Szociofonetikai variáció a percepcióban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szociofonetikai variáció a percepcióban"

Átírás

1 Szociofonetikai variáció a percepcióban

2 A percepciókutatás jelentősége A szociofonetikában sokáig és elsődlegesen csak produkciós vizsgálatok A percepciókutatás jelentősége 1. Az észlelés is variábilis attól függően, hogy A hallgatóra milyen tendenciák jellemzők a produkcióban Milyen korábbi tapasztalatai vannak az adott dialektussal Milyen szociális jellemzőket társít a beszélőhöz (mit hisz/feltételez róla). 2. Megítélünk beszélőket (következetesen!) kizárólag a beszédük alapján Szociális jellemzőket Szociális kategóriákat társítunk hozzájuk

3 A percepciókutatás jelentősége

4 A percepciókutatás jelentősége A szociofonetikában sokáig és elsődlegesen csak produkciós vizsgálatok (formalitás, token-gyakoriság, dialketus stb. produkciós variabilitás) A percepciókutatás jelentősége: 1. Az észlelés is variábilis attól függően, hogy A hallgatóra milyen tendenciák jellemzők a produkcióban Milyen korábbi tapasztalatai vannak az adott dialektussal Milyen szociális jellemzőket társít a beszélőhöz (mit hisz/feltételez róla). 2. Megítélünk beszélőket (következetesen de nem feltétlenül helytállóan!) kizárólag a beszédük alapján Szociális jellemzőket Szociális kategóriákat társítunk hozzájuk

5 A percepciókutatás Kiegészítve a produkciós vizsgálatokkal segíti a nyelvi változás folyamatának jobb megértését A sztereotípia-kialakítás megértését Annak jobb megértését, hogy miképp reprezentálódik a nyelvi variáció az agyban Annak jobb megértését, hogy milyen kognitív folyamatok húzódnak meg a nyelvhasználat mögött ha a beszélőről szóló információk (a vele kapcsolatos elvárások), és a környezet is hatnak az észlelésre, ha asszociálunk embercsoportokat és beszédváltozatokat, mit mond ez el a beszéd(hangok) agyi tárolásáról? (l. pl. exemplar theory: a beszélő része a beszédhang reprezentációjának)

6 Variáció az észlelésben A hagyományos nyelvészeti és fonetikai elméletek nem foglalkoznak a szociálisan kondicionált variációval úgy tekintik, hogy ez kiszűrendő szisztematikusan megjelenő zaj A szociofonetikai vizsgálatok bizonyítékkal szolgálnak, hogy ez a zaj nem zaj, hanem információ A hallgatók rendelkeznek (nem feltétlenül explicit) tudással a fonetikai variáció szociológiai vonatkozását illetően az agyukban tárolják a szociofonetikai variációt Ezt a tudást felhasználják az észlelés során

7 Variáció az észlelésben(folyt.) Fontos megértenünk a nyelvi sztereotípiák, vagy egyenesen a lingvicizmus, azaz a nyelvi alapú előítéletek működését, a nyelvi változás jobb megértéséhez szükség van arra, hogy jobban megértsük hogyan tároljuk a beszédhangokat, milyen környezeti tényezők befolyásolják az észlelésüket, tárolásukat.

8 Lingvicizmus (emlékeztető) A lingvicizmus gyakran megnyilvánul a kisebbségi oktatás terén. Gyakran találkozunk azzal, hogy a hivatalosan elfogadottá nyilvánított sztenderd nyelvváltozattól, illetve az államnyelvtől eltérő nyelvváltozatok/nyelvek beszélőit megbélyegzik, s hátrányos helyzetbe hozzák azt hangoztatva, hogy bizonyos nyelvek, illetve nyelvváltozatok jobbak, mint más nyelvek, illetve nyelvváltozatok, következésképpen beszélőik logikusabban és világosabban gondolkodnak, s így természetes, hogy jobb állásokat kapnak, s egyéb előnyöket is élveznek. Ha mélyen beivódott a társadalomba a kisebbségi nyelvek használóinak megbélyegzése és periféria kerülése.

9 Hogyan függ össze a percepció a produkcióval és az előzetes tapasztalatokkal (kitettséggel)?

10 Összefüggések produkció és percepció között 1 Amit feltételezünk: a beszélő regionális háttere nem csak a beszédhangok produkcióját, hanem a percepcióját is meghatározza. De a kapcsolat nem mindig ilyen egyszerű/egyenes. 1. A változás a produkcióban nem mindig hat a percepcióra, még ha tartós változásról van is szó (Evans és Iverson 2007) Brit fiatalok követéses vizsgálata (2 év, eredeti lakhelyük és az egyetem között regiolektusbéli eltérések) megváltozik a V-k ejtése (akcentusváltás), de nem változik az észlelésük (nem tolódik el a legjobb példány kategóriája) Magyarázatuk: míg a produkcióban megjelenhet valami csak mert social marker (egyetem!), az észlelés sokkal inkább csak akkor adaptálódik, ha a megértéshez szükséges.

11 Összefüggések produkció és percepció között 2 2. Bizonyos beszélők olyan fonetikai kulcsokat használnak az észlelésben, amit nem használnak a produkcióban (hanem mások használják): Thomas (2000): zgsség pl. tide vs. tight megkülönböztetése a megelőző /ai/ diftongus minősége alapján (zgtlen előtt az /i/-s elem zártabb és előrébb képzett) olyanok is képesek rá, akik azt nem használják a produkcióban (Texasi mexikói amerikaiak vs. fehér lakosság Ohióból) Magyarázatuk: az észlelésben sikerült a kontraszt elsajátítása, de a produkcióban nem.

12 Összefüggések produkció és percepció között 3 3. De a kontrasztot produkálók sem mindig következetesek az észlelésben: Janson & Schulman (1983): egy svéd undergoing merger (egy kontraszt neutralizációja rövid /e/ és /ɛ/) esetében sem a kontrasztot megtartók (Lycksele), sem a nem megtartók (a mergerelők) (Stockholm) nem észlelték jól a kontrasztot. Későbbi vizsgálat: mindkét csoport megkülönböztette a szavakat (tehát a mergert használók is észlelik a különbséget), amikor azt hitték angol szavakat hallanak! Magyarázatuk: ez a különbség nem disztinkítv (jelentésmegkülönböztető), hanem allofonikus, és a dialektus beazonosítására szolgál, ami azért lehetséges, mert a lyckseleiek hangváltozási folyamaton mennek keresztül, ahol a percepcióban már megvan a merge, de a produkcióban még nincs

13 Összefüggések percepció és expozíció ( kitettség ) között A kitettség 1) a beszédfeldolgozásra (nyelvi észlelésre) és 2) a beszélő szociális jellemzőinek felismerésére is hatással van: Clopper & Pisoni (2004): a korábbi kitettség mértéke befolyásolta a dialektus azonosítását (forced choice; térképrészletekkel) aki sok államban (US) élt, pontosabban azonosít dialektust, mint aki csak egy településen, és annak a régiónak az dialektusát, ahol élt pontosabban azonosítja. Norris et al. (2003): (percepciós tanulás) már kismértékű hatás is elég az újrakategoriációhoz (köztes hang a /s/ és /f/ között giraffe vs. mouse kontextusban), bár csak az adott beszélőn belül általánosítják, dialektusra nem (Krajlic et al. 2008) Summer & Samuel (2009): a korábbi kitettség mértéke (NYC dialektus) befolyásolja a szófelismerést (van kitettség: a NYC dialektusban elhangzó (r-less) szó primeolja a szó felismerését, pl baker), de az azonosítási feladattól függő módon ( attól függően, hogy hosszútávú vagy rövidtávú tárolás/memória kell-e hozzá: a dialektust ismerő, de nem használó beszélőknél már nem működik a hosszú távú prime)

14 Percepciókutatás a szociofonetikában Két nagy irány: 1. Szociális/társas jellemzők tulajdonítása a beszélőnek a beszéde alapján 2. Szociális információ hatása a beszélő beszédének észlelésére (elsősorban a fonémaészlelésre / szófelismerésre)

15 1. Szociális/társas jellemzők tulajdonítása Általában a beszélő felől vizsgáljuk, milyen szociális jelentése lehet egy (fonetikai) nyelvi változónak (korreláció) De a jelentés kialakulásához befogadó/hallgató is kell (sőt)! Kérdések: Milyen attribútumokat tulajdonítunk egy beszélőnek csak a beszédének fonetikai sajátosságai alapján? Milyen fonetikai sajátosságok bírhatnak szociális jelentéssel?

16 Témák: 1. Szociális/társas jellemzők tulajdonítása Etnikum azonosítása: Buck (1968), Tucker & Lambert (1969), Purnell et al. (1999), Clopper & Pisoni (2004), Thomas & Reaser (2004) Gender és szexuális orientáció azonosítása: Munson & Babel (2007) Regionális (területi) dialektus azonosítása: Bush (1967), Preston (1999), Williams et al. (1999) Következetesség személyiségjellemzők (pl. kedvesség) tulajdonításában: Lambert et al. (1969), Addington 1968, Preston (1999)

17 1. Szociális/társas jellemzők tulajdonítása FONTOS: a hallgatók nem feltétlenül találják el az adott szociális attribútumot, de ami az érdekes az az, hogy(ha) következetesek! (Clopper & Pisoni 2004, regionális változatok) A hallgatókra hatással van a szociálisan kondicionált nyelvi-fonetikai variáció, ezt az információt felhasználják a beszélőről szóló kérdések megválaszolásában pl. egy adott régióban (Tyneside) a férfiak jellemzően glottális zárhangot /Ɂ/ ejtenek zgtlen felpattanó /k/ helyett a régió beszélői felhasználják ezt a kulcsot a gyermekbeszélők nemének meghatározásában, de más régió beszélői nem (Foulkes et al 2010)

18 1. Szociális/társas jellemzők tulajdonítása Egy új csoport esetében már kis mértékű kitettség is elég, hogy a csoportba tartozókat azonosítani tudjuk (Docherty et al. 2008, 2013) nem létező dialektusok, tanítás; teszt: ismerd fel a beszélő melyik csoportba tartozik 2 kondíció: C-k és V-k C: /t/ megvalósítása [t] tribe 1 vagy [Ɂ] tribe 2 nagyon következetes (ha a változót elvágólagosan használja egy csoport (2a kondi), de akkor is, ha az arány 80/20 (2b kondi)) V: FLEECE típusú szavak, [iː] tribe 1 vs [ɪi] tribe2 sokkal gyengébb tanulás Magyarázatuk: a V-s variációk kevésbé jelöltek szociolingvisztikailag, pláne ha a stigmatizált [Ɂ]-gal állnak szemben

19 1. Szociális/társas jellemzők tulajdonítása Összefüggések a tulajdonított társas jellemzők között (kevés vizsgálat!) saját csoport + szimpátia: nagyobb valószínűséggel sorolok valakit a saját csoportomba tartozónak, ha szimpatikus (Williams et al. 1999) iskolázottság + szexuális orientáció: fishin [n] vs fishing [ŋ], matched guise, a [ŋ] alapján iskolázottabbnak ítélik, de nem minden beszélő esetében ugyanúgy: egy beszélőt pl. kifejezetten melegnek tartanak, és különösen akkor, amikor az [ŋ]- es guiseban van (Campbell-Kibler 2007)

20 1. Szociális/társas jellemzők tulajdonítása Összefüggések a fonetikai jellemzők között pl: a szexualitás megítélése több fonetikai kulcs alapján (f0-range, szibillánsok időtartama) megjósolható a besorolás a manipulált jellemzőkből és a beszélő valódi szexuális beállítódásából (Levon 2007) (Rácz Petyáék közvetlen előzmény-kísérlete)

21 2. Szociális információ hatása a fonémaészlelésre Fonetikai változók & társas jellemzők kétirányú kapcsolat: A fonetikai változók meghatározhatják, milyen jellemzőket tulajdonítunk a beszélőnek A tulajdonított szociális jellemzők befolyásolhatják a fonémaészlelést NB: ezek a pozitív eredmények az exemplar elmélet(ek)et támogatják fonetikailag dús reprezentációk, amiben a beszélő is tárolva van

22 2. Szociális információ hatása a fonémaészlelésre Példa: kategóriahatár [s] vs. [ʃ] között Az aperiodikus zörejelem fókusza határozza meg (COG) [ʃ] [s]

23 2. Szociális információ hatása a fonémaészlelésre Az aperiodikus zörejelem fókuszának frekvenciaértéke függ a toldalékcső hosszától A nők esetében általában magasabb ez a középérték Tipikusnak ítélt férfi beszélő A beszélő vélt neme függvényében (arcvideó, vizuális kulcsok), ugyanazt a beszédhangot másként ítélik meg a hallgatók ha nő: [ʃ] ha férfi: [s] (Strand 1999, 2000, Johnson et al. 1999) Tipikusnak ítélt női beszélő

24 2. Szociális információ hatása a fonémaészlelésre Más feltételezett tulajdonságok hatása: Területi nyelvváltozat: Niedzelski (1999), Hay et al. (2006a) (a Niedzelski vizsgálat replikációja új-zélandi kontextusban) Socio-ökonómiai státusz: Hay et al (2006b) NZE /iə/ (NEAR) és /eə/ (SQUARE) merger (összeolvadás) fiatalok és alacsonyabb szocioökonómiai státuszak körében Idősebb fiatalabb, ill. középosztálybeli munkásosztálybeli emberek fotói mint vizuális társinger befolyásolják az észlelést Életkor: Hay et al (2006b), Drager (2011), Koops et al. (2008): PIN-PEN összeolvadás (folyamatban lévő hangváltozás) + eye-tracking idős / fiatal arcok ha a nem konzervatív (= merged) ejtést konzervatív (= idősebb) arc kísérte, hosszabb fixációk a fonológiai kompetítoron (= nehezebb feldolgozás) Etnikum: Staum Casasanto (2008) Wolfram study ismétlése és bővítése black speech/white speech elkülönítése a szóvégi C-klaszterek alapján (törölt/nem törölt szóvégi /t/ és /d/)

25 Ohala: a hallgató mint a hangváltozások forrása /u/: F1, F2 alacsony /t/: alveoláris szűkület magas F2 Koartikuláció az /ut/ hangsorban: az /u/ ejtésekor a nyelvhegy már megemelkedik a /t/ ejtéséhez magasabb F2 az /u/ az /ut/ hangsorban akusztikusan (nem ténylegesen!!!) előrébb képzett lesz (magasabb F2), mint más kontextusokban (vs. pl. /up/)

26 Ohala: a hallgató mint a hangváltozások forrása /t/ előtt észleletileg palatálisabb /u/ a hallgatónak ki kell vonnia a palatális vonást, azaz pl. a shoot szóban a szó elismétlésekor /u/-t ejt, nem /y/-t Ugyanez igaz pl. a vizuális észlelésre is (Gregory 1966): méret/alak konstancia ugyanazon dolgok kisebbnek tűnnek, ha messzebb vannak, ezt kompenzálja az agy (rekonstruál a tudott torzító hatás alapján!)

27 Ohala: a hallgató mint a hangváltozások forrása 1. REKONSTRUKCIÓ Amikor a C kontextus alapján a hallgató képes rekonstruálni a mögöttes fonémát a felszíni alakból

28 Ohala: a hallgató mint a hangváltozások forrása 2. NINCS REKONSTRUKCIÓ Hipokorrekció Amikor a C kontextus (conditioning environment) valamiért nem elérhető a hallgató számára pl. alulartikulált C, zaj maszkolja, stb. Mini hangváltozás (egyelőre csak erre az egy speaker-hearerre vonatkozik)

29 Ohala: a hallgató mint a hangváltozások forrása 3. REKONSTRUKCIÓ NEM KONDÍCIONÁLÓ KÖRNYEZETBEN HANGVÁLTOZÁS!!! itt: depalatalizáció Hiperkorrekció

30 Irodalom Drager, Katie Sociophonetic variation in speech perception. Language and Linuistic Compass4/ Ohala, John J The listener as a source of sound change. In: C. S. Masek, R. A. Hendrick, & M. F. Miller (eds.), Papers from the Parasession on Language and Behavior. Chicago: Chicago Ling. Soc Ohala, John J The phonetics of sound change. In Charles Jones (ed.), Historical Linguistics: Problems and Perspectives. London: Longman

31 Mit jelentenek az alábbi kifejezések? Azonosítás (identification task) Megkülönböztetés (discrimination task) Kényszerített válasz (forced choice task) Tévesztési mátrix (confusion matrix) Zárt végű-nyílt végű kérdés/teszt Jósági ítélet (goodness ratings)

32 Észlelési kísérletek típusai 1. azonosítás (identification): az adatközlő címkét ad minden stimulusnak, amit hall (pl. magánhangzó típusa) Milyen beszédhangot hallott?

33 Észlelési kísérletek típusai 2. megkülönböztetés/diszkrimináció (discrimination): az adatközlő megkülönbözteti a stimulusokat Ugyanaz volt a két hang vagy különböző? (l. pl. kategorikus észlelés tesztelésénél a határokon és kategóriákon belüli érzékenység, Liberman et al. 1957) identification discrimination

34 Azonosítás: nyílt végű Az adatközlő leírja, amit hallani vélt Fonémát vagy szót Miller & Nicely (1955): a hallgatóknak a /Cɑ/ (pl. father) szekvenciákban elhangzó mássalhangzókat kell azonosítaniuk Az adatok összegzése: tévesztési mátrix (confusion matrix)

35 Miller & Nicely (1955) Különböző jel-zaj viszonyok tesztelése (signal-to-noise, SNR); itt a -6 db eredményei láthatók Bal oldali oszlop: lejátszott C; felső sor: válaszok

36 Azonosítás: nyílt végű, prime-mal Egy a pszichológiából kölcsönzött módszer: prime/target design A ksz. két szót hall. A másodikat (target/probe cél ) kell azonosítania. Az első szó: prime előfeszítő, vagy szemantikailag vagy fonológiailag hasonló a célhoz, vagy egyik sem. A válaszadás idejét mérjük (vagy kontrolláljuk).

37 Azonosítás: forced-choice, azaz kényszerített válasz (Ki)kényszerített válasz: az adatközlőknek válaszlehetőségeket adunk, ebből kell választaniuk. Fonémaazonosítás során gyakran használt. Vizsgálhatjuk vele pl. a trading viszonyokat ( valamit valamiért ) a fonémaaznosításban: melyik akusztikus kulcsot használja a hallgató?

38 Azonosítás: forced-choice kényszerített válasz + Hasznos kiegészítés: jósági ítéletek (goodness ratings)

39 Azonosítás: forced-choice kényszerített válasz Hasznos kiegészítés: jósági ítéletek (goodness ratings) A hallgató nem csak választ, de meg is ítéli, hogy mennyire volt természetes a hallott inger (egy adott skálán Likert skála) Kicsit nehezebben feldolgozható (két függő változónk van), ezért nem gyakran használják, pedig nagyon hasznos.

40 Megkülönböztetési/diszkriminációs feladat (discrimination) Ugyanaz vagy különböző?: 2 minta, meg kell mondani, hogy ugyanazok voltak-e. Hasonlóságot vizsgál inkább, nem konkrétan a fonológiai kategóriát.

41 Megkülönböztetési/diszkriminációs feladat (discrimination) Merger (neutralizálódó oppozíció) és split (megjelenő/szétváló oppozíció) vizsgálatában: melyik fonetikus kulcs száliens? Pl. svéd /e/ vs /ɛ/ Kakukktojás azonosítás (oddball detection) ABX: Az X inkább A-ra vagy B-re hasonlít? Alternatívák: XAB vagy AXB A diszkriminációs kísérletek egy része megcsinálható kikényszerített választásosra is

42 Attitűdök tesztelése Hogyan teszteljük? A megítélési teszt néha nem elég, hogy az adatközlő vélekedését vizsgáljuk tudatosan nem hozzáférhető tudás vagy olyan vélekedés, amit titkolni akarunk Funkcionális vizsgálatok Pszichológiai eszközök, pl. IAT

Beszédészlelés 1: Beszédpercepció. A beszédpercepció helye a beszédmegértési folyamatban

Beszédészlelés 1: Beszédpercepció. A beszédpercepció helye a beszédmegértési folyamatban Beszédészlelés 1: Beszédpercepció A beszédpercepció helye a beszédmegértési folyamatban A beszéd reprezentációja Akusztikus (obj) a frekvencia és intenzitás (változása) az időben Artikulációs (obj) artikulációs

Részletesebben

(In)variabilitás a mássalhangzóknál. A mássalhangzók akusztikus kulcsai

(In)variabilitás a mássalhangzóknál. A mássalhangzók akusztikus kulcsai (In)variabilitás a mássalhangzóknál A mássalhangzók akusztikus kulcsai A beszédképzés szervei Toldalékcső mint akusztikus szűrő Milyen jegyekkel jellemezzük őket? https://www.youtube.com/watch?v=92260d-jzki&list=pl4d3dew-

Részletesebben

Mondd meg, mit hallasz, és megmondom, ki vagy

Mondd meg, mit hallasz, és megmondom, ki vagy Mondd meg, mit hallasz, és megmondom, ki vagy Mády Katalin MTA Nyelvtudományi Intézet 2013. április 25. Mády (mady.katalin@nytud.hu) Mmmh ém kv 2013. április 25. 1 / 16 Nyelvi innova cio Lehet Nyugatina

Részletesebben

2006. szeptember 28. A BESZÉDPERCEPCI DPERCEPCIÓ. Fonetikai Osztály

2006. szeptember 28. A BESZÉDPERCEPCI DPERCEPCIÓ. Fonetikai Osztály 2006. szeptember 28. ÖNÁLLÓSULÓ FOLYAMATOK A BESZÉDPERCEPCI DPERCEPCIÓ FEJLŐDÉSÉBEN Gósy MáriaM Fonetikai Osztály AZ ANYANYELV-ELSAJ ELSAJÁTÍTÁSRÓL Fő jellemzői: univerzális, relatíve gyors, biológiai

Részletesebben

Abban a farmerba nem mehetsz színházba. A (bvn) variabilitásának vizsgálata a BUSZI tesz9eladataiban

Abban a farmerba nem mehetsz színházba. A (bvn) variabilitásának vizsgálata a BUSZI tesz9eladataiban Abban a farmerba nem mehetsz színházba. A (bvn) variabilitásának vizsgálata a BUSZI tesz9eladataiban Mátyus Kinga, Bokor Julianna IV. AlkalmazoD NyelvészeG Doktorandusz Konferencia Budapest, 2010. február

Részletesebben

A magánhangzók fonológiai rendszere

A magánhangzók fonológiai rendszere Leíró magyar hangtan 15. téma A magánhangzók fonológiai rendszere Bollánál a következő magánhangzós oppozíciókkal találkozunk: 1 Ezek a k é p z é s i j e g y e k azonban különböző fontossággal vesznek

Részletesebben

Beszédhiba és beszédfeldolgozás

Beszédhiba és beszédfeldolgozás Beszédhiba és beszédfeldolgozás Gósy Mária MTA - ELTE Mi a beszéd? A gondolat kifejeződése, informáci ció,, verbális gesztus, artikuláci ciós s mozgássorozat, akusztikai hullámforma, mechanikus rezgés,

Részletesebben

Az énekelt magánhangzók észlelése réshangkörnyezetben

Az énekelt magánhangzók észlelése réshangkörnyezetben Az énekelt magánhangzók észlelése réshangkörnyezetben Deme Andrea 2011. Február 4. andrea_deme@hotmail.com Az énekelt beszéd észlelése Szinte mindennapos feladat opera tévé rádió Az énekelt hangok észlelésének

Részletesebben

Vizuális nyelv. Olvasás és írás. Ellis, W. (2004) Olvasás, írás és diszlexia október

Vizuális nyelv. Olvasás és írás. Ellis, W. (2004) Olvasás, írás és diszlexia október Vizuális nyelv Olvasás és írás Ellis, W. (2004) Olvasás, írás és diszlexia 2011. október A nyelv szerkezete nyelv hangtan nyelvtan jelentéstan fonetika morfológia szemantika fonológia szintaxis pragmatika

Részletesebben

TUDOMÁNYOS KUTATÓI PÁLYÁZAT MTA Nyelvtudományi Intézet Fonológiai Kutatócsoport (Magyar Analógiás Fonológia és Alaktan Kutatócsoport)

TUDOMÁNYOS KUTATÓI PÁLYÁZAT MTA Nyelvtudományi Intézet Fonológiai Kutatócsoport (Magyar Analógiás Fonológia és Alaktan Kutatócsoport) TUDOMÁNYOS KUTATÓI PÁLYÁZAT MTA Nyelvtudományi Intézet Fonológiai Kutatócsoport (Magyar Analógiás Fonológia és Alaktan Kutatócsoport) Kutatási terv Deme Andrea Az implicit nyelvi attitűd két nem normatív

Részletesebben

Fonetika és fonológia

Fonetika és fonológia Fonetika és fonológia Előadás 2015. október Balogné Bérces Katalin PPKE BTK, Budapest/Piliscsaba 1: Bevezetés: Fonetika és fonológia Fonetika és fonológia fonetika: a beszédhangok fizikai tulajdonságai

Részletesebben

A beszédstílus meghatározó tényezői és temporális jellemzői

A beszédstílus meghatározó tényezői és temporális jellemzői A BESZÉD ÉS AMI MÖGÖTTE VAN Magyar nyelv hete 2012. április 25. A beszédstílus meghatározó tényezői és temporális jellemzői Gráczi Tekla Etelka Beszédstílus Beszédstílus = az írás, megszólalás módja A

Részletesebben

A beszéd. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához

A beszéd. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához A beszéd Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához Bevezetés Nyelv: az emberi társadalom egyedei közötti kommunikáció az egyed gondolkodásának legfőbb eszköze Beszéd: a nyelv elsődleges megnyilvánulása

Részletesebben

Óvodás és kisiskolás gyermekek interpretált beszédének vizsgálata

Óvodás és kisiskolás gyermekek interpretált beszédének vizsgálata X. Alkalmazott Nyelvészeti Doktoranduszkonferencia 2016. február 5.. Óvodás és kisiskolás gyermekek interpretált beszédének vizsgálata Vakula Tímea ELTE BTK NyDI, III. évf. Bevezetés a beszélt nyelv feldolgozásának

Részletesebben

Az emberi információfeldolgozás modellje. Az emberi információfeldolgozás modellje (továbbgondolás) Mintázatfelismerés kontextusfüggő észlelés

Az emberi információfeldolgozás modellje. Az emberi információfeldolgozás modellje (továbbgondolás) Mintázatfelismerés kontextusfüggő észlelés Az emberi információfeldolgozás modellje (továbbgondolás) Az emberi információfeldolgozás modellje Látási bemenet Hallási bemenet Feldolgozás Érzékszervi tár Alakfelismerés Probléma megoldás Következtetés

Részletesebben

A hasonlóság és a vonzerő szerepe a párválasztásban

A hasonlóság és a vonzerő szerepe a párválasztásban A hasonlóság és a vonzerő szerepe a párválasztásban Kocsor Ferenc 12 Juhász Szabolcs Rezneki Rita Bereczkei Tamás 1 1 PTE BTK, Pszichológiai Intézet 2 PTE ÁOK, Magatartástudományi Intézet 1 1 Vázlat A

Részletesebben

A fonetik ar ol altal aban 2014. szeptember 15.

A fonetik ar ol altal aban 2014. szeptember 15. A fonetikáról általában 2014. szeptember 15. A félévben előforduló témák: Miben más a fonetika, mint a fonológia? Artikuláció, avagy beszédprodukció. Beszédakusztika. A Praat beszédelemző szoftver használata.

Részletesebben

A magánhangzó-formánsok és a szubglottális rezonanciák összefüggése a spontán beszédben

A magánhangzó-formánsok és a szubglottális rezonanciák összefüggése a spontán beszédben A magánhangzó-formánsok és a szubglottális rezonanciák összefüggése a spontán beszédben Csapó Tamás Gábor, 1 Bárkányi Zsuzsanna, 2 Gráczi Tekla Etelka, 2 Beke András, 3 Bőhm Tamás 1,4 csapot@tmit.bme.hu

Részletesebben

REKLÁMPSZICHOLÓGIA. 3. A BEFOGADÁS KAPUI a percepció

REKLÁMPSZICHOLÓGIA. 3. A BEFOGADÁS KAPUI a percepció REKLÁMPSZICHOLÓGIA 3. A BEFOGADÁS KAPUI a percepció Reklámpszichológia A befogadás lélektana A feldolgozás lélektana (kognitív szakasz) A hatás lélektana Érzékelés, észlelés, figyelem Emlékezés, bevésés,

Részletesebben

Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései. Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete

Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései. Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete Kutatás, alkalmazás, gyakorlat A tudományos kutatás célja: kérdések megfogalmazása és válaszok keresése

Részletesebben

ÉRZELEM ÉS MEGISMERÉS A KOGNITÍV MODELLEKBEN (ÉS A BETEGSÉGEKBEN)

ÉRZELEM ÉS MEGISMERÉS A KOGNITÍV MODELLEKBEN (ÉS A BETEGSÉGEKBEN) ÉRZELEM ÉS MEGISMERÉS A KOGNITÍV MODELLEKBEN (ÉS A BETEGSÉGEKBEN) VIKOTE előadás, 2015. június 6 Pléh Csaba Középeurópai Egyetem Kognitív tudományi Tanszéke vispleh@ceu.edu Áttekintés Klasszikus kognitív

Részletesebben

10. Morfológia és statisztikai grammatika Morfémák és variációszámok

10. Morfológia és statisztikai grammatika Morfémák és variációszámok Tartalom Előszó... 15 1. Bevezetés... 21 1.1. Nyelvtudomány és kognitív pszichológia... 23 1.2. Grammatikák és nyelvészeti irányzatok... 25 1.3. Kontextusában él a nyelv... 27 1.4. Más szemlélet más nyelvtan...

Részletesebben

A beszédpercepció nagy kérdései: variabilitás. Beszédpercepciós elméletek

A beszédpercepció nagy kérdései: variabilitás. Beszédpercepciós elméletek A beszédpercepció nagy kérdései: variabilitás Beszédpercepciós elméletek A beszédfeldolgozás leegyszerűsített sémája BESZÉDMEGÉRTÉS Nyelvi (szintaktikai, lexikai, pragmatikai) feldolgozás BESZÉDÉSZLELÉS

Részletesebben

REKLÁMPSZICHOLÓGIA A BEFOGADÁS KAPUI. Percepció és percepció-kutatás

REKLÁMPSZICHOLÓGIA A BEFOGADÁS KAPUI. Percepció és percepció-kutatás REKLÁMPSZICHOLÓGIA 4. A BEFOGADÁS KAPUI Percepció és percepció-kutatás A befogadás kapui ÉRZÉKELÉS (Percepció) ÉSZLELÉS (Appercepció) A környezeti és testi ingerekből való információnyerés általános

Részletesebben

Boldogság - itthon vagy külföldön? Kőrössy Judit Kékesi Márk Csabai Márta

Boldogság - itthon vagy külföldön? Kőrössy Judit Kékesi Márk Csabai Márta Boldogság - itthon vagy külföldön? Kőrössy Judit Kékesi Márk Csabai Márta Boldogság kutatás 1960-as évek: mai értelemben vett boldogság kutatások kezdete 1980-as évek: szubjektív jóllét fogalma 1990-es

Részletesebben

GONDOLKODÁS ÉS NYELV

GONDOLKODÁS ÉS NYELV GONDOLKODÁS ÉS NYELV GONDOLKODÁS A. Propozicionális B. Képzeleti Propozicionális gondolkodás Propozíció kijelentés, amely egy tényállásra vonatkozik, meghatározott viszonyban összekombinált fogalmakból

Részletesebben

Az orvosi pszichológia alapjai III. Tanulás és emlékezés

Az orvosi pszichológia alapjai III. Tanulás és emlékezés Az orvosi pszichológia alapjai III. Tanulás és emlékezés A MAGATARTÁSTUDOMÁNYOK ALAPJAI Tisljár Roland, Ph.D. tisljar.roland@sph.unideb.hu Tanulás Viszonylag állandó, a tapasztalatok következtében kialakuló

Részletesebben

A hangok a fejemben, avagy: mi a fonológia?

A hangok a fejemben, avagy: mi a fonológia? A hangok a fejemben, avagy: mi a fonológia? Előadás Babeş Bolyai Tudományegyetem Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék Kolozsvár 2016. október 31. Balogné Bérces Katalin (BBK) PPKE BTK, Budapest/Piliscsaba

Részletesebben

Mády Katalin. 2015. február 24.

Mády Katalin. 2015. február 24. Beszédpercepció Mády Katalin 2015. február 24. Mi jellemzi a beszédet? hangképző szervek mozgása artikuláció (biológia, fiziológia, logopédia, orvostudomány), beszédjel fizikai összetétele akusztika (fizika),

Részletesebben

Adattípusok, ábrák és grafikonok az excelben

Adattípusok, ábrák és grafikonok az excelben Adattípusok, ábrák és grafikonok az excelben Táblázatok és grafikonok Elsőként mindig érdemes táblázatokba rendezni és ábrázolni az adatokat! Miért? Ismerkedjünk az adatokkal! Milyen különbségek látszanak?

Részletesebben

Kognitív eltérések a nemek között 1. Az érzékelés

Kognitív eltérések a nemek között 1. Az érzékelés Kognitív eltérések a nemek között 1. Az érzékelés Prof. Dr. Kéri Szabolcs Az óra Prof. Dr. Pléh Csaba által kidolgozott tananyagra épül, amelyet Dr. Demeter Gyula és Dr. Pajkossy Péter módosított. Áttekintés

Részletesebben

Fonetika és fonológia

Fonetika és fonológia Fonetika és fonológia Előadás 2015. október Balogné Bérces Katalin PPKE BTK, Budapest/Piliscsaba 2: Fonetika #1: Bevezetés és a magánhangzók artikulációja Bevezetés Magánhangzó (vokális, V) vs. mássalhangzó

Részletesebben

A mássalhangzók fonetikai és fonológiai rendszere

A mássalhangzók fonetikai és fonológiai rendszere Leíró magyar hangtan 16. téma A mássalhangzók fonetikai és fonológiai rendszere A beszélőszervek áttekintése során az alábbi képzési jegyeket figyelhettük meg mint a mássalhangzóknál fonetikailag releváns

Részletesebben

A szóhasonlóság mértékének tesztelése CVCVC szerkezetű hangkivető főnevekkel. Rung András BME Fizikai Intézet

A szóhasonlóság mértékének tesztelése CVCVC szerkezetű hangkivető főnevekkel. Rung András BME Fizikai Intézet A szóhasonlóság mértékének tesztelése CVCVC szerkezetű hangkivető főnevekkel Rung András BME Fizikai Intézet Alapelvek Produkció és megértés analógiás alapon szabályok helyett Az analógiás források kiválasztásához

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Fonetika

Bevezetés a nyelvtudományba Fonetika Bevezetés a nyelvtudományba Fonetika Beszéd - két vagy több ember között zajlik - a nyelvhasználat hangzó formája - két része van: - beszédprodukció - beszédfeldolgozás - tanulmányozásához szükséges: -

Részletesebben

A kutatási program keretében a következő empirikus adatfelvételeket bonyolítottuk le

A kutatási program keretében a következő empirikus adatfelvételeket bonyolítottuk le NYELVTANULÁSI MOTIVÁCIÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK KÖRÉBEN: KIHÍVÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ VALÓ CSATLAKOZÁS ELŐTT ÉS UTÁN (T47111) A kutatási program keretében a következő empirikus adatfelvételeket bonyolítottuk

Részletesebben

Bérkülönbségtől a szerepelvárásokig: mik a magyar nők és férfiak problémái?

Bérkülönbségtől a szerepelvárásokig: mik a magyar nők és férfiak problémái? Bérkülönbségtől a szerepelvárásokig: mik a magyar nők és férfiak problémái? Az Integrity Lab elemzése Összefoglaló A nemek közti bérkülönbséget tartja a legnagyobb egyenlőtlenségi problémának a magyar

Részletesebben

Az empirikus vizsgálatok alapfogalmai

Az empirikus vizsgálatok alapfogalmai Az empirikus vizsgálatok alapfogalmai Az adatok forrása és jellege Milyen kísérleti típusok fordulnak elő a beszédtudományokban? Milyen adatok jönnek ki ezekből? Tudományosan (statisztikailag) megválaszolható

Részletesebben

Először éljenek együtt, de azután Az élettársi kapcsolatok megítélése Magyarországon és Európában

Először éljenek együtt, de azután Az élettársi kapcsolatok megítélése Magyarországon és Európában Először éljenek együtt, de azután Az élettársi kapcsolatok megítélése Magyarországon és Európában Rohr Adél PTE BTK Demográfia és Szociológia Doktori Iskola KSH Népességtudományi Kutatóintézet Fókuszban

Részletesebben

A beszédpercepció és az anyanyelv fonotaxisa. Bevezetés a társas-kognitív nyelvészetbe Fehér Krisztina 2011. március 21.

A beszédpercepció és az anyanyelv fonotaxisa. Bevezetés a társas-kognitív nyelvészetbe Fehér Krisztina 2011. március 21. A beszédpercepció és az anyanyelv fonotaxisa Bevezetés a társas-kognitív nyelvészetbe Fehér Krisztina 2011. március 21. A hangok észlelése a hangok kategorikus észlelése (Liberman, 1957) a fonéma mint

Részletesebben

Naiv szociológia tanulás társas közegben. Király Ildikó

Naiv szociológia tanulás társas közegben. Király Ildikó Naiv szociológia tanulás társas közegben Király Ildikó Elemi értelmezési keret https://www.youtube.com/watch? v=vtnmlt7qx8e Naiv Pszichológia Általános tendecia, hogy bármilyen megfigyelt ágenst személyes,

Részletesebben

Általános Pszichológia. Érzékelés Észlelés

Általános Pszichológia. Érzékelés Észlelés Általános Pszichológia Érzékelés Észlelés Érzékelés Észlelés Klasszikus modell Elemitől a bonyolultabbig Külvilág elemi (Fizikai) ingerei: Érzékszervek (Speciális receptorok) Észlelés -fény -hanghullám

Részletesebben

Vienna Test System Sportpszichológiai méréssel a sikerért

Vienna Test System Sportpszichológiai méréssel a sikerért Emeljük a szintet Pedagógia és pszichológia a labdarúgásban Vienna Test System Sportpszichológiai méréssel a sikerért Fózer-Selmeci Barbara sport szakpszichológus +36 20 405 72 77 barbara.selmeci@atwork.hu

Részletesebben

A mássalhangzók. Konszonánsok (consonans) jelölése: C Mássalhangzók vs. magánhangzók? Mi jellemző a mássalhangzókra?

A mássalhangzók. Konszonánsok (consonans) jelölése: C Mássalhangzók vs. magánhangzók? Mi jellemző a mássalhangzókra? A mássalhangzók A mássalhangzók Konszonánsok (consonans) jelölése: C Mássalhangzók vs. magánhangzók? Mi jellemző a mássalhangzókra? Milyen jegyekkel jellemezzük őket? https://www.youtube.com/watch?v=92260d-jzki&list=pl4d3dew-wbd72e677mghgu0_bw3ybrjr2

Részletesebben

Hangváltozások és gyakorisági eloszlások

Hangváltozások és gyakorisági eloszlások Hangváltozások és gyakorisági eloszlások Fehér Krisztina Nyelvelmélet és diakrónia (PPKE) Budapest, 2016. november 23. Hangváltozások és történeti nyelvészet módszertani kényszer: középpontban a hangváltozások

Részletesebben

Az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos jogtudatosság mértéke fókuszban a nők, a romák és az LMBT-emberek

Az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos jogtudatosság mértéke fókuszban a nők, a romák és az LMBT-emberek TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos jogtudatosság mértéke fókuszban a nők, a romák és az LMBT-emberek

Részletesebben

Bevándorlók Magyarországon. Kováts András MTA TK Kisebbségkutató Intézet

Bevándorlók Magyarországon. Kováts András MTA TK Kisebbségkutató Intézet Bevándorlók Magyarországon Kováts András MTA TK Kisebbségkutató Intézet Az elemzés fókusza Miben mások a határon túli magyarok, mint a többi bevándorolt? Kik a sikeres migránsok ma Magyarországon? A magyar

Részletesebben

A magánhangzók fonetikai rendszerezése

A magánhangzók fonetikai rendszerezése 5.. témat A magánhangzók fonetikai rendszerezése 1. Szupraglottális terület 2. (Transz)glottális terület 3. Szubglottális terület A mássalhangzók magánhangzók elválasztása szótagalkotás: a magánhangzók

Részletesebben

Magánhangzónyújtások a gyermeknyelvben

Magánhangzónyújtások a gyermeknyelvben VI. Alkalmazott Nyelvészeti Doktoranduszkonferencia Magánhangzónyújtások a gyermeknyelvben Deme Andrea ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola 2012. február 3. A magánhangzók időtartamát meghatározó tényezők

Részletesebben

Szupraszegmentális szerkezet

Szupraszegmentális szerkezet Szupraszegmentális szerkezet A hangzó nyelv két vetülete (ismétlés) Szegmentális szint beszédhangok, hangkapcsolatok lokális nézőpont, pillanatnyi(?) Szupraszegmentális szint (prozódia) globális nézőpont,

Részletesebben

Zsolt Péter MEGÉRTENI A ZÖLDHÍREKET

Zsolt Péter MEGÉRTENI A ZÖLDHÍREKET Zsolt Péter MEGÉRTENI A ZÖLDHÍREKET A százalékok azt mutatják, hányan ismerték fel a logót. 21% 6% 18% A megértés első lépcsője A megértés első lépcsője az észlelés, s mindig azt észleljük, amire amúgy

Részletesebben

2. téma. Fonetika/fonológia. Leíró magyar hangtan. Fonéma:

2. téma. Fonetika/fonológia. Leíró magyar hangtan. Fonéma: Leíró magyar hangtan 2. téma Fonetika/fonológia Fonéma: A beszélő számára lényeges különbséget hordozó hang. Minden fonéma legalább egy tulajdonságában különbözik a másiktól. Feladata a jelek hangtestének

Részletesebben

SZEMÉLYÉSZLELÉS. 1. Fizikai észlelés. 2. Szociális észlelés (rejtett minőségekre irányul)

SZEMÉLYÉSZLELÉS. 1. Fizikai észlelés. 2. Szociális észlelés (rejtett minőségekre irányul) SZEMÉLYÉSZLELÉS 1. Fizikai észlelés 2. Szociális észlelés (rejtett minőségekre irányul) A személyészlelés pontossága - 1 Arckifejezés értékelése érzelemkeltő helyzetekben exponált fényképek alapján: alapérzelmeket

Részletesebben

Mitől hosszú egy mezőségi hosszú magánhangzó? Avagy: a fogadomban sok vendég van

Mitől hosszú egy mezőségi hosszú magánhangzó? Avagy: a fogadomban sok vendég van Mitől hosszú egy mezőségi hosszú magánhangzó? Avagy: a fogadomban sok vendég van Mády Katalin MTA Nyelvtudományi Intézet, Elméleti Nyelvészeti Osztály 2014. november 13. Mády Katalin (mady@nytud.hu) Mezőségi

Részletesebben

a munkaerőpiac számos szegmensében egyaránt szükségszerű a használata (Szabó

a munkaerőpiac számos szegmensében egyaránt szükségszerű a használata (Szabó Szakmai és kommunikációs kompetencia a spontán beszédben Erdős Klaudia Nyelvtudományi Doktori Iskola Alkalmazott nyelvészet program ELTE BTK Bevezetés Kompetencia = alkalmasság, hozzáértés Latin competo

Részletesebben

A nyelvi változás beszédjelenségeinek vizsgálata

A nyelvi változás beszédjelenségeinek vizsgálata FIATAL KUTATÓI PÁLYÁZAT MTA Nyelvtudományi Intézet Fonetikai Osztálya 1. A kutatás előzményei A nyelvi változás beszédjelenségeinek vizsgálata Kutatási terv Auszmann Anita A nyelvészeti kutatások időről

Részletesebben

Az emberi információfeldolgozás modellje. Az emberi információfeldolgozás modellje. Alakészlelés. Más emberek észlelése.

Az emberi információfeldolgozás modellje. Az emberi információfeldolgozás modellje. Alakészlelés. Más emberek észlelése. Az emberi információfeldolgozás modellje (továbbgondolás) Az emberi információfeldolgozás modellje Látási bemenet Hallási bemenet Feldolgozás Érzékszervi tár Alakfelismerés Probléma megoldás Következtetés

Részletesebben

A másság elfogadása a társadalomban

A másság elfogadása a társadalomban A másság elfogadása a társadalomban Jelige: Harc és ápolás Készítette: Hajdú Lili Témaválasztás indoklása Témám a leszbikusság, melyet személyes indíttatásból választottam Szerencsés vagyok, mert soha

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

4. okt. 3.: statisztika: binomiális regresszió, saját kísérletek

4. okt. 3.: statisztika: binomiális regresszió, saját kísérletek Félév beosztása 1. szept. 12.: Általános infók, kísérletezés módszertana 2. szept. 19.: statisztika: repeated measures MANOVA, néhány kísérlet bemutatása irodalom alapján 3. szept. 26.: statisztika: mixed

Részletesebben

Térinformatika amit tudni kell Márkus Béla

Térinformatika amit tudni kell Márkus Béla Térinformatika amit tudni kell Márkus Béla V. EURÓPAI FÖLDMÉRŐK ÉS GEOINFORMATIKUSOK NAPJA - 2016. március 17. Térinformatika amit tudni kell? Mit? Az előadás célja, támogatást adni e kérdés megválaszolásához.

Részletesebben

Látás Nyelv Emlékezet

Látás Nyelv Emlékezet Látás Nyelv Emlékezet http://www.cogsci.bme.hu/~ktkuser/kurzusok/bm ETE47A001/2017 18 2/ Kategorizáció Bizonyos dolgokat (tárgyakat, koncepciókat stb.) csoportokba sorolunk A világ túl komplex nem tudunk

Részletesebben

TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA A PEDAGÓGUSOK TEHETSÉGGONDOZÁSSAL KAPCSOLATOS ELŐZETES HIEDELMEI DR.SASS JUDIT - DR. BODNÁR ÉVA

TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA A PEDAGÓGUSOK TEHETSÉGGONDOZÁSSAL KAPCSOLATOS ELŐZETES HIEDELMEI DR.SASS JUDIT - DR. BODNÁR ÉVA TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA A PEDAGÓGUSOK TEHETSÉGGONDOZÁSSAL KAPCSOLATOS ELŐZETES HIEDELMEI DR.SASS JUDIT - DR. BODNÁR ÉVA KUTATÁSI KÉRDÉSEK Az iskolák tehetséggondozó munkájára hogyan hat a pedagógusok

Részletesebben

A beszédhang felfedezése. A hangok jelölése a fonetikában

A beszédhang felfedezése. A hangok jelölése a fonetikában 2. témat A hangtan irányai, fajai Olvasnivaló: Bolla Kálmán: A leíró hangtan vázlata. Fejezetek a magyar leíró hangtanból. Szerk. Bolla Kálmán. Bp., 1982. 13 23. A beszédhang felfedezése a hang nem természetes

Részletesebben

A hangtan irányai, fajai Olvasnivaló: Bolla Kálmán: A leíró hangtan vázlata. Fejezetek a magyar leíró hangtanból. Szerk. Bolla Kálmán. Bp., 1982.

A hangtan irányai, fajai Olvasnivaló: Bolla Kálmán: A leíró hangtan vázlata. Fejezetek a magyar leíró hangtanból. Szerk. Bolla Kálmán. Bp., 1982. 2. témat A hangtan irányai, fajai Olvasnivaló: Bolla Kálmán: A leíró hangtan vázlata. Fejezetek a magyar leíró hangtanból. Szerk. Bolla Kálmán. Bp., 1982. 13 23. A beszédhang felfedezése a hang nem természetes

Részletesebben

Miért nincs több nő a magyar politikában?

Miért nincs több nő a magyar politikában? Miért nincs több nő a magyar politikában? Vezetői összefoglaló A párton belüli támogatás hiánya és a családi kötelezettségek okozta időhiány ez a két fő oka a nők alacsony parlamenti arányának az Integrity

Részletesebben

ÉS S NYELVI REPREZENTÁCI CIÓ. MTA Nyelvtudományi Intézet

ÉS S NYELVI REPREZENTÁCI CIÓ. MTA Nyelvtudományi Intézet BESZÉDK DKÉPZÉS ÉS S NYELVI REPREZENTÁCI CIÓ Gósy MáriaM MTA Nyelvtudományi Intézet A legtágabb értelmezés szerint a beszéd az a képesség, hogy érzéseinket és gondolatainkat másokkal jelek útján közöljük.

Részletesebben

Egyéni fejlődési utak. tanári kompetenciák. Mindenki társadalma, mindenki iskolája. A tanári szerep

Egyéni fejlődési utak. tanári kompetenciák. Mindenki társadalma, mindenki iskolája. A tanári szerep Egyéni fejlődési utak Mindenki társadalma, mindenki iskolája tanári kompetenciák A tanári szerep A tanári szerep - 1980 kognitív pszichológia, (Berliner n/a) Az újonc szerep 1 év megfontoltság racionális,

Részletesebben

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n?

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n? ELŐÍTÉLETEK SZTEREOTÍPIÁK Ki van a képen? Előzetes megállapítás Egyediségünkben rejlik erőnk egyik forrása: nincs két ember, aki tökéletesen egyforma lenne... Mivel nem pontosan egyformán szemléljük a

Részletesebben

Mi a szociolingvisztika?

Mi a szociolingvisztika? Szociolingvisztika Mi a szociolingvisztika? A szociolingvisztika legtágabb értelmezésében a nyelvhasználat és a társadalom összefüggéseit vizsgáló empirikus kiindulású kutatási területek összefoglaló neve.

Részletesebben

Nyelvtörténet: a szociolingvisztika és a pszicholingvisztika keresztmetszetében

Nyelvtörténet: a szociolingvisztika és a pszicholingvisztika keresztmetszetében Nyelvtörténet: a szociolingvisztika és a pszicholingvisztika keresztmetszetében Fehér Krisztina Nyelvelmélet és diakrónia, PPKE Budapest, 2013. november 19. A nyelvtörténet-írási tradíció konceptuális

Részletesebben

Záróvizsgatételek Kognitív Tanulmányok mesterszak, Filozófia:

Záróvizsgatételek Kognitív Tanulmányok mesterszak, Filozófia: Záróvizsgatételek Kognitív Tanulmányok mesterszak, 2018 Filozófia: 1. Mi a kapcsolat az agyak a tartályban gondolatkísérlet és a szkepszis problémája között Wright, Crispin (1992) On Putnam's Proof That

Részletesebben

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk Összeállította: dr. Pék Győző Forrás: Csabai-Molnár: Egészség, betegség, gyógyítás Medicina Laikus teóriák az egészségről és annak elvesztéséről A stressz,

Részletesebben

Hiátustöltő stratégiák tipológiája és grammatikai szerepe angol dialektusokban

Hiátustöltő stratégiák tipológiája és grammatikai szerepe angol dialektusokban Nyelvelmélet és dialektológia műhelykonferencia PPKE BTK, 2011. november 15-16. Hiátustöltő stratégiák tipológiája és grammatikai szerepe angol dialektusokban Balogné Bérces Katalin PPKE BTK Angol Intézet

Részletesebben

A BESZÉDDALLAM ÉSZLELÉSE (Egy intonáció-észlelési kísérlet részeredményei) Földi Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Fonetikai Tanszék

A BESZÉDDALLAM ÉSZLELÉSE (Egy intonáció-észlelési kísérlet részeredményei) Földi Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Fonetikai Tanszék A BESZÉDDALLAM ÉSZLELÉSE (Egy intonáció-észlelési kísérlet részeredményei) Földi Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Fonetikai Tanszék Az ELTE Fonetikai Tanszékén folyó, a beszédintonáció észlelése c. kutatási

Részletesebben

A VIZUÁLIS TÖMEGMÉDIA HATÁSA SERDÜLŐ LÁNYOK ÉS FIATAL NŐK TESTKÉPÉRE ÉS TESTTEL KAPCSOLATOS ATTITŰDJÉRE

A VIZUÁLIS TÖMEGMÉDIA HATÁSA SERDÜLŐ LÁNYOK ÉS FIATAL NŐK TESTKÉPÉRE ÉS TESTTEL KAPCSOLATOS ATTITŰDJÉRE A VIZUÁLIS TÖMEGMÉDIA HATÁSA SERDÜLŐ LÁNYOK ÉS FIATAL NŐK TESTKÉPÉRE ÉS TESTTEL KAPCSOLATOS ATTITŰDJÉRE Készítette: Szabó Orsolya 2012. június 22. A témaválasztás indoklása - Saját élmény, tapasztalat

Részletesebben

2 kultúra. Zétényi Tamás. www.nytud.hu/depts/tlp/quantification zetenyi@nytud.hu

2 kultúra. Zétényi Tamás. www.nytud.hu/depts/tlp/quantification zetenyi@nytud.hu 2 kultúra Zétényi Tamás www.nytud.hu/depts/tlp/quantification zetenyi@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet - 'Elmélet és kísérlet a nyelvészetben' Budapest, 2014. február 25 agenda: mit csinálunk? mit veszünk

Részletesebben

Implicit munkateljesítmény sztereotípiák Svédországban az etnikummal és a túlsúllyal kapcsolatban

Implicit munkateljesítmény sztereotípiák Svédországban az etnikummal és a túlsúllyal kapcsolatban Implicit munkateljesítmény sztereotípiák Svédországban az etnikummal és a túlsúllyal kapcsolatban SÁNTA TAMÁS 6 A kutatás munkaadók és tanulók körében vizsgálta az implicit és explicit munkateljesítménnyel

Részletesebben

Feladatok: pontdiagram és dobozdiagram. Hogyan csináltuk?

Feladatok: pontdiagram és dobozdiagram. Hogyan csináltuk? Feladatok: pontdiagram és dobozdiagram Hogyan csináltuk? Alakmutatók: ferdeség, csúcsosság Alakmutatók a ferdeség és csúcsosság mérésére Ez eloszlás centrumát (középérték) és az adatok centrum körüli terpeszkedését

Részletesebben

TÁRSADALMI BEFOGADÁS A TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOKBAN MAGYARORSZÁGON KISS JULIANNA PRIMECZ HENRIETT TOARNICZKY ANDREA

TÁRSADALMI BEFOGADÁS A TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOKBAN MAGYARORSZÁGON KISS JULIANNA PRIMECZ HENRIETT TOARNICZKY ANDREA EFOP-3.6.2-16-2017-00007 "Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai: társadalmi, technológiai, innovációs hálózatok a foglalkoztatásban és a digitális gazdaságban TÁRSADALMI

Részletesebben

A spontán beszéd egyes jellemzői különböző felnőtt korcsoportokban

A spontán beszéd egyes jellemzői különböző felnőtt korcsoportokban A spontán beszéd egyes jellemzői különböző felnőtt korcsoportokban Tatár Zoltán ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola tatarkan@freemail.hu Kivonat: Korábbi kutatások gyakran foglalkoznak év alatti, illetve

Részletesebben

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar - Tanárképző Intézet Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája Tantárgy megnevezése Beveztés a pszichológiába

Részletesebben

ISMERETEK A SIKETEKRŐL ÉS A JELNYELVRŐL

ISMERETEK A SIKETEKRŐL ÉS A JELNYELVRŐL ISMERETEK A SIKETEKRŐL ÉS A JELNYELVRŐL CSÖMÖR KÁROLY HALLATLAN ALAPÍTVÁNY Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. OKTÓBER 16. TÉMÁK A hallássérülés fogalma Siketek

Részletesebben

A gyakorlatok során pszichológiai kísérletek és tesztek kerülnek bemutatásra az észlelés, képzelet, figyelem, tanulás, emlékezés témaköreiből.

A gyakorlatok során pszichológiai kísérletek és tesztek kerülnek bemutatásra az észlelés, képzelet, figyelem, tanulás, emlékezés témaköreiből. BTPS225BA-K3 - Általános pszichológia gyakorlat A gyakorlatok során pszichológiai kísérletek és tesztek kerülnek bemutatásra az észlelés, képzelet, figyelem, tanulás, emlékezés témaköreiből. 1. Varga,

Részletesebben

Minőség a számvitelben

Minőség a számvitelben Minőség a számvitelben Dr. Pál Tibor Sopron, 2010.10. 01. A minőség megközelítése Tudományos Gyakorlati üzleti szempontok A számvitel minősége az előállított információk - valóságtartalmát - teljességét

Részletesebben

Akusztikai mérések SztahóDávid

Akusztikai mérések SztahóDávid Akusztikai mérések SztahóDávid sztaho@tmit.bme.hu http://alpha.tmit.bme.hu/speech http://berber.tmit.bme.hu/oktatas/gyak02.ppt Tartalom Akusztikai produktum Gerjesztés típus Vokális traktus Sugárzási ellenállás

Részletesebben

Az újszülöttek nyelvi titkai. Kutatók Éjszakája 2014 (DE) Fehér Krisztina 2014. szeptember 26.

Az újszülöttek nyelvi titkai. Kutatók Éjszakája 2014 (DE) Fehér Krisztina 2014. szeptember 26. Az újszülöttek nyelvi titkai Kutatók Éjszakája 2014 (DE) Fehér Krisztina 2014. szeptember 26. felismerik szüleik hangját szeretik, ha beszélnek hozzájuk, különösen dajkanyelven felismerik anyanyelvüket

Részletesebben

A női erőforrás menedzsment fontossága és aktuális kérdései. Dr. Vámosi Tamás egyetemi adjunktus PTE FEEK

A női erőforrás menedzsment fontossága és aktuális kérdései. Dr. Vámosi Tamás egyetemi adjunktus PTE FEEK A női erőforrás menedzsment fontossága és aktuális kérdései Dr. Vámosi Tamás egyetemi adjunktus PTE FEEK Bevezető gondolatok A nők esélyegyenlőségi törekvései már régóta a társadalmigazdasági rendszer

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. 2. Fonetika

Bevezetés a nyelvtudományba. 2. Fonetika Bevezetés a nyelvtudományba 2. Fonetika Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Fonetika A beszédhangok tudománya: az egyes hangok jellegével és képzésével, illetve a beszédészlelés folyamatával foglalkozik

Részletesebben

Alulteljesítők felismerése a KATT kérdőív segítségével. Taskó Tünde Anna

Alulteljesítők felismerése a KATT kérdőív segítségével. Taskó Tünde Anna Alulteljesítők felismerése a KATT kérdőív segítségével Taskó Tünde Anna Tartalom Előzmények Az alulteljesítés fogalma A metakogníció fogalma A metakogníció és tanulás A KATT kérdőív bemutatása Az alulteljesítés

Részletesebben

Gépi tanulás a gyakorlatban. Bevezetés

Gépi tanulás a gyakorlatban. Bevezetés Gépi tanulás a gyakorlatban Bevezetés Motiváció Nagyon gyakran találkozunk gépi tanuló alkalmazásokkal Spam detekció Karakter felismerés Fotó címkézés Szociális háló elemzés Piaci szegmentáció analízis

Részletesebben

A kommunikáció formai elemzése: módszertan. Konok Veronika A kommunikáció evolúciója kurzus őszi félév

A kommunikáció formai elemzése: módszertan. Konok Veronika A kommunikáció evolúciója kurzus őszi félév A kommunikáció formai elemzése: módszertan Konok Veronika A kommunikáció evolúciója kurzus 2016. őszi félév Kérdések Kérdések Kommunikáció-e Leíró kérdések (miből áll, hogy néz ki) Magyarázó kérdések-

Részletesebben

Szemmozgáskövetés: Bepillantás a mondatok megértésének folyamataiba. Káldi Tamás MTA NYTI, BME Pszichológia Doktori Iskola

Szemmozgáskövetés: Bepillantás a mondatok megértésének folyamataiba. Káldi Tamás MTA NYTI, BME Pszichológia Doktori Iskola Szemmozgáskövetés: Bepillantás a mondatok megértésének folyamataiba Káldi Tamás MTA NYTI, BME Pszichológia Doktori Iskola Kérdések 1. Miért vizsgáljuk a szem mozgását? 2. Hogyan vizsgálhatjuk a szem mozgását?

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

A zsidóság nyelvei. Biró Tamás március 24.

A zsidóság nyelvei.  Biró Tamás március 24. A zsidóság nyelvei http://birot.web.elte.hu/courses/2015-orzse/ Biró Tamás biro.tamas@btk.elte.hu, http://birot.web.elte.hu 2015. március 24. Coursera MOOC 2015. március 30 május 11. Marc van Oostendorp

Részletesebben

Logisztikus regresszió

Logisztikus regresszió Logisztikus regresszió Bekövetkezés esélye Valószínűség (P): 0 és 1 közötti valós szám, az esemény bekövetkezésének esélyét fejezi ki. Fej dobásának esélye: 1:2 = 1 2 = 0,5. Odds/esélyérték (O): a tét

Részletesebben

Látás Nyelv - Emlékezet

Látás Nyelv - Emlékezet Látás Nyelv - Emlékezet Az emlékezés folyamata, emlékezet & agy Szőllősi Ágnes aszollosi@cogsci.bme.hu HOSSZÚTÁVÚ EMLÉKEZET & EMLÉKEZETI RENDSZEREK Squire 2004 DEKLARATÍV (EXPLICIT) EMLÉKEZET: szándékos

Részletesebben

A kutyafélék összehasonlító neurobiológiája- Szenzoros képességek

A kutyafélék összehasonlító neurobiológiája- Szenzoros képességek A kutyafélék összehasonlító neurobiológiája- Szenzoros képességek Miért vizsgáljuk a szenzoros képességeket? Anatómiai-morfológiai különbségek Hubel és Wiesel Tapasztalat Összehasonlító vizsgálatok Kivel?

Részletesebben

Zárójelentés. A vizuális figyelmi szelekció plaszticitása Azonosító: K 48949

Zárójelentés. A vizuális figyelmi szelekció plaszticitása Azonosító: K 48949 Zárójelentés A vizuális figyelmi szelekció plaszticitása Azonosító: K 48949 Kutatásaink legfontosabb eredménye, hogy pszichofizikai, eseményhez kötött potenciálok (EKP) és funkcionális mágneses rezonancia

Részletesebben

Közösségi közlekedési vizsgálatok a vidéki térségekben

Közösségi közlekedési vizsgálatok a vidéki térségekben Közösségi közlekedési vizsgálatok a vidéki térségekben A közlekedési eredetű kirekesztés a vidéki térségekben Lieszkovszky József Pál, PhD-hallgató MRTT XV. Vándorgyűlés Mosonmagyaróvár, 2017.10.19-20.

Részletesebben