje

Részletesebben

Elülső váltó. Kereskedői kézikönyv SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000 DEORE FD-M6025 FD-M6020 FD-M6000. ORSZÁGÚTI MTB Túra

Elülső váltó. Kereskedői kézikönyv SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000 DEORE FD-M6025 FD-M6020 FD-M6000. ORSZÁGÚTI MTB Túra (Hungarian) DM-MBFD001-01 Kereskedői kézikönyv ORSZÁGÚTI MTB Túra Városi túra/ Komfort kerékpár VÁROSI SPORT E-BIKE Elülső váltó SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000 DEORE FD-M6025 FD-M6020 FD-M6000

Részletesebben

Használati utasítás KMS síkfalmetsző

Használati utasítás KMS síkfalmetsző Használati utasítás KMS síkfalmetsző Gyári szám: Gyártó: KMS-Rinklin GmbH Freiburgerstr. 10 Gewerbepark Breisgau D-79427 Eschbach Tel.: 07634/505488-0 Fax: 07634/505488-20 E-Mail: info@kms-rinklin.de Internet:www.kms-rinklin.de

Részletesebben

Üzemeltetési útmutató Kuplung - Személygépkocsik Oldalütés-vizsgáló készülék Központosító tüske

Üzemeltetési útmutató Kuplung - Személygépkocsik Oldalütés-vizsgáló készülék Központosító tüske Cikkszám 4200 080 560 Tartalom 1. Előszó... 1 2. Szállítási terjedelem... 2 3.... 2 3.1 Az oldalütés-vizsgáló készülék felszerelése... 3 3.2 A kuplungtárcsa felszerelése... 4 3.3 A mérőóra felszerelése

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MARÓGÉP MOZGÓ ASZTALLAL W0402 GARANCIALEVÉL. Termék: MARÓGÉP MOZGÓ ASZTALLAL W0402 Típus: W0402. Gyártási szám (sorozatszám):

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MARÓGÉP MOZGÓ ASZTALLAL W0402 GARANCIALEVÉL. Termék: MARÓGÉP MOZGÓ ASZTALLAL W0402 Típus: W0402. Gyártási szám (sorozatszám): GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben