Hibakódkiolvasó mszer OPEL típusokhoz, MAGYAR nyelven Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hibakódkiolvasó mszer OPEL típusokhoz, MAGYAR nyelven Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: www.opel-autodiagnosztika."

Átírás

1 Hogy miket is továbbít a CAN-BUSZ rendszer? Azon információkat amelyek az egész rendszer mködéséhez szükségesek. Pl: er-átviteli rendszer esetén: Motor fordulatszám, beszívott leveg- h-mérséklete, szívócs-nyomás, fojtószelep állása, fékpedál kapcsoló állapota. és még legalább 1-2 tucat értéket fel lehetni ide sorolni. Persze ez a megfogalmazás igen egyszer és rövid, szakavatott füleknek talán puritánnak is hangzik. De a hétköznapi autószereléshez szükséges tudáshoz b-ségesen elég. Akik kicsit mélyebben szeretnék magukat beleásni a témába, azok kedvéért menjünk bele egy kicsit mélyebben abba, hogy a fenti információk továbbítása hogyan történek, és ismerkedjünk meg a CAN kommunikációs nyelvvel részletesebben. Miel-tt nagyon belemerülnénk a bitek világba néhány nagyon fontos fogalmat szeretnék letisztázni ezek pedig a következ-k: Protokol: Manapság igen elterjedt fogalom az autószerel-knek szóló szakirodalmakban és sajnos azt tapasztalom, hogy úgy dobálóznak ezzel a szóval, mintha minden olvasónak teljesen világos lenne ennek a szónak a jelentése. Na de miel-tt még én is úgy dobálóznék vele, el-bb megpróbálom úgy elmagyarázni, hogy mindenki számára világos és egyértelm legyen. A protokol szót magyarra úgy lehetne legjobban lefordítani, hogy el-re meghatározott szabályok szerint felépülkommunikációs nyelv. Vagyis amikor megterveznek egy-egy vezérl-egységet, és az a cél hogy azok tudjanak egymással kommunikálni akkor úgy tervezik -ket, hogy azok mindegyike azonos nyelvet beszéljen. A gépek közötti kommunikációs nyelvnek is ugyanúgy megvannak a saját szigorú szabályai, mint az emberi nyelvnek. A nyelv minden egyes részletét szabályok sokasága írja le, és csak akkor értik meg helyesen egymást a vezérl-egységek, ha mindegyik tud beszélni a közös nyelven. Vagyis ez a kommunikációs nyelv a protokol. (A protokol szót természetesen nem csak az autótechnikában használják hanem az ipar szinte minden területén ahol különböz- egységek kommunikálnak egymással pl: szerszámgépekben, intelligens épületekben stb ) Soros adatátvitel: Soros adatátvitelen azt értjük, hogy a vonalon lév- bitek id-ben szigorúan kötött rend szerint egymás után jelennek meg a start bitt-l kezdve az üzenet végét jelz- bitcsomag utolsó bitjével bezárólag.

2 Természetesen a CAN-BUSZ hálózatoknak is megvan a saját protokolja! Szigorú szabályoknak megfelelkomunikácóis nyelve. Nos akkor most kicsit mélyedjünk bele a bitek világába. Az adat protokol, a bitek hosszú sorozatából épül fel. ( A bit az információ legkisebb mérték egysége. 8 bit = 1 byte. Az alábbi diagram jól szemlélteti az adat protokol formátumát. Ez a formátum teljesen megegyez- mindkét adatbusz vezetéken. ( CAN-H, CAN-L) Az egyszerség kedvéért, csak egy adatbusz vonalat mutatok be ebben a tanulmányban. Azt hiszem, hogy aki még nem találkozott hasonló ábrával, vagy az ábrában található megnevezésekkel akkor az most egy kicsit szid engem, hogy mir-l is beszélek itt. De semmi gond, ha esetleg most látod ezeket a megnevezéseket el-ször, mert a következ- részben ezeket részletesen elmagyarázom neked. CAN busz protokol formátumában található mez- megnevezéseket részletesen magyarázata.

3 Hét darab f- mez-t kell megkülönbözetni. Ezek név szerint a következ-k: Start mez: Az adat protokolnak a kezdetét jelöli. 1 bites kb. 5V-os (rendszert-l függ-en) jel ami a CAN-H vezetéken keresztül van küldve, és a CAN-L vezetéken pedig kb. 0V-os jelet jelent. Státusz mez (állapot mez): Az adat protokol prioritás szintjét határozza meg. Ugyanis az itt található 11 bit mindenkori 2-es számrendszerbeli értéke dönti el a kérdést. Bizonyos üzenetek els-bbséget élveznek más kevésbé fontos üzenetekhez viszonyítva. Ilyenkor mindig a fontosabb üzenet kerül el-ször feldolgozásra. (Pl. baleset esetén, a légzsákok kinyitására szóló üzenet igen magas prioritású minden más egyéb üzenettel szemben. Vagy vészfékezéskor az ABS mködtetésére szóló üzenet is igen magas prioritást élvez) Mint említettük, a tervez-k nem a résztvev-ket (hanem az üzenetek tartalmát részesítik el-nyben, így mindig a legmagasabb prioritású üzenet kerül a vonalra. A legmagasabb érték üzenet státusz mez- bitsorozatának számszer értéke a legkisebb az alkalmazott (kettes) számrendszerben, ezért az ilyen üzenetet adó résztvev- fogja legtovább alacsony szinten tartani a buszvonalat. Ehhez az üzenethez rendelt státusz mez- ugyanis a többi jelentkez-jével összehasonlítva. a legtöbb 0-át (domináns bitet) tartalmazza. Az üzenetek prioritási sorrendjét el-re megállapítják és az adott rendszer-összeállítást ennek megfelel-en programozzák. Nézzünk erre egy áttekinthetpéldát: Státusz bitek sorszáma Mér-helyek fontossági sorrendje 1. Motor x x x x x x x x 2. Hajtás x x x x x x x x 3. Fékkrendszer x x x x x x x x 4. Htés, szell-ztetés x x x x x x x x 5. Világítás x x x x x x x x 6. Ajtók x x x x x x x x 7. Szélvéd-törlés x x x x x x x x 8. Mszerfal x x x x x x x x A táblázat bitkiosztása mutatja, hogy a magasabb helyiérték státuszbitek bitek közül minél több a domináns (0), annál fontosabb az üzenet, így annál magasabb prioritást élvez. Az X jelölés tetsz-leges bitértékre utal. A többi, szintén a buszvonalat használni igyekv- (természetesen a legmagasabb prioritású üzenetet adó is!) közben folytonosan összehasonlítja a busz pillanatnyi feszültségszintjét és a saját adását. Amint valamelyik is azt észleli, hogy az általa kiadott státusz kód alacsonyabb prioritással bír, mint a buszon lév- résztvev- bármelyikének kódja

4 (vagyis el-bb-utóbb kiad egy 1-est és közben 0 van a buszon!), akkor csalódottan visszalép és a továbbiakban már csak mint vev- figyel, hátha éppen neki szól az üzenet. Egyetlen esetben azonban összetzés történhetne a busz vonalon, a buszt megkaparintani igyekv- és résztvevközött, ha mindketten ugyanazt az státusz bitsorozatot ültetik a vonalra. Ez a határeset azért fordulhat el-, mert a rendszerben nemcsak adatokat lehet egy üzenetben továbbítani (Data Frame), hanem adatkérést (Remote Frame) is végre lehet hajtani. Mármost, ha az egyik résztvev- éppen megkezdi azon adatok továbbítását, melyeket a másik résztvev- egyidejleg kérne, akkor az státusz mez-k azonossága miatt (ugyanaz a tartalom!), nem dönthet- el, hogy ki jogosult a busz használatára. A döntést a +1 bit hozza meg, hiszen ha adattovábbítás van, akkor ez 0, ha kérelem, akkor ez 1 érték. Márpedig, ahogy korábban említettem, az 1-es érték (recesszív) bit mindig átírható 0-ás (domináns) bitre, vagyis az adatküld-nek lesz igaza, tehát övé a busz. Ellenrz mez: Az adatmez-ben található információk számát mutatja meg. Ez a mez- lehet-vé teszi, bármely vev- készülék számára, hogy leellen-rizze hogy megkapta-e az összes információt. Ez a mez- a hibafelismerésben játszik szerepet, hiszen közli a vev-vel, hogy hány adatbyte-ot tartalmaz az üzenet. Ha a vett üzenet adatbyte-száma eltér a kontrollmez-ben megadott értékt-l, akkor az átvitel közben hiba történt. Adat mez: Ez a mez- adatokat tartalmaz. Azokat az adatokat amelyek továbbításra kerülnek más vezérl-egységek felé. Hogy, milyen adatok ezek? Pl: motorh-mérséklet, fojtószelep helyzete, járm sebesség, motor fordulatszáma, fékpedál kapcsoló állapota,.stb. Még legalább 1-2 tucat adatot fellehetne ide sorolni. Biztonsági mez: Hibás kommunikáció detektálására szolgál. Megersít mez: A vev- készülék ezen mez- alapján is leellen-rzi, az adatcsomag helyesen érkezett e meg. Ha bármi hibát észlelt vevkészülék azonnal értesíti az adót err-l és az adó újra küldi az csomagot. Utolsó (befejez) mez: az adat protokol végét jelzi.

5 Hogyan jön létre a kommunikációs nyelv? Hogyan jönnek létre a bitek? Amint soros adat átvitelr-l beszélünk, meghatározóvá válik az id-tényez-. A buszon közvetített üzenetek továbbításához, kiértékeléséhez, üzenetformává történ- alakításhoz, feldolgozáshoz bizonyos id-re van szükség. A rendelkezésre álló id- igen szkre szabott már ford/perc fordulatszámon üzemel- motor esetében is. (mindössze kb. 6-7 ms!) Ha mást nem lehet, legalább a tényleges adatátviteli idõt csökkenteni kell. A felismert szükségszerûség minél rövidebb üzenetcsomag kialakítását követeli, mert ezzel, azonos átviteli sebesség mellett, az átviteli idõ minimalizálható. A rendszer tervezõi gondosan felmérték a jármûvek különbözõ elektronikus részegységeitõl származó adatok átviteli sebességével szemben jelenleg, illetve a jövõben támasztható igényeket, s az eredmények alapján határozták meg a CAN-rendszer átviteli sebességtartományát. Az átviteli sebesség 5 Kbit/s. 1 Mbit/s határok között választható, azzal a megjegyzéssel, hogy a felsõ határérték csak 40m-nél rövidebb buszvonalak esetén közelíthetõ meg, akkor is inkább csak teoretikusan. Jóllehet az informatikai alapfogalmak ma már szinte mindenki számára ismertek, mégis leírjuk, hogy: A kommunikációs nyelv, bitek hosszú sorozatát tartalmazza. Mindegy egyes bitnek csak két állapota lehet. Vagy 1 vagy pedig 0. Itt egy egyszer példa, hogy mit jelent az, hogy 1 állapot és mi az, hogy 0 állapot. Zsebtelep+kapcsoló+izzó esete: Kapcsoló állapota: bekapcsolt ( 1 érték) - zárt kapcsoló - izzó világít Kapcsoló állapota: nyitott ( 0 érték) - nyitott kapcsoló - izzó nem világít Ugyan ez az elv a CAN-BUSZ rendszerekben is az 1 és 0 állapot bemutatására. De azért ott természetesen nem izzóról és zsebteleprl beszélünk!

6 Bit állapota 1 értéken: - adó-vev- nyitott, kb 5V-ra kapcsol a komfortelektronika rendszer hálózaton.(erátviteli rendszer esetén: kb 2.5 V,típusfügg-) - kb.5 V feszültség jelentkezik az adatbusz vonal vezetékén. (Er-átviteli rendszer esetén pedig: kb 2.5 V) Bit állapota 0 értéken: - adóvev- zárt, GND-re kapcsol - kb 0 V jelentkezik az adatbusz vonal vezetékén. Az alábbi táblázat megmutatja nekünk, hogy hogyan oldható meg az egymás utáni bitek sorozatával az információ átvitele. Mivel már 2 bittnek négy különböz- variációja lehet, ezér a bitek számának növelésével jelent-sen megnövelhet- az átvihet- információk mennyisége! Mindazok, akik a lecke olvasásában idáig jutottak, kissé fellélegezhetnek. A lecke befejezéseként egy megjegyzés. Mint említettem, a CAN-IC egy eres buszvonallal is üzemeltethet-, ez a tény pedig el-revetít egy, a szervizszakemberek számára sötét jöv-t. Felkészülhetnek rá, hogy ezt a kábelt el-bbutóbb kiváltja a környezeti zavarokra teljesen érzéketlen fénykábel, melyet többek között a digitális átviteltechnikában már régóta használnak. Akkor pedig már keveset ér a multiméter vagy az oszcilloszkóp..

2.5 Soros adatkommunikációs rendszerek CAN (Ötödik rész)

2.5 Soros adatkommunikációs rendszerek CAN (Ötödik rész) 2.5 Soros adatkommunikációs rendszerek CAN (Ötödik rész) 3.4. A CAN adatbusz rendszerek üzenetformátuma Az információt a soros adatátviteli rendszereknél szabványosított keretformátumba foglalják. A teljes

Részletesebben

Hibakódkiolvasó mszer OPEL típusokhoz, MAGYAR nyelven Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó:

Hibakódkiolvasó mszer OPEL típusokhoz, MAGYAR nyelven Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: Az adatcsere alapjai a CAN-BUSZ rendszerekben. A CAN-BUSZ rendszerekben történ1 adatcserének folyamata olyan mint egy telefonos konferencia beszélgetés. Vagyis az el1fizet1 (autó esetében a vezérl1egység)

Részletesebben

Programozható vezérlő rendszerek KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2.

Programozható vezérlő rendszerek KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2. KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2. CAN busz - Autóipari alkalmazásokhoz fejlesztették a 80-as években - Elsőként a BOSCH vállalat fejlesztette - 1993-ban szabvány (ISO 11898: 1993) - Később fokozatosan az iparban

Részletesebben

A továbbiakban Y = {0, 1}, azaz minden szóhoz egy bináris sorozatot rendelünk

A továbbiakban Y = {0, 1}, azaz minden szóhoz egy bináris sorozatot rendelünk 1. Kódelmélet Legyen X = {x 1,..., x n } egy véges, nemüres halmaz. X-et ábécének, elemeit betűknek hívjuk. Az X elemeiből képzett v = y 1... y m sorozatokat X feletti szavaknak nevezzük; egy szó hosszán

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép, rajzeszközök 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 55 525 01 Autótechnikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

CAN BUSZ ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

CAN BUSZ ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ CAN BUSZ ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ 1. KIADÁS 2009 Szerző: Somlyai László Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, IV. évfolyam oldal 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. CAN busz... 4 2.1. Kialakulása... 4 2.2. Fizikai

Részletesebben

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó:

Autódiagnosztikai mszer OPEL típusokhoz Kizárólagos hivatalos magyarországi forgalmazó: # Vectra C Blokk-kapcsolási rajz vezérlkészülék mködésmód- VECTRA-C 15 Gyújtás BE (15-ös kapocs) B52_L Kerékfordulatszám-érzékel3 el3l balra 30 Akkumulátor pozitív pólusa (30-as kapocs) B52_R Kerékfordulatszám-érzékel3,

Részletesebben

Járműfedélzeti rendszerek II. 6. előadás Dr. Bécsi Tamás

Járműfedélzeti rendszerek II. 6. előadás Dr. Bécsi Tamás Járműfedélzeti rendszerek II. 6. előadás Dr. Bécsi Tamás A CAN hálózat Az első szabványos autóipari kommunikációs hálózat Bosch fejlesztés, 1986 SAE (Society of Automotive Engineers) congress 1991 CAN

Részletesebben

Gépjármvek CAN-BUSZ rendszerei

Gépjármvek CAN-BUSZ rendszerei Gépjármvek CAN-BUSZ rendszerei A tananyag ingyenesen elérhet: CAN-BUSZ rendszerek bevezet Bizonyára benned is felmerült a kérdés már, hogy miért bonyolítják meg az autógyárak az autószerel,k életét, CAN-

Részletesebben

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat Megoldás Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat A feladatban szereplő specifikáció eredeti, angol nyelvű változata egy létező eszköz leírása. Nem állítjuk, hogy az eredeti dokumentum jól

Részletesebben

Járműfedélzeti hálózatok. Fedélzeti diagnosztikai protokollok Dr. Aradi Szilárd

Járműfedélzeti hálózatok. Fedélzeti diagnosztikai protokollok Dr. Aradi Szilárd Járműfedélzeti hálózatok Fedélzeti diagnosztikai protokollok Dr. Aradi Szilárd A fedélzeti diagnosztika fogalma On-Board Diagnostics (OBD I-II, EOBD) Motiváció Általánosságban információt szolgáltat a

Részletesebben

Járműinformatika bevezetés. 1. Óra

Járműinformatika bevezetés. 1. Óra Járműinformatika bevezetés 1. Óra Ajánlott irodalom Gépjárművek buszhálózatai Dr. Kováts Miklós, Dr. Szalay Zsolt (ISBN 978-963-9945-10-4) Multiplexed Networks for Embedded Systems Dominique Paret (ISBN

Részletesebben

I+K technológiák. Buszrendszerek Dr. Aradi Szilárd

I+K technológiák. Buszrendszerek Dr. Aradi Szilárd I+K technológiák Buszrendszerek Dr. Aradi Szilárd TIA/EIA-485-A (RS-485) Az RS-485 szabványt 1983-ban jelentette meg az EIA, és a szabvány legutolsó felülvizsgálata 1998-ban történt Az automatizálástechnikában

Részletesebben

A vezérlő alkalmas 1x16, 2x16, 2x20, 4x20 karakteres kijelzők meghajtására. Az 1. ábrán látható a modul bekötése.

A vezérlő alkalmas 1x16, 2x16, 2x20, 4x20 karakteres kijelzők meghajtására. Az 1. ábrán látható a modul bekötése. Soros LCD vezérlő A vezérlő modul lehetővé teszi, hogy az LCD-t soros vonalon illeszthessük alkalmazásunkhoz. A modul több soros protokollt is támogat, úgy, mint az RS232, I 2 C, SPI. Továbbá az LCD alapfunkcióit

Részletesebben

Füstölésmérés. I. A mérés szerepe. II. A hivatalos mérés menete. Füstölésmérés 1.

Füstölésmérés. I. A mérés szerepe. II. A hivatalos mérés menete. Füstölésmérés 1. Füstölésmérés I. A mérés szerepe A füstölésmérés szerepe, hogy a DÍZEL motoros gépjárművek környezetvédelmi felülvizsgálatát lehetővé tegye az ENERGOLINE-ban. Ez a leírás az AVL4000 DiCom műszerrel végzett,

Részletesebben

Hálózati protokoll tervezése

Hálózati protokoll tervezése Hálózati protokoll tervezése A gyakorlat célja: Hálózati protokoll tervezésének a megvalósítása Elméleti bevezető: Ahhoz, hogy a hálózatba kötött gépek kommunikálni tudjanak egymással, szükség van egy

Részletesebben

Szerelési utasítás. Teljesítmény korlátozó. Szakemberek számára. A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni

Szerelési utasítás. Teljesítmény korlátozó. Szakemberek számára. A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni Szerelési utasítás Teljesítmény korlátozó 6 70 614 337-00.1I Szakemberek számára A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni 6 70 614 464 HU (007/06) OSW Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

Teljesítmény korlátozó

Teljesítmény korlátozó Szerelési utasítás Teljesítmény korlátozó 6 720 614 337-00.1I 6 720 614 415 HU (2007/06) OSW Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Biztonsági utasítások és a szimbólumok magyarázata 2 1.1 Biztonsági utasítások

Részletesebben

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható!

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható! Minden jog fenntartva 2015 www.asztropatika.hu 1 Ha egy problémával sokat foglalkozol, előbb-utóbb rátalálsz a megoldásra! Pontosan úgy, ahogyan ez lassan már 20 éve velem is történt a személyes tanácsadásaim

Részletesebben

Terepi buszrendszerek összehasonlítása jegyzet az Épületinformatika cím tárgyhoz

Terepi buszrendszerek összehasonlítása jegyzet az Épületinformatika cím tárgyhoz Novák Balázs Terepi buszrendszerek összehasonlítása jegyzet az Épületinformatika cím tárgyhoz 1. Osztott intelligenciájú vezérlrendszerek, terepi buszrendszerek A vezérl-hálózat olyan készülékek csoportja,

Részletesebben

Analóg és digitális jelek. Az adattárolás mértékegységei. Bit. Bájt. Nagy mennyiségû adatok mérése

Analóg és digitális jelek. Az adattárolás mértékegységei. Bit. Bájt. Nagy mennyiségû adatok mérése Analóg és digitális jelek Analóg mennyiség: Értéke tetszõleges lehet. Pl.:tömeg magasság,idõ Digitális mennyiség: Csak véges sok, elõre meghatározott értéket vehet fel. Pl.: gyerekek, feleségek száma Speciális

Részletesebben

Járműinformatika Multimédiás buszrendszerek (MOST, D2B és Bluetooth) 4. Óra

Járműinformatika Multimédiás buszrendszerek (MOST, D2B és Bluetooth) 4. Óra Járműinformatika Multimédiás buszrendszerek (MOST, D2B és Bluetooth) 4. Óra Multimédiás adatok továbbítása és annak céljai Mozgókép és hang átvitele Szórakoztató elektronika Biztonsági funkciókat megvalósító

Részletesebben

SZÁMRENDSZEREK KÉSZÍTETTE: JURÁNYINÉ BESENYEI GABRIELLA

SZÁMRENDSZEREK KÉSZÍTETTE: JURÁNYINÉ BESENYEI GABRIELLA SZÁMRENDSZEREK KÉSZÍTETTE: JURÁNYINÉ BESENYEI GABRIELLA BINÁRIS (kettes) ÉS HEXADECIMÁLIS (tizenhatos) SZÁMRENDSZEREK (HELYIÉRTÉK, ÁTVÁLTÁSOK, MŰVELETEK) A KETTES SZÁMRENDSZER A computerek világában a

Részletesebben

loop() Referencia: https://www.arduino.cc/en/reference/homepage

loop() Referencia: https://www.arduino.cc/en/reference/homepage Arduino alapok Sketch ~ Solution Forrás:.ino (1.0 előtt.pde).c,.cpp,.h Külső könyvtárak (legacy / 3rd party) Mintakódok (example) setup() Induláskor fut le, kezdeti értékeket állít be, inicializálja a

Részletesebben

2.3. Soros adatkommunikációs rendszerek CAN (Harmadik rész alapfogalmak II.)

2.3. Soros adatkommunikációs rendszerek CAN (Harmadik rész alapfogalmak II.) 2.3. Soros adatkommunikációs rendszerek CAN (Harmadik rész alapfogalmak II.) 2. Digitálistechnikai alapfogalmak II. Ahhoz, hogy valamilyen szinten követni tudjuk a CAN hálózatban létrejövő információ-átviteli

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. Local Interconnection Network

Autóipari beágyazott rendszerek. Local Interconnection Network Autóipari beágyazott rendszerek Local Interconnection Network 1 Áttekintés Motiváció Kis sebességigényű alkalmazások A CAN drága Kvarc oszcillátort igényel Speciális perifériát igényel Két vezetéket igényel

Részletesebben

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Telefonos illesztő / Telefonhívó modul. VDT-TPC Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT-TPC. VDT-TPC Leírás v1.0.

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Telefonos illesztő / Telefonhívó modul. VDT-TPC Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT-TPC. VDT-TPC Leírás v1.0. 2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Telefonos illesztő / Telefonhívó modul VDT-TPC Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT-TPC VDT-TPC Leírás v1.0.pdf Bevezető Leírás: A VDT-TPC egy telefonos illesztő modul

Részletesebben

Yottacontrol I/O modulok beállítási segédlet

Yottacontrol I/O modulok beállítási segédlet Yottacontrol I/O modulok beállítási segédlet : +36 1 236 0427 +36 1 236 0428 Fax: +36 1 236 0430 www.dialcomp.hu dial@dialcomp.hu 1131 Budapest, Kámfor u.31. 1558 Budapest, Pf. 7 Tartalomjegyzék Bevezető...

Részletesebben

Informatikai alapismeretek

Informatikai alapismeretek Informatikai alapismeretek Informatika tágabb értelemben -> tágabb értelemben az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával és feldolgozásával foglalkozik Informatika szűkebb értelemben-> számítógépes

Részletesebben

A CAN hálózat alapjai

A CAN hálózat alapjai A CAN hálózat alapjai 2009.10.24 1 Bevezető A CAN (Controller Area Network) egy nagybiztonságú soros kommunikációs protokoll, adatok valósidejű átvitelének hatékony támogatására. A protokoll kifejlesztésekor

Részletesebben

Hibajavítás, -jelzés. Informatikai rendszerek alapjai. Horváth Árpád november 24.

Hibajavítás, -jelzés. Informatikai rendszerek alapjai. Horváth Árpád november 24. Hibajavítás és hibajelzés Informatikai rendszerek alapjai Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár 2016. november 24. Vázlat 1 Hibákról 2 Információátvitel diagrammja forrás csatorna

Részletesebben

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0 ROGER UT-2 1 Roger UT-2 Kommunikációs interfész V3.0 TELEPÍTŐI KÉZIKÖNYV ROGER UT-2 2 ÁLTALÁNOS LEÍRÁS Az UT-2 elektromos átalakítóként funkcionál az RS232 és az RS485 kommunikációs interfész-ek között.

Részletesebben

KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához

KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához A 296/2006.(XI.28.) Kt. sz. melléklete KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához A szociális területen alkalmazott két f jogszabály

Részletesebben

Járműfedélzeti kommunikáció. Controller Area Network Dr. Aradi Szilárd

Járműfedélzeti kommunikáció. Controller Area Network Dr. Aradi Szilárd Járműfedélzeti kommunikáció Controller Area Network Dr. Aradi Szilárd A CAN hálózat Az első szabványos autóipari kommunikációs hálózat Bosch fejlesztés, 1986 SAE (Society of Automotive Engineers) congress

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 55 525 01 Autótechnikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

IDAXA-PiroSTOP. PIRINT PiroFlex Interfész. Terméklap

IDAXA-PiroSTOP. PIRINT PiroFlex Interfész. Terméklap IDAXA-PiroSTOP PIRINT PiroFlex Interfész Terméklap Hexium Kft. PIRINT Terméklap Rev 2 2 Tartalomjegyzék. ISMERTETŐ... 3 2. HARDVER... 4 2. LED... 5 2.2 KAPCSOLAT A VKGY GYŰRŰVEL... 6 2.3 CÍMBEÁLLÍTÁS...

Részletesebben

Kedves Diákok! A feladatok legtöbbször egy pontot érnek. Ahol ettől eltérés van, azt külön jelöljük.

Kedves Diákok! A feladatok legtöbbször egy pontot érnek. Ahol ettől eltérés van, azt külön jelöljük. Kedves Diákok! Szeretettel köszöntünk Benneteket abból az alkalomból, hogy a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola informatika tehetséggondozásának első levelét olvassátok! A tehetséggondozással

Részletesebben

1 Járműipari hálózatok

1 Járműipari hálózatok 1 Járműipari hálózatok 1.1 Járműipari kommunikációs technológiák összehasonlítása A járműelektronika viharos fejlődése az utóbbi évtizedekben egyre több új, elektronikusan támogatott funkció megjelenését

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

Változó adatátviteli sebesség a gyors kommunikációért

Változó adatátviteli sebesség a gyors kommunikációért Változó adatátviteli sebesség a gyors kommunikációért A CAN berobbanása óta egyre több és több feladatot bíznak rá, a vezérlők száma is folyamatosan nő a gépjárművekben, ami gyorsabb működést vár el a

Részletesebben

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP P címzés

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP P címzés Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea IP P címzés Csomagirányítás elve A csomagkapcsolt hálózatok esetén a kapcsolás a csomaghoz fűzött irányítási információk szerint megy végbe. Az Internet Protokoll (IP) alapú

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 5. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

2016/11/29 11:13 1/6 Digitális átvitel

2016/11/29 11:13 1/6 Digitális átvitel 2016/11/29 11:13 1/6 Digitális átvitel < Hálózat Digitális átvitel Szerző: Sallai András Copyright Sallai András, 2013, 2014 Licenc: GNU Free Documentation License 1.3 Web: http://szit.hu Szinkron átvitel

Részletesebben

INFO DIAG DIAGNOSZTIKA

INFO DIAG DIAGNOSZTIKA CITROËN DTAV INFO DIAG DIAGNOSZTIKAI DIAGNOSZTIKA LEÁNYVÁLLALATOK / IMPORTR ÚJ CITROËN gépjárm FORGALMAZÓK - Új gépjárm felkészít - Kampánykoordinátor HIVATALOS CITROËN MÁRKASZERVIZEK - Vevszolgálati vezet,

Részletesebben

SZENZORMODUL ILLESZTÉSE LEGO NXT PLATFORMHOZ. Készítette: Horváth András MSc Önálló laboratórium 2 Konzulens: Orosz György

SZENZORMODUL ILLESZTÉSE LEGO NXT PLATFORMHOZ. Készítette: Horváth András MSc Önálló laboratórium 2 Konzulens: Orosz György SZENZORMODUL ILLESZTÉSE LEGO NXT PLATFORMHOZ Készítette: Horváth András MSc Önálló laboratórium 2 Konzulens: Orosz György BEVEZETÉS Simonyi Károly szakkollégium LEGO és robotika kör NXT Cél: Választott

Részletesebben

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2. Témakörök 1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig ( a kommunikáció fejlődése napjainkig) 2. Szedjük szét a számítógépet 1. ( a hardver architektúra elemei) 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

Részletesebben

Harmadik gyakorlat. Számrendszerek

Harmadik gyakorlat. Számrendszerek Harmadik gyakorlat Számrendszerek Ismétlés Tízes (decimális) számrendszer: 2 372 =3 2 +7 +2 alakiérték valódi érték = aé hé helyiérték helyiértékek a tízes szám hatványai, a számjegyek így,,2,,8,9 Kettes

Részletesebben

Az interrupt Benesóczky Zoltán 2004

Az interrupt Benesóczky Zoltán 2004 Az interrupt Benesóczky Zoltán 2004 1 Az interrupt (program megszakítás) órajel generátor cím busz környezet RESET áramkör CPU ROM RAM PERIF. adat busz vezérlõ busz A periféria kezelés során információt

Részletesebben

PMU Kezdı lépések. 6-0 Csatlakozás LG GLOFA-GM és SAMSUNG PLC-hez. 6-1 Kommunikáció LG PMU és LG GLOFA-GM7 / GM6 / GM4 között

PMU Kezdı lépések. 6-0 Csatlakozás LG GLOFA-GM és SAMSUNG PLC-hez. 6-1 Kommunikáció LG PMU és LG GLOFA-GM7 / GM6 / GM4 között -0 Csatlakozás LG GLOFA-GM és SAMSUNG PLC-hez -1 Kommunikáció LG PMU és LG GLOFA-GM / GM között -1-1 PLC programozó csatlakozója ( CPU loader port ) -1- PLC beépített C-NET csatlakozója (CPU C-net) -1-

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. A kommunikáció alapjai

Autóipari beágyazott rendszerek. A kommunikáció alapjai Autóipari beágyazott rendszerek A kommunikáció alapjai 1 Alapfogalmak Hálózati kommunikáció Vezérlőegységek közötti információ továbbítás Csomópontok Kommunikációs csatornákon keresztül Terepbuszok (cluster)

Részletesebben

Irányítástechnika 1. 8. Elıadás. PLC rendszerek konfigurálása

Irányítástechnika 1. 8. Elıadás. PLC rendszerek konfigurálása Irányítástechnika 1 8. Elıadás PLC rendszerek konfigurálása Irodalom - Helmich József: Irányítástechnika I, 2005 - Zalotay Péter: PLC tanfolyam - Klöckner-Möller Hungária: Hardverleírás és tervezési segédlet,

Részletesebben

SR mini PLC Modbus illesztő modul. Modul beállítása Bemeneti pontok kiosztása főmodul esetén Bemeneti pontok címkiosztása kiegészítő modul esetében

SR mini PLC Modbus illesztő modul. Modul beállítása Bemeneti pontok kiosztása főmodul esetén Bemeneti pontok címkiosztása kiegészítő modul esetében SR mini PLC Modbus illesztő modul Modul beállítása Bemeneti pontok kiosztása főmodul esetén Bemeneti pontok címkiosztása kiegészítő modul esetében Kimeneti pontok címkiosztása főmodul esetében, olvasásra

Részletesebben

Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz

Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz FJ-RC-MBS-1 Mobus szervezet: -> http://www.modbus.org (néha Modbus-IDA) -> Modbus eszköz kereső motor http://www.modbus.org/devices.php Modbus (RTU) - soros kommunikációs

Részletesebben

Rendszertervezés házi feladat

Rendszertervezés házi feladat Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Rendszertervezés házi feladat Autós Body rendszer tervezése Bartakovics

Részletesebben

Paraméter csoport. Alapbeállítások

Paraméter csoport. Alapbeállítások Paraméter csoport A1 b1 b2 C1 C2 C3 C4 C6 d1 d2 d3 d4 E1 E2 H1 H2 H3 H4 H5 L1 L2 L3 L4 L5 L6 L8 n1 n3 o1 o2 o3 o4 U1 U2 U4 Neve Alapbeállítások Működésmód paraméterek Egyenáramú fékezés Fel és lefutási

Részletesebben

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAM ATOK MENEDZSMENTJE II. RENDSZEREK ÉS FOLYAMATOK TARTALOMJEGYZÉK 1 Rendszer alapok 1.1 Alapfogalmak 1.2 A rendszerek csoportosítása 1.3 Rendszerek működése 1.4 Rendszerek leírása, modellezése,

Részletesebben

DIALOG időkapcsoló PROGRAMOZÁSI ÚTMUTATÓ

DIALOG időkapcsoló PROGRAMOZÁSI ÚTMUTATÓ DIALOG időkapcsoló PROGRAMOZÁSI ÚTMUTATÓ FUNKCIÓK I. Az időkapcsoló beállítása (a kék gombok): TECHNOCONSULT Kft. 2092 Budakeszi, Szürkebarát u. 1. T: (23) 457-110 www.technoconsult.hu info@technoconsult.hu

Részletesebben

S7021 ADATGYŰJTŐ. 2-csatornás adatgyűjtő számláló és bináris bemenettel. Kezelési leírás

S7021 ADATGYŰJTŐ. 2-csatornás adatgyűjtő számláló és bináris bemenettel. Kezelési leírás S7021 ADATGYŰJTŐ 2-csatornás adatgyűjtő számláló és bináris bemenettel Kezelési leírás Nem hivatalos fordítás! Minden esetleges eltérés esetén az eredeti, angol nyelvű dokumentum szövege tekintendő irányadónak:

Részletesebben

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója 1.) Általános tudnivalók: A segédtábla két méretben készül, 10, és 50 sort lehet kitölteni. A tábla megnevezéséből amit

Részletesebben

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer)

OSI-ISO modell. Az OSI rétegek feladatai: Adatkapcsolati réteg (data link layer) Hálózati réteg (network layer) OSI-ISO modell Több világcég megalkotta a saját elképzelései alapján a saját hálózati architektúráját, de az eltérések miatt egységesíteni kellett, amit csak nemzetközi szinten lehetett megoldani. Ez a

Részletesebben

ÁTVÁLTÁSOK SZÁMRENDSZEREK KÖZÖTT, SZÁMÁBRÁZOLÁS, BOOLE-ALGEBRA

ÁTVÁLTÁSOK SZÁMRENDSZEREK KÖZÖTT, SZÁMÁBRÁZOLÁS, BOOLE-ALGEBRA 1. Tízes (decimális) számrendszerből: a. Kettes (bináris) számrendszerbe: Vegyük a 2634 10 -es számot, és váltsuk át bináris (kettes) számrendszerbe! A legegyszerűbb módszer: írjuk fel a számot, és húzzunk

Részletesebben

Analóg-digitál átalakítók (A/D konverterek)

Analóg-digitál átalakítók (A/D konverterek) 9. Laboratóriumi gyakorlat Analóg-digitál átalakítók (A/D konverterek) 1. A gyakorlat célja: Bemutatjuk egy sorozatos közelítés elvén működő A/D átalakító tömbvázlatát és elvi kapcsolási rajzát. Tanulmányozzuk

Részletesebben

Mérési jegyzőkönyv. az ötödik méréshez

Mérési jegyzőkönyv. az ötödik méréshez Mérési jegyzőkönyv az ötödik méréshez A mérés időpontja: 2007-10-30 A mérést végezték: Nyíri Gábor kdu012 mérőcsoport A mérést vezető oktató neve: Szántó Péter A jegyzőkönyvet tartalmazó fájl neve: ikdu0125.doc

Részletesebben

FL-11R kézikönyv Viczai design 2010. FL-11R kézikönyv. (Útmutató az FL-11R jelű LED-es villogó modell-leszállófény áramkör használatához)

FL-11R kézikönyv Viczai design 2010. FL-11R kézikönyv. (Útmutató az FL-11R jelű LED-es villogó modell-leszállófény áramkör használatához) FL-11R kézikönyv (Útmutató az FL-11R jelű LED-es villogó modell-leszállófény áramkör használatához) 1. Figyelmeztetések Az eszköz a Philips LXK2 PD12 Q00, LXK2 PD12 R00, LXK2 PD12 S00 típusjelzésű LED-jeihez

Részletesebben

Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb

Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb Kezelési útmutató akkumulátoros (12V) automata elektronikához A készülék használata Időzítés Ciklus 1. 2 Választás /Program gomb Forgató gomb Start/ Stop gomb Az akkumulátor csatlakozók megfelelő polaritással

Részletesebben

I+K technológiák. Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd

I+K technológiák. Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd I+K technológiák Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd Hálózati struktúrák A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

Részletesebben

Wireless M-Bus, C mód modul MULTICAL 402 fogyasztásmérőkhöz Adatlap

Wireless M-Bus, C mód modul MULTICAL 402 fogyasztásmérőkhöz Adatlap Wireless M-Bus, C mód modul MULTICAL 402 fogyasztásmérőkhöz Adatlap Vezeték nélküli adattovábbítás 16 másodpercenként Akár 16 éves elem élettartam Stabil és gyors adatkiolvasás Szabad Európai rádiófrekvencia

Részletesebben

Az általam használt (normál 5mm-es DIP) LED maximális teljesítménye 50mW körül van. Így a maximálisan alkalmazható üzemi árama:

Az általam használt (normál 5mm-es DIP) LED maximális teljesítménye 50mW körül van. Így a maximálisan alkalmazható üzemi árama: Az alábbi néhány egyszerű kapcsolás próbál segíteni megérteni a tranzisztor alapvető működését. Elsőre egy olyan kapcsolást szemlélünk, amelyben egy kapcsolót ha felkapcsolunk, akkor egy tetszőleges fogyasztó

Részletesebben

Digitális rendszerek. Digitális logika szintje

Digitális rendszerek. Digitális logika szintje Digitális rendszerek Digitális logika szintje CPU lapkák Mai modern CPU-k egy lapkán helyezkednek el Kapcsolat a külvilággal: kivezetéseken (lábak) keresztül Cím, adat és vezérlőjelek, ill. sínek (buszok)

Részletesebben

Assembly programozás: 2. gyakorlat

Assembly programozás: 2. gyakorlat Assembly programozás: 2. gyakorlat Számrendszerek: Kettes (bináris) számrendszer: {0, 1} Nyolcas (oktális) számrendszer: {0,..., 7} Tízes (decimális) számrendszer: {0, 1, 2,..., 9} 16-os (hexadecimális

Részletesebben

Jármû-elektronika ELEKTRONIKAI-INFORMATIKAI SZAKFOLYÓIRAT. 2003. november. 890 Ft. XII. évfolyam 7. szám

Jármû-elektronika ELEKTRONIKAI-INFORMATIKAI SZAKFOLYÓIRAT. 2003. november. 890 Ft. XII. évfolyam 7. szám XII. évfolyam 7. szám ELEKTRONIKAI-INFORMATIKAI SZAKFOLYÓIRAT 890 Ft 2003. november Jármû-elektronika Gyorsulásszenzorok az autóiparban (2. rész) SZEGEDI ANDRÁS Az elôzô részben bemutatásra került az autóiparban

Részletesebben

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója 1.) Általános tudnivalók: A segédtábla két méretben készül, 10, és 50 sort lehet kitölteni. A tábla megnevezéséből amit

Részletesebben

PLC Versenyfeladat. XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, március Összeállította az EvoPro Kft.

PLC Versenyfeladat. XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, március Összeállította az EvoPro Kft. PLC Versenyfeladat XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny Budapest, 2008. március 19-21. Összeállította az EvoPro Kft. Általános bemutatás A feladatban szereplő eszköz egy 8x8 képpontos LED-mátrix

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 4. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 4. gyakorlat Feladat 0 Számolja ki a CRC kontrollösszeget az 11011011001101000111 üzenetre, ha a generátor polinom x 4 +x 3 +x+1! Mi lesz a 4 bites kontrollösszeg? A fenti üzenet

Részletesebben

Gépjárművek CAN-BUSZ rendszerei

Gépjárművek CAN-BUSZ rendszerei Gépjárművek CAN-BUSZ rendszerei CAN-BUSZ rendszerek bevezető Bizonyára benned is felmerült a kérdés már, hogy miért bonyolítják meg az autógyárak a autók elektronikáját és berendezéseit, CAN-BUSZ alapú

Részletesebben

http://www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/tomegkozl_bajnai0908.pdf

http://www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/tomegkozl_bajnai0908.pdf Budapest, 2009. október 30. Hónig Péter miniszter Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium Budapest Tisztelt Miniszter Úr! Köszönettel megkaptuk 2009. szeptember 30-án kelt válaszát 1 Bajnai Gordon

Részletesebben

ARM programozás. Iványi László Szabó Béla

ARM programozás. Iványi László Szabó Béla ARM programozás 4. Óra USART periféria és az RS-485 busz elmélete és használata Iványi László ivanyi.laszlo@stud.uni-obuda.hu Szabó Béla szabo.bela@stud.uni-obuda.hu Mi az USART/UART? USART => Universal

Részletesebben

11.2. A FESZÜLTSÉGLOGIKA

11.2. A FESZÜLTSÉGLOGIKA 11.2. A FESZÜLTSÉGLOGIKA Ma a feszültséglogika számít az uralkodó megoldásnak. Itt a logikai változó két lehetséges állapotát két feszültségérték képviseli. Elvileg a két érték minél távolabb kell, hogy

Részletesebben

Nevezetes diszkre t eloszlá sok

Nevezetes diszkre t eloszlá sok Nevezetes diszkre t eloszlá sok Szűk elméleti összefoglaló Binomiális eloszlás: Jelölés: X~B(n, p) vagy X B(n, p) Tipikus használata: Egy kétféle kimenetelű (valami beteljesül vagy sem) kísérletet elvégzünk

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata. Táborfalva Nagyközség Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata. Táborfalva Nagyközség Önkormányzata ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata Táborfalva Nagyközség Önkormányzata 2016. március 29. Türr István

Részletesebben

Kezelési útmutató. Egyfázisú 230V-os 50Hz hálózatról üzemelő háromfázisú motor hajtására alkalmas. AC Automatavezérlésű Mézpörgető készülékhez

Kezelési útmutató. Egyfázisú 230V-os 50Hz hálózatról üzemelő háromfázisú motor hajtására alkalmas. AC Automatavezérlésű Mézpörgető készülékhez Kezelési útmutató Egyfázisú 230V-os 50Hz hálózatról üzemelő háromfázisú motor hajtására alkalmas AC Automatavezérlésű Mézpörgető készülékhez Kérjük, hogy olvassa el, mielőtt a készüléket üzemeltetni kezdené!

Részletesebben

Műveleti erősítők. Előzetes kérdések: Milyen tápfeszültség szükséges a műveleti erősítő működtetéséhez?

Műveleti erősítők. Előzetes kérdések: Milyen tápfeszültség szükséges a műveleti erősítő működtetéséhez? Műveleti erősítők Előzetes kérdések: Milyen tápfeszültség szükséges a műveleti erősítő működtetéséhez? Milyen kimenő jel jelenik meg a műveleti erősítő bemeneteire adott jel hatására? Nem invertáló bemenetre

Részletesebben

Közép-dunántúli régió területi államigazgatási szervei 2008. novemberi informatikai felmérésének összesítése, értékelése

Közép-dunántúli régió területi államigazgatási szervei 2008. novemberi informatikai felmérésének összesítése, értékelése Közép-dunántúli régió területi államigazgatási szervei 2008. novemberi informatikai felmérésének összesítése, értékelése Az informatikai, e-közigazgatási felmérést a Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációért

Részletesebben

GVOE 2010 finszter@tuvnord.hu

GVOE 2010 finszter@tuvnord.hu Gépjárművek illetéktelen átalakítása. - Elektronikus rendszerek - Kerekek-gumiabroncsok dr. Gellér Józsefné, Finszter Ferenc finszter@tuvnord.hu Illetéktelen beavatkozás Szakszerűtlen javítás - fékrendszer

Részletesebben

XII. PÁRHUZAMOS ÉS A SOROS ADATÁTVITEL

XII. PÁRHUZAMOS ÉS A SOROS ADATÁTVITEL XII. PÁRHUZAMOS ÉS A SOROS ADATÁTVITEL Ma, a sok más felhasználás mellett, rendkívül jelentős az adatok (információk) átvitelével foglakozó ágazat. Az átvitel történhet rövid távon, egy berendezésen belül,

Részletesebben

int azt az elõzõ részbõl megtudtuk, a rétegeknek az a feladatuk, hogy valamiféle feladatot végezzenek

int azt az elõzõ részbõl megtudtuk, a rétegeknek az a feladatuk, hogy valamiféle feladatot végezzenek Hálózatok (2. rész) Sorozatunk e részében szó lesz az entitásokról, a csatolófelületekrõl, a protokollokról, a hivatkozási modellekrõl és sok minden másról. int azt az elõzõ részbõl megtudtuk, a eknek

Részletesebben

Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez

Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez Készítette: Fekete Dávid Processzor felépítése 2 Perifériák csatlakozása a processzorhoz A perifériák adatlapjai megtalálhatók a programozasi_segedlet.zip-ben.

Részletesebben

Kombinációs áramkörök modelezése Laborgyakorlat. Dr. Oniga István

Kombinációs áramkörök modelezése Laborgyakorlat. Dr. Oniga István Kombinációs áramkörök modelezése Laborgyakorlat Dr. Oniga István Funkcionális kombinációs egységek A következő funkcionális egységek logikai felépítésével, és működésével foglalkozunk: kódolók, dekódolók,

Részletesebben

Hibadetektáló és javító kódolások

Hibadetektáló és javító kódolások Hibadetektáló és javító kódolások Számítógépes adatbiztonság Hibadetektálás és javítás Zajos csatornák ARQ adatblokk meghibásodási valószínségének csökkentése blokk bvítése redundáns információval Hálózati

Részletesebben

VRV Xpressz Használati Útmutató

VRV Xpressz Használati Útmutató VRV Xpressz Használati Útmutató A programmal néhány perc alatt nem csak 5-6 beltéri egységes munkákat, hanem komplett, 3-400 beltéri egységgel rendelkez irodaházakat, szállodákat is meg lehet tervezni.

Részletesebben

30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok

30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok 30 kreditpontot érő KRÉTA kurzushoz kapcsolódó folyamatok Ebben a dokumentumban lépésről lépésre leírjuk a "Felkészítés a köznevelési regisztrációs és tanulmányi alaprendszer (KRÉTA) pedagógusmoduljaihoz"

Részletesebben

USBTiny-MKII programozó

USBTiny-MKII programozó USBTiny-MKII programozó Software telepítés Miután elkészítettük a programozónkat és az hibátlanra sikerült (forrasztások, összes átkötés via megléte, szemrevételezés legalább 12x-s nagyítóval, különös

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 5. gyakorlat Óra eleji kiszh Elérés: https://oktnb6.inf.elte.hu Számítógépes Hálózatok Gyakorlat 2 Gyakorlat tematika Szinkron CDMA Órai / házi feladat Számítógépes Hálózatok Gyakorlat

Részletesebben

Alacsony fogyasztású IoT rádiós technológiák

Alacsony fogyasztású IoT rádiós technológiák Alacsony fogyasztású IoT rádiós technológiák Fehér Gábor - BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék 4. Magyar Jövő Internet Konferencia és Okos Város Kiállítás 2017. november 8. Miről is lesz szó? Miért

Részletesebben

A digitális analóg és az analóg digitális átalakító áramkör

A digitális analóg és az analóg digitális átalakító áramkör A digitális analóg és az analóg digitális átalakító áramkör I. rész Bevezetésként tisztázzuk a címben szereplő két fogalmat. A számítástechnikai kislexikon a következőképpen fogalmaz: digitális jel: olyan

Részletesebben

Sorozatok határértéke SOROZAT FOGALMA, MEGADÁSA, ÁBRÁZOLÁSA; KORLÁTOS ÉS MONOTON SOROZATOK

Sorozatok határértéke SOROZAT FOGALMA, MEGADÁSA, ÁBRÁZOLÁSA; KORLÁTOS ÉS MONOTON SOROZATOK Sorozatok határértéke SOROZAT FOGALMA, MEGADÁSA, ÁBRÁZOLÁSA; KORLÁTOS ÉS MONOTON SOROZATOK Sorozat fogalma Definíció: Számsorozaton olyan függvényt értünk, amelynek értelmezési tartománya a pozitív egész

Részletesebben

Végrehajtói Nyilvántartó Rendszerbe illeszkedő Postázási modul ismertetése

Végrehajtói Nyilvántartó Rendszerbe illeszkedő Postázási modul ismertetése Oldalak: 1/10 Ez a modulkiegészítés a Végrehajtói Nyilvántartó Rendszerben elkészülő nyomtatványok postai vagy kézi kézbesítésének fárattságos dokumentálását hivatott felváltani gépi nyilvántartással.

Részletesebben