LADA 5 sebességes váltó javítása, felújítása Írta: Gara József

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LADA 5 sebességes váltó javítása, felújítása Írta: Gara József"

Átírás

1 LADA 5 sebességes váltó javítása, felújítása Írta: Gara József 2101 típusú LADA gépkocsim 4 sebességes váltóját lecseréltem egy felújítottként árult 5 sebességes váltóra. A felújított váltó már a beépítéskor sem volt tökéletes, mert a 4. fokozatot a körmök akadozásával vette, a 2. fokozatot pedig nagyobb erőkifejtéssel lehetett kapcsolni. Ezeket váltáskor kicsit hosszabb üresben kitartással kezelni lehetett. Persze megértem a felújítót is, harmincezer Ft-ért árult váltóban csak a szinkrongyűrűk cseréjére futja, a többi alkatrész használt marad, különben a munkadíj sem térülne meg. Kb. 1 év használat után a 3. fokozatot elkezdte kidobálni, ami a kellemetlenség mellett a szinkronkörmök gyors elhasználódását okozza. Nem lehetett tovább halasztani a váltó javítását. A LADA váltók könnyen szerelhetők, csillag-villás csavarkulcs készlet, dugókulcs készlet, zéger fogó elegendő. Szemben más típusokéval, ahol zsugorkötéseket kell megbontani speciális lehúzókkal, hidraulikus préssel és különböző melegítési eljárásokat kell alkalmazni a zsugorkötés szerelésekor. Alapelvem, hogy lehetőség szerint minden szerelési munka előtt meg kell ismerni a berendezés működését, hogy a javítás sikeres lehessen. A LADA 5 sebességes váltó működését, a hajtás (nyomaték) útját az egyes fokozatokban az alábbi ábra szemlélteti.

2 A szinkronizált váltókban a hajtó és hajtott fogaskerekek állandóan együtt forognak. A hajtott fogaskerék alaphelyzetben szabadon forog a tengelyén, ezért nyomatékot nem ad át. A sebesség fokozat bekapcsolásakor a szinkronberendezés rögzíti a hajtott fogaskereket a tengelyéhez, így lehetővé téve a nyomaték továbbítását. Kivétel a 4. fokozat, ahol a direkt hajtás miatt a szinkronberendezés két tengelyt kapcsol össze (nyelestengelyt a bordástengellyel). Hogyan működik a szinkronberendezés? Közismert, hogy a szinkronberendezés fékezi azonos fordulatra a fogaskereket és a tengelyét, hogy a kapcsolódás simán történjen. De honnan tudja a szinkronberendezés, hogy azonos lett a fordulat, lehet kapcsolni? Nyilván a járművezetőre nem lehet hagyatkozni, ő csak tolja a váltókart a kívánt fokozat felé. (Néhány rutinos vezetőtől eltekintve, aki kuplung használata nélkül is érzi, hogy mikor állt elő az azonos fordulatszám a reccsenés mentes váltáshoz.

3 Egy sematikus ábrán bemutatom a szinkron kapcsolódás folyamatát: Sebességváltáskor a kapcsolóvilla tolja a szinkrondobot a szinkrongyűrű felé. Az érintkezés a közös kúpos súrlódó felületen történik. A kúpos felület miatt a szinkrondob fokozatosan fékezi a szinkrongyűrűt és vele együtt a fogaskereket, amíg együtt nem kezdenek forogni. Amint együtt forognak, a szinkrongyűrű becsúszik a fogaskerék szinkronkörmei közé és megengedi, hogy a szinkrondob körmei is becsússzanak a fogaskerék körmei közé. Ezzel létrejön a hajtás átadása. De honnan tudja a szinkrongyűrű, hogy azonos a fordulatszám, becsúszhat a fogaskerék szinkronkörmei közé? Ahogy a szinkrondob fékezi a szinkrongyűrűt, a szinkrongyűrű körme és a fogaskerék körme egymásnak feszül. Mivel a körmök háromszög alakúak és a közös érintkező felületek a tengelyiránnyal szöget zárnak be, ezért nem tudnak egymásba csúszni. Amint a szinkrondob és szinkrongyűrű fordulatszáma megegyezik, megszűnik a körmök egymásnak feszülése, nincs akadálya a szinkrongyűrű és a fogaskerék körmök egymásba kapcsolódásának. A sebességváltó szétszerelésének menete Nem annyira részletezem, inkább az összeszerelést írom le majd tételesen, alkatrészenként. A kiszerelt alkatrészeket részegységenként külön dobozokban gyűjtsük, hogy az összeszereléskor könnyebben megtaláljuk az odaillő alkatrészt. A sebességváltó házat kívülről mossuk le. Tiszta körülmények között könnyebb dolgozni és a csapágyakba sem kerülhet piszok az olajsáros kezünkről.

4 Hajtóműolajat engedjük le, erre megfelel egy 4 literes oldalán kivágott műanyag olajos flakon. Takarjuk le, hogy por ne kerülhessen bele. Váltóház alsó takarólemezt szereljük le. Itt első ránézésre látjuk a fogaskerekek állapotát, a szinkrongyűrűk, kapcsolóvillák szinkrondobok csatlakozó felületeinek kopását. Kuplungházat szereljük le. Szereljük le a sebességmérő hajtást.

5 Szereljük le a kardántengely központosító gyűrűjét és a 3 ágú villát. Az anya lecsavarásához a tengelyt úgy is rögzíthetjük, hogy egyszerre kapcsolunk be két fokozatot. Ehhez oldani kell az egyik kapcsolóvilla rögzítését. Szereljük le a kapcsolókar csonkot a hátsó fedélről. Szereljük le a hátsó fedelet. Egy rögzítő anya a belső házban van (csak a kisebb anyát oldjuk).

6 Szereljük le a bordástengely hátsó csapágyat, km meghajtó csigát. Oldjuk az 5. fokozat iker fogaskerekét rögzítő csavart, húzzuk le az iker fogaskereket. Csavarjuk ki a kapcsolóvillák rögzítő csavarjait. Vegyük le a határoló takarólemezét és az alatta levő 3 db rugót és golyót. Húzzuk ki a 3 db kapcsolótengelyt, ügyelve a köztük lévő 3 db reteszelő csap megőrzésére.

7 Húzzuk le a bordástengely végéről a fogaskereket. Oldjuk az előtéttengely rögzítő csavarját. A csavar kicsavarásához a tengelyt úgy is rögzíthetjük, hogy egyszerre kapcsolunk be két fokozatot. Az előtéttengely két csapágyát üssük ki a házból és vegyük ki megdöntve az előtéttengelyt.

8 Vegyük ki a nyelestengelyt. Kalapácsos ütve csavarhúzóval oldjuk a bordástengely csapágyrögzítő lemezét tartó kereszthornyos csavarokat. Vegyük ki a bordástengyely hátsó golyóscsapágyát. Bordástengelyt megdöntve emeljük ki a házból.

9 Szereljük le a bordástengelyről a fogaskerekeket és szinkronberendezéseket. Alkatrészek vizsgálata Csapágyak: Kopás: A csapágy belső és külső gyűrűje között nem lehet nagy játék. Ha a belső gyűrűt a külső gyűrűhöz képest sugár irányban mozgatjuk, akkor alig érezhető mozgás lehet. Ha a játék határozottan érzékelhető, akkor a csapágy kopott, cseréljük ki. Futópálya hiba: Ha a külső és belső gyűrű ellentétes irányú forgatásakor akadozásokat érzékelünk, a futópálya egyenetlen, cseréljük ki a csapágyat. A jó csapágyat megpörgetve az simán, csendesen fut. Hengergörgős csapágy belső futófelületét és görgőinek felületét meg tudjuk nézni, nem lehet rajta berágódási nyom.

10 Szinkrondob horony és kapcsolóvilla között minimális játék lehet. Nagy játék esetén vagy nem tudjuk bekapcsolni a sebességet vagy kidobja a sebességet. A képen látszik, hogy a felhegesztés gyorsan elkopott. Szinkrondob és szinkrongyűrű kúpos felülete ép legyen, nagy kopás esetén a súrlódó kapcsolat nem tud létrejönni, mert a szinkrondob vállán felütközik a szinkrongyűrű. Szinkrondob, szinkrongyűrű és fogaskerék kapcsolókörmei épek legyenek. Az első képen javítgatott szinkrondob és a javítás utáni kopás látható. A második képen eredeti szinkrondobon láthatók kopásnyomok. Ha a szabályos háromszög alak megkopott, akkor próbáljuk meg gravírozó csiszológéppel (mini multifunkciós csiszológép) a körmök alakját helyreállítani. Célszerű egy jó állapotú köröm hegyének szögét mintának venni. Az azonos dőlésszögű körmöket egyszerre igazítsuk körbe haladva, hogy a dőlésszögre a kezünk ráálljon.

11 Ha a körmök nagymértékben elverődtek, kitörtek, akkor csak a csere segít. Hibás szinkrongyűrűt minden esetben cserélni kell, mert nem nagy összeg. A szinkrondob és a körmös fogaskerék csere viszont nagy költség. Ha mindet cserélni kellene olcsóbb egy jó állapotú használt váltót beszerezni. Szimeringet olajfolyás esetén mindenképpen cserélni kell. Célszerű a szimering ház felületét is megvizsgálni, tömítő pasztával bekenni, mert sokszor nem is a tengelynél az ajakos résznél szivárog az olaj, hanem a ház és szimering csatlakozó felületen a ház felületi hibái miatt. Fogaskerekek fogfelületeinek épnek kell lennie, berágódás, erős kopás esetén a párja is rendellenesen kopik, ezért párban kell cserélni. Összeszerelés Összeszerelés előtt minden alkatrészt alaposan tisztítsunk meg. Csak kifogástalan állapotú alkatrészeket építsünk vissza, hogy hosszú távon működjön megbízhatóan a sebességváltó. A látszólagos takarékoskodás a rövid időn belül jelentkező meghibásodás és az azzal járó nagy munkaóra ráfordítás (munkadíj) miatt nem célravezető. Lépésről lépésre minden egyes alkatrész beépítését képpel illusztrálva mutatom be.

12 4. fokozat fogaskerekét és a szinkrongyűrűt szereljük össze a nyelestengelyen. Az előzetesen összeszerelt 3. fokozat fogaskerék és szinkrongyűrű egységet helyezzük fel a bordástengelyre fokozat szinkronagyát helyezzük fel a bordástengelyre. Felhelyezés előtt célszerű a tengely futófelületét megolajozni, hogy az első indításkor ne szárazon fusson.

13 Rugós alátétet tegyük fel. Biztosító gyűrűt zéger fogóval tegyük fel. 2. fokozat fogaskerekét és szinkrongyűrűjét tegyük fel a bordástengelyre, beolajozva a futófelületet.

14 1-2. fokozat szinkronagyát tegyük fel a bordástengelyre fokozat szinkrondobját tegyük fel. 1. fokozat fogaskerekét és szinkrongyűrűjét tegyük fel a bordástengelyre.

15 1. fokozat fogaskerék perselyt megolajozva tegyük fel fokozat szinkrondobot tegyük fel. Bordástengelyt megdöntve tegyük be a váltóházba.

16 Nyelestengelybe a 4. fokozat fogaskerekénél kell a tűgörgős csapágyat elhelyezni és megolajozni. Nyelestengelyt illesszük be a váltóházba a bordástengely végére. Bordástengely hátsó csapágyát illesszük be a váltóházba.

17 Csapágybiztosító lemezt szereljük fel, a 3 db rögzítő csavart húzzuk meg. Könnyebb szerelhetőség miatt célszerű a kereszthornyos fejű csavart lecserélni imbusz vagy torx fejűre. Reteszt illesszük a helyére a bordástengelyen. Hátrameneti fogaskereket toljuk rá a reteszre.

18 5. fokozat szinkronagyát toljuk fel a reteszre. Távtartó gyűrűt toljuk fel a bordástengelyre. Hátramenet áthajtó fogaskerekét helyezzük fel a tengelyére.

19 1-2. fokozat kapcsolóvilláját helyezzük rá a szinkrondobra fokozat kapcsolótengelyét dugjuk a helyére fokozat kapcsolóvilla rögzítő csavart tegyük be és húzzuk meg (18 Nm).

20 1-2. és 3-4. kapcsolótengely közötti nagyobb méretű reteszt tegyük a helyére fokozat kapcsolótengely reteszét tegyük be fokozat kapcsolóvilláját a 3-4. szinkrondobra tegyük.

21 3-4. fokozat kapcsolótengelyét toljuk a helyére. Kapcsolóvilla rögzítő csavart tegyük be és húzzuk meg (18 Nm) és 5+H fokozat kapcsolótengelyek közötti kisebb méretű reteszt tegyük be.

22 5+H kapcsolótengelyt a kapcsolóvillával együtt tegyük a helyére. A szinkrondobot és a hátrameneti áthajtó fogaskereket közben a villába kell illeszteni. Ezzel megspórolhatjuk a kapcsolóvilla és a váltó mozgatókar leszerelését a tengelyről. Bordástengelyre feltoljuk az 5. fokozat fogaskerekét a szinkrongyűrűvel és perselyével.

23 A perselyt megolajozzuk, hogy az első indításkor ne fusson szárazon. Döntve behelyezzük az előtéttengelyt (csoportkereket) a házba. Előtéttengely hátsó csapágyának a gyűrűjét rátesszük a tengelyre.

24 Előtéttengely hátsó csapágyát rátesszük a tengelyre. Iker fogaskereket felhelyezzük a tengelyvégre. Ehhez a hátramenet közlőkerekét és az 5. fokozat fogaskerekét kicsit hátrébb kell húzni. Behelyezzük az iker fogaskereket rögzítő csavart.

25 Behelyezzük a 3 db határoló golyót és a 3 db rugót. A hátramenet rugója hosszabb, erősebb a másik kettőnél (képen a felső). Megvizsgáljuk fém derékszöggel a határoló fedőlemezének felületét. A képen látható ferdeséget ki kell egyengetni, különben szivárogni fog az olaj. A felfekvő felületet védeni kell a satuba fogástól és kalapács ütésektől, mert a felület sérülése szintén olajfolyást okoz. Felhelyezzük a határoló fedőlemezét tömítéssel, tömítő pasztával, a csavarokat meghúzzuk.

26 Feltesszük az előtéttengely első csapágyát. Feltesszük a csapágyat rögzítő csavart az alátétekkel. Meghúzzuk az előtéttengely csavarjait. Az első csavar (M12x1,25) meghúzási nyomatéka 95 Nm, a hátsó csavaré ennél kisebb kell hogy legyen, mert a csavar átmérője (M10x1,25) is kisebb. Erre adatot viszont nem találtam. Véleményem szerint 50 Nm megfelelő lehet a meghúzásra. Mivel a hátsó csavar meghúzási nyomatéka kisebb, mint az elsőé, a képen látható módon csak a hátsó csavar nyomatékáig húzhatjuk a csavarokat. Az első csavar nyomatékra húzásához egyszerre két fokozatba kell kapcsolnunk (pl. egyik kapcsolóvilla rögzítő csavarját vegyük ki). Semmiképp ne tegyünk a fogaskerekek közé feszítő szerszámot, mert vagy a fog sérül, vagy a tengely hajlik el!

27 Cseréljük ki a nyelestengely szimeringet és O gyűrűt. Ehhez ki kell ütni a kuplung házból a kinyomócsapágy-nyelestengely vezetőjét. Tömítőpasztával kenjük be, majd üssük vissza a kuplung házba. Tegyük helyére a csapágyfeszítő gyűrűt. Helyezzük el a papírtömítést, vékonyan kenjük be mindkét felületet tömítőpasztával, majd tegyük fel a kuplungházat a váltóházra.

28 A bordástengely végére tegyük fel az olajterelő lemezt. A km meghajtó reteszelő golyót tegyük a bordástengelyre. Tegyük fel a km meghajtó csigát a reteszelő golyóhoz illeszkedve.

29 Húzzuk fel a tengelyre a végcsapágyat. Ha szükséges cseréljük ki az iker fogaskerék kapcsolófedélben lévő csapágyát. Húzó kalapáccsal vagy egy csavarfejet a csapágy mögé szorítva és a házat gumikalapáccsal ütve könnyen kijön. A csapágy kiütését és visszaütését körkörösen végezzük a csapágy ferde befeszülését elkerülve. Szükség esetén cseréljük ki a fedélben a szimeringet. Iker fogaskerék mellé tegyük a kapcsolóházban lévő csapágy belső gyűrűjét. A gyűrű válla a fogaskerék felőli oldalon legyen.

30 Tegyük fel tömítőpasztával a kapcsolóház papír tömítését, majd szereljük fel a kapcsolóházat. A képen látható szögben van esélyünk, hogy a ház felmenjen. Ne felejtsük el, hogy a váltóházban is van egy fedélrögzítő csavar. Tegyük fel a Hardy tárcsa csatlakozó villáját.

31 Tegyük fel a biztosító lemezt. Tegyük fel a rögzítő anyát, húzzuk meg 80 Nm nyomatékkal. A meghúzáshoz a villát rögzítsük a villafuratokon keresztül. A biztosító lemezt hajtsuk rá az anya egyik lapjára. Tegyük fel a porvédő gumigyűrűt.

32 Üssük fel a tengelyvégre a központosító gyűrűt. Tegyük fel zégerfogóval a tengelyvégre a biztosító gyűrűt. A kapcsolókar csonkot tegyük fel tömítéssel és tömítőpasztával.

33 Szereljük fel a km meghajtó szerkezetet tömítéssel és tömítőpasztával. Az alsó fedél felszerelése előtt próbáljuk ki a sebességváltót a nyelestengely kézzel történő forgatásával, hogy minden fokozat kapcsolható-e, a reteszelés minden helyzetben működik-e (egyszerre két fokozat ne legyen kapcsolható), szinkrondob teljesen rácsúszik-e fogaskerék mellé és csak a váltókar ellenállás ellenében történő mozgatására ugrik üres helyzetbe, a tengelyek minden sebességfokozatban egyenletes ellenállással, akadás nélkül forognake. Ha mindent rendben találunk, akkor felszerelés előtt meg kell vizsgálnunk a fedél tökéletes felfekvését, egy fém derékszöggel. Általában a csavarok túlhúzása miatt a csavarfuratoknál a lemez kipúposodik. Ezt egy rövid csavar behelyezésével, majd erre mért kalapácsütéssel helyre lehet hozni. Az olajszivárgás csak sík felfekvő felülettel biztosítható, önmagában a tömítő paszta nem elég.

34 A leeresztett hajtóműolajat a váltó kipróbálására visszatölthetjük, ha az még nem volt nagyon szennyezett (fémszemcse, iszap). A leülepedett olajat ne kavarjuk fel és a szennyezett alját ne öntsük be. Ellenőrizzük, hogy nincs-e olajszivárgás a váltó minden irányban történő átfordításával. Az olajszintet a váltó vízszintes helyzetében ellenőrizzük, szükség szerint pótoljuk. 5 sebességes váltónál magasabb olajszint ajánlott. A sebességváltó beszerelése után, még a kardántengely rákötése előtt kezdetben óvatos váltásokkal, majd később határozott mozdulatokkal próbáljuk ki, hogy járó motornál is tökéletesen működik-e a váltó, hogy nincs olajszivárgás és nem hallatszik semmiféle rendellenes zaj sem. Az első 100 km megtétele után miután mindent rendben találtunk feltétlenül cseréljük le az olajat friss 2 liter hajtóműolajjal. Erre azért van szükség, mert a szerelés során a patika tisztaságot nem tudjuk biztosítani és a szerelés során megbolygatott váltó alkatrészeinek kismértékben, de újra össze kell kopnia. A sebességváltómon cserélt alkatrészek, tapasztalatok A szinkrongyűrűket nem kellett cserélni, mert 1 évesek voltak és semmi kopás nem látszott rajtuk és 3-4. fokozat szinkrondobokat, kapcsolóvillát cseréltem, mert a kopás miatt kidobálta a sebességet, illetve a szinkrondob kapcsolókörmök kopottak voltak. A fogaskerekek kopott szinkron kapcsolókörmeit helyre köszörültem, mert a fogaskerekek cseréje nagyon nagy kiadás lett volna (1, 2, 3, fogaskerék, nyelestengely 4. fogaskerékkel, és ekkor már az előtéttengelyt is illett volna cserélni). Néhány kopottabb csapágyat is cseréltem, hogy hosszú ideig ne kelljen a váltóhoz hozzányúlni.

35 Tapasztalataim jók, minden fokozat könnyen, precízen kapcsolható, a fokozatot fixen megtartja. A váltó alján semmi olajszivárgás nem tapasztalható. Budapest, Utóirat: A leírás tovább tartott, mint a váltószerelés.

ELEKTROMOS LÁNCFŰRÉSZ. Kezelési utasítás GCS-2200E

ELEKTROMOS LÁNCFŰRÉSZ. Kezelési utasítás GCS-2200E ELEKTROMOS LÁNCFŰRÉSZ Kezelési utasítás GCS-2200E 2 3 4 Rossz vágási irány Helyes vágási irány A fadöntés szándékolt iránya Állítson be kisebb, mint 1/10 faátmérőt Vágás A vágási felület kisebb, alávágási

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Hajtóműves motorok \ Ipari hajtóművek \ Hajtáselektronika \ Hajtásautomatizálás \ Szolgáltatások DR / DV / DT / DTE / DVE / háromfázisú motorok, CT / CV aszinkron szervomotorok A6.C01 Kiadás: 07/200 11291761

Részletesebben

Használati utasítás RIDE LIFE. RIDE GIANT.

Használati utasítás RIDE LIFE. RIDE GIANT. Használati utasítás RIDE LIFE. RIDE GIANT. tárcsafék fogaskoszorú (racsni) váltótartó papucs nyeregállító csavar nyeregszár nyeregvázcső bilincs nyeregvázcső hátsó váltó hátsó rugóstag lánc nyereg kormányszár

Részletesebben

Indulás előtt engedje meg, hogy felhívjuk a figyelmét néhány olyan dologra, amit minden kerékpárosnak tudnia kell.

Indulás előtt engedje meg, hogy felhívjuk a figyelmét néhány olyan dologra, amit minden kerékpárosnak tudnia kell. 2 Karbantartás vagy javítás végzésekor ne feledje, hogy az útmutatóban lévő részletes utasítások csak a MERIDA kerékpárokra vonatkoznak, más kerékpárokra lehet, hogy nem alkalmazhatók. A gyakori áttervezések,

Részletesebben

A 9 MM GLOCK 17 PISZTOLY ELLENŐRZÉSE ÉS KARBANTARTÁSA FOKOZOTT IGÉNYBEVÉTEL ESETÉN

A 9 MM GLOCK 17 PISZTOLY ELLENŐRZÉSE ÉS KARBANTARTÁSA FOKOZOTT IGÉNYBEVÉTEL ESETÉN Sebők István sebok.istvan@hm.gov.hu A 9 MM GLOCK 17 PISZTOLY ELLENŐRZÉSE ÉS KARBANTARTÁSA FOKOZOTT IGÉNYBEVÉTEL ESETÉN Absztrakt A 9 mm-es GLOCK 17 pisztoly 2010-ben került a Magyar Honvédség haditechnikai

Részletesebben

MUNKAANYAG. Lukács Gábor. Háztartási villamos gépek és készülékek jellemző hibái, javításuk. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Lukács Gábor. Háztartási villamos gépek és készülékek jellemző hibái, javításuk. A követelménymodul megnevezése: Lukács Gábor Háztartási villamos gépek és készülékek jellemző hibái, javításuk A követelménymodul megnevezése: Villamos készülékeket szerel, javít, üzemeltet A követelménymodul száma: 1398-06 A tartalomelem

Részletesebben

Szerelési és üzemeltetési útmutató (Az eredeti fordítása) Vibrációs motorok

Szerelési és üzemeltetési útmutató (Az eredeti fordítása) Vibrációs motorok Szerelési és üzemeltetési útmutató (Az eredeti fordítása) Vibrációs motorok Állapot: 06.15 a következő szabványok szerint: DIN-EN-ISO 12100-1/2 DIN-EN 60204-1 1 Copyright by Ez a műszaki leírás szerzői

Részletesebben

Tapasztalatok, tanácsok a SynScan UpGrade beépítéséhez

Tapasztalatok, tanácsok a SynScan UpGrade beépítéséhez Tapasztalatok, tanácsok a SynScan UpGrade beépítéséhez Mivel beérkeztek hazánkba az első SynScan UpGrade csomagok a HEQ5, illetve EQ6 Syntha állványokhoz, szeretném fényképekkel illusztrálni és megosztani

Részletesebben

ER-6n ABS. Használati Útmutató

ER-6n ABS. Használati Útmutató ER-6n ABS Használati Útmutató MAGYAR Motorkerékpár Használati útmutató Amennyiben az alább felsorolt jelekkel találkozik, kövesse az instrukciókat a praktikus és biztonságos működtetés, illetve karbantartás

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 ÁLLÍTATÓ BEÜLŐ SZÉLESSÉGŰ, VILLAMOS HAJTÁSÚ KEREKESSZÉK REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja. Figyelem:

Részletesebben

Kép a levegőn át. használati útmutató

Kép a levegőn át. használati útmutató Kép a levegőn át használati útmutató -1- Obsah CamiBOX TOPOLÓGIA... 3 Helyes telepítés alapelvei... 3 Minimális feltételek a berendezés helyes működéséhez...3 CamiBOX egységcsomag tartalma... 4 Szükséges

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 ÁLLÍTATÓ BEÜLŐ SZÉLESSÉGŰ, VILLAMOS HAJTÁSÚ KEREKESSZÉK REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja. Figyelem:

Részletesebben

SA 07.1 - SA 48.1 SAR 07.1 - SAR 30.1 AUMA NORM Forgatóhajtómûvek. Kezelési útmutató. Tanúsítvány regisztrációs szám: 12 100 4269

SA 07.1 - SA 48.1 SAR 07.1 - SAR 30.1 AUMA NORM Forgatóhajtómûvek. Kezelési útmutató. Tanúsítvány regisztrációs szám: 12 100 4269 SA 07.1 - SA 48.1 SAR 07.1 - SAR 30.1 Forgatóhajtómûvek Kezelési útmutató DIN ISO 9001/ EN 29001 Tanúsítvány regisztrációs szám: 12 100 4269 SA 07.1 - SA 48.1 / SAR 07.1 - SAR 30.1 Forgatóhajtómûvek Kezelési

Részletesebben

Négykerékmeghajtású elektromos Buggy, Speed Machine 540 típusú villanymotorral Rend. sz..:23 16 71

Négykerékmeghajtású elektromos Buggy, Speed Machine 540 típusú villanymotorral Rend. sz..:23 16 71 Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 Négykerékmeghajtású elektromos Buggy, Speed Machine 540 típusú

Részletesebben

Sonic 50 Kezelési és karbantartási útmutató

Sonic 50 Kezelési és karbantartási útmutató Sonic 50 Kezelési és karbantartási útmutató B I Z T O N S Á G I F I G Y E L M E Z T E T É S E K A következô elôvigyázatossági figyelmeztetéseket az egész kézikönyv során alkalmazzuk a következô üzenetek

Részletesebben

Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250

Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250 Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250 PREDATOR Pro RtR 4kerékmeghajtású monster autó Megrend. szám: 23 31 87 Kezelési utasítás TARTALOMJEGYZÉK 1 BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK 1 2 A

Részletesebben

KÖRFŰRÉSZ. 165 mm 5603R 190 mm 5703R 235 mm 5903R 270 mm 5103R 355 mm 5143R. Használati utasítás

KÖRFŰRÉSZ. 165 mm 5603R 190 mm 5703R 235 mm 5903R 270 mm 5103R 355 mm 5143R. Használati utasítás MAKITA KÖRFŰRÉSZ 165 mm 5603R 190 mm 5703R 235 mm 5903R 270 mm 5103R 355 mm 5143R Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított

Részletesebben

Háromfázisú motorok 1LG4 1LG6

Háromfázisú motorok 1LG4 1LG6 Háromfázisú motorok 1LG4 1LG6 1LP4 1PP4 1LP6 1PP6 Kezelési útmutató Útmutató száma: 35037000000122 Kiadás N14-0908 MAGYARUL Szerkezeti nagyság (BG) BG 180M... 315L Szerkezeti formák Minden jog fenntartva.

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás HydroCombi 10 D1150010 - V001 *D1150010-V001* Magyar Copyright by Posch Gesellschaft m.b.h., Made in Austria Gyártó Gyártó POSCH Gesellschaft m.b.h. Paul-Anton-Keller-Strasse 40 A-8430

Részletesebben

ET2 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

ET2 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ET2 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK 1 VESPA...3 1.1 MŰSZERFAL...3 1.2 KEZELŐSZERVEK ÉS DIGITÁLIS ÓRA...3 1.3 A NYEREG FELNYITÁSA...4 1.4 AZONOSÍTÁS...4 2 HASZNÁLAT...4 2.1 ELLENŐRZÉSEK ÉS FELTÖLTÉSEK...4

Részletesebben

Hálózatra tápláló napelemes inverterek HASZNÁLATI ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓ EHE-N1K5TL EHE-N2KTL EHE-N3KTL EHE-N4KTL EHE-N4K6TL

Hálózatra tápláló napelemes inverterek HASZNÁLATI ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓ EHE-N1K5TL EHE-N2KTL EHE-N3KTL EHE-N4KTL EHE-N4K6TL Hálózatra tápláló napelemes inverterek HASZNÁLATI ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓ A szerzői jog az Anhui EHE Energy Tech. Ltd. cégé. EHE-N1K5TL EHE-N2KTL EHE-N3KTL EHE-N4KTL EHE-N4K6TL Ez a dokumentáció védett és

Részletesebben

KEZELÉSI UTASÍTÁS. Benzines szegélyvágó. MTD Hungária Kft. 8248 Nemesvámos, Dózsa Gy. u. 1. Tel: 88/ 515 500, Fax: 88/ 505 520

KEZELÉSI UTASÍTÁS. Benzines szegélyvágó. MTD Hungária Kft. 8248 Nemesvámos, Dózsa Gy. u. 1. Tel: 88/ 515 500, Fax: 88/ 505 520 KEZELÉSI UTASÍTÁS Benzines szegélyvágó MTD Hungária Kft. 8248 Nemesvámos, Dózsa Gy. u. 1. Tel: 88/ 515 500, Fax: 88/ 505 520 A szegélynyíró azonosító lapján levő összes információt írja be az alábbi táblázatba.

Részletesebben

0.1 ábra Kapcsolási blokk ábra Lásd az E függeléket is

0.1 ábra Kapcsolási blokk ábra Lásd az E függeléket is Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 ÖSSZEÁLLÍTÁSI- ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Modell: ARX-03 Rend. sz. 19

Részletesebben

forgatónyomaték átvitel és nagyobb terhelhetőségi kapacitás a hagyományos tengelyes megoldáshoz képest.

forgatónyomaték átvitel és nagyobb terhelhetőségi kapacitás a hagyományos tengelyes megoldáshoz képest. Egy lineáris tengelyre felhúzott golyós hüvellyel mit kapunk? Súrlódásmentes mozgást a lineáris tengelyen. Viszont a lineáris tengelyen axiális irányban elhelyezett horony kialakításával kapunk egy súrlódásmentes

Részletesebben

ELEKTROMOS GÉPEK, HAJTÁSRENDSZEREK ÉS BERENDEZÉSEK. Kezelési útmutató. Háromfázisú váltóáramú aszinkron gépek kalickás forgórésszel

ELEKTROMOS GÉPEK, HAJTÁSRENDSZEREK ÉS BERENDEZÉSEK. Kezelési útmutató. Háromfázisú váltóáramú aszinkron gépek kalickás forgórésszel ELEKTROMOS GÉPEK, HAJTÁSRENDSZEREK ÉS BERENDEZÉSEK Kezelési útmutató IP55 Háromfázisú váltóáramú aszinkron gépek kalickás forgórésszel HU 1 Tartalomjegyzék Fejezet Oldal 1 Biztonsági utasítások 1.1 Általános

Részletesebben

3-fázisú zárt kivitelű aszinkron motorok (csúszógyűrűs vagy kalickás típus) Telepítés és karbantartás. Ezt a kézikönyvet a végfelhasználó kapja

3-fázisú zárt kivitelű aszinkron motorok (csúszógyűrűs vagy kalickás típus) Telepítés és karbantartás. Ezt a kézikönyvet a végfelhasználó kapja Ezt a kézikönyvet a végfelhasználó kapja (Kiegészítés a motorral együtt szállított 1889 jelű kézikönyvhöz) Telepítés és karbantartás Fontos! Ebben a dokumentumban a szimbólumok arra hívják fel a figyelmet,

Részletesebben

CITROËN JUMPER Kezelési útmutató

CITROËN JUMPER Kezelési útmutató CITROËN JUMPER Kezelési útmutató CITROËN A CITROËN a -t választotta Innovatív együttműködés A CITROËN és a TOTAL immár 35 esztendeje azon dolgozik, hogy a legújabb technológiák alkalmazásával a lehető

Részletesebben

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési utasítás Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 Először olvassa

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EL-GO ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ 3 KEREKŰ MOPED

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EL-GO ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ 3 KEREKŰ MOPED HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EL-GO ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ 3 KEREKŰ MOPED REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja Figyelem: Kérjük, az eszköz átvétele

Részletesebben

1 Biztonsági utasítások. Gyermek kerékpárülés OKBABY 10+ OKBABY S.r.l. Használati és összeszerelési útmutató. Tartalomjegyzék MAGYAR MAGYAR MAGYAR

1 Biztonsági utasítások. Gyermek kerékpárülés OKBABY 10+ OKBABY S.r.l. Használati és összeszerelési útmutató. Tartalomjegyzék MAGYAR MAGYAR MAGYAR Gyermek kerékpárülés OKBABY 0+ oldal fejezet Gyermek kerékpárülés OKBABY 0+ oldal Gyermek kerékpárülés OKBABY 0+ OKBABY S.r.l. Biztonsági utasítások VESZÉLY! Kövesse és tartsa be az alábbi biztonsági utasításokat,

Részletesebben